Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Η πρόληψη θα μπορούσε να έχει σώσει καρκινοπαθείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πάνω από τους μισούς θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει την ασθένεια, σύμφωνα με έρευνα.

Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές οι οποίοι αναφέρουν ως επιβαρυντικούς παράγοντες το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος και την έλλειψη σωματικής άσκησης, σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε σήμερα στις ΗΠΑ.

«Διαθέτουμε έναν τεράστιο αριθμό δεδομένων για τις αιτίες και την πρόληψη του καρκίνου», υπογράμμισε ο δρ. Γκράχαμ Κόλντιτζ, επιδημιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Κέντρο Καρκίνου Siteman του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Μιζούρι.

«Έχει έρθει η ώρα να εφαρμόσουμε όσα γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Ο γιατρός αυτός είναι ένας από τους συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine.

«Γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής και η κοινωνία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου», σημείωσε ο δρ. Κόλντιτζ αναφερόμενος στο κάπνισμα, τη διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το κάπνισμα ευθύνεται όχι μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για το ένα τρίτο των καρκίνων στις ΗΠΑ. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι η πέμπτη αιτία εμφάνισης καρκίνου, επισημαίνουν.

Πέρα όμως από τις κακές συνήθειες του κάθε ανθρώπου, η ίδια η δομή της κοινωνίας επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων και μπορεί να αλλάξει για να μειώσει τα κρούσματα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, που αναφέρουν ως παράδειγμα τον ρόλο της διανομής της χρηματοδότησης για την έρευνα και της επιδοτήσεων κάποιων ειδών διατροφής.

Εξάλλου οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια στην εφαρμογή στρατηγικών για την πρόληψη του καρκίνου, όπως η πεποίθηση ότι ο καρκίνος δεν προλαμβάνεται.

Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας για την πρόληψη της ασθένειας, όπως επισημαίνουν, είναι το γεγονός ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμους στόχους εις βάρος της πρόληψης, διότι σε αυτό τον τομέα χρειάζεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.