Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ο πιο ήρεμος γάτος


Ο Σιρονέκο είναι η προσωποποίηση της ευτυχίας – Δείτε το βίντεο.

Το αντίδοτο του άγχους φαίνεται πως ανακάλυψε ένας γάτος. Μπορεί ο λαός να κάνει λόγο για τη «σκυλίσια ζωή», αλλά μάλλον δεν έχει γνωρίσει το συγκεκριμένο τετράποδο, το οποίο δεν αρκείται απλώς στο να ξαπλώνει και να μην κάνει οτιδήποτε. Αντιθέτως, ο γιαπωνέζος γάτος ονόματι «Σιρονέκο» παραδίδει μαθήματα ηρεμίας, αλλά και ευτυχίας.

Σε αντίθεση με τους άλλους γάτους, ο Σιρονέκο δεν είναι ούτε κατά διάνοια νευρικός ή επιθετικός, ούτε… βγάζει νύχια, σύμφωνα με τη Daily Mail. Εκείνο αρκείται στο να ποζάρει, πάντα με τα μάτια κλειστά και όταν τον βλέπεις δεν μπορείς να ξεχωρίσεις να κοιμάται ή αν χαμογελάει. Ή βέβαια αν κάνει και τα δύο ταυτόχρονα!

Πρόκειται για έναν από τους πλέον διάσημους γάτους, καθώς έχει πολλούς ακόλουθους στα βίντεο που πρωταγωνιστεί στο διαδίκτυο. Όσοι έχουν αδυναμία στα συμπαθητικά αιλουροειδή, λατρεύουν τον Σιρονέκο. Ιδίως όταν τον βλέπουν να παίρνει τις χαριτωμένες πόζες του, πότε με λουλούδια στο κεφάλι, πότε ανάμεσα σε λαχανόφυλλα και πότε σκεπασμένος στο… κρεβάτι του. Απολαύστε τον…











Διαβάστε περισσότερα...

Λύθηκε το μυστήριο με το «θαλάσσιο τέρας» που έφαγε λευκό καρχαρία


Δολοφόνος ένας γιγαντιαίος λευκός καρχαρίας κανίβαλος!
Δεν ήταν το Kraken, ούτε ο Godzilla αλλά ούτε και μια φάλαινα δολοφόνος. Το μυστηριώδες ζώο που καταβρόχθισε πριν λίγες ημέρες έναν τεράστιο λευκό καρχαρία 2.7 μέτρων έκανε τους επιστήμονες να σηκώσουν τα χέρια ψηλά αλλά τελικά το μυστήριο λύθηκε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδείχθηκε πως ήταν ένας σούπερ κυνηγός, ένας «κολοσσιαίος λευκός καρχαρίας κανίβαλος»!

Όλα ξεκίνησαν με το ντοκιμαντέρ «The Search for the Ocean’s Super Predator» παραγωγής του ABC, το οποίο φιλοδοξεί να καταγράψει τους λευκούς καρχαρίες της Αυστραλίας καθώς και τον δολοφόνο του καρχαρία 2.7 μέτρων.

Το θύμα είχαν εντοπίσει οι επιστήμονες πριν από 4 μήνες και του είχαν βάλει μια συσκευή που καταγράφει τα ίχνη του, το σημείο που βρίσκεται, το βάθος και τη θερμοκρασία. Όταν το λεγόμενο «μαύρο κουτί» του καρχαρία αυτού ξεβράστηκε στη θάλασσα, όλα τα δεδομένα έδειχναν ότι ο καρχαρίας καταβροχθίστηκε από ένα θαλάσσιο τέρας…

Συγκεκριμένα, ο καρχαρίας θύμα βυθίστηκε ξαφνικά στα 1900 πόδια, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε αύξηση της θερμοκρασίας του, παρόμοια με αυτή που παρατηρείται μέσα σε ένα πεπτικό σύστημα! Κατόπιν, έμεινε στο ίδιο βάθος και στην ίδια θερμοκρασία για πολλές ημέρες.

Εκτεταμένες έρευνες έκαναν τους επιστήμονες να συμπεράνουν ότι μόνος πιθανός δολοφόνος είναι ένας λευκός καρχαρίας κανίβαλος, το μήκος του οποίου υπολογίζεται στα 4.9 μέτρα και το βάρος του κοντά στους 2 τόνους!

Όλη η ιστορία επιβεβαιώνει αρκετά και το concept του ντοκιμαντέρ αφού οι ερευνητές θέλουν να δείξουν πως οι μικροί καρχαρίες εγκαταλείπουν συγκεκριμένες περιοχές, όταν νιώθουν ότι ένας γιγαντιαίος καρχαρίας βρίσκεται κοντά τους.

Όσον αφορά τα αίτια της καβαλιστικής συμπεριφοράς του γιγαντιαίου καρχαρία, το ντοκιμαντέρ εξηγεί πως ενδεχομένως η διαφορά να αφορούσε την κυριαρχία σε κάποια περιοχή, είτε το περιστατικό να ξεκίνησε από τον πιο… πεινασμένο καρχαρία.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ


Η ΕΟΔ εκφράζει τη στήριξή της στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Την υποστήριξη της στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνουν αύριο οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων για τον ένα χρόνο από το κλείσιμο της ΕΡΤ, εκφράζει με ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ).

«Εδώ και ένα χρόνο δεν έχουμε δει την κυβέρνηση να προσπαθεί να ανασυγκροτήσει μια ανεξάρτητη δημοσία ραδιοτηλεόραση που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Mogens Blicher Bjerregard.

«Είδαμε, όμως, δημοσιογράφους της ΕΡΤ να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύουν τις δημοκρατικές αξίες της χώρας τους συνεχίζοντας να παρέχουν ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες», πρόσθεσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για την καταδικασμένη σε θάνατο Σουδανή


Την αποφυλάκιση της 27χρονης χριστιανής ζητούν Μπαρόζο, Ρομπάι και Σουλτς
.
Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και οι εκπρόσωποι των κυριότερων θρησκευτικών κοινοτήτων της Ευρώπης έκαναν έκκληση σήμερα για την απελευθέρωση μιας 27χρονης χριστιανής από το Σουδάν η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο για «αποστασία».

Οι Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Χέρμαν φαν Ρομπάι και Μάρτιν Σουλτς εξέφρασαν «τον έντονο φόβο και τη βαθιά ανησυχία του» για την τύχη της Μαριάμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ίσαγκ, η οποία καταδικάστηκε στο Σουδάν σε 100 χτυπήματα με το μαστίγιο για την κατηγορία της μοιχείας και σε θάνατο γιατί απαρνήθηκε το ισλάμ και έγινε χριστιανή. Οι τρεις πρόεδροι κάλεσαν τις αρχές του Σουδάν να σεβαστούν τη θρησκευτική ελευθερία, να ακυρώσουν την «απάνθρωπη καταδίκη» και να απελευθερώσουν άμεσα την Ίσαγκ.



Η έκκληση των τριών εγκρίθηκε από τους θρησκευτικούς ηγέτες που συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των χριστιανικών, εβραϊκών, μουσουλμανικών, ινδουιστικών και βουδιστικών κοινοτήτων.

Η Ίσαγκ, ο πατέρας της οποίας είναι μουσουλμάνος, καταδικάστηκε σε θάνατο στις 15 Μαΐου με βάση τον ισλαμικό νόμο που απαγορεύει την αποστασία. Στα τέλη του μήνα η 27χρονη γέννησε μέσα στη φυλακή το δεύτερο παιδί της, ένα κοριτσάκι. Είναι παντρεμένη με χριστιανό και έχει ήδη αποκτήσει ένα αγόρι 20 μηνών, όμως η σαρία δεν αναγνωρίζει τους γάμους μεταξύ μουσουλμάνων και μη μουσουλμάνων και για το λόγο αυτό κρίθηκε ένοχη και για "μοιχεία".

Ο σύζυγός της, ο Ντάνιελ Ουάνι, είναι Αμερικανός υπήκοος, με καταγωγή από το Νότιο Σουδάν. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία η Ίσαγκ μεγάλωσε ως χριστιανή ορθόδοξη --η θρησκεία της μητέρας της-- γιατί ο πατέρας της ήταν απών κατά την παιδική της ηλικία.



Διαβάστε περισσότερα...

Επίθεση από δεκάδες καρχαρίες στην παραλία


Τα νερά της Αλαμπάμα έγιναν απλησίαστα – Δείτε το βίντεο.

Οι παραλίες της Αλαμπάμα έκλεισαν, την ώρα που ο κόσμος πανικοβλημένος εγκατέλειπε την ακτή της Orange Beach. Τα νερά της γέμισαν από 100-150 καρχαρίες –όπως αναφέρουν τα αμερικάνικα ΜΜΕ- που σκόρπισαν τον τρόμο σε όσους έτυχε να βρίσκονται εκεί.

Ευτυχώς φαίνεται πως κανείς δεν ήταν μέσα στη θάλασσα την ώρα που έκανε την επίθεση του το… κοπάδι των καρχαριών, οι οποίοι έφτασαν μέχρι και τα ρηχά νερά. Οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να σηκώσουν κόκκινες προειδοποιητικές σημαίες κατά μήκος της τεράστιας παραλίας, ενώ όσοι τολμηροί παραβιάσουν την προειδοποίηση θα πληρώσουν πρόστιμο.

Έτσι, απομακρύνθηκαν και οι σέρφερ. Πάντως, οι ειδικοί δεν κατάφεραν να προσδιορίζουν το είδος των καρχαριών, ενώ ως αιτία της εμφάνισής τους αναφέρεται η θανάτωση πολλών καρχαριών από τους ψαράδες λόγω της αλιευτικής περιόδου.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτική συμφωνία για την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών


Θα συνεδριάσει στις 12 Ιουνίου το Συμβούλιο Περιβάλλοντος.

Σε πολιτική συμφωνία στο θέμα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), αναμένεται να καταλήξει το Συμβούλιο Περιβάλλοντος που θα συνεδριάσει στις 12 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο και στο οποίο θα προεδρεύσει ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Συγκεκριμένα, επιδιώκεται πολιτική συμφωνία επί των τροποποιήσεων της Οδηγίας 2001/18, σχετικά με την αδειοδότηση των ΓΤΟ προς καλλιέργεια, που επεξεργάστηκε και διαπραγματεύτηκε η ελληνική Προεδρία. Με την πρόταση της ελληνικής Προεδρίας προβλέπεται και δίδεται στα κράτη-μέλη για πρώτη φορά, η δυνατότητα να απαγορεύουν μονομερώς την καλλιέργεια ΓΤΟ που έχουν αδειοδοτηθεί ή είναι υπό αδειοδότηση στην ΕΕ. Η απαγόρευση θα πραγματοποιείται με απόφαση του κάθε κράτους-μέλους, χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταιριών.

Σημειώνεται ότι σήμερα, σύμφωνα με την Οδηγία 2001/18, η αδειοδότηση των ΓΤΟ προς καλλιέργεια εξαρτάται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), ενώ ουσιαστικά γίνεται παρά την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών της ΕΕ και φυσικά δεν υπάρχει οποιαδήποτε νομική βάση για την απαγόρευση της καλλιέργειάς τους.

Ο επίτροπος Υγείας, Τόνιο Μποργκ, σε επιστολή του προς τον Έλληνα υπουργό και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, εκφράζει την ικανοποίησή του για την ελληνική πρόταση, επισημαίνοντας ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής Προεδρίας για επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση αναμένεται να στηρίξουν και οι χώρες που παραδοσιακά ήταν επιφυλακτικές στην καλλιέργεια ΓΤΟ στην επικράτειά τους (Αυστρία, Ουγγαρία, Ιταλία κ.τ.λ.).

Ειδικότερα, στην ελληνική πρόταση εμπεριέχονται οι εξής διατάξεις:

- Παρέχεται η δυνατότητα απαγόρευσης και των ΓΤΟ που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί πριν από την έναρξη ισχύος της νέας Οδηγίας.

- Η απόφαση των κρατών-μελών για απαγόρευση ενός ΓΤΟ ανακοινώνεται ως αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπορεί να διατυπώνεται και κατά τη φάση της ανανέωσης της άδειάς του.

- Σε περίπτωση άρνησης συμμόρφωσης της κάθε εταιρίας με το αίτημα του κράτους-μέλους, το κράτος-μέλος προβαίνει στη μονομερή λήψη της απόφασης απαγόρευσης.

- Έχει περιληφθεί -όπως ήταν πάγιο αίτημα των χωρών που αντιτίθενται στους ΓΤΟ- ανοιχτός κατάλογος πιθανών αιτιάσεων που μπορούν να επικαλεστούν τα κράτη-μέλη, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, λόγοι περιβάλλοντος, αγροτικής πολιτικής, πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, κοινωνικοοικονομικοί, δημόσιας τάξης κ.λπ.

- Δίνεται η πρόσθετη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αυτοεξαιρούνται ακόμα και όταν δεν έχουν έγκαιρα διατυπώσει το σχετικό αίτημα (κατά τη διάρκεια της αδειοδοτικής διαδικασίας).

- Τέλος, έχει συμπεριληφθεί ρήτρα επανεξέτασης της εφαρμογής της Οδηγίας σε τέσσερα χρόνια, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και έκθεση προόδου αναφορικά με το κανονιστικό καθεστώς των νέων κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού κινδύνου.



Διαβάστε περισσότερα...

Θρήνος στο ΜEGA για το χαμό του Γιάννη Κοτσώνη


Θρηνεί η οικογένεια του MEGA την απώλεια ενός μέλους της, του σκηνοθέτη Γιάννη Κοτσώνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το πρωί από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 67 ετών.

Ο Γιάννης Κοτσώνης εργάστηκε στο MEGA από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, το 1989, ενώ αποχώρησε πριν από μερικά χρόνια για λόγους υγείας. Εργάστηκε σε ενημερωτικές και αθλητικές εκπομπές και μεταδόσεις.



Εκτός από εξαιρετικός επαγγελματίας, ο Γιάννης Κοτσώνης ήταν αγαπητός σε όλους, για την καλοσύνη, το ήθος, αλλά και το χιούμορ του.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947, σπούδασε κινηματογράφο αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια πήγε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης.

Κατόπιν, το 1975 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάσθηκε σε πολλές παραγωγές της ΕΡΤ. Το 1981 ανέλαβε υπεύθυνος του τμήματος οπτικοακουστικών της Γενικής Γραμματείας Τύπου, ενώ μερικά χρόνια αργότερα ανέλαβε Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ 1.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 3 το μεσημέρι στα Καβάσιλα Ηλείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O πρώτος κινητήρας V8 από LEGO είναι γεγονός!


Ακούστε τον να βρυχάται πακετάκι με 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων…
Την ώρα που οι περισσότεροι από μας έχουμε παίξει με τα θρυλικά πλαστικά τουβλάκια όταν ήμασταν μικροί, είναι αμφίβολο αν έχει φτιάξει κανείς μας κάτι τόσο μοναδικό και εκπληκτικό όσο αυτό!

Γιατί μιλάμε για δύο μηχανοκίνητες δημιουργίες καμιά σχέση με τις άλλες: ένας V8 κινητήρας κατασκευασμένος εξολοκλήρου από LEGO, ο οποίος συνδυάζεται με 6τάχυτο σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων, όλα τους δημιουργία του φοβερού και τρομερού Huib van der Hart.

Και καθώς κάποιες φορές τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, απολαύστε τον V8 να βρυχάται σε υψηλές στροφές…




Και βέβαια εξίσου εκπληκτικό είναι και το 6τάχυτο κιβώτιο σε λειτουργία, το οποίο και θα παρακολουθήσετε επί τω έργω. Κι αν ψηθήκατε να το δοκιμάσετε στο σπίτι, εδώ θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατασκευή του κιβωτίου ταχυτήτων…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί είναι απαραίτητο να κάνουμε εμβόλια στα παιδιά;


Η πρόληψη των νόσων αποτελεί προϋπόθεση για την προαγωγή της υγείας. Ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα στη διαδρομή της είναι η ανακάλυψη των εμβολίων. Γιατί πρέπει να κάνουμε όλα τα απαραίτητα εμβόλια, από ποια μέχρι ποια ηλικία και γιατί πρέπει να είμαστε συνεπείς; Η Αναστασία Μπαρμπούνη,MD, MSc,PhD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παιδίατρος, Επιμελήτρια στην Εθνική σχολή Δημόσιας Υγείας, μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες.

Πως «λειτουργούν» τα εμβόλια

Με απλά λόγια ,με τα εμβόλια εισάγουμε στον οργανισμό του παιδιού, τον ίδιο το μικροοργανισμό (ιό ή μικρόβιο) ή ένα μέρος του (κομμάτι). Ο μικροοργανισμός ή το ‘κομμάτι’ του μπορεί να είναι νεκρό ή εξασθενημένο. Η είσοδος του μικροοργανισμού προκαλεί απάντηση των αμυντικών μηχανισμών του παιδιού έτσι ώστε να παράγονται αντισώματα (προστατευτικά κύτταρα) που μπορούν να προστατεύουν από τη νόσηση. Τα αντισώματα αυτά εξουδετερώνουν τον μικροοργανισμό όταν αυτός προσπαθήσει να εισέλθει στον οργανισμό του παιδιού.

Από ποια ηλικία ξεκινούν οι εμβολιασμοί και πότε σταματούν;

Ο εμβολιασμοί ξεκινούν από τη πρώτη βρεφική ηλικία των 2 μηνών και πρακτικά ολοκληρώνονται μέχρι την ηλικία των 12-14 ετών. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις που η μητέρα νοσεί (πχ. Ηπατίτιδα Β) ο εμβολιασμός ξεκινά από τη γέννηση Στην Ελλάδα ακολουθούνται οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών .Στο Υπουργείο Υγείας λειτουργεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία εισηγείται την ένταξη νέων εμβολίων στο εθνικό πρόγραμμα. Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδος είναι από τα πιο ενημερωμένα της Ευρώπης.

Πρέπει όμως να τονίσουμε την αναγκαιότητα των επαναληπτικών δόσεων που γίνονται στην ενήλικο ζωή που συνήθως διαλάθουν της προσοχής μας .

Τα εμβόλια που γίνονται σε ενήλικες είναι το DTP τύπου ενηλίκου και στις ομάδες υψηλού κινδύνου τα εμβόλια έναντι της γρίπης και έναντι του πνευμονιοκόκκου .

Ένα άλλο πεδίο που τα τελευταίο χρόνια γίνεται επίκαιρο είναι οι εμβολιασμοί των ταξιδιωτών, καθώς υπολογίζεται ότι 1 δισεκατομμύριο άτομα κατ’ετος μετακινούνται από χώρα σε χώρα ,για αναψυχή ή εργασία , από τα οποία τα 50 εκατομμύρια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν πιθανούς κινδύνους έκθεσης σε λοιμώδη νοσήματα .Το είδος της προστασίας των ατόμων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους ,εξαρτάται από τη χώρα που επισκέπτονται και τη πιθανότητα έκθεσής τους σε λοιμογόνους παράγοντες. Έτσι, οι ταξιδιώτες επιβάλλεται να ενημερώνονται πριν το ταξίδι τους από τα τμήματα Δημόσιας υγιεινής των Περιφερειών ή το αντίστοιχο τμήμα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Γιατί γίνονται τα εμβόλια;

Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασική στρατηγική της πρωτογενούς πρόληψης και προστατεύουν τα άτομα από τη δυνητική ανάπτυξη της λοίμωξης αλλά και μειώνουν τη διασπορά της στην κοινότητα, μέσω της συλλογικής ανοσίας. Με τη συλλογική ανοσία περιορίζεται η δυνατότητα μετάδοσης ενός μικροοργανισμού από άτομο σε άτομο.

Τι είναι συλλογική ανοσία;

Ο στόχος των εμβολιασμών εκτός από την ατομική προφύλαξη κάθε ατόμου από την αντίστοιχη νόσο, είναι η επίτευξη ανοσίας σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Με τον τρόπο αυτό κατασκευάζουμε ένα προστατευτικό τείχος για την αποφυγή επιδημιών.

Για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας, επιβάλλεται ο εμβολιασμός για νοσήματα που η εμφάνιση τους στη χώρα μας είναι σπάνιος (π.χ. τέτανος, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα). Οι νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και η μετακίνηση των πληθυσμών μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα επανεμφάνισης παλιών ξεχασμένων νοσημάτων, εάν δεν είναι καλά εμβολιασμένος ο πληθυσμός μας.

Στο ίδιο πλαίσιο, συνιστάται και ο αναμνηστικός εμβολιασμός των ενηλίκων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των δύο ετών θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει: 4 δόσεις από το εμβόλιο έναντι της διφτερίτιδας –τετάνου-κοκκύτη –πολιομυελίτιδας , 1 δόση έναντι ιλαράς –ερυθράς –παρωτίτιδος και 3δόσεις έναντι της ηπατίτιδος Β. Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών υπάρχουν και άλλα χρησιμότατα εμβόλια. Τα προαναφερόμενα θεωρούνται τα απολύτως απαραίτητα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μνημείο ο Πύργος του Ρολογιού της Ξάνθης


Κατασκευάστηκε το 1859.

Μνημείο χαρακτηρίστηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ο Πύργος του Ρολογιού της Ξάνθης.



Ο πύργος, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, την πλατεία Δημοκρατίας, κατασκευάστηκε το 1859 από τον αριστοκράτη Χατζή Εμίν Αγά ως αφιέρωμα στην πόλη. Αποτελούσε τμήμα του κεντρικού τζαμιού της πόλης, γνωστού ως «Τέμενος της Αγοράς», που καταστράφηκε από εμπρησμό το 1941.

Στον Πύργο είναι εμφανής οι επιρροές από τη νεοβυζαντινή αρχιτεκτονική (τοξωτά διακοσμητικά, γραμμικές ταινίες, πεσσίσκοι κλπ). Ωστόσο, τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του πύργου στην πάροδο του χρόνου υπέστησαν χαρακτηριστικές μεταβολές. Το αρχικό νεοκλασικό ύφος μεταβλήθηκε κατά την ανακαίνιση του 1938, οπότε αποκτά χαρακτήρα αρ ντεκό. Την ίδιο περίοδο αλλάζει και ο χαρακτήρας της πλατείας: από περιοχή εγκατάστασης της οθωμανικής διοίκησης γίνεται το κοινωνικό και πολεοδομικό κέντρο της σύγχρονης πόλης. Σήμερα ο πύργος αποτελεί τοπόσημο και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Ο χαρακτηρισμός του πύργου ως μνημείου εστιάζεται στο γεγονός ότι αποτελεί ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική κατασκευή που συνδέεται με την ιστορία της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής στην Ξάνθη.



Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες


Yπάρχουν κάποιες μαγικές τροφές που θα σας βοηθήσουν σε ζητήματα καρδιάς. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι βουλωμένες αρτηρίες, οι οποίες είναι το αποτέλεσμα μια αλληλουχίας λανθασμένων επιλογών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας. Η λύση βρίσκεται στο πιάτο σας!

Αβοκάντο

Αυτή η υπερτροφή μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο. Είναι πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο, δύο βασικές ενώσεις για τη θεραπεία της υπέρτασης. Μάλιστα, περιέχει αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά περισσότερο από άλλα φρούτα, όπως οι μπανάνες ή τα ακτινίδια.

Λάδι

Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι όταν τα μόρια της κακής χοληστερόλης αναμειγνύονται με μονοακόρεστα λιπαρά (όπως αυτά που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο), έχουν μικρότερη πιθανότητα να οδηγηθούν σε οξείδωση. Είναι νόστιμο, υγιεινό και κάνει καλό στην υγεία.

Σπαράγγια

Είναι μια πραγματική υπερτροφή. Περιέχει βιταμίνες A, E και C, K που δυναμώνουν το νευρικό μας σύστημα, μας προστατεύουν από μυκητιάσεις και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Άτομα που πάσχουν από υπέρταση πρέπει να τιμούν τα συγκεκριμένα λαχανικά αφού το μεταλλικό άλας του καλίου που περιέχουν, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση.

Ρόδι

Ο χυμός του έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην καταπολέμηση της σκλήρυνσης των αρτηριών. Μειώνει τις βλάβες στα αγγεία και επιβραδύνοντας την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού μειώνει τις επιδράσεις του στρες στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο δρα ως αγγειοδιασταλτικό.

Μπρόκολο

Είναι νόστιμο, υγιεινό και σύμφωνα με έρευνες, οι χημικές ουσίες που έχει προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο του πνεύμονα. Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως μια ουσία του, η σουλφοραφάνη, ενεργοποιεί ένα μηχανισμό που εμποδίζει την απόφραξη των αρτηριών.

Καφές

Μια έρευνα καρδιολόγων της Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Ικαρίας, δείχνει ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ, ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα, από ηλικιωμένα άτομα, τα οποία πάσχουν από υπέρταση, μπορεί να επιφέρει βελτιώσεις στην κατάσταση των αρτηριών τους. Το κλειδί φυσικά είναι το μέτρο. Μην πιείτε πάνω από έναν καφέ, πόσο μάλλον τρεις…

Μέλι

Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και «σώζει» από καρδιακή προσβολή. Η τακτική χρήση βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Όσο μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το φρούτο που προστατεύει τα μάτια


Μία ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο «Bascom Palmer Eye» του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι ανακάλυψε ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη τροφή, η οποία προστατεύει τα μάτια και συγκεκριμένα τον αμφιβληστροειδή, το τμήμα εκείνο δηλαδή που περιέχει τους φωτοϋποδοχείς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνά τους, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της αμερικανικής «Ένωσης για την Έρευνα σχετικά με την Όραση και την Οφθαλμολογία» στη Φλόριντα, φαίνεται πως η τακτική κατανάλωση σταφυλιών συμβάλλει στην προστασία του αμφιβληστροειδούς από αλλοιώσεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσο μια διατροφή εμπλουτισμένη με σταφύλια, θα μπορούσε να προστατεύσει τους φωτοϋποδοχείς πειραματόζωων από την εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα ποντίκια, που κατανάλωναν ποσότητα που αντιστοιχεί σε τρεις μερίδες σταφυλιών την ημέρα για τον άνθρωπο, παρουσίαζαν παχύτερο αμφιβληστροειδή.

Τέλος, από περαιτέρω ανάλυση διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη διατροφή οδήγησε και σε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών και υψηλότερα προστατευτικών πρωτεϊνών στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών.


Πηγή http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μανιοκατάθλιψη: Τι είναι και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί


Όλοι μας βιώνουμε μεταβολές στη διάθεσή μας. Οι στιγμές θλίψης ή απογοήτευσης αποτελούν φυσικές αντιδράσεις στις δυσκολίες της ζωής. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, τα προβλήματα στη δουλειά ή μια προβληματική σχέση μπορούν να μας κάνουν καταθλιπτικούς. Αντίστοιχα, μια μεγάλη επιτυχία ή η ανακούφιση από ξεπέρασμα ενός προβλήματος μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι και πλήρεις.

Από την επιστημονική ομάδα της Μη κυβερνητικής Οργάνωσης Κλίμακα

Οι διάθεσή μας μπορεί να ποικίλλει και να μεταβάλλεται, γενικά όμως, αισθανόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας. Ωστόσο, στα άτομα με διαταραχές της διάθεσης, όπως στη περίπτωση της κατάθλιψης και της διπολικής διαταραχής, λείπει η αίσθηση αυτού του ελέγχου με αποτέλεσμα την πρόκληση δυσφορίας. Όποιος έχει βιώσει την κατάθλιψη ή ένα μανιακό επεισόδιο μπορεί εύκολα να εξηγήσει τη διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις ασθένειες και τα φυσιολογικά συναισθήματα λύπης ή χαράς.

Η σοβαρή ή παρατεταμένη κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει όχι μόνο τα συναισθήματα του ατόμου, αλλά και τη σωματική του υγεία, τις σχέσεις του και τη συμπεριφορά του. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, περίπου 3 εκατομμύρια Καναδοί έχουν σοβαρή κατάθλιψη. Είναι περίπου 2 φορές πιο συχνή στις γυναίκες.

Η διπολική διαταραχή, που ονομάζεται επίσης και μανιακή κατάθλιψη, είναι μια ασθένεια κατά την οποία υπάρχουν περίοδοι σοβαρής κατάθλιψης, συνοδευόμενης από επεισόδια σημαντικά αυξημένων ή οξύθυμων συναισθημάτων ή “highs” (υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ).

Οι εναλλαγές της διάθεσης δεν είναι κατ’ ανάγκη συνδεδεμένες με γεγονότα της προσωπικής ζωής του ατόμου. Η διπολική διαταραχή επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού, συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά στα τέλη της εφηβείας ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή και επηρεάζει άνδρες και γυναίκες εξίσου.

Η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή μπορούν να αντιμετωπιστούν. Υπάρχει ένας καλός λόγος να ελπίζουμε. Μαθαίνοντας περισσότερα σχετικά με αυτές τις ασθένειες, μπορούμε να βοηθήσουμε στην άρση του στίγματος που αποτρέπει πολλούς ανθρώπους από το να αναζητήσουν βοήθεια.

Διπολική διαταραχή

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διπολική διαταραχή ή μανιοκαταθλιπτική διαταραχή, βιώνουν εναλλασσόμενες μεταβολές της διάθεσή τους, από συναισθήματα απόλυτης ευτυχίας (μανία) σε συναισθήματα κατάθλιψης. Η κατάσταση μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ως σοβαρή.

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί τη διπολική διαταραχή. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την πάθηση διαθέτουν και μια γενετική προδιάθεση. Τείνει να έχει κληρονομικό υπόβαθρο. Η τοξικομανία και το άγχος ή τραυματικά γεγονότα μπορεί να συμβάλλουν ή να προκαλέσουν επεισόδια.

Τα συμπτώματα της μανίας περιλαμβάνουν:

Αισθήματα ευφορίας, υπερβολική αισιοδοξία, υπερβολική αυτοεκτίμηση

Ταχεία ομιλία, γρήγορες σκέψεις

Μειωμένη ανάγκη για ύπνο

Ακραία ευερεθιστότητα

Παρορμητική και πιθανώς απερίσκεπτη συμπεριφορά

Τα συμπτώματα της φάσης της κατάθλιψης είναι τα ίδια με τη μείζονα κατάθλιψη, όπως περιγράφονται παραπάνω.

Υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία

Η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή είναι θεραπεύσιμες. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζεις τις ενδείξεις δίνεις τη δυνατότητα συνεργασίας με τους γιατρούς, τους άλλους επαγγελματίες υγείας, την οικογένεια και τους φίλους με στόχο να μην επαναληφθούν τα συμπτώματα και γίνουν σοβαρά.

Η πλειοψηφία των ατόμων με κατάθλιψη ανταποκρίνονται στη θεραπεία και σχεδόν όλοι όσοι τη δέχονται θα νιώσουν κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματά τους. Ο συνδυασμός φαρμάκων και ορισμένων μορφών συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπείας έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά.

Η διπολική διαταραχή αντιμετωπίζεται κυρίως με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Τα φάρμακα βοηθούν στη σταθεροποίηση της διάθεσης, ενώ η θεραπεία βοηθά στον εντοπισμό μεθόδων και τρόπων ανάπτυξης στρατηγικών διαχείρισης του άγχους. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η ηλεκτροσπασμοθεραπεία, ή αλλιώς ΣΕΚ.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν βοήθεια για την κατάθλιψη ή τη διπολική διαταραχή, επειδή μερικές φορές τα συμπτώματα τους αποτρέπουν από την αναγνώριση της σοβαρότητας της κατάστασής τους. Μπορεί, ακόμα να ευθύνεται και το στίγμα που τους κάνει να αισθάνονται σαν να είναι αδύναμοι ή ένοχοι. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή είναι αντιμετωπίσιμες. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα υποστήριξης αν γνωρίζουν όσο περισσότερα μπορούν για την κατάσταση που επηρεάζει τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα από τις ομάδες υποστήριξης και τους διάφορους οργανισμούς φορείς της περιοχής σας.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

5 διατροφικές αμαρτίες που... επιτρέπονται


Θεωρούνται παχυντικές και «απαγορευτικές». Ωστόσο, μπορείς να τις απολαύσεις αν ακολουθήσεις τις συμβουλές που σου δίνουμε!

Παγωτό

Το παγωτό είναι μια τροφή που περιέχει ζάχαρη, λιπαρά και αρκετές θερμίδες. Σύμφωνα όμως με μια Σουηδική έρευνα, τα άτομα που καταναλώνουν μια μερίδα γαλακτοκομικού προϊόντος όπως το παγωτό, πήραν λιγότερο βάρος από εκείνα που δεν κατανάλωναν καθόλου. Το λινολεϊκό οξύ που υπάρχει στο λίπος είναι η αιτία. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι η ποσότητα που δεν πρέπει να ξεπερνά τις δυο μπάλες (μετρίου μεγέθους) ημερησίως. Προτίμησε παγωτά χωρίς πολλά extra και γαρνιτούρες. Οι οικογενειακές συσκευασίες μπορεί να σε ξεγελάσουν και να φας περισσότερο, ενώ στο ατομικό παγωτό μπορείς να ελέγξεις ακόμα και τις θερμίδες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία. Ένα παγωτό με 250 θερμίδες είναι μια ιδανική λύση ώστε να συνδυάσεις απόλαυση και μέτρο.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες, ανοίγει την όρεξη και γενικά θεωρείται υπεύθυνο για πολλές παθήσεις. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι τόσο βλαβερό όσο ακούγεται, αρκεί να ξέρεις τι πίνεις και πόσο πίνεις. Μια γερμανική μελέτη έδειξε πως το κόκκινο κρασί, εξαιτίας μιας ουσίας που λέγεται ρεσβερατρόλη, προστατεύει από την παχυσαρκία και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Αρκεί βέβαια να περιορίζεσαι στα 1-2 ποτήρια την ημέρα. Γενικά είναι προτιμότερο να καταναλώνεις αλκοόλ κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό. Επίσης απέφυγε γλυκά ποτά και κοκτέιλ που περιέχουν ζάχαρη. Περιορίσου στα σκέτα ποτά χωρίς αναψυκτικά, αλλά με σκέτο πάγο ή σόδα.

Έτοιμα φαγητά

Το κακό με τα έτοιμα-συσκευασμένα φαγητά είναι πως δεν μπορείς να ελέγξεις την ποιότητα τους, αλλά και τις θερμίδες που περιέχουν. Όλοι μας όμως έχουμε βρεθεί στην ανάγκη να φάμε κάτι έτοιμο. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να φτιάξεις ένα σάντουιτς μόνη σου. Προτίμησε να βάλεις μέσα υλικά όπως μαύρο ψωμί, μαρούλι, τόνο, ψητά λαχανικά και αυγό. Αν σου αρέσουν οι πίτες, αγόρασε μια σπανακόπιτα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στην Αμερική, η σπανακόπιτα περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ορεκτικά

Όλοι μας μπαίνουμε στον πειρασμό να παραγγείλουμε ορεκτικά, ειδικά αν επισκεφτούμε ένα ελληνικό ταβερνάκι. Οι τηγανιτές πατάτες, το σαγανάκι και τα πιάτα με πολλές σάλτσες σίγουρα σου δίνουν πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά. Προτίμησε να ξεκινήσεις με σαλάτες, και ορεκτικά της σχάρας όπως το χταπόδι. Γενικά είναι καλό να αποφεύγεις τα πολλά ορεκτικά διότι συνήθως τρως πολύ χωρίς να χορτάσεις. Περιορίσου με την παρέα σου σε 2-3 ορεκτικά και το κυρίως πιάτο.

Πρωινό ξενοδοχείου

Όταν πας διακοπές και στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ένα πλούσιο πρωινό, πέφτεις στην παγίδα να τρως πολύ. Το μάτι βλέπει το μπουφέ και θέλει να τα φάει όλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πιάτο σου να θυμίζει βουνό και οι θερμίδες που καταναλώνεις να είναι υπερβολικά πολλές. Μια καλή λύση είναι να συνδυάζεις τις υγιεινές με τις «ανθυγιεινές» τροφές. Μαζί με το κέικ, φάε και ένα γιαούρτι, ενώ το πιο σημαντικό είναι να μη βάζεις πάνω από δυο διαφορετικά είδη τροφής στο πιάτο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

5 λόγοι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου με χυμό λεμονιού και νερό


Οι περισσότερες έχουμε την τάση να ξεκινάμε την ημέρα μας με καφέ και σε σπανιότερες περιπτώσεις με τσάι. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί προτείνουν ότι δεν υπάρχει καλύτερο πρωινό ρόφημα από ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό με λίγες σταγόνες φρέσκου λεμονιού. Ο λόγος; Όχι ένας, αλλά 5 διαφορετικοί…

1. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

2. Αποβάλλει τις τοξίνες, βοηθά στην ενυδάτωση και κάνει πιο αλκαλικό το αίμα.

3. Βελτιώνει τη διαδικασία της χώνεψης και τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

4. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που βελτιώνει την υγεία της επιδερμίδας και βοηθά στην αποβολή του λίπους.

5. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και έχει αγχολυτικές ιδιότητες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θες δυνατό ανοσοποιητικό; Κάνε 3 μέρες νηστεία


Τρεις ημέρες νηστείας μπορεί να τονώσουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα και στους ηλικιωμένους και στους πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Όπως ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες, ο δραστικός περιορισμός ορισμένων θρεπτικών συστατικών για λίγες μέρες διεγείρει τα βλαστικά κύτταρα όταν ξαναρχίσει η κανονική λήψη τροφής, με αποτέλεσμα να δημιουργούν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια (είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τις λοιμώξεις).

Το εύρημα αυτό - λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) - μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όπως είναι οι πάσχοντες από καρκίνο που κάνουν χημειοθεραπεία και οι ηλικιωμένοι οι οποίοι εκ φύσεως παρουσιάζουν μειωμένες ανοσοποιητικές ανταποκρίσεις.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η χημειοθεραπεία εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα των πασχόντων από καρκίνο, αφήνοντάς τους ευάλωτους στις λοιμώξεις, ενώ προγενέστερες μελέτες του δρος Λόνγκο και των συνεργατών του είχαν δείξει ότι ο παροδικός περιορισμός ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να προστατεύσει το ανοσοποιητικό από τις επιπτώσεις των στρεσογόνων παραγόντων. Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν η χημειοθεραπεία ανήκει σε αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες και αν η νηστεία μπορεί να αναχαιτίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της. Έτσι, στη συνέχεια της έρευνάς τους ζήτησαν από ομάδα πασχόντων από καρκίνο, οι οποίοι επρόκειτο να αρχίσουν χημειοθεραπεία, να κάνουν νηστεία για τρεις ημέρες, ενώ τους υπέβαλλαν σε σειρά εξετάσεων. Οι εξετάσεις έδειξαν πως η νηστεία μείωνε τα επίπεδα ορισμένων ενζύμων και ορμονών που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και ανάπτυξης των όγκων. Ανάλογα ευρήματα είχαν και επόμενες μελέτες με ηλικιωμένους εθελοντές, οι οποίοι κάθε μήνα και επί έξι μήνες νήστευαν επί δύο έως τέσσερις ημέρες. Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό μεταξύ τους, υποδηλώνουν ότι τρεις μέρες νηστείας μπορεί να βοηθήσουν υγιείς και ασθενείς, δίχως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, κατέληξαν οι ερευνητές.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο μήλο για αντιγήρανση


Τα μήλα περιέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που βοηθούν και αναδεικνύουν την ομορφιά μας.

Το πράσινο μήλο είναι ένα τέλειο αντι-γηραντικό συστατικό. Τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτό κρατούν το δέρμα ελαστικό και νεανικό.

Μια μάσκα προσώπου με πράσινο μήλο μπορεί να ενυδατώσει βαθιά το δέρμα και να βοηθήσει στην εξάλειψη της εμφάνισης των ρυτίδων και παράλληλα στη βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος.

Λόγω της πυκνής περιεκτικότητας σε βιταμίνες το πράσινο μήλο διατηρεί το δέρμα φρέσκο.

Βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών του δέρματος που προκαλούνται από την έλλειψη των απαραίτητων βιταμινών.

Το πράσινο μήλο είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία κατά της ακμής. Η τακτική κατανάλωση πράσινου μήλου βοηθά στον έλεγχο και την πρόληψη από την εμφάνιση της ακμής.

Διευκολύνει την εξάλειψη των μαύρων κύκλων, αφήνοντας τα μάτια σας ανανεωμένα και αναζωογονημένα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ι. Βαρδακαστάνης: Έναρξη του Civil Society CRPD Forum και ομιλία στη UNICEF στη Ν. Υόρκη


Δελτίο Τύπου 10.06.2014


Αρ. Πρωτ.: 2376

Επίσκεψη στη Νέα Υόρκη πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα, 8-13 Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της IDA (International Disability Alliance, Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία), για την 7η Σύνοδο των Κρατών που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD), μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.
Στις 8 Ιουνίου ο κ. Βαρδακαστάνης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Rehabilitation International Jan Monsbakken.

Το πρωί της Δευτέρας 9 Ιουνίου κήρυξε την έναρξη του Civil Society CRPD Forum, του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τη Σύμβαση, από κοινού με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας της Κορέας και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για θέματα Αναπηρίας και πρώην πρόεδρο του Εκουαδόρ Lenin Moreno. Ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε : «Από την έναρξη της ισχύς της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία το 2007, η αναπηρική κοινότητα έχει εργαστεί ακούραστα για να διασφαλιστεί ότι η αρχή της "τίποτα για μας, χωρίς εμάς» είναι δεκτή. Με της συλλογική φωνή μας, έχουμε επιτύχει ένα μοναδικό επίπεδο της εκπροσώπησης στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Διεκδικούμε τα άτομα με αναπηρία να σταματήσουν να είναι δέκτες των χαμηλότερων επιπέδων της εκπαίδευσης, των υψηλότερων επιπέδων ανεργίας. Να σταματήσουν να είναι θύματα σε ένα σύστημα που στερείται προσβάσιμες υπηρεσίες μεταφοράς, υγειονομική περίθαλψη και ενημέρωση. Η ατζέντα για την Ανάπτυξη μετά το 2015 πρέπει να στοχεύει να βγάλει τα άτομα με αναπηρία από τις κατώτερες κλίμακες φτώχειας - πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εξάλειψη της φτώχειας για τα άτομα με αναπηρία».

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μίλησε σε εκδήλωση στη UNICEF «Το σημείο τομής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης στο πλαίσιο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία». Ο κύριος σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί ότι τα άτομα με αναπηρία χρειάζεται να συμπεριληφθούν στην επόμενη ατζέντα για την ανάπτυξη και ότι η Σύμβαση είναι ένα όργανο τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για την Ανάπτυξη. Πραγματοποιήθηκε απολογισμός της διαδικασίας που οδηγεί στο πλαίσιο Ανάπτυξης για μετά το 2015 και το κατά πόσο έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει τα άτομα με αναπηρία, καθώς και κωδικοποίησε τα βασικά αιτήματα των ατόμων με αναπηρία. Ο κ. Βαρδακαστάνης στην ομιλία του τόνισε ότι το υπάρχον πλαίσιο των Αναπτυξιακών Στόχων απέτυχε να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ατόμων με αναπηρία και να εξερευνήσεις τις προκλήσεις που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία. «Κρίνεται αναγκαίο οι Αναπτυξιακοί Στόχοι μετά το 2015 να είναι έντονα βασισμένοι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλοι πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με το πόσο επιτυχημένη είναι η ένταξη των ατόμων με αναπηρία μέχρι στιγμής και πώς θα γίνουν περισσότερα ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία στα επόμενα κρίσιμα στάδια της διαδικασίας».

Αργότερα την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ προσήλθε σε συνάντηση με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της ΕΕ στον ΟΗΕ. Στις 18:30 η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας και η IDA οργάνωσαν στο κέντρο Τύπου της Ελληνικής Αντιπροσωπείας την ετήσια δεξίωση της IDA, η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στην ολοκλήρωση της θητείας του κ. Βαρδακαστάνη ως πρόεδρος της IDA.

Σήμερα Τρίτη 10 Ιουνίου, ο κ. Βαρδακαστάνης θα παρακαθίσει σε δείπνο παρουσία του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon στη Μόνιμη αντιπροσωπεία της Κορέας, ενώ νωρίτερα θα έχει συναντήσεις με τον Πρέσβη της Σουηδίας στον ΟΗΕ Marten Grunditz, με την Πρέσβειρα του Παναμά Mary Morgan Moss και τον κ. Ramón Alemán, διευθυντή του National Secretariat of Disability of Panama, με τον Πρέσβη του Λίχτενστάιν Stephan Barriga, με τον Πρέσβη της Φιλανδίας Janne Taalas, με τον Πρέσβη της Κολομβίας Miguel Camilo Ruiz, με την διευθύντρια της Μόνιμας Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ Aynur Çiftçi κλπ.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 97-2003 (104.5 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι το μετατραυματικό στρες και ποια άτομα το εμφανίζουν;


Το μετατραυματικό στρες είναι μια διαταραχή που προκαλείται ύστερα από μια πολύ τραυματική εμπειρία που έζησε κανείς, και η οποία είτε απείλησε τη σωματική του ακεραιότητα είτε συγκλόνισε το συναισθηματικό του κόσμο. Από μετατραυματικό στρες πάσχουν συχνά άνθρωποι που έχουν επιζήσει πολέμων και φυσικών καταστροφών, αλλά, πολλές φορές, ακόμη και άτομα που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής ή συναισθηματικής κακοποίησης...

Τι είναι το μετατραυματικό στρες;

Το μετατραυματικό στρες είναι μια ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε άτομο που είχε άμεση εμπειρία ή ήταν μάρτυρας σε καταστάσεις που είτε απείλησαν τη δική του ζωή ή εκείνη κάποιου άλλου είτε το τραυμάτισαν ψυχολογικά. Συνήθως συνδέουμε τη διαταραχή αυτή με καταστάσεις όπως ο πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές και οι τρομοκρατικές πράξεις, αλλά μπορεί ακόμη να σημειωθεί ύστερα από σοβαρά δυστυχήματα ή άγριες προσωπικές επιθέσεις, όπως ο βιασμός ή η παιδική κακοποίηση. Τα άτομα που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες συχνά ξαναζούν την τραυματική εμπειρία και έχουν φλας μπακ από το γεγονός, δυσκολεύονται να κοιμηθούν και νιώθουν αποκομμένα από την πραγματικότητα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο έντονα και να εμφανίζονται τόσο συχνά, ώστε να έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του ατόμου.

Ποια είναι τα ψυχολογικά προβλήματα που απορρέουν από καταστροφικές εμπειρίες;

Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικοι που επιζούν μιας καταστροφής ή βιώνουν μια έντονη προσωπική αρνητική εμπειρία εμφανίζουν μια σειρά αντιδράσεων σε διάφορους τομείς.

Συναισθηματικές αντιδράσεις: παροδικά συναισθήματα (για αρκετές ημέρες ή λίγες εβδομάδες) σοκ, φόβου, θυμού, ενοχής, ντροπής, αδυναμίας, έλλειψης ελπίδας, συναισθηματικού 'μουδιάσματος' (δυσκολία στο να νιώσει κανείς αγάπη ή έρωτα, να έλθει συναισθηματικά κοντά σε κάποιον άλλον, ή να έχει ενδιαφέροντα και να αντλεί ευχαρίστηση από καθημερινές δραστηριότητες).

Διανοητικές αντιδράσεις: σύγχυση, αποπροσανατολισμός, αναποφασιστικότητα, ανησυχία, δυσκολία προσοχής και συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, ανεπιθύμητες αναμνήσεις, αυτοκατηγορία.

Φυσικές αντιδράσεις: σωματική ένταση, κούραση, δυσκολία στον ύπνο, σωματικός πόνος, αντίδραση φόβου στο παραμικρό, ταχυκαρδία, τάση για εμετό, αλλαγές στην όρεξη και στη σεξουαλική επιθυμία.

Διαπροσωπικές αντιδράσεις στις σχέσεις στο σχολείο, τη δουλειά, τις φιλίες, το γάμο ή ως γονιός: έλλειψη εμπιστοσύνης, εκνευρισμός, σύγκρουση, απομόνωση, αίσθημα απόρριψης ή εγκατάλειψης, απομάκρυνση, επικριτική διάθεση ή τάση να τα ελέγχει όλα.

Αποκοπή/Αποπροσωποποίηση: η αίσθηση ότι το άτομο βρίσκεται έξω από τον εαυτό του, σαν να είναι σε ένα όνειρο ή έχει μπλοκ άουτ και δεν μπορεί να θυμηθεί τι συνέβη ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Διεισδυτική αναβίωση της εμπειρίας: τρομακτικές αναμνήσεις, εφιάλτες, φλας μπακ.

Ακραίες απόπειρες αποφυγής ενοχλητικών αναμνήσεων: χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Ακραία συναισθηματική παράλυση: το άτομο είναι εντελώς ανίκανο να νιώσει συναισθήματα.

Υπερδιέγερση: κρίσεις πανικού, υπερβολικός εκνευρισμός.

Σοβαρός βαθμός άγχους: παράλυση από το φόβο, υπερβολική ανημποριά, καταναγκαστικές ιδέες και εμμονές.

Σοβαρός βαθμός κατάθλιψης: παντελής έλλειψη ελπίδας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη κινήτρων ή σκοπού στη ζωή.

Περίπου ένα στα τρία άτομα που επιζούν από καταστροφές έχουν την εμπειρία έντονων αντιδράσεων στρες σε μη φυσιολογικές καταστάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιο μετατραυματικό στρες, σε φοβίες και πανικό ή κατάθλιψη.

Πώς εξελίσσεται το μετατραυματικό στρες;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν την εμπειρία τραυματικών, στρεσογόνων γεγονότων βιώνουν μερικά από τα συμπτώματα της διαταραχής του μετατραυματικού στρες τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Περίπου 8% των ανδρών και 20% των γυναικών θα αναπτύξουν μετατραυματικό στρες και περίπου 30% από αυτούς θα αναπτύξουν ένα χρόνιο είδος της διαταραχής που θα τους ταλαιπωρεί στη διάρκεια της ζωής τους.

Το χρόνιο μετατραυματικό στρες συνήθως περιλαμβάνει περιόδους έντονων συμπτωμάτων που ακολουθούνται από άλλα διαστήματα χωρίς συμπτώματα ή με αισθητά μειωμένη εμφάνισή τους.

Ποια άτομα είναι πιθανότερο να αποκτήσουν τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες;
Τα άτομα που βίωσαν καταστάσεις πολύ έντονου στρες, οι οποίες ήταν απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες, όπως σεξουαλική κακοποίηση, πραγματική ή υποκειμενική αίσθηση υπευθυνότητας και προδοσία.
Τα άτομα με προϋποθέσεις ευπάθειας, όπως γενετικές καταβολές, παιδικό τραύμα, έλλειψη κοινωνικού κύκλου για στήριξη, και ταυτόχρονα στρεσογόνα γεγονότα.
Tα άτομα που δηλώνουν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη απειλή ή κίνδυνο και τα οποία υποφέρουν από φόβους, τρόμο και πανικό.
Τα άτομα που προέρχονται από περιβάλλον που τους προκαλεί ντροπή, ενοχές, στίγμα και μίσος προς τον εαυτό τους.

Προστασία που προέρχεται από ψυχολογικούς πόρους

Οι ψυχολογικοί πόροι, όπως οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης, η ύπαρξη ελπίδας, η αισιοδοξία, ο δυναμισμός, η δραστηριοποίηση, ο έλεγχος της κατάστασης, η αυτοεκτίμηση και η αίσθηση του ατόμου ότι μπορεί με τις πράξεις του να επιτύχει κάτι καλό, βοηθούν και προστατεύουν τα θύματα καταστροφών, σύμφωνα με εμπειρικές μελέτες.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι τρόποι με τους οποίους ένα άτομο αντιμετωπίζει τέτοιες καταστροφικές καταστάσεις επηρεάζουν την εμφάνιση και την ένταση των μετέπειτα συμπτωμάτων. Όλες οι έρευνες έδειξαν ότι η αποφυγή του προβλήματος και η κατηγορία, είτε του ίδιου του ατόμου που εμφανίζει τη διαταραχή είτε άλλων, δεν απέφεραν καρπούς. Οι άλλοι τρόποι αντιμετώπισης αποδείχθηκαν βοηθητικοί είτε από μόνοι τους είτε σε συνδυασμό με άλλους, ανάλογα με την κατάσταση. Πάντως, ένα εντυπωσιακό στοιχείο όλων των ερευνών ήταν το γεγονός ότι, τελικά, περισσότερο σημαντική ήταν η πεποίθηση του ατόμου ότι ακολουθεί τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης του καταστροφικού γεγονότος, παρά ο ίδιος ο τρόπος.

Βοήθεια που μπορεί να προσφέρει κανείς στον εαυτό του ύστερα από τραυματικές εμπειρίες
Αναζήτηση υποστήριξης από συγγενείς και φίλους
Συντροφιά με άλλους
Συζήτηση για προσωπικά συναισθήματα
Προσοχή στο τι λένε οι άλλοι για τα δικά τους συναισθήματα
Αποδοχή ότι πρόκειται για περίοδο οδύνης και πένθους
Αποδοχή ότι το κλάμα αποφορτίζει
Επαναφορά των καθημερινών συνηθειών
Επίλυση προβλημάτων, ξεκινώντας με μικρά βήματα και θέτοντας μικρούς αλλά εφικτούς κάθε φορά στόχους
Καλή διατροφή, άσκηση, χαλάρωση, ύπνος
Δραστηριότητες που προκαλούν ευχαρίστηση

Πότε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό

Μερικές φορές ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια προκειμένου να ξεπεράσουν μια τραυματική εμπειρία. Ανθρωποι που επέζησαν μιας καταστροφής, παιδιά και άτομα που είχαν και άλλες τραυματικές εμπειρίες ή συναισθηματικά προβλήματα πιθανόν να χρειάζονται τη βοήθεια ενός ειδικού. Κάποιος μπορεί να χρειάζεται παραπάνω υποστήριξη, ένα μήνα μετά την τραυματική εμπειρία, σε περίπτωση που:
Εξακολουθεί να νιώθει μεγάλη στεναχώρια και φόβο
Φέρεται διαφορετικά από ό,τι πριν από την τραυματική εμπειρία
Δεν μπορεί να εργαστεί ή να φροντίσει τα παιδιά και το σπίτι
Έχει προβλήματα στις διαπροσωπικές του σχέσεις
Είναι ανήσυχος και βλέπει εφιάλτες
Δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται το τραυματικό γεγονός
Δεν μπορεί να ευχαριστηθεί τη ζωή του


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα πρωινό που αποβάλλει τις τοξίνες


Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινάτε την ημέρα σας, από το να τρώτε ένα πλήρες γεύμα πρωινού. Ενεργοποιείται ο μεταβολισμός σας, αποκτάτε ενέργεια και νιώθετε χορτάτοι για αρκετές ώρες.

Αν ψάχνετε για γεύματα πρωινού, τα οποία είναι αποτοξινωτικά και σας βοηθάνε να αποβάλλετε τις τοξίνες, οι παρακάτω προτάσεις θα σας βοηθήσουν.

Πράσινο τσάι: Αντί για μία κούπα καφέ, προτιμήστε πράσινο τσάι. Είναι πλούσιο σε κατεχίνες οι οποίες σας κρατάνε υγιείς, σας δίνουν ενέργεια και βοηθάνε το σώμα σας να αποβάλλει τοξίνες καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Βρώμη: Είναι το ιδανικό φαγητό που συνιστάται στην αποτοξίνωση. Ένα μπολ με δημητριακά από βρώμη, μισή μπανάνα και λίγο γάλα είναι μία πρόταση για ένα απολαυστικό και πλούσιο πρωινό.

Χυμός: Προτιμήστε ένα πράσινο χυμό ή smoothie. Προσθέστε πράσινα λαχανικά τα οποία ενισχύουν την αποτοξίνωση. Προσθέστε λεμόνι και σπανάκι για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Φρουτοσαλάτα: Τα φρέσκα φρούτα είναι ο πιο φυσικός τρόπος να αποτοξινωθείτε. Προσθέστε και μία κουταλιά μέλι για να γίνει πιο γλυκό το γεύμα σας. Σας προτείνουμε να προσθέσετε για καλύτερο αποτέλεσμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι μείωσαν τους θανάτους από τροχαία οι Αυστραλοί


Κατά 25% μειώθηκαν οι θάνατοι από τροχαία την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι θάνατοι από τα τροχαία ατυχήματα στην Αυστραλία μειώθηκαν κατά το ένα τέταρτο από το 2004 έως το 2013.

Αν, στα πιο πάνω λάβουμε υπόψη μας ότι την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε ο πληθυσμός και ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμος η μείωση των θανάτων φτάνει στο 35%.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι μειώθηκε ο αριθμός των θανάτων μεταξύ των νέων οδηγών ηλικίας από 17 έως 26 ετών. Η μείωση αποδίδεται στα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζει η τροχαία. Κάμερες παντού και μεγάλα πρόστιμα για όσους υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας, μιλούν σε κινητό ενώ οδηγούν ή έχουν κάνει χρήση (μεγάλης ποσότητας) αλκοόλ και ναρκωτικών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ζωή μιας… φράουλας


Στο βίντεο καταγράφονται οι 30 ημέρες μίας φράουλας, από φυτό σε ένα γευστικότατο φρούτο.

Η φράουλα αντέχει στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, όμως μία απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή ένας παγετός την άνοιξη μπορεί να βλάψει το φυτό. Πολλές βροχές επίσης μπορούν να προκαλέσουν σάπισμα των καρπών.

Η φράουλα μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα είδη χώματος. Δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου λίπασμα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντρέ ο γίγαντας


Ο Αντρέ Ρενέ Ρουσιμόφ γεννήθηκε στη Γαλλία στις 19 Μαΐου 1946 και πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 1993. Έμεινε στην ιστορία ως ο «Αντρέ ο Γίγαντας» καθώς το ύψος και το βάρος του ήταν πέρα από τα συνηθισμένα. Ο Αντρέ είχε ύψος 2,24 μέτρα και βάρος 240 κιλά και οι φίλαθλοι της πάλης τον προσφωνούσαν το «όγδοο θαύμα του κόσμου» . Λόγω του όγκου του έγινε επαγγελματίας παλαιστής αλλά και ηθοποιός.

Ο Αντρέ έπασχε από μεγαλακρία. Το πρόβλημα με τον γιγαντισμό, το αντιλήφθηκε στα 12 του χρόνια, όταν είχε φτάσει 1,90 μέτρα ύψος με 110 κιλά. Στο σχολείο τον πήγαινε ένας οικογενειακός φίλος, μιας και δεν χωρούσε στο σχολικό λεωφορείο. Ήταν καλός μαθητής, αλλά δεν τελείωσε τις σπουδές του, αφού θεωρούσε πως για τη δουλειά του αγρότη που θα έκανε δεν χρειαζόταν να σπουδάσει. Η δουλειά αυτή όμως και στην συνέχεια σε εργοστάσιο, δεν τον ικανοποίησε ποτέ. Ο Ρουσιμόφ είχε μια κόρη γεννημένη το 1979 με το όνομα Ρόμπιν Κρίστενσεν Ρουσιμόφ.

Το πρόβλημα με τον γιγαντισμό προκάλεσε πολλά προβλήματα στον Αντρέ, κατά την διάρκεια της ζωής του. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 80', είχε αρχίσει η καταστροφή του σώματός του. Αρχικά είχε πόνους στα άκρα του και αργότερα η καρδιά του, δυσκολευόταν να μεταφέρει το αίμα σε όλα τα σημεία του σώματός του. Πέθανε στον ύπνο του, από καρδιακή επιπλοκή στις 27 Ιανουαρίου του 1993.

Η καριέρα του στο WWE

Οι εμφανίσεις του τράβηξαν τα βλέμματα του WWE και του προέδρου Βινς Μακμάν και σύντομα υπέγραψε συμβόλαιο το 1972 και τότε ονομάστηκε 'Αντρέ ο Γίγαντας'. Σύντομα πήρε τον ρόλο του καλού γίγαντα και ο κόσμος τον λάτρεψε. Έγινε ο κορυφαίος παλαιστής της εταιρείας και ο πιο ακριβοπληρωμένος παλαιστής της εποχής του. Συμμετείχε σε σπουδαίες και στις σημαντικότερες αντιπαλότητες της εποχής μέχρι και το 1986.

Δείτε τις φωτογραφίες















Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 13ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις


Πρωτιές για «Lucky»-Pons με Lancia 037 και οι Κατσαούνη–Μανσόλα με Porsche 911 RS
.
Ένας από τους ομορφότερους αγώνες της χρονιάς τελείωσε σήμερα Δευτέρα 9 Ιουνίου με την απονομή των επάθλων που έγινε παραδοσιακά στο λόφο του Φιλοπάππου. Πρόκειται για το 13ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις, που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και τερμάτισε την Κυριακή το απόγευμα, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Ο αγώνας που αφορά παλαιά αυτοκίνητα, ηλικίας από 30 ετών και άνω, μετρούσε με υψηλούς συντελεστές στα ανάλογα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, γεγονός που βοήθησε στην παρουσία σχεδόν 30 ξένων πληρωμάτων, που συμπλήρωσαν τις ελληνικές συμμετοχές τόσο στον «γρήγορο» αγώνα (Sporting με 49 συμμετοχές), όσο και στον αγώνα ακριβείας (Regularity με 67 συμμετοχές).



Στην κατηγορία sporting ο αγώνας με τις 11 ασφάλτινες και χωμάτινες ειδικές διαδρομές ήταν ένας μονόλογος για τις δυο ιταλικές Lancia 037, των «Lucky» - Pons (ήταν συνοδηγός της Μισέλ Μουτόν όταν το 1982 είχε κερδίσει το 29ο Ακρόπολις) και Brazzoli – Barone που τερμάτισαν 1-2 μετά από επική μονομαχία. Τρίτοι τερμάτισαν στον ασφάλτινο αγώνα οι Ιταλοί Da Zanche – Oberti με Porsche 911 Carrera RS, ενώ στο χωμάτινο σκέλος οι Αυστριακοί Wagner – Zauner με Porsche 911 SC.



Στην κατάταξη των Ελλήνων, όπου είχαμε δυο ξεχωριστούς αγώνες (άσφαλτος και χώμα), νικητές στο πρώτο σκέλος ήταν οι Καροτσιέρης – Μαχαίρας (911 RS), με 2ους τους Γιοβά – Γρηγοριάδη (Audi 80 GT) και 3ους τους Χριστοδούλου – Βαϊτσο (Nissan 240 RS), ενώ στις χωμάτινες ειδικές η τριάδα ήταν: Γιοβάς – Γρηγοριάδης, Βαζάκας – Ιγγλέσης (Toyota Starlet KP70) και Ειδιπίδης – Γιώτης (Ford Escort 1.6).



Αντιθέτως στον αγώνα ακριβείας, τα Ελληνικά πληρώματα μονοπώλησαν τις πρώτες θέσεις, με νικητές τους Κατσαούνη – Μανσόλα με Porsche 911 RS, δεύτερους τους Δημήτρη & Άγγελο Κουνέλη με Mini BLMC και τρίτους τους Φωτόπουλο – Γεωργίου με Alfa Romeo 2000 GT Veloce.



Να σημειωθεί ότι, ο αγώνας ήταν μια διοργάνωση της πάλαι ποτέ κραταιάς και νυν καταχρεωμένης ΕΛΠΑ, το προσωπικό της οποίας παραμονές του αγώνα «στασίασε» διεκδικώντας την υπογραφή συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, κάτι που κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, πέτυχε…








Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης σε εξέλιξη στις Άλπεις


Διακόσιοι διασώστες προσπαθούν να σώσουν έναν τραυματισμένο σπηλαιολόγο.

Μια ομάδα αποτελούμενη από 200 διασώστες έχει τεθεί σε συναγερμό στη νότια Γερμανία για να σώσει έναν σπηλαιολόγο ο οποίος έχει εγκλωβιστεί από την Κυριακή μέσα σε ένα σπήλαιο, σε βάθος 1.000 μέτρων.

Η επιχείρηση για την ανάσυρση του 52χρονου από το σπήλαιο Ρίζεντινγκ-Σαχτχέλε, στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία, ενδέχεται να διαρκέσει από τρεις έως και πέντε ημέρες, ανέφεραν οι αρχές.

Ο Γερμανός επιστήμονας Γιόχαν Βεστχάουζερ τραυματίστηκε στο κεφάλι και το στήθος από κατολίσθηση, τη νύχτα της περασμένης Κυριακής, ενώ εξερευνούσε με δύο συναδέλφους του το σπήλαιο αυτό, στις βαυαρικές Άλπεις. Ο ένας από αυτούς παρέμεινε με τον τραυματία, που δεν μπορούσε να μετακινηθεί, ενώ ο δεύτερος, ηλικίας 42 ετών, βγήκε στην επιφάνεια για να ειδοποιήσει τις αρχές και να φέρει βοήθεια. Χρειάστηκε περίπου 12 ώρες για να ανέβει τα 1.000 μέτρα που τον χώριζαν από την είσοδο του σπηλαίου.

Από την Δευτέρα, μια ομάδα αποτελούμενη από αστυνομικούς, πυροσβέστες, εθελοντές, γιατρούς και ειδικούς που έφτασαν στο σπήλαιο από την Αυστρία και την Ελβετία, προσπαθούν να οργανώσουν την επιχείρηση διάσωσης του σπηλαιολόγου. Σχεδιάζουν να ανεβάσουν τον Βεστχάουζερ σταδιακά στην επιφάνεια τοποθετώντας πέντε ενδιάμεσους σταθμούς κατά μήκος της στενής, κάθετης σήραγγας.

Ο σπηλαιολόγος έχει τις αισθήσεις του, όμως η υγεία του δεν είναι καλή, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Αρχικά οι διασώστες εκτιμούσαν ότι η ανάσυρσή του θα έπειρνε εβδομάδες γιατί ο 52χρονος δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος και να αναρριχηθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα η κατάστασή του παρουσιάζει βελτίωση, στέκεται όρθιος για μικρά χρονικά διαστήματα και για αυτό υπολογίζεται ότι η επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.



Διαβάστε περισσότερα...