Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Διαφορετικός ο εγκέφαλος των ψυχοπαθών



Έχει λιγότερη φαιά ουσία στις περιοχές που σχετίζονται με τα συναισθήματα.

Στο συμπέρασμα ότι τελικά η ψυχοπάθεια είναι μια διακριτή νευροαναπτυξιακή διαταραχή του εγκεφάλου κατέληξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι εγκέφαλοι των ψυχοπαθών ανθρώπων, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για φόνο, βιασμό και άλλα βίαια εγκλήματα, φέρουν σαφείς ενδείξεις για δομικές ανωμαλίες, που τους διακρίνουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι ψυχοπαθείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους ανθρώπους, έχουν λιγότερη φαιά ουσία στον πρόσθιο προμετωπιαίο φλοιό και στις κροταφικές περιοχές, που είναι σημαντικές για την κατανόηση των συναισθημάτων και των προθέσεων των άλλων.

Οι Βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να απεικονίσουν τους εγκεφάλους 44 βίαιων ενηλίκων που έχουν ήδη καταδικαστεί στη Βρετανία για διάφορα εγκλήματα, καθώς και 22 υγιών ατόμων για λόγους σύγκρισης. Από τους 44, οι 17 διαγνώστηκαν με ψυχοπάθεια μαζί με διαταραχές αντικοινωνικής προσωπικότητας, ενώ οι 27 δεν θεωρήθηκαν ότι είναι ψυχοπαθείς, αλλά απλώς διαταραγμένες αντικοινωνικές προσωπικότητες.

Το ενδιαφέρον για το τι γίνεται μέσα στο κεφάλι των βίαιων εγκληματιών, έχει αυξηθεί διεθνώς με αφορμή τη δίκη του νορβηγού 'Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους τον περασμένο Ιούλιο. Δύο ομάδες ψυχιάτρων, που διόρισε το νορβηγικό δικαστήριο για να εξετάσουν τον κατηγορούμενο, κατέληξαν σε αντίθετα συμπεράσματα για την ψυχική υγεία του, ενώ ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ότι είναι τρελός.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα βλάπτουν την υγεία



Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ερευνά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο καιρός επηρεάζει την υγεία μας και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θανάσιμα. Η κακοκαιρία μάς κάνει να υποφέρουμε. Το ψύχος εξασθενεί το ανοσοποιητικό και πήζει το αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο των λοιμώξεων και των καρδιακών προσβολών. Ο μουντός ουρανός προκαλεί κατάθλιψη, ο πάγος αυξάνει τους τραυματισμούς. Ο καιρός επηρεάζει την υγεία σε κάθε εποχή και με τρόπους αναπάντεχους.Ένα κύμα ψύχους τον χειμώνα ή καύσωνα το καλοκαίρι μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες ζωές. Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία δημιούργησε πριν από οκτώ χρόνια ένα τμήμα προβλέψεων υγείας, για να βοηθάει στον εντοπισμό των απειλών που δημιουργούνται από τις αλλαγές του καιρού, και στην προστασία των πιο ευάλωτων. Σήμερα η υπηρεσία αυτή προσφέρει έγκαιρη προειδοποίηση για αντίξοες καιρικές συνθήκες σε δεκάδες χιλιάδες ευάλωτους ανθρώπους, μέσω τηλεφώνου, e-mail και SΜS.

ΒΑΡΥ ΨΥΧΟΣ

Απειλούνται περισσότερο άνθρωποι με χρόνιες νόσους, όπως καρδιοπάθειες. Όταν κάνει κρύο, οι καρδιακές προσβολές είναι περισσότερες- τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα συστέλλονται για να διαφυλάξουν θερμότητα, δυσκολεύοντας την καρδιά να στείλει αίμα σ΄ όλο το σώμα. Όμως τη μεγαλύτερη απειλή συνιστά το κρύο σε συνδυασμό με τους πολλούς ιούς που κυκλοφορούν, καθώς καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας καθιστά πιο ευάλωτους σε μολύνσεις.

Όταν έρχονται χιόνια και παγετοί, και τα επίπεδα των ιών είναι υψηλά, η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ειδοποιεί 30.000 ιδιαίτερα ευάλωτους ανθρώπους (πάσχουν κυρίως από χρόνια βρογχίτιδα και άλλες νόσους του αναπνευστικού). Οι άνθρωποι αυτοί δέχονται αυτόματη τηλεφωνική κλήση και ερωτώνται αν είναι καλά και αν έχουν αρκετά φάρμακα.

ΣΥΝΝΕΦΙΕΣ

Οι μουντές ημέρες είναι καταθλιπτικές για όλους, αλλά μερικούς μπορεί να τους κάνουν ψυχασθενείς. Όταν προβλέπονται δύο ή περισσότερες μουντές ημέρες, η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ειδοποιεί όσους υποφέρουν από κατάθλιψη ή άλλα ψυχικά προβλήματα του χειμώνα- ο τεχνικός όρος είναι Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή. Αυτοί που μετέχουν στο πρόγραμμα λαμβάνουν ένα κουτί φωτός (εκπέμπει πολύ ισχυρότερο φως από τις συνηθισμένες λάμπες), ένα εγχειρίδιο για να κάνουν μόνοι τους γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και ένα φυλλάδιο με πληροφορίες για τη σημασία που έχει το να τρώνε καλά και να γυμνάζονται – όλα πληρωμένα από την ιατροφαρμακευτική τους ασφάλιση.

ΚΑΥΣΩΝΕΣ

Για μερικούς μπορεί να είναι θανάσιμοι. Τα περισσότερα θύματά τους είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι στην εξάντληση λόγω της ζέστης. Μετά τον καύσωνα του Αυγούστου 2003 που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους στην Αγγλία και σε 27.000 στην ηπειρωτική Ευρώπη, η βρετανική κυβέρνηση εκπόνησε ένα σχέδιο για τους καύσωνες, που προβλέπει τέσσερα επίπεδα συναγερμού. Κάθε χρόνο, από την 1η Ιουνίου ώς τις 15 Σεπτεμβρίου, η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε περιφερειακές προβλέψεις των ανώτατων θερμοκρασιών την ημέρα και τη νύκτα, και όταν οι θερμοκρασίες αυτές περάσουν κάποια ορισμένα όρια, στέλνεται ειδοποίηση στους επαγγελματίες της Υγείας και σε ανθρώπους που εργάζονται στην κοινωνική περίθαλψη, ώστε να πάρουν μέτρα.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η μεγαλύτερη επίδραση του καιρού στην υγεία παρατηρείται στις παγκόσμιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Καταιγίδες, πλημμύρες, καύσωνες και άλλα ακραία φαινόμενα αναμένεται να γίνουν συνηθέστερα. Η ελονοσία και παρόμοιες τροπικές ασθένειες μπορεί να διαδοθούν πέρα από τα σημερινά γεωγραφικά όριά τους, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία άρχισε πρόσφατα να ερευνά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μεσημεριανή siesta και το σεξ χαρίζουν χρόνια ζωής



Προλαμβάνουν καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η ευεργετική επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στη σωματική και ψυχική υγεία, ο ρόλος της σεξουαλικής ζωής ως ασπίδα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου, συζητήθηκαν σε ιατρικό συνέδριο και σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σεξ αλλά και η «σιέστα» αποτελούν τις καλύτερες στρατηγικές πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και σημαντικό παράγοντα καλής υγείας και μακροζωίας.

Σύμφωνα με αμερικανικές έρευνες, οι άνδρες που διατηρούν ενεργό σεξουαλική ζωή κάνοντας σεξ, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και με μεγαλύτερο αριθμό επαφών την εβδομάδα βιώνουν σταθερές συναισθηματικές σχέσεις, προστατεύονται από το στρες και τα καρδιακά επεισόδια, ενώ θεωρείται από τα καλύτερα είδη άσκησης για καύση θερμίδων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Ανδρέα Μελιδώνη, η Ικαρία κρατά τα σκήπτρα της μακροζωίας με ποσοστά 1,1 των ανδρών και 1,6% των γυναικών να είναι άνω των 90 ετών. Εκτιμάται, ότι παγκοσμίως 102 εκατ. είναι άνω των 80 ετών με προοπτική να γίνουν 161 εκατ. το 2025 και 395 το 2050.

Σχετικά με το σύνδρομο της μακροζωίας, επισημάνθηκε, ότι η γενετική συμβολή (γονίδια) είναι στο 25% και τα περιβαλλοντικά αίτια συμβάλλουν στη γήρανση κατά 75%.

«Η άσκηση, ο περιορισμός πρόσληψης θερμιδών και η ρεσβερατρόλη (φυσική αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια, κόκκινο κρασί, φραγκοστάφυλα, φυστίκια και βατόμουρα) ενεργοποιούν ιστόνες, απαλείφουν μεταλλάξεις κυττάρων, απενεργοποιούν ογκογονίδια και ευοδώνουν το σύνδρομο μακροβιότητας» είπε ο κ. Μελιδώνης.

Εχθροί της υγείας και μακροζωίας είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης και δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη με το 35,2% του πληθυσμού να είναι υπέρβαροι, το 22,5% παχύσαρκοι και το 10% να πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Η μέση κατανάλωση θερμίδων στη χώρα μας, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, είναι 3.700 θερμίδες έναντι 3.100 τη δεκαετία του ΄70. Τα Ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Ενδεικτικά στις ηλικίες 8 - 10 ετών, τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών είναι 29% και των παχύσαρκων 13%. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το 2007 οι υπέρβαροι ήταν 1,6 δισ. και οι παχύσαρκοι 400 εκατομμύρια. Ωστόσο το 2015 εκτιμάται, ότι οι υπέρβαροι θα υπερβούν τα 2,3 δισ. και οι παχύσαρκοι τα 700 εκατ., ενώ 357 εκατ. άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και σύμφωνα με τον ΠΟΥ η προοπτική είναι, το 2025, να υπερβούν τα 500 εκατομμύρια.

Στο πλαίσιο των Ημερίδων Μεταβολισμού που διοργάνωσαν για 17η χρονιά το Ελληνικό Κέντρο Μεταβολικών Νοσημάτων και το Διαβητολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Πειραιά Τζάνειο παρουσιάστηκαν επίσης, τα νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, που δίνουν έμφαση στην εξατομίκευση των αγωγών, στη συμμόρφωση και στην επικοινωνία γιατρού - ασθενούς.

Στο σημαντικό θέμα της οικονομίας στην υγεία σε συνθήκες κρίσης, αναφέρθηκε στη σχετική του εισήγηση ο Λέκτορας Κυριάκος Σουλιώτης, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, επέδειξε μια πρωτοφανή αύξηση σε ορισμένες κατηγορίες δαπάνης υγείας, όπως π.χ. στο φάρμακο όπου η μέση ετήσια αύξηση της περιόδου 2000-2008 ξεπέρασε το 11%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στον ΟΟΣΑ ήταν 3,5%. Αντιστοίχως, η Ελλάδα το 2009 κατείχε την πρώτη θέση στον ΟΟΣΑ στο δείκτη διενέργειας αξονικών τομογραφιών (320 / 1.000 κατοίκους), ενώ η Γερμανία χώρα που παράγει υψηλή απεικονίστική τεχνολογία, στην προτελευταία (49 / 1.000 κατοίκους).

«Ενώ αθροιστικά οι προϋπολογισμοί των εντασσόμενων ταμείων ανήλθαν το 2011 στα 7,8 δισ. ευρώ, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καλείται να προσαρμοστεί το 2012 σε έναν προϋπολογισμό εσόδων ο οποίος ανέρχεται σε 5,8 δισ. ευρώ, αν και σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα καταγεγραμμένο ρυθμό είσπραξης πόρων, αυτοί δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο νέος Οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των συσσωρευμένων υποχρεώσεων των εντασσόμενων φορέων, με τη διαιώνιση του προβλήματος αυτού να απειλεί ακόμη και τον πιο ουσιαστικό λόγο σύστασής του: Τη διαπραγματευτική του δύναμη λόγω του εύρους της ασφαλιστικής του βάσης» ανέφερε ο κ. Σουλιώτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι παράγοντες προκαλούν το θυμό


Τι υποστηρίζει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Οι νεότεροι, όσοι έχουν παιδιά και οι λιγότερο μορφωμένοι είναι οι τρεις κατηγορίες ανθρώπων που είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν θυμό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Ο θυμός, ένα από τα πιο κοινά αρνητικά συναισθήματα, μπορεί να έχει σημαντικές ψυχικές και σωματικές συνέπειες αν διαρκεί πολύ, αν και η σύγχρονη ψυχολογία τον θεωρεί μάλλον ως ένα φυσικό συναίσθημα, που ορισμένες φορές μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο, γι’ αυτό, άλλωστε, ενθαρρύνει την εκδήλωσή του. Μάλιστα μια προηγούμενη μελέτη έχει διαπιστώσει ότι όσοι εκφράζουν συχνά το θυμό τους (σε λογικά πλαίσια!) μπορούν να ζήσουν περισσότερο από όσους τον κρατούν μέσα τους.

Η νέα έρευνα έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο υπό τον καθηγητή Σκοτ Σίμαν του τμήματος κοινωνιολογίας, σύμφωνα με το Live Science, και θα δημοσιευτεί στο “International Handbook of Anger” (Διεθνές Εγχειρίδιο του Θυμού), που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2010.

Οι νεότεροι άνθρωποι κάτω των 30 ετών νιώθουν πιο συχνά θυμό σε σχέση με τους μεγαλύτερους, κυρίως επειδή βιώνουν μεγαλύτερη πίεση χρόνου, περισσότερες οικονομικές δυσκολίες (ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης) και μεγαλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον τους.

Η έλλειψη χρόνου και το συνακόλουθο αίσθημα πίεσης είναι ο συχνότερος παράγων πρόκλησης θυμού.

Πέρα από τις πολλές χαρές της, μια οικογένεια με παιδιά (ειδικά όταν αυτά είναι άτακτα…) είναι ένα περιβάλλον όπου συχνά γεννιούνται συναισθήματα θυμού και επιθετικές συμπεριφορές, κάτι που ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.

Οι περισσότερο μορφωμένοι είναι λιγότερο επιρρεπείς στον θυμό και, όταν θυμώνουν, μιλάνε πιο ανοιχτά από τους λιγότερους μορφωμένους για τις αιτίες του θυμού τους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι γενικά ο αυτοέλεγχος αυξάνεται ανάλογα με το επίπεδο της μόρφωσης ενός ανθρώπου.

Όσοι έχουν μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, τείνουν να έχουν και περισσότερο θυμό, κάτι που ισχύει επίσης περισσότερο για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι να προσέξετε στη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης 2012



Ιδιαίτερη προσοχή θα επιδεικνύουν οι υπάλληλοι των εφοριών που θα παραλαμβάνουν τις φορολογικές δηλώσεις στα συνοδευτικά δικαιολογητικά τα οποία αφορούν τα εισοδήματα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι και τα δικαιολογητικά για τα ποσοστά αναπηρίας Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προς τις εφορίες, με την οποία παρέχονται οδηγίες για την αποφυγή των συνηθέστερων λαθών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και ειδικά αυτών που σχετίζονται με τις αλλαγές που έχουν γίνει στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης της Ε1.

Σημειώνεται ότι φέτος επιτρέπεται να υποβάλουν χειρόγραφα στις εφορίες ή ταχυδρομικά τη φορολογική τους δήλωση μόνο οι συνταξιούχοι και οι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 12.000 ευρώ.

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέσω internet.

Το πλήρες κείμενο της ΠΟΛ.1106/24.4.2012 έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Οργάνωση υπηρεσιών - οδηγίες για την παραλαβή, κωδικογράφηση και αποστολή στη Γ.Γ.Π.Σ. για εκκαθάριση, των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οικονομικού έτους 2012.

Όπως σας είναι γνωστό, κατά την περίοδο παραλαβής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, δημιουργείται υψηλός φόρτος εργασίας για το σύνολο των υπηρεσιών και των στελεχών τους. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται κατά το χρονικό αυτό διάστημα, απαιτείται η άμεση προετοιμασία, σωστή οργάνωση, κατάρτιση του προσωπικού και ενημέρωση όλων, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την ταχύτερη ολοκλήρωση εκκαθάρισης των δηλώσεων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

1. Συντονισμός του έργου της παραλαβής, κωδικογράφησης και αποστολής.

Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ορίζεται ως συντονιστής του έργου της παραλαβής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος καθώς και της κωδικογράφησης και αποστολής τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) για εκκαθάριση, με αναπληρωτή συντονιστή τον/την Προϊστάμενο/η της Υποδιεύθυνσης Φορολογίας.

Σε περίπτωση που ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. κρίνει απαραίτητο, μπορεί να ορίσει ως συντονιστή για το έργο της παραλαβής, κωδικογράφησης και αποστολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τον/την Υποδιευθυντή/ντρια Φορολογίας.

2. Δημιουργία και στελέχωση ομάδας.

Οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. να συστήσουν ομάδα για την παραλαβή, την κωδικογράφηση, την καταχώρηση και την αποστολή των φορολογικών δηλώσεων στη Γ.Γ.Π.Σ., ώστε να επιτευχθεί η ταχεία εκκαθάριση.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων στην Ομάδα μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας και, ανά περίπτωση.

Η παραπάνω ομάδα θα στελεχωθεί από έμπειρους και εξειδικευμένους υπαλλήλους, οι οποίοι και θα εφοδιαστούν έγκαιρα με το απαραίτητο ενημερωτικό υλικό (εγκυκλίους, έντυπα, φυλλάδια οδηγιών).

3. Χώρος και χρόνος παραλαβής δηλώσεων

Σε κάθε Δ.Ο.Υ. θα επιλεγούν, ανάλογα και με την αρχιτεκτονική του οικήματος αυτής, χώροι παραλαβής δηλώσεων κατά προτίμηση ισόγειοι, ώστε να γίνεται εύκολα η πρόσβαση των φορολογουμένων. Σε Δ.Ο.Υ. με μεγάλο αριθμό φορολογουμένων πρέπει να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι παραλαβής, ώστε να επιτευχθεί ορθολογική κατανομή του κοινού για καλύτερη εξυπηρέτησή του.

Σημειώνεται ότι η παραλαβή θα αρχίζει ταυτόχρονα με την έναρξη του χρόνου συναλλαγής και θα συνεχίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου συναλλαγής, κάθε μέρα.

Οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. θα μεριμνούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων. Στις Δ.Ο.Υ. που λειτουργούν Σ.Τ.Ε.Π. η παραλαβή των δηλώσεων θα γίνεται και στους χώρους αυτούς που διαθέτουν και καθίσματα αναμονής.

4. Σήμανση της εισόδου της Δ.Ο.Υ.

Στην είσοδο κάθε Δ.Ο.Υ. θα αναρτώνται πινακίδες, οι οποίες θα πληροφορούν το κοινό για τα σημεία εξυπηρέτησής του (γραφεία παραλαβής των δηλώσεων, το Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών (Γ.Ε.ΠΟ), τα σημεία προμήθειας εντύπων κ.λπ.).

5. Δημιουργία Γραφείων Ενημέρωσης Πολιτών (Γ.Ε.ΠΟ.) - Διαχείριση εντύπων.

Σε όλες τις Δ.Ο.Υ. θα δημιουργηθούν με μέριμνα των Προϊσταμένων αυτών Γραφεία Ενημέρωσης Πολιτών, στα οποία μπορούν ν' απευθύνονται οι πολίτες για τα ερωτήματα που έχουν σε θέματα δηλώσεων εισοδήματος. Η παραλαβή και η διαχείριση των φορολογικών εντύπων και η χορήγηση στους πολίτες θα γίνεται με συνέπεια προς αποφυγή προστριβών και δυσμενών σχολίων για τη Διοίκηση.

6. Ροή εργασιών

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε, κατά την παραλαβή των δηλώσεων, η παραμονή του πολίτη στη Δ.Ο.Υ. να είναι η απολύτως απαραίτητη για τον ορθό έλεγχο της δήλωσης. Όταν ο χρόνος αναμονής ξεπερνά εύλογο χρονικό διάστημα, τότε θα αυξάνεται αμέσως ο αριθμός των υπαλλήλων, που παραλαμβάνουν δηλώσεις, πάντα με ευθύνη του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά την παραλαβή των δηλώσεων, στα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά και ιδίως στις Υπεύθυνες Δηλώσεις, όπου αυτές προβλέπονται ως δικαιολογητικά από το νόμο καθώς και στις βεβαιώσεις αναπηρίας, οι οποίες πρέπει να έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την 1035166ΜΟΟ/Α0012/ΠΟΛ.1087/9.3.1993 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επισημαίνεται ότι από 1.9.2011 και μετά οι βεβαιώσεις εκδίδονται από τα αρμόδια ΚΕΠΑ. Οι αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας που είχαν εκδοθεί πριν την 1/9/2011 από τις Α'/θμιες Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών, της Περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να χρησιμοποιούνται εφόσον ισχύουν, χωρίς να απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εξετάζονται εκ νέου από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ. Αν έχει σημειωθεί μεταβολή των προεκτυπωμένων στοιχείων στη Δ/νση κατοικίας ή στην οικογενειακή κατάσταση, οι δηλώσεις θα δίδονται από τους υπαλλήλους παραλαβής, σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα, στο Μητρώο για τη διόρθωση των στοιχείων που μεταβλήθηκαν. Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι οι δηλώσεις που αναφέρουν μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση, πρέπει να συνοδεύονται με τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν τις σχετικές μεταβολές (π.χ. Διαζύγιο, Αντίγραφο Αγωγής για διαζύγιο ή διατροφή ή πρακτικό κατανομής της κοινής περιουσίας). Οι δηλώσεις αυτές επιστρέφονται αυθημερόν στην ομάδα παραλαβής. Οι σχετικές βεβαιώσεις μεταβολής των ατομικών στοιχείων θα σταλούν στους πολίτες, ταχυδρομικά, από το Τμήμα Μητρώου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε αναγραφή του τηλεφώνου του φορολογουμένου στη δήλωσή του.

Σε όσες περιπτώσεις παρουσιάζονται δυσκολίες κατά την παραλαβή των δηλώσεων, οι φορολογούμενοι θα απευθύνονται στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών της Δ.Ο.Υ. ή στον υπάλληλο που έχει ορισθεί για χορήγηση διευκρινίσεων και πληροφοριών.

7. Σημειώνουμε επίσης τα εξής:

Η συνεχής παρουσία των προϊσταμένων στα σημεία παραλαβής δηλώσεων και η ευελιξία στη σύνθεση (αριθμό) των υπαλλήλων, που παραλαμβάνουν δηλώσεις, ανάλογα με την προσέλευση των πολιτών είναι απαραίτητη.

Είναι λογικό η αυξημένη προσέλευση των πολιτών να συνεπάγεται μεγαλύτερες ανάγκες στην καθαριότητα. Με ευθύνη των προϊσταμένων, θα πρέπει ο χώρος των Δ.Ο.Υ. να παραμένει καθαρός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Να ληφθεί μέριμνα για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας και εξυπηρέτησης των AMΕΑ, για παράδειγμα τοποθέτηση καθισμάτων, ανοικτοί χώροι πρόσβασης για αναπηρικά καροτσάκια κ.λπ.

8. Καταγραφή παραπόνων πολιτών και υποδείξεων υπαλλήλων

Ο υπεύθυνος της ομάδας θα συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με τα προβλήματα, τα παράπονα καθώς και τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους, τα οποία θα αποστείλει, ως εξής:

Για την διαδικασία παραλαβής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, στη Δ/νση Οργάνωσης, μέχρι τις 30/6/2012, στα FAX 210 3230829 & 2103217280.

Για την κωδικογράφηση και αποστολή αυτών στη Δ/νση Φορολογίας Εισοδήματος, μέχρι τις 30/10/2012, στο FAX 210 3375001.

Τα δεδομένα αυτά θα αξιοποιηθούν για την ανασκόπηση και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων και παρέμβαση όπου απαιτείται.

9. Παροχή διευκρινίσεων

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να απευθύνεστε στις Δ/νσεις της Κ.Υ., κατά λόγο αρμοδιότητας και συγκεκριμένα: α) Για τη Δ/νση Φορολογίας Εισοδήματος: 210 3375376, 210 3375377. β) Για τη Δ/νση Οργάνωσης (Δ6) στα τηλ.: 210 3228218 και 210 3219089.

ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΟΠΩΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Φ.Ε. ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. ΟΙΚΟΝ. ΕΤΟΥΣ 2011

Εφιστάται η προσοχή όλων των υπευθύνων & υπαλλήλων κατά τον έλεγχο των Φορολογικών Δηλώσεων, όσον αφορά στα παρακάτω σημεία:

1. Έχουν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί που αφορούν στην κύρια και στις δευτερεύουσες κατοικίες εκτός από τους κωδικούς των ποσοστών συνιδιοκτησίας. Όταν η κύρια ή η δευτερεύουσα κατοικία είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη, ο φορολογούμενος θεωρεί ότι δεν πρέπει να συμπληρωθεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

2. Δεν μεταφέρονται τα στοιχεία της μισθωμένης κύριας κατοικίας στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης.

3. Έχουν συμπληρωθεί στοιχεία κυκλοφορίας αυτοκινήτων χωρίς αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

4. Έχουν συμπληρωθεί τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας στον πίνακα δαπανών και δεν έχουν μεταφερθεί σωστά τα ποσά στους κωδικούς 727 - 728 του πίνακα προσδιορισμού ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης. Στους κωδικούς 727 - 728 συμπληρώνονται τα ποσά των τόκων και τα ποσά της αποπληρωμής του κεφαλαίου.

5. Έχει συμπληρωθεί η ένδειξη έγγαμος και δεν έχει συμπληρωθεί ΑΦΜ συζύγου.

6. Δεν έχουν συμπληρωθεί οι μήνες ιδιοκατοίκησης της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών.

7. Δεν συμφωνούν τα m2 της μισθωμένης κύριας κατοικίας που συμπληρώνονται στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης με τα m2 του πίνακα δαπάνης ενοικίου.

8. Έχει συμπληρωθεί η ένδειξη που αφορά συνταξιούχο ηλικίας άνω των 65 για τον υπόχρεο ή τη σύζυγο χωρίς εισόδημα από συντάξεις.

9. Συμπλήρωση του αριθμού καταχώρησης στη δήλωση με δυσανάγνωστους χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρησης από το σύστημα TAXIS, με αυτή που πληκτρολογήθηκε.

10. Δεν έχει συμπληρωθεί η επιφάνεια της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών ενώ είναι συμπληρωμένα όλα τα υπόλοιπα στοιχεία.

11. Δεν υπάρχει σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

12. Έχουν συμπληρωθεί κωδικοί που αφορούν στη σύζυγο και δεν έχει συμπληρωθεί ΑΦΜ συζύγου.

13. Έχει καταχωρηθεί ημερομηνία θανάτου στο Μητρώο και η δήλωση υποβάλλεται χωρίς την ένδειξη του αποβιώσαντος (κωδ. 331) ή αντίστροφα υπάρχει η ένδειξη αποβιώσαντος (κωδ. 331) χωρίς σχέση κληρονόμου στο Μητρώο.

14. Υπάρχουν συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο.

15. Η δήλωση υποβάλλεται από γυναίκα υπόχρεη και έχουν συμπληρωθεί οι κωδικοί που αφορούν στη σύζυγο.

16. Δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων στις οποίες δε διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων μόνο με τα σταθερά στοιχεία καθενός.

17. Έχουν συμπληρωθεί τόκοι για στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας, χωρίς να έχει συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των δανείων στους κωδικούς 069 - 070 του πίνακα δαπανών.

18. Έχουν συμπληρωθεί μέτρα μήκους σκάφους χωρίς αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης.

Εφόσον είναι εφικτό, τα παραπάνω σημεία θα μπορούσαν να ελέγχονται τη στιγμή της παραλαβής της δήλωσης, ώστε να διορθώνονται αμέσως και να μην υπάρχει ταλαιπωρία για το φορολογούμενο και αργοπορία στην αποστολή των δηλώσεων. Ο έλεγχος και η διόρθωση των συνήθων λαθών, θα γίνεται μόνο όταν δεν υφίσταται μεγάλη αναμονή για την παραλαβή της δήλωσης.

Επισημαίνουμε ότι αναλυτικότερες οδηγίες για την αποφυγή από τους πολίτες των συνηθέστερων λαθών κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 καταχωρούνται και στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ του Υπουργείου Οικονομικών (ηλεκτρονική δ/νση: www.gsis.gr, θεματική ενότητα: Φορολογικός Οδηγός/Χρήσιμες Πληροφορίες/Φόρος Εισοδήματος/Οδηγίες συμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων).

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε1 ΟΙΚΟΝ. ΕΤΟΥΣ 2012 ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1. Όταν συμπληρώνεται η ένδειξη «έγγαμος», είναι απαραίτητο να συμπληρώνεται ο ΑΦΜ της συζύγου σε κάθε περίπτωση που συμπληρώνονται κωδικοί - ποσά που αφορούν την σύζυγο στην δήλωση Ε1.

2. Στον πίνακα 2.8 στους κωδικούς 013-014 σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούμενος ή η σύζυγος του είναι συνταξιούχος και έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1946.

3. Στον πίνακα 2.10 στους νέους κωδικούς 017 - 018 θα πρέπει να σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούμενος ή η σύζυγος του έχουν γεννηθεί από 1-1-1981 και μετά.

4. Στον πίνακα 2.11 στους κωδικούς 021-022 σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» αν ο φορολογούμενος ή και η σύζυγος του από 1.1.2011 και μετά έχει υποπέσει σε παραβάσεις των περιπτ. α' και η' της παραγρ. 8 και των περιπτ. α' και β' της παραγρ. 10 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997, (μη έκδοση στοιχείου, μη καταχώρηση ή ανακριβής καταχώρηση στοιχείων, έκδοση πλαστού ή εικονικού στοιχείου, λήψη εικονικού στοιχείου, νόθευση φορολογικού στοιχείου, καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων χωρίς φορολογικό στοιχείο) που αφορούν τη χρήση 1.1.2011 έως 31.12.2011, εφόσον τους έχει κοινοποιηθεί μέχρι τη λήξη υποβολής της δήλωσης.

5. Στον πίνακα 2.12 στους κωδικούς 025-026 σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούμενος ή και η σύζυγος του εμπίπτει στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 73 του ν. 3842/2010, με τις οποίες δίδονται κίνητρα στις επιχειρήσεις που μειώνεται ο κύκλος εργασιών προκειμένου να διατηρήσουν το προσωπικό τους.

6. Στον πίνακα 2.16 στους κωδικούς 029-030 σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούμενος ή και η σύζυγος του έχει περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις κτλ.) στο εξωτερικό.

7. Στον πίνακα 4Β.2 στους κωδικούς 921 - 922 γράφεται μόνο το καθαρό εισόδημα από αλιευτική δραστηριότητα, με βάση το αντικειμενικό σύστημα το οποίο σημειώνεται ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στους κωδικούς 461-462 του πίνακα αυτού.

8. Στον πίνακα 4Β.5 στους κωδικούς 923-924 γράφεται μόνο το καθαρό εισόδημα από αλιευτική δραστηριότητα με βάση το αντικειμενικό σύστημα το οποίο σημειώνεται ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στους κωδικούς 915-916 του πίνακα αυτού.

9. Στον πίνακα 4Β.9 στους κωδικούς 479-480 γράφονται τα καθαρά κέρδη της ατομικής επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος μέχρι 100 KW, στην ημεδαπή μεταφέροντάς τα από το έντυπο Ε3 το οποίο συνυποβάλλεται με τη δήλωση. Τα κέρδη αυτά δηλώνονται στους κωδικούς αυτούς για πληροφοριακούς λόγους και πρέπει να γράφονται επίσης και στους κωδικούς 401-402 για τη φορολογία τους.

10. Στον πίνακα 4Β.10 στους κωδικούς 481-482 γράφονται τα καθαρά κέρδη της ατομικής αγροτοτουριστικής επιχείρησης δυναμικότητας, μέχρι 10 δωματίων, στην ημεδαπή μεταφέροντάς τα από το έντυπο Ε3 το οποίο συνυποβάλλεται με τη δήλωση. Τα κέρδη αυτά δηλώνονται στους κωδικούς αυτούς για πληροφοριακούς λόγους και πρέπει να γράφονται επίσης και στους κωδικούς 401-402 για τη φορολογία τους.

11. Στον πίνακα 4Δ στους νέους κωδικούς 515 - 516 γράφεται το υπόλοιπο της ζημιάς που προέκυψε από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος στην ημεδαπή και έχει δικαίωμα να μεταφερθεί για συμψηφισμό από το προηγούμενο οικον. έτος. Στην περίπτωση που έχει περαιώσει στη χρήση αυτή με τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του ν. 3296/2004 και από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία προέκυψε ζημιά, τότε η ζημιά αυτή δεν μεταφέρεται για συμψηφισμό στις επόμενες χρήσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στις εν λόγω διατάξεις κι επομένως στους κωδικούς αυτούς δεν θα συμπεριλαμβάνεται η ζημιά αυτή.

12. Στον πίνακα 4Ε.6 στους κωδικούς 175 - 176 γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα των κατοικιών που εκμισθώνονται, υπεκμισθώνονται και παραχωρούνται δωρεάν, εφόσον καθεμία έχει επιφάνεια πάνω από 300 τ.μ. και το εισόδημά τους αυτό έχει γραφεί αντίστοιχα στους κ.α. 103- 104, 111 - 112 και 129- 130 του ίδιου πίνακα. Επίσης, στους κωδικούς αυτούς (175-176) γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα που προκύπτει από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση οποιουδήποτε ακινήτου για επαγγελματική ή εμπορική χρήση, ανεξαρτήτως της επιφάνειάς του (συμπεριλαμβανομένων των γαιών), εφόσον με το εισόδημα αυτό έχουν συμπληρωθεί οι αντίστοιχοι κωδικοί αριθμοί του πίνακα αυτού.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στους κωδικούς αυτούς δε γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα των πιο πάνω ακινήτων που αποκτούν εταιρίες, κοινωνίες, κοινοπραξίες κτλ., που φορολογούνται με το άρθρο 10 του Κ.Φ.Ε.

13. Στον πίνακα 4Ε.7 στους κωδικούς 131-132 γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα μόνο των οικοδομών που εκμισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και κλινικές, εφόσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6 και 16 του ν. 3028/2002 και του άρθρου 4 του ν. 1577/1985 και ανακατασκευάζονται από 23.4.2010 και μετά. Το εισόδημα αυτό πρέπει να γράφεται και στους αντίστοιχους κωδικούς εκμίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης - ιδιόχρησης του πίνακα 4Ε της δήλωσης.

14. Στον πίνακα 4Ε.8 στους κωδικούς 133-134 γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα μόνο των οικοδομών που εκμισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται ως καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βιομηχανοστάσια ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση, εφόσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6 και 16 του ν. 3028/2002 και του άρθρου 4 του ν. 1577/1985 και ανακατασκευάζονται από 23.4.2010 και μετά. Το εισόδημα αυτό πρέπει να γράφεται και στους αντίστοιχους κωδικούς εκμίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης - ιδιόχρησης του πίνακα 4Ε της δήλωσης.

15. Στον πίνακα 4Ζ.12 στους κωδικούς 395 - 396 γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα των κατοικιών που εκμισθώνονται, υπεκμισθώνονται και παραχωρούνται δωρεάν στην αλλοδαπή, εφόσον καθεμία έχει επιφάνεια πάνω από 300 τ.μ., καθώς και το ακαθάριστο εισόδημα από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση στην αλλοδαπή οποιουδήποτε ακινήτου για επαγγελματική ή εμπορική χρήση, ανεξάρτητα της επιφάνειάς του (συμπεριλαμβανομένων των γαιών). Το εισόδημα αυτό πρέπει επίσης να έχει γραφτεί αντίστοιχα στους κωδικούς αριθμούς 171 - 172.

16. Στον πίνακα 5.1 α)στο νέο κωδικό 205 γράφεται το οκταψήφιο τμήμα του αριθμού παροχής ρεύματος ο οποίος αφορά μόνο την κύρια κατοικία, π.χ. Αριθμός Παροχής Ρεύματος 100493984 - 013. Στον κωδικό 205 γράφεται το 00493984. Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται προαιρετικά για πληροφοριακούς λόγους.

Επισήμανση: Σε περίπτωση αλλαγής κύριας κατοικίας μέσα στο έτος 2011, στον πίνακα 5.1α της δήλωσης θα συμπληρωθούν τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας και θα επισυναφθεί χειρόγραφη κατάσταση με την ίδια γραμμογράφηση με τα στοιχεία της άλλης κύριας κατοικίας.

Το ποσό της υπολογισθείσας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την χειρόγραφη κατάσταση, θα συμπληρωθεί στους κωδικούς 707 - 708.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης που συμπληρώνεται στους κωδικούς 707 - 708, για λοιπές δευτερεύουσες κατοικίες υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως για την κύρια κατοικία και μειώνεται από τον φορολογούμενο κατά 50%. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων έχει προβλεφθεί ο ίδιος τρόπος αντιμετώπισης.

17. Στον πίνακα 5.1 ζ στον κωδικό 769 γράφεται η ετήσια δαπάνη που έχει καταβληθεί για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

18. Στον πίνακα 5.1η στον κωδικό 770 γράφεται η ετήσια δαπάνη που έχει καταβληθεί για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, η οποία ορίζεται στο εκάστοτε κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν εφαρμόζεται η αντικειμενική δαπάνη όταν ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό ή όταν ο ίδιος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό και πάνω (67%) από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι ηλικίας άνω των εξήντα πέντε (65) ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο.

19. Στον πίνακα 6.3 στους κωδικούς 659-660 τα ποσά των επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής σε περιπτώσεις προσδιορισμού του γεωργικού εισοδήματος με την αντικειμενική μέθοδο, δεν θα αναγράφονται στους κωδικούς αυτούς γιατί από τη χρήση 2011 και μετά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον περιορισμό των τεκμηρίων (σχετ. η ΠΟΛ.1079/12.4.2011 απόφαση του Υπ. Οικονομικών). Θα αναγράφονται όμως στους κωδικούς 995 - 996 προκειμένου να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως προβλέπεται στην ΠΟΛ.1167/2.8.2011 απόφαση του Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών.

20. Στον πίνακα 6.4 στους νέους κωδικούς 657 - 658 γράφονται τα εισοδήματα τα οποία εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όπως ρητά αναφέρει η παράγραφος 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 και μέχρι το οικ. έτος 2011 δηλώνονται στους κωδικούς 659-660.

Επισημαίνεται ότι μετά την τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 με την περ. β' της παραγράφου 5 του άρθρου 38 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α' - 27/10/2011), απαλλάσσονται όλα τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, περιλαμβανομένου και του εξωιδρυματικού επιδόματος της περ. ε' της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ.

21. Στον πίνακα 6.5 στους κωδικούς 661 -662 γράφεται το επίδομα του ΟΑΕΔ που έχει εισπραχθεί μέσα στο 2011.

22. Στον πίνακα 6.14 στους κωδικούς 783-784 γράφονται τα ποσά επαναπατριζόμενων κεφαλαίων στη χρήση 2011.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ποσά από επαναπατριζόμενα κεφάλαια μπορούν να διατεθούν μόνο για την κάλυψη των τεκμηρίων που ορίζονται στο άρθρο 17 του Κ.Φ.Ε.

23. Στον πίνακα 7.1 στον κωδικό 049 γράφεται το συνολικό ποσό των δαπανών που πραγματοποίησε στην Ελλάδα μέσα στο 2011, ο φορολογούμενος, η σύζυγος του και τα τέκνα που τον βαρύνουν για την αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών, με εξαίρεση τα ποσά των αποδείξεων μέσω της "Κάρτας Αποδείξεων" τα οποία προεκτυπώνονται στον κωδικό 341 της δήλωσης. Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ.

Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες.

Δηλαδή περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών. Διευκρινίζεται ότι περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των Ε.Λ.Τ.Α., εταιρειών Courier, πινακίδα χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο κτλ.) όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης, των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά). Όταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι, δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα δεν λαμβάνονται υπόψη:

α) οι δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.

β) οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κτλ.

γ) οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ' οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών κ.λπ.

δ) οι δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστικών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

Οι αποδείξεις δαπανών δεν υποβάλλονται με τη φορολογική δήλωση όπως και για τις ηλεκτρονικές υποβαλλόμενες δηλώσεις δε υποβάλλονται και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, τα οποία φυλάσσονται από το φορολογούμενο και παραδίδονται εφόσον ζητηθούν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτοί που δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό, χωρίς να προσκομίσουν αποδείξεις κατά ρητή διάταξη του νόμου είναι οι:

α) οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή και τα λοιπά πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 47 του Κ.Φ.Ε. Πρόκειται για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και των στρατιωτικών, που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και των υπαλλήλων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, των υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και των υπαλλήλων της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες

β) όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας

γ) οι φυλακισμένοι και

δ) οι κάτοικοι κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνολικού εισοδήματός τους.

Οι φορολογούμενοι (ο σύζυγος ή η σύζυγος) που ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες θα πρέπει να έχουν διαγραμμίσει τους κωδικούς 023-024 αντίστοιχα.

Τονίζεται ότι όσοι επικαλούνται μήνες διαμονής θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν εάν θα προσκομίσουν ή όχι τις αποδείξεις.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι, οι λοιποί κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα δεν προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών, δεδομένου ότι δεν δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της φορολογικής κλίμακας.

24. Στον πίνακα 7.6 στους νέους κωδικούς 075 - 076 γράφονται τα χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί λόγω δωρεάς είτε απευθείας είτε μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων στο «Λογαριασμό αλληλεγγύης για την απόσβεση του Δημόσιου Χρέους» με κωδικό αριθμό 26132462 που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Για να αναγνωριστεί η δαπάνη αυτή απαιτείται το αποδεικτικό κατάθεσης του ποσού στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στο οποίο πρέπει να αναφέρεται ρητά ότι η κατάθεση έγινε για το «Λογαριασμό αλληλεγγύης για την απόσβεση του Δημόσιου Χρέους». Ποσοστό 20% της δαπάνης αυτής θα αφαιρεθεί από το φόρο.

25. Στον πίνακα 7.10 στους νέους κωδικούς 092 - 096 σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούμενος φιλοξενείται.

26. Στον πίνακα 7.16 στους νέους κωδικούς 077 - 078 γράφεται το διπλάσιο ποσό του μισθώματος που καταβλήθηκε από ελεύθερο επαγγελματία ή ατομική επιχείρηση τριτογενούς τομέα που είναι εγκατεστημένη σε κτίριο της περιοχής «Γεράνι» (η οποία ορίζεται από τις οδούς Πειραιώς, Επικούρου, Ευρυπίδου, Αθηνάς του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας) ή της περιοχής «Μεταξουργείο» (το οποίο ορίζεται από τους οδικούς άξονες Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Αγίου Κωνσταντίνου, Πειραιώς και Ιερά Οδός) και προβλέπεται στα π.δ. της 2./13-7- 1994(Δ'704)) και της 23.7/19.8.1998 (Δ' 616). Εξαιρούνται και δεν αναγράφονται στους κωδικούς αυτούς τα μισθώματα εστιατορίων, αναψυκτηρίων, κέντρων διασκέδασης, αναψυχής, χώρων συναθροίσεων κοινού και καταστημάτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών που λειτουργούν σε κτίρια των περιοχών αυτών. Ποσό ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος που καταβάλλεται από ελεύθερο επαγγελματία ή ατομική επιχείρηση τριτογενούς τομέα που είναι εγκατεστημένη στις εν λόγω περιοχές εκπίπτει από το φόρο (παρ. Β2 και Δ, άρθρο 43 και παρ. Β2 και Δ, άρθρο 44 του ν. 4030/2011). Σχετική η ΠΟΛ.1096/3.4.2012 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ.

27. Στον πίνακα 7.17 στους νέους κωδικούς 663 - 664 γράφεται το συνολικό ποσό που επενδύθηκε το 2011 στην παραγωγή κινηματογραφικού έργου μεγάλου μήκους με προορισμό την προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα (παρ. 9 άρθρο 73 ν. 3842/2010).

28. Στον πίνακα 7.18 στους νέους κωδικούς 033 - 036 διαγραμμίζεται το γράμμα «α» αν δεν δραστηριοποιείται ο φορολογούμενος επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα ή δεν είναι μέτοχος Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή μέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα. Στην περίπτωση αυτή ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) της επένδυσης αυτής θα μειώσει το φόρο. Διαγραμμίζεται το γράμμα «β» αν δραστηριοποιείται ο φορολογούμενος επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα ή είναι μέτοχος Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή μέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα.

Στην περίπτωση αυτή ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) της επένδυσης αυτής θα μειώσει το εισόδημα (ΠΟΛ.1132/6.6.2011).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σύμφωνα με την παραγρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ η φορολογική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από κάθε υπόχρεο που ασκεί επιχείρηση ή επάγγελμα, καθώς και από κάθε άλλο υπόχρεο του οποίου η δήλωση υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

Σημειώνεται ότι, εφόσον ο ΚΒΣ δε θεωρεί τον υπόχρεο, επιτηδευματία, όπως για παράδειγμα ο έκτακτα περιστασιακά απασχολούμενος, ο συγγραφέας δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος, εισηγητής επιμορφωτικών σεμιναρίων δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος, ο αγρότης και η αγροτική εκμετάλλευση, εφόσον δεν έχουν ενταχθεί για τη δραστηριότητα αυτή στο κανονικό καθεστώς του ν. 2859/2000 (ΦΠΑ) κτλ., τότε δεν υπάρχει υποχρέωση για ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής του δήλωσης. Αντίθετα τα μέλη που συμμετέχουν σε εταιρίες της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ, καθώς και όσοι αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική αμοιβή, υποβάλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά.

Επισημαίνεται ότι, οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012, των υπόχρεων των περιπτώσεων α', δ', ε', στ', ζ', η', θ', και Γ της παραγράφου 1 του άρθρου 61 του ΚΦΕ (εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κ.λπ.), όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός και αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και όσοι μετέχουν σε νομικά πρόσωπα της παραγρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ. Οι τελευταίοι μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος τους, είτε σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., είτε προαιρετικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Σχετική η ΠΟΛ.1079/26.3.2012 απόφαση.

ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ

Παράκληση της Υπηρεσίας είναι να μη γίνεται χρήση των καταληκτικών προθεσμιών, αλλά οι πολίτες να προσέρχονται νωρίτερα για να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Στις καταληκτικές ημερομηνίες παρατηρείται πάντα συνωστισμός και ταλαιπωρία των πολιτών.

Γι' αυτό είναι σκόπιμο, οι αρμόδιες φορολογικές αρχές να συστήσουν στους φορείς της περιφέρειάς τους, οι οποίοι εκδίδουν βεβαιώσεις για τις αμοιβές και τους παρακρατημένους φόρους, καθώς και τις δαπάνες (τόκους στεγαστικών δανείων, διαφορά νοσηλειών κτλ.) των υπόχρεων να τις χορηγήσουν έγκαιρα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν πριν από την καταληκτική ημερομηνία που εμπίπτει η περίπτωσή τους, ώστε να εκπληρώσουν με άνεση τη σχετική υποχρέωσή τους.

Τέλος, νια διευκόλυνση τόσο των λογιστών όσο και των Δ.Ο.Υ. ο κάθε λογιστής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) μπορεί να παραλαμβάνει από την αρμόδια για τη φορολογία του Δ.Ο.Υ., έντυπα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος σε αριθμό αντίστοιχο με τον πιθανό αριθμό των πελατών του. Θα πρέπει να επιδειχθεί σύνεση και οικονομία στα έντυπα αφού και φέτος μεγάλος αριθμός φορολογουμένων θα υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση ηλεκτρονικά. Οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. θα ζητήσουν από την ΥΔΕΑΔ τον αριθμό εντύπων που εκτιμούν ότι τους χρειάζεται. Ακόμα οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΕΕΑΔ και ΥΔΕΑΔ) σύμφωνα με το αριθ. 1006546/54/0006Γ/15.1.2007 έγγραφο, να χορηγούν στους επαγγελματικούς φορείς και τις ενώσεις φοροτεχνικών και λογιστών, κατόπιν αιτήσεώς τους και γνωστοποίησης του αριθμού των μελών τους, σχέδια των ζητούμενων εντύπων σε ηλεκτρονική μορφή καθώς επίσης και έναν αριθμό αντιτύπων των εντύπων.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Για την κωδικογράφηση, προετοιμασία και αποστολή των φορολογικών δηλώσεων στη Γ.Γ.Π.Σ. ισχύουν, κατά περίπτωση, όσα αναφέρονται στις ΠΟΛ.1047/21.2.2001, ΠΟΛ.1014/28.1.2002 και επιπλέον διευκρινίζονται τα παρακάτω:

ΚΩΔΙΚΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

1. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ - ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε1

Όσον αφορά το πεδίο με την ένδειξη «ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ» συμπληρώνεται με τον Α.Φ.Μ. του εκπροσώπου, εφόσον είναι απαραίτητη η αναγραφή στοιχείων εκπροσώπου ή αντικλήτου στο σώμα της δήλωσης (κάτοικοι εξωτερικού, επιμέλεια ανήλικου τέκνου, ΑΠΟΒΙΩΣΑΝΤΕΣ κτλ.). Σε περίπτωση που ο εκπρόσωπος είναι γυναίκα, θα συμπληρώσει στο πεδίο τον δικό της Α.Φ.Μ. (δεν θα συμπληρωθεί με τον Α.Φ.Μ. του συζύγου).

Τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρώνονται σε κάθε περίπτωση στα παραλληλόγραμμα τετραγωνίδια, θα αναγράφονται σε όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (είτε η δήλωση συμπληρώνεται και υποβάλλεται από τον ίδιο το φορολογούμενο είτε από τον εκπρόσωπο του), εκτός από τις δηλώσεις που υποβάλλονται για τις περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς.

2. Προκειμένου για εγγάμους κατοίκους εξωτερικού εφόσον διαγραμμίζεται ο κωδικός 319 θα πρέπει να διαγραμμίζεται και ο κωδικός 320, δεδομένου ότι η κατοικία της οικογένειας είναι μία και επομένως η κατοικία της συζύγου είναι η ίδια με αυτή του υποχρέου.

3. Να εξετάζετε αν ο φορολογούμενος, που δηλώνει ότι καταβάλλει ενοίκιο, δικαιούται την έκπτωση αυτή σύμφωνα με τις διατάξεις, καθώς και αν έχει γράψει όλα τα στοιχεία του εκμισθωτή ώστε να τύχει της μείωσης αυτής.

4. Όταν τα ποσά των ασφαλίστρων είναι υψηλά (πάνω από 3.000 ευρώ) αφού ελεγχθούν, ο αρμόδιος υπάλληλος να βάζει την υπογραφή του στο περιθώριο δίπλα στους κ.α. 073-074, προκειμένου να μην καθυστερεί η εκκαθάριση και να μην δημιουργείται πρόβλημα στα στατιστικά στοιχεία της Γ.Γ.Π.Σ.

5. Σε περίπτωση που συμπληρώνονται από τους φορολογούμενους οι κ.α. 131 - 132 και 133 - 134 του πίνακα 4Ε, θα πρέπει να προσκομίζονται τα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1084/13.4.2011, που καθορίζονται με την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού και Τουρισμού.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 10 ΕΝΤΥΠΟΥ Ε1

Σε περίπτωση που έχει συμπληρωθεί ο ΠΙΝΑΚΑΣ I του εντύπου Ε3 «ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘ. 15 ν.3296/04» και έχουν μεταφερθεί τα αντίστοιχα ποσά στους κωδικούς 401¬425, 402-426, 501-517, 502-518 του εντύπου Β1, μετά από έλεγχο από τους αρμόδιους υπαλλήλους, απαιτείται επιπρόσθετα να συμπληρωθούν οι κωδικοί.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημιουργείται Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στο Ρέθυμνο



Οι πιέσεις απέδωσαν καρπούς και τελικά θα δημιουργηθεί στο Ρέθυμνο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας αμέσως μετά τις εκλογές.

Το Ρέθυμνο στερούνταν της απαραίτητης αυτής υπηρεσίας για τα άτομα με αναπηρία, που έπρεπε κάθε φορά που χρειαζόταν να περάσουν από επιτροπή να ταλαιπωρούνται, πηγαίνοντας είτε στο Ηράκλειο είτε στα Χανιά.

Όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο, Μανώλης Τσουπάκης, η Διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε τη δημιουργία ΚΕ.ΠΑ. στο Ρέθυμνο το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του αμέσως μετά τις εκλογές. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν τα απαραίτητα σεμινάρια στους γιατρούς που θα συμμετέχουν στην επιτροπή, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως οι γιατροί που θα συμμετέχουν στην τοπική επιτροπή θα έρχονται από το Ηράκλειο και το Λασίθι και όχι από την Αθήνα, ενώ καλύπτονται όλες οι απαιτούμενες ειδικότητες.

Η επιτροπή θα λειτουργεί όταν θα υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός ατόμων με αναπηρία που θα πρέπει να εξεταστεί για να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους και αυτό θα γίνεται σε κάποιο χώρο στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ).

Όπως τονίζει ο κ. Τσουπάκης, δεν είναι καλύτερη δυνατή λύση να φιλοξενείται η επιτροπή στα ιατρεία διότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος, ωστόσο εκτιμά ότι θα βρεθεί νέος χώρος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ του νομού Ρεθύμνου, Δημήτρης Τσαχάκης, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτεία αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα της δημιουργίας Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στο Ρέθυμνο, εκφράζει όμως τις ενστάσεις του για την ακαταλληλότητα του χώρου όπου θα λειτουργεί η επιτροπή.

Ο ίδιος τονίζει ότι το σωματείο θα παλέψει, ώστε η επιτροπή να εγκατασταθεί σε έναν αξιοπρεπή χώρο, όπως έδωσε τη μάχη για να δει να γίνεται πραγματικότητα το αίτημα για λειτουργία ΚΕΠΑ στο Ρέθυμνο.

Ο κ. Τσαχάκης δεν παραλείπει να αναφέρει και όσους συνέδραμαν το σωματείο και πίεσαν με επιστολές τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο υγείας, δηλαδή την αντιπεριφερειάρχη κα Μαίρη Λιονή και το Εργατικό Κέντρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε αγώνες ΑμεΑ στη Νάουσα μετέχει ο Αντ. Τσαπατάκης




Η ομάδα του Ηρακλείου "Μεγαλόνησος", έχοντας στη σύνθεσή της το διεθνή Χανιώτη κολυμβητή ΑμεΑ Αντώνη Τσαπατάκη, βρίσκεται στη Νάουσα, όπου θα πάρει μέρος σε εξαεθνές τουρνουά κολύμβησης ΑμεΑ. Ο Τσαπατάκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του, μετείχε και σε 4 προκριματικά αγωνίσματα (50μ πρόσθιο-49.12, 50μ πεταλούδα-44.40, 100μ πρόσθιο-1.46.68, 200μ μικτή ατομική-3.4.67, 50μ ελεύθερο-48.50) του μίτινγκ "Βενιζέλεια", ενώ επιστρέφοντας από τη Β. Ελλάδα θα μπει στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του, υπό τις οδηγίες του Κώστα Νικολαντωνάκη (ο οποίος, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν τον συνοδεύει στη Νάουσα), εν όψει των επίσημων αγώνων που ακολουθούν. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ, που θα διεξαχθεί 15-17 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα, θα μεταβεί με την εθνική μας ομάδα στη Γερμανία, όπου θα πάρει μέρος στο ανοιχτό πρωτάθλημα ΑμεΑ της χώρας.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Τσαπατάκης έχει πιάσει όρια για συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου σε δυο αγωνίσματα (50μ πεταλούδα κατηγορίας S5 και 100μ πρόσθιο κατηγορίας SB4).

* Τόσο ο κολυμβητής, όσο και ο προπονητής τους, ευχαριστούν όλους όσοι στηρίζουν την προσπάθεια που κάνει ο Τσαπατάκης και ιδιαίτερα τους χορηγούς του (γυμναστήριο "Παλμός" στη Νέα Χώρα, "Healthy People" του διατροφολόγου-διαιτολόγου Αιμίλιου Τσεπέτη, κατάστημα "Aqua Fit").


Διαβάστε περισσότερα...

Ράβε ξήλωνε…



Δεν πρόλαβε να τελειώσει το παραλιακό πεζοδρόμιο στην βόρεια πλευρά της οδού Μπουμπουλίνας στο λιμάνι και άρχισαν να το ανακατασκευάζουν γιατί ξέχασαν να κάνουν ράμπα για τα ΑμεΑ.


Μάλιστα στο σημείο που επέλεξαν να κάνουν ράμπα δεν θα μπορούν να περάσουν πεζοί γατί δεν μπορεί να κατασκευαστεί διαγράμμιση πεζών στο οδόστρωμα. (απέναντι ακριβώς έχει κάθετο δρόμο).

Οι ράμπες δεν υπήρχαν στην μελέτη; Πως αρχίζει και πως τελειώνει για τους πεζούς αυτό το πεζοδρόμιο;

Όταν φτάσουν στο ύψος του Καραμανλή τι κάνουν οι πεζοί;

Τελικά θα αλλάξω γνώμη για τα φώτα στη μέση του πεζοδρόμιου. Μάλλον έχουν τοποθετηθεί σωστά για να βρίσκονται πάντα σε εντιμότητα οι πεζοί όταν περιδιαβαίνουν την πόλη. Σε αυτή τη πολη δεν πρέπει να χαλαρώνεις πουθενά. Ούτε σε ένα πεζοδρόμιο γιατί αν αφαιρεθείς μπορεί και να βρεθείς αγκαλιά με μια κολώνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Διέγραψαν ολόκληρο το χρέος δανειολήπτριας



Απόφαση-σταθμός του Ειρηνοδικείου Καβάλας.

Στη διαγραφή χρέους 61.600 ευρώ καταναλώτριας προχώρησε το Ειρηνοδικείο Καβάλας.

Είναι η πρώτη φορά που διαγράφεται εξ ολοκλήρου χρέος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και όπως εξηγεί στο thrakitoday.com o Γιώργος Πασχαλίδης, οικονομολόγος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας «η συγκεκριμένα κυρία ήταν χήρα και έπαιρνε μόνο μια σύνταξη 420 ευρώ. Κατέθεσε αίτηση να μπει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει τη δόση της».

Το Ειρηνοδικείο εξέτασε την αίτηση και έκρινε πως το ελάχιστο ποσό δόσης ανέρχεται σε 560 ευρώ, «πολύ περισσότερα δηλαδή απ’ όσα έβγαζε η κυρία. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η εξ ολοκλήρου διαγραφή του χρέους της».

Κάθε έξι μήνες θα επανεξετάζεται η εν λόγω περίπτωση ώστε να διαπιστώνεται εάν υπάρχει αλλαγή στην οικονομική κατάσταση της υπερχρεωμένης καταναλώτριας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόβλεψη-σοκ για την παχυσαρκία στις ΗΠΑ



Θα αφορά το 2030 το 42% του πληθυσμού.

Εάν οι Αμερικανοί συνεχίσουν να παίρνουν βάρος με το ρυθμό που αυτό συμβαίνει σήμερα, το 2030 θα είναι παχύσαρκοι σε ποσοστό 42%, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η αύξηση αυτή σημαίνει πως θα προστεθούν 32 εκατομμύρια παχύσαρκοι στους ήδη υπάρχοντες ενώ οι ιατρικές δαπάνες λόγω της παχυσαρκίας θα φτάσουν τα 549,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ρυθμός αύξησης των παχύσαρκων έχει επιβραδυνθεί την τελευταία δεκαετία και η παχυσαρκία διαμορφώθηκε το 2010 στο 36%, δηλαδή περίπου 78 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί.

Ο αριθμός των ανθρώπων με σοβαρή παχυσαρκία- που έχουν δηλαδή Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 40 ή περίπου 45 επιπλέον κιλά- προβλέπεται να αυξηθεί στο 11% το 2030, από 5% το 2010.

Οι εκτιμήσεις αυτές δεν έχουν συμπεριλάβει τα παιδιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών από την εξωσωματική



Στο 7,2% το ρίσκο που παίρνουν τα ζευγάρια.

Διπλάσιος είναι ο κίνδυνος για γενετικές ανωμαλίες σε όσα μωρά γεννήθηκαν μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, σε σύγκριση με εκείνα που γεννιούνται με φυσιολογικές συνθήκες, έδειξε έρευνα αυστραλών ερευνητών.

Η πρωτοποριακή έρευνα του Πανεπιστημίου Αδελαΐδας, έδειξε ότι το ρίσκο για τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν εξωσωματική γονιμοποίηση είναι 7,2%, σε σύγκριση με 5,8% των ζευγαριών που τεκνοποιούν με φυσιολογικές μεθόδους. Αλλά όταν το σπερματοζωάριο καταλήγει στο ωάριο με την βοήθεια σύριγγας υπάρχει ένα ποσοστό 9,9 % για πιθανές γενετικές ανωμαλίες.

Η έρευνα ακόμα βρήκε ότι η ταχεία κρυοσυντήρηση των εμβρύων, μείωνε δραστικά το ρίσκο γενετικών ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένου της εγκεφαλικής παράλυσης και προβλημάτων καρδιάς, ειδικά με την θεραπεία της σύριγγας.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας ήταν η ανακάλυψη ότι το ρίσκο μπορεί να τριπλασιαστεί στις γυναίκες που χρησιμοποιούν ευρέως διαθέσιμες θεραπείες γονιμότητας χαμηλού κόστους -όπως η κιτρική κλομιφαΐνη- για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας στο σπίτι, χωρίς κλινική επίβλεψη.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ρόδι διεγείρει τις αισθήσεις



Ο χυμός ροδιού αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άντρες και γυναίκες που έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ροδιού, παρουσίασαν μέσα σε δύο εβδομάδες κατακόρυφη αύξηση στα επίπεδα της τεστοστερόνης που έχει χαρακηριστεί ως η ορμόνη του σεξ.

Η ορμόνη αυτή είναι η τεστοστερόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ερωτική επιθυμία και στα δύο φύλα. Επιπλέον, στους άντρες επηρεάζει χαρακτηριστικά όπως η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και η χροιά της φωνής (όσο περισσότερη η τεστοστερόνη, τόσο πιο βαθιά η φωνή), ενώ στις γυναίκες ενισχύει τα οστά και τους μυς.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο, οι οποίοι επιστράτευσαν 58 εθελοντές ηλικίας 21 έως 64 ετών. Όλοι τους υποβλήθηκαν σε μέτρηση της τεστοστερόνης στο αίμα κατά την έναρξη της μελέτης και μετά το πέρας της, ενώ υποβλήθηκαν και σε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και αξιολόγηση 11 συναισθημάτων, μεταξύ των οποίων ο φόβος, η θλίψη, η συστολή και το στρες.

Μέχρι το τέλος των 2 εβδομάδων, όλοι είχαν παρουσιάσει «σημαντική αύξηση» στα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα τους – και μαζί, κατακόρυφη αύξηση στην ερωτική επιθυμία τους. Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις της τεστοστερόνης κυμάνθηκαν από 16% έως 30%, ενώ η αρτηριακή πίεση των εθελοντών μειώθηκε σημαντικά.

Επιπλέον, τα θετικά συναισθήματα των εθελοντών εντάθηκαν, ενώ τα αρνητικά αμβλύνθηκαν, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν βελτίωση στην ψυχική διάθεση αλλά και στη μνήμη τους, ενώ ένιωθαν και λιγότερο στρες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ! Κατασχέθηκαν χάπια με ανθρώπινο κρέας



Παρασκευάζονται στην Κίνα, εντοπίστηκαν στη Νότια Κορέα.

Χιλιάδες κάψουλες που διαπιστώθηκε πως περιείχαν ανθρώπινο κρέας κατέσχεσαν οι αρχές στη Νότια Κορέα. Τα χάπια αυτά εκτιμάται πως παρασκευάζονται στην Κίνα όπου διεφθαρμένο ιατρικό προσωπικό προμηθεύει τις παρασκευάστριες εταιρείες με έμβρυα και βρέφη που γεννήθηκαν νεκρά!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, τμήματα των νεκρών αυτών σωμάτων αποξηραίνονται και τοποθετούνται στις κάψουλες μαζί με διάφορες ουσίες και τα χάπια πωλούνται ως θεραπευτικά πολλών ασθενειών...




Η υπόθεση έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται από τον περασμένο Αύγουστο προκαλώντας σοκ ακόμα και στις τελωνειακές αρχές. Εκτιμάται ότι μόνο τους τελευταίους δέκα μήνες κατασχέθηκαν 17 χιλιάδες χάπια. Σύμφωνα με τους τελωνειακούς, οι ιδιοκτήτες επιχείρησαν να τα περάσουν παράνομα στη χώρα από την Κίνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να εντοπίσετε το άσθμα



Τι πρέπει να προσέχετε.

Υπάρχουν δυσκολίες στην αναπνοή του παιδιού σας; Θέλετε να μάθετε εάν υποφέρει από κάποια ασθένεια; Συνήθως, όπως λένε οι ειδικοί, εάν αντιμετωπίζει πρόβλημα αναπνοής τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει άσθμα. Κι αυτό γιατί, όπως συνεχίζουν, αυτό μπορεί να προσβάλλει παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας. Τα συμπτώματά του αρχίζουν συνήθως στην τυπική τους μορφή, γύρω στην ηλικία των 5 ετών.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Για να μάθετε εάν το παιδί σας έχει άσθμα, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα συμπτώματά του είναι συχνές εξάρσεις βήχα που συμβαίνουν όταν το παιδί παίζει. Μπορεί βέβαια να έχει βήχα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρέπει να ελέγχετε εάν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αρχίζει να χάνει δυνάμεις. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να ελέγχετε εάν κατά την αναπνοή του παιδιού υπάρχει συριγμός. Δηλαδή ακούγεται ένας ήχος, όπως για παράδειγμα, είδος σφυρίγματος, όταν αναπνέει.

Το παιδί μπορεί επίσης να αναπνέει πολύ γρήγορα ή να έχει δύσπνοια. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να αισθάνεται ενοχλήσεις ή πόνο στο στήθος. Να νιώθει ότι έχει ένα σφίξιμο στο λαιμό ή στους μυς του θώρακα και να παραπονιέται ότι είναι κουρασμένο και αδύναμο.
Πού οφείλονται οι κρίσεις άσθματος

Οι κρίσεις άσθματος οφείλονται κυρίως στο κρυολόγημα, τη γρίπη, την ιγμορίτιδα καθώς και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Όσοι υποφέρουν από άσθμα, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τη σωματική άσκηση, τις καιρικές συνθήκες, τον κρύο αέρα, την υγρασία καθώς και τις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να αποφεύγουν τον καπνό από τα τσιγάρα, να προσέχουν τις σκόνες και τις ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα (στους μυς του βρογχικού δέντρου). Στα συνήθη αλλεργιογόνα περιλαμβάνονται τα ακάρια της σκόνης (μικροσκοπικά ζωύφια που υπάρχουν στη σκόνη), η γύρη, το τρίχωμα ζώων, η μούχλα και διάφορα τρόφιμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τερμάτισε το μαραθώνιο έπειτα από δύο εβδομάδες!



Φωτογραφίες και βίντεο της γενναίας κι επίμονης Claire Lomas.

Ο πόνος τη λύγιζε αλλά εκείνη επέμενε να μην εγκαταλείψει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωή της. Έτσι έπειτα από δεκαέξι ημέρες, και πολλά δάκρυα η Claire Lomas πέρασε τη γραμμή του τερματισμού του μαραθωνίου του Λονδίνου, που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες.

Βήμα βήμα, με απίστευτη στήριξη από τον κόσμο, η παράλυτη 32χρονη με το παρατσούκλι «βιονική γυναίκα» κέρδισε μία θέση στην ιστορία και κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό.



Φορώντας μία μηχανική «στολή» η οποία ελέγχει τα πόδια της, ολοκλήρωσε την απόσταση των 26,2 μιλίων που χώριζε την αφετηρία από τον τερματισμό, όπως έκαναν περισσότεροι από 36.000 δρομείς. Εν αντιθέσει όμως με εκείνους, για την Claire δεν υπάρχει μετάλλιο.

Γιατί παρά την κοπιώδη και συμβολική προσπάθειά της, οι διοργανωτές του μαραθωνίου αρνήθηκαν να της απονέμουν μετάλλιο και να την συμπεριλάβουν στον κατάλογο όσων τερμάτισαν επιτυχώς τον αγώνα.

Αντί για το μετάλλιο των διοργανωτών, όμως, η Claire είχε μία μεγάλη έκπληξη να την περιμένει: τα δεκάδες μετάλλια άλλων συμμετεχόντων τα οποία της προσέφεραν όταν τερμάτισε!



Η Claire έχασε τον έλεγχο των ποδιών της έπειτα από πτώση από άλογο πριν από πέντε χρόνια. Από το αναπηρικό αμαξίδιο απελευθερώθηκε χάρη σε αυτή την πρωτοποριακή στολή που «δένεται» στον κορμό και τους μηρούς της και της δίνει τη δυνατότητα να κινείται μέσω αισθητήρων κίνησης.

Έτσι η Claire έμαθε να περπατά- για δεύτερη φορά- όταν έκανε τα πρώτα της βήματα και η 13 μηνών κόρη της Maisie.

Τα τελευταία κοπιώδη βήματα προς τη γραμμή του τερματισμού η Claire τα έκανε χθες μαζί με τον άνδρα της Dan και τη μικρή Maisie.



Τρέχοντας για καλό σκοπό η 32χρονη κατάφερε να συγκεντρώσει 90.000 λίρες για την οργάνωση Spinal Research.

«Δεν έτρεχα για το μετάλλιο», απαντά σε όσους τη ρωτούν πώς νιώθει που δεν της απονεμήθηκε. Ο χρόνος της δεν καταγράφηκε επισήμως ενώ περνούσε τις νύχτες σε ξενοδοχείο για να επιστρέψει κάθε πρωί στο δρόμο.

Οι διοργανωτές του μαραθωνίου εξηγούν πως ο τερματισμός πρέπει να γίνει την ίδια μέρα της εκκίνησης για να απονεμηθεί μετάλλιο στον δρομέα.

Δείτε το βίντεο





Διαβάστε περισσότερα...

Ο 18λογος του καλού Έλληνα οδηγού!!!




1ον. Τα φλας προδίδουν την επόμενη κίνηση σου...

Ο γνήσιος Έλληνας οδηγός δεν τα χρησιμοποιεί ποτέ.

2ον. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρατάτε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα διότι στο κενό που αφήσατε μπορεί να «χωθεί» κάποιο άλλο.......

όχημα φέρνοντας σας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

3ον. Όσο πιο γρήγορα διασχίσετε ένα κόκκινο φανάρι, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να συγκρουσθείτε με άλλο όχημα.

4ον. Ποτέ μα ποτέ μην ακινητοποιήσετε το όχημα σας σε πινακίδα "STOP".

Τα οχήματα που σας ακολουθούν δεν θα περιμένουν αυτή την αντίδραση σας, με αποτέλεσμα να "καρφωθούν" πάνω σας.

5ον. Ποτέ μην παραχωρήτε προτεραιότητα σε ένα σαραβαλάκι. Ο οδηγός του δεν έχει τίποτα να χάσει.

6ον. Το φρενάρισμα πρέπει να γίνετε πάντα τη τελευταία στιγμή για να σιγουρέψετε την καλή λειτουργία του ABS, το οποίο με τη σειρά του θα σας ανταμείψει με ένα χαλαρωτικό μασάζ του ποδιού σας.

Για τους μη κατόχους ABS είναι μια ευκαιρία να τεντώσουν τα πόδια τους.

7ον. Ποτέ μην προσπερνάτε από αριστερά όταν μπορείτε να το κάνετε από δεξιά.

Είναι μια ευκαιρία να γελάσετε καθώς ο οδηγός του οχήματος που μόλις προσπεράσατε τρομάζει.

8ον. Τα όρια ταχύτητας είναι αυθαίρετοι αριθμοί που δίνονται μόνο ως πρόταση και δεν είναι προφανώς εκτελέσιμα στην Ελλάδα.

9ον. Βρίσκεστε στην αριστερή λωρίδα με τρελό μποτιλιάρισμα και δεν υπάρχει χώρος να κινηθείτε ούτε εκατοστό.

Ο οδηγός του οχήματος που βρίσκετε ακριβώς από πίσω σας, ο οποίος κορνάρει και αναβοσβήνει τα φώτα, είναι πεπεισμένος πως μπορεί να τα πάει καλύτερα από εσάς, αν ήταν στην θέση σας.

10ον. Μάθετε να αλλάζετε λωρίδες με γρήγορους χειρισμούς.

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη πίστα με τρύπες-κλειδιά οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία για να ελέγξουν τα αντανακλαστικά σας.

11ον. Είναι παράδοση στην Ελλάδα να κορνάρεις μόλις ανάψει το πράσινο φανάρι ακόμα και αν είσαι πρώτος σ' αυτό.

12ον. Ποτέ μην κάνεις χώρο σε αντίθετα διερχόμενο όχημα όταν κινείσαι αντίθετα σε μονόδρομο.

Ο οδηγός του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον παράλληλο μονόδρομο, άρα για να κινείτε στον ίδιο δρόμο με εσάς μάλλον το κάνει επίτηδες.

13ον. Θυμηθείτε ότι ο σκοπός κάθε Έλληνα οδηγού είναι να φτάσει πρώτος και θα κάνει ότι χρειαστεί γι αυτό.

14ον. Πάντα θα υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο εσείς θα βιάζεστε.

Αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί των οχημάτων που θα συναντήσετε στον δρόμο σας δεν έχουν ιδέα γιατί πήραν τους δρόμους σήμερα.

15ον. Το κράνος φοριέται στον αγκώνα. Προστατεύει το χέρι σε τυχόν πτώση προς εκείνη τη πλευρά, επίσης προστατεύει σε περίπτωση που στριμωχτείς ανάμεσα σε 2 αυτοκίνητα ή αν έχεις επαφή με τοίχο.

16ον. Οι προστατευτικές ζώνες είναι επικίνδυνες. Έρευνες στην Ελλάδα έδειξαν ότι χιλιάδες crash test κάνουν λάθος. Άμα είναι γραπτό σου, θα πας κι ας φοράς ζώνη...

17ον. Ανεξαρτήτως άσματος, το στερεοφωνικό του οχήματος σας πρέπει να παίζει στο φουλ.

Με αυτό τον τρόπο διασκεδάζετε τους πεζούς που περιμένουν πότε θα τους δώσει κάποιος προτεραιότητα να διασχίσουν την διάβαση.

18ον. Οι πεζοί είναι οι κυριότεροι εχθροί των οδηγών.

Καταλαμβάνουν χώρο στα πεζοδρόμια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθμεύσουν αυτοκίνητα και διασχίζουν τους δρόμους αναγκάζοντας τα διερχόμενα οχήματα να ελαττώσουν ταχύτητα..


Πηγή: http://24wro.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...

Έδωσαν κλήση σε ανάπηρο



Κεκτημένη ταχύτητα από τη δημοτική αστυνομία Ηγουμενίτσας.

Αδιάβαστη και μάλιστα για τα καλά πιάστηκε η Δημοτική Αστυνομία της Ηγουμενίτσας η οποία έδωσε κλήση σε ανάπηρο επειδή πάρκαρε σε... θέση αναπήρου.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr στην αρχή της οδού Κύπρου όπου το παρκάρισμα απαγορεύτηκε αλλά υπάρχει συγκεκριμένη θέση αναπήρου, στάθμευσε ανάπηρος έχοντας και το ειδικό σήμα σε εμφανές σημείο. Αποτέλεσμα ήταν επιστρέφοντας να βρει το ροζ χαρτάκι της κλήσης από τη Δημοτική Αστυνομία.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων πάει... Άγιο Νικόλαο



Νέες πρωτοβουλίες και δράσεις σε ορεινές περιοχές.

Νέες πρωτοβουλίες και δράσεις δρομολογεί το Πανεπιστήμιο των Ορέων, το οποίο δραστηριοποιείται στα σχολεία των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με προγράμματα συνδιδασκαλίας μεταξύ ορεινών σχολείων και μαθητών των σχολείων των πόλεων.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, οι νέες δράσεις θα υλοποιηθούν στο δήμο Αγίου Νικολάου στο Λασίθι της Κρήτης και περιλαμβάνουν ιατρικές εξετάσεις σε κατοίκους του χωριού Πρίνα, αλληλοδιδασκαλία μαθητών ανάμεσα σε δημοτικά σχολεία πόλης και τοπικών διαμερισμάτων, καφενείο γυναικών στον Κρούστα και καφενείο ανδρών στην Κριτσά.

Το Πανεπιστήμιο Ορέων


Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, έχει ως κύριο στόχο του, την παρέμβαση στα Σχολεία των Ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών και στις τρείς βαθμίδες της εκπαίδευσης με προγράμματα Συνδιδασκαλίας μεταξύ των Ορεινών Σχολείων και των μαθητών των Σχολείων των πόλεων.
Καθηγητές των Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου της Κρήτης, με υπεύθυνο τον Καθ. κ. Παναγιώτη Μιχαηλίδη και με την υποστήριξη άλλων καθηγητών των Παιδαγωγικών (κ. Καραγιώργος Επικ. Καθηγητής Δημοτικής Εκπαίδευσης), τους δασκάλους με τους καθηγητές των Σχολείων και με την συνεχή αρωγή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Παιδείας Κρήτης, δια του Περιφερειάρχου Παιδείας κ. Αποστόλου Κλινάκη, οργανώνουν καινοτόμες διδακτικές παρεμβάσεις, με εργαστηριακά μαθήματα για την υλοποίηση πειραμάτων φυσικής, με ιδιοκατασκευές ή εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Τα παιδιά των Σχολείων των Ορεινών περιοχών, με μεγάλη δεξιότητα και αγάπη για τους Τόπους τους, διδάσκουν αντίστοιχα τα παιδιά των πόλεων, τρόπους παραγωγής ρακής, παραγωγής διαφόρων τυριών, φυτέματος κήπων και περιβολιών, την τέχνη της υφαντικής, την τέχνη του κρητικού χορού, του τραγουδιού, την τέχνη της παράδοσης.

Με αυτό τον τρόπο, το Πανεπιστήμιο των Ορέων, προσπαθεί να διερευνήσει και να γεφυρώσει τις εκπαιδευτικές ανισότητες που έχουν χαρακτηριστικά γεωγραφικά, κοινωνικά, οικονομικά με την εφαρμογή προγραμμάτων αντισταθμιστικής αγωγής.

Ολη αυτή η προσπάθεια της Αλληλοδιδασκαλίας, ανάμεσα στα παιδιά της υπαίθρου και της πόλης, είναι μεγάλης εθνικής σπουδαιότητος, δεδομένου ότι δημιουργείται συνάφεια όχι μόνο ανάμεσα στους μαθητές αλλά και ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς από τη Πρωτοβάθμια βαθμίδα έως και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου της Κρήτης, που ως εθελοντές υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου των Ορέων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιξιάτικο παζάρι βιβλίων στη Θεσσαλονίκη



Τα έσοδα θα διατεθούν στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης.

Ξεκινάει αύριο και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 11 Μαΐου, το ανοιξιάτικο παζάρι βιβλίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώνει το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη).

Από τις 10:00-15:00 όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να προμηθευτούν εκδόσεις του Ινστιτούτου με έκπτωση 50% στο τμήμα του πανεπιστημίου που βρίσκεται ανάμεσα στο Κτίριο Διοίκησης και τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

Τμήμα των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθεί στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης για την αγορά ιατροφαρμακευτικού υλικού για ανασφάλιστους πολίτες.



Διαβάστε περισσότερα...

Γλυπτική για μικρά παιδιά



Σάββατο 12 και 19 Μαΐου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ένα παραμύθι θα εισάγει τα παιδιά που θα βρεθούν τα δύο επόμενα Σάββατα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις έννοιες μουσείο, γλυπτική, έργο τέχνης, υλικά και εργαλεία.

Στο εργαστήριο χειροτεχνίας και κατασκευών που θα τα εισάγει στη γλυπτική, τα παιδιά δουλεύοντας με χαρτί, σύρμα, πηλό και styrofoam θα ανακαλύψουν τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς των υλικών.

Στις 12 και 19/05 τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν πηλό για να φτιάξουν τρισδιάστατες μορφές γνωρίζοντας έτσι τις τεχνικές της πρόσθεσης και της αφαίρεσης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αγγλόφωνα παιδιά.

Πληροφορίες
Σάββατο: 12/05 και 19/05/2012
Είναι δυνατή η παρακολούθηση και μεμονωμένης συνάντησης
Ώρα: 11.00 – 13.00
Για παιδιά 5 – 10 ετών
Κόστος συμμετοχής €30 (€25 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)
Κόστος συμμετοχής για μεμονωμένη συνάντηση: €15 (€12 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)
Για πληροφορίες – κρατήσεις: 210 7294220 (Δευτ.-Παρ. 10.00-13.00)


Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής ημέρα μουσείων η 18η Μαΐου



Τριήμερες εκδηλώσεις στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.

Στο πλαίσιο του 35ου εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών (17 Μαΐου) το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις στις 17-19 Μαΐου.

Όπως ανακοινώθηκε, οι εκδηλώσεις του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ περιλαμβάνουν:

- Πρεμιέρα θεατρικής παράστασης, με τίτλο «Η Φάρμα του Διαδικτύου», για παιδιά 4-12 ετών, (Σάββατο 19 Μαΐου, ώρα 12:00). Η παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Πεφταστέρι» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο των Βερόνικα Σαμαρά και Γεωργίου Κορμά.

- Εικαστικά εργαστήρια οικολογικού χαρακτήρα, για παιδιά 5-10 ετών, με θέμα: «Γιορτάζουμε τις Τηλεπικοινωνίες. Γιορτάζουμε με τα Μουσεία» (Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Μαΐου, ώρα: 18:00).

- Ξεναγήσεις Ενηλίκων (Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Μαΐου, ώρα, 18:30).

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, για το τριήμερο (17-19 Μαΐου), θα έχει διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, παραμένοντας ανοιχτό την Πέμπτη και Παρασκευή πρωί και απόγευμα (09:00-19:30) και Σάββατο (09:00-15:00). Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις του Μουσείου είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ. 210 6201899, 210 6201999.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις για οστεοπόρωση στη Χαλκίδα



Θα πραγματοποιηθούν κατόπιν ραντεβού την Παρασκευή και το Σάββατο.

Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εξετάσεις για οστεοπόρωση δίχως να πληρώσουν, δίνει σε η ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων Ευβοίας σε όσους κατοίκους της Χαλκίδας το επιθυμούν.

Οι εξετάσεις αφορούν σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας και διοργανώνονται σε συνεργασία με τον ελληνικό σύλλογο υποστήριξης ασθενών με οστεοπόρωση. Θα διενεργηθούν την Παρασκευή 11 Μαΐου από τις 10.00 μέχρι τις 13.00 και από τις 17.00 μέχρι τις 20.00, καθώς και το Σάββατο μεταξύ 10:00 και 14:00.

Τα αποτελέσματα όσων εξεταστούν, θα δοθούν το Σάββατο 12 Μαΐου, στις 17.00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ευβοίας, ενώ θα ακολουθήσει και ενημερωτική ομιλία από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Επειδή οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν μόνο κατόπιν ραντεβού, όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 22210-60885 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09.00 με 13.30.


Διαβάστε περισσότερα...

«Τρίποντα» φιλανθρωπίας



Μεγάλα ονόματα του μπάσκετ ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού μπάσκετ θα ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ενισχύσουν τα Παιδικά Χωριά SOS αλλά και το σύλλογο ατόμων με γενετικά προβλήματα «Το μέλλον», ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Βετεράνοι καλαθοσφαιριστές όπως οι Νίκος Μπουντούρης, Φραγκίσκος Αλβέρτης και Γιώργος Σιγάλας θα αναμετρηθούν με το σύλλογο αποφοίτων των εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα σε ένα αγώνα με «νικητή» τη φιλανθρωπία.

Ο αγώνας διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Παλλήνης και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Μαΐου στις 19:00, στο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ του 1ου αθλητικού κέντρου Γέρακα. Θα μπορούν να τον παρακολουθήσουν και να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια, όλοι οι φίλοι του αθλητισμού, μαθητές και γονείς με το συμβολικό αντίτιμο των 5 ευρώ.

Στην εκδήλωση θα δώσουν το παρόν γνωστά ονόματα από το αθλητισμού και του πολιτισμού. Μάλιστα, χρέη προπονητή της ομάδας των αποφοίτων θα εκτελέσει ο Μανώλης Ζαχαράκης. Τις ομάδες θα υποδεχθεί η Άννα Πρέλεβιτς.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινόχρηστα ποδήλατα στο ΑΠΘ



Το σύστημα θα εγκαινιαστεί με ανοιχτή ποδηλατοδρομία.

Ανοιχτή ποδηλατοδρομία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Πέμπτη 10 Μαΐου το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων που δημιούργησε για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, που ξεκίνησε τη λειτουργία του αυτή την εβδομάδα, με συμβολικό αντίτιμο, έχει στόχο μεταξύ άλλων τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στους χώρους της πανεπιστημιούπολης και τη μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων στο χώρο του πανεπιστημίου.

Καθημερινά διατίθενται 60 ποδήλατα, που βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα μέλη του πανεπιστημίου για αστικές και περιαστικές μετακινήσεις. Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του συστήματος (έως την Κυριακή 13 Μαΐου) τα ποδήλατα θα διατίθενται δωρεάν τις πρωινές ώρες (9:00 - 13:00).

Στο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων θα εργάζονται 10 φοιτητές σε θέσεις μερικής απασχόλησης, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση και την επέκταση του συστήματος.



Διαβάστε περισσότερα...