Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Οι μεγαλύτεροι πότες οι Ευρωπαίοι

Οι μεγαλύτεροι πότες οι Ευρωπαίοι

Κατέχουν την πρώτη θέση στην κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μέσος ευρωπαίος πίνει τρία ποτήρια κρασί ημερησίως. Αυτά τα νούμερα καθιστούν τους Ευρωπαίους τους μεγαλύτερους πότες διεθνώς.

Συγκεκριμένα, σε κάθε κάτοικο της Ευρώπης αναλογούν 12,5 λίτρα αλκοόλ ετησίως, ποσοστό διπλάσιο από το διεθνή μέσο όρο.

Στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αναλογούν 14,5 λίτρα αλκοόλ ανά ενήλικα το χρόνο, στις χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης αναλογούν 12,5 λίτρα ανά άτομο στο χρόνο, στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου 11,2 λίτρα ανά άτομο το χρόνο και στις σκανδιναβικές χώρες 10,4 λίτρα.

Βέβαια, τα πράγματα αλλάζουν σε ότι αφορά την επικίνδυνη για την υγεία κατανάλωση ποτού, όπου περιλαμβάνονται συνήθειες όπως το ποτό εκτός φαγητού, το ποτό σε ακατάστατες ώρες ή η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Σε κλίμακα από το 1 έως το 5, όπου το 1 είναι το πλέον επικίνδυνο και 5 το λιγότερο επικίνδυνο για την υγεία, οι Σκανδιναβοί σημειώνουν 2.8, ενώ οι χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), κυμαίνονται στο 1,5 και 1,1 αντίστοιχα.


Διαβάστε περισσότερα...

Παχαίνει η κατάχρηση αντιβιοτικών



Άγνωστο με ποιο τρόπο τα βακτήρια επηρεάζουν το βάρος.

Η συχνή χρήση αντιβιοτικών, εκτός του ότι ενισχύει την ανάπτυξη και αντοχή των παθογόνων οργανισμών, μπορεί να έχει και μία ακόμα παρενέργεια, αυτή της αύξησης του βάρους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Μάρτιν Μπλέηζερ του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, έκαναν πειράματα με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η λήψη αντιβιοτικών οδήγησε σε αύξηση του πάχους τους.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα αντιβιοτικά μπορεί όντως να ευθύνονται σε ένα βαθμό για την αύξηση της παχυσαρκίας διεθνώς. Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση των αντιβιοτικών εδώ και επτά περίπου δεκαετίες έχει προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στην μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου με συνέπεια να μειώνονται οι αποικίες των «καλών» μικροβίων, κάτι που έχει ως παρενέργεια, πέρα από την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, να προκαλείται αύξηση του πάχους.

Οι ερευνητές, έδωσαν σε νεογέννητα ποντίκια χαμηλές δόσεις πενικιλίνης ανάλογες με αυτές που δίνονται στα ζώα των κτηνοτροφικών μονάδων. Μετά από 30 εβδομάδες χορήγησης αντιβιοτικών, τα πειραματόζωα είχαν γίνει 10 έως 10% μεγαλύτερα σε μέγεθος και διπλάσια σε πάχος σε σχέση με τα ποντίκια που δεν είχαν πάρει αντιβιοτικά. Η έρευνα έδειξε ότι τα αντιβιοτικά είχαν μεταβάλει τη σύνθεση των μικροοργανισμών στο έντερο των πειραματόζωων.

Σε δεύτερο στάδιο, οι επιστήμονες μετέφεραν ένα μέρος της μικροβιακής χλωρίδας από το έντερο των ποντικιών που είχαν πάρει τα αντιβιοτικά, σε άλλα ποντίκια που είχαν μεγαλώσει σε πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον και το έντερό τους ήταν τελείως καθαρό από μικρόβια. Μέσα σε πέντε εβδομάδες, αυτή η δεύτερη ομάδα των «καθαρών» ποντικιών είχε παχύνει κατά 35%, γεγονός που δείχνει ότι υπεύθυνες για την αύξηση του βάρους τους ήσαν οι αποικίες των μικροοργανισμών που είχαν διαμορφωθεί στην πρώτη ομάδα των ποντικιών μετά την λήψη των αντιβιοτικών.

Τα μεγαλύτερα και παχύτερα ποντίκια ήταν αυτά που είχαν νωρίτερα από τα άλλα ξεκινήσει να παίρνουν αντιβιοτικά, κάτι που δείχνει ότι η μικροβιακή εντερική χλωρίδα είναι πιο ευάλωτη σε αλλαγές λόγω αντιβιοτικών ήδη από τις πρώτες στιγμές της ζωής.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί ορισμένες ομάδες βακτηρίων μπορεί να επηρεάσουν το βάρος. Ο Μάρτιν Μπλέηζερ πάντως θεωρεί ότι, όπως στα ποντίκια, τα παιδιά που από μικρά παίρνουν αντιβιοτικά, έχουν αυξημένη πιθανότητα να βάλουν πρόσθετα κιλά.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχητικά μηνύματα για τα γενόσημα



Φόβους εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με την ασφάλεια των φάρμακων.

Ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από το εξωτερικό σχετικά με την ασφάλεια και την ποιότητα των ανώνυμων γενοσήμων φαρμάκων.

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, όπου ήδη εισάγονται και κυκλοφορούν γενόσημα φάρμακα που παράγονται σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα επιστημονικές έρευνες και ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν ότι οι αντιδράσεις στο μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία δεν αφορούν σε «κινδυνολογίες», όπως υποστηρίζει η ηγεσία του ΥΥΚΑ, αλλά σε βάσιμες ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.

Μετά από έρευνα που διενήργησαν τον Ιούλιο του 2011, επιστήμονες του American Enterprise Institute for Public Policy Research σε 2.121 γενόσημα που παράγονται κυρίως σε ασιατικές χώρες και διατίθενται στην αμερικανική αγορά, αποδεικνύεται πως οι ΗΠΑ δεν αποτελούν ακριβώς «παράδειγμα προς μίμηση».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων (F.D.A.), αν και έχει ιδρύσει ειδική υπηρεσία ελέγχου με έδρα στην Κίνα για να αυξήσει τους ελέγχους των εργοστασίων που εξάγουν σκευάσματα προς τις ΗΠΑ, εντούτοις υπολογίζεται ότι με βάση το ρυθμό των ελέγχων, η ειδική αυτή υπηρεσία θα καταφέρει να ελέγχει το κάθε εργοστάσιο κάθε 13 χρόνια! Φανταστείτε την κατάσταση στην Ελλάδα και τους κινδύνους για τον έλληνα ασθενή, με έναν ήδη υποστελεχωμένο ΕΟΦ, αφού η αγορά κατακλυστεί με εισαγόμενα, ανώνυμα φάρμακα από τρίτες χώρες!

Στη Γαλλία, πρόσφατα, έντονες ανησυχίες εξέφρασε και η ακαδημία ιατρικής, για τη μετατόπιση της παραγωγής φαρμάκων σε χώρες όπου δεν εφαρμόζονται επαρκείς έλεγχοι, γεγονός που οδήγησε την ιατρική κοινότητα στη συνταγογράφηση ακριβότερων πρωτοτύπων φαρμάκων και κατά συνέπεια στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Άλλο ένα λοιπόν παράδειγμα της «πρόβλεψης» για έξαρση του φαινομένου της υποκατάστασης, με τελικό αποτέλεσμα την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης αντί της μείωσής της! Κάτι ανάλογο πρόκειται να συμβεί και στη χώρα μας με την εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία.

Οι ιατροί γνωρίζοντας την αμφίβολη ποιότητα των εισαγόμενων και τα παραδείγματα από το εξωτερικό, θα προτιμήσουν, για τις ίδιες ενδείξεις, να συνταγογραφήσουν τα ακριβότερα πρωτότυπα με προστασία πατέντου με σκοπό να διαφυλάξουν την υγεία των ασθενών τους και να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που παράγει επώνυμα, ποιοτικά, ασφαλή και διεθνώς αναγνωρισμένα φάρμακα, αδυνατεί να αντέξει τον ανταγωνισμό από χώρες με ελάχιστο κόστος παραγωγής και παραγωγή φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας, εφόσον το μόνο κριτήριο είναι η χαμηλότερη τιμή. Και αυτό γιατί διατηρεί πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας του κλάδου, έχει τεράστια πάγια έξοδα, υψηλό κόστος συμμόρφωσης στα αυστηρά ευρωπαϊκά ποιοτικά πρότυπα, έχει δεσμεύσει σημαντικούς πόρους σε επενδύσεις, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να αντεπεξέλθει στο σημαντικό χρηματοοικονομικό κόστος σε μια αγορά που πληρώνει όποτε και όπως θέλει π.χ. ομόλογα πενταετίας αντί χρεών νοσοκομείων τα οποία υποβλήθηκαν μάλιστα και σε «κούρεμα». Το αποτέλεσμα θα είναι οι μισές παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας να κλείσουν, εξωθώντας στην ανεργία τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενους.

Σε ένα περιβάλλον πλήρους αποβιομηχάνισης και αφελληνισμού της αγοράς, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει, εξάγει και επενδύει στη χώρα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, πραγματοποιεί έρευνα, κατοχυρώνει ελληνική τεχνογνωσία και κυρίως σέβεται τον Έλληνα ασθενή. Πώς είναι δυνατόν να παραβλέπονται όλα αυτά και να θυσιάζονται στο βωμό της πρόσκαιρης και αβέβαιης εξοικονόμησης πόρων;

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί μέρος της λύσης. Μίας λύσης ουσιαστικής με πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σηκωθείτε από τις καρέκλες και τα ντιβάνια...



Γυμναστείτε γιατί το... καθισιό βλάπτει.

Η συνεχής παραμονή στην καρέκλα βλάπτει την υγεία μας και επιδρά αρνητικά στο μυϊκό μας σύστημα. Σύμφωνα με επιδημιολόγους, η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με μία κακή διατροφή μπορεί να συμβάλλει μέχρι και στην αύξηση της εμφάνισης του καρκίνου ενώ η άσκηση του οργανισμού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 35% και του μαστού κατά 25%.

Οπότε, μην το σκέφτεστε! Σηκωθείτε από τις καρέκλες, βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας και σίγουρα θα επωφεληθείτε…


Διαβάστε περισσότερα...

Κίτρινη Κάρτα στις παρενέργειες των φαρμάκων



Εκστρατεία ενημέρωσης για τη φαρμακοεπαγρύπνηση.

Συμμαχούν προκειμένου να αρχίσουν να καταγράφονται οι παρενέργειες στην περιβόητη Κίτρινη Κάρτα των φαρμάκων. Σε αυτή την απόφαση προχωρούν για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων οι οποίοι ξεκινούν σειρά ενεργειών για την ευαισθητοποίηση των γιατρών σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος Φαρμακοεπαγρύπνησης.

Ειδικότερα για την ενίσχυση της χρήσης της Κίτρινης Κάρτας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο ΕΟΦ ξεκινούν Εκστρατεία Ενημέρωσης για τη Φαρμακοεπαγρύπνηση που περιλαμβάνει αποστολή ενημερωτικών επιστολών στα μέλη του ΙΣΑ και διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και με την αξιοποίηση ειδικών εντύπων.

Το βασικότερο πρόβλημα της Φαρμακοεπαγρύπνησης στη χώρα μας είναι ο σχετικά μειωμένος αριθμός αναφορών. Στην Ελλάδα, αν και υπάρχει σημαντική αύξηση του συνολικού αριθμού Ανεπιθύμητων Ενεργειών των Φαρμάκων (ΑΕΦ) που γνωστοποιούνται ετησίως στον ΕΟΦ, ο αριθμός των απευθείας αναφορών μέσω της Κίτρινης Κάρτας παραμένει σημαντικά κάτω από τον Κοινοτικό μέσο όρο.

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι επαγγελματίες υγείας προτιμούν να αποστείλουν την αναφορά ΑΕΦ στον ΕΟΦ μέσω των φαρμακευτικών εταιρειών, παρά απευθείας με τη χρήση της Κίτρινης Κάρτας.

Από το 2005 έως και το τέλος του 2011 ο συνολικός αριθμός αναφορών που γνωστοποιήθηκαν στον ΕΟΦ διπλασιάστηκε (από 1002 σε 2073 αναφορές). Αυτό οφείλεται στην τροποποιούμενη Κοινοτική Νομοθεσία για τη Φαρμακοεπαγρύπνηση που έδωσε ώθηση στη λειτουργία των συστημάτων σε επίπεδο Ρυθμιστικών Αρχών (ΕΟΦ) και Εταιρειών.

Ειδικότερα στο τέλος του 2011, οι Κίτρινες Κάρτες αποτελούσαν μόλις το 17% του συνόλου των αναφορών ενώ οι αναφορές από Εταιρείες το υπόλοιπο 83%. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 2005 και 2011 ο αριθμός των αναφορών μέσω Κίτρινης Κάρτας που έλαβε ο ΕΟΦ σημείωσε μικρή αύξηση, περίπου 6,5% (από 322 σε 343 αναφορές), εκ των οποίων μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αφορούσε αναφορές αναποτελεσματικότητας.

Τα παραπάνω ανέφεραν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γεώργιος Πατούλης και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Αν. Καθηγητής Γιάννης Τούντας, σε Συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστικά ενός επιτυχημένου διαλόγου



Συμβουλές για πιο αποτελεσματική επικοινωνία.

Για να πετύχουμε πιο αποτελεσματική επικοινωνία με τους σημαντικούς για μας ανθρώπους είναι απαραίτητο -αφού πρώτα έρθουμε εμείς οι ίδιοι σε επαφή με τις δικές μας ανάγκες- να τους επιτρέψουμε να ανακαλύψουν και να εκφράσουν τις δικές τους ανάγκες σε μας με τον πιο καθαρό και ειλικρινή τρόπο.

Μερικές από τις τεχνικές που βοηθούν να αναπτυχθεί αυτού του είδους η επικοινωνία είναι οι εξής:

Αφήστε τον άλλον να μιλήσει χωρίς να τον διακόψετε. Μη σταματάτε τον ειρμό της σκέψης του, κάθε φορά που εσείς έχετε την ανάγκη να προβάλετε τις δικές σας ιδέες. Όταν διακόπτετε τον άλλον σταματάτε την ροή της σκέψης και των λόγων του. Αυτή, όμως, ή ροή μπορεί να φέρει στην επιφάνεια την αιτία του προβλήματος, που ίσως ούτε ο ίδιος να μην έχει ακόμα ανακαλύψει.

Κοιτάξτε τον άλλον στα μάτια και μη γυρίζετε το βλέμμα σας αλλού. Το σώμα σας να βρίσκετε ακριβώς απέναντι από τον άλλον και στο πλάι. Δείξτε του ενδιαφέρον για ό,τι σας λέει και δώστε του να καταλάβει πως τον ακούτε προσεχτικά συμμετέχοντας, και ότι ενδιαφέρεστε για ό,τι σας λέει.

Σε καμία περίπτωση μην αρχίσετε να κάνετε κριτική ή να δίνετε συμβουλές. Η τεχνική της ενεργητικής ακρόασης είναι παρόμοια με την 'μαιευτική μέθοδο' του Σωκράτη, που χρησιμοποιούσε ερωτήσεις, για να μπορέσει να εκμαιεύσει την αλήθεια, που ο άλλος έκρυβε μέσα του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην υπάρχει κριτική, διαφωνία, ή απόρριψη κατά τη διάρκεια της ενεργητικής ακρόασης. Στο τέλος της συζήτησης μπορούμε να εκφράσουμε πώς αισθανόμαστε.

Όταν η συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί, εάν δεν συμφωνούμε, έχουμε κάθε δικαίωμα να το δηλώσουμε. Στη διάρκεια όμως της ενεργητικής ακρόασης, μην κόβετε τον άλλον με κριτική ή απόρριψη.

Κάντε ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πιο καθαρά τι νιώθει ο άλλος. Ερωτήσεις που θα βοηθήσουν κι εσάς και τον άλλον να κατανοήσει ποιο είναι το πρόβλημα.

Για να μπορέσετε να βρείτε τις κατάλληλες ερωτήσεις, θα σας βοηθούσε εάν φανταστείτε ότι είστε ο άλλος. Αναρωτηθείτε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και τι του συμβαίνει.

Έτσι, θα οδηγηθείτε σε χρήσιμες ερωτήσεις. Το πιο πιθανό είναι στην αρχή η τακτική των ερωτήσεων να σας φανεί πιο δύσκολη από τις συμβουλές και τις επικρίσεις.

Σίγουρα δεν είναι εύκολη. Όμως, τα περισσότερα ζευγάρια που τη δοκίμασαν, βρήκαν τη μέθοδο αυτή πολύ αποδοτική, με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ο ένας σύντροφος χρησιμοποιεί μηχανικά την τεχνική αυτή, ο άλλος μπορεί να ξαφνιαστεί και να αντιδράσει αρνητικά, και ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχει συνηθίσει να δέχεται συνεχή κριτική από τον σύντροφό του, θα δείξει κάποια επιφυλακτικότητα.

Αν όμως εξακολουθήσετε να δείχνετε ενδιαφέρον και σταματήσετε την κριτική, θα έρθει η στιγμή που ο σύντροφός σας θα ανοίξει την καρδιά του.

Χρειάζεται βέβαια, να έχει κανείς κάποια ευαισθησία σχετικά με τον σωστό τόπο και χρόνο που θα πλησιάσει τον άλλον.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πιεστεί ο σύντροφός σας να συζητήσει κάτι χωρίς να το θέλει. Σιγά - σιγά η ανάγκη του εταίρου της σχέσης σας να σας πλησιάσει θα τον βοηθήσει να ανοιχτεί, εάν βέβαια πρώτα του δώσουμε σημάδια ότι μπορούμε να τον δεχτούμε όπως είναι.

Μπορούμε επίσης να ζητάμε να επιβεβαιώσουμε εάν αυτό που καταλάβαμε απ’την επικοινωνία μας με τον σύντροφό μας είναι σωστό, ή όχι.

Αυτή η τεχνική βοηθά κάποιον να συνειδητοποιήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του. Επαναλαμβάνουμε απλά τα όσα μας είπε ο άλλος με δικά μας λόγια.

Αυτό βοηθά κι εμάς να διαπιστώσουμε εάν καταλάβαμε καλά αυτά που λέει ο σύντροφός μας, κι εκείνος να νιώσει ότι τον δεχόμαστε.

Αν αισθανθεί πως δεν καταλάβαμε κάτι καλά, θα προσπαθήσει να μας το εξηγήσει με διαφορετικό τρόπο. Έτσι και τα δύο μέρη της σχέσης θα αποκτήσουν μια πιο καθαρή εικόνα για το τι απασχολεί τον καθέναν απ’τους δύο, τι σκέφτεται ή αισθάνεται.

Οι τεχνικές αυτές που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία, μπορούν να φέρουν πολλή αγάπη κι αρμονία στη σχέση μας με τον/την σύντροφό μας.

Επειδή, όμως, απαιτούν έναν καινούργιο τρόπο σκέψης κι έκφρασης, θα ήταν καλό γι αυτόν που ενδιαφέρεται να γνωρίσει καλά αυτές κι άλλες τεχνικές, να παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια, και να συμμετέχει σε βιωματικές ομάδες (π.χ. αυτογνωσίας, επικοινωνίας), στις οποίες διδάσκονται οι τεχνικές και εξοικειώνονται οι συμμετέχοντες μαζί τους με βιωματικό τρόπο και πρακτική εξάσκηση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα υποβάλλετε ηλεκτρονικά τη δήλωσή σας



Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την έκδοση κλειδαρίθμου.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που υποχρεώνει σε ηλεκτρονική υποβολή όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους, με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, εισάγει καινά δαιμόνια για τους φορολογούμενους, που όλα αυτά τα χρόνια επέλεγαν σταθερά το δρόμο για το γκισέ. Εκτός από αυτούς, υπάρχουν και όσοι έχουν ήδη αποκτήσει τον – απαραίτητο για την ηλεκτρονική υποβολή - κλειδάριθμο. Τι θα ισχύσει, λοιπόν, φέτος;

Σύμφωνα με οδηγίες, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων:

Όλοι οι κωδικοί πρόσβασης των υφιστάμενων χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΚΕΠΥΟ, που δεν έχουν προβεί στη διαδικασία λήψης και εισαγωγής κλειδαρίθμου, ισχύουν ως έχουν μέχρι τις 31/12/2012. Έτσι, οι φορολογούμενοι μπορούν να προμηθευτούν τους νέους κωδικούς (κλειδάριθμο), καθ’ όλο το έτος χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός.

Όσοι φορολογούμενοι υποχρεώνονται για πρώτη φορά σε ηλεκτρονική υποβολή και δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης ή δεν έχουν κάνει αίτηση λήψης κωδικών, θα λάβουν συστημένη επιστολή από το ΚΕΠΥΟ με κωδικούς πρόσβασης και κλειδάριθμο.

Η διαδικασία λήψης κλειδαρίθμου από τους υφιστάμενους χρήστες, καθώς και ενεργοποίησης κωδικών για νέους χρήστες, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ ανεξάρτητα από τη διαδικασία αποστολής συστημένων επιστολών από τη ΓΓΠΣ. Οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τις ΔΟΥ για τις αιτήσεις που κάνουν για απόκτηση κλειδαρίθμου.

Δηλαδή, για να αποκτήσετε κλειδάριθμο, ώστε να μπορείτε να υποβάλετε τη φορολογική σας δήλωση ηλεκτρονικά, δεν θα αποφύγετε την επίσκεψη στη ΔΟΥ, όπου υπάγεστε, ούτε τη γραφειοκρατία.


Διαβάστε περισσότερα...

Oι τροφές επηρεάζουν τα γονίδιά μας

Oι τροφές επηρεάζουν τα γονίδιά μας

Μπορούν να αλλάξουν και να επηρεάσουν τη λειτουργία κυτταρικών κέντρων.

«Είσαι ό,τι τρως». Αυτή η παλιά ρήση ακούγεται πολλές δεκαετίες στα αυτιά των καταναλωτών, ως νουθεσία, ώστε να καταλήγουν σε υπεύθυνες διατροφικές επιλογές. Τι θα λέγατε όμως αν αυτό στην κυριολεξία είναι αληθινό; Τι θα λέγατε αν ξέρατε ότι το υλικό της τροφής θα μπορούσε να επηρεάσει ενδότερα κυτταρικά κέντρα, καθορίζοντας τη γενετικη έκφραση;

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από τον Chen Yu Zhang (Nanjing University in China) που «μιλάει» για μεταφορά microRNA μεταξύ φυτών και ζώων. Τα microRNAs είναι μικρές ακολουθίες νουκλεοτιδίων, είναι τα δομικά στοιχεία του γενετικού υλικού. Παρά το γεγονός ότι τα microRNAs δεν κωδικοποιούν πρωτεϊνες, αποτρέπουν συγκεκριμένα γονίδια να εκδηλωθούν όσον αφορά τις πρωτεΐνες που κωδικοποιούν. Δείγματα αίματος 21 εθελοντών εξετάστηκαν για την παρουσία microRNAs από καλλιεργούμενα φυτά, όπως ρύζι, σιτάρι, πατάτες και λάχανο.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Research, έδειξαν ότι το αίμα των εξεταζόμενων περιείχε 30 διαφορετικά microRNAs από συχνά καταναλισκόμενα φυτικά τρόφιμα. Επίσης, φαίνεται ότι μπορούν να αλλάξουν τη λειτουργία σε κυτταρικό επίπεδο, καθώς ένα microRNAs από ρύζι έδειξε να δεσμεύει και να αναστέλλει τη δραστηριότητα υποδοχέων που ελέγχουν την απομάκρυνση της LDL- «κακής» χοληστερόλη-από την κυκλοφορία του αίματος. Τα microRNAs μπορεί να αντιπροσωπεύουν ένα μέχρι τώρα άγνωστο είδος «λειτουργικού» μορίου που λαμβάνεται μέσω της τροφής, όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα.

Όλα αυτά αποτελούν ένδειξη ότι εκτός από την κατανάλωση «υλικών» (με τη μορφή των υδατανθράκων, πρωτεϊνών κλπ), τρώμε επίσης «πληροφορίες» (όπως διαφορετικά miRNAs από διαφορετικές πηγές τροφίμων θα μπορούσαν να επιφέρουν και διαφορετικές συνέπειες για τη ρύθμιση της φυσιολογίας του καταναλωτή).

Η αποκάλυψη ότι τα φυτικά microRNAs παίζουν ρόλο στον έλεγχο της ανθρώπινης φυσιολογίας τονίζει το γεγονός ότι οι ανθρώπινοι οργανισμοί είναι υψηλά ολοκληρωμένα συστήματα. Ο Zhang λέει ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να μας διαφωτίσουν για τη συν-εξέλιξη*. Για παράδειγμα, η ικανότητά μας να αφομοιώσουμε τη λακτόζη του γάλακτος μετά τη βρεφική ηλικία προέκυψε πιθανότατα μετά την εξημέρωση των οικόσιτων ζώων (πχ αγελάδες). Θα μπορούσε να πει κανείς ότι και τα καλλιεργούμενα φυτά φαίνεται να έχουν αλλάξει το γενετικό μας φορτίο..

Αυτή η μελέτη πάντως έρχεται να μας υπενθυμίσει 2 πράγματα:

2. Φαίνεται ότι η κατανάλωση των τροφίμων δε μας δίνει μόνο «υλικά» (με τη μορφή των υδατανθράκων, πρωτεϊνών κλπ), αλλά και «πληροφορίες» (διαφορετικά miRNAs από διαφορετικές πηγές τροφίμων θα μπορούσαν να επιφέρουν και διαφορετικές συνέπειες για τη ρύθμιση της φυσιολογίας μας).
1. Στη φύση είναι πολύ δύσκολο να μείνεις στην απομόνωση.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πρόληψη θα μπορούσε να έχει σώσει καρκινοπαθείς



Πάνω από τους μισούς θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει την ασθένεια, σύμφωνα με έρευνα.

Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές οι οποίοι αναφέρουν ως επιβαρυντικούς παράγοντες το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος και την έλλειψη σωματικής άσκησης, σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε σήμερα στις ΗΠΑ.

«Διαθέτουμε έναν τεράστιο αριθμό δεδομένων για τις αιτίες και την πρόληψη του καρκίνου», υπογράμμισε ο δρ. Γκράχαμ Κόλντιτζ, επιδημιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Κέντρο Καρκίνου Siteman του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Μιζούρι.

«Έχει έρθει η ώρα να εφαρμόσουμε όσα γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Ο γιατρός αυτός είναι ένας από τους συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine.

«Γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής και η κοινωνία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου», σημείωσε ο δρ. Κόλντιτζ αναφερόμενος στο κάπνισμα, τη διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το κάπνισμα ευθύνεται όχι μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για το ένα τρίτο των καρκίνων στις ΗΠΑ. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι η πέμπτη αιτία εμφάνισης καρκίνου, επισημαίνουν.

Πέρα όμως από τις κακές συνήθειες του κάθε ανθρώπου, η ίδια η δομή της κοινωνίας επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων και μπορεί να αλλάξει για να μειώσει τα κρούσματα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, που αναφέρουν ως παράδειγμα τον ρόλο της διανομής της χρηματοδότησης για την έρευνα και της επιδοτήσεων κάποιων ειδών διατροφής.

Εξάλλου οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια στην εφαρμογή στρατηγικών για την πρόληψη του καρκίνου, όπως η πεποίθηση ότι ο καρκίνος δεν προλαμβάνεται.

Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας για την πρόληψη της ασθένειας, όπως επισημαίνουν, είναι το γεγονός ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμους στόχους εις βάρος της πρόληψης, διότι σε αυτό τον τομέα χρειάζεται.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε καιρούς κρίσης οι γυναίκες γεννάνε...κορίτσια



Τι αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα.

Όταν πέφτει πείνα σε μία χώρα, τότε οι γυναίκες είναι πιθανότερο να γεννήσουν κορίτσι παρά αγόρι, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε δημογραφική ανάλυση του μεγάλου λιμού που είχε ενσκήψει στην μαοϊκή Κίνα κατά την περίοδο 1959-61 και είχε προκαλέσει τον θάνατο άνω των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο ειδικός σε δημογραφικά θέματα κοινωνιολόγος Σίγκε Σονγκ του Κολλεγίου Κουίνς του πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Proceedings of the Royal Society B» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας επιστημών, σύμφωνα με το «Nature» και το «Science», ανακάλυψε ότι, κατά την περίοδο της κινεζικής σιτοδείας η αναλογία αγοριών/κοριτσιών μεταβλήθηκε σε βάρος των πρώτων.

Δεν είναι σαφές γιατί και μέσα από ποιο μηχανισμό συνέβη αυτή η μεταβολή, αλλά, σύμφωνα με την εξελικτική θεωρία, τα αγόρια θεωρούνται μεγαλύτερο ρίσκο από γενετική πλευρά, επειδή οι υποσιτιζόμενοι άνδρες έχουν συνήθως λιγότερους απογόνους σε σχέση με τις υποσιτιζόμενες γυναίκες. Γι’ αυτό, με κάποιο τρόπο, δεν ευνοούνται να γεννηθούν αρσενικά, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. «Σε καλές εποχές ευνοείται η επένδυση σε αγόρια, σε κακές η επένδυση σε κορίτσια», δήλωσε ο Σίγκε Σονγκ.

Τέτοιες παρόμοιες μεταβολές στην αναλογία αρσενικών/θηλυκών έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα ζώα, π.χ. τα αρσενικά ευνοούνται όταν βρέχει πολύ και η τροφή είναι άφθονη σε μία περιοχή.

Στη Γη σήμερα, κατά μέσο όρο, γεννιούνται 106 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια, όμως τα αγόρια είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν μετά τη γέννα.

Η νέα έρευνα εστίασε σε μία σημαντική -και ολέθρια- περίοδο της κινεζικής ιστορίας, όταν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιχείρησε να βιομηχανοποιήσει και να κολλεκτιβοποιήσει με απότομο και βίαιο τρόπο την αχανή αγροτική χώρα, με συνέπεια να αποδιαρθρωθεί ο γεωργικός τομέας και να προκληθεί τεράστιος και θανατηφόρος λιμός.

Οι συνθήκες αυτές δημιούργησαν ένα μαζικό «πείραμα» του τι μπορεί να συμβεί σε ένα πληθυσμό, όταν ξαφνικά υποφέρει από πείνα. Όπως έδειξε η μελέτη των κινεζικών στοιχείων που αφορούσαν πάνω από 300.000 γυναίκες, υποχώρησαν μεν οι γεννήσεις και των δύο φύλων, όμως σταδιακά γεννιούνταν όλο και λιγότερα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια. Ενώ το 1960 γεννιούνταν κατά μέσο όρο περίπου 109 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια, το 1963 η αναλογία ήταν πια περίπου 104 προς 100.

Όταν μετά το 1963, η τροφοδοσία του πληθυσμού βαθμιαία αποκαταστάθηκε, εξίσου σταδιακά αυξήθηκε και πάλι η αναλογία αγοριών/κοριτσιών, φθάνοντας το 1965 σε 107,6 αγόρια ανά 100 κορίτσια. Είναι συνεπώς φανερό ότι υπάρχει άμεση μεταβολή της αναλογίας αγοριών/κοριτσιών στις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντος και στη διαθεσιμότητα τροφής.

Παραμένει πάντως μυστήριο ποιός ακριβώς βιολογικός παράγοντας καθοδηγεί αυτές τις εξελίξεις και μάλιστα τόσο γρήγορα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι, στις δύσκολες συνθήκες, λιγότερα σπερματοζωάρια που φέρουν το αρσενικό χρωμόσωμα Υ, καταφέρνουν να γονιμοποιήσουν τα ωάρια. Εναλλακτικά, μπορεί τα αρσενικά έμβρυα να είναι πιθανότερο να αποβληθούν από την μήτρα στη διάρκεια μιας περιόδου πείνας.


Διαβάστε περισσότερα...

Μία ένεση που... δεν πονάει

Μία ένεση που... δεν πονάει

Πρωτοποριακή σύριγγα από τον Oliver Blackwell.

Ευχάριστα νέα για όσους φοβούνται τις βελόνες. Ο βρετανός απόφοιτος Βιομηχανικού Σχεδίου από το Πανεπιστήμιο του Plymouth, Oliver Blackwell. σχεδίασε μια ένεση, η οποία είναι βέβαια μια κλασική σύριγγα, αλλά τσιμπά ελαφρά το δέρμα και με τη βοήθεια τοπικού αναισθητικού λέει… αντίο στον πόνο. Στη συνέχεια ακολουθεί η κανονική ένεση, η οποία φυσικά «δεν πονάει».

Η πρωτοποριακή ένεση έχει δοκιμαστεί, αλλά χρειάζονται περεταίρω δοκιμές προκειμένου να πάρει το δρόμο της μαζικής παραγωγής.

Εξαιτίας του φόβου πολλών ανθρώπων για τις βελόνες, παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει και στο παρελθόν. Οι επιστήμονες ήδη έχουν δοκιμάσει δερματικά επιθέματα που φέρουν εκατοντάδες μικροσκοπικές βελόνες, ενώ μερικοί γιατροί χρησιμοποιούν τοπικά αναισθητική κρέμα πριν από την ένεση.


Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάριο για το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα

Σεμινάριο για το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα

Η τέχνη του θεάτρου «συναντά» αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας.

Βιωματικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για επαγγελματίες ψυχικής υγείας αλλά και όλους όσοι αναζητούν νέους τρόπους να προσεγγίσουν παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς διοργανώνεται από τις 28 του μήνα έως τις 30 Μαΐου στο Κέντρο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος στην Αθήνα.

Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) είναι ένα πρωτοποριακό ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (ΥΛΑ) και σύνδρομο Asperger.

Το ΓΣΔ συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, όπως η γνωσιακή και η συμπεριφορική.

Το ΓΣΔ στοχεύει να προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες όπως, αντίληψη και έκφραση συναισθημάτων, αντίληψη λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, ενσυναίσθηση, ικανότητα να ακούν τον συνομιλητή τους, να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε μια συζήτηση.

Τα παιδιά δεν καλούνται να μάθουν μηχανικά αυτές τις δεξιότητες αλλά οδηγούνται μέσα από τη μαγεία του δράματος βιωματικά να ανακαλύψουν σε τι θα μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν έτσι ώστε ο ήρωας τους να φτάσει στο στόχο του. Κατά τη διάρκεια ενός θεατρικού δρώμενου τίθενται μια σειρά προβλημάτων που στοχεύουν να παροτρύνουν τα παιδιά με ΥΛΑ και σύνδρομο Asperger να αντιληφθούν τη σχέση δράσης - αντίδρασης και πώς διαφορετικές συμπεριφορές μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ΓΣΔ σε παιδιά με ΥΛΑ και σύνδρομο Αsperger είναι ενθαρρυντικά ως προς την αποτελεσματικότητα του στην γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων, την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής τους, στην μείωση στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε μέλος της ομάδας, όπως η αντιμετώπιση φοβιών και άλλων δυσλειτουργικών συμπεριφορών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΓΣΔ επισκεφθείτε το www.CBDmethod.com

Σκοπός της εκπαίδευσης
• η κατανόηση των αναγκών των παιδιών με ΥΛΑ και Άσπεργκερ
• η κατανόηση του ΓΣΔ ως εκπαιδευτικού εργαλείου
• η πρακτική εφαρμογή του ΓΣΔ σε παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες

Θεματικές ενότητες – περιεχόμενο
1.Τι είναι το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (Θεωρία)
• Πώς σχετίζεται με τον αυτισμό
• Ποιά είναι η φιλοσοφία του
• Ποιοί είναι οι στόχοι του

2. Το Γνωσιακό Συμπεροφορικό Δράμα στην Πράξη
• Οι συμμετέχοντες βιώνουν σαν μαθητές το ΓΣΔ
• Δίνονται πρακτικά παραδείγματα της εφαρμογής του ΓΣΔ για την αντιμετώπιση ποικίλων δυσκολιών.

3. Σχεδιασμός προγράμματος ΓΣΔ
Οι συμμετέχοντες

• διδάσκονται τη δομή του ΓΣΔ
• σχεδιάζουν τα δικά τους μαθήματα ΓΣΔ με βάση συγκεκριμένα περιστατικά
• τα δοκιμάζουν πειραματικά στο μάθημα

4. Εφαρμογή του ΓΣΔ
• Οι συμμετέχοντες εφαρμόζουν τα μαθήματα που σχεδίασαν στο σεμινάριο σε δικά τους περιστατικά
• Συζήτηση της εφαρμογής και ανατροφοδότηση

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Βιογραφικά στοιχεία εισηγητή

Η δρ Χάρις Καρνέζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και δούλεψε επαγγελματικά ως ηθοποιός για δέκα χρόνια. Πήρε Μάστερ (MA) στο «Θέατρο στην Eκπαίδευση» από το University of Central England στο Birmingham και έκανε διδακτορικό με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Trinity College Dublin. Κατά τη διατριβή της μελέτησε τις ανάγκες των παιδιών με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ και δημιούργησε ένα ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται σε αυτές, το «Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα» (ΓΣΔ).

Για τη μελέτη της αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ιρλανδικό Κρατικό Συμβούλιο Ειδικής Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα της απονεμήθηκε και μεταπτυχιακό βραβείο έρευνας από το πανεπιστήμιο του Δουβλίνου.

Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το βραβείο Γυναίκα Επιστήμων της Χρονιάς, από τον όμιλο Λυμπέρη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της παρουσίασε σε διεθνή συνέδρια στην Ιρλανδία, την Αυστραλία, το Μεξικό και τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα δίδαξε το μοντέλο της σε ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και δασκάλους ειδικής αγωγής σε Ιρλανδία, Αυστραλία, Αμερική και Ελλάδα. Έχει κάνει διαλέξεις και σεμινάρια στα πανεπιστήμια Newman College στο Βirmingham της Αγγλίας και στο Trinity College της Ιρλανδίας, ενώ έχει σταθερές συνεργασίες με ειδικά σχολεία τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ιρλανδία όπου εφαρμόζει το ΓΣΔ.

Είναι συνεργάτης του Asperger Center for Education and Training της Νέας Υόρκης. Μέχρι στιγμής έχει δουλέψει σε τακτική βάση με πάνω από 200 παιδία στο φάσμα του αυτισμού σε Ιρλανδία, Αυστραλία και Ελλάδα. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Applied Theatre Research and Autism Network (ATRAN) και του International Society for Autism Research (INSAR).

Τόπος: Κέντρο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος,Κηφισίας 104, Αμπελόκηποι
Ημερομηνίες & Ώρες Διεξαγωγής: κάθε Τετάρτη 28 Μαρτίου - 30 Μαΐου 2012, 20:30-22:30
Διάρκεια Σεμιναρίου: 20 ώρες
Κόστος: 240 ευρώ
Tηλέφωνα για κρατήσεις: 210 6996442 και 6944 171522
www.cbdmethod.com


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν κόβεται με τίποτα

Δεν κόβεται με τίποτα

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Παρά την απαγόρευση του, οι χρήστες του δηλώνουν το ίδιο φανατικοί με τους συμβατικούς καπνιστές και δεν αποχωρίζονται το ηλεκτρονικό τους τσιγάρο.

Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο η χρήση του ξεκίνησε από το 2006 και στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του 2008, τον τελευταίο χρόνο άρχισε να διαδίδεται ραγδαία, με τον αριθμό των χρηστών να αυξάνεται καθημερινά. Από πολλούς θεωρείται ως ο μελλοντικός τρόπος καπνίσματος, καθώς προβάλλεται ως «ένας υγιεινός» τρόπος απαλλαγής από το κλασικό τσιγάρο.

Ωστόσο, οι απόψεις για το αν και κατά πόσο αυτό ισχύει διαφέρουν, καθώς υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι είναι αντίθετοι στη χρήση του, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες, που να «αθωώνουν» τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει κάποιες απόπειρες προσέγγισης και διευκρίνισης του θέματος, οι οποίες περιορίζονται στη μελέτη των άμεσων συνεπειών του «ηλεκτρονικού καπνίσματος» στον ανθρώπινο οργανισμό και όχι στο τι μπορεί να προκαλέσει αυτό, μακροπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΦ, αρχές Δεκεμβρίου, απαγόρευσε την χρήση του, επισημαίνοντας ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν είναι χωρίς άδεια και άρα παράνομα.

Λίγες ημέρες αργότερα το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας για το αν και κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επιβλαβές για την υγεία των χρηστών.

«Αυτό που προέκυψε από την έρευνα μας είναι ότι με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλείται απόφραξη των αναπνευστικών αεραγωγών, δηλαδή των πνευμόνων, όμως σαφώς μικρότερης κλίμακας σε σχέση με το κοινό τσιγάρο, σε ένα ποσοστό της τάξης του 30%, όχι τόσο λόγο της νικοτίνης, αλλά άλλων ουσιών που εμπεριέχονται. Να επαναλάβω ότι μιλάμε για τις άμεσες συνέπειες και όχι τις μακροπρόθεσμες οι οποίες ακόμα είναι προς διερεύνηση», τόνισε ο Α. Φλουρής, ο υπεύθυνος της επιστημονικής έρευνας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ορμόνη αδυνατίζει και χαμηλώνει την πίεση



Χρησιμοποιήθηκε σε νέα θεραπεία για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2,

Η λύση στη μάχη κατά της παχυσαρκίας φαίνεται να βρίσκεται στο ίδιο μας το πεπτικό σύστημα. Ο λόγος για μια ορμόνη που βρίσκεται εκεί, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές όχι μόνο θα βοηθήσει τους παχύσαρκους να χάσουν βάρος, αλλά θα συμβάλει και στη μείωση της πίεσής τους.

Το πεπτίδιο 1 (GLP-1) είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το έντερο όταν τρώμε. Πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε σε μια νέα θεραπεία για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ακριβώς επειδή έχει διαπιστωμένα τη δυνατότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης βάλθηκαν τώρα να διασταυρώσουν αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αφού διαπίστωσαν ότι μειώνει την κατανάλωση φαγητού.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων 25 σχετικών ερευνών σε 6.000 παχύσαρκους διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που έπαιρναν κλινικά αποδεκτές δόσεις της ορμόνης για τουλάχιστον 20 εβδομάδες έχασαν τουλάχιστον 3 κιλά. Η χορήγηση αυτής της ορμόνης είχε κάποιες παρενέργειες, όπως ναυτία, εμετό και διάρροια, αλλά δεν χαρακτηρίστηκαν σοβαρές, ούτε ανάγκασαν κάποιον από τους εθελοντές να διακόψουν τη θεραπεία.

«Τη χρησιμοποιώ στους ασθενείς μου και έχουμε μεγάλη επιτυχία. Για κάποιους αποδείχθηκε εντυπωσιακά αποτελεσματική. Μάλιστα, ένας από αυτούς έχασε περίπου είκοσι κιλά και έλεγξε για πρώτη φορά την πίεσή του» δηλώνει ενθουσιασμένος ο δρ Ντέιβιντ Χάσλαμ του βρετανικού National Obesity Forum. Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται επιπλέον έρευνα και κυρίως σε παχύσαρκους χωρίς διαβήτη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο ήρεμοι όσοι κόβουν το κάπνισμα

Πιο ήρεμοι όσοι κόβουν το κάπνισμα

Τονώθηκε η αισιοδοξία όσων απεξαρτήθηκαν από τη νικοτίνη.

Δύσκολο όσο τίποτα άλλο φαίνεται σε έναν καπνιστή το κόψιμο του τσιγάρου. Η προσπάθεια όμως αξίζει, επαναλαμβάνουν οι επιστήμονες, υποστηρίζοντας ότι όσοι το καταφέρνουν, η ζωή τούς το ανταποδίδει. Η διακοπή του καπνίσματος, σε βάθος χρόνου, δεν προσφέρει οφέλη μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική υγεία, αφού όποιος απαρνιέται τη βλαβερή συνήθεια γίνεται σταδιακά πιο ήρεμος και ευτυχισμένος.

Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, ύστερα από μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.500 καπνιστές, ανακάλυψαν ότι τα άτομα που έκοψαν το τσιγάρο έναν χρόνο μετά είχαν γίνει πιο γαλήνια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα, μετά την απεξάρτησή τους από τη νικοτίνη ένιωθαν περισσότερο ήρεμοι, ενώ σπάνια παρουσίαζαν αρνητικά συναισθήματα, καθώς τονώθηκε η αισιοδοξία τους. Ίσως βέβαια την ευχάριστη διάθεσή τους να ενίσχυσε και η αίσθηση ότι έχουν καταφέρει να κερδίσουν ένα μέλλον με καλύτερη υγεία.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν επακριβώς γιατί συνέβη αυτό. Πάντως, παράλληλα, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της μελέτης, βελτιώθηκαν και οι σχέσεις των πρώην καπνιστών με τους γύρω τους, ενώ μειώθηκε σημαντικά και το καθημερινό τους άγχος. Η διαφορά στην ψυχολογία τους ήταν εμφανής ακόμα και τρία χρόνια μετά τη διακοπή.

Στον εθισμένο καπνιστή το κόψιμο του τσιγάρου ηχεί ως κάτι τρομακτικό, που θα του στερήσει μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις. Αλλοι πάλι θεωρούν ότι αν σταματήσουν να καπνίζουν η ποιότητα της ζωής τους θα χειροτερεύσει.

Οι γυναίκες δε, συχνά βασίζονται στη δικαιολογία ότι δεν το κόβουν γιατί… θα παχύνουν. Πράγματι, πολλοί ειδικοί αναγνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να συμβεί. Ωστόσο, δεν θα κρατήσει περισσότερο από λίγες εβδομάδες. Στη συνέχεια, μπορεί κανείς εύκολα να επανέλθει στο προηγούμενο βάρος του.

Όσον αφορά άλλα οφέλη που αμέσως φαίνονται στην καθημερινότητα εκείνου που κόβει το τσιγάρο, τα οποία ενδεχομένως βοηθούν στην ενίσχυση της καλής ψυχολογίας, είναι η βελτίωση των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης και η απόκτηση μιας πιο υγιούς εμφάνισης των μαλλιών, των νυχιών και των δοντιών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρεμιέρα αύριο για τα γενόσημα



Για ποιες κατηγορίες φαρμάκων θα ισχύσει το νέο σύστημα.

Πρεμιέρα κάνει αύριο το νέο σύστημα συνταγογράφησης. Για 5 κατηγορίες φαρμάκων, οι γιατροί δεν θα γράφουν την εμπορική ονομασία, αλλά τη δραστική ουσία.

Εν συνεχεία, με αυτή τη συνταγή οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι θα πηγαίνουν στο φαρμακείο και εκεί ο φαρμακοποιός θα τους χορηγεί το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος θέλει να πάρει το παλιό του φάρμακο, μπορεί να το κάνει, αλλά θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά.

Οι πέντε κατηγορίες σκευασμάτων, για τις οποίες θα ισχύσει το νέο σύστημα είναι οι αντιβιώσεις, τα φάρμακα για το στομάχι, τα αντιμυκητιασικά, τα αντιρευματικά και τα αντισταμινικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση χτύπησε και την ιατρική φροντίδα των παιδιών



Πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού στην Πάτρα.

Η κρίση δεν έχει χτυπήσει μόνο την Αθήνα, αλλά και την περιφέρεια, με αποτέλεσμα να είναι αρκετές οι οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις βασικές ανάγκες.

Στην Πάτρα πολλοί είναι οι γονείς που αδυνατούν ακόμα και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα το Καραμανδάνειο νοσοκομείο παίδων να έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εμβολιασμού για τα ανασφάλιστα παιδιά της περιοχής.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Πελοπόνησσος» ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Γιώργος Κροκιδάς διαπιστώνεται ότι μεγάλο ποσοστό των παιδιών στην Πάτρα έχει μείνει χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια.

«Τα παιδιά που βλέπουμε ότι είναι ανεμβολίαστα, δεν είναι μεταναστών ή τσιγγάνων. Είναι παιδιά συμπολιτών μας , Πατρινών, οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά στην ανεργία και αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τα εμβόλια των παιδιών τους», αναφέρει.

Παράλληλα συνεχίζεται η συγκέντρωση τροφίμων σε τοπικά σούπερ μάρκετ, για τις οικογένειες που αδυνατούν να αγοράσουν βασικά αγαθά. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, στο πλαίσιο της οποίας, ο καθένας ενισχύει με ό,τι μπορεί τα καλάθια αγάπης που έχουν στηθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής

Οι αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής

Οι πολλές ώρες σε μια καρέκλα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου.

Σε μία ακόμα έρευνα επισημαίνονται οι αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής. Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ διαπίστωσαν ότι περισσότερες από έντεκα ώρες σε μια καρέκλα την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, είτε είμαστε φυσικά δραστήριοι το υπόλοιπο της ημέρας είτε όχι.

Οι ερευνητές συμπέραναν πως όσοι κάνουν καθιστική ζωή για το μισό της ημέρας ειχαν 40% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Hidde van der Ploeg, δήλωσε: «Τα συμπεράσματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν ότι στο σπίτι, στο γραφείο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι άνθρωποι πρέπει να στέκονται και να κινούνται περισσότερο». Παράλληλα, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ένας πρωινός περίπατος είναι ευεργετικός και είναι απαραίτητο να αποφεύγεται το παρατεταμένο καθισιό.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα, οι λιγότεροι δραστήριοι άνθρωποι είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα τρία χρόνια σε σύγκριση με τους δραστήριους που κάθονταν λιγότερο χρόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα οι λιγότερο σωματικά δραστήριοι άνθρωποι που κάθονταν περισσότερο χρόνο είχαν κατά το 1/3 αυξημένες πιθανότητες θανάτου σε σχέση με τους λιγότερο δραστήριους οι οποίοι όμως κάθονταν λιγότερες ώρες στη διάρκεια της ημέρας.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείκτης υγείας το χρώμα των μαλλιών

Δείκτης υγείας το χρώμα των μαλλιών

Συμβουλές για ξανθιές, καστανές και κοκκινομάλες.

Το φυσικό χρώμα των μαλλιών μιας γυναίκας αποκαλύπτει πολλά πράγματα γι’ αυτήν. Μέχρι τώρα έχουν παρουσιαστεί έρευνες επί ερευνών για το τι δείχνει το χρώμα των μαλλιών για τον γυναικείο χαρακτήρα.Οι επιστήμονες όμως υποστηρίζουν ότι το χρώμα των μαλλιών μας είναι δείκτης και για την κατάσταση της υγείας μας. Τι πρέπει λοιπόν να κάνει για να θωρακίσει τον οργανισμό της μια ξανθιά και τι μια μελαχρινή;

Συμβουλές για ξανθιές

Εχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άντρες από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια οφθαλμική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση, και οι ξανθιές εμφανίζονται ακόμα πιο επιρρεπείς σε αυτήν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, διατροφή πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη -δύο θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται στα αβγά, το σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά- μπορούν να προστατέψουν την υγεία των ματιών.Την ίδια στιγμή, οι ξανθιές μοιάζουν να απειλούνται περισσότερο από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και τυχόν μελανώματα, αφού ο οργανισμός τους παράγει λιγότερη μελανίνη αφήνοντας το δέρμα τους και κυρίως το κρανίο τους απροστάτευτο. Για τον λόγο αυτό συστήνεται η χρήση αντηλιακών προϊόντων, ενώ απαραίτητο κρίνεται και το καπέλο.

Συμβουλές για καστανές

Με εντονότερη τριχόπτωση κινδυνεύουν οι καστανομάλλες, αφού σε γενικές γραμμές οι σκουρόχρωμες τρίχες είναι πιο παχιές αλλά και πιο αραιές. Διατροφή πλούσια σε σίδηρο -κόκκινο κρέας, δημητριακά, όσπρια- μπορεί να προλάβει την αραίωση σε μεγάλο βαθμό.Από την άλλη μεριά, πολύτιμη αποδεικνύεται και η βιταμίνη C, ιδίως για τις καστανομάλλες καπνίστριες. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η αυξημένη παραγωγή μελανίνης από τον οργανισμό τους εμποδίζει το συκώτι να μεταβολίσει γρήγορα τη νικοτίνη, εντείνοντας έτσι την εξάρτησή τους σε αυτήν. Η βιταμίνη C όμως προστατεύει την υγεία του ήπατος.

Συμβουλές για κοκκινομάλλες

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι κοκκινομάλλες παρουσιάζουν μια κληρονομική γονιδιακή μετάλλαξη που τις καθιστά πιο ανθεκτικές στα φάρμακα τοπικής και γενικής αναισθησίας. Εχει υπολογιστεί ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 20% μεγαλύτερη δόση φαρμάκου για να είναι αποτελεσματικό. Η ίδια γονιδιακή μετάλλαξη μοιάζει να τις κάνει πιο επιρρεπείς και στην προσβολή από τη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, γι’ αυτό συστήνεται να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυλλικό οξύ.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αντιμετωπίζουμε το εξάρθρημα



Ποια είναι τα συμπτώματα της μετατόπισης των οστών μιας άρθρωσης.

Το εξάρθρημα είναι η μόνιμη μετατόπιση των οστών μιας άρθρωσης και μπορεί να συνοδεύεται από κάκωση των μαλακών μορίων της άρθρωσης.

Συμπτώματα

Παραμόρφωση
Έντονος πόνος
Έλλειψη κίνησης στη συγκεκριμένη άρθρωση
Πιθανό οίδημα και μελάνιασμα

Πρώτες Βοήθειες

-Τοποθετείστε ψυχρά επιθέματα στην άρθρωση για 10-15 λεπτά.
-Ακινητοποιείστε την άρθρωση χρησιμοποιώντας κάποιο πρόχειρο νάρθηκα.
-Τοποθετείστε το μέλος σε αναπαυτική θέση. (ανάρτηση από το λαιμό σε εξάρθρημα χεριού ή ανύψωση ποδιού σε εξάρθρημα ποδιού).
-Απαγορεύεται η ανάταξη από μη ειδικό
-Μεταφορά στο Νοσοκομείο για ανάταξη


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Φραγκούλης τραγουδά για φιλανθρωπικό σκοπό



Τη Δευτέρα στο «Παλλάς».

Φιλανθρωπική συναυλία στο «Παλλάς» θα δώσει τη Δευτέρα ο Μάριος Φραγκούλης. Τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν για τη δημιουργία της πρώτης Τράπεζας Οφθαλμών στην Ελλάδα -μια πρωτοβουλία της παγκόσμιας ανθρωπιστικής οργάνωσης «Lions»- στο «Lifeline Hellas» καθώς και στον διεθνή οργανισμό για τα παιδιά WCCI.

Με τον Μάριο Φραγκούλη θα συμπράξουν ερμηνευτικά στη σκηνή οι Γρηγόρης Βαλτινός, Πέμη Ζούνη, Αλίκη Καγιαλόγλου, Ελένη - Λυδία Σταμέλλου, Γιώργος Περρής και η Σέρβα μέτζο σοπράνο Jadranka Jovanovic.


Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση 6% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια



Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη εκδώσει ακριβότερα εισιτήρια.

Αυξάνουν από σήμερα την τιμή των εισιτηρίων οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ενώ παράλληλα μειώνουν την ταχύτητα των πλοίων. Οσοι λοιπόν ετοιμάζεστε τις μέρες του Πάσχα να ταξιδέψετε με πλοίο για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα δείτε τις τιμές των εισιτηρίων αυξημένες κατά 6%.

Ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες προχωρούν ήδη στην έκδοση ακριβότερων εισιτηρίων, ενώ αρκετές ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανεβάσουν τα τιμολόγιά τους από αύριο το πρωί.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς επιμένουν παρά ταύτα ότι «σε σχέση με πέρυσι το Πάσχα οι τιμές των εισιτηρίων κινούνται στα ίδια επίπεδα», αφού τους προηγούμενους μήνες είχαν μεσολαβήσει μικρές μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων.

Για παράδειγμα αν κάποιος επιθυμεί να ταξιδέψει για τη Σύρο οι τιμές ανεβαίνουν κατά δυο ευρώ. Eτσι η οικονομική θα κοστίζει 29,5 ευρώ ενώ η αριθμημένη 33,5. Οσοι δε πάρουν αυτοκίνητο θα πληρώσουν τέσσερα ευρώ περισσότερα, αφού το εισιτήριο από 68 πάει στα 72 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάσχα στο Παιδικό Μουσείο



Απογευματινά προγράμματα για παιδιά στις πασχαλινές διακοπές.

Πασχαλινά εκπαιδευτικά προγράμματα διοργανώνει το Παιδικό Μουσείο τη Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα μετά το Πάσχα, προσκαλώντας τα παιδιά ηλικίας από 3 έως 12 ετών να «ταξιδέψουν» σε έθιμα και γεύσεις της πασχαλινής περιόδου αλλά και να απασχοληθούν δημιουργικά στα ελεύθερα απογεύματά τους.

Για παιδιά 3-6 χρόνων, «Μαγειρεύω με φαντασία»

Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012, «Τα ψωμιά του κόσμου»

Μέσα από παραμύθια και μύθους για το ψωμί, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι η διατροφή μπορεί να γίνει η γέφυρα γνωριμίας με άλλους λαούς. Πειραματίζονται με τα υλικά της κάθε συνταγής παρασκευής ψωμιού και ζυμώνουν το ελληνικό Λαμπρόψωμο.

Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012: «Ο γύρος του κόσμου μέσα από τον τσελεμεντέ»

Τα παιδιά ταξιδεύουν μέσα από τη μουσική και από εικόνες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σε κάθε σταθμό ακούν ένα μουσικό κομμάτι αντίστοιχο με τα ακούσματα του συγκεκριμένου λαού, παρατηρούν εικόνες με σκηνές της καθημερινής τους ζωής και παρασκευάζουν μια τυπική συνταγή του κάθε τόπου, με προορισμό την Ελλάδα που γιορτάζει το Πάσχα.

Μ. Πέμπτη 12 Απριλίου 2012: «Χρώματα, φαντασία, πανδαισία»

Με πόσα διαφορετικά χρώματα μπορώ να μαγειρέψω; Με πράσινο όπως το σπανάκι, με κόκκινο όπως η πιπεριά, με κίτρινο; Μπορώ; Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις δυνατότητες των υλικών μαγειρικής και τη διατροφική τους αξία και παρασκευάζουν πασχαλινά χρωματιστά φαγητά.

Τρίτη 17 Απριλίου 2012, «Τα ψωμιά του κόσμου»

Μέσα από παραμύθια και μύθους για το ψωμί, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι η διατροφή μπορεί να γίνει η γέφυρα γνωριμίας με άλλους λαούς. Πειραματίζονται με τα υλικά της κάθε συνταγής παρασκευής ψωμιού και ζυμώνουν το ελληνικό Λαμπρόψωμο .

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012: «Ο γύρος του κόσμου μέσα από τον τσελεμεντέ»

Τα παιδιά ταξιδεύουν μέσα από τη μουσική και από εικόνες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σε κάθε σταθμό ακούν ένα μουσικό κομμάτι αντίστοιχο με τα ακούσματα του συγκεκριμένου λαού, παρατηρούν εικόνες με σκηνές της καθημερινής τους ζωής και παρασκευάζουν μια τυπική συνταγή του κάθε τόπου, με προορισμό την Ελλάδα που γιορτάζει το Πάσχα.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012: «Τι προτιμάς; Αλμυρό ή γλυκό;»

Τα παιδιά εξοικειώνονται με γεύσεις, με την υφή διαφόρων υλικών, δοκιμάζουν την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, εμπνέονται από τα γλυκά του Πάσχα και δημιουργούν τα δικά τους «κεράσματα».

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012: «Χρώματα, φαντασία, πανδαισία»

Με πόσα διαφορετικά χρώματα μπορώ να μαγειρέψω; Με πράσινο όπως το σπανάκι, με κόκκινο όπως η πιπεριά, με κίτρινο; Μπορώ; Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις δυνατότητες των υλικών μαγειρικής και τη διατροφική τους αξία και παρασκευάζουν πασχαλινά χρωματιστά φαγητά.

Για παιδιά 7-12 χρόνων, «Μαγειρεύω και παίζω για το Πάσχα»

Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012, «Ζυμώνω και απλώνω»

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα δημητριακά στον κύκλο του χρόνου, τη διατροφική τους αξία και πειραματίζονται με συνταγές μαγειρικής που έχουν ως βάση τα δημητριακά.

Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012: «Πορτρέτα από λαχανικά για το πασχαλινό τραπέζι»

Τα παιδιά πειραματίζονται με τις ιδιότητες των λαχανικών και συνδυάζουν την τέχνη και το Πάσχα, δημιουργώντας πορτρέτα με κύριο υλικό τα λαχανικά. Τα πορτρέτα θα είναι μια πρόταση σαλάτας για το πασχαλινό τραπέζι.

Μ. Πέμπτη 12 Απριλίου 2012: «Τι να φάω τώρα που νηστεύω;»

Τα παιδιά γνωρίζουν τα όσπρια και άλλα τρόφιμα της ίδιας διατροφικής κατηγορίας, ανακαλύπτουν τη διατροφική τους αξία και μαγειρεύουν νηστίσιμα φαγητά.

Για παιδιά 7-12 χρόνων, «Επιστήμη και τέχνη: οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»

Τρίτη 17 Απριλίου 2012, «Οι επιστήμονες συναντούν τη μουσική»

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα κοινά στοιχεία της μουσικής και της επιστήμης, αφουγκράζονται ήχους και διαφορετικά είδη μουσικής και δημιουργούν το δικό τους μουσικό σύνολο.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012: «Η χημεία της τέχνης και η τέχνη της χημείας»

Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει η επιστήμη της χημείας τέχνη; Με ποιο είδος της τέχνης σχετίζεται η χημεία; Τα παιδιά πειραματίζονται με χρώματα, μπογιές και άλλα υλικά και εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012: «Επιστήμη και τέχνη σε άλλους πολιτισμούς»

Τα παιδιά μέσα από παιχνίδια, οπτικό και απτικό υλικό, ανακαλύπτουν τις πλαστικές τέχνες που αναπτύχθηκαν σε άλλους πολιτισμούς. Συνεργάζονται και δημιουργούν ένα ομαδικό έργο με θεματική που προτείνουν τα ίδια τα παιδιά

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012: «Γνωρίζω μέσα από την τέχνη, την επιστήμη της πόλης»

Πόσα οικοδομικά τετράγωνα έχει μια πόλη; Τι σχήμα θα τους δώσω; Με ποιον τρόπο θα φτιάξω τη γέφυρα της πόλης; Πόσο συμμετρικά είναι τα κτίρια; Τα παιδιά ανακαλύπτουν από πίνακες ζωγράφων έννοιες των μαθηματικών και φτιάχνουν την πόλη τους.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι 17:30 – 20:00

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3312995

H οικονομική συμμετοχή είναι 15 ευρώ για κάθε παιδί και 12 ευρώ για τους συνδρομητές και αδέλφια.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλες ανατροπές από την κατάργηση των φοροαπαλλαγώ




Συνεπάγεται αυτόματα επιπλέον έσοδα 550 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία
.
«Μαχαίρι» έρχεται στο σύνολο των 980 φοροαπαλλαγών, το οποίο θα αντικατασταθεί - για ένα ελάχιστο δείγμα φορολογουμένων - από επιδόματα, σύμφωνα με το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Από στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) προκύπτει ότι 5,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι δηλώνουν ετησίως εισόδημα 100,3 δισ. ευρώ και έχουν απαλλαγές και αφορολόγητα ποσά ύψους 7,39 δισ. ευρώ.

Εκτός από τις φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων, σημαντικές φοροαπαλλαγές απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις, ενώ φοροαπαλλαγές ισχύουν και για ορισμένες μεταβιβάσεις ακίνητων, οι οποίες σχεδιάζεται να καταργηθούν.

Σύμφωνα με στοιχεία υπουργείου Οικονομίας οι φοροαπαλλαγές 7,39 δισ. ευρώ αφορούν στα εξής:

-Σε δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κατοικιών, ιατρικά έξοδα, δίδακτρα, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. που εκπίπτουν από το εισόδημα ή από τον φόρο κοστίζουν κάθε χρόνο 3,4 δισ. ευρώ.

-Σε φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ.

- Σε απαλλαγές για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ.

- Σε απαλλαγές για τα νομικά πρόσωπα που ανέρχονται σε 292 εκατ. ευρώ και για τα ακίνητα που διαθέτουν.

- Σε απαλλαγές στο τέλος ταξινόμησης διαφόρων οχημάτων που φθάνουν τα 117 εκατ. ευρώ.

-Σε απαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών συνεπάγεται αυτόματα πρόσθετα έσοδα 550 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία.

Ποια εισοδήματα θα πληγούν περισσότερο από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών:


Κλιμάκια Οικογενειακού Εισοδήματος Σε Εύρο
Αριθμός Φορολογικών Δηλώσεων
Απαλλαγές Και Αφορολόγητα Ποσά Σε Ευρώ
Επί Τοις % Του Συνόλου
= 0
379.650
519.761.805
7,0
< 1.000
153.278
169.209.601
2,3
1.000 - 2.000
126.525
117.693.952
1,6
2.000 - 3.000
134.862
118.950.184
1,6
3.000 - 4.000
147.410
112.945.928
1,5
4.000 - 5.000
230.389
123.235.202
1,7
5.000 - 6.000
242.338
124.977.192
1,7
6.000 - 7.000
219.724
131.196.819
1,8
7.000 - 8.000
224.478
127.731.557
1,7
8.000 - 9.000
210.548
143.406.598
1,9
9.000 - 10.000
220.193
139.985.631
1,9
10.000 - 11.000
250.681
146.195.195
2,0
11.000 - 12.000
236.940
146.434.646
2,0
12.000 - 13.000
211.526
155.056.366
2,1
13.000 - 14.000
187.958
167.662.292
2,3
14.000 - 15.000
167.609
161.378.807
2,2
15.000 - 16.000
154.668
160.510.744
2,2
16.000 - 17.000
147.534
168.512.973
2,3
17.000 - 18.000
130.673
155.085.003
2,1
18.000 - 19.000
124.191
156.150.270
2,1
19.000 - 20.000
110.880
150.389.779
2,0
20.000 - 22.000
198.014
290.826.240
3,9
22.000 - 24.000
171.027
273.916.305
3,7
24.000 - 26.000
148.318
261.710.666
3,5
26.000 - 28.000
128.354
246.310.914
3,3
28.000 - 30.000
114.384
229.984.330
3,1
30.000 - 33.000
140.968
302.964.746
4,1
33.000 - 36.000
115.882
267.265.378
3,6
36.000 - 39.000
97.105
238.623.593
3,2
39.000 - 42.000
83.690
213.585.656
2,9
42.000 - 45.000
72.346
193.765.107
2,6
45.000 - 50.000
101.407
286.875.651
3,9
50.000 - 55.000
76.691
231.121.582
3,1
55.000 - 60.000
53.832
176.953.327
2,4
60.000 - 65.000
38.331
134.649.539
1,8
65.000 - 70.000
28.540
106.266.864
1,4
70.000 - 75.000
21.415
84.125.832
1,1
75.000 - 80.000
16.370
66.633.342
0,9
80.000 - 85.000
12.709
57.121.442
0,8
85.000 - 90.000
10.046
45.452.583
0,6
90.000 - 95.000
8.175
36.893.395
0,5
95.000 -100.000
6.555
30.279.774
0,4
100.000 -110.000
9.803
47.878.041
0,6
110.000 -120.000
6.845
37.112.203
0,5
120.000 -130.000
4.804
25.790.056
0,3
130.000 -140.000
3.535
19.676.919
0,3
140.000 -150.000
2.633
14.663.835
0,2
150.000 -160.000
1.944
11.540.796
0,2
160.000 -170.000
1.562
10.333.627
0,1
170.000 -180.000
1.187
7.019.361
0,1
180.000 -200.000
1.749
11.307.137
0,2
200.000 -220.000
1.162
8.661.790
0,1
220.000 -250.000
1103
7.392.253
0,1
250.000 -280.000
728
6.406.604
0,1
280.000 -310.000
458
4.313.626
0,1
310.000 -340.000
291
2.244.436
0,0
340.000 -370.000
203
2.337.862
0,0
370.000 -400.000
190
1.482.567
0,0
400.000 -450.000
190
1.145.153
0,0
450.000 -500.000
122
795.663
0,0
500.000 -550.000
57
471.086
0,0
550.000 -600.000
50
543.490
0,0
600.000 -650.000
24
230.562
0,0
650.000 -700.000
27
129.574
0,0
700.000 -800.000
29
1.817.040
0,0
800.000 -900.000
19
93.082
0,0
900.000 ΚΑΙ ΑΝΩ
49
775.965
0,0
ΣΥΝΟΛΟ.........
5.694.978
7.395.959.538
100,0
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...