Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ελπιδοφόρα έρευνα κατά του ιού HIV

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι υποστηρίζουν δύο ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η φυσική ανοσία είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να προστατέψει κανείς τον εαυτό του από ιούς, βακτήρια και παράσιτα. Και ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει τέτοια ανοσία, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι να εκθέσει το ανοσοποιητικό του σύστημα σε αυτά, είτε μέσω μόλυνσης είτε μέσω εμβολιασμού.

Μέχρι τώρα, τέτοιου είδους προστασία ήταν δυνατή με ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά ή η πολιομυελίτιδα. Ωστόσο, δύο ερευνητές από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ υποστηρίζουν, ότι οι άνθρωποι ενδεχομένως σύντομα να είναι σε θέση να «εξοπλιστούν» και εναντίον του ιού HIV με παρόμοιο τρόπο, ωστόσο μέσω μιας διαφορετικής μεθόδου.

Οι Chad Cowan και Derrick Rossi από το τμήμα βλαστικών κυττάρων και αναγεννητικής βιολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και οι συνεργάτες τους –όπως αναφέρει ένα άρθρο στο περιοδικό Cell Stem Cell- κατάφεραν να αλλάξουν με επιτυχία τα γονιδιώματα κυττάρων του αίματος και να τα κάνουν αδιαπέραστα στον ιό του HIV.

Για να μπορέσει να επιβιώσει ο ιός HIV, χρειάζεται να εισέλθει το γονιδίωμά του υγιή κύτταρα και να τα μολύνει, «κολλώντας» σε μια πρωτεΐνη στην επιφάνειά τους, που ονομάζεται CCR5. Αν όμως η CCRP5 είναι μεταλλαγμένη, θα είναι σαν να έχουν αλλάξει οι «κλειδαριές» και ο ιός δε θα μπορεί πλέον να «κολλήσει» επάνω της, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να προστατεύονται από τη μόλυνση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Time, οι επιστήμονες δοκίμασαν μια νέα τεχνική (CRISPR) επεξεργασίας γονιδίων, η οποία τους επέτρεψε να κόψουν τμήματα από το γονιδίωμα ενός κυττάρου και να «αφαιρέσουν» το γονίδιο CCR5. Προς έκπληξή τους, η τεχνική αυτή ήταν σχετικά αποτελεσματική, απαλλάσσοντας περίπου τα μισά κύτταρα που έλαβαν τη «θεραπεία» CRISPR από την πρωτεΐνη CCR5, κάνοντάς τα ανθεκτικά στον ιό HIV.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.