Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Σημαντική η διατροφή για τα υπερκινητικά παιδιά



Δεν αποτελεί, όμως, θεραπεία.

Μια πιο ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να αποδειχτεί ευεργετική για τα παιδιά με υπερκινητικότητα, αυτά που παρουσιάζουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, αν η ιατρική αγωγή ή η θεραπεία δεν είναι επιτυχείς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η αμερικανική επιθεώρηση Pediatrics.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, που δημοσιεύει σήμερα η αμερικανική επιθεώρηση Pediatrics, τα οφέλη της διατροφής με συμπληρώματα είναι δύσκολο να εκτιμηθούν και περιορίζονται μερικές φορές στο λεγόμενο placebo effect, δηλαδή στην ίαση με ψευδοφάρμακο.

Οι παρεμβάσεις σε επίπεδο διατροφής για την αντιμετώπιση του συνδρόμου πρέπει συνεπώς να θεωρούνται εναλλακτικές θεραπείες, συμπεραίνουν οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Σικάγο στην επισκόπησή τους.

«Η έμφαση στην παιδεία γονιών και παιδιών ώστε να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, αφήνοντας στην άκρη τα τρόφιμα που δείχνουν να προδιαθέτουν στο σύνδρομο, είναι ίσως το πρακτικό εναλλακτικό φάρμακο ή το πλέον υποσχόμενο συμπλήρωμα για τη θεραπεία του» επισημαίνουν.

Τα συμπεράσματα των γιατρών αμφισβητούν ωστόσο τα οφέλη ορισμένων πολύ δημοφιλών και πολύ στοχευμένων διατροφών, όπως η δίαιτα Feingold, που συνιστά σε παιδιά με υπερκινητικότητα και διάσπαση της προσοχής να μην καταναλώνουν τρόφιμα με χρωστικές ουσίες, κυρίως χρώματος κόκκινου και πορτοκαλί, σταφύλι, μήλα, λουκάνικα και χοτ-ντογκ.


Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή ζυμαρικών στους απόρους Τρικάλων



Μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας για τους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Με διανομή ζυμαρικών συνεχίστηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων σήμερα, η δωρεάν διανομή τροφίμων σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Πιο συγκεκριμένα στον χώρο των αποθηκών των πολυτέκνων στη Νέα Ζωαγορά, έγινε διανομή ζυμαρικών στον Σύλλογο Πολυτέκνων (42.380 κιλά), στον Σύλλογο ΑμΕΑ «Η Συμπαράσταση» (2.415 κιλά), στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Φαρκαδόνας (485 κιλά) και στον Σύλλογο Μονογονεϊκών Οικογενειών (2.075 κιλά).

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ευθύνη για το νομό Τρικάλων έχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Τρικάλων.

Το πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων σε απόρους του νομού Τρικάλων, ξεπερνά φέτος κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας τους 17.000 περίπου δικαιούχους.

Μιλώντας για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων συνολικά στη Θεσσαλία, ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός τόνισε, πως σε αυτή τη δύσκολη χρονικά στιγμή που περνά η χώρα και λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικά τραγική κατάσταση στην οποία έχουν έλθει πολλές οικογένειες, η Περιφέρεια, προσπαθεί με συντονισμένες κινήσεις όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, να βοηθήσει τους πολίτες που έχουν ανάγκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Σαρωτικές αλλαγές στο «Νέο Λύκειο»



Στη Βουλή το σχέδιο με ευχές για συναίνεση.

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το «Νέο Λύκειο». Χτες, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου είχε συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ της ΟΛΜΕ, για να τους ενημερώσει για τις τελικές θέσει.

Κατόπιν δήλωσε ότι «μια κυβέρνηση που έχει διακομματική συμφωνία είναι το ιδανικό περιβάλλον για να προωθηθούν θέματα Παιδείας. Εύχομαι και ελπίζω να υπάρχει αυτή η συναίνεση».

Σύµφωνα µε τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί, οι αλλαγές για το Νέο Λύκειο αφορούν ιδίως τις Β' και Γ' τάξεις, καθώς στην Α' Λυκείου εφαρμόζονται ήδη.

Β' Τάξη Λυκείου


Καθορίζεται ως τάξη εξειδίκευσης σε μία από τις δύο κατευθύνσεις: Κατεύθυνση Α΄(για μαθητές που θέλουν να ακολουθήσουν σπουδές σε θετικές, τεχνολογικές και επιστήμες υγείας). Κατεύθυνση Β΄(για μαθητές που θέλουν να ακολουθήσουν ανθρωπιστικές επιστήμες και κλασικές σπουδές).
Μειώνεται ο αριθμός των μαθημάτων από 17 σε 12 και μειώνονται κατά 2 και οι ώρες διδασκαλίας.

Γ' Τάξη Λυκείου


Σ΄αυτήν ολοκληρώνεται η εξειδίκευση των μαθητών. Ισχύουν οι δύο κατευθύνσεις, ενώ προστίθεται μία ακόμη που αναφέρεται στις οικονομικές επιστήμες.

Μειώνεται ο αριθμός των μαθημάτων από 16 σε 10, ενώ αυξάνονται οι διδακτικές ώρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις σε πιάτσες τοξικομανών



Ενημέρωση και δράση στη Θεσσαλονίκη.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Praksis» και το ειδικό όχημά της θα βρίσκεται σήμερα από τις 12-3 στο πάρκο «Ξαρχάκου», δίπλα στην πλατεία της ΧΑΝΘ, εκεί όπου συχνά βρίσκουν «καταφύγιο» τοξικομανείς.

Οι γιατροί θα ενημερώσουν αρχικά τους ενδιαφερόμενους για τις μολυσματικές ασθένειες και τους τρόπους πρόληψης. Στη συνέχεια, όσοι χρήστες ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε εξετάσεις - εξπρές για ηπατίτιδα και Aids, δωρεάν.

Η δράσεις ενημέρωσης των εξαρτημένων ατόμων υλοποιείται από το Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης και το Συμβουλευτικό Κέντρο της Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη», σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Praksis» και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το ειδικό όχημα θα βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, δύο φορές τη βδομάδα -κάθε Τρίτη και Τετάρτη- από τις 12 μέχρι τις 3 μαζί με τους γιατρούς, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους θεραπευτές.

Εκτός από την ιατρική φροντίδα η ομάδα θα φροντίζει να εξασφαλίζει συσσίτιο, ένδυση, ακόμα και κάποιες νομικές συμβουλές στα εξαρτώμενα άτομα, με δεδομένο ότι πολλοί αντιμετωπίζουν εκκρεμείς ποινικές διώξεις. Ακόμα, θα τους παροτρύνουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα αποθεραπείας και να επικοινωνούν τηλεφωνικά, με τον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό, 1145, της θεραπευτικής κοινότητας, για να ενημερώνονται και να ζητούν βοήθεια.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης HIV στην Ελλάδα, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τους τελευταίους μήνες, σημειώνεται δραματική αύξηση των δηλωθέντων περιστατικών σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2011 δηλώθηκαν 190 περιστατικά HIV λοίμωξης σε χρήστες, ενώ το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010 ο αριθμός των νέων περιστατικών μολυσμένων χρηστών ήταν μόλις 14. Συγκριτικά με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010, όπου ο αριθμός HIV λοιμώξεων στους τοξικομανείς ήταν μικρός ( 2,66%), η αύξηση το 2011 είναι περίπου 1.200%.


Διαβάστε περισσότερα...

Θέσεις εργασίας σε 26.000 ανέργους



Θα απασχοληθούν για πέντε μήνες με επίδομα 625 ευρώ.

Εγκρίθηκαν από την αρμόδια Δικαστική Επιτροπή, η οποία έχει συγκροτηθεί στα πλαίσια των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, οι πρώτες 26.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας, που είχαν υποβληθεί από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η επιλογή έγινε με βάση τα προσόντα των υποψηφίων και κοινωνικά κριτήρια, ενώ οι θέσεις εργασίας κατανέμονται σε επτά περιφέρειες και οι προσληφθέντες θα απασχοληθούν για πέντε μήνες σε 368 υπηρεσίες.

Οι υποψήφιοι για τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας πρέπει να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας.

Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν, μετά την οριστική επικύρωση από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινωνικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Όσοι επιλεγούν θα λαμβάνουν για 5 μήνες μηνιαίο επίδομα 625 ευρώ, ενώ θα έχουν πλήρη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη.

Οι πρώτες προσλήψεις θα γίνουν στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου έχουν εγκριθεί 8.170 θέσεις. Ακολουθούν, η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για 1.700 θέσεις, Ηπείρου για 2.950, Θεσσαλίας για 5.300 Πελοποννήσου για 4.130 και Νοτίου Αιγαίου για 870.

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αφορά συνολικά 57.000 ωφελουμένους και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, πέντε κατηγορίες ανέργων: μακροχρόνια άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι έως 30 ετών, επιστήμονες και βραχυχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες από νέα θεραπεία κατά του καρκίνου



Οι όγκοι συρρικνώθηκαν με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Την αισιοδοξία τους για την καταπολέμηση του καρκίνου εξέφρασαν ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Βραζιλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπόρις Πάσκε, του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, μετά τις κλινικές δοκιμές μιας νέου τύπου αντικαρκινικής θεραπείας.

Η νέα τεχνική, με τη χρήση χαμηλής έντασης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, πέτυχε να συρρικνώσει τους όγκους σε ασθενείς με καρκίνο στο ήπαρ.

Οι ασθενείς κρατούν μέσα στο στόμα τους μια κεραία σε σχήμα κουταλιού, η οποία μεταδίδει χαμηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο σώμα τους. Η θεραπεία, με συχνότητα τρεις φορές τη μέρα, πέτυχε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του ήπατος, καθώς οι όγκοι μίκρυναν, ενώ τα γύρω υγιή κύτταρα δεν επηρεάστηκαν αρνητικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μέθοδος είναι καλά ανεκτή για μεγάλες χρονικές περιόδους και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες.

Όπως είπε ο Πάσκε, έχει ήδη εξασφαλίσει από την αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ την έγκριση για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών σε μεγάλες ομάδες ασθενών, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρίες σε διάφορες χώρες, ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη μελλοντική έρευνα.

Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που εξηγεί αυτές τις παρατηρήσεις, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. Μία εκτίμηση είναι ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παρεμβαίνουν και τροποποιούν τη δραστηριότητα των γονιδίων των καρκινικών κυττάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έχει ως συνέπεια να «μπλοκάρεται» η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός αυτών των κυττάρων, με αποτέλεσμα ο όγκος να σταματά την ανάπτυξή του ή και να συρρικνώνεται σταδιακά.

Ο Πάσκε δήλωσε αισιόδοξος ότι η νέα τεχνική θα αξιοποιηθεί μελλοντικά, εκτός από τους όγκους στο ήπαρ, για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και πιθανώς άλλων μορφών της νόσου.


Διαβάστε περισσότερα...

Υψηλός κίνδυνος αποβολής για τα μικρόσωμα μωρά



Ιδιαίτερα κρίσιμα τα πρώτα στάδια της κύησης.

Οι έγκυες γυναίκες, των οποίων τα έμβρυα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι λιγότερο ανεπτυγμένα κινδυνεύουν περισσότερο να αποβάλλουν, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ, με επικεφαλής την ινδικής καταγωγής δρα Σιάμαλι Σουρ, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας στο Λιντς, σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι το 78% των αποβολών έως την 12η εβδομάδα της κύησης αφορούν έμβρυα που, από άποψη μήκους (ύψους), ανήκουν στο 5% των πιο μικρόσωμων μεταξύ του συνόλου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 500 εμβρύων, που είχαν συλληφθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, γεγονός που επέτρεπε να είναι γνωστή η ακριβής ηλικία τους.

Μέσω υπερήχων, οι ερευνητές μετρούσαν το μήκος των εμβρύων και, έτσι, ήσαν σε θέση να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο βαθμός σωματικής ανάπτυξης ενός εμβρύου έως το πρώτο τρίμηνο, αποτελεί προγνωστικό δείκτη κινδύνου για την πιθανότητα αποβολής στη συνέχεια.

Το 98% των εγκύων που δεν απέβαλαν, είχαν έμβρυο με φυσιολογική σωματική διάπλαση, ενώ το 78% των αποβολών αφορούσαν έμβρυα με ελλιπή ανάπτυξη.

Όμως, στην περίπτωση των διδύμων εμβρύων, μόνο το 28,6% των κυήσεων που κατέληξαν σε αποβολή, αφορούσαν έμβρυα με καθυστερημένη ανάπτυξη.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ένα έμβρυο παραμένει αφύσικα μικρόσωμο κατά τα πρώτα στάδια της κύησης. Η αιτία μπορεί να είναι κάποια ανωμαλία στο ίδιο το έμβρυο ή κάτι προβληματικό στο περιβάλλον της μήτρας, το οποίο αναστέλλει την ομαλή τροφοδοσία της- συνεπώς και του μωρού- με αίμα.

Η μελέτη επίσης διαπίστωσε κάτι μη αναμενόμενο, ότι τα έμβρυα στη μήτρα είτε είναι μόνα τους, είτε είναι δίδυμα, αναπτύσσονται γενικά με τον ίδιο ρυθμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Πείτε «όχι» στις γλυκές απολαύσεις



Τι μπορούμε να κάνουμε όταν μας πέφτει το... ζάχαρο.

Η αγάπη όλων μας για τη γλυκιά γεύση και κατ’ επέκταση για τους γλυκούς πειρασμούς, βρίσκεται στα γονίδια μας. Γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να αποκλείσουμε τα γλυκά από τη ζωή μας. Έτσι, προτείνουμε μερικές εναλλακτικές επιλογές για ελαφριά επιδόρπια, που θα μπορούσαμε να επιλέξουμε, δίχως να στερούμαστε τις γλυκιές αμαρτίες και χωρίς να επιβαρύνουμε το σώμα μας με περιττές θερμίδες και λιπαρά.

Πού πρέπει να καταφεύγουμε λοιπόν όταν έχουμε τάση για γλυκό;

- Σε μπάρες δημητριακών με διάφορες γεύσεις.
- Σε μικρά παστέλια τις αρεσκείας μας, χωρίς να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες.
- Σε ένα μικρό κομμάτι χαλβά από ταχίνι, ο οποίος περιέχει µονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ μια πάστα ή µία σοκολάτα περιέχει κορεσµένα λιπαρά.
- Σε φρούτα ή μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, τα οποία μπορούν να μας γλυκάνουν, δίνοντάς μας επιπλέον φυτικές ίνες και βιταμίνες.
- Σε γλυκά του κουταλιού, κατά προτίμηση στα σπιτικά. Είναι από τα πιο υγιεινά γλυκά, χωρίς λιπαρά.
- Σε φρουί ζελέ light, που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
- Σε ψητά φρούτα. Καθαρίζουμε διάφορα φρούτα της αρεσκείας μας από τη φλούδα και τους σπόρους, τα περιχύνουμε με 1 κουταλάκι λικέρ, τα πασπαλίζουμε με 1 κοφτό κουταλάκι μαύρη ζάχαρη (ή ασπαρτάμη ή φρουκτόζη) και λίγη κανέλα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά. Έτσι έχουμε μία μερίδα γλυκό με μόλις 109 θερμίδες περίπου.
- Σε μπανάνα στο γκριλ με λίγη κανέλα, που έχει από μόνη της γλυκιά γεύση. Μπορούμε να την συνοδεύσουμε με 1 μπάλα παγωτό.
- Σε ανανά στη σχάρα με λίγο ρούμι και καρύδια- ένα πολύ θρεπτικό σνακ.
- Σε αποξηραμένα φρούτα. Σε ένα μπολ τοποθετούμε 3-4 αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας, 2 κουτ. σούπας κονιάκ, 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού για 2-3 ώρες. Έπειτα, βράζουμε το μείγμα για 15 λεπτά και προσθέτουμε 1 κουταλάκι σουσάμι και λίγη κανέλα. Έτσι έχουμε μία πανδαισία αποξηραμένων φρούτων με μόλις 180 θερμίδες.
- Σε παραδοσιακές επιλογές, όπως το γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά, με λίγο μέλι ή με γλυκό του κουταλιού.
- Σε γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά με αποξηραμένα φρούτα και λίγους ξηρούς καρπούς.
- Σε παγωτό γιαούρτι, που φτιάχνεται πανεύκολα, βάζοντας μερικά πολτοποιημένα φρούτα σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι, ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή και βάζοντάς τα στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσουν.
Σε ρυζόγαλο από ημιάπαχο ή άπαχο γάλα.
- Σε σπιτικό παγωμένο τσάι. Διαλύοντας 2-3 φακελάκια πράσινο τσάι σε μία κανάτα νερό και αφήνοντάς το στο ψυγείο μέχρι να παγώσει, θα έχουμε γρήγορα και εύκολα ένα υγιεινό ρόφημα με αντιοξειδωτικές ουσίες.
- Σε σπιτικό milkshake. Στο μίξερ βάζουμε αλεσμένα φρούτα της επιλογής μας με ένα ποτήρι άπαχο ή ημι-άπαχο γάλα και τα χτυπάμε.

Εκτός από τα παραπάνω, μπορείτε επίσης να καταναλώνετε ελαφριά γλυκά σε μικρές ποσότητες, χρησιμοποιώντας κατά την παρασκευή τους μέλι ή μαύρη ζάχαρη αντί για λευκή, όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό.

Μπορείτε, επίσης, να προσθέτετε στα επιδόρπιά σας κανέλα, μαστίχα και βανίλια, που δίνουν άρωμα και την εντύπωση της γλυκιάς γεύσης.Τελειώνοντας, θα παρατηρήσατε ότι δεν αναφέρθηκαν παραπάνω τροφές, όπως η σοκολάτα ή τα παράγωγά της.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστούν από το διαιτολόγιό μας. Το θερμιδικό τους περιεχόμενο και η περιεκτικότητά τους σε ζωικά λιπαρά και χοληστερόλη, συνιστά μια πιο ελεγχόμενη κατανάλωση, πάντα στο πλαίσιο ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος.

Γιατί όπως για τα περισσότερα στη ζωή, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση: «παν µέτρον άριστον».


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλύτεροι μαθητές όσοι αθλούνται



Σύμφωνα με έρευνα Ολλανδών.

Τα παιδιά που αθλούνται τείνουν να αποδίδουν καλύτερα και στα μαθήματά τους σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης διεθνούς έρευνας. Οι ερευνητές εξηγούν ότι με τον όρο άσκηση εννοείται οτιδήποτε θέτει το σώμα του παιδιού σε κίνηση π.χ., το να πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο, η ώρα της γυμναστικής στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος ή η ενασχόληση με σπορ.

Στο πλαίσιο της μελέτης που έκαναν Ολλανδοί επιστήμονες, διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές με τα υψηλότερα ποσοστά άθλησης είχαν καλύτερη απόδοση στα μαθήματά τους. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι οι μαθητές που αύξησαν το χρόνο της ενασχόλησής τους με φυσικές δραστηριότητες, βελτίωσαν και τις σχολικές επιδόσεις τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Προβλήματα στη μετακίνηση των ανάπηρων με τα ΜΜΜ



Επείγουσα επιστολή στον υπουργό Υγείας.

Προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζονται στη δωρεάν μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία που χρησιμοποιούν τα δελτία μετακίνησης, η ισχύς των οποίων έχει λήξει με την έναρξη του 2012.

Για τη διασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία στα αστικά και υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία απέστειλε επείγουσα επιστολή στο υπουργείο Υγείας.

Ακολουθεί η επιστολή:

«Κύριε υπουργέ,

Προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζονται στη δωρεάν μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία που είναι κάτοχοι σχετικών δελτίων μετακίνησης αφού με το νέο έτος έχει λήξει η ισχύς τους. Η διασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης των ΑμεΑ στα αστικά και υπεραστικά μέσα μαζική μεταφοράς ειδικά στην παρούσα οικονομική περίοδο πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Γι’ αυτό ζητούμε να λάβετε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να μετακινούνται δίχως προβλήματα δωρεάν στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.

Σε αυτή την κατεύθυνση και προκειμένου να μην παρουσιαστούν τα συνήθη προβλήματα με τους λεωφορειούχους ζητούμε την άμεση προσωπική σας παρέμβαση ώστε:

1. Να καταρτιστεί άμεσα και να υπογραφεί νέα σύμβαση για το έτος 2012 με τους ιδιοκτήτες αστικών και υπεραστικών λεωφορείων.
2. Έως ότου οριστικοποιηθεί η ανωτέρω διαδικασία να δοθεί η απαιτούμενη παράταση για την ισχύ των δωρεάν ή εκπτωτικών δελτίων μετακίνησης του έτους 2011, με σκοπό την οικονομική προστασία των ατόμων με αναπηρία.

Κύριε Υπουργέ,

Στο πλαίσιο μιας ισχυρής προστατευτικής κοινωνικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, το ανωτέρω θέμα απαιτείται να διευθετηθεί άμεσα με συγκεκριμένες ενέργειες».



Διαβάστε περισσότερα...

Hλεκτρονικούς φακούς επαφής για διαβητικούς ετοιμάζει η Microsoft



Για την παρακολούθηση του επιπέδου του σακχάρου.

Οι ηλεκτρονικοί φακοί επαφής για διαβητικούς αποτελούν ένα project το οποίο αναπτύσσεται από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και την Microsoft Research, η οποία ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα ασύρματο σύστημα παρακολούθησης του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα των χρηστών.

Ο φακός επαφής εκμεταλλεύεται μια ενζυμική ηλεκτροχημική διαδικασία η οποία είναι ευαίσθητη στην γλυκόζη. Καθώς το ένζυμο αλληλεπιδρά με τα δάκρυα των ματιών, πραγματοποιούνται συγκεκριμένες μετρήσεις οι οποίες και αναφέρονται μετά στους χρήστες.







Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγείτε από τον βήχα με φυσικό τρόπο



Φτιάξτε ένα αφέψημα.

Τα αφεψήματα δρουν μαλακτικά στο λαιμό και μαλακώνουν τον βήχα. Μια ιδέα είναι να φτιάξετε ένα ρόφημα από θυμάρι και φασκόμηλο, μέσα στο οποίο θα διαλύσετε μια κουταλιά μέλι.

Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, κάνετε επίσης εισπνοές πάνω από νερό μέσα στο οποίο βράζετε χαμομήλι ή ευκάλυπτο. Ο ατμός ενυδατώνει τις εκκρίσεις των βρόγχων, τις ρευστοποιεί και βοηθά στην αποβολή τους.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπορούμε να επιβληθούμε στα πάθη μας;



Γιατί δυσκολευόμαστε να απαλλαγούμε από αυτά.

Η λέξη πάθος είναι μια λέξη που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά για να περιγράψουμε κάτι διαφορετικό ο καθένας, για παράδειγμα την αγάπη μας για τα γλυκά ή τη σοκολάτα, τη μανία μας με το κάπνισμα ή το αλκοόλ, την αδυναμία μας στις γυναίκες, τον τζόγο, τα ψώνια ή τα αυτοκίνητα. Και βέβαια ο κατάλογος μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές. Κάποιο πάθος, λοιπόν, μικρό ή μεγάλο, έχουμε όλοι. Είναι, όμως, το πάθος κάτι στο οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε να επιβληθούμε;

Οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν υπάρχει ούτε κάποιος γενικός κανόνας ούτε κάποια οδηγία που να απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως. Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουμε οι ίδιοι, αν θεωρούμε ότι το «πάθος» μάς δυσκολεύει τη ζωή. Πόσο πιθανό και εύκολο είναι όμως να του επιβληθούμε; Αν πάρουμε την απόφαση και ζητήσουμε βοήθεια, είμαστε σίγουρα σε πολύ καλό δρόμο.

Το πάθος δεν υπάρχει;

Ο όρος πάθος δεν υπάρχει στην ψυχιατρική. Οι επιστήμονες προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο παρόρμηση, που περιγράφουν ως μία ακατανίκητη επιθυμία να κάνουμε κάτι, συχνά χωρίς να μπορούμε να το ελέγξουμε ή να το κρίνουμε με τη λογική. Όμως, η παρόρμηση (ή ενόρμηση) από μόνη της δεν περιέχει κάποια παθογένεια˙ το πρόβλημα δημιουργείται όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις παρορμήσεις μας. Βέβαια, κάποιος άνθρωπος είναι πιθανό να μην μπορεί να ελέγξει τις παρορμήσεις του επειδή πάσχει από κάποιο άλλο ψυχιατρικό νόσημα (π.χ. μανία) ή βρίσκεται υπό την επίδραση κάποιας ουσίας (π.χ. αλκοόλ, ναρκωτικά) ή υποφέρει από κάποια σωματική νόσο (π.χ. Αλτσχάιμερ).

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι υγιής κατά τα άλλα και να μη βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών και το πρόβλημα να εντοπίζεται στο ότι υποφέρει από διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων, ένα ψυχιατρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή και περιλαμβάνει τη διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή (ο ασθενής έχει πολλά και πολύ έντονα επεισόδια θυμού, μετά από τα οποία νιώθει τύψεις και ενοχές), την παθολογική χαρτοπαιξία και ενασχόληση με τον τζόγο, την τριχοτιλλομανία (ο ασθενής τραβάει τις τρίχες των μαλλιών του μέχρι να τις βγάλει όλες), την πυρομανία, την κλεπτομανία, τα υπερβολικά ψώνια, την εξάρτηση από το Ίντερνετ, την καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά (άνθρωποι που νιώθουν «υποχρεωμένοι» να κάνουν σεξ χωρίς να έχουν επιθυμία), αλλά και διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Αθώα αδυναμία ή μοιραίο πάθος;

Όπως είναι προφανές και λογικό, τα πάθη δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με έναν και ενιαίο τρόπο. Κυρίως επειδή υπάρχουν πολλών ειδών πάθη, που ο καθένας βιώνει με διαφορετικό τρόπο. Κατ’ αρχάς, το να έχουμε ένα πάθος, μια αδυναμία, δεν ακούγεται -και πιθανώς δεν είναι κιόλας- κακό. Το θέμα είναι πόσο παθιασμένος είμαι με το πάθος μου. Ας υποθέσουμε ότι το πάθος μου είναι ο σύντροφός μου. Αυτό σημαίνει ότι τον αγαπάω και τον νοιάζομαι και φροντίζω για τη σχέση μου ή ότι είμαι εξαρτημένος σε σημείο που φτάνω να τον καταπιέζω;

Το πρώτο θα περιέγραφε μια φυσιολογική αδυναμία, ενώ το δεύτερο μια εμμονή. Όπως είναι αναμενόμενο, το πρόβλημα ξεκινάει όταν πρόκειται για μια υπερβολή που έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στη ζωή τη δική μας όσο και των γύρω μας. Άλλοι παράγοντες που θέτουν το διαχωρισμό ανάμεσα στο πάθος και τη φυσιολογική αδυναμία είναι η συχνότητα, η ένταση και η διάρκεια με την οποία εμφανίζεται αυτό το πάθος. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι υπάρχουν και πάθη που έχουν αποδεδειγμένα μόνο αρνητικές επιδράσεις και δεν μπορούν να θεωρηθούν αθώα, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα ή η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Τότε χρειάζεται να το τιθασεύσουμε;

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε τα πάθη μας. Στη συνέχεια, χρειάζεται να αξιολογήσουμε αν μας δημιουργούν κάποιο πρόβλημα ή κάποια δυσλειτουργία. Εδώ θα πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι απολύτως αναμενόμενο να υπάρχουν πράγματα με τα οποία παθιαζόμαστε - άλλωστε, αν δεν είχαμε πάθη, ή ακόμα χειρότερα επιθυμίες, δεν θα ήμασταν φυσιολογικοί ή θα μπορούσαμε ακόμα και να πάσχουμε από κατάθλιψη. Αν όμως το σκεφτούμε και συνειδητοποιήσουμε ότι τα πάθη μας μάς δυσκολεύουν, το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν μπορούμε να τα κόψουμε. Έτσι, είναι σκόπιμο να προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε αν θα ζούσαμε χωρίς αυτά ή πόσο εύκολο θα ήταν να τα κόψουμε. Πρέπει, δηλαδή, να θέσουμε την εξής ερώτηση στον εαυτό μας: Θα έχω πρόβλημα αν στερηθώ το πάθος μου;

Πώς θα τα καταφέρουμε;

Αν, λοιπόν, συμπεράνουμε ότι έχουμε κάποιο πάθος που θέλουμε να βγάλουμε από τη ζωή μας, θα πρέπει να φτιάξουμε ένα σχέδιο δράσης για να απαλλαγούμε από αυτό. Κάτι τέτοιο μπορούμε να το κάνουμε είτε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, αν πρόκειται για κάτι πιο δύσκολο. Χρειάζεται, δηλαδή, αφού συνειδητοποιήσουμε αν και από τι είμαστε εξαρτημένοι, να διερευνήσουμε το γιατί. Αν, για παράδειγμα, το πάθος μας είναι τα λεφτά, θα πρέπει να σκεφτούμε τι θεωρούμε ότι αγοράζουμε με αυτά τα χρήματα - μήπως, για παράδειγμα, την αξία του ίδιου μας του εαυτού; Αν, λοιπόν, το πάθος μας καλύπτει μια εσωτερική μας ανάγκη, για παράδειγμα την αυτοπεποίθησή μας, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος για να καλύψουμε την ανάγκη αυτή, για παράδειγμα με το να αναγνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά μας εκείνα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να κάνουμε μικρές αλλαγές σιγά -σιγά, ώστε να απεξαρτηθούμε.

Φυσικά, δεν υπάρχει μία και μόνη συνταγή. Αλλιώς διακόπτουμε το φαγητό, αλλιώς το τσιγάρο, αλλιώς το αλκοόλ. Το πιο σημαντικό είναι να πάρουμε με τη λογική μας την απόφαση, να καταστρώσουμε ένα σχέδιο δράσης και μετά να ακολουθήσουμε τα βήματα της απόφασης. Το σχέδιο αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να είναι ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, αν το ζήτημά μας είναι να αδυνατίσουμε. Ή, αν θέλουμε να κόψουμε το τσιγάρο, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα καταγραφής συνηθειών και προσπάθειας αλλαγής αυτών. Σε μια τέτοια περίπτωση, χρειάζεται να καταγράφουμε πόσα τσιγάρα καπνίζουμε και στη συνέχεια να πάρουμε την απόφαση να μειώσουμε τον αριθμό τους, για παράδειγμα κατά ένα την ημέρα. Με τη διαρκή υπενθύμιση του σκοπού μας, του κέρδους που θα έχουμε από την επίτευξή του, αλλά και με την επιβράβευση του εαυτού μας κάθε φορά που κάνουμε ένα βήμα, θα τα καταφέρουμε.

Γιατί δυσκολευόμαστε τόσο;

Επειδή εκτός από τη λογική, που μας βοηθά να αποφασίσουμε, υπάρχει μέσα μας και η συναισθηματική συλλογιστική, όπου λέμε «νιώθω ότι δεν θα τα καταφέρω», και έτσι δεν τα καταφέρνουμε. Κι επειδή το συναίσθημα είναι δύσκολο να το χειριστούμε χωρίς στήριξη, είναι σημαντικό να ζητήσουμε τη βοήθεια των ειδικών, αν δυσκολευόμαστε. Άλλωστε, το πάθος αφορά κάτι πιο εσωτερικό από αυτό που φανταζόμαστε. Για παράδειγμα, το να έχουμε πάθος με το παιδί μας και να είμαστε συνέχεια από πάνω του δεν σημαίνει αποκλειστικά και μόνο ότι το αγαπάμε, αλλά ίσως και ότι έχουμε μια βαθύτερη ανασφάλεια που δύσκολα μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να διαχειριστούμε χωρίς τη βοήθεια ειδικών. Από την άλλη πλευρά, τα πάθη πολλές φορές ενέχουν και το στοιχείο του εθισμού, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το κάπνισμα ή το αλκοόλ. Σε κάθε βήμα της προσπάθειάς μας πρέπει να λέμε στον εαυτό μας «επέλεξα να κόψω το πάθος μου» και να είμαστε περήφανοι, ώστε να μη νιώθουμε συνέχεια ευάλωτοι. Απαραίτητο είναι να ενισχύουμε τον εαυτό μας και να τον επιβραβεύουμε, αλλά και να θυμόμαστε ποια είναι τα οφέλη από αυτήν την αλλαγή, ώστε να τη διατηρούμε.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια συμπτώματα κρύβουν σοβαρές παθήσεις;



Πως να ερμηνεύσετε σωστά τα μηνύματα που στέλνει το σώμα σας.

Πολλά είναι τα καθημερινά «ατυχήματα» υγείας που συμβαίνουν και πολλοί αρνούνται να δώσουν την πρέπουσα σημασία χαρακτηρίζοντάς τα μάλιστα ως αδιάφορα. Υπάρχουν ωστόσο κάποια «δείγματα» που πρέπει να ληφθούν περισσότερο ως προάγγελοι σοβαρών νοσημάτων παρά ως αθώα και ατυχή περιστατικά.

Ρινορραγία


Τυχαία αλλά συχνά φαινόμενα ρινορραγίας πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής καθώς ενδέχεται να είναι περισσότερο σοβαρά από ότι αρχικά φαίνονται. Συνήθως θεωρείται ένδειξη υψηλής πίεσης, κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει το 8% των ανδρών μεταξύ 20 και 34 ετών και λιγότερα συχνά οι γυναίκες.

Πόνος στα γόνατα


Ένας πόνος στα γόνατα σίγουρα δεν αποτελεί βασικό λόγο επίσκεψης στον γιατρό. Ωστόσο αν ο πόνος είναι συνεχόμενος και διαρκεί για περισσότερες από 2 ώρες ενδέχεται να είναι τα πρώτα σημάδια κάποιας μορφής οστεοαρθρίτιδας.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να «χαλαρώσετε» ή να διακόψετε την όποια φυσική άσκηση κάνετε. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά, καθώς αυτό αποτελεί ένδειξη μυοσκελετικού προβλήματος.

Πονόλαιμος


Σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της αμερικανικής ιατρικής ένωσης, ποσοστό που ξεπερνά το 40% χρησιμοποιεί αντιβιοτικά για τον πονόλαιμο, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται για βακτήρια.

Πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι που…πάνε ακριβώς στο αντίθετο άκρο, περιμένοντας να φτάσουν ακόμη και σε σημεία πλήρους αφωνίας. Εάν ο πονόλαιμος είναι τόσο έντονος και επιμένει σε σημείο που είναι αφόρητος, καλύτερο θα είναι να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ο σημαντικότερος κίνδυνος που καραδοκεί μπορεί να κλείσει τους αεραγωγούς και να χάσετε την αναπνοή σας.

Φουσκάλες


Οι αντιαισθητικές φουσκάλες που εμφανίζονται ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών στην πραγματικότητα είναι αρκετά επικίνδυνες. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι με την εμφάνισή τους, αποτελούν βασική «τροφή» και χώρο ανάπτυξης βακτηριδίων.

Καλύτερη θεραπεία για κάτι τέτοιο είναι η πρόληψη, οπότε σε περίπτωση που δείτε κάτι ανάλογο αρχίστε να χρησιμοποιείτε ειδική κρέμα, δύο φορές την ημέρα. Αλλά πριν από τη χρήση, καλό θα ήτανε να κάνετε ένα ζεστό ποδόλουτρο για 20 λεπτά με αλάτι. Το αλάτι απορροφά την υγρασία από την μολυσμένη περιοχή.

Εξάνθημα


Αν και τα εξανθήματα είναι συνήθη σε άντρες και γυναίκες, πολλά είναι αυτά που μπορούν να «παρερμηνευτούν» ως απλά (εξανθήματα), και στην ουσία να πρόκειται για κυτταρικά καρκινώματα του δέρματος, δηλαδή μία εξελισσόμενη σε αργούς ρυθμούς, μορφή καρκίνου.

Η διαφορά ενός απλού εξανθήματος από έναν μικρό όγκο, έγκειται στο γεγονός ότι το καρκίνωμα έχει μία ελαφρά «περλέ» γυαλάδα, όταν κάποιος ρίξει φως πάνω του, και στη βάση του διακρίνονται κάποια μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία.

Πόνος στα πόδια


Ένας πόνος στα πόδια αν και συνηθισμένος για τους περισσότερους, ενδέχεται να είναι μία προειδοποίηση για καρδιολογικά προβλήματα. Ο λόγος είναι απλός καθώς τα πρώτα σημάδια ενδεχόμενου εμφράγματος ή άλλου σοβαρού προβλήματος, δεν είναι ο πόνος στο στήθος αλλά η αδυναμία και ο πόνος στα άκρα. Και αυτό γιατί τα αιμοφόρα αγγεία «μπλοκάρουν» την κυκλοφορία του αίματος και έτσι προκαλείται έλλειψη οξυγόνωσης στους μύες.

Με απλά λόγια, κάτι που μπορεί να φαίνεται απλό και καθημερινό, έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι η επαναλαμβανόμενη και έντονη εμφάνισή του, ενδέχεται να είναι προάγγελος κακών ειδήσεων…


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες



14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο πραγματοποιείται η ωορρηξία
.
Οι τρεις ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία της γυναίκας είναι αυτές κατά τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης. Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο. Δηλαδή σε ένα κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα.

Θερμική μέθοδος

Η θερμοκρασία ανεβαίνει στις ημέρες της ωορρηξίας (περίπου 37,5 βαθμοί). Αν λοιπόν η γυναίκα καταγράφει καθημερινά την θερμοκρασία του σώματός της, μπορεί να βρει πότε είναι γόνιμη.

Κολπικές εκκρίσεις

Κατά τις ημέρες της ωορρηξίας οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνουν σε ποσότητα και διαφέρουν σε ποιότητα. Γίνονται δηλαδή βλεννώδεις, διαυγείς και άφθονες.

Έλεγχος ωορρηξίας

Γίνεται με ένα απλό τεστ ούρων που μπορεί να αγοράσει κανείς από τα φαρμακεία. Κοστίζει γύρω στα 50 ευρώ αλλά είναι πολύ απλό και αξιόπιστο.

Με υπερηχογραφικό έλεγχο ωορρηξίας στο ιατρείο του γυναικολόγου.


Πρόκειται για τον πιο σίγουρο τρόπο ελέγχου της ωρίμανσης του ωοθυλακίου και κατά συνέπεια της ωορρηξίας. Ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη βαθμίδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Αν ένα ζευγάρι ακολουθήσει μία από τις παραπάνω μεθόδους για ένα χρόνο τότε χρειάζεται βοήθεια από γυναικολόγο ειδικευμένο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί η άσκηση φουσκώνει τους μύες



Το μυστικό ανακάλυψε Ελληνίδα ερευνήτρια του εξωτερικού.

Όπως ξέρουν πολύ καλά όσοι κάνουν μπόντι-μπίλντινγκ, οι μύες διογκώνονται, όσο πιο πολύ καλούνται να δουλέψουν. Μια νέα επιστημονική έρευνα, από Ελληνίδα ερευνήτρια στη Γαλλία, έρχεται να ρίξει φως στο βιολογικό μηχανισμό που επιτρέπει στους μύες να φουσκώνουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αθανασία Σωτηροπούλου του ιατρικού ερευνητικού ινστιτούτου INSERM και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, καθώς και του πανεπιστημίου Ντεκάρτ του Παρισιού, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο βιολογικό περιοδικό για θέματα κυτταρικού μεταβολισμού «Cell Metabolism», μελέτησαν τον τρόπο που τα μυϊκά κύτταρα «μεταφράζουν» σε έξτρα όγκο την άρση βαρών και τις άλλες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Το μυστικό, πρωτίστως βρίσκεται σε ένα χημικό παράγοντα που παράγεται από τα κύτταρα των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης και ο οποίος στέλνει σήματα στα μυϊκά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν, ώστε να είναι σε θέση να σηκώσουν το πρόσθετο βάρος και να καταβάλουν την αναγκαία έξτρα δύναμη. Η συγκεκριμένη ουσία (SrF) πυροδοτεί τα βλαστικά μυϊκά κύτταρα, που βρίσκονται σε ύπνωση και είναι σε θέση να μετατραπούν σε εξειδικευμένα μυϊκά κύτταρα, με τελικό αποτέλεσμα να παράγονται περισσότερες μυϊκές ίνες και έτσι οι μύες να φουσκώνουν και να δυναμώνουν.

Όπως είπε η κ. Σωτηροπούλου, «το σήμα από τη μυϊκή ίνα ελέγχει τη συμπεριφορά των βλαστικών κυττάρων και τη μεγέθυνση των μυών. Είναι μια απρόσμενη και άκρως ενδιαφέρουσα ανακάλυψη».

Το νέο εύρημα μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένους τρόπους καταπολέμησης της μυϊκής ατροφίας που σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία και τις ασθένειες. Σημειωτέον ότι η ουσία SrF μειώνεται σταδιακά στον οργανισμό, με το πέρασμα της ηλικίας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για τα πειράματά τους γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που δεν διέθεταν πλέον την ουσία SrF στους μυες τους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε αυτή την περίπτωση οι μύες, παρά την άσκηση στην οποία υποβάλλονταν, ήσαν ανίκανοι να διογκωθούν. Η ουσία SrF στέλνει τα σήματά της μέσω ενός δικτύου γονιδίων, μεταξύ των οποίων του γονιδίου Cox2.

Ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως το ibuprofen, αναστέλλουν τη δράση του Cox2, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα αυτά τα φάρμακα να παρεμποδίζουν τη μυϊκή ανάπτυξη, όπως ανέφερε η Ελληνίδα ερευνήτρια.

Σύμφωνα με την κ. Σωτηροπούλου, οι θεραπείες που αποσκοπούν στη μυϊκή ενδυνάμωση (π.χ. μετά από μια μακρά περίοδο κατάκλισης στο κρεβάτι λόγω μακρόχρονου προβλήματος υγείας) πιθανότατα θα πρέπει να στοχεύσουν σε αυτό το πολύπλοκο δίκτυο χημικών ουσιών που σχετίζονται με την ουσία SrF.

Πρόσθεσε πως δεν θα είναι εύκολο να βρεθεί μια ιδανική ποσότητα του SrF στον οργανισμό, γι' αυτό ίσως θα είναι προτιμότερο η φαρμακευτική έρευνα να εστιάσει τις προσπάθειές της σε ουσίες που εξαρτώνται από το SrF, όπως στις ιντερλευκίνες και στις προσταγλανδίνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που δίνουν ενέργεια



Ακόμα και κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη ενέργειας
.
Η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα για μία καλή υγεία. Υπάρχουν τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και στοιχεία, και μπορούν να σας χαρίσουν μεγάλη ενέργεια.

Η ρόκα μπορεί να πικρίζει και πολλοί από σας να μην την θέλετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Περιέχει όμως μαγνήσιο και ασβέστιο, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Αν την εντάξετε στη διατροφή σας θα παρατηρήσετε και αλλαγές στην ενέργειά σας.

Ο καφές δεν σας προστατεύει μόνο από κάποιες ασθένειες, ανεβάζει και τη λίμπιντό σας. Η καφείνη λοιπόν, προκαλεί μία αύξηση της ντοπαμίνης, η οποία συνδέεται με τη διάθεση και την ενέργειά σας. Οι άνθρωποι που πίνουν δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως, έχουν μεγαλύτερη ενέργεια ενώ παρουσιάζουν χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια ασθένεια του εγκεφάλου.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε άλατα, σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων, του μαγνησίου, του χαλκού, του σιδήρου, του μαγγανίου, του ψευδαργύρου, του ασβεστίου, της βιταμίνης Ε, και της βιταμίνης D.Οι διάφορες μορφές της βιταμίνης Ε, λειτουργούν για να ανακουφίσουν την ανάφλεξη του εγκεφάλου και να προστατεύσουν τα νευρικά κύτταρα. Όσοι έχουν χαμηλές ποσότητες της συγκεκριμένης βιταμίνης, η ενέργειά τους είναι κάτω από το μηδέν.

Η έλλειψη ενέργειας μπορεί να προκαλέσει και κάποιο είδος κατάθλιψης. Μία από τις πιο καλές τροφές ενάντια της κατάθλιψης είναι η πατάτα, αφού περιέχει εκτός των άλλων ιώδιο, που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ένα από τα πρώτα πράγματα που ελέγχει ο ψυχίατρος ώστε να αξιολογήσει εάν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, είναι και ο θυρεοειδής.

Προτού ωστόσο αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, θα πρέπει να μιλήσετε με τον οικογενειακό σας γιατρό, γιατί είναι εκείνος που ξέρει καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση της υγείας σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκαν 106 προτάσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»



Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης από τους ΟΤΑ.

Εκδόθηκε σήμερα η Υπουργική Απόφαση έγκρισης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξοικονομώ».

Από τις 191 προτάσεις πρώην Καποδιστριακών Δήμων που κατατέθηκαν, αξιολογηθήκαν θετικά 106 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 83,4 εκατ. ευρώ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής τους στο ΕΠΑΝ ΙΙ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο της προώθησης των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης σχετικών παρεμβάσεων και σε Δήμους που είτε απορρίφθηκαν κατά τα στάδια αξιολόγησης του Προγράμματος, είτε δεν υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας και άμεσης έκδοσης προκήρυξης για νέο Πρόγραμμα.

Η νέα προκήρυξη θα γίνει στο πλαίσιο του Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», ενώ το ύψος των πόρων που θα διατεθούν, καθώς και οι όροι και η διαδικασία συμμετοχής των Δήμων, θα ανακοινωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Προτεραιότητα στα κοινωνικά προγράμματα για αστέγους και ανέργους



Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του δήμου Αθηναίων.

Έμφαση στις κοινωνικές παροχές δίνει ο δήμος Αθηναίων στον προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος ψηφίσθηκε σήμερα από το δημοτικό συμβούλιο, με 26 ψήφους υπέρ και 17 ψήφους κατά. Με μειωμένο τον προϋπολογισμό κατά 80 περίπου εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το 2011 και 180 εκατ. ευρώ μειωμένο συγκριτικά με το 2010, ο φετινός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 820 εκατ. ευρώ.

Το φετινό σχέδιο «κοινωνικής ανασυγκρότησης και αλληλεγγύης» ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά, ο δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει σε ενίσχυση του Ιδρύματος Αστέγων, αλλά και χρηματοδότηση νέων θεσμών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός αστέγων και απόρων δημοτών.

Θα λειτουργήσει Κέντρο Ημέρας, που θα προσφέρει στους αστέγους τη δυνατότητα να καλύπτουν ανάγκες προσωπικής υγιεινής. Θα δημιουργηθεί το πρώτο Καταφύγιο Νύκτας, για διανυκτέρευση και πρωινή σίτιση αστέγων. Μονάδα Βραχείας Φιλοξενίας θα λειτουργήσει για ηλικιωμένους και αστέγους, μη δυνάμενους να επανενταχθούν.

Έχει σχεδιασθεί πρόγραμμα Παροχής Υπηρεσιών Φύλαξης Βρεφών και Νηπίων, καθώς και πρόγραμμα προστασίας για τα παιδιά του δρόμου.

Με την Κάρτα Υγείας Δημότη θα διασυνδεθούν τα δημοτικά Κέντρα Πρόληψης με τα νοσοκομεία Ελπίς, Πατησίων, Πολυκλινική. Έχουν σχεδιασθεί προγράμματα εξέτασης και προληπτικού εμβολιασμού στα σχολεία, τις Λέσχες Φιλίας και σε ευπαθείς ομάδες.

Σε ό,τι αφορά σε άλλους τομείς παρεμβάσεων, 32,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν για αναπλάσεις δημοσίων χώρων, κατασκευή δικτύων αποχέτευσης, κατασκευή τεσσάρων βρεφονηπιακών σταθμών, δυο Κέντρων Πρόληψης Υγείας, ίδρυση Βιομηχανικού Μουσείου κ.α..

Για φέτος έχουν δεσμευθεί 17 εκατ. ευρώ, από τα 150 εκατ. ευρώ που θα δοθούν ως απαλλοτριώσεις για δεσμευμένους χώρους.

Τιτλοποιούνται 240 εκατ. ευρώ από ανείσπραχτα έσοδα.

Σε ό,τι αφορά στο τεχνικό πρόγραμμα, το 2012 και 2013 θα δαπανηθούν 41.188.000 ευρώ για έργα και μελέτες που αφορούν τον αστικό σχεδιασμό, την καθαριότητα, τις κατασκευές, κηποτεχνία και πράσινο, πολεοδομία, συντήρηση κτιριακών έργων και οδοποιίας. Το 2012 σχεδιάζεται να απορροφηθούν 21.379.000 ευρώ.

Συνολικά από τα 820 εκατ. ευρώ, 77% θα απορροφηθεί από τις εσωτερικές ανάγκες του Οργανισμού (μισθοδοσία, ενοίκια κ.λπ.). Το 10% κατευθύνεται σε προμηθευτές και πιστωτές, ενώ το 13% αφορά σε προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τις αιμορροΐδες



Οι αιτίες εμφάνισης και τα συμπτώματά τους.

Η καθιστική ζωή, η κληρονομικότητα αλλά και η έντονη γυμναστική ευθύνονται εξίσου για την εμφάνιση των αιμορροΐδων ενώ ανάλογα με το μέγεθος και τη διάρκεια εμφάνισής τους, κατατάσσονται σε πρώτου, δεύτερου, τρίτου και τέταρτου βαθμού.

Οι συχνότερες και κυριότερες αιτίες εμφάνισής τους είναι οι εξής:

- Η καθιστική ζωή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που υποφέρουν από τις αιμορροΐδες, είναι υπάλληλοι γραφείου.

- Η γυμναστική με βάρη είναι επικίνδυνη.

- Η χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια, οι συχνότερες διαταραχές του εντέρου, μπορούν να προκαλέσουν έντονο πρόβλημα στις αιμορροΐδες.

- Όπως σε πολλές παθήσεις, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

- Στην εγκυμοσύνη, αρκετές γυναίκες υποφέρουν από τις αιμορροΐδες τους.

- Μια αυστηρή δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση των αιμορροΐδων.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα;

- Έντονος και επίμονος πόνος στην περιοχή του πρωκτού.

- Έντονη φαγούρα.

- Ερυθρότητα

- Αιμορραγία, συνήθως στα κόπρανα.

- Έκκριση βλέννας

Εάν έχετε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Εκείνος θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα δώσει την σωστή διάγνωση. Η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται είτε με την συντηρητική μέθοδο είτε με τη χειρουργική, ανάλογα πάντα με το μέγεθος του προβλήματος.


Διαβάστε περισσότερα...