Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Νέες ρυθμίσεις για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ


Πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ένταξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στο Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, το οποίο προσφέρει μειωμένες τιμές για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, θέσπισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα, αυξάνονται τα όρια της τετραμηνιαίας κατανάλωσης ως εξής: Α) Από 1000kWh για ανέργους και άτομα χαμηλού εισοδήματος, το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης αυξάνεται σε 1400kWh. Β) Από 1200kWh για τρίτεκνους και άτομα με αναπηρία, το εν λόγω όριο αυξάνεται σε 1600kWh.
Επιπλέον, για τα άτομα με αναπηρία αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο στο ίδιο επίπεδο με αυτό των τριτέκνων. Παράλληλα, η ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο γίνεται για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος και θα πρέπει ο καταναλωτής να ανήκει σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες, με βάση την εκκαθαρισμένη, κατά το προηγούμενο έτος, φορολογική του δήλωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε λειτουργία από 1 Σεπτέμβρη το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας




Προσβασιμότητα κάθε είδους αλλά και συγκρότηση Ειδικού Σώματος Γιατρών είναι οι κύριες προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία προς το Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αναφορικά με την λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει από 1ης Σεπτεμβρίου 2011.

Οι βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν το Κέντρο, σύμφωνα με όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΖ ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των πολιτών με αναπηρία, είναι “η καθολική προσβασιμότητα στα κτήρια και ειδικότερα οι είσοδοι κτιρίων, οι αίθουσες, βοηθητικοί χώροι στέγασής του, θέσεις στάθμευσης κλπ θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε όλα τα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως εάν είναι αποδέκτες παροχής υπηρεσιών ή εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του. Επίσης, η καθολική προσβασιμότητα των διαδικτυακών τόπων του ΚΕΠΑ σε όλες τις κατηγορίες της αναπηρίας, η καθολική πρόσβαση όλων των ατόμων με αναπηρία ανεξαρτήτως της κατηγορίας αναπηρίας στις υπηρεσίες του ΚΕΠΑ με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων όπως η εξασφάλιση παροχής διερμηνείας στην νοηματική γλώσσα σε κωφούς, εξασφάλιση έκδοσης ενημερωτικού έντυπου υλικού εκτός των συμβατικών μορφών γραφής και σε γραφή Braille, έκδοση των οδηγιών σε νοηματική γλώσσα καθώς και σεμινάρια επιμόρφωσης του διοικητικού προσωπικού σε θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία καθώς και του ιατρικού προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν λανθασμένες ή ακόμα και προσβλητικές πρακτικές και συμπεριφορές που έχουν καταγραφεί με το υπάρχον σύστημα”.



Το σχόλιό μας: Ακόμα όμως δεν έχουν γνωστοποιήσει στο κοινό τα κριτήρια που θα αξιολογούνται και θα κρίνονται οι αναπηρίες. Άγνοια πέρα από τους ΑμεΑ έχουν και οι γραμματείες των ΑΥΕ στα κατά τόπους ΙΚΑ που στέλνουν τους ενδιαφερόμενους από τον έναν στον άλλο. Που θα πάει θα την μάθουμε την αλήθεια.
Διαβάστε περισσότερα...

Πιερία: Αναστολή λειτουργίας της κατασκήνωσης για ΑΜΕΑ



Ανεστάλη για φέτος, λόγω περικοπών στο αρμόδιο υπουργείο, η λειτουργία της κατασκήνωσης για άτομα με αναπηρία στην περιοχή Λεπτοκαρυά Πιερίας.

Η κατασκήνωση τα τελευταία 30 χρόνια φιλοξενούσε το καλοκαίρι πλήθος ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) αλλά και ανθρώπους τρίτης ηλικίας, μεταξύ των οποίων και κάποιους με χρόνια νοσήματα.

Εκφράζοντας τη λύπη του για την εξέλιξη, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κατασκήνωσης Στέφανος Μπαστρογιάννης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το λειτουργικό της κόστος δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, ποσό με το οποίο εξασφαλίζονται για κάθε φιλοξενούμενο, όσα απαιτούνται για την ασφάλεια, τη διατροφή και τη διαμονή του.

«Μακάρι να μην ζήσετε ποτέ τη στιγμή, που θα πεις σε ένα παιδί με κινητικά προβλήματα ή ακόμα και νοητική υστέρηση ότι φέτος δεν θα κάνει διακοπές με τους φίλους του, γιατί η κατασκήνωση δεν λειτουργεί πια» πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζουν το έργο τους οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων


ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2013


Συνεχίζουν το έργο τους οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων


Τη συνέχιση της λειτουργίας κοινωνικών δομών των δήμων μέχρι το τέλος του 2013 προβλέπουν διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΗΦΗ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για άτομα με αναπηρία και οι σταθμοί ολοκληρωμένης φροντίδας, που λειτουργούσαν σε δημοτικές επιχειρήσεις και μεταφέρθηκαν στους δήμους, συνεχίζουν τη λειτουργία τους για ακόμη 2,5 χρόνια.

Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης στους ΟΤΑ, οι οποίες ήταν ενεργές μέχρι την 30ή Απριλίου του 2011, μέχρι να συμπληρώσουν 18 μήνες απασχόλησης.

Οι διατάξεις μεταξύ άλλων προβλέπουν:
  • Οι δήμοι θα μπορούν να εξοφλούν τμηματικά τους προμηθευτές στους οποίους οφείλουν σημαντικά ποσά.
  • Όσοι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια δουλειάς και επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται μπορούν με αίτησή τους, 15 ημέρες από την ψήφιση του νόμου, να παραμείνουν στην υπηρεσία για επιπλέον 3 χρόνια και μέχρι να συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους.
  • Στους σχολικούς φύλακες μπορούν να ανατεθούν καθήκοντα φύλαξης κτιρίων, εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων χώρων των δήμων και των νομικών τους προσώπων
  • Προβλέπεται η μετάταξη υπαλλήλων από τις διευθύνσεις Οδικών Έργων Περιφέρειας Αττικής, Υδραυλικών Έργων Περιφέρειας Αττικής, Κατασκευής Εργων Οδοποιίας Κατασκευής Έργων Συντήρησης Οδοποιίας και Κατασκευής Υδραυλικών Εργων και από το Τμήμα Κυκλοφορίας, Φωτεινής Σηματοδότησης και Τηλεματικής 2004 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Μεταφορών στην Περιφέρεια Αττικής από 1ης Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα...

"Αμαρτίες διοικούντων παιδεύουσι τέκνα"



Καθώς μπήκαμε στον Αύγουστο τελευταίος μηνάς διακοπών των παιδιών έχοντας αρκετό χρόνο για παιχνίδι και άθληση . Αφορμή μου δίνεται , μια χαλασμένη και εγκαταλειμμένη τραμπάλα στα Ψηλά Αλώνια εδώ και μια εβδομάδα καθώς και μια ευχάριστη ανακοίνωση δημιουργίας πλατειάς και παιδικής χαράς στον Άγιο Αλέξη μετά από απαίτηση κάτοικων της περιοχής.

Αυτό που με θλίβει είναι η πλήρης εγκατάλειψη των παιδικών χαρών και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ξεκινώντας από τα Ψηλά Αλώνια βλέποντας μη αντικατάσταση χαλασμένων παιχνιδιών , βρόμικη από κατασκηνωτές πάνω στο χορτάρι με κουβέρτες και χαρτόνια , σπασμένα φωτιστικά , αφρόλουτρα στο σιντριβάνι καθώς κλοπές στην ημερήσια διάταξη καθημερινά Οι κίονες και τα μάρμαρα ποιος ξέρει εάν έχουν συντηρηθεί ποτέ.

Ανηφορίζοντας στην παιδική χαρά του Φρουρίου είδα μια σανίδα σερφ, μήπως έχει ιδρυθεί Ορεινός Όμιλος Φίλων του Σερφ.

Πηγαίνοντας προς την παιδική χαρά της Αγ. Σοφίας, διαπιστώνω βίδες να λείπουν από την ολοκαίνουργια τραμπάλα.

Μετά στην παιδική χαρά μπροστά από το γήπεδο της Παναχαϊκής το ξύλινο μονόζυγο κυρτό έτοιμο να διαλυθεί.

Φθάνοντας στο κολυμβητήριο της Αγυιάς σκουριασμένοι και ξεχασμένοι παιδική χαρά, εγκαταλειμμένες μπασκετες και γήπεδα βόλεϊ. Για την βαλτωμένη πισινά ένα θα σας πω μετά των βατήρα Νο 8 έχει ξεμείνει καροτσάκι από σουπερμαρκετ, καθώς υπάρχουν μεγάλα ανοιχτά φρεάτια κίνδυνος – θάνατος. Το μόνο καλό που πραγματικά ανακάλυψα είναι εξωτερικά όργανα γυμναστικής σε άριστη κατάσταση, καλά να είναι γείτονας που μένει διπλά και τα επιβλέπει.

Στην Ηρώων Πολυτεχνείου για ένα ματς τένις ευτυχώς που ξεχάσαμε τα μπαλάκια διότι έλειπε το φιλέ και δεν είχαμε που να καθίσουμε.

Στο Φάρο σύμβολο έμβλημα αυτής της πόλης μια διαλυμένη και εγκαταλειμμένη παιδική χαρά, ο Ο.Λ.ΠΑ δηλώνοντας ότι είναι χώρος εργοταξίου απαγορεύοντας από 21-04-2010 με εντολή στα σχολεία να μην πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές και περίπατοι, νομικά προβλέπεται φράξιμο αλλά και εργάτες μήνες να πατήσουν αλλά ούτε καν γνωρίζουμε ποτέ θα ολοκληρωθούν.

Ανηφορίζοντας την Ελευθέριου Βενιζέλου σκεφτήκαμε να ρίξουμε καμιά βολή στο γήπεδο μπάσκετ, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσαμε και τα δυο ταμπλό σπασμένα.

Στο Σκαγιοπουλειο ξεχασμένο κρύβοντας πολλές παγίδες τραυματισμού.

Στην πλατεία Ελευθερίας εγκαταλειμμένο και σπασμένο αλογάκι εδώ και δυο μήνες.

Πλατεία Αντώνη Τριτση ( Ζαρουχλεικα ) μύλος γύρο – γύρο όλοι δεν γυρίζει πια, καθώς επικίνδυνα αιχμηρά σιδηρά από σπασμένα παιχνίδια.

Στο γήπεδο μπάσκετ στην Άνθειας φοβερή επιγραφή ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΑΤΡΕΩΝ άλλο ένα δείγμα αδιαφορίας. Άλλες προειδοποιητικές πινακίδες αναφέρουν απαγορεύεται η μπάλα, τα ποδήλατα δεν μας ενημερώνουν που μπορούν.

Στο γήπεδο μπάσκετ της Λεύκας το τερέν επικίνδυνο, θα τρέχουμε σε ορθοπεδικούς και φυσιοθεραπευτές .

Διασχίζοντας πάνω στην ετοιμόρροπη ξύλινη πεζό γέφυρα στης Ιτιές τι να πω το Θεατράκι σαν της Επιδαύρου σε φάση ανασκαφών εγκατεστημένο με άλλη μια σκουριασμένη παιδική χαρά. Πιο κάτω ένα αθλητικό κέντρο εγκαταλειμμένο με χορτάρια και σκουπίδια, μάλλον για να κρατάμε μια ισορροπία στο βόριο και νότιο ιστό της πόλης, θα μπορούσε να ανακαινιστή όπως ακριβώς υπήρχε το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Πατρεων κάποτε απέναντι από την Πειραϊκή – Πατραϊκή εκεί που βρίσκεται το νέο λιμάνι θα θυμούνται οι παλαιότεροι.

Καταγράφοντας σε μερικές πλατειές σπασμένα παγκάκια, χαμηλό φωτισμό, χαμηλής ποιότητας παιχνίδια, ξυλoμένα πλέγματα, έλλειψη πράσινου, επικίνδυνα λάστιχα ποτίσματος κ.α. Καλό είναι όλοι να γνωρίζουμε τι ισχύει στο προεδρικό διάταγμα για παιδικές χάρες .

Ορισμένες από της παραπάνω εγκαταστάσεις δεν αναφέρονται στο site του Δήμου Πατρεων καθώς και του Οργανισμού Νεολαίας & Άθλησης Δήμου Πατρεων (ΟΝΑΠ).

Μόνιμη πιστά για skateboard, πιστά για ΒΜΧ, βράχο αναρρίχησης, βάσεις ποδηλάτων, ποδηλατοδρόμοι, ράμπες για ΑΜΕΑ και παιδικά καροτσάκια είναι μερικά από τα λίγα που μπορούν να δημιουργηθούν.

Κάποτε γυμναζόμαστε γύρο από το Παμπελονησιακο στάδιο και παίζαμε στα γύρο γήπεδα σήμερα κλειστό και σκουριάζει και το κλειστό στάδιο διπλά ημιτελές.

Φίλοι τετράποδων παράκληση να μην αφοδεύουν στης πλατειές η πιστοί φίλοι τους.

Για όλα τα παραπάνω δεν σημάνει ότι φταίνε μόνο οι σημερινή διοικούντες αλλά και οι προηγούμενοι κ.ο.κ., δεν πρέπει να σοκαριζόμαστε βλέποντας αυτές της εικόνες όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης.

Κλείνοντας με την δημιουργία της παιδικής χαράς στο Άγιο Αλέξη (πρώην λούνα Παρκ), ο Δήμος δεν θέλει να φτιάξει το γήπεδο που δεσμευτικέ στις αρχές του 2010 η προηγούμενη Δημοτική αρχή, ώστε η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την WIND και το Σωματείο <<Καλλιπάτειρα>>, να υλοποιήσουν τη δημιουργία , όπου θα αθλούνται τα παιδιά της Πάτρας.

Υπάρχουν πλατειές με χορηγούς π.χ. πλατεία Δουρου και πλατεία Κλειτοριας.

Με χορηγούς μπορούμε να εξοικονομηθούν αρκετά χρήματα για τους δημότες αυτής της πόλης σε περίοδο κρίσης, ακόμα και για την συντήρηση τους.

Ας μη στερήσουμε το δικαίωμα των παιδιών στο παιχνίδι, ειδάλλως τα ρίχνουμε στον καναπέ και μπροστά σε μια οθόνη κάνοντας τα παχύσαρκα από την αδράνεια.

Και κάτι τελευταίο ας πέραση κάποιος να μαζέψει εγκαταλειμμένα : 4 στρώματα, 3 καναπέδες και δυο καρέκλες στην μελλοντική πλατεία του Άγιου Αλέξιου.

Μην ξεχνάμε κάποιοι πληρώνονται για να συντηρούν τους κοινοχρήστους χώρους και εγκαταστάσεις της πόλης άρα έχουν της ανάλογες ευθύνες.

Οδυσσέας Ξεριζωτής

Ενεργός – Άνεργος








Διαβάστε περισσότερα...

Το κόστος και τα οφέλη...



Στις 72.000 έφτασε τελικά το κόστος της συμμετοχής της Ρόδου στους Αγώνες Νήσων του Isle of Wight τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον απολογισμό του εντεταλμένου συμβούλου για θέματα αθλητισμού και ΑΜΕΑ, Θανάση Μπαράκα, που έρχεται για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου την Τετάρτη 3 Αυγούστου.

Στον επτασέλιδο απολογισμό γίνεται στην αρχή μια γενική αναφορά από τα οφέλη της συμμετοχής στους Αγώνες: «Είναι κοινή παραδοχή απ’ όλα τα αθλήματα που συμμετείχαν στην αποστολή πως η συμμετοχή τους στον θεσμό των Island Games αποτελεί τη μοναδική ίσως ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια διεθνή διοργάνωση με σύνθετο χαρακτήρα όπως Island Games με όλα τα πλεονεκτήματα ατομικά και συλλογικά που προκύπτουν από κάτι τέτοιο.

Επιπλέον πρέπει να αναφέρουμε πως είναι η μοναδική ευκαιρία για τους αθλητές μας να βιώσουν το αίσθημα της εκπροσώπησης της χώρας μας σε μια μεγάλη διοργάνωση (κάτι που μόνο στις Ολυμπιάδες και στα Παγκόσμια πρωταθλήματα μπορεί κανείς να συναντήσει). Όλα τα αθλήματα μαζί συνθέτουν την Ροδίτικη και ταυτόχρονα την Ελληνική αποστολή έτσι πρεσβεύουν τη χώρα μας, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας!


Το γεγονός πως οι αθλητές από κάθε νησί μπορούν να συναγωνιστούν αθλητές υψηλού επιπέδου από 24 νησιά του κόσμου τους δίνει το κίνητρο να προσπαθούν συνεχώς να βελτιωθούν τόσο προπονητικά, όσο και αγωνιστικά, χρησιμοποιώντας τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού μας που πολλές από αυτές όπως και ο αθλητικός εξοπλισμός,
έμειναν παρακαταθήκη από τη διοργάνωση των Αγώνων Νήσων στη Ρόδο το 2007».

Το κόστος

Σε άλλο σημείο του απολογισμού γίνεται αναφορά στο κόστος της ροδίτικης συμμετοχής, κάτι που είχε προκαλέσει αντιδράσεις πριν από την έναρξη των Island Games: «Η αποστολή στην Αγγλία με 79 άτομα κόστισε 72.000€. Στην παραπάνω αποστολή τον πρώτο λόγο είχαν οι αθλητές ενώ οι συνοδοί ήταν ελάχιστοι.

Δόθηκε η δυνατότητα από τις τοπικές ενώσεις των αθλημάτων να συμμετέχουν νεαροί αθλητές πιστεύοντας ότι η συμμετοχή μας στα Island Games πρέπει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα που θα λειτουργεί ως κίνητρο στους νέους μας και μέσα από τοπικούς αγώνες πρόκρισης να τους δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής τους στους παραπάνω αγώνες, ενώ παράλληλα να βοηθάνε στην ανάπτυξη των αθλημάτων.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2009 η αποστολή στο Άλαντ στοίχισε 176.000€ αποτελούμενη από 140 άτομα με μεγάλο αριθμό αυτών να είναι συνοδοί.

Μετά από έρευνα αγοράς και έλεγχο όλων των πιθανών εκδοχών η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργάνου αποφάσισε η μετάβαση της αποστολής της Ρόδου να γίνει με πτήσεις της γραμμής καθώς κρίθηκε ως ο πιο οικονομικός τρόπος. Η μεταφορά και η επιστροφή πραγματοποιήθηκε με πτήσεις της Aegean Airlines μέσω Αθηνών χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Σχετικά με την ενδυμασία της αποστολής, πάλι μετά από έρευνα αγοράς και αξιολόγηση των προσφορών η ΕΕ αποφάσισε να ανατεθεί στην εταιρεία Rodi Παστρικός, μια βιοτεχνία του νησιού μας που μας εξυπηρέτησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η συνεργασία μας υπήρξε άψογη».

Αρκετά σοβαρό πρόβλημα

Στο συγκεκριμένο κείμενο γίνεται αναφορά και στην ποδοσφαιρική ομάδα που αποβλήθηκε από το τουρνουά: «Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και είναι αρκετά σοβαρό καθώς το θέμα έφτασε στο ανώτατο εκτελεστικό όργανο του θεσμού είναι αυτό του ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα στον αγώνα της Ρόδου με το Jersey οι ποδοσφαιριστές μας άρχισαν να έχουν απρεπή συμπεριφορά θεωρώντας πως έχουν αδικηθεί. Τα επεισόδια δεν άργησαν να έρθουν από πλευράς μας και η κατάσταση στο γήπεδο βγήκε εκτός ελέγχου. Ως αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα κλήθηκε ο αρχηγός της αποστολής κ. Τάκης Μιχαηλίδης, ο General Team Manager της αποστολής κ. Γιάννης Μαστορίδης καθώς και ο υπεύθυνος συνοδός του αθλήματος κ. Τσαμπίκος Τόππος, ο προπονητής κ. Ανδρέας Σταύρου και η Γραμματέας του ΡΟΑΝ κ. Διόνη Θεοδωροπούλου, σε απολογία για όλα τα επεισόδια σε ειδική συνάντηση με το προεδρείο της Διεθνούς Ένωσης Αγώνων Νήσων παρουσία εκπροσώπου του επίσημου χορηγού του θεσμού, της Βρετανικής τράπεζας NatWest καθώς και της νομικής συμβούλου του θεσμού».

Αφού γίνεται αναφορά στις ποινές που επιβλήθηκαν υπάρχει η παραδοχή ότι ήταν «μια απόφαση τόσο σκληρή όσο και δίκαιη. Κατόπιν ζητήθηκε συγγνώμη από τον αρχηγό της αποστολής και διευθυντή του ΡΟΑΝ, Τάκη Μιχαηλίδη προς την IGA, την ΟΕ, τον πρόεδρο του Jersey, ενώ δόθηκε συνέντευξη προς τα BBC Channel TV, ITV, Jersey TV, τοπικά και περιφερειακά ραδιόφωνα».

Ως επίλογος του απολογισμού αναφέρεται η φράση «η επόμενη διοργάνωση είναι το 2013 στις Βερμούδες και ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για τη συμμετοχή των νησιών στους 15ους κατά σειρά NatWest Island Games XV Bermuda 2013», κάτι που ουσιαστικά προαναγγέλλει και τη δικιά μας προετοιμασία για τη συμμετοχή στους ερχόμενους Αγώνες Νήσων.


Διαβάστε περισσότερα...

ΟΛΜΕ: "Όχι" στο νέο stage του δημόσιου τομέα



Την έντονη αντίθεσή της στο πρόγραμμα «Κοινωνικής Εργασίας»
του υπουργείου Εργασίας -το νέο stage του δημόσιου τομέα- εκφράζει η ΟΛΜΕ. Το πρόγραμμα αυτό "αγγίζει" και τους εκπαιδευτικούς, κυρίως μέσω προσλήψεων στους ΟΤΑ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία κάνει λόγο για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, μεσαιωνικές συνθήκες για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ενώ δηλώνει ότι θα αντιπαλέψει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα διεκδικήσει πραγματικές και περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία.

* Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης.


ΟΛΜΕ
0ΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Κοινωνική Εργασία»

Με το πρόγραμμα αυτό η Κυβέρνηση προωθεί ακόμη περισσότερο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και δημιουργεί μεσαιωνικές συνθήκες για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Οι άνεργοι υπογράφουν σύμβαση με φορείς που είναι κυρίως μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) αλλά ακόμα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, και στη συνέχεια υπενοικιάζονται από τους φορείς αυτούς στους δήμους για να εργαστούν.

Μετά τις συμβάσεις αναπληρωτών ΕΣΠΑ, που εφάρμοσε για πρώτη φορά πέρυσι η Κυβέρνηση, τώρα οι άνεργοι εκπαιδευτικοί θα καλούνται να δουλέψουν στο δημόσιο σχολείο αλλά ως εργαζόμενοι σε ιδιώτη εργοδότη και στους δήμους. Σημαντικοί εκπαιδευτικοί τομείς υπάγονται στα προγράμματα αυτά, καθώς με τους τίτλους υπηρεσίες φροντίδας, δράσεις για παιδιά και νέους, φροντίδα ΑμεΑ, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών, κ.λπ. η κυβέρνηση επιδιώκει να συμπεριλάβει και το χώρο τις εκπαίδευσης στις δράσεις αυτές.

Από τη μια η Κυβέρνηση παγώνει τους διορισμούς στην εκπαίδευση κι από την άλλη προσπαθεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Ούτε λόγος να γίνεται για δημοκρατικό και σύγχρονο περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα καλούνται να καλύψουν οι νέοι, υπενοικιαζόμενοι εκπαιδευτικοί. Αυτό καθορίζεται απ’ ευθείας από την αγορά και τις επιχειρήσεις-ΜΚΟ που θα συμμετέχουν. Το «νέο σχολείο» της αγοράς θα έχει το νέο τύπο εργαζόμενου: το «δουλοπάροικο», και την ελευθερία-ασυδοσία να κάνει ό,τι εξυπηρετεί και προτάσσουν οι ανάγκες της αγοράς και του κέρδους, που άλλωστε τη μνημονιακή εποχή είναι και ο απόλυτος κυρίαρχος.

Με τον τρόπο αυτό το κράτος
• εξασφαλίζει εργαζόμενους τύπου «γαλέρας», οι οποίοι όμως δεν θα ανήκουν στο δυναμικό του, ώστε να διεκδικούν δικαιώματα,
• κατοχυρώνει στο δημόσιο τομέα άθλιες εργασιακές σχέσεις, που θα τις ζηλεύει ο ιδιωτικός. Τα προγράμματα stage επανέρχονται «κανονικά και με το νόμο», και μάλιστα σε χειρότερη μορφή,
• επιχειρεί να εξαπατήσει την κοινή γνώμη ότι δήθεν εφαρμόζει κοινωνική πολιτική με εργασιακές σχέσεις δουλείας,
• συγκαλύπτει τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας μια και οι «εργαζόμενοι» αυτοί δεν θα εμφανίζονται για ένα διάστημα ως άνεργοι,
• επιδιώκει να μειώσει τις κοινωνικές πιέσεις για κάλυψη σημαντικών αναγκών στο χώρο της εκπαίδευσης, της υγείας και του περιβάλλοντος με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Έτσι λοιπόν, με τα προγράμματα της η ΕΕ που με τις πολιτικές της διέλυσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια, διαλύει τώρα και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων με τα προγράμματα απασχολησιμότητας που προωθεί.

Ο στόχος είναι διπλός. Από τη μια να “αποτραβηχθούν” όσο το δυνατό περισσότερο το κράτος και οι ΟΤΑ από την παροχή δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες και από την άλλη να παγιωθεί το καθεστώς της απασχολησιμότητας στους εργαζόμενους και στο δημόσιο, με περαιτέρω χτύπημα της σταθερή και μόνιμης εργασίας, η οποία ήδη βάλλεται από την κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία.

Η ΟΛΜΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη περάσει αυτή η πολιτική στην εκπαίδευση. Διεκδικούμε άμεσα επαρκείς διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφτούν όλα τα κενά στην εκπαίδευση. Κανένας υπενοικιαζόμενος εκπαιδευτικός από ΜΚΟ στα σχολεία.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα με το άνοιγμα των σχολείων να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση.

Η ΟΛΜΕ θα αντιπαλέψει την υλοποίηση αυτού του προγράμματος και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αποδέσμευση της χώρας μας από τα μνημόνια, για την ανατροπή της πολιτικής της «ιεράς» συμμαχίας Κυβέρνησης-ΕΕ και ΔΝΤ, για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για μαζικές προσλήψεις σε κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πρόνοιας, για να καλυφθούν οι ανάγκες σε Υγεία - Παιδεία - ΟΤΑ και να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Το λογισμικό της ελευθερίας των ΑμεΑ

Το απελευθερωτικό δημιούργημα του εργαστηρίου προσβασιμότητας πανεπιστημίου Αθηνών.

Υποστηρικτικές υπηρεσίες πληροφορικής με μηδενικό κόστος.



Οι υπηρεσίες υποστηρικτικών τεχνολογιών πληροφορικής (ΥΤΠ) στους ανθρώπους με αναπηρία είναι μιά σχετικά “φρέσκια” υπόθεση στην οικεία αγορά. Και όπως οτιδήποτε φρέσκο (βλ. νόμους αγοράς) ήταν επί χρόνια πανάκριβες/υπερτιμολογημένες. Οχι πιά...

Πλέον έχουν αρχίζει να ωριμάζουν ή και έχουν επαρκώς ωριμάσει στη συνείδηση των χρηστών, το οποίον σημαίνει ότι η δραματική μείωση κόστους συνιστά νομοτέλεια. Ο,τιδήποτε άλλο συνιστά κερδοσκοπική κοροϊδία, την οποία κανένα άλλοθι δεν μπορεί να συγκαλύψει. Τρανότερη απόδειξη από την επί του θέματος παρέμβαση του εργαστηρίου προσβασιμότητας του τμήματος πληροφορικής πανεπιστημίου Αθηνών (η εγκυρότητα του οποίου είναι διεθνώς αδιαμφισβήτη), δεν μπορεί να υπάρξει. Το πανεπιστήμιο, λοιπόν, ούτε λίγο ούτε πολύ έχει μηδενίσει το κόστος παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών πληροφορικής, με όρους αγοράς έως πρόσφατα πανάκριβων!

Η όλη υπόθεση επιγραμματικά έχει ως εξής:


Μετά από έρευνες δυό και πλέον χρόνων, το εργαστήριο προσβασιμότητας του τμήματος πληροφορικής πανεπιστημίου Αθηνών δημιούργησε την ιστοθέση http://access.uoa.gr/fs/ που συνιστά μιά μικρή επανάσταση για τους χρήστες Η/Υ με αναπηρία. Προσφέρει δωρεάν και ελεύθερα όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές λογισμικού Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΥΤΠ), το κόστος των οποίων είναι υψηλότατο (μπορεί να φτάσει μέχρι και 2.500€), ενίοτε δε απαγορευτικό για τους ανθρώπους με αναπηρία, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στις λεγόμενες χαμηλές εισοδηματικές τάξεις.

Η επίσημη διεθνής παρουσίαση του “ελεύθερου λογισμικού”, υπό την μορφή κεντρικής επιστημονικής ανακοίνωσης έχει πραγματοποιηθεί εδώ και έναν χρόνο, στα πλαίσια του 12ου Intrnational Conference on Computer helping people with Special Needs που διεξήχθη στην Βιέννη από 14 – 16 Ιουλίου 2010. Εκτοτε διαρκώς εξελίσσεται, προσθέτοντας νέα προϊόντα και δυνατότητες χρήσης που εντάσσουν στο “ηλεκτρονικό περιβάλλον” ολοένα διευρυνόμενες ομάδες χρηστών. Οπως πληροφορούμαστε νέες εφαρμογές – εκπλήξεις διανύουν το τελευταίο στάδιο δοκιμών πριν τεθούν στη διάθεση των χρηστών με την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου.

Ο ιθύνων νους και επικεφαλής του εργαστηρίου προσβασιμότητας του πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής πληροφορικής Γιώργος Κουρουπέτρογλου, σχετίζει το “επαναστατικόν” της δημιουργίας με την άρνηση της παγκόσμιας δημόσιας και μη ασφαλιστικής αγοράς να εντάξει τα προϊόντα πληροφορικής στα χρηματοδοτούμενα/επιδοτούμενα προίόντα. Οπως με έμφαση επισημαίνει “ενώ οι ΥΤΠ έχουν τα τελευταία χρόνια αναπτύξει μοναδικές λύσεις για την διευκόλυνση της καθημερινότητας των ΑμεΑ, οι ασφαλιστικοί φορείς δεν αναγνωρίζουν την δαπάνη αγοράς τους όπως κάνουν με τις λεγόμενες συμβατικές λύσεις, όπως αναπηρικό αμαξίδιο, μπαστούνι για τυφλούς κ.ο.κ.”

Μερικές αξιοσημείωτες πληροφορίες: Στην προεργασία δημιουργίας του ελεύθερου λογισμικού, δοκιμάστηκαν ούε λίγο ούτε πολύ 224 εφαρμογές ΥΤΠ για ΑμεΑ. Τελικά επιλέχτηκαν και συμπεριελήφθησαν στην ιστοθέση http://access.uoa.gr/fs οι 82 που πληρούσαν τα πλέον υψηλά/αξιόπιστα κριτήρια. Οι πλέον χαρακτηριστικές κατηγορίες εφαρμογών που είναι ελεύθερα πλέον διαθέσιμες στους χρήστες Η/Υ με αναπηρία, καλύπτουν όλες τις γνωστές μέχρι σήμερα ειδικές διαδικτυακές ανάγκες. Συγκεκριμένα :

*Αναγνωριστές Ομιλίας: επιτρέπουν στον χρήστη να εισάγει κείμενο στον υπολογιστή μέσω της φωνής του. Κάποιοι Αναγνωριστές Ομιλίας επιτρέπουν τον χειρισμό του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και των εφαρμογών που επιθυμεί, είτε με προκαθορισμένες φωνητικές εντολές, είτε με νέες που μπορεί να δημιουργήσει ο ίδιος.

*Αναγνώστες Οθόνης: εντοπίζουν όλες τις μορφές κειμένου (ορατές ή μη) στο γραφικό περιβάλλον του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και με την βοήθεια του συστήματος Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να πλοηγηθεί στο γραφικό περιβάλλον.

*Αναγνώστες Daisy: επιτρέπουν την μετατροπή αρχείων κειμένου σύμφωνα με το πρότυπο Daisy και δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να έχει ακουστική πρόσβαση σε αρχεία αυτής της μορφής καθώς και να πλοηγηθεί στην δομή τους.

*Λογισμικά Διευκόλυνσης Κλικ: βοηθούν στην επιλογή του είδους του κλικ του ποντικιού (αριστερό, δεξί, διπλό, drag and drop κλπ). Οι χρήστες που δεν μπορούν να πατήσουν τα πλήκτρα του ποντικιού, μέσω του λογισμικού, μπορούν να κάνουν κλικ μετακινώντας απλά ποντίκι.

*Εικονικά Πληκτρολόγια: επιτρέπουν την εισαγωγή κειμένου με την βοήθεια του ποντικιού, αντί του κανονικού πληκτρολογίου.

*Έλεγχος με το κεφάλι: Τα βοηθήματα αυτής της κατηγορίας επιτρέπουν στον χρήστη να ελέγχει την κίνηση του δείκτη του ποντικιού, μέσω της εγκατεστημένης κάμερας (Webcam), απλα με την κίνηση του κεφαλιού του.

*Βοηθήματα Εναλλακτικής και Επαυξητικής Επικοινωνίας: επιτρέπουν στον χρήστη να επικοινωνεί μέσω συμβόλων ή εικονιδίων, όπως BLISS, MAKATON, PCS.

*Μετατροπείς Κειμένου σε Ομιλία: έχουν την δυνατότητα να μετατρέπει ηλεκτρονικό κείμενο σε συνθετική ομιλία.

*Μεγεθυντές Οθόνης: επιτρέπουν την μεγέθυνση όλων των στοιχείων που βρίσκονται στην οθόνη του υπολογιστή (εικόνες, κείμενο και οποιοδήποτε μικρό αντικείμενο).

*Μετατροπείς Braille: μεταφράζουν ηλεκτρονικό κείμενο από φυσική γλώσσα σε κώδικα Braille και αντίστροφα. Επίσης μπορούν να εκτυπώσουν κείμενο Braille στους ειδικούς εκτυπωτές (Braille Embossers).

*Πλοήγηση στο Διαδίκτυο: Σ' αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται Περιηγητές στον Ιστό (Web Browsers) ειδικοί για άτομα με προβλήματα όρασης. Συνήθως προσφέρουν κάποια βελτιωμένα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας ή απλά μετατρέπουν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων σε πιο απλή μορφή, αφαιρώντας για παράδειγμα τις εικόνες, ή αυξάνοντας το μέγεθος του κειμένου και απλοποιώντας τη μορφοποίησή του. Αυτά τα βοηθήματα βασίζονται στην ύπαρξη στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ενός Αναγνώστη Οθόνης και Συστήματος Μετατροπής Κειμένου-σε-Ομιλία για να λειτουργήσουν

*Προσομοιωτές Ποντικιού: επιτρέπουν την αντικατάσταση του ποντικιού από άλλες συσκευές, για παράδειγμα, joystick ή πληκτρολόγιο.

*Συντόμευση Πληκτρολογίου: Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει βοηθήματα που επιτρέπουν την αντικατάσταση του αρχικού τρόπου εκτέλεσης μιας ενέργειας με το πάτημα ένος πλήκτρου ή συνδυασμού πλήκτρων. Περιλαμβάνουν μια προκαθορισμένη λίστα με τις δυνατές επιλογές που έχει ο χρήστης και ορισμένα δίνουν την δυνατότητα δημουργίας νέων συντομεύσεων.

*VideoΚειμενοτηλεφωνία: Σ' αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται προγράμματα επικοινωνίας μέσω Internet με την χρήση κειμένου (chat) ή video (videocalls).

Μιά κρίσιμη παρατήρηση αντί επιλόγου : Οι πληροφορίες της ιστοθέσης του Πανεπιστημίου Αθηνών για το Ελεύθερα διαθέσιμο λογισμικό ΥΤΠ δεν αφορούν ή δεν πρέπει να αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους ανθρώπους με αναπηρία που εξ’ αντικειμένου αποτελούν τους τελικούς χρήστες, αλλά και πολλές άλλες ομάδες που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών στους ΑμεΑ. Μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία για τους δασκάλους και καθηγητές ειδικής αγωγής που ασχολούνται με τους μαθητές με αναπηρία είτε σε ειδικά σχολεία, είτε σε τάξεις ένταξης, καθώς επίσης και για τους επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων αποκατάστασης. Φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, πληροφορικούς, γιατρούς και λοιπούς ειδικούς αποκατάστασης. Ενα ολιστικό εργαλείο από το μέλλον που επιθετικά και γεμάτο αυτοπεποίθηση συστήνεται και προτείνει απελευθερωτικές λύσεις στο άμεσο παρόν. Διαρκώς διευρυνόμενο και εξελισσόμενο όπως καθετί το πραγματικά επαναστατικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να ξέρετε για να "κουρέψετε" το δάνειο σας




- Όλες οι οδηγίες από την Ένωση Προστασίας Δανειοληπτών Ελλάδας
- Ποια δικαιολογητικά πρέπει να έχετε για να καταθέσετε φάκελο στο Ειρηνοδικείο
- Πότε κινδυνεύει με κατάσχεση η πρώτη κατοικία


Φωτιά έχουν πάρει τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας από χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών τους προς τις τράπεζες και προσφεύγουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για το "κούρεμα" και τη ρύθμιση των χρεών τους.

Το Newsit με την βοήθεια του Προέδρου της Ένωσης Προστασίας Δανειοληπτών Καταλωτών Ελλάδας, Ευάγγελου Κρητικού σας παρουσιάζει όλα τα βήματα καθώς και τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσετε προκειμένου να ενταχθείτε στην διαδικασία για την ρύθμιση των οφειλών σας.

ΠΟΙΟΙ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3869/2010

Στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010 γνωστού και ώς νόμου Κατσέλη υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν πρέπει να έχουν εμπορική ιδιότητα.

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Πριν την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές. Εάν αποτύχει η προσπάθεια τότε ο καταναλωτής προχωράει διακαστικά και σε δύο σκέλη και ο δικηγόρος του είτε ο φορέας που τον εκπροσωπεί συντάσει βεβαίωση αποτυχίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει την διασικασία της διαιτησίας. Δηλαδή για ένα μήνα γίνεται προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ του πολίτη και των πιστωτικών ιδρυμάτων με επικεφαλής τον δικαστή που επιβλέπει την διαδικασία. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει τότε η υπόθεση ακολουθεί το δεύτερο σκέλος που είναι η καθαρά δικαστική οδο.

Όπως αποσαφήνισε στο Νewsit o πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Δανειοληπτών, Ευάγγελος Κρητικός " ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει πως δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας. Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν καταφέρει να τηρήσει τη δικαστική απόφαση, δηλαδή να αποπληρώσει τα ποσά που ορίζει το δικαστήριο, η πρώτη κατοικία οδηγείται στον πλειστηριασμό".




ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ


1. Αίτηση προς τις τράπεζες για το υπόλοιπο της οφειλής μας και αίτηση για τις αναλητικές καταστάσεις των δανειακών συμβάσεων για να γίνει έλεγχος από τον ενδιαφερόμενο εαν το υπόλοιπο της οφειλής που αναφέρει η τράπεζα ανταποκρίνεται στην νόμιμη οφειλή.

2. Η βεβαίωση αποτυχίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού

3. Αγωγή ξεχωριστά προς κάθε πιστοτικό ίδρυμα όπου αναφέρονται το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, τα οικονομικά προβλήματα που έχει ο ενδιαφερόμενος και πος έφτασε σε αυτό το σημείο. Καταθέτονται στο ειρηνοδικείο και κοινοποιούνται με δικαστικό επιμελητή προς κάθε τράπεζα.

ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ


Μέσα σένα μήνα από την στιγμή της κοινοποίησης των αγωγών θα πρέπει να κατατεθεί ο φάκελος στο ειρηνοδικείο που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Φωτοτυπία ταυτότητας θεωρημένη και επικυρωμένη
2. Τα τελευταία εκκαθαριστικά της εφορίας
3. Ε9
4. Τελευταία απόδειξη μισθοδοσίας
5. Ιατρικά πιστοποιητικά (για προβλήματα υγείας)
6. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (για ανήλικα παιδιά)
7. Πιστοποιητικό σπουδών (για τεκνα που σπουδάζουν)
8. Βεβαίωση χρεών προς ιδιώτες και εταιρείες (ΔΕΚΟ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, κοινόχρηστα κλπ)
9. Υπευθυνη δήλωση με το γνήσιο της υπογραφής όπου αναφέρεται ότι τα στοιχεία και τα έγγραφα που προσκομίζονται είναι αληθή.

Αμέσως μετά ορίζεται δικάσιμος και ο ενδιαφερόμενος αναμένει την ημέρα όπου η υπόθεσή του θα εκδικαστεί.

Όπως επισημαίνει στο Νewsit o κύριος Κρητικός "η τράπεζα, κατα την διάρκεια που η υπόθεση είναι στο ειρηνοδικείο, μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας του πολίτη".



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος μόνο μία φορά έχει την δυνατότητα να προσφύγει για τη ρύθμιση των χρεών. Ο κ. Κρητικός συμβουλεύει τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την συγκέντρωση των δικαιολογητικών καθώς το Ειρηνοδικείο έχει απορρίψει δεκάδες αιτήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα λιπαρά στη διατροφή μας την καλοκαιρινή περίοδο



Το μέτρο στην ποσότητά τους και η σωστή ποιότητά τους θα κάνει τη διαφορά.

Η κατανάλωση λιπαρών στο σύγχρονο δυτικού τύπου διαιτολόγιο που ακολουθεί η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα, καθώς τα λιπαρά της διατροφής έχουν σχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, οι διάφορες μορφές καρκίνου κ.α.

Επίσης, είναι γνωστό ότι η σύγχρονη επιστημονική γνώση έχει αλλάξει κάποια από τα δεδομένα στο συγκεκριμένο πεδίο και έτσι σήμερα τα λιπαρά δεν θεωρούνται όλα επικίνδυνα, αλλά ορισμένα είναι μάλιστα απαραίτητα ή και ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.

Τα λιπαρά αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής (30-35% του συνόλου των θερμίδων στη Μεσογειακή διατροφή), παρέχουν ενέργεια (9 θερμίδες ανά γραμμάριο), γεύση και περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, και Ε. Επίσης, βοηθούν στην απορρόφηση μετάλλων όπως το ασβέστιο και ο φωσφόρος. Ανάλογα με τη χημική τους δομή τα λιπαρά διακρίνονται σε τρεις κύριες κατηγορίες: στα κορεσμένα, στα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα.

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (στέρεα σε θερμοκρασία δωματίου) αποτελούν το βασικό διατροφικό παράγοντα που αυξάνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL-χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη). Τα συναντάμε κυρίως σε κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, προβατίνα), σάλτσες, πλήρες γάλα και γιαούρτι, τυριά, μαργαρίνες, αλλαντικά, φοινικέλαιο και επεξεργασμένες τροφές (παγωτά, σοκολάτα, μπισκότα, πίτες κ.α). Η επίδραση της πρόσληψης των κορεσμένων λιπών έχει μελετηθεί εκτενώς τις τελευταίες δεκαετίες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξημένη πρόσληψή τους σχετίζεται με τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων, με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, προστάτη, ενδομητρίου και παχέως εντέρου, με την ανάπτυξη Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών. Συστήνεται η καθημερινή τους κατανάλωση να μην ξεπερνά το 7% του συνόλου των θερμίδων. Τους καλοκαιρινούς μήνες, κορεσμένα λιπαρά συναντούμε στα παγωτά, σουβλάκια, πίτσες, κρέπες, βάφλες, τηγανητά φαγητά κ.α. Παρατηρείται αυξημένη πρόσληψη αυτών των τροφίμων, κυρίως στις διακοπές.

Αντιθέτως, έμφαση θα πρέπει να δώσουμε στην πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (υγρά σε θερμοκρασία δωματίου), τα οποία αν αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μας επιφέρουν βελτίωση στην LDL-χοληστερόλη, χωρίς όμως να επηρεάζουν σημαντικά τα τριγλυκερίδια και την HDL-χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη).

Η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων μονοακόρεστων λιπαρών (κυρίως από το ελαιόλαδο) έχει σχετιστεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων διότι το ελαιόλαδο περιέχει υψηλά ποσά αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως φαινόλες και βιταμίνη Ε, οι οποίες προστατεύουν την οξείδωση της LDL-χοληστερόλης (η οξειδωμένη μορφή είναι αθηρογόνος). Επιπρόσθετα, τα λιπαρά αυτής της κατηγορίας εκτός από την αντιθρομβωτική και αντιαθηρογόνο δράση τους, δρουν προστατευτικά και απέναντι στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Πρόσφατα ερευνητικές μελέτες έδειξαν ότι το ελαιόλαδο έχει και αντιυπερτασικές ιδιότητες ενώ διαθέτει και αντιμικροβιακή δράση στο γαστρεντερικό σωλήνα. Για τα παραπάνω συνίσταται η πρόσληψη λιπών στη διατροφή μας να προέρχεται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά, δηλαδή να αντιστοιχούν περίπου στο 20% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Συνεπώς, τους καλοκαιρινούς μήνες συστήνεται η κατανάλωση ελαιόλάδου στις σαλάτες, στο φαγητό, στο τηγάνισμα των ψαριών, λαχανικών και πατατών.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα διακρίνονται σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ο συνιστώμενος στόχος για την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών είναι έως 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Τα ω-6 λιπαρά οξέα απαντώνται στο αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο, το καρδαμέλαιο και σε μαργαρίνες πλούσιες σε πολυακόρεστα. Όλα αυτά τα έλαια στερούνται των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να θεωρούνται τόσο απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας όσο το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα αφού είναι οξέα που δεν τα συνθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός. Αποτελούν πρόδρομες ουσίες των εικοσανοειδών (προσταγλαδίνες, προστακυκλίνες) που έχουν ορμονική δράση, είναι απαραίτητα για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών π.χ. δόμηση νευρικού ιστού, αμφιβληστροειδούς, συμμετέχουν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης, ενώ δε φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης.

Οι βασικές πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλες, κολιός, τόνος, σολομός, γαύρος), τα θαλασσινά (οστρακοειδή και μαλάκια), οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια), το αυγό, η αντράκλα, το θαλάσσιο πλαγκτόν, το λιναρέλαιο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Όλα τα παραπάνω τρόφιμα μπορεί κάποιος να τα βρει σε αφθονία το καλοκαίρι, οπότε θα πρέπει να επιλέγονται από τους καταναλωτές.

Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Ένωση επισημαίνει ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων προστατεύει την καρδιά βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας τη θρόμβωση του αίματος, ελαττώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης ξαφνικού θανάτου και μειώνοντας τη συχνότητα καρδιακής αρρυθμίας. Επίσης, δύο εκπρόσωποι των ω-3 λιπαρών οξέων, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δωκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), έχει βρεθεί μέσα από έρευνες ότι βοηθούν στην πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις και στην υπέρταση που παρουσιάζουν τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Αποτελέσματα άλλων επιστημονικών ερευνών προτείνουν ότι η κατανάλωση 42 γραμ. ξηρών καρπών (πλούσια σε ω-3 λιπαρά) ημερησίως, σαν μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι τα ω3 λιπαρά οξέα προστατεύουν τα μάτια και γενικά την όραση των διαβητικών, οι οποίοι συχνά παρουσιάζουν πρόβλημα με την όρασή τους λόγω της νόσου. Το DHA είναι το πιο διαδεδομένο είδος λίπους στον ιστό του ματιού και συνήθως προσλαμβάνεται σε μεγάλη ποσότητα από τα λιπαρά ψάρια που προαναφέρθηκαν. Ακόμη, τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να έχουν αντικαταθλιπτική δράση και να βοηθούν στην αντιμετώπιση των αρθρίτιδων (π.χ. οστεοαρθρίτιδα) και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενώ ενισχύουν και την ικανότητα μάθησης, συγκέντρωσης και μνήμης.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ω3-λιπαρών οξέων στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με τον δείκτη νοημοσύνης του νεογνού και μετέπειτα παιδιού. Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία στις γενικές διαιτητικές οδηγίες που εξέδωσε ενθαρρύνει το γενικό πληθυσμό να καταναλώνει ψάρι, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ συστήνει και την καθημερινή λήψη 1 γραμ. ω-3 λιπαρών οξέων. Συνεπώς, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να καταναλώνουν οι άνθρωποι ψάρια και ξηρούς καρπούς στις παραπάνω ποσότητες. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι και το σησαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στις σαλάτες καθώς διαθέτει χαρακτηριστικά των μονοακόρεστων λιπαρών και των ω-3 λιπαρών οξέων.

Μια άλλη κατηγορία λιπών που επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερόλης είναι τα υδρογονωμένα λιπαρά οξέα (γνωστά και ως trans λιπαρά οξέα). Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης. Τα trans λιπαρά οξέα προέρχονται κυρίως από τη θερμική επεξεργασία ελαίων και ζωικού βουτύρου, με μια χημική διεργασία που ονομάζεται υδρογόνωση. Έτσι, συνήθως τα προσλαμβάνουμε από έτοιμα αρτοσκευάσματα (μπισκότα, ντόνατς κ.α.), παγωτά και από τηγανητά τρόφιμα (πατάτες ή τηγανητό κοτόπουλο κ.α.).

Αρκετά χρόνια πριν η επιστημονική κοινότητα είχε θορυβηθεί από την ύπαρξη υδρογονωμένων λιπαρών οξέων σε μαργαρίνες που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο. Σήμερα, ωστόσο, η χημική βιομηχανία έχει απαλλάξει τις μαλακές μαργαρίνες από την ύπαρξη υδρογονωμένων λιπών, κάτι που συνήθως αναφέρεται και στη συσκευασία των προϊόντων. Συνεπώς, το καλοκαίρι οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν φυτικές μαργαρίνες στις διακοπές τους και οφείλουν να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση των προαναφερόμενων τροφίμων.

Στους ανθρώπους η χοληστερόλη που προσλαμβάνουν από τις τροφές επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, ωστόσο η επίδραση αυτή δεν είναι τόσο σημαντική όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί από τους επιστήμονες ύστερα από έρευνες σε πειραματόζωα. Μια διατροφή υψηλή σε χοληστερόλη αυξάνει τα επίπεδά της στο αίμα, αλά η επίδραση αυτή ποικίλλει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρόσφατα, έρευνες έδειξαν ότι η διατροφική χοληστερόλη αυξάνει το λόγο της ολικής προς την HDL-χοληστερόλη (αθηρωματικός δείκτης), επιδρώντας αρνητικά στο συνολικό λιπιδαιμικό προφίλ.

Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες χοληστερόλης και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο είναι ο κρόκος αυγού, τα ζωικά λίπη (π.χ. βούτυρο), τα κόκκινα κρέατα, τα γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, τα τυριά, τα θαλασσινά και τρόφιμα που παρασκευάζονται από τα παραπάνω, κυρίως είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευάσματα. Η σύσταση για την πρόσληψη χοληστερόλης από τη διατροφή είναι κάτω των 200 mg την ημέρα. Αυτή η σύσταση πρέπει να τηρείται και τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει η χαλάρωση των διακοπών, ενώ καλή λύση για τις διακοπές αποτελούν και ορισμένα ροφήματα που περιέχουν φυτοστερόλες (λειτουργικά τρόφιμα).

Σύμφωνα με τη Μεσογειακή διατροφή, το λίπος δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην καθημερινή διατροφή ενός ατόμου με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Εξαίρεση αποτελούν ωστόσο τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Σε αυτό που οφείλουμε να δώσουμε έμφαση είναι κυρίως η ποιότητα του λίπους. Έτσι, θα πρέπει να αποφεύγονται τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, ενώ το άτομο θα πρέπει να ενθαρρύνεται να προσλαμβάνει κυρίως μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα.

Ο λόγος ω6/ω3 θα πρέπει να είναι 4/1 και όχι 10/1 όπως συμβαίνει σήμερα στις χώρες του Δυτικού κόσμου. Μία σύσταση που πρέπει να δοθεί στους καταναλωτές είναι να διαβάζουν τις ετικέτες τροφίμων προσεχτικά ώστε να αποφεύγουν τα κακής ποιότητας λιπαρά και να επιλέγουν αυτά που θα τους θωρακίσουν την υγεία. Όλα αυτά θα πρέπει να ακολουθούνται και το καλοκαίρι στις διακοπές όσο μπορούμε περισσότερο.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι το φαγητό είναι μια απόλαυση και ευχάριστη απασχόληση, από το οποίο δεν θα πρέπει να λείπουν και τα λιπαρά. Το μέτρο στην ποσότητά τους και η σωστή ποιότητά τους θα κάνει τη διαφορά, ακόμη και την καλοκαιρινή περίοδο...

Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί να επιλέξετε τη γυμναστική στο νερό



Αυξάνει τη δύναμη και βελτιώνει την κινητικότητα.

Το καλοκαίρι είναι εδώ. Η προπόνηση στο γυμναστήριο και γενικότερα η άσκηση γίνεται μαρτύριο. Θέλεις κάτι πιο ανάλαφρο, πιο δροσερό, πιο καλοκαρινό αλλά ταυτόχρονα και αποτελεσματικό; Μπορείς να το έχεις. Ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτείς το νερό. Και έχεις πολλά να πάρεις.

Χωρίς τραυματισμούς

Εκτός από δημοφιλέστατος «προορισμός» του καλοκαιριού, το νερό είναι το πιο πιο ασφαλές περιβάλλον για να κάψεις θερμίδες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια χρησιμοποιείται ως θεραπευτική άσκηση σε ανθρώπους με διάφορα προβλήματα υγείας και στην αποκατάσταση τραυματισμών. Από την στιγμή που θα κάνεις τη «βουτιά», όλες οι κινήσεις σου μπορούν να θεωρηθούν ως προπόνηση αντίστασης, καθώς το νερό δημιουργεί μια φυσική αντίσταση, ήπια και φιλική προς τις αρθρώσεις, χωρίς κραδασμούς και βίαιες κινήσεις. Αυτή η ιδιομορφία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η θερμοκρασία του σώματος διατηρείται χαμηλή κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης προπόνησης, την καθιστά ιδανική ακόμα και για εγκύους. Για όλους αυτούς τους λόγους, πρόκειται για ένα πολύ καλό τρόπο εκγύμνασης, ιδανικό για κάθε ηλικία, επίπεδο φυσικής κατάστασης ή προσωπική ιδιαιτερότητας. Άρα και για ‘σένα.

10 λόγοι για να επιλέξεις το νερό


1. Γυμνάζει όλες τις μυικές ομάδες, βελτιώνοντας τον μυϊκό τόνο και αυξάνοντας τη δύναμη, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την κινητικότητα του σώματος

2. Βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και φυσική κατάσταση του ατόμου

3. Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα τραυματισμού, καθώς το νερό από μόνο του υποστηρίζει σχεδόν το 50% του βάρους του σώματος.

4. Ενεργοποιεί και καλεί το μυϊκό σύστημα να δουλέψει με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι έχει συνηθίσει, καθώς οι κινήσεις στο νερό είναι πολύ διαφορετικές από αυτές της καθημερινής ζωής ή της προπόνησης εκτός νερού.

5. Δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό, αφού προσφέρει φυσική αντίσταση.

6. Είναι ιδανικό για τις εγκύους, αφού διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος χαμηλή και προσφέρει ασφαλές περιβάλλον χωρίς κραδασμούς και με μηδαμινές πιθανότητες ατυχήματος (για παράδειγμα λόγω έλλειψης ισορροπίας, όπως θα μπορούσε να γίνει κατά τη διάρκεια μιας εκτός νερού προπόνησης). Επίσης, οι καρδιακοί παλμοί κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο νερό είναι πολύ χαμηλότεροι από ότι έξω από αυτό (κάτι που συστήνεται να προσέχουν οι έγκυες γυναίκες, αλλά και άτομα με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας).

7. Είναι ιδανικό για ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα, πόνους στην μέση, τραυματισμούς στις αρθρώσεις και γενικότερα μυοσκελετικά προβλήματα αλλά και από καρδιακές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται για υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.

8. Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση στο νερό επιδρά θετικά, έως και θεραπευτικά, σε ανθρώπους με σωματικές αναπηρίες, ενώ βοηθά ορισμένες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα.

9. Είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικός και ευχάριστος τρόπος άσκησης, αναζωογονητικός και αγχολυτικός: Οι κολυμβητές και όσοι ασκούνται στο νερό αισθάνονται ιδιαίτερη ευεξία μετά την άσκηση, χωρίς να νιώθουν τα «πιασίματα» της συνηθισμένης προπόνησης πχ σε ένα γυμναστήριο.

10. Προσφέρει στο μυϊκό σύστημα ένα είδος φυσικού μασάζ, ανακουφίζοντας από πόνους και πιασίματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Και παιδιά απειλεί το εγκεφαλικό



Πλήττονται ακόμη και νήπια.

Όχι μόνο οι μεγάλοι, αλλά και τα παιδιά μπορεί να πάθουν εγκεφαλικό και μάλιστα τα επεισόδια να είναι επαναλαμβανόμενα, συνήθως μέσα σε διάστημα ενός μηνός το πρώτο από το δεύτερο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών νευρολόγων και παιδιάτρων.

Δυστυχώς, όπως επεσήμαναν, τα εγκεφαλικά περνάνε απαρατήρητα την πρώτη φορά, με συνέπεια το παιδί να μην παίρνει κάποια φαρμακευτική θεραπεία πριν συμβεί το νέο εγκεφαλικό.

Η έρευνα, υπό τη νευρολόγο-παιδίατρο Ρεβέκα Αϊκορντ του νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, που παρουσιάστηκε σε διεθνή συνδιάσκεψη για τα εγκεφαλικά στο Τέξας, κάλυψε τις περιπτώσεις 90 παιδιών με μέση ηλικία έξι ετών, που θεραπεύτηκαν για εγκεφαλικό μεταξύ των ετών 2003-2009.

Δώδεκα παιδιά (13% του συνόλου) εμφάνισαν επαναλαμβανόμενα εγκεφαλικά μέσα σε αυτή την χρονική περίοδο, τα περισσότερα μέσα σε ένα μήνα από το πρώτο επεισόδιο. Στα μισά από αυτά τα παιδιά δεν είχε διαγνωστεί καν το πρώτο εγκεφαλικό, μέχρι να συμβεί το δεύτερο.

Τα εγκεφαλικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να πλήξουν ακόμα και νήπια, γι' αυτό επεσήμαναν την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης. Τα εγκεφαλικά μπορεί να εμφανιστούν ακόμα σε πολύ μικρά παιδιά ως επιπλοκή άλλων ασθενειών, όπως της δρεπανοκυτταρικής νόσου που προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, ή λόγω κάποιας καρδιοπάθειας που δεν έχει διαγνωστεί.

Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού στα παιδιά μοιάζουν με αυτά σε έναν ενήλικο και περιλαμβάνουν κυρίως ξαφνική απώλεια διαφόρων νευρολογικών λειτουργιών, όπως η όραση, ο λόγος, η αστάθεια στο βάδισμα, η αδυναμία σε μια πλευρά του προσώπου ή του σώματος κ.α. Απλώς στα παιδιά τα συμπτώματα είναι πιο ανεπαίσθητα, ενώ τα ίδια δεν έχουν την ικανότητα ενός ενηλίκου στην περιγραφή του τι νιώθουν.

Τα εγκεφαλικά έχουν επί χρόνια θεωρηθεί ασθένεια της τρίτης ηλικίας, αλλά αυτή η εικόνα πλέον φαίνεται να ανατρέπεται. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι πού οφείλεται αυτή η τάση, αλλά υποθέτουν ότι η επέκταση του διαβήτη, της υπέρτασης και της παχυσαρκίας σε νεαρότερες ηλικίες συμβάλλει σε αυτό.


Διαβάστε περισσότερα...

Το πολύ νερό κάνει κακό!



Ανατρεπτική έρευνα καταρρίπτει τις θετικές του ιδιότητες.

«Η υπερβολική κατανάλωση νερού βλάπτει» τονίζει η δόκτωρ Margaret McCartney επικεφαλής μιας έρευνας που απέδειξε ότι το νερό όχι μόνο δεν βοηθάει στην ευεξία του οργανισμού και στην προστασία των διάφορων οργάνων όπως λόγου χάρη τα νεφρά αλλά μπορεί να λειτουργήσει και βλαπτικά για αυτά.

Συγκεκριμένα, η επιστήμονας τονίζει πως σε καθημερινή βάση δε θα πρέπει να καταναλώνονται παραπάνω από έξι με οχτώ ποτήρια νερό υποστηρίζοντας ότι οι θετικές ιδιότητες του νερού είναι υπερεκτιμημένες.

Μάλιστα, γράφοντας στο βρετανικό περιοδικό: «Medical Journal» η δρ. McCartney επισημαίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να μειώσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει και πονοκεφάλους.

Επίσης, ως επιχείρημα προέβαλε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ νερού μπορεί να χάσουν τον ύπνο τους καθώς θα πρέπει να πηγαίνουν στην τουαλέτα.

Παράλληλα, τους ισχυρισμούς της γυναίκας ότι το νερό δεν βοηθάει στην μείωση βάρους επιβεβαιώνει κι ένας άλλος συνάδελφός της λέγοντας: « δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση νερού πριν το φαγητό μειώνει την όρεξη».

Ως βασικό λόγο της υπερεκτίμηση του νερού η δόκτωρ παρουσίασε τα οικονομικά συμφέροντα επιχειρήσεων που εμπορεύονται το νερό και αποσκοπούν στην αύξηση της κατανάλωσης του νερού με στόχο την αποκόμιση περισσότερων κερδών.

Ως παράδειγμα της βλαπτικής επίδρασης του νερού στον οργανισμό παρουσίασε τη μεταφορά του γνωστού ηθοποιού Anthony Andrews στο νοσοκομείο το 2003 λόγω υπερβολικής κατανάλωσης νερού.


Διαβάστε περισσότερα...

Καλοκαίρι: Βρείτε το χόμπι που σας ταιριάζει..




Τα οφέλη των καλοκαιρινών αθλημάτων.

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, ο ήλιος καίει και μας κάνει να αναζητούμε όλο και περισσότερο τη θάλασσα για δροσιά και διασκέδαση. Αν είστε από αυτούς που γυμνάζονται όλο το χρόνο, μάλλον τα περισσότερα τα ξέρετε. Αν όμως είστε από εκείνους που δεν πρόλαβαν, σηκωθείτε. Στην παραλία δεν κάνει κανείς εξάσκηση μόνο στους μυς του καρπού παίζοντας τάβλι ή στους μασητήριους τρώγοντας ένα παγωτό χωνάκι. Καλές οι ρακέτες, αλλά για μπείτε στο νερό. Όχι μόνο για πατητές. Η αντοχή δεν βελτιώνεται με αυτόν τον τρόπο. Ρίξτε μια ματιά πιο κάτω, δείτε τι σας αρέσει και ξεκινήστε. Απόφαση χρειάζεται. Καλή διασκέδαση.

Κολύμβηση

Γνωριμία…


Η κολύμβηση είναι το πιο διαδεδομένο άθλημα του καλοκαιριού και ιδιαίτερα αγαπητό στη χώρα μας από μικρούς και μεγάλους. Αναφορές για αγώνες κολύμβησης έχουμε από τα αρχαία χρόνια, ενώ το άθλημα συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων το 1896. Διεξήχθη στη θάλασσα, ενώ από το 1924 πραγματοποιείται σε πισίνα. Τα στιλ στα οποία αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες είναι τέσσερα: ελεύθερο, ύπτιο, πρόσθιο και πεταλούδα. Οι αποστάσεις ποικίλουν. Ξεκινούν από 50μ σε όλα τα στιλ και φτάνουν τα 800μ σε γυναίκες και 1.500μ στους άνδρες στο ελεύθερο.

Γιατί μας αρέσει


Η κολύμβηση δίνει την αίσθηση της ελευθερίας. Ο άνθρωπος φεύγει από τον φυσικό του χώρο, τη γη, αλλάζει περιβάλλον και προσπαθεί να κινηθεί μιμούμενος τις κινήσεις των ψαριών. Μπορεί να εξερευνήσει ένα νέο συναρπαστικό κόσμο χωρίς ιδιαίτερο κόπο, λόγω της άνωσης που διευκολύνει την επίπλευση.

Τι οφέλη έχουμε;


Το κολύμπι γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες, καθώς απαιτείται νευρομυικός συντονισμός για να επιτευχθεί καλύτερη πλεύση. Περισσότερο γυμνάζονται οι τραπεζοειδείς, οι δελτοειδείς και οι μηριαίοι. Οι κολυμβητές έχουν μεγάλη αντοχή την οποία καλλιεργούν καθημερινά στην προπόνηση, δύναμη με ασκήσεις στο νερό και στο γυμναστήριο και ευλυγισία για την οποία αφιερώνουν αρκετή ώρα μετά το τέλος της προπόνησης. Γυμνάζονται τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα και χρειάζονται τουλάχιστον μια δεκαετία για να πετύχουν σημαντικές επιδόσεις. Μια ώρα κολύμπι είναι αρκετή για να κάψουμε 300-500 θερμίδες.

Υδατοσφάιριση

Γνωριμία…


Η υδατοσφαίριση είναι η μοναδική αθλοπαιδιά στο νερό. Αρχικά οι παίκτες βρίσκονταν πάνω σε βάρκες και προσπαθούσαν να σκοράρουν σπρώχνοντας τη μπάλα με τα κουπιά! Έγινε το πρώτο ομαδικό άθλημα που συμπεριλήφθηκε σε Ολυμπιακούς αγώνες το 1900 στο Παρίσι. Παίζεται από 7 παίκτες για κάθε ομάδα εκ των οποίων ο ένας είναι τερματοφύλακας. Η διάρκειά του είναι τέσσερις περίοδοι των επτά λεπτών καθαρού χρόνου.

Γιατί μας αρέσει


Γιατί συνδυάζει τη χαρά του νερού με το παιχνίδι. Παίζεται ευχάριστα από άνδρες και γυναίκες. Έχει μεγάλη ποικιλία, συναρπαστικές εναλλαγές φάσεων και δίνει τη δυνατότητα της ικανοποίησης σε όλους, αφού μπορεί ο καθένας να σκοράρει.

Τι οφέλη έχουμε;


Η υδατοσφαίριση είναι ιδιαίτερα αγαπητή αφού όλοι αναγνωρίζουν τη δυσκολία της. Ο αθλητής χρειάζεται μεγάλη αντοχή, δύναμη, ταχύτητα αλλά και οξυδέρκεια και ομαδικό πνεύμα. Γυμνάζει όλους τους μύες του κορμού, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι κοιλιακοί οι οποίοι γυμνάζονται εκτός νερού. Μία ώρα προπόνησης βοηθάει στην απώλεια 400-600 θερμίδων.

Καταδύσεις

Γνωριμία…


Αναφορές για καταδύσεις συναντούμε από το 500 π.Χ. Από τον 19ο αιώνα καλλιεργήθηκαν συστηματικότερα και στους Ολυμπιακούς του 1904 στο Σεντ Λιουις μπήκαν επίσημα στο πρόγραμμα. Σήμερα άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται με την ίδια επιτυχία σε καταδύσεις από διάφορα ύψη και σταθερό βατήρα ή τραμπολίνο. Στόχος η είσοδος στο νερό σε όσο το δυνατόν κάθετη θέση.

Γιατί μας αρέσει


Γιατί είναι πολύ θεαματικές. Συνδυάζουν δύναμη, ευλυγισία και ακρίβεια. Ένας καταδύτης πρέπει να έχει την χαλαρή δύναμη ενός κολυμβητή και την αρμονία στην κίνηση ενός χορευτή.

Τι οφέλη έχουμε;


Οι αθλητές ασκούνται πολλές ώρες έξω από το νερό καλλιεργώντας την ευκαμψία που απαιτεί. Οι καταδύσεις γυμνάζουν αρμονικά όλο το σώμα. Ιδιαίτερα αναπτύσσονται οι μύες των ποδιών (δικέφαλος, τετρακέφαλος, γαστροκνήμιος) της πλάτης και οι κοιλιακοί. Μια ώρα προπόνησης βοηθάει στην απώλεια 200-300 θερμίδων.

Κωπηλασία

Γνωριμία…


Για την κωπηλασία δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε σε πηγές, αφού είναι τόσο παλιά όσο και η διάθεση του ανθρώπου να μετακινηθεί στη θάλασσα. Αγώνες πραγματοποιούνταν ακόμη και στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ ήταν πολύ συνηθισμένοι στην αρχαία Ελλάδα. Το 1896 εμφανίστηκε στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στόχος των αθλητών είναι να διατρέξουν μια προκαθορισμένη απόσταση κωπηλατώντας με ένα ή δύο κουπιά ο καθένας στον μικρότερο χρόνο. Υπάρχουν οκτώ διαφορετικά αγωνίσματα ανδρών και έξι γυναικών στο επίσημο πρόγραμμα.

Γιατί μας αρέσει


Κυρίως γιατί είναι δύσκολη. Όποιος έχει δοκιμάσει να κωπηλατήσει έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται μεγάλη δύναμη στα χέρια, αντοχή και συντονισμός. Οι αγώνες είναι συναρπαστικοί, η προσπάθεια στα πρόσωπα των αθλητών φανερή και τα τελευταία μέτρα πολλές φορές συγκλονιστικά.

Τι οφέλη έχουμε;


Η κωπηλασία βοηθάει στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα καθώς απαιτεί μεγάλη αντοχή. Χαρακτηρίζεται άθλημα αντοχής με υψηλές απαιτήσεις δύναμης και βρίσκεται στην ίδια κατηγορία αθλημάτων όπως η ποδηλασία σε δρόμο, το σκι μεγάλων αποστάσεων και η ορειβασία! Γυμνάζει κυρίως τους μύες των ώμων, των χεριών και της πλάτης αλλά και τους τετρακέφαλους στα πόδια. Σε μια ώρα κωπηλασία μπορεί κάποιος να κάψει από 500-800 θερμίδες.

Θαλάσσιο σκι

Γνωριμία…


Το θαλάσσιο σκι, αν και είναι το νεότερο από τα αθλήματα της θάλασσας γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, αφού μπορεί να κάνει κάποιος σε πολλές οργανωμένες παραλίες της χώρας. Στους Ολυμπιακούς της χώρας μας εμφανίστηκε για πρώτη φορά. Στο θαλάσσιο σκι αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες σε τέσσερα αγωνίσματα. Στο σλάλομ, στις φιγούρες στο άλμα και στην σανίδα.

Γιατί μας αρέσει


Γιατί είναι γρήγορο και θεαματικό. Διαρκεί λίγο, έχει εναλλαγές και δεν κουράζει. Ιδιαίτερα το άλμα και οι φιγούρες είναι πολύ εντυπωσιακά και προκαλούν ζωηρό ενδιαφέρον.

Τι οφέλη έχουμε;

Το θαλάσσιο σκι βοηθάει στην ανάπτυξη των μυών του πάνω μέρους του σώματος (θωρακικοί, ραχιαίοι, τραπεζοειδείς) των πάνω άκρων (δικέφαλοι) αλλά και τον κάτω άκρων (τετρακέφαλοι). Επίσης συμβάλλει στην ελαστικότητα των αρθρώσεων των γονάτων. Μετά από μια ώρα θαλάσσιο σκι έχετε κάψει 350-500 θερμίδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να διατηρηθείτε βγαίνοντας έξω για φαγητό



Προτιμήστε βραστά ή ψητά ορεκτικά.

Όποιο εστιατόριο ή ταβέρνα κι αν επιλέξετε, ξεκινήστε το γεύμα σας με μια σαλάτα ή ακόμα καλύτερα με ποικιλία από σαλάτες διαφορετικών χρωμάτων (π.χ. αγγουροντομάτα, χόρτα, ψητά λαχανικά), οι οποίες θα σας προσφέρουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και θα «ρίξουν» το θερμιδικό περιεχόμενο του τραπεζιού, αφού θα σας χορτάσουν πριν φτάσουν τα υπόλοιπα πιάτα.

Μην πέσετε με τα μούτρα στο ψωμί μέχρι να έρθουν τα πρώτα πιάτα στο τραπέζι σας. Καλό είναι να το αποφύγετε, οπότε ζητήστε να μην σας το φέρουν για να μην μπείτε σε πειρασμό.

Από ορεκτικά προτιμήστε όσα είναι βραστά ή ψητά. Κι αν αυτό σας θυμίζει δίαιτα, σκεφτείτε πόσο νόστιμο είναι το χταπόδι σχάρας, το ψητό καλαμάρι, ή τα αχνιστά μύδια. Τα τηγανιτά δεν είναι απαγορευτικά στις διακοπές σας, αρκεί να τα καταναλώνετε όχι περισσότερες από 1-2 φορές την εβδομάδα και σε μικρές ποσότητες, π.χ. μαζί με τα προηγούμενα θαλασσινά μεζεδάκια μπορείτε να φάτε 1-2 κομμάτια τηγανιτό καλαμαράκι.

Η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι να παραγγείλετε ένα φρέσκο ψάρι ψητό ή πιο οικονομικά μία μερίδα σαρδέλες ψητές ή γαύρο ριγανάτο. Πρόκειται για πολύ υγιεινές επιλογές, οι οποίες σας προσφέρουν ελάχιστες θερμίδες, αφού ακόμα και τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, τσιπούρα, μπαρμπούνι, σαρδέλα, ρέγκα, σκουμπρί) δεν ξεπερνούν τις 100-150 θερμίδες ανά 100 γρ. ψημένου ψαριού.

Άπαχα κρέατα στη σχάρα:
Είναι η καλύτερη επιλογή για όσους βρίσκονται σε δίαιτα, ειδικά αν δεν συνοδεύονται από πατάτες τηγανιτές, αλλά από σαλάτα ή ψητά λαχανικά. Επιλέξτε ιδανικά το κοτόπουλο, το ψαρονέφρι και ένα άπαχο φιλέτο μοσχάρι, και αν σας λείπουν οι τηγανιτές πατάτες «τσιμπήστε» 5-6 κομμάτια και καταπολεμήστε την στέρηση.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος:
Δεν χρειάζεται να τρώτε βιαστικά μόνο και μόνο για να καλύψετε την πείνα σας. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι χρειάζονται περίπου 20’ για να σταλεί το μήνυμα στον εγκέφαλό σας ότι έχετε χορτάσει.

Αν έχετε διάθεση για παγωτό, μοιραστείτε ένα παγωτό γρανίτα ή σορμπέ φρούτου ή γιαουρτιού. Θα αλλάξουν τη γεύση σας χωρίς να σας φορτώνουν με πολλές θερμίδες.

Διαβάστε περισσότερα...

Εθιστικό είναι το σολάριουμ



Προκαλεί μεταβολές στον εγκέφαλο όπως τα ναρκωτικά.

Εξίσου εθιστικό με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ είναι σύμφωνα με τους ερευνητές το σολάριουμ, καθώς, όπως ισχυρίζονται, αυτοί που είναι παθιασμένοι με το μαύρισμα στη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου είναι πολύ πιθανό να μην μπορούν να το σταματήσουν, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ναρκομανείς που αναζητούν απεγνωσμένα τη δόση τους.

Μάλιστα οι ερευνητές καλούν τους χρήστες σολάριουμ ως «tanorexic» που αγνοούν τους κινδύνους για την υγεία και που ίσως χρειαστούν τη βοήθεια γιατρού για να το σταματήσουν.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα κάνοντας το εξής πείραμα: «ζήτησαν από ανθρώπους που έκαναν σολάριουμ να έχουν από δύο πεντάλεπτες επισκέψεις και στη συνέχεια μέτρησαν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο τους. Στην πρώτη συνεδρία πράγματι υπήρξε έκθεση των ανθρώπων αυτών στην υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ στη δεύτερη συνεδρία οι ακτίνες είχαν μπλοκαριστεί με ειδικά φίλτρα, όχι όμως εν γνώσει αυτών που έκαναν σολάριουμ.

Το συμπέρασμα ήταν ότι όσοι είχαν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία ένιωθαν μειωμένη την ανάγκη να το επαναλάβουν όπως ακριβώς συμβαίνει με τους χρήστες ναρκωτικών όταν έχουν πάρει τη δόση τους.

Αντιθέτως, αυτοί που δεν είχαν εκτεθεί στην ακτινοβολία εμφάνιζαν εξίσου έντονη την ανάγκη τόσο πριν όσο και μετά τη συνεδρία.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα φιστίκια Αιγίνης κάνουν καλό στην καρδιά



Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Εκτός του ότι είναι απολαυστικά, μπορούν ταυτόχρονα να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, αφού έρευνα που έγινε στην Πενσιλβάνια έδειξε ότι καταναλώνοντας 40 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης την ημέρα για 4 εβδομάδες και διπλασιάζοντας την ποσότητα για 4 επιπλέον εβδομάδες, η LDL χοληστερόλη πέφτει κατά 9% το πρώτο διάστημα και 12% το επόμενο.

Η κατανάλωση φιστικιών και τα δύο αυτά διαστήματα μείωσε κατά 15% τα επίπεδα της ιντερλευκίνης – 1, ενός δείκτη φλεγμονής που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φιστίκια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και υψηλή σε ακόρεστα, ενώ δεν περιέχουν καθόλου τρανς λιπαρά οξέα.

Διαβάστε περισσότερα...