Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Εννιά οι νεκροί στην Κίνα από τη γρίπη των πτηνών


Τα Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για νέο εμβόλιο κατά του ιού.

Τα εννέα έφτασαν τα θύματα του νέου στελέχους H7N9 της γρίπης των πτηνών στην Κίνα, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα.

Συνολικά 28 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό στην ανατολική Κίνα από τότε που εμφανίστηκε το νέο στέλεχος του, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη το υπουργείο Υγείας και από αυτούς οι εννέα πέθαναν.

Όλα τα κρούσματα, περιλαμβανομένου του τελευταίου χθες, καταγράφηκαν εντός και γύρω από την ανατολική Σανγκάη. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, επικαλούμενα τις αρχές, μετέδωσαν, πάντως, ότι εντός ολίγων μηνών θα παρασκευαστεί εμβόλιο κατά του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το στέλεχος H7N9 του ιού της γρίπης των πτηνών, που δεν έχει εμφανιστεί εκτός Κίνας, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξενώνας για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά στα Χανιά


Θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 20 ατόμων.

Στη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους προχωρά ο δήμος Χανίων.

Το πρωί δόθηκαν στη δημοσιότητα οι προδιαγραφές που πρέπει να έχει το ακίνητο που θα επιλεγεί για εκμίσθωση μέσα από τη διαδικασία της κατάθεσης προσφορών από ιδιώτες που διαθέτουν τέτοιο ακίνητο.

Ο ξενώνας θα είναι δυναμικότητας 20 θέσεων φιλοξενίας - διαμονής γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια.

Θα διαθέτει χώρους διοίκησης (γραφεία), χώρο υποδοχής, χώρους ατομικής συμβουλευτικής, χώρο εστίασης και ψυχαγωγίας, χώρο εκδηλώσεων και απασχόλησης παιδιών, δωμάτιο φύλακα, κουζίνα και βοηθητικό χώρο (αποθήκη) και χώρο για τουαλέτες προσωπικού - επισκεπτών. Επίσης, ανεξάρτητη είσοδο με δυνατότητα ελέγχου των εισερχομένων, πρόσβαση για ΑμεΑ, έξοδο κινδύνου, πόρτες ασφαλείας, σύστημα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας, κεντρική θέρμανση, εγκατάσταση τηλεφώνου και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στις προδιαγραφές προβλέπονται επίσης χώροι στάθμευσης.

Το ακίνητο θα πρέπει να είναι 280 τετραγωνικά μέτρα, να είναι προσβάσιμο σε μέσα μαζικής μεταφοράς, να βρίσκεται εντός των ορίων του πρώην δήμου Χανίων και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.



Διαβάστε περισσότερα...

Σπίτι τους ο... δρόμος


Στα 6.000 τα άστεγα παιδιά στην Ελλάδα.

Κορίτσια που πουλούν χαρτομάντιλα και λουλούδια, αγόρια που καθαρίζουν τα τζάμια των αυτοκινήτων στα φανάρια, παιδιά που ζητιανεύουν στους δρόμους. Για περίπου 6.000 παιδιά στην Ελλάδα, ανάμεσά τους παιδιά ηλικίας ακόμη και 5 χρόνων, ο δρόμος είναι το σπίτι τους.

Τα παιδιά αυτά κατάγονται κυρίως από άλλες χώρες όπως Βουλγαρία και Ρουμανία και έχουν έρθει στην Ελλάδα μαζί με τις οικογένειές τους για να δουλέψουν, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μένη Χριστίδου, κοινωνική λειτουργός στα προγράμματα της ΜΚΟ PRAKSIS, στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ότι με την κρίση των τελευταίων ετών, έχει παρατηρηθεί αύξηση του φαινομένου της παιδικής εργασίας.

Ο αριθμός των παιδιών του δρόμου αυξάνεται, επίσης, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, καθώς στις περιόδους αυτές συναισθήματα προσφοράς και λύπης απέναντι στα παιδιά είναι πιο έντονα.

Η πλειοψηφία των παιδιών που παρατηρούνται στους δρόμους είναι ηλικίας από 5 έως 12 ετών. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, η περιοχή του κέντρου παραδοσιακά αποτελεί το βασικό σημείο δράσης τους, καθώς το κέντρο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό περαστικών.

«Συχνά όμως», όπως σημειώνει η κ. Χριστίδου, «παρατηρούμε παιδιά κοντά σε εκκλησίες περιφερειακά του κέντρου. Τα βράδια τα παιδιά μπορεί να εντοπιστούν και σε σημεία εκτός κέντρου εφόσον τα σημεία αυτά συγκεντρώνουν πολύ κόσμο συνήθως για βραδινή διασκέδαση».

Ανάλογο πρόβλημα με παιδιά που ζουν στο δρόμο, υπάρχει και στην Πάτρα, όμως εκεί εντοπίζεται κυρίως, σε παιδιά παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να φύγουν από την πόλη ή τη χώρα.

Σύμφωνα με την κ. Χριστίδου μπορεί «κάποια από τα παιδιά του δρόμου να εργάζονται ή να επαιτούν στο δρόμο στην προσπάθεια τους να συμβάλλουν στο οικογενειακό εισόδημα. Τα περισσότερα όμως, εργάζονται σκληρά για να αποδώσουν κέρδη σε κυκλώματα εκμετάλλευσης. Οι έμποροι αυτού του σύγχρονου δουλεμπορίου μετακινούν συχνά τα παιδιά από περιοχή σε περιοχή, από πόλη σε πόλη ή μεταξύ διαφορετικών χωρών προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί από τις διωκτικές αρχές».

Όσο για το πού κοιμούνται αυτά τα παιδιά και το αν πηγαίνουν σχολείο, όπως λέει κ. Χριστίδου «τις περισσότερες φορές οι οικογένειες διαθέτουν κάποιου είδους κατάλυμα, όμως περνούν αρκετές ώρες της ημέρας τους στο δρόμο αντιμετωπίζοντας κινδύνους, καταστάσεις βίας, ρατσισμού και περιθωριοποίησης. Τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, κι αν πηγαίνουν, παρακολουθούν περιστασιακά τα μαθήματα. Αυτό συμβαίνει κυρίως είτε γιατί η δουλειά τους συμπίπτει χρονικά με τις ώρες του σχολείου, είτε γιατί είναι πολύ κουρασμένα για να παρακολουθήσουν μαθήματα μετά τη δουλειά, είτε γιατί ο φόβος ότι θα αναγνωριστούν από τους συμμαθητές τους να εργάζονται στο δρόμο τα αποτρέπει από το σχολικό περιβάλλον».

Το 1996, γεννήθηκε στο Βέλγιο το «Mobile School», το κινητό σχολείο, ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τα παιδιά του δρόμου, τα οποία δεν μπορούν να φοιτούν σε σχολεία διότι εργάζονται.

Στην Ελλάδα βρίσκεται από το Νοέμβριο του 2009 και υλοποιείται από δύο ΜΚΟ, την PRAKSIS και την ΑΡΣΙΣ. Δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, όπου υπολογίζεται ότι πάνω από 100 παιδιά την ημέρα εργάζονται ή επαιτούν στο δρόμο με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά παιδιά από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

«Το εργαλείο αυτό μας επιτρέπει λόγω κατασκευής να το μεταφέρουμε στο δρόμο και να κάνουμε μάθημα εκεί ώστε να μάθουν τα παιδιά αυτά γραφή, ανάγνωση, αριθμητική και μέσω εκπαιδευτικών παιχνιδιών και δραστηριοτήτων κανόνες συμπεριφοράς, υγιεινής, τα δικαιώματά τους και πολλά ακόμη. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τη φαντασία τους, τα όνειρά τους. Το σημαντικό για τους street workers / εκπαιδευτές είναι να πλησιάσουν το παιδί στο δικό του περιβάλλον και να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα όπου το παιδί θα είναι αποδεκτό και θα απολαμβάνει το σεβασμό άνευ όρων», εξηγεί η κ. Χριστίδου.

Το Κινητό Σχολείο δεν αντικαθιστά το κανονικό σχολείο, αποτελεί το πρώτο βήμα για την ομαλή ένταξη αυτών των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον.

«Εμείς επισκεπτόμαστε τα παιδιά, τα ακούμε, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους και να τους παρέχουμε ευκαιρίες ώστε να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους, τις δεξιότητές τους, τα ταλέντα τους και την αυτοπεποίθησή τους. Είναι μία διαδικασία που μπορεί να πάρει καιρό. Χρειάζεται υπομονή και διακριτική επιμονή. Έτσι οι σχέσεις που αναπτύσσονται είναι ισότιμες σχέσεις εμπιστοσύνης, σεβασμού και ειλικρίνειας». Και η προσπάθεια αυτή έχει θετικό πρόσημο. «Η ανταπόκριση από τα παιδιά είναι θετική και αυτό φαίνεται από την αυξανόμενη προσέλευση, από τη συνέπεια τους στις συναντήσεις, από την ανυπομονησία τους για την επόμενη συνάντηση, από τη διάθεση τους για μάθημα και δραστηριότητες και από την ποιοτική συμμετοχή του».

«Είναι επιτυχία», για την κ. Χριστίδου, «τα παιδικά μάτια που γεμίζουν χαρά και λαχτάρα, οι ανοιχτές αγκαλιές, τα πλατιά χαμόγελα, η προσμονή, ο ενθουσιασμός. Επιτυχία είναι όταν νιώθεις ότι έχει χτιστεί η εμπιστοσύνη».

Παρά τη σοβαρότητα του φαινομένου της παιδικής εργασίας, δεν έχει οριστεί Παγκόσμια Ημέρα που θα υπενθυμίζει, θα ενημερώνει και θα ευαισθητοποιεί για την κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά του δρόμου. Για τον λόγο αυτό, όπως τονίζει η κ. Χριστίδου, ο οργανισμός «Mobile School» έχει ξεκινήσει μία παγκόσμια προσπάθεια για να ανακηρυχθεί η 12η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου.

Στην Ελλάδα, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις PRAKSIS και ΑΡΣΙΣ υποστηρίζουν την προσπάθεια αυτή και συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 12 Απριλίου στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, ανοιχτή εκδήλωση-δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης βάζοντας ακόμα ένα λιθαράκι για την καθιέρωση της 12ης Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα πάρουν σύνταξη οι ανασφάλιστοι υπερήλικες από τον ΟΓΑ


Όλες οι προϋποθέσεις.

Τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Τα ίδια κριτήρια θα ισχύσουν και για τον επανέλεγχο των συντάξεων που χορηγούνται ήδη από τον Οργανισμό σε περίπου 40.000 υπερηλίκους.

Η υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013- 2016, περιλαμβάνει ακόμη τις διαδικασίες ελέγχου και τις κυρώσεις που προβλέπονται σε περιπτώσεις υποβολής ψευδών δικαιολογητικών.

Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι από 1.1.2013 η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ θα καταβάλλεται εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

- Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού, και επίσης, σε περίπτωση εγγάμων, δεν λαμβάνει ο/η σύζυγός τους σύνταξη μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής, λόγω γήρατος.

- Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και εξακολουθούν να διαμένουν κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους.

- Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640 ευρώ.

Για τον έλεγχο του εισοδηματικού κριτηρίου η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι γίνεται με βάση τα εισοδήματα του οικονομικού έτους που προηγείται αυτού εντός του οποίου υποβάλλεται η αίτηση για συνταξιοδότηση ή διενεργείται ο έλεγχος.

Στο ατομικό καθώς και στο οικογενειακό εισόδημα, εκτός από τα εισοδήματα που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυπολογίζονται τα ποσά που έχει εισπράξει ή που δικαιούται να εισπράξει ο ίδιος και για τους έγγαμους ο σύζυγος ή η σύζυγος από βοηθήματα, οικονομικές ενισχύσεις ή άλλες συντάξεις ή επιδόματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι προνοιακού χαρακτήρα, από τόκους καταθέσεων, από νόμιμη διατροφή καθώς και από κάθε άλλο εισόδημα που δεν έχει δηλωθεί, ακόμα και αν αυτά απαλλάσσονται από τον φόρο ή δεν υπάρχει από τον νόμο υποχρέωση δήλωσής τους, τα οποία ανάγονται στο έτος του οποίου ελέγχονται τα εισοδήματα.

Όταν ο ένας από τους συζύγους λαμβάνει ήδη από τον ΟΓΑ σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, οι ετήσιες συντάξεις του συνυπολογίζονται στο οικογενειακό εισόδημα, προκειμένου να κριθεί, αν και ο άλλος σύζυγος θα συνταξιοδοτηθεί ως ανασφάλιστος υπερήλικας.

Το ποσό της καταβαλλόμενης παροχής στους ανασφάλιστους υπερήλικες δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την εξέταση της συνδρομής των προϋποθέσεων για τη συνέχιση καταβολής της εν λόγω παροχής.

Σε περίπτωση παραίτησης από τη λήψη περιοδικού βοηθήματος ή επιδόματος ή σύνταξης, τα καταβληθέντα, πριν από τη διακοπή, περιοδικά βοηθήματα ή επιδόματα ή συντάξεις, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του εισοδήματος κατά τον έλεγχο του εισοδηματικού κριτηρίου, τόσο κατά τη χορήγηση της παροχής όσο και κατά τον επανέλεγχο.

Θα λαμβάνεται υπ' όψιν ακόμη και η κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία μέχρι 80 τετραγωνικών μέτρων, αφού η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτήν δεν υπολογίζεται στο εισόδημα.

Σημειώνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια πρέπει να πληρούνται αθροιστικά και σε διαφορετική περίπτωση ο ενδιαφερόμενος ή ο ήδη δικαιούχος αποκλείεται από τη λήψη ή τη συνέχιση της παροχής.

Σε όσους υποβάλλουν ανακριβή δικαιολογητικά ή ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, τα ποσά συντάξεων που έχουν εισπράξει αχρεωστήτως καταλογίζονται σε βάρος τους προσαυξανόμενα σε ποσοστό 10%.


Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ: «Πρέπει να ασχοληθούν μαζί μας»


Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Έβρου ζητά άλλα δύο ηχητικά φανάρια στην Αλεξανδρούπολη.

«Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πρέπει να ασχοληθεί μαζί μας» λέει ο Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Έβρου, αλλά η μόνιμη επωδός είναι ότι «δεν υπάρχουν λεφτά!». Ζητούν άλλα δύο ηχητικά φανάρια στο κέντρο και διορθώσεις στις ράμπες των πεζοδρομίων.

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Έβρου αριθμεί σήμερα περίπου 1.100 μέλη, κι έχει μία σημαντική παρουσία στην περιοχή. Άτομα που παλαιότερα δυσκολεύονταν να βγουν από τα σπίτια τους, κυρίως για λόγους ψυχολογικούς, συμμετέχουν και κοινωνικοποιούνται σε δράσεις, επικοινωνούν και διεκδικούν, τις πιο πολλές φορές, τα αυτονόητα.

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σταύρος Κουδουμάκης, αναφέρεται στο πρόβλημα με τα ηχητικά φανάρια στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Όπως είναι γνωστό, εδώ και λίγες μέρες, σε κάποια σημεία, έχουν τοποθετηθεί φανάρια με χρονομετρητή. Ωστόσο, τα νέα αυτά φανάρια, ενώ θα ήταν μία καλή ευκαιρία, δεν εκπέμπουν το χαρακτηριστικό ηχητικό σήμα, που πέρα από τα άτομα με προβλήματα όρασης, εξυπηρετεί και παιδιά, αλλά και ηλικιωμένους, ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες μέρες που το φανάρι δεν είναι και τόσο ευδιάκριτο.

Έτσι, τα άτομα με προβλήματα όρασης εξυπηρετούνται όπως τους αρμόζει μόνο από τα φανάρια στη συμβολή Καβύρη με Λεωφόρο Δημοκρατίας, μπροστά στο δημαρχείο, και με αυτό μπροστά στη Λέσχη Αξιωματικών.

«Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να γίνουν προσπάθειες, ώστε τουλάχιστον άλλα δύο φανάρια, αυτό στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Δημοκρατίας και 14ης Μαΐου και εκείνο προς την πλατεία με τα αστικά, να συνδεθούν με ηχητικό σύστημα. Το να διασχίσουν αυτούς τους δρόμους συνάνθρωποί μας με προβλήματα όρασης είναι ιδιαίτερα δύσκολο κι επικίνδυνο», αναφέρει ο κ. Κουδουμάκης, που όπως λέει, παρά τις οχλήσεις προς το δήμο δεν έχει γίνει τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα ακόμη, αυτονόητο, αίτημα του Συλλόγου, είναι οι διορθώσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν στις ράμπες σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς υπάρχουν προβλήματα και κακοτεχνίες, οι οποίοι κυρίως δημιουργήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, και γι’ αυτό, η απάντηση που παίρνει ο Σύλλογος; «Δεν υπάρχουν λεφτά».

«Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις και τα αιτήματά μας, προκειμένου να γίνει και η δική μας ζωή λίγο πιο εύκολη, αρκετές φορές, και στους αρμόδιους αντιδημάρχους και στον δήμαρχο, ωστόσο δεν προχωρά τίποτα…», αναφέρει ο κ. Κουδουμάκης, ενώ άλλο μέλος του Συλλόγου μας είπε σχετικά: «Το ότι δεν υπάρχουν λεφτά δεν μας πείθει, άλλωστε είναι στις θέσεις αυτές για να βρίσκουν κονδύλια, για όλους τους συμπολίτες μας. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι μια χαρά τα οικονομικά του δήμου, σε σχέση και με άλλους δήμους, από τη ΣΑΤΑ και τα ανταποδοτικά τέλη μπορούν να βρεθούν αυτά τα ελάχιστα κονδύλια που απαιτούνται για αυτά που ζητούμε. Νιώθουμε πως απλώς δεν ενδιαφέρονται για μας, θα πρέπει όμως επιτέλους να το κάνουν».

Προβλήματα με τα ΚΕΠΑ
Όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στην περιφέρεια, έτσι και στον Έβρο, τα άτομα με αναπηρία περιμένουν κατά μέσο όρο 8-10 μήνες για να περάσουν από τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, φοβερές καθυστερήσεις και μεγάλη ταλαιπωρία. Τα κριτήρια έχουν γίνει πλέον πολύ αυστηρά, τα νέα ποσοστά αναπηρίας που αποφασίζονται είναι πολλές φορές πολύ μικρότερα από πριν και οι συνάνθρωποί μας αγωνιούν», αναφέρει ο κ. Κουδουμάκης.

Με την εξέταση των δικαιούχων στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, προβλέπεται να γίνει εξοικονόμηση δαπανών, καθώς ο έλεγχος θα βάλει τέλος στα επιδόματα που δίνονται σε πολίτες που σφετερίζονται την αναπηρία.

Ωστόσο, σήμερα οι λίστες αναμονής του ΚΕΠΑ αριθμούν περίπου 60.000 άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες για την πιστοποίηση και αξιολόγηση της αναπηρίας τους, με μέσο χρόνο αναμονής τους 10 μήνες-για την περιφέρεια ο χρόνος αναμονής είναι μεγαλύτερος, λόγω κυρίως της έλλειψης ιατρών για τη στελέχωση των επιτροπών. Όσο αναμένουν την αξιολόγησή τους, οι ασφαλισμένοι δεν λαμβάνουν επίδομα ή σύνταξη…


Διαβάστε περισσότερα...

Νεαρή αυτοκτονεί έπειτα από ομαδικό βιασμό


Οι συμμαθητές έκαναν κόλαση τη ζωή της 17χρονης κοπέλας.

Μια νέα υπόθεση σχολικού εκφοβισμού προκαλεί σοκ στην κοινωνία του Καναδά, έπειτα από την αυτοκτονία μιας 17χρονης κοπέλας.

Οι γονείς της Rehtaeh Parsons ισχυρίζονται ότι η κόρη τους έθεσε τέρμα στη ζωή της, μετά το βιασμό που υπέστη από 4 αγόρια σε ηλικία 15 ετών και την κυκλοφορία μιας φωτογραφίας. Η εικόνα είχε τραβηχτεί τη στιγμή του βιασμού μεταξύ των συμμαθητών και φίλων, κάτι που προκάλεσε τη χλεύη προς την κοπέλα.

Η 17χρονη κρεμάστηκε στο μπάνιο του σπιτιού της, την προηγούμενη Πέμπτη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και διατηρούνταν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, μέχρι την Κυριακή, οπότε και οι γονείς πήραν την απόφαση να κλείσουν τα μηχανήματα.

Ερωτήματα έχουν τεθεί τώρα σχετικά με τη βοήθεια που παρείχαν υπεύθυνοι και φίλοι στην κοπέλα και κατά πόσον αυτή ήταν επαρκής.

Συγγενείς της κοπέλας, περιέγραψαν πως από μια καλή μαθήτρια γρήγορα μετατράπηκε σε μια κυκλοθυμική, απρόβλεπτη έφηβη μετά από όσα συνέβησαν το 2011.



Στα 4 αγόρια δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες, καθώς η έρευνα που διατάχθηκε δεν οδήγησε στη συγκέντρωση επαρκών στοιχείων. Επιπλέον, οι συγγενείς δήλωσαν ότι παρόλο που είδαν την επίμαχη φωτογραφία δεν μπορούσαν να διαπιστώσουν ποιος την είχε τραβήξει ώστε να τιμωρηθεί.

«Πήγε με φίλο της σε ένα άλλο σπίτι. Σε αυτό βιάστηκε από 4 αγόρια. Ένα από αυτά πήρε μια φωτογραφία από τη στιγμή του βιασμού και σκέφτηκε πως θα ήταν αστείο να τη μοιραστεί με κάθε έναν στο σχολείο της Rehtaeh και την τοπική κοινωνία, όπου γρήγορα εξαπλώθηκε», περιγράφει η μητέρα στη σελίδα που δημιουργήθηκε στο Facebook, στη μνήμη της κοπέλας.

Ο βιασμός από μαθητές του ίδιου σχολείου, οδήγησε γρήγορα στην απομόνωση της από τη σχολική κοινότητα. Φίλοι, μαθητές αλλά και άγνωστοι την κορόιδευαν, περιγράφει η μητέρα. «Της έστελναν μηνύματα συνεχώς ρωτώντας την “Πότε θα κάνουμε σεξ;»”. Οι κοπέλες της έγραφαν “Είσαι πόρνη”. Δεν την άφηναν ποτέ ήσυχη. Έπρεπε να εγκαταλείψει την κοινότητα. Οι φίλοι της στράφηκαν εναντίον της. Την παρενοχλούσαν. Δεν σταματούσε ποτέ».

Τελικά οι γονείς πήραν την απόφαση να μετακομίσουν στο Halifax προκειμένου η Rehtaeh να ξεφύγει από την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Έκανε καινούργιους φίλους και ξεκίνησε να λαμβάνει ειδική φροντίδα, που φάνηκε να τη βοηθάει. Ωστόσο, δεν θα κατάφερνε να απαλλαγεί από κάποια ξεσπάσματα και κυκλοθυμική συμπεριφορά. Σύμφωνα με τη μητέρα, η αυτοκτονία έγινε εξαιτίας μιας εναλλαγής στη διάθεση της Rehtaeh.

«Λειτούργησε παρορμητικά, αλλά αλήθεια βαθιά μέσα μου δεν αισθάνομαι ότι ήθελα να αυτοκτονήσει. Όταν όμως έφτασα στο μπάνιο, ήταν πολύ αργά».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας, επιβεβαίωσε πως οι Αρχές ερευνούν την υπόθεση, χωρίς να μπορούν ακόμη να προβούν σε επίσημες δηλώσεις.










Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπηροι σε απόγνωση λόγω της μη καταβολής φαρμάκων


Αντιμετωπίζουν άμεσο για την υγεία τους κίνδυνο.

Τα άτομα με αναπηρία καταγγέλλουν, ότι εκτός από το ότι η δωρεάν χορήγηση των πρωτότυπων φαρμάκων έχει κοπεί, το τελευταίο διάστημα ακόμη και με τα γενόσημα σκευάσματα υπάρχουν προβλήματα, αφού και εκεί επιβάλλεται να πληρώσουν.

Άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους αντιμετωπίζουν πολλά άτομα με αναπηρία και στο Ηράκλειο τα οποία αδυνατώντας να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, σταματούν τις αγωγές που τους έχουν γράψει οι γιατροί.

Το θέμα έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα φάρμακα για τους ανθρώπους αυτούς είναι τόσο απαραίτητα, που η αδυναμία να τα πάρουν καθιστά άμεσο τον κίνδυνο για την ήδη επιβαρυμένη υγεία τους.

Όπως καταγγέλλουν τα άτομα με αναπηρία, εκτός από το ότι η δωρεάν χορήγηση των πρωτότυπων φαρμάκων έχει κοπεί, το τελευταίο διάστημα ακόμη και με τα γενόσημα σκευάσματα υπάρχουν προβλήματα, αφού και εκεί επιβάλλεται να πληρώσουν.

Το θέμα, όπως εξηγούν, γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο όταν οι παροχές τους δεν τους επιτρέπουν να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους, όπως το προνοιακό επίδομα που θα έπρεπε να το είχαν λάβει από τις πρώτες μέρες του Μάρτη, αλλά τελικά θα τα λάβουν όπως ενημερώθηκαν στα τέλη αυτής της εβδομάδας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης στη συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ


Ανακοίνωση 10.04.13

Στη συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ με τίτλο «Η Δημόσια Διοίκηση, οι Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Κοινωνικά Αγαθά στην εποχή του Μνημονίου και η πρόκληση μιας μεταρρύθμισης προς όφελος της Κοινωνίας και της Ανάπτυξης», είναι προσκεκλημένος ομιλητής ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, σήμερα Τετάρτη 10 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο κ. Βαρδακαστάνης θα αναφερθεί στις επιπτώσεις των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και θεσμικών αλλαγών στα θέματα της αναπηρίας.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 121 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Μάθημα ανθρωπιάς από μαθητές


Μάθημα αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς έδωσαν τα παιδιά του νυχτερινού γυμνασίου και λυκείου Τυμπακίου με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους πριν από μερικές ημέρες, απέναντι σε μία οικογένεια που βρέθηκε στα νύχια της... οικονομικής κρίσης και της ανέχειας. Μαθητές και καθηγητές δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στις αγωνιώδεις προσπάθειες μίας οικογένειας να μη βουλιάξει, βασανισμένη από την ανεργία και την έλλειψη των βασικών αγαθών. Η οικογένεια αυτή υπό την απειλή της έξωσης, αφού δεν υπήρχε ούτε δουλειά και ούτε χρήματα για το ενοίκιο του σπιτιού, έβλεπε το μέλλον να ανοίγεται μπροστά της σκοτεινό και αβέβαιο.

Η οικογένεια βρέθηκε, κυριολεκτικά, στο δρόμο και χωρίς δουλειά για κανένα από τα μέλη της. Έτσι τα παιδιά με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, αφού ενημερώθηκαν για τη δραματική οικονομική κατάσταση της οικογένειας από το Τυμπάκι, φρόντισαν να συγκεντρώσουν χρήματα με τα οποία πλήρωσαν το πρώτο ενοίκιο του σπιτιού ενώ παράλληλα φρόντισαν να βρουν ακόμα και δουλειά στη μητέρα της οικογένειας προκειμένου να μπαίνει στο σπίτι ένα μικρό εισόδημα και να εξασφαλίζεται έτσι, τουλάχιστον, ένα πιάτο φαγητό.

Η περίπτωση έγινε γνωστή ενώ παράλληλα μικροί και μεγάλοι φρόντισαν να υπάρξει μία διακριτικότητα γύρω από το όνομα της ταλαιπωρημένης οικογένειας που βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

"Ένα μπράβο είναι λίγο για αυτά τα παιδιά που στήριξαν με αξιοθαύμαστο τρόπο αυτή την οικογένεια, ωστόσο είναι και χαρακτηριστικό του τι συμβαίνει πλέον στην περιοχή μας. Τα φαινόμενα αυτά έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται και πολλές φορές ο κόσμος αυτός δεν έρχεται από υπερηφάνεια και από αξιοπρέπεια να ζητήσει βοήθεια από τους διάφορους φορείς που υπάρχουν, προσπαθούν να το παλέψουν αλλά είναι πολύ δύσκολο. Τα βιβλιάρια απόρων αυξάνονται συνεχώς στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου Φαιστού" δήλωσε η δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο "πατέρας" του παιδιού του σωλήνα


Ο "πατέρας" του πρώτου παιδιού του σωλήνα, ο Βρετανός καθηγητής Ρόμπερτ Έντουαρντς, πέθανε σήμερα, σε ηλικία 87 ετών, μετά από μακρά ασθένεια, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με το οποίο συνεργαζόταν επί πολλά χρόνια.

Ο Έντουαρντς, που το 2010 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής για το έργο του, ξεκίνησε τις έρευνες στον τομέα των εξωσωματικής γονιμοποίησης τη δεκαετία του 1950. Στις 25 Ιουλίου 1978, χάρη στην πρωτοποριακή έρευνά του σε συνεργασία με τον γυναικολόγο Πάτρικ Στέπτοου, γεννήθηκε το πρώτο "παιδί του σωλήνα", η Λουίζ Τζόι Μπράουν.

Ο καθηγητής ίδρυσε την πρώτη κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης του κόσμου στο Κέιμπριτζ, την πόλη απ' όπου καταγόταν, το 1980.





"Με βαθιά θλίψη η οικογένεια ανακοινώνει ότι ο καθηγητής σερ Ρόμπερτ Έντουαρντς, βραβευμένος με το Νόμπελ ιατρικής, επιστήμονας και πρωτοπόρος της εξωσωματικής, πέθανε ήσυχα στον ύπνο του" αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ στην οποία τονίζεται ότι "το έργο του είχε τεράστιο αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο".

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 4 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί χάρη στην τεχνική που εφάρμοζαν οι Έντουαρντς και Στέπτοου, υπενθύμισε το Πανεπιστήμιο.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Βοήθεια, ένα χέλι κολυμπάει μέσα μου»


Τι αντίκρισαν οι γιατροί σε νοσοκομείο της Κίνας.

Οι γιατροί καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίζουν ιατρικά περιστατικά που χαρακτηρίζονται από απλά έως πολύ σοβαρά. Μερικές φορές όμως τα περιστατικά μπορούν να χαρακτηριστούν από… άκρως περίεργα έως και ξεκαρδιστικά!

Βέβαια μπορεί το ίδιο να μην ισχύει για τους ασθενείς… όπως συνέβη στην περίπτωση ενός άνδρα από την Κίνα.

Ο άντρας αυτός εισήχθη εσπευσμένα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο της επαρχίας Guangdong, προκειμένου οι γιατροί να… αφαιρέσουν από το σώμα του ένα… ζωντανό χέλι!

«Σας παρακαλώ βοηθήστε με. Το χέλι κολυμπά μέσα στο σώμα μου» φέρεται να είπε στους γιατρούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Sun ο 39χρονος ανύπαντρος άντρας, ο οποίος πήρε την «ιδέα» από μια ταινία σκληρού πορνό.



Οι χειρουργοί αφαίρεσαν τελικά από τον ασθενή ένα χέλι μήκους 50 εκατοστών και βάρους άνω του μισού κιλού!

«Το χέλι απλά προσπαθούσε να βρει διέξοδο διαφυγής. Ήταν ακόμη ζωντανό όταν το βγάλαμε, αλλά ψόφησε λίγο αργότερα. Ήταν πολύ ανεύθυνο από μέρους του και μπορούσε να έχει πάθει σοβαρή ζημιά. Τα χέλια έχουν πολύ μικρά αλλά πολύ κοφτερά δόντια» είπε εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

«Ενημερωθήκαμε για το περιστατικό και ο 39χρονος άντρας θα οδηγηθεί στον ανακριτή με την κατηγορία του βασανισμού ζώου» ανέφερε ακόμη ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εάν είστε φοιτητής σας αφορά


Τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα "Thinking Canada" μπορούν να υποβάλουν Έλληνες φοιτητές μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τις 23 Απριλίου 2013 προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι διάρκειας 4 εβδομάδων ανά τον Καναδά.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει συνεκπονηθεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Καναδικών Σπουδών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσφέρει σε Ευρωπαίους φοιτητές ένα κύκλο σπουδών διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων στον Καναδά. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 1ης ως την 29η Σεπτεμβρίου 2013 και θα επακολουθήσει δίμηνη άσκηση για επιλεγμένους φοιτητές. Η εκκίνηση του προγράμματος θα γίνει στις Βρυξέλλες, όπου οι φοιτητές θα ενημερωθούν για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει στους φοιτητές μια σε βάθος ξενάγηση στον Καναδά μέσα από ένα εντατικό κύκλο επισκέψεων σε ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα, κρατικούς θεσμούς, ινστιτούτα έρευνας και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σε κάθε επίσκεψη, οι φοιτητές θα ενημερώνονται για την λειτουργία και τους σκοπούς του αντίστοιχου κρατικού ή ιδιωτικού θεσμού από εξειδικευμένα στον εκάστοτε τομέα στελέχη. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις Βρυξέλλες με επόμενους σταθμούς την Οτάβα, το Κεμπέκ, το Μόντρεαλ, το Τορόντο, τη Βικτόρια και το Βανκούβερ.

Το εκπαιδευτικό αυτό ταξίδι στον Καναδά θα προσφέρει μια ακαδημαϊκή εμπειρία σε ένα μη ακαδημαϊκό περιβάλλον. Το πρόγραμμα θα εστιάσει σε θεματικές ενότητες, όπως η πολυπολιτιστική πραγματικότητα και ειδικότερα η σχέση Αγγλοφωνίας-Γαλλοφωνίας, τα Αυτόχθονα Έθνη και ο πολυπολιτισμός, πολιτικά θέματα (ομοσπονδιακό σύστημα, επαρχιακό σύστημα, ρόλος της κυβέρνησης), το περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένων θεμάτων της Αρκτικής ζώνης), αστικά και οικονομικά ζητήματα (επιχειρήσεις, οικονομικά, εμπόριο). Οι σχέσεις ανάμεσα στον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσουν μέρος του προγράμματος.

Οι φοιτητές θα συνοδεύονται από πανεπιστημιακούς οι οποίοι θα προσφέρουν εξηγήσεις και θα απαντούν σε ερωτήσεις. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που θα επιλεγούν θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν δίμηνη πρακτική στον Καναδά αμέσως μετά το τέλος της περιοδείας αυτής.

Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο του προγράμματος (www.thinking-canada.eu).



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν βοήθεια για το κοινωνικό παντοπωλείο Πρέβεζας


Εξυπηρετούνται μέχρι σήμερα 250 οικογένειες.

Σε ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου καλεί τους πολίτες το τμήμα πρόνοιας του δήμου Πρέβεζας με σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Σας γνωρίζουμε ότι στον δήμο μας λειτουργεί το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο ενισχύεται μόνο με εθελοντικές προσφορές στο οποίο είναι εγγεγραμμένες 250 οικογένειες του δήμου Πρέβεζας.

Εν όψει των εορτών του Πάσχα σας παρακαλούμε να σταθείτε αλληλέγγυοι και να μας βοηθήσετε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την οποιαδήποτε προσφορά σας».


Πηγή: http://pamepreveza.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινά παζάρια στην Κρήτη με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»


Μοιράστε το χαμόγελο σε χιλιάδες παιδιά.

Φέτος το Πάσχα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσκαλεί όλους τους φίλους του στην Κρήτη να στηρίξουν τον οργανισμό, συμμετέχοντας στα πασχαλινά παζάρια στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Με τη στήριξή τους θα μοιράσουν το χαμόγελο σε εκατοντάδες παιδιά και θα δώσουν στο Πάσχα τους τα πιο χαρούμενα χρώματα.

Με στόχους την ενίσχυση του έργου του «Χαμόγελου του Παιδιού» και περισσότερα παιδικά χαμόγελα, οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές του Εθελοντικού Δημιουργικού Εργαστηρίου στην Αθήνα έχουν ετοιμάσει με πολύ αγάπη και περίσσια δημιουργικότητα και φαντασία χειροποίητα δώρα όπως, πασχαλινές λαμπάδες, στεφανάκια, κοσμήματα και άλλα πασχαλινά δώρα για μικρούς και μεγάλους.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα βρίσκεται:

• Χανιά: 12 έως 17 Απριλίου στο λιμάνι, στην αίθουσα Sabbionara, από τις 10:00 έως τις 21:00

• Ρέθυμνο: 19 έως 24 Απριλίου, στην πλατεία Δημαρχείου, από τις 10:00 έως τις 21:00

• Ηράκλειο: 26 – 30 Απριλίου, στην πλατεία Ελευθερίας, από τις 10:00 έως τις 21:00


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιδιωτικά πανεπιστήμια και εκλογές κάθε 5 χρόνια προτείνει ο Στυλιανίδης


Ζητά σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση.

Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, που πρέπει να κινηθούν σε δύο τουλάχιστον κατευθύνσεις, «το Οικονομικό Σύνταγμα, με στόχο την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας και την ουσιαστική ανάπτυξη και θεσμικά ζητήματα που επαναπροσδιορίζουν την αρχή των ελέγχων και των ισορροπιών έναντι του πρωθυπουργοκεντρικού μας συστήματος», πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Ο υπουργός πρότεινε επίσης, μεταξύ άλλων, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη διεξαγωγή εκλογών κάθε πέντε χρόνια, ενώ άσκησε κριτική και στην τρόικα.

Ο κ. Στυλιανίδης, επισήμανε την ανάγκη της θεσμοθέτησης της αρχής σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, διευκρινίζοντας ότι «κάθε ολοκληρωμένο φορολογικό σύστημα που ψηφίζεται θα μπορεί να αναθεωρείται μόνο έπειτα από δύο οικονομικά έτη χωρίς να αιφνιδιάζει του επενδυτές μεταβάλλοντας ουσιωδώς τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες έλαβαν τις επενδυτικές αποφάσεις».

Επίσης, προσέθεσε ότι «η δημιουργία ειδικού τμήματος για επενδυτικές δίκες στο Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, με θετικές επιπτώσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη», ενώ εκτίμησε ότι «η πρόβλεψη της δυνατότητας Δικαστικής Αμνηστίας για φορολογικές δίκες εφόσον το επιθυμεί ο αντίδικος του κράτους καταβάλλοντας εφάπαξ ένα ποσοστό της διαφοράς με το Δημόσιο, μπορεί να ελαφρύνει τη δικαιοσύνη από περιττά βάρη, να απελευθερώσει τις επιχειρήσεις από πολυετείς και δαπανηρές δικανικές περιπέτειες και να δημιουργήσει γρήγορα έσοδα στο κράτος».

Ο υπουργός επανέλαβε την πρότασή του για αναθεώρηση του άρθρου 16 και το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση με τη δημιουργία ιδιωτικών ή μεικτών πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μία νέα πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία. Συμπλήρωσε δε ότι «η απελευθέρωση της εκπαιδευτικής αγοράς μπορεί να δώσει έσοδα από πρωτογενή έρευνα, για τη διεθνή βιομηχανία, έσοδα από την προσέλκυση ξένων φοιτητών με δίδακτρα, με παράλληλη πραγματική προστασία για τη δημόσια δωρεάν παιδεία των Ελλήνων φοιτητών, χώρο για τον επαναπατρισμό 45.000 Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού καθώς και για την αξιοποίηση χιλιάδων διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων που ερχόμενοι στην πατρίδα τους για έρευνα και διδασκαλία θα γίνουν φορείς φρέσκιας γνώσης κα νέας νοοτροπίας».

Όσον αφορά τα θεσμικά ζητήματα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «καμία οικονομική πολιτική δε μπορεί να αποδώσει αν δεν υποστηρίζεται από μια Πολιτεία σύγχρονη, ένα πολιτικό σύστημα υγιές και μια ηγεσία με ξεκάθαρο ρόλο και ευθύνες».

Σημείωσε δε ότι «μέσα στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τη μετάβαση από την απόλυτη ατιμωρησία στην απόλυτη ποινικοποίηση, το κόστος "των μη αποφάσεων" καθίσταται τουλάχιστον τριπλάσιο από το κόστος των "κακών αποφάσεων''. Κανένας δεν αποφασίζει, κανένας δεν υπογράφει, κανένας δεν αναμετράται με τα προβλήματα από το φόβο μήπως του ζητηθούν ευθύνες την επόμενη μέρα».

Κριτική άσκησε και στην τρόικα επισημαίνοντας ότι για να αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η «Αρχή των Ελέγχων και των Ισορροπιών». Αν η τεχνοκρατία αφεθεί ελεύθερη, ο αλαζονικός ορθολογισμός της θα αγνοήσει την κοινωνική συνοχή, δημιουργώντας το κράτος των «Eξειδικευμένων Hλιθίων». «Καμία αλλαγή και μεταρρύθμιση στην ιστορία δεν πέτυχε με την κοινωνία απέναντι, κάτι που σήμερα δυσκολεύονται να αντιληφθούν οι τεχνοκράτες της τρόικας», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Επισήμανε δε ότι «αν κυριαρχήσει απόλυτα η αγορά, καθυποτάσσοντας την Πολιτική, εξαγοράζοντας συνειδήσεις και παραγγέλνοντας σχέδια νόμου, θα δημιουργήσει διαπλοκή και διαφθορά οδηγώντας μαθηματικά στην κατάρρευση».

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι πρέπει «η πρόταση εξεταστικής επιτροπής να καθίσταται προνόμιο της αντιπολίτευσης», να επανεξεταστεί «από μηδενική βάση η βουλευτική ασυλία και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών», να είναι υποχρεωτική η πενταετής κοινοβουλευτική θητεία, καθώς «μειώνει το εκλογικό κόστος, ενισχύει τη σταθερότητα και συμβάλλει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα».

Ο υπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του «με την απόλυτη διάκριση βουλευτών-υπουργών, που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη επικυριαρχία της τεχνοκρατίας και της αγοράς επί της πολιτικής, δηλαδή, επί της κοινωνίας».

Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης αναφερόμενος στον περιορισμό του πρωθυπουργοκεντρισμού, είπε πως αυτός μπορεί να επιτευχθεί σε διάφορα επίπεδα όπως: «Σε επίπεδο Εκτελεστικής εξουσίας: Με την ενίσχυση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Σε επίπεδο Νομοθετικής εξουσίας: Με τη θέσπιση Νόμου των Κομμάτων για την επιβολή της εσωκομματικής δημοκρατίας κυρίως στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Σε επίπεδο Δικαστικής εξουσίας: Με τη θεσμοθέτηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου».


Διαβάστε περισσότερα...

Χορεύει με τα μάτια της ψυχής της


Δείτε το βίντεο με την τυφλή χορεύτρια που συγκλόνισε το Dancing.

Ανατριχίλα ένιωσε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών όταν είδε στους τηλεοπτικούς του δέκτες τον περσινό νικητή του αμερικανικού «Dancing with the Stars», Derek Hough, να χορεύει με μία κοπέλα που είναι κατά 90% τυφλή.

Η 17χρονη Brilynn Rakes, επιλέχθηκε από τους ιθύνοντες για να χορέψει μπροστά σε κοινό και κριτικούς, όταν οι παραγωγοί εντυπωσιάστηκαν με τις χορευτικές ικανότητας του τυφλού κοριτσιού που είδαν σε βίντεο. 





«Έκλαιγα όλη την εβδομάδα, γιατί με συγκίνησε πάρα πολύ ο χορός της», δήλωσε ο Derek.

Και συνέχισε: «Γεννήθηκε με πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης. Είναι σχεδόν ολοκληρωτικά τυφλή. Δε θα μπορέσει ποτέ της να οδηγήσει. Πρέπει να φοράει ειδικούς φακούς οι οποίοι προστατεύουν τα μάτια της, μιας και είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στο φως. Όμως παρά τα προβλήματα αυτά, είναι μια εξαιρετική χορεύτρια. Καταφέρνει να χορεύει με τα μάτια της ψυχής της και έχει δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό. Αποτελεί πηγή έμπνευσης!».





Διαβάστε περισσότερα...

Χαμόγελα αισιοδοξίας για τον 15χρονο


Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική πορεία της υγείας του 15χρονου Μανώλη από την Πάτρα που μεταφέρθηκε με το κυβερνητικό αεροσκάφος στο Ανόβερο της Γερμανίας για να υποβληθεί σε μία πολύ δύσκολη χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σηραγγώδες αγγείωμα στελέχους εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό που τον είχε αναλάβει στην Πάτρα και συνόδευσε τον μαθητή στο Ανόβερο, όλα πήγαν πολύ καλά και μέσα σε ένα δίωρο μετά το χειρουργείο ο 15χρονος είχε ανανήψει.

Όπως είπε ο νευροχειρουργός παρατηρείται μεγάλη βελτίωση σε ότι αφορά την κινητικότητά του, ενώ ήδη απο χθες βρίσκεται στα χέρια φυσιοθεραπευτών.

Η μητέρα του 15χρονου εκφράζει τις ευχαριστίες της προς όλους: την Πολιτεία, τους δημοσιογράφους, τους συμμαθητές και φίλους του Μανώλη αλλά και τον απλό κόσμο.

Δείτε το βίντεο από το STAR






Διαβάστε περισσότερα...

Αδυνατούν να πληρώσουν οι διαβητικοί


Πολλές δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, εξ αιτίας της αυξημένης συμμετοχής που καλούνται να καταβάλλουν.

Σημαντικά αυξημένη συμμετοχή καλούνται να καταβάλλουν οι ασθενείς για την αντιμετώπιση του Χρόνιου Νευροπαθητικού Πόνου, που πολλές φορές εμφανίζεται ως συνοδός νόσος του σακχαρώδη διαβήτη, του καρκίνου αλλά και άλλων σοβαρών παθήσεων προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακα πρώτης εκλογής, μετά την ισχύ της θετικής λίστας. Αυτό επισήμαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), προσθέτοντας ότι αρκετοί, πλέον, αδυνατούν να καλύψουν το κόστος θεραπείας.

Σημαντικά ποσά κάθε μήνα για την απαιτούμενη θεραπεία τους καταβάλλουν τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όπως 10% συμμετοχή στην ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία και 25% για τη θεραπεία συνοδών παθήσεων και αναλώσιμα διαβητικά υλικά, ανέφερε το μέλος του ΔΣ της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Σπυριδούλα Λάγιου.

Η κ. Λάγιου πρόσθεσε ότι εξαιτίας της ομαδοποίησης των φαρμάκων της θετικής λίστας, πρέπει να πληρώσουν επιπλέον συμμετοχή, προκειμένου να λάβουν θεραπεία πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση της Επώδυνης Διαβητικής Νευροπάθειας, μίας νόσου που προσβάλει το 20%-40% των ατόμων με διαβήτη. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με την ίδια, είναι πολλά άτομα με διαβήτη να αδυνατούν να καλύψουν το επιπλέον κόστος για τη θεραπεία των συνοδών παθήσεων της νόσου, όπως της διαβητικής νευροπάθειας, της υπέρτασης και της χοληστερίνης, με συνέπεια την εμφάνιση επιπλοκών οι οποίες, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες για τους ίδιους.«Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη η πολιτεία να σταματήσει να ελέγχει μόνο το κόστος μίας θεραπείας, αλλά να εστιάσει κυρίως στο πόσο αποτελεσματική είναι για τον κάθε πάσχοντα» επεσήμανε.

«Η μη σωστή ομαδοποίηση των φαρμάκων που αφορούν το χρόνιο νευροπαθητικό πόνο στη νέα θετική λίστα, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά κριτήρια, θα οδηγήσει σε περιορισμό ή και αποκλεισμό σημαντικού αριθμού ασθενών από θεραπείες πρώτης εκλογής, λόγω της αυξημένης οικονομικής συμμετοχής που πρέπει να καταβάλλουν» δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας και Πρόεδρος της ΠΑΡΗΣΥΑ, Αθηνά Βαδαλούκα.

Όπως ανέφερε η κ. Βαδαλούκα, φάρμακα με ενδείξεις σε διαφορετικά σύνδρομα νευροπαθητικού πόνου (κεντρικός νευροπαθητικός πόνος, διαβητική νευροπάθεια, μετατραυματικός νευροπαθητικός πόνος και άλλα) έχουν ενταχθεί στην ίδια θεραπευτική κατηγορία χωρίς να μπορούν να θεωρηθούν, σύμφωνα όλα τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, θεραπευτικά ισοδύναμα και κατ' επέκταση ανταλλάξιμα.

Για τριτοκοσμικές καταστάσεις στη θεραπεία των διαβητικών ασθενών, κάνει λόγο σε ανακοινωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), αφού σύμφωνα με καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, ένας στους τρεις διαβητικούς διακόπτει τη θεραπεία με την αντλία έγχυσης ινσουλίνης, λόγω των οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Και ενώ, όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, έχουν δοθεί οι εγκρίσεις για την καταβολή των χρημάτων στους ασφαλισμένους, η διαδικασία παρακωλύεται λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα η αναμονή για την κατάθεση των δικαιολογητικών να φτάσει τις τρεις ώρες, η αναμονή για να πάρουν τα χρήματα οι ασθενείς για τις θεραπείες τους πάνω από έξι μήνες, ενώ στην περίπτωση του ΟΓΑ ξεπερνά τους 14 μήνες.

«Είναι απαράδεκτο να καθυστερούν οι διαδικασίες για εξόφληση των οφειλών απέναντι στους ασθενείς λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών», σημειώνει ο ΙΣΑ και ζητά να ενισχυθούν άμεσα τα παρατήματα του ΕΟΠΥΥ με προσωπικό και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες άμεσης εξόφλησης των οφειλών στους διαβητικούς ασθενείς, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαφάνιση 17χρονης στο Κιάτο


Μια 17χρονη αγνοείται από το μεσημέρι της Δευτέρας στο Κιάτο Κορινθίας. Η κοπέλα έχει καστανόξανθα μαλλιά, καστανά μάτια, ύψος 1.75 και βάρος 70 κιλά. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε άσπρη μπλούζα, μαύρο μπουφάν, τζιν παντελόνι και αθλητικά παπούτσια.

Οι γονείς της Γεωργίας ανησυχούν και παρακαλούν όποιον έχει κάποια πληροφορία να επικοινωνήσει τηλεφωνικά στο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το εικοσιτετράωρο (24 ώρες), στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116.000 καθώς και με όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα...

Εξόφληση οφειλών σε 48 δόσεις


Τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε 48 δόσεις θα έχουν όσοι χρωστάνε σε εφορίες και ταμεία.

Ο αυξημένος αριθμός δόσεων θα αφορά στη ρύθμιση που θα ονομάζεται «Νέα αρχή», ενώ από τον Ιούλιο και μετά ο αριθμός των δόσεων θα μειώνεται σταδιακά.

Στόχος της ρύθμισης είναι να προσελκύσει αμέσως όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες, προκειμένου να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία. Οσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη «Νέα αρχή» θα μπορούν να υπαχθούν στην «πάγια ρύθμιση», ωστόσο οι δόσεις περιορίζονται σε 12.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαρωτικές αλλαγές στο λύκειο


Τα νέα μοντέλα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ετοιμάζεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από προτάσεις Γερμανών ειδικών.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, καταργούνται στο λύκειο οι κατευθύνσεις και δημιουργούνται τρεις κύκλοι σπουδών. Αυτό, παραπέμπει σε επιστροφή στις δέσμες. Ο πρώτος κύκλος εστιάζει στις κλασικές κα ανθρωπιστικές επιστήμες, ο δεύτερος στις θετικές, στις τεχνολογικές και τις επιστήμες υγείας και ο τρίτος στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.

Επιπλέον, τα μαθήματα γενικής παιδείας στη γ' λυκείου μειώνονται από 11 σε τέσσερα και η β' λυκείου μετατρέπεται σε τάξη γενικής παιδείας, ενώ μειώνεται το εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας. Καμία αλλαγή δεν θα επέλθει, όσον αφορά το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων έως το 2017.

Σχετικά με τα μαθήματα γενικής παιδείας, μένουν η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Φυσική Αγωγή με 11 ώρες διδασκαλίας.

Αρχαία, Φυσική, Βιολογία, Ξένη Γλώσσα, Θρησκευτικά και Κοινωνιολογία φεύγουν από το πρόγραμμα γενικής παιδείας της τελευταίας τάξης, ενώ δεν υπάρχουν μεταξύ των τριών κύκλων κοινά μαθήματα επιλογής που θα επέτρεπαν την κινητικότητα των υποψηφίων.

Το "καλύτερο", βέβαια, είναι ότι -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- το Βερολίνο δίνει χρήματα για εκμάθηση γερμανικής γλώσσας σε επαγγελματικά λύκεια και πρακτική άσκηση των αποφοίτων σε γερμανικές επιχειρήσεις.

Δείτε το οργανόγραμμα του νέου λυκείου:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ναι" στο -15% για το "χαράτσι"


Το «πράσινο φως» για την οριζόντια μείωση των συντελεστών του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) κατά 15% αναμένεται να δώσουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).
α στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ έχουν δεχθεί τα περισσότερα από τα επιχειρήματα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για το θέμα και δεν έχουν αντιρρήσεις για την εφαρμογή του μειωμένου ΕΕΤΗΔΕ που θα εισπραχθεί από το Σεπτέμβριο 2013 με την ονομασία Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Από την οριζόντια μείωση των συντελεστών που θα ισχύσει για όλα ανεξαρτήτως τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα χωρίς πλαφόν αντικειμενικής αξίας ή τετραγωνικών μέτρων θα προκύψει απώλεια εσόδων περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά ιδιοκτήτης ακινήτου που κτίστηκε προ 14ετίας, 110 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.001 -1.500 ευρώ το τετραγωνικό πλήρωσε για το 2012 ΕΕΤΗΔΕ 632,5 ευρώ. Με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα πληρώσει φόρο 537 ευρώ, δηλαδή κατά 94,8 ευρώ λιγότερα.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει τα εξής τρία ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί αυτή η απόκλιση:

- Την αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, μέτρο πάντως που αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά πολλούς φορολογούμενους με ακίνητα στις περιοχές αυτές καθώς θα κληθούν να πληρώσουν έως και διπλάσιο φόρο.

-Την αύξηση των χαμηλών συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ.

-Την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα ενοίκια που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καρκινογόνες... αποδείξεις


Σπάνια μια υπηρεσία για την ασφάλεια της υγείας καταλήγει σε μια τόσο ανησυχητική διαπίστωση σχετικά με μια πανταχού παρούσα ουσία, η οποία μολύνει το καθημερινό μας περιβάλλον.

Επειτα από μια μακρά διαδικασία, κατά την οποία ζητήθηκε η συνδρομή εκατό επιστημόνων, η Γαλλική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (Anses) προχώρησε χθες σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική για τις επόμενες γενιές ανακοίνωση.

Ο κώδωνας του κινδύνου κρούεται για τη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνη για όλες τις εγκύους και ακόμη περισσότερο για εκείνες που εργάζονται ως ταμίες και έρχονται καθημερινά σε επαφή με αποδείξεις ταμειακών μηχανών.

«Ορισμένες περιπτώσεις έκθεσης γυναικών στην ουσία BPA παρουσιάζουν κίνδυνο για τον μαστικό αδένα του εμβρύου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής υπηρεσίας. Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες κατέληξαν πως τα παιδιά τα οποία ενδομητριακά εκτέθηκαν στη δισφαινόλη Α έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στη μετέπειτα ζωή τους καρκίνο του μαστού. Πέραν αυτού όμως, τονίζουν οι ερευνητές, ελλοχεύουν και άλλοι κίνδυνοι για το έμβρυο, όπως προβλήματα συμπεριφοράς, κίνδυνος παχυσαρκίας και σταδιακές διαταραχές στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Από όλες τις συνθετικές χημικές ουσίες που έχουν την ιδιότητα να μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων ορμονών, η δισφαινόλη Α είναι εκείνη που περιέχεται στα περισσότερα αντικείμενα: πλαστικά, κονσέρβες, οδοντικά αμαλγάματα (σφραγίσματα) κ.λπ. Επηρεάζει συνεπώς το σύνολο του δυτικού πληθυσμού.

Κύρια πηγή έκθεσης στη δισφαινόλη Α, σύμφωνα με την Anses, είναι μακράν η διατροφή - επηρεάζει περίπου το 84% των εγκύων. Υπολογίζεται πως από το σύνολο των περιπτώσεων που έχουν εκτεθεί στην BPA, περίπου οι μισές οφείλονται στις εποξειδικές ρητίνες οι οποίες περιέχονται στο εσωτερικό των κονσερβοκουτιών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια ημέρα χωρίς παπούτσια


Η εκδήλωση "Μια ημέρα χωρίς παπούτσια" είναι μια παγκόσμια κίνηση, που σκοπό έχει τη βελτίωση της ζωής των παιδιών που έχουν ανάγκη! Την Τρίτη 16 Απριλίου, μπορούμε κι εμείς να μείνουμε "χωρίς παπούτσια".

Το δελτίο Τύπου αναφέρει:



" Η TOMS μαζί με τους Imam Baildi σας προσκαλούν στο One Day WithoutShoes.

Τρίτη 16 Απριλίου, Γκρι Κτίριο, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Αθήνα, Ώρα: 19.00, Είσοδος Ελεύθερη.

Η TOMS σας προσκαλεί σε μία συναυλία χωρίς παπούτσια με τους ImamBaildi.

Μία πρωτοβουλία της TOMS για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών που έχουν ανάγκη.

Η εκδήλωση One Day Without Shoes είναι μια παγκόσμια κίνηση που έχει σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, βελτιώνοντας εμπράκτως τη ζωή των φτωχών παιδιών.

Είναι μια ημέρα κατά την οποία βγάζουμε τα παπούτσια μας για να ευαισθητοποιήσουμε τους γύρω μας σχετικά με τη σημασία που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι παπούτσια στη ζωή ενός παιδιού.

Την ίδια μέρα σε όλον τον κόσμο, οι άνθρωποι διοργανώνουν εκδηλώσεις χωρίς να φορούν παπούτσια και ενημερώνουν για ποιο λόγο τα παπούτσια είναι σημαντικά για ένα καλύτερο αύριο.

Πάρτι χωρίς παπούτσια!

Βόλτα χωρίς παπούτσια!

Γεύμα χωρίς παπούτσια!

Στο γραφείο χωρίς παπούτσια! –

Από εσάς εξαρτάται!

Το One Day Without Shoes σε αριθμούς

Το 2012 περισσότεροι από 300,000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έβγαλαν τα παπούτσια τους για το One Day Without Shoes

Πάνω από 3,000 εκδηλώσεις σε 50 χώρες

Το One Day Without Shoes ήταν το #1 θέμα συζήτησης στο twitter και #4 όρος αναζήτησης στο Google

Γιατί τα παπούτσια;

ΥΓΕΙΑ

Εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να τραυματιστούν και να μολυνθούν από αρρώστιες μεταδιδόμενες από το έδαφος.

ΜΟΡΦΩΣΗ

Υπάρχουν χώρες στις οποίες τα παπούτσια είναι απαραίτητα για να μπορούν τα παιδιά να πάνε σχολείο.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Τα παιδιά που είναι καλά στην υγεία τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταφέρουν να είναι καλοί μαθητές.


Προσωπικότητες όπως: ο Lenny Kravitz, η Charlize Τheron, η DemiMoore, ο Jay Leno, η Heather Graham, η Donna Karan, η AriannaHuffington και η Tory Burch υποστηρίζουν και συμμετέχουν στο One DayWithout Shoes.

Για κάθε ζευγάρι που αγοράζετε, η TOMS χαρίζει ένα ζευγάρι καινούρια παπούτσια σε ένα παιδί που τα έχει ανάγκη. One for One.

www.onedaywithoutshoes.com

Με την υποστήριξη: MAD, MAD Radio 106.2, Fashion Workshop by Vicky Kaya, Mastiqua




Δείτε το βίντεο:





Διαβάστε περισσότερα...

Ουραγοί στην ευημερία των παιδιών


"Μετεξεταστέα" έμεινε η Ελλάδα στο... διαγώνισμα της UNISEF για την ευημερία των παιδιών σε πλούσιες χώρες, καθώς κατακτά την 25η θέση ανάμεσα σε 29 μέλη του ΟΟΣΑ.

«Η έρευνα δεν είναι ούτε άσπρη ούτε μαύρη για την Ελλάδα, όπως για τις υπόλοιπες χώρες» λέει ο Ηλίας Λυμπέρης, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιτροπής UNICEF.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες σύγχρονοι δούλοι στη Μέση Ανατολή


«Η ΔΟΕ εκτιμά ότι υπάρχουν 600.000 θύματα καταναγκαστικής εργασίας».
Μια μελέτη του ΟΗΕ υπολογίζει σε 600.000 τον αριθμό των ανθρώπων που υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία στη Μέση Ανατολή, καλώντας να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να τεθεί ένα τέλος στην εκμετάλλευσή τους, κυρίως σεξουαλική, και να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της «Kafala» που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να κηδεμονεύονται από ένα εργοδότη.

Με τίτλο «Παγιδευμένοι και στριμωγμένοι: η εμπορία ανθρώπων στη Μέση Ανατολή», η 150σέλιδη έκθεση, που συντάχθηκε μετά από 650 συνεντεύξεις σε διάστημα δύο ετών στην Ιορδανία, το Λίβανο, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρουσιάστηκε σήμερα κατά την έναρξη μιας διήμερης διάσκεψης στο Αμάν της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

«Εάν και τα στοιχεία είναι λιγοστά, η ΔΟΕ εκτιμά ότι υπάρχουν 600.000 θύματα καταναγκαστικής εργασίας στη Μέση Ανατολή», τονίζεται στην έκθεση.

«Η μετανάστευση για εργασία σε αυτήν την περιοχή του κόσμου είναι χωρίς προηγούμενο από το εύρος και την ανάπτυξή της, η οποία ήταν ραγδαία τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε η Μπεάτε Άντρες, επικεφαλής του προγράμματος δράσης για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας στην ΔΟΕ.

«Η πρόκληση είναι η λήψη μέτρων, τόσο στις χώρες καταγωγής όσο και στις χώρες προορισμού, για την πρόληψη της εκμετάλλευσης και της κακοποίησης της οποίας είναι θύματα οι εργαζόμενοι αυτοί», εκτίμησε.

Η Οργάνωση του ΟΗΕ θέτει στο στόχαστρο την «Kafala» ένα σύστημα στο οποίο ο εργαζόμενος πρέπει να λάβει ειδική έγκριση από τον εργοδότη του για οποιαδήποτε πράξη της πολιτικής ζωής του.

«Η μεταρρύθμιση του συστήματος της "Kafala" θα βελτίωνε σημαντικά τη διαχείριση της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Εξάλλου, σε ορισμένους τομείς που απασχολούν κυρίως άνδρες, «οι εργαζόμενοι εξαπατώνται τακτικά σχετικά με τις συνθήκες ζωής και εργασίας… ακόμη και για την ύπαρξη μιας εργασίας», τονίζεται στην έκθεση. Ομοίως, γυναίκες που μετέβησαν στις χώρες αυτές για εργασία οικιακής βοηθού ή δασκάλας «απήχθησαν κατά την άφιξη τους» και υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική σεξουαλική εκμετάλλευση.

«Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την εμπορία ανθρώπων, αν δεν αντιμετωπίσουμε τα κενά στη δομή της διαχείρισης της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού σε ολόκληρη την περιοχή», εκτιμά ο Φρανκ Χάγκεμαν αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής της ΔΟΕ για τις αραβικές χώρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Άσθμα και αλλεργίες πάνε μαζί


Τι διαπίστωσαν αμερικανοί ερευνητές που ανέλυσαν στοιχεία από 2.573 ενήλικες.

Τα δύο τρίτα όσων ταλαιπωρούνται από άσθμα έχουν και τουλάχιστον άλλη μια αλλεργία, γεγονός που καθιστά την εποχή της άνοιξης, όπου σημειώνεται έξαρση των αλλεργιών, ιδιαίτερα προβληματική, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Allergy, Asthma & Immunology, το επίσημο έντυπο της Αμερικανικής Αλλεργιολογικής Εταιρίας (ACCAAI).

Οι αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 2.573 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως του 75% των ενηλίκων με άσθμα ηλικίας 20-40 ετών, καθώς και το 65% των ενηλίκων με άσθμα ηλικίας 55 ετών ή περισσότερο έχουν τουλάχιστον άλλη μια αλλεργία. Το άσθμα συχνά συσχετίζεται με τα παιδιά, ωστόσο δεν είναι σπάνιο μεταξύ ενηλίκων άνω των 60 ετών, όπου εκτιμάται ότι εκδηλώνεται στο 5-7%, αν και το ποσοστό αυτό μάλλον είναι μικρότερο από το πραγματικό, επειδή συχνά δεν γίνεται η διάγνωση.

«Τόσο το άσθμα όσο και οι αλλεργίες μπορεί να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι σοβαρές καταστάσεις για τις οποίες ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον αλλεργιολόγο», επισημαίνει ο πρόεδρος της ACCAAI, αλλεργιολόγος, Richard Weber.



Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ύποπτη» για ρευματοειδή αρθρίτιδα η χαμηλή τεστοστερόνη


Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να αποτελέσουν προγνωστικό παράγοντα για τη νόσο.

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μπορεί να υποδηλώνουν μελλοντική ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές. Η διαπίστωσή τους βασίστηκε σε έρευνα η οποία ξεκίνησε το 1974 και στην οποία πήραν μέρος πάνω από 33.000 άτομα τα οποία είχαν γεννηθεί μεταξύ 1921 και 1949.

Συνυπολογίζοντας άλλους δύο παράγοντες, το δείκτη μάζας σώματος και το κάπνισμα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 3 στους 4 άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους, ήταν περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Επιπλέον, αυτοί οι άνδρες είχαν υψηλά επίπεδα της FSH – μια χημική ουσία που επηρεάζει τη σεξουαλική ωριμότητα και την αναπαραγωγή – πριν τη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι και αυτό είναι αποτέλεσμα μειωμένης παραγωγής τεστοστερόνης.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν, λοιπόν, ότι και οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να αποτελέσουν προγνωστικό παράγοντα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς επίσης και ότι το μέγεθος αυτών των ορμονικών αλλαγών μπορεί να προσδιορίσει τη σοβαρότητα των επιπτώσεων που θα έχει η νόσος όταν εκδηλωθεί.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν προηγούμενες μελέτες που αποδεικνύουν ότι η τεστοστερόνη μπορεί να επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλοι παράγοντες που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, είναι οι εξής:

- κάπνισμα
- παχυσαρκία
- διαβήτης


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει η Καρδιοχειρουργική στο ΠΑΓΝΗ


Θέμα ημερών η λειτουργία της.

Ανοίγει η Καρδιοχειρουργική Κλινική στο ΠαΓΝΗ. Ένα θέμα που έχει απασχολήσει επί σειρά ετών την κοινωνία του Ηρακλείου, φαίνεται πως μπαίνει οριστικά σε τροχιά υλοποίησης.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Αντώνη Γρηγοράκη, η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου είναι θέμα ημερών. Αυτή η εξέλιξη προέκυψε από τις συναντήσεις του ΔΥΠΕάρχη στην Αθήνα την Παρασκευή.

«Το μόνο που μένει είναι να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης ο διορισμός του καθηγητή. Μετά ορκίζεται ενώπιον του Πρύτανη και είμαστε έτοιμοι», είπε ο κ. Γρηγοράκης, ο οποίος, όπως φαίνεται, θα συνδέσει το όνομά του με ένα τόσο σημαντικό έργο για την τοπική κοινωνία, γεγονός το οποίο του πιστώνεται.


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν απολύσεις εδώ και τώρα


Σε βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξελίσσονται οι απολύσεις στο Δημόσιο. Η τρόικα εμφανίζεται να ζητεί συγκεκριμένα στοιχεία για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν άμεσα από το Δημόσιο και τον ακριβή αριθμό όσων θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Το θέμα τέθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αντώνης Μανιτάκης υπογράμμισε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ζήτησαν νέα στοιχεία αλλά διευκρινίσεις τις οποίες θα παρέχει. «Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων, άλλωστε, εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις» σημείωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία κλείνει προς 2.000 απολύσεις μέχρι τον Ιούνιο, 7.000 ως το τέλος του έτους και να εκκρεμούν ακόμη 12.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014.

Ωστόσο συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευσαν ότι οι επικεφαλής της τρόικας απαίτησαν την απομάκρυνση 20.000 δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών περιορίστηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των εταίρων της και σε όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα. Οι συνεργάτες του υπουργού υπογράμμισαν ότι κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά στο θέμα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και ο Αντώνης Μανιτάκης επανέλαβε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να απομακρυνθούν χωρίς καθυστέρηση.

Σήμερα στις 12 το πρωί έχει οριστεί νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ανοιχτά μέτωπα και οι περαιτέρω λεπτομέρειες.

Έλιωσαν οι πάγοι
Τέλος στα σενάρια και τις φήμες ότι υπάρχει μεταξύ τους έντονη αντιπαράθεση για τις απολύσεις στο Δημόσιο έδωσαν χθες ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Αντώνης Μανιτάκης. Οι δύο υπουργοί βγήκαν μετά τη συνάντηση με την τρόικα και κάλεσαν τους φωτογράφους προκειμένου να τους απαθανατίσουν αγκαλιασμένους και χαμογελαστούς.

Ο υπουργός Οικονομικών συνόδευσε τον κ. Μανιτάκη έως το ασανσέρ του ορόφου, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δηλώνει «συζητούμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας».

Επιπλέον συνεργάτες του Αντώνη Μανιτάκη επέμεναν ότι ουδέποτε υπήρξε προσωπική διαφορά με τον υπουργό Οικονομικών.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες αντικειμενικές για τα ακίνητα


Μες το κατακαλόκαιρο θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών σε αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, χωρίς να είναι σαφές σε αυτή τη φάση αν οι φορολογούμενοι θα υποστούν ψυχρολουσία ή ανακούφιση.

Σήμερα η ψαλίδα ανάμεσα σε εμπορικές και αντικειμενικές αξίες έχει ανοίξει σε ποσοστό που ξεπερνά ακόμα και το 100%, αλλά δυστυχώς το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να προχωρήσει άμεσα στην εξομοίωσή τους, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο.

Κι αυτό διότι η επιτροπή που συγκροτήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους με αντικείμενο τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος διαμόρφωσης των αντικειμενικών αξιών, σε επίπεδα όσο το δυνατό πιο κοντά στις αγοραίες, εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων, με πληροφορίες οι οποίες θα αντλούνται από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις των αγοραίων τιμών ακινήτων ανά την Ελλάδα ώστε αντικειμενικές και αγοραίες τιμές σχεδόν να ταυτιστούν. Η Τράπεζα όμως για να δημιουργηθεί θέλει το χρόνο της και έτσι συγκροτείται μια άλλη επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση συγκρότησης της νέας επιτροπής, η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, «μέχρι τη δημιουργία της Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων και την καταγραφή σε αυτή ικανού αριθμού πληροφοριών από όλη την Ελλάδα», η Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών θα πρέπει να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προσαρμόζοντας τις τιμές του 2005 στα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκτιμήσεις τιμών ακινήτων για το 2012.

Η νέα επιτροπή η οποία θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως τις αρχές Ιουλίου.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα φέρει τα πάνω κάτω σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα και διαμορφώνονται με βάση τις αντικειμενικές, από τις μεταβιβάσεις και το ΦΑΠ έως το χαράτσι και το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα επηρεάσουν το «κουρεμένο» χαράτσι του 2013, το οποίο μάλλον θα έχει αρχίσει να εισπράττεται πριν την αναπροσαρμογή τους σε αντιδιαστολή με τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος σχεδιάζεται να υποκαταστήσει το χαράτσι από το 2014.

Σήμερα οι αποκλίσεις αντικειμενικών και αγοραίων στις περισσότερες περιπτώσεις (καθώς υπάρχουν και παραδείγματα περιοχών όπου οι αντικειμενικές βρίσκονται στο ύψος των αγοραίων) φορτώνουν έξτρα φόρους τους φορολογούμενους.

Όπως προκύπτει από στοιχεία μεταβιβάσεων από συμβολαιογραφικά γραφεία, στους Αμπελόκηπους διαμέρισμα 47,1 τ.μ. 4ου ορόφου, με αντικειμενική αξία 50.000 ευρώ, πουλήθηκε 30.000. Προέκυψε φόρος 4.740 ευρώ, αντί για 2.680 αν οι τιμές είχαν εξομοιωθεί.

Πάτρα για αγορά 68 τ.μ. 5ου ορόφου στην περιοχή Αγία Σοφία - Πέντε Πηγάδια, με αντικειμενική 67.000 και εμπορική 50.000 ευρώ, προέκυψε φόρος 6.490 ευρώ αντί 4.740 αν οι δύο τιμές είχαν εξισωθεί. Στο κέντρο της Λάρισας αγοραστής διαμερίσματος 75 τ.μ. 3ου ορόφου με αντικειμενική 90.000 και εμπορική 58.000 ευρώ κατέβαλε φόρο 8.860 αντί για 5.560 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει με τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών


Θα αναρτάται αντίγραφο κάθε δαπάνης, σύμφωνα με νέα αγορανομική διάταξη.

Στον πίνακα με την συγκεντρωτική κατάσταση οφειλών κάθε διαμερίσματος θα αναρτάται αντίγραφο κάθε δαπάνης που διενεργείται και για την οποία επιβαρύνονται τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών. Αυτό προβλέπει αγορανομική διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς.

Η απόφαση αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη διαφάνειας στις δαπάνες που επιβαρύνουν τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών, αλλά και αντιμετώπισης φαινομένων προμήθειας αγαθών κι εκτέλεσης έργων (καύσιμα, κηπουρικές-οικοδομικές εργασίες κλπ) χωρίς την ύπαρξη των από το νόμο προβλεπομένων παραστατικών. Σε περίπτωση μη τήρησης της διάταξης, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Στο μέχρι τώρα καθεστώς, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου, ήταν δυνατό να γίνει μια οποιαδήποτε δαπάνη για μια πολυκατοικία (καύσιμα, βάψιμο κοινοχρήστων χώρων, περιποίηση κήπου κλπ) και αυτό να περάσει στα κοινόχρηστα.

Αλλά πώς θα ξέρει ο κάτοικος του διαμερίσματος που πληρώνει τα κοινόχρηστα, πόσα ξόδεψε ο προμηθευτής για το πετρέλαιο; (σημειώνεται ότι έχουν εντοπιστεί και κρούσματα λαθρεμπορίου) ή για την τάδε ή δείνα εργασία; Τώρα όλα αυτά τα παραστατικά πρέπει υποχρεωτικά να αναρτώνται δίπλα στη συγκεντρωτική κατάσταση των κοινοχρήστων (δηλαδή για μεν τα καύσιμα, το τιμολόγιο αγοράς τους από τον προμηθευτή, για δε άλλες εργασίες όλα τα παραστατικά- αγορά μπογιάς και πινέλων για το παράδειγμα του βαψίματος κοινοχρήστων χώρων, αμοιβή των μπογιατζήδων κλπ).

Έτσι υπηρετείται η διαφάνεια, δεν υπάρχουν ζητήματα εργασιών χωρίς παραστατικά (μαύρη εργασία κλπ) και το σημαντικότερο, ο κάτοικος του διαμερίσματος που πληρώνει είναι βέβαιος ότι όλες οι δαπάνες που τον επιβαρύνουν έγιναν με νόμιμο και διαφανή τρόπο.



Διαβάστε περισσότερα...