Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Παράταση προθεσμίας υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων για τους υποψηφίους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση των εισαγομένων


Από το Γραφείο του Υφυπουργού ανακοινώνεται ότι δίνεται παράταση προθεσμίας υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων για τους υποψηφίους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση των εισαγομένων, μέχρι Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010.
Επίσης, καλούνται οι υποψήφιοι που επιθυμούν να δηλώσουν προτίμηση εισαγωγής σε Τμήμα ή Σχολή τα οποία εμφανίζονται ως αποκλειόμενα στο μηχανογραφικό δελτίο λόγω της πάθησής τους, να τα δηλώσουν με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, προκειμένου να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή έλεγχου των δικαιολογητικών.

Για την εγκύκλιο πατήστε εδώ.
Για την υπεύθυνη δήλωση πατήστε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Το «τζετ-λαγκ» προκαλεί μακρόχρονες μεταβολές στον εγκέφαλο


Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όσοι κάνουν συχνά υπερατλαντικά και διηπειρωτικά ταξίδια είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα συγκέντρωσης αλλά και μαθησιακές δυσκολίες μέχρι και έναν μήνα μετά την επιστροφή τους στο κανονικό πρόγραμμά τους.
Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή ψυχολογίας και νευροβιολογίας Λανς Κρίγκσφελντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS ONE», ανέφεραν ότι παρόμοιες εγκεφαλικές διαταραχές μπορούν να παρατηρηθούν σε οποιονδήποτε άνθρωπο που εργάζεται σε νυχτερινές βάρδιες ή ασυνήθιστα ωράρια το βράδυ.

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα σε ποντίκια, τα οποία υπέβαλλαν επί δύο φορές την εβδομάδα για έναν μήνα, σε εξάωρες αλλαγές στο πρόγραμμά τους, ανάλογης διάρκειας με μια πτήση Νέα Υόρκη-Παρίσι. Τα πειραματόζωα, μετά από αυτό το τεχνητό «τζετ-λαγκ», είχαν πρόβλημα να μάθουν ακόμα και απλά «καθήκοντα». Μάλιστα, τα προβλήματα αυτά διατηρήθηκαν ακόμα κι έναν μήνα μετά την επαναφορά των πειραματόζωων στον κανονικό ρυθμό της καθημερινότητάς τους.    

Το «τζετ-λαγκ» προκαλείται όταν ένας ταξιδιώτης διασχίζει πολλές χρονικές ζώνες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάθε άνθρωπος έχει ένα εσωτερικό 24ωρο ρολόι που ελέγχει τους λεγόμενους κιρκαδιανούς βιολογικούς ρυθμούς. Όταν κάποιος μπαίνει σε μια χρονική ζώνη που δεν συγχρονίζεται με το βιολογικό ρολόι του, προκαλείται «τζετ-λαγκ», μέχρι ο οργανισμός του να βρει έναν νέο συγχρονισμό.
Ο Κρίγκσφελντ συστήνει μια ώρα ξεκούρασης για κάθε μετακίνηση ωριαίας χρονικής ζώνης, ενώ οι άνθρωποι που εργάζονται βράδυ θα πρέπει να κοιμούνται το πρωί σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο, για να αναπροσαρμόσουν τον οργανισμό τους στην αλλαγή των βιορυθμών.

Διαβάστε περισσότερα...

Δίαιτα με πρωτεΐνες καταπολεμά την παχυσαρκία


Μια νέα μεγάλη διατροφική έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων υποστηρίζει ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (άπαχο κρέας) και παράλληλα φτωχή σε κατεργασμένους υδρογονάνθρακες και άμυλο, όπως λευκό ψωμί και άσπρο ρύζι, είναι ιδανική για την απώλεια βάρους.
Στην έρευνα συμμετείχαν 772 οικογένειες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, αποτελούμενες από 938 ενηλίκους ηλικίας 18 - 65 ετών και 827 παιδιά- εφήβους, ηλικίας πέντε έως 17 ετών. Οι υπέρβαροι ενήλικες ακολούθησαν δίαιτα με πρωτεΐνες οκτώ εβδομάδες και έχασαν κατά μέσο όρο 11 κιλά έκαστος.

Σημαντικός εμφανίζεται στη νέα δίαιτα ο ρόλος του λεγόμενου «γλυκαιμικού δείκτη», που δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα μετά την κατανάλωση διαφόρων τροφών. Η νέα δίαιτα δείχνει ότι, εκτός από την αύξηση στην λήψη πρωτεϊνών, οι άνθρωποι, για να χάσουν βάρος, πρέπει να τρώνε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψωμί ολικής αλέσεως.

Οι ερευνητές, υπό τον δρ Τόμας Μάινερτ Λάρσεν του Τμήματος Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ονόμασαν την έρευνά τους -που χρηματοδοτήθηκε με 14,5 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.- με το ελληνικό όνομα «Διογένης». Στη μελέτη συμμετείχε και η Ελληνίδα διατροφολόγος Αγγελική Παπαδάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Διαβάστε περισσότερα...

Το γέλιο χαρίζει υγεία


Σύμφωνα με επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότας, ένα καλό και γνήσιο, από καρδιάς, γέλιο δεν βελτιώνει μόνο την ψυχική μας διάθεση, αλλά είναι σημαντικό και για τη σωματική υγεία.
Πρακτικά, όμως, πώς γίνεται αυτό;

* Με την εισπνοή αυξάνεται η ποσότητα πλούσιου, σε οξυγόνο, αέρα, διεγείροντας την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς.

* Αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο (οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού και οι ορμόνες της ευεξίας).

*  Καταπραΰνεται η δυσπεψία και διεγείρεται η κυκλοφορία του αίματος.

* Απελευθερώνονται νευροπεπτίδια, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και ορισμένων σοβαρών νοσημάτων. 

Διαβάστε περισσότερα...

Αναβάθμιση υπηρεσιών σε Μουσεία

Το πρόγραμμα αναβάθμισης υπηρεσιών στους Αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Το πρόγραμμα έχει τριετές χρονοδιάγραμμα και όπως επισήμανε ο υπουργός, στόχος είναι στο τέλος του, κανένας αρχαιολογικός χώρος και κανένα μουσείο να μην στερείται των βασικών υποδομών.
Με το νέο πρόγραμμα αναβαθμίζονται στο άμεσο μέλλον όλες οι υπηρεσίες με στόχο να ανταποκρίνονται στην εύρυθμη λειτουργία και τις ανάγκες των επισκεπτών αλλά και στην αξία των ίδιων των μνημείων.

Προτεραιότητα θα έχουν δέκα χώροι, οι μεγαλύτεροι σε επισκεψιμότητα και τα μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Στρατηγικοί στόχοι είναι να παρέχονται βασικές υπηρεσίες παντού, να εξειδικευθούν υπηρεσίες στους πρώτους σε επισκεψιμότητα χώρους και σταδιακά να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες σε όλους τους χώρους.

Για την εκτέλεση του προγράμματος ο κ. Γερουλάνος είπε, ότι η διαδικασία θα γίνει σταδιακά σε συνεργασία με άλλους φορείς( ΕΟΤ, ΤΑΠ, ΜΚΟ), δεν προβλέπεται αύξηση στο κόστος εισιτηρίων, το προσωπικό που θα χρειαστεί θα καλυφθεί με μετατάξεις, ενώ θα γίνει και πρόσληψη εποχικού προσωπικού.
Το όλο πρόγραμμα -σε πρώτη φάση- θα έχει κόστος που δεν θα ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ."Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά και οργάνωσης, τόνισε ο υπουργός ερωτηθείς για το κόστος του προγράμματος".

Στις βασικές υπηρεσίες προβλέπεται η παρουσία ενημερωτικού φυλλαδίου, κυλικείου (ή αυτόματου πωλητή νερού και αναψυκτικών), τουαλέτας και χώρου στάθμευσης. Στις επιθυμητές υπηρεσίες προβλέπεται η δημιουργία δίγλωσσης πινακίδας ή λεζάντας, πρόσβαση στα ΑΜΕΑ (όπως και οι τουαλέτες για ΑΜΕΑ) και το πωλητήριο και η διάθεση εκδόσεων. Τέλος, σε εξειδικευμένες υπηρεσίες θα περιλαμβάνονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα , το σύστημα αυτόματης ξενάγησης, η μηχανογραφημένη έκδοση και διαχείριση εισιτηρίων,και τέλος οι Αττικές διαδρομές ή χώροι αφής. Όλα τα ενημερωτικά φυλλάδια θα μεταγραφούν σε σύστημα Μπρεϊγ.

Το πρόγραμμα χωρίζει τις υπηρεσίες σε τρεις βαθμίδες:

-εξειδικευμένες( εκπαιδευτικά προγράμματα, σύστημα αυτόματης ξενάγησης, μηχανογραφημένη έκδοση και διαχείριση εισιτηρίων και Αττικές διαδρομές ή χώροι αφής).

-επιθυμητές(δίγλωσσες πινακίδες-λεζάντες, επίσημος οδηγός ή κατάλογος, πρόσβαση ΑΜΕΑ, τουαλέτες ΑΜΕΑ, πωλητήριο)

-βασικές(ενημερωτικό φυλλάδιο, κυλικείο ή αυτόματος πωλητής νερού και αναψυκτικών, τουαλέτες, χώρος στάθμευσης). 

Διαβάστε περισσότερα...

Η ραδιενέργεια σε χαμηλά επίπεδα κάνει καλό


Ένας Βρετανός γιατρός έρχεται να υποστηρίξει την ανατρεπτική άποψη, ότι η ανθρωπότητα σφάλλει που έχει φοβική στάση απέναντι στη ραδιενέργεια, καθώς αυτή, σε κατάλληλη δοσολογία, δεν οδηγεί σε καρκίνο και θάνατο, αλλά μπορεί να προσδώσει μακροβιότητα και να συμβάλει σε γρήγορη θεραπεία ασθενειών.

Ο δρ Μπομπ Μπέρι, ακτινολόγος στο νοσοκομείο του Λιντς, σε ομιλία του στη Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής του Λονδίνου, τόνισε ότι η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει την ακτινοβολία της ατομικής ενέργειας ως δολοφόνο, γι’ αυτό προσπαθεί να την αποφύγει με κάθε τρόπο. «Είναι ώρα πια να σταματήσουμε να ανησυχούμε και να μάθουμε να αγαπάμε τη ραδιενέργεια» δήλωσε. Φαίνεται, μάλιστα, πως δεν πιστεύει μόνο αυτός κάτι τέτοιο, αλλά και μερικοί ακόμα επιστήμονες, οι οποίοι επικαλούνται νέα στοιχεία υπέρ αυτής της άποψης.

Ο Μπέρι, που υπήρξε εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Ακτινολόγων, αλλά και συγγραφέας φυλλαδίων για την προστασία του κοινού από την ατομική ενέργεια, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να διαχωρίσουν οι άνθρωποι στο μυαλό τους τους κινδύνους για όλους τους ζώντες οργανισμούς που προκαλεί η ακτινοβολία σε υψηλά επίπεδα από τα οφέλη που φέρνει η ακτινοβολία σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Μπέρι, υπάρχουν πλέον ικανά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι, ενώ οι υψηλές δόσεις ακτινοβολίας καταστρέφουν τα κύτταρα, οι χαμηλές δόσεις ενεργοποιούν το DNA για να επιδιορθώσει τυχόν κυτταρικές βλάβες, γεγονός που βοηθά στην υγεία του οργανισμού μακροπρόθεσμα, γι’ αυτό η ραδιενέργεια μπορεί τελικά να χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής. Η χαμηλή ακτινοβολία επίσης θεωρείται ότι μειώνει τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα, ουσιών που κάνουν ζημιά στο DNA. Επιπλέον, φαίνεται πως διευκολύνει την απόπτωση, δηλαδή την αυτό-καταστροφή των κυττάρων, πριν γίνουν καρκινικά.

Πρωτοπόρος υπέρ αυτής της αιρετικής άποψης ήταν και ο καθηγητής Τζον Κάμερον του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο οποίος το 2005 (λίγο πριν πεθάνει) δημοσίευσε σχετική εργασία στο βρετανικό περιοδικό ακτινολογίας «British Journal of Radiology».

Σήμερα, η μεγαλύτερη πηγή (γύρω στο 50% της συνολικής) έκθεσης των ανθρώπων σε ατομική ακτινοβολία προέρχεται από τις ιατρικές εξετάσεις με ακτίνες-Χ και τομογραφίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Ίδρυμα Ευγενίδου - Έκθεση βιβλίου και εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία


Παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγηματικά δρώμενα και θεατρικές δράσεις πλαισιώνουν την έκθεση που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου 2010 με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στη συνθήκη της αναπηρίας.
Αφορμή για το τριήμερο αποτελεί η Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία της 3ης Δεκεμβρίου και κεντρικός στόχος είναι μέσω της γνωριμίας με αυτά τα βιβλία, να συμβάλει στην αφύπνιση της κοινωνίας με στόχο την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων σχετικά με τους ανθρώπους με αναπηρία.
Με αυτό το σκεπτικό το Ίδρυμα Ευγενίδου καταβάλλει μία γενικότερη προσπάθεια για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των ανθρώπων με αναπηρία. Σημειώνεται ότι υπάρχει δυνατότητα για παράλληλη διερμηνεία όλων των εκδηλώσεων στην Ελληνική νοηματική γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης.
Η Έκθεση βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Βιβλιοθήκης, όπως και το σύνολο των εκδηλώσεων πλην της θεατρικής παράστασης, η οποία θα λάβει χώρα στο περιστύλιο του δευτέρου ορόφου του Ιδρύματος (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 10:00
Αφιέρωμα στα βιβλία της Αγγελικής Δαρλάση
Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 18:00
Αφηγηματικό δρώμενο, Αφιέρωμα στο βιβλίο: «Δυο παπούτσια με καρότσι» του Νικόλα Ανδρικόπουλου
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 12:00
Αφιέρωμα στο βιβλίο «Φίλοι; …φως φανάρι» της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου Πετράκη
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 15:00
Αφιέρωμα στο βιβλίο «Τα άταχτα πλοκάμια» της Λίλας Πατρόκλου
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 18:00
Αφηγηματικό δρώμενο, Αφιέρωμα στο βιβλίο «Μια μαγική νύχτα» της Ιωάννας Σταματοπούλου
Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 12:00
Αφιέρωμα στο βιβλίο «Ο μικρός Ντουπ» της Ειρήνης Μάρρα
Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 19:00
Θεατρική παράσταση στο περιστύλιο του δευτέρου ορόφου του Ιδρύματος Λ.Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11)
Πληροφορίες
Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ
Διάρκεια έκθεσης βιβλίου 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου 2010
Η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι ελεύθερη.
Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης: 210 94 69 631 και 632



Πηγή: http://www.naftemporiki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παναττική αθλητική διοργάνωση ΑμΕΑ





Αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που τιμάται στις 3 Δεκεμβρίου, είναι η 5η Παναττική Αθλητική Διοργάνωση ΑμΕΑ, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα το πρωί και ολοκληρώνεται το μεσημέρι, στο Κλειστό Γυμναστήριο “Ανδρέας Παπανδρέου”, στο Περιστέρι.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Χορηγός επικοινωνίας και ο Αθήνα 984.



Συνδιοργανωτές είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων ΕΔΡΑ, ο Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Περιστερίου και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων, οι οποίοι θα τιμήσουν την παραολυμπιονίκη Ανθή Καραγιάννη.
Η διοργάνωση φιλοξενεί αθλήματα όπως, άλμα χωρίς φόρα, εκτέλεση πέντε ελεύθερων βολών μπάσκετ, σκυταλοδρομία και τσουβαλοδρομία μαθητών Ειδικών Σχολείων.


Πηγή: http://www.athina984.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όχι της Ε.Σ.ΑμεΑ στο Μηχανογραφικό Δελτίο του στιγματισμού της αναπηρίας - Μοναδική λύση η παράταση συμπλήρωσής του χωρίς αποκλεισμούς από καμία σχολή από τους υποψηφίους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24.11.10


Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.ΑμεΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρος της κ. Ι. Βαρδακαστάνη συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης 23 Νοεμβρίου 2010 με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ι. Πανάρετο για να συζητηθεί αναλυτικά το μείζον θέμα του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής υποψηφίων φοιτητών με αναπηρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η νέα πρόσκληση που εξέδωσε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών για την εισαγωγή των ατόμων με αναπηρία. Η συνάντηση αυτή προέκυψε μετά τη σφοδρή αντίδραση του αναπηρικού κινήματος στο απαράδεκτο μηχανογραφικό δελτίο εισαγωγής ΑμεΑ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο είναι αίολο, αδιαφανές, διάτρητο, διαβλητό και εμφορείται από ένα σκληρό υφέρποντα ρατσισμό. 

Η Ε.Σ.ΑμεΑ εξήγησε στον Υφυπουργό ότι το νέο αυτό μηχανογραφικό, του οποίου η συμπλήρωση από τους υποψηφίους λήγει σήμερα 24 Νοεμβρίου 2010 αποτελεί μηχανογραφικό δελτίο αποκλεισμού των περισσοτέρων κατηγοριών αναπηρίας από τις ανώτατες και ανώτερες σχολές, γεγονός που επιφέρει στην επιφάνεια χρόνια ριζωμένα στερεότυπα και προκαταλήψεις για την αναπηρία.

Τα αναπάντητα ερωτήματα/διαπιστώσεις που τέθηκαν από τους εκπροσώπους της Ε.Σ.ΑμεΑ στον Υφυπουργό αποτυπώνουν ανάγλυφα την πραγματικότητα: Υπάρχουν τμήματα Πανεπιστημίων (π.χ. Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ναυπηγικής ΤΕΙ Πειραιά κ.α.) που αποκλείουν ΟΛΕΣ τις παθήσεις!!! ενώ αντίστοιχα τμήματα άλλων Πανεπιστημίων δεν αποκλείουν καμία πάθηση. Βεβαίως υπάρχουν εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τα οποία δεν αποκλείουν καμία πάθηση. Είναι λοιπόν απόλυτα δίκαιο και λογικό να απαντήσουν τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για ποιο λόγο και με βάση ποια κριτήρια αποκλείουν παθήσεις τις οποίες άλλα Ιδρύματα δεν αποκλείουν. Ακόμα και εάν επικαλεστεί κανείς την ιατρική και διαγνωστική προσέγγιση για την αναπηρία, πως εξηγείται το γεγονός ότι ιατρικές σχολές όπως η ιατρική του Πανεπιστημίου Πατρών δεν αποκλείουν καμία πάθηση. Το οξύμωρο, βέβαια, έγκειται στο ότι υπάρχουν φιλοσοφικές-φιλολογικές σχολές οι οποίες αποκλείουν τις περισσότερες ή όλες τις παθήσεις!!! 

Υπάρχουν μουσικές σχολές οι οποίες αποκλείουν τους τυφλούς. Δηλαδή με αυτή τη λογική στον αείμνηστο πιανίστα Θέμελη λόγω της αναπηρίας του δεν θα επιτρέπονταν οι μουσικές σπουδές. Ή αν ήταν στην Ελλάδα ο μεγάλος Ανδρέας Μποτσέλι δεν θα του επέτρεπαν να φοιτήσει σε καμία σχολή. Υπάρχουν σχολές φυσικής αγωγής, όπως αυτή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τις οποίες αποκλείονται όλες οι αναπηρίες εκτός του ινσουλινοεξαρτώμενου σακχαρώδη διαβήτη. Εύλογα διερωτάται κανείς, εάν υπάρχει συγγενής διαβητικός σε αυτούς που αποφάσισαν για αυτή τη Σχολή.! 

Αφοπλιστικότατο, βεβαίως, είναι το ερώτημα τι θα γινόταν εάν ένα άτομο με αναπηρία περνούσε με επιτυχία στις γενικές εξετάσεις για την εισαγωγή του σε ένα τμήμα, στο οποίο θα αποκλείονταν η εγγραφή του με το σύστημα της ποσόστωσης του 5%. Από αυτό το παράδειγμά διακρίνει κανείς την άκριτη και ανεξέλεγκτη εξουσία που ασκείται ακόμη και από τον ¨πνευματικό¨ κόσμο στα άτομα με αναπηρία. Γιατί στην περίπτωση που το άτομο με αναπηρία περνούσε επιτυχώς τις εξετάσεις (η περίπτωση δεν είναι υποθετική αφού υπάρχουν μαθητές με αναπηρία σημαιοφόροι) την εξουσία την είχε το ίδιο το άτομο με αναπηρία στα χέρια του, ενώ στην περίπτωση της εισαγωγής του με το σύστημα της ποσόστωσης του 5% η εξουσία ασκείται από τα Πανεπιστήμια και το Υπουργείο Παιδείας. Και όπως αποδεικνύεται από τον τρόπο κατάρτισης του μηχανογραφικού, μέρος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας αντί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις για την αναπηρία ασπάζεται και συντηρεί αντιλήψεις σκοταδισμού και άκρατου ρατσισμού. 

Βεβαίως, το Υπουργείο δεν μπορεί να προσπεράσει το γεγονός ότι το θέμα του μηχανογραφικού δελτίου έχει τεθεί πλέον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κινδυνεύει να λάβει διαστάσεις που θα εκθέσουν ανεπανόρθωτα τη χώρα μας. 

Μετά από μαραθώνια συζήτηση, οι εκπρόσωποι της Ε.Σ.ΑμεΑ πρότειναν στον Υφυπουργό μία και μοναδική λύση: Την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου από τους υποψηφίους με αναπηρία, χωρίς αποκλεισμούς από καμία σχολή, και την παράταση της συμπλήρωσής τους κατά μία εβδομάδα, ώστε οι υποψήφιοι να δηλώσουν τις σχολές επιλογής τους. Η Ε.Σ.ΑμεΑ. τόνισε ότι αυτή είναι η μοναδική λύση για να μην γίνει πράξη αυτό το μηχανογραφικό δελτίο που αποτελεί όνειδος για την ελληνική κοινωνία. Οι εκπρόσωποι της Ε.Σ.ΑμεΑ. τόνισαν, επανειλημμένως, ότι το μηχανογραφικό αυτό δελτίο είναι αίολο, διάτρητο, αντισυνταγματικό και υποκρύπτει έναν υφέρποντα ρατσισμό και κάλεσαν τον Υφυπουργό να υιοθετήσει την ανωτέρω προτεινόμενη λύση η οποία είναι η μοναδικά αποδεκτή για το αναπηρικό κίνημα. 

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει στα όσα εξέθεσε η Ε.Σ.ΑμεΑ. την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010. 

Αυτονόητο είναι ότι η Ε.Σ.ΑμεΑ και οι φορείς – μέλη της αναμένουν από τον Υφυπουργό να δώσει το πράσινο φως για την παράταση της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού από τους υποψηφίους με αναπηρία χωρίς περιορισμούς. Καμία άλλη λύση δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ε.Σ.ΑμεΑ και οι φορείς μέλη της θα προβούν σε ενέργειες νομικές, πολιτικές και κοινωνικές για να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. 

Με την ευκαιρία της 3η Δεκέμβρη 2010 που πλησιάζει, η Ε.Σ.ΑμεΑ καλεί όλους και όλες να δώσουν το παρόν στο Παναναπηρικό- Πανελλήνιο Συλλαλητήριο στις 10: 00 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, εκεί, που θα ακουστεί ηχηρό το μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας Πολιτικής και Κοινωνικής, η οποία συντηρεί το καθεστώς της άνισης μεταχείρισης και έρχεται σε αντίθεση με τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193 begin_of_the_skype_highlighting            6937157193      end_of_the_skype_highlighting.




Διαβάστε περισσότερα...

Αποκλεισμός των υποψηφίων με αναπηρία και από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22.11.10
Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε με επιστολή της στην Υπ. Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου η Ε.Σ.Α.μεΑ., με αφορμή την ορθή επανάληψη της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος φοιτητών με αναπηρία για 6 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δεκτά τα πιστοποιητικά αναπηρίας, τα οποία ήδη είχαν καταθέσει -όπως καταγγέλουν- οι υποψήφιοι, ενώ ζητείται από αυτούς να καταθέσουν πιστοποιητικό αναπηρίας της Επταμελούς Επιτροπής που προβλέπεται από το άρθρο 1 της αριθ. Φ151/122732/Β6 (ΦΕΚ1612/Β΄4/10/2010).

Διερωτάται κανείς γιατί το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο έσπευσε χωρίς να το επιβάλλει η κείμενη νομοθεσία να ζητήσει Πιστοποιητικό Αναπηρίας από τις εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές οι οποίες σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Φ151/122732/Β6 έπρεπε να συγκροτηθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2010 και εξέταζαν τα δικαιολογητικά των υποψηφίων από τις 4-10-2010 έως τις 20-10-2010. Εν ολίγοις το Ε.Α.Π. ζητάει την κατάθεση δικαιολογητικών από Επιτροπές οι οποίες δεν λειτουργούν.

Εύλογα λοιπόν θέτει σε ανησυχία τους υποψηφίους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τη τύχη των αιτήσεων τους με τις οποίες έχουν ήδη καταθέσει τα δικαιολογητικά που ζητούνταν με την αρχική πρόσκληση.

Επιπλέον με την νέα αυτή πρόσκληση το Ε.Α.Π. αναφέρει ότι σύμφωνα με την παρ. 2 του περιβόητου και απαράδεκτου άρθρου 35 του Ν. 3794/09 και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των ακαδημαϊκών οργάνων του Ε.Α.Π. δεν δύνανται λόγω της φύσης της επιστήμης να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα ‘Πληροφορικής» άτομα με μειωμένη οπτική οξύτητα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%.

Ανάλογο περιστατικό αποκλεισμού φοιτητών με αναπηρία (τυφλοί και κινητικές αναπηρίες) είχε εμφανισθεί στο τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών και ο αποκλεισμός αυτός δεν πραγματοποιήθηκε μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες της Ε.Σ.ΑμεΑ.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητεί και πάλι την παρέμβαση της Υπουργού, διότι ο αποκλεισμός των ατόμων με μειωμένη οπτική οξύτητα είναι πράξη άκρως προσβλητική και απαράδεκτη και δεν συνάδει με το Σύνταγμα της χώρας και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Επιπλέον, καλεί την Υπουργό να παρέμβει για να ακυρωθεί το περιεχόμενο της νέας πρόκλησης (ορθής επανάληψης) του Ε.Α.Π. η οποία δεν βασίζεται σε καμία νομοθετική ρύθμιση και να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που έχουν καταθέσει οι υποψήφιοι στις ημερομηνίες που όριζε η αρχική πρόσκληση.

Επιτέλους πια θα πρέπει να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να αποκλείονται από την εκπαίδευση σύμφωνα με τις διαθέσεις ή την ελλιπή κοινωνική μόρφωση ή την αδιαφορία που διακρίνει τα ακαδημαϊκά όργανα κάθε Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Βαρδακαστάνη στο τηλ. 6937157193.

Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 88 KB)

Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στον επίμονο βήχα


Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένας βήχας κατά τη διάρκεια του χειμώνα που δεν υποχωρεί μέσα σε δύο-τρεις εβδομάδες μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος υγείας, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και σπανιότερα - καρκίνος του πνεύμονα.
Πρόσφατη δημοσκόπηση του βρετανικού Ιδρύματος Καρκίνου του Πνεύμονα RoyCastle έδειξε ότι μόνο ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες συσχετίζει τον βήχα με τον καρκίνο του πνεύμονα – και μόνο το 11% θα ανησυχούσε από έναν επίμονο βήχα.
Τα ύποπτα συμπτώματα          
Σύμφωνα με τη Βρετανική Πνευμονολογική Εταιρεία, τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι ο βήχας που δεν υποχωρεί έπειτα από 3 εβδομάδες.
Άλλα συμπτώματα είναι αίμα στο φλέγμα (αιμόπτυση), ανεξήγητη και επίμονη δύσπνοια, η κόπωση ή η έλλειψη ενέργειας, η απώλεια βάρους, ο επίμονος πόνος στο στήθος ή στον ώμο και η επίμονη βραχνάδα.

Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνη ακτινοβολία στα οδοντιατρεία


Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δόσεις ακτινοβολίας από την αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης γνάθων (cone-beam CΤ scanner) μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο γενετικό υλικό των κυττάρων και να δημιουργήσουν καρκίνους.
Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου, επισημαίνοντας ότι, τη στιγμή που οι ασθενείς υπόκεινται σε αξονική τομογραφία γνάθου, διαπερνούν το σώμα τους εκατομμύρια φωτόνια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DΝΑ, δηλαδή στα χρωμοσώματά τους.
Η ακτινοβολία αυτή, που περιβάλλει το σώμα για μερικά δευτερόλεπτα, δημιουργεί διαταραχές σε μοριακό επίπεδο και παρά το γεγονός, ότι η ζημιά αυτή δεν είναι μεγάλη για να σκοτώσει το κύτταρο, είναι αρκετά πολύπλοκη για να διορθωθεί.
«Ένα μικρό παιδί έως 10 ετών, έχει 1 στις 10.000 πιθανότητες να εμφανίσει κάποια μορφή καρκίνου στο μέλλον, η οποία θα οφείλεται σε υπερέκθεση σε αξονική τομογραφία γνάθου» τονίζει ο δρ Ντέιβιντ Μπρένερ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ραδιολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις Η.Π.Α.. «Και όμως, σε περιπτώσεις που απαιτείται ορθοδοντική επέμβαση, ένας οδοντίατρος δεν διστάζει να υποβάλει τον ασθενή του μέχρι και σε 2-3 τέτοιες ακτινοβολίες» συνεχίζει ο κ. Μπρένερ, προσθέτοντας ότι «όταν αυξάνεται η δόση της ακτινοβολίας, ταυτόχρονα αυξάνεται και το ποσοστό επικινδυνότητας».
Λύση στο πρόβλημα αποτελεί η ψηφιακή ακτινογραφία, ένα σύστημα κατά το οποίο ένας μικρός αισθητήρας χρησιμοποιείται αντί του κλασικού φιλμ, προσφέροντας μειωμένη έκθεση στην ακτινοβολία. 

Διαβάστε περισσότερα...

Επιδημία η κολπική μαρμαρυγή


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία, η κολπική μαρμαρυγή, αναμένεται να εξελιχθεί σε επιδημία.
Όπως αναφέρει η καρδιολογική μελέτη «Framingham», ένας στους τέσσερις άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών, κινδυνεύουν να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή.
Η ασθένεια αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εμβολών, μεταξύ των οποίων και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα στα έξι εγκεφαλικά επεισόδια παρουσιάζεται σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Αnnals of Internal Medicine».
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, οι εισαγωγές σε νοσοκομείο λόγω κολπικής μαρμαρυγής, με βάση νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Epidemiology», αυξήθηκαν κατά 66%, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, της αυξανόμενης συχνότητας χρόνιων καρδιακών νόσων και της καλύτερης διάγνωσης μέσω συσκευών περιπατητικής καταγραφής του καρδιακού ρυθμού.

Ωστόσο, η ύπαρξη της ασθένειας συχνά διαπιστώνεται – όπως αναφέρει το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας – μόνο μετά την εμφάνιση μιας συνδεόμενης με αυτήν επιπλοκής, όπως εμβολικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φταίνε τα γονίδια σου για τα περιττά κιλά;

 

Αποτελεί γεγονός πως το γενετικό υλικό που φέρεις και που έχεις κληρονομήσει από τους γονείς σου, παίζει ρόλο στην εμφάνιση νοσημάτων.

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό νόσημα και το αν κάποιος θα το εμφανίσει ή όχι επηρεάζεται και από το γενετικό του υλικό.

Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά από φυσιολογικούς γονείς έχουν μόνο 10% πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αυξάνει στο 50% εάν ένας από τους δύο γονείς είναι παχύσαρκος.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί ορισμένα γονίδια (όπως το FTO) τα οποία επηρεάζουν διαφορετικά «στοιχεία» που ορίζουν το βάρος μας (όπως την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, την όρεξη, τον κορεσμό, κ.α.).

Έχει παρατηρηθεί λοιπόν, πως υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίζουν βάρος και λίπος σώματος όταν εκτίθενται σε ενεργειακή υπερφόρτιση (αυξημένη πρόσληψη θερμίδων), συγκριτικά με κάποια άλλα άτομα.
Ωστόσο, τα γονίδια ως μοναδικός παράγων δεν μπορούν να αποτελέσουν την απόλυτη αιτία των περιττών σας κιλών.

Το περιβάλλον (οικογενειακό, κοινωνικό, οικονομικό) μπορεί και επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και τις συνήθειες άσκησής μας.

Έτσι εάν κάποιος από τους γονείς σας είναι υπέρβαρος αλλά εσείς διατηρείται σωστές διατροφικές συνήθειες και γυμνάζεστε, τότε είναι μάλλον απίθανο να αποκτήσετε υπερβάλλων βάρος.

Έτσι λοιπόν, οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι γονείς είναι πολύ πιθανό να έχουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά όχι μόνο γιατί τα παιδιά έχουν αυτή την προδιάθεση αλλά και γιατί τα παιδιά έχουν υιοθετήσει τις κακές διατροφικές συνήθειες των γονέων.

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αντικαρκινικό μπρόκολο


Δεδομένα από πολλές επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση του μπρόκολου σχετίζεται με πρόληψη - προσοχή: όχι θεραπεία!- διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, του στομάχου, του παχέως εντέρου, του προστάτη και του πνεύμονα.
Μπρόκολο και καρκίνος του προστάτη.
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη στα Τρόφιμα του Ερευνητικού Πάρκου Νόργουιτς, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το αντικαρκινικό μυστικό του μπρόκολου. Όπως είδαν οι ερευνητές, ένα χημικό του λαχανικού αλληλεπιδρά με γονίδια τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου. Το χημικό ονομάζεται σουλφοραφάνη και φαίνεται ότι εξισορροπεί την έλλειψη ενός γονιδίου, του ΡΤΕΝ, που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του προστάτη.
Το συγκεκριμένο γονίδιο υπό φυσιολογικές συνθήκες σταματά την ανάπτυξη του καρκίνου, ωστόσο ορισμένα κύτταρα εμφανίζουν έλλειψή του. Αυτά τα κύτταρα είναι και τα υπαίτια για «πυροδότηση» της νόσου. Η σουλφοραφάνη λειτουργεί λοιπόν ως «φρένο» στα συγκεκριμένα κύτταρα αποτρέποντάς τα από το να προκαλέσουν ανάπτυξη όγκων.
Μπρόκολο και καρκίνος του μαστού.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συνδέεται η πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου με το μπρόκολο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν πριν από καιρό, ανακάλυψαν ένα χημικό στο συγκεκριμένο σταυρανθές λαχανικό το οποίο στοχεύει τα κύτταρα που «πυροδοτούν» την ανάπτυξη όγκων. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες είδαν ότι το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα της ουσίας σουλφοραφάνη, η οποία αποδεικνύεται ότι μπορεί να εξολοθρεύσει τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα του μαστού.
Καρκίνος ουροδόχου κύστης και πνεύμονα
Αλλά και το 2000 το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, είχε προχωρήσει σε ανακοινώσεις για ουσίες που περιέχει το μπρόκολο και πιθανόν να μπορούν να προλαμβάνουν ή να καθυστερούν (έως 44%) την εξάπλωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα φυτοχημικές ουσίες στο μπρόκολο που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες αντικαρκινικές δράσεις.
Το μπρόκολο, όπως το σπανάκι και το λάχανο, διαθέτει πολλά καροτενοειδή τα οποία ενισχύουν τη δράση του κατά του καρκίνου. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε χλωροφύλλη, το μπρόκολο δρα προληπτικά στις κυτταρικές μεταλλάξεις που συντελούνται πριν από τον καρκίνο. Είναι πιθανό, λένε, ορισμένα συστατικά των πράσινων λαχανικών λειτουργούν ως αντίδοτο στη διαδικασία του καρκίνου κυρίως όταν συνεχίζεται για χρόνια μετά την έκθεση σε καρκινογόνα, όπως είναι ο καπνός του τσιγάρου.

Πηγή: http://www.dete.gr
Διαβάστε περισσότερα...