Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Διανομή τροφίμων στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας


Από τις 7 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα παραλαμβάνουν οι δικαιούχοι δωρεάν προϊόντα.

Αρχίζει η δωρεάν διανομή τροφίμων από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2012 σε 1.362 δικαιούχους του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας από τη Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου.

Η διανομή τροφίμων θα γίνει τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 π.μ. μέχρι τις 13.00 και διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Η παραλαβή θα γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή εξουσιοδότηση. Τα τρόφιμα που θα δοθούν σε πρώτη φάση είναι ζυμαρικά, ρύζι, και τυρί φέτα ενώ προγραμματίζουν και τη διανομή ελαιόλαδου και γραβιέρας στο προσεχές μέλλον.

Η παράδοση θα γίνεται κατά Δημοτική Ενότητα. Οι δικαιούχοι Ανακτορίου θα παραλαμβάνουν τα τρόφιμα από το Κλειστό Γυμναστήριο Βόνιτσας. Η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος και Παλαίρου από τα αντίστοιχα δημοτικά καταστήματα.
Οι δικαιούχοι μπορούν να μαθαίνουν πληροφορίες για τη διανομή στα παρακάτω τηλέφωνα.

Ανακτορίου: 2643023739

Μεδεώνος: 2646031050 2646031650

Παλαίρου: 2643029103


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιδεινώνεται η υγεία του Ούγκο Τσάβες


Έχει βαριά αναπνευστική λοίμωξη.

Επιδεινώνεται, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο του CNN, η υγεία του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος αντιμετωπίζει μία βαριά αναπνευστική λοίμωξη, με αποτέλεσμα να έχει πλέον αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ο ηγέτης της Βενεζουέλας βρίσκεται σε νοσοκομείο της Κούβας, αφού υπεβλήθη στην τέταρτη κατά σειρά εγχείρηση για καρκίνο και οι πληροφορίες για την υγεία του φτάνουν στα διεθνή ΜΜΕ με το σταγονόμετρο.

Πριν από λίγη ώρα όμως ο υπουργός Επικοινωνίας της Βενεζουέλας δήλωσε στην τηλεόραση ότι ο Τσάβες έχει αναπνευστική ανεπάρκεια, χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την πρόγνωση του νέου προβλήματος που αντιμετωπίζει.

Το βέβαιο πάντως φαίνεται να είναι ότι η Τσάβες δε θα μπορέσει να παραστεί στην ορκωμοσία του που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου, καθώς επανεξελέγη πρόσφατα στο αξίωμα του, ανοίγοντας φυσικά μεγάλο θέμα με το τι θα γίνει στην ηγεσία της χώρας. Αν δηλαδή θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος ή θα προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές σε περίπτωση που τελικά πεθάνει.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία: Του ζήτησαν να πληρώσει χαράτσι για σπίτι που νοίκιαζε το 1995


Αναγνώστης του enikos.gr, καταγγέλλει ότι η ΔΕΗ του έστειλε ειδοποίηση να πληρώσει το χαράτσι, για ένα σπίτι το οποίο νοίκιαζε το... 1995.



Όπως βλέπετε στην ειδοποίηση που μας έστειλε ο κ. Σπεράντσας Μιχάλης, η ΔΕΗ ζητά να πληρώσει το ποσό των 320 ευρώ, ως «ανείσπρακτα υπόλοιπα του έτους 2011, για τις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος».

Ο κ. Σπεράντσας επικοινώνησε με την αρμόδια ΔΟΥ στο Κορωπί και του είπαν ότι το σπίτι το οποίο νοίκιαζε στο Καματερό, είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη αλλά στους λογαριασμούς αναγράφεται το δικό του ΑΦΜ. Έτσι, όπως μας ενημέρωσε ο αναγνώστης, έκανε ένσταση και αναγκάστηκε να αλλάξει το ΑΦΜ του. Έστειλε στη ΔΟΥ Κορωπίου υπεύθυνη δήλωση στην οποία, όπως θα δείτε, ανέφερε ότι ήταν ενοικιαστής του συγκεκριμένου σπιτιού το 1995 και έχει φύγει από το 1997. Επίσης ο κ. Σπεράντσας έστειλε την φορολογική του δήλωση από το 1995 στην οποία φαίνεται ότι ήταν ενοικιαστής του σπιτιού.




Διαβάστε περισσότερα...

Πως να μην κοιμάσαι… όρθιος


Αν υπάρχουν σούπερ ήρωες ανάμεσά μας, είναι εκείνοι που πέφτουν στο κρεβάτι στις 7.00 το πρωί της Κυριακής μετά από ολονύχτιο πάρτι και στις 12.00 παραπονιούνται ότι δε βρίσκουν κανέναν ξύπνιο να πάνε για καφέ. Εκείνοι που μπορούν να κοιμηθούν δύο ώρες και να πάνε στη δουλειά, και να μην κοιμούνται πάνω στο πληκτρολόγιο εκεί γύρω στις 3.00 το μεσημέρι. Κι εκείνοι που σε παίρνουν τηλέφωνο το απόγευμα μετά το Πρωτοχρονιάτικο πάρτι, και σοκάρονται που κοιμάσαι «ακόμα». Οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί θα συνεχίσουμε να τους ζηλεύουμε, και να επιστρατεύουμε κάθε είδους αλχημείες για να νικήσουμε το τέρας της νύστας. Κάποιες από αυτές λειτουργούν, άλλες αποτυγχάνουν παταγωδώς. Αυστηρά και μόνο τις πρώτες μοιραζόμαστε μαζί σας παρακάτω.

Εντοπίστε τα αίτια της νύστας: Αν χτες εξερευνούσατε τα καινούρια hot μπαράκια της πόλης, προχτές γιορτάζατε τα γενέθλια του κολλητού, και τρία βράδια πριν χαζεύατε στο internet μέχρι τις 4.00, το ότι νυστάζετε είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Αν όμως κοιμάστε κανονικά, δεν ξενυχτάτε παρά μόνο σε ειδικές περιστάσεις, και παρ’ όλα αυτά νυστάζετε διαρκώς, μπορεί τα αίτια του φαινομένου να είναι παθολογικά. Δείτε εδώ τι μας είπε η ειδική παθολόγος για τα αίτια της νύστας και, αν τα συμπτώματα επιμένουν, κλείστε ένα ραντεβού για check up.

Πηγαίνετε για ύπνο νωρίς: Έχετε σίγουρα ακούσει να λένε ότι «ο βραδινός ύπνος δεν αναπληρώνεται», κι αυτό οφείλεται στους βιο-ρυθμούς του οργανισμού, και στο σκοτάδι που ευνοεί τον βαθύτερο ύπνο. Τελευταίες έρευνες το συγκεκριμενοποίησαν ακόμα περισσότερο, καταλήγοντας ότι οι ώρες από τις 10.00 το βράδυ έως τις 2.00 το πρωί είναι εκείνες κατά τις οποίες ο οργανισμός ξεκουράζεται περισσότερο όταν κοιμάται. Επομένως, αν δεν συντρέχει κάποιος πολύ ενδιαφέρον λόγος, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να χαζεύετε στο Facebook μέχρι το ξημέρωμα –και, εννοείται, να φροντίζετε να κοιμάστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Κάντε ένα χλιαρό ντους: Θα λέγαμε «όσο-πιο-κρύο-αντέχετε», αλλά δεν θέλαμε να σας τρομάξουμε και να προσπεράσετε την παράγραφο. Ξεκινήστε κάνοντας ελαφρύ μασάζ στις ρίζες των μαλλιών καθώς τα λούζετε και πάρτε μια βαθιά εισπνοή για να μυρίσετε το σαμπουάν –η αρωματοθεραπεία δεν έχει να κάνει μόνο με αιθέρια έλαια. Στο ξέβγαλμα, εφαρμόστε το πανάρχαιο κόλπο του σκωτσέζικου ντους: τρία δευτερόλεπτα παγωμένο νερό, τρία καυτό. Επαναλάβετε δυο-τρεις φορές, τελειώστε με κρύο ή έστω χλιαρό νερό, και τυλιχτείτε με ζεστό μπουρνούζι. Θα έχετε τονώσει την κυκλοφορία του αίματος, και ξεχάσει ότι πριν από λίγο νυστάζατε.

Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο: Συγκεντρωθείτε στη δουλειά, κάντε διαλείμματα με τους ομιλητικότερους των συναδέλφων σας και γενικώς μην αφήνετε «κενά» διαστήματα, για να μη βρει ο εγκέφαλος την ευκαιρία να κατεβάσει –έστω και στιγμιαία– ρολά. Ακόμα σημαντικότερο είναι να μην υποκύψετε στον πειρασμό να παραπονεθείτε ότι νυστάζετε ή να μετρήσετε, διηγούμενοι τις χθεσινοβραδινές σας περιπέτειες, τις ελάχιστες ώρες που έχετε κοιμηθεί. Η δύναμη της αυθυποβολής –και της άρνησης, σε αυτήν την περίπτωση– είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι φαντάζεστε. Όσο λιγότερο σκεφτείτε οτιδήποτε έχει να κάνει με ύπνο τόσο λιγότερο θα νιώθετε ότι νυστάζετε. Άλλωστε, δε νυστάζετε.

Φάτε ένα μήλο: Σύμφωνα με τις έρευνες, θα σας ξυπνήσει πολύ καλύτερα απ’ ότι μια κούπα καφές –ειδικά αν ανήκετε στην συμπαθή κατηγορία των caffeine junkies, που την τελευταία φορά που σταμάτησαν να νυστάζουν επειδή ήπιαν καφέ πήγαιναν ακόμα σχολείο. Θα τονίζαμε και τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, και των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, αλλά οι άνθρωποι που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή δεν έχουν ανάγκη από κομμάτια με συμβουλές για να νικήσουν τη νύστα –άρα δε βρίσκονται ανάμεσά μας.

Ακούστε το στομάχι σας: Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι αξιοθαύμαστα προγραμματισμένος να επικοινωνεί τις ανάγκες του –απλά τις περισσότερες φορές εμείς δεν τον ακούμε, απλούστατα γιατί… έτσι έχουμε μάθει να κάνουμε. Η ξαφνική ακατανίκητη επιθυμία για σοκολάτα, επί παραδείγματι, δεν είναι κάποιο υποχθόνιο σχέδιο του οργανισμού σας για να σας εκδικηθεί για τις εξαντλητικές δίαιτες στις οποίες τον υποβάλλετε: είναι απλά ο τρόπος του να σας πει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας έχουν πέσει. Προφανώς, εκείνη την ώρα δεν είναι ανάγκη να καταβροχθίσετε τρία παγωτά και δύο γκοφρέτες. Δυο-τρία κομματάκια σοκολάτας (υγείας, κατά προτίμηση) θα κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.

Ασκηθείτε (με μέτρο): Αν δεν έχετε τον χρόνο/ τη διάθεση/ τα χρήματα για να πάτε γυμναστήριο ή κολυμβητήριο –που κάνει θαύματα ενάντια στη νύστα–, κάντε έστω ένα διάλειμμα από τη δουλειά για να περπατήσετε είκοσι λεπτά, πηγαίνετε για τζόκινγκ σε ένα πάρκο (τι εννοείται δεν υπάρχουν πάρκα; Τα έχουμε ξαναπεί αυτά) ή κάντε μια βόλτα με το ποδήλατο. Μην το παρακάνετε, όμως, γιατί μετά από λίγη ώρα, όταν οι ενδορφίνες θα έχουν καταλαγιάσει, θα νυστάζετε περισσότερο.

Ανάψτε (κι άλλα) φώτα: Οι ημιφωτισμένοι χώροι ενισχύουν την υπνηλία σας, γιατί ο οργανισμός σας καταλαβαίνει ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου καθώς το φως του περιβάλλοντός του μειώνεται. Όταν νιώσετε τα μάτια σας να αρχίζουν να κλείνουν, ανάψτε περισσότερα φώτα στον χώρο που βρίσκεστε –δεν θα πιστεύετε τα άμεσα αποτελέσματά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενιαία αρχή πληρωμής συντάξεων


Ενιαία αρχή πληρωμής συντάξεων θα αποκτήσει η χώρα από 1η Ιουλίου, γεγονός που, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα επιφέρει οικονομικό όφελος περίπου 100 εκατ. ευρώ από την φοροδιαφυγή που εντοπίστηκε στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων.

Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης μετά τη σύσκεψη που είχε με τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας, από την 1η Ιουλίου οι πληρωμές των συντάξεων θα γίνονται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Με τη νέα βάση πληρωμών των συντάξεων, οι συντάξεις του 2013, κύριες και επικουρικές θα δοθούν στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και οι επόμενες φορολογικές δηλώσεις θα έχουν προσυμπληρωμένο το ποσό των συντάξεων των συνταξιούχων με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον υπουργό, να απαλλαγούν και τα ταμεία από ένα μεγάλο διοικητικό και οικονομικό βάρος.

Όσον αφορά το θέμα των συντάξεων Ιανουαρίου, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι εκδόθηκε ήδη εγκύκλιος από το υπουργείο και ενημερώθηκαν σχετικά και οι διοικητές των ταμείων, ότι η προσαρμογή (μειώσεις) θα απλωθεί στους επόμενους τέσσερις μήνες.

Ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι από τις 21 Δεκεμβρίου 2012 η χώρα απέκτησε ψηφιακή και ηλεκτρονική βάση όλων των συντάξεων και έτσι, όπως είπε, γνωρίζει για πρώτη φορά «πόσους συνταξιούχους έχει και πόσες συντάξεις δίνει».

Επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα των απογραφών. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου είναι ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2013 τελειώνουν όλες οι απογραφές και δεν πρόκειται να υπάρξει μεταβατική περίοδος. Από κει και πέρα, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, αρχίζει το σύστημα Αριάδνη το οποίο θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο κάθε δημογραφική αλλαγή εκμηδενίζοντας τα φαινόμενα των πλαστών και παράνομων συντάξεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξαπατούν ανέργους για δουλειά στο "εξωτερικό"


Ανθρώπους που η οικονομική κρίση τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να αναζητούν με κάθε τρόπο διέξοδο στο εξωτερικό εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι.Τελευταία, τα γραφεία εύρεσης εργασίας στο εξωτερικό ξεφυτρώνουν σαν "μανιτάρια" και κάποια από αυτά όπως φαίνεται "ειδικεύονται" στις απάτες.

Τη δική του ιστορία αφηγείται o 31χρονος Γιώργος Παπαοικονόμου.

Συγκεκριμένα, πριν 2 χρόνια, το καλοκαίρι του 2011, έπεσε θύμα ενός ανθρώπου που του υποσχόταν εργασία στη Γερμανία . Ο ίδιος του κατέθεσε στην τράπεζα 750 ευρώ, αλλά ποτέ δεν πήγε στη Γερμανία, ούτε , φυσικά, του δόθηκαν πίσω τα χρήματα...

Θύματα του επιτήδειου έπεσαν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, όπως διαπίστωσε ο 31χρονος όταν ανήρτησε σε ιστοσελίδα το πάθημά του! Δεκάδες ήταν εκείνοι που ήρθαν σε επαφή μαζί του, γνωστοποιώντας τη δική τους ιστορία.

Ο 31χρονος τελικά βρήκε ένα νόμιμο γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Πλήρωσε για αυτόν και για τη γυναίκα του, άφησαν πίσω το 45 ημερών μωρό τους και ξεκίνησαν για ενα ελληνικό εστιατόριο στην Αυστρία.

Θα δούλευαν ένα γεμάτο 8ωρο με ένα ρεπό την εβδομάδα, για 1000 ευρώ ο καθένας, με εξασφαλισμένο το φαγητό και τον ύπνο.

Όταν έφτασαν εκεί, από την πρώτη κιόλας μέρα, διαπίστωσαν ότι δεν ίσχυε τίποτα από όλα αυτά... Δούλευαν, το λιγότερο, 15 ώρες την ημέρα και το ρεπό ήταν κάθε Δευτέρα ... από το πρωί ως το μεσημέρι. Εργάζονταν από τις 09.00 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, με μία ώρα ξεκούραση το μεσημέρι, για 600 ευρώ, έκαστος.

Έμειναν ένα μήνα εκεί, γύρισαν πίσω καθώς έκριναν ότι δεν άξιζε να συνεχίσουν. Προτρέπει, μάλιστα, όσους θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό να το σκεφτούν καλά. Ο ίδιος παραμένει άνεργος για τρίτο... χρόνο, με τη γυναίκα του περιμένουν δεύτερο μωρό και είναι ανασφάλιστοι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα γίνει με ΦΑΠ και αντικειμενικές αξίες


Τα πάνω-κάτω στις ιδιοκτησίες ακινήτων κυρίως στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα αναμένεται να φέρει η επέκταση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα όλης της χώρας. Σε μια προσπάθεια αύξησης των εσόδων του κράτους, το υπουργείο Οικονομικών μελετά την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλες τις περιοχές της επαρχιακής Ελλάδας, έτσι ώστε «να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών». Στόχος του υπουργείου, είναι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης» αλλά και «η δικαιότερη κατανομή των βαρών».

Ενώ, ως προς τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις ώστε να εξετάζεται η φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών τους και να συνεισφέρουν όλοι κατά την δυνατότητά τους.

Μέχρι σήμερα η αξία ενός ακινήτου προσδιορίζονταν με βάση μια τιμή εκκίνησης και όχι την τιμή ζώνης. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να παρατηρείται το φαινόμενο, οι φόροι, να είναι πολύ μικρότεροι καθώς οι αξίες είναι χαμηλότερες από αυτές που θα προκύψουν με την ένταξη στον αντικειμενικό προσδιορισμό. Ουσιαστικά, εάν πραγματοποιηθεί η ένταξη όλων των περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, η αξία των ακινήτων θα «εκτοξευθεί» με αποτέλεσμα να αυξηθούν και μια σειρά φόρων και τελών.

Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που ιδιοκτήτες εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων καλούνται να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 σε 3 δόσεις. Όσον αφορά τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών σκέφτεται να σταλεί στους ιδιοκτήτες εντός του Φεβρουαρίου και να είναι σε 10 δόσεις. Στόχος του υπουργείου είναι να μπει στα ταμεία του Δημοσίου 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα ειδοποιητήρια με το φόρο ακίνητης περιουσίας που φθάνουν στους φορολογούμενους για τα έτη 2010, 2011 και 2012, αφορούν μικρό μόνο αριθμό ιδιοκτητών, δεδομένου ότι ο φόρος αφορά φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου το αφορολόγητο είναι ατομικό.

Για παράδειγμα ΦΑΠ για το 2010 θα πληρώσει περίπου το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων οι όποιοι κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ το άτομο και άρα στο ζευγάρι άνω των 800.000 ευρώ. Για το 2011, λόγω μείωσης του αφορολόγητου, οι ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν το φόρο ανέρχονται σε περίπου 10% με ατομική ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ και άνω, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά για το 2012.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οριστική λύση για τα αυθαίρετα


Χαρτί οριστικής νομιμοποίησης για τα αυθαίρετα κτίσματα και όχι συγχωροχάρτι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -όπως ισχύει σήμερα- αναμένεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013, οπότε λήγει η πέμπτη κατά σειρά παράταση που δόθηκε για την υποβολή αιτήσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Στόχος είναι να δοθεί οριστικό τέλος σε υποθέσεις με μικροαυθαιρεσίες, που υπολογίζεται ότι αποτελούν το 70-80% των αυθαιρέτων, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να απεγκλωβιστούν από την ομηρία της ισχύουσας νομοθεσίας για την τακτοποίηση.

Αντίθετα, δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης για τις βαριές περιπτώσεις αυθαιρέτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν διαθέτουν καμία άδεια δόμησης. Γι' αυτές τις περιπτώσεις και όπου βέβαια δεν υπάρχει πρόβλημα με δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλό, ρέματα κλπ, θα συνεχίσει να ισχύει η διαδικασία τακτοποίησης. Εξετάζεται όμως να δοθούν περισσότερες διευκολύνσεις και γι' αυτές τις περιπτώσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα κριτήρια για το επίδομα του ΟΑΕΕ


Μετά το τέλος των εορτών, πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η απόφαση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αναγκάζονται να κλείσουν τα καταστήματα τους.

Για να μπορέσει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας να λάβει το επίδομα θα πρέπει να πληρεί τα εξής κριτήρια:

- Ελάχιστος χρόνος πληρωμής εισφορών στον ΟΑΕΕ τα τρία έτη

- Να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές

- Ο δικαιούχος θα πρέπει να μην εργάζεται και να μην λαμβάνει σύνταξη

- Θα πρέπει να μένει μόνιμα στην Ελλάδα

- Η διακοπή του επαγγέλματος θα πρέπει να έχει γίνει δύο ή τρεις μήνες πριν τη λήψη του βοηθήματος.

Το ποσό που θα χορηγείται θα εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και όπως όλα δείχνουν θα κυμαίνεται από 180 έως 360 ευρώ. Μάλιστα και η διάρκεια καταβολής του θα εξαρτάται επίσης από τα έτη ασφάλισης και θα φτάνει μέχρι και τους 12 μήνες.



Διαβάστε περισσότερα...

"Πόλεμος" για το ωράριο των φαρμακείων


Η κόντρα μεταξύ Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και φαρμακοποιών που ακολουθούν το απελευθερωμένο ωράριο εντείνεται. Η πρόθεση του συλλόγου να περικόψει απογευματινές ώρες από τις διημερεύσεις των φαρμακείων έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των 219 φαρμακοποιών του λεκανοπεδίου που λειτουργούν, υφιστάμενοι συνεχή "πόλεμο", με διευρυμένο ωράριο.

Οπως επισημαίνουν, η "αφαίρεση" ωρών από τις εφημερίες, σημαίνει καταστρατήγηση του νόμου για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, ο οποίος ορίζει ότι όσα φαρμακεία επιθυμούν, δύνανται να λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες Δευτέρας και Τετάρτης.

Με το νέο ωράριο που θέλει να επιβάλει ο ΦΣΑ δεν υπάρχουν απογευματινές ώρες σε εφημερία και εάν κάποιο φαρμακείο θέλει να λειτουργήσει και το απόγευμα θα πρέπει να διανυκτερεύσει, συμπληρώνοντας 24ωρο. Τη λήξη του "εμφυλίου" καλείται να λήξει το υπουργείο Υγείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξαν το κυλικείο για τους φτωχούς μαθητές


Το κυλικείο σχολικής μονάδας της Λισσαβώνας, έμεινε ανοικτό την περίοδο των Χριστουγέννων, για να μπορέσουν να φάνε οι φτωχοί μαθητές. Το αποκάλυψε ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, που βρίσκεται σε μία από τις πιο φτωχές συνοικίες της πόλης.

Στη Λισσαβώνα, έχουν καταγραφεί 13.000 μαθητές που απειλούνται άμεσα από την έλλειψη διατροφής.

Έχοντας έλθει αντιμέτωπος με περιστατικά «λιποθυμίας μαθητών τα πρωινά της Δευτέρας έπειτα από υποσιτισμό πολλών ημερών», ο διευθυντής του σχολείου , που δεν θέλησε να δημοσιευθεί το όνομά του, έλαβε την πρωτοβουλία να προσφέρει από το κυλικείο πρωινό σε περίπου 40 μαθητές, ηλικίας από 4 έως 18 ετών, από τους 800 που απαριθμεί η σχολική μονάδα στα βόρεια της Λισσαβόνας.

Τα «χριστουγεννιάτικα πρωινά» στο κυλικείο, που χρηματοδοτήθηκαν χάρις στα έσοδά του κατά την κανονική λειτουργία του σχολείου και σε πωλήσεις διαφόρων ειδών σε σχολικές εκδηλώσεις, προορίζονταν για μαθητές «τον οποίων οι γονείς έχουν μείνει άνεργοι, ή άστεγοι», επεσήμανε μία από τις κοινωνικές λειτουργούς του σχολείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτα φύλλα πορείας


Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση των 2.000 υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε χθες ο αρμόδιος υπουργός, Α. Μανιτάκης.

Η απόφαση του κ. Μανιτάκη περιλαμβάνει το πλαίσιο βάσει του οποίου θα μετακινηθούν οι διαθέσιμοι υπάλληλοι.

Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά το πρόγραμμα κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθεί φέτος μετά την αξιολόγηση του προσωπικού.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περίπου 8.000 κενές θέσεις, στις οποίες θα μπορούν να μετακινηθούν οι 2.000 «διαθέσιμοι» υπάλληλοι.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προχωρήσει και στην αξιολόγηση των θέσεων με στόχο να καλυφθούν με προσωπικό οι υπηρεσίες που έχουν άμεση ανάγκη, όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαβάστε περισσότερα...

Μια πόλη με δωρεάν εισιτήρια


Όλες οι γραμμές των λεωφορείων στο Ταλίν είναι πλέον δωρεάν για τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Εσθονίας. Ένα ενδιαφέρον πείραμα που ζηλεύουν πολλοί Ευρωπαίοι σε αυτήν τη δύσκολη οικονομικά εποχή.

Από την πρωτοχρονιά το Ταλίν έγινε η πρώτη πρωτεύουσα στον κόσμο που προσφέρει εντελώς δωρεάν στους κατοίκους της τη χρήση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι μόνοι που θα πρέπει να πληρώνουν για να χρησιμοποιούν τις τέσσερις γραμμές του τραμ, τις οκτώ γραμμές για τα τρόλεϊ και τις δεκάδες γραμμές λεωφορείων θα είναι οι επισκέπτες της πόλης-1,60 ευρώ για ημερήσιο πάσο.

Η τολμηρή κίνηση του Ταλίν των 420.000 κατοίκων αναζωπύρωσε τη συζήτηση για το εάν οι δωρεάν δημόσιες μεταφορές είναι εφικτό μέτρο και σε άλλες πόλεις.

Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, υπάρχουν βέβαια και τα περιβαλλοντικά, καθώς το νέο μέτρο θα ωθήσει πολλούς κατοίκους να αφήσουν τα αυτοκίνητα στο σπίτι και να χρησιμοποιούν πλέον τα δωρέαν μέσα μεταφοράς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε τέσσερις δόσεις η παρακράτηση των συντάξεων


Σε τέσσερις δόσεις θα γίνει η παρακράτηση των συντάξεων, πάνω από 1000 ευρώ, από την 31η Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στη συνάντησή του με τους διοικητές των ασφαλιστικών οργανισμών.

Από τους ελέγχους, πάντως, που έγιναν, βρέθηκαν 560.000 -από τους 3,9 εκατομμύρια- συνταξιούχοι χωρίς ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, ενώ έγινε γνωστό ότι κατά πάσα πιθανότητα η καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ θα γίνει την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα του Φεβρουαρίου.

Για «αυστηρές κυρώσεις στις επιχειρήσεις για μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών» μίλησε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega.






Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερα χρόνια αναμονή για σύνταξη


Ξεπερνά ακόμη και τα τέσσερα χρόνια η "ουρά" για μια συνταξιοδοτική παροχή από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτή τη στιγμή εν αναμονή της σύνταξης βρίσκονται πάνω από 170.000 άεργοι, ουσιαστικά, οι οποίοι δεν έχουν οικονομικούς πόρους να ζήσουν και προσδοκούν στη λήψη πάνω από 390.000 δικαιωμάτων (κύριες και επικουρικές συντάξεις, μερίσματα μετοχικών ταμείων, εφάπαξ).

Ο χρόνος λήψης για τη λήψη μιας παροχής ξεκινάει από 12 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα 4 ή 4,5 έτη.

Οπως στην περίπτωση του Δημοσίου όπου ένας υπάλληλος με διαδοχική ασφάλιση (π.χ. ΙΚΑ και δημόσιο) περιμένει πάνω από 26-28 μήνες για τη λήψη της σύνταξης -λόγω γραφειοκρατίας και χειρόγραφης επεξεργασίας των στοιχείων στα δύο Ταμεία- και, ακολούθως, περιμένει στην "ουρά" του Ταμείου Πρόνοιας για περισσότερους από 28 μήνες για την καταβολή του εφάπαξ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Απαλλαγή χρεώσεων για 500.000 οικογένειες


Απαλλάσσονται αναδρομικά από τις 9 Απριλίου 2012 από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος οι πολύτεκνοι και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (συνολικά υπολογίζονται σε 500.000 οικογένειες), όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου για τη "Διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή και προϊόντων πετρελαίου και άλλες διατάξεις" που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με την εν λόγω ρύθμιση επιχειρείται ουσιαστικά η άρση της επιβάρυνσης για Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας από τους οικονομικά ασθενέστερους καταναλωτές.

Ωστόσο, με αυτή τη ρύθμιση, δεν εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή των χρεώσεων των ΥΚΩ το Τιμολόγιο Πολυτέκνων και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μικρές ανάσες για δανειολήπτες


Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων φέρνει σταδιακά και τη μείωση του κόστους δανεισμού, εξέλιξη που θα δώσει μελλοντικά ανάσες σε όσους αποπληρώνουν δάνεια και κυρίως στεγαστικά.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον Οκτώβριο του 2012 με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρουσίασε πτώση κατά 0,13% και διαμορφώθηκε στο 2,88%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το λεξιλόγιο της κρίσης


Έχουν περάσει 2,5 χρόνια από τη στιγμή που η Ελλάδα ζήτησε τη στήριξη των εταίρων της και του ΔΝΤ προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες και να αποφύγει τη χρεωκοπία. Πολλά έχουν αλλάξει στη χώρα από εκείνη τη στιγμή, Μάιος του 2010, και οι Έλληνες έχουν δει τη ζωή τους να αλλάζει προς το χειρότερο, ενώ η οικονομία έκλεισε τον πέμπτο χρόνο που βρίσκεται σε ύφεση.

Ομως, σε όλο αυτό το διάστημα, όπως γράφει και η «Ημερησία», καθημερινά, διαβάζουμε και ακούμε λέξεις που μέχρι τότε ή δεν τις γνωρίζαμε ή απλά δεν δίναμε κάποια ιδιαίτερη σημασία. Η κρίση συνοδεύτηκε με ένα –στην κυριολεξία- καινούργιο λεξιλόγιο που άλλαξε τη ζωή μας. Είναι ίσως απόρροια της παγκοσμιοποίησης, αλλά και της ευρύτερης χρήσης της αγγλικής γλώσσας στην καθημερινότητα. Πολλές, ωστόσο, λέξεις εκ αυτών, όπου ήταν εφικτό, «ελληνοποιήθηκαν» προκειμένου να γίνονται αντιληπτές από τους περισσότερους.

Το Μνημόνιο, για παράδειγμα, μας ακολουθεί στην καθημερινότητά μας, όπως και μια σειρά λέξεων που ήρθαν για να μεταβάλλουν το περιεχόμενο των συζητήσεων, από το καφενείο μέχρι και τις αίθουσες των πανεπιστημίων. Το καλοκαίρι του 1999 οι φράσεις που άκουγες όπου στεκόσουν κι όπου βρισκόσουν, γράφει η εφημερίδα, ήταν «πούλησα», «αγόρασα», «αέρας» και «πόσο έκλεισε ο Dow Jones». Από το καλοκαίρι του 2010 και μετά στο κάθε ελληνικό σπίτι μπήκε το «spread, η «αναδιάρθρωση χρέους», τα «CDs», τα «ομόλογα» κ.λπ.


Πατώντας πάνω στη φωτογραφία μπορείτε να διαβάσετε το λεξιλόγιο της κρίσης...




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πήρε εξιτήριο η Μαλάλα


Η νεαρή Πακιστανή μαθήτρια που πυροβολήθηκε στο κεφάλι επειδή μαχόταν για το δικαίωμα κοριτσιών στην εκπαίδευση πήρε εξιτήριο από το βρετανικό νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν.

Η νεαρή Μαλάλα Γιουσουφζάι έφυγε από το νοσοκομείο Queen Elizabeth στο Μπέρμιγχαμ, όπως μετέδωσε νωρίτερα το BBC.

H μαθήτρια θα συνεχίσει να ακολουθεί θεραπεία από το σπίτι στο οποίο μένει προσωρινά η οικογένειά της στη Βρετανία μέχρι να υποβληθεί σε εγχείριση σε μερικές εβδομάδες.



Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν το ΕΚΑΣ από ανάπηρους


Κατάργηση του ΕΚΑΣ από την 1/1/2014 και από τους συνταξιούχους αναπηρίας που δεν συμπληρώνουν το 65ο έτος προβλέπει "κρυφή διάταξη" που περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Εργασίας για τα επικουρικά ταμεία, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 2 Ιανουαρίου.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη εκτιμάται ότι το 2014 οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ (γήρατος, αναπηρίας και θανάτου) θα μειωθούν κατά 100.000 άτομα και από τους περίπου 340.000 σημερινούς δικαιούχους ΕΚΑΣ, το 2014 θα το παίρνουν λιγότεροι από 250.000.

Όσοι είναι σήμερα κάτω των 65 ετών θα σταματήσουν να το λαμβάνουν από το 2014 και μόνον όταν συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους θα το ξαναπάρουν εφόσον συνεχίσουν να πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: Σε ακινησία 2.100 οχήματα


Σε ακινησία έχουν οδηγηθεί μέχρι και σήμερα 2.100 οχήματα στην Ξάνθη ενώ εκτιμάται ότι μέχρι και τη λήξη της παράτασης για την αποπληρωμή των τελών και την κατάθεση των πινακίδων ο αριθμός των οχημάτων θα ανέρχεται στα 2.200 συνολικά οχήματα.

«Μέχρι και τις 31 του μηνός η κατάθεση ήταν μαζική μετά την παράταση υπάρχει μια ροή φυσιολογική. Έχουμε λιγότερες ακινησίες συγκριτικά με πέρσι που είχαμε 2.700 ακινησίες ενώ μέχρι σήμερα έχουμε 2.100 ακινησίες» σημειώνει στο ThrakiToday.com ο υπεύθυνος του τμήματος οχημάτων της Δ.Ο.Υ. Ξάνθης κ. Βέρτης εκτιμώντας πως η διαφορά με πέρσι θα κυμανθεί στα 500 περίπου οχήματα λιγότερα τα οποία θα τεθούν σε ακινησία.

Μέχρι στιγμής όπως σημειώνει ο ίδιος δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση στη Δ.Ο.Υ. Ξάνθης αναφορικά με το εάν θα διατηρούν τις πινακίδες των οχημάτων οι κατά τόπους Εφορίες και δεν θα προχωρούν στην καταστροφή τους μετά το πέρας 12μηνών από την κατάθεσή τους, όπως έχει ανακοινωθεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κράνος που... τα βλέπει όλα


Το «FlyViz» είναι ένα νέο πρωτοποριακό κράνος που επιτρέπει σε αυτόν που το φορά να βλέπει τι συμβαίνει κάθε στιγμή γύρω του προσφέροντας του οπτικό πεδίο 360 μοίρες! Στο πάνω μέρος του βρίσκεται τοποθετημένη κάμερα που καταγράφει το χώρο και αποστέλλει το περιεχόμενο σε δύο LCD οθόνες στα μάτια του χρήστη.

H εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του αναφέρει ότι το κράνος θα μπορούν να φορούν αστυνόμοι, στρατιώτες, πυροσβέστες, για να επωφελούνται της πανοραμικής θέασης και να αποφεύγουν τυχόν κινδύνους καθώς και να εντοπίζουν άμεσα τους στόχους τους. Επιπλέον, θα επιτρέπει στους τροχονόμους να βλέπουν τι συμβαίνει σε όλες τις κατευθύνσεις στους δρόμους αλλά και να χρησιμοποιείται σε εφαρμογές ψυχαγωγίας ή πειράματα νευρολογίας.

Δείτε τη λειτουργία του στο παρακάτω βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναγερμός για το νέφος αιθαλομίχλης


Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ως προς τις επιβαρυντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη δημόσια υγεία η αιθαλομίχλη που προκαλείται από τζάκια και ξυλόσομπες.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ





Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ



Την μείωση των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ, μέσω του εξορθολογισμού κάποιων χρεώσεων, στους λογαριασμούς, εξετάζει η εταιρεία, όπως είπε στην εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Μαίρης Πολλάλη, στον Real fm, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Στέλιος Σταυρίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταυρίδης, «πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ είναι το παλαιό χρέος των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ, με το «τρέχων χρέος» να φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ». Οι ιδιώτες χρωστούν 17 εκατομμύρια ευρώ και το δημόσιο (υπουργεία) 53 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ.Σταυρίδης, είπε ότι υπάρχει επάρκεια νερού και υπογράμμισε ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η λίμνη του Μαραθώνα, «δέχθηκε από βροχοπτώσεις 7 εκατομμύρια τόνους νερό, τι στιγμή που δέχεται κάθε χρόνο 11 εκατομμύρια τόνους».

Ακούστε το ηχητικό: 



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η φωτογραφία που συγκλονίζει


Η φωτογραφία ενός αγέννητου μωρού που ενώ βγαίνει από τη μήτρα της μητέρας του πιάνει το δάχτυλο του γιατρού κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Οι ίδιοι οι γονείς ανέβασαν την φωτογραφία στο facebook.

H Alicia Atkins από την Αριζόνα, γέννησε την κόρη της Nevaeh με καισαρική τομή τον Οκτώβριο και ο σύζυγός της, απαθανάτισε αυτή τη μοναδική στιμή με το μωρό να βγαίνει για πρώτη φορά στον κόσμο και να πιάνει το δάχτυλο του γιατρού.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται τα έθιμα των Φώτων


Έθιμα και παραδόσεις, που έχουν τις ρίζες στο βάθος των αιώνων, θα αναβιώσουν και φέτος, στις 6 Ιανουαρίου, κατά τον εορτασμό των Φώτων σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η θρησκευτική κατάνυξη "ανταμώνει" με το ξεφάντωμα την ημέρα των Θεοφανείων, γιορτή κατά την οποία, όπως πιστεύει ο λαός, φεύγουν οι καλικάντζαροι.

Σε πόλεις αλλά και χωριά το πρωί πραγματοποιείται ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον 'Αγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Αρκετοί τολμηροί κολυμβητές αψηφούν τις χαμηλές θερμοκρασίες και βουτούν σε θάλασσες, ποτάμια και δεξαμενές προκειμένου να πιάσουν το σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου.

Εκτός όμως από τον αγιασμό των υδάτων αναβιώνουν πολλά ακόμη έθιμα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα βλέμματα συγκεντρώνει η πόλη της Καστοριάς και τα "Ραγκουτσάρια", το πρώτο "καρναβάλι" του νέου έτους. Οι κάτοικοι "ξορκίζουν" το κακό και διώχνουν τα κακά πνεύματα των καλικαντζάρων, βάφοντας τα πρόσωπα τους, φορώντας προβιές ζώων και χάλκινα κουδούνια.

Στο Παλαιόκαστρο της Χαλκιδικής αναβιώνει το έθιμο των "Φωταράδων", όπου ομάδα καλαντιστών εκλέγει τον "βασιλιά" και όλοι μαζί πηγαίνουν στην εκκλησία του χωριού, όπου η νέα κεφαλή κάνει τρεις μετάνοιες μπροστά στην εικόνα του Αγίου Αθανασίου, ζητώντας την ευχή του. Οι "Φωταράδες" καταλήγουν να χορεύουν στην πλατεία γύρω από έναν πάσαλο, όπου είναι δεμένο ένα λουκάνικο, ενώ είναι ντυμένοι με την τοπική ενδυμασία και κρατούν μεγάλα ξύλινα σπαθιά.

Επίσης στη Χαλκιδική, στη Γαλάτιστα, στολίζεται η "Καμήλα". Κάτω από το ομοίωμα της καμήλας κρύβονται έξι άνδρες, οι οποίοι τραγουδούν υπό τους ήχους κουδουνιών. Μπροστά από το ομοίωμα προηγούνται οι λεγόμενοι "Τζαμαλαροί". Το έθιμο της "Καμήλας" ολοκληρώνεται στις 7 Ιανουαρίου με την τέλεση ενός εικονικού γάμου, όπου όλους τους ρόλους αναλαμβάνουν άνδρες.

Στη Νικησιανή της Καβάλας και σε αρκετά χωριά της Δράμας οι κάτοικοι και οι επισκέπτες διασκεδάζουν με το έθιμο των "Αράπηδων". Άνδρες νεαρής ηλικίας μεταμφιέζονται φορώντας προβιές και μουτσούνες ζώων, ενώ κουδούνια κοσμούν τη μέση τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν εκκωφαντικό θόρυβο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτο σε δημοτικές πισίνες


Βαρύς έχει αποδειχθεί ο φετινός χειμώνας για τα κολυμβητήρια σε όλη τη χώρα. Οι μεγάλες αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουν βάλει λουκέτο σε δεκάδες δημοτικές πισίνες και απειλούν άλλες τόσες.

Αθλητικοί όμιλοι, ομάδες πόλο ακόμα και Α΄ Εθνικής, παιδιά που θέλουν να αθληθούν και ΑμεΑ που παρακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα έχουν μείνει "ξεκρέμαστοι". Στην επαρχία η κατάσταση φαίνεται μη αναστρέψιμη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του δημοτικό κολυμβητήριο σε όλη την Στερεά Ελλάδα με πισίνα 50 μέτρων, για να πραγματοποιούνται οι αγώνες, και παραμένει κλειστό εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Το κλείσιμο της πισίνας του Ζαππείου ήταν το πιο μεγάλο πλήγμα για την Αθήνα. Πέρα από την ιστορική σημασία ενός κολυμβητηρίου που εγκαινιάστηκε το 1940, η οικονομική αδυναμία να βρεθεί πετρέλαιο, ώστε να παραμείνει ανοιχτή η μοναδική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων στη χώρα, άφησε ουσιαστικά όλους τους αθλητές του υγρού στοιχείου χωρίς χώρο προπονήσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήσεις της ΔΕΗ στη μέση τάση


Αυξήσεις μέχρι και 6,24 ευρώ ανά μεγαβάτ από την 1η Ιανουαρίου 2013, επιβάλει η ΔΕΗ στις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση, λόγω του επιπλέον κόστους με το οποίο θα επιβαρυνθεί για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων και το οποίο υπολογίζει σε περίπου 300 εκ ευρώ για το σύνολο του 2013.

Με επιστολές της επιχείρησης που φτάνουν σταδιακά στους περίπου 8.000 βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές της μέσης τάσης, η ΔΕΗ ενημερώνει για τις αυξήσεις των τιμολογίων που θα επιβάλει μετακυλώντας το επιπλέον κόστος που προκαλεί η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων ρύπων.

Στο μεταξύ το υπουργείο αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις τελικές αποφάσεις του για τα τιμολόγια ρεύματος της χαμηλής τάσης που αφορούν κυρίως τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και αρκετές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση θα επιδιώξει οι αυξήσεις αυτές να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερες, μεταξύ 10 - 11%, ενώ δεν αποκλείεται τελικά το ποσοστό της αύξησης να είναι μονοψήφιο.

Θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από 1/1/2013, θα εφαρμοστούν σε τρεις δόσεις και τίποτα δεν αποκλείει από 1ης Ιουλίου, που τα τιμολόγια χαμηλής τάσης απελευθερώνονται, η ΔΕΗ να ζητήσει και νέες αυξήσεις, αφού αυτή είναι η τελευταία φορά που αποφασίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις τιμές του ρεύματος.

Εντός των ημερών πάντως, αναμένεται να ανακοινωθεί και η τελική απόφαση της ΡΑΕ για την αύξηση τέλους υπέρ των ΑΠΕ , το οποίο επίσης βαρύνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

2013...13 λόγοι να χαμογελάσουμε


Η "ανατολή" του 2013 φέρνει μηνύματα αισιοδοξίας για την αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθησία των Ελλήνων και του κόσμου. 13 λόγοι για να μας κάνουν να νιώσουμε ότι το περιβάλλον που ζούμε μπορεί να γίνει καλύτερο.

1. Μεγαλώνει συνεχώς η περιβαλλοντική ευαισθησία και συνείδηση των Ελλήνων καταναλωτών και εκδηλώνεται με ενέργειες όπως η ανακύκλωση, συμμετοχή σε οργανωμένες δράσεις και αλλαγές στην προσωπική συμπεριφορά για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το συμπέρασμα προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποίησε το ερευνητικό εργαστήριο μάρκετιγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το κέντρο Αειφορίας με τίτλο “Πράσινο Marketing: Περιβαλλοντικές Διαστάσεις του Marketing στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης”.

2. Κλείνει η τρύπα του όζοντος

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε από 17 διεθνείς επιστημονικές ομάδες 11 χωρών με επικεφαλής επιστήμονες από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Πατρών, καταδεικνύει ότι τις επόμενες δεκαετίες θα επουλωθούν σταδιακά οι πληγές που άνοιξαν από την τρύπα του όζοντος.

3. Τα μουσεία γίνονται... "έξυπνα"

«Πράσινα» και έξυπνα γίνονται σταδιακά τα μουσεία της χώρας, τα οποία -πλέον- όχι μόνο σέβονται τον πολιτισμό, αλλά προστατεύουν το περιβάλλον, με τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και ενημερώνουν διαδραστικά τους επισκέπτες για τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα «έξυπνα» μουσεία, που θα αρχίσουν να λειτουργούν από τα τέλη του 2013, θα διαθέτουν συστήματα μετρήσεων, παρακολούθησης, καταγραφής, επεξεργασίας και προβολής -επιτόπου και διαδικτυακώς- των λειτουργικών στοιχείων και αποτελεσμάτων των ενεργειακών συστημάτων του κτιρίου, καθώς και συστήματα ελέγχου και διαχείρισης λειτουργίας των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, με τη δυνατότητα μετρήσεων, συλλογής και καταγραφής των απαραίτητων δεδομένων και παραμέτρων όπως εσωτερικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, συγκέντρωση CO2 και άλλων ρύπων κ.λπ.), μετεωρολογικά δεδομένα (ηλιακή ακτινοβολία, θερμοκρασία κ.ά.), αποδόσεις λειτουργίας εγκαταστάσεων (κατανάλωση καυσίμου, απόδοση λειτουργίας), ενεργειακές καταναλώσεις κ.ά.

4. Ξανα-σκέψου την Αθήνα



Μπορείτε να φανταστείτε την Αθήνα ως έναν προορισμό για τον πολίτη και όχι για τα αυτοκίνητα; Να επιστρέψουν οι κατοικίες στο κέντρο και να αναβαθμιστούν τα εμπορικά καταστήματα της πόλης; Να είναι η ΑΘήνα μια πόλη που να λατρεύεις να ζεις;



Αυτοί και πολλοί άλλοι είναι οι στόχοι που έθεσαν οι διοργανωτές του ευρωπαικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και το έργο «Re-think-Athens» αποτελεί μια πολύπλευρη παρέμβαση που εκτείνεται από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Πατησίων, έχει ως άξονα την οδό Πανεπιστημίου και κορυφώνεται σε μια νέα πλατεία Ομονοίας.

Το πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτιά, έχει σε πρώτη φάση στόχο την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση πέντε έως δέκα θεματικών μουσείων στην Ελλάδα, ώστε αφενός να μηδενίσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, αφετέρου να χρησιμοποιήσουν ευφυείς τεχνολογίες. Τα οφέλη αναμένονται πολλά, καθώς εκτιμάται ότι με τις αλλαγές στα κτίρια θα βελτιωθεί η περιβαλλοντική ποιότητα των μουσείων, θα περιοριστεί στο ελάχιστο η ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος και θα βελτιωθεί το μικροκλίμα της περιοχής από τις «πράσινες» τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και τη χρήση ανακυκλώσιμων και «πράσινων» υλικών κατά την ανακατασκευή τους.

5. Η Κάρπαθος έγινε θαλάσσιο Πάρκο

Χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία για να θεσμοθετηθεί το θαλάσσιο Πάρκο της Καρπάθου. Μέσα στο 2013 θα ολοκληρωθεί η εξειδίκευση του ειδικού σχεδίου διαχείρισης με το Προεδρικό Διάταγμα να προβλέπει ήδη, ότι η ευρύτερη περιοχή χωρίζεται σε δύο βασικές ζώνες προστασίας, τις θαλάσσιες και τις χερσαίες, καθώς και σε επιμέρους ζώνες, στις οποίες ορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες. Στις ζώνες απόλυτης προστασίας οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες αφορούν κυρίως την επιστημονική έρευνα και τη διαχείριση της περιοχής, ενώ στις ζώνες προστασίας της φύσης επιτρέπονται επιπλέον ήπιες οικονομικές δραστηριότητες ,όπως ο τουρισμός μικρής κλίμακας και η παράκτια επαγγελματική αλιεία, η αναψυχή, η κατάδυση και άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που είναι συμβατές με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

6. Το 2012 η Ελλάδα ήταν δεύτερη , παγκοσμίως, στις ακτές με γαλάζια σημαία

Μπορούμε να κατακτήσουμε την πρώτη θέση το 2013; Είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε όλοι μας γνωρίζοντας την πολύ σημαντική διάκριση της χώρας μας.

Με 394 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.179 ακτές και 659 μαρίνες σε όλο το κόσμο. Γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός βραβευμένων μακρινών.

7. Έρχονται τα "δροσερά πεζοδρόμια"

Η χρήση «δροσερών» υλικών στην κατασκευή δρόμων και πεζοδρόμων αποτελεί μια αποτελεσματική λύση για τη μείωση των θερμοκρασιών στις πόλεις κατά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, υποστηρίζει νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων που έδειξε πως οι θερμοκρασίες εδάφους μειώθηκαν κατά 12 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία ατμόσφαιρας κατά 1,9 βαθμούς Κελσίου μετά την εγκατάσταση δροσερών πλακών πεζοδρομίου στο πάρκο Φλοίσβου στην Αθήνα.Τα υλικά αυτά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας στα αστικά κέντρα.

8. Η φαβέλα που έγινε... παράδεισος

Ο Mauro Quintanilha, ένας μουσικός με δημιουργική φαντασία κατάφερε να παρασύρει σε ένα "όνειρο" 20 βραζιλιάνους εθελοντές. Πίθηκοι κρέμονται από κλαδί σε κλαδί, ένας ειδικός χώρος κηπουρικής για παιδιά και καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Αυτή η πράσινη όαση πήρε σάρκα και οστά σε ένα εντελώς ασυνήθιστο μέρος: μια πρώην χωματερή σε παραγκούπολη του Ρίο ντε Τζανέιρο που μετατράπηκε σε καταπράσινο πάρκο χάρη στη φιλοδοξία και την επιμονή αφοσιωμένων εθελοντών.

9.Στο Guajarat πλέον το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου

Στο Guajarat πλέον το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ασία και τον κόσμο, καθώς ξεκινά η χρήση του ομόνυμου Φ/Β πάρκου, προσφέροντας κομμάτι από τα 600 MW που προστέθηκαν στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ινδίας.

Το Ηλιακό Πάρκο Guajarat, που εκτείνεται σε μια λωρίδα ερήμου, προσφέρει 214 MW φωτοβολταϊκού δυναμικού, γεγονός που το καθιστά μεγαλύτερο από τα 200 MW του Golmund Solar Park της Κίνας.

Το έργο δίνει μια σοβαρή ώθηση στις φιλοδοξίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Ινδίας, η οποία έχει ως στόχο, η ηλιακή ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 3 τοις εκατό του εθνικού δυναμικού - ή 1.000 MW - μέχρι το 2013. Συνολικά, η χώρα θέλει να αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 15 τοις εκατό της παραγωγικής ικανότητας, μέχρι το 2020, από το 6 τοις εκατό σήμερα.

10. Εγκαταστάθηκε η τελευταία ανεμογεννήτρια στο υπεράκτιο αιολικό-μαμούθ πάρκο

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της175ης και τελευταίας ανεμογεννήτριας στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο-μαμούθ London Array, σηματοδοτώντας το τέλος των βασικών εργασιών της μονάδας ισχύος 630 Μεγαβάτ. Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2012.

Το London Array βρίσκεται 20 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών του Κεντ, στις εκβολές του Τάμεση.

11. Η χιονόμπαλα κομήτης

Ένας κομήτης που εντοπίστηκε το Σεπτέμβριο από αστρονόμους στη Ρωσία δεν αποκλείεται να γίνει τόσο λαμπρός στα τέλη του 2013 ώστε να είναι ορατός ακόμα και στο φως της ημέρας.

Η τροχιά στην οποία κινείται η διαστημική χιονόμπαλα, επισημαίνουν οι ερευνητές, παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με την τροχιά του «Μεγάλου Κομήτη του 1680», ο οποίος έγινε ορατός στη διάρκεια της ημέρα και σχημάτισε μια ουρά με φαινόμενο μήκος μεγαλύτερο από το πλάτος της Σελήνης.

Η ομοιότητα των τροχιών υποδεικνύει ότι τα δύο σώματα σχετίζονται ή ότι πρόκειται για τον ίδιο κομήτη.O νέος κομήτης, με την ονομασία Comet ISON ή C/2012 S1, εντοπίστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου με τηλεσκόπιο του Διεθνούς Επιστημονικού Οπτικού Δικτύου (ISON) κοντά στο Κισλοβόντσκ στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου. Βρισκόταν τότε σε απόσταση ενός δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη.

12. Βιομεθάνιο αντί βενζίνης

Στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής δοκιμάστηκε με επιτυχία, η χρήση βιομεθανίου ως εναλλακτική επιλογή για τα παραδοσιακά καύσιμα. Τόπος παραγωγής του νέου καυσίμου είναι οι χωματερές και οι εμπνευστές του προγράμματος ελπίζουν ότι μέσα στο 2013 θα τροφοδοτεί με καύσιμα αρκετά ταξί της πόλης.

13. Όλο και περισσότεροι τόνοι χαρτιού ανακυκλώνονται

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η ανακύκλωση του χαρτιού τείνει να γίνει συνείδηση του ευρωπαίου πολίτη. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς ότι για κάθε έναν τόνο χαρτιού σώζονται 17 δέντρα , δημιουργούνται πενταπλάσιες θέσεις εργασίας , παράγεται 70% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση , λιγοστεύουν τα σκουπίδια στις χωματερές και εξοικονομούνται πρώτες ύλες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο υπάλληλος που έγινε Αϊ-Βασίλης


Άγιος Βασίλης "ντύθηκε" ο Δημήτρης Αποστολάκης από το Ηράκλειο Κρήτης και μοίρασε μόνος τους τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια που συγκέντρωσε από γνωστούς και φίλους. Με μια απλή ιδέα, να προσφέρει τις γιορτινές ημέρες σε όσους έχουν αναάγκη, κατάφερε να σκορίπισει χαμόγελα σε 25 άπορες οικογένειες.

"Χριστούγεννα και κάποια παιδιά δεν θα έπαιρναν παιχνιδια.Έτσι πήρα την πρωτοβουλία να αναρτήσω μια ανακοίνωση στο facebook και να γνωστοποιήσω σε όλους τους φίλους μου ότι μαζεύω τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια προκειμένου να τα μοιράσω σε οικογένειες και τη Στέγη Ανηλίκων", αναφέρει ο ίδιος.

Ο καλός Σαμαρείτης οργάνωσε τη σκέψη του, υπολογίζοντας την παραμικρή λεπτομέρεια και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Ζήτησε από τη μεταφορική εταιρία για την οποία εργάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια να του διαθέσει το χώρο για να στέλνουν οι κάτοικοι Κρήτης τα πράγματα. Πήρε από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου λίστες με τα ονόματα των οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

"Γέμισα δύο βαν, τα οποία επίσης μου έδωσε η εταιρεία με μεγάλη ευχαρίστηση για να κάνω τη διανομή. Έτσι, το Σάββατο, ημέρα που έτσι και αλλιώς δεν εργάζομαι, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα χτύπησα τα κουδούνια σε 25 οικογένειες,. ενώ μετέφερα σακούλες στη Στέγη Ανηλίκων".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίδυμες γέννησαν την ίδια μέρα!


Παραμονή Πρωτοχρονιάς η Aσλεϊ Νέλσον εισήχθη στο μαιευτήριο του Οχάιο για να φέρει στον κόσμο τον γιο της, ο οποίος ήρθε στη ζωή μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε η ομοζυγωτική δίδυμη αδερφή της Εϊμυ, που την έπιασαν επίσης πόνοι τοκετού αν και ήταν προγραμματισμένο και γι' αυτήν να γεννήσει μία εβδομάδα αργότερα.

Οι δίδυμες γέννησαν με δύο ώρες διαφορά, υπό την παρακολούθηση του ίδιου γιατρού, στο ίδιο μαιευτήριο, την ίδια ημέρα, τα δύο αγοράκια τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο εμβόλιο για τον HIV


Μία ομάδα από Ισπανούς γιατρούς ανέπτυξε ένα καινούργιο εμβόλιο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην προσωρινή αποτροπή της εξελικτικής πορείας του ιού HIV που προκαλεί AIDS σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

«Αυτό που επιτύχαμε είναι να παράσχουμε οδηγίες στο ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μάθει να καταστρέφει τον ιό, πράγμα που δεν είναι εφικτό με, ας πούμε, φυσικό τρόπο», εξήγησε ο Φελίπε Γκαρθία, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο νοσοκομείο Κλινίκ ντε Μπαρτσελόνα, τα πορίσματα της έρευνας της οποίας δημοσιεύονται στην περιοδική έκδοση Science Transitional Medicine.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών του εμβολίου σε περίπου 40 ασθενείς, οι οποίοι διέκοψαν την ως τότε φαρμακευτική αγωγή τους, το εμβόλιο κατόρθωσε «να ελέγξει προσωρινά τον αναδιπλασιασμό του ιού με μία ανώτατη μείωση του ιικού φορτίου άνω του 90% εν σχέσει προς το αρχικό φορτίο», προστίθεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.

«Τα αποτελέσματα είναι ανάλογα με την ανταπόκριση που επιτυγχάνεται από μία μονοθεραπεία με τη χρήση αντιικών φαρμάκων», τα οποία δρουν ως αναστολείς των διαφόρων σταδίων του μηχανισμού παραγωγής αντιγράφων του HIV στο αίμα, αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

Το εμβόλιο αποτελεί μία καινοτόμο εξέλιξη στη μάχη κατά του AIDS :Η βλακεία δεν αντιμετωπίζεται, διότι επιτρέπει την προσωρινή διακοπή της δια βίου φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών, «η οποία προκαλεί ενοχλήσεις στους νοσούντες εξαιτίας των πιθανών τοξικών επιδράσεων που μπορεί μακροπρόθεσμα να επιφέρουν, στις οποίες θα πρέπει να προστεθεί και το αυξημένο οικονομικό κόστος» μίας τέτοιας θεραπείας, υπογραμμίζει η ίδια ιατρική ομάδα.

Ωστόσο, σημειώνεται πως το εμβόλιο από μόνο του δεν κατορθώνει να μειώσει το ιικό φορτίο παρά μόνον για μία περίοδο, διάρκειας ενός έτους το μέγιστο, μετά το πέρας της οποίας ο ασθενής επιβάλλεται να επιστρέψει στη φαρμακευτική αγωγή με αντιιικά σκευάσματα.

«Στο μέλλον θα πρέπει να βελτιώσουμε το εμβόλιο και να το συνδυάσουμε με άλλα θεραπευτικά εμβόλια. Για να φθάσουμε στο παρόν σημείο απαιτήθηκαν επτά χρόνια και στα επόμενα τρία, ή τέσσερα χρόνια, θα συνεχίσουμε να εργαζόμεθα προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων του νοσοκομείου, Τζοζέπ Μαρία Γκατέλ, που διευθύνει το έργο της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV παγκοσμίως αυξήθηκε ελαφρώς το 2011, φθάνοντας τα 34 εκατ. νοσούντες, έναντι 33,5 εκατ. το 2010.


Διαβάστε περισσότερα...

Μειώσεις τιμών σε 1.150 φάρμακα


Μειώσεις σε 1.150 φάρμακα περιλαμβάνει το νέο διορθωτικό δελτίο τιμών που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας και το οποίο τίθεται σε ισχύ από την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου.

Διευκρινίζεται, ότι στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ενώ στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5%. Επίσης, στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίκαλα: Δωρεάν γάλα για άπορες οικογένειες


Με την αυγή του νέου έτους το Εργοστάσιο Γάλακτος «Τρίκκη» έρχεται να στηρίξει 100 άπορες οικογένειες, σε πρώτη φάση, με δωρεάν παροχή γάλακτος καθημερινά.

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Εργοστασίου σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, που ολοένα και περισσότερες οικογένειες στην περιοχή των Τρικάλων, οδηγούνται στα όρια της επιβίωσης.

Ο πρόεδρος της Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας, ο πρόεδρος του Εργοστασίου Γάλακτος, κ. Ιακωβάκης, ο διευθυντής αυτού, κ. Μέρτζος και ο διευθυντής της ΕΑΣΤ κ. Σιάγκας, παρέδωσαν το πρωί της Πέμπτης τα πρώτα κουπόνια στους εκπροσώπους κοινωνικών φορέων έτσι ώστε αυτοί να τα διαθέσουν στις οικογένειες που έχουν ανάγκη.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» τόνισε ο κ. Λιούτας «θέλουμε να εξασφαλίσουμε αν μη τι άλλο ότι δεν θα μείνει κανένα παιδί χωρίς γάλα. Αυτός είναι ο στόχος μας και φιλοδοξούμε σύντομα να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις περισσότερων οικογενειών και με περισσότερα προϊόντα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς το παίζει κανείς έξυπνος


Εξυπνότερος απ' όσο είναι τουλάχιστον!

Όλοι έχουμε βρεθεί σε παρέες που νιώθουμε «ανεπαρκείς». Όταν η συζήτηση φτάνει στον τρίτο νόμο της θερμοδυναμικής, μάλλον δεν έχεις και πολλά να προσθέσεις!

Όσο λοιπόν η ημερήσια ατζέντα μετατοπίζεται από τα κοινά και τετριμμένα στο σημαντικότερο βιβλίο του Stephen Hawkings για την εξέλιξη της επιστήμης, τόσο πιο πολύ το στόμα μας μένει κλειστό...

Κι από την άλλη, αν είσαι εσύ ο «εξυπνάκιας» της παρέας με τη μεταδιδακτορική διατριβή στη θεωρία του χάους, πώς τα πας με τα σπορ; Τελείως αδαής ε;

Όπως και να 'χει, όποιος κι αν είσαι, υπάρχουν συζητήσεις που απλά δεν μπορείς να συμμετέχεις.

Μην ανησυχείς ωστόσο, υπάρχουν τεχνικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να διασφαλίσεις ότι θα είσαι ενεργό μέλος της συζήτησης χωρίς να βγαίνουν από το στόμα σου άρες, μάρες, κουκουνάρες...

Μη νιώθεις υποχρεωμένος να μιλήσεις


Όταν η συζήτηση δεν είναι για τα κυβικά σου, κάνε κράτει στα λεγόμενά σου. Γιατί αλλιώς θα πανικοβληθείς, νομίζοντας ότι όλοι έχουν καταλάβει την ανεπάρκειά σου στο θέμα, και θα αρχίσεις να εκτοξεύεις άσχετες ατάκες μόνο και μόνο για να πεις κάτι. Ή για να μην καταλάβουν ότι δεν έχεις κάτι να πεις! Αν λοιπόν δεν ξέρεις τίποτα για τον απειροστικό λογισμό, χαλάρωσε, κάτσε αναπαυτικά στην καρέκλα σου και απόλαυσε τη συζήτηση που εκτυλίσσεται μπροστά σου. Σαν την τηλεόραση ένα πράμα...

Οι άνθρωποι είναι εγωκεντρικοί



Όπως είσαι άλλωστε κι εσύ, που θες σώνει και καλά να συμμετέχεις στη συζήτηση ενώ δεν ξέρεις τίποτα για το θέμα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους συνομιλητές σου. Είναι τόσο απασχολημένοι με τον εαυτό τους που σπάνια θα πάρουν χαμπάρι τη μη συμμετοχή σου στα τεκταινόμενα. Εκτός φυσικά κι αν πετάγεσαι και διακόπτεις τη ροή με τις ασυναρτησίες σου! Κινήσου λοιπόν έξυπνα: περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να προσθέσεις πραγματικά κάτι χρήσιμο στη συζήτηση. Κάτι που σκεφτόσουν όλη αυτή την ώρα που δεν μιλούσες δηλαδή. Δεν μπορεί, όλο και κάποια απορία θα έχεις στο θέμα. Κάνε λοιπόν μια ερώτηση για κάτι που δεν κατάλαβες. Όλοι θα εκτιμήσουν την ευκαιρία που τους προσφέρεις να το παίξουν ακόμα πιο έξυπνοι κατατοπίζοντάς σε!

Γίνε συντονιστής



Πώς είναι ο δημοσιογράφος σε ένα talk-show που απλώς συντονίζει τη συζήτηση χωρίς να παίρνει θέση; Ίδια τεχνική. Δεν θα τον κατηγορούσε κανείς ότι δεν ξέρει τίποτα για το θέμα και περιορίζεται απλώς στο να κανονίζει ποιος θα μιλήσει. Ακολούθησε λοιπόν την ίδια στρατηγική: άκου τα επιχειρήματά τους και «συντόνισε» τη συζήτηση παρουσιάζοντας τη θέση του ενός στον άλλο. Και δραστήριο ρόλο θα έχεις και κανείς δεν θα πάρει γραμμή ότι δεν έχεις πει τίποτα δικό σου...

Ρώτα



Οι σοφότεροι άντρες της Ιστορίας ήταν σοφοί επειδή αναγνώριζαν ακριβώς το γεγονός ότι δεν ξέρουν τα πάντα. Μη φοβάσαι λοιπόν να ζητήσεις διευκρινίσεις για κάτι που δεν κατάλαβες. Δεν θα φανείς άσχετος με το θέμα, αλλά απεναντίας θα δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για τη συζήτηση, θα γεμίσεις νέες γνώσεις και θα δώσεις στους συνομιλητές σου την καταπληκτική πάσα να νιώσουν ακόμα πιο ειδήμονες. Με έναν σμπάρο τρία τρυγόνια δηλαδή...

Άκου προσεκτικά



Οι περισσότερες συζητήσεις κάνουν κύκλους και αναμοχλεύουν επί της ουσίας τα ίδια πράγματα. Προσέχοντας λοιπόν τη συζήτηση από την αρχή και καραδοκώντας στη γωνιά, θα αποκτήσεις κάνα-δυο γνώσεις για το θέμα που μπορείς να πετάξεις μετά ως δικές σου. Όσο μένεις στα πράγματα που άκουσες από τους «ειδικούς» της παρέας, θα είσαι μια χαρά. Δεν τους κοπιάρεις, απλώς συμφωνείς. Διάκρινε ποια είναι τα σημεία που φαίνεται να υπάρχει μια σχετική συμφωνία στην ομήγυρη και πήγαινε γι' αυτά.

Το Ιnternet είναι φίλος σου



Αν περνάς πολύ χρόνο με τους «ξερόλες» που λέγαμε, είναι πιθανό τα ίδια θέματα να επανέρχονται ξανά και ξανά στις συζητήσεις τους. Κάνε λοιπόν μια μικρή online έρευνα για τα ζητήματα αυτά. Θα βρεις μπόλικες πληροφορίες για τα βασικά, που θα σου εξασφαλίσουν επιχειρήματα, αντεπιχειρήματα, στατιστικά και πίνακες για να κλείσεις μερικά στόματα. Στην επόμενη συζήτηση θα είσαι πανέτοιμος!

Το να δείχνεις έξυπνος δεν έχει να κάνει απαραίτητα με το τι ξέρεις, αλλά με τη διάθεσή σου να μάθεις καινούρια πράγματα και να αλληλεπιδράσεις με τους άλλους γύρω σου. Όσο δεν νιώθεις υποχρεωμένος να πετάξεις την «πατάτα» σου και ακούς προσεκτικά τι εκτυλίσσεται στην ομήγυρη, δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Οι εξυπνότεροι άνθρωποι του κόσμου αυτό κάνουν τουλάχιστον...



Διαβάστε περισσότερα...