Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΠΕ: Ολοκληρώθηκε η εσωτερική έρευνα για το τραγικό δυστύχημα


Την ολοκλήρωση της εσωτερικής τεχνικής διερεύνησης του τραγικού δυστυχήματος στο διυλιστήριο Ασπροπύργου τον περασμένο Μάιο, καθώς και την οριστικοποίηση του σχετικού πορίσματος γνωστοποιεί μέσω ανακοίνωσής του ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ενώ αναφέρεται στις ενέργειες στις οποίες προέβη για τη διόρθωση των αιτιών που προκάλεσαν το θλιβερό γεγονός.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Ομίλου:

"Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοινώνει την ολοκλήρωση της εσωτερικής τεχνικής διερεύνησης του τραγικού δυστυχήματος στο διυλιστήριο Ασπροπύργου τον περασμένο Μάιο και την οριστικοποίηση του σχετικού Πορίσματος. Με βάση τα ευρήματα της διερεύνησης αυτής και στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την εφαρμογή ενός Ολικού Συστήματος Ασφαλείας που στοχεύει, αφ’ ενός μεν στην εμπέδωση και τήρηση των Διαδικασιών Ασφαλείας, δομημένων πάνω σε σύγχρονες προσεγγίσεις (Risk-Based Integrity Management), αφ’ ετέρου δε στη διόρθωση των αιτιών που προκάλεσαν το θλιβερό γεγονός, η Διοίκηση του Ομίλου προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

Κατάρτισε ένα νέο, σύγχρονο και διεθνούς επιπέδου Σύστημα Ασφάλειας Διυλιστηρίων στο πλαίσιο του οποίου, μετά την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, τέθηκε σε εφαρμογή ένα δομημένο πρόγραμμα δράσεων με στόχο την ενίσχυση της κουλτούρας ασφάλειας εντός του Ομίλου. Αναπόσπαστο τμήμα της εμπέδωσης κουλτούρας ασφάλειας αποτελεί η αναθεώρηση και εντατικοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων, με έμφαση στα θέματα ασφάλειας και τήρησης των διαδικασιών, καθώς και η επανεξέταση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου τήρησης των διαδικασιών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, στην αναθεώρηση των οποίων καθοριστικός είναι ο ρόλος του Πορίσματος που, για το σκοπό αυτόν, κοινοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Διυλιστηρίων.

Προχώρησε σε σημαντικές οργανωτικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, εκπόνησε νέο Οργανόγραμμα Διυλιστηρίων, με αναβάθμιση των Διευθύνσεων Ασφαλείας και έμφαση στην ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων και του εξοπλισμού και την εύρυθμη λειτουργία των Διυλιστηρίων. Στις κρίσιμες διοικητικές θέσεις τοποθετήθηκαν έμπειρα στελέχη του Ομίλου. Ταυτόχρονα, γίνονται προσλήψεις προσωπικού, σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες των Εγκαταστάσεων.

Έλαβε άμεσα διοικητικά μέτρα, τα οποία αφορούν εργαζομένους και στελέχη που εμπλέκονται στο δυστύχημα και την παραβίαση διαδικασιών ασφαλείας της Εταιρείας που το προκάλεσαν. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν στη διάθεση της Εταιρείας πέντε εργαζόμενοι από διάφορα ιεραρχικά επίπεδα, σε εφαρμογή του άρθρου 32 του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας της Εταιρείας, μέχρι την οριστικοποίηση της προανακριτικής διαδικασίας και για μέγιστο διάστημα έξι μηνών χωρίς, όμως, να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις, λόγω της εκκρεμούς διερεύνησης του συμβάντος από τις αρμόδιες Αρχές.

Η Διοίκηση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της απέναντι στους αδικοχαμένους συναδέλφους και τους οικείους τους αλλά και προς όλους τους εργαζομένους στον Όμιλο, δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση ή ολιγωρία σε θέματα ασφάλειας στην εργασία, διασφαλίζοντας το ύψιστο αγαθό, που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινέζος είχε στη δούλεψή του έναν 8χρονο


Στη βιοτεχνία απασχολούνταν και έφηβοι.

Η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας κατήγγειλε κινέζο ιδιοκτήτη βιοτεχνίας επεξεργασίας δέρματος, κοντά στο Βαρέζε, στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, ο οποίος απασχολούσε ένα παιδί οκτώ ετών, η υπηκοότητα του οποίου ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή.

Αύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera η συγκεκριμένη βιοτεχνία παράγει δερμάτινα είδη για λογαριασμό γνωστών οίκων μόδας. Ο ιδιοκτήτης πρόκειται να δικασθεί για εκμετάλλευση εργασίας ανηλίκου.

Είναι η πρώτη φορά που η ιταλική οικονομική αστυνομία ανακαλύπτει ένα τόσο μικρό παιδί το οποίο, αντί να πηγαίνει σχολείο υποχρεώνεται να δουλέψει. Παράλληλα διαπιστώθηκε πως στην ίδια βιοτεχνία απασχολούνταν παράνομα άλλα δυο ανήλικα παιδιά ηλικίας δεκατεσσάρων και δεκαεπτά ετών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ρώσος υποψήφιος για την προεδρία της FIFA που υποστηρίζει ότι τον απήγαγαν εξωγήινοι


«Είναι σαν και εμάς. Σκέφτονται σαν και εμάς», αποκαλύπτει...

Η αλλαγή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που όλοι επιζητούν μετά τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την FIFA το προηγούμενο διάστημα, ίσως να έρθει από έναν άνθρωπο που έχει εντελώς διαφορετικές εμπειρίες από όλους τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς.

Γιατί μεταξύ μας τώρα, δεν είναι και πολλοί εκείνοι που μπορούν να υποστηρίξουν ότι τους έχουν απαγάγει εξωγήινοι.

Ο Κιρσάν Ιλούμζινοφ, είναι ένας Ρώσος πολιτικός και πρόεδρος στην παγκόσμια ομοσπονδία σκακιού. Και όπως έκανε γνωστό σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές της FIFA που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο.

Αρχικά πρέπει να βρει πέντε ομοσπονδίες να τον υποστηρίξουν αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.

Το «ζουμί» βρίσκεται στο παρελθόν του 53χρονου, που υποστηρίζει ότι το 1997 και ενώ βρισκόταν στο διαμέρισμα του στη Μόσχα έπεσε θύμα απαγωγής από εξωγήινους!

Όπως λέει τρία άτομα από το προσωπικό του έψαξαν το διαμέρισμα του κατά τη διάρκεια της απουσίας του και φυσικά δεν μπορούν να εξηγήσουν πως βρέθηκε στο δωμάτιο του μία ώρα αργότερα.

«Με ανέβασαν στο διαστημόπλοιο τους και με πήγαν σε κάποιον πλανήτη. Τους είπα σας παρακαλώ πρέπει να επιστρέψω, γιατί αύριο ταξιδεύω για Ουκρανία. Μου είπαν μην αγχώνεσαι υπάρχει χρόνος».

Φυσικά η επόμενη ερώτηση είναι πως μοιάζουν οι εξωγήινοι. Ο Κιρσάν μας απογοητεύει με την απάντηση.

«Είναι σαν και εμάς. Σκέφτονται σαν και εμάς».

Ας ελπίσουμε λοιπόν να είναι τελικά υποψήφιος και να κερδίσει κιόλας. Χρειαζόμαστε μία τόσο δραστική αλλαγή. Έστω και εξωγήινη αλλαγή.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να τον δείτε να περιγράφει την εμπειρία του.




Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφορία σε πραγματικές συνθήκες για το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό στα Τρίκαλα


Η κυκλοφορία για τις πρώτες 6 ημέρες θα γίνεται χωρίς επιβάτες.

Έτοιμο να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες είναι το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμος Τρικκαίων. Ειδικότερα, από αύριο Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, επισήμως (καθώς μερικά δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από σήμερα το απόγευμα) το Λεωφορείο, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil 2, θα κυκλοφορεί στους δρόμους των Τρικάλων κάθε μέρα -πλην Δευτέρας- τις ώρες 10:00 έως 14:00 και 16:00 έως 20:00. Το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό θα διασχίζει τη μήκους 2,4 χλμ. προγραμματισμένη διαδρομή στο κέντρο των Τρικάλων.

Η κυκλοφορία για τις πρώτες 6 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, θα γίνεται χωρίς επιβάτες. Από τις 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, θα δέχεται επιβάτες στην πιλοτική του λειτουργία και από τα τέλη Οκτωβρίου, θα γίνεται κανονικά η αυτόματη ανεξάρτητη κυκλοφορία του.

Αυτό σημαίνει, όπως διευκρινίζεται, ότι οι δρόμοι στους οποίους θα κινηθεί το όχημα θα πρέπει να είναι ελεύθεροι από σταθμευμένα οχήματα πάσης φύσης, καθώς και από εμπόδια. Για τον λόγο αυτό, προσωπικό της e-trikala ΑΕ που υλοποιεί το πρόγραμμα ήδη έχει χορηγήσει συγκεκριμένα φυλλάδια για τη διαδρομή και τη στάθμευση, ενώ θα βρίσκεται και καθημερινώς στον δρόμο, για να γίνεται σύσταση στους οδηγούς. Ταυτοχρόνως, σημειώνεται ότι, όπως πλέον ορίζει ο νόμος, μπορεί να εφαρμοστεί η επιβολή προστίμων από τη Δημοτική Αστυνομία, καθώς η λεωφορειολωρίδα είναι χώρος απαγόρευσης στάθμευσης, μέχρι το τέλος ωραρίου κυκλοφορίας του οχήματος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι καταγράφηκε μια ακόμη παγκόσμια καινοτομία: βάσει Υπουργικής Απόφασης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών και το ΚΤΕΟ Τρικάλων, καθώς και με τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, η e-trikala ΑΕ διαθέτει πινακίδες κυκλοφορίας για τα δύο πρώτα οχήματα. Με αριθμούς κυκλοφορίας ΤΚΤ 3131 και ΤΚΤ 3132, τα δύο πρώτα οχήματα πλέον, φέρουν κανονική πινακίδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κυκλοφορήσουν παντού, κάτι που στα τεχνολογικά και οδηγικά χρονικά, καταγράφεται επίσης ως πρωτιά, αφού μέχρι τώρα, όλα τα δρομολόγια ήταν ανεπίσημα, δεν «υπήρχαν» πουθενά και τα οχήματα ήταν μόνο πειραματικά.

Τα δύο οχήματα θα αυξηθούν σε έξι, με άλλα δύο να έρχονται στα Τρίκαλα στις 20 Σεπτεμβρίου και άλλα δύο, στις αρχές Οκτωβρίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Σαρωτικοί» έλεγχοι της Τροχαίας σε σχολικά λεωφορεία


Πραγματοποιήθηκαν 274 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 75 παραβάσεις.

Στοχευμένους ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία πραγματοποίησε η Τροχαία, σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των αυξημένων μέτρων. Μέχρι το απόγευμα ελέγχθηκαν 274 σχολικά οχήματα και βεβαιώθηκαν 75 παραβάσεις, εκ των οποίων 28 σχετικές με τον ταχογράφο του οχήματος, 16 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 16 για παραβίαση ορίου ταχύτητας, 8 για φθαρμένα ελαστικά, 3 για κίνηση σε μονόδρομο, 2 για έλλειψη ζωνών ασφαλείας και 2 για μη αναγραφή ορίων ταχύτητας, ενώ ακινητοποιήθηκα ν τρία σχολικά οχήματα.

Παράλληλα, ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακής αγωγής μοίρασαν σήμερα το πρωί αστυνομικοί σε γονείς και μικρούς μαθητές, κατά την προσέλευσή τους στα διάφορα σχολικά συγκροτήματα της Αττικής για την καθιερωμένη τελετή αγιασμού.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσε ι γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.

Για το σκοπό αυτό μια από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα των Υπηρεσιών Τροχαίας στην περιοχή αρμοδιότητας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής είναι η εφαρμογή συγκεκριμένης δέσμης μέτρων που προβλέπει:

- Τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας από ρυθμιστές τροχονόμους στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν σε σχολικά συγκροτήματα

- Την εντατικοποίηση των ελέγχων των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές

- Τη διοργάνωση διαλέξεων κυκλοφοριακού περιεχομένου στα σχολεία

- Την επισήμανση ελλείψεων σήμανσης στο οδικό περιβάλλον των σχολείων και την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την αποκατάστασή τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο γιος και η κόρη του Νικολάου Β’ θα ταφούν τον Οκτώβριο


Τα οστά τους είχαν εντοπιστεί το 2007.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως τα λείψανα του γιου και μίας από τις κόρες του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β', που φυλάσσονταν εδώ και 10 χρόνια στα αρχεία του κράτους και η αυθεντικότητά τους έχει επίσημα αποδειχθεί, θα ενταφιαστούν τον Οκτώβριο πλάι στην οικογένειά τους στην Αγία Πετρούπολη.

Οι ειδικοί που είχαν επιφορτισθεί με την ταυτοποίηση των λειψάνων «θα προτείνουν στην κυβέρνηση την οργάνωση μιας επικήδειας τελετής του τσάρεβιτς Αλεξέι και της μεγάλης δούκισσας Μαρίας στις 18 Οκτωβρίου», ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο ενταφιασμός θα λάβει χώρα στον καθεδρικό των Aγίων Πέτρου και Παύλου της πρώην αυτοκρατορικής πρωτεύουσας, όπου ο Νικόλαος Β', η σύζυγός του και τα υπόλοιπα τρία παιδιά τους έχουν ενταφιασθεί από το 1998.

Ο εκπρόσωπος ενός σκέλους των απογόνων των Ρομανόφ, ο Ιβάν Αρτσιτσέφσκι, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tass πως τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας θα παραστούν στην κηδεία.

Το 2008 η ρωσική εισαγγελία είχε δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των τεστ DNA τα οποία επιβεβαίωναν πως τα οστά που είχαν βρεθεί έναν χρόνο νωρίτερα στην περιοχή του Εκατερίνμπουργκ στα Ουράλια ανήκαν στον Αλεξέι και στην αδελφή του.

Λείψανα, που έφεραν ίχνη βίαιου θανάτου, ανακαλύφθηκαν τον Ιούλιο του 2007 στην περιοχή γύρω από το σημείο όπου η αυτοκρατορική οικογένεια εκτελέσθηκε τη νύχτα της 16ης προς 17η Ιουλίου 1918 κατόπιν εντολής των Mπολσεβίκων, οι οποίοι είχαν ανέλθει στην εξουσία με την Οκτωβριανή Eπανάσταση του 1917.

Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που εξέφραζε επί μακρόν αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των οστών, χαιρέτισε εντέλει την απόφαση των αρχών.

Τα λείψανα των υπολοίπων μελών της οικογένειας Ρομανόφ, που βρέθηκαν σε μαζικό τάφο στο Εκατερίνμπουργκ το 1991, ταυτοποιήθηκαν επίσημα το 1998 από τη ρωσική κυβέρνηση και τάφηκαν μετά βαΐων και κλάδων στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο σημαντική εικόνα ενός φωτογράφου


Το σφοδρό τροχαίο και η κατάρα της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

Ζήτησαν από τον φωτογράφο Peter Dench, από το φωτογραφικό πόρταλ featureshoot, την πιο σημαντική φωτογραφία που έχει τραβήξει, κατά τη δική του κρίση.

Ο καλλιτέχνης, ενώ εξήγησε πως η πιο σπουδαία φωτογραφία είναι πάντα αυτή που θα είναι η επόμενη, διάλεξε μια αρκετά σοκαριστική. Πρόκειται για μια εικόνα που κατέγραψε κατά τη διάρκεια μιας βάρδιας που είχε κάνει μαζί με το προσωπικό ενός ασθενοφόρου στο Μπρίστολ της Βρετανίας, στο πλαίσιο ρεπορτάζ του για τις επιπτώσεις του αλκοολισμού στη χώρα του. Η εικόνα καταγράφει ένα θύμα τροχαίου, δε διευκρινίζεται σε τι κατάσταση ήταν, αποτέλεσμα μιας νύχτας με άφθονη κατανάλωση αλκοόλ. Το μήνημα της εν λόγω εικόνας, είναι αρκετά δυνατό-σαν γροθιά στο στομάχι.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tη Δευτέρα 21/09 η δόση για τη ρύθμιση από τον ΟΑΕΕ


Μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού.

Με ανακοίνωσή του, ο ΟΑΕΕ γνωστοποιεί ότι τη Δευτέρα 21.9.2015 θα γίνει η καταβολή των δόσεων ρύθμισης του νόμου 4305/2014, μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

Ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό τους κατά την ώρα εκτέλεσης παγίων εντολών της τράπεζας επιλογής τους για την εξόφληση δόσης της 21.9.2015 και τυχόν μη εξοφληθέντων δόσεων με ημερομηνία πληρωμής 21.8.2015. Προτείνεται η έγκαιρη πίστωση του λογαριασμού από την Παρασκευή 18.9.2015.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Google μετατρέπει το κινητό σε πιστωτική


Η νέα υπηρεσία διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ.
Το δικό της ανταγωνιστικό σύστημα κινητών πληρωμών, το Android Pay, έθεσε σε εφαρμογή η Google, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να χρησιμοποιεί το smartphone του ως μέσο συναλλαγών, αντικαθιστώντας την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα του.

Ήδη το σύστημα άρχισε να διατίθεται σε πάνω από ένα εκατομμύριο σημεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και το Reuters. Η παγκόσμια αγορά για τη νέα υπηρεσία, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, αναμένεται να φθάσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2017, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές θα πείθονται να χρησιμοποιούν το «κινητό χρήμα» αντί για το πλαστικό.

Το Android Pay μπορεί να χρησιμοποιηθεί με συσκευές που διαθέτουν την τεχνολογία NFC, καθώς και την έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android KitKat 4.4+. Οι χρήστες θα μπορούν να αποθηκεύουν τις λεπτομέρειες της πιστωτικής ή άλλης κάρτας τους στο τηλέφωνό τους, η οποία και θα χρεώνεται αυτόματα κατά τη στιγμή της συναλλαγής.

Οι χρήστες της προηγούμενης σχετικής εφαρμογής ηλεκτρονικού «πορτοφολιού» Google Wallet θα μπορούν να κάνουν αναβάθμιση λογισμικού στο νέο Android Pay, ενώ οι νέοι χρήστες θα είναι σε θέση να κατεβάσουν τη νέα εφαρμογή από το ηλεκτρονικό κατάστημα Google Play μέσα στις επόμενες μέρες.

Ήδη αρκετά αμερικανικά καταστήματα λιανικής δήλωσαν συμμετοχή στο Android Pay, ενώ κι άλλα θα ακολουθήσουν στην πορεία. Το σύστημα της Google θα υποστηρίζει κάρτες των γνωστότερων παρόχων (MasterCard, Visa, American Express).

Ήδη οι αμερικανικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (AT&T, T-Mobile US, Verizon) ανακοίνωσαν ότι η εν λόγω εφαρμογή θα βρίσκεται προεγκατεστημένη στα νέα τηλέφωνα που θα διαθέτουν στους συνδρομητές τους. Η Google δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πότε το Android Pay θα διατεθεί εκτός ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα η Samsung παρουσίασε στη Ν.Κορέα το δικό της ανάλογο σύστημα «κινητού πορτοφολιού», το Samsung Pay, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στις ΗΠΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια στην Ευρώπη και στην Κίνα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Βούλιαξε» η Ιαπωνία από τις πλημμύρες


Τρεις νεκροί και 26 αγνοούμενοι.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ιαπωνία, όπου σήμερα υπερχείλισαν οι όχθες περισσότερων ποταμών με αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες πλημμύρες και κατολισθήσεις που άφησαν πίσω τους τρεις νεκρούς, 26 αγνοούμενους, ενώ 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Η προειδοποίηση για σφοδρές βροχοπτώσεις, που εξέδωσε χθες η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία για τμήματα της βόρειας Ιαπωνίας, παραμένει σε ισχύ και μόνο στην χειρότερα πληγείσα πόλη, Τζόσο, βόρεια του Τόκιο, υποχώρησαν οι πλημμύρες αφού ωστόσο παρέσυραν στο πέρασμά τους σπίτια, σε κάποιες περιπτώσεις με τους ενοίκους να βρίσκονται μέσα, σε σκηνές που παραπέμπουν σε τσουνάμι.

ΙΑΠΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους μία 63χρονη η οποία βρισκόταν μέσα στο σπίτι της όταν αυτό καταπλακώθηκε έπειτα από κατολίσθηση και μία άλλη γυναίκα, η οποία οδηγούσε το αυτοκίνητό της όταν αυτό παρασύρθηκε από τα νερά. Τουλάχιστον 28 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι οκτώ σοβαρά.

Μεταξύ των αγνοουμένων βρίσκονται και δύο οκτάχρονα παιδιά στην επαρχία Μιγιάγκι, οι παράκτιες περιοχές της οποίας είχαν καταστραφεί από τον σεισμό στις 11 Μαρτίου 2011 και το τσουνάμι που ακολούθησε αφήνοντας πίσω τους σχεδόν 20.000 νεκρούς.

Οι πλημμύρες δεν έφθασαν κοντά στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, οι οποίοι είχαν καταστραφεί το 2011, αλλά τουλάχιστον 30 σάκοι γεμάτοι με ύποπτο ραδιενεργό υλικό παρασύρθηκαν από τα νερά από χώρο όπου φυλάσσονταν σε γειτονική πόλη. Οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίστηκαν άθικτοι και το περιεχόμενό τους, που προερχόταν από μία περιοχή με χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού μόλυνσης, δεν είχε διαρρεύσει, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους παραμύθι για τον σχολικό εκφοβισμό


Η ανθολογία παραμυθιών από το Εργαστήρι δημιουργικής γραφής του Public Βόλου διατίθεται δωρεάν στους μαθητές Δημοτικού με αγορές σχολικών.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ομάδα παιδιών που πήγαινε δημοτικό σχολείο, ζούσε στον Βόλο και δεν γνώριζε τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός. Πώς να αντιμετωπίσουν όμως έναν φόβο, που ήξεραν ότι όσο μεγάλωναν θα αποτελούσε και μεγαλύτερη απειλή; Τα Public με αφορμή τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα του σχολικού εκφοβισμού και στην Ελλάδα διοργάνωσαν το 2015 ένα δημιουργικό εργαστήρι γραφής για παιδιά με στόχο την αφύπνιση και ενημέρωση όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας μας μέχρι και σήμερα, τα Public προσφέρουν συνεχώς στα παιδιά αφορμές όχι μόνο για δημιουργική έκφραση, αλλά και για την καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν την προσωπική τους ανάπτυξη.

Μέσα από τις 750 δωρεάν εκδηλώσεις, σεμινάρια κι εργαστήρια που υλοποιούνται σε όλα τα καταστήματά Public στην Αθήνα και στην περιφέρεια, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να αναζητήσουν λύσεις σε προβλήματα, να συμμετέχουν σε εργασίες και να συζητήσουν ιδέες.

Το εργαστήρι δημιουργικής γραφής με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός και λογοτεχνία», που πραγματοποιήθηκε από τα Public στο κατάστημα του Βόλου το χρονικό διάστημα Μάρτης – Μάης 2015, απασχόλησε μαθητές Δημοτικού από 7 έως 12 ετών ενώ, ολοκληρώθηκε σε 9 εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Μέσα από τη ζωγραφική, τη συζήτηση, το τραγούδι και το παιχνίδι, τα παιδιά ενημερώθηκαν, αντάλλαξαν απόψεις, όξυναν τη φαντασία τους και καλλιέργησαν το συγγραφικό τους ταλέντο. Κι αντί τούτο το παραμύθι που ξεκίνησε παραπάνω με την κλασική φράση «μια φορά κι έναν καιρό…» να τελειώνει με τον γνωστό τρόπο «…και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», καταλήγει με τα παραμύθια που έγραψαν τα ίδια τα παιδιά για τον σχολικό εκφοβισμό.

Στις συναντήσεις, τα παιδιά, με την καθοδήγηση του συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή, έμαθαν τι είναι σχολικός εκφοβισμός (bullying), συζήτησαν, αναζητώντας λύσεις, για παρόμοιες καταστάσεις που δυστυχώς έχουν βιώσει τα ίδια ή συμμαθητές τους στο σχολείο και με οδηγό τη φαντασία τους, τραγούδησαν, ζωγράφισαν και έγραψαν μία ανθολογία παραμυθιών με τίτλο «Διώξε τον φόβο σου με ένα παραμύθι».

Με κεντρικό θέμα μία ιστορία για ένα άγριο, άτακτο ζώο που μπαίνει ξαφνικά σε ένα σχολείο ήσυχων ζώων, τα παιδιά φώναξαν δυνατά το σύνθημα τους εναντίον του σχολικού εκφοβισμού «Τον φόβο τον διώχνουμε από μέσα μας, όταν δεν τον φοβόμαστε, όταν μιλάμε, όταν κάνουμε κάτι για να τον διώξουμε μακριά μας…».

Η ειδική έκδοση για τον σχολικό εκφοβισμό από τα Public θα διατίθεται δωρεάν* στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους σε όλους τους μαθητές Δημοτικού που θα πραγματοποιήσουν αγορές σχολικών (βιβλία, τσάντες , είδη γραφικής ύλης κλπ)

*Ισχύει μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων



Διώξε τον φόβο με ένα παραμύθι

Ανθολογία παραμυθιών παιδιών δημοτικού που συμμετείχαν στο εργαστήρι δημιουργική γραφής στο Public Βόλου.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Διονύσης Λεϊμονής

Εικονογράφηση: Νίκος Κυρίτσης

Διατίθεται δωρεάν αποκλειστικά στα καταστήματα Public με αγορές σχολικών ειδών.

Ισχύει μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκπτωση σε όσους ταξιδέψουν με τρένο στις εκλογές


Έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων, σε όσους ταξιδέψουν με τρένο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, χορηγεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η έκπτωση είναι 30% στις τιμές των εισιτηρίων, για ταξίδι απλής μετάβασης ή μετ´ επιστροφής από τον τόπο διαμονής στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ίδια έκπτωση θα χορηγείται και στους εκπροσώπους της δικαστικής αρχής από τον τόπο διαμονής τους στον τόπο άσκησης των καθηκόντων τους.

Σημειώνεται, ότι για τους επιβάτες που θα αγοράσουν εγκαίρως τα εισιτήρια τους θα παρέχεται επιπλέον και η έκπτωση προαγοράς 15%.

Η έκπτωση θα χορηγείται μόνο για την αγορά εισιτηρίων από φυσικά σημεία έκδοσης τίτλων μεταφοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή, δεν θα ισχύει για εκδόσεις εισιτηρίων μέσω Internet και θα παρέχεται αποκλειστικά για ταξίδια που πραγματοποιούνται από 16 έως και 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Η συγκεκριμένη έκπτωση, αναλογικά και κατά προσέγγιση, θα παρέχεται και στους εκλογείς-επιβάτες του προαστιακού σιδηροδρόμου για ταξίδια που θα πραγματοποιούνται κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Για επιβάτες, οι οποίοι, λόγω ιδιότητας, δικαιούνται έκπτωση (πχ. φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, κλπ) εφαρμόζεται κατά περίπτωση η ευνοϊκότερη τιμολόγηση.

Για τη χορήγηση των εκπτωτικών εισιτηρίων απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου σχετικού εγγράφου με το οποίο αποδεικνύεται η ταυτοπροσωπία του επιβάτη.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο επιβατικό κοινό καλώντας τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς το γήπεδο της Λιλ έγινε η μεγαλύτερη «αρένα» της Ευρώπης


Δείτε σε ένα βίντεο πώς μεταμορφώθηκε το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Λιλ «Πιερ Μορουά» στην αρένα που θα φιλοξενήσει την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ.
Πώς μπορεί ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο 50.000 θέσεων να γίνει μπασκετικό;

Το «Πιερ Μορουά» τα κατάφερε, καθώς μετατράπηκε σε μια υπερσύγχρονη αρένα, χωρητικότητας 27.000 θέσεων, που θα φιλοξενήσει την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ, που ξεκινά το Σάββατο στη Λιλ.







Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαφάνιση 13χρονης στη Γλυφάδα


Το απόγευμα της Πέμπτης εξαφανίστηκε από το σπίτι της η 13χρονη Λεμονιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού:



«Στις 10 Σεπτεμβρίου 2015, στις 19:00 το απόγευμα, εξαφανίστηκε από το σπίτι της η Λεμονιά (Λένια), 13 ετών.

Η Λεμονιά έχει ύψος 1,56 μ., ζυγίζει 52 κιλά, έχει μαύρα μακριά σπαστά μαλλιά και μαύρα μάτια. Φορούσε άσπρα αθλητικά παπούτσια, μαύρο παντελόνι και άσπρη αμάνικη μπλούζα με μαύρες ρίγες.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλούμε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Οργανισμό μας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το εικοσιτετράωρο (24 ώρες), στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116.000 καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων για την αποζημίωση δικαστικών αντιπροσώπων


Με επιστολή του προς την Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου και τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη και Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Βασίλειος Αλεξανδρής, θέτει θέμα επανακαθορισμού σε αξιοπρεπές επίπεδο της αποζημίωσης όλων των Δικαστικών Αντιπροσώπων κατά τις επερχόμενες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015.

«Όπως ασφαλώς γνωρίζετε», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Αλεξανδρής, «σε κάθε εκλογική διαδικασία το δικηγορικό σώμα ανταποκρίνεται με υψηλό αίσθημα καθήκοντος στο λειτούργημα του Αντιπροσώπου της Δικαστικής Αρχής».

«Για την εκτέλεση μάλιστα των καθηκόντων τους», προσθέτει, «οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι δεν λαμβάνουν αμοιβή αλλά αποζημίωση. Η αποζημίωση αυτή πρέπει να είναι αξιοπρεπής και ανάλογη της ευθύνης και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν».

«Είναι αδιανόητο», συνεχίζει η επιστολή, «να αναγκάζονται Δικαστικοί Αντιπρόσωποι που καλούνται να μεταβούν εκτός της επαγγελματικής τους έδρας, συχνά σε δύσβατες ή απομακρυσμένες περιοχές-, τουλάχιστον δύο μέρες πριν τις εκλογές, να χρηματοδοτούν εξ ιδίων τη διαδικασία».

Ο κ. Αλεξανδρής επισημαίνει τέλος, ότι ο επανακαθορισμός της αποζημίωσης είναι αναγκαίος, προκειμένου να αρθεί η υφιστάμενη αδικία, ώστε να μπορέσουν οι ήδη κληρωθέντες Δικαστικοί Αντιπρόσωποι να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους, όπως αρμόζει σε συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης στην ύψιστη δημοκρατική θεσμική λειτουργία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει για τη μεταφορά της σχολικής τσάντας των μαθητών


Το 2013 είχε κατατεθεί ερώτηση για την επιβάρυνση της υγείας από τη μεταφορά της τσάντας.

Για το θέμα της μεταφοράς της σχολικής τσάντας των μαθητών του δημοτικού σχολείου, ισχύουν όσα αναφέρονται σε εγκύκλιο του 2010 στην οποία επισημαίνεται ότι η μεταφορά της σχολικής τσάντας για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου προκαλεί συνεχή προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές) αλλά και στον ιατρικό κόσμο, που βλέπουν με ανησυχία τα παιδιά να μεταφέρουν καθημερινά ένα βαρύ φορτίο από και προς το σχολείο.

Καθώς, για το Υπ. Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. το θέμα της σωματικής και πνευματικής υγείας των μαθητών αποτελεί ουσιαστικό ζήτημα, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Το Σχολείο οφείλει :

α) να μεριμνά για την κατά το μέγιστο αξιοποίηση των χώρων της σχολικής τάξης (π.χ. βιβλιοθήκες, ντουλάπια, ράφια, θρανία), ώστε να είναι δυνατή η παραμονή ικανοποιητικού αριθμού βιβλίων στην αίθουσα διδασκαλίας,

β) να προβαίνει στον εξορθολογισμό χρήσης των σχολικών εγχειριδίων και αντικειμένων γενικότερα, σύμφωνα πάντα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο η μεταφορά τους από και προς το σχολείο.

γ) να ζητά τη διαρκή ενημέρωση από αρμόδιους εξειδικευμένους παιδαγωγούς και επιστήμονες σχετικά με την καλλιέργεια και την εμπέδωση του ουσιαστικού περιεχομένου του «Νέου Σχολείου» αναφορικά με το εν λόγω θέμα.

δ) να αποστέλλει στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς επιστολή με σχετικές οδηγίες στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, σχέδιο της οποίας σας επισυνάπτουμε.

Οι εκπαιδευτικοί δύνανται να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

α) επικόλληση φωτοτυπίας με το ωρολόγιο πρόγραμμα στο πρόχειρο τετράδιο των μαθητών και συγχρόνως ανάρτησή της στον πίνακα ανακοινώσεων ή σε ορατό σημείο της τάξης.

β) με τη λήξη των μαθημάτων ο εκπαιδευτικός της τάξης καθώς και οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων μελετούν μαζί με τους μαθητές το πρόγραμμα της επόμενης μέρας και αναλόγως των απαιτήσεων των μαθημάτων, οι μαθητές τοποθετούν στην τσάντα τους μόνο τα απαραίτητα βιβλία, τετράδια κ.ά.

γ) ειδικότερα οι εκπαιδευτικοί των Α' και Β' τάξεων, μεριμνούν ώστε οι μαθητές να αφήνουν τα περισσότερα πράγματά τους στο σχολείο, σε συγκεκριμένο χώρο για κάθε παιδί (ντουλάπα ή ράφι, εάν ο χώρος επαρκεί, ή σε διαφορετική περίπτωση κάτω από το θρανίο τους). Είναι προφανές, ότι σε όλα τα σχολικά εγχειρίδια και αντικείμενα θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και η τάξη του μαθητή.

δ) οι μαθητές, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου πρέπει να διδαχθούν τους σωστούς τρόπους μεταφοράς της σχολικής τσάντας και γενικά των μεγάλων φορτίων, ώστε να μπορούν να τους εφαρμόζουν.

Αν και η παραπάνω διαδικασία θα επιφέρει πρόσθετο έργο και προσπάθεια από μέρους των εκπαιδευτικών, η διαρκής εξάσκηση θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη της ελαχιστοποίησης της μεταφοράς πρόσθετου βάρους.

Ακολουθεί το υπόδειγμα της επιστολής

Ημερομηνία...

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες

Το Υπ. Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ., μεριμνώντας σχετικά με το ζήτημα του υπερβολικού βάρους της σχολικής τσάντας, που είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν καθημερινά οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, υιοθετεί σειρά μέτρων ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η μεταφορά από και προς το Σχολείο περιττού βάρους από αυτούς. Συγκεκριμένα :

α) οι εκπαιδευτικοί εφοδιάζουν τους μαθητές με τη φωτοτυπία του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος, το οποίο ο γονέας θα μπορεί να συμβουλεύεται καθημερινά.

β) με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, οι μαθητές σε καθημερινή βάση θα μεταφέρουν στο σπίτι μόνο τα απαραίτητα βιβλία, τετράδια κ.λ.π. Τα υπόλοιπα θα παραμένουν στην τάξη, σε χώρο που θα καθορίσουν οι εκπαιδευτικοί.

γ) στην αρχή της σχολικής χρονιάς, σε όλα τα αντικείμενα του μαθητή (βιβλία, τετράδια, κασετίνες) αναγράφονται σε ετικέτες το ονοματεπώνυμο και η τάξη του.

δ) μετά το τέλος των κατ' οίκον εργασιών, συνιστάται ο έλεγχος του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος, ώστε να αποφεύγεται από μέρους των μαθητών η άσκοπη μεταφορά βιβλίων και τετραδίων προς το σχολείο.

ε) γενικά, η τοποθέτηση των βιβλίων μέσα στην τσάντα θα πρέπει να γίνεται ώστε το κέντρο βάρους της να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μέση. Επίσης, η κατανομή του βάρους θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη, με την τοποθέτηση των πιο βαριών βιβλίων στο πίσω μέρος της τσάντας.

Με τον τρόπο αυτό και τη συνεργασία Σχολείου και Οικογένειας, θα επιτευχθεί ο στόχος της ελαχιστοποίησης του βάρους της σχολικής τσάντας, με σκοπό την προστασία της σωματικής υγείας των μαθητών.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Ερώτηση στη Βουλή για το βάρος της σχολικής τσάντας

Το βάρος της σχολικής τσάντας έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή, το 2013, βουλευτές ΚΚΕ κύριοι Παφίλης, Γκιόκας, Κωνσταντινίδης, Λαμπρούλης. Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους προς το Υπουργείο Παιδείας υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία στους γονείς για την επιβάρυνση της υγείας των παιδιών από τη συνεχόμενη αύξηση του βάρους της σχολικής τσάντας και του φορτίου που σηκώνουν καθημερινά οι μαθητές από και προς το σχολείο.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο για τους μαθητές των δημοτικών όπου η σωματική ικανότητα των παιδιών δεν είναι τέτοια ώστε να αντέξει τέτοια βάρη ενώ σε αυτή την ηλικία μπαίνουν οι βάσεις για την αρμονική μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών.

Οι ερωτώντες βουλευτές επικαλέστηκαν πορίσματα και τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων σύμφωνα με τα οποία το συνιστώμενο βάρος της σχολικής τσάντας πρέπει να είναι ανάλογο του 10% του σωματικού βάρους ενός μαθητή ή μαθήτριας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα , το μεγάλο βάρος της σχολικής τσάντας σε συνδυασμό με τη λανθασμένη τοποθέτησή της στον ώμο του μαθητή, επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στη μέση και παροδικές παραμορφώσεις όπως κύφωση και λειτουργική σκολίωση εκ στάσεως.

Στην απάντησή του προς τους βουλευτές του ΚΚΕ ο τότε Υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου επικαλούνταν εγκύκλιο του Υπουργείου του 2010 σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι οι Σχολικοί Σύμβουλοι κατά τις επισκέψεις τους στα σχολεία ευθύνης τους, ενημερώνονται και δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες στους εκπαιδευτικούς των σχολείων για τις κατ’ οίκον εργασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να αποφεύγεται το πλήθος των εργασιών, οι οποίες δεν συμβάλλουν στην ποιοτική πρόσληψη της γνώσης, στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης.

Ως εκ τούτου, ανέφερε ο κ.Κεδίκογλου, περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των εντύπων που μεταφέρει καθημερινά ο μαθητής από και προς το σχολείο καθώς ένα μέρος σχολικών βιβλίων και τετραδίων παραμένει στην αίθουσα διδασκαλίας.

Πέραν όμως των παραπάνω στα πλαίσια των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας έχουν ενταχθεί ενημερωτικές καμπάνιες σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη σχολική τσάντα. Παράλληλα η Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου με εγκύκλιό της δίνει οδηγίες σχετικά με όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση της υγείας των μαθητών από το βάρος της σχολικής τσάντας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άφαντο παραμένει το «τρένο των θησαυρών» των Ναζί


Ερευνητής ανακάλυψε δύο υπόγειες σήραγγες των Ναζί στην περιοχή του Βάλμπζιχ της Πολωνίας.

Ο «πυρετός του χρυσού» που ξεσήκωσαν στην Πολωνία οι έρευνες -μέχρι στιγμής άκαρπες- για την ανακάλυψη ενός τρένου των Ναζί γεμάτου, υποτίθεται, με αμύθητους θησαυρούς, οδήγησε στον εντοπισμό δύο σιδηροδρομικών σηράγγων που είχαν κατασκευάσει οι Γερμανοί στην περιοχή προς τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα ένας ερασιτέχνης ερευνητής από το Βάλμπζιχ.

Οι δύο σήραγγες αποτελούν μέρος ενός τεράστιου υπόγειου συγκροτήματος, του λεγόμενου «Ρίζε» (που σημαίνει «Γίγαντας») που κατασκευάστηκε από τους Ναζί στα όρη Σβι.

«Πρόκειται για δύο σήραγγες και ένα υπόγειο συγκρότημα που προστίθενται στους άλλους υπόγειους χώρους που είχαν ανακαλυφθεί παλαιότερα και ένα μέρος τους είναι ανοιχτό για τους τουρίστες στο χωριό Βάλιμ», είπε ο Κριστόφ Σπακόφσκι, ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Μουσείου του Ρίζε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Οι Ναζί κατασκεύασαν στην περιοχή αυτή μια υπόγεια πόλη επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων (...) όπου θα ζούσαν οι στενοί συνεργάτες του Χίτλερ για μερικά χρόνια, στην περίπτωση πυρηνικής επίθεσης» υποστήριξε.

Στον χώρο αυτό «θα μπορούσε να υπάρχει οτιδήποτε αλλά κυρίως στρατιωτικό υλικό και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του», πρόσθεσε. «Θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά μου να δηλώσω ότι υπάρχουν θησαυροί, όπως η Κεχριμπαρένια Αίθουσα που κλάπηκε από τους Ναζί στο Λένινγκραντ (τη σημερινή Αγία Πετρούπολη) και την αναζητούμε επί 70 χρόνια ή ένα τρένο γεμάτο με χρυσάφι», συνέχισε, αναφερόμενος στις πυρετώδεις αναζητήσεις που έχει προκαλέσει στην Πολωνία ο θρύλος μιας αμαξοστοιχία που την «έκρυψαν» οι Γερμανοί λίγο πριν από το τέλος του πολέμου σε μια υπόγεια σήραγγα στη δυτική Πολωνία.

Η ανακάλυψη των δύο σηράγγων «αποτελεί έργο πολλών ετών που βασίστηκε σε αρχεία, σε μαρτυρίες και επιτόπιες έρευνες», είπε ο Σπακόφσκι. Ο ερευνητής παρουσίασε στους δημοσιογράφους φωτογραφίες που έχουν τραβηχθεί με γεωραντάρ και δείχνουν τα δύο τούνελ και το υπόγειο κτίσμα. Η μία σήραγγα ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βάλιμ και πηγαίνει προς το συγκρότημα του Ρίζε.

Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς οι Ναζί ήθελαν να εγκαταστήσουν στην περιοχή αυτή ένα γενικό επιτελείο για τον Χίτλερ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γερανός κατέρρευσε στη Μέκκα


Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 30 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε σήμερα ένας γερανός στο Μεγάλο Τέμενος στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας λόγω των καταιγίδων που πλήττουν την περιοχή, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Η αρχή πολιτικής προστασίας της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε το περιστατικό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα θύματα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο που ανέβασαν χρήστες του Twitter...












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών με τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης


Τι ισχύει για το σχολικό έτος 2015-16.
Τα όσα ίσχυαν το σχολικό έτος 2014-15 για την εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών με τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης ισχύουν και φέτος όπως προκύπτει από την αντιπαραβολή των δυο εγκυκλίων του Υπουργείου Παιδείας τα σχολικά έτη 2014-15 και 2015-16.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως σύμφωνα με τις με αριθμ. Φ.7/488/123316/Γ1/4-10-2010 και Φ.7/549/97335/28-8-2012 εγκυκλίους του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., για την εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών με τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης και χαμηλά εισοδήματα ισχύουν όσα αναφέρονται στο άρθρο 27 του Ν. 3016/17-5-2002 (ΦΕΚ 110, τ. Α΄), στην παρ. 1 του άρθρου 28 του Ν. 3879/21-9-2010 (ΦΕΚ 163, τ. Α΄) με την οποία αντικαθίσταται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 27 του Ν. 3016/17-5-2002 (ΦΕΚ 110, τ.Α΄), καθώς και στη με αρ. 2/46354/0026 (ΦΕΚ 2204/2012, τ. Β΄) Υ.Α.

Όπως αναφέρεται και σε δικτυακούς τόπους σχολείων για το προηγούμενο σχολικό έτος (2014-15) η παραπάνω οικονομική ενίσχυση δίνονταν στο τέλος κάθε σχολικού έτους, με την έκδοση, για κάθε μαθητή, βεβαίωσης κανονικής παρακολούθησης μαθημάτων, κατά το σχολικό έτος που έληξε.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τους δικαιούχους γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών:

α) Να είναι Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

β) Να έχουν τέκνο που να φοιτά στην υποχρεωτική εκπ/ση (ανώτατο όριο ηλικίας 16οέτος)

γ) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους (δηλωθέν ή τεκμαρτό) να μην υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ ( € 3.000,00)

Με την αριθ. 2/46354/00226/20.07.2012 Απόφαση του Υπ. Οικονομικών, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. 2204Β΄/26.07.2012 ο τρόπος εξόφλησης των δαπανών για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών ορίζεται ως εξής:

Με τη λήξη του σχολικού έτους οι δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις στο διευθυντή του σχολείου (για κάθε μαθητή), ο οποίος εκδίδει βεβαιώσεις εγγραφής των μαθητών σε τάξεις υποχρεωτικής εκπ/σης και κανονικής παρακολούθησης μαθημάτων, κατά το σχολικό έτος που έληξε.

Οι βεβαιώσεις αυτές είναι μοναδικές και δεν επανεκδίδονται σε καμία περίπτωση.

Στο οικονομικό τμήμα της Δ/νσης Π.Ε. Γ΄Αθήνας, για την πραγματοποίηση της δαπάνης, διαβιβάζονται από τους Διευθυντές & Υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων, αρμοδιότητας της υπηρεσίας μας, τα παρακάτω πακέτα δικαιολογητικών:

1. Αιτήσεις των δικαιούχων γονέων ή κηδεμόνων (δίνονται στο σχολείο) (δικαιούχοι με την έννοια των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 3016/2002) που θα συνοδεύονται από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
2. Βεβαίωση εγγραφής του μαθητή και κανονικής παρακολούθησης των μαθημάτων. (δίνεται στο σχολείο).

Κατάσταση πληρωμής της δαπάνης σε (2) αντίγραφα. (δίνεται στο σχολείο).

3. Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση, στο οποίο να φαίνεται ότι το ετήσιο δηλωθέν ή τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.
4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου.

(Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο όνομα του μαθητή, που θα πρέπει να ταυτίζεται αυτό που αναγράφεται στη βεβαίωση φοίτησης με αυτό που αναγράφεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης).

5. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του δικαιούχου, στην οποία να δηλώνει ότι δεν εισέπραξε οικονομική ενίσχυση άλλη φορά για το ίδιο σχολικό έτος.(δίνεται στο σχολείο)
6. Φωτοτυπία τραπεζικού λογαριασμού στο όνομα του δικαιούχου που να φαίνεται το ΙΒΑΝ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ανατριχιαστικό πραγματικό Jurassic Park


Περιπλάνηση ανάμεσα σε δεινόσαυρους - Δείτε τις φωτογραφίες.

«Εκεί που οι δεινόσαυροι ακόμα βρυχώνται» τιτλοφορείται το πρότζεκτ του φωτογράφου Seph Lawless, ο οποίος αποτύπωσε στο φακό του εγκαταλειμμένο θεματικό πάρκο στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ.

Ανάμεσα σε θάμνους και δέντρα αναδύονται γιγάντιες μορφές δεινοσαύρων με εμφανή τα σημάδια του χρόνου και των στοιχείων της φύσης.

«Αναζητούσα στοιχειωμένους αστικούς θρύλους για ένα βιβλίο με θέμα το Halloween και στην καρδιά του πυκνού δάσους του Μίσιγκαν έπεσα πάνω σε αυτό το πάρκο, που έχει κλείσει κι εγκαταλειφθεί εδώ και 20 χρόνια. Ωστόσο τα ομοιώματα των δεινοσαύρων στέκονται ακόμα πάνω από τη βλάστηση που οργιάζει», περιγράφει ο φωτογράφος.
























Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθαρίστε τα πιάτα σας καλύτερα από ποτέ με αυτό το κόλπο


Υπάρχει ένα υλικό που έχει κάθε κουζίνα και μπορεί να κάνει τα πιάτα σας να αστράφτουν χωρίς ουσιαστικά εσείς να κουνάτε ούτε το μικρό σας δαχτυλάκι.

Μιλάμε για το λεμόνι το οποίο μπορεί να κάνει ακόμα πιο αστραφτερά τα πιάτα σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε ένα λεμόνι στη μέση και να το βάλετε μέσα στο πλυντήριο πιάτων μαζί με τα βρώμικα πιάτα σας. Έπειτα κάντε την πλύση σας κανονικά.

Μόλις ολοκληρωθεί η πλύση και ανοίξετε το πλυντήριο θα διαπιστώσετε πως τα πιάτα σας δείχνουν και είναι πιο καθαρά από ποτέ. Επιπλέον, το λεμόνι αφήνει πίσω του μια όμορφη και φρέσκια μυρωδιά.

Αν, από την άλλη, πλένετε τα πιάτα στο χέρι μπορείτε να στύψετε μισό λεμόνι και να χύσετε τον χυμό του στο λεκανάκι με το ζεστό νερό και το απορρυπαντικό για τα πιάτα. Μην ξεχνάτε πως το λεμόνι εκτός από καλό καθαριστικό είναι και πολύ καλό φυσικό αντισηπτικό!

Έξτρα tip: Για να εξαφανίσετε τα επίμονα υπολείμματα τυριού από τον τρίφτη σας μπορείτε να τρίψετε τα σημεία που σας δυσκολεύουν με τη φλούδα του λεμονιού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με καρκίνο ο κιθαρίστας διάσημου συγκροτήματος - γράφει το τέλος!


Καθώς ανακοινώνουν τους σταθμούς για την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του 2016, ο διάσημος κιθαρίστας εξήγησε τους λόγους που τους ώθησαν να πουν το οριστικό αντίο στους πολυάριθμους θιασώτες τους.

«Το σώμα μου δεν θα αντέξει για πολύ ακόμα», είπε ο σπουδαίος κιθαρίστας των Black Sabbath, Tony Iommi. Και εξήγησε ότι μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι καλά, ύστερα από 3 χρόνια σκληρής μάχης με τον καρκίνο, όμως η κατάσταση μπορεί εύκολα να πάρει την κάτω βόλτα.



«Οι περιοδείες των Sabbath έχουν το τίμημά τους», πρόσθεσε, «είναι λοιπόν καιρός να πούμε τα αντίο μας». Η παγκόσμια τουρνέ του "αντίο", στην οποία δεν θα συμμετέχει ο ντράμερ Bill Ward, ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου 2016, από την Ομάχα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για την ώρα έχουν ανακοινωθεί προορισμοί μόνο για την Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Θα υπάρξουν όμως και βρετανικές συναυλίες, ξεκαθάρισε ο Iommi «και φυσικά θα παίξουμε στο Μπέρμιγχαμ!».





Οι Black Sabbath μαζί με τους Deep Purple και τους Led Zeppelin είναι τα τρία συγκροτήματα που αποτέλεσαν τους δημιουργούς του heavy metal μουσικού ιδιώματος, ενώ είναι αυτοί, κυρίως, που θεωρούνται το πρώτο heavy metal συγκρότημα. Βασικά μέλη του συγκροτήματος είναι ο Όζι Όσμπορν στα φωνητικά, ο Τόνι Αϊόμι στην κιθάρα και ο Γκίζερ Μπάτλερ στο μπάσο, ενώ κατά το παρελθόν έχουν περάσει από τη σύνθεση τους ο Μπιλ Γουόρντ, ο Ρόνι Τζέιμς Ντίο, ο Ίαν Γκίλαν, ο Κόζι Πάουελ, ο Γκλεν Χιουζ, ο Μπομπ Ντέισλι και άλλοι σπουδαίοι μουσικοί του είδους.

Ξεκίνησαν την άνοιξη του 1967 ως Polka Tulk και λίγο αργότερα ως Earth. Τον Αύγουστο του 1969, μετονομάστηκαν σε Black Sabbath επηρεασμένοι από την ομώνυμη ταινία τρόμου του Μάριο Μπάβα με πρωταγωνιστή τον Μπόρις Καρλόφ που είχε προβληθεί το 1963.


Πηγή: http://www.tff.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για το χάλκινο μετάλλιο οι νέοι


Το χάλκινο μετάλλιο θα διεκδικήσει η Εθνική ομάδα ΠΌΛΟ Νέων Ανδρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Αλμάτι στο Καζακστάν καθώς ηττήθηκε με 16-8 από τη Σερβία στον σημερινό ημιτελικό της διοργάνωσης.



Πληγωμένη ήδη από την απουσία του Χρήστου Παπούκα, λόγω τιμωρίας του από τον προημιτελικό αγώνα με την Κροατία (θα απουσιάζει και στο αυριανό ματς, αφού τιμωρήθηκε με δύο αγωνιστικές), η Ελλάδα έχασε κι άλλους βασικούς παίκτες με αποβολές και κόκκινη κάρτα στη διάρκεια του σημερινού ημιτελικού με τη Σερβία και, σχεδόν αποκαμωμένη, ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσει στα ίσα την πανίσχυρη σερβική ομάδα που είναι το μεγάλο φαβορί και γι αυτό το τρόπαιο.

Οι Σέρβοι πήραν από νωρίς μεγάλο προβάδισμα, έφτασαν να προηγούνται και με 11-5, οι Έλληνες μείωσαν σε 11-7, αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τη βαριά ήττα και το τελικό 16-8.

Τα οκτάλεπτα: 2-5, 2-3, 2-3, 2-5.

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Χατζηθεοδώρου): Φώσκολος 3, Αργυρόπουλος 2, Κοπελιάδης 1, Νικολαϊδης 1, Αθυμαρίτης 1.

ΣΕΡΒΙΑ (Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς): Σούμποτιτς 4, Τόχολι 4, Αρσάνοβιτς 3, Μανόλιοβιτς 2, Ρεπάνοβιτς 1, Γκόγκοφ 1, Ραντόγεβιτς 1.


Πηγή: http://www.sentragoal.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φωτογραφίες από τη σκηνή ενός φρικτού κι αναίτιου εγκλήματος


Στη δημοσιότητα για πρώτη φορά μετά το μακελειό στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

Σε ισόβια έχει καταδικαστεί ο 27χρονος James Holmes, ο νεαρός που είχε ανοίξει πυρ μέσα σε κινηματογράφο το 2012 στο Κολοράντο των ΗΠΑ, στην πρεμιέρα της ταινίας «Σκοτεινός Ιππότης», σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από εβδομήντα.

Με την ολοκλήρωση της δίκης οι αρχές αποφάσισαν να δώσουν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη σκηνή του εγκλήματος αλλά και από το διαμέρισμα του δράστη που πυροβόλησε αδιακρίτως σκορπώντας τον τρόμο και στερώντας ανθρώπινες ζωές.

Στις φωτογραφίες από τον κινηματογράφο αποτυπώνεται το χάος που επικράτησε από τους τυφλούς πυροβολισμούς του 27χρονου και τα σημάδια από τις σφαίρες στα καθίσματα και τους τοίχους.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο διαταραγμένος δράστης αγόρασε κανονικά το εισιτήριό του και μπήκε και κάθισε στη θέση του στο κατάμεστο σινεμά όπου οι θεατές είχαν συρρεύσει για την πρεμιέρα του «Σκοτεινού Ιππότη».

Ύστερα από είκοσι λεπτά σηκώθηκε και βγήκε από την έξοδο κινδύνου, τοποθετώντας κάτι ώστε να μπορέσει να ξαναμπεί. Πήγε στο αυτοκίνητό του, πάρκαρε κοντά στην πόρτα, πήρε τα όπλα του, φόρεσε αντιασφυξιογόνα μάσκα και επέστρεψε στην αίθουσα.

Αρκετοί νόμισαν πως επρόκειτο για κάποιο αστείο ή κάποιο δρώμενο για την προώθηση της ταινίας. Άλλωστε πολλοί ακόμα ήταν ντυμένοι σχετικά με την ταινία οπότε ο εξοπλισμός του 27χρονου δεν προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Αλλά μόλις άρχισε να πετά καπνογόνα και να πυροβολεί, τα ουρλιαχτά και ο ήχος από τις σφαίρες έκαναν όλους να καταλάβουν πως επρόκειτο για την τρομακτική πραγματικότητα.






















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...