Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Συνέδριο για την πρόληψη του καπνίσματος


Το πρώτο σημαντικό συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την αιγίδα των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, του Πανεπιστημίου Harvard και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι ευαισθητοποιημένο σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη του καπνίσματος ενώ παράλληλα, συνεργάζεται με κυβερνητικούς και μη φορείς ,δημιουργώντας εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία.
Όπως είπε η υπουργός, οι εκπαιδευτικοί παροτρύνονται να υλοποιήσουν τα προγράμματα αγωγής υγείας, με θέμα την πρόληψη του καπνίσματος.

Στόχος όλων αυτών των προσπαθειών είναι να αρχίσουν να μειώνονται οι καπνιστές. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί, αφού οι νέοι που προστίθενται στο πληθυσμό των καπνιστών κάθε χρόνο υπολογίζονται σε 50.000.

Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνη για τα έμβρυα η ουσία τρικλοζάνη


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριδας προειδοποιούν ότι το χημικό τρικλοζάνη που περιέχεται σε προϊόντα  καθημερινής  χρήσης μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες στα έμβρυα.
Η τρικλοζάνη είναι μια ισχυρή αντιβακτηριακή ουσία που αναπτύχθηκε πριν από περίπου μισό αιώνα. Περιέχεται σε πλήθος προϊόντων, όπως σε οδοντόκρεμες, αποσμητικά, υγρά σαπούνια για τα χέρια, υγρά απορρυπαντικά για πλύσιμο των ρούχων, ακόμη και σε κάποια παιχνίδια.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης των ειδικών από τη Φλόριδα, πειράματα που διεξήχθησαν σε πρόβατα έδειξαν ότι η ουσία παρεμβαίνει σε ένα ένζυμο το οποίο επιτρέπει στα οιστρογόνα να κυκλοφορούν στη μήτρα.
Τα οιστρογόνα βοηθούν να παραμένει ανοιχτή η κεντρική αρτηρία που τροφοδοτεί το έμβρυο με πλούσιο σε οξυγόνο αίμα. Αν υπάρχει έλλειψη της ορμόνης, η αρτηρία εμφανίζει στένωση και μειώνεται η παροχή οξυγόνου στο έμβρυο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικές βλάβες.

Διαβάστε περισσότερα...

Κόψτε το τσιγάρο και «ανεβάστε» τη διάθεσή σας


Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι η διακοπή του καπνίσματος δεν βοηθά μόνο στη σωματική υγεία αλλά και στην ψυχική ανάταση.

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Κρίστοφερ Κάλερ του Κέντρου Μελετών για το Αλκοόλ και τον Εθισμό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν, διεξήχθη σε 236 άνδρες και γυναίκες που, εκτός από καπνιστές, ήταν και φανατικοί φίλοι του αλκοόλ. Μετά από προσπάθειες των εθελοντών, με τη βοήθεια των επιστημόνων, να κόψουν το τσιγάρο, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ψυχική κατάστασή τους βελτιώθηκε σημαντικά.

Όσο περισσότερο χρόνο διατηρήθηκε η αποχή από το κάπνισμα, τόσο λιγότερα συμπτώματα αρνητικής ψυχικής διάθεσης είχαν οι εθελοντές. Όσοι δεν κατάφεραν καθόλου να κόψουν το τσιγάρο παρέμειναν οι πιο καταθλιπτικοί από όλους τους άλλους μέχρι το τέλος της μελέτης.
Ο Κάλερ δήλωσε «ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το κάπνισμα όντως αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για να μετριάζονται τα αρνητικά συναισθήματα και η κατάθλιψη, ακόμα κι αν μερικοί καπνιστές δικαιολογούν τη συνήθειά τους σε αυτή τη βάση». Όπως είπε, «το αντίθετο ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει: το κόψιμο του τσιγάρου μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και δυστυχίας».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα έρευνας στη νικοτίνη και τον καπνό «Nicotine and Tobacco Research».


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο κοντά σε εξέταση ακριβείας για τη διάγνωση του αυτισμού


Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια εξέταση εγκεφάλου που μπορεί να διαγνώσει τον αυτισμό με μεγάλη ακρίβεια και αντικειμενικότητα.
Το τεστ, που χρησιμοποιεί μηχανήματα συμβατικής μαγνητικής απεικόνισης (MRI) και αποτελεί επίτευγμα της ομάδας του καθηγητή ψυχιατρικής Νίκολας Λάνγκε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Εργαστηρίου Νευροστατιστικής του νοσοκομείου ΜακΛιν της Μασαχουσέτης, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα, παρουσιάστηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα αυτισμού «Autism Research».
Η νέα τεχνική επιτρέπει στους επιστήμονες να αναλύουν τον εγκέφαλο των νέων και να εντοπίζουν έγκαιρα νευρωνικά ίχνη που παραπέμπουν σε μελλοντικό αυτισμό. Οι ερευνητές, αφού συνέκριναν τους εγκεφάλους 30 αυτιστικών και 30 υγιών ατόμων, μπόρεσαν να προσδιορίσουν ορισμένες κρίσιμες εγκεφαλικές διαφορές στα νευρωνικά κυκλώματα, κυρίως στις περιοχές που σχετίζονται με τη γλώσσα και τα συναισθήματα, πριν καν εκδηλωθούν με σαφήνεια τα συμπτώματα του αυτισμού στην εξωτερική συμπεριφορά.

Όπως είπε ο Λάνγκε, τα ευρήματα θεωρούνται ακόμα προσωρινά και είναι νωρίς για να εφαρμοστεί το νέο τεστ σε κλινικό επίπεδο,  αν όμως επιβεβαιωθούν από νέες μεγαλύτερες έρευνες, θα οδηγήσουν στην αντικατάσταση των τωρινών υποκειμενικής (μη βιολογικής) φύσης εξετάσεων διάγνωσης του αυτισμού με τη βοήθεια ερωτηματολογίων.
Ο αυτισμός πλήττει περίπου ένα στα 100 παιδιά. Τα αγόρια πλήττονται τέσσερις φορές πιο συχνά από όσο τα κορίτσια. Οι αυτιστικοί χαρακτηρίζονται από δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις και την επικοινωνία με άλλα άτομα, καθώς και αδυναμία κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων. 

Διαβάστε περισσότερα...

Η απιστία «κρύβεται» στα γονίδια;


Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι εντόπισαν ένα γονίδιο που αυξάνει τις πιθανότητες της απιστίας.

Οι ερευνητές, υπό τον Τζάστιν Γκαρσία του Πανεπιστημίου Μπίνγκαμτον της Νέας Υόρκης (SUNY), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail», αφού μελέτησαν 180 νέους και νέες σχετικά με τις απόψεις τους για τις διαπροσωπικές σχέσεις, στη συνέχεια εστίασαν την προσοχή τους στο γονίδιο DRD4, που επηρεάζει το επίπεδο της χημικής ουσίας ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου το ένα τέταρτο των νέων που διέθεταν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου είχε διπλάσιες πιθανότητες να απιστήσει τον/ την σύντροφό του.
Λόγω της λειτουργίας της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η προοπτική απιστίας δημιουργεί το ίδιο αίσθημα με αυτό ενός χαρτοπαίκτη που βλέπει την τύχη του να αλλάζει και να κερδίζει ή ενός αλκοολικού που απολαμβάνει ακόμη ένα ποτό.

Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζουμε φίλους, όταν αλλάζουμε και ενδιαφέροντα


Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, οι φιλίες των ανθρώπων χαρακτηρίζονται από το «σύνδρομο της κοινωνικής πεταλούδας».

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Σαουθάμπτον και του Λονδίνου (Royal Holloway) και του Ινστιτούτου Ζωολογίας του Ζωολογικού Κήπου της βρετανικής πρωτεύουσας, υπό τον Τζον Μπράιντεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Interface» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που ενθουσιάζονται εξίσου για κοινά ενδιαφέροντα δημιουργούν ισχυρούς φιλικούς δεσμούς. Όμως, οι δεσμοί αυτοί συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τη ρήξη, καθώς τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων αλλάζουν, οπότε μαζί τους αλλάζουν και οι φιλίες.

Οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους τύπου Facebook, όπου οι άνθρωποι δημιουργούν online φιλικές κοινότητες με βάση κάποιο χόμπι ή κοινό ενδιαφέρον, όπως η μουσική, η πολιτική, η θρησκεία, το επάγγελμα, ο αθλητισμός κ.α..
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σταδιακά οι φίλοι ομαδοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε «κλίκες», που αποτελούν τμήματα ενός πολύπλοκου κοινωνικού δικτύου. 

Διαβάστε περισσότερα...

«Φονιάς» ο καρκίνος του πνεύμονα


Ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους φέτος από Καρκίνο του πνεύμονα ενώ, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, ο αριθμός πρόκειται να ξεπεράσει τους 2,2 εκατ. μέχρι το 2020.

Όσον αφορά τον δείκτη επιβίωσης των νοσούντων, είναι πολύ χαμηλός, αφού λιγότερο από το 15% των ασθενών ζουν λίγο παραπάνω από 5 χρόνια ,ενώ το 74-85% των περιπτώσεων είναι θανατηφόρες.

Ο καρκίνος του πνεύμονα πλήττει περισσότερο τις ανεπτυγμένες χώρες, το προσδόκιμο ζωής για τους πλούσιους ασθενείς, όμως, είναι υψηλότερο από εκείνο των φτωχών.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια «επιδημία» ο σακχαρώδης διαβήτης


Με τους διαβητικούς να ξεπερνούν τα 246 εκατ. σε όλο τον κόσμο, η συγκεκριμένη ασθένεια, τείνει να λάβει χαρακτηριστικά παγκόσμιας επιδημίας, σύμφωνα με τον διευθυντή της Γ' Παθολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Ο κ. Σταύρος Παππάς, κάνει λόγο για πάνω από 1 εκατ. άτομα στην Ελλάδα που πάσχουν από την συγκεκριμένη νόσο.

Σύμφωνα με μελέτες, κάθε 24 ώρες διαγιγνώσκονται 3.600 νέες περιπτώσεις διαβήτη. Το τραγικό είναι ότι το 25% της «δεξαμενής» των διαβητικών αποτελούν σήμερα παιδιά και αυτό οφείλεται στην αλματώδη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Πρόσφατη μελέτη σε μαθητές δημοτικού στο νομό Αττικής έδειξε ότι το 27,8% των αγοριών ήταν υπέρβαρα και το 12,3% παχύσαρκα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα κορίτσια ήταν 26,5% και 9,9%. Ανάλογη μελέτη στο νομό Θεσσαλονίκης είχε παρόμοια ευρήματα (22,2% υπέρβαρα και 4,1% παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 11-17 ετών).


Διαβάστε περισσότερα...

10 συμβουλές για λιγότερες ημικρανίες




Τον έχετε νιώσει ποτέ; Αυτόν τον εξουθενωτικό πόνο στη μια πλευρά του κεφαλιού, που «κοκαλώνει» τον σβέρκο, κάνει τα μάτια να κλείνουν, τον ήχο να φαντάζει ανυπόφορος και το στομάχι να «γυρίζει» σαν τρελό; Ημικρανία είναι - και οτιδήποτε μπορεί να ελαττώσει τις κρίσεις και την έντασή τους, μοιάζει με μάννα εξ ουρανού...

Σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες, ένα στα εννέα παιδιά και ένας στους 12 άντρες υπολογίζεται ότι πάσχουν από ημικρανία - μια νευρολογική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις πονοκεφάλου (με τον πόνο να εκδηλώνεται συνήθως στην μία πλευρά του κεφαλιού), που συνοδεύονται από συνδυασμούς συμπτωμάτων, όπως η ναυτία, ο έμετος και η ευαισθησία στο φως και στον θόρυβο.

Οι απλές, καθημερινές δραστηριότητες τυπικά επιδεινώνουν τον πόνο, ενώ οι κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν από αρκετές ώρες έως μία-δύο ημέρες και συχνά είναι εξουθενωτικές.

Το 10% περίπου των πασχόντων έχουν μια αύρα ή κάποια προειδοποιητική ένδειξη πριν από την κρίση, όπως το να βλέπουν ένα φως να τρεμοσβήνει, μια διαταραχή της οράσεως ή του λόγου, σύγχυση και μούδιασμα ή «μυρμήγκιασμα» ενός άκρου.

Η ημικρανία μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή στις ενήλικες, νεαρές γυναίκες. Μολονότι είναι ανίατη, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τα κατάλληλα μέτρα αυτοβοήθειας, τις απαιτούμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής και την σωστή ιατρική φροντίδα.

Οι πάσχοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η Ελ ΜακΦέρσον, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Μπεν Άφλεκ, εκδηλώνουν κατά μέσον όρο 13 κρίσεις τον χρόνο.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επινοηθεί αρκετές θεραπείες και φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν τους πάσχοντες. Μερικά από τα φάρμακα περιορίζουν ή καταπραΰνουν τα συμπτώματα, ενώ άλλα μειώνουν τη συχνότητα και τη διάρκεια των ημικρανικών κρίσεων. Παρ’ όλα αυτά, οριστική θεραπεία δεν υπάρχει – και στην αγωγή που συνιστούν οι γιατροί, σημαντική θέση κατέχουν ορισμένα μέτρα του τρόπου ζωής που περιορίζουν την εμφάνιση και την σοβαρότητα των κρίσεων.

Η εφημερίδα Daily Mail δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα έναν δεκάλογο αυτοβοήθειας.

Αποφύγετε τις αιτίες

Κρατήστε για λίγες εβδομάδες ένα ημερολόγιο, για να δείτε εάν η ημικρανία σας εκδηλώνεται έπειτα από συγκεκριμένα γεγονότα ή συνθήκες. Συνηθισμένοι παράγοντες που μπορεί να δώσουν έναυσμα για μια κρίση είναι το κάπνισμα (η νικοτίνη πιστεύεται ότι συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου), η πολύ έντονη γυμναστική, το στρες, οι αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου, το «πιάσιμο» του αυχένα και τα οδοντικά προβλήματα.

Προσέξτε το σάκχαρό σας

Η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αποτελεί συνηθισμένο εκλυτικό παράγοντα ημικρανίας, επειδή προκαλεί αύξηση της πίεσης. Να τρώτε κάθε τέσσερις ώρες και να μην περνάτε περισσότερες από 12 ώρες το βράδυ νηστικοί. Να προτιμάτε επίσης τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως φρούτα, λαχανικά και λίγων λιπαρών ή άπαχο γιαούρτι και τυρί. Αντιθέτως, να αποφεύγετε τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, τα γλυκά και τα ροφήματα με ζάχαρη.

Μην το παρακάνετε με την καφεΐνη

Η πολλή καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια ημικρανική κρίση. Περισσότερα από 300 mg καφεϊνης την ημέρα (αντιστοιχούν σε πέντε φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ) μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα. Προσπαθήστε να πίνετε λιγότερους καφέδες ή αλλάξτε σε ντεκαφεϊνέ. Να θυμάστε πως και η σοκολάτα, το τσάι, αλλά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, περιέχουν καφεΐνη.

Προσοχή στα πρόσθετα

Πολλοί πάσχοντες από ημικρανία αναφέρουν ευαισθησία σε ορισμένα πρόσθετα των τροφίμων, όπως η μονονατρική γλουταμάτη (υπάρχει λ.χ. σε ορισμένα τυριά, αποξηραμένες ντομάτες και κρέατα σε κονσέρβα), η ασπαρτάμη (είναι τεχνητό γλυκαντικό), η ταρτραζίνη (είναι μια κίτρινη χρωστική που χρησιμοποιείται λ.χ. σε ροφήματα με ανθρακικό), διάφοροι θειωτικοί παράγοντες (υπάρχουν στο κρασί) και το βενζοϊκό νάτριο (υπάρχει λ.χ. σε ορισμένες γαρίδες, μαργαρίνες, αναψυκτικά και γλυκά).

Μασήστε πιπερόριζα

Μελέτες έχουν δείξει πως όταν μασάει κανείς ωμή πιπερόριζα καταπραΰνεται η ναυτία και τα πεπτικά προβλήματα που συχνά συνοδεύουν την ημικρανική κρίση. Η πιπερόριζα φαίνεται επίσης ότι καταστέλλει τη δράση των προσταγλανδινών – μιας ομάδας ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, ενεργοποιώντας μια ημικρανική κρίση.

Να τρώτε πρωτεΐνες

Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί πάσχοντες από ημικρανία έχουν στον εγκέφαλό τους χαμηλά επίπεδα μιας ουσίας που λέγεται σεροτονίνη. Για να τα αυξήσετε, να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι μπανάνες, τα φασόλια, ο αρακάς, τα καρύδια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Να πίνετε νερό

Η αφυδάτωση είναι συνηθισμένος εκλυτικός παράγοντας ημικρανίας. Οι ιστοί που περιβάλλουν τον εγκέφαλο αποτελούνται κυρίως από νερό και, όταν χάνουν νερό, συρρικνώνονται, με συνέπεια ερεθισμό και πόνο. Να πίνετε καθημερινά ένα έως δύο λίτρα νερό.

Πάρτε συμπληρώματα

Το 5ΗΤΡ μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να είναι λιγότερο ευάλωτος στις ημικρανικές κρίσεις, ενώ το συνένζυμο Q10 μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των ημικρανιών.

Να τρώτε μαγνήσιο

Η μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου πιστεύεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – και τα δύο σχετίζονται με τις ημικρανικές κρίσεις. Τα φρέσκα, σκουροπράσινα λαχανικά, ο πολτός τομάτας, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, ο αρακάς, οι πατάτες, οι μπανάνες και η μαγιά είναι μερικά από τα τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο.

Δοκιμάστε τη γιόγκα

Η γιόγκα θεωρείται «φάρμακο» εναντίον του στρες, ενώ καταπραΰνει διάφορα ενοχλήματα και πονάκια παντού στο σώμα. Ορισμένες στάσεις της, εξάλλου, καταπραΰνουν την δυσκαμψία στον αυχένα και στους ώμους.

Tips


Εάν εκδηλώσετε μια ημικρανική κρίση που έχει συμπτώματα διαφορετικά από τα συνηθισμένα για εσάς και σας κάνει να ανησυχείτε, συμβουλευθείτε αμέσως τον γιατρό σας.


Info


Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας www.headaches.org

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...