Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Το 40% των καρκίνων οφείλεται σε ιούς



Σύμφωνα με Σουηδούς επιστήμονες
.
Οι ιοί μπορεί βρίσκονται πίσω από το 40% των καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του εγκεφάλου και της λευχαιμίας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.Εάν το εύρημα αυτό επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για προληπτικούς εμβολιασμούς εναντίον αρκετών μορφών καρκίνων, που θα μειώσουν δραματικά τη συχνότητα εμφάνισής τους.

Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό πως μερικές μορφές καρκίνου προκαλούνται από ιούς, αλλά έως τώρα οι ειδικοί πίστευαν πως αυτές οι περιπτώσεις κάλυπταν περίπου το 10% του συνόλου.

Οι πιο γνωστοί ογκογόνοι ιοί είναι ορισμένα στελέχη των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που ευθύνονται για καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού και του στόματος, και οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C που προκαλούν καρκίνο του ήπατος ενώ ένας άλλος ιός που σχετίζεται με τον καρκίνο είναι ο Έπσταϊν-Μπαρ (καρκίνοι του αίματος και του λεμφικού συστήματος).

Επιστήμονες από το Ίδρυμα Καρολίνσκα, στη Σουηδία, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως εντόπισαν σε μεγάλο ποσοστό μυελοβλαστωμάτων ίχνη του κυτταρομεγαλοϊού. Πρόκειται για το συνηθέστερο καρκίνο του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία, καθώς ευθύνεται για το 15-20% των κρουσμάτων της νόσου.

Ο δε κυτταρομεγαλοϊός είναι ένας ιός που υπάρχει σε πάρα πολλούς ανθρώπους, δίχως όμως να αρρωσταίνει σοβαρά τους περισσότερους (φορείς είναι λ.χ. έξι στα δέκα παιδιά ηλικίας 6 ετών και εννέα στους δέκα ηλικιωμένους άνω των 80 ετών).

Επιπλέον, ο νομπελίστας καθηγητής Χάραλντ τσουρ Χάουζεν, ο οποίος μαζί με συναδέλφους του ανακάλυψε την δεκαετία του ’80 την συσχέτιση HPV-καρκίνου του τραχήλου, εκτιμά πως θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα αντίστοιχες ανακαλύψεις ενώ είναι πεπεισμένος ότι πολλοί ιοί του δέρματος, του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα θα αποκαλυφθεί πως σχετίζονται με ιούς.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αγνοούνται» χιλιάδες «μαϊμού» ανάπηροι



Πληγή για τη χώρα τα κρούσματα διαφθοράς.

Εκτός από τους «μαϊμού» ανάπηρους που έπαιρναν προνοιακά επιδόματα υπάρχουν και δεκάδες επίορκοι υπάλληλοι υπηρεσιών και γιατροί οι οποίοι εξυπηρετούσαν ψηφοθηρικά συμφέροντα πολιτικών.

Η απογραφή ξεσκέπασε ένα τεράστιο σκάνδαλο, καθώς «αγνοούνται» σχεδόν 37.000 ανάπηροι επιδοματούχοι.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητώ εργασία κατά προτίμηση στην Μυτιλήνη

Είμαι ΑμεΑ με (αριστερή ημιπληγία του σώματος) με κάρτα οαεδ, απόφοιτος ενιαίου Λυκείου, γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή, γνώση αγγλικών, με προϋπηρεσία σερβιτόρου, δίπλωμα μοτοποδηλάτου 50cc αναζητώ οποιαδήποτε εργασία κατά προτίμηση στην πόλη της Μυτιλήνης. 


Επικοινωνία 
Τηλ: 6973706310 
email: tsaleas500@hotmail.com
Διαβάστε περισσότερα...

Μπόλαρης: Έρχονται ποινικές και πειθαρχικές διώξεις



«Οι 36.000 που δεν απογράφηκαν είναι αυτοί που μας έκλεβαν εν ψυχρώ».

«Οι 36.000 που δεν απογράφηκαν είναι αυτοί που μας έκλεβαν εν ψυχρώ», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Μάλιστα εξήγγειλε ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα διωχθούν και πειθαρχικά και ποινικά οι γιατροί που έχουν συμβάλει στην έκδοση των επιδομάτων».

Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι «υπάρχουν και δεκάδες άλλοι οι οποίοι τα έπαιρναν νομοτύπως αλλά όχι νόμιμα» και πρόσθεσε ότι «θα τεθεί και ζήτημα επιστροφής χρημάτων».



Διαβάστε περισσότερα...

«Παγώνουν» οι αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις


Το θέμα παραπέμπεται στην επόμενη κυβέρνηση.

Τελικά δεν θα προωθηθούν οι αλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και τα λύκεια. Αυτό έκαναν γνωστό στους συντάκτες του υπουργείου Παιδείας, στενοί συνεργάτες του υπουργού Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτη, το απόγευμα, μόλις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού ότι είναι «ώριμο νομοθέτημα, που έχει ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια και συνεχίστηκε με τη σύγκλιση των δύο μεγάλων κομμάτων και ενός τρίτου κόμματος».

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του υπουργού, είναι πράγματι ώριμο το ζήτημα ωστόσο, δεν επαρκεί ο χρόνος της παρούσας κυβέρνησης, η οποία έχει άλλες προτεραιότητες. Έτσι, το θέμα παραπέμπεται στην επόμενη κυβέρνηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά ζωής για ζευγάρια με πρόβλημα υπογονιμότητας


Ενημερωτική διημερίδα με εκπλήξεις από το ΜΗΤΕΡΑ.

Έκπτωση 20% για έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (IVF) του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ και μία δωρεάν επίσκεψη σε διαιτολόγο και ψυχολόγο, θα λάβουν όλα τα ζευγάρια που θα επιλέξουν να παραβρεθούν στο Αμφιθέατρο «Ν.Λούρος» στο ΜΗΤΕΡΑ την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 από τις 10 το πρωί έως τη 13.00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο διημερίδας με θέμα «Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή - Νέοι Ορίζοντες» που διοργανώνει η Μονάδα IVF.

Η ενημέρωση του κοινού την Κυριακή 18 Μαρτίου έχει ως στόχο να δοθεί ένα ανοιχτό βήμα διαλόγου στα ζευγάρια που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις νέες τεχνικές και τους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Την πρώτη ημέρα της διημερίδας, το Σάββατο 17 Μαρτίου θα συζητηθούν όλες οι νεότερες εξελίξεις στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και συγκεκριμένα οι επιστημονικές ενότητες:

-Η μέθοδος lapse-φωτογραφίζοντας λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη του εμβρύου

-Εξερευνώντας τα μυστικά της εμφύτευσης-3D εικόνες

-Microfluidics-Το μέλλον στην καλλιέργεια των εμβρύων

-Νέες εξελίξεις στην ωοθηκική διέγερση

-Διατήρηση γονιμότητας και μελλοντικές εξελίξεις στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Τις παραπάνω ενότητες θα αναπτύξουν διακεκριμένοι και το εξωτερικό, όπως ο Georg Griesinger, Καθηγητής Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας & Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Schleswig- Holstein, Γερμανία, ο Gary Smith, Καθηγητής Μοριακής Φυσιολογίας Τμημάτων Μαιευτικής/ Γυναικολογίας & Διευθυντής του προγράμματος Αναπαραγωγικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Michigan, USA και ο Υiorgos Nikas, Γυναικολόγος, Ερευνητής της φυσιολογίας Αναπαραγωγής.

Τα ζευγάρια που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να τηλεφωνούν έως τις 15.00 το μεσημέρι του Σαββάτου στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΜΗΤΕΡΑ, στα τηλέφωνα 210-6869827 και 210- 6869830. Η προσφορά ισχύει μέχρι τις 31/12/2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Έχουν και οι άνδρες βιολογικό ρολόι


Πότε μειώνονται οι πιθανότητες να κάνουν παιδιά.

Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που πρέπει να ανησυχούν για το βιολογικό τους ρολόι. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες η ανδρική γονιμότητα «φθίνει» με το πέρασμα των χρόνων, ενώ ακόμη και ένας χρόνος μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μετά την ηλικία των 41 χρόνων οι πιθανότητες ενός άντρα να γίνει πατέρας μειώνονται αισθητά. Βέβαια, με τα παραδείγματα των Des O’Connor, που απέκτησε το 5ο του παιδί στα 72 και τον Rod Stewart που έγινε πατέρας για 8η φορά στα 66 άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν το αντίθετο.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες που εξέτασαν ασθενείς που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση, όπου το ανδρικό σπέρμα γονιμοποίησε το ωάριο μιας δότριας. Η χρήση ωαρίων από δότη επέτρεψε στους ερευνητές να εστιάσουν στην ηλικία των ανδρών και όχι στων γυναικών. Τα ωάρια προήλθαν από νέες και υγιείς γυναίκες και έτσι όποιο συμπέρασμα βγήκε για τις in vitro εγκυμοσύνες οφειλόταν στις «ιδιότητες» του σπέρματος. Η γονιμότητα μειωνόταν κατά 7% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 41 και μέχρι τα 45. Μετά τα 45 μειωνόταν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης πέφτουν στο 60% στα 41 και στο 35% στα 45.

Η ερευνήτρια Paula Fettback, του κέντρου αναπαραγωγής Huntington Medicina Reproductiva στη Βραζιλία δήλωσε: «Η ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι άνδρες έχουν επίσης βιολογικό ρολόι. Δεν είναι το ίδιο με των γυναικών αλλά δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα για να γίνουν πατεράδες. Όσοι θέλουν να αποκτήσουν παιδιά πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά, ειδικά μετά τα 45 τους».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σημερινή γενιά θα ζήσει ένα με δύο χρόνια λιγότερα



Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ένα με δύο χρόνια λιγότερα θα ζήσει κατά μέσο όρο η σημερινή γενιά, εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης (αύξηση κατά 30% των αυτοκτονιών), ενώ οι 60ρηδες «θα είναι οι νέοι της εποχής πλέον», καθώς λόγω των αναγκών και των συνθηκών που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Αυτά τόνισαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι επιστήμονες που θα λάβουν μέρος στη διημερίδα που διοργανώνει η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης (ΕΕΕΠΙΑ), με αφορμή το χαρακτηρισμό του έτους 2012 ως Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών.

Ο πληθυσμός γερνάει και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων το 2050 περίπου το 30% του πληθυσμού θα είναι πάνω από 64 ετών.

«Το έλατο του 1940 μετατράπηκε το 2010 σε μανιτάρι και το 2050 ο υπολογισμός είναι ότι το μανιτάρι θα είναι πολύ μεγάλο με ισχνή βάση, καθώς θα γεννιούνται λιγότερα παιδιά και η πλειοψηφία του πληθυσμού θα είναι πάνω από 60 χρόνων», τόνισε ο Χρήστος Ζουμπούλης , πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης.

Τα συστήματα υγείας, είπε, δεν φαίνεται ότι θα μπορέσουν να αντέξουν το οικονομικό κόστος και τα πράγματα διαγράφονται δυσοίωνα για τους ηλικιωμένους, καθώς οι δυνατότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες είναι σχεδόν μηδαμινές.

Σήμερα το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης κοστίζει οικονομικά τα 3/4 του προϋπολογισμού των συστημάτων υγείας.

Βιολογικά μεγαλώνουμε είπε ο καθηγητής και αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε όμως να «καλογεράσουμε». Η μόνη λύση είναι η πρόληψη ώστε να έχουμε υγιή γηρατειά είπε ο καθηγητής. Ωστόσο ο παππούς και η γιαγιά χρειάζονται κάτι ακόμα, το χαμόγελό μας και το σεβασμό μας. Αυτά, υπογράμμισε, πρέπει να τα δίνουμε απλόχερα και όχι σκεπτόμενοι την ελληνική παροιμία «εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα 'ρθεις», αλλά διότι πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠΙΑ Μιχάλης Παπαχαραλάμπους είπε ότι στόχος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης είναι να καθυστερήσουν τις φθορές που επέρχονται με το γήρας, μέσω της πρόληψης και αντιμετώπισης των παθήσεων που αυτό συνεπάγεται, ώστε οι ηλικιωμένοι να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής.


Διαβάστε περισσότερα...

Αγκαλιές και φιλιά κάνουν ευτυχισμένα τα παιδιά



Έρευνα αποδεικνύει ότι η κρίση έχει απομακρύνει τους γονείς.

Τα παιδιά στην Ισπανία προτείνουν οι γονείς τους να δουλεύουν λιγότερο, να χαμογελούν πιο πολύ και να αγκαλιάζονται, να φιλιούνται και να παίζουν μαζί τους περισσότερο για την αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Η έρευνα, σε ένα δείγμα 1.200 παιδιών ηλικίας 6-12 ετών, έγινε από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας της Ισπανίας (EOS) και έδειξε ότι τα παιδιά θεωρούν πως οι γονείς τους μοιάζουν να ανησυχούν περισσότερο, να έχουν χειρότερη διάθεση και λείπουν πολύ περισσότερο σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση.

Το 96% των παιδιών είπε ότι οι γονείς πρέπει να βελτιώσουν τις συνήθειές τους, να δουλεύουν λιγότερο, να κοιμούνται περισσότερο, ενώ σχεδόν το 50% πρότεινε να περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας μαζί τους, να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται.

Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον ανεπτυγμένο κόσμο, σχεδόν 23%, και αντιμετωπίζει ήδη την δεύτερη ύφεση των τελευταίων τριών ετών.

«Η σωματική και ψυχολογική κατάσταση των γονιών μεταδίδεται στα παιδιά τους. Ένας εξαντλημένος γονιός έχει λιγότερο ενθουσιασμό και λιγότερο χρόνο να παίξει, κάτι που το παιδί καταλαβαίνει κι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την εξέλιξη και την μόρφωσή του», σχολίασε ο Φρανθίσκο Ροδρίγκεθ, παιδοψυχολόγος του EOS.

Περίπου το 40% των παιδιών που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας είπε ότι ακούει κάθε μέρα τη λέξη «κρίση», ένα 27% ανέφερε το όνομα «Μέσι» (ο Λιονέλ Μέσι, Αργεντινός ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα) και το 11% το όνομα «Κριστιάνο Ρονάλντο» (ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης).


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του στόματος


Εκτός από το κάπνισμα και το αλκοόλ η αύξηση οφείλεται και στον ιό HPV.
Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του στόματος στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς για πρώτη φορά ξεπέρασαν τις 6.000 μέσα σε ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με την Έρευνα για τον Καρκίνο στη Μεγάλη Βρετανία, η αύξηση οφείλεται στα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης του σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Τα δύο τρίτα των 6.200 περιστατικών που διεγνώσθησαν στη Μεγάλη Βρετανία το 2011 ήταν άντρες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι επειδή οι άντρες καπνίζουν και πίνουν περισσότερο έχουν αυξημένες πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του στόματος.

Η ανησυχητική όμως άνοδος στα ποσοστά αυτά μπορεί να οφείλεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και στον ιό HPV.

Πάνω από οκτώ στους δέκα Βρετανούς θα «κολλήσουν» κάποια στιγμή στη ζωή τους τον ιό, ο οποίος γενικά είναι ακίνδυνος.

Σε μερικές όμως περιπτώσεις, ειδικά ο HPV-16, προκαλείται αλλοίωση των κυττάρων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφάνιση καρκίνου.

Σε ποσοστό πάνω από 90% ο καρκίνος εντοπίστηκε στη γλώσσα των ασθενών και στις αμυγδαλές σε ποσοστό 70%.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο το «κόλπο της κανέλας»



Οι γιατροί προειδοποιούν ότι κανείς μπορεί να πνιγεί.

Τον τελευταίο καιρό κάνουν το γύρο του διαδικτύου διάφορα βίντεο που δείχνουν «εθελοντές» να καταπίνουν κουταλιές γεμάτες κανέλα χωρίς νερό.

Η επονομαζόμενη δοκιμασία «Cinnamon Challenge» όμως μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για εκείνον που την επιχειρεί, προειδοποιούν οι γιατροί.

Μάλιστα, όπως γράφει η Daily Mail, ορισμένοι αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε νοσοκομείο εξαιτίας αυτής.

Στην προσπάθειά του να καταπιεί κανείς το μπαχαρικό βήχει γιατί νιώθει να πνίγεται καθώς η κανέλα «κολλάει» στο λαιμό του και νιώθει την ανάγκη να κάνει εμετό.

Οι γιατροί προειδοποιούν τους γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους, έχοντας υπόψιν ότι ένας φοιτητής εισήχθη στο νοσοκομείο τον περασμένο μήνα με προβλήματα στους πνεύμονες.




Διαβάστε περισσότερα...

Όσο λιγότερο κοιμάστε τόσο… παχαίνετε



Η κούραση σας κάνει να τρώτε πιο πολύ.

Σαν να μην μας έφτανε το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν κοιμόμαστε αρκετά λόγω της έντονης καθημερινότητας, οι επιστήμονες μας προσθέτουν ακόμη ένα… βάρος!

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία!

Ερευνητές από το Rochester της Μινεσότα αναφέρουν ότι οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνά τους και οι οποίοι δεν κοιμόντουσαν αρκετά κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 17 υγιείς άντρες και γυναίκες.

«Εξετάσαμε κατά πόσο η έλλειψη ύπνου άλλαζε τα επίπεδα των ορμονών λεπτίνης και της γκρελίνης, οι οποίες συνδέονται με την όρεξη, ή αύξανε την ποσότητα τροφίμων που κατανάλωναν καθημερινά και την ενέργεια που έκαιγαν μέσα στην ημέρα από τις καθημερινές τους δραστηριότητες» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ιατρικής και καρδιαγγειακών νόσων, Virend Somers.

Η ομάδα των εθελοντών που κοιμόταν μία ώρα και 20 λεπτά λιγότερο από εκείνους που διατηρούσαν τα επίπεδα ύπνου τους σε ικανοποιητικό βαθμό, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 549 θερμίδες περισσότερες σε καθημερινή βάση.

Την ίδια ώρα δεν μπορούσαν να «κάψουν» τις έξτρα θερμίδες με τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

«Το 28% των ενηλίκων δηλώνει ότι κοιμούνται έξι ώρες ή ακόμη και λιγότερες την ημέρα» πρόσθεσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Andrew D. Calvin.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάρτι εκατομμυρίων ευρώ με τους ανάπηρους μαϊμού



Σημεία και τέρατα αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας
.
Σημεία και τέρατα αναδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Υγείας για τη βιομηχανία «βαριά αναπήρων». Σύμφωνα με αυτά, 36.294 Έλληνες ζούσαν απομυζώντας το κράτος έχοντας δώσει πλαστά στοιχεία αναπηρίας.

Συνολικά οι ανάπηροι οι οποίοι απογράφησαν στα ΚΕΠ φθάνουν τους 203.998 όταν κατά την διάρκεια του 2011 ο αριθμός αναπήρων που έπαιρναν κάποιο από τα επιδόματα αναπηρίας ήταν 240.292.

Ενδεικτικά, οι νομοί στους οποίους είχε στηθεί πάρτι εκατομμυρίων ευρώ με τους ανάπηρους μαϊμού είναι:

Πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου / Επίδομα Βαριάς Αναπηρίας

Έτος 2009, αριθμός δικαιούχων: 1.873 άτομα
Έτος 2010, αριθμός δικαιούχων: 2.054 άτομα
Έτος 2011, αριθμός δικαιούχων: 2.168 άτομα
Προσέλευση δικαιούχων στα Κ.Ε.Π. : 1.972 άτομα (διαφορά: 196 άτομα από το 2011)

Πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης / Επίδομα Κίνησης

Έτος 2009, αριθμός δικαιούχων: 972 άτομα
Έτος 2010, αριθμός δικαιούχων: 1.057 άτομα
Έτος 2011, αριθμός δικαιούχων: 1.104 άτομα
Προσέλευση δικαιούχων στα Κ.Ε.Π. : 848 άτομα (διαφορά: 256 άτομα από το 2011)

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν πως το 2011 καταβλήθηκαν συνολικά 941.289.609 εκατ. ευρώ για αναπηρικές συντάξεις ενώ για φέτος το αντίστοιχο ποσό δεν θα ξεπεράσει τις 830.650.500 ευρώ.

Βασικές δυσκολίες στην απογραφή στάθηκαν η πολυσπερμία των αποφάσεων και διαφοροποιήσεις των συστημάτων πληρωμής των επιδομάτων από τους φορείς χορήγησης τους και η μη ύπαρξη ενιαίου πληροφοριακού συστήματος στους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες για την εξαγωγή συμπερασμάτων και κοινών πληροφοριών.


Διαβάστε περισσότερα...

Αγρότες μοίρασαν δωρεάν ντομάτες διαμαρτυρόμενοι για την απεργία της ΠΝΟ!



Αν η απεργία συνεχιστεί λένε οι αγρότες αυτό θα είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή για όλους μας...

Δωρεάν τομάτες σε πολίτες μοίρασαν το μεσημέρι, παραγωγοί από την περιοχή της Κουντούρας των Χανίων. Η διανομή πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Κουντούρας Αντώνης Μπιτσάκης, τομάτες θα δοθούν και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Χανίων καθώς και στα συσσίτια της πόλης.

Οι τοματοπαραγωγοί προχώρησαν σε αυτή την κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενοι για την απεργιακή κινητοποίηση της ΠΝΟ, ενώ όπως δηλώνουν, αν συνεχιστεί η μη πραγματοποίηση των δρομολογίων των πλοίων, εξαιτίας της απεργίας των ναυτεργατών, θα απειληθούν με ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς η παραγωγή αυτή την περίοδο, βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών δηλώνουν πως κατανοούν τα προβλήματα και τα αιτήματα των ναυτεργατών, αλλά προκειμένου να μην καταστραφούν ολοκληρωτικά οι ίδιοι, ζητούν από την ΠΝΟ, να επιτρέψει την κίνηση από την Κρήτη προς τον Πειραιά, ενός πλοίου κάθε δύο ημέρες, προκειμένου να μεταφέρει στις αγορές φορτηγά αυτοκίνητα με πρώιμα κηπευτικά. Τις τελευταίες δύο ημέρες έφυγαν μόνο από την περιοχή της Κουντούρας για τις αγορές της χώρας και του εξωτερικού, 67 μεγάλα φορτηγά με πρώιμα κηπευτικά.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συζητήθηκε σε σύσκεψη το μεσημέρι στα γραφεία της αντιπεριφέρειας Χανίων κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να ζητήσουν από την ΠΝΟ να επιτραπεί η κατ' εξαίρεση μεταφορά με πλοία ευπαθών αγροτικών προϊόντων.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, η ζημιά των παραγωγών ευπαθών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, όσο κρατά η απεργία της ΠΝΟ, ανέρχεται σε ημερήσια βάση σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ , ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να χαθούν αγορές του εξωτερικού, καθώς τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί, έχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης. Όπως μάλιστα τονίστηκε, κατά την περυσινή απεργία της ΠΝΟ χάθηκαν για τους αγρότες των Χανίων, επτά αγορές του εξωτερικού.

Στην απεργία της ΠΝΟ αναφέρθηκε σήμερα με δήλωσή του και ο βουλευτής Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθούν για τους αγρότες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Δαμιανάκης απηύθυνε έκκληση να πρυτανεύσει η λογική, χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των ναυτεργατών, αλλά τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να εκδικείται, όπως είπε, η μια τάξη την άλλη.


Διαβάστε περισσότερα...

Απορροφούνται επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008



Πληρώνονται 212 θέσεις από μέλη ευαίσθητων ομάδων.

Καρποφόρησαν οι προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την απορρόφηση των διοριστέων ατόμων που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες (ΑμεΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ), που είχαν πετύχει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008. Έτσι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου, πληρώνονται 212 θέσεις που αντιστοιχούν στις παραπάνω ομάδες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της σταδιακής απορρόφησης των διοριστέων ευαίσθητων ομάδων του Ν.2643/1998, εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης απόφαση κατανομής για το 50% της κατηγορίας των άμεσα και έμμεσα ΑΜΕΑ.

Σήμερα, εκδόθηκε από τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνο Ρόβλια, απόφαση κατανομής για το 50% των υπολοίπων κατηγοριών, ήτοι πολύτεκνων, τρίτεκνων, τέκνων αναπήρων και θυμάτων πολέμου κλπ, συνολικά για 212 θέσεις.

Η επιλογή των διοριστέων γίνεται με βάση τη μοριοδότησή τους. Σημειώνεται ότι, από το 2008, δεν είχε προσληφθεί κανείς από τους επιτυχόντες των προστατευμένων κατηγοριών του Ν. 2643/1998.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στη Χαλκίδα

Εθελοντική αιμοδοσία στη Χαλκίδα 

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Μαρτίου.

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκίδα το Σάββατο 31 Μαρτίου, στο πνευματικό κέντρο της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος.

Η Ενορία κάνει έκκληση για βοήθεια και συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει όσους χρειάζονται αίμα.

Η προσφορά θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου, ενώ όσοι θα συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον εκκλησιαστικό επίτροπο κ. Γεράσιμο Μυλωνά στο τηλέφωνο 6944.871770 για να δηλώσουν συμμετοχή.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Σάκης Ρουβάς στο πλευρό των παιδιών με καρκίνο!


Την πρώτη επιταγή από τα έσοδα της Tridente παρέδωσε ο διάσημος τραγουδιστής...
Στο πλευρό των παιδιών βρέθηκε για ακόμη μια φορά ο αγγελιοφόρος της “Ελπίδας” Σάκης Ρουβάς. Ο γνωστός Έλληνας τραγουδιστής που τελείωσε το Σάββατο τις εμφανίσεις του στο Αθηνών Αρένα, βρέθηκε σήμερα το πρωί στην “Ογκολογική μονάδα παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη”.

O Σάκης Ρουβάς παρέδωσε την πρώτη επιταγή από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις τσίχλες Trident που προωθούσε με σκοπό να ενίσχυση της ιατρικής μονάδας και έδωσε το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας στα παιδιά.




Στην εκδήλωση βρέθηκε η πρέσβειρα καλής θέλησης της Unesco και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων παιδιών με καρκίνο Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που ευχαρίστησε προσωπικά τον Σάκη για όσα έχει συνεισφέρει, λέγοντας πως ο γνωστός τραγουδιστής βραβεύεται από το σύλλογο “Ελπίδα”.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερα φαγητά που βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση



Τι να τρώτε για να να είστε πιο αποδοτικοί.

Αν πιστεύετε ότι η εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών ξεκινάει μετά τα 60, κάνετε λάθος. Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η απώλεια της μνήμης και της ικανότητας συλλογισμού μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρότερες ηλικίες.

Οι έρευνες αυτές υποστηρίζουν επίσης ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην αυτοσυγκέντρωση και στην ενίσχυση της μνήμης.


Για να δούμε λοιπόν ποιες είναι οι 4 αυτές τροφές…


Μια έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε δυο ή περισσότερα λαχανικά καθημερινά και κυρίως πράσινα λαχανικά, έχουν την αυτοσυγκέντρωση ατόμων πέντε χρόνια μικρότερων τους.



Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα πρωινό που περιλαμβάνει πλιγούρι βρώμης μπορεί να βοηθήσει την αυτοσυγκέντρωση μας για το υπόλοιπο της ημέρας.



Ο καφές είναι γνωστό ότι μας ξυπνάει και μας αφυπνίζει αλλά επιδρά διαφορετικά στους άντρες και τις γυναίκες. Ο καφές, σύμφωνα με μελέτες, επιδρά πιο γρήγορα στους άντρες.



Έρευνα έχει δείξει ότι άνθρωποι που μασούν τσίχλα κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής εργασίας είναι πιο συγκεντρωμένοι από εκείνους που δεν μασούν τσίχλα.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιγηραντικές ιδιότητες διαθέτει η.... μόρφωση



Κοινά στοιχεία του DNA σχετίζονται με τη μόρφωση και την προστασία από τη γήρανση.

Τα αποτελέσματα της μόρφωσης δεν ευνοούν μόνο την προσωπικότητα και την καλλιέργεια των ανθρώπων, αλλά και την εμφάνισή τους!

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν.

Οι επιστήμονες προχώρησαν σε μελέτη των τελομερών του DNA 540 μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα και συμπέραναν ότι αυτοί με τις χαμηλότερες επιδόσεις, έχουν τη γενετική προδιάθεση να παρουσιάσουν και πρόωρη γήρανση!

Όπως υποστηρίζουν, τα στοιχεία του DNA που καθορίζουν την κλίση προς την πνευματική ανάπτυξη, ταυτίζονται με αυτά που βοηθούν λειτουργίες του οργανισμού στην προστασία από φθορές που συνδέονται με την γήρανση.

«Η απόκτηση γνώσεων ήδη από μικρή ηλικία, προσφέρει καλύτερη υγεία τόσο στο πνεύμα όσο και στο σώμα», σημείωσαν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.


Διαβάστε περισσότερα...

Γεννιόμαστε ή γινόμαστε παχουλοί;

Γεννιόμαστε ή γινόμαστε παχουλοί; 

Έρευνα συνδέει το ενδομήτριο περιβάλλον με το αυξημένο σωματικό βάρος.

Νέα έρευνα σχετίζει το ενδομήτριο περιβάλλον με το αυξημένο σωματικό βάρος στα παιδιά. Αλλαγές στο DNA κατά τη γέννηση του μωρού εντόπισαν βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να οφείλονται στο έντονο στρες της μητέρας, σε ρυπογόνους παράγοντες ή και στη διατροφή. Οι ερευνητές συνέδεσαν τις αλλαγές με έναν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε παιδιά ηλικίας τουλάχιστον 9 ετών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, για να αποδειχθεί ο συσχετισμός αυτών των αλλαγών με την παχυσαρκία, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «PlosOne», επικεντρώθηκε στη μελέτη της έκφρασης συγκεκριμένων γονιδίων που εκφράζονται διαφορετικά σε παιδιά με αυξημένο ΔΜΣ.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν το DNA 24 παιδιών ηλικίας 11-13 ετών και εντόπισαν επιγενετικές αλλαγές σε εννιά από τα 29 γονίδια που συσχετίζονταν με αυξημένο σωματικό βάρος.

Βέβαια, μόνο μια από αυτές τις αλλαγές θεωρήθηκε ισχυρή για να διερευνηθεί περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετιστεί συγκεκριμένα γονίδια, όπως το FTO, με το αυξημένο σωματικό βάρος. Διάφορες άλλες έρευνες έχουν εστιάσει στις μοριακές αλλαγές που «ενεργοποιούν» ή «απενεργοποιούν» την έκφραση των γονιδίων. Οι συγκεκριμένες αλλαγές, που ανήκουν στον τομέα της επιγενετικής, θεωρείται ότι πυροδοτούνται από από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τέτοιου είδους παράγοντες μπορεί να είναι το στρες, το κάπνισμα, η διατροφή και οι ορμόνες, ιδιαίτερα στο ενδομήτριο περιβάλλον.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολεμήστε την κακοσμία του στόματός σας



Τι πρέπει να κάνετε για να έχετε καλή αναπνοή.

Μυρίζει η αναπνοή σας; Αντιμετωπίστε την για να μην απομακρύνονται οι γύρω σας! Άλλωστε, η κακή αναπνοή ισοδυναμεί με πολύ άσχημη στοματική υγεία. Γι’ αυτό πάρτε την οδοντόβουρτσα και αρχίστε τη συστηματική πλύση τους. Αν παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα επιμένει, αναζητείστε την αιτία και αλλού.

Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους πάντως, η κακοσμία οφείλεται κυρίως στην τερηδόνα, στα δόντια με αποστήματα, στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Και γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να τα φροντίσετε και να μην καλύπτετε το πρόβλημα με στοματικά διαλύματα. Εξάλλου, η χρήση των διαλυμάτων πρέπει να γίνεται πάντοτε μετά από συμβουλή του οδοντιάτρου και αφού ακολουθείτε την κατάλληλη θεραπεία.

Η κακοσμία του στόματος όμως μπορεί να οφείλεται και στην κατανάλωση τροφών που έχουν έντονη μυρωδιά (σκόρδο, κρεμμύδι κ.ά) αλλά και στην περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων και στην αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών (αυγό, κρέας κλπ). Αν λοιπόν η αιτία του κακού είναι μία από τις παραπάνω τροφές, τότε πρέπει να τις αποφεύγετε και να καταναλώνετε μαϊντανό ή δυόσμο, που τις εξουδετερώνουν και να πίνετε πράσινο τσάι και να τρώτε φρούτα, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

Πάντως, όπως λένε οι ειδικοί, η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οφείλεται και σε παθήσεις της μύτης, του στόματος, του λάρυγγα, κ.ά. Γι’ αυτό αν διαπιστώνετε ότι το πρόβλημά σας δεν αντιμετωπίζεται, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα πάνω - κάτω έρχονται στην Παιδεία


Αλλαγές στο λύκειο και την εξεταστική διαδικασία.
Ύστερα από σειρά ετών, δεκάδες μικροαλλαγές, νομοσχέδια που «έφευγαν» και «επέστρεφαν» χωρίς τολμηρές αποφάσεις, το εξεταστικό σύστημα της χώρας αλλάζει. Καθολικό αίτημα εκπαιδευτικών και πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια ήταν να αποσυνδεθεί το λύκειο από το σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση και να εμπλακούν ενεργά τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων αλλά και στην επιλογή των φοιτητών τους.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται τελικά τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και θα ψηφιστεί πριν από τις εκλογές, ενώ σε αυτό περιλαμβάνεται και το νέο εξεταστικό σύστημα που θα εφαρμοστεί ύστερα από τρία χρόνια, δηλαδή θα αφορά τους μαθητές που φοιτούν εφέτος στη Γ' τάξη του Γυμνασίου.

Την ίδια περίοδο θα αλλάξει συνολικά και η λογική της διδασκαλίας στα σχολεία, καθώς εφαρμόζονται νέα αναλυτικά προγράμματα, χωρίς κατευθύνσεις και εξειδικεύσεις, αλλά με πολλά μαθήματα επιλογής, ανάλογα με τις κλίσεις του κάθε υποψηφίου.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Βήμα, απομακρύνεται το λύκειο από τη λογική των εξετάσεων, της πίεσης και της παραπαιδείας, ενώ για πρώτη φορά εμπλέκονται ενεργά στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνεται από ανεξάρτητο φορέα εκτός του υπουργείου Παιδείας και πιθανότατα να επιλεγεί η λύση της «τράπεζας θεμάτων» για την εξεταστική διαδικασία.

Όσον αφορά τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, μειωμένος περίπου κατά 10% θα είναι ο αριθμός των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, «επιστρέφει» όμως για δύο χρόνια η κατηγορία των υποψηφίων του 10% (που κάνουν χρήση της βαθμολογίας παλαιότερων ετών).

Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ πρότειναν να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων κατά τουλάχιστον 50%. Δραστικές περικοπές έχουν ζητήσει το Πανεπιστήμιο της Αθήνας (2.000 άτομα λιγότερα από πέρυσι), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκης (3.000 άτομα λιγότερα από πέρυσι),το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (περίπου 2.000 άτομα λιγότερα από πέρυσι) κτλ.

Πέρυσι είχαν διατεθεί 66.400 θέσεις για τη γενική σειρά και 8.040 θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες εισακτέων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.). Συνολικά δηλαδή οι θέσεις ήταν 74.440. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η μείωση των εισακτέων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, με το δεδομένο ότι έχουν μειωθεί οι προσφερόμενες θέσεις στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πιθανότατο, τέλος, θεωρείται να ενταχθεί ξανά στο μηχανογραφικό των υποψηφίων το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που «κόπηκε» πέρυσι από τον τότε υφυπουργό κ. Γ. Πανάρετο, λόγω εμπλοκής καθηγητών του Τμήματος σε σκάνδαλο οικογενειοκρατίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Δημοτικό κτηνιατρείο ιδρύεται στο Ρέθυμνο



Αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση των ζώων στην Ελλάδα.

«Αρνητική καμπάνια» επιχειρείται από ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού για την Κρήτη και την Ελλάδα, αναφορικά με τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε τα ζώα, γεγονός που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό της χώρας αλλά και του νησιού μας, ως τουριστικοί προορισμοί, επεσήμαναν τα μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Ρεθύμνου, σε συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη.

«Ο σεβασμός στα ζώα είναι επιβεβλημένος και ηθικά θα πρέπει να αποτελεί χαρακτηριστικό κάθε ενεργού, ορθά σκεπτόμενου πολίτη, που σέβεται την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου του αλλά και της ίδιας της κοινωνίας μας, που οφείλει να εκπέμπει μηνύματα πολιτισμού» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης σημειώνοντας πως είναι σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του δήμου, ώστε να ιδρύσει Δημοτικό Κτηνιατρείο, στο οποίο θα γίνονται, από κτηνιάτρους, όλες οι απαιτούμενες θεραπευτικές επεμβάσεις στα αδέσποτα της περιοχής.

Σχετικά με το Ρέθυμνο, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, ο νομός συγκριτικά με άλλες πόλεις της Ελλάδας δεν παρουσιάζει αρνητική εικόνα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αδέσποτων ζώων χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εθελοντές.

Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο νόμος που αφορά στην προστασία των ζώων. Μεταξύ άλλων ο νόμος προβλέπει, μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας, να τηρούνται οι διατάξεις του και να επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους παραβάτες, τα οποία κυμαίνονται από 100 ευρώ (μόλυνση περιβάλλοντος) μέχρι και 30.000 ευρώ (ανάλογα με το βαθμό κακοποίησης του ζώου).

Από πλευράς του φιλοζωικού, τα μέλη του ζήτησαν από τον δήμαρχο τη συνδρομή του δήμου στην αποτελεσματική λειτουργία του Συλλόγου και κυρίως στην προώθηση μηνυμάτων προς την κοινωνία για τη σημασία της προστασίας των ζώων, ως ένδειξη πολιτισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίκτυο για λάδι χωρίς μεσάζοντες



Η πρωτοβουλία ξεκινά από το Ηράκλειο.

Το κρητικό λάδι μπαίνει στο δρόμο που άνοιξε το κίνημα της πατάτας, με πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Βιάννου Ηρακλείου, που δηλώνει αλληλέγγυος στο κίνημα παραγωγών-καταναλωτών, πρωταγωνιστεί για τη διάθεση, του ανά την Ελλάδα του φημισμένου ελαιόλαδου της περιοχής του.

Η πρωτοβουλία του Παύλου Μπαριτάκη, όπως έγινε γνωστό, βρήκε άμεση ανταπόκριση, καθώς ήδη περισσότεροι από 15 δήμαρχοι από τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να προμηθευτούν για τους δημότες τους κρητικό λάδι.

Έχουν αρχίσει ήδη συζητήσεις με τους συνεταιρισμούς για την πώληση ποσοτήτων προς 2,5 ή 3 ευρώ το λίτρο, όταν στα σούπερ μάρκετ η τιμή ανά λίτρο ξεπερνά τα εφτά ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Αρκαδία: Μάζεψαν ρούχα και τρόφιμα για τους άπορους



Μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα των μητροπόλεων της Πελοποννήσου, του ραδιοφώνου του Σκάι και των τοπικών, ανά νομό, ραδιοφωνικών σταθμών, για τη συγκέντρωση ρούχων, κλινοσκεπασμάτων καθώς και τροφίμων για τους οικονομικά αδύναμους.
Πλήθος κόσμου προσήλθε στους χώρους συγκέντρωσης και προσέφερε ό,τι ο καθένας μπορούσε.

Στην Τρίπολη, ειδικότερα, με την συνδρομή του δημοτικού ραδιοφώνου και του δήμου της πρωτεύουσας της Αρκαδίας, η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη.

Οι προσφορές σε ρούχα όσο και τρόφιμα γέμισαν μια μεγάλη αποθήκη και συνολικά τα προσφερόμενα είδη στην Μητρόπολη Μαντινείας, ξεπέρασαν τον ενάμιση τόνο.

Η συγκέντρωση σταμάτησε στις 13.30 και θα συνεχιστεί το απόγευμα στον ίδιο χώρο από τις 17.00 ως τις 19.00, όπως ενημέρωσε ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού πατέρας Ιωάννης Σουρλίγγας.


Διαβάστε περισσότερα...

Που αλλού σταθμεύουν κάδους σε χώρο ΑΜΕΑ;

parkamea 

Προς τη δημοτική αρχή Κορινθίων:
Αν προσέξετε την παραπάνω φωτογραφία θα δείτε ένα παράδοξο που μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί. Θα δείτε ένα σήμα του Κώδικα οδικής κυκλοφορίας που να αναγράφει ότι ο χώρος αυτός ανήκει αποκλειστικά σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα για να σταθμεύουν. Το σημείο της φωτογραφίας είναι πολύ εύκολα αναγνωρίσιμο πιστεύω καθώς είναι στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, απέναντι από το δικαστικό μέγαρο, έξω από το δημοτικό σχολείο.



Για να σας υπευνθυμίσω τι ορίζει ο ΚΟΚ για το σήμα αυτό:

(Ρ - 71): Χώρος στάθμευσης αποκλειστικά για οχήματα Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), ύστερα από ειδική άδεια.

Οι υπεύθυνοι που τοποθέτησαν τον κάδο απορριμμάτων στο σημείο αυτό:
  • Πρώτον παρακάμπτουν τους κανόνες της τροχαίας που ισχύουν πανελλαδικά και δεν εξαιρούν την τοπική αυτοδιοίκηση!
  • Δεύτερον προβάλουν μία παντελή αδιαφορία για τα άτομα με αναπηρία σε αμαξίδια στα οποία δικαιωματικά ανήκει η θέση αυτή. Πόσο μάλλον όταν μία τέτοια θέση βρίσκεται έξω από σχολείο!
Μπορεί η δικαιολογία να είναι απλά ότι ο κάδος καταλαμβάνει μόλις 1+ μέτρο πλάτος και μένει χώρος για να σταθμεύσει ένα αμάξι. Το ζήτημα όμως είναι νομοτελειακό όσο και ανθρωπιστικό. Αυτού του είδους οι καταπατήσεις δικαιωμάτων διαμορφώνουν μία νοσηρή εικόνα της καθημερινής ζωής στην πόλη της Κορίνθου, τόσο για τους απλούς θεατές, αλλά πολύ περισσότερο για τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα!


Διαβάστε περισσότερα...

Αχαΐα: Σοβαρές ελλείψεις στην οργάνωση και την λειτουργία των Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας



Διαμαρτυρία του Συλλόγου Παραπληγικών στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.


Με επιστολή στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κο Γ. Κουτρουμάνη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών-Παράρτημα Αχαΐας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις σοβαρές ελλείψεις στην οργάνωση και την λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Ο χρόνος αναμονής των αιτούντων προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και στην συνέχεια να οριστεί η ημερομηνία εξέτασης είναι πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία να αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης.

Οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες πλήττουν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους για τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις οι συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας αποτελούν το μοναδικό τρόπο επιβίωσης.

Η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για τα άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα μετακίνησης λόγω της βαρύτητας της αναπηρίας τους, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί σε περιπτώσεις αποδεδειγμένων περιστατικών.

Επιπλέον η καταβολή του παραβόλου (46,14€) τους κρίνεται απαράδεκτη.

Το νέο σύστημα το οποίο υιοθετήθηκε από το ΚΕΠΑ, και το αναπηρικό κίνημα το στήριξε, δεν βελτίωσε τις διαδικασίες αλλά αντιθέτως έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα για τα οποία απαιτούνται άμεσες διενέργειες ώστε να σταματήσει η μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Ταξί για αναπήρους



Τα άτομα με κινητικά προβλήματα αποκτούν το δικό τους μέσο.

Ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα που επιτρέπει τη μεταφορά ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα διαθέτει πλέον η Πάτρα. Ο Μεταφορικός - Τουριστικός Συνεταιρισμός Ραδιοταξί Πάτρας 18300 ανέλαβε την πρωτοβουλία λειτουργίας του ειδικά διαμορφωμένου οχήματος, το οποίο ανήκει στον Σύλλογο Αναπήρων νομού Αχαΐας, όπως αναφέρει η "Πελοπόννησος".

Οι μετακινήσεις των ΑμεΑ μπορούν να γίνονται μέσω ραντεβού που μπορούν να προγραμματιστούν από την προηγούμενη μέρα, είτε 3 ώρες πριν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το 18300, ενώ υπάρχουν και δύο γραμμές για δωρεάν κλήσεις: 6977018300 και 6947018300.



Πηγή: http://www.thebest.gr



Ακολουθεί και το δελτίο τύπου:

Επιτέλους τα άτομα με κινητικά προβλήματα του νομού μας (ΑΧΑΪΑ), αποκτούν το δικό τους ΕΙΔΙΚΆ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ όχημα για τις μετακινήσεις τους.
Ο Μεταφορικός Τουριστικός Συνεταιρισμός Ράδιο-Ταχί Πάτρας 18300, ανταποκρινόμενος στο πάγιο αίτημα των ΑΜΕΑ δρομολόγισε το δεύτερο στην Ελλάδα ειδικό οχημα (mini-bus) με δυνατότητα μεταφοράς (3) αμαξιδίων ταυτόχρονα καθώς και (4) απλών θέσεων συνοδών.
Η παρούσα δράση γίνετε στο πλαίσιο στήριξης με επαγγελματικό και ποιοτικό τρόπο της μετακίνησης των συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν ανάγκη απο ειδική μεταφορά.
Και αυτό μπορεί ο Συνεταιρισμός μας να το παράσχει μέσω της σωστής οργάνωσης και του οχήματος αυτού.
Στόχος μας ειναι να καλύψουμε αυτό το κενό που υπήρχε και να ικανοποιήσουμε το πάγιο αίτημα των ατόμων με αναπηρίες.
Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με το site μας 18300@freemail.gr ή στα τηλ. 18300-2610326000 ή whats'up 6977 0 18300 & cu 6947 0 18300
<<ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΑΣ>>
Δασουράς Σωτήριος Γεν.Γραμματέας Ράδιο-Ταξί Πάτρας 18300.
Διαβάστε περισσότερα...

Αιτία των πρώιμων θανάτων η ρύπανση του αέρα



Μέχρι το 2050 θα έχει προκαλέσει 3,6 εκατ. πρώιμους θανάτους.

Η κυριότερη αιτία πρώιμων θανάτων θα καταστεί τις επόμενες δεκαετίες η ρύπανση του αέρα στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Μέχρι το 2050 η ρύπανση του αέρα θα πλήξει τα αστικά κέντρα αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, προκαλώντας 3,6 εκατομμύρια πρώιμους θανάτους, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της έκθεσης στο τροποσφαιρικό όζον θα είναι χειρότερες στις πλούσιες χώρες, που παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες γήρανσης του πληθυσμού, καθώς οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι.

Όπως επισημαίνεται στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, οι κυριότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις για τον πλανήτη μέχρι το 2050 είναι η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η έλλειψη νερού και η ρύπανση.

Οι συντάκτες της έκθεσης μάλιστα προειδοποιούν ότι αν δεν υιοθετηθούν νέες, αποτελεσματικές πολιτικές οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως θα αυξηθούν κατά 50%, λόγω της αυξημένης ζήτησης για ενέργεια.

Μεγάλη αύξηση θα παρουσιάσει μελλοντικά και η ζήτηση για νερό, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 το 40% του πληθυσμού θα ζει σε περιοχές που μαστίζονται από τη λειψυδρία.

Η εξάντληση των υπόγειων υδάτων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον αγροτικό τομέα και τις προμήθειες νερού στα αστικά κέντρα, ενώ η ρύπανση από τα υγρά απόβλητα αναμένεται να περιορίσει ακόμα περισσότερο τα αποθέματα νερού.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι φταίει για τη νοητική υστέρηση;



Μάθετε τα γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια.

Η νοητική υστέρηση αποτελεί μία παθολογική κατάσταση, η οποία εμφανίζεται κατά την περίοδο ανάπτυξης του ατόμου (από τη σύλληψη ως το 16 έτος της ηλικίας), χαρακτηρίζεται από νοητική ικανότητα κάτω από το μέσο όρο και συνοδεύεται από μειωμένη ικανότητα προσαρμογής στις αντιληπτικές, μαθησιακές και κοινωνικές απαιτήσεις του περιβάλλοντος.

Τα αίτια της νοητικής υστέρησης ταξινομούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

α) τα γενετικά αίτια που περιλαμβάνουν:
- χρωμοσωμικές ανωμαλίες ( σύνδρομο Down, σύνδρομο Turner, σύνδρομο Klinefelter)
- διαταραχές του μεταβολισμού (φαινυλοπυροσταφιλική ιδιωτεία, αμαυρωτική ιδιωτεία, γαλακτοξαιμία, υδροκεφαλία, κρετινισμός)
- κληρονομικά αίτια (βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό των γονέων)

β) τα περιβαλλοντικά αίτια που περιλαμβάνουν:
- κατά την περίοδο της κύησης (μολυσματικές και χρόνιες ασθένειες της εγκύου, ακτινοβολίες, λήψη φαρμάκων, κακή διατροφή, προχωρημένη ηλικία, ασυμβατότητα Rhesus μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου, διαβήτης στη μητέρα, συναισθηματικές διαταραχές, τραυματισμοί)
- κατά τον τοκετό (πρόωρος τοκετός, επέμβαση με μηχανικά μέσα, παρατεταμένη καθυστέρηση της πρώτης αναπνοής του μωρού)
- κατά την παιδική ηλικία (παιδικές ασθένειες, εγκεφαλικά τραύματα, ατυχήματα, κακή διατροφή, δηλητηριάσεις, ακατάλληλο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, ιδρυματοποίηση )

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ταξινόμησης των υστερούντων νοητικά ατόμων είτε ως προς τον δείκτη νοημοσύνης είτε ως προς τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους. Όμως για εκπαιδευτικούς κυρίως λόγους και τον προγραμματισμό της αγωγής και της κοινωνικής αποκατάστασης των ατόμων αυτών έχει διαμορφωθεί μία ταξινόμηση με τρεις κατηγορίες ατόμων ως εξής:

- τα εκπαιδεύσιμα άτομα που αποτελούν την ανώτερη βαθμίδα των νοητικά υστερούντων και μπορούν να αποκτήσουν βασικές σχολικές γνώσεις και δεξιότητες αλλά και κοινωνικές και επαγγελματικές ικανότητες ώστε να ενταχθούν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
- τα ασκήσιμα άτομα που έχουν την ικανότητα να μάθουν μόνο κάποιες απλές λέξεις και αριθμητικές έννοιες αλλά μπορούν να ασκηθούν σε δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης όπως η καθαριότητα, η ένδυση, η λήψη φαγητού και η εκτέλεση απλών εργασιών, χρειάζονται όμως συνεχή φροντίδα και οικονομική υποστήριξη
- οι ιδιώτες που αποτελούν την κατώτερη βαθμίδα νοητικά υστερούντων και χρειάζονται απαραιτήτως συνεχή ιατρική και φαρμακευτική θεραπεία και μέριμνα

Το ποσοστό των ατόμων με νοητική ανεπάρκεια είναι περίπου 1-3% του γενικού πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι σε μία μέση κοινωνία ανά 1.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα υπάρχουν 25 εκπαιδεύσιμα, 4 ασκήσιμα και 1 ιδιώτης. Το ποσοστό των ασκήσιμων και των ιδιωτών είναι ίδιο σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και αυτό δείχνει ότι στις περιπτώσεις βαριάς νοητικής υστέρησης τα αίτια είναι κυρίως οργανικά και ανεξάρτητα από την επίδραση του περιβάλλοντος. Αντίθετα, το ποσοστό των εκπαιδεύσιμων ατόμων είναι πενταπλάσιο στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και αυτό συμβαίνει γιατί η ελαφρά νοητική υστέρηση οφείλεται στη γενικότερη έλλειψη φροντίδας της εγκύου και του μωρού καθώς και στην έλλειψη ερεθισμάτων για την ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών του παιδιού (περιβαλλοντικοί παράγοντες).

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της νοητικής υστέρησης είναι πολύπλευρη αλλά κυρίως πρέπει να στηρίζεται στην ειδική αγωγή των ατόμων αυτών που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τόσο σε πρακτικές σχολικές γνώσεις και δεξιότητες όσο και στην εκμάθηση ατομικών και κοινωνικών συνηθειών, τρόπων καλής συμπεριφοράς και δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης. Ιδιαίτερα όμως σημαντικός είναι και ο τομέας της επαγγελματικής τους κατάρτισης για την κοινωνική τους ένταξη και αυτονομία καθώς και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαστίζουν το AIDS και η ελονοσία στην Ελλάδα



Για έξαρση των κρουσμάτων μιλάει ο Guardian.

Δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων του AIDS και της ελονοσίας στην Ελλάδα της κρίσης σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ο οποίος επικαλείται τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

«Οι βάναυσες περικοπές στον προϋπολογισμό για την Υγεία και την περίθαλψη στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε τρομακτική έξαρση των θυμάτων του ιού HIV αλλά και της ελονοσίας» τονίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική Guardian, επικαλούμενη μαρτυρίες και αποκαλύψεις κορυφαίου στελέχους των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

«Το ποσοστό κρουσμάτων HIV/AIDS στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας αυξήθηκε κατά 1.250% κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2011 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους» τονίζει στοn Guardian ο επικεφαλής του οργανισμού, προσθέτοντας ότι παρατηρείται έξαρση και της ελονοσίας στα νότια της χώρας, «σε ποσοστά που έχουν να εμφανιστούν από τη Χούντα των συνταγματαρχών».

«Την ίδια ώρα» καταλήγει η βρετανική εφημερίδα, μετά από μία λεπτομερή περιγραφή της κατάστασης της Υγείας στην Ελλάδα της κρίσης και της τρόικας, «η κυβέρνηση προαναγγέλλει νέες περικοπές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα».



Διαβάστε περισσότερα...

Νεότερα δεδομένα για την Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας



Προβληματισμοί από την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών
.
Τους προβληματισμούς της για την ασφάλεια της πειραματικής θεραπείας Bevacizumab για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα από την αμερικάνικη μελέτη «CATT» σε ασθενείς με αυτή την πάθηση, η οποία συγκρίνει την εγκεκριμένη θεραπεία Lucentis (Ranibizumab) με την πειραματική θεραπεία Avastin (Bevacizumab), η οποία είναι εγκεκριμένη για ενδοφλέβια χορήγηση σε διάφορους τύπους καρκίνου.

Σκοπός της μελέτης ήταν η σύγκριση των δύο θεραπειών όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια τους.

Η μελέτη κατέδειξε ότι στον πρώτο χρόνο θεραπείας η πειραματική θεραπεία δεν είναι κατώτερη από την εγκεκριμένη θεραπεία, όσον αφορά στην ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει λεπτομέρειες τόσο σε μακρινή όσο και σε κοντινή απόσταση).

Ταυτόχρονα έδειξε σημαντικές διαφορές υπέρ της εγκεκριμένης θεραπείας όσον αφορά παραμέτρους που επηρεάζουν θετικά την μακροχρόνια αποτελεσματικότητα.

Όσον αφορά στην ασφάλεια της εν λόγω θεραπευτικής αγωγής, η οποία αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά όσον και για την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών, η Ένωση εκφράζει προβληματισμούς ενστερνιζόμενη την επίσημη τοποθέτηση της AMD Alliance International (AMDAI) του διεθνούς οργανισμού που εστιάζεται αποκλειστικά στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η μελέτη εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών με το πειραματικό φάρμακο. Επιπλέον και άλλες μελέτες δείχνουν αύξηση της εμφάνισης σπάνιων αλλά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών (π.χ. εγκεφαλικά αλλά και θάνατοι) με τη χρήση της πειραματικής θεραπείας στον οφθαλμό.

Για την Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών η εγκεκριμένη θεραπείαθα πρέπει να παραμείνει η θεραπεία εκλογής για όλους τους ασθενείς.

Τι είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας


Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (Η.Ε.Ω.) είναι μια πάθηση, η οποία σχετίζεται με την μεγάλη ηλικία και η οποία προοδευτικά καταστρέφει την οξεία, κεντρική όραση. Η κεντρική όραση είναι απαραίτητη για να βλέπει κανείς καθαρά τα αντικείμενα και είναι βασική για καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το διάβασμα και η οδήγηση.
Η Η.Ε.Ω. επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, το κομμάτι του οφθαλμού που μας επιτρέπει να διακρίνουμε μικρές λεπτομέρειες. Η Η.Ε.Ω. δεν προκαλεί καθόλου πόνο.

Σε μερικές περιπτώσεις η πάθηση εξελίσσεται τόσο αργά που οι ασθενείς παρατηρούν ελάχιστη αλλαγή στην όραση τους. Σε άλλες περιπτώσεις η πάθηση εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης και στα δυο μάτια. Η Η.Ε.Ω. είναι η συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών στο δυτικό κόσμο.

Η Η.Ε.Ω. εμφανίζεται σε δυο μορφές: την υγρή και την ξηρή.

Στην Ελλάδα συμπεραίνουμε ότι στα 3.500.000 πληθυσμού που είναι άνω των 50 ετών, το 80% έχει προβλήματα χαμηλής όρασης (2,5 εκ/ρια περίπου), εκ των οποίων το 1 εκ/ριο είναι πολύ σοβαρά.
Ο αριθμός των νέων πασχόντων από Η.Ε.Ω. ανέρχεται περίπου στα 5.000 άτομα ετησίως, με υγρού τύπου 1.000 έως 1.500, τα οποία τροφοδοτούν τον πληθυσμό των τυφλών κατά 2.000- 3.000 άτομα κατ΄ έτος, εφόσον δεν έχουν ακολουθήσει θεραπευτική αντιμετώπιση.

H Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών

Η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) εκπροσωπεί Άτομα με Προβλήματα Όρασης (Τυφλούς & Μερικώς Βλέποντες) που πάσχουν από εκφυλιστικές κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδή χιτώνα, της ωχράς κηλίδος και του οπτικού νεύρου.

Ιδρύθηκε το 1989 και αναπτύσσει σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανεύρεση θεραπειών για τις Νόσους που εκπροσωπεί, την πρόληψη της τυφλότητας, την προώθηση θεμάτων αποκατάστασης (οπτικά βοηθήματα) και ένταξης των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης (ΑμΠΟ). Παράλληλα αναπτύσσει δραστηριότητες ενημέρωσης των ασθενών - μελών για τις ερευνητικές εξελίξεις, ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΠΟ, πληροφόρησης επιστημονικών και άλλων φορέων, οργανώσεων (συλλόγους ΑμεΑ) και υπηρεσιών στο Δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών – RETINA INTERNATIONAL, της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ.) και του Δικτύου για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς (AMD Alliance International).


Διαβάστε περισσότερα...

Μια συγκινητική αφήγηση για τη νόσο Αλτσχάιμερ



Ένας ηλικιωμένος εξηγεί γιατί μένει στο πλάι της συζύγου του ενώ δεν τον θυμάται.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια από τις πιο λυπητερές και μελαγχολικές ασθένειες που υπάρχουν. Άνθρωποι κατά τα άλλα υγιείς, γεμάτοι ζωή αρχίζουν σιγά-σιγά να ξεχνάνε πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς να το θέλουν.

Οι ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους που έχουν συγγενείς που υποφέρουν από τη νόσο να οπλιστούν με αγάπη, υπομονή και κατανόηση γιατί αυτά είναι τα μόνα που μπορούν να τους ανακουφίσουν.

Διαβάστε την συγκινητική αφήγηση ενός ηλικιωμένου που μένει στο πλευρό μίας γυναίκας που δεν τον θυμάται:

«Ήταν πρωί, περίπου 8:30, όταν ένας ηλικιωμένος περίπου 80 χρονών, με ράμματα στον αντίχειρά του, έφτασε στο νοσοκομείο. Είπε ότι ήταν βιαστικός, και ότι είχε ένα άλλο ραντεβού στις 9:00.

Η νοσοκόμα που τον ανέλαβε τον έβαλε να καθίσει κάπου, γνωρίζοντας ότι θα έπαιρνε πάνω από μια ώρα για να τον δει κάποιος γιατρός. Τον είδε να κοιτάει επίμονα το ρολόι του και επειδή δεν ήταν και πολύ απασχολημένη αποφάσισε να δει τη πληγή του. Αφού το εξέτασε προσεκτικά, είδε ότι η πληγή στον αντίχειρα είχε επουλωθεί και έτσι μίλησε με τους γιατρούς για να αφαιρέσουν τα ράμματα.

Ενώ του φρόντιζε τα ράμματα, τον ρώτησε αν είχε άλλο ραντεβού με γιατρό σήμερα. Ο ηλικιωμένος είπε πως δεν είχε ραντεβού με γιατρό αλλά έπρεπε να πάει στο γηροκομείο για να φάει πρωινό με τη σύζυγό του. Η νοσοκόμα τον ρώτησε σε τι κατάσταση ήταν η υγεία η σύζυγός του.

Ο ηλικιωμένος απάντησε ότι η γυναίκα του ήταν θύμα της νόσου Αλτσχάιμερ. Της είπε ακόμα ότι η γυναίκα του δεν ήξερε ποιος ήταν και ότι δεν μπορούσε να τον αναγνωρίσει τα τελευταία 5 χρόνια.

Η νοσοκόμα έμεινε έκπληκτη, και τον ρώτησε: «Και γιατί συνεχίζεις και πας κάθε πρωί, αφού δεν ξέρει ποιος είσαι;»

Ο ηλικιωμένος χαμογέλασε, χάιδεψε το χέρι της νοσοκόμας και είπε: «Δεν με γνωρίζει, αλλά εγώ εξακολουθώ να ξέρω ποια είναι».


Διαβάστε περισσότερα...

«Ένοχο» το ρύζι για εμφάνιση διαβήτη



Μεγαλύτερο το πρόβλημα στις ασιατικές χώρες.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας άσπρου ρυζιού αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στις χώρες της Ασίας, όπου το ρύζι αποτελεί παραδοσιακή τροφή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διατροφολόγο Τσι Σουν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διευκρίνισαν ότι δεν αρκεί ο περιορισμός του ρυζιού για να αποφύγει κανείς τον διαβήτη, αλλά η διατροφή πρέπει γενικότερα να είναι προσεγμένη και να μην περιλαμβάνει πολλή ζάχαρη και λίπη.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τέσσερις ήδη δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες είχαν γίνει στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία και αφορούσαν συνολικά 350.000 άτομα για χρονικό διάστημα τεσσάρων έως 22 ετών. Από αυτούς, πάνω από 13.000 άνθρωποι εμφάνισαν διαβήτη.

Η κινεζική και η ιαπωνική μελέτη έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν το πιο πολύ ρύζι, είχαν κατά 55% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο.

Στην αμερικανική και αυστραλιανή έρευνα, όπου γενικότερα -όπως και στην Ευρώπη- η κατανάλωση ρυζιού από τον πληθυσμό είναι αρκετά μικρότερη, η αύξηση του κινδύνου από το πολύ ρύζι ήταν κατά μέσο όρο 12%. Στις ασιατικές χώρες οι άνθρωποι τρώνε τρεις έως τέσσερις μερίδες ρύζι τη μέρα, ενώ στις δυτικές χώρες μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα.

Το άσπρο ρύζι είναι η κυριότερη μορφή ρυζιού που καταναλώνεται διεθνώς. Έχει υποστεί μηχανική επεξεργασία και αποφλοίωση και ό,τι απομένει, είναι κυρίως άμυλο. Το καφέ ρύζι, αντίθετα, διατηρεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό το φλοιό του, έχει περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνες, καθώς και χαμηλότερο «γλυκαιμικό δείκτη», δηλαδή περιέχει λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με το άσπρο ρύζι.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες πάνω στη σχέση ρυζιού και διαβήτη, από τον οποίο πάσχουν περίπου 350 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πολύπλοκη πάθηση που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη διατροφή. Εμφανίζεται όταν αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επειδή η ορμόνη ινσουλίνη δεν αρκεί για να το διασπάσει. Επιβαρυντικό ρόλο παίζουν επίσης η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης.


Διαβάστε περισσότερα...