Φεύγουν περισσότεροι από 50.000 μετανάστες
Την άμεση αποσυμφόρηση της Ελλάδας από τις μεταναστευτικές ροές που φθάνουν καθημερινά στη χώρα από τα τουρκικά παράλια αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε πρώτη φάση αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι μετανάστες 16.000 από αυτούς και σταδιακά θα απομακρυνθούν, εφόσον το ζητήσουν, 50.400 μετανάστες και πρόσφυγες.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κινητοποιούνται δραστικά για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος που πλήττει όλες τις χώρες της Ένωσης, κυρίως όμως τις χώρες του νότου που αποτελούν σύνορα της με την Αφρική και την Ασία, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.
Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φιλοξενήσουν 120.000 πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουγγαρία (54.000 άνθρωποι), την Ελλάδα (50.400) και την Ιταλία (15.600), ενώ παρουσίασε και ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από την πρόταση μέτρων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με σκοπό την ανακούφιση των χωρών όπου φτάνουν μαζικά μετανάστες, το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο για μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Η πρόταση για τα έκτακτα μέτρα μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων ψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές με 498 ψήφους υπέρ, 158 κατά και 57 αποχές, ενώ συμφωνήθηκε πως από την Ελλάδα θα αποχωρήσουν 16.000 πρόσφυγες και από την Ιταλία 24.000.
Αυτό θα βοηθήσει την Ιταλία και την Ελλάδα να ανακουφιστούν από τη σημαντική πίεση που υφίστανται για τη χορήγηση ασύλου, και θα λειτουργήσει ως μια σημαντική δοκιμή ενόψει της επικείμενης νομοθετικής πρότασης για ένα μόνιμο σύστημα μετεγκατάστασης, ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ΕΚ.
Η προτεινόμενη κατανομή των προσφύγων ανά χώρα:
Αυστρία 3.640
Βέλγιο 4.564
Βουλγαρία 1.600
Γαλλία 24.031
Γερμανία 31.443
Εσθονία 373
Ισπανία 14.931
Κροατία 1.064
Κύπρος 274
Λετονία 526
Λιθουανία 780
Λουξεμβούργο 440
Μάλτα 133
Ολλανδία 7.214
Πολωνία 9.287
Πορτογαλία 3.074
Ρουμανία 4.646
Σλοβακία 1.502
Σλοβενία 631
Σουηδία 4.469
Τσεχία 2.978
Φινλανδία 2.398
ΣΥΝΟΛΟ 120.000
Η Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών που σχετίζονται με τα θέματα αυτά και δεν περιλαμβάνονται στις χώρες όπου προτείνεται μετεγκατάσταση προσφύγων.
Τα σημεία της πρότασης Γιούνκερ για το μεταναστευτικό
1. Πρόταση για επείγουσα μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία: μετά την απότομη αύξηση των περιπτώσεων παράνομης διέλευσης των συνόρων στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων κατά τους τελευταίους μήνες, απαιτείται επείγουσα δράση. Η Επιτροπή προτείνει τη μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ιταλία (15.600), την Ελλάδα (50.400) και την Ουγγαρία (54.000).
2. Μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης για όλα τα κράτη μέλη: Όπως εξαγγέλθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση, η Επιτροπή προτείνει έναν συγκροτημένο μηχανισμό αλληλεγγύης, ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή από την Επιτροπή για να βοηθά κάθε κράτος μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει καταστάσεις κρίσης και ακραίων πιέσεων στο σύστημα ασύλου του, ως αποτέλεσμα μεγάλης και δυσανάλογης εισροής υπηκόων τρίτων χωρών.
3. Κοινός ευρωπαϊκός κατάλογος ασφαλών χωρών καταγωγής: με βάση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει έναν κανονισμό για τη θέσπιση ενός κοινού καταλόγου της ΕΕ ασφαλών χωρών καταγωγής.
4. Αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφής: για να βελτιωθούν οι πολιτικές επιστροφής των κρατών μελών, η Επιτροπή εξέδωσε ένα κοινό εγχειρίδιο επιστροφής και ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την επιστροφή.
5. Ανακοίνωση σχετικά με τους κανόνες περί δημόσιων συμβάσεων για μέτρα στήριξης προσφύγων: Τα κράτη μέλη οφείλουν να καλύπτουν επαρκώς και ταχέως τις αμεσότερες ανάγκες των αιτούντων άσυλο για στέγαση, προμήθειες και υπηρεσίες. Η σημερινή ανακοίνωση παρέχει κατευθύνσεις για τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση προς την νομοθεσία της ΕΕ κατά τη σύναψη συμβάσεων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών, με απλό, ταχύ και μη γραφειοκρατικό τρόπο.
6. Αντιμετώπιση της εξωτερικής διάστασης της προσφυγικής κρίσης: Η εξωτερική διάσταση αποτελεί βασικό στοιχείο των προσπαθειών για την επίλυση αυτής της κρίσης.
7. Καταπιστευματικό Ταμείο για την Αφρική: Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε 1,8 δισ. ευρώ από τους χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ για τη δημιουργία ενός «Καταπιστευματικού ταμείου έκτακτης ανάγκης για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης στην Αφρική».
Φόβοι για νέους καταυλισμούς μέσα στην Αθήνα
Την ώρα που το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Αθήνα και τον Πειραιά ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά αυξάνει. Ο χώρος φιλοξενίας στον Ελαιώνα είναι πλήρης, ενώ δεν υπάρχει κάποιος άλλος οργανωμένος χώρος, καθώς οι ελληνικές αρχές αναμένουν με αγωνία την εκταμίευση των κονδυλίων της έκτακτης βοήθειας που διατίθενται για τον σκοπό της δημιουργίας νέων χώρων φιλοξενίας. Ήδη στην πλατεία Βικτωρίας έχει στηθεί ένας μινι καταυλισμός όπου συρρέουν καθημερινά μετανάστες.
Δεν επαρκεί ο Ελαιώνας
Περίπου 3.000 άτομα έχουν μείνει στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων της λειτουργίας του.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με την είσοδο των νεοαφιχθέντων και την έξοδο όσων θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, γι' αυτό και οι αριθμοί αλλάζουν καθημερινά.
Οι πρόσφυγες διαμένουν στο χώρο από δύο μέχρι έξι μέρες. Μέχρι σήμερα, το 90% των φιλοξενούμενων είναι αφγανικής καταγωγής και το 10% από τη Συρία, το Ιράν και τη Σομαλία.
----------------------
Πρόσφυγες αρνούνται να κατέβουν από τα τρένα στη Δανία
Διακόπηκαν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια για Γερμανία.
Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Δανίας και Γερμανίας διακόπηκαν σήμερα ενώ και ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις δύο χώρες έκλεισε καθώς τον διέσχιζαν περίπου 300 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Η σιδηροδρομική εταιρεία DSB ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τα δρομολόγιά της, κατ' εντολή της αστυνομίας, μετά την άρνηση ορισμένων προσφύγων να κατέβουν από τα τρένα. "Η αστυνομία μας ζήτησε να το κάνουμε" είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πολλοί πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν από τη Γερμανία στη Σουηδία, διασχίζοντας τη Δανία. Πολλοί από αυτούς αρνούνται να καταγραφούν στη Δανία, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της οποίας έχει περικόψει τα επιδόματα και τα προνόμια που χορηγούνταν μέχρι πρόσφατα στους πρόσφυγες.
Σχεδόν 200 πρόσφυγες που επέβαιναν σε τρία τρένα που προέρχονταν από τη Γερμανία αρνήθηκαν να κατέβουν από τα βαγόνια στην πόλη Ρόντμπι, φοβούμενοι ότι αν τους κατέγραφε η αστυνομία θα αναγκάζονταν να ζητήσουν άσυλο στη Δανία και όχι στη Σουηδία, όπως επιθυμούν. "Ξέρουμε ότι πολλοί θέλουν να πάνε στη Σουηδία όμως φυσικά δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Για αυτό τους ζητήσαμε να ξεκινήσουμε διάλογο. Περιμένουμε υπομονετικά να συμφωνήσουν κάποιοι και να βγουν από τα τρένα", είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Κάρστεν Άντερσεν.
Λίγο νωρίτερα, μια ομάδα προσφύγων, περίπου 300 άνθρωποι, έφυγαν από το σχολείο της πόλης Πάντμποργκ, στη νότια Δανία και άρχισαν να βαδίζουν προς τα βόρεια σε έναν αυτοκινητόδρομο, προφανώς για να φτάσουν πεζή στη Σουηδία. "Προσπαθούμε να τους μιλήσουμε για να τους πούμε ότι είναι πραγματικά κάκιστη ιδέα να περπατούν στον αυτοκινητόδρομο" είπε μια εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να πει αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί βία για να φύγουν οι άνθρωποι αυτοί από τον δρόμο.
Πρόσφατα η κυβέρνηση της Δανίας έβαλε διαφημίσεις σε τέσσερις εφημερίδες του Λιβάνου, προειδοποιώντας τους επίδοξους πρόσφυγες ότι έχει λάβει μέτρα που περικόπτουν τα επιδόματα των αιτούντων άσυλο στη χώρα.
----------------------
Τι παίρνουν μαζί τους οι Σύροι πρόσφυγες στην Ευρώπη
Τι περιέχουν τα σακίδιά τους.
Τα ελάχιστα αντικείμενα που επέλεξαν τέσσερις Σύροι πρόσφυγες να πάρουν μαζί τους στην Ευρώπη, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους λόγω σύρραξης, κατέγραψε ο Guardian.
Η εφημερίδα, στην ηλεκτρονική της σελίδα, «φιλοξενεί» τις ιστορίες τους καθώς και το εσωτερικό των σακιδίων τους, τα όσα έβαλαν μέσα σε αυτά πριν ξεκινήσουν το πιο δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι της ζωής τους.
Στο σακίδιο του Abu Jana
Από αριστερά: 1 Ένα κουτί τσιγάρα Winston, 2 μια κίτρινη πλαστική σακούλα για τα έγγραφά του, 3 ταινία για να κλείσει την πλαστική σακούλα για να μη μπει νερό 4 λεμόνια για τη ναυτία, 5 στυλό- λέιζερ για να προσελκύσει τα διερχόμενα σκάφη σε περίπτωση ναυαγίου, 6 επίδεσμοι, 7 δημόσια έγγραφα 8 αντηλιακό, 9 παυσίπονα, 10 μια αλλαξιά ρούχα, 11 σωσίβιο
Ο Abu Jana είναι ένας 35χρονος πρώην αξιωματικός του στρατού της Συρίας και όπως εξηγεί η απόφασή του να εγκαταλείψει το πόστο του, τον έκανε κάτι σαν καταζητούμενο στη χώρα του. Όπως ανέφερε, άφησε πίσω του το στρατό, όταν έγινε μάρτυρας μιας σφαγής κατά τους πρώτους μήνες της εξέγερσης στη Συρία. Γι αυτό και δεν μπορεί να ξαναγυρίσει πίσω.
«Δεν νομίζω ότι η αποστολή διάσωσης θα επηρεάσει την απόφασή μου ή την απόφαση άλλων να περάσουν μέσα από τη θάλασσα. H απόφασή μου να ταξιδέψω είναι ρίσκο, οπότε το να πάω με πλοίο δεν θα αλλάξει, ακόμα και αν αυτό το ρίσκο αυξηθεί κατά 10%», λέει.
Στο σακίδιο του Nizar
1 ένα χρησιμοποιημένο σωσίβιο, 2 διαβατήριο, 3 τζίνσενγκ, 4 panadol, 5 ταμπλέτες για τη ναυτία, 6 έγγραφα, 7 δίπλωμα ηλεκτρολόγου, 8 απολυτήριο Λυκείου, 9 χαρτιά για την οικογενειακή του κατάσταση
Όταν ο Nizar επιβιβάστηκε στη βάρκα που θα τον μετέφερε από την Αίγυπτο στην Ευρώπη δεν πήρε αρκετά αντικείμενα μαζί του. Το σπίτι του καταστράφηκε άλλωστε το 2013.
«Το πιο σημαντικό για εμένα, είναι το μέλλον των παιδιών μου. Στην Ευρώπη μπορώ να τους παρέχω καλή μόρφωση, προϊόντα και καλές δουλειές. Είμαι εργατικός και θέλω τα παιδιά μου να μορφωθούν».
Στο σακίδιο του Houthayfa
1 μια μαύρη φόρμα για να τον κρατά ζεστό, 2 μπουκαλάκι με νερό με σκοπό να κρατήσει τουλάχιστον μια εβδομάδα, όσο και το ταξίδι, 3 διαβατήριο, 4 έγγραφα που πιστοποιούν ότι έχει υπηρετήσει στο στρατό
Ο Houthayfa δεν πήρε παρά ελάχιστα μαζί του –τα περισσότερα τα άφησε πίσω του, στη Συρία. Οι λαθρέμποροι τον αποθάρρυναν να πάρει περισσότερα (σε μια τόσο μικρή βάρκα, το επιπλέον βάρος θα αποδεικνυόταν μοιραίο). «Φυσικά και φοβάμαι αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Είναι σαν να έχουν κλείσει όλες οι πόρτες, οπότε δεν υπάρχει παρά η θάλασσα ως μέσο διαφυγής». Ο Houthayfa έμεινε στη Συρία τα δυο πρώτα χρόνια του πολέμου, αλλά όταν συνελήφθη και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, έπρεπε να φύγει.
Στο σακίδιο του Ahmed Abu Zeid
Ο Houthayfa δεν πήρε παρά ελάχιστα μαζί του –τα περισσότερα τα άφησε πίσω του, στη Συρία. Οι λαθρέμποροι τον αποθάρρυναν να πάρει περισσότερα (σε μια τόσο μικρή βάρκα, το επιπλέον βάρος θα αποδεικνυόταν μοιραίο). «Φυσικά και φοβάμαι αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Είναι σαν να έχουν κλείσει όλες οι πόρτες, οπότε δεν υπάρχει παρά η θάλασσα ως μέσο διαφυγής». Ο Houthayfa έμεινε στη Συρία τα δυο πρώτα χρόνια του πολέμου, αλλά όταν συνελήφθη και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, έπρεπε να φύγει.
Στο σακίδιο του Ahmed Abu Zeid
1 σωσίβιο, 2 καπέλο για τον ήλιο, 3 12 μπουκαλάκια με νερό, 4 τρία πακέτα με τσιγάρα, 5 κορν μπιφ, ψωμί και τυράκια, 6 διαβατήριο, 7 παυσίπονα, 8 ταμπλέτες για τη ναυτία
Αν και οι λαθρέμποροι ζητούν ελαφριά σακίδια, η μοναδική ανησυχία του 19χρονου Ahmed, ήταν κυρίως να μη πεινάσει παρά να πνιγεί. Ο ίδιος είχε μαζί του και άλλη μια τσάντα με «πράγματα που είχαν συναισθηματική αξία για μένα», αλλά την έχασε σε κάποια ακτή.
«Δε φοβάμαι. Έχω φτάσει σε ένα σημείο όπου ξέρω ότι μπορώ να πεθάνω στη θάλασσα και είμαι έτοιμος… Οι συνθήκες που ζούσαμε τόσα χρόνια ήταν τέτοιες που έχουμε ξεπεράσει τη φάση του φόβου. Δεν υπάρχει άλλος φόβος στις καρδιές μας».
----------------------
Ο Ερίκ Καντονά λέει για το προσφυγικό αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι
Δηλώνει πρόθυμος να δεχθεί πρόσφυγες στο σπίτι του.
Έτοιμος να δεχθεί πρόσφυγες στο σπίτι του δηλώνει ο πρώην σταρ του ποδοσφαίρου και νυν ηθοποιός Ερίκ Καντονά, δηλώνοντας πως «θα ήταν καλό να είμαστε όλοι έτοιμοι, 65 εκατομμύρια Γάλλοι».
«Θα υπάρξουν πολλοί μετανάστες, ελπίζω να μη φτάσουν τα 65 εκατομμύρια», συνεχίζει ο Καντονά σε συνέντευξή του και αναφερόμενος στην κατάσταση στη Λιβύη λέει: «κάνουμε πολέμους για οικονομικούς λόγους, μετά οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες τους γιατί τα έχουμε κάνει χάλια και δεν είμαστε ικανοί ούτε να τους δεχθούμε… Σήμερα υπάρχουν Λίβυοι μετανάστες, εμείς κλείνουμε τα σύνορα. Βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας…».
Ο 49χρονος σήμερα Γάλλος δεν μασάει τα λόγια του και για την πολιτική του Φρανσουά Ολάντ, υπέρ του οποίου είχε τοποθετηθεί στις εκλογές του 2012. «Έχουμε εκλογές, δεν είναι πολύ μακριά, και θα πούμε πως μειώνουμε τους φόρους ενώ τους είχαμε αυξήσει, κι έτσι πλησιάζουμε λίγο τη δεξιά. Δεν επιτρέπουμε να έρθουν πολλοί μετανάστες επειδή το 55% των Γάλλων είναι κατά και η ακροδεξιά ενισχύεται», τονίζει λέγοντας πως προτίθεται να ρίξει λευκή ψήφο στις εκλογές του 2015.
----------------------
Στέγαση προσφύγων στο Ευρωκοινοβούλιο προτείνει ευρωβουλευτής
«Οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο άλλο κτίριο των Βρυξελλών».
Το τεράστιο φουτουριστικό κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση προσφύγων, πρότεινε ένας Βέλγος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, σύμφωνα με το BBC.
Όπως είπε ο Φιλίπ Λάμπερτς, οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο άλλο κτίριο των Βρυξελλών.
Η πρότασή του διατυπώθηκε χθες την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ καλούσε τις χώρες μέλη της ΕΕ να φιλοξενήσουν επιπλέον 120.000 πρόσφυγες με βάση το σύστημα ποσοστώσεων.
«Αυτό το κοινοβούλιο, όπου συγκεντρωθήκαμε σήμερα, το χρησιμοποιούμε μόνο 50 μέρες τον χρόνο», είπε ο Λάμπερτς την ώρα που οι ευρωβουλευτές συζητούσαν επί της προτάσεως Γιουνκέρ.
«Για τις υπόλοιπες 300 μέρες, τα γραφεία των 750 ευρωβουλευών, όλα θερμαινόμενα και όλα με ατομική ντουζιέρα, παραμένουν άδεια και αχρησιμοποίητα». Μάλιστα, την ιδέα του την ανήρτησε και στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Προτείνουμε αυτό...το τέλεια εξοπλισμένο κτίριο να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινό κατάλυμα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενώ εμείς θα συνεδριάζουμε στις Βρυξέλλες».
Οι Πράσινοι είναι σφοδροί επικριτές της μετακίνησης σε μηνιαία βάση των ευρωβουλευτών μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου χαρακτηρίζοντάς την δαπανηρή κι επιβλαβή για το περιβάλλον.
Η πόλη είναι χτισμένη στη δυτική όχθη του Ρήνου με θέα προς τη Γερμανία και η Γαλλία επιμένει ότι το κτίριο είναι ένα σύμβολο της μεταπολεμικής ενότητας και φιλίας.
Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες του Στρασβούργου επίσης επωφελούνται από τις τακτικές επισκέψεις των ευρωβουλευτών, των υπαλλήλων του Ευρωκοινοβουλίου και των δημοσιογράφων.
Το κτίριο του Στρασβούργου εγκαινιάστηκε το 1999 από τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.
----------------------
Ένας στους πέντε Γερμανούς έχει βοηθήσει τους πρόσφυγες
Ένας στους πέντε Γερμανούς έχει ήδη κάνει κάτι για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες, ενώ το 83% πιστεύει ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, που διενεργήθηκε από τις 4 ως τις 8 Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, το 18% των ερωτηθέντων έχει ήδη κάνει κάτι για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη χώρα, ενώ το 23% δήλωσε ότι σκοπεύει να τους προσφέρει βοήθεια.
Στο ερώτημα «τι θα κάνετε για να υποστηρίξετε τους πρόσφυγες στη Γερμανία;», το 51% απάντησε ότι θα τους δωρίσει πράγματα.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων, 83% εξέφρασε την άποψη ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την καταπίεση έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες χώρες. Μόνο το 8% αρνείται το δικαίωμα αυτό.
Στις ΗΠΑ στο ίδιο ερώτημα μόλις το 66% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πρόσφυγες έχουν αυτό το δικαίωμα.
Παρόλα αυτά τα δύο τρίτα των Γερμανών (67%) δεν πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες εξαιτίας του παρελθόντος της, με το 26% να έχει την αντίθετη άποψη. Μεταξύ των ψηφοφόρων των Πρασίνων σχεδόν οι μισοί (48%) πιστεύουν ότι η Γερμανία έχει μια ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη.
----------------------
Οργάνωση στη Σουηδία σχεδιάζει την μεταφορά προσφύγων με... αεροπλάνα
Αντί να διαπλέουν οι πρόσφυγες σε φουρτουνιασμένες θάλασσες με σαπιοκάραβα και φουσκωτά, να σέρνονται κάτω από συρματοπλέγματα και να έρχονται αντιμέτωποι με εχθρικούς συνοριοφύλακες, μια σουηδική οργάνωση σχεδιάζει να τους φέρνει στην Ευρώπη γρηγορότερα, φτηνότερα και ευκολότερα, καθώς θα χρησιμοποιεί αεροπλάνα.
Οι πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία δαπανούν χιλιάδες δολάρια στο επικίνδυνο ταξίδι τους στην Ευρώπη, ποσά πολύ μεγαλύτερα απ' όσο θα στοίχιζε ένα αεροπορικό εισιτήριο. Ωστόσο οι αεροπορικές εταιρείες δεν τους επιτρέπουν να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα, εφαρμόζοντας μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2001.
Πολλοί από τους ανθρώπους που προσπάθησαν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα και στην ξηρά. Πρόσφατα, η αστυνομία στην Αυστρία εντόπισε ένα φορτηγό ψυγείο με τα πτώματα 71 προσφύγων.
"Είναι παράλογο, δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τους ανθρώπους να πεθαίνουν. Θα δείξουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει αυτό", είπε ο Εμάντ Ζαντ, ο συνιδρυτής της οργάνωσης Refugee Air.
Η οργάνωση αυτή συγκεντρώνει χρήματα από ιδιώτες και εταιρείες για να ναυλώσει ένα αεροσκάφος και να μεταφέρει αεροπορικώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποιος από τους πρόσφυγες, πριν μπει ο χειμώνας διευκρίνισε η συνιδρύτριά της, Σουζάνε Νατζάφι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η οδηγία περί "υποχρέωσης του μεταφορέα" υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν το κόστος για τους επιβάτες που ζητούν άσυλο όταν φτάνουν στον προορισμό τους, αλλά το αίτημά τους απορρίπτεται. Το κείμενο της οδηγίας 2001/51/EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσθέτει όμως ότι το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να υπονομεύει το δικαίωμα των προσφύγων να γλιτώνουν από τις διώξεις, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων του 1951.
Στην πράξη, οι κυβερνήσεις μεταθέτουν την εφαρμογή της οδηγίας στις αεροπορικές εταιρείες. Αυτές με τη σειρά τους απαγορεύουν σε ανθρώπους που δεν έχουν βίζα να επιβιβάζονται σε αεροσκάφη, για να αποφύγουν τον οικονομικό κίνδυνο. Ουσιαστικά, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να φτάσουν αεροπορικώς σε μια ευρωπαϊκή χώρα για να ζητήσουν άσυλο.
"Οι πολιτικές αυτές ρίχνουν τους πρόσφυγες στα χέρια των διακινητών που εκμεταλλεύονται την απελπισία τους", είπε ο Ζαντ.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Refugee Air συνεργάζεται με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις για να διασφαλίσει ότι αυτοί που θα ταξιδέψουν αεροπορικώς θα δικαιούνται άσυλο στη χώρα στην οποία επιθυμούν να πάνε.
Σημειώνεται ότι την πρόταση της σουηδικής οργάνωσης στήριξε μέσω του Twitter ο Σκωτσέζος βουλευτής Άνγκους Μακνίλ.
----------------------
Ποινική έρευνα σε βάρος της εικονολήπτριας που κλώτσησε μετανάστες
Η πράξη της προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.
Ποινική έρευνα εις βάρος της εικονολήπτριας, που πρωταγωνιστεί σε ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται να κλωτσάει μετανάστες που μόλις έχουν διασχίσει τα σύνορα της Ουγγαρίας, έχει ήδη ξεκινήσει όπως ανακοίνως η ουγγρική Δικαιοσύνη.
Τα πλάνα με την εικονολήπτρια της ουγγρικής τηλεόρασης Πέτρα Λάζλο να κλωτσάει πρόσφυγες και να βάζει τρικλοποδιά σε άλλους, πυροδότησαν θύελλα αντιδράσεων στην Ουγγαρία και στο εξωτερικό, την ώρα που η χώρα δέχεται ήδη σφοδρές επικρίσεις για τη στάση της απέναντι στους μετανάστες.
Δύο μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν μήνυση εναντίον της Λάζλο λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο και την ανάρτησή του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη.
«Στο πλαίσιο της έρευνας οι αρχές θα εξετάσουν εάν έχουν διαπραχθεί σοβαρότερες αξιόποινες πράξεις» δήλωσε ο Σάντορ Τόρο, αναπληρωτής εισαγγελέας της κοινότητας του Κσόνγκραντ.
Ένας «τοίχος ντροπής» σε λογαριασμό στο Facebook, στον οποίο έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες, βίντεο και σχόλια σχετικά με το περιστατικό, δέχεται επισκέψεις από χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου.
Στις εικόνες, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη το βράδυ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται η νεαρή γυναίκα, με την κάμερα στον ώμο, να ρίχνει στο έδαφος βάζοντάς του τρικλοποδιά έναν άνδρα που έτρεχε κρατώντας ένα παιδί στα χέρια του και να κλωτσάει ένα κοριτσάκι. Η νεαρή γυναίκα εργαζόταν σε μια διαδικτυακή τηλεόραση που πρόσκειται στην ακροδεξιά.
Το δίκτυο αυτό, το N1TV, είχε γνωστοποιήσει ήδη από την Τρίτη ότι θα απέλυε αμέσως την εικονολήπτρια λόγω της «απαράδεκτης» συμπεριφοράς της.
Μέχρι σήμερα η Πέτρα Λάζλο δεν έχει κάνει καμία δήλωση.
Το περιστατικό σημειώθηκε στο Ρόζκε, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία στο νότιο τμήμα της Ουγγαρίας, όπου εκατοντάδες μετανάστες έσπασαν την Τρίτη τον αστυνομικό κλοιό.
----------------------
Έκτακτη σύνοδος τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών για την προσφυγική κρίση
Οι ΥΠΕΞ Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας θα συναντηθούν αύριο στην Πράγα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της αποκαλούμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία) θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή στην Πράγα με τους ομόλογούς τους από τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.
Η σύνοδος αυτή «θα συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των μελών της ΕΕ για το θέμα των διαφορετικών θέσεων που έχουν και τους τρόπους με τους οποίους επιδιώκουν να λύσουν την παρούσα μεταναστευτική κρίση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ διαφωνούν με το σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, όπως προτείνουν οι Βρυξέλλες. Την πρόταση αυτή στηρίζει σθεναρά η Γερμανία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κλήθηκε στη σύνοδο καθώς η χώρα του ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.
Οι τέσσερις χώρες επιμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα στη ρίζα του, να προστατεύσει τον χώρο Σένγκεν και να αγωνιστεί εναντίον των διακινητών ανθρώπων.
----------------------
Αλλαγές στον κανονισμό του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες ζητά η Κομισιόν
Εγκρίθηκε κοινό ψήφισμα από 4 πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Την τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου για το θέμα των προσφύγων, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σημερινή έγκριση κοινής πρότασης ψηφίσματος «για μετανάστες και πρόσφυγες στην Ευρώπη», που υπέβαλαν 4 πολιτικές ομάδες: Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι.
Με το ψήφισμα οι ευρωβουλευτές ζητούν, μεταξύ άλλων, την τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου, με σκοπό να περιληφθεί «μια μόνιμη και δεσμευτική ποσόστωση κατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των 28 κρατών-μελών. Ζητείται επίσης, η χρήση μιας δίκαιης και υποχρεωτικής κλείδας κατανομής, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες των ίδιων των αιτούντων άσυλο».
Σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, το ΕΚ χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής με τα έκτακτα μέτρα για τη μετεγκατάσταση στην ΕΕ 40.000 αιτούντων άσυλο, καθώς και τη νέα πρόταση για διεύρυνση του αριθμού στους 120.000 για τους πρόσφυγες προερχόμενους από Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία.
Υποστήριξαν, ακόμη, τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης, που θα τροποποιήσει τον κανονισμό του Δουβλίνου αναφορικά με το ποιο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο.
Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους υπέρ των ανοιχτών συνόρων εντός Σέγκεν, «εξασφαλίζοντας παράλληλα αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων» και τονίζουν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των πρόσωπων εντός Σέγκεν είναι «ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Ζητούν από τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες, όπως διαύλους και θεωρήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους, με δυνατή την υποβολή αιτήσεων για άσυλο στις πρεσβείες και τα προξενικά γραφεία τους.
Επίσης, ζητούν την ορθή εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «σε ολόκληρη την ΕΕ εφαρμόζονται αποτελεσματικά, συνεπή και ανθρώπινα πρότυπα».
Σε ό,τι αφορά στον κατάλογο «ασφαλών χωρών» καταγωγής, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η προσέγγιση αυτή δεν θα υπονομεύει την αρχή της «μη επαναπροώθησης» και το δικαίωμα στο άσυλο, ιδίως των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Τέλος, ζητούν από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη για την προσφυγική κρίση και υπογραμμίζουν ότι «τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης θα πρέπει να αποτελέσουν το κύριο θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής της Βαλέτα, στις 11-12 Νοεμβρίου»
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με σημαντική πλειοψηφία, 432 ψήφους υπέρ, 142 κατά και 57 αποχές. Κατά την ψηφοφορία απορρίφθηκαν όλες οι τροπολογίες (12) που είχε υποβάλλει η ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς.
----------------------
Εγκρίθηκαν τα μέτρα Γιούνκερ για την κατανομή των προσφύγων
Οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν «την έλλειψη αλληλεγγύης των κυβερνήσεων στους αιτούντες άσυλο».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που πρότεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ώστε να υπάρξει καλύτερη κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στα κράτη-μέλη, καθώς και την πρότασή του να συσταθεί ένας μόνιμος και υποχρεωτικός μηχανισμός κατανομής.
Πριν από μια κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των «28», που αναμένεται να συνέλθουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν σε ψήφισμα «την αξιοθρήνητη έλλειψη αλληλεγγύης των κυβερνήσεων απέναντι στους αιτούντες άσυλο».
Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν έτοιμοι, όταν έλθει η ώρα, να δώσουν τη νομοθετική έγκρισή τους στο σχέδιο που παρουσίασε χθες ο Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Κατά την πρώτη ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής προέτρεψε τα κράτη-μέλη να κατανείμουν επειγόντως μεταξύ τους τους 160.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Αυτό πρέπει να γίνει με αναγκαστικό τρόπο», είπε, ώστε να μην αφεθούν η «Ιταλία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία να τα βγάλουν πέρα μόνες τους».
Ο Γιούνκερ πρότεινε επίσης να υιοθετηθεί μετά τα έκτακτα αυτά μέτρα «ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης». Στο ψήφισμα που ενέκριναν στο Στρασβούργο με 432 ψήφους υπέρ, 142 κατά και 57 αποχές, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την «υποστήριξή» τους στις πρωτοβουλίες αυτές και ζήτησαν ένα «δίκαιο και αναγκαστικό κλειδί κατανομής» μεταξύ των κρατών-μελών.
Στην ομιλία του ο Γιούνκερ άσκησε επίσης πιέσεις στα κράτη-μέλη να εγκρίνουν έναν κοινό κατάλογο τρίτων χωρών που θεωρούνται «ασφαλείς», προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου. Στο θέμα αυτό οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ευχή ο κατάλογος αυτός «να μην είναι σε βάρος της αρχής της μη-απέλασης και του δικαιώματος ασύλου του καθενός».
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν λύπη που οι μετανάστες «δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν σε διακινητές και σε επικίνδυνα δρομολόγια για να βρουν προστασία στην Ευρώπη», κρίνοντας πως «επείγει» τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν «ασφαλείς και νόμιμες οδούς», κυρίως «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές βίζες».
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε έκκληση για τη διεξαγωγή «διεθνούς διάσκεψης» με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της, καθώς και των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών, των αραβικών κρατών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, προκειμένου να τύχουν επεξεργασίας όλα αυτά τα ζητήματα.
----------------------
Τι δουλειές προσφέρονται σε πρόσφυγες στη Γερμανία
Deutsche Welle: Πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί το νομικό καθεστώς.
Πρακτική εξάσκηση, συμβόλαια περιορισμένου χρόνου και σπανίως μόνιμες θέσεις – αυτά συνήθως προσφέρουν οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις στους πρόσφυγες που αναζητούν δουλειά. Ακόμα όμως και κατά τη διάρκεια μια πρακτικής εξάσκησης, ο κίνδυνος της απέλασης είναι μεγάλος. Για το λόγο αυτό γίνονται προσπάθειες να βελτιωθούν οι πολιτικοί όροι παραμονής των προσφύγων.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Siemens ξεκινάει το φθινόπωρο στο Ερλάνγκεν ένα πρόγραμμα με δέκα πληρωμένες θέσεις μαθητείας. Από τον Οκτώβριο, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί σε εννέα ακόμα σημεία. «Είναι ένα βήμα προς την καθημερινότητα» λέει ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Μίχαελ Φρίντριχ. Μέχρι σήμερα κανένας πρόσφυγας δεν έχει ξεκινήσει πρακτική εξάσκηση στην εταιρεία, όπως λέει ο κ. Φρίντριχ αλλά αυτό τώρα μπορεί να αλλάξει. Και η γερμανική Telekom προσφέρει πληρωμένες θέσεις μαθητείας. Τα προσόντα που ζητούνται ωστόσο είναι υψηλά. Η επιχείρηση ψάχνει κυρίως μαθητές που σπουδάζουν οικονομικά και μιλάνε καλά γερμανικά και αγγλικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρει μαθητευόμενους αλλά έχει δεχθεί τις πρώτες αιτήσεις.
Γενικά πάντως το κλίμα είναι θετικό ισχυρίζονται οι επιχειρήσεις. Υπάρχουν κάποια συμβόλαια που έχουν υπογραφεί σε κάποιες περιπτώσεις. Η Daimler προσφέρει θέσεις μαθητείας σε τέσσερα εργοστάσιά της. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει προσλάβει Σύρους και Ιρακινούς με άδεια παραμονής και συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα βοήθειας προς τους πρόσφυγες.
Το να πάει κανείς απευθείας στα καταλύματα των προσφύγων και να αναζητήσει εργατικό δυναμικό, δεν το θεωρεί καλή ιδέα η Αριάνε Ράινχαρτ από την εταιρεία Continental. «Το σημαντικό είναι οι άνθρωποι κατά αρχάς να ησυχάσουν από όλες αυτές τις ταλαιπωρίες που έχουν περάσει».
Τη θέση αυτή υιοθετεί και η Telekom, η οποία υποστηρίζει ότι πρώτα θα πρέπει να διευκρινιστεί το νομικό καθεστώς των προσφύγων στη Γερμανία. Το μη ξεκαθαρισμένο νομικό καθεστώς για τους πρόσφυγες είναι ένας παράγοντας ανασφάλειας για τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση ωστόσο συμφώνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο να χαλαρώσει την απαγόρευση για την εργασία. Όσο διαρκεί η διαδικασία ασύλου παραμένει αδιευκρίνιστο για πόσο διάστημα μπορεί να παραμείνει ο αιτών άσυλο στη Γερμανία.
Για τις επιχειρήσεις πάντως η εκπαίδευση ενός εργαζόμενου είναι και μια επένδυση για το μέλλον και για το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο ισχύει ο κανόνας 3+2. Όποιος έχει μια τριετή εκπαίδευση δεν θα πρέπει να απελαύνεται και θα πρέπει να απασχολείται για τουλάχιστον δυο χρόνια.
----------------------
Ο φούρναρης – «φύλακας-άγγελος» των μεταναστών της Κω
Ο 76χρονος άντρας που επικαλέστηκε στην ομιλία του ο Γιούνκερ.
«Εμείς οι Έλληνες έχουμε αισθήματα, είμαστε άνθρωποι φιλόξενοι» διαμηνύει ο Διονύσης Αρβανιτάκης και κάνει τα λόγια αυτά πράξη.
Ο 76χρονος φούρναρης από την Κω που καθημερινά γεμίζει το βαν του και μοιράζει ψωμί σε πάνω από 300 παιδιά προσφύγων στο νησί.
«Πρέπει όλοι να συνεργαζόμαστε για φιλανθρωπία», λέει ο κ. Αρβανιτάκης μιλώντας στο Mega και καλεί τους ευκατάστατους της Κω «να βγουν έξω, να δουν τον κόσμο, τον φτωχό λαό, τα παιδάκια…»
Ο ίδιος γνωρίζει καλά από ξενιτιά και φτώχια καθώς έφυγε για χρόνια μετανάστης στην Αυστραλία.
Τον Διονύση Αρβανιτάκη ανέφερε, μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας: ««Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες».
----------------------
Η αγκαλιά που συγκλόνισε όλον τον κόσμο
Αυτή η αγκαλιά κάνει τον γύρο του κόσμου. Κρύβει μέσα της χαρά, ευγνωμοσύνη, συγκίνηση, αγάπη, στοργή και πολλά άλλα συναισθήματα.
Δεν πρόκειται για έναν πατέρα που αγκαλιάζει τον γιο του αλλά για έναν αστυνομικό και ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία. Προκειμένου να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη μητέρα του, πήρε αγκαλιά το μικρό αγόρι ώστε να την ξεκουράσει.
Τη συγκεκριμένη φωτογραφία ανέβασε στο twitter η δημοσιογράφος του BBC, Μάνβιν Ράνα και αμέσως αναδημοσιεύθηκε σε όλα τα social media.
«Οι Σύριοι είναι γεμάτοι ευχαριστίες για την αστυνομία της Σερβίας. Λένε ότι οι αστυνομικοί είναι καλοί και δεν τους συμπεριφέρονται σαν… ζώα», έγραψε η δημοσιογράφος.
Ο αστυνομικός ονομάζεται Ρετζέπ Αρίφι, είναι από την πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, κέντρο της αλβανικής κοινότητας της χώρας. Εδώ και ένα μήνα βρίσκεται στο χωριό Μιράτοβατς, όπου φθάνουν οι πρόσφυγες, μέσω Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Ο εξάδελφός του Βαλιόν Αρίφι δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ότι δεν γνώριζε πως όλος ο κόσμος είδε τις φωτογραφίες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι που πήγε στο αστυνομικό τμήμα και τον ενημέρωσε ένας συνάδελφός του.
Ο Ρετζέπ Αρίφι έχασε τον πατέρα του σε τροχαίο δυστύχημα, όταν ήταν μόλις έξι μηνών. Είναι 34 χρονών, δεν είναι παντρεμένος και δεν έχει παιδιά.
Ο Βαλιόν Αρίφι είπε ότι συνάντησε μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας τον Ρετζέπ, αλλά εκείνος δεν θέλησε να μιλήσει για την ξαφνική εισβολή της δημοσιότητας στη ζωή του.
«Μου είπε μόνο ότι ήταν μία ανθρώπινη πράξη και καθήκον κάθε ανθρώπου» τόνισε ο Βαλιόν Αρίφι, ο οποίος επίσης καθημερινά περνάει χρόνο με τους πρόσφυγες στο Μιράτοβατς.
Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Αν και οι λαθρέμποροι ζητούν ελαφριά σακίδια, η μοναδική ανησυχία του 19χρονου Ahmed, ήταν κυρίως να μη πεινάσει παρά να πνιγεί. Ο ίδιος είχε μαζί του και άλλη μια τσάντα με «πράγματα που είχαν συναισθηματική αξία για μένα», αλλά την έχασε σε κάποια ακτή.
«Δε φοβάμαι. Έχω φτάσει σε ένα σημείο όπου ξέρω ότι μπορώ να πεθάνω στη θάλασσα και είμαι έτοιμος… Οι συνθήκες που ζούσαμε τόσα χρόνια ήταν τέτοιες που έχουμε ξεπεράσει τη φάση του φόβου. Δεν υπάρχει άλλος φόβος στις καρδιές μας».
----------------------
Ο Ερίκ Καντονά λέει για το προσφυγικό αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι
Δηλώνει πρόθυμος να δεχθεί πρόσφυγες στο σπίτι του.
Έτοιμος να δεχθεί πρόσφυγες στο σπίτι του δηλώνει ο πρώην σταρ του ποδοσφαίρου και νυν ηθοποιός Ερίκ Καντονά, δηλώνοντας πως «θα ήταν καλό να είμαστε όλοι έτοιμοι, 65 εκατομμύρια Γάλλοι».
«Θα υπάρξουν πολλοί μετανάστες, ελπίζω να μη φτάσουν τα 65 εκατομμύρια», συνεχίζει ο Καντονά σε συνέντευξή του και αναφερόμενος στην κατάσταση στη Λιβύη λέει: «κάνουμε πολέμους για οικονομικούς λόγους, μετά οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες τους γιατί τα έχουμε κάνει χάλια και δεν είμαστε ικανοί ούτε να τους δεχθούμε… Σήμερα υπάρχουν Λίβυοι μετανάστες, εμείς κλείνουμε τα σύνορα. Βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας…».
Ο 49χρονος σήμερα Γάλλος δεν μασάει τα λόγια του και για την πολιτική του Φρανσουά Ολάντ, υπέρ του οποίου είχε τοποθετηθεί στις εκλογές του 2012. «Έχουμε εκλογές, δεν είναι πολύ μακριά, και θα πούμε πως μειώνουμε τους φόρους ενώ τους είχαμε αυξήσει, κι έτσι πλησιάζουμε λίγο τη δεξιά. Δεν επιτρέπουμε να έρθουν πολλοί μετανάστες επειδή το 55% των Γάλλων είναι κατά και η ακροδεξιά ενισχύεται», τονίζει λέγοντας πως προτίθεται να ρίξει λευκή ψήφο στις εκλογές του 2015.
----------------------
Στέγαση προσφύγων στο Ευρωκοινοβούλιο προτείνει ευρωβουλευτής
«Οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο άλλο κτίριο των Βρυξελλών».
Το τεράστιο φουτουριστικό κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση προσφύγων, πρότεινε ένας Βέλγος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, σύμφωνα με το BBC.
Όπως είπε ο Φιλίπ Λάμπερτς, οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο άλλο κτίριο των Βρυξελλών.
Η πρότασή του διατυπώθηκε χθες την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ καλούσε τις χώρες μέλη της ΕΕ να φιλοξενήσουν επιπλέον 120.000 πρόσφυγες με βάση το σύστημα ποσοστώσεων.
«Αυτό το κοινοβούλιο, όπου συγκεντρωθήκαμε σήμερα, το χρησιμοποιούμε μόνο 50 μέρες τον χρόνο», είπε ο Λάμπερτς την ώρα που οι ευρωβουλευτές συζητούσαν επί της προτάσεως Γιουνκέρ.
«Για τις υπόλοιπες 300 μέρες, τα γραφεία των 750 ευρωβουλευών, όλα θερμαινόμενα και όλα με ατομική ντουζιέρα, παραμένουν άδεια και αχρησιμοποίητα». Μάλιστα, την ιδέα του την ανήρτησε και στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Προτείνουμε αυτό...το τέλεια εξοπλισμένο κτίριο να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινό κατάλυμα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενώ εμείς θα συνεδριάζουμε στις Βρυξέλλες».
Οι Πράσινοι είναι σφοδροί επικριτές της μετακίνησης σε μηνιαία βάση των ευρωβουλευτών μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου χαρακτηρίζοντάς την δαπανηρή κι επιβλαβή για το περιβάλλον.
Η πόλη είναι χτισμένη στη δυτική όχθη του Ρήνου με θέα προς τη Γερμανία και η Γαλλία επιμένει ότι το κτίριο είναι ένα σύμβολο της μεταπολεμικής ενότητας και φιλίας.
Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες του Στρασβούργου επίσης επωφελούνται από τις τακτικές επισκέψεις των ευρωβουλευτών, των υπαλλήλων του Ευρωκοινοβουλίου και των δημοσιογράφων.
Το κτίριο του Στρασβούργου εγκαινιάστηκε το 1999 από τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.
----------------------
Ένας στους πέντε Γερμανούς έχει βοηθήσει τους πρόσφυγες
Ένας στους πέντε Γερμανούς έχει ήδη κάνει κάτι για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες, ενώ το 83% πιστεύει ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, που διενεργήθηκε από τις 4 ως τις 8 Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, το 18% των ερωτηθέντων έχει ήδη κάνει κάτι για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη χώρα, ενώ το 23% δήλωσε ότι σκοπεύει να τους προσφέρει βοήθεια.
Στο ερώτημα «τι θα κάνετε για να υποστηρίξετε τους πρόσφυγες στη Γερμανία;», το 51% απάντησε ότι θα τους δωρίσει πράγματα.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων, 83% εξέφρασε την άποψη ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την καταπίεση έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες χώρες. Μόνο το 8% αρνείται το δικαίωμα αυτό.
Στις ΗΠΑ στο ίδιο ερώτημα μόλις το 66% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πρόσφυγες έχουν αυτό το δικαίωμα.
Παρόλα αυτά τα δύο τρίτα των Γερμανών (67%) δεν πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες εξαιτίας του παρελθόντος της, με το 26% να έχει την αντίθετη άποψη. Μεταξύ των ψηφοφόρων των Πρασίνων σχεδόν οι μισοί (48%) πιστεύουν ότι η Γερμανία έχει μια ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη.
----------------------
Οργάνωση στη Σουηδία σχεδιάζει την μεταφορά προσφύγων με... αεροπλάνα
Αντί να διαπλέουν οι πρόσφυγες σε φουρτουνιασμένες θάλασσες με σαπιοκάραβα και φουσκωτά, να σέρνονται κάτω από συρματοπλέγματα και να έρχονται αντιμέτωποι με εχθρικούς συνοριοφύλακες, μια σουηδική οργάνωση σχεδιάζει να τους φέρνει στην Ευρώπη γρηγορότερα, φτηνότερα και ευκολότερα, καθώς θα χρησιμοποιεί αεροπλάνα.
Οι πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία δαπανούν χιλιάδες δολάρια στο επικίνδυνο ταξίδι τους στην Ευρώπη, ποσά πολύ μεγαλύτερα απ' όσο θα στοίχιζε ένα αεροπορικό εισιτήριο. Ωστόσο οι αεροπορικές εταιρείες δεν τους επιτρέπουν να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα, εφαρμόζοντας μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2001.
Πολλοί από τους ανθρώπους που προσπάθησαν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα και στην ξηρά. Πρόσφατα, η αστυνομία στην Αυστρία εντόπισε ένα φορτηγό ψυγείο με τα πτώματα 71 προσφύγων.
"Είναι παράλογο, δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τους ανθρώπους να πεθαίνουν. Θα δείξουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει αυτό", είπε ο Εμάντ Ζαντ, ο συνιδρυτής της οργάνωσης Refugee Air.
Η οργάνωση αυτή συγκεντρώνει χρήματα από ιδιώτες και εταιρείες για να ναυλώσει ένα αεροσκάφος και να μεταφέρει αεροπορικώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποιος από τους πρόσφυγες, πριν μπει ο χειμώνας διευκρίνισε η συνιδρύτριά της, Σουζάνε Νατζάφι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η οδηγία περί "υποχρέωσης του μεταφορέα" υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν το κόστος για τους επιβάτες που ζητούν άσυλο όταν φτάνουν στον προορισμό τους, αλλά το αίτημά τους απορρίπτεται. Το κείμενο της οδηγίας 2001/51/EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσθέτει όμως ότι το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να υπονομεύει το δικαίωμα των προσφύγων να γλιτώνουν από τις διώξεις, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων του 1951.
Στην πράξη, οι κυβερνήσεις μεταθέτουν την εφαρμογή της οδηγίας στις αεροπορικές εταιρείες. Αυτές με τη σειρά τους απαγορεύουν σε ανθρώπους που δεν έχουν βίζα να επιβιβάζονται σε αεροσκάφη, για να αποφύγουν τον οικονομικό κίνδυνο. Ουσιαστικά, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να φτάσουν αεροπορικώς σε μια ευρωπαϊκή χώρα για να ζητήσουν άσυλο.
"Οι πολιτικές αυτές ρίχνουν τους πρόσφυγες στα χέρια των διακινητών που εκμεταλλεύονται την απελπισία τους", είπε ο Ζαντ.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Refugee Air συνεργάζεται με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις για να διασφαλίσει ότι αυτοί που θα ταξιδέψουν αεροπορικώς θα δικαιούνται άσυλο στη χώρα στην οποία επιθυμούν να πάνε.
Σημειώνεται ότι την πρόταση της σουηδικής οργάνωσης στήριξε μέσω του Twitter ο Σκωτσέζος βουλευτής Άνγκους Μακνίλ.
----------------------
Ποινική έρευνα σε βάρος της εικονολήπτριας που κλώτσησε μετανάστες
Η πράξη της προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.
Ποινική έρευνα εις βάρος της εικονολήπτριας, που πρωταγωνιστεί σε ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται να κλωτσάει μετανάστες που μόλις έχουν διασχίσει τα σύνορα της Ουγγαρίας, έχει ήδη ξεκινήσει όπως ανακοίνως η ουγγρική Δικαιοσύνη.
Τα πλάνα με την εικονολήπτρια της ουγγρικής τηλεόρασης Πέτρα Λάζλο να κλωτσάει πρόσφυγες και να βάζει τρικλοποδιά σε άλλους, πυροδότησαν θύελλα αντιδράσεων στην Ουγγαρία και στο εξωτερικό, την ώρα που η χώρα δέχεται ήδη σφοδρές επικρίσεις για τη στάση της απέναντι στους μετανάστες.
Δύο μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν μήνυση εναντίον της Λάζλο λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο και την ανάρτησή του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη.
«Στο πλαίσιο της έρευνας οι αρχές θα εξετάσουν εάν έχουν διαπραχθεί σοβαρότερες αξιόποινες πράξεις» δήλωσε ο Σάντορ Τόρο, αναπληρωτής εισαγγελέας της κοινότητας του Κσόνγκραντ.
Ένας «τοίχος ντροπής» σε λογαριασμό στο Facebook, στον οποίο έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες, βίντεο και σχόλια σχετικά με το περιστατικό, δέχεται επισκέψεις από χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου.
Στις εικόνες, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη το βράδυ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται η νεαρή γυναίκα, με την κάμερα στον ώμο, να ρίχνει στο έδαφος βάζοντάς του τρικλοποδιά έναν άνδρα που έτρεχε κρατώντας ένα παιδί στα χέρια του και να κλωτσάει ένα κοριτσάκι. Η νεαρή γυναίκα εργαζόταν σε μια διαδικτυακή τηλεόραση που πρόσκειται στην ακροδεξιά.
Το δίκτυο αυτό, το N1TV, είχε γνωστοποιήσει ήδη από την Τρίτη ότι θα απέλυε αμέσως την εικονολήπτρια λόγω της «απαράδεκτης» συμπεριφοράς της.
Μέχρι σήμερα η Πέτρα Λάζλο δεν έχει κάνει καμία δήλωση.
Το περιστατικό σημειώθηκε στο Ρόζκε, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία στο νότιο τμήμα της Ουγγαρίας, όπου εκατοντάδες μετανάστες έσπασαν την Τρίτη τον αστυνομικό κλοιό.
----------------------
Έκτακτη σύνοδος τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών για την προσφυγική κρίση
Οι ΥΠΕΞ Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας θα συναντηθούν αύριο στην Πράγα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της αποκαλούμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία) θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή στην Πράγα με τους ομόλογούς τους από τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.
Η σύνοδος αυτή «θα συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των μελών της ΕΕ για το θέμα των διαφορετικών θέσεων που έχουν και τους τρόπους με τους οποίους επιδιώκουν να λύσουν την παρούσα μεταναστευτική κρίση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ διαφωνούν με το σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, όπως προτείνουν οι Βρυξέλλες. Την πρόταση αυτή στηρίζει σθεναρά η Γερμανία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κλήθηκε στη σύνοδο καθώς η χώρα του ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.
Οι τέσσερις χώρες επιμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα στη ρίζα του, να προστατεύσει τον χώρο Σένγκεν και να αγωνιστεί εναντίον των διακινητών ανθρώπων.
----------------------
Αλλαγές στον κανονισμό του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες ζητά η Κομισιόν
Εγκρίθηκε κοινό ψήφισμα από 4 πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Την τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου για το θέμα των προσφύγων, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σημερινή έγκριση κοινής πρότασης ψηφίσματος «για μετανάστες και πρόσφυγες στην Ευρώπη», που υπέβαλαν 4 πολιτικές ομάδες: Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι.
Με το ψήφισμα οι ευρωβουλευτές ζητούν, μεταξύ άλλων, την τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου, με σκοπό να περιληφθεί «μια μόνιμη και δεσμευτική ποσόστωση κατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των 28 κρατών-μελών. Ζητείται επίσης, η χρήση μιας δίκαιης και υποχρεωτικής κλείδας κατανομής, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες των ίδιων των αιτούντων άσυλο».
Σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, το ΕΚ χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής με τα έκτακτα μέτρα για τη μετεγκατάσταση στην ΕΕ 40.000 αιτούντων άσυλο, καθώς και τη νέα πρόταση για διεύρυνση του αριθμού στους 120.000 για τους πρόσφυγες προερχόμενους από Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία.
Υποστήριξαν, ακόμη, τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης, που θα τροποποιήσει τον κανονισμό του Δουβλίνου αναφορικά με το ποιο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο.
Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους υπέρ των ανοιχτών συνόρων εντός Σέγκεν, «εξασφαλίζοντας παράλληλα αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων» και τονίζουν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των πρόσωπων εντός Σέγκεν είναι «ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Ζητούν από τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες, όπως διαύλους και θεωρήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους, με δυνατή την υποβολή αιτήσεων για άσυλο στις πρεσβείες και τα προξενικά γραφεία τους.
Επίσης, ζητούν την ορθή εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «σε ολόκληρη την ΕΕ εφαρμόζονται αποτελεσματικά, συνεπή και ανθρώπινα πρότυπα».
Σε ό,τι αφορά στον κατάλογο «ασφαλών χωρών» καταγωγής, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η προσέγγιση αυτή δεν θα υπονομεύει την αρχή της «μη επαναπροώθησης» και το δικαίωμα στο άσυλο, ιδίως των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Τέλος, ζητούν από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη για την προσφυγική κρίση και υπογραμμίζουν ότι «τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης θα πρέπει να αποτελέσουν το κύριο θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής της Βαλέτα, στις 11-12 Νοεμβρίου»
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με σημαντική πλειοψηφία, 432 ψήφους υπέρ, 142 κατά και 57 αποχές. Κατά την ψηφοφορία απορρίφθηκαν όλες οι τροπολογίες (12) που είχε υποβάλλει η ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς.
----------------------
Εγκρίθηκαν τα μέτρα Γιούνκερ για την κατανομή των προσφύγων
Οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν «την έλλειψη αλληλεγγύης των κυβερνήσεων στους αιτούντες άσυλο».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που πρότεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ώστε να υπάρξει καλύτερη κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στα κράτη-μέλη, καθώς και την πρότασή του να συσταθεί ένας μόνιμος και υποχρεωτικός μηχανισμός κατανομής.
Πριν από μια κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των «28», που αναμένεται να συνέλθουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν σε ψήφισμα «την αξιοθρήνητη έλλειψη αλληλεγγύης των κυβερνήσεων απέναντι στους αιτούντες άσυλο».
Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν έτοιμοι, όταν έλθει η ώρα, να δώσουν τη νομοθετική έγκρισή τους στο σχέδιο που παρουσίασε χθες ο Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Κατά την πρώτη ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής προέτρεψε τα κράτη-μέλη να κατανείμουν επειγόντως μεταξύ τους τους 160.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Αυτό πρέπει να γίνει με αναγκαστικό τρόπο», είπε, ώστε να μην αφεθούν η «Ιταλία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία να τα βγάλουν πέρα μόνες τους».
Ο Γιούνκερ πρότεινε επίσης να υιοθετηθεί μετά τα έκτακτα αυτά μέτρα «ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης». Στο ψήφισμα που ενέκριναν στο Στρασβούργο με 432 ψήφους υπέρ, 142 κατά και 57 αποχές, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την «υποστήριξή» τους στις πρωτοβουλίες αυτές και ζήτησαν ένα «δίκαιο και αναγκαστικό κλειδί κατανομής» μεταξύ των κρατών-μελών.
Στην ομιλία του ο Γιούνκερ άσκησε επίσης πιέσεις στα κράτη-μέλη να εγκρίνουν έναν κοινό κατάλογο τρίτων χωρών που θεωρούνται «ασφαλείς», προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου. Στο θέμα αυτό οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ευχή ο κατάλογος αυτός «να μην είναι σε βάρος της αρχής της μη-απέλασης και του δικαιώματος ασύλου του καθενός».
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν λύπη που οι μετανάστες «δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν σε διακινητές και σε επικίνδυνα δρομολόγια για να βρουν προστασία στην Ευρώπη», κρίνοντας πως «επείγει» τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν «ασφαλείς και νόμιμες οδούς», κυρίως «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές βίζες».
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε έκκληση για τη διεξαγωγή «διεθνούς διάσκεψης» με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της, καθώς και των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών, των αραβικών κρατών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, προκειμένου να τύχουν επεξεργασίας όλα αυτά τα ζητήματα.
----------------------
Τι δουλειές προσφέρονται σε πρόσφυγες στη Γερμανία
Deutsche Welle: Πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί το νομικό καθεστώς.
Πρακτική εξάσκηση, συμβόλαια περιορισμένου χρόνου και σπανίως μόνιμες θέσεις – αυτά συνήθως προσφέρουν οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις στους πρόσφυγες που αναζητούν δουλειά. Ακόμα όμως και κατά τη διάρκεια μια πρακτικής εξάσκησης, ο κίνδυνος της απέλασης είναι μεγάλος. Για το λόγο αυτό γίνονται προσπάθειες να βελτιωθούν οι πολιτικοί όροι παραμονής των προσφύγων.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Siemens ξεκινάει το φθινόπωρο στο Ερλάνγκεν ένα πρόγραμμα με δέκα πληρωμένες θέσεις μαθητείας. Από τον Οκτώβριο, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί σε εννέα ακόμα σημεία. «Είναι ένα βήμα προς την καθημερινότητα» λέει ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Μίχαελ Φρίντριχ. Μέχρι σήμερα κανένας πρόσφυγας δεν έχει ξεκινήσει πρακτική εξάσκηση στην εταιρεία, όπως λέει ο κ. Φρίντριχ αλλά αυτό τώρα μπορεί να αλλάξει. Και η γερμανική Telekom προσφέρει πληρωμένες θέσεις μαθητείας. Τα προσόντα που ζητούνται ωστόσο είναι υψηλά. Η επιχείρηση ψάχνει κυρίως μαθητές που σπουδάζουν οικονομικά και μιλάνε καλά γερμανικά και αγγλικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρει μαθητευόμενους αλλά έχει δεχθεί τις πρώτες αιτήσεις.
Γενικά πάντως το κλίμα είναι θετικό ισχυρίζονται οι επιχειρήσεις. Υπάρχουν κάποια συμβόλαια που έχουν υπογραφεί σε κάποιες περιπτώσεις. Η Daimler προσφέρει θέσεις μαθητείας σε τέσσερα εργοστάσιά της. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει προσλάβει Σύρους και Ιρακινούς με άδεια παραμονής και συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα βοήθειας προς τους πρόσφυγες.
Το να πάει κανείς απευθείας στα καταλύματα των προσφύγων και να αναζητήσει εργατικό δυναμικό, δεν το θεωρεί καλή ιδέα η Αριάνε Ράινχαρτ από την εταιρεία Continental. «Το σημαντικό είναι οι άνθρωποι κατά αρχάς να ησυχάσουν από όλες αυτές τις ταλαιπωρίες που έχουν περάσει».
Τη θέση αυτή υιοθετεί και η Telekom, η οποία υποστηρίζει ότι πρώτα θα πρέπει να διευκρινιστεί το νομικό καθεστώς των προσφύγων στη Γερμανία. Το μη ξεκαθαρισμένο νομικό καθεστώς για τους πρόσφυγες είναι ένας παράγοντας ανασφάλειας για τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση ωστόσο συμφώνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο να χαλαρώσει την απαγόρευση για την εργασία. Όσο διαρκεί η διαδικασία ασύλου παραμένει αδιευκρίνιστο για πόσο διάστημα μπορεί να παραμείνει ο αιτών άσυλο στη Γερμανία.
Για τις επιχειρήσεις πάντως η εκπαίδευση ενός εργαζόμενου είναι και μια επένδυση για το μέλλον και για το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο ισχύει ο κανόνας 3+2. Όποιος έχει μια τριετή εκπαίδευση δεν θα πρέπει να απελαύνεται και θα πρέπει να απασχολείται για τουλάχιστον δυο χρόνια.
----------------------
Ο φούρναρης – «φύλακας-άγγελος» των μεταναστών της Κω
Ο 76χρονος άντρας που επικαλέστηκε στην ομιλία του ο Γιούνκερ.
«Εμείς οι Έλληνες έχουμε αισθήματα, είμαστε άνθρωποι φιλόξενοι» διαμηνύει ο Διονύσης Αρβανιτάκης και κάνει τα λόγια αυτά πράξη.
Ο 76χρονος φούρναρης από την Κω που καθημερινά γεμίζει το βαν του και μοιράζει ψωμί σε πάνω από 300 παιδιά προσφύγων στο νησί.
«Πρέπει όλοι να συνεργαζόμαστε για φιλανθρωπία», λέει ο κ. Αρβανιτάκης μιλώντας στο Mega και καλεί τους ευκατάστατους της Κω «να βγουν έξω, να δουν τον κόσμο, τον φτωχό λαό, τα παιδάκια…»
Ο ίδιος γνωρίζει καλά από ξενιτιά και φτώχια καθώς έφυγε για χρόνια μετανάστης στην Αυστραλία.
Τον Διονύση Αρβανιτάκη ανέφερε, μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας: ««Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες».
----------------------
Η αγκαλιά που συγκλόνισε όλον τον κόσμο
Αυτή η αγκαλιά κάνει τον γύρο του κόσμου. Κρύβει μέσα της χαρά, ευγνωμοσύνη, συγκίνηση, αγάπη, στοργή και πολλά άλλα συναισθήματα.
Δεν πρόκειται για έναν πατέρα που αγκαλιάζει τον γιο του αλλά για έναν αστυνομικό και ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία. Προκειμένου να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη μητέρα του, πήρε αγκαλιά το μικρό αγόρι ώστε να την ξεκουράσει.
Τη συγκεκριμένη φωτογραφία ανέβασε στο twitter η δημοσιογράφος του BBC, Μάνβιν Ράνα και αμέσως αναδημοσιεύθηκε σε όλα τα social media.
«Οι Σύριοι είναι γεμάτοι ευχαριστίες για την αστυνομία της Σερβίας. Λένε ότι οι αστυνομικοί είναι καλοί και δεν τους συμπεριφέρονται σαν… ζώα», έγραψε η δημοσιογράφος.
Ο αστυνομικός ονομάζεται Ρετζέπ Αρίφι, είναι από την πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, κέντρο της αλβανικής κοινότητας της χώρας. Εδώ και ένα μήνα βρίσκεται στο χωριό Μιράτοβατς, όπου φθάνουν οι πρόσφυγες, μέσω Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Ο εξάδελφός του Βαλιόν Αρίφι δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ότι δεν γνώριζε πως όλος ο κόσμος είδε τις φωτογραφίες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι που πήγε στο αστυνομικό τμήμα και τον ενημέρωσε ένας συνάδελφός του.
Ο Ρετζέπ Αρίφι έχασε τον πατέρα του σε τροχαίο δυστύχημα, όταν ήταν μόλις έξι μηνών. Είναι 34 χρονών, δεν είναι παντρεμένος και δεν έχει παιδιά.
Ο Βαλιόν Αρίφι είπε ότι συνάντησε μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας τον Ρετζέπ, αλλά εκείνος δεν θέλησε να μιλήσει για την ξαφνική εισβολή της δημοσιότητας στη ζωή του.
«Μου είπε μόνο ότι ήταν μία ανθρώπινη πράξη και καθήκον κάθε ανθρώπου» τόνισε ο Βαλιόν Αρίφι, ο οποίος επίσης καθημερινά περνάει χρόνο με τους πρόσφυγες στο Μιράτοβατς.
Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.