Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Έρχονται τα νέα μέτρα


Τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις, μείωση και κόψιμο κοινωνικών επιδομάτων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που περιμένουμε.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1



Διαβάστε περισσότερα...

Αναβάλλονται χημειοθεραπείες στο ΠΑΓΝΗ ελλείψει φαρμάκων



Μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Απερίγραπτη είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται καρκινοπαθείς από ολόκληρη την Κρήτη οι οποίοι ενώ πηγαίνουν στο ΠΑΓΝΗ για προγραμματισμένη χημειοθεραπεία, πληροφορούνται πως η θεραπεία δεν θα γίνει λόγω έλλειψης του….φαρμάκου.

Όπως αναφέρει το flashnews.gr, το τελευταίο περιστατικό έγινε μόλις χθές, όταν καρκινοπαθείς από τα Χανιά αλλά και από άλλες περιοχές πήγαν από το πρωί στο ΠΑΓΝΗ έχοντας συγκεκριμένο ραντεβού για την πολύτιμη – για την ζωή τους – θεραπεία.

Όμως, ενώ είχε φτάσει μεσημέρι και ενώ ήταν όλα έτοιμα, τους ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχει το συγκεκριμένο φάρμακο για την χημειοθεραπεία και θα έπρεπε να επιστρέψουν σπίτι τους !!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, η εταιρεία που προμηθεύει το συγκεκριμένο φάρμακο – λόγω των μεγάλων οφειλών προς αυτήν - απαιτεί να προπληρώνεται πριν χορηγήσει τις ποσότητες που παραγγέλλονται.

΄Ετσι, οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και η οικονομική δυσπραγία, έχουν σαν αποτέλεσμα, στην αγωνία και τον πόνο των καρκινοπαθών, να προστίθενται νέες ταλαιπωρίες και νέα έξοδα καθώς θα πρέπει να περιμένουν τηλεφώνημα από το ΠΑΓΝΗ για το πότε θα υπάρχει το φάρμακο για να ξανακάνουν το ταξίδι του πόνου.

Να σημειωθεί πως το ΠΑΓΝΗ, ως το μεγαλύτερο νοσοκομείο στο νότιο Αιγαίο, συχνά καλείται να ανταποκριθεί σε εκκλήσεις άλλων νοσοκομείων για «δανεισμό» φαρμάκων για χημειοθεραπείες, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται οι ελλείψεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Ναύπακτος: 2,1 εκ. ευρώ απ' την Περιφέρεια για Πολυδύναμο Κέντρο ΑμεΑ



Μια σημαντική υποδομή υποστήριξης των Ατόμων με Αναπηρία και ένας στόχος ετών για την περιοχή της Ναυπακτίας μπαίνει πια σε τροχιά υλοποίησης. Σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής ΕλλάδαςΑπόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε την πράξη ένταξης στο ΕΣΠΑ του έργου «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Συλλόγου Αλκυόνη», με συνολικό προϋπολογισμό 2.150.000 ευρώ.

Το έργο, δικαιούχος του οποίου είναι ο Δήμος Ναυπακτίας, αφορά στην κατασκευή σύγχρονου κτιρίου δύο ορόφων αλλά και την προμήθεια εξοπλισμού για τις ανάγκες του Συλλόγου «Αλκυόνη». Ειδικότερα, το έργο, σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο που υπεβλήθη αφορά:

-Πρώτον, στην κατασκευή διώροφου κτιρίου με υπόγειο. Το εμβαδόν του ισόγειου θα είναι 565 τετραγωνικά μέτρα, του πρώτου ορόφου 86 τετραγωνικά μέτρα και του υπογείου 138 τετραγωνικά μέτρα.

-Δεύτερον, την προμήθεια εξοπλισμού για τις ανάγκες της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στη βάση των σύγχρονων αναγκών και προδιαγραφών.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του έργου είναι 24 μήνες. Ο Σύλλογος «Αλκυόνη» εξειδικεύεται και δραστηριοποιείται στον χώρο υποστήριξης των ΑμεΑ από τον 2003 στην περιοχή της Ναυπακτίας και πρωτεργάτες του ήσαν γονείς και κηδεμόνες Ατόμων με Αναπηρία.

«Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική υποδομή κοινωνικής φροντίδας που θα ενισχύσει το έργο υποστήριξης των Ατόμων με Αναπηρία», τόνισε σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποδεικνύει ότι στη σημερινή κακή οικονομική συγκυρία, δεν απεμπολεί τον στόχο της στήριξης των ΑμεΑ μέσα από δομές που θα εξασφαλίσουν προϋποθέσεις όχι μόνο φιλοξενίας αλλά, κυρίως, διαρκούς εκπαίδευσης και ενθάρρυνσης της αυτόνομης διαβίωσης».


Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικά αμαξίδια για ΑΜΕΑ σε παραλίες του δήμου Χανίων



Στην τοποθέτηση αμαξιδίων θαλάσσης για ΑμεΑ, σε πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Χανίων, προχώρησε το προηγούμενο διάστημα η Δημοτική Αρχή και πιο συγκεκριμένα στις παραλίες... της Νέας Χώρας, των Αγίων Αποστόλων και στο Μαράθι.

Όπως μάλιστα ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, η Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευκόλυνση και βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε πως τα αμαξίδια που προμηθευτήκαμε ως Δήμος θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας τη δυνατότητα στα ΑμεΑ να χαρούν το κολύμπι και τις παραλίες του Δήμου μας, προσεγγίζοντας δίχως δυσκολία τη θάλασσα.

Από την πλευρά της, η αρμόδια αντιδήμαρχος Χρυσούλα Χατζηδάκη επισήμανε την άψογη συνεργασία που έχει ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Αρχή με το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ν. Χανίων, ενώ συμπλήρωσε ότι η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έχει ήδη αποστείλει ενημερωτικό έγγραφο προς το Σύλλογο Ξενοδόχων προκειμένου να ενημερώσει τους επισκέπτες με Αναπηρία για τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του εν λόγω εξοπλισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Άφησαν κρατούμενο με AIDS χωρίς θεραπεία για πέντε μήνες



Μετά τον ξυλοδαρμό του μεταφέρθηκε στις φυλακές Κέρκυρας όπου δεν υπάρχει αναρρωτήριο.

Την «επιστήμη» του σωφρονισμού κρατουμένων με την παλαιά και δοκιμασμένη μέθοδο του... άγριου ξυλοδαρμού φαίνεται ότι εξακολουθούν και σήμερα, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις περί νέου «ανθρώπινου προσώπου», να ασκούν ορισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 37χρονου Μπ. Α., αλλοδαπού οροθετικού κρατούμενου, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες «έπεσε θύμα ξυλοδαρμού» ύστερα από φραστικό επεισόδιο με νοσηλευτή, στο νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Η αναλγησία, απέναντι στον ανυπεράσπιστο κρατούμενο, είχε και συνέχεια, ακόμα πιο σοβαρή, καθώς διατάχθηκε -άγνωστο μέχρι στιγμής από ποιον- η μετακίνησή του στην Κέρκυρα, όπου δεν υπάρχει αναρρωτήριο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, αφού για 5 μήνες διέκοψε και αδυνατεί να πάρει την αντιρετροϊκή θεραπεία του!

Ο ιατροδικαστής στα Ιωάννινα Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, που εξέτασε τον κρατούμενο κατά τη μεταγωγή του, επιβεβαιώνει ότι έχει κακοποιηθεί, μάλιστα, ξεφεύγοντας από το ιατροδικαστικό λεξιλόγιο, επισημαίνει ότι η όλη εικόνα του έδειχνε ότι «γρονθοκοπήθηκε άγρια».

«Εξέτασα τον αλλοδαπό κρατούμενο, που πέρασε από τα Ιωάννινα για να πάει στο Κατάστημα Κρατουμένων της Κέρκυρας. Εφερε στο σώμα του έντονα σημάδια κακοποίησης. Μάλιστα, επειδή ένα από τα τραύματα ήταν στο μάτι, συνέστησα να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Βουγιουκλάκης.

«Στο Κατάστημα Κρατουμένων Κέρκυρας δεν έχουμε ούτε ειδικούς γιατρούς ούτε τμήμα που μπορεί να παρακολουθεί οροθετικούς, έχω μόνον έναν αγροτικό γιατρό και έναν επισκέπτη γιατρό, που καλύπτουν βασικές ιατρικές ανάγκες των κρατουμένων», εξηγεί ο διευθυντής του Καταστήματος, κ. Βασίλης Θώμος.

«Πράγματι, τους τελευταίους 5 μήνες ο συγκεκριμένος οροθετικός κρατούμενος δεν παίρνει τα φάρμακά του, επειδή δεν ήρθαν συγχρόνως με τη μεταγωγή του. Μια παρτίδα σκευασμάτων έφθασε με καθυστέρηση ενάμιση μήνα. Ο ίδιος αρνήθηκε να τα πάρει, επειδή, όπως υποστηρίζει, η καθυστέρηση λήψης της αγωγής "καίει" την αποτελεσματικότητά της καθώς ο οργανισμός αναπτύσσει ανθεκτικότητα και δεν τον πιάνουν τα φάρμακα. Έχω επικοινωνήσει τόσο με το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και με το υπ. Δικαιοσύνης, να βρεθεί μια λύση», λέει ο κ. Θώμος.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί στο νοσοκομείο Κρατουμένων του Κορυδαλλού, που φροντίζουν τους οροθετικούς, επιβεβαιώνουν ότι αν μια θεραπεία δεν λαμβάνεται με ακρίβεια στη συγκεκριμένη συνιστώμενη... ώρα, τότε δημιουργείται πρόβλημα.

Με την καθυστέρηση λήψης ακυρώνεται, «καίγεται» η θεραπεία, πόσω μάλλον αν περάσουν ημέρες ή μήνες, οπότε ο οργανισμός έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα και δεν τον πιάνουν τα φάρμακα. Πλέον, οι γιατροί συστήνουν την επανεκκίνηση της θεραπείας, αφού γίνει στον ασθενή ένας νέος «έλεγχος γονοτύπου» βάσει των αποτελεσμάτων του οποίου θα πρέπει να χορηγηθεί το ενδεδειγμένο σχήμα φαρμάκων.

Το «ταξίδι»
Μετά το επεισόδιο με την κακοποίηση του, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε αρχικά στο ψυχιατρείο των Φυλακών και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Νίκαιας και από εκεί στα Ιωάννινα και στην Κέρκυρα. Ομως, τα φάρμακα που έπρεπε να τον ακολουθούν αυθημερόν όπου πήγαινε, μολονότι από τον Κορυδαλλό στάλθηκαν αρχικά στο ψυχιατρείο, στη συνέχεια «ταξίδευαν» με άλλους ρυθμούς...

Ήδη, ύστερα και από επείγον αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Βασίλη Καρύδη, με την υπόθεση ασχολούνται οι επιθεωρητές του υπ. Δικαιοσύνης, που κλήθηκαν να διερευνήσουν την καταγγελία για βίαιη συμπεριφορά σε βάρος του κρατούμενου, αλλά και να εντοπίσουν τους υπεύθυνους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο αιγιώτης γυμναστής Θεόδωρος Κατσωνόπουλος, συνοδός τυφλής πρωταθλήτριας



ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ.

Μεγάλη επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα τα τρία μετάλλια που κατέκτησε η Παρασκευή Καντζά (αθλήτρια με ολική απώλεια όρασης, κατηγορία T/F 11) στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου για άτομα με αναπηρία που διεξήχθη στην πόλη Σταντσκαναάλ της Ολλανδίας από 23 εώς 28 Ιουνίου. Προπονητής αλλά και συνοδός - συναθλητής της αθλήτριας είναι ο Αιγιώτης καθηγητής φυσικής αγωγής Θεόδωρος Κατσωνόπουλος.
Τα μετάλλια κατακτήθηκαν στα εξής αγωνίσματα:
Άλμα εις μήκος 1η θέση (επίδοση 4.18)
100μ 2η θέση (επίδοση 13΄΄52)
200μ 3η θέση (επίδοση 28΄΄86)
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (κρύο, βροχή, υγρασία) οι επιδόσεις που επιτεύχθηκαν ήταν ανταγωνιστικές και αφήνουν αρκετές ελπίδες και για ένα καλό πλασάρισμα στους επερχόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όπου η Παρασκευή με τον αιγιώτη συνοδό της, θα λάβουν μέρος σε δύο ιδιαίτερα θεαματικά αγωνίσματα, τα 200 μ. και το άλμα εις μήκος.

Ειδικά το μήκος είναι πολύ θεαματικό καθώς ο τυφλός αθλητής τρέχει μόνος τη φορά του 20-30μ με πλήρη ταχύτητα μόνο με τη φωνητική καθοδήγηση του συνοδού, που στέκεται στην άκρη του σκάμματος και απομακρύνεται μόλις ο αθλητής κάνει το τελευταίο πάτημα πριν την απογείωση. Τα 200μ τρέξιμο των τυφλών είναι επίσης από τα θεαματικότερα αγωνίσματα, καθώς το πρώτο μισό της κούρσας γίνεται σε στροφή με μέγιστη ταχύτητα.
Η Παρασκευή Καντζά είναι αθλήτρια (με ολική απώλεια όρασης, κατηγορία T11/F 11) με συνεχή παρουσία σε μεγάλες διοργανώσεις από το 2004 εώς σήμερα. Είναι αθλήτρια του Α.Σ.Σ.ΤΥ (Αθλητικό Σωματείο Στίβου Τυφλών) που ανήκει στην Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και μέλος της Εθνικής ομάδας στίβου. Μερικές από τις διακρίσεις της αθλήτριας είναι :
3η θέση (χάλκινο μετάλλιο) στα 100μ στους Παραολυμπιακούς Αθήνα 2004
2η θέση σε αγώνα επίδειξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της IAAF (αρτιμελών αθλητών) στο Ελσίνκι 2005
5η και 7η θέση στα 200μ και 100μ αντίστοιχα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2008, επιτυγχάνοντας παράλληλα ατομικά ρεκόρ
1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τυφλών της Ρόδου 2009 στο αγώνισμα των 5 χλμ
2η, 5η και 6η θέση στα αγωνίσματα μήκος, 400μ, 100μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας 2011
1η και 2η θέση στα 100μ και 400μ αντίστοιχα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυφλών της Τουρκίας 2011
1η, 2η και 3η θέση στα αγωνίσματα μήκος, 100μ, 200μ στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ολλανδίας 2012, που αποτέλεσε και το τελευταίο τεστ ενόψει των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012.
Ο Αιγιώτης καθηγητής φυσικής αγωγής Θεόδωρος Κατσωνόπουλος (με ειδίκευση στους ειδικούς πληθυσμούς) ασχολείται εθελοντικά με την προπονητική καθοδήγηση αλλά και συνοδεία της αθλήτριας Π. Καντζά από το 2008 μέχρι σήμερα.


Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Απλήρωτοι εργαζόμενοι εταιρείας του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας;



Είμαστε εργαζόμενοι της Επιχείρησης του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Είμαστε με ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ΑΜΕΑ το οποίο είναι για 4 χρόνια συνολικά. Τα 3 χρόνια το... μεγαλύτερο ποσό της μισθοδοσίας μας και των ενσήμων μας καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ, εφόσον κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τον Δήμο τον οποίο εργαζόμαστε. Τον 4ο χρόνο καλύπτει όλα μας τα έξοδα μισθδοσίας ο Δήμος.

Το πρόβλημα μας είναι ότι εδώ και 1 χρόνο, από τον Ιούλιο του 2011 είμαστε απλήρωτοι. Από τότε έχουν δοθεί κάποια μικρά ποσά ως έναντι, τα οποία όμως δεν εξοφλούν ούτε το 2011. Ούτε τα ένσημα μας δεν είναι πληρωμένα.
Η Διοίκηση δίνει συνεχόμεμες υποσχέσεις χωρίς όμως να τις τηρεί. Θέλουμε πλέον να γίνει παντού γνωστό το πρόβλημα μας εφόσον κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για εμάς αλλά και από τη στιγμή που βλέπουμε χρήμα να μοιράζεται δεξιά και αριστερά, άσκοπα πολλές φορές με κρυμμένα συμφέροντα, ενώ υπάρχουν 183 απλήρωτοι εργαζόμενοι.
Θέλω να σας αναφέρω μερικά από αυτά για να καταλάβετε πως έχουμε απόλυτο δίκιο.
Για αρχή θα σας αναφέρω ότι δόθηκε ποσό των 50.000 ευρώ σε λεγόμενους εθελοντές όπως τους ονόμασαν, άτομα που εργάστηκαν για το Δήμο μας(αφού προεκλογικά ο Δήμαρχός μας τους είχε τάξει μια θέση εργασίας) χωρίς καμία σύμβαση ενώ εμείς παραμέναμε απλήρωτοι.
Στη συνέχεια λειτούργησε χριστουγεννιάτικο παγοδρόμιο με έξοδα για τη ΔΕΗ (περίπου 12.000 ευρώ) καλυμμένα από τον Δήμο μας ενώ εμείς συνεχίζαμε και είμασταν απλήρωτοι.
Λειτούρησε καλακαιρινό Καλλιτεχνόραμα και λειτουργούν θερινοί κινηματογράφοι με έσοδα και τεράστια έξοδα σε κλόουν και ζογκλέρ ενώ εμείς παραμένουμε απλήρωτοι.
Επιπλέον είχε κλειστει συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό, την οποία ακύρωσε ο ίδιος λόγω ανθρωπιάς όταν έμαθε πως τόσοι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για πολλόυ μήνες.
Σας παρακαλούμε κοινοποιήστε το θέμα μας είναι η μόνη λύση και τελευταία μας. Είμαστε απεγνωσμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, με χρόνιες θεραπείες που ψάχνουμε απελπισμένα για μία λύση. Ξέρουμε πως ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας είναι η δημοσίευση του προβλήματος μας. Τίποτα άλλο δεν τους θορυβεί πλέον, όταν έχουν το θράσος της κατάχρησης χρήματος και την επίδεξη του μεγαλείου της εξουσίας με Καλλιτεχνικά Προγράμματα, με παραλίες στη Δραπετσώνα και με Φόρμουλες.
Με εκτίμηση,
Οι Απλήρωτοι (ΑΜΕΑ) Εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης
του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το τυρί μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;



Ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν είναι όλα τα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά επιβλαβή.

Βρετανοί και Ολλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δύο φέτες τυρί την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κατά 12%.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 55 γρ. τυρί την ημέρα είχαν κατά 12% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2. Ακόμα, του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κατά το ίδιο ποσοστό, παρατηρήθηκε και σε εκείνους που κατανάλωναν 55 γρ. γιαούρτι την ημέρα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες 16.800 υγιών ενηλίκων και 12.400 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι, τα ευρήματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με τις υπάρχουσες οδηγίες για αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, όπως τα γαλακτοκομικά. Επιπλέον, ο καθηγητής Iain Frame διευθυντής του βρετανικού φορέα Diabetes UK, δήλωσε: «Είναι πολύ απλό να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Εμείς συστήνουμε μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε αλάτι και λιπαρά».


Διαβάστε περισσότερα...

Στο τρένο της μεγάλης κλοπής



Μάστιγα οι πορτοφολάδες στους συρμούς του ΗΣΑΠ.

Διαστάσεις «επιδημίας» παίρνει η κλοπή πορτοφολιών μέσα στους συρμούς του ΗΣΑΠ. Ομάδες Ελλήνων ή αλλοδαπών πορτοφολάδων μπαίνουν μεθοδικά στα βαγόνια, κυρίως στο τμήμα του δικτύου από τον Πειραιά προς Ομόνοια και Αττική.

Αφού εντοπίσουν τα ανυποψίαστα θύματά τους, κυρίως ηλικιωμένους ή γυναίκες αλλά και τουρίστες, πλησιάζουν και «χτυπάνε» το πορτοφόλι.

Συνήθως, οι οργανωμένες ομάδες πορτοφολάδων, που αποτελούνται από 6 με 7 άτομα εκμεταλλεύονται τον συνωστισμό, αλλά και την ελλιπή φύλαξη σταθμών και συρμών.

Όπως δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ, Βασίλης Σταθούσης, τα περισσότερα κρούσματα σημειώνονται μεταξύ των σταθμών Θησείου και Αττικής όπου τις ώρες αιχμής, μεταξύ 7 με 9 το πρωί και 3 με 5 το απόγευμα, επικρατεί συνωστισμός.

Πρόκειται όπως λέει για σκηνικά που ντροπιάζουν τη χώρα μας καθώς πολλά από τα θύματα είναι τουρίστες που μαζί με τα χρήματα τους, χάνουν και όλα τα έγγραφα τους, όπως διαβατήρια, αεροπορικά εισιτήρια και πιστωτικές κάρτες.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα διαμορφωθούν οι βάσεις σχολών και τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – Ποιες είναι οι εκτιμήσεις



- Που θα υπάρξει πτώση και που θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση σε σχολές
- Οι νέοι φοιτητές φαίνεται να προτιμούν πλέον την επαρχία
- Γιατί εν έτη 2012 το υπουργείο καθυστερεί τόσο πολύ στις ανακοινώσεις του
- Ανακοινώνονται αύριο οι ρυθμίσεις για τα πανεπιστήμια

Σε λιγότερο από έναν μήνα η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πάρει τέλος. Οι βαθμολογικές βάσεις των σχολών και τα ονόματα των επιτυχόντων αναμένεται να ανακοινωθούν στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου κι έως τότε τη μεγαλύτερη αγωνία θα έχουν οι υποψήφιοι των οποίων η βαθμολογία, σε σύγκριση με τις περσινές βάσεις, καταγράφει μικρές αποκλίσεις.

Παράλληλα, όμως, έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση των μηχανογραφικών στοιχείων των υποψηφίων με τις προτιμήσεις σχολών και τμημάτων, γεγονός που επιτρέπει μια πρώτη προσέγγιση στο επίπεδο που θα κυμανθούν οι βάσεις με μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Δύο καθηγητές με μεγάλη εμπειρία γύρω από τις πανελλαδικές εξετάσεις και τις επιδόσεις των υποψηφίων εξηγούν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως θα κινηθούν οι βάσεις. Πρόκειται για τους Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικό σε δημόσιο σχολείο και Γιώργο Χατζητέγα, φυσικό στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι δίνουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το επίπεδο, στο οποίο θα κυμανθούν, φέτος, οι βαθμολογικές βάσεις των σχολών.

«Περιμένοντας τα αποτελέσματα έχουμε να παρατηρήσουμε ότι παγιώθηκε η στροφή από τα Παιδαγωγικά προς τη Νομική των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης, που είχε ήδη ξεκινήσει από το 2010 με τη δραστική μείωση διορισμών των δασκάλων.

Στα πολυτεχνεία αναμένεται μείωση στη ζήτηση των πολιτικών μηχανικών και αύξηση στη ζήτηση των μηχανολόγων και των ηλεκτρολόγων, αύξηση που αντικατοπτρίζει τις σημερινές τους επαγγελματικές τους προοπτικές και όχι αυτό που θα συμβεί σε 10 χρόνια, που οι φετινοί επιτυχόντες θα βγουν στην αγορά εργασίας.

Πτώση στη ζήτηση των οικονομικών σχολών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ενώ η αύξηση της ζήτησης για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές είναι εκρηκτική, λόγω της σιγουριάς του μισθού» σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης και διευκρινίζει πως βασικός παράγοντας στις επιλογές των υποψηφίων ήταν ο τόπος, στον οποίο βρίσκεται η σχολή που επιθυμούν να εισαχθούν, μια και η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις την «εσωτερική μετανάστευση» των παιδιών.

Σημειώνει, δε, πως «η αναμενόμενη επιλογή σπουδών κοντά στην οικογενειακή εστία δεν αφορά ολόκληρη την Ελλάδα, αφού δεν υπάρχουν παντού πολλές σχολές για να επιλέξουν οι υποψήφιοι. Για παράδειγμα, για τους κατοίκους της Καλαμάτας, οι επιλογές σπουδών στον τόπο τους είναι πολύ λίγες, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να έχουν αποφασίσει την "εσωτερική μετανάστευση" των παιδιών τους για σπουδές υποχρεωτικά μακριά από το σπίτι. Υπάρχουν ακόμη και οι σπουδές στις περιζήτητες σχολές, όπως οι Ιατρικές, οι Νομικές και τα Πολυτεχνεία, που οι αποφασισμένοι υποψήφιοι είναι έτοιμοι να πάνε μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδας ή και στο εξωτερικό, προκειμένου να σπουδάσουν αυτό που ονειρεύονται. Γι αυτό η ψαλίδα ανάμεσα στις ομοειδείς σχολές του κέντρου και της περιφέρειας θα ανοίξει κυρίως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές και όχι τόσο πολύ στις περιζήτητες. Τη μεγαλύτερη άνοδο στις πρώτες προτιμήσεις σημείωσαν πέρσι οι σχολές του εμπορικού ναυτικού, αφού διαχρονικά στρεφόμαστε πάντα στη θάλασσα όταν οποιαδήποτε δυσκολία εμφανιστεί στον ορίζοντα. Θα συνεχιστεί και φέτος η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης; Επιπλέον, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα διαμορφωθούν φέτος οι βάσεις στα 15 τμήματα που δεν δέχτηκαν πέρσι φοιτητές και φέτος επανεντάχθηκαν στο μηχανογραφικό δελτίο. Τα προτίμησαν άραγε οι υποψήφιοι ή φοβήθηκαν τη συγχώνευση ή το πιθανό κλείσιμο;».

Στο ίδιο θέμα, αυτό της προτίμησης σχολών, που εν τέλει καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό και τη διακύμανση των βάσεων, ο κ. Χατζητέγας, από την πλευρά του, τονίζει ότι σύμφωνα με τη δική του φετινή εμπειρία φαίνεται να είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι υποψήφιοι που τελικά επέλεξαν φέτος να σπουδάσουν κοντά στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την επιλογή των σπουδών, που τους γοήτευαν.

«Με δεδομένο ότι η φοιτητική μέριμνα για οικονομικές σπουδές σε μια άλλη πόλη είναι ανύπαρκτη» τονίζει «οι φετινοί υποψήφιοι ζήτησαν περισσότερο παρά ποτέ σπουδές με επαγγελματικές προοπτικές στον τόπο διαμονής τους. Τα φετινά μηχανογραφικά των υποψηφίων συμπληρώθηκαν με όρο το κριτήριο της εντοπιότητας. Αυτή η τεράστιας σημασίας ποιοτική διαφοροποίηση στη μέθοδο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου είναι ικανή να επιφέρει έναν μικρό σεισμό στις βάσεις της εισαγωγής».

Πώς επηρεάζουν όμως οι προτιμήσεις των υποψηφίων τη διακύμανση των βάσεων, ανά επιστημονικό πεδίο;

Ο Γιώργος Χατζητέγας αναλύει τα «πώς» και τα «γιατί» των βαθμολογιών των σχολών.

«Οι αλλαγές στις προτιμήσεις των υποψηφίων, με βάση την περιοχή όπου βρίσκονται οι σχολές» λέει «πρακτικά σημαίνουν ότι οι περιζήτητες σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου που αφορά τους υποψηφίους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης στα μεγάλα αστικά κέντρα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη άνοδο από αυτήν των τμημάτων της περιφέρειας.

Στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, που επιλέγουν οι υποψήφιοι της Θετικής και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, η πτώση την οποία προδιαγράφουν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων θα είναι μικρότερη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο. Αντιθέτως, πολλά περιφερειακά τμήματα των ΑΕΙ θα παρουσιάσουν εντυπωσιακές πτώσεις. Η πρόσβαση στα ΤΕΙ των ίδιων επιστημονικών πεδίων θα είναι μια εξαιρετικά εύκολη υπόθεση, καθώς θα απαιτεί λίγες χιλιάδες μορίων για την εισαγωγή.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο οι Ιατρικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μπορεί να έχουν μια μικρή άνοδο ολίγων δεκάδων μορίων, ενώ σε εκείνες της περιφέρειας η τάση είναι οριακά πτωτική. Στο 3ο επιστημονικό πεδίο τα περιζήτητα ΤΕΙ των σχολών Υγείας θα κινηθούν μάλλον ανοδικά, καθώς αποτελούν διέξοδο με επαγγελματική αποκατάσταση.

Τέλος, στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ισοσκελίζονται από τις χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική. Με αυτό το δεδομένο οι μεταβολές θα είναι οριακές και μόνο η μεγάλη ζήτηση μπορεί να προκαλέσει ανόδους των Οικονομικών σχολών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».

Ο άγνωστος Χ των φετινών βάσεων εισαγωγής, υποστηρίζει ο κ. Χατζητέγας, είναι ο αριθμός των υποψηφίων που συνωστίζονται στις διευρυμένες ειδικές κατηγορίες των πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων. Ο αριθμός των υποψηφίων αυτών είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσιος από πέρσι, καθώς έχουν αρθεί οι γεωγραφικοί και οικονομικοί περιορισμοί.

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι βάσεις των ειδικών κατηγοριών θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις βάσεις της γενικής σειράς. Εντυπωσιακά χαμηλές βάσεις εισαγωγής των ειδικών κατηγοριών είναι πιθανό να παρατηρηθούν μόνο για περιφερειακά τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ».

Από τα εντυπωσιακά και αξιοσημείωτα της συμπλήρωσης των φετινών μηχανογραφικών είναι το γεγονός ότι η Αθήνα δε δελεάζει πλέον, όσο στο παρελθόν, τους υποψηφίους ορισμένων περιφερειών. «Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι από την ακριτική Θεσπρωτία δε δηλώνουν πλέον την Αθήνα ως τόπο των σπουδών τους καθώς η Εγνατία Οδός τους οδηγεί γρηγορότερα στη Θεσσαλονίκη.

Σε μεγάλο βαθμό οι υποψήφιοι της Θεσσαλίας επιλέγουν πλέον τις σχολές του ομώνυμου πανεπιστημίου, καθώς η Αθήνα φαντάζει πλέον ως μια δύσκολη στη διαβίωση και ακριβή στο κόστος πόλη» εξηγεί ο καθηγητής και δίνει αναλυτικότερα τις εκτιμήσεις του ανά πεδίο, όπου φαίνονται οι αυξομειώσεις των βάσεων:

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Ý Μικρή άνοδος 50 - 200 μορίων

Νομικών, Ψυχολογικών, Φιλολογικών Σπουδών

στα μεγάλα αστικά κέντρα

Αθήνα - Θεσσαλονίκη

ß Σημαντική πτώση 500 - 1.000 μορίων

Στα Παιδαγωγικά τμήματα

στο κέντρο (μικρότερη) και στην περιφέρεια (μεγαλύτερη)

Ý Μικρή άνοδος 300 - 500 μορίων

Στα χαμηλόβαθμα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ (που πέρσι κινήθηκαν στα 10.500 μόρια)


2ο Επιστημονικό Πεδίο

ß Μικρή πτώση 100 - 300 μορίων

Στα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής

στα μεγάλα αστικά κέντρα

(Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο - Πάτρα)

ß Σημαντική πτώση 500 - 700 μορίων σε όλα τα τμήματα της περιφέρειας

ß Μεγάλη πτώση 2000 μορίων!

Στα χαμηλόβαθμα τμήματα των ΤΕΙ της περιφέρειας

(Ανθοκομίας, Δασοπονίας, Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής)



3ο Επιστημονικό Πεδίο

ß Μικρή πτώση 150 - 250 μορίων

Στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές Σχολές

Ωστόσο, οι Ιατρικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι πιθανό να έχουν μια μικρή άνοδο ολίγων δεκάδων μορίων.

ß Πτώση 200 - 400 μορίων

Στις μεσαίες σχολές Λογοθεραπείας, Φυσιοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων

Και στο κέντρο και στην περιφέρεια.

Ý Μικρή άνοδος 200 - 300 μορίων

Στα περιφερειακά ΤΕΙ της Νοσηλευτικής, τα οποία θα κινηθούν πάνω από τα 11.500 μόρια.



4ο Επιστημονικό Πεδίο

ß Πτώση 200 - 400 μορίων

Στις περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων.

(Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πάτρα)

ß Μεγάλη πτώση 400 - 800 μορίων

Σε όλα τα περιφερειακά τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών και Πληροφορικής.

ß Εντυπωσιακή πτώση 2.500 μορίων!

Σε περιφερειακά ΤΕΙ μικρής ζήτησης οι βάσεις των οποίων θα ξεκινούν από τα 4.000 μόρια!



5ο Επιστημονικό Πεδίο

ß Μικρή πτώση 200 - 300 μορίων

Στα περιζήτητα Οικονομικά τμήματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας

ß Μεγάλη πτώση 500 - 700 μορίων

Στα τμήματα της Οικονομικής Επιστήμης (ΑΕΙ) και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΑΕΙ) στην περιφέρεια

ß Εντυπωσιακή πτώση μέχρι και 2.000 μορίων!

Στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της περιφέρειας (Λογιστικής, Διοίκησης, Χρηματοοικονομικών, Τουριστικών Επιχειρήσεων) οι βάσεις των οποίων θα ξεκινούν από τα 3.000 μόρια!

Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι οι προβλέψεις για τη διακύμανση των βάσεων είναι μόνον εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία που είναι γνωστά έως τώρα, όπως για παράδειγμα οι βαθμολογίες των υποψηφίων και οι κατά προσέγγιση προτιμήσεις σχολών που έχουν δηλώσει.

Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι διερωτώνται γιατί στην «εποχή της πληροφορικής» δεν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει γρηγορότερα τα αποτελέσματα προκειμένου να μην παρατείνεται η αγωνία των παιδιών. Ο καθηγητής Μαθηματικών, Στράτος Στρατηγάκης, δίνει μία ερμηνεία:

«Με την προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών να έχει λήξει από την 5η Ιουλίου, αν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα ήταν ήδη έτοιμα, θα μπορούσαμε να έχουμε τα αποτελέσματα ήδη από τις 20 Ιουλίου. Όμως, εμπλέκεται στη διαδικασία επιλογής και το υπουργείο Δημόσιας τάξης και Προστασίας του Πολίτη που πρέπει να εκδώσει τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις αστυνομικές σχολές. Το υπουργείο στο οποίο ανήκουν οι σχολές του Εμπορικού Ναυτικού και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που επίσης πρέπει να εκδώσει τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις στρατιωτικές σχολές. Η καθυστέρηση αυτών των δύο υπουργείων, που είναι πολύ μεγάλη (αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι οι αιτήσεις για την αστυνομία υποβάλλονταν έως τις 6 Ιουλίου και για το Εμπορικό Ναυτικό έως τις 9 Ιουλίου, για να ακολουθήσουν οι προκαταρκτικές εξετάσεις), φέρνει πίσω όλη τη διαδικασία επιλογής, που με βάση τις προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας θα μπορούσε να έχει ήδη τελειώσει».


Θα μπουν λουκέτο σε σχολές;

Ενα βήμα πριν απο την κατάργησή τους βρίσκονται τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και δεκάδες σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με το σχέδιο με την κωδική ονομασία “Αθηνά”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Εθνος της Κυριακής, απο την επόμενη κι όλας ακαδημαϊκή χρονιά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, και τα πρώτα λουκέτα θα μπουν το μεσα στο 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Τιμοκατάλογο στις υπηρεσίες της θα βάλει η Πυροσβεστική



Μέσω των κοινοχρήστων ενδέχεται να πληρώνεται ο απεγκλωβισμός από ασανσέρ.

Τιμοκατάλογο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σε μία προσπάθεια να μειώσει τα κονδύλια που δαπανώνται κάθε χρόνο για συμβάντα που δεν έχουν να κάνουν με την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Το πλάνο έχει προχωρήσει αρκετά και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα», το Σώμα σε λίγους μήνες θα ανακοινώσει τον σχετικό τιμοκατάλογό της.

Το αρχηγείο της Πυροσβεστικής δηλώνει ότι δεν πρόκειται να χρεώνονται συμβάντα, όπως οι δασικές ή αστικές πυρκαγιές, ακραίες καταστάσεις λόγω καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες ή φυσικές καταστροφές, αλλά στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στο μέλλον θα χρεώνονται οι επεμβάσεις σε ασανσέρ για τον απεγκλωβισμό ατόμων, καθώς και η παροχή βοήθειας σε τροχαία ατυχήματα.

Στην πρώτη περίπτωση, τα χρήματα θα εισπράττονται από τις εταιρίες που συντηρούν τους ανελκυστήρες ή τα ποσά θα περνούν στα κοινόχρηστα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το αντίτιμο των υπηρεσιών θα καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Σύμφωνα με τα πλάνα του υπουργείου, συνεργεία της Πυροσβεστικής θα μεταβαίνουν στο σημείο που έχουν δεχτεί κλήση, όμως το κόστος των επιχειρήσεων θα επιβαρύνει τους συντηρητές ή τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών.

Υπό σκέψη είναι και η αμοιβή του 40% του συμβάντος, ακόμα και από τον καθαρισμό δρόμων.


Διαβάστε περισσότερα...

Σπέρνει το θάνατο ο ιός Έμπολα


Μια επιδημία του θανατηφόρου ιού Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους στην Ουγκάντα και ήδη καταβάλονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη χώρα, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο για τον Έμπολα ο οποίος μεταδίδεται μέσω της στενής προσωπικής επαφής και, ανάλογα με το στέλεχος, σκοτώνει το 90% των ασθενών.

Ο Ζοακίμ Σαουέκα, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουγκάντα, είπε ότι μολονότι ύποπτα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού είχαν αναφερθεί στις αρχές Ιουλίου στην περιοχή Κιμπάλε, που απέχει περίπου 170 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καμπάλα, η επιδημία επιβεβαιώθηκε μόλις την Παρασκευή.

"Υπάρχουν συνολικά 20 ύποπτα κρούσματα και οι 13 από τους ασθενείς έχουν πεθάνει. Μια ομάδα ειδικών από την κυβέρνηση, τον ΠΟΥ και το CDC (το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών) βρίσκονται εδώ και παρακολουθούν όλα τα ύποπτα κρούσματα και όσους έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς", είπε ο Σαουέκα.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πώς ξεκίνησε η επιδημία, όμως πιστεύεται ότι τα 18 από τα 20 κρούσματα συνδέονται με μία οικογένεια.

Το Κιμπάλε βρίσκεται κοντά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου το 1976 εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Έμπολα και πήρε το όνομά του από τον τοπικό ποταμό Έμπολα. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, έντονη αδυναμία, μυικούς πόνους, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Κατόπιν ακολουθούν εμετοί, διάρροια, εξανθήματα, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια και αιμορραγία.

Το τελευταίο κρούσμα στην Ουγκάντα είχε αναφερθεί τον Μάιο του 2011, όταν ένα κορίτσι 12 ετών πέθανε από τον ιό. Το 2000 καταγράφηκαν 425 ασθενείς και από αυτούς περισσότεροι από τους μισούς πέθαναν.


Διαβάστε περισσότερα...

Τριπλό πακέτο για ευνοϊκές ρυθμίσεις στην εφορία



Ευκολίες πληρωμής για φόρους, ληξιπρόθεσμα.

Σχέδιο επιμήκυνσης της αποπληρωμής φόρων και ληξιπρόθεσμων οφειλών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν 6,5 δισ. ευρώ για τον φόρο εισοδήματος και 3 δισ. ευρώ για τους φόρους στα ακίνητα, τη στιγμή που χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Το τριπλό πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων θα περιλαμβάνει:

1. Ληξιπρόθεσμα χρέη: Το οικονομικό επιτελείο προωθεί νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, επεκτείνοντας τις δόσεις από 12 σε 60. Με την ισχύουσα ρύθμιση, που λήγει στις 31 Ιουλίου, δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις με οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 75.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η πλειονότητα των οφειλετών χρωστάει ποσά που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, αλλά λόγω της οικονομικής συγκυρίας είναι δύσκολο να καταβληθούν σε 12 δόσεις.

Αυτή είναι και η επιχειρηματολογία του υπουργείου, σε συνδυασμό με τους δεκάδες φόρους που πρέπει να καταβάλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του έτους. Εκτός από τις 60 δόσεις, η ηγεσία του θα επιδιώξει την αύξηση των οφειλετών που θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Δηλαδή να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και οφειλέτες με χρέη έως και 50.000 ευρώ και επιχειρήσεις με χρέη μέχρι 250.000 ευρώ.

2. Τμηματική καταβολή: Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων την Τρίτη. Εφόσον το υπουργείο Οικονομικών προλάβει και θέσει σε ισχύ τη ρύθμιση για τμηματική καταβολή των φόρων πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής (31 Ιουλίου), οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως και 100.000 ευρώ μπορούν να υπαχθούν σε αυτή και να πληρώσουν τους φόρους σε δέκα δόσεις.

Στην περίπτωση που η ρύθμιση τεθεί σε ισχύ μετά την 31η Ιουλίου, οι υπόχρεοι που έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα με ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης μέχρι 31/7 θα πρέπει να καταβάλουν τους φόρους που αναλογούν και το υπόλοιπο ποσό να κατανεμηθεί σε δέκα δόσεις.

3. Περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων αλλά με συνοπτικούς ελέγχους: Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο με συνοπτικούς ελέγχους και να περαιώνει με αυτόν τον τρόπο τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις. Με ελέγχους - εξπρές που θα συνοδεύονται από κίνητρα, όπως μείωση των προσαυξήσεων και πολλές δόσεις για την καταβολή των επιπλέον φόρων που προκύπτουν, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει υπό προϋποθέσεις δυο δισ. ευρώ.

Στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται, όπως αναφέρει η Καθημερινή, 100.000 επιτηδευματίες που δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων 2000 – 2009. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εφορίες θα εκδίδουν τις εντολές ελέγχου και αμέσως τα ελεγκτικά κλιμάκια που θα συσταθούν θα διενεργούν ελέγχους με συνοπτικές ελεγκτικές επαληθεύσεις.

Κάθε έλεγχος θα διαρκεί τρεις ημέρες και θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Εφόσον προκύπτουν παραβάσεις, θα γίνεται μείωση των προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέγει κάθε επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δόσεις θα φθάνουν μέχρι και τις 36.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές της αϋπνίας


Κάποια τρόφιμα προκαλούν αϋπνία. Και κάποια από αυτά δεν τα φανταζόμαστε καν. Ανακαλύψτε ποια είναι και κλείστε μάτι...

1. Η Σοκολάτα

Όλοι γνωρίζουμε ότι λίγη σοκολάτα μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα, γνωρίζετε όμως ότι ο γλυκός αυτός πειρασμός περιέχει καφεΐνη; Εναλλακτικά αν λατρεύετε τη σοκολάτα, μπορείτε να δοκιμάσετε μαύρη, βιολογική σοκολάτα που περιέχει μικρότερη ποσότητα καφεΐνης. Εκτός από την καφεΐνη όμως και η ζάχαρη "ξυπνάει" το μυαλό. Καλύτερα λοιπόν να μην τρώτε γλυκά το βράδυ. Αν νιώθετε ότι χαλαρώνετε με τα γλυκά, τότε ίσως θα ήταν σκόπιμο να προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα του ρυζιού και όχι των γλυκών.

2. Η πίτσα

Το τσίλι, καυτερά φαγητά και οι σπέσιαλ πίτσες μπορεί να μας κρατήσουν ξάγρυπνους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα φαγητά αυτά δεν είναι βαριά μόνο για το στομάχι, αλλά μπορεί να διαταράξουν και τον ύπνο. Οι όξινες ιδιότητες αυτών των φαγητών άλλωστε μπορεί να προκαλέσουν καούρα και παλινδρόμηση. Αν σας αρέσουν αυτά τα φαγητά προτιμήστε τα σαν μεσημεριανό και όχι το βράδυ. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα περιορίσετε τόσο την καούρα, αν και το κάψιμο ή η παλινδρόμηση επιδεινώνονται όταν ξαπλώνουμε, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσετε να κοιμηθείτε το βράδυ. Ακόμη, τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν τις καούρες είναι τα κρεμμύδια, η μέντα, η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή, οι χυμοί, οι ντομάτες και τα λιπαρά τρόφιμα.

3. Προπαρασκευασμένα κρέατα και κρέας σε κονσέρβα

Είναι μια εύκολη επιλογή για ένα γρήγορο γεύμα, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν τους οπαδούς τους ότι μπορεί να δυσκολεύσουν τον ύπνο τους. Ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα και καπνιστά κρέατα περιέχουν υψηλά επίπεδα τυραμίνης, η οποία είναι μια ουσία (αμινοξύ) που διεγείρει τον εγκέφαλο και δυσκολεύει τον ύπνο. Προτιμήστε για βραδινό μια σαλάτα ή λαχανικά με ψάρι ή κοτόπουλο.

4. Το αλκοόλ

Πολλοί θεωρούν ότι 2-3 ποτηράκια αλκοόλ μετά το βραδινό είναι ένας υπέροχος τρόπος για να χαλαρώσουν μετά από μια δύσκολη μέρα. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να επιφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι επιπτώσεις του δεν περιορίζονται μόνο στην υπνηλία που πράγματι μπορεί να φέρει σε πολλούς: προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό και διούρηση, επομένως αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτετε τον ύπνο σας για να επισκευτείτε την τουαλέτα. Ειδικά αν ξανακοιμάστε δύσκολα, αυτό μπορεί να σας διαταράξει τον ύπνο.

5 .Τυρί

Αν ένας ήσυχος ύπνος είναι στις επιδιώξεις σας αποφύγετε τα πεπαλαιωμένα τυριά, όπως η παρμεζάνα, ρομάνο και ασιάγκο που περιέχουν υψηλά επίπεδα τυραμίνης, ένα αμινοξύ, το οποίο –σύμφωνα με τους ειδικούς- μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες προσφέρουν φάρμακα



Δεκάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και του Ρ/Τ σταθμού ΣΚΑΪ για συγκέντρωση φαρμάκων για ανασφάλιστους, άστεγους και οικονομικά εξαθλιωμένους πολίτες.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, σύμπραξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τη ΜΚΟ της "Αποστολή", λειτουργεί Δευτέρα-Παρασκευή 9-2, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Σεβαστουπόλεως 113, ως Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Περίθαλψης για ανασφαλίστους πολίτες.

Με 228 εθελοντές γιατρούς 23 ειδικοτήτων και 32 εθελοντές στη διοικητική στήριξη, λειτουργεί ήδη 6 μήνες ως πρότυπο Κοινωνικό Ιατρείο που δημιουργήθηκε για ανασφάλιστους, άστεγους και οικονομικά εξαθλιωμένους πολίτες.

Περισσότεροι από 3.500 ανασφάλιστοι ασθενείς έχουν ήδη εξεταστεί στους έξι μήνες λειτουργίας τους, και πολλοί από αυτούς έχουν λάβει τα απαραίτητα για τη θεραπευτική τους αγωγή φάρμακα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι επεμβάσεις στο ισχίο απειλούν την καρδιά



Υψηλός κίνδυνος για τους ασθενείς άνω των 80 ετών.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις αλλαγής του ισχίου ή της άρθρωσης του γόνατου αντιμετωπίζουν έναν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος κατά τη διάρκεια των δυο εβδομάδων μετά την επέμβαση, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.

Οι ερευνητές, τα συμπεράσματα της μελέτης των οποίων δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβάσεις αρθροπλαστικής κινδυνεύουν έως και κατά 31 φορές περισσότερο από έμφραγμα το χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση, συγκριτικά με όσους δεν έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ο συσχετισμός μεταξύ των χειρουργικών επεμβάσεων σε αρθρώσεις και των καρδιακών προβλημάτων είναι ιδιαίτερα υψηλός σε ασθενείς άνω των 80 ετών. Από την άλλη μεριά όσοι ήταν κάτω των 60 ετών δεν διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφραγμάτων. Οι ερευνητές εξήγαγαν τα συμπεράσματά του με βάση τη μελέτη των ιατρικών αρχείων 95.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε αρθροπλαστική επέμβαση στο ισχίο ή το γόνατο μεταξύ του 1998 και του 2007 στη Δανία.

Ο επικεφαλής ερευνητής Arief Lalmohamed από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης εκτιμά ότι η ίδια επέμβαση μπορεί να επιδρά άμεσα στον καρδιακό κίνδυνο προάγοντας π.χ., την θρόμβωση του αίματος. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να υπάρχει σημαντική απώλεια αίματος, καθώς και μειωμένη οξυγόνωση, ενώ είναι γνωστό ότι η μετεγχειρητική περίοδος είναι αρκετά στρεσογόνος για τον ασθενή. Γι’ αυτό και πριν από μια επέμβαση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το καρδιολογικό ιστορικό του ασθενούς.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερες γυναίκες προσβάλλονται από τον HIV



Διπλάσια τα κρούσματα σε σχέση με τους άνδρες.

Οι γυναίκες πλήττονται πολύ περισσότερο από το AIDS σε σχέση με τους άνδρες παγκοσμίως και είναι οι πιο ευάλωτες στον ιό HIV, ανακοίνωσαν εμπειρογνώμονες κατά την 19η διεθνή διάσκεψη για τη μάστιγα, ζητώντας την ανάληψη τολμηρής δράσης.

Σε παγκόσμια κλίμακα τα ποσοστά της λοίμωξης στις νέες γυναίκες ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι διπλάσια σε σχέση με των ανδρών της ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS και τον ιό HIV που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα: το 63% όλων των νέων αυτής της ηλικιακής ομάδας που ζει με τον ιό, είναι γυναίκες.

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης ότι 1,2 εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια προσβλήθηκαν το 2011, η πλειοψηφία αυτών στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις χώρες με μεσαίο εισόδημα.

Η λοίμωξη από τον ιό HIV είναι επίσης η βασική αιτία θανάτου στις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποιίας.

«Δεν μπορούμε καν να αρχίσουμε να μιλάμε για εξάλειψη της νόσου, ενώ ένα επίσης μεγάλο μέρος των συνεπειών της επιδημίας του AIDS και του HIV που το προκαλεί, εξακολουθεί να πλήττει το ίδιο βαριά τις γυναίκες», δήλωσε η δρ Νταϊάν Χάβλιρ, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο η οποία συμπροεδρεύει της διεθνούς διάσκεψης.

Η διάσκεψη άρχισε την Κυριακή και ολοκληρώνεται την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20.000 συνέδρων από 190 χώρες.

«Η μεγάλη πρόοδος στην οποία συμβάλαμε για τον περιορισμό της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί στις εγκύους με τα αντιρετροϊκά φάρμακα, πρέπει να σημειωθεί και σε άλλα πεδία για να μειώσουμε τις διαστάσεις αυτής της επιδημίας», τόνισε.

«Για το λόγο αυτό, νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη με αντιρετροϊκά φάρμακα και μικροβιοκτόνα θα είναι σημαντικές», επισήμανε.

Γενικά, οι γυναίκες έχουν ένα μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε σχέση με τους άνδρες κατά τις ετεροφυλικές σχέσεις χωρίς προφυλακτικό, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Σε πολλές χώρες οι γυναίκες δεν τολμούν καν να ζητήσουν από τον σύντροφό τους να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό και αυτές είναι επίσης πιο συχνά θύματα σεξουαλικού εξαναγκασμού.

Ανισότητα μεταξύ των φύλων και βλαβερά ήθη

Για την Γκίτα Ράο Γκούπτα, την υποδιευθύντρια της UNICEF «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, καθώς τα επίπεδα της λοίμωξης παραμένουν επιμόνως υψηλά στους εφήβους, κυρίως στα κορίτσια».

Σε 2,2 εκατομμύρια εφήβους που ζούσαν με το AIDS στον κόσμο το 2011, το 1,3 εκατομμύριο ήταν κορίτσια. «Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν κοινωνικούς κανόνες ευρέως διαδεδομένους που διαιωνίζουν την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων και βλαβερά ήθη όπως ο εξαναγκαστικός γάμος στα κορίτσια από την παιδική ηλικία, η πορνεία, η σεξουαλική βία που καθιστούν περισότερο ευάλωτες τις έφηβες», δήλωσε η Ρούπτα.

Στις ΗΠΑ που φιλοξενούν για πρώτη φορά ύστερα από 22 χρόνια τη διάσκεψη, η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, οι μαύρες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία μετά τους αφροαμερικανούς ομοφυλόφιλους.

Έτσι σε εθνικό επίπεδο, οι μαύρες διατρέχουν 15 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό σε σχέση με τις λευκές, σύμφωνα με την Βιρτζίνια Φιλντς, την πρόεδρο της National Black Leadership Commission για το AIDS στις ΗΠΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Επί τάπητος ο ιός του Δ. Νείλου και η φυματίωση



Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το θέμα του ιού του Δυτικού Νείλου και το περιστατικό φυματίωσης σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε μία γυναίκα από τα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Γιώργος Γιουφτσίδης επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή διερευνάται αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή όχι.

«Η ίδια η γυναίκα δεν έχει ακόμη διευκρινίσει αν μετακινήθηκε πρόσφατα σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας. Ελπίζουμε να είναι μεμονωμένο περιστατικό, δεδομένου και του μικρού αριθμού μολυσμένων με τον ιό κουνουπιών στη Βόρεια Ελλάδα, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φυματίωσης, έκανε λόγο για μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο έχει λήξει.

Στη σημερινή σύσκεψη τέθηκε και μια σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το συντονισμό των υπηρεσιών και την ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα προφύλαξης από ασθένειες και ιούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή κύρια αιτία της παχυσαρκίας



Καταρρίπτεται η άποψη ότι η έλλειψη άσκησης φταίει περισσότερο για τα επιπλέον κιλά
.
Την άποψη ότι η σωματική άσκηση είναι πιο σημαντική από τη διατροφή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, έρχεται να αμφισβητήσει μία νέα πρωτότυπη επιστημονική έρευνα, που καταλήγει στο αντίθετο συμπέρασμα: οι σύγχρονοι άνθρωποι παχαίνουνε πειδή τρώνε πολύ κι ανθυγιεινά, παρά επειδή δεν ασκούνται αρκετά.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Τανζανία, μ’ επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Χέρμαν Πόντζερ του Κολλεγίου Χάντερ της Νέας Υόρκης, μελέτησαν την περίπτωση της φυλής Χάτζα, που επιβιώνει μέχρι σήμερα στη βόρεια σαβάνα της αφρικανικής χώρας, διατηρώντας σχεδόν αναλλοίωτο τον πανάρχαιο τρόπο ζωής των κυνηγών-συλλεκτών, που κυριαρχούσε παγκοσμίως πριν την εμφάνιση της γεωργίας. Η φυλή περιλαμβάνει περίπου 1.000 άτομα, που ζουν με το κυνήγι και τη συλλογή καρπών και φρούτων, χωρίς να χρησιμοποιούν σύγχρονα εργαλεία ή όπλα, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Η μελέτη -η πρώτη του είδους που ερεύνησε άμεσα πόσες θερμίδες καίνε οι πρωτόγονοι άνθρωποι- δείχνει ότι η ποσότητα θερμίδων που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, αποτελεί ένα σταθερό ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Αυτή η διαπίστωση καταρρίπτει τη θεωρία ορισμένων επιστημόνων ότι μετά τη βιομηχανική επανάσταση η ανάγκη των ανθρώπων για ενέργεια έχει μεταβληθεί δραστικά.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις ανάγκες και την κατανάλωση ενέργειας 30 ανδρών και γυναικών της φυλής Χάτζα, ηλικίας 18 - 75 ετών και βρήκαν ότι ο ρυθμός μεταβολισμού του οργανισμού τους δεν διαφέρει από αυτόν των σύγχρονων ανθρώπων στη Δύση. Έκπληκτος δήλωσε ο Πόντσερ, καθώς έως τώρα οι επιστήμονες υπέθεταν ότι οι κυνηγοί-συλλέκτες που διανύουν τεράστιες αποστάσεις με τα πόδια τους, θα είχαν ταχύτερο μεταβολισμό και, κατά συνέπεια, θα έκαιγαν εκατοντάδες περισσότερες θερμίδες καθημερινά σε σχέση με ένα Ευρωπαίο ή Αμερικανό.

«Η βασική αιτία που οι Δυτικοί παχαίνουμε, είναι επειδή τρώμε πολύ και όχι επειδή ασκούμαστε πολύ λίγο. Το να είναι κανείς σωματικά δραστήριος, είναι πραγματικά σημαντικό για την υγεία του, όμως δεν διασφαλίζει ότι θα είναι λεπτός. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τρώμε λιγότερο. Ακόμα κι αν κάναμε ένα τρόπο ζωής όπως εκείνος των προγόνων μας, δεν θα καίγαμε περισσότερες θερμίδες από όσες καίμε σήμερα. Απλώς κατά τα τελευταία 50 χρόνια τρώμε πολύ περισσότερο από όσο έχουμε πραγματικά ανάγκη - αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Δεν υποστηρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα δεν είναι σημαντική για την υγεία - σαφώς είναι. Όμως δεν φαίνεται να αποτελεί την κύρια αιτία της παχυσαρκίας» είπε ο Πόντερ.

Η παχυσαρκία φαίνεται ότι εξελίσσεται σε διεθνή επιδημία. Έως το 2015 ένας στους τρεις ανθρώπους περίπου θα είναι υπέρβαρος (δείκτης σωματικής μάζας 25 - 30) και ένας στους δέκα παχύσαρκος (δείκτης άνω του 30), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα χάπι για τρεις παθήσεις του εγκεφάλου



Ικανοποιητικά αποτελέσματα από μελέτες σε πειραματόζωα.

Ένα χάπι που είναι πιθανό να βοηθήσει στην καταπολέμηση διαφορετικών παθήσεων του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η πολλαπλή σκλήρυνση και τα εγκεφαλικά μελετάται από τους ερευνητές. Οι μελέτες προς το παρόν έχουν γίνει σε πειραματόζωα με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, το φάρμακο έχει χορηγηθεί σε ανθρώπους στο πλαίσιο της φάσης Ι των κλινικών ερευνών που έχει σκοπό τον έλεγχο της ασφάλειας της υπό μελέτη ουσίας.

Ο τρόπος δράσης του σκευάσματος είναι μέσω του περιορισμού της φλεγμονής που διαταράσσει τις συνάψεις των νευρώνων και προκαλεί την καταστροφή τους, γεγονός που αποτελεί, τουλάχιστον εν μέρει, το αίτιο πρόκλησης ορισμένων εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου, καθώς και βλαβών που προκαλούνται από τραυματισμούς στο κεφάλι και εγκεφαλικά.

Το φάρμακο γνωστό με τον κωδικό MW151, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neuroscience, φάνηκε ότι μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ σε πειραματόζωα.

Το φάρμακο χορηγήθηκε τρεις φορές την εβδομάδα από την ηλικία των έξι μηνών σε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα ώστε να παρουσιάσουν Αλτσχάιμερ. Στους 11 μήνες, όπου αναμενόταν τα ποντίκια να έχουν έξαρση της νόσου, τα επίπεδα των κυτοκινών που αποτελούν δείκτες φλεγμονής ήταν φυσιολογικά, ενώ οι συνάψεις των νευρώνων λειτουργούσαν φυσιολογικά.

Όπως εξηγεί μια εκ των ερευνητών η Dr Linda Van Eldik από το Πανεπιστήμιο του Kentucky «το φάρμακο προστατεύει από την βλάβη που προκαλείται σε σχέση με τη μάθηση και τη μνήμη. Η χορήγησή του πριν οι αλλαγές που επιφέρει η νόσος του Αλτσχάιμερ φτάσουν σε τελικό στάδιο μπορεί να αποτελέσει μια υποσχόμενη μελλοντική θεραπεία.»

Επίσης, με δεδομένο ότι οι φλεγμονώδεις καταστάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο και σε άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου αυξάνει τις πιθανότητες της χορήγησής του και σε άλλες παθήσεις. Εκτιμάται ότι η νόσος του Πάρκινσον, οι άλλες μορφές άνοιας πέραν του Αλτσχάιμερ, καθώς και οι παθήσεις των νευρώνων που προκαλούν κινητικά προβλήματα αποτελούν καταστάσεις που ίσως μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτό το φάρμακο.

Το MW151 μαζί με άλλο ένα υπό μελέτη φάρμακο το MW189, έχουν κατοχυρωθεί ως πατέντες από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες για θεραπεία της όρασης στους τυφλούς



Χημική ουσία αποκατέστησε μέρος της όρασης σε ποντίκια.

Μία νέα χημική ουσία κατάφερε να αποκαταστήσει σε ένα βαθμό και ένα σύντομο χρονικό διάστημα την όραση σε τυφλά ποντίκια.

Αν και συχνά οι μελέτες σε πειραματόζωα αποτυγχάνουν να αναπαραχθούν με την ίδια επιτυχία στους ανθρώπους, οι αμερικανοί ερευνητές ευελπιστούν ότι μελλοντικά η περαιτέρω βελτιωμένη μέθοδός του μπορεί να οδηγήσει σε μία νέου τύπου θεραπεία για όσους πάσχουν από σταδιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καθώς και από γενετικής αιτιολογίας οφθαλμολογικές παθήσεις που έχουν ως συνέπεια την απώλεια της όρασης.

Είτε η αιτία είναι κληρονομική, είτε επίκτητη, τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του ματιού καταστρέφονται αφήνοντας το μάτι χωρίς υποδοχείς του φωτός. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής και κυτταρικής βιολογίας Ρίτσαρντ Κράμερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, των οποίων τα κύτταρα της όρασης στον αμφιβληστροειδή των ματιών τους είχαν καταστραφεί λίγους μήνες μετά τη γέννησή τους και έτσι τα ζώα είχαν μείνει τυφλά.

Όταν οι Αμερικανοί επιστήμονες ενέχυσαν την ουσία ΑΑQ στα μάτια των πειραματόζωων, κατέστη εφικτή η πρόσκαιρη αποκατάσταση της ευαισθησίας των ματιών τους στο φως. Όμως, όπως είπαν οι ερευνητές, πρέπει να βεβαιωθούν ότι η εν λόγω ουσία είναι ασφαλής και θα φέρει αποτελέσματα και στους ανθρώπους, όπως στα ποντίκια.

Προς το παρόν, η επίδραση της χημικής ουσίας εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου, κάτι όμως που, κατά τους ερευνητές, μπορεί να είναι και θετικό σε σχέση με άλλες εναλλακτικές τεχνικές, γονιδιακές ή βλαστοκυτταρικές, οι οποίες επιφέρουν πιο μόνιμη αλλαγή του αμφιβληστροειδούς. Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, μία χημική κλινική θεραπεία θα είναι λιγότερο επεμβατική σε σχέση με την εμφύτευση φωτοευαίσθητων τσιπ στο τυφλό μάτι.

Όπως είπε ο Κράμερ, «το πλεονέκτημα της νέας προσέγγισης είναι ότι πρόκειται απλώς για μια χημική ουσία, οπότε μπορεί κανείς να αλλάξει τη δοσολογία, να την χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες ή να τη σταματήσει, αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση χειρουργικής εμφύτευσης τσιπ ή γενετικής τροποποίησης του ασθενούς».

Ήδη οι ερευνητές δοκιμάζουν βελτιωμένες εκδοχές της ουσίας AAQ, οι οποίες μπορούν να ενεργοποιήσουν τους φωτοευαίσθητους νευρώνες για μέρες και όχι μόνο για ώρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε τον ήλιο... φίλο σας



Κανόνες αντηλιακής προστασίας.

Ο ήλιος, είναι η κύρια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Το φως του αποτελείται από 3 κατηγορίες βλαβερών ακτινών: i) την υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA), που κυμαίνεται από 320 έως 400 nm, ii) την υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) μεταξύ 290-320 nm, και iii) την υπεριώδη ακτινοβολία C (UVC), η οποία απορροφάται από τη στιβάδα του όζοντος και δεν καταφέρνει να φτάσει στην επιφάνεια της γης (200-290 nm). Σε αντίθεση με τη UVC, οι UVA και UVB ακτινοβολίες, είναι αυτές που φτάνουν στην επιφάνεια της γης και προκαλούν ποικίλες βλάβες στο ανθρώπινο δέρμα.

Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με την επικινδυνότητα της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι πολυάριθμες. Η λήψη ατομικών μέτρων ηλιοπροστασίας κρίνεται αναγκαία πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της έκθεσης του ατόμου στον ήλιο.

Τα αντηλιακά προϊόντα περιέχουν παράγοντες που προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και παρέχουν προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα, την εμφάνιση ρυτίδων και μελαγχρωστικών αλλαγών.

Aν ανατρέξουμε σε προηγούμενες δεκαετίες, θα παρατηρήσουμε ότι, τα αντηλιακά σκευάσματα δεν συνοδεύονταν από οδηγίες χρήσης και κατευθυντήριες οδούς, ως προς την ποσότητα του προϊόντος που έπρεπε να εφαρμόζεται στο δέρμα. Στη σύγχρονη εποχή, είναι φιλικά προς τον χρήστη και περιλαμβάνουν ευκατανόητες οδηγίες για την ορθή και αποτελεσματική τους χρήση.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στη συχνή ανανέωση και στην ικανοποιητική ποσότητα αντηλιακού στο δέρμα. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι η ποσότητα του δείκτη αντηλιακής προστασίας (SPF= Sun Protection Factor) που εφαρμόζεται από τον κάθε χρήστη, είναι συνήθως μικρότερη από την προαπαιτούμενη. Η συνιστώμενη δόση επάλειψης με αντηλιακό που προτείνεται, ανέρχεται στα 2mg/cm2 δέρματος.

Η δοσολογία αυτή, αντιστοιχεί περίπου σε 30-40 γραμμάρια προϊόντος, δηλαδή μία γεμάτη παλάμη, ικανά να καλύψουν και να προστατεύσουν επαρκώς όλο το σώμα.

Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν τη μή τήρηση αυτής της οδηγίας από το σύνολο των ατόμων που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία. Μικρότερη ποσότητα προϊόντος, αντιστοιχεί σε μικρότερη προστασία.

Ο ερευνητής Wolf και οι συνεργάτες του (2003), αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα, λιγότερο από το 50% του δείκτη SPF που αναγράφεται στις ετικέτες των αντηλιακών σκευασμάτων, απλώνεται στο δέρμα του καταναλωτή. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30, θα δώσει την προστασία ενός αντηλιακού SPF 15. Σ

ύμφωνα με τους ερευνητές, η αξία του SPF δείκτη που αναγράφεται στην ετικέτα, μειώνεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες που δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τις εργαστηριακές μετρήσεις των δεικτών προστασίας των αντηλιακών. Οι παράγοντες αυτοί είναι, α) η εφίδρωση, β) το τρίψιμο, γ) η διάρκεια διαβροχής και δ) η αλλοίωση των φίλτρων του αντηλιακού από την UV ακτινοβολία. Ως εκ τούτου, προτείνεται η επιλογή αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας, SPF 50, που να παρέχουν προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB.

Κρίνεται σημαντικό, η εφαρμογή του να γίνεται τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο, σε όλα τα μέρη του σώματος και να επαναλαμβάνεται μετά από αθλοπαιδιές στην αμμουδιά, λόγω αλλοίωσης των αντηλιακών φίλτρων προστασίας από τον ιδρώτα. Συστήνεται συχνή ανανέωση του αντηλιακού, τουλάχιστον κάθε 2 ώρες. Επιπρόσθετα, απαραίτητη κρίνεται η ανανέωσή του αμέσως μετά από κολύμβηση στη θάλασσα ή στην πισίνα, ακόμα κ αν υποστηρίζεται η «αδιάβροχη» (water resistant) δράση του προϊόντος.

Πέρα από την ορθή και συστηματική χρήση των αντηλιακών προϊόντων, η αντηλιακή προστασία πρέπει να περιλαμβάνει, χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου και κατάλληλης ενδυμασίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ.-4 μ.μ. .

Στη συνέχεια, ακολουθεί μία απεικόνιση της επίδρασης της UV ακτινοβολίας στο ανθρώπινο δέρμα. Στην πρώτη περίπτωση (Εικόνα 1), το δέρμα προστατεύεται από τη UV ακτινοβολία, με την ύπαρξη αντηλιακού προϊόντος. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, προσπίπτουν στην επιφάνεια του δέρματος, αλλά αντανακλώνται από τα αντηλιακά φίλτρα. Στη δεύτερη περίπτωση (Εικόνα 2), το εκτεθειμένο στον ήλιο δέρμα (χωρίς αντηλιακό), απορροφά όλη την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας, μένοντας στην πραγματικότητα απροστάτευτο.

Με αντηλιακή προστασία - Εικόνα 1



Χωρίς αντηλιακή προστασία - Εικόνα 2



Κλείνοντας τη σύντομη αυτή αναφορά, τονίζεται η αναγκαιότητα λήψης μέτρων αντηλιακής προστασίας από άτομα κάθε ηλικίας, ενήλικες και παιδιά. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα κατά νου ότι, ο ήλιος μπορεί να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος, αλλά με κατάχρηση και μη ορθή λήψη ηλιοπροστατευτικών μέτρων, μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση των εμφραγμάτων όπου εφαρμόστηκαν τα μέτρα του ΔΝΤ



«Απότοκη του φονικού οργανικών κινδύνων και ψυχολογικής καταρράκωσης».

«Δολοφόνοι της κοινωνίας» και οι υπ αριθμόν ένα παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα του μυοκαρδίου, αναδεικνύονται το κάπνισμα, η καθιστική ζωή αλλά και η ψυχολογική πίεση, λόγω των σκληρών οικονομικών μέτρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαβήτη, Παραγόντων Κινδύνου και Καρδιάς (ΕΔΙΠΑΚΚ), συντονιστή διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του «Τζανείου» Νοσοκομείου - Επίκουρο Καθηγητή Καρδιολογίας, Στέφανο Φούσα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, που αφορούν χώρες στις οποίες εφαρμόζεται, ή εφαρμόστηκε, η πολιτική «διάσωσης» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) (Ρωσία, Τουρκία, Εσθονία κ.λπ), αλλά και Ελλάδα, «παρατηρείται ανησυχητική αύξηση του ποσοστού εμφραγμάτων, η οποία είναι απότοκη του "φονικού" συνδυασμού ύπαρξης των οργανικών παραγόντων κινδύνου και της ψυχολογικής καταρράκωσης που έχει επιφέρει στον πληθυσμό η έντονη οικονομική δυσπραγία από τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ» επισήμανε ο κ. Φούσας.

Επίσης, άκρως ανησυχητικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι και το συμπέρασμα πρόσφατων μελετών, όπου τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος, που διατρέχει ένας καπνιστής, διατρέχει και κάποιος που κάνει καθιστική ζωή. Εξάλλου, ενώ έως πρότινος τα οξέα καρδιαγγειακά συμβάντα παρουσιάζονταν σπάνια σε γυναίκες και νέα άτομα, σήμερα κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες και νέοι άνθρωποι υφίστανται έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μάλιστα ο κ. Φούσας ανέφερε ότι το νεότερο άτομο που νοσηλευθηκε εσχάτως στο Τζάνειο Νοσοκομείο με καρδιολογικό πρόβλημα ήταν 23 ετών, ο οποίος κάπνιζε τέσσερα πακέτα ημερησίως.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζουν την ανάγκη άμεσης κλήσης για πρώτες βοήθειες και έγκαιρης άφιξης του ασθενούς στο νοσοκομείο, η οποία σήμερα κρίνεται χρονικά προβληματική, καθώς οι εμφραγματίες, ή το περιβάλλον τους, καθυστερούν έως και 3 ώρες αδικαιολόγητα να ειδοποιήσουν το ΕΚΑΒ. «Χρόνος = ζωή και μυοκάρδιο, η σημασία της έγκαιρης ειδοποίησης καθίσταται ουσιαστική» υπογράμμισε ο κ. Φούσας επισημαίνοντας ότι δυστυχώς ένας στους πέντε εμφραγματίες δεν προλαβαίνει να φτάσει εν ζωή στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι σημαντικό με την εμφάνιση του πόνου στο στήθος ο ασθενής να πάρει μία ασπιρίνη, να καλέσει αμέσως το ΕΚΑΒ και να μεταφερθεί το συντομότερο δυνατό στο νοσοκομείο για αντιμετώπιση και θεραπεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε ο καθηγητής, ο χρόνος μεταφοράς του ασθνούς σε νοσοκομείο από το ΕΚΑΒ κρίνεται ικανοποιητικός και συγκρίσιμος με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς χρόνους (περίπου μισή ώρα αφότου ειδοποιηθεί), όπως επίσης και ο χρόνος διενέργειας αγγειοπλαστικής από την ώρα της άφιξης του ασθενούς στο νοσοκομείο.

«Ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του εμφράγματος είναι η πρόληψη. Αν, ωστόσο, αυτή δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στην άμεση αντιμετώπιση του εμφράγματος, όταν αυτό συμβεί», επισήμανε ο κ. Φούσας, προσθέτοντας ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής, με την καταπολέμηση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος, όπως η υπέρταση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι υψηλές τιμές χοληστερόλης στο αίμα και το άγχος, αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, αδήριτη ανάγκη.

Δυστυχώς, όπως είπε ο καθηγητής, μόνον 30% των υπερτασικών ρυθμίζει την πίεσή του με φαρμακευτική αγωγή, ενώ η παχυσαρκία στην Ελλάδα «χτυπάει κόκκινο».

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, 35,2% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι, 22,5% παχύσαρκοι, ενώ οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ανέρχονται σε ποσοστό 10% του συνολικού πληθυσμού.

Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος του ΕΔΙΠΑΚΚ, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), συντονιστής διευθυντής της Α' Παθολογικής Κλινικής και του Διαβητολογικού Κέντρου του «Τζανείου» Νοσοκομείου Ανδρέας Μελιδώνης, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, η μέση κατανάλωση θερμίδων είναι 3.700 (πηγή ΠΟΥ), έναντι 3.100 που ήταν τη δεκαετία του ΄70. Τα Ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, στις ηλικίες 8 - 10 ετών τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών είναι 29% και των παχύσαρκων 13%. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη, οι πάσχοντες υπολογίζονται σε 357 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, με την προοπτική να υπερβούν τα 500 εκατομμύρια το 2025. Μάλιστα, η σχέση διαβήτη και στεφανιαίας νόσου είναι αναμφισβήτητα ισχυρή, σημαντική και συχνά θανατηφόρα. Ο διαβήτης, γηράσκει πρόωρα την καρδιά και το 70% των διαβητικών πεθαίνουν από στεφανιαία νόσο.

Σύμφωνα με τους επιστημονες, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην πρόληψη. Είναι προτιμότερο να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις, είπε ο κ. Φούσας προσθέτοντας μάλιστα ότι «η ουσιαστική οργάνωση ενός Συστήματος Υγείας που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου και σε προγράμματα ενημέρωσης του κοινού, είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητά του».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέοι υποφέρουν από πόνους στη μέση



Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης επιτείνουν το πρόβλημα.

Οι νέοι «πληρώνουν» το τίμημα των τεχνολογικών επιτευγμάτων… καθώς υποφέρουν από πόνους στην πλάτη από τις πολλές ώρες που περνούν μπροστά στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των τηλεοράσεων, αναφέρει νέα έρευνα.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Mintel βρήκε ότι η αναλογία των ατόμων ηλικίας 16-24 ετών που υπέφεραν από πόνους στη μέση ήταν σχεδόν η ίδια με αυτή των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με την έρευνα το 34% αυτών εμφάνιζε πόνους στη μέση, ενώ το ποσοστό στα άτομα άνω των 65 ήταν 38%.
Τα δύο πέμπτα των Βρετανών όλων των ηλικιών υποφέρει από πόνους στη μέση, προσθέτει η έρευνα.

«Η υψηλή συχνότητα εμφάνισης πόνου στην πλάτη σε νέους είναι πολύ ανησυχητική. Όταν κάποιος κάθεται πολλές ώρες σε έναν καναπέ, αδυνατίζουν οι μύες και αυτό οδηγεί σε πόνους στη μέση. Πολλοί νέοι έχουν καθιστική ζωή και δεν ασκούνται αρκετά, κάτι που ενισχύει το πρόβλημα ενώ επηρεάζει και τη στάση του σώματός τους» ανέφερε η ερευνήτρια, Michelle Strutton.


Διαβάστε περισσότερα...

Απαγόρευση στα μεγάλα αναψυκτικά στη Νέα Υόρκη



Συμφωνούν με τη συγκεκριμένη κίνηση οι διατροφολόγοι.

Στα φαστ φουντ της Νέας Υόρκης σύντομα θα τεθεί «απαγορευτικό» όσον αφορά το μέγεθος των αναψυκτικών που θα σερβίρονται.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg έχει εισηγηθεί την απαγόρευση των μεγάλων μεγεθών αναψυκτικού στα ταχυφαγεία της πόλης. Το μόνο μέγεθος που θα επιτρέπεται είναι αναψυκτικά των 16oz (473,18ml). H συγκεκριμένη κίνηση έχει γίνει ευνοϊκά δεκτή από τους διατροφολόγους, αλλά έχει δεχθεί και επικρίσεις με το σκεπτικό ότι περιορίζει την ελευθερία επιλογής των πολιτών.

Πρόσφατη ανάλυση από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση, όντως θα γλιτώσει τους καταναλωτές από περιττές θερμίδες. Συγκεκριμένα,θα τους γλιτώσει από 63 θερμίδες. Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι 63 θερμίδες δεν είναι παρά μια σταγόνα στον ωκεανό όσον αφορά την αντιμετώπιση της μάστιγας της παχυσαρκίας.

Από την άλλη μεριά, όμως, επισημαίνουν ότι σε μια χώρα όπως οι Η.Π.Α. όπου ο ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος πρέπει να χαραχθεί μια συνολική πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος στην οποία αναγκαστικά θα υπάρξει και κρατική παρέμβαση (όπως π.χ., η απαγόρευση του μεγάλου μεγέθους αναψυκτικών), εάν ο στόχος είναι να υπάρξει μείωση των ανησυχητικών ποσοστών παχυσαρκίας.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για το ωράριο των φαρμακείων



Ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωσή του.

Τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν προσωρινά τα Σάββατα και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης, σύμφωνα με σημερινή απόφαση αναστολής του Δ΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Κορινθίας και Λιβαδειάς και ζητούν να ακυρωθούν και να ανασταλούν οι αποφάσεις των Περιφερειαρχών (Μάιος 2012) που προβλέπουν τη συμμετοχή των φαρμακοποιών στο διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων, σύμφωνα με το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4052/2012) για τη λειτουργία των φαρμακείων. Ειδικότερα, ζητούν να ανασταλούν οι αποφάσεις εκείνες των Περιφερειαρχών με τις οποίες ανακοινώνονται τα ονόματα των φαρμακοποιών, που δήλωσαν ότι επιθυμούν να εργαστούν πέραν του καθορισμένου ωραρίου κατά το β' εξάμηνο του 2012.

Σύμφωνα με τα νέα νομοθετικά μέτρα, τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο. Φαρμακοποιοί, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και στους αρμόδιους Περιφερειάρχες.

Οι Σύλλογοι υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών θα επιφέρει «ανεπανόρθωτη βλάβη στους φαρμακοποιούς», η οποία συνίσταται σε: α) πλήρη ανατροπή του ισχύοντος συστήματος λειτουργίας των φαρμακείων, β) σύγχυση των φαρμακοποιών, αλλά και του καταναλωτικού κοινού, γιατί θα υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με ώρες και ημέρες λειτουργίας των φαρμακείων και γ) περιορισμό του ελεύθερου ανταγωνισμού στον τομέα της λιανικής διάθεσης φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, με δυσμενείς για τους φαρμακοποιούς οικονομικές συνέπειες.

Ακόμη, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις των Περιφερειαρχών είναι παράνομες, καθώς συγκρούονται με τις επιταγές του Συντάγματος και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ παράλληλα δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη από το Ν. 3918/2011 υπουργική απόφαση.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με τις υπ' αριθμ. 409-411/2012 αποφάσεις τους (προεδρεύουσα η σύμβουλος Ευαγγελία Νίκα και εισηγητής ο πάρεδρος Βασ. Ανδρουλάκης) απέρριψαν τις αιτήσεις αναστολών των τριών Φαρμακευτικών Συλλόγων, καθώς οι ισχυρισμοί που προβάλλουν οι φαρμακοποιοί είναι αόριστοι.

Ακόμη, η βλάβη που επικαλούνται οι φαρμακοποιοί δεν επέρχεται από τις αποφάσεις των περιφερειαρχών, αλλά από τον ίδιο το νόμο 3918/2011, ο οποίος για λόγους δημοσίου συμφέροντος προβλέπει την ευχερέστερη πρόσβαση του κοινού στην αγορά φαρμάκων. Όμως, προσθέτουν οι δικαστές, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ δεν έχει αρμοδιότητα να αναστείλει την εφαρμογή νόμου.

Επιπρόσθετα, καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, οι αιτήσεις πρέπει να απορριφθούν, καθώς δεν «παρίστανται προδήλως βάσιμοι» οι ισχυρισμοί των Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Στις 13 Νοεμβρίου 2012 θα εκδικαστούν στο Δ' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οι κύριες προσφυγές (αιτήσεις ακύρωσης) των τριών επίμαχων Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο δεκαήμερο του περασμένου Φεβρουαρίου είχε απορριφθεί από το ΣτΕ ανάλογη αίτηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που αφορούσε όμως το παλαιό καθεστώς του Ν. 3918/2011 για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζούσε με το νεκρό σύντροφό της



Ζούσε με το νεκρό σώμα του συντρόφου της για πάνω από 1,5 χρόνο! Η Linda Chase 71 ετών, δεν ήθελε να αποχωριστεί, κατά δήλωσή της, το σώμα του νεκρού άντρα της και όλους αυτούς τους μήνες του μιλούσε ενώ παρακολουθούσε αγώνες αυτοκινήτου στην τηλεόραση. Το δικαστήριο του Μίσιγκαν, την κατηγορεί για υπεξαίρεση της σύνταξης και των κοινωνικών βοηθημάτων του συντρόφου της Charles Zigler.

Σύμφωνα με το Sky News η κατηγορούμενη εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου στο Jackson του Μίσιγκαν τρεις εβδομάδες αφότου η Αστυνομία ανακάλυψε το πτώμα του Charles Zigler σε μια καρέκλα στο σπίτι τους στα νότια της Πολιτείας.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι ο 67χρονος Zigler πέθανε από φυσικά αίτια το Δεκέμβριο του 2010, παρά το γεγονός ότι η Chase υποστηρίζει ότι πέθανε τον επόμενο χρόνο.

Η Linda Chase δεν κατηγορείται για κανένα έγκλημα που σχετίζεται με το θάνατο του Zigler. Ωστόσο, κατηγορείται για πλαστογραφία, καθώς παραχάραξε την υπογραφή του αποθανόντος συντρόφου της και εισέπραξε ποσό ύψους 28.000 δολαρίων από τις συντάξεις και τα κοινωνικά βοηθήματα που λάμβανε αυτός.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπεύθυνα για 800 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη τα σολάριουμ



Προκαλούν καρκίνο του δέρματος.

Οι καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος με ακτινοβολία (σολάριουμ) ευθύνονται για σχεδόν 800 θανάτους το χρόνο από καρκίνο του δέρματος στην Ευρώπη, ενώ όσοι τις χρησιμοποιούν έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 20% να παρουσιάσουν κάποια στιγμή μελάνωμα, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα στη British Medical Journal (BMJ).

Από τις 64.000 περιπτώσεις δερματικού μελανώματος που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, περίπου οι 3.438, δηλαδή το 5,4% «συνδέονται με τη χρήση καμπίνων τεχνητού μαυρίσματος», σύμφωνα με αυτή την ανάλυση που πραγματοποίησε το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης (Ipri) της Λιόν και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας (ΙΕΟ) του Μιλάνου.

Βασιζόμενοι σε 27 έρευνες που έχουν δημοσιευθεί για το θέμα, οι ερευνητές των δύο ινστιτούτων εκτιμούν ότι «ο κίνδυνος δερματικού μελανώματος είναι αυξημένος κατά περίπου 20% σε όσους έχουν χρησιμοποιήσει» τουλάχιστον μία φορά αυτές τις καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος που εκπέμπουν τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος «διπλασιάζεται» σε όσους έκαναν σολάριουμ πριν την ηλικία των 35 ετών, σημειώνουν οι ερευνητές, που επιμένουν ότι αυτοί οι καρκίνοι του δέρματος «μπορούν να αποφευχθούν αν οι άνθρωποι δεν εκτίθενται σε τέτοιου είδους συσκευές».

«Η πρόληψη των βλαπτικών επιπτώσεων των καμπίνων μαυρίσματος με ακτινοβολία θα πρέπει να υποστηριχθεί με πιο αυστηρές δράσεις», εκτιμούν οι ερευνητές καλώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση σολάριουμ από ανήλικούς και να απαγορεύσει τα κέντρα μαυρίσματος που δεν έχουν ελεγχθεί.

«Αν η χρήση των καμπίνων μαυρίσματος από εφήβους και νεαρούς ενήλικες δεν μειωθεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν πιο δραστικές λύσεις», όπως η απαγόρευση των δημόσιων σολάριουμ, τα οποία δημιούργησε η Βραζιλία το 2009.

Όπως η έκθεση στον ήλιο, έτσι και οι καμπίνες μαυρίσματος με ακτινοβολία έχουν χαρακτηριστεί «καρκινογόνες κυρίως για τους ανθρώπους», από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (Circ).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί παγκοσμίως περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου καρκίνου, με αύξηση 3 με 7% ετησίως τα τελευταία 40 χρόνια μεταξύ του λευκού πληθυσμού διαφόρων χωρών σε όλο τον κόσμο κυρίως εξαιτίας της μόδας της ηλιοθεραπείας και της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο στις παραλίες.


Διαβάστε περισσότερα...