Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις υπερτιμολογήσεις στο ΚΑΤ



Στο στόχαστρο συμβάσεις προμήθειας και σε άλλα νοσοκομεία.

Την άμεση παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένης Ραίκου προκάλεσε η διαβίβαση του πορίσματος επιθεωρητών δημόσιας υγείας που έχουν εντοπίσει προμήθειες υπερκοστολογημένων μοσχευμάτων σε ασθενείς στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Ο φάκελος ανατέθηκε ήδη στους εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος που ξεκινούν την έρευνά τους. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι εισαγγελείς να βάλουν στο στόχαστρό τους και άλλα νοσοκομεία όπου η ίδια προμηθεύτρια εταιρεία έχει υπογράψει συμβάσεις παροχής ύποπτων μοσχευμάτων.

Στο τέλος της έρευνας για όσους προκύψουν ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνων πράξεων θα ασκηθούν ποινικές διώξεις, που μπορεί να είναι ακόμα και με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, αφού τα χρήματα για την πληρωμή των προμηθευτών εκταμιεύτηκαν από το δημόσιο ταμείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα για καθημερινή κατανάλωση



Το μυστικό για μια ισορροπημένη διατροφή.

Το να χάσει κανείς βάρος δεν γίνεται μόνο με την αποφυγή των λιπαρών τροφίμων. Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να αφαιρούν από τη διατροφή τους μόνο τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας χωρίς όμως την αντικατάστασή τους με πιο υγιεινά πιάτα. Η πείνα δεν αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική για την απώλεια βάρους.

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων είναι κάτι πολύ δύσκολο - δεν πρέπει όμως να ισχύει κάτι τέτοιο. Για να διατρέφεστε σωστά δεν χρειάζεται να ξοδεύετε πολλά χρήματα ή να σπαταλάτε πολύ από το χρόνο σας. Το μυστικό βρίσκεται στο να γνωρίζετε ποια τρόφιμα υπερέχουν θρεπτικά.

Το μυστικό είναι να έχετε υγιεινές, εύκολες επιλογές στη διάθεσή σας όταν χρειαστείτε ένα σνακ ή γρήγορο φαγητό. Το κλειδί είναι στην προετοιμασία. Αν έχετε υγιεινές επιλογές, όπως τα μήλα ή τα καρύδια, θα γευτείτε ένα νόστιμο σνακ με οφέλη για την υγεία, αντί για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Έτσι, αντί να καταναλώνετε τρόφιμα φορτωμένα με θερμίδες που υστερούν σε θρεπτικά συστατικά, προσθέστε στην καθημερινή διατροφή σας τα τρόφιμα που ακολουθούν, ώστε να έχετε αίσθημα κορεσμού, ευεξίας και ταυτόχρονα να χάνετε βάρος.

Βρώμη: είναι ένα γρήγορο και εύκολο πρωινό ή σνακ. Έχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Είναι φθηνό και εύκολο να το φτιάξετε! Μπορείτε να προσθέσετε μέλι, μούρα ή άλλα φρούτα, για να γίνει ακόμη πιο θρεπτικά.

Μήλα: είναι εύκολο να τα πάρετε μαζί σας οπουδήποτε. Το μήλο αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών, είναι φθηνό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά. - Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το πλύνετε και είναι έτοιμο να το φάτε!

Γιαούρτι: έχει ασβέστιο για τα οστά σας, αλλά είναι και μια καλή πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Υπάρχει σε ατομικές συσκευασίες, είναι εύκολο να το βρείτε και μπορείτε να το καταναλώσετε οπουδήποτε. Βεβαιωθείτε ότι είναι «ζωντανό», ώστε να έχει ένα επιπλέον όφελος για το πεπτικό σας σύστημα.

Μούρα: είναι τέλεια για να τα προσθέσετε στο γιαούρτι, στη βρώμη, στα δημητριακά ή απλά να τα γευτείτε σκέτα. Είναι εύγευστα, γεμάτα αντιοξειδωτικά, χρειάζονται ένα σχολαστικό πλύσιμο και είναι έτοιμα να τα καταναλώσετε.

Σπανάκι: είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο που είναι πλούσιο σε μέταλλα, ίνες, βιταμίνες Α και C, και αντιοξειδωτικά. Μπορείτε να το αναμίξετε σε μια σαλάτα ή ένα σάντουιτς για πρόσθετα οφέλη στην υγεία.

Φασόλια: είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Η συνδυασμένη κατανάλωση φασολιών και μαύρου ρυζιού αποτελεί εξαίρετη πηγή πρωτεϊνών για χορτοφάγους.

Τσάι: Όταν το νερό γίνεται βαρετό, αντικαταστήστε το με τσάι. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, χωρίς θερμίδες και μπορείτε να το απολαύσετε οπουδήποτε. Πάρτε το με ή χωρίς καφεΐνη.

Ξηροί καρποί: έχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στην καρδιά και βιταμίνη Ε. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα καρύδια βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Έχοντας μια χούφτα καρύδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για ένα γρήγορο σνακ στο δρόμο.

Αυτά τα τρόφιμα μπορείτε να τα καταναλώνετε κάθε μέρα, βέβαια στις σωστές μερίδες για να βεβαιωθείτε ότι δεν παίρνετε επιπλέον θερμίδες. Να θυμάστε ότι κάτι υγιεινό δεν σημαίνει και ότι είναι χαμηλό σε θερμίδες.
Διαβάστε περισσότερα...

Χορήγηση και ανανέωση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το 2011


Από τη Δευτέρα 6 Ιουνίου η θεώρηση των δελτίων μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρία για το 2011

Στις 25 Μαΐου ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας διευκρινιστική εγκύκλιος για την χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ατόμων με αναπηρία για το έτος 2011. Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται πληροφορίες για τους δικαιούχους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τη διαδικασία χορήγησης. Σημειώνεται πως για την ανανέωση των Δελτίων και των κουπονιών ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 1η Ιουνίου και λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2011, ενώ για την έκδοση νέων δελτίων ως ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 1η Ιουλίου και λήξης 31 Δεκεμβρίου. Ως ημερομηνία λήξης ισχύος των δελτίων του έτους 2010 ορίζεται η 15η Ιουλίου 2011.


ΘΕΜΑ: Διευκρινιστική Εγκύκλιος για την χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2011
Σχετ. α) Η Π3α/Φ11/Γ.Π.οικ.22865/23-05-2011 (ΦΕΚ 458/11 τ.Β΄) Κοινή Υπουργική Απόφαση.
β) Η ΔΙΑΔΠ/Ε/6123/29.3.2005 (ΦΕΚ 410/05 τ.Β) Κ.Υ.Α. «Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. περί καθορισμού διοικητικών διαδικασιών και των αντίστοιχων εντύπων τους που διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών».

Α. Δικαιούχοι-Συγκοινωνιακά μέσα μετακίνησης

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της α) ανωτέρω σχετικής απόφασης για το έτος 2011, χορηγείται Δελτίο Μετακίνησης:

1) Στα Άτομα με Αναπηρίες:
- Ελληνικής υπηκοότητας,
- υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπηκόους Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),
- υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τΑ’),
- υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,
- αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α΄), εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 (είκοσι τριών χιλιάδων) ΕΥΡΩ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 (είκοσι εννέα χιλιάδων) ΕΥΡΩ, (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ΕΥΡΩ προσαυξάνεται με 5.600 ΕΥΡΩ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω), παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης και εφόσον διαμένουν μόνιμα:
α) στην Περιφέρεια Αττικής, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Α. (Ε.Θ.Ε.Λ., Η.Λ.Π.Α.Π., Η.Σ.Α.Π., Α.Μ.Ε.Λ. ,ΤΡΑΜ, και ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ για το τμήμα της γραμμής του από το σταθμό Μαγούλα έως το σταθμό Αεροδρομίου)
β) στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Θ.
γ) και στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Νομού τους.

Σημείωση: Στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και το αυτοτελώς φορολογούμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο. Οι ολικά τυφλοί και οι συνοδοί τους εξαιρούνται και λαμβάνουν Δελτίο-Κουπόνι ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

2) Στα Άτομα με Αναπηρίες:
- Ελληνικής υπηκοότητας,
- υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπηκόους Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),
- υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τΑ’),
- υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,
- αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α΄), εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50%, σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

Β. Απαιτούμενα Δικαιολογητικά
Τα Άτομα με Αναπηρίες που δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης θα προσκομίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας:
1. Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου με συνημμένα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται παρακάτω.
2. Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής, όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 67%) και η διάρκεια ισχύος της. Στη Περιφερειακή Ενότητα Λαρίσης, κατ’ εφαρμογή της απόφασης Π3α/Φ80 οικ.907/1-3-2001 για την πιλοτική εφαρμογή της κάρτας αναπηρίας, γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις-πιστοποιητικά που εκδίδονται από τις αρμόδιες επιτροπές καθώς και η προσωρινή ή ισόβια κάρτα αναπηρίας που χορηγείται από την υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας.
2α. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων ή το διατροφικό επίδομα από τις Περιφερειακές Ενότητες, δικαιούνται κάρτα χωρίς την προσκόμιση γνωμάτευσης. Η πιστοποίηση εδώ, γίνεται μέσω του μητρώου επιδοματούχων που υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων.
2β. Όσοι λαμβάνουν γνωματεύσεις από Μονάδες Τεχνητού Νεφρού ή Τμήματα Νοσηλείας Μεσογειακής Αναιμίας, μπορούν να τις προσκομίσουν εναλλακτικά.
2γ. Άτομα που είναι ασφαλισμένα μπορούν να προσκομίσουν απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού Φορέα ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να πιστοποιείται παθολογοανατομική βλάβη 67% τουλάχιστον καθώς και η διάρκεια ισχύος της.
2δ. Οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. με δείκτη νοημοσύνης 30 (τριάντα) και κάτω που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των Νομαρχιών, δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.
Προκειμένου οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων να λάβουν κάρτα μετά συνοδού, απαιτείται γνωμάτευση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής που να αναφέρει ότι είναι τυφλοί ή έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30, αντίστοιχα.
2ε. Πρόσφατη γνωμάτευση δεν απαιτείται για τα ΑμεΑ που το ποσοστό αναπηρίας τους προέρχεται από ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων.
3. Για τους υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση Νοσηλείας από Δημόσιο Νοσοκομείο, στο οποίο θα βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από το ατύχημα.
4. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο αυτής.
5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου διαμονής.
6. Για την έκδοση νέας κάρτας, δύο πρόσφατες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο Δελτίο και η άλλη να επισυνάπτεται στην αίτηση του δικαιούχου. Ειδικά οι ολικά τυφλοί και οι βαριά νοητικά υστερούντες με δείκτη νοημοσύνης 30 και κάτω που δικαιούνται δελτίο συνοδού, πρέπει να συνυποβάλλουν τρεις ίδιες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο δελτίο του συνοδού.
7. Οι δικαιούχοι των δελτίων δωρεάν μετακίνησης, πρέπει να συνυποβάλλουν εκτός των άλλων και φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της οικείας Οικονομικής Εφορίας για το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση, να το δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή όμοιου αντιτύπου για το σχετικό έλεγχο.
Οι δικαιούχοι οι οποίοι, με υπεύθυνη δήλωσή τους δεν επιθυμούν την προμήθεια του σχετικού δελτίου για το Αστικό ΚΤΕΛ αλλά μόνο για το Υπεραστικό, δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν φορολογική δήλωση.
Οι δικαιούχοι τέλος που υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος των 23.000 ΕΥΡΩ ατομικό και 29.000 ΕΥΡΩ οικογενειακό, το οποίο προσαυξάνεται με 5.600 ΕΥΡΩ για κάθε επί πλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης με έκπτωση 50% στις διαδρομές των Υπεραστικών ΚΤΕΛ μόνο.
8. Όσοι προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας, με τα ανωτέρω δικαιολογητικά για να λάβουν δελτίο μετακίνησης εφόσον κριθούν δικαιούχοι, απαραίτητο είναι να προσκομίζουν το ασφαλιστικό βιβλιάριο Υγείας, στο πίσω εξώφυλλο του οποίου, ο αρμόδιος υπάλληλος που χορηγεί το δελτίο μονογράφει σημειώνοντας και την ημερομηνία παράδοσης αυτού και το σφραγίζει προκειμένου να ελέγχεται η περίπτωση πολλαπλής χορήγησης δελτίου στον ίδιο δικαιούχο.
9. Σε περίπτωση απώλειας, η οποία προκύπτει με βεβαίωση από αστυνομική Αρχή, χορηγείται εκ νέου δελτίο μετακίνησης χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, με βάση την αναγραφή στο βιβλιάριο Υγείας, όπου σημειώνεται η επαναχορήγηση.
Σε περίπτωση απώλειας του δελτίου μετακίνησης για δεύτερη φορά δεν είναι δυνατή η επαναχορήγηση.

Γ. Χορήγηση δελτίων μετακίνησης σε Αττική – Θεσσαλονίκη
Tα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων που ανήκουν οι δικαιούχοι όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέχρι 31-12-2011.
Τα δελτία αυτά θα συνοδεύονται από ένα (1) κουπόνι ετήσιο για την Περιφέρεια Αττικής και από ένα (1) κουπόνι του β’ εξάμηνου για την περιοχή Θεσσαλονίκης. Στην πίσω πλευρά θα αναγράφεται ιδιοχείρως ή εντύπως από την Υπηρεσία και τα ΚΕΠ η ένδειξη: “ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ”.

Η παράδοση των κουπονιών του Ο.Α.Σ.Α. και του Ο.Α.Σ.Θ. θα γίνει από τους ως άνω Οργανισμούς κατ’ ευθείαν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχουν διαθέσιμο ικανό αριθμό κουπονιών με βάση τις προβλεπόμενες ανάγκες που θα προκύψουν.
Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί μέρος των κουπονιών, τα αδιάθετα των Ο.Α.Σ.Α. και Ο.Α.Σ.Θ. θα επιστραφούν μέχρι 15/1/2012, εκτός αυτών που θα κρατηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των νέων δικαιούχων.
Η παράδοση και παραλαβή κουπονιών από τον Ο.Α.Σ.Α. και τον Ο.Α.Σ.Θ. θα γίνεται με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής το οποίο στη συνέχεια θα στέλνεται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Δ/νση Προστασίας ΑΜΕΑ.
Τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής θα χρησιμοποιηθούν σαν δικαιολογητικά για την πληρωμή των Ο.Α.Σ.Α. και Ο.Α.Σ.Θ.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) οφείλουν να συντάσσουν και να διατηρούν καταστάσεις που θα περιλαμβάνουν:
> Το ονοματεπώνυμο του ΑμεΑ που λαμβάνει δελτίο (ή δελτία αν πρόκειται για τυφλό ή βαριά νοητικά υστερούντα με δείκτη νοημοσύνης 30 και κάτω).

Δ. Χορήγηση δελτίων στην υπόλοιπη Ελλάδα
Tα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα στην υπόλοιπη Ελλάδα τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες ανήκουν οι δικαιούχοι όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέχρι 30-12-2011.
Κάθε Δελτίο Μετακίνησης περιέχει απαραίτητα τα εξής στοιχεία:
1) Διάρκεια ισχύος, ήτοι από την ημερομηνία εκδόσεώς του μέχρι 31-12-2011.
2) Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο του δικαιούχου ή όνομα συζύγου.
3) Αριθμό και ημερομηνία γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής.
4) Παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας ολογράφως και αριθμητικώς.
5) Δ/νση κατοικίας και πρόσφατη φωτογραφία του δικαιούχου.
Στην πίσω πλευρά να γράφεται ιδιοχείρως ή εντύπως και να σφραγίζεται από την Υπηρεσία η ένδειξη: «ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ»
Σε ότι αφορά στα δελτία των δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης με τις αστικές συγκοινωνίες του Νομού τους κατά τη θεώρηση ή την έκδοση αυτών θα επικολλάται ένα κουπόνι ετήσιας ισχύος. Η παράδοση των κουπονιών θα γίνεται από τα ΚΤΕΛ στις αρμόδιες Δ/νσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Η παράδοση και παραλαβή κουπονιών θα γίνεται με πρωτόκολλο παράδοσης–παραλαβής το οποίο θα αποστέλλεται στη Δ/νση Προστασίας ΑμεΑ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όσα κουπόνια δεν χρησιμοποιηθούν θα επιστραφούν στα ΚΤΕΛ.

Οι κάτοχοι Δελτίου Μετακίνησης του έτους 2010 με αίτησή τους θα ζητούν την ανανέωσή του προσκομίζοντας νέα γνωμάτευση αν η παλιά έχει λήξει και εφόσον δεν είναι επιδοτούμενοι από την Κοινωνική Πρόνοια. Οι επιδοτούμενοι από την Πρόνοια προσκομίζουν το βιβλιάριο οικονομικής ενίσχυσης ή το τελευταίο απόκομμα πληρωμής τους.
Αν κατά την ανανέωση το Δελτίο είναι κατεστραμμένο ή δεν υπάρχει χώρος στην πίσω πλευρά του, παρέχεται καινούργιο, αν όμως υπάρχει τότε θα αναγράφεται είτε ιδιοχείρως είτε εντύπως σε αυτό και θα σφραγίζεται από την Υπηρεσία η ένδειξη “ισχύει μέχρι 31-12-2011“.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) οφείλουν να συντάσσουν και να διατηρούν καταστάσεις που θα περιλαμβάνουν:
> Το ονοματεπώνυμο του ΑμεΑ που λαμβάνει δελτίο (ή δελτία αν πρόκειται για τυφλό ή βαριά νοητικά υστερούντα με δείκτη νοημοσύνης 30 και κάτω) τις οποίες θα υποβάλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου καθώς και μετά την 31/12/2011 καλούνται να υποβάλουν στη Δ/νση Προστασίας ΑΜΕΑ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στις Διοικήσεις των ΚΤΕΛ του νομού τους καθώς και στον Ο.Α.Σ.Θ., το συνολικό αριθμό των Δελτίων των ΑμεΑ που χορηγήθηκαν κατά τα προηγούμενα διαστήματα.

Παρακαλούνται οι ανωτέρω Υπηρεσίες να μην αποστέλλουν στο Υ.Υ.Κ.Α. τα ατομικά στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πάθηση κ.ά) καθόσον αυτό αντιβαίνει στο Νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ο αριθμός των Δελτίων που μπορεί λόγω απώλειας να χορηγηθούν σε κάθε ΑΜΕΑ κατά την χρονική διάρκεια ισχύος των Δελτίων με μειωμένο εισιτήριο, δεν πρέπει να συνυπολογίζεται στις καταστάσεις που αποστέλλονται στο Υπουργείο, στις Δ/νσεις των ΚΤΕΛ και στον Ο.Α.Σ.Θ.

Επισημαίνεται ότι για την ανανέωση των Δελτίων και των κουπονιών ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 1η Ιουνίου και λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2011, ενώ για την έκδοση νέων δελτίων ως ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 1η Ιουλίου και λήξης 31 Δεκεμβρίου.
Ως ημερομηνία λήξης ισχύος των δελτίων του έτους 2010 ορίζεται η 15η Ιουλίου 2011.

Παρακαλούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και των ΚΕΠ να βγάλουν ανακοίνωση για την ημερομηνία λήξης των καρτών του 2010 την οποία θα αναρτήσουν σε εμφανές σημείο προς ενημέρωση των πολιτών, καθώς και ανάλογη ανακοίνωση σχετικά με τις ημερομηνίες έναρξης της ανανέωσης και της έκδοσης των νέων δελτίων.
Επίσης παρακαλούνται οι υπάλληλοι των ΚΕΠ να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων σε περιπτώσεις που έχουν ερωτήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις ή τη διαδικασία χορήγησης των δελτίων μετακίνησης (ενώ για ιδιάζουσες ή περίπλοκες περιπτώσεις να παραπέμπουν τους ενδιαφερόμενους στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου αυτό είναι εφικτό προκειμένου να αποφευχθούν στο μέγιστο βαθμό οι περιπτώσεις λαθών).
Τέλος οι εκπρόσωποι των συγκοινωνιακών φορέων στους οποίους κοινοποιείται τα παρόν παρακαλούνται να αντιμετωπίζουν τους επιβάτες ΑμεΑ που είναι δικαιούχοι καρτών μετακίνησης με την προσήκουσα ευαισθησία και κατανόηση ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου έχει λήξει το δελτίο του 2010 μετά την 15η Ιουλίου.

Βάσει της εμπειρίας προηγούμενων ετών όπου η ανανέωση των δελτίων ξεκινούσε το μήνα Σεπτέμβριο αρκετοί δικαιούχοι πιθανόν να μην εξασφαλίσουν εγκαίρως την ανανέωση του δελτίου τους. Στις περιπτώσεις αυτές παρακαλούμε να επιδείξετε επιείκεια ενημερώνοντας τους επιβάτες ΑμεΑ ότι το δελτίο τους έχει λήξει και πρέπει άμεσα να ανανεωθεί χωρίς να επιβάλλετε πρόστιμο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Συνημμένα:
Η(α) σχετική Κ.Υ.Α.
Κοινοποίηση:
1. ΟΑΣΑ / Μετσόβου 15 – 106 82 Αθήνα (ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ
2. ΟΑΣΘ / Aλ. Παπαναστασίου 90-546 44 Θεσσαλονίκη
3. Αστικά ΚΤΕΛ / Πειραιώς 4
4. Υπεραστικά ΚΤΕΛ / Πειραιώς 4
5. Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑμΕΑ) / Ελ. Βενιζέλου 236 – 163 41 Ηλιούπολη, Αθήνα

Εσωτερική Διανομή:
1. Γρ. Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Γρ. Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας
3. Γρ. Γενικής Δ/ντριας Πρόνοιας
4. Δ/νση Οργάνωσης Ποιότητας Υπηρεσιών & Πληροφορικής
5. Δ\νση Προστασίας ΑΜΕΑ Τμήμα Α’


Ολόκληρη η εγκύκλιος βρίσκεται εδώ


-----------------------------------------------------------------

Άτομα τα οποία έχουν κάρτα από άλλο νομό και επιθυμούν λόγω αλλαγής κατοικίας να εκδώσουν νέα στην άλλη περιοχή, πρέπει να ζητήσουν στο γραφείο πρόνοιας της νομαρχίας, που επιθυμούν να μεταβούν, να μεταφερθεί ο φάκελός τους εκεί. Αυτό μπορεί να γίνει ανεξαρτήτου ημερομηνίας και ακόμα και αν έχει λήξει η περίοδος υποβολής δικαιολογητικών για έκδοση ή ανανέωση δελτίων μετακίνησης. Εκδίδεται μια προσωρινή κάρτα λοιπόν (είναι η ίδια απλά έχει πάνω ένδειξη "προσωρινή") μέχρι να εκδοθεί η κανονική για την διευκόλυνσή σας.

----------------------------------------------------------------


Σημείωση: Αυτό το δελτίο δίδεται στους δικαιούχους και κατοίκους όλων των περιφερειών εκτός από αυτούς που βρίσκονται έχουν ως μόνιμη κατοικία τους δήμους που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής.



Ενώ η κάρτα στην περιφέρεια αττικής είναι η ακόλουθη


Διαβάστε περισσότερα...

Σε ξεσηκωμό καλεί τους αθλητές το σωματείο «ΚΕΡΑΥΝΟΣ»



Σε ξεσηκωμό προκειμένου να μην κλείσουν οι αθλητικοί σύλλογοι των ΑΜΕΑ, να δοθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο επιχορηγήσεις και να δημιουργηθούν χώροι άθλησης καλεί τους αθλητές και τα μέλη των αθλητικών σωματείων για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες το αθλητικό σωματείο ποδοσφαίρου τυφλών «ΚΕΡΑΥΝΟΣ».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σήμερα και μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις για τα λαϊκά στρώματα που επιφέρουν τα μέτρα και η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης της τρόικα και της ΕΕ, ο ειδικός αθλητισμός δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική μοίρα. Την ώρα που τα ειδικά σχολεία κλείνουν το ένα με το άλλο τα επιδόματα και οι συντάξεις των συγκεκριμένων ατόμων πετσοκόβονται η εξαφανίζονται, στερείται πλέον και η διέξοδος που είχαν για αθλητισμό. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί το κλείσιμο του σχολείου κωφών στους Αμπελόκηπους επειδή σύμφωνα με τους κρατικούς υπολογισμού ...στοιχίζει. Όπως εξηγούν τα μέλη του σωματείου «Κεραυνός», ο αθλητισμός για τους ανάπηρους και τους χρόνια πάσχοντες έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις αφού λειτουργεί θεραπευτικά και σε πολλές περιπτώσεις περιορίζοντας ακόμα και το βαθμό της αναπηρίας. Κάτι που αποδεικνύει το πόσο χρήσιμη είναι η πραγματοποίηση του ειδικού αθλητισμού και φυσικά το τι συνέπειες μπορεί να έχει η κατάργησή του.

«Σήμερα ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για μια φιέστα που λέγεται Special Olympics εκεί που τα παιδιά με διανοητική στέρηση θα βγαίνουν στην πασαρέλα για να θριαμβεύσει η φιλανθρωπιά των εφοπλιστών, των μεγαλοκαναλαρχών, των τραπεζιτών καθώς και της κυβέρνησης και όσων την στηρίζουν. Εν ονόματι της κρίσης κλείνουν σχολεία, νοσοκομεία και στέλνουν τους εργαζόμενους αλλά και τα ΑΜΕΑ στην ανεργία, στην ένδεια, στον αφανισμό. Ενώ μια σειρά από αθλητικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις παραμένουν εγκαταλειμμένες ή άλλες χαρίζονται στους επιχειρηματίες, ο μαζικός αθλητισμός των ατόμων με αναπηρία το μόνο που...απολαμβάνει είναι η απαξίωση από το κράτος. Η ραχοκοκαλιά του μαζικού ειδικού αθλητισμού που είναι τα αθλητικά σωματεία των ατόμων με αναπηρία, βάζουν λουκέτο αφού δεν καταβάλλονται ως σήμερα οι τακτικές επιχορηγήσεις του 2008, 2009, ενώ για το 2010 το ποσό που δόθηκε βαπτίστηκε 50% και το υπόλοιπο το περιμένουμε (....)» αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του σωματείου «Κεραυνός».Με επιστολή του το μέλος του ΔΣ της Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΑΟΜ-ΑμΕΑ) Σωτήρης Δέδες, διαχωρίζει τη θέση του από την πλειοψηφία του ΔΣ με αφορμή και την τελευταία απόφαση της Ομοσπονδίας να μην καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης από και προς τους αγωνιστικούς χώρους, κάτι που αποτελεί θηλιά στα αθλητικά σωματεία με βάση και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστική μέσα στο νερό!


Ασκηθείτε με aqua aerobic.

Η αερόβια υδρογυμναστική είναι ότι πρέπει τώρα που μπήκε το καλοκαίρι. Μέσα στο νερό μπορείτε να αθληθείτε χωρίς να επιβαρύνετε οστά, αρθρώσεις, συνδέσμους και μύες αποφεύγοντας έτσι πιθανούς τραυματισμούς. Η άσκηση μέσα στο νερό, όμως, γίνεται και σύμμαχος της σιλουέτας σας αφού σας αδυνατίζει διασκεδαστικά και... δροσερά.

Τα οφέλη του aqua aerobic


Βελτιώνει τη στάση του σώματος χωρίς να επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα και τις αρθρώσεις.

Αυξάνει την καρδιοαναπνευστική σας ικανότητα.

Καίει λίπος βοηθώντας στην απώλεια πόντων.

Συσφίγγει στα «δύσκολα» σημεία.

Μειώνει την κυτταρίτιδα με τη βοήθεια της υδροστατικής πίεσης του νερού κάνοντας μασάζ.

Αυξάνει τη μυϊκή μάζα.

Βελτιώνει την ευλυγισία και την ελαστικότητα.

Ωφελεί ορθοπεδικά και κυκλοφοριακά προβλήματα, όπως κιρσοί, φλεβίτιδα.

Βελτιώνει το κυκλοφορικό.

Συμβάλλει στην τόνωση του μυϊκού συστήματος (άνω και κάτω άκρων πλάτης, στήθους, κοιλιακών και ραχιαίων).

Προλαμβάνει την οστεοπόρωση και την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Βοηθά στην ψυχοσωματική χαλάρωση.

Αμβλύνει τους μυϊκούς πόνους της μέσης.

Τι περιλαμβάνει


Προθέρμανση: Για περίπου 2-3 λεπτά κάνετε μέσα στο νερό βάδισμα, τζόκινγκ και αναρρίχηση.

Κύριο πρόγραμμα: Διαρκεί από 20-40 λεπτά, χωρίζεται σε δύο στάδια και έχει ως στόχο τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής και την απώλεια λίπους.

Μυϊκή ενδυνάμωση: Πρόκειται για ασκήσεις δυναμικής, με ειδικά όργανα αντίστασης.

Αποθεραπεία: Κάνετε για 3 λεπτά αργές κινήσεις και μερικές διατατικές ασκήσεις.

Κάθε πότε


Το aqua aerobic για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, να έχει διάρκεια 30-45 λεπτά και ένταση περίπου 50-65% της μέγιστης προβλεπόμενης καρδιακής συχνότητας.

Απαραίτητος εξοπλισμός


Σωσίβιο και ζώνη (aqua belt): Για να κρατάει το σώμα στην επιφάνεια του νερού, να γυμνάσετε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες και να ευθυγραμμίσετε την σπονδυλική σας στήλη.

Αλτηρες για τα χέρια: Φτιαγμένα από ειδικό αφρολέξ θα σας βοηθήσουν στις ασκήσεις ενδυνάμωσης του πάνω μέρους του σώματος.

Γάντια: Τα δάχτυλα είναι ενωμένα μεταξύ τους για πρόσθετη αντίσταση στις ασκήσεις που γυμνάζουν το πάνω μέρος του σώματος.

Noodle: Κυλινδρικό όργανο από αφρολέξ για ασκήσεις κοιλιακών, στήθους, πλάτης.
Το μυστικό

Αναζητήστε γυμναστήρια και κολυμβητήρια που προσφέρουν aqua aerobic. Για τη χρήση της πισίνας θα σας ζητήσουν να προσκομίσετε πιστοποιητικά υγείας από παθολόγο ή καρδιολόγο καθώς και από δερματολόγο.
Διαβάστε περισσότερα...

Η καφεΐνη δυσκολεύει τη σύλληψη



Περιορίζονται οι πιθανότητες μιας γυναίκας να συλλάβει.

Η καφεΐνη, γνωστό διεγερτικό, έχει φανεί ότι προκαλεί ταχυπαλμία, ναυτία, άγχος και κατάθλιψη. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί ενδεχομένως να δυσκολεύει μια γυναίκα να συλλάβει.

Αναλύοντας τις σάλπιγγες ποντικών, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη παρεμβάλλεται με τις μυϊκές συσπάσεις που βοηθούν τα ωάρια να ταξιδεύουν από τις ωοθήκες στις σάλπιγγες και στη μήτρα- διαδικασία σημαντική για επιτυχή εγκυμοσύνη.

Ο Sean Ward, του Πανεπιστημίου της Νεβάδα, δήλωσε ότι τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, αλλά τα νέα αποτελέσματα τείνουν να εξηγήσουν την αιτία που η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να συλλάβει.

Ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό «British Journal of Pharmacology», θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατανόηση και την αγωγή κατά της υπογονιμότητας, όπως και ορισμένων επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Ο Ward δήλωσε ότι προηγουμένως οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα ωάρια που κινούνται μέσω των σαλπίγγων υποβοηθούνταν από κροσσούς, αλλά η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι συγκεκριμένα κύτταρα-βηματοδότες συντονίζουν τις συσπάσεις που σπρώχνουν τα ωάρια.

Πρόσθεσε ότι εκτός από το να βοηθήσει δυνητικά γυναίκες που θεωρούν δύσκολο να συλλάβουν, η καλύτερη κατανόηση του τρόπου που λειτουργούν οι σάλπιγγες θα βοηθήσει τους γιατρούς στην καλύτερη αντιμετώπιση της πυελικής φλεγμονής και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων.

Μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την κατανόηση σχετικά με την έκτοπη κύηση.
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που σας βοηθούν να χάσετε βάρος



Ποιοι είναι οι πολύτιμοι βοηθοί στην προσπάθειά σας για αδυνάτισμα;

Πόσες φορές έχετε ξεκινήσει μια δίαιτα; Αν η απάντησή σας είναι πολλές, σκεφτείτε και πόσες πολλές είναι και οι φορές που την έχετε σταματήσει, πολύ πριν φτάσετε στο στόχο σας. Αναμφισβήτητα, μια προσπάθεια απώλειας βάρους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ιδίως αν συνεχίζεται επί μακρόν. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί επιλέγουν ακραίες και στερητικές λύσεις.

Η αλήθεια είναι ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Η μείωση του σωματικού βάρους δε μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη, χρειάζεται χρόνο, υπομονή και επιμονή. Υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ποικιλία τροφών και συστηματική φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη του στόχου σας.

Παρ’ όλα αυτά, στη μάχη κατά των κιλών υπάρχουν και διάφορα μικρά όπλα που μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους βοηθούς στην προσπάθειά σας. Ο λόγος για κάποιες τροφές, που μπορούν να συνεισφέρουν στην απώλεια σωματικού βάρους.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες


Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει συσχετιστεί με ποικίλα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Καρκίνος, καρδιαγγειακά και διαβήτης φαίνεται πως προλαμβάνονται με την κατανάλωση φυτικών ινών. Σημαντικές ενδείξεις υπάρχουν και για το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Η αύξηση του σωματικού βάρους έχει αντίστροφη σχέση με την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών . Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση του σωματικού λίπους.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Μία διατροφή λοιπόν, πλούσια στα προαναφερόμενα τρόφιμα, οδηγεί σε χαμηλότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος), μικρότερη περιφέρεια μέσης και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παραπάνω κιλών. Επιπλέον, εάν η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες συνδυαστεί και με μειωμένη θερμιδική πρόσληψη, τότε η απώλεια βάρους που μπορεί να επιτευχθεί είναι σημαντική.

Γαλακτοκομικά


Τα γαλακτοκομικά έχουν μελετηθεί εξονυχιστικά, όσον αφορά στη σχέση τους με την απώλεια βάρους. Τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει δείχνουν ότι είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψή τους, στη διάρκεια μιας προσπάθειας μείωσης των περιττών κιλών. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, κατά τη διάρκεια μία δίαιτας μειωμένων θερμίδων, οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Πολλές κλινικές μελέτες επίσης, διαπίστωσαν, ότι η παρουσία γαλακτοκομικών προϊόντων σε μία δίαιτα απώλειας βάρους, βελτιώνει τα τελικά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί, ότι η ευεργετική αυτή επίδραση των γαλακτοκομικών παρουσιάζεται, όταν ταυτόχρονα περιορίζεται και η θερμιδική πρόσληψη. Καταναλώστε άφοβα γαλακτοκομικά, αρκεί η κατανάλωσή τους να μην υπερβαίνει τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες.

Τσάι


Το τσάι, εκτός από ένα εξαιρετικά δημοφιλές ρόφημα, φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει κι ένα πολύ σημαντικό όπλο στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Οι περισσότερες μελέτες που κάνουν τη θετική αυτή συσχέτιση αφορούν στο πράσινο τσάι και ερευνούν κυρίως, την επίδραση των κατεχινών στη μείωση του σωματικού βάρους. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε υπέρβαρους έδειξε, ότι μετά από κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού για 12 εβδομάδες, το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 4,6% και η κοιλιακή περιφέρεια κατά 4,5%.

Λιπαρά Ψάρια

Στην κατηγορία αυτή, εκτός από το δημοφιλή σολομό, ανήκουν και άλλα ψάρια, ιδιαίτερα αγαπητά στους Έλληνες, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος και η αθερίνα. Μπορεί η λέξη «λιπαρός» να φοβίζει τους περισσότερους, ο λόγος όμως που ονομάζονται έτσι, είναι ότι περιέχουν τα απαραίτητα και εξαιρετικά ωφέλιμα λιπαρά οξέα. ω-3, που δρουν ευεργετικά σε μια πληθώρα νοσημάτων. Δυσλιπιδαιμίες, αθηροσκλήρωση, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης τύπου ΙΙ, ακόμα και νευρολογικά, ψυχιατρικά νοσήματα ή παθήσεις των ματιών μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα με τη βοήθεια των ω-3 λιπαρών οξέων.

Εκτός από τα παραπάνω όμως, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών φαίνεται πως επηρεάζει και την απώλεια βάρους. Έρευνα σε 324 άντρες και γυναίκες φανέρωσε ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, στη διάρκεια μίας προσπάθειας απώλειας βάρους, οδήγησε στο να χαθεί ένα επιπλέον κιλό σε διάστημα 4 εβδομάδων. Η απώλεια βάρους από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών οφείλεται πιθανότατα στη δράση των ω-3 λιπαρών οξέων στο αίσθημα του κορεσμού και στην οξείδωση του λίπους στους διάφορους ιστούς.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κρυφές χάρες των acai berries!



Πολύτιμος θησαυρός για την υγεία μας!

Το Acai Berry είναι ένα φρούτο που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στα τροπικά δάση του Αμαζονίου. Το δένδρο του Acai Berry μοιάζει με φοίνικα και παράγει αρμάθες κατά το μήκος των κλαδιών. Η κάθε αρμάθα περιέχει περίπου 90 μούρα Acai. Το Acai Berry έχει το μέγεθος ενός σταφυλιού και ξεχωρίζει από το σκούρο μοβ χρώμα του. Το Acai Berry αναφέρεται στη Βραζιλία ως το Viagra του τροπικού δάσους. Οι Βραζιλιάνοι πιστεύουν απόλυτα ότι το Acai Berry δίνει δύναμη, ενέργεια και αντοχή.

Το Acai Berry θεωρείται τόσο τονωτικό, ώστε λέγεται ότι οι πολεμιστές στο Αμαζόνιο το τρώγανε πριν πάνε στη μάχη. Αυτή η παράδοση μεταφέρθηκε έως σήμερα και κέρδισε δημοτικότητα, όταν άρχισαν να το χρησιμοποιούν οι φοιτητές των πολεμικών σχολίων του Jiu Jitsu. Έτσι το Acai Berry έγινε σύντομα μέρος του τρόπου ζωής των Βραζιλιάνων.

Θρεπτική σύσταση


Το Acai Berry είναι ένα μοναδικό φρούτο. Το 90% του είναι ο σπόρος του και μόνο το 10% είναι ο πολτός και η φλούδα. Αυτό το μικρό μούρο περιέχει τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά που ο γνωστός δόκτωρ Perricone το έχει ονομάσει το Νο1 υπερφρούτο (superfruit) στον κόσμο.

Σημαντικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης υπερτροφής είναι ότι έχει πολύ ωραία γεύση, κάτι μεταξύ μούρων και σοκολάτας.

Δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμο σε φρέσκια μορφή, γιατί το φρούτο χάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά μερικές ώρες μετά από την συγκομιδή του. Γι’ αυτό και τα καλύτερα προϊόντα είναι αυτά που περιέχουν λυοφιλοποιημένο Acai Berry.

Το Acai Berry είναι ένα από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξιδωτικών στον κόσμο. Περιέχει δέκα φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ό,τι τα κόκκινα σταφύλια και τα μύρττιλλα. Τα οφέλη των αντιοξειδωτικών για την υγεία είναι πολλαπλά: είναι αντι-γηραντικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν το κίνδυνο του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.

Περιέχει 10-100 φορές περισσότερες ανθοκυανίνες από το κόκκινο κρασί. Οι ανθοκυανίνες είναι τα αντιοξιδωτικά που δίνουν στο Acai Berry το βαθύ πορφυρό χρώμα, βοηθώντας στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης, αποτρέποντας τους θρόμβους στο αίμα και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Περισσότερο από το 50% του φρούτου είναι λιπαρά, από τα οποία 74% είναι ω-3, ω-6 και ω-9 λιπαρά οξέα, που βελτιώνουν το καρδιοαγγειακό σύστημα, προάγουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, προστατεύουν από τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις καρδιακές προσβολές, μειώνουν το κίνδυνο για καρκίνο το προστάτη, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Είναι εξαιρετική πηγή αμινοξέων και πρωτεϊνών. Δεκαεννέα διαφορετικοί τύποι αμινοξέων έχουν εντοπιστεί στο Acai Berry. Περιέχει 8γρ πρωτεΐνης/ 100γρ φρούτου. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Μεταξύ των βιταμινών και μετάλλων που περιέχει, είναι Βιταμίνη A, Βιταμίνη B1, Βιταμίνη B2, Βιταμίνη B3, Βιταμίνη C, Βιταμίνη E, ασβέστιο, χαλκός, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρος.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας της πέψης, καταπολεμούν την παχυσαρκία, σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Περιέχει φυτικές στερόλες. Τρεις γνωστές φυτικές στερόλες που έχουν εντοπιστεί στο Acai Berry είναι η Β-σιτοστερόλη, η καμπεστερόλη και η σιγμαστερόλη. Οι φυτικές στερόλες μειώνουν τη χοληστερόλη και συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Το Acai Berry είναι το πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες φρούτο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακάλυψαν ότι ο χυμός Acai ανεβάζει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα κατά 2,3 φορές και ο πολτός του κατά τρεις φορές. Αυτή η ιδιότητα το καθιστά υπερ-τροφή.

Άλλες μελέτες βρήκαν ότι το Acai μειώνει τη φλεγμονή, ανακουφίζοντας ασθενείς με ινομυαλγία και αυτοάνοσα νοσήματα από τους πόνους στις αρθρώσεις. Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι το Acai προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση και τις νευρολογικές παθήσεις. Κάποιοι ισχυρίζονται πως το Acai βοηθά στο αδυνάτισμα. Οι έρευνες προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ακόμη ελάχιστες. Στην Ελλάδα το Acai μπορείτε να το βρείτε αποξηραμένο, σε μορφή χαπιών, εκχυλίσματος ή σκόνης.
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Μείωση της χρηματοδότησης κατά 50% των αναπηρικών ειδών


Με πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του ΙΚΑ μειώνεται άμεση κατά 50%, η χρηματοδότηση των αναπηρικών ειδών, ύστερα από την δημοσίευση εγκυκλίου. Την εγκύκλιο μπορείτε να την βρείτε και εδώ μαζί και με τους πίνακες για τα ποσά.

Η Εγκύκλιος
------------------

ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση πίνακα των χορηγουμένων από το ΙΚΑ–ΕΤΑΜ ορθοπεδικών, ορθωτικών ειδών και τεχνητών μελών και παροχή σχετικών οδηγιών για τη χορήγησή τους.»


ΣΧΕΤ.: Η Εγκύκλιος 37/2009 και τα Π04/3/110/20-4-2010 και Π04/3/23/127-7-2010
Γενικά Έγγραφα
(τα οποία αντικαθίστανται στο σύνολό τους με την παρούσα).

«Σας κοινοποιούμε για γνώση και εφαρμογή, κατάλογο των χορηγουμένων, κατά το άρθρο 28 παρ.1 εδ.δ΄,του Κανονισμού Ασθενείας ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, ορθοπεδικών, ορθωτικών ειδών και τεχνητών μελών, που συνέταξε η Έκτακτη Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε με τις 024/37/15-6-05, 024/44/1-7-05, 024/36/11-12-08 και 024/6/14-4-2010 αποφάσεις Διοικητή και σας γνωρίζουμε ότι, το Ίδρυμα για την αποκατάσταση της υγείας ή της επαγγελματικής ικανότητας ή για την ανακούφιση της νοσηρής κατάστασης των δικαιούχων παροχών, πάντα όμως, στο μέτρο του αναγκαίου και του σκοπίμου (άρθρο 7 του Κανονισμού Ασθενείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ),χορηγεί τα συγκεκριμένα είδη με τ’αναφερόμενα, για κάθε ένα, τεχνικά χαρακτηριστικά, τις ειδικότερα οριζόμενες προϋποθέσεις και το καθορισμένο, με τις 122/Συν.17/18-5-06, 22/Συν.5/7-2-08, 73/Συν.11/9-4-2009 και 118/Συν.19/19-5-2011 αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, αποδοτέο ποσό.

Επομένως, από τη λήψη της παρούσας Εγκυκλίου, παύουν να ισχύουν οποιεσδήποτε αντίθετες οδηγίες έχουν δοθεί με Εγκύκλιο, Γενικό Έγγραφο, προφορικές ή γραπτές απαντήσεις.
Ιδιαίτερα τονίζουμε τα εξής:


1) Όλες οι οδηγίες ισχύουν και απαρέγκλιτα εφαρμόζονται από τα υγειονομικά και διοικητικά όργανα του Ιδρύματος. Περιπτώσεις μη ορθής εφαρμογής, θα ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διοίκησης.
2) Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ χορηγεί μόνo τ΄ αναφερόμενα στο συνημμένο κατάλογο είδη και επομένως δεν επιτρέπεται η συνταγογράφηση και χορήγηση οποιουδήποτε άλλου είδους πέραν αυτών.
3) Ο Διευθυντής του Υποκ/τος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ.8 του Α.Ν. 1846/51 σε συνδυασμό με το άρθρο 2 του Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητας ΙΚΑ –ΕΤΑΜ,έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα για τη χορήγηση των
πρόσθετων ειδών. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητας, ο αρμόδιος να αποφασίσει Διευθυντής, ερευνά ελεύθερα τα πραγματικά και νομικά στοιχεία της υπόθεσης, δικαιούμενος για την εξακρίβωση των πραγματικών στοιχείων, να ενεργήσει για την απόδειξή τους εξέταση μαρτύρων, αυτοψία, να προκαλέσει πραγματογνωμοσύνη, γνωμάτευση γιατρών, να ζητήσει πληροφορίες από κάθε δημόσια, δημοτική, κοινοτική ή άλλη αρχή, αποφαίνεται δε, σύμφωνα με το Νόμο και τους Κανονισμούς.
Στις περιπτώσεις που μετά από διενέργεια επιτόπιου ελέγχου στο σπίτι του ασφαλισμένου, διαπιστώσει ότι, το είδος που είχε χορηγηθεί δεν βρίσκεται στην κατοχή του ή βρίσκεται διαφορετικό είδος, οφείλει να εκδώσει καταλογιστική απόφαση.
4) Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 93/42/ΕΟΚ/93 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία έχει εναρμονιστεί η Ελληνική νομοθεσία, τα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα, στα οποία υπάγονται και τα ορθοπεδικά, ορθωτικά είδη, και τεχνητά μέλη, διακρίνονται σε:

Α) ΕΙΔΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ


Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα είδη που παράγονται με μεθόδους μαζικής κατασκευής. Αυτά, ακόμη και εάν απαιτούν προσαρμογές, δεν θεωρούνται επί παραγγελία. Διατίθενται ελεύθερα από οποιοδήποτε κατάστημα με την προϋπόθεση να φέρουν τη σήμανση CE.
Ακόμη, μετά από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Εγκ.28/02) αποφασίστηκε:
α) εφόσον το είδος φέρει serial number, αυτό απαραίτητα να αποτυπώνεται ανεξίτηλα πάνω στο είδος, με οποιοδήποτε τρόπο είναι εφικτό π.χ. χάραγμα, θερμοπλαστική σφραγίδα, κτύπημα κ.λ.π. και
β) εφόσον το είδος δε φέρει S/N, αλλά αριθμό παρτίδας, αυτός δε θα αποτυπώνεται, αφού δεν εξασφαλίζει τη μοναδικότητα του είδους.

Β) ΕΠΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΕΙΔΗ


Επί παραγγελία είδη είναι, μόνο, όσα κατασκευάζονται για συγκεκριμένο ασθενή, σύμφωνα με γραπτή συνταγή γιατρού ειδικότητας του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ.
Για να θεωρηθεί ένα είδος ως «επί παραγγελία προϊόν» απαραίτητα απαιτείται:
α) Στις ιατρικές γνωματεύσεις ν ΄αναγράφεται η ένδειξη «επί παραγγελία προϊόν», να περιγράφονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είδους (υλικά κατασκευής, λειτουργικά χαρακτηριστικά, τύπος προϊόντος, ειδικά εξαρτήματα, κ.λ.π.) και να δίδονται τα σχετικά ανθρωπομετρικά δεδομένα του ασθενή.
β) Να υποβληθεί από τον κατασκευαστή «δήλωση συμμόρφωσης» σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα.
γ) Να προσκομιστεί βεβαίωση εγγραφής στα μητρώα των κατασκευαστών επί παραγγελία προϊόντων του Ε.Ο.Φ. ή της Δ/νσης Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
δ) Να δοθούν οδηγίες χρήσης (εφόσον υπάρχουν) στην Ελληνική γλώσσα.
ε) Να αποτυπωθεί ο αριθμός μητρώου του ασφ/νου πάνω στο είδος με οποιοδήποτε ανεξίτηλο τρόπο είναι εφικτό π.χ. χάραγμα, θερμοπλαστική σφραγίδα κ.λ.π.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ – ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ


Για τη χορήγηση των ειδών απαιτείται:
1) Γνωμάτευση θεραπευτή γιατρού ανάλογης με την πάθηση ειδικότητας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και έγκριση από τον Ελεγκτή γιατρό του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, η οποία σύμφωνα με τις οδηγίες της Εγκυκλίου 27/2011 είναι δυνατή από οποιαδήποτε Μονάδα Υγείας.
Στη γνωμάτευση υποχρεωτικά θα αναγράφεται η πάθηση που δικαιολογεί την ανάγκη χορήγησης και η ορολογία του είδους θα πρέπει να είναι σύμφωνη με αυτή του συνημμένου καταλόγου για τη διευκόλυνση των Τμημάτων Παροχών στην απόδοση της σχετικής δαπάνης.
Ειδικά για τα τεχνητά μέλη η περιγραφή θα πρέπει, να είναι αναλυτική και να προσδιορίζονται τα υλικά κατασκευής τους (π.χ. θήκη μηρού από ρητίνη + carbon, σύνδεσμος από ατσάλι, πέλμα δυναμικό κ.λ.π.). Δεν αναγράφονται ΒΙΟΝΙΚΑ ΓΟΝΑΤΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ (C- LEG ή άλλου τύπου).
Μετά την έκδοση της γνωμάτευσης και πριν την αγορά του είδους, ο γιατρός, υποχρεωτικά, παραπέμπει τον ασφαλισμένο στο Τμήμα Παροχών, προκειμένου να ενημερωθεί αφενός για τη δυνατότητα ή μη χορήγησης ή αντικατάστασης του είδους και αφετέρου για το ποσό που θα του αποδοθεί, εφόσον όμως, προμηθευτεί το συγκεκριμένο είδος που του συστήνουν τ΄ αρμόδια υγειονομικά όργανα.

Ειδικά:


α) Για τους νοσηλευόμενους ασφ/νους στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, που κατοικούν στην Επαρχία και οι οποίοι έχουν ανάγκη από αερόστρωμα, μαξιλάρι κατακλίσεων, αναπηρικό αμαξίδιο, κηδεμόνα παντός τύπου και «ειδικό μηχάνημα ορθοστάτισης και βάδισης», αρμόδια υγειονομικά όργανα για τα μη συνήθη είδη, είναι ο θεραπευτής γιατρός ειδικότητας και η ΑΥΕ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αγ. Αναργύρων.
Για τους ασφαλισμένους που νοσηλεύονται στο Ε.Ι.Α.Α. και κατοικούν στο λεκανοπέδιο Αττικής, μόνο για τ΄ αναφερόμενα παραπάνω είδη, όπου απαιτείται ΑΥΕ, αρμόδια είναι η Επιτροπή του τόπου κατοικίας.
β) Για δαπάνες ειδών ύψους μέχρι 100,00 € μετά από γνωμάτευση γιατρού αντίστοιχης ειδικότητας των εξωτερικών ιατρείων Κρατικού Νοσοκομείου, δεν απαιτείται γνωμάτευση των υγειονομικών οργάνων του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ. Το καθορισμένο από το Διοικητικό Συμβούλιο ποσό αποδίδεται με απόφαση Διοικητικού Διευθυντή.
γ) Για τις περιπτώσεις των νοσηλευομένων ασφαλισμένων που χρησιμοποιούν ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ είδη πρόσθετης περίθαλψής, ισχύουν οι οδηγίες του Γ32/573/25-5-2011 Γ.Ε. της Δ/νσης Υγειονομικών Υπηρεσιών.
2) Γνωμάτευση Α.Υ.Ε. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του ασφαλισμένου, μόνο για τα μη συνήθη είδη, που με την τελευταία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΠΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ #500,00# ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ και αναφέρονται στους συνημμένους καταλόγους (ανεξάρτητα από το ποσόν αγοράς από τον ασφαλισμένο). Στην Α.Υ.Ε. απαραίτητα πρέπει να συμμετέχει γιατρός αντίστοιχης ειδικότητας. Σε περίπτωση έλλειψης, ο ασφαλισμένος παραπέμπεται στην Α.Υ.Ε. της πλησιέστερης Μονάδας Υγείας.
Η Α.Υ.Ε. γνωματεύει, μόνο μετά τη διαβίβαση, από το Τμήμα Παροχών, της γνωμάτευσης του θεραπευτή γιατρού με ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο θα αναφέρονται τυχόν προηγούμενες χορηγήσεις ορθοπεδικών ειδών, ημερομηνία χορήγησής τους, τεχνικά χαρακτηριστικά, S/N, εγγύηση κ.λ.π., εφόσον βέβαια συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης ή αντικατάστασης του είδους.
Σε περίπτωση που δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις θα εκδίδεται απορριπτική απόφαση Διοικητικού Διευθυντή.
Οι γνωματεύσεις των Α.Υ.Ε. μπορούν να προσβληθούν στη Β.Υ.Ε. είτε από τον ασφαλισμένο, είτε από το ασφαλιστικό όργανο, μέσα στις προθεσμίες που ορίζονται στο άρθρο 28 παρ.8 του Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητας ΙΚΑ–ΕΤΑΜ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΙΔΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΠΕΡ/ΨΗΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


1) Στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος προμηθεύεται το είδος, με δική του πρωτοβουλία από το εξωτερικό, ακολουθείται η παραπάνω αναφερόμενη διαδικασία
Με την τελευταία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου επισημάνθηκε ότι, για είδη που αγοράζονται από το εξωτερικό με οποιονδήποτε τρόπο, αποδίδεται η προβλεπόμενη δαπάνη (βάση των καθορισμένων τιμών από το Δ.Σ. ή της τιμής παρατηρητηρίου όταν είναι χαμηλότερη) εφόσον το είδος έχει ενταχθεί στα χορηγούμενα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ταυτοποίηση που εξετάζεται από τα προβλεπόμενα υγ/κά όργανα κατά τη διαδικασία έγκρισης και παράλληλα προσκομιστούν τα πιστοποιητικά καταλληλότητας που το συνοδεύουν και έχουν τεθεί ανά είδος.
Επομένως οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο τρόπο, όπως όταν η προμήθεια του είδους γίνεται από την Ελληνική αγορά.
2) Στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος προμηθεύεται είδος πρόσθετης
περίθαλψης ενώ νοσηλεύεται με δαπάνες του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ στο εξωτερικό, το Ίδρυμα
αναλαμβάνει τη δαπάνη αγοράς μόνο των ειδών που έχουν ενταχθεί στα
χορηγούμενα είδη, χωρίς να απαιτείται ειδική γνωμάτευση γι΄ αυτά. Αποδίδεται δε
ολόκληρη η δαπάνη, χωρίς παρακράτηση συμμετοχής.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ


Πριν την απόδοση της σχετικής δαπάνης για μεν τα συνήθη είδη (είδη που χορηγούνται με γνωμάτευση θεραπευτή – ελεγκτή) μπορεί να γίνει, δειγματοληπτικά, έλεγχος καταλληλότητας από το θεραπευτή γιατρό του Ιδρύματος, για δε τα μη συνήθη είδη (είδη που χορηγούνται με γνωμάτευση θεραπευτή γιατρού – Α.Υ.Ε.),υποχρεωτικά, διενεργείται έλεγχος καταλληλότητας από την Α.Υ.Ε.

Ιδιαίτερα εφιστούμε την προσοχή:


α) Των Α.Υ.Ε., όπως ο έλεγχος καταλληλότητας γίνεται σχολαστικότερα και σύμφωνα, πάντα, με τις οριζόμενες για κάθε είδος τεχνικές προδιαγραφές. Ακόμα να ελέγχεται και να βεβαιώνεται ότι πάνω στο είδος έχει γίνει ανεξίτηλη αποτύπωση του serial number για όσα είδη μαζικής παραγωγής απαιτείται ή του αριθμού μητρώου για τα επί παραγγελία είδη.
β) Των Τμημάτων Παροχών και του Διοικητικού Διευθυντή, στις περιπτώσεις που
διαπιστώνουν ότι, έγινε ελλιπής έλεγχος καταλληλότητας ή η περιγραφή του είδους δεν είναι σύμφωνη με αυτή του καταλόγου ή γεννάται αμφιβολία ιατρικής φύσης ή δεν αιτιολογείται η αναγκαιότητα αντικατάστασης είδους που είχε χορηγηθεί στο παρελθόν, να αναπέμπουν την περίπτωση, ανάλογα με το είδος του ερωτήματος, στ΄ αρμόδια υγειονομικά όργανα (θεραπευτής – Α.Υ.Ε.), για νέα κρίση, θέτοντας υπόψη τα στοιχεία που κατά τη γνώμη τους, αποδεικνύουν αυτό. Υπενθυμίζουμε πάντως, ότι την αποφασιστική αρμοδιότητα για τη χορήγηση των πρόσθετων ειδών έχει ο Διοικητικός Διευθυντής και επομένως, δύναται να διενεργήσει οποιοδήποτε έλεγχο, πριν τη λήψη της τελικής απόφασής του (εγκριτική ή απορριπτική).

ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ


1. Σύμφωνα με το καθορισμένο ποσόν από το Δ.Σ.
2. Σύμφωνα με την τιμή της βάσης δεδομένων του “ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΙΜΩΝ”.
Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις απόδοσης της σχετικής δαπάνης ο ασφαλισμένος, εκτός των δικαιολογητικών που αναλυτικά αναφέρονται για κάθε είδος (εγγύηση, βεβαιώσεις καταστημάτων πώλησης, εγχειρίδιο, δήλωση συμμόρφωσης, γνωματεύσεις, κ.λ.π.) υποβάλλει:
α)υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86, για τα είδη υψηλού κόστους, στην οποία ο ασφαλισμένος θ΄ αναφέρει ότι το χορηγούμενο είδος θα το έχει στο σπίτι του και είναι υποχρεωμένος να το επιδεικνύει σε κάθε περίπτωση επιτόπιου ελέγχου από εντεταλμένο όργανο του Ιδρύματος, και
β)απόδειξη πώλησης (μηχανογραφική ή από φορολογική ταμειακή μηχανή) στην οποία θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ασφαλισμένου και θα περιγράφεται αναλυτικά το είδος (Γ.Ε Γ32/86/15-9-98 Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών). Ακόμα, θα αναγράφεται το S/N του είδους εφόσον απαιτείται και θα βεβαιώνεται ότι το προϊόν φέρει την ένδειξη CE.
Αποδίδεται το καθορισμένο από το Διοικητικό Συμβούλιο ποσόν που αναγράφεται, για κάθε είδος, στους συνημμένους καταλόγους, όταν δεν υπάρχει σύμβαση προμήθειας και ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ “ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΙΜΩΝ” ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, σύμφωνα με τον Ν.3580/2007, κατ’ αναλογία των οδηγιών που έχουν δοθεί με το Γ32/1217/25-10-2010 ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ της Δ/νσης Υγειονομικών Υπηρεσιών, που επεκτείνονται σε όλα τα είδη πρόσθετης περίθαλψης που χορηγεί το Ίδρυμα.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ.
Η τιμή Παρατηρητηρίου αναζητάται στο διαδικτυακό τόπο www.epromy.gr.
Στα καθορισμένα ποσά δεν έχει υπολογιστεί ο Φ.Π.Α, ο οποίος αποδίδεται στον
ασφαλισμένο και στη συνέχεια παρακρατείται η συμμετοχή του ασφαλισμένου που είναι 25%, για τα είδη και τους ασφαλισμένους που προβλέπεται συμμετοχή.

Ταυτόχρονα, με την απόδοση της σχετικής δαπάνης, θα ενημερώνεται υποχρεωτικά το βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου ενώ η αποτύπωση της παροχής θα εμφανίζεται στο ΟΠΣ, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για κάθε χορηγούμενο είδος (S/N, εγγύηση, τεχνικά χαρακτηριστικά, ημερομηνία χορήγησης, αποδοτέο ποσό κ.λ.π.).
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εγκυκλίου 27/2011, η απόδοση της δαπάνης, μπορεί να γίνεται και από Υποκατάστημα διαφορετικό από αυτό του τόπου κατοικίας, για τα είδη που δεν προβλέπεται γνωμάτευση της ΑΥΕ.
Για τις περιπτώσεις των νοσηλευομένων ασφαλισμένων που χρησιμοποιούν ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ είδη πρόσθετης περίθαλψής, ισχύουν οι οδηγίες του Γ32/573 /25-5-2011 Γ.Ε. της Δ/νσης Υγειονομιών Υπηρεσιών.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ


Συμμετοχή 25% στις δαπάνες χορήγησης των ειδών πρόσθετης περίθαλψης, γενικότερα, παρακρατείται μόνο, για τα είδη που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ.β.του Κανονισμού Συμμετοχής ΙΚΑ –ΕΤΑΜ.

Της συμμετοχής απαλλάσσονται:

1) τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων μόνο για τα είδη που είναι απαραίτητα για την άρση των συνεπειών του εργατικού ατυχήματος και
2) οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από παραπληγία ή τετραπληγία, για την προμήθεια όμως μόνο, αναπηρικών αμαξιδίων, τεχνητών μελών και ορθοπεδικών βοηθημάτων-μηχανημάτων. Αποδεικτικό στοιχείο για την απαλλαγή αποτελεί, είτε 1. η απόφαση απονομής του εξωϊδρυματικού επιδόματος, είτε 2. η γνωμάτευση της επιτροπής που είναι αρμόδια για τη χορήγηση του επιδόματος για τη διαπίστωση της παραπληγίας ή τετραπληγίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που λαμβάνουν παραπληγικό επίδομα του Ν. 3232/2004, ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ για αισθητικούς λόγους.
Σχετική η Εγκύκλιος 37/2004 της Δνσης Αναπηρίας και Κοινωνικής
Εργασίας.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Αντικατάσταση των ορθοπεδικών, ορθωτικών ειδών και τεχνητών μελών, είναι
δυνατή:
1) Μετά την πάροδο του προβλεπόμενου – κατά είδος – χρονικού διαστήματος,
εφόσον όμως τ΄ αρμόδια υγειονομικά όργανα και η Τεχνική Υπηρεσία διαπιστώσουν ολοκληρωτική φθορά του είδους, από τη φυσιολογική μέχρι τότε χρήση του (Γ.Ε.124463/10-5-82). Η παραπομπή στην Τεχνική Υπηρεσία ή στα αρμόδια υγειονομικά όργανα, θα γίνεται από τα Τμήματα Παροχών, τα οποία, με βάση την πινακίδα παροχών του ασφαλισμένου, θα ενημερώνουν τ΄ αρμόδια όργανα σχετικά με την ημερομηνία χορήγησης του είδους, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, το S/N, το χρόνο εγγύησης κ.λ.π.
Στις περιπτώσεις που τ΄ αρμόδια όργανα του Ιδρύματος, λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, δεν μπορούν να παράσχουν τη γνώμη τους για την κατάσταση του είδους που είχε χορηγηθεί, είναι δυνατή η αντικατάστασή του, μόνο, εάν η προμηθεύτρια εταιρία προσδιορίσει, αιτιολογήσει τη βλάβη και βεβαιώσει την αναγκαιότητα αντικατάστασης του είδους, λόγω ολοκληρωτικής φθοράς από τη φυσιολογική χρήση.
2) Στις περιπτώσεις, που τ΄ αρμόδια υγειονομικά όργανα, λόγω επιδείνωσης ή βελτίωσης της πάθησης του ασφαλισμένου ή αλλαγής της σωματικής διάπλασής του, μέσα σ΄ ένα εύλογο χρονικό διάστημα, εκτός των περιπτώσεων για τις οποίες αυτό έχει καθοριστεί, διαπιστώνουν, ότι το είδος που είχε χορηγηθεί δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο χορηγήθηκε, δηλαδή, την αποκατάσταση της υγείας του.
3) Στις περιπτώσεις που κάποιος λόγος ανώτερης βίας, ο οποίος όμως, αποδεδειγμένα διαπιστώνεται από το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο, προκάλεσε την
καταστροφή ή απώλεια του είδους π.χ. φωτιά, σεισμός, κλοπή κ.λ.π.
Ιδιαίτερα σημειώνουμε ότι, απλές δηλώσεις, υπεύθυνες δηλώσεις ή δηλώσεις ασφαλισμένων σε αστυνομικά τμήματα δεν θα γίνονται δεκτές, δεδομένου ότι, δεν
αποδεικνύουν το λόγο ανώτερης βίας που προκάλεσε την καταστροφή ή απώλεια του είδους. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που γίνεται επιτόπιος έλεγχος από δημόσια αρχή (πυροσβεστική, αστυνομία, τροχαία κ.λ.π.), η οποία βεβαιώνει το γεγονός αυτό, είναι δυνατή η αντικατάσταση του είδους.
Με ευθύνη των Διευθυντών των Υποκαταστημάτων και των Διευθυντών των Μονάδων Υγείας, να δοθεί με υπογραφή από ένα αντίγραφο της παρούσας εγκυκλίου με τους συνημμένους πίνακες, στους υπαλλήλους των Τμημάτων Παροχών, στους γιατρούς αντίστοιχης με τ΄ αναφερόμενα είδη ειδικότητας και στα μέλη των Α.Υ.Ε.

Συν:(3)κατάλογοι
(1)φύλλο

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚ/ΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΕΛΛΑΣ»


Την εγκύκλιο μπορείτε να την βρείτε και εδώ μαζί και με τους πίνακες για τα ποσά.
Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Πρόγραμμα για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των Ρομά



Ένα πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου θα καταγραφούν για πρώτη φορά συνολικά τα προβλήματα συνθηκών διαβίωσης και οι ανάγκες των Ρομά, καθώς επίσης η αναπηρία των αθίγγανων παιδιών και οι δυσλειτουργίες τους στη μάθηση, βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σεπτέμβριο του 2010, και αφορά όλους τους πληθυσμούς που διαβιούν σε καταυλισμούς, οικισμούς και περιφρονημένες συνοικίες της βόρειας Ελλάδας.

Το πρόγραμμα υλοποιεί το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέσω του ΕΣΠΑ, με στόχο την μείωση του μεγάλου ποσοστού εγκατάλειψης (περίπου 77%, σύμφωνα με τον τελευταίο υπολογισμό που έγινε το 2007) του σχολείου από τα παιδιά Ρομά, αλλά και του αριθμού των τσιγγανόπαιδων που δεν είχαν ποτέ επαφή με το σχολείο.

«Μέχρι το Σεπτέμβριο θα υπάρχει πλήρης εικόνα από την χαρτογράφηση των πληθυσμιακών και άλλων χαρακτηριστικών των οικισμών Ρομά» δήλωσε η καθηγήτρια ΠΤΔΕ του ΑΠΘ και υπεύθυνη του προγράμματος, Ευαγγελία Τρέσσου, και πρόσθεσε ότι με βάση τα ευρήματα δρομολογούνται δράσεις και παρεμβάσεις από εξειδικευμένους ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και εκπαιδευτικούς, προσαρμοσμένες σε κάθε οικισμό Ρομά ξεχωριστά. Στις δράσεις περιλαμβάνονται η ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών, υποστηρικτικά μαθήματα των παιδιών, ενίσχυση του ενδιαφέροντος των παιδιών για το σχολείο, ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών κ.α

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το 2013, και αφορά τους καταυλισμούς Αγίας Σοφίας, Περαίας και Υψωμάτων Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Πτολεμαϊδας, Τριφυλλοπάζαρου και Εργοχωρίου Βέροιας, τους οικισμούς Άρατου, Τοπείρου, Κυμερίων και Εύλαλου Θράκης, Ποντισμένου και Ηράκλειας Σερρών, καθώς και τις συνοικίες Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης, παραλίας Κατερίνης, Αλεξάνδειας Ημαθίας και Ορεστειάδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ώρα αποφάσεων για Βαρέα και αναπηρικές



Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι αλλαγές που επιβάλλει η τρόικα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) και στις αναπηρικές συντάξεις, όπου καθημερινά αποκαλύπτονται περιπτώσεις ενός ατελείωτου πάρτι που έχει στηθεί σε βάρος των ταμείων.

Για την αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ η επιτροπή, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, ετοιμάζει το σχετικό πόρισμα (σ. σ. θα παραδοθεί εντός του Ιουνίου), προκειμένου η νέα λίστα να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου περιλαμβάνοντας τουλάχιστον 200.000 - 250.000 λιγότερους εργαζομένους σύμφωνα με την οδηγία του επικαιροποιημένου μνημονίου. Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ΒΑΕ εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2015 (δε θίγονται όσοι έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά).

Ηδη η επιστημονική επιτροπή έχει ασχοληθεί με τα επιστημονικά κριτήρια που συσχετίζονται με τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα ή το προσδόκιμο ζωής. Μεταξύ άλλων, θα τεθούν υπόψη τα κυλιόμενα ωράρια, κυρίως τα νυχτερινά, η έκθεση σε καρκινογόνους και βιολογικούς παράγοντες, η εργασία σε ύψη ή σε μεγάλα βάθη, η εργασία στο ύπαιθρο και η έκθεση σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αιτήματα για ένταξη στη λίστα των ΒΑΕ αλλά και αιτήματα από εργοδοτικές οργανώσεις για έξοδο ειδικοτήτων από αυτήν. Η επιτροπή καλείται έως τις 15 Ιουνίου να γνωμοδοτήσει για την υπαγωγή ή εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Από... κόσκινο οι αναπηρικές

Εξάλλου, από «κόσκινο» θα περάσει το υπουργείο Εργασίας και τις αναπηρικές συντάξεις με στόχο σε βάθος τετραετίας οι αναπηρικές να περιοριστούν κατά 60.000. Αυτήν την εβδομάδα συγκροτεί ειδική επιστημονική επιτροπή, η οποία θα καθορίσει το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη, για όλα τα ταμεία και για το Δημόσιο, με εκατοστιαία αναλογία σε ένα Ενιαίο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας. Η ίδια επιτροπή θα καθορίσει και τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων θα καθορίζεται «επ' αόριστον». Από την 1η/9/2011 θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που θα εξασφαλίσει ενιαία υγειονομική κρίση για τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων. Στο ΚΕΠΑ θα υπάγεται ειδικό σώμα ιατρών υγειονομικών επιτροπών αναπηρίας. Οι γιατροί θα αξιολογούνται από επταμελή επιτροπή και, ανά εξάμηνο, θα επιλέγονται με κλήρωση όσοι θα συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές και θα αποφασίζουν το ποσοστό αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας και το ποσοστό αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη γνωμάτευση. Για το αδιάβλητο των κρίσεων, η κλήρωση θα διεξάγεται την ίδια ημέρα της συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής. Από τις επιτροπές θα περάσουν όσοι δεν έχουν μόνιμη ανικανότητα (με βάση το νόμο που καθορίζει τις ασθένειες) και όσοι εισπράττουν αναπηρικές συντάξεις που έχουν θεωρηθεί ως οριστικές. Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας θεωρούνται οριστικές μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών εφόσον:

- Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 7 συνεχόμενων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει υποβληθεί σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από υγειονομικές επιτροπές.

- Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 5 συνεχόμενων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει εξεταστεί τουλάχιστον δύο φορές από υγειονομικές επιτροπές.

Οσοι απολέσουν το δικαίωμα της σύνταξης λόγω αναπηρίας θα χάσουν τις συντάξεις τους. Θα μπορούν, ωστόσο, να μετρήσουν το χρόνο αναπηρίας ως συντάξιμο για να κατοχυρώσουν δικαίωμα λήψης σύνταξης λόγω γήρατος (με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την ηλικία).

Τυφλοί που παίζουν... τάβλι

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι παρά τη μείωση τα τελευταία χρόνια των αναπηρικών συντάξεων, το ποσοστό τους επί του συνόλου των συντάξεων παραμένει υψηλό σε σχέση με το μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ενωσης (8%), ενώ σε ορισμένες περιοχές αγγίζει ακόμη και το 50%. H έρευνα - επανεξέταση για τις μη οριστικές αναπηρικές συντάξεις θα γίνει σε όσες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν δυσανάλογα υψηλά ποσοστά αναπήρων (έως 25% στα Χανιά, 24,7% στο Ρέθυμνο και στη Λευκάδα, 21,5% στην Καρδίτσα και στη Λέσβο έναντι 9,3% που είναι στη Σάμο και 8,9% στην Αθήνα). Οι καταγγελίες για αναπήρους - «μαϊμούδες» βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Σε χωριό της Λακωνίας συνταξιούχος πήρε σύνταξη το 1993 από τον ΟΓΑ με 67% αναπηρία και το 1997 με 100% αναπηρία κι επιπλέον επίδομα νοσοκόμου, αλλά οι συγχωριανοί του τον βλέπουν στο Γύθειο να πίνει τα ουζάκια του. Μάλιστα, στο ίδιο χωριό ένας τυφλός που έπαιρνε 1.000 ευρώ το μήνα εντοπίστηκε από ανθρώπους του ΟΓΑ να παίζει τάβλι στο καφενείο!


Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχημένη η συνάντηση EDF - Χ. Μπαρόζο


Ισχυρές δεσμεύσεις στην αντιπροσωπεία του EDF


Αντιπροσωπεία του EDF (Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) με επικεφαλής τον πρόεδρό του Ιωάννη Βαρδακαστάνη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο την Τρίτη 31 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση, που έδωσε την ευκαιρία να πέσουν στο τραπέζι τα επόμενα βήματα για την αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίστηκε αρχικά επιτυχής. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η αντιπρόεδρος του EDF Erzsebet Földesi, ο γραμματέας Rodolfo Cattani και ο διευθυντής Javier Güemes.

Ο κ. Μπαρόζο, αναγνωρίζοντας το EDF ως κύριο εκπρόσωπο του αναπηρικού κινήματος για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμφώνησε με την πρόταση του EDF για τη διεξαγωγή Ευρωπαϊκής Συνάντησης Κορυφής για την Αναπηρία, στην οποία θα μετάσχουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου με την ηγεσία του EDF. Δεσμεύτηκε επίσης να ασκήσει πίεση στα κράτη μέλη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, σε περιόδους κρίσης.

- Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κορυφής για την Αναπηρία

Ο πρόεδρος Μπαρόζο συμφώνησε στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κορυφής για την Αναπηρία, ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία, που ζητούσε το αναπηρικό κίνημα. Οι πρόεδροι τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν συμφωνήσει να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις και τα ζητήματα της αναπηρίας σε όλη την ΕΕ με την ηγεσία του EDF. Η 1η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κορυφής για την Αναπηρία θα γίνει πριν το τέλος του 2011 και θα πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια.

- Σύμβαση του ΟΗΕ: Από τα λόγια στις πράξεις

Συζήτηση διεξήχθη για τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η επικύρωση της Σύμβασης από την ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους αποτέλεσε ορόσημο για το αναπηρικό κίνημα. Στη συνάντηση ο κ. Μπαρόζο αποδέχτηκε την πρόταση του EDF και δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και την Ολομέλεια των Γενικών Διευθυντών, με την παρουσία εκπροσώπων του EDF.

- Κρίση : Αποτελεσματικά μέτρα για τα άτομα με αναπηρία

Ένα από τα πλέον ανησυχητικά θέματα που έθεσε στον πρόεδρο Μπαρόζο το EDF είναι οι επιπτώσεις στα άτομα με αναπηρία των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Για αυτό το θέμα ο κ. Μπαρόζο δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί στην κατεύθυνση της διασφάλισης των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, κάνοντας χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ευρώπη 2020, ατζέντα για τις νέες δεξιότητες και την απασχόληση και την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα κατά της φτώχειας, καθώς και την Στρατηγική για την Αναπηρία 2010 - 2020.

Οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά η Επιτροπή δεσμεύεται να ζητήσει από τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρία, όταν λαμβάνουν τέτοια μέτρα. Ο κ. Μπαρόζο τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της στερεότυπης αρνητικής εικόνας των ατόμων με αναπηρία που αναπτύσσονται σε περιόδους κρίσης. Από την πλευρά του το EDF θέλει να βεβαιωθεί ότι 80 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρία δεν θα είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν την κρίση, για την οποία άλλωστε δεν ευθύνονται.

Ο πρόεδρος του EDF και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Το EDF μπορεί να είναι ικανοποιημένο με αυτή την εξέλιξη: υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ λόγων και έργων. Συνεπώς χαιρετίζουμε αυτές τις ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις του προέδρου Μπαρόζο, αναμφίβολα όμως θα κριθούν στην πράξη κατά την υλοποίησή τους. Αυτή η συνάντηση μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όλα κρίνονται στη πράξη».

Αντιπροσωπεία του EDF (Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) με επικεφαλής τον πρόεδρό του Ιωάννη Βαρδακαστάνη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο την Τρίτη 31 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση, που έδωσε την ευκαιρία να πέσουν στο τραπέζι τα επόμενα βήματα για την αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίστηκε αρχικά επιτυχής.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η αντιπρόεδρος του EDF Erzsebet Földesi, ο γραμματέας Rodolfo Cattani και ο διευθυντής Javier Güemes.

Ο κ. Μπαρόζο, αναγνωρίζοντας το EDF ως κύριο εκπρόσωπο του αναπηρικού κινήματος για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμφώνησε με την πρόταση του EDF για τη διεξαγωγή Ευρωπαϊκής Συνάντησης Κορυφής για την Αναπηρία, στην οποία θα μετάσχουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου με την ηγεσία του EDF. Δεσμεύτηκε επίσης να ασκήσει πίεση στα κράτη μέλη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, σε περιόδους κρίσης.

- Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κορυφής για την Αναπηρία

Ο πρόεδρος Μπαρόζο συμφώνησε στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κορυφής για την Αναπηρία, ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία, που ζητούσε το αναπηρικό κίνημα. Οι πρόεδροι τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν συμφωνήσει να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις και τα ζητήματα της αναπηρίας σε όλη την ΕΕ με την ηγεσία του EDF. Η 1η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κορυφής για την Αναπηρία θα γίνει πριν το τέλος του 2011 και θα πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια.

- Σύμβαση του ΟΗΕ: Από τα λόγια στις πράξεις

Συζήτηση διεξήχθη για τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η επικύρωση της Σύμβασης από την ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους αποτέλεσε ορόσημο για το αναπηρικό κίνημα. Στη συνάντηση ο κ. Μπαρόζο αποδέχτηκε την πρόταση του EDF και δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και την Ολομέλεια των Γενικών Διευθυντών, με την παρουσία εκπροσώπων του EDF.

- Κρίση: Αποτελεσματικά μέτρα για τα άτομα με αναπηρία

Ένα από τα πλέον ανησυχητικά θέματα που έθεσε στον πρόεδρο Μπαρόζο το EDF είναι οι επιπτώσεις στα άτομα με αναπηρία των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Για αυτό το θέμα ο κ. Μπαρόζο δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί στην κατεύθυνση της διασφάλισης των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, κάνοντας χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ευρώπη 2020, ατζέντα για τις νέες δεξιότητες και την απασχόληση και την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα κατά της φτώχειας, καθώς και την Στρατηγική για την Αναπηρία 2010 - 2020.

Οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά η Επιτροπή δεσμεύεται να ζητήσει από τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρία, όταν λαμβάνουν τέτοια μέτρα. Ο κ. Μπαρόζο τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της στερεότυπης αρνητικής εικόνας των ατόμων με αναπηρία που αναπτύσσονται σε περιόδους κρίσης. Από την πλευρά του το EDF θέλει να βεβαιωθεί ότι 80 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρία δεν θα είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν την κρίση, για την οποία άλλωστε δεν ευθύνονται.

Ο πρόεδρος του EDF και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Το EDF μπορεί να είναι ικανοποιημένο με αυτή την εξέλιξη: υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ λόγων και έργων. Συνεπώς χαιρετίζουμε αυτές τις ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις του προέδρου Μπαρόζο, αναμφίβολα όμως θα κριθούν στην πράξη κατά την υλοποίησή τους. Αυτή η συνάντηση μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όλα κρίνονται στη πράξη».


Διαβάστε περισσότερα...

Ρεκόρ Ευρώπης Σταθελάκου-Λέτκα


Δύο νέα ευρωπαϊκά και 41 εθνικά ρεκόρ, σημειώθηκαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αθλητών με αναπηρία, που διοργάνωσε η ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης του Πεκίνου, Πασχάλης Σταθελάκος, περίπου τέσσερις μήνες μετά την κατάκτηση δύο μεταλλίων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας, κατέρριψε το δικό του ρεκόρ Ευρώπης στη σφαίρα (κατηγορία 40) με 12.12μ. Το προηγούμενο ρεκόρ του ήταν 12.00μ, από τη διοργάνωση της Νέας Ζηλανδίας.

Στο μήκος των ανδρών (κατηγορία 35), ο Ιωάννης Λέτκας σημείωσε νέο ρεκόρ Ευρώπης με 3.80μ.

Ο Παναγιώτης Μανέτας, στο πένταθλο (κατηγορία 36), σημείωσε επίδοση, που ισοδυναμεί με νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ, αλλά αναμένεται η επιβεβαίωση της βαθμολογίας, από την παγκόσμια ομοσπονδία (IPC).



Διαβάστε περισσότερα...

Συγχωνεύονται σε 22 οι 91 μονάδες φροντίδας


Σε κάθε διοικητική περιφέρεια θα λειτουργεί ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού και Οικογένειας (ΟΚΦΠΟ) και ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΟΚΦΑ).

Συγχωνεύονται σε 22 οι 91 μονάδες φροντίδας


Σε συγχωνεύσεις δεκάδων προνοιακών ιδρυμάτων προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Οπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, κ. Γιώργος Κατριβάνος, οι 91 μονάδες κοινωνικής φροντίδας συγχωνεύονται σε 22 οργανισμούς κοινωνικής φροντίδας.

Σε κάθε διοικητική περιφέρεια θα λειτουργεί ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού και Οικογένειας (ΟΚΦΠΟ) και ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΟΚΦΑ). Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Αττικής, τα δέκα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) συνενώνονται σε δύο. Το πρώτο είναι ο ΟΚΦΠΟ, στον οποίο υπάγονται το Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα", το Αναρρωτήριο Πεντέλης και οι παιδουπόλεις "Αγιος Ανδρέας" και "Αγία Βαρβάρα".

Το δεύτερο είναι ο ΟΚΦΑ, στο οποίο υπάγονται το Κέντρο Αναπήρων Παίδων Βούλας, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων Παίδων, Δυτικής Αθήνας και Ανατολικής Αθήνας, το Μιχαλήνειο Κέντρο Προστασίας Παιδιών και το Παιδικό Αναπτυξιακό Κέντρο Πειραιά.

Ομοίως, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργείται ένας ΟΚΠΦΟ (Παπάφειο) και ένας ΟΚΦΑ (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πέλλας, Ημαθίας και Χαλκιδικής, ΙΚΠ "Αγιος Παντελεήμων", Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης Θεσσαλονίκης, ΚΑΦΚΑ Νιγρίτας, ΚΑΑΜΕΑ Σερρών, ΚΕΠΕΠ "Αγιος Δημήτριος" Θεσσαλονίκης και Σιδηροκάστρου).

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης δημιουργείται ένας ΟΚΦΠΟ (Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Δράμας, Παιδόπολη "Αγιος Γεώργιος" Καβάλας) και ένας ΟΚΦΑ (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Καβάλας, Ροδόπης, Ξάνθης, Εβρου, Αργους Ορεστικό, Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων Παίδων Κομοτηνής, Καβάλας και Δράμας).



Δείτε επίσης: 

Διαβάστε περισσότερα...

Special Olympics - Special Artists στο Ηρακλειδών


Special Olympics - Special Artists στο Ηρακλειδών

Με την ευκαιρία των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, που θα διεξαχθούν από τις 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, στην Αθήνα, παρουσιάζεται στο Μουσείο Ηρακλειδών η έκθεση “Special Olympics – Special Artists” με έργα ζωγραφικής, σχέδια, υδατογραφίες και πυρογραφίες, που φιλοτέχνησαν μαθητές των E.E.E.E.K. (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης) Ηρακλείου Αττικής, ειδικά για την περίσταση.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου, από 7 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου και θα έχειελεύθερη είσοδο.

Στόχος του Μουσείου Ηρακλειδών είναι, όχι μόνο να τιμήσει τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics 2011 αλλά κυρίως να συμβάλλει στη προώθηση του Κινήματος των Special Olympics στην Ελλάδα και στη διαμόρφωση θετικής στάσης της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με διανοητική αναπηρία.

Τα Special Olympics Ελλάς ιδρύθηκαν το 1987 ως ένα μη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό σωματείο με σκοπό την ένταξη των Ελλήνων με διανοητική αναπηρία στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics, προσφέροντας σε αυτούς τη δυνατότητα να αναδείξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους και να τις προβάλλουν στην παγκόσμια κοινότητα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Ταυτόχρονα, ανέλαβαν την ευθύνη να εμπνεύσουν στην ελληνική κοινωνία και την πολιτεία το σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων με διανοητική αναπηρία, τις ξεχωριστές ανάγκες τους και την πεποίθηση ότι αποτελούν χρήσιμα και ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας.

Ώρες λειτουργίας

Τρί - Σαβ 13:00-21:00
Κυρ 11:00-19:00
Δευτέρα - κλειστά





Πηγή: http://www.e-go.gr
Διαβάστε περισσότερα...