Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Μουσείο πορνείας άνοιξε στο Άμστερνταμ


Παρουσιάζει τη ζωή από την άλλη πλευρά της βιτρίνας - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Οι περισσότεροι τουρίστες στο Άμστερνταμ θα κάνουν ένα πέρασμα από την περίφημη «Red Light District», όπου ιερόδουλες κάθονται υπομονετικά σε ένα δωμάτιο με μικρή βιτρίνα, περιμένοντας τους πελάτες.

Την εβδομάδα αυτή ένα νέο μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στην «καρδιά» της περιοχής αυτής, με σκοπό να δείξει στους επισκέπτες πώς είναι η ζωή από την άλλη πλευρά της βιτρίνας: από τη μεριά δηλαδή της κοπέλας.

Το μουσείο ονομάζεται «Red Light Secrets» και βρίσκεται σε έναν πρώην οίκο ανοχής. Μάλιστα, για να εισέλθεις στο μουσείο περνάς από το ολόγραμμα μιας πόρνης!

Οι επισκέπτες μπορούν για αρχή να δουν ένα σύντομο βίντεο το οποίο παρουσιάζει τους εργαζομένους που απασχολούνται μαζί με τις ιερόδουλες: αυτούς που καθαρίζουν και επιδιορθώνουν τα δωμάτια, πλένουν και εφοδιάζουν τις κοπέλες με τρόφιμα και ποτά.

Το «Red Light Secrets» παρουσιάζει και μια αναδρομή στην ιστορία της πορνείας, από τον 16ο αιώνα. Ωστόσο εκεί που εστιάζει είναι από το 2000 και έπειτα, οπότε και η πορνεία έγινε νόμιμη στην Ολλανδία.

Το μουσείο εστιάζει στην επίδραση της πορνείας στην οικονομική, κοινωνική και τουριστική ζωή της πόλης, παρουσιάζοντας και την καθημερινότητα της εκδιδόμενης.


























Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο χρόνια συμπλήρωσε το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής


Μελλοντική φιλοδοξία η ίδρυση Κοινωνικού Γηροκομείου για ανασφάλιστους ηλικιωμένους.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων προσφοράς και αλληλεγγύης προς τους εμπερίστατους συμπολίτες μας, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός του έργου του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 στην Παλιά Βουλή,συμμετείχαν γιατροί, εθελοντές, ασθενείς ,εκπρόσωποι της πολιτικής και επιστημονικής ζωής της χώρας και πλήθος κόσμου.

Ειδικότερα το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής με 300 εθελοντές γιατρούς, αριθμεί 40.000 ιατρικές επισκέψεις, έχει χορηγήσει 550.000 δωρεάν φάρμακα στην Αττική και στις παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές, στηρίζοντας 35 δήμους της Αττικής, 42 δήμους της Περιφέρειας, 26 Μητροπόλεις και 30 ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς επίσης και 18 ιδρύματα, άσυλα και φορείς.

Ταυτόχρονα μέσα από τη δράση του ΣΚΑΪ «Όλοι μαζί μπορούμε και στην υγεία» συγκεντρώσαμε 750.000 φάρμακα ενώ 150.000 φάρμακα παραδόθηκαν από την Κοινωνική τράπεζα Φαρμάκων του ΣΦΕΕ. Παράλληλα, δεκάδες φαρμακοποιοί και απλοί πολίτες, κατακλύζουν καθημερινά το Ιατρείο, προσφέροντας φάρμακα για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης απηύθυνε εθνικό κάλεσμα εθελοντισμού αναφερόμενος στο έργο του ιατρείου και στις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών που έχει καλύψει τα δύο χρόνια της λειτουργίας του, τονίζοντας: «Χιλιάδες ασθενείς σώθηκαν, καρκινοπαθείς βρήκαν το φάρμακό τους, παραμελημένες έγκυοι υποβλήθηκαν σε όλες τις εξετάσεις, παιδιά έκανα το εμβόλιό τους… Κλείνοντας 2 χρόνια λειτουργίας σε ένα θεσμό που ξεκίνησε ταπεινά, δειλά, και δόξα το Θεω, γιγαντώθηκε στην πιο μεγάλη ελληνική δομή που υπάρχει, ένα είναι το ΜΗΝΥΜΑ: Πρέπει να συνεχίσουμε για εκείνους που σου απλώνουν το χέρι. Αν δε τους το κρατήσεις, θα χαθούν…Και μπορεί να μην φταίει ο καθένας από μας που θα χαθούν, όμως φταίμε όλοι μαζί γιατί μπορούσαμε να τους σώσουμε, ως γιατροί, ως εθελοντές, ως άνθρωποι».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Πατούλης στο όραμα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για ένα Κοινωνικό Γηροκομείο που θα φιλοξενεί ανασφάλιστους και άπορους ηλικιωμένους που χρήζουν ιατροκοινωνική φροντίδα: «…να φτιάξουμε ένα γηροκομείο για τους ανασφάλιστους και άπορους ηλικιωμένους για να έχουν το γιατρό τους, το φάρμακό τους, τη φροντίδα που χρειάζονται και αξίζουν στη ζωή που τους απέμεινε… Πιστεύω ακράδαντα ότι όταν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το ΘΕΛΟΥΜΕ, τοτε ΟΛΟΙ ΜΑΖI μια μέρα θα το ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ.»

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κωστής Δήμτσας επισήμανε ότι: «2 χρόνια τώρα προσχωρούμε μαζί να στηρίξουμε την ελπίδα και την αντοχή του κόσμου, με ειλικρινή σεβασμό στην αξία του κάθε ανθρωπίνου προσώπου ως ασθενή. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής είναι το παράθυρο της ελπίδας στον συνάνθρωπο που υποφέρει. Στην Αρχιεπισκοπή και στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έρχονται μανάδες που δεν μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς που δεν μπορούν να πάρουν τη θεραπεία τους. Η Εκκλησία, έχει ένα σκοπό: να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις τον άνθρωπο, να τον στηρίξει ψυχικά, να τον δυναμώσει, να του δώσει κουράγιο στη πορεία της ζωής, να μάθει το νόημα και τον σκοπό της ζωής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β´ για την ηθική και πνευματική στήριξη και ενίσχυση του, για το όραμα της Εκκλησίας που προβάλει, για το παράδειγμα ζωής που ενσαρκώνει, για τη στάση του απέναντι στην κρίση, στάση συνεχούς προσφοράς και αλληλεγγύης. Θερμές ευχαριστίες στους εθελοντές στους συνεργάτες μου στον σταθμό ΣΚΑΙ κλείνοντας επιτρέψτε μου μια ειλικρινή παραίνεση: «Έτσι ας λάμψει το φως σας μπροστά σε ανθρώπους για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς».

Στα πλαίσια λειτουργίας Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην ΓΣΕΒΕΕ ο Πρόεδρος της Γιώργος Καββαθάς επεσήμανε ότι σύμφωνα με πηγές του ΟΑΕΕ υπάρχουν περισσότεροι από 350.000 ανασφάλιστοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πολίτες (άμεσα και προστατευόμενα μέλη) να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη .

«Το κοινωνικό ιατρείο της ΓΣΕΒΕΕ φιλοδοξεί ν αποτελέσει τον κεντρικό άξονα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Αττική για όλους τους ανασφάλιστους επαγγελματιοβιοτέχνες και εμπόρους», κατέληξε. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Επιστημονικών Συλλόγων και πλήθος κόσμου.








Διαβάστε περισσότερα...

Λογαριασμό για τους πληγέντες της Κεφαλονιάς άνοιξε το ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ


«Ο ρόλος μας είναι να επιτελούμε κοινωνικό έργο».

Λογαριασμό για τους πληγέντες της Κεφαλονιάς άνοιξε το ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, ανταποκρινόμενο στην έκκληση του ΙΝΚΑ Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Η οργάνωση των καταναλωτών κάλεσε τις ενώσεις μέλη της, πανελλαδικά, να ενεργοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, «επειδή ρόλος των ενώσεων καταναλωτών είναι να επιτελούμε πρωτίστως, κοινωνικό έργο και είναι δίπλα στους συνανθρώπους μας όπου και όταν μας χρειάζονται».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα επιμέρους γραφεία του ΙΝΚΑ για να ενημερωθούν για τους τραπεζικούς λογαριασμούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι φιλανθρωπίες των εκατομμυριούχων του πλανήτη


Τα ιδρύματα που κερδίζουν είναι κυρίως αυτά που ασχολούνται με τον πολιτισμό.

Η φιλανθρωπία μπορεί να αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως οι εκατομμυριούχοι του πλανήτη μας έχουν διαφορετικές προτιμήσεις στους οργανισμούς που προσφέρουν χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του «WealthInsight» που δημοσιεύεται στο CNBC, οι αγαπημένοι οργανισμοί που προτιμούνται για φιλανθρωπική δράση από τους εκατομμυριούχους του κόσμου είναι τα πολιτιστικά ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται με τις τέχνες, τη μουσική και τα μουσεία.

Τη δεύτερη θέση προτίμησης κατέχουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με τρίτη στη σειρά να βρίσκεται η υγειονομική περίθαλψη.

Τις λιγότερες προτιμήσεις των εκατομμυριούχων του κόσμου κερδίζει η θρησκεία, τα think tanks, ο αθλητισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο στρατός.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι γυναίκες εκατομμυριούχοι τείνουν να ευνοούν οργανώσεις που έχουν σχέση με την υγεία και ανθρωπιστική βοήθεια και οι εκατομμυριούχοι που απέκτησαν τα πλούτη τους από τον χρηματοοικονομικό τομέα πραγματοποιούν ως επί το πλείστον δωρεές προς ακαδημαϊκές και πολιτιστικές οργανώσεις.

Τα αποτελέσματα ποικίλουν και όσον αφορά τις περιοχές όπου ζουν και δραστηριοποιούνται οι φιλάνθρωποι εκατομμυριούχοι.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, η υγεία και ο πολιτισμός κατέχουν τις κορυφαίες χρηματοδοτούμενες θέσεις, ενώ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η εκπαίδευση κατέχει την πρώτη θέση για φιλανθρωπίες.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι όλου του κόσμου είναι επιχειρηματίες που μεταφέρουν τα κέρδη από τις επιτυχημένες τους επιχειρήσεις σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και όπως αναφέρει η Ouliana Vlasova, επικεφαλής της έρευνας της WealthInsight:

«Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός εκατομμυριούχων επικεντρώνουν το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο στην χρηματοδότηση της επιλεγόμενης από τους ίδιους φιλανθρωπική οργάνωση».




Διαβάστε περισσότερα...

Η καλή πράξη της ημέρας


Απρόσεκτος πεζός, ευσυνείδητος οδηγός.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε ορισμένα μέτρα φορολόγησης»


Γ. Μαυραγάνης: Βοηθά σε αυτό η δημοσιονομική επιτυχία και η φορολογική συμμόρφωση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε ορισμένα μέτρα φορολόγησης, όπως στον φόρο υπεραξίας ακίνητης περιουσίας, σημειώνοντας ότι σε αυτό βοηθούν η δημοσιονομική επιτυχία και η φορολογική συμμόρφωση.

Αφορμή ήταν σχετική επίκαιρη ερώτηση, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος ανέφερε:

«Στηρίζουμε κάθε μέτρο για διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Όμως, ορισμένα μέτρα ξεπερνούν τη φορολογική δυνατότητα ορισμένων στρωμάτων και δεν οδηγούν πουθενά».

Ο κ. Κακλαμάνης έφερε ως παράδειγμα, τον φόρο υπεραξίας ακίνητης περιουσίας που, όπως είπε, «είναι άδικος, αλλά και τεχνικώς αδύνατον να εφαρμοστεί» καθώς και «την επιβολή απαράδεκτων υπέρογκων προστίμων στα τέλη κυκλοφορίας».

«Αυτές είναι και προτάσεις φορέων αλλά και ειδικών, υπάρχει μια συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι θα φορολογήσουμε. Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσει η εφαρμογή δίκαιου φόρου» απάντησε ο κ. Μαυραγάνης, συμφωνώντας με την επισήμανση του κ. Κακλαμάνη ότι πρέπει να γίνει δίκαιη κατανομή φορών, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.

«Η κυβέρνηση με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών προσπαθεί όντως να κλείσει τρύπες, να εμποδίσει την επέκταση της φοροδιαφυγής και να μειώσει τους φόρους, ώστε να μην επιβαρύνεται δυσβάστακτα ο ελληνικός λαός, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να έχουμε καλύτερη κατανομή φόρων. Η επιτυχία στα δημοσιονομικά και η φορολογική συμμόρφωση μας βοηθά σε αυτό» υπογράμμισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε:

«Σε κάθε μεταρρύθμιση υπάρχουν πρακτικά θέματα και αυτά ακούγονται και από τους φορείς και από την κοινωνία. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι σύντομα να αντιμετωπίσει τις τεχνικές δυσκολίες και τις περιπτώσεις που δημιουργούν πρόβλημα, ώστε συντομότατα να ξεκαθαρίσει το καθεστώς να φορολογείται κάποιος για το πραγματικό όφελος που έχει από ένα ακίνητο και να μην υπάρχει αντίδραση».

«Η αγορά έχει "παγώσει" τελείως από την επιβάρυνση του φόρου υπεραξίας» υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη συνάντηση που θα έχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με το οικονομικό επιτελείο θα αντιμετωπιστούν οι υπερβολές και θα βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις.

Τέλος, ο κ. Μαυραγάνης, σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Κακλαμάνη για τη λήψη μέτρων απέναντι σε εκείνους που έβγαλαν τεράστια ποσά στο εξωτερικό, σημείωσε ότι «χρειάζεται προσοχή».

Όπως εξήγησε, «αν υπολογίσεις μόνο τη συναλλαγή, υπάρχει περίπτωση να φορολογήσεις κάποιον άδικα, καθώς μπορεί να έχει υποστεί ζημιά και εσύ να τον καλείς παράλληλα να πληρώσει και γι αυτήν».



Διαβάστε περισσότερα...

Είδε στο Facebook ότι ο άνδρας της είναι δίγαμος


Μια γυναίκα, στην Βρετανία, ανακάλυψε μέσω facebook, ότι ο άντρας της είναι δίγαμος, καθώς έχει παντρευτεί παράλληλα και μια νεαρή κοπέλα από την Γκάμπια της Αφρικής, με την οποία πόζαρε σε φωτογραφία στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η Nicolette Smith, πέρα από το πρώτο σοκ που έπαθε, δεν μπορούσε επιπλέον, να πιστέψει στα μάτια της όταν είδε ότι ο σύζυγος της είχε παντρευτεί την 19χρονη κοπέλα, στο ίδιο μέρος που είχαν παντρευτεί και μαζί, πριν 7 χρόνια.

Η αντίδραση της «απατημένης» συζύγου ήταν άμεση καθώς ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές ότι είχε πέσει θύμα απάτης από τον ίδιο της τον άντρα και ζήτησε την σύλληψη του. Ωστόσο, ο σύζυγος, γλύτωσε την φυλάκιση δηλώνοντας πως και ο ίδιος είχε πέσε θύμα από την 19χρονη. Ο 52χρονος άνδρας, ισχυρίστηκε ότι η πρώην νεαρή σύζυγος του τον εγκατέλειψε, δύο μέρες μετά τον γάμο τους, χωρίς από τότε να δώσει σημάδια ζωής.

Δείτε τις φωτογραφίες


Διαβάστε περισσότερα...

Η παρέλαση της ελληνικής αποστολής στο Σότσι


Άνοιξε η αυλαία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2014, στο Σότσι της Ρωσίας, με την ελληνική αποστολή να είναι η πρώτη που μπήκε στο στάδιο, με την Παναγιώτα Τσακίρη, να κρατάει την ελληνική σημαία. Στην τελετή έναρξης, το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Δείτε το βίντεο της ΔΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς


Απόφαση για διανομή μέρους των αδιάθετων ποσοτήτων τυριών, ελαιόλαδου και ζυμαρικών στην Κεφαλονιά στο πλαίσιο του προγράμματος της δωρεάν διανομής τροφίμων 2013 που υλοποιεί το Υπουργείο, υπέγραψε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Σύμφωνα με αυτή, θα προωθηθούν άμεσα μετά από ανακατανομή επιπλέον ποσότητες στην Κεφαλονιά, ώστε να βοηθηθούν ειδικά oι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στις αντίξοες αυτές συνθήκες.

Ειδικότερα, θα διανεμηθούν στους πληγέντες, 7.000 τεμάχια ζυμαρικών, 7.000 τεμάχια τυριού φέτας ΠΟΠ, 1.463 τεμάχια τυριού γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ, 4.000 λίτρα εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου και 7.000 τεμάχια κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ. Οι ανάδοχες εταιρείες μετά την απόφαση θα παραδώσουν τα αδιάθετα τρόφιμα για διανομή στο «Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο Ιεράς Μητρόπολης Κεφαλληνίας “Ο Αγιος Γεράσιμος”».

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε: «αμέσως μετά το σεισμό, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε στο νησί και καταγράφει τις ζημιές που έχουν υποστεί οι εκμεταλλεύσεις κυρίως των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων ώστε να προβεί στην άμεση αποζημίωση των αγροτών. Όμως στεκόμαστε στο πλευρό και των οικονομικά ασθενέστερων και στη δύσκολη αυτή συγκυρία προσπαθούμε να τους στηρίξουμε. Αποφασίσαμε τη διάθεση των τροφίμων που δεν διατέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος της δωρεάν διανομής τροφίμων που υλοποιούμε ως Υπουργείο. Ήδη, έχουμε ενημερώσει τις αναδόχους εταιρείες να παραδώσουν τα τρόφιμα στον επιλέξιμο φορέα εκπροσώπησης, ώστε να γίνει η άμεση διανομή στους πληγέντες. Στις αντίξοες αυτές συνθήκες προσπαθούμε κι εμείς να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, ιδίως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».



Διαβάστε περισσότερα...

Χρυσοχοΐδης:16 εκατ. € για επιδότηση ενοικίου


Την έναρξη δευτεροβάθμιων ελέγχων από τη Δευτέρα στα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της Κεφαλονιάς, ανακοίνωσαν πριν από λίγη ώρα στελέχη του υπουργείου Υποδομών. Από τα αποτελέσματα των ελέγχων θα κριθεί ποιοι θα λάβουν την κρατική αρωγή που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για τα μέτρα αρωγής των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέροντας ότι για στέγαση θα δοθεί επίδομα ενοικίου από 300 έως 500 ευρώ σε οικογένειες, που κατοικούσαν σε ιδιόκτητο σπίτι και έχει υποστεί ζημιές, ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους, για δύο έτη. Αντίστοιχη επιδότηση ενοικίου θα δοθεί και στους ενοικιαστές αλλά μόνο για έξι μήνες. Επίσης δικαίωμα επιδότησης ενοικίου έχουν και όσοι φιλοξενούνται από συγγενείς τους, με την υποχρέωση να παρουσιάσουν σχετική βεβαίωση. Η συνολική δαπάνη για επιδότηση ενοικίου θα ανέλθει στα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι θα υπάρχουν πιστωτικές διευκολύνσεις για αποκατάσταση ζημιών. Το πρόγραμμα Στεγαστικής Συνδρομής θα περιλαμβάνει 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο. Η δαπάνη για αποκατάσταση ζημιών θα ανέλθει 47 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης καταδίκασε για άλλη μία φορά τους «μετά σεισμό προφήτες» και επανέλαβε ότι όλοι θα πρέπει να κοιτάξουν τη δουλειά τους. «Η Πολιτεία έχει τα αρμόδια όργανα όπως ο ΟΑΣΠ και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, που κάνουν τις επίσημες ανακοινώσεις για τη σεισμική επικινδυνότητα», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε ότι η πιθανότητα εκδήλωσης ενός σεισμού παρόμοιου με τους δυο προηγούμενους είναι μικρή, παρά το γεγονός ότι η μετασεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Υποστήριξε δε ότι έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη σεισμική δράση που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, και προσέθεσε ότι έχουν καταγραφεί υπερβάσεις του αντισεισμικού κανονισμού.

Όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Ελάτειας-Αμφίκλειας, υποστήριξε ότι αυτοί οι σεισμοί του όρους «Καλλίδρομο» είναι μετασεισμοί από τη σεισμική δράση του περασμένου Αυγούστου. Σημείωσε πως όλοι αυτού του είδους οι σεισμοί, τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στο «Καλλίδρομο», αλλά και στον Πατραϊκό Κόλπο δεν συνδέονται με την Κεφαλονιά.

Επίσης ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι έως τώρα δε έχει παρατηρηθεί σεισμική διέγερση σε άλλον εστιακό χώρο στην περιοχή του νησιού.



Διαβάστε περισσότερα...

Πεζοδρομείται την Κυριακή η Λεωφόρος Νίκης


Πεζοί και ποδηλάτες θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα χωρίς αυτοκίνητα.

Στην προσωρινή πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης προχωρά αυτή την Κυριακή ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Η πεζοδρόμηση γίνεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πλέον, μηνιαία βόλτα στη λεωφόρο χωρίς την παρουσία αυτοκινήτων.

Από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, για έξι ώρες, η Λεωφόρος Νίκης θα δοθεί ελεύθερα σε πεζούς και ποδηλάτες που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ανενόχλητοι τον περίπατό τους δίχως την κίνηση των οχημάτων.

Το μέτρο της πιλοτικής πεζοδρόμησης καθιερώθηκε τους τελευταίους μήνες από τη διοίκηση του δήμου και πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, με εξαίρεση το Φεβρουάριο, που εφαρμόζεται τη δεύτερη Κυριακή.

«Οι αντιδράσεις από την προηγούμενη πεζοδρόμηση ήταν πολύ θετικές και ελπίζουμε σύντομα η πόλη να αγκαλιάσει παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλους κεντρικούς δρόμους», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας.



Διαβάστε περισσότερα...

68χρονος έκανε ανήθικες προτάσεις σε ανήλικη


Στα χέρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων, βρίσκεται ένας 68χρονος, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι έκανε ανήθικες προτάσεις σε ανήλικη.

Σύμφωνα με το trikalanews.gr ο 68χρονος φέρεται, μετά από καταγγελία που έγινε από τον πατέρα 17χρονης Τρικαλινής, να προέβη σε ανήθικες προτάσεις προς την ανήλικη, σε περιστατικό που σημειώθηκε κοντά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυνταγματικό το χαράτσι της ΔΕΗ


Αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίθηκε από το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου το πρώτο "χαράτσι" (το έκτακτο ειδικό τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών) το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το Δ΄ Τμήμα με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά τάχθηκε με την υπ΄ αριθμ. 293/2014 απόφασή του, υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου αναγκαστικά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι το χαράτσι επιβάλλεται με βάση το κάθε ακίνητο (τετραγωνικά, κ.λπ.) και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Επιβαρύνσεις οι οποίες θίγουν την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών, όπως και το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους.

Παράλληλα, κρίθηκε ότι η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, όπως και το άρθρο 2 του Συντάγματος που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών, το άρθρο 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, το άρθρο 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια, το άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια καιτ ο άρθρο 78 που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός μηχανογραφικού οι Σχολές της Αστυνομίας


Το υπουργείο Παιδείας επιμένει στην αρχική του θέση.

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις με τις οποίες οι βουλευτές ασκούν πίεση προς τον υπουργό Παιδείας για να δοθεί και στους φετινούς υποψηφίους το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση στις Σχολές της Αστυνομίας φαίνεται, ότι το υπουργείο παραμένει στην αρχική του θέση, δηλαδή στο να μη συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό του 2014 οι Σχολές της Αστυνομίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εγκύκλιο που απέστειλε προς τα σχολεία, τονίζεται ότι οι Σχολές της Αστυνομίας για πολίτες θα είναι εκτός του μηχανογραφικού δελτίο.

Παραθέτουμε το σχετικό χωρίο που ορίζει τα τμήματα που δεν θα δεχθούν εισαχθέντες:

- Οι Αστυνομικές Σχολές (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ): Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και Αστυφυλάκων δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2014.

- Η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ) θα δεχτεί υποψηφίους (ήδη υπηρετούντες Αστυνομικούς) των πανελλαδικών εξετάσεων του 2014.

- Η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ) θα δεχτεί υποψηφίους (που είναι ήδη Πυροσβέστες) των πανελλαδικών εξετάσεων του 2014.

- Όσον αφορά στις Στρατιωτικές Σχολές, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 δεν θα δεχθούν εισακτέους η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων. Άρα οι δύο ανωτέρω σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν υποχωρούμε από το ελβετικό μοντέλο φορολόγησης καταθέσεων»


Γ. Μαυραγάνης: Δε θα κάνουμε ποτέ μια συμφωνία, αν η συμφωνία αυτή δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης κατέστησε σαφή την απόφαση της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει από το μοντέλο συμφωνίας που προκρίνει στην Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων κάνοντας μνεία στις συμφωνίες της Ελβετίας με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για οφειλές του παρελθόντος που προέβλεπαν και προκαταβολή.

«Η θέση μας είναι σαφέστατη. Δεν υποχωρούμε στα αιτήματα τα οποία έχουν σχέση με την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Δεν θα κάνουμε ποτέ μια συμφωνία, αν η συμφωνία αυτή δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας. Έχουμε θέσει το πλαίσιο και υπάρχει αυτό το πλαίσιο σε δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Ελβετία για να μπορέσει μια τέτοια συμφωνία να είναι και λειτουργική και προς όφελος των εθνικών συμφερόντων», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Μαυραγάνης είχε κληθεί να απαντήσει από τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιώργο Κυρίτση για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Ελβετίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, «ίσως πλέον το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε γιατί όπως η ανταλλαγή πληροφοριών μέσα από την οδηγία για τις αποταμιεύσεις είναι ένα θέμα που βάζει η ΕΕ και συζητά με την Ελβετία, πρέπει να δούμε ενδεχομένως και σε επίπεδο ΕΕ πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ζήτημα της φορολόγησης καταθέσεων για το παρελθόν».

Μάλιστα ο κ. Μαυραγάνης υπεραμύνθηκε της ομάδας που είχε επιφορτιστεί με την προεργασία για τη σύναψη συμφωνίας.

«Η ελληνική πλευρά, έχοντας μια ομάδα για την οποία θα έλεγα είμαι υπερήφανος, προερχόμενη από διάφορες υπηρεσίες και αρχές που συνεργάστηκαν παρά πολύ καλά και υπέβαλαν σαφέστατες προτάσεις στην ελβετική πλευρά λαμβάνοντας υπόψη και την προηγούμενη εμπειρία των δύο συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελβετία, αυτή η ομάδα έκανε πολύ σοβαρή δουλειά», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι:

«Για πρώτη φορά οι Ελβετοί είδαν ότι έχουμε ένα μοντέλο συμφωνίας το οποίο εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε γιατί δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε ένα τέτοιο ζήτημα που το θεωρούμε πολύ σημαντικό για τα συμφέροντα της χώρας μας».

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης, είχε νωρίτερα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα, μετά την άρνηση των Ελβετών, πρέπει να ζητήσει τη συνδρομή των Ευρωπαίων για την επίλυση του θέματος.

«Η Ελβετία ζητάει άδικα και παράλογα μέτρα και θα πρέπει εμείς να πιέσουμε τους εταίρους μας να συμβάλουν και αυτοί ώστε να εισπράξει η Ελλάδα φόρο από τα μαύρα χρήματα που έχουν κατατεθεί στην Ελβετία», είπε ο βουλευτής.

«Περίμενα κάτι να μου πείτε κύριε υπουργέ, γιατί θα στενοχωρήσετε και τον κ. Τσοχατζόπουλο στη φυλακή που σας ζητάει να επιστρέψετε τα κλεμμένα. Εδώ έχουμε μπερδευτεί τελείως σε αυτό τον τόπο. Υπάρχουν δισεκατομμύρια και αν πάμε μαζί, έξω από τις λίστες Λαγκάρντ, στην ΤτΕ, και αν δει κανείς τις καταθέσεις, παίρνει υπογλώσσιο και παίρνουμε άδικα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Κυρίτσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξώδικη διαμαρτυρία εργαζομένων του Ψυχιατρικού Θεσσαλονίκης


Καταγγέλλουν ότι οι επιλεγέντες χώροι είναι ακατάλληλοι.

Εξώδικη διαμαρτυρία προς τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ έστειλε το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις αποφάσεις για τη μεταφορά του Τμήματος Οξέων Περιστατικών στο χώρο όπου λειτουργεί η γυναικολογική κλινική στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος και για τη δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων της οφθαλμολογικής κλινικής του Ιπποκρατείου.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι επιλεγέντες χώροι είναι ακατάλληλοι, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για την εγκατάσταση και λειτουργία ψυχιατρικών κλινικών και εγκυμονούν κινδύνους για τους ψυχικά ασθενείς, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες των νοσοκομείων.

Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις, που έχουν ληφθεί πέρσι τον Ιούλιο και το Δεκέμβριο, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.

Ο ψυχίατρος και μέλος του ΔΕ του Σωματείου Εργαζομένων του ΨΝΘ Θανάσης Βαξεβάνης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστήριξε ότι και οι δύο χώροι είναι ακατάλληλοι για τους ψυχικά ασθενείς και πως το γεγονός ότι μετά τη λήψη των αποφάσεων ανακοινώθηκαν διαθεσιμότητες δείχνει ότι όλα έγιναν για την εκπλήρωση μνημονιακών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χώρος του Ιπποκρατείου που επιλέχθηκε για να λειτουργήσει η ψυχιατρική κλινική έχει εμβαδόν 360 τ.μ και προβλέπεται η ανάπτυξη 18 κλινών ενώ θα έπρεπε να είναι 1000 τμ. «Οι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε μικρά δίκλινα δωμάτια, θα σιτίζονται στο κρεβάτι λόγω αδυναμίας τοποθέτησης τραπεζιών, δεν υπάρχει πρόνοια για την εγκατάσταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, ως χώρος προαυλισμού προβλέπεται ο φωταγωγός, ενώ ανεπαρκείς είναι οι χώροι για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», πρόσθεσε ο κ. Βαξεβάνης.

Όσον αφορά τη μεταφορά του τμήματος οξέων στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, ανέφερε ότι οι 18 κλίνες θα αναπτυχθούν σε χώρο 480 τ.μ., ο οποίος είναι διαμορφωμένος σε σχήμα γάμα, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επιτήρηση των ασθενών.



Διαβάστε περισσότερα...

Υποβολή Αίτησης – Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2014 των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ή Αίτησης για ενδοσχολικό απολυτήριο


Δελτίο Τύπου 07-02-14

Υποβολή Αίτησης – Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2014 των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ή Αίτησης για ενδοσχολικό απολυτήριο

Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2014 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση Υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Η προθεσμία ορίζεται από τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου ως και την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β). Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία (10-25 Φεβρουαρίου) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Η Αίτηση – Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Λύκειο. Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, όπου αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στοσύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ ΤΕΕ/Έντυπα Εξετάσεων , είτε από το Λύκειό του.

Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Στην ίδια ιστοσελίδα αναρτάται και η σχετική εγκύκλιος που θα περιγράφει πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος).

Υπόχρεοι για την υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης κατά περίπτωση είναι :

α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) που υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο Λύκειο που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν και το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, καθώς επίσης και το μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», αν επιθυμούν να εξεταστούν σε αυτό Πανελλαδικά.

β) οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και που υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο Λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν:

i) επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους ή ισότιμου τίτλου άλλου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της Χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο Σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της Χώρας αυτής. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, εκτός των ανωτέρω, συνυποβάλλεται επιπλέον βεβαίωση της οικείας Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη νόμιμη λειτουργία του Σχολείου αυτού στην Ελλάδα,

ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

γ) οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) και που υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση, χωρίς δικαιολογητικά, στο σχολείο τους.

δ) οι απόφοιτοι– κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ προηγουμένων ετών, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄)υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση, στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους.

Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν:

i) επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους

ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

ε) για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄), ισχύουν τα εξής:

-οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο ΕΠΑΛ που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά.

- οι απόφοιτοι – κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους.

- οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου τους.

στ) όσοι μαθητές της Γ΄ τάξης των ημερήσιων ΓΕΛ επιθυμούν να μην συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις και να αποκτήσουν το απολυτήριό τους μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις, στο ίδιο διάστημα 10- 25 Φεβρουαρίου υποβάλλουν στο Γενικό Λύκειο φοίτησης σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση. Με την υποβολή αυτής της αίτησης αποδέχονται ότι οριστικά και αμετάκλητα δεν θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2014 και ως εκ τούτου δεν θα αποκτήσουν φέτος βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, οποιοδήποτε επόμενο έτος μετά την αποφοίτησή τους, αν το επιθυμήσουν, μπορούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις εκείνου του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ως άνω μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι δηλώσουν ενδοσχολικό απολυτήριο) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 25 Φεβρουαρίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), οφείλουν να αποκτήσουν το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων και σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα από το ΥΠΑΙΘ. Στη συνέχεια θα μπορέσουν να ανακαλέσουν την Αίτηση-Δήλωση για Πανελλαδικές εξετάσεις και να υποβάλουν τελικά Αίτηση για ενδοσχολικό απολυτήριο, εάν το επιθυμούν.

Με την ευκαιρία ενημερώνουμε τους ενδιαφερομένους:
Υποψήφιοι για το 10% (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2013 (με τα ΓΕΛ ή με τα ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση το Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Όσοι από τους υποψηφίους για το 10% επιθυμούν την εισαγωγή τους σε Στρατιωτικές Σχολές, σε Αστυνομικές Σχολές (ΜΟΝΟ για Αστυνομικούς) ή Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, θα πρέπει να παρακολουθήσουν τις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων, ώστε να υποβάλουν στις Σχολές αυτές ανάλογη αίτηση με δικαιολογητικά και να υποβληθούν στις προκαταρκτικές εξετάσεις.
Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα). Αντίθετα, οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων στα ΤΕΦΑΑ, δεν θα διαγωνιστούν εκ νέου στις πρακτικές δοκιμασίες, αλλά θα διατηρήσουν τις περσινές τους επιδόσεις. Αν το 2013 δεν είχαν υποβληθεί στις πρακτικές δοκιμασίες, φέτος δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των ΤΕΦΑΑ.
Οι Αστυνομικές Σχολές φέτος δεν θα δεχτούν υποψηφίους ΙΔΙΩΤΕΣ, αλλά μόνο ήδη υπηρετούντες Αστυνομικούς.
Οι υποψήφιοι για το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας από φέτος δεν θα εξετάζονται πλέον στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.

Για την εγκύκλιο Υποβολής Αίτησης Δήλωσης Υποψηφίων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδας Β) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Αίτησης για Ενδοσχολικό Απολυτήριο πατήστε εδώ.

Για την εγκύκλιο Υποβολής Αίτησης Δήλωσης Υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδας Α) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πατήστε εδώ.

Για τις αιτήσεις και τα υποδείγματα των αιτήσεων πατήστε εδώ.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τον τίτλο της πιο προσβάσιμης πόλης στην Ελλάδα για ΑΜΕΑ διεκδικεί η Κομοτηνή


Χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα.

Τα «σκήπτρα» της πιο προσβάσιμης πόλης στην Ελλάδα για άτομα με κινητικά προβλήματα διεκδικεί η Κομοτηνή χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «Περπατώ», που σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει φροντίσει για την απρόσκοπτη μετακίνηση όλων, ακόμη και με την αστική συγκοινωνία.

Η ιδιαιτερότητα της πόλης, που έχει κάνει πράξη το αυτονόητο, συνέβαλε και στην απόφαση ενός 24χρονου παραπληγικού να εγκαταλείψει τον τόπο κατοικίας του, την Αθήνα και να εγκατασταθεί στην Κομοτηνή διεκδικώντας την αυτονομία του, μακριά από το συγγενικό του περιβάλλον.

Ο Φάνης Παπαδημητρίου, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και μετέβη στην Κομοτηνή για να λάβει μέρος στο πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης που υλοποιεί ο σύλλογος, είδε την πόλη σαν τον μικρό του «παράδεισο».

«Δεν έχω συναντήσει πουθενά στην Ελλάδα τέτοιου είδους προσβασιμότητα και μου φάνηκε απίστευτο, σαν παραμύθι» περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 24χρονος, ο οποίος αφού παρακολούθησε το 15νθήμερο πρόγραμμα του συλλόγου, πήρε την απόφαση να μετακομίσει.

«Το είδα σαν απόδραση από τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν για τα άτομα με αναπηρία στην Αθήνα και οι γονείς μου με ενθάρρυναν σ' αυτό. Άλλωστε, μ΄ ενδιαφέρει πρωτίστως να διεκδικήσω την οικονομική και κινητική αυτονομία μου και να πάρω τη ζωή στα χέρια μου. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, ψάχνω για δουλειά, μέσω του ΟΑΕΔ» λέει ο κ. Παπαδημητρίου.

Ήδη, ο νεαρός έχει εγκατασταθεί σε ένα διαμέρισμα διαμορφωμένο έτσι ώστε να μπορεί να κινείται άνετα με το καρότσι του, έχοντας συγκάτοικο έναν φοιτητή των ΤΕΦΑΑ που γνώρισε στη διάρκεια του προγράμματος αυτόνομης διαβίωσης και ο οποίος τον βοηθάει σε κάποιες ανάγκες του καθώς, λόγω της αναπηρίας, δεν έχει την πλήρη ικανότητα εξυπηρέτησης.

Πάντως, αν και η ζωή στάθηκε σκληρή μαζί του, αφού η παράλυση προήλθε ύστερα από ατύχημα με μοτοσυκλέτα, όπου ήταν συνοδηγός, το 2008, ο ίδιος φαίνεται να το ξεπερνά και να «σκοράρει» ξανά στο στίβο της ζωής. Εξάλλου, πριν από το ατύχημα ήταν ποδοσφαιριστής και ξέρει να οδηγεί την μπάλα στα δίχτυα...
Η πιο προσβάσιμη πόλη στην Ελλάδα

Καταλυτικός πάντως για την απόφασή του να μετακομίσει στην Κομοτηνή, όπως παραδέχεται, ήταν ο ρόλος του Συλλόγου «Περπατώ» ο οποίος ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2002 από μία παρέα ατόμων με αναπηρία, φίλων και συγγενών τους.

Μέχρι σήμερα, μετράει περίπου 300 μέλη με κινητική αναπηρία καθώς επίσης και 150 ενεργούς εθελοντές, ενώ από το 2005 εκπαιδεύει φοιτητές Κοινωνικής Διοίκησης Κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας.
Το 2003, ο Σύλλογος εντάχθηκε στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του τότε Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

«Πρόθεση του Συλλόγου από την απαρχή λειτουργίας του, ήταν η προσβασιμότητα στην πόλη. Με ενέργειές του και με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην Κομοτηνή έχουν τοποθετηθεί παντού ράμπες, τις οποίες οι οδηγοί σέβονται και έχουν μάθει να μην παρκάρουν.

Επιπλέον, τα αστικά λεωφορεία έχουν ράμπες που χρησιμοποιούνται από άτομα με κινητικά προβλήματα και, γενικότερα, έχουμε καταφέρει να ευαισθητοποιήσουμε στο θέμα αυτό την τοπική κοινωνία» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου Βασιλική Χατζοπούλου.

Συμπλήρωσε δε, ότι ο Σύλλογος διαθέτει και δικό του, ειδικά διαμορφωμένο όχημα, για να εξυπηρετεί και τις ανάγκες ατόμων με αναπηρία εκτός νομού. Ακόμη, οι παραλίες έχουν γίνει προσβάσιμες με την τοποθέτηση ειδικής ράμπας και όποιος το επιθυμεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ειδικά ποδήλατα που διαθέτει ο Σύλλογος, στα οποία «κουμπώνουν» τα αναπηρικά αμαξίδια, για να μετακινηθεί γρήγορα και χωρίς συνοδό στην πόλη!



Διαβάστε περισσότερα...

Στο σκοτάδι 55.000 σπίτια


Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει 55.000 σπίτια στη βόρεια και βορειοδυτική Γαλλία, λόγω σφοδρής καταιγίδας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Στις 8 το πρωί, περίπου, 25.000 κατοικίες ήταν χωρίς ρεύμα, κυρίως στην περιοχή του Λίγηρα και τη Νορμανδία. Στις περιοχές της Πικαρδίας (Πικαρντί) και του Ιλ-ντε-Φρανς γύρω από το Παρίσι διακόπηκε επίσης η ηλεκτροδότηση σε χιλιάδες σπίτια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί απόψε, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.



Διαβάστε περισσότερα...

Τραπεζικός λογαριασμός για την Κεφαλονιά


Τραπεζικό λογαριασμό άνοιξε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς και απευθύνει έκκληση σε όλες τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων για την προσφορά κάθε ποσού -μικρού ή μεγάλου- προς ενίσχυση των επιχειρηματιών της Κεφαλονιάς, οι οποίοι δοκιμάζονται καθημερινά κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή που απέστειλε στις διοικήσεις όλων των επιμελητηρίων της χώρας ο πρόεδρος της ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος, τα επιμελητήρια θα πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια του νησιού να αποκαταστήσει τα τραύματά του και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.

Το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης θα καθορίσει τον τρόπο διοχέτευσης των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα και κοινωνία για την κάλυψη των απαραίτητων αναγκών.

Ο αριθμός λογαριασμού είναι: 5051-070162-301 / IBAN GR73 0172 0510 0050 5107 0162 301, στην Τράπεζα Πειραιώς.

Εξάλλου, αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΚΕΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, θα επισκεφθεί το νησί τις επόμενες ημέρες και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς επίσης και με εκπροσώπους των τοπικών φορέων, για άμεση και επιτόπια ενημέρωση και συντονισμό δράσεων.

Στο μεταξύ, πέντε χιλιάδες ευρώ απέστειλε στο Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Όπως σημειώνεται σε επιστολή του προέδρου του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη προς το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, το ποσό είναι το σύνολο του προϋπολογισμού του ΕΒΕΠ, «για εθνικούς σκοπούς, ώστε αφενός να δαπανηθούν στην τοπική αγορά της Κεφαλονιάς και αφετέρου να διατεθούν στις άμεσες ανάγκες που το επιμελητήριο, ως επίσημος φορέας, γνωρίζει καλύτερα και κρίνει απαραίτητες».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΒΙΚΟΣ στέλνει 49.000 λίτρα νερού στην Κεφαλονιά


Την πρωτοβουλία να διαθέσει την ποσότητα των 49.000 λίτρων Φυσικού Μεταλλικού Νερού «Βίκος», για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των κατοίκων της Κεφαλονιάς, ανέλαβε η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. με αφορμή την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε το νησί.

"Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα δείγμα ευαισθητοποίησης μέσα από τη σταθερή θέση της εταιρείας να στηρίζει την ελληνική κοινωνία, ειδικά σε δύσκολες περιόδους όταν συμπολίτες μας σε κάποιο μέρος της Ελλάδας ζούνε έκτακτες καταστάσεις και χρειάζονται τη στήριξη και τη βοήθεια όλων μας. Ο Βίκος είναι πάντα δίπλα στους Έλληνες πολίτες", αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμο 7.000 ευρώ σε… βοσκό


Πρόστιμο ύψους 7.016 ευρώ καλείται να καταβάλει στον Δήμο Ξάνθης βοσκός ο οποίος εντοπίστηκε να βόσκει αυθαίρετα το κοπάδι του στις εκτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Ευμοίρου κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Σε βάρος του βοσκού έχει συνταχθεί βεβαιωτικός κατάλογος δικαιωμάτων βοσκής ποσού 7.016,80 ευρώ διότι εισήγαγε αυθαίρετα 433 αίγες στις εκτάσεις του Δήμου και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία καλείται να καταβάλει το τσουχτερό πρόστιμο.

Ο βοσκός είναι κάτοικος Ξάνθης και συνολικά σε βάρος του βεβαιώθηκαν 14 αυθαίρετες παραβάσεις μέσα σε δύο μήνες, ενώ για κάθε παράβαση καλείται να πληρώσει 501,20 ευρώ. Αρχικά, του θέματος επιλήφθηκε η Τοπική Κοινότητα Ευμοίρου, ενώ ακολούθως η υπόθεση έφτασε στον Δήμο Ξάνθης, ο οποίος πλέον εκτός από την επιβολή του προστίμου ανέλαβε και την υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών για την απομάκρυνση του βοσκού από την περιοχή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται πρόστιμα για αυθαίρετη βοσκή στην περιοχή της Ξάνθης, μιας και αρκετά συχνά εντοπίζονται κτηνοτρόφοι που χωρίς την έκδοση των απαιτούμενων αδειών κάνουν χρήση δημοτικών εκτάσεων βοσκής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα πληρώνουν οι κρατούμενοι τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια


Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια και την πιλοτική εφαρμογή του» ανάρτησε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το επίμαχο διάταγμα προβλέπει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι κρατούμενοι μπορούν να αποκτήσουν το ηλεκτρονικό βραχιολάκι για μία ελεγχόμενη ηλεκτρονική αποφυλάκιση.

Αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο ΠΔ θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία και θα εκδοθεί σχετική γνωμοδότηση. Στη συνέχεια, θα καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές και θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την ανακήρυξη του προσώπου που θα αναλάβει το όλο έργο, όπως και την προμήθεια των ηλεκτρονικών μηχανημάτων (βραχιολάκια).

Σύμφωνα με το διάταγμα, η λειτουργία και η συντήρηση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης θα ανατεθεί με διεθνή διαγωνισμό σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Όποιος αναλάβει τη λειτουργία του επίμαχου συστήματος θα δημιουργήσει κέντρο ελέγχου στην Αθήνα, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Ακόμη, ο ανάδοχος του έργου, εκτός από την παρακολούθηση όλων των κρατουμένων, έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τις αρμόδιες Αρχές σε περίπτωση που σταματήσει πάνω από πέντε λεπτά η εκπομπή σήματος από το βραχιολάκι, σε περίπτωση απόπειρας καταστροφής ή αφαίρεσης ή αποσύνδεσής του, ακόμη και σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας του κρατούμενου.

Αρχικά το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά για έναν χρόνο και για περίπου 200 κρατούμενους από όλες τις φυλακές της χώρας.

Η δαπάνη για τη αγορά του ηλεκτρονικού βραχιολιού βαρύνει τον κατάδικό ή υπόδικο, εκτός εάν υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, οπότε το οικονομικό βάρος αναλαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο.

Το βραχιολάκι εμπεριέχει μικροτσίπ και ο κρατούμενος φορώντας το θα είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή του συστήματος «γεω-εντοπισμού». Θα τοποθετείται στο πόδι του κρατούμενου, ενώ σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό για λόγους υγείας, θα τοποθετείται στο χέρι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

17.000 οφειλόμενα ρεπό στους φύλακες του Κορυδαλλού


Ένα εντυπωσιακό στοιχείο, ενδεικτικό των δυσκολιών για την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων κράτησης της χώρας, περιλαμβάνεται σε έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου, μετά από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου (ΑΝΕΛΛ) για τα οφειλόμενα ρεπό στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού.

Ο υπουργός επικαλείται στοιχεία που δείχνουν ότι, στις 30 Νοεμβρίου 2013, ο συνολικός αριθμός των οφειλόμενων ρεπό σε υπαλλήλους του κλάδου φύλαξης ήταν 12.926, και μάλιστα ο αριθμός αυτός διαμορφώθηκε μετά από την καταβολή αποζημίωσης μέρους των οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων και τη χορήγηση του συνόλου των οφειλόμενων ρεπό στους υπαλλήλους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, στις αρχές Ιανουαρίου και σύμφωνα με έγγραφο της τότε διευθύντριας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, ο αριθμός των υπαλλήλων του κλάδου φύλαξης που εκτελούν υπηρεσία φύλακα (εξαιρούνται εκείνοι που έχουν τοποθετηθεί στο τμήμα διοίκησης και εκτελούν χρέη γραμματέα) είναι 148 υπάλληλοι φύλαξης στο Κ.Κ. Κορυδαλλού (ανδρών) και 32 υπάλληλοι φύλαξης στο Αυτοτελές Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Κορυδαλλού. Στον αριθμό αυτό δεν συνυπολογίζονται έξι φύλακες που εκτελούν χρέη νοσοκόμου και επτά φύλακες που εκτελούν χρέη τεχνικού (υδραυλικού, ηλεκτρονικού, ηλεκτρολόγου κλπ). Ο αριθμός των κρατουμένων ποικίλει κατά τη διάρκεια του έτους. Στο εν λόγω κατάστημα, τη 2α Ιανουαρίου 2014, κρατούνταν 1.931 άνδρες και 179 γυναίκες.

Ο κ. Καπερνάρος, που είχε καταθέσει την ερώτηση, επικαλούνταν καταγγελίες των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού ότι τους οφείλονται πάνω από 17.000 ρεπό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι η αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που υπηρετούν στα Καταστήματα Κράτησης με την ένταξη 850 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, θα δώσει τη δυνατότητα στους διευθύνοντες τα Καταστήματα Κράτησης να προγραμματίσουν τη χορήγηση των οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων στους δικαιούχους υπαλλήλους. Διαβεβαιώνει επίσης ότι το υπουργείο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Καταστημάτων κράτησης της χώρας και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών ζητούν οι συμβολαιογράφοι


Η συντονιστική επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ότι «από 1.1.2014 και μέχρι 31.12.2014 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών, που χρησιμεύουν ως κύρια κατοικία τους, δηλωθείσα ως τέτοια στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματός τους, εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του ίδιου άρθρου», σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του νόμου 4224/2013.

Παράλληλα, η συντονιστική επιτροπή επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού οι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στον δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο υπεύθυνης δήλωσης του νόμου 1599/1986, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της πλήρωσης των παραπάνω προϋποθέσεων και λεπτομερής αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού που ξεπερνούν το ποσόν των χιλίων 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης».

Ακόμη, αναφέρει η συντονιστική επιτροπή ότι «η προθεσμία υποβολής αυτής της δήλωσης είναι 2 μηνών και αρχίζει από την επίδοση της επιταγής προς εκτέλεση, ενώ για τις υποθέσεις, που έχει ήδη επιδοθεί επιταγή προς εκτέλεση, η προθεσμία αρχικά έληγε στις 31.01.2014 και παρατάθηκε μέχρι τις 28.02.2014».

Επίσης, η συντονιστική επιτροπή αναφέρει ότι «σε περίπτωση μη τήρησης της ως άνω υποχρέωσης, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού και θα μπορεί πλέον ο δανειστής να επισπεύσει πλειστηριασμό».

Τέλος, η συντονιστική επιτροπή ζητεί από το υπουργείο Ανάπτυξης να παρατείνει εκ νέου και μετά την εκπνοή του 2014, την απαγόρευση πλειστηριασμών ακινήτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατροί του ΕΟΠΥΥ: Eπ’ αόριστον απεργία


Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων επ’ αόριστον αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται από το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Γολγοθάς μιας βαριά άρρωστης γυναίκας


Μόλις οι εργαστηριακές εξετάσεις «έδειξαν» πως η 29χρονη έπασχε από λευχαιμία, έσπευσε να προμηθευτεί το πρώτο φάρμακο που έπρεπε να της χορηγηθεί από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.

Άμεσα, η θεράπων γιατρός «έγραψε» το φάρμακο το οποίο όμως δεν υπήρχε στο απόθεμα του φαρμακείου του νοσοκομείου.

Με την ένδειξη ότι το φαρμακείο του νοσοκομείου «στερείται» του συγκεκριμένου φαρμάκου στα συνοδευτικά έγγραφά της, η ασθενής επισκέφθηκε το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ώστε να πάρει από εκεί το φάρμακο.

Εκεί όμως βρέθηκε μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη, σύμφωνα με το onlarissa.gr. Οι υπάλληλοι την ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να της το χορηγήσουν, καθώς αυτό απαγορεύεται από πρόσφατη εγκύκλιο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, η οποία πρακτικά εφαρμόζει υπουργική απόφαση που καθιστά σαφές ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σταματούν να χορηγούν φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης σε ασθενείς και ότι οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται στα νοσοκομεία.

Η υπόθεση έφθασε στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κώστα Γιαννακόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε με τους διοικητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Μητσιό και κ. Μακρή ζητώντας την παρέμβασή τους.

Έπειτα από μέρες ταλαιπωρίας, η γυναίκα τελικά όχι μόνον κατάφερε να πάρει από το φαρμακείο του νοσοκομείου το φάρμακο που τόσο είχε ανάγκη, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για τη διόρθωση διάταξης, η οποία έφερε σε δυσχερή θέση χιλιάδες συμπολίτες με βαριές ασθένειες ή χρόνια πάσχοντες.

«Μετά τις δικές μας διαμαρτυρίες αλλά και άλλων από άλλες περιοχές της χώρας, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο κατάλαβαν ότι πρέπει να αλλάξουν ρότα με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να συντάσσουν νέα υπουργική απόφαση που να ανακαλεί την προηγούμενη» εξήγησε σε δηλώσεις του στο onlarissa.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος μάλιστα με δηκτικό τρόπο συμπλήρωσε πως «δεν μπορεί να αντιμάχονται δύο υπηρεσίες που έχουν τον ίδιο προϊστάμενο, δηλαδή το υπουργείο Υγείας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χρυσοχοΐδης: Απόφαση του 2007 οι αυξήσεις των διοδίων


«Οι αυξήσεις των διοδίων που ανακοινώθηκαν είναι αυτές που προβλέπονται από τις αρχικές συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων το 2007, που έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και όσοι το έχουν ξεχάσει ας το θυμηθούν», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου.

«Υπήρχε», πρόσθεσε, «μια αδικία για τους κατοίκους της Βορειανατολικής Αττικής, αλλά αυτή αντιμετωπίστηκε καθώς δεν θα πληρώσουν την αύξηση της τιμής των διοδίων».

«Η τιμή διέλευσης από τα διόδια Αφιδνών για τους κατοίκους της Βορειονατολικής Αττικής και του δήμου Ωρωπού θα παραμείνει στα 2,10 ευρώ για τα ΙΧ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση από τον δήμο, τη ΔΕΗ ή άλλον φορέα που να πιστοποιεί τον τόπο μόνιμης κατοικίας», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε:

«Όποιος εμποδίζει την ομαλή διέλευση από τα διόδια στρέφεται εις βάρος του ελληνικού λαού».



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσοι είναι τελικά οι υπάλληλοι της βουλής;


Απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» και το ρεπορτάζ για τη σύγκριση του αριθμού των υπαλλήλων στα κοινοβούλια των κρατών- μελών, έδωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Θανάσης Παπαϊωάννου.

Όπως αναφέρει, στο δημοσίευμα συγκρίνονται ανομοιογενείς κατηγορίες υπαλλήλων, καθώς στα αριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται στα άλλα κοινοβούλια δεν περιλαμβάνονται οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι ειδικοί φρουροί. Αντιθέτως, στα αριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται στο προσωπικό της Βουλής γίνεται συνολική αναφορά σε όλες τις κατηγορίες μισθοδοτούμενων από την Ελληνική Βουλή.

Όπως ειδικότερα επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου, το 2009, έτος που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, οι μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι της Βουλής ήταν 1.361. Οι μετακλητοί (για τα πέντε κόμματα που τότε ήταν στη Βουλή) ήταν 88 και οι ειδικοί φρουροί ήταν 74. Στις 31 Δεκεμβρίου 2013, οι μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι της Βουλής ήταν 1.196 και οι μετακλητοί (για τα 8 κόμματα) 125. Οι ειδικοί φρουροί ήταν 72.

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια σταθερή και ανησυχητική μείωση των υπαλλήλων της Βουλής» τονίζει ο γενικός γραμματέας, προσθέτοντας πως «όταν συγκρίνουμε τα στοιχεία των κοινοβουλίων, δεν μπορεί να προσμετράμε τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών στους υπαλλήλους στην ελληνική Βουλή και στα άλλα Κοινοβούλια όχι».

Ειδικότερα και ως προς τα συγκριτικά στοιχεία, ο κ. Παπαϊωάννου επιμένει ότι η ελληνική Βουλή είναι στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στη Γερμανία αντιστοιχούν 4,35 υπάλληλοι σε 1 βουλευτή και στην Ελλάδα η αναλογία είναι 1 βουλευτής προς 4,30 υπαλλήλους. Στο Βέλγιο, η αναλογία είναι 1 βουλευτής προς 4,7 υπαλλήλους.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας σημειώνει ότι είναι δεδομένη η μείωση του προσωπικού της Βουλής την ίδια ώρα που το κοινοβουλευτικό έργο έχει αυξηθεί σημαντικά. Ως ενδεικτικό της περιστολής, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής ήταν 222 εκατ. ευρώ, το 2009 και στον προϋπολογισμό της Βουλής, το 2014, οι δαπάνες είναι 142 εκατ. ευρώ. Η μείωση του προϋπολογισμού κατά 80 εκατ. ευρώ προέρχεται από τις μειώσεις μισθών, όπως χαρακτηριστικά συμπληρώνει ο κ. Παπαϊωάννου.

Ως προς την προσμέτρηση των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών στο σύνολο των υπαλλήλων της Βουλής, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει πάντως ότι είναι θέμα εκτίμησης. 

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Έθνος, έκανε λόγο για ρεκόρ σε αριθμό υπαλλήλων σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης που κατέχει η ελληνική Βουλή με 1.993 μόνιμους και έκτακτους εργαζόμενους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πότε και πώς όμως ξεκίνησαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες;


Πιο διάσημοι και πιο …παλιοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν καθιερωθεί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί. Πότε και πώς όμως ξεκίνησαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες;



Όταν εγκαθιδρύθηκε η ΔΟΕ, ένα από τα αγωνίσματα που προτάθηκαν για το πρόγραμμα αγώνων ήταν το πατινάζ ταχύτητας. Όμως το αγώνισμα αυτό δεν διεξήχθη μέχρι τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο, στους οποίους διεξήχθησαν τέσσερα αγωνίσματα καλλιτεχνικού πατινάζ.

Η ιδέα για την οργάνωση ξεχωριστών Ολυμπιακών αγώνων για χειμερινά αγωνίσματα προτάθηκε αλλά απορρίφθηκε από τις Σκανδιναβικές χώρες που προτιμούσαν την δική τους διοργάνωση τους λεγόμενους Σκανδιναβικούς Αγώνες. Όμως τα χειμερινά αγωνίσματα που ήταν στο πρόγραμμα των αγώνων του 1916 και του 1920 ακυρώθηκαν.



Για το 1924 αποφασίσθηκε να οργανωθεί μια "Διεθνής εβδομάδα χειμερινών αγώνων" (Semaine des Sports d'Hiver) στο Σαμονί της Γαλλίας υπό την προστασία της ΔΟΕ, και σε συνδυασμό με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. Αυτή η "εβδομάδα" είχε μεγάλη επιτυχία κι έτσι το 1925 η ΔΟΕ αποφάσισε να δημιουργήσει ξεχωριστή διοργάνωση για Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες η οποία δεν θα συνδέεται με τους Θερινούς Αγώνες.

Η διοργάνωση του 1924 χαρακτηρίστηκε, αργότερα στην συνάντηση της ΔΟΕ το 1926, ως οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί.

Όλα τα αθλήματα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς διεξάγονται πάνω σε πάγο ή χιόνι όπως επιβάλλει το καταστατικό των Ολυμπιακών, το σύνταγμα της ΔΟΕ. Ο αριθμός των αθλητών σε χειμερινούς Ολυμπιακούς είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτό των θερινών.

Μέχρι το 1992, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες διεξάγονταν την ίδια χρονιά με τους Θερινούς αγώνες. Το 1986 η ΔΟΕ αποφάσισε οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια αλλά δύο χρόνια μετά τους Θερινούς. Έτσι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1994 έγιναν μόλις δύο χρόνια μετά τους προηγούμενους.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...