Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών στην Κίνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορεί να προκαλέσει νέα πανδημία, λένε οι επιστήμονες.

Ένα νέο, άγνωστο έως τώρα, αλλά θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η10Ν8 εντόπισαν κινέζοι επιστήμονες. Ο ιός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απειλή για τους ανθρώπους, αν και όχι άμεσα.

Το πρώτο θύμα του εν λόγω ιού ταυτοποιήθηκε με καθυστέρηση ότι ήταν μια 73χρονη γυναίκα από την πόλη Ναντσάνγκ, η οποία εισήχθη στο νοσοκομείο πέρσι το Νοέμβριο με πυρετό και σοβαρή πνευμονία. Παρά τα αντιβιοτικά και τα αντιικά φάρμακα, η ασθενής εξέπνευσε μετά από εννιά ημέρες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η δυνατότητα του νέου ιού να προκαλέσει μελλοντικά μια ανθρώπινη πανδημία, καθώς ήδη εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα σε μια 55χρονη γυναίκα, στην ίδια κινεζική επαρχία, στις 26 Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει, όπως είπαν, ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί μεταξύ των ανθρώπων και άρα μπορεί να προκαλέσει και άλλα θύματα στο μέλλον, ιδίως αν καταφέρει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο - κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις, αλλά δεν λείπουν οι ενδείξεις σε μερικές οικογένειες.

Οι κινέζοι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιουελόνγκ Σου του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών του Πεκίνου, που έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το BBC και τους Times της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσαν ότι η γενετική ανάλυση δειγμάτων από την τραχεία της πρώτης γυναίκας ασθενούς έδειξε πως το συγκεκριμένο στέλεχος είναι γενετικά τροποποιημένο από προηγούμενα στελέχη του ιού Η10Ν8.

Η γενετική αυτή μετάλλαξη του ιού φαίνεται πως ίσως του επιτρέπει να αναπαράγεται πιο αποτελεσματικά στους ανθρώπους. Όλα τα γονίδια του ιού προέρχονται από πτηνά και, ειδικότερα, έξι από αυτά έχουν προέλευση τον ιό Η9Ν2 που κυκλοφορεί στα πουλερικά της Κίνας. Δηλαδή ο ιός της γρίπης Η10Ν8 ενσωμάτωσε στο γενετικό υλικό του γονίδια από τον ιό Η9Ν2, τον ίδιο που είχε τροφοδοτήσει με γονίδια άλλους δύο ιούς, τον Η7Ν9 και τον Η5Ν1, σύμφωνα με τους κινέζους επιστήμονες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι γενετικό υλικό από διάφορους ιούς των άγριων πουλιών αναμίχθηκε και οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου στελέχους Η10Ν8, το οποίο, με τη σειρά του, μόλυνε οικόσιτα πουλερικά. Από εκεί πήρε επίσης γονίδια του ιού Η9Ν2 και έτσι μεταλλάχθηκε περαιτέρω, ώσπου τελικά προέκυψε το νέο θανατηφόρο στέλεχος Η10Ν8 (JX346).

«Είναι σημαντικό ότι ο ιός αυτός έχει μια μετάλλαξη στο γονίδιο ΡΒ2, το οποίο πιστεύεται ότι σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα και ικανότητα προσαρμογής στα θηλαστικά, συνεπώς θα μπορούσε να επιτρέψει στον ιό να γίνει πιο μεταδοτικός στους ανθρώπους», δήλωσε ο ερευνητής δρ. Τσι Τζιν της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών του Πεκίνου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έρευνα έδειξε ότι το πρώτο θύμα του ιού είχε επισκεφτεί μια αγορά ζωντανών πουλερικών λίγες ημέρες προτού μολυνθεί, όμως οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να βρουν τον ιό Η10Ν8 στα δείγματα που συνέλεξαν από τα πουλερικά της συγκεκριμένης αγοράς, συνεπώς η ακριβής πηγή της λοίμωξης παραμένει ακόμα άγνωστη.

Ο ιός Η10Ν8 για πρώτη φορά απομονώθηκε σε ένα δείγμα νερού σε μια κινεζική λίμνη το 2007 και πιο πρόσφατα, το 2012, σε μια άλλη αγορά ζωντανών πουλερικών. Όμως μέχρι τώρα δεν είχε αναφερθεί περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου από τον εν λόγω ιό της γρίπης των πτηνών.

Η Κίνα ήδη πλήττεται από απανωτά κρούσματα ενός άλλου ιού γρίπης, του Η7Ν9, που έχει ήδη σκοτώσει το ένα τέταρτο περίπου των ασθενών. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης έχουν εμφανιστεί σε δέκα κινεζικές επαρχίες, αυξάνονται καθημερινά και έχουν φθάσει πλέον τα 300, μετά τον περυσινό Μάρτιο που εμφανίστηκε το πρώτο.

Η διάγνωση της λοίμωξης στους ανθρώπους καθυστερεί συνήθως, επειδή τα πουλερικά - φορείς δεν νοσούν τα ίδια ούτε από τον ιό Η7Ν9, ούτε από τον νέο ιό Η10Ν8, ενώ και οι κινέζοι αγρότες εμφανίζονται απρόθυμοι για ελέγχους από τις αρμόδιες Αρχές, από τον φόβο μήπως υποχρεωθούν να εξοντώσουν όλα τα ζώα τους. Αντίθετα, επειδή ο ιός της γρίπης Η5Ν1 σκοτώνει και τα πουλερικά, οι αγρότες συνεργάζονται για την καταπολέμησή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.