Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Τρόφιμα που κάνουν καλό... στη μνήμη



Η ισορροπημένη διατροφή το «κλειδί» της επιτυχίας.

Αυγά, κοτόπουλο, ψάρια και όσπρια «θωρακίζουν» τη μνήμη μας σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής».

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης διαπίστωσαν πως τα τρόφιμα αυτά περιέχουν μία βιταμίνη που ονομάζεται χολίνη και η οποία μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από τις συνέπειες του γήρατος.

Όσοι τρώνε άφθονη χολίνη αποδίδουν καλύτερα στα τεστ μνήμης και έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλοιώσεις στον εγκέφαλο οι οποίες σχετίζονται με την άνοια, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο, προσθέτουν πως δεν θα πρέπει να θεωρήσει κανείς πως βρέθηκε το μαγικό χάπι κατά της άνοιας.

«Νομίζω πως το μήνυμα είναι περισσότερο να φροντίσουμε να τρώμε υγιεινά και ισορροπημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 1.400 εθελοντές, ηλικίας 36 έως 83 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής την περίοδο 1991-1995 και χρόνια αργότερα υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και νοητικών δεξιοτήτων. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν επίσης σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Όπως έδειξε η ανάλυση, οι άντρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν την περισσότερη χολίνη είχαν τις καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα τεστ - ακόμα και όταν ελήφθησαν υπ’ όψιν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη μνήμη, όπως το μορφωτικό επίπεδο και η κατανάλωση λίπους και θερμίδων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο άντρας μπροστά στο σεξουαλικό πρόβλημα



Καθοριστική η στάση της γυναίκας.

Αν και η κοινωνία μας χαρακτηρίζεται από μια διάχυτη σεξουαλικότητα και μια ελευθερία όσον αφορά στα σεξουαλικά ζητήματα και στη σεξουαλική έκφραση, η πιθανή εμφάνιση ενός σεξουαλικού προβλήματος στη ζωή ενός ατόμου συνοδεύεται από συναισθήματα ντροπής και αμηχανίας.

Ο άντρας, μπροστά σε ένα σεξουαλικό πρόβλημα, νιώθει συχνά ανίσχυρος και αδύναμος να το χειριστεί και να το συζητήσει, ενώ κυριαρχεί έντονα η αίσθηση ότι πλήττεται ο σεξουαλικός του ρόλος.

Από τις πιο συχνές διαταραχές της αντρικής σεξουαλικότητας είναι οι διαταραχές της διέγερσης, της εκσπερμάτισης και της επιθυμίας που φαίνεται να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στον αντρικό πληθυσμό. Τα αίτια είναι πολλά και πολυπαραγοντικά, καθώς μπορεί να είναι ψυχολογικά, οργανικά, αλλά και μικτής αιτιολογίας. Τα ψυχογενή αίτια εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο άγχος, στην κατάθλιψη, αλλά και σε ανασφάλειες, φοβίες και συναισθήματα μειονεξίας, που μπορεί να χαρακτηρίζουν το άτομο, καθηλώνοντάς το σε σεξουαλική αποτυχία. Συχνή βέβαια είναι και η απορρύθμιση της ψυχικής έκφρασης και επικοινωνίας μέσα στη σχέση, που συνηγορούν στη διατάραξη της σεξουαλικής του λειτουργίας.

Η αντίδραση του άντρα απέναντι στο σεξουαλικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, είναι συχνά συγκεχυμένη. Αρχικά, μπορεί να προσπαθήσει να αποκρύψει το πρόβλημα από τη σύντροφό του, είτε με την αποφυγή των σεξουαλικών επαφών, είτε με τη βοήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ στη συνέχεια μπορεί να προβάλει «φθηνές» δικαιολογίες ή ακόμη και να εμφανιστεί επιθετικός, με τάσεις αποστασιοποίησης και απομάκρυνσης.

Το άγχος αυξάνεται κατακόρυφα, με συνοδά συμπτώματα τη μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, τη φοβία διεκδίκησης και τη μελαγχολική διάθεση. Από την άλλη πλευρά, η γυναίκα εμφανίζεται συχνά, επιθετική και σκληρή απέναντι στον άντρα που αδυνατεί να την ικανοποιήσει σεξουαλικά, καθώς εισπράττει τη δική του δυσκολία, ως ένδειξη απόρριψης προς την ίδια. Ανασφαλής και η ίδια ως προς το σεξουαλικό της ρόλο, τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει πώς να βοηθήσει το σύντροφό της προσφέροντάς του στήριξη και συμπαράσταση.

Ένα πρώτο βήμα προς την επίλυση ενός σεξουαλικού προβλήματος, είναι η επίσκεψη σε έναν ανδρολόγο, ώστε να αποκλειστεί αρχικά ο οργανικός παράγοντας. Στη συνέχεια, είναι σημαντική η εμβάθυνση στα βαθύτερα ψυχολογικά αίτια, που πιθανόν έχουν ενισχύσει τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Η βοήθεια ενός εξειδικευμένου ψυχολόγου κρίνεται σημαντική.

Στη θεραπευτική διαδικασία, καθοριστικής σημασίας, είναι και η στάση της γυναίκας, που με τη στήριξη και την κατανόησή της μπορεί να βοηθήσει το σύντροφό της στην ψυχική αποφόρτιση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας



Διπλασιάζεται η πιθανότητα θνησιμότητας.

Σε ανθρώπους με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, η ενίσχυση των επιπέδων με συμπληρώματα μειώνει περισσότερο από το μισό τον κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με κάποιον που διατηρεί τα επίπεδα της βιταμίνης χαμηλά, υπέδειξε νέα μεγάλη έρευνα.

Αναλύοντας στοιχεία περισσότερων των 10.000 ασθενών, ερευνητές του πανεπιστημίου του Κάνσας ανακάλυψαν ότι το 70% είχε έλλειψη βιταμίνης D και αντιμετώπιζε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για διάφορες νόσους.

Η έλλειψη της βιταμίνης, επίσης, σχεδόν διπλασίαζε την πιθανότητα θνησιμότητας, ενώ η αποκατάσταση της έλλειψης με συμπληρώματα μείωνε τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 60%.

Ο Dr. James L. Vacek, περίμενε ότι θα υπήρχε σχέση μεταξύ καρδιοπάθειας και έλλειψης βιταμίνης D, αλλά έκπληξη δημιούργησε η ισχύς της σχέσης. Πρόσθεσε ότι ήταν πολύ περισσότερο ισχυρή σε σχέση με αυτό που περίμεναν.

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με διάφορες νόσους, αλλά λίγες έρευνες έδειξαν το ανάποδο, ότι τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να εμποδίσουν αυτά τα αποτελέσματα.

Ο Vacek επισκόπησε στοιχεία 10.899 ενηλίκων των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D είχαν ελεγχθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κάνσας και ανακάλυψε ότι περισσότερο από το 70% των ασθενών είχαν κάτω από 30 νανογραμμάρια ανα μιλιλίτρο, επίπεδο βιταμίνης που πολλοί ειδικοί θεωρούν αρκετό για καλή υγεία.

Έχοντας λάβει υπόψη το ιστορικό των ασθενών, τα φάρμακα και άλλους παράγοντες, οι καρδιολόγοι ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με ελλιπή επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη, 40% περισσότερες για υπέρταση και 30% περισσότερες να υποφέρουν από μυοκαρδιοπάθεια σε σχέση με ανθρώπους που δεν εμφάνιζαν έλλειψη.

Όσοι εμφάνιζαν έλλειψη είχαν τριπλάσια πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους δεν είχαν έλλειψη, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό «American Journal of Cardiology».

Επιπλέον, όταν η ομάδα εστίασε σε ανθρώπους που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν κατά 60% χαμηλότερος σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς, αν και η επίδραση ήταν ισχυρότερη σε όσους εμφάνιζαν έλλειψη όταν εξετάστηκαν.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η βιταμίνη D αποτελεί την αιτία των επιδράσεων που παρατηρήθηκαν-άλλοι παράγοντες, όπως νόσοι, θα μπορούσαν να ευθύνονται για τις διαφορές στην υγεία και στα επίπεδα βιταμίνης D, για παράδειγμα.

Ο Vacek πιστεύει ότι η αιτία που πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη είναι ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε περίπου 90% της βιταμίνης D από τον ήλιο και μόνο περίπου 10% από την τροφή.

Ορισμένες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης D. Επαρκής ποσότητα απορροφούμενης βιταμίνης D από τον ήλιο θα απαιτούσε τουλάχιστον 20 λεπτών έκθεση του σώματος καθημερινά σε πιο ζεστές περιόδους και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παραμένουν αρκετά σε εξωτερικούς χώρους, ανέφερε ο Vacek.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι αν κάποιος δεν έχει έλλειψη, η βιταμίνη D δεν είναι μαγικό χάπι που θα του δώσει μακροζωία. Οφέλη παρέχει σε όσους εμφανίζουν έλλειψη. Αν κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα είναι λογικό να τεθεί σε θεραπεία υποκατάστασης και να επανεξεταστεί δυο μήνες αργότερα, για να διαπιστωθεί αν έχει αυξηθεί το επίπεδο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι πρέπει να πάρουν συμπληρώματα διατροφής;



Απαραίτητες οι βιταμίνες για κάποιες ομάδες του πληθυσμού.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των ειδικών. Μερικοί ισχυρίζονται ότι για την πλειοψηφία των ανθρώπων μια ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή, είναι δυνατό να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για καλή υγεία.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι υγιεινή διατροφή είναι δύσκολο να επιτευχθεί, γι’ αυτό και τα συμπληρώματα τα θεωρούν απαραίτητα.

Ποιοι πρέπει να πάρουν συμπληρώματα;


-Βιταμίνη Β12 για τους αυστηρά φυτοφάγους.
-Άτομα που δεν έχουν το χρόνο να καταναλώνουν πλήρη και επαρκή γεύματα, που κάνουν δίαιτες αδυνατίσματος και ελλιποβαρή άτομα (εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον αρμόδιο επιστήμονα υγείας).
-Για εκείνους που θέλουν να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία, τη φυσική τους κατάσταση, που αθλούνται ή έχουν στρες.
-Συμπληρώματα ασβεστίου μαζί με βιταμίνη D για ανθρώπους που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση ή Β6 και/ ή μαγνήσιο σε προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Γυναίκες σε περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού ή μωρά κάτω των 2 ετών, χρειάζονται συμπλήρωμα φυλλικού οξέος ή Βιταμίνη D αντίστοιχα.
-Ασθενείς ή πάσχοντες σε ανάρρωση (π.χ. σύνδρομο δυσαπορρόφησης, ηπατοχολικά νοσήματα, εγκαυματίες, άτομα με συγγενή προβλήματα μεταβολισμού) .
-Σε καπνιστές, αλκοολικούς, εθισμένους στα ναρκωτικά, σε άτομα με χαμηλό εισόδημα και άτομα τα οποία κάνουν χρόνια χρήση φαρμάκων.
-Για να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν διάφορα συμπτώματα, όπως στο κρυολόγημα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ. νιασίνη και βιταμίνες της ομάδας Β), στον καρκίνο (τα αντιοξειδωτικά), στη μειωμένη όραση, σε δερματολογικές παθήσεις κ.α.)

Η υπερβολική πρόσληψη ορισμένων βιταμινών ή μετάλλων, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους πόνους της μέσης



Πώς αντιμετωπίζεται η οσφυαλγία;
Η οσφυαλγία είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που ταλαιπωρούν το γενικό πληθυσμό και μια από τις σημαντικότερες αιτίες απουσίας από την εργασία μαζί με το κοινό κρυολόγημα. Από τα άτομα που πέρασαν τα 30 τους χρόνια 80% θα παρουσιάσουν σε κάποια περίοδο της ζωής τους κρίση οσφυαλγίας που θα τους καθηλώσει για λίγες ή πολλές ημέρες στο κρεβάτι.

Τι είναι η οσφυαλγία;

Η οσφυαλγία δεν είναι πάθηση αλλά σύμπτωμα και σημαίνει «πόνος στη μέση» από τις λέξεις «άλγος» = πόνος και «οσφύ» = μέση (οσφυική μοιρα της σπονδυλικής στήλης).

Πώς μπορεί να γίνει η διάγνωση της οσφυαλγίας;

Πολλές φορές ακριβής διάγνωση είναι δύσκολο να γίνει, ενώ η νοσηρότητα (ανάγκη παραμονής στο σπίτι με αποχή από την εργασία, λήψη φαρμακευτικής αγωγής, πόνος), μπορεί να είναι παρατεταμένη.

Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία μπορεί να μην είναι πάντα αποτελεσματική με αποτέλεσμα κάποιες φορές ο ασθενής να βρίσκει καταφύγιο σε μεθόδους θεραπείας οι οποίες δεν είναι δοκιμασμένες και εγκεκριμένες.

Τι θα πρέπει να αναμένουμε να μας ρωτήσει ο γιατρός μας κατά την εξέταση;

Σημαντικά στοιχεία από το ιστορικό του ασθενούς μπορεί να είναι
• Η ηλικία
• Το επάγγελμα
• Η έναρξη του πόνου (αιφνίδια, προοδευτική)
• Ιστορικό τραύματος
• Προηγούμενο ιστορικό άλγους
• Εντόπιση άλγους (τοπικό ή διάχυτο)
• Διάρκεια άλγους (συνεχές ή με διαλείμματα)
• Παράγοντες που επιδεινώνουν το άλγος
• Αντανάκλαση άλγους στα κάτω άκρα
• Αιμωδίες (μουδιάσματα) κάτω άκρων
• Μυική αδυναμία κάτω άκρων
• Γενικά συμπτώματα (αδυναμία, καταβολή, πυρετός, πόνος άλλων αρθρώσεων, απώλεια βάρους)

Ποιες εξετάσεις πραγματοποιούνται συνήθως;

Η εξέταση του ασθενούς περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού και την καλή κλινική εξέταση, ενώ εάν χρειασθεί, μπορεί να ζητηθεί ακτινολογικός έλεγχος, εξετάσεις αίματος ή και άλλες περισσότερο ειδικές εξετάσεις όπως Αξονική ή Μαγνητική τομογραφία ή ακόμη και σπινθηρογράφημα κ.α.

Υπάρχουν συγκεκριμένες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν οσφυαλγία;

Τα αίτια της οσφυαλγίας μπορεί να είναι πολλά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
• Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
• Οστεοαρθρίτιδα σπονδυλικής στήλης
• Μυικός τραυματισμός
• Οστεοπορωτικό κάταγμα
• Νεανική κύφωση
• Σπονδυλόλυση – σπονδυλολίσθηση
• Φλεγμονές σπονδύλων
• Όγκοι σπονδυλικής στήλης
• Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα
• Νόσος Paget
• Νευρολογικές παθήσεις
• Παθήσεις γειτονικών οργάνων (ισχία, νεφροί – ουρητήρες, έντερο κτλ)

Πόσο διαρκεί η οσφυαλγία;

Η οσφυαλγία μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Οξεία λέμε την οσφυαλγία που διαρκεί έως 3 μήνες. Συνηθέστερα αίτια είναι τα τραυματικά, αν και πολλές φορές η οξεία οσφυαλγία υποχωρεί χωρίς να είναι δυνατό να καθαρισθεί η ακριβής αιτία. Χρόνια ονομάζουμε την οσφυαλγία που διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες. Τα αίτια μπορεί να είναι όλα αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της οσφυαλγίας;

Το βασικό σύμπτωμα όπως προκύπτει και από την ονομασία της νόσου είναι ο πόνος στη μέση. Αυτός μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως είναι πόνος και μουδιάσματα στα κάτω άκρα, μυϊκή αδυναμία κάτω άκρων και άλλα, ανάλογα με το ακριβές αίτιο της οσφυαλγίας.

Πώς αντιμετωπίζεται η οσφυαλγία;

Η θεραπεία της απλής οσφυαλγίας περιλαμβάνει την κατάκλιση, θερμά επιθέματα στη μέση και φάρμακα παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ζώνη οσφύος, ενώ χρήσιμη είναι και η φυσικοθεραπεία. Στην χρόνια οσφυαλγία πρέπει να αναζητηθεί το αίτιο του πόνου και η θεραπεία είναι ανάλογη.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Καλπάζει» ο καρκίνος του στόματος



Αλματώδης η αύξηση κρουσμάτων στις γυναίκες.

Κάπνισμα και αλκοόλ ενοχοποιούνται από τους επιστήμονες για τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει, σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία, ο στοματικός καρκίνος.

Μάλιστα στις γυναίκες η αύξηση είναι αλματώδης καθώς πλέον τα κρούσματα σε σχέση με τους άνδρες είναι 1,5 άνδρες με 1 γυναίκα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας έχει περίπου 30 μορφές. Η μορφή που απαντάται στο 90% των περιπτώσεων είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα .

Ο στοματικός καρκίνος εμφανίζεται συνήθως σαν ένα ανώδυνο έλκος (πληγή) στην αρχή, που δεν κλείνει με την πάροδο του χρόνου, αντίθετα μεγαλώνει δημιουργώντας προβλήματα στη μάσηση, την ομιλία ή την κατάποση. Μπορεί να εμφανιστεί και σαν μια λευκή πλάκα ή μια κόκκινη περιοχή.

Συχνά τον εντοπίζουμε: στο κάτω χείλος, στη γλώσσα, στο έδαφος του στόματος, στις παρειές, στα ούλα και στην υπερώα.

Ο καρκίνος αυτός προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, τα τελευταία όμως χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση 6% σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών.

Οι άνδρες προσβάλλονταν συχνότερα απ’ ότι οι γυναίκες, η αναλογία όμως αυτή έχει ανατραπεί τα τελευταία χρόνια.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φιλικοί αγώνες Bowling ΑΜΕΑ 2011



Ελάτε να κάνουμε όλοι μαζί ένα “strike” γκρεμίζοντας τα εμπόδια της προκατάληψης, ανοίγοντας το δρόμο σε ένα καλύτερο αύριο την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 στο...
SUPER BOWL ΡΕΝΤΗ από τις 10:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων “ALMA”, με το σύνθημα “Strike στη διαφορετικότητα” σας καλεί να συμμετάσχετε σε Φιλικό Αγώνα Bowling με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου και της ημέρας εορτής του Εθελοντισμού στις 5 Δεκεμβρίου

Με τους φιλικούς αγώνες bowling που διοργανώνουμε με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο και έχουν γίνει πλέον θεσμός , ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων “ALMA” έχει στόχο την ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία , τη δημιουργία μιας νέας αντίληψης για τις ικανότητες και τις δεξιότητες τους και τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των φορέων της ειδικής αγωγής. Στους αγώνες μας θα συμμετέχουν περίπου 120 παιδιά από 21 φορείς και ειδικά σχολεία. Σε αυτούς τους αγώνες δεν θα υπάρχουν ηττημένοι, όλοι θα λάβουν το βραβείο τους, ένα υπέροχο μετάλλιο!

Σας περιμένουμε να κάνουμε μαζί το Strike προς την ελπίδα!


Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η ψυχοκινητική αγωγή;



Βοηθά τα παιδιά να εκφραστούν σε όλα τα επίπεδα.

Η Ψυχοκινητική αγωγή είναι η ανάπτυξη των κινητικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων του παιδιού. Εκφράζει τη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην αντίληψη, την εμπειρία και τη δράση σε όλα τα επίπεδα της προσωπικότητας.
Στόχος της είναι η αυτόνομη δράση του παιδιού που αναφέρεται σε σωματικές - φυσικές ικανότητες και δεξιότητες, στο χειρισμό αντικειμένων και πράξεις που απαιτούν νευρομυϊκό συντονισμό.

Η Ψυχοκινητική αγωγή ασχολείται με:

Τη γενική κινητικότητα (στήριξη του κεφαλιού-τετραποδική στήριξη - βάδιση)
Επιδεξιότητα των χεριών
Με το λόγο (έκφραση και κατανόηση)
Έλεγχο των σφιγκτήρων
Το μυϊκό τόνο

Μέσω της Ψυχοκινητικής αγωγής το παιδί καλείται να αναπτύξει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου, τον οπτικοκινητικό συγχρονισμό και συντονισμό, την ισορροπία (στατική και δυναμική ), την πλευρική κίνηση, την ορθοσωματική αγωγή, την αναπνευστική αγωγή, τη φαντασία και δημιουργικότητα.

Η ψυχοκινητική αγωγή αναπτύσσει και βελτιώνει:


τις αντιληπτικοκινητικές λειτουργίες/ικανότητες και την αισθητηριακή ολοκλήρωση (sensory integration) :
-κιναισθητική αντίληψη (αίσθηση του σώματος στο χώρο)
-οπτική αντίληψη
-ακουστική αντίληψη
-αντίληψη μέσω της αφής
-ικανότητες συντονισμού
-δεξιότητες προσανατολισμού (χώρος, χρόνος, κατεύθυνση

τις κινητικές δεξιότητες:
-ανάπτυξη και βελτίωση των θεμελιωδών κινητικών προτύπων (βάδισμα, τρέξιμο, ρίψεις, άλματα, λάκτισμα, σύλληψη μπάλας

το ρυθμό και βασικές φυσικές ικανότητες (ταχύτητα, ευλυγισία, ευκινησία και επιδεξιότητα).

Η Ψυχοκινητική αγωγή απευθύνεται στις εξής κατηγορίες:
Οργανικά αίτια : Νευρολογικά (ημιπληγία, παραπληγία, τετραπληγία, αθέτωση)
Αποτελέσματα εγκεφαλοπάθειας, Νοητική Υστέρηση, Επιληψία, Ψυχοκινητικά προβλήματα (αργοπορίες και παλινδρομήσεις, ενούρηση, τικ, παρεμποδιζόμενη αριστεροχειρία, κατατονία).

Γενική σύγχυση της ωριμότητας της κινητικότητας (καθυστέρηση της βάδισης και του λόγου, παρατονία και αδυναμία ελέγχου των μυών, μυοκλωνίες.
- εξωπυραμιδικό (Parkinson)
- αυτόματες αντανακλαστικές κινήσεις μη ελεγχόμενες

Παιδιά που περνούν τα στάδια της παιδικής ηλικίας καθυστερημένα ή με λάθος τρόπο
- παιδιά αδέξια
- με κακή τοποθέτηση στο χώρο
- παιδιά με αστάθεια
- παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα αυξηθεί η στρατιωτική θητεία (;)



Ο υφυπ. Άμυνας έκανε λόγο για τεράστια προβλήματα στις ένοπλες δυνάμεις.

Αύξηση της στρατιωτικής θητείας, προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υφυπουργός Άμυνας Κ. Σπηλιόπουλος. «Η μεγάλη μείωση της θητείας στο στρατό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις ένοπλες δυνάμεις και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το να αυξηθεί η θητεία, νομίζω ότι είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το δουν με ειλικρίνεια όλες οι πολιτικές δυνάμεις και πιστεύω ότι θα τεθεί σύντομα στο τραπέζι» ανέφερε ο κ. Σπηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα.

Υποστήριξε ότι η χωρίς σχεδιασμό μείωση της θητείας και ο περιορισμός προσλήψεων 5ετούς θητείας οπλιτών, καθώς δεν υπάρχουν πλέον κονδύλια προκαλούν προβλήματα, σημείωσε πως σε όλους τους στρατούς στον κόσμο υπάρχουν έφεδροι και πρόσθεσε:

«Χρειάζονται και οι έφεδροι οπλίτες. Είναι αναντικατάστατο στοιχείο του Στρατού. Και πρέπει να το δούμε με ειλικρίνεια και να πάρουμε με σοβαρότητα τις πρέπουσες αποφάσεις, οι οποίες θα διατηρηθούν και στον χρόνο και δεν θα αλλάζουν με βάση τις κομματικές βλέψεις και τους σχεδιασμούς κάθε κόμματος ή της κάθε κυβέρνησης».



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται προβλήματα για τις μεταφορές μαθητών στη Λάρισα



Δεν θέλει κανείς να αναλάβει το έργο.

Η μεταφορά των μαθητών στη Λάρισα αναμένεται να απασχολήσει την τοπική κοινωνία το επόμενο διάστημα, καθώς το θέμα πέρασε στα χέρια των Καλλικρατικών Δήμων, οι οποίοι καλούνται να εκπονήσουν διαγωνισμούς για την ανάθεση του μεταφορικού έργου σε ταξί, λεωφορεία κλπ. Το ενδιαφέρον όμως είναι μέχρι στιγμής μηδενικό καθώς, όπως υποστηρίζουν οι οδηγοί το κόμιστρο που δικαιολογείται, με βάση τον προβλεπόμενο μαθηματικό τύπο, δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τα λειτουργικά τους κόστη.

Επιπλέον φοβούνται τις καθυστερήσεις πληρωμής τους από τους νέους δήμους, που ήδη εμφανίζουν προβλήματα ρευστότητας εν μέσω οικονομικής κρίσης, ενώ οι τιμές στα καύσιμα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και βουλευτής Λάρισας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση που απευθύνεται στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Μεταφορών και Παιδείας.

«Εάν δεν ρυθμιστεί ομαλά το ζήτημα της μεταφοράς με λεωφορεία και ταξί, ιδίως των μικρών μαθητών, θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα για τις θιγόμενες οικογένειες, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των ίδιων των σχολικών μονάδων. Οι γονείς των μαθητών, άλλωστε, αδυνατούν να μεταφέρουν κάθε πρωί τα παιδιά τους στα σχολεία, δεδομένου ότι εργάζονται και ταυτόχρονα αδυνατούν να καλύψουν και αυτό το πρόσθετο κόστος στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που και οι ίδιοι βιώνουν», σημείωσε ο Βουλευτής.

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς: «Με δεδομένο ότι οι διαγωνισμοί των δήμων κινδυνεύουν να κηρυχτούν άγονοι, τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους;»


Διαβάστε περισσότερα...

Είχε φτάσει να ζυγίζει μισό τόνο




ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες - Κατάφερε να χάσει το μισό του βάρος.

Ο 50χρονος Βρετανός Paul Mason, ο οποίος πριν από δύο χρόνια ζύγιζε πάνω από 380 κιλά και είχε «κατακτήσει» τον τίτλο του πιο παχύσαρκου άντρα στον κόσμο, κατάφερε να χάσει σχεδόν το μισό του βάρος!

Ο Mason υπεβλήθη σε γαστρικό bypass όταν οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι κινδύνευε άμεσα η ζωή του και πως ανά πάσα στιγμή μπορούσε να πεθάνει!





Τώρα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις για να αφαιρεθεί το έξτρα δέρμα, που έχει στο στομάχι, τα χέρια και τα πόδια του! Όμως, οι γιατροί δεν του το επιτρέπουν ακόμη, καθώς επιμένουν ότι πρώτα πρέπει να διατηρήσει το βάρος του σε σταθερά επίπεδα.



Πλέον είναι σε θέση να μετακινείται με τη βοήθεια ενός αναπηρικού αμαξιδίου. «Θέλω βοήθεια. Χρειάζομαι την επέμβαση για να μπορέσω να “ζήσω” ξανά σα φυσιολογικός άνθρωπος» λέει ο ίδιος.


Ο πρώην ταχυδρομικός υπάλληλος στο παρελθόν είχε φτάσει να ζυγίζει μισό τόνο. Κατανάλωνε 20.000 θερμίδες τη μέρα, 10 φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο για ένα μέσο άντρα.

Λέει ότι η μανία του με το φαγητό ξεκίνησε στα 20 του, όταν έχασε τον πατέρα του και επιδεινώθηκε όταν λίγο καιρό μετά έχασε και τη μητέρα του.








Διαβάστε περισσότερα...

Ο καρκίνος του μαστού δε «χτυπά» μόνο γυναίκες



Σε μαστεκτομή υποβλήθηκε 41χρονος Βρετανός.

Όταν ο Mark Doel παρατήρησε μικρές κηλίδες αίματος στα σεντόνια του δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Ούτε όταν ένας συνάδελφός του στο γραφείο του είπε ότι είχε μικρά σημάδια στο πουκάμισό του.

Πίστεψε ότι είχε ακουμπήσει κάπου και είχε γρατσουνιστεί κατά λάθος.

Αρκετούς μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα επισκέφθηκε το γιατρό του, ο οποίος του είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για κάποια δερματική ασθένεια και του συνταγογράφησε μια κρέμα.

Όμως ο Mark έπασχε από καρκίνο στο στήθος.

«Δεν είχα ιδέα ότι μπορούσα να το πάθω» λέει ο 41χρονος από το Morden του Surrey.

«Ένιωθα μεγάλη ντροπή. Μου πήρε αρκετό καιρό μέχρι να μπορέσω να μιλήσω ανοιχτά για αυτό που μου συνέβαινε σε κάποιον. Αν είχα καρκίνο στους πνεύμονες ή στον εγκέφαλο θα μου ήταν πιο εύκολο. Άλλωστε οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το παθαίνουν μόνο οι γυναίκες. Όταν ανακοίνωσα στη δουλειά μου ότι ήμουν άρρωστος, δε μπορούσα να πω “έχω καρκίνο στο στήθος”. Έλεγα απλά ότι έχω καρκίνο στο θώρακα» προσθέτει.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν κάποια γυναίκα που έχει «χτυπηθεί» από καρκίνο του μαστού, αλλά δεν είναι και τόσο γνωστό ότι κάθε χρόνο προσβάλλονται περίπου 300 άντρες στη Μεγάλη Βρετανία από την ίδια ασθένεια.

Προσβάλλονται συνήθως όσοι είναι πάνω από 60. Η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό (είτε σε άνδρες, είτε σε γυναίκες) παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο.

Ο Mark όμως ήταν μόλις 37 και δεν είχε οικογενειακό ιστορικό όταν αντιλήφθηκε ότι συνέβαινε κάτι πολύ σοβαρό.

Παρόλο που δεν είχε άλλα συμπτώματα, αφού χρησιμοποίησε την κρέμα που του έδωσε ο γιατρός του, η θηλή του έμοιαζε σαν μια πληγή που δεν έλεγε να επουλωθεί. Μέχρι που το 2007, στις διακοπές του άρχισε να αιμορραγεί ακατάσχετα όταν χτύπησε κατά λάθος στο στέρνο σε μια νεροτσουλήθρα.

«Έψαξα στο Google για τα συμπτώματά μου και είδα ότι υπήρχε πιθανότητα να ήταν καρκίνος στο στήθος. Αλλά ήμουν νέος, άνδρας και γυμνασμένος και όπως μου είπε o χειρουργός μαστού Dibyesh Banerjee στο νοσοκομείο St Anthony’s του Surrey οι πιθανότητες ήταν πάρα πολύ μικρές» είπε ο Mark.

«Με εξέτασε και μου έκανε έναν υπέρηχο και μου είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα εκεί. Αλλά για παν ενδεχόμενο πήρε δείγμα από τη θηλή μου για να γίνει βιοψία. Τότε πίστεψα ότι δεν είχα κάτι» θυμάται.

Δύο εβδομάδες μετά βγήκαν τα αποτελέσματα και ήταν θετικά. «Όταν είδα το πρόσωπο του γιατρού ένιωσα πολύ περίεργα. Ακούγοντας τη λέξη “καρκίνος” δε σκεφτόμουν τίποτε άλλο από τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Ήμουν σε σοκ γιατί μετά από αυτό δε θυμάμαι πολλά».

Για καλή του τύχη, ο καρκίνος ήταν σε πρώιμο στάδιο (ductal carcinoma in situ) και δεν είχε κάνει μεταστάσεις. Ο λόγος για τον οποίο δε φάνηκε στον υπέρηχο ήταν γιατί δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη όγκος.

Δύο ημέρες μετά έκανε μαστεκτομή και επειδή δεν είχε εξαπλωθεί στο σώμα του δε χρειάστηκε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Συναισθηματικά όμως ήταν ένα ράκος.

Κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού 69 άντρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενώνουν τις φωνές τους για το «Χαμόγελο του Παιδιού»



Συναυλία στο ΟΑΚΑ στις 18/12.

Στο Κλειστό Γήπεδο Καλαθοσφαίρισης του ΟΑΚΑ θα ενώσουν τις φωνές τους για το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» οι Δέσποινα Βανδή, Έλλη Κοκκίνου, Νίνο, Κώστας Μαρτάκης, Goin’Through, ΝΕΒΜΑ, Ήβη Αδάμου, Ελισάβετ Σπανού, Tus και OGE με την Αντιγόνη Ψυχράμη.

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα το στάδιο θα γεμίσει με τραγούδια και το έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν για την ενίσχυση των 11 σπιτιών του Χαμόγελου σε όλη την Ελλάδα!

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΟΑΚΑ θα έχει στηθεί, από νωρίς το μεσημέρι, ένα χριστουγεννιάτικο – φιλανθρωπικό bazaar με την επιμέλεια και την υπογραφή της Δέσποινας Βανδή, ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει τις τελευταίες χριστουγεννιάτικες αγορές του, σε ειδικές τιμές, συμμετέχοντας στην ενίσχυση των δράσεων του συλλόγου.

Το Smile Concert φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση για να μη σβήσουν τα παιδικά χαμόγελα!



Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά αγάπης στη Στέγη Ανηλίκων στο Ηράκλειο



Μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα των Minoistas.

Με περισσότερες από 100 κούτες και σακούλες με ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα, βιβλία, παιχνίδια, χριστουγεννιάτικα στολίδια και είδη προσωπικής υγιεινής γέμισε η Στέγη Ανηλίκων, που φιλοξενεί αγόρια από 7 έως 17 ετών, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η ομάδα δράσης Minoistas κατάφερε, με τη βοήθεια του κόσμου, να σταθεί στο πλευρό των ανήλικων παιδιών, μια πρωτοβουλία, που όπως και οι ίδιοι υποστηρίζουν, θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή.

Όποιος θέλει να γίνει εθελοντής μπορεί να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους της Στέγης Ανηλίκων στο τηλέφωνο 2810 310092.



Διαβάστε περισσότερα...

Συσκευή κατά του άσθματος δημιουργεί ζώνη φιλτραρισμένου αέρα




Προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από τα αλλεργιογόνα σωματίδια.

Η Airsonett Protexo πρόκειται για μία συσκευή με κάπως φουτουριστική εμφάνιση, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από ατοπικό άσθμα κατά την διάρκεια του ύπνου τους. Μάλιστα η συσκευή συμμετείχε σε μία μελέτη για την επαλήθευση των ικανοτήτων της, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό για το αναπνευστικό, Thorax.

H συσκευή αντί να αφαιρεί απλά τα αλλεργιογόνα σωματίδια από τον αέρα, όπως οι παραδοσιακές συσκευές καθαρισμού αέρα, χρησιμοποιεί μία τεχνολογία που ονομάζεται TLA (temperature controlled laminar airflow) που δημιουργεί μια ροή φιλτραρισμένου αέρα προς τα κάτω, περιβάλλοντας τους χρήστες με μία φιλτραρισμένη «ζώνη αέρα» η οποία τελικά τους προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από τα αλλεργιογόνα σωματίδια. Το Protexo φαίνεται να είναι μια παραλλαγή του εξοπλισμού της εταιρείας Opragon, που χρησιμοποιείται για να παρέχει φιλτραρισμένο αέρα στις χειρουργικές αίθουσες.

Η προαναφερθείσα μελέτη εξέτασε το Protexo έναντι των μη-TLA συσκευών εικονικών συσκευών σε ένα δείγμα 282 ατόμων που πάσχουν από ατοπικό άσθμα και διήρκησε έναν ολόκληρο χρόνο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν λιγότερη φλεγμονή στο αναπνευστικό τους σύστημα, με τους πιο βαριά πάσχοντες να επωφελούνται περισσότερο.

Δείτε το βίντεο με την συσκευή εν δράσει...


 


Πηγή: http://www.proho.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει δημοτικό ιατρείο-φαρμακείο στην Πάτρα



Στο πλευρό των απόρων και των ανασφάλιστων ο δήμος.

Το Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του δημοτικού ιατρείου-φαρμακείου στην Πάτρα που θα σταθεί στο πλευρό των απόρων και των ανασφάλιστων πολιτών προσφέροντας ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Το ιατρείο-φαρμακείο θα λειτουργήσει στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών (στη νέα εθνική οδό Πατρών - Αθηνών), δίπλα από το χώρο που θα στεγαστεί η δημοτική ιματιοθήκη.

Για το εγχείρημα συνεργάστηκαν η αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, Μ.Κ.Ο., Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Πρόνοιας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και εθελοντές γιατροί.



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση φαρμάκων για τους Γιατρούς του Κόσμου



Με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Φάρμακα για τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» θα συγκεντρωθούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Αγίων Αναργύρων και στην πλατεία Προφήτη Ηλία, με πρωτοβουλία της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το συμβούλιο της 3ης Δημοτικής Κοινότητας καλεί όλους τους δημότες να συνδράμουν την προσπάθεια αυτή και να φέρουν στους εκπρόσωπους της οργάνωσης φάρμακα για τους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2310 217793 και 2310 210.621.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαρρήκτες «λεηλάτησαν» Κέντρο Ειδικών Παιδιών



Προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.

Το Κέντρο Ειδικών Παιδιών «Η Ζωοδόχος Πηγή» στην Αλικαρνασσό έβαλαν στο στόχαστρό τους διαρρήκτες που δεν δίστασαν να «μπουκάρουν» στα γραφεία του και να τα «λεηλατήσουν»!

Οι δράστες έσπασαν τις πόρτες και έκαναν άνω κάτω το χώρο προκειμένου να βρουν χρήματα και αντικείμενα αξίας. Τη διάρρηξη αντιλήφθηκε το πρωί της Δευτέρας ο οδηγός που είδε την πόρτα του Κέντρου ανοιχτή, την ώρα που πήγε να πάρει το αυτοκίνητο.

Οι δράστες άρπαξαν, μεταξύ άλλων, 800 ευρώ, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα laptop και μία τηλεόραση.



Διαβάστε περισσότερα...

Η… πολυφαρμακία στοιχίζει



Πολλά και ακριβά φάρμακα συνταγογραφούν οι γιατροί.

Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι οι γιατροί συνταγογραφούν ακριβά και περισσότερα φάρμακα απ' ότι χρειάζεται, δηλώνοντας σε ποσοστό 84% ότι υπάρχει πολυφαρμακία και αυτή οφείλεται στους γιατρούς κατά 50%, 24% στους ασθενείς, 19% στις φαρμακευτικές εταιρίες και 4% στους φαρμακοποιούς.

Σε ποσοστό 92% θεωρεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες επηρεάζουν τους γιατρούς για να προωθούν περισσότερο τα ακριβότερα φάρμακα και το 95% ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να ελέγχει τη συνταγογράφηση των γιατρών.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα Hellas Health IV για την υγεία των Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής τον προηγούμενο μήνα, σε δείγμα 1.008 ατόμων.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τέσσερις Έλληνες (ποσοστό 25%) λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς συνταγή γιατρού, στις μισές περιπτώσεις από αυτές (50%) το φάρμακο το έχει συστήσει ο φαρμακοποιός, 4 στους 10 (41%), το έχει συστήσει ο γιατρός και σε ποσοστό 8% το έχει συστήσει φίλος ή γνωστός.

Σε ποσοστό 80% οι πολίτες θεωρούν ότι η πολυφαρμακία μπορεί να μειωθεί με τον έλεγχο της συνταγογραφίας των γιατρών, το 35% με τη διακοπή έμμεσων ή άμεσων «δώρων» από τις φαρμακευτικές εταιρίες στους γιατρούς, το 32% με τον έλεγχο των πωλήσεων στα φαρμακεία, το 26% με την καθιέρωση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, το 10% με την αύξησης της ιδίας συμμετοχής του ασθενή και το 9% με τη μείωση των κυκλοφορούντων φαρμάκων.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που κατέγραψε η έρευνα είναι η ελλιπής ενημέρωση για τα φάρμακα που λαμβάνουν, καθώς ένας στους δύο δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει, δύο στους δέκα δε θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι, ενώ σε ποσοστό 13% δε γνωρίζει καλά τις οδηγίες για το πώς πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι εννιά στους δέκα πετούν στα σκουπίδια τα ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα που έχουν σπίτι.

Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες εμφανίζονται να εμπιστεύονται το φαρμακοποιό και μάλιστα σε ό,τι αφορά την κοινωνική προσφορά, τους κατατάσσουν σε δεύτερη θέση (64%) μετά τους δασκάλους και ακολουθούν οι οδοντίατροι (58%), οι γιατροί (53%) και οι δικαστές (32%).

Ένας στους δύο επισκέπτεται το φαρμακοποιό του μία έως τρεις φορές το μήνα, περισσότεροι από τους μισούς που ρωτήθηκαν (59%) πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο τα φαρμακεία να παραμένουν ανοιχτά όλα τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, ενώ το 85% προτιμά πολλά φαρμακεία με έναν φαρμακοποιό. Το 63% των ερωτηθέντων κρίνει τη σχέση με τον φαρμακοποιό του ως «πολύ καλή», το 35% ως «καλή» και μόνο το 2% μέτρια.

Η έρευνα αναδεικνύει την έκταση, αλλά και ορισμένες από τις βασικές αιτίες της πολυφαρμακίας, την έλλειψη της σωστής αντιμετώπισης των κινδύνων για την υγεία που μπορούν να προκληθούν από την κατανάλωση φαρμάκων και τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει ο έλληνας φαρμακοποιός στο ελληνικό σύστημα υγείας, ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Τούντας.

Σημείωσε ότι θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, με αυστηρούς ελέγχους και ποινές, η πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού και εκτίμησε ότι η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα περιορίσει σημαντικά το πρόβλημα αυτό. Ο κ. Τούντας υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά την ασφαλή κατανάλωση των φαρμάκων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι οι ασθενείς δεν είναι καλά ενημερωμένοι, αλλά και το γεγονός ότι σε σημαντικό ποσοστό γιατροί και φαρμακοποιοί δεν ασκούν σωστά το λειτούργημά τους στο ζήτημα αυτό.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα προχωρήσει άμεσα σε πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της πολυφαρμακίας και την ασφαλή κατανάλωση φαρμάκων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη της σίκαλης στην υγεία μας



Ένα δημητριακό με αξία.

Η σίκαλη είναι σιτηρό και πιστεύεται ότι προέρχεται από την κεντρική Ασία από άγρια χόρτα ή από μια άγρια σίκαλη που βρέθηκε στη Συρία, την Αρμενία και το Ιράν. Η σίκαλη έχει θεωρηθεί ως ένα κατώτερο σιτηρό και εξετάσθηκε από τον Ρωμαίο συγγραφέα και φιλόσοφο Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ήταν τρόφιμο που απλά απέτρεπε την πείνα.

Οι σπόροι σικάλεως έχουν το ίδιο σχήμα, δηλαδή επίμηκες ως σπόροι σιταριού. Οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιούνται ολόκληρα, σπασμένα ή αλεσμένα όπως η βρώμη, αλλά γενικά μοιάζει με το αλεύρι. Το αλεύρι σίκαλης έρχεται σε διάφορες ποικιλίες. Η ανοιχτόχρωμη σίκαλη έχει υποστεί επεξεργασία και της αφαιρείται το πίτουρο.

Η σκουρόχρωμη σίκαλη διατηρεί τα περισσότερα από τα πίτουρα και τα φύτρα. Είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, ιχνοστοιχείων, φολικού οξέος, θειαμίνης και νιασίνης. Αλεύρι σίκαλης διατηρεί περισσότερο τα θρεπτικά του συστατικά από το αλεύρι σιταριού, λόγω της δυσκολίας που χωρίζει το φύτρο και το πίτουρο από το ενδοσπέρμιο της σικαλης.

Η σίκαλη ήταν ευαίσθητη στον μύκητα ερυσίβη σύμφωνα με τις παλιές γεωργικές τεχνικές ενώ με τις σύγχρονες γεωργικές τεχνικές εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη απο το μύκητα που συνθέτει το παραισθησιογόνο φάρμακο LSD.

Θρεπτικές συστατικά της σίκαλης


Η σίκαλη είναι μια πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, φωσφόρου, μαγνησίου, μαγγανίου, πρωτεϊνών και βιταμίνης Β1. Είναι επίσης πλούσια πηγή φυτοοιστρογόνων τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά.

Σίκαλη για τη Μείωση της Χοληστερόλης
: Σε μια μελέτη διάρκειας 4 εβδομάδων από 18 άνδρες και 22 γυναίκες που κατανάλωναν τυχαία ψωμί από σίκαλη και σιτάρι, βγήκε το συμπέρασμα ότι το ψωμί σικάλεως στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες είναι μια αποτελεσματική και πρακτική μέθοδος για τη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στους άνδρες. 

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα χοληστερόλης ήταν σημαντικά υψηλότερα μετά από μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες από ό,τι μετά από μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες.

Σίκαλη για πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων:
Η κατανάλωση ψωμιού, όπως η σίκαλη ή ψωμί σικάλεως σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και η υψηλότερη πρόσληψη δημητριακών για πρωινό συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Έχει επίσης προταθεί, ότι οι ηλικιωμένοι αυξάνοντας τη κατανάλωση διαιτητικών ινών στα δημητριακά πρωινού έχουν χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Σίκαλη για πρόληψη του καρκίνου:
Η σίκαλη στα τρόφιμα σχετίζεται με αυξημένη εντερολακτόνη πλάσματος, το οποίο αποτελεί εντερολιγνάνη (λιγνάνες θηλαστικών) που σχηματίζεται από την εντερική μικροχλωρίδα μετά την κατανάλωση λιγνάνων φυτών. Οι λιγνάνες (lignans) είναι φυσικά συστατικά των φυτών που βρέθηκαν σε σίκαλη και άλλα τρόφιμα, όπως λιναρόσπορος. Η εντερολακτόνη μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Η εντερολακτόνη και η εντεροδιόλη, μια άλλη λιγνάνη που προέρχεται από τη σίκαλη και άλλα τρόφιμα και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τους μαστικούς όγκους του παχέος εντέρου και αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Οι φυτικές ίνες στη σίκαλη μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω της βελτίωσης της λειτουργίας του εντέρου.

Σίκαλη για το διαβήτη:
Τα προϊόντα σικάλεως παράγουν, κατά κανόνα, θετικό προφίλ της γλυκόζης του αίματος μετά από ένα γεύμα, με χαμηλή και σταθερή την ανταπόκριση της γλυκόζης του αίματος. Τα προϊόντα σικάλεως επίσης μπορούν να προκαλέσουν μείωση της ανταπόκρισης στην ινσουλίνη σε σύγκριση με το λευκό σιτάρι, προκαλούν υψηλό κορεσμό μετά το γεύμα, και μείωση της ενεργειακής πρόσληψης σε μεταγενέστερο γεύμα.

 Σε μια μελέτη στο Τμήμα Κλινικής Διατροφής στη Φινλανδία, μεταγευματικά (ο χρόνος μετά από κάθε γεύμα) η ανταπόκριση της ινσουλίνης στην κατανάλωση ψωμιού σικάλεως ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την ανταπόκριση στο εξευγενισμένο ψωμί ολικής αλέσεως. Το πλάσμα της γλυκόζης και της ινσουλίνης είναι χαμηλότερο μετά από μια υψηλή διατροφή ινών σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Σίκαλη για την εμμηνόπαυση:
Οι λιγνάνες ενεργούν ως φυτοοιστρογόνα (χημικές ουσίες των φυτών που μιμούνται τα οιστρογόνα), καθώς επίσης και ως αντιοξειδωτικά. Λόγω της οιστρογονικής ιδιότητας των λιγνίνων, βοηθούν στη μείωση έξαψης και κολπικής ξηρότητας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σε κάποιο βαθμό μπορεί να αναστείλουν την οστεοπόρωση. Ανώτατη διατροφική πρόσληψη φυτικών ινών στα δημητριακά και ολικής αλέσεως προϊόντα συνδέονται επίσης με λιγότερη ανάπτυξη της στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με στεφανιαία νόσο.

Σίκαλη για την υγεία του πεπτικού συστήματος:
Τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως προϊόντα με σίκαλη παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του πεπτικού. Οι φυτικές ίνες από τη σίκαλη φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές από ότι το σιτάρι, στη γενική βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Μια μελέτη σε ζώα έχει δείξει "υγρά περιττώματα και σημαντική ενίσχυση της παραγωγής του εντέρου" με μια δίαιτα πλούσια σε σίκαλη, σε αντίθεση με μια διατροφή σιταριού. Πλήρες γεύμα με ψωμί σικάλεως έχει αποδειχθεί να αυξάνει σημαντικά την παραγωγή κοπράνων και τη συχνότητα περιττωμάτων σε σύγκριση με ψωμί ολικής αλέσεως και στις γυναίκες και τους άνδρες.

Σίκαλη για την απώλεια βάρους:
Μελέτες δείχνουν ότι τα προϊόντα σικάλεως προωθούν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού μετά το γεύμα, και προκαλούν μείωση της εθελοντικής ενεργειακής πρόσληψης σε μεταγενέστερο γεύμα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος



Μία νέα επιστημονική θεωρία με πολλούς επικριτές.

Κατά καιρούς, διάφορες ανατρεπτικές θεωρίες γύρω από τη διατροφή έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, αναζητώντας τους επίδοξους εφαρμοστές που μελλοντικά θα υποστηρίξουν και θα προωθήσουν συγκεκριμένες θέσεις, απόψεις και αντιλήψεις. Μια από τις ευρύτατα διαδεδομένες θεωρίες, της οποίας βιβλία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, είναι αυτή του Peter D’Adamo, που πηγάζει από την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους και υποστηρίζει ότι οι διατροφικές μας απαιτήσεις, καθορίζονται σε σημαντικό βαθμό από την ομάδα αίματός μας.

Παράλληλα, η εν λόγω θεωρία, παρουσιάζεται από ορισμένους ένθερμους υποστηρικτές της ως ιδανικό πρόγραμμα διατροφής για «αβίαστη» απώλεια βάρους…

Ας δούμε λοιπόν από κοντά, κάποιες από τις θέσεις της θεωρίας του Peter D’Adamo, αποφοίτου ενός πραγματικά αξιόλογου κολεγίου της Αμερικής, του Bastyr College.

Ο D’adamo ισχυρίζεται πως τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο, πρέπει να σιτίζονται με βάση το κρέας και να αποφεύγουν τροφές όπως τα όσπρια. Η θέση όμως αυτή ανατρέπει δεδομένα χρόνιων επιστημονικών ερευνών, όπως και την έννοια του μοντέλου της μεσογειακής διατροφής.

Και το λέμε αυτό διότι σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το μεγαλύτερο ποσοστό του γενικού πληθυσμού (που είναι αυτό με ομάδα αίματος Ο) οδηγείται στην αντίληψη ότι το Μεσογειακό μοντέλο διατροφής, που προτείνει το κόκκινο κρέας λίγες φορές το μήνα, είναι ακατάλληλο διατροφικό σχήμα και πως στη διατροφή τους πρέπει να έχουν συχνά το κρέας, παρόλο που εκατοντάδες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες υποδεικνύουν, πως η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι άμεσα συνδεδεμένη με πολλές μορφές καρκίνου αλλά και με άλλα χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα…

Σύμφωνα δε πάντα με τη θεωρία περί διατροφής και ομάδας αίματος, τα όσπρια μπορεί να προκαλέσουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στο μυϊκό ιστό των ατόμων με ομάδα αίματος Ο, μέσω κάποιων πρωτεϊνικών μορίων που εμπεριέχουν και είναι γνωστά με το όνομα λεκτίνες. Οι λεκτίνες πράγματι υφίστανται στην πλειονότητα των φυτικών τροφών (ιδιαίτερα στα όσπρια) και εμφανίζουν ισχυρή αλλεργιογόννο δράση που έχει πιστοποιηθεί μέσω ερευνών εδώ και χρόνια.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το μούλιασμα των οσπρίων (που όλοι κάνουν πριν τα μαγειρέψουν) καταστρέφει τα 2/3 των λεκτινών τους, ενώ η περαιτέρω μαγειρική τους παρασκευή με βρασμό, 'εξουδετερώνει' κάθε ίχνος λεκτίνης που έχει μείνει.

Από την άλλη μεριά, αν τα όσα ισχυρίζεται η θεωρία σχετικά με την κατανάλωση των οσπρίων και την ομάδα αίματος Ο είναι βάσιμα, γιατί δεν παρουσιάζεται ως στοιχείο τεκμηρίωσης μια μυϊκή βιοψία (μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρύτατα σήμερα σε πολλές έρευνες) που να δείχνει τις πιθανές μυϊκές αλλοιώσεις που συνεπάγεται η κατανάλωση οσπρίων από άτομα ομάδας αίματος Ο;

Σε άλλο σημείο η θεωρία και πάλι στέκεται στον αέρα, όταν υποστηρίζει πως τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν την τάση να μην παράγουν αρκετό ιώδιο. Ως γνωστόν όμως, το ιώδιο (όπως και όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία) δεν παράγεται από τον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά το λαμβάνουμε κυρίως μέσω της διατροφής μας…

Η θεωρία υποστηρίζει ακόμα, πως τα γαλακτοκομικά δεν αποτελούν κατάλληλη επιλογή σίτισης για άτομα με ομάδα αίματος Α. Πώς μπορεί όμως κάτι τέτοιο να τεκμηριωθεί και να οφείλεται πράγματι στις λεκτίνες, όταν γνωρίζουμε πως ένα ποσοστό 10-12% των ατόμων της Καυκάσιας φυλής θα ανακουφιστεί ούτως ή άλλως από τη διακοπή των γαλακτοκομικών, ασχέτως ομάδας αίματος, μια και παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη; Και βέβαια να τονίσουμε εδώ ότι σε άλλες φυλές το ποσοστό εμφάνισης δυσανεξίας στη λακτόζη ξεπερνά το 80%!!

Η θεωρία περί λεκτινών


Η βασικότερη λοιπόν αμφισβήτηση που εκφράζει το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας απέναντι σε αυτή τη θεωρία, δεν αφορά απλά τις λεκτίνες, που πράγματι υπάρχουν στην πλειονότητα των τροφών και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έχουν συσχετισθεί και με τη συχνότητα εμφάνισης ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη και ρευματοειδούς αρθρίτιδας (μέσω συγκεκριμένων ανοσοβιολογικών μηχανισμών), αλλά το αν και κατά πόσο η δράση αυτών των ουσιών σχετίζεται και διαφοροποιείται ανάλογα με την ομάδα αίματός μας. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι πάντα έρμαιο των λεκτινών, αλλά όταν χρειάζεται προβάλλει ισχυρότατη άμυνα δεσμεύοντας αυτές τις ουσίες, με τη βοήθεια συγκεκριμένων ολιγοσακχαριτών.

Ορισμένα σημεία της θεωρίας του Peter D’Adamo, αναφέρονται πάντως σε πραγματικά επιστημονικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν στατιστικά χαμηλή δραστικότητα του ενζύμου αλκαλική φωσφατάση (συγκεκριμένα του εντερικού ισοενζύμου), όμως και πάλι οι συσχετίσεις με διατροφικές οδηγίες δεν είναι τεκμηριωμένες…Η δε πολύπλευρη εμπορική εκμετάλλευση όλης αυτής της θεωρίας (δεκάδες συμπληρώματα διατροφής συγκεκριμένης φίρμας, ειδικά εγχειρίδια, κλπ) 'αδυνατίζει' ακόμα περισσότερο τις όποιες επιστημονικές βάσεις μπορεί να υπάρχουν σε κάποια σημεία της θεωρίας…

Ίσως όμως η ισχυρότερη απόδειξη, του ότι θεωρίες τέτοιου τύπου, πρέπει να φιλτράρονται καλύτερα πριν δουν το φως της δημοσιότητας, να έρχεται μέσα από την απλή σκέψη που πρώτος ο ιδρυτής του τμήματος Διατροφής της σχολής Δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ Frederick Stare εξέφρασε, λέγοντας πως αν μια τέτοια θεωρία έκρυβε αλήθειες, η ανθρώπινη φυλή (από τη στιγμή που εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν ακολουθεί τις διατροφικές 'οδηγίες' αυτής της θεωρίας) θα έπρεπε να είχε εξαφανισθεί, μέσω ανεπανόρθωτων επιπλοκών που θα συνεπάγετο η οφειλόμενη στις λεκτίνες, συγκόλληση των ερυθρών αιμοσφαιρίων!


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυμναστική βοηθά να αντισταθούμε στις λιχουδιές



Έρευνα υποστηρίζει ότι η άσκηση διευκολύνει την καλή διατροφή.

Ο καλύτερος τρόπος για την απόκτηση του τέλειου σώματος είναι ο συνδυασμός τακτικής άσκησης και υγιεινής διατροφής. Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard αποδεικνύει πως η γυμναστική πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα ή ένα πρόγραμμα διατροφής έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στη δίαιτα.

Ο οργανισμός που έχει μπει σε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του και αντιλαμβάνεται γρηγορότερα την ανάγκη του για φαγητό, καθώς και το αίσθημα του κορεσμού.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνει τις σωστές ποσότητες φαγητού, αλλά και να προτιμά τις πιο υγιεινές τροφές, που θα του δώσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα τα μεταβολίσει ευκολότερα.

Επιπλέον, η σωματική άσκηση σχετίζεται και με τη δομή του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, βοηθά στην ανάπτυξη της αυτοπειθαρχίας, που μας κρατά μακριά από τους πειρασμούς και το παχυντικό φαγητό.

Αν σκέφτεστε, λοιπόν, να ξεκινήσετε κάποιου είδους διατροφή, ξεκινήστε με κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής.


Διαβάστε περισσότερα...

Πληρωμή τελών κυκλοφορίας και στα ΕΛΤΑ



Διατίθενται και το ειδικό σήμα.

Και από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα γίνει και φέτος η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. και μοτοσικλετών καθώς και η διάθεση του ειδικού σήματος για το 2012, όπως αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι πολίτες θα μπορούν προσκομίζοντας το σχετικό ειδοποιητήριο, να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση και να παραλάβουν το ειδικό σήμα.

Η διάθεση των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας οχημάτων για το 2012 ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...