Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Το νομοσχέδιο έρχεται με αλλαγές, αντιδράσεις και απεργίες


Κλειστά και τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη

«Η κυβέρνηση προσδοκά να φτωχοποιήσει όλους τους Έλληνες ελεύθερους επαγγελματίες».

Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου λόγω της συμμετοχής των φαρμακοποιών στην πανελλαδική απεργία.

Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από φαρμακεία ασφαλείας που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο της απεργίας και ο κατάλογός τους θα ανακοινωθεί αύριο από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης .

«Μετά από μια σειρά επώδυνων μέτρων που έπληξαν το ελληνικό φαρμακείο τα τελευταία χρόνια και το οδήγησαν ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο, έρχεται το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό να μας δώσει την χαριστική βολή. Όμως αυτό το σχέδιο νόμου δεν πλήττει μόνο τους φαρμακοποιούς αλλά όλους τους Έλληνες ελεύθερους επαγγελματίες και έμμεσα όλη την κοινωνία. Η κυβέρνηση προσδοκά να φτωχοποιήσει όλους τους Έλληνες ελεύθερους επαγγελματίες και αφού εξάντλησε όλους τους φορολογικούς μηχανισμούς έρχεται τώρα να αυξήσει δραματικά τις ασφαλιστικές μας εισφορές. Με το νέο νόμο, καλούμαστε να αποδώσουμε το 70% των εισοδημάτων μας για φόρους και ασφάλιση, χωρίς να αναλογίζεται η κυβέρνηση τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια πρόθεση. Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε να περάσει ένα τέτοιο μόρφωμα. Συγκροτούμε αρραγές και κοινό διεκδικητικό μέτωπο με όλους τους άλλους κλάδους και φορείς που αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

-------------

Ποιοι απεργούν την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου

Στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται η χώρα την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου ημέρα της γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα ενάντια στο σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, που ηγούνται της κινητοποίησης, να προσκαλούν σε μαζική συμμετοχή.

Ο χορός των κινητοποιήσεων ανοίγει από σήμερα με τη στάση εργασίας (11:00-16:00) των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, στο τραμ, στο μετρό και σε λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ αύριο (Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου) απεργούν οι δημοσιογράφοι από τις 6 το πρωί ως την ίδια ώρα της επόμενης ημέρας.

Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΕΣΕΕ (έμποροι) οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Μητροπόλεως μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ στις 11:00. Συμμετέχουν, επίσης, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί και φαρμακοποιοί αλλά και συνολικά ο επιστημονικός κλάδος (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί).

Επίσης απεργούν ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ νέα 48ωρη απεργία εξήγγειλε η ΠΝΟ-ΝΑΤ με την κινητοποίηση να αρχίζει στις 6 το πρωί της Πέμπτης (4 Φεβρουαρίου) και να ολοκληρώνεται στις 6 το πρωί του Σαββάτου (6 Φεβρουαρίου).

Στην απεργία συμμετέχουν, ακόμη, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, οι οδηγοί ταξί και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες οι οποίοι ενισχύουν τα μπλόκα. Κλειστά θα είναι και τα βενζινάδικα λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων(ΠΟΠΕΚ). Κλειστά θα είναι επίσης και τα φαρμακεία.

Το καθολικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι να αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο, όπως υποστηρίζουν, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και οδηγεί σε νέες μειώσεις των συντάξεων.

Η κενρική συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι στις 11 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ δική του συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει στις 10:30 στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ, που συμμετέχει και αυτό στις κινητοποιήσεις και κάνει το δικό του κάλεσμα για μαζική συμμετοχή.

-------------

Οι δανειστές δεν έθεσαν, ακόμα τουλάχιστον, ζήτημα μείωσης συντάξεων


Σε καλό κλίμα διεξάγεται η συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου οι δανειστές δεν έχουν θέσει ακόμη θέμα μείωσης των συντάξεων και εξέφρασαν βέβαια αντιρρήσεις «αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί».

Οι διαπραγματεύσεις εστιάστηκαν σε βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες λύσεις για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Η συζήτηση συνεχίζεται με αιχμή το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και των δανειστών με τη συμμετοχή του Γ. Σταθάκη...

-------------

«Τελεσίγραφο» πέντε ημερών δίνουν στην Κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των μπλόκων


«Τελεσίγραφο» πέντε ημερών δίνουν στην Κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συναντήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στα Τέμπη, προκειμένου να προχωρήσει σε σύσταση διακομματικής επιτροπής «η οποία θα ζητήσει την απόσυρση και θα συζητήσει από μηδενική βάση το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρουσία των εκπροσώπων των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων και να καταλήξει σε συγκεκριμένο πλαίσιο».

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε προ ολίγου από τους αγρότες των μπλόκων-όπως την υπογράφουν- και στην συνέχεια υλοποίησης της ομόφωνης, όπως υπογραμμίζεται, απόφασης που λήφθηκε το περασμένο Σάββατο.

«Τελεσίδικα ζητάμε, από την κοινοποίηση της ανακοίνωσης εντός πέντε ημερών να συσταθεί η διακομματική επιτροπή», υπογραμμίζουν και επισημαίνουν:

«Ενδεικτικά ζητάμε:

Ασφαλιστικό:

*Να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ.

*Εξυγίανση του ΟΓΑ και απαλλαγή του από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις.

*Ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων (ασφαλισμένοι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες).

*Καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Φορολογικό

*Συντελεστής φορολόγησης κάτω του 13% χωρίς προκαταβολή φόρου.

*12.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο εισόδημα.

*Αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις (Βασική ενίσχυση, συνδεδεμένες ενισχύσεις, σχέδια βελτίωσης, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ κ.τ.λ.).

Κόστος παραγωγής

*Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6% όπως ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο όπως ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος.

*Ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.»

-------------

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο της Πέμπτης απευθύνει η ΓΣΕΕ

Ζητά την άμεση απόσυρση του νόμου «Τέρας» για το Ασφαλιστικό.

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες της χώρας για συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 11π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, απευθύνει η ΓΣΕΕ, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση απόσυρση του νόμου «Τέρας» για το Ασφαλιστικό.

Όπως τονίζεται ο αγώνας είναι μονόδρομος και η θέση της Συνομοσπονδίας αδιαπραγμάτευτη για ένα Ασφαλιστικό βιώσιμο χωρίς περικοπές με δουλειές και συντάξεις για όλες τις γενιές.

Στο κάλεσμα της η ΓΣΕΕ αναφέρει:

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

- Καμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας, που θα καταστρέφει τους εργαζόμενους και θα υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς.

- Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

- Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

- Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

- Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.

- Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας.

- Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!

Όπως αναφέρεται ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος «για αυτό η ενότητα όλων των εργαζομένων και η συστράτευση σ αυτόν τον κοινό αγώνα είναι προαπαιτούμενα ώστε να ισχυροποιηθεί η δύναμή μας, στη διεκδίκηση των κοινών μας αιτημάτων, ώστε να βάλουμε οριστικό τέλος».

-------------

Λουκέτο την Πέμπτη και στα εμπορικά καταστήματα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, ημέρα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις 10:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

«Ζητούμε την αξιοπρέπεια και την επιβίωση μας και μόνο ενωμένοι μπορούμε» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

-------------

Αυτά ζητούν οι επιστημονικοί φορείς για να συνεχίσουν το διάλογο για το ασφαλιστικό


Συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας ζητούν, επί της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, οι επιστημονικοί φορείς και δηλώνουν ότι εάν δεν τα λάβουν δεν θα προσέλθουν σε διάλογο με το υπουργείο.

Μετά από τη νέα σύσκεψη, που πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ανακοίνωσαν τα εξής:

«Παρόλο που προσήλθαμε στο διάλογο με καλή διάθεση, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε πάρει συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας, παρά μόνο αόριστες προτάσεις με αβάσιμους και αυθαίρετους ισχυρισμούς.

Μέχρι να πάρουμε συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά του υπουργείου, δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε το διάλογο.

Θέλουμε άμεσα τα στοιχεία και μόλις τα έχουμε, θα τα μελετήσουμε και μόνο τότε θα προσέλθουμε ξανά στο διάλογο με τις προτάσεις μας.

Οι επιστημονικοί φορείς δηλώνουμε για ακόμα μια φόρα την αντίθεσή μας στο προσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει καθαρά φορολογικό και δημοσιονομικό χαρακτήρα, και σε καμία περίπτωση ασφαλιστικό, και ζητούμε την απόσυρσή του και διάλογο από μηδενική βάση.

Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας και καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Οι επιστημονικοί φορείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις».

-------------

Αιφνίδιοι πολύωροι αποκλεισμοί εξετάζονται στη Μακεδονία

«Δεν γίνεται σε όλη την Ελλάδα να κλείνουν 10ωρα και εμείς να καθόμαστε άπραγοι».

Σε ενωτικό μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, κινείται η σημερινή ενίσχυση του μπλόκου στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, που πραγματοποίησαν με 30 τρακτέρ και ισάριθμα αγροτικά οχήματα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών, με τους επικεφαλής τους να «αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αιφνίδιων πολύωρων αποκλεισμών», όπως επισήμαναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ήρθαμε να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στους συναδέλφους μας εδώ στους Ευζώνους», τόνισε ο συντονιστής στο μπλόκο Γιαννιτσών, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, προσθέτοντας ότι «φτάσαμε την ώρα του κλεισίματος στις 12:00 το μεσημέρι και με το άνοιγμα που έγινε δύο ώρες μετά, αναχωρήσαμε για τα μπλόκα μας».

«Το να κινείσαι με τα τρακτέρ σε εθνικό δρόμο ενέχει σοβαρούς κινδύνους», επισήμανε ο συντονιστής στο μπλόκο Χαλκηδόνας, Θεόδωρος Νέλας, προσθέτοντας «ιδίως όταν στην περιοχή βρίσκονται «σταθμευμένοι» περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες».

Ωστόσο, ο ίδιος μας επισήμανε ότι ήταν μια συμβολικού χαρακτήρα κίνηση, που είχε ως σκοπό να «δείξουμε έμπρακτα ότι στηρίζουμε τον αγώνα και την προσπάθεια των συναδέλφων μας».

Υπενθυμίζεται ότι στο τελωνείο των Ευζώνων βρίσκονται περισσότερα από 150 τρακτέρ, ενώ τονίζεται ότι είναι προγραμματισμένος και δίωρος αποκλεισμός το βράδυ, 19:00-21:00, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αιφνίδια παράταση», όπως τόνισε ο αγρότης, Πέτρος Γκουγκουλάκης.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι δηλώσεις των προαναφερόμενων, που μιλώντας είπε: «Δεν γίνεται σε όλη την Ελλάδα να κλείνουν δεκάωρα και εμείς να καθόμαστε άπραγοι».

-------------

Πού και πότε προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμων οι αγρότες

Αναλυτικά η κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα.

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, οι οποίοι προχωρούν σε συνεχείς αποκλεισμούς στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ειδικότερα, τα Τέμπη θα παραμείνουν σήμερα κλειστά έως τις 10 το βράδυ, ενώ για την Πέμπτη οι αγρότες σκοπεύουν να αφήσουν στο σημείο ανοικτό προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση εκείνων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής –πανεργατικής απεργίας.

Στις Μικροθήβες ο δρόμος παραμένει σήμερα κλειστός από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα. Το ίδιο θα ισχύσει και αύριο Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη θα είναι ανοικτός. Όσον αφορά στο μπλόκο της Νίκαιας το συγκεκριμένο κομμάτι της ΠΑΘΕ παραμένει κλειστό από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων λόγω του όγκου των τρακτέρ.

Στην Μελούνα Ελασσόνας σήμερα και αύριο ο δρόμος στο ύψος του αγροτικού μπλόκου παραμένει κλειστός από τις 4 μέχρι τις 7 το απόγευμα, όπως και την Πέμπτη. Από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι κλειστή θα είναι η εθνική οδός Τρικάλων-Καρδίτσας.

Αύριο στις 11 το πρωί θα κλείσει και πάλι η Εθνική οδός στο Κάστρο Βοιωτίας έως τις 5 το απόγευμα, ενώ τη σκυτάλη στη συνέχεια θα δώσουν σε συναδέλφους τους στη Θήβα όπου θα αποκλειστεί η Εθνική μέχρι 10 το βράδυ. Την ίδια ώρα θα κλείσει και η παλιά εθνική οδός Λαμίας- Αθηνών στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Ο δρόμος Λαμίας-Δομοκού θα κλείσει αύριο 12-2 το μεσημέρι.

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Άρτας –Αντιρρίου στο ύψος του χωριού Κομπότι, αλλά και των παράδρομων από τις 6 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ, αποφάσισαν πριν από λίγο αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου.

Στο παλιό γεφύρι της Άρτας, στην είσοδο της πόλης, τα τρακτέρ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, σήμερα θα προχωρήσουν σε τρίωρο αποκλεισμό από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Ωστόσο, αποφάσισαν να κλιμακώσουν την κινητοποίηση τους από αύριο και να αποκλείσουν τον δρόμο από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Στον κόμβο του Λούρου στην Πρέβεζα, ο δρόμος σήμερα και αύριο παραμένει κλειστός από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Στην είσοδο του λιμανιού στην Ηγουμενίτσα, το μπλόκο των αγροτών θα κλείσει σήμερα από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ την έξοδο της Εγνατίας.

Στα Ιωάννινα, στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων –Κακκαβιάς κτηνοτρόφοι και αγρότες κλείνουν καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ το δρόμο και τους παράδρομους.

Από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, αγρότες της Αιγιαλείας θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, ενώ τις ίδιες ώρες αναμένεται να κλείσει η εθνική οδός και την Τετάρτη.

Επίσης, αγρότες της δυτικής Αχαΐας θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ. Την Τετάρτη, οι αγρότες θα κλείσουν τις ίδιες ώρες την εθνική οδό.

Στην Ηλεία οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Κουρτεσίου και Μαραθιά αναμένεται να κλείσουν αύριο Τετάρτη την εθνική οδό από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 3:00 μετά το μεσημέρι.

Στην Αιτωλοακαρνανία, κλειστή μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα θα παραμείνει η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου. Επίσης, από τις 6:00 το απόγευμα, μέχρι τις 9:00 το βράδυ αναμένεται να κλείσει η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Ευήνου.

Αύριο Τετάρτη, αναμένεται να κλείσει από τις 10:00 το πρωί έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου,

Επίσης, τρίωροι αποκλεισμοί από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 3:00 μετά το μεσημέρι αναμένεται να γίνουν αύριο στο ύψος του κόμβου του Αγίου Νικολάου, στην Βόνιτσα και στον κόμβο του Ξηροπήγαδου, στην περιμετρική της Ναυπάκτου. Ακόμη, αύριο από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι τις 9:00 το βράδυ, αναμένεται να κλείσει η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Ευήνου.

Μια εβδομάδα παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού από τους αγρότες που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και την φορολόγηση τους. Οι αγρότες του Ισθμού παράλληλα κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι τις ώρες 11.00 με 11.30, 16.00 με 16.30 και 20.00 με 20.30 καθημερινά, ενώ δεν επιτρέπουν να περάσουν στην Αττική αγροτικά και φορτηγά αυτοκίνητα με αγροτικά προϊόντα.

Στην Αρκαδία για πολλοστή ημέρα οι αγρότες στις 12.00 έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο στα διόδια Νεστάνης και θα κρατήσουν κλειστό το δρόμο ως τις 5.00 το απόγευμα.

Στην Μεσσηνία οι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο του Ασπροχώματος και στην πλατεία των Γαργαλιάνων, ενώ λόγω της εορτής της Υπαπαντής δεν προχωρούν σε αποκλεισμό δρόμου σήμερα.

Μεγάλη συγκέντρωση αγροτών υπάρχει σήμερα στο Καλό Νερό Κυπαρισσίας, όπου δημιούργησαν νέο μπλόκο και θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Πύργου – Κυπαρισσίας και Τσακώνα - Κυπαρισσία σήμερα από τις 18.00 ως τις 19.00 το απόγευμα.

Στο Νομό Ηρακλείου , οι αγρότες διακόπτουν την κυκλοφορία ανά διαστήματα στα μπλόκα σε Αρκαλοχώρι, Ατσιπάδες, Άγιοι Δέκα, Στόλους και στη διασταύρωση των Λουρών, ενώ παραμένει και το μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου.

Επίσης αγρότες από τις Αρχάνες προγραμματίζουν στις 18:00 το απόγευμα συγκέντρωση και μπλόκο στον κόμβο της περιοχής.

Με δύο μπλόκα στον κόμβο Κλαδισού στη δυτική είσοδο της πόλης ο οποίος παραμένει κλειστός όλη την ημέρα και στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, όπου οι συγκεντρωμένοι προχωρούν σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων- Ρεθύμνου συνεχίζονται στα Χανιά οι αγροτικές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό.

Αύριο Τετάρτη οι αγρότες που βρίσκονται και στα δύο μπλόκα θα παραμείνουν στις θέσεις τους με τους αγρότες από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια να κάνουν γνωστό ότι ο αποκλεισμός της εθνικής οδού θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας.

Με κλείσιμο της Εθνικής οδού στο ύψος του Ατσιπόπουλου, στον κεντρικό κόμβο του Ρεθύμνου επί της Εθνικής οδού, συνεχίζονται και σήμερα οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νομού. Με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα η εθνική θα κλείσει σήμερα το βράδυ από τις 8 έως και τις 9. Για αύριο, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου Γιώργος Βενετάκης, έχει αποφασισθεί να κλείσει η Εθνική οδός από τις 12 το μεσημέρι και για μία ώρα, ενώ το απόγευμα οι αγρότες θα κλείσουν εκ νέου τη διέλευση των οχημάτων από τις 8 έως και τις 9 το βράδυ.

Στα διόδια των Μαλγάρων το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 12:00-20:00. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει από τις 18:00-21:00.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ «κλείνει και η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας από τις 16:00-21:00 το βράδυ.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στα μπλόκα των Κοκκινογείων και στο τελωνείο της Εξοχής συνεχίζονται οι αποκλεισμοί από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 7 έως τις 9 το βράδυ.

Στον νομό του Κιλκίς, στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, γίνονται αποκλεισμοί 12:00-14:00 και 19:00-21:00 (συνήθως παρατείνεται κατά μία ώρα το βράδυ) στο πρώτο και 12:00-15:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ στο δεύτερο.

Στον νομό Πέλλας, τα μπλόκα σε Έδεσσα και Αμύνταιο προχωρούν σε αποκλεισμούς 12:00-13:00 το πρωί και 19:00-21:00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα Άρνισσας θα κλείσουν 17:30-20:30 το βράδυ.

Στον κόμβο της Κουλούρας, στην Ημαθία, οι συμμετέχοντες και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 16:00-17:00.

Στο μπλόκο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, από χθες αποφασίστηκε ο επ’ αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια. Στον νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, στο Δερβένι (12:00-14:00 και ως τις 18:00 θα λειτουργεί η μία λωρίδα και στις δύο πλευρές), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων(κλείνουν τρεις λωρίδες και προς Χαλκιδική και από τον γειτονικό Νομό και αφήνουν τη μία από 16:00-18:00). Το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα θα κλείσει 18:00-20:00 το βράδυ.

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 12:00-14:00 και 19:00-21:00 αντίστοιχα και τα άλλα έχουν ως εξής: Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30, Νεάπολης Τσοτυλίου (12:00-18:00), στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη της Ζακύνθου, έχουν δημιουργήσει τα μπλόκα των αγροτών στις εισόδους της πόλης. Εκτός από την περιοχή της Λούμπας, όπου τα τρακτέρ κλείνουν το δρόμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, νέο μπλόκο στήθηκε από σήμερα στη γέφυρα του Αγίου Γερασίμου. Να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος δρόμος οδηγεί στο λιμάνι της Ζακύνθου και όταν κλείνει, τα μεγάλα οχήματα όπως (φορτηγά και λεωφορεία) δεν μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι. Στην Κεφαλονιά συνεχίζεται ο αποκλεισμός του κόμβου στην είσοδο του Αργοστολίου.

-------------

«Ανταλλαγή» ανακοινώσεων μεταξύ υπουργείου Εργασίας και ΑΔΕΔΥ

«Το μόνο που επιχείρησε λαθροχειρία, λέγοντας συνειδητά ψέματα, είναι το υπουργείο».

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό, η ΑΔΕΔΥ σχολιάζοντας το ασφαλιστικό σχέδιο έκανε αναφορά για μείωση στις νέες συντάξεις κατά 35% σε σχέση με τις σημερινές, «αναγκάζοντας» λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Εργασίας να απαντήσει, κάνοντας λόγο για διαδοχικές λαθροχειρίες από την ΑΔΕΔΥ.

Σήμερα η ΑΔΕΔΥ απαντώντας εκ νέου στο υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι το μόνο που επιχείρησε λαθροχειρία είναι το υπουργείο Εργασίας, λέγοντας συνειδητά ψέματα.

Συγκεκριμένα η ΑΔΕΔΥ αναφέρει:

«Απαντώντας τώρα αναλυτικά επί των παρατηρήσεων του Υπουργείου Εργασίας σημείο προς σημείο επισημαίνουμε:

1. Ο Ν. 3865/2010 (νόμος Κουτρουμάνη για το Δημόσιο) δεν είναι ο ισχύων. Ο νόμος αυτός προέβλεπε αρχική εφαρμογή μόνο σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015, δηλαδή σε ελάχιστες περιπτώσεις. Η προηγούμενη Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβλεψε την εφαρμογή του για αυτούς που αποχωρούν από 1/9/2015 και μετά, άρα ουσιαστικά μιλάμε για εφαρμογή ενός τριμήνου. Στο προσχέδιο Κατρούγκαλου το τρίμηνο αυτό εξαφανίζεται καθώς στη σελ. 142 ορίζει πως οι εκκρεμείς αιτήσεις κρίνονται βάσει των διατάξεων που ίσχυαν στον οικείο φορέα την 31/12/2014. Δηλαδή, με τον Ν.3029/2002 για το Δημόσιο (νόμος Ρέππα). Άρα τα μεγέθη είναι απόλυτα συγκρίσιμα.

2. Για τις περικοπές στις οποίες αναφέρεται το Υπουργείο συγκρίνονται οι κύριες ακαθάριστες συντάξεις. Αν θέλουμε να κάνουμε σύγκριση στα καθαρά ποσά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα επικουρικά όπου εκεί το προσχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει σοβαρές μειώσεις. Η τελική σύνταξη είναι το άθροισμα κύριων και επικουρικών. Όταν το Υπουργείο Εργασίας επιτίθεται στις παλαιές περικοπές εννοεί ότι θα τις καταργήσει; Όμως ο νέος τρόπος υπολογισμού από 1/1/2016 δίνει μεσοσταθμικά 20% μικρότερη σύνταξη.

3. Για τις συντάξιμες αποδοχές έχει απαντηθεί στο σημείο Α πως υπολογίζονται. Όλοι οι εργατολόγοι πλην Υπουργού και Υφυπουργού τις υπολογίζουν στο 75% των παλαιότερων διατάξεων (τελευταία πενταετία στο Δημόσιο). Είναι μαζί με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης τα κύρια εργαλεία μείωσης των νέων συντάξεων. Αλήθεια το Υπουργείο τις υπολογίζει περισσότερες;

4. Οι μισθοί αποτυπώνονται στο μισθολόγιο του 2008 (εισοδηματική πολιτική) επί του οποίου ακόμη υπολογίζονται οι συντάξεις.

Όσον αφορά του πίνακες που παρουσίασε η ΑΔΕΔΥ ανάφέρεται στην απάντηση της:

1. Η ημερομηνία εξόδου 01/01/2016.

2. Όλα τα χρόνια στο Δημόσιο (χωρίς διαδοχική).

3. Δεν υπάρχει πρόβλημα για τις κρατήσεις προ τις 01/01/1993.

4. Το μισθολόγιο του Δημοσίου έχει ενσωματωμένες τις ετήσιες αυξήσεις μισθών που προβλέπει το προσχέδιο Κατρούγκαλου για την αναπροσαρμογή των αποδοχών.

Το υπουργείο Εργασίας στη χθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε ότι η ΑΔΕΔΥ με όσα παρουσίασε χθες παραβιάζει την υποχρέωση η συζήτηση για το ασφαλιστικό που είναι ένα εθνικό θέμα να γίνεται με όρους σεβασμού στην αλήθεια. Σύμφωνα με το υπουργείο η ΑΔΕΔΥ προχώρησε σε τρεις διαδοχικές λαθροχειρίες:

Λαθροχειρία πρώτη: Η σύγκριση δεν γίνεται με βάση τον ισχύοντα νόμο 3865/2010 Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση), αλλά τον προηγούμενο νόμο 3029/2002 (νόμο Ρέππα). «Δικαιολογία» του συντάκτη του Δελτίου Τύπου: «ο νόμος 3865/2010 δεν πρόλαβε ουσιαστικά (sic) να εφαρμοστεί».

Λαθροχειρία δεύτερη: Ο νόμος 3865/2010 συνοδεύθηκε από τις διαδοχικές περικοπές, έντεκα τον αριθμό της μνημονιακής περιόδου, οι οποίες αποσιωπώνται, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Λαθροχειρία τρίτη: Η βάση υπολογισμού της σύνταξης, οι συντάξιμες αποδοχές, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι ο μέσος μισθός του εργασιακού βίου. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης δεν εξηγούν πώς υπολογίζουν τις συντάξιμες αποδοχές που παραθέτουν στον πίνακά τους.

Τέλος, το υπουργείο στην απάντηση του σχολίασε ότι "Η έσχατη λαθροχειρία τους όμως καταρρίπτεται από μόνη της από το γεγονός ότι εμφανίζουν τη σύνταξη σύμφωνα με το νόμο Ρέππα μεγαλύτερη από το μισθό που έπαιρνε ο δημόσιος υπάλληλος"!».

-------------

Καφέ από το σπίτι την Πέμπτη - Απεργούν και οι... καφετέριες


Στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης αποφάσισαν να μετέχουν και οι καφετέριες. Έτσι από την Κομοτήνη μέχρι την Σπάρτη, οι Έλληνες θα στερηθούν το καφεδάκι τους και θα αναγκαστούν να πάρουν καφέ από το σπίτι.

Δείτε το βίντεο του STAR



-------------

Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο της συνάντησης τους με τον Πρωθυπουργό οι αγρότες


«Είναι σαν να μας εμπαίζει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτό που έπρεπε να κάνει είναι να πει «το αποσύρω και ελάτε να συζητήσουμε από μηδενική βάση» σημείωσε ο εκπρόσωπος του μπλόκου των Τεμπών, Γιώργος Μαχάς μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

Ο κ. Μαχάς άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθούν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το συλλαλητήριο της Πέμπτης ακόμα και αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Ακούστε το ηχητικό:

 


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ρομπέν των… Ρεθυμνιωτών


Ανώνυμη πρωτοβουλία ανθρωπιάς «εναντίον» κλεφτών.

Μπορεί στη σύγχρονη εποχή να περισσεύει η ανθρωπιά, αλλά υπάρχουν ορισμένοι που σε πείσμα όλων κάνουν τη διαφορά. Η εισβολή κλεφτών σε σπίτια στο χωριό Ελεύθερνα του Ρεθύμνου είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί όλη η ποσότητα λαδιού από τους αποθηκευτικούς χώρους των οικιών από όπου πέρασαν οι κλέφτες.

Πάνω από 500 κιλά λάδι χάθηκε με αποτέλεσμα να πληγούν οι οικογένειες που μάζεψαν τη σοδειά τους όχι για να το πουλήσουν αλλά για να περάσουν τη χρονιά. Ανάμεσα σε αυτούς και μία πολύ φτωχή οικογένεια. Η απόγνωση και η δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι άνθρωποι αυτοί, οδήγησε ένα άγνωστο πρόσωπο στο ελαιουργείο της περιοχής και να ζητήσει από τον ελαιουργό να δώσει στη φτωχή οικογένεια το λάδι (150 κιλά) που οι κλέφτες είχαν αφαιρέσει. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει ανωνυμία ενώ παράλληλα ζήτησε να μάθει ποια άλλη οικογένεια στο χωριό είναι φτωχή και έχει ανάγκη λάδι. Έπραξε το ίδιο και για τη δεύτερη οικογένεια με αποτέλεσμα ο άγνωστος άνδρας να γίνει το θέμα συζήτησης αυτές τις μέρες στην ευρύτερη περιοχή ενώ όλοι μιλούν για το παράδειγμα ανθρωπιάς που στις δύσκολες μέρες που περνάει μεταξύ άλλων και η περιφέρεια, οι άνθρωποι το έχουν ανάγκη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βίτσας: Κάνουμε προσπάθεια η ΕΛΒΟ να επανακκινήσει


Πράσινο φως από το Εφετείο για την καταβολή 7 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.
Τρεις βασικές κινήσεις προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) να μπει σε τροχιά επανεκκίνησης. Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

«Κάνουμε μια προσπάθεια η ΕΛΒΟ να επανεκκινήσει» σημείωσε ο Βίτσας, στη διάρκεια επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στη Σίνδο. Πρόσθεσε ότι μπορεί η ιδιοκτησία και η εποπτεία της αμυντικής βιομηχανίας να ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την περιβάλλει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τη θεωρεί σημαντικό εργαλείο.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), το υπουργείο εξετάζει -πρώτον- προγράμματα που αφορούν τον ελληνικό στρατό, στα οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει η ΕΛΒΟ. Φυσικά, «το ΓΕΣ διαχειρίζεται συγκεκριμένα ποσά και βλέπουμε αυτή τη δυνατότητα [των προγραμμάτων] όχι ως τρόπο λειτουργίας της ΕΛΒΟ, αλλά ως τη βάση για να συνεχιστεί η λειτουργία της» διευκρίνισε ο κ.Βίτσας, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες για το είδος των προγραμμάτων αυτών, παρότι του ετέθη σχετικό ερώτημα.

Δεύτερον, γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας, ώστε να αναλαμβάνει την αναβάθμιση και ανακατασκευή οχημάτων για λογαριασμό χωρών όπως το Ισραήλ, τα βαλκανικά κράτη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο ίδιο πλαίσιο, της εξωστρέφειας, εντάσσεται και η αναμενόμενη υλοποίηση συμφωνίας -επί υπουργίας Πάνου Καμμένου- για την επισκευή παλιών αρμάτων μάχης, που προβλέπεται να παραχωρηθούν στις ένοπλες δυνάμεις τής Αιγύπτου. Τρίτον, διερευνάται το ενδεχόμενο να διαμορφωθούν προγραμματικές συμφωνίες με το υπουργείο Μεταφορών και εποπτευόμενους φορείς του, ώστε η ΕΛΒΟ να αναλαμβάνει έργα και στον τομέα των πολιτικών οχημάτων.

Επίσης, ανοιχτό παραμένει το θέμα του τι θα γίνει «με την αρκετά προωθημένη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης (σ.σ. εν λειτουργία) στην εταιρεία. Το συζητάμε με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), ώστε η ΕΛΒΟ να μην κλείσει και να επανακκινήσει. Τα πάντα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου» υπογράμμισε.

Για τον ενιαίο φορέα της αμυντικής βιομηχανίας

Ερωτηθείς αν η δημιουργία ενιαίου φορέα των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών εξακολουθεί να βρίσκεται στο «τραπέζι», επισήμανε ότι εξετάζονται διάφορα μοντέλα, μεταξύ των οποίων και αυτό τής PATRIA στη Φιλανδία, αλλά το τοπίο θα ξεκαθαρίσει περαιτέρω με την ολοκλήρωση της 15ετούς εθνικής στρατηγικής πολιτικής για τις ένοπλες δυνάμεις. Όπως διευκρίνισε μάλιστα έχουν ήδη γίνει διαβουλεύσεις μεταξύ επιτελείων και βιομηχανιών, ιδιωτικών και υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Έμφαση δίνεται στην αντιστροφή της [πτωτικής] πορείας των εταιρειών που έχουν σχέση με την αμυντική βιομηχανία, προκειμένου αυτές να ανασυγκροτηθούν, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), της ναυπήγησης πλοίων και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Εν αναμονή των εξελίξεων, οι μηχανές στην ΕΛΒΟ αναμένεται να σβήσουν πολύ σύντομα λόγω έλλειψης αντικειμένου: όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Θεόδωρος Αλιόγκας, ήδη ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ανακατασκευής λεωφορείων του ΟΑΣΘ, που είχε δώσει προσωρινή ανάσα στην εταιρεία, ενώ προς την ολοκλήρωσή του οδεύει κι εκείνο της αναβάθμισης των ρυμουλκών αρματοφορέων OSHKOSH. Συγκεκριμένα, από τα 76 οχήματα, που ανατέθηκαν τελικά στην εταιρεία, στη «γραμμή» παραμένουν πλέον μόνο τα πέντε. Υπενθυμίζεται ότι η ανακατασκευή των OSHKOSH γινόταν στο πλαίσιο σύμβασης, που υπεγράφη μεταξύ της ΕΛΒΟ και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Δεκέμβριο του 2011.

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία προσβλέπουν πλέον στην ανάληψη προγραμμάτων αντίστοιχων με αυτά που ανέφερε ο κ.Βίτσας. Παράλληλα, έχουν πλέον ανά χείρας και θετική απόφαση από το Εφετείο, ώστε να καταβληθούν στην ΕΛΒΟ οφειλόμενα ύψους άνω των 7 εκατ. ευρώ, που τής οφείλονται από το ελληνικό δημόσιο για οχήματα που κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν από την εποχή Μυτιληναίου.

Υποδοχή με αιτήματα από τους συνταξιούχους

Κατά την είσοδό του στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ σήμερα το μεσημέρι, τον κ.Βίτσα υποδέχτηκε και αντιπροσωπεία συνταξιούχων της εταιρείας, ο οποίοι υποστηρίζουν ότι νόμιμες αποζημιώσεις ύψους 2,4 εκατ. ευρώ οφείλονται σε 200 εξ αυτών από το 2010, παρότι υπάρχουν άμεσα εκτελεστέες δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν. Ο κ.Βίτσας τους απάντησε ότι, παρότι το θέμα δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του, αύριο ή μεθαύριο που θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό, Γεώργιο Χουλιαράκη, θα τους θέσει το ζήτημα, ώστε να συζητηθεί κάποια λύση. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προωθείται καταγραφή βιομηχανικών ζωνών και φορολογικό εγχειρίδιο


Τα σχέδια της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μάρδα.

Την καταγραφή των βιομηχανικών ζωνών της χώρας ώστε να γνωρίζουν οι ξένοι επενδυτές ποια και τι είδους διαθέσιμα κτίρια υπάρχουν καθώς και την κατάρτιση ενός εγχειριδίου για το φορολογικό, προωθεί η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, σε δήλωσή του στο Πρακτορείο 104,9 FM.

«Ενδιαφερόμαστε να καταγράψουμε όλες τις βιομηχανικές ζώνες με έναν τέτοιον τρόπο ώστε να γνωρίζει ένας ξένος επενδυτής τι διαθέσιμα κτίρια υπάρχουν. Γίνεται μια συστηματική δουλειά στο υπουργείο Οικονομίας, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε γρήγορα ένα τέτοιο βιβλιαράκι, όπου να έχουμε πάνω μια φωτογραφία της βιομηχανικής ζώνης, κάτω μια δεύτερη φωτογραφία της χώρας και να προσδιορίζει πού ακριβώς βρίσκεται και να έχουμε όλα τα στοιχεία, όπου κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να αποταθεί στην ΕΤΒΑ ΑΕ για να έχει περαιτέρω πληροφορίες», σημείωσε ο κ. Μάρδας.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως είναι πολύ εύκολη για τις βιομηχανικές ζώνες και μπορεί να «περπατήσει γρήγορα, καθώς δεν έχει σχέση με τη διαδικασία αδειοδότησης μιας νέας επιχείρησης. Είναι πιο εύκολη, πιο απλή και κάποιος πολύ σύντομα μπορεί να πάρει την άδειά του, ιδίως σε περιπτώσεις που δεν έχει λήξει η άδεια και κάποιος έχει κλείσει».

Σχετικά με το φορολογικό εγχειρίδιο, ο κ. Μάρδας σημείωσε πως «η σκέψη είναι να φτιάξουμε ένα εγχειρίδιο 50 σελίδων, όπου να γνωρίζει κάποιος τι ακριβώς γίνεται σε ό,τι αφορά τις φορολογικές ρυθμίσεις, ποιες είναι οι πάγιες και να έχουμε ένα μέρος, όπου να γίνονται κάποιες αλλαγές να ξέρει κάποιος τι ακριβώς θα γίνει. Αλλά βέβαια πρέπει οι αλλαγές αυτές να είναι ελάχιστες. Να ξέρει κάποιος, έτσι μπαίνει, έτσι αρχίζει, έτσι θα συνεχίσει».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΕΠΚΑ: Να παραταθεί η προθεσμία επικαιροποίησης εγγράφων για τα κόκκινα δάνεια


Λήγει στις 19 Φεβρουαρίου.

Να παραταθεί η προθεσμία για την επικαιροποίηση στοιχείων των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια, η οποία κανονικά λήγει στις 19 Φεβρουαρίου, ζητά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), με επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Αντώνιο Παπαδεράκη.

'Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, όσοι έχουν καταθέσει αίτηση στα Ειρηνοδικεία για την υπαγωγή τους στον νόμο περί υπερχρεωμένων πολιτών μέχρι και τις 14 του περασμένου Αυγούστου, υποχρεούνται το αργότερο έως τις 19 Φεβρουαρίου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της εκκρεμούς αίτησης.

Για να συμβεί αυτό πρέπει να καταθέσουν στη γραμματεία του δικαστηρίου τουλάχιστον οκτώ -16 σε περίπτωση εγγάμων και ακόμη περισσότερα αν υπάρχουν παιδιά με περιουσία- διαφορετικά δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων και βεβαιώσεις οφειλών από τις τράπεζες.

«Ήδη έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων μελών μας ότι οι τράπεζες καθυστερούν υπερβολικά τη χορήγηση των βεβαιώσεων οφειλών, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί συμπολίτες μας να κινδυνεύουν να μην προλάβουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των αιτήσεων τους. Το γεγονός αυτό θα έχει δυσμενέστατες γι' αυτούς συνέπειες, αφού θα θεωρηθεί ότι παραβαίνουν το καθήκον αληθείας. Είναι δε βέβαιο πως ο φόρτος εργασίας, που θα αντιμετωπίσουν τα Ειρηνοδικεία όσο πλησιάζει ο χρόνος λήξης της προθεσμίας, θα είναι τόσο μεγάλος, που θα είναι ανθρωπίνως αδύνατον να γίνει αξιοπρεπής διαχείριση όλων αυτών των επικαιροποιήσεων. Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμη δυσκολότερη, δεδομένου ότι οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα να μη γίνονται επικαιροποιήσεις και για το λόγο αυτό» υπογραμμίζει το ΚΕΠΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής: αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, δήλωση εισοδήματος (Ε1) του έτους 2015, εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του έτους 2015, τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτων- έντυπο Ε9, τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για το έτος 2015, βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος του ν. 4336/2015, ήτοι 19.08.2015 και υπεύθυνη δήλωση για την πληρότητα και την ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων.

Επίσης, κατά την κρίση του οφειλέτη μπορούν να κατατεθούν κι άλλα έγγραφα. Σε περίπτωση έγγαμου αιτούντος όλα τα παραπάνω προσκομίζονται και για το σύζυγο. Σε περίπτωση ανήλικων τέκνων με περιουσία όλα τα παραπάνω πρέπει να κατατεθούν και γι' αυτά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυση κατά δύο δημάρχων κατέθεσε ο γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων


Αιτία η άρνησή τους να αποδεχτούν απορρίμματα των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Υπερεπείγουσα μηνυτήρια αναφορά κατά των δημάρχων Αγρινίου και Βόνιτσας - Ακτίου κατέθεσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ευάγγελος Καπετάνιος διότι αρνήθηκαν να αποδεχτούν απορρίμματα των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας στους ΧΥΤΑ διαχείρισής τους.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Γκουτζαμάνη και στρέφεται συγκεκριμένα κατά του Γεωργίου Παπαναστασίου, δήμαρχου Αγρινίου και Θεόδωρου Αποστολάκη, δήμαρχου Βόνιτσας - Ακτίου, καθώς και κατά των προέδρων των αντιστοίχων Φο.Σ.Δ.Α. (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) των ΧΥΤΑ Στράτου (Αγρινίου), Παναγιώτη Στούπα και ΧΥΤΑ Κακοπετριάς (Βόνιτσας), Γεωργίου Κατσαπίρη.

Όπως σημειώνεται, η μηνυτήρια αναφορά κατετέθη διότι οι ανωτέρω δεν εφάρμοσαν σχετικές αποφάσεις του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου μολονότι υπάλληλοι και τελούντες σε ιεραρχική εξάρτηση προς αυτήν.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του υπουργού Εσωτερικών, η εν λόγω Αποκεντρωμένη Διοίκηση έδωσε εντολή στους δήμους που διαχειρίζονται τους ΧΥΤΑ Στράτου και Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας, Βλαχομάνδρας Ναυπακτίας και Ακτίου - Βόνιτσας να δεχτούν συνολικά 9.500 τόνους σκουπιδιών των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας για χρονικό διάστημα τριών μηνών μέχρι να ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες και λειτουργήσει ο νέος ΧΥΤΑ του δήμου Αμαλιάδας.

Λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, τα δημοτικά συμβούλια Αγρινίου και Ακτίου - Βόνιτσας αποφάσισαν οι ΧΥΤΑ της περιοχής τους να μην δεχτούν άλλα απόβλητα και συγκεκριμένα 3.500 τόνους ο πρώτος και 1.500 τόνους ο δεύτερος.

«Η Δημοκρατία έχει κανόνες και όποιος νομίζει πως μπορεί να εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή μικρών παιδιών και να αντιστρατεύεται την δημοκρατική νομιμότητα, σύντομα θα αντιληφθεί, πως θα υφίσταται άμεσα, τις δυσμενείς για τον ίδιο, νόμιμες συνέπειες των πράξεών του», δήλωσε ο κ. Καπετάνιος μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η φωτογραφία - σοκ που ανέβασε ασθενής με καρκίνο του προστάτη για ευαισθητοποίηση


Η γενναία απόφαση ενός Βρετανού.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Kurt Jewson ανέβασε στο Facebook μια δυναμική φωτογραφία με τον ίδιο να στέκεται φορώντας μόνο το εσώρουχό του, με μοναδικό σκοπό να δείξει στους χρήστες τις ουλές, τη σακούλα κολοστομίας και τον καθετήρα που βρίσκονται σε πλήρη θέα. Ο 44χρονος Βρετανός, θέλησε με αυτό τον τρόπο να ευαισθητοποιήσει τη κοινή γνώμη για τον καρκίνο του προστάτη από τον οποίο πάσχει.

Η εικόνα συνοδευόταν και από το σχόλιο που εξηγούσε πώς ο ίδιος και ο γιατρός του, δεν εντόπισαν τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου. Η φωτογραφία έχει γίνει viral με πάνω από 174.000 shares.

«…Έχω καθετήρα, σακούλα κολοστομίας, ουλές εκεί που μπορείτε να δείτε, ουλές εκεί που δεν μπορείτε και εμφυτεύματα κάτω από το δέρμα. Ακολουθεί μια ακόμα εγχείρηση και μετά χημειοθεραπεία», γράφει ο άντρας και συνεχίζει «γιατί ανέβασα τη φωτογραφία; Λοιπόν, το καλοκαίρι του 2014 παρατήρησα αίμα στα ούρα μου. Πήγα στον παθολόγο και μου είπε ότι πιθανότατα να ήταν κάποια λοίμωξη και πως θα καθάριζε. Πράγματι έτσι έγινε. Εντούτοις, δεν ήταν λοίμωξη ήταν καρκίνος του προστάτη», σημείωσε.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναγνωστάκης: Περίπου 1.600 αστυνομικοί θα «εξοικονομηθούν»


«Θα μειωθούν κατά 24% τα αστυνομικά τμήματα της χώρας».

Περίπου χίλιοι εξακόσιοι αστυνομικοί θα «εξοικονομηθούν» και θα διατεθούν σε περιπολίες, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αναδιάταξης των αστυνομικών δομών της ΕΛ.ΑΣ, όπως είπε, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου και ύστερα από τη μαραθώνια διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς, από τις περίπου 1.200 περιφερειακές δομές της ΕΛ.ΑΣ., που λειτουργούν σήμερα σ' ολόκληρη τη χώρα, θα απομείνουν 880 (μείωση 24%) και οι 1.600 αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους για περιπολίες (πεζές, ή εποχούμενες).

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι θα υπάρξει και μια μείωση οργανικών θέσεων, οι οποίες θα ανακατανεμηθούν εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, με δεδομένο ότι υπάρχουν νομοί που διαθέτουν περισσότερη δύναμη απ' ό,τι προβλέπει το οργανόγραμμά τους και άλλοι ελλειμματικοί.

Σε ερώτηση, αν στο πλαίσιο της αναδιάταξης θα υπάρξουν και μεταθέσεις αστυνομικών που κατέχουν οργανικές θέσεις σε άλλους νομούς, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς υπενθύμισε, ότι προστατεύονται από το αμετάθετο. «Το αμετάθετο είναι μια συνδικαλιστικά κατάκτηση των ενστόλων, την οποία σεβόμαστε και δεν πρόκειται να πειράξουμε», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Αναγνωστάκης, σε βάθος χρόνου θα δημιουργούνται οργανικές θέσεις εκεί που υπάρχει ανάγκη και επισήμανε ότι το προσωπικό που θα «εξοικονομηθεί» από τις συγχωνεύσεις - ενοποιήσεις αστυνομικών τμημάτων θα παραμείνει στην περιοχή που γίνεται η συγχώνευση προκειμένου να διατεθεί όντως στις περιπολίες και στην εμφανή αστυνόμευση.

«Για πρώτη φορά, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε μια τόσο μεγάλη απόφαση και πήγε σε διάλογο με όλους τους θεσμικούς φορείς για την αναδιάταξη των αστυνομικών δομών της χώρας», σημείωσε και ανέφερε ότι το 60% των παρατηρήσεων και των προτάσεων που κατέθεσαν οι θεσμικοί φορείς (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, κ.ά.) έχουν ήδη ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο.

Ανακοίνωσε, ακόμα, ότι το τελικό σχέδιο αναδιάταξης θα εξεταστεί μετά τις επικείμενες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ., ότι την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ., ενώ προς το τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου θα ξεκινήσει η υλοποίησή του σταδιακά.

Ο κ. Αναγνωστάκης, επανέλαβε ότι ο μείζων στόχος της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της χώρας είναι να καταστούν αποτελεσματικές και ουσιαστικές και ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι σήμερα υπάρχουν αστυνομικά τμήματα με 10 έως 12 ενστόλους, οι οποίοι καλύπτουν μόνο τις διοικητικές ανάγκες. "Αν γίνει η συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα βγουν στο δρόμο θα έχουμε περιπολικό και πεζή περιπολία, δίκυκλη αστυνόμευση εκεί που δεν είχαμε" είπε και ξεκαθάρισε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι και η απεμπλοκή των αστυνομικών από την επίδοση δικογράφων, κ.α. γραφειοκρατικών διαδικασιών που δεν τους επιτρέπουν να βγουν στους δρόμους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, σήμερα ένα παλιό περιπολικό όχημα, με εμπορική αξία 2.000 ευρώ χρειάζεται κάθε χρόνο το ίδιο περίπου ποσό για συντήρηση και τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι επαφές του υπουργείου με εκπροσώπους αυτοκινητοβιομηχανιών και πρεσβείες για τη χορήγηση 5.000 καινούργιων οχημάτων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Drops of Breath» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»


Έκθεση στο αεροδρόμιο της πρώτης στον κόσμο υποβρύχιας παράστασης χορού.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η πρώτη υποβρύχια παράσταση χορού παγκοσμίως δόθηκε κάτω από τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα στο Ακρωτήριο του Σουνίου, σε ένα μοναδικό υποθαλάσσιο «αμφιθέατρο»: 15 καλλιτέχνες (μεταξύ των οποίων τρεις χορευτές με αναπηρίες και τρία παιδιά) από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, ερμήνευσαν τη χορογραφία «Drops of Breath» σε βάθος 5μ. κάτω από το νερό και χάρισαν μια μοναδική εμπειρία τόσο στο υποβρύχιο κοινό όσο και στο κοινό στην επιφάνεια της θάλασσας που την παρακολούθησε με μάσκα και βατραχοπέδιλα!

Η νέα έκθεση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με τίτλο «Drops of Breath» παρουσιάζει, μέσα από υποβρύχιες φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων και βίντεο, τη χορευτική παράσταση που πραγματοποιήθηκε κάτω από την επιφάνεια της μεσογειακής θάλασσας, σε ένα περιβάλλον που, χάρις στην απουσία σωματικού βάρους και εδάφους, απελευθερώνει και συνδέει. Οι υποβρύχιοι φωτογράφοι που παρακολούθησαν το «Drops of Breath», από το ξεκίνημα και τις πρόβες, μέχρι τις υποβρύχιες παραστάσεις, αποτύπωσαν μέσα από την δική τους οπτική τις στιγμές που οι χορευτές, με διαφορετικές σωματικές ικανότητες και πολιτισμικές αναφορές, ενώθηκαν αρμονικά μεταξύ τους, με τους θεατές και με την υποθαλάσσια ζωή μέσα σε μια νέα διάσταση αποδοχής, ισότητας και απελευθέρωσης. Παράλληλα, οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την υποθαλάσσια μουσική εμπειρία «Drops of Breath» μέσω διαθέσιμης εφαρμογής QR για smartphones.

Εκθεσιακός χώρος Art and Environment, Επίπεδο Αναχωρήσεων, ανοικτά καθ’ όλο το 24ωρο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά λειτουργούν την Παρασκευή οι λαϊκές αγορές


Η τροφοδοσία πραγματοποιείται από τους επαγγελματίες πωλητές.

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν κανονικά οι λαϊκές αγορές, όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Η τροφοδοσία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται από τους επαγγελματίες πωλητές, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Βιστωνίδα στο σταυροδρόμι της επιβίωσης


Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων σήμερα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων εορτάζεται σήμερα σε όλο τον πλανήτη για να τιμήσει τους υγρότοπους, να αναδείξει τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που μας παρέχουν και να μας θυμίσει τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Όπως επισημαίνει η οργάνωση, η λίμνη Βιστωνίδα στη Θράκη είναι ένα τέτοιο παράδειγμα υγρότοπου με πολύ σημαντικές φυσικές αξίες που καλούμαστε να προασπίσουμε.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η Εταιρία, στην Ελλάδα υπάρχουν 10 υγρότοποι Ραμσάρ, όλοι τους κοσμήματα της ελληνικής φύσης ανεξάρτητα από την καλή ή μη κατάσταση διατήρησής τους. Ένας από αυτούς είναι και η λίμνη Βιστωνίδα, που απλώνεται στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης: μία μεγάλη λίμνη (4.500 εκτάρια), σχετικά αβαθής (μέχρι 3,5 μέτρα βάθος), κατά τόπους υφάλμυρη, που συνδέεται με τη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος και τον ομώνυμο όρμο στο Θρακικό Πέλαγος. Η σημασία της για την ορνιθοπανίδα είναι τεράστια και φιλοξενεί εκατοντάδες είδη πουλιών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, πολλά από αυτά σπάνια και απειλούμενα.



Όπως και άλλοι υγρότοποι της χώρας μας, έχει υποστεί αρκετές πιέσεις, αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς της, ρύπανση, ή λαθροθηρία. Σήμερα, ως τμήμα πλέον του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προστατεύεται πιο αποτελεσματικά, ενώ αναδεικνύονται οι αξίες της. Στην εποχή μας όμως, εμφανίζονται νέες απειλές και προκλήσεις. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να απειλήσει ευάλωτα οικοσυστήματα πιο γρήγορα απ' όσο νομίζουμε. Η λειψυδρία, η άνοδος της θερμοκρασίας και η ανύψωση της στάθμης της θάλασσας που μπορεί να επιφέρει, θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την ευαίσθητη, ρηχή και υφάλμυρη Βιστωνίδα.

Άλλη απειλή είναι τα σχέδια για παρωχημένης αντίληψης μεγάλα υδραυλικά έργα στην ευρύτερη περιοχή. Η σχεδιαζόμενη κατασκευή φραγμάτων και ταμιευτήρων άρδευσης στον ποταμό Κομψάτο που τροφοδοτεί τη Βιστωνίδα με το απαραίτητο γλυκό νερό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημά της - ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή.



Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης καλεί τους πολίτες να γνωρίσουν και να προστατεύσουν τη Βιστωνίδα και όλους τους υγροτόπους της χώρας μας, με γνώμονα την προστασία της Φύσης, του Ανθρώπου, σήμερα και για τις επόμενες γενεές.

Σαν σήμερα πριν 45 χρόνια, στις 2 Φεβρουαρίου 1971, υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν στις όχθες της Κασπίας η Σύμβαση για την προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας. Την υπογραφή για τη Ελλάδα έβαλε ο Βύρων Αντίπας, τότε γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Σήμερα, η Σύμβαση έχει συνυπογραφεί πλέον από 169 χώρες και προστατεύει 2.208 υγρότοπους σε όλο τον πλανήτη, γνωστούς ως «Υγρότοπους Ραμσάρ».



Ένας υγρότοπος μπορεί να χαρακτηριστεί διεθνούς σημασίας όταν φιλοξενεί σημαντικούς αριθμούς από υδρόβια πουλιά ή και αξιόλογα είδη χλωρίδας και πανίδας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι υγρότοποι παρέχουν και πλήθος άλλων υπηρεσιών στη φύση και στους ανθρώπους που κατοικούν κοντά σε αυτούς. Η παροχή νερού, το φιλτράρισμα και ο καθαρισμός του, η παραγωγή τροφής (από αλιεία και ιχθυοκαλλιέργειες), η προστασία από πλημμύρες ποταμών και από τη θαλάσσια διάβρωση, είναι ορισμένες τέτοιες υπηρεσίες. Επιπλέον, πολλοί υγρότοποι έχουν και μεγάλη πολιτιστική αξία, διατηρώντας στον κόρφο τους μνημεία, αρχαία ή νεότερα, κομμάτια της ιστορίας μας, ή παραδοσιακές ανθρώπινες πρακτικές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμα 238.000 ευρώ στις τράπεζες για μη έγκαιρη έκδοση βεβαιώσεων για το νόμο Κατσέλη


Προκύπτουν 37 περιπτώσεις, όπου δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες προθεσμίες.

Στην επιβολή προστίμων στις τράπεζες για τη μη έγκαιρη έκδοση των βεβαιώσεων οφειλών στους δανειολήπτες, προκειμένου να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Από τη μέχρι στιγμής διερεύνηση των καταγγελιών προκύπτουν 37 περιπτώσεις, όπου δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες προθεσμίες και για τις οποίες καταλογίστηκε συνολικό πρόστιμο ύψους 238.000 ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή τονίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες 333 καταγγελίες για ενδεχόμενη παράβαση των προθεσμιών που τίθενται από τον νόμο. Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα αυτού του ευαίσθητου κοινωνικού ζητήματος, οι εν λόγω καταγγελίες εξετάζονται κατά προτεραιότητα και προωθούνται άμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα για υποβολή απαντητικού υπομνήματος, με ρητή αναφορά στις διατάξεις του νόμου για υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να παραδίδουν ατελώς και εντός 10 εργάσιμων ημερών τις βεβαιώσεις οφειλών.

Επίσης, ο γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, έχει αποστείλει δύο επιστολές στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με τις οποίες καλεί τις τράπεζες να συμμορφωθούν με τα οριζόμενα από τον νόμο και να εκδίδουν αμελλητί τις βεβαιώσεις. Επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο έχει αποσταλεί και σε καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την οποία εφιστάται η προσοχή στις διατάξεις του νόμου.

Για όσες από τις καταγγελίες στοιχειοθετείται παράβαση των προβλεπόμενων προθεσμιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες, κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου κάθε μίας περίπτωσης προχωρούν στην επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναβαθμίσεις για τα MacBook μέσα στο 2016


Αναμένονται γρηγορότεροι επεξεργαστές Skylake καθώς και Thunderbolt 3 με USB-C.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, η Apple αναμένεται να ανανεώσει τη σειρά MacBook μέσα στο 2016, προσθέτοντας γρηγορότερους επεξεργαστές Skylake, καθώς και Thunderbolt 3 με USB-C, ενώ οι διάφορες αλυσίδες καταστημάτων δείχνουν πως η νέα σειρά θα ανανεωθεί μέσα στο 2016.

Οι συνέταιροι της Apple που ειδικεύονται στον κατασκευαστικό τομέα της σειράς των υπολογιστών, αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή των νέων MacBook 12-ιντσών και MacBook Pro 13-ιντσών στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ακολουθώντας την ανανέωση των MacBook Pro 15-ιντσών, σύμφωνα πάντα με πηγές από το ταιβανέζικο website DigiTimes.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πιο πιθανό είναι να δούμε τα νέα μοντέλα των MacBook και MacBook Pro 13-ιντσών να κάνουν την εμφάνισή τους στο event της Apple που φημολογείται πως θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο, στο οποίο αναμένεται να δούμε και το φημολογούμενο iPhone 4-inch, το iPad Air 3 καθώς και νέα Apple Watch. Πιθανότατα, βέβαια, να τα δούμε όλα αυτά και στο WWDC το οποίο συνήθως γίνεται κάθε Ιούνιο. Διάφορα μικρά updates θα μπορούν επίσης να γίνονται και μέσω του γραφείου ενημέρωσης της Apple, απ’ όπου κι έχουμε δει πολλές φορές να ανακοινώνονται τα νέα προϊόντα.

Το μεγαλύτερο μοντέλο MacBook Pro 15-inch μπορεί να μην κάνει την εμφάνισή του μέχρι μετά το WWDC, ωστόσο, μιας και το τρίτο οικονομικό εξάμηνο είναι μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, μπορεί να μας κάνει μια έκπληξη και να δούμε και την αναβάθμιση του MacBook Pro 15-inch μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα στο WWDC, αλλά η διάθεσή του θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στο τρέχον έτος.

Το περασμένο έτος, η Apple ανανέωσε το 13-ιντσών MacBook Pro μέσα στο Μάρτιο, αλλά το αντίστοιχο μοντέλο των 13-inch δεν είχε ανανεωθεί μέχρι και το Μάιο. Γι’ αυτό το λόγο, το MacBook Pro 13-inch είχε ονομαστεί ως Early 2015 και το μοντέλο MacBook Pro 15-inch ως Mid 2015. Και τα δύο laptops έλαβαν αναβαθμίσεις στο Trackpad, όπου η Apple ενσωμάτωσε την τεχνολογία Force Touch, αναβάθμισε τον αποθηκευτικό χώρο κάνοντάς τον πιο γρήγορο, την διάρκεια ζωής της μπαταρίας, καθώς και την κάρτα γραφικών των υπολογιστών.

Παράλληλα, το μοντέλο MacBook Pro 13-inch φέρει τον νεότερο επεξεργαστή Broadwell, ενώ το μοντέλο των 15-inch έχει ακόμη τον παλαιότερο επεξεργαστή αρχιτεκτονικής Haswell. Από τότε, η Intel έχει ανακοινώσει τους νέους επεξεργαστές Skylake οι οποίοι είναι κατάλληλοι για τα MacBook Pro 13-inch και MacBook Pro 15-inch.

Δεδομένου πως οι Skylake επεξεργαστές έχουν ανακοινωθεί από την Intel και έχει αναφερθεί πως είναι διαθέσιμοι για τα δύο μοντέλα MacBook Pro, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος να αποφύγει την ανανέωσή τους η Apple. Ωστόσο, πιθανό είναι η Apple να καθυστερήσει την ανανέωση του MacBook Pro 15-inch, θέλοντας να αυξήσει περισσότερο τη «διάρκεια ζωής» του συγκεκριμένου μοντέλου.

Τέλος, η Intel, μέσα στο 2015, ανακοίνωσε παράλληλα και τους επεξεργαστές Skylake οι οποίοι είναι συμβατοί με τα MacBook 12-inch και τα MacBook Air. Επομένως είναι πιθανό να δούμε κάποιες σημαντικές αναβαθμίσεις των υπολογιστών της εταιρείας, μέσα στους επόμενους μήνες. Οι αναφορές ισχυρίζονται παράλληλα πως ένα καινούριο iMac θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016, αλλά το πιο πιθανό είναι πως δεν θα δούμε κάποια αναβάθμιση μέχρι τα τέλη του έτους.


Πηγή: http://blog.appleworldhellas.com
Διαβάστε περισσότερα...

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί για πλαστογραφία εγγράφου


Βοήθησαν ιδιώτες να παραλάβουν όχημα από την Τροχαία Αττικής.

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος δύο αστυνομικών και δύο ιδιωτών, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης - νόθευσης καθώς και ηθικής αυτουργίας για τα παραπάνω αδικήματα, σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Οι δύο ιδιώτες (40χρονος και 31χρονη) με τη βοήθεια των αστυνομικών (αρχιφύλακα και αστυφύλακα), καταρτίζοντας πλαστογραφημένο έγγραφο (Υπεύθυνη Δήλωση), προσπάθησαν χθες το πρωί να παραλάβουν από υπηρεσία Τροχαίας της Αττικής, όχημα το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου 2016, λόγω οδήγησης υπό την επήρεια μέθης από τον 40χρονο.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρχιφύλακας καθ’ υπόδειξη του 40χρονου, κατάρτισε πλαστή υπεύθυνη δήλωση - εξουσιοδότηση, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της φερόμενης ως ιδιοκτήτριας του οχήματος, με την οποία εξουσιοδοτούσε την 31χρονη να το παραλάβει από την υπηρεσία Τροχαίας.

Την πλαστή δήλωση, στην οποία το γνήσιο υπογραφής βεβαίωνε ο αστυφύλακας, προσκόμισε στην παραπάνω υπηρεσία, η 31χρονη συνοδευόμενη από τον αρχιφύλακα.

Ωστόσο, μετά από επικοινωνία των αστυνομικών της συγκεκριμένης υπηρεσίας με την φερόμενη ως ιδιοκτήτρια - ιδιώτιδα, τους ενημέρωσε ότι το καθεστώς ιδιοκτησίας του επίμαχου οχήματος αποτελεί προϊόν απάτης, ενώ τους δήλωσε κατηγορηματικά ότι η υπεύθυνη δήλωση που προσκόμισαν οι εμπλεκόμενοι είναι πλαστή.

Για τα παραπάνω ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, ο οποίος και διέταξε την σύλληψη τους, ενώ θα οδηγηθούν ενώπιον του σήμερα.

Στο πλαίσιο των ερευνών στην οικία του αστυφύλακα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι κενές υπεύθυνες δηλώσεις, οι οποίες έφεραν σφραγίδες της αστυνομικής αρχής.

Το όχημα κατασχέθηκε και θα αποσταλεί προς φύλαξη στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι αστυνομικοί τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...