Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Διεθνής Αμνηστία: Όχι στις διώξεις αντιρρησιών συνείδησης


Να τερματίσουν άμεσα «τις διώξεις και τις διακρίσεις εις βάρος των αντιρρησιών συνείδησης» καλεί τις ελληνικές αρχές η Διεθνής Αμνηστία, με αφορμή τη χθεσινή σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, του 30χρονου αντιρρησία συνείδησης Μενέλαου Εξίογλου.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, πρόκειται για την τρίτη σύλληψη αντιρρησία συνείδησης με τη διαδικασία του αυτοφώρου τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο 30χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη το πρωί της 18ης Απριλίου 2013 με ένταλμα σύλληψης για ανυποταξία και αναμένεται να μεταχθεί στην Αθήνα και να οδηγηθεί ενώπιον στρατιωτικού εισαγγελέα το Σάββατο με τη διαδικασία του αυτοφώρου, λόγω της άρνησής του να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία για ιδεολογικούς λόγους συνείδησης.

«Οι δίκες πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των αντιρρησιών συνείδησης, σε στρατοδικεία εγείρουν σοβαρές ανησυχίες. Σε αντίστοιχη περίπτωση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κρίνει ότι η δίκη ενός τούρκου αντιρρησία συνείδησης από ένα δικαστήριο το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από στρατιωτικούς δικαστές παραβιάζει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη (Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπόθεση Ercep κατά Τουρκίας, απόφαση 22/11/2011)», αναφέρει η οργάνωση.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι «τόσο η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (Γενικό Σχόλιο 22, 1993) όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (υπόθεση Bayatyan κατά Αρμενίας, απόφαση 01/06/2011) έχουν αναγνωρίσει ρητά ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης προστατεύεται από το δικαίωμα περί ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας των Άρθρων 18 και 9 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αντίστοιχα».

Ωστόσο, καταλήγει, «η Ελλάδα εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και παραβιάζει τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης».


Διαβάστε περισσότερα...

Δημιουργούμε διπλές προσωπικότητες με το Facebook;


Μιλάμε για τα παιδιά, αλλά ισχύει και για τους μεγάλους: Το Facebook είναι ένα μαγικό πράγμα. Τραβάει πάρα πολύ κόσμο, και τον τραβάει σαν μαγνήτης. Αυτό συμβαίνει βέβαια και με το ίντερνετ γενικότερα, όμως είναι απρόσωπο. Το Facebook, μαζί με τα υπόλοιπα λεγόμενα “κοινωνικά δίκτυα”, είναι προσωπικό, αφορά το πρόσωπο, το face, το δικό μας και των άλλων.

Από που έρχεται άραγε η μαγεία του; Η ακατανίκητη πολλές φορές έλξη που ασκεί πάνω μας; Που κάνει συχνά να μας τραβά περισσότερο το face ενός γνωστού ή άγνωστου, και λιγότερο η προσωπική, πραγματική συνάντηση μαζί του; Γιατί το εικονικό face είναι συχνά πιο ενδιαφέρον από το ζωντανό πρόσωπο; Μαγευτικό;

Η μαγεία του Facebook θυμίζει τη μαγεία που έχει στα μικρά παιδιά ένα παιχνίδι.

Με τον ίδιο τρόπο σε απορροφά, σε καθηλώνει, σε αποναρκώνει. Ας πάρουμε για παράδειγμα μια κούκλα. Η Μπάρμπι. Το κοριτσάκι της αλλάζει φορέματα, την βάζει σ’ ένα σωρό ιστορίες με την Skipper, την αδελφή της, με τον φίλο της τον Ken και μ’ ένα σωρό άλλους. Άμα λάχει θα της ξεσκίσει και τα μαλλιά, θα της ξεριζώσει χέρια και πόδια, θα την βροντήξει στον απέναντι τοίχο. Η Μπάρμπι δεν λέει ποτέ “Οχι”. Δεν έχει καμία δική της προτίμηση, θέληση, υπόσταση. Χωρίς δισταγμό, χωρίς αντίρρηση και διαμαρτυρία αφήνει το κορίτσι να την κάνει ο,τι θέλει, να την βάλει σε όποιο, μα όποιο σενάριο της φαντασίας και του ονείρου, να την λατρέψει και να την καταστρέψει. Σ’ αυτό το σημείο η Μπάρμπι έχει κάτι κοινό με την μπάλα – για να μην ξεχνάμε τα αγόρια. Η μπάλα είναι στρογγυλή, η “στρογγυλή θεά”. Στο σουτ, είτε γίνεται με το πόδι στο ποδόσφαιρο, είτε με το χέρι στο μπάσκετ, η μπάλα κατευθύνεται υπάκουα εκεί που την στέλνει το πόδι και το χέρι. Η τροχιά της είναι πιστή προέκταση του σούτερ. Μια πέτρα δεν θα φέρονταν έτσι. Η ανώμαλη επιφάνεια της θα την έκανε σίγουρα να παραλλάξει την πρόθεση του παίκτη, να πάει όπου θέλει αυτή. Γι’ αυτό η πέτρα δεν είναι παιχνίδι.

Ξεκίνησα μιλώντας για τη μαγεία του Facebook. Την συνέκρινα με τη μαγεία του παιχνιδιού – της Μπάρμπι, της μπάλας. Μα, θα έλεγε κανείς, Μπάρμπι και μπάλα είναι παιχνίδια· στο Facebook έχει πρόσωπα! Πραγματικούς, ζωντανούς ανθρώπους! Είναι έτσι; Ας το δούμε στο παράδειγμα του κοριτσιού που μικρό έπαιζε με την Μπάρμπι. Το κορίτσι, ας το πούμε “Άννα”, έφτασε στην εφηβεία και μόνο του, ή με τη βοήθεια των γονιών του, γράφηκε στο Facebook πολύ πριν από την επίσημα επιτρεπόμενη ηλικία των 16.

Τώρα η Άννα έχει ένα face. Ας το ονομάσουμε, από το face και το Άννα, “FAnna”. Είναι πρόσωπο και face, η πραγματική Άννα και η εικονική FAnna, το ίδιο; Όχι!

Η οθόνη του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του κινητού είναι σαν καθρέφτης, και η Άννα βλέπει εκεί το είδωλό της – που τώρα είναι η FAnna. Και σε αντίθεση με τον καθρέφτη, που προσφέρει στην Άννα την αναπαράστασή της, η οθόνη ζητά απ’ αυτήν να κατασκευάσει το είδωλό της, την FAnna, να την στήσει όπως θέλει. Με την FAnna μπορεί να παίζει, να κάνει ό,τι έκανε μικρή με την Μπάρμπι. Της κάνει ένα προφίλ, με φωτογραφίες, ενδιαφέροντα, πληροφορίες. Και τίποτα δεν την εμποδίζει να την αλλάζει, να την κάνει άλλον άνθρωπο – συγνώμη, άλλο face. Η μαγεία του παιδικού παιχνιδιού ξανάρχεται με το παιχνίδι των faces!

Στη ζωή της FAnna όλα είναι εύκολα, χαλαρά, cool. Όπως η Μπάρμπι δεν έλεγε ποτέ όχι, έτσι και στον κόσμο της FAnna η άρνηση ενός άλλου ανθρώπου, το όχι-πια και το όχι-ακόμα του χρόνου, τα όρια που βάζει η πραγματικότητα, είναι ανύπαρκτα. Για παράδειγμα:

- Η Άννα έχει μια, δυο η τρεις φίλες, φιλίες που χρειάστηκαν πολύ χρόνο να δημιουργηθούν, που περνάνε από καλές και κακές ώρες, από χαρές και από στεναχώριες, θυμούς και απογοητεύσεις. Στο σχολείο, στις παρέες πρέπει να βλέπει μπροστά της και κόσμο που αντιπαθεί, να ανέχεται τον ένα και τον άλλο. Η FAnna αποκτά στο άψε-σβήσε ένα πλήθος “φίλων”, διακόσιους, τριακόσιους, πεντακόσιους. Και αν κάποιος δεν της κάνει, με ένα κλικ στο “unfriend” τον ξεφορτώνεται.

- Για να συναντήσει τους φίλους της δεν χρειάζονται συνεννοήσεις, προετοιμασίες, βάψιμο και ντύσιμο. Μπορεί με τις πυτζάμες και την τσίμπλα στο μάτι να καθήσει εμπρός στην οθόνη. Δεν χρειάζεται καν να έχει κάνει μπάνιο προηγουμένως: Το Facebook αδιαφορεί για την Ιδρωτίλα και την κολώνια. Η FAnna είναι άοσμη…

- Η FAnna δεν έχει μυστικά. Είναι αυτό που δείχνει. Αν είχε σπίτι, αυτό θα ήταν βιτρίνα, και μάλιστα έτσι φωτισμένη ώστε να μην υπάρχουν σκιές, δηλαδή υπονοούμενα και συμφραζόμενα. Δεν θα κοιτάξει ένα αγόρι με νόημα, καλώντας το να προχωρήσει· δεν θα πει στην γνωστή της “Τι ωραία που είσαι!” και στον τόνο της να ακούγεται “Σκρόφα, θα σε πνίξω!”. Όταν η ομιλία χάνει τα υπονοούμενα και τα συμφραζόμενα, τότε γίνεται – chat.

- Η FAnna δεν έχει χάρη, μα ούτε και αχαρίλα. Δεν έχει κάποια αύρα που θα της έδινε μιαν ακόμα διάσταση, όπως το έξτρα ηχείο που κάνει έναν ήχο στερεοφωνικό. Πως να την ερωτευτείς λοιπόν; Μα δεν ξέρει από τέτοια! Έχει μόνο μια χορδή που κάτι μπορεί να την αγγίξει, και τότε, αντανακλαστικά, σηκώνει τον αντίχειρα: like!

Βασικά δεν πρόκειται για καν για χορδή, γιατί αυτή παράγει πλούσιο ήχο. Αυτό που αγγίζει την FAnna παράγει μάλλον κάτι σαν γδούπο…Στον κόσμο της FAnna, δεν υπάρχει κανένα αγκάθι. Αν κάτι δεν ανήκει στην κατηγορία του like, απλά αγνοείται, σβήνεται, διαγράφεται.

Η FAnna δεν περιμένει. Ό,τι θέλει, να κάνει chat, να ανεβάσει μουσικές και βίντεο, να δει τι ανέβασαν και είπαν οι φίλοι της, όλα είναι εδώ, κατευθείαν. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Sigmund Freud, ο ιδρυτής της ψυχανάλυσης, έγραφε πριν από κάπου 100 χρόνια ότι στο ασυνείδητο δεν υπάρχει το “όχι” και οι επιθυμίες εκπληρώνονται άμεσα. Ίσως η νοσταλγία για έναν τέτοιο παραμυθένιο κόσμο είναι που γέννησε το ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα. Μια μορφή, για την οποία τίποτα δεν είναι αδύνατο, είναι ο Λούκυ Λουκ. Είναι ικανός ακόμα και να προλάβει να πυροβολήσει τον ίσκιο του.

Ο Λούκι Λουκ, στις περιπέτειες του, δεν χρειάζεται να κάνει προσπάθεια, δεν μπαίνει ποτέ σε πραγματικό κίνδυνο. Ακριβώς το ότι δεν ρισκάρει πραγματικά, τον κάνει να αντιμετωπίζει κάθε τι με το χαρακτηριστικό βαριεστημένο του ύφος. Γι’ αυτό και είναι μόνος, χωρίς σπιτικό. Είναι άστεγος, χαμένος στην έρημο.

Το τραγούδι του λέει:

Lonesome cowboy, lonesome cowboy,

You’re a long long way from home

Lonesome cowboy, lonesome cowboy,

You’ve a long long way to roam

Στο τραγούδι η χαρακτηριστική λέξη, που επαναλαμβάνεται με έμφαση, είναι “to roam”, που θα πει περιπλανιέμαι άσκοπα, χωρίς σχέδιο και κατεύθυνση. Μοναχική, στην εικονική της παντοδυναμία, είναι και η φίλη μας η FAnna στην έρημο του Facebook. Το γνωστό του logo δείχνει μορφές, την καθεμία χαμένη στη μοναξιά της. Μου θύμισε δυο στίχους του Οδυσσέα Ελύτη: “μένουμε σαν ασυρματοφόρα / παρατημένα μες στην έρημο…”

Κάπως έτσι λοιπόν η Άννα τηλεκατευθύνει την FAnna, όπως η ΝΑΣΑ ένα σεληνιακό όχημα. Το αγαπάει, αυτό το face; Δεν νομίζω ότι μπορείς να αγαπάς κάτι που κατευθύνεις. Όπως το θέμα με το σεληνιακό όχημα ήταν να καταφέρει κάτι που δεν είχαν επιτύχει οι Ρώσοι, το ζήτημα με την FAnna είναι να έχει όσο γίνεται περισσότερους φίλους και να μαζεύει περισσότερα likes. Ο ανταγωνισμός είναι στο DNA της. Και τι νόημα έχει αυτό; Τρέφει την εγωπάθεια, την αυταρέσκεια, τον ναρκισσισμό της.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω μια τελευταία εξέλιξη στο παιχνίδι των faces: Με τον καιρό η σχέση της Άννας με την FAnna αλλάζει. Τα πράγματα έρχονται τούμπα και η Άννα, που δημιούργησε την FAnna, μοιάζει όλο και περισσότερο με το δημιούργημά της. Ως προς αυτό έχει βέβαια ατέλειες. Ο κόσμος του Facebook δεν μεταφυτεύεται ολότελα στην πραγματικότητα. Όμως είναι το πρότυπο, το άστρο που μας οδηγεί. Έτσι η Άννα έχει γίνει μια ατελής FAnna, ή, για να αλλάξω λίγο την έκφραση ενός Γάλλου φιλόσοφου, το πρόσωπο είναι ο προϊστορικός πρόγονος του face. Μιλάμε για μια εξέλιξη που δεν έχει γυρισμό.

Εμείς οι μεγάλοι, και πολύ περισσότερο τα παιδιά, βρισκόμαστε στο ρεύμα μιας συγκλονιστικής αλλαγής. Μάλιστα για τα παιδιά δεν είναι καν αλλαγή, καθώς σ’ αυτόν τον κόσμο μεγάλωσαν, και ο,τι άλλο τους λέμε ηχούν στ’ αυτιά τους κινέζικα. Ίσως και για εμάς είναι προβληματικό να κρίνουμε το σήμερα σε όρους του χθες που ζήσαμε και ξέρουμε. Τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους σε μια πορεία όπου κανείς μας δεν κάθεται στο τιμόνι. Και, όπως έλεγε ο Σωκράτης στην Απολογία του, “ποιος πάει για το καλύτερο, μόνο ο θεός το ξέρει”


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Φάμπρικα» με εξαγωγές ασθενών


Στα ίχνη πολυμελούς «σπείρας» όπου διερευνάται και η συμμετοχή υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μετά τη σύλληψη επ' αυτοφώρω από την Αστυνομία δύο βασικών μελών της ομάδας τη στιγμή που έπαιρναν φακελάκι ύψους 9.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Εθνος, η ομάδα των εκβιαστών, στην οποία συμμετείχαν και οι 2 συλληφθέντες, ο Χ.Θ. Ελληνας με γερμανική υπηκοότητα και μόνιμος κάτοικος Γερμανίας και ο M.G. ιταλικής καταγωγής με γερμανική υπηκοότητα, είχε στήσει «φάμπρικα» στην Ελλάδα με τη συμμετοχή, όπως φαίνεται, και υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ.

Εκβίαζαν οικογένειες των οποίων οι συγγενείς είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας και «πουλούσαν» έναντι αδράς αμοιβής τη δυνατότητα να λάβει ο ΕΟΠΥΥ θετική απόφαση προκειμένου να εγκρίνει τη χρηματοδότηση για να μεταφέρουν τους ασθενείς σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία, στο οποίο εργάζονταν ως φυσικοθεραπευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «εξαγωγές» ασθενών αποτελούσαν συνήθη πρακτική του κυκλώματος που μετέφερε την τεχνογνωσία της «μίζας» και στο εξωτερικό, ζημιώνοντας και τον ΕΟΠΥΥ με εκατομμύρια ευρώ.

Ο μίτος της Αριάδνης ξετυλίχτηκε στις 14 Μαρτίου, όταν οι κυρίες Γ.Σ. και Ε.Κ. απευθύνθηκαν στον γενικό επιθεωρητή Λ. Ρακιντζή για να του καταθέσουν την κατάσταση που περνούσε η οικογένειά τους τις τελευταίες ημέρες και τον εκβιασμό που είχαν υποστεί, αναφέροντας ότι υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις πως στο «κόλπο» ήταν και υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ. Οι κυρίες Γ.Σ. και Ε.Κ. είναι η αδελφή και η μητέρα του 28χρονου Δ.Σ. ο οποίος τον τελευταίο χρόνο νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στη νευροχειρουργική κλινική του 251 Γ.Ν. Αεροπορίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινό Bazaar για τα αδέσποτα ζώα


Στις 20 και 21 Απριλίου από τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης.

Με κοινό παρονομαστή τον σεβασμό για την Φύση και ό,τι κατοικεί σ' αυτήν, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ηλιούπολης υποδέχεται τη ΖΕΗ στο χώρο του, Γρηγορίου Αυξεντίου 1 και Αθ. Λευκαδίτη, από τις 20 ως τις 21 Απριλίου 2013, για ένα ξεχωριστό Πασχαλινό Bazaar γεμάτο ενδιαφέρουσες ενημερωτικές δραστηριότητες και φοβερά δώρα για κάθε τσέπη και κάθε γούστο.

Δύο σκοποί διαφορετικοί με κοινούς, όμως, στόχους (την αγάπη για ό,τι ζει και κινείται στη φύση) ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια διήμερη εκδήλωση που θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για όσους το επισκεφθούν.
Από τη μια πλευρά, η ανάγκη να προσφέρεις σε κάθε αδέσποτο ζώο ό,τι περισσότερο μπορείς, να γίνεις η φωνή του όταν εκείνο δε μπορεί να μιλήσει.

Από την άλλη πλευρά, η ανάγκη να συνυπάρχεις αρμονικά με το περιβάλλον, να δέχεσαι ότι σου προσφέρει η Φύση και να το εκτιμάς, φροντίζοντας να μην καταστρέψεις τίποτα, αλλά αντιθέτως να το προσέξεις όσο καλύτερα μπορείς.
Προσκοπάκια και αδεσποτάκια μαζί, σας καλούν να έρθετε να γνωρίσετε από κοντά τη δράση των σωματείων και τους ανθρώπους που τα στηρίζουν με προσωπικό κόστος και θυσίες.

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να βοηθάμε τις αδέσποτες ψυχές και παράλληλα μάθετε τα πάντα για τον υπέροχο κόσμο του προσκοπισμού, μία επίσης εθελοντική, μη πολιτική παιδαγωγική κίνηση, για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης, με σκοπό να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά μέσω της αλληλεκπαίδευσης με έμφαση στην υπαίθρια ζωή.

Guest stars

- Οι λατρεμένες μας «Γάτες Φλοίσβου»
- Το αγαπημένο μας «ΚΑΖ - Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων»
- Το ξεχωριστό «Σωματείο Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας»
- Το υπέροχο «ΠΡΟ.ΣΤ.Α.ΤΕ.Υ.Ω»
- Η πάντα μάχιμη «Κιβωτός Μυτιλήνης»

Στο παζάρ θα βρείτε φρέσκο καφέ, παγωμένα αναψυκτικά, αλμυρά και γλυκά εδέσματα vegeterian και vegan, donuts και φυσικά σκυλολιχουδιές!




Διαβάστε περισσότερα...

ΝΥΤ: Υποσιτισμένα παιδιά στα ελληνικά σχολεία


Στο πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών στα ελληνικά σχολεία αναφέρονται με δημοσίευμά τους οι New York Times, περιγράφοντας με ζοφερά χρώματα τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πέρσι το 10% των μαθητών στα δημοτικά και τα γυμνάσια της χώρας μας υποσιτίζονταν, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η εφημερίδα παραθέτει τη δήλωση της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθηνάς Λινού, η οποία προειδοποιεί ότι στο φαινόμενο της διατροφικής ανασφάλειας η Ελλάδα έχει φτάσει στα επίπεδα κάποιων αφρικανικών χωρών.

«Σε αντίθεση με τα σχολεία των ΗΠΑ, τα ελληνικά σχολεία δεν διαθέτουν επιδοτούμενα γεύματα. Οι μαθητές φέρνουν το δικό τους φαγητό ή αγοράζουν από την καντίνα. Το κόστος έχει γίνει αβάσταχτο για κάποιες οικογένειες με χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα».

Όπως εξηγούν οι NYT, τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν επιβλήθηκαν νέα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να ακριβύνει το ρεύμα και να μειωθούν τα επιδόματα προς τους πολύτεκνους, μεταξύ άλλων.

Το πρόβλημα αρχικά ήταν πιο έντονο μεταξύ των μεταναστών, σύντομα όμως επεκτάθηκε και στις ελληνικές οικογένειες των αστικών κυρίως κέντρων, καθώς σε περισσότερες από αυτές ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

Η κυβέρνηση, η οποία αρχικά είχε απορρίψει τις σχετικές εκθέσεις ως υπερβολικές, πρόσφατα αναγνώρισε ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού στα σχολεία χρίζει προσοχής, αναφέρει το δημοσίευμα. Καθώς, όμως, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αποπληρώσει τα κεφάλαια διάσωσης, δεν υπάρχουν πολλά χρήματα στα δημόσια ταμεία για το σκοπό αυτό.


Διαβάστε περισσότερα...

Η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την Υγεία


Η ύφεση και η λιτότητα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν οδηγήσει σε μεγάλη επιδείνωση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, με γενικότερες συνέπειες για το επίπεδο της δημόσιας υγείας στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής) και του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικό, με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον Ηλία Κονδύλη και τον καθηγητή Αλέξη Μπένο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "American Journal of Public Health", συσχέτισαν διαχρονικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας σε σχέση με τις υπηρεσίες και το επίπεδο της δημόσιας υγείας. Το βασικό συμπέρασμά τους ήταν ότι μια σειρά από δείκτες-κλειδιά για τη δημόσια υγεία έχουν επιδεινωθεί παράλληλα με την ύφεση και τις πολιτικές λιτότητας.

Οι ερευνητές αναφέρουν μια αυξανόμενη τάση στις αυτοκτονίες, τις ψυχικές παθήσεις, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, τις λοιμώδεις νόσους κ.α. Ακόμα επισημαίνουν ότι, λόγω της ανεργίας και της πτώσης των ατομικών εισοδημάτων, οι ασθενείς μείωσαν τις επισκέψεις σε ιδιωτικούς γιατρούς και ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχα αυξήθηκε η ζήτηση για τις υπηρεσίες των ήδη επιβαρυμένων δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Για «κατάσταση πολύ χειρότερη από ό,τι φανταζόμασταν», έκανε λόγο ο ερευνητής Η. Κονδύλης. Ο Αμερικανός ερευνητής, καθηγητής κοινωνιολογίας και ιατρικής Χάουαρντ Γουέιτζκιν, εξέφρασε τον φόβο του ότι, μετά την Ελλάδα, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι ΗΠΑ, απειλούνται με παρόμοια επιδείνωση της δημόσιας υγείας, στο μέτρο που θα εφαρμοστούν παρόμοιες περικοπές. Τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Αμερικανοί ερευνητές, τόνισαν ότι χρειάζεται αύξηση των δημοσίων δαπανών στον τομέα της υγείας, ώστε να προστατευθεί η υγεία των πολιτών.

Εξάλλου, στο διεθνούς κύρους περιοδικό "Nature", δημοσιεύεται άρθρο της Βαρβάρας Τραχανά, επίκουρης καθηγήτριας κυτταρικής βιολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας (της οποίας ο διορισμός εκκρεμεί εδώ και περίπου δύο χρόνια), η οποία προειδοποιεί ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης και των χρηματοδοτικών περικοπών στην έρευνα στην Ελλάδα, καθώς και του παγώματος των προσλήψεων, οι νέοι ερευνητές εξωθούνται να φύγουν σε άλλες χώρες, ενώ γενικότερα η επιστήμη στη χώρα μας κάνει βήματα οπισθοδρόμησης.

Όπως επισημαίνει, η έλλειψη κονδυλίων απειλεί τη δημιουργική έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και τα στερεί από νέους επιστήμονες. «Το νεανικό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ένας παράγων- κλειδί για την ανάπτυξη, εξαφανίζεται ακριβώς όταν η κοινωνία το χρειάζεται περισσότερο», αναφέρει.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2012.301126


Διαβάστε περισσότερα...

Προβλέπουν νέες μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ


Εικόνα κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος περιγράφουν οι εργαζόμενοι στα ταμεία.

Τα 2,5 δισ. ευρώ και το 1,5 δισ. ευρώ αγγίζει η εκτίμηση του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΕΟΠΥΥ, αντίστοιχα, σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) στο 29ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό της, που έγινε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Το σύστημα παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης και σίγουρα θα ακολουθήσουν νέες μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ, εκτιμούν οι εργαζόμενοι.

Οπως τονίσθηκε, η εισφοροδιαφυγή κοστίζει ήδη 6,5 δισ. ευρώ στο σύστημα, εξαιτίας του PSI η περιουσία των ταμείων μειώθηκε κατά περίπου 12 δισ., οι κενές θέσεις προσωπικού αγγίζουν το 40%, ενώ για την έκδοση σύνταξης απαιτούνται από 12 μήνες έως και 3 χρόνια.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός κάνει κάθε μήνα αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τις συντάξεις και επαναλαμβάνουν ότι ήδη κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, υπήρξε υστέρηση εσόδων κατά 14% σε σχέση με το 2012 και ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν της τάξης του 7%.

Επιπλέον το ΙΚΑ για τις συντάξεις κάθε μήνα χρειάζεται περί τα 800 εκατ. ευρώ με τον αριθμό των συνταξιούχων να αυξάνεται συνεχώς, ενώ κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 145.000 νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι απώλειες του ιδρύματος από την ανασφάλιστη εργασία μέχρι σήμερα αγγίζουν το 36% με τις συνολικές απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ.

Τα στελέχη της Ομοσπονδίας αποδίδουν μεγάλο μέρος των προβλημάτων στις μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας από τις οποίες το ΙΚΑ έχει απώλειες άλλα 1,5 δισ. ευρώ το 2013, ενώ ποσοστιαία, κάθε μονάδα ανεργίας προκαλεί απώλεια εσόδων 250 εκατ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ και από ανενεργές επιχειρήσεις στα 4,5 δισ. ευρώ.

Το ίδιο «γκρίζα» περιγράφεται η εικόνα, για τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων το 2012, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές και οι οφειλές έχουν φθάσει στα 5,9 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ το 2011.

Ακόμη, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. ευρώ ευρώ, ενώ περίπου 35.000, διέκοψαν τις εργασίες τους τον τελευταίο χρόνο.

Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2009.

Η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30% και το έλλειμμα του Οργανισμού αναμένεται να φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ταμεία υποστηρίζουν επίσης ότι πρόβλημα στον προϋπολογισμό τούς προκαλεί και η πρόταση για ακύρωση της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων η οποία είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2013, για ποσό 150 εκατ. ευρώ ή 600 εκατ. ευρώ συνολικά για τα έτη 2013 και 2014.

Όσον αφορά τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, οι συνολικές οφειλές στον ΟΓΑ, ήταν περίπου 730 εκατ. ευρώ έως τις 31/12/2012 και οι καθυστερούμενες εισφορές του 2012 ανέρχονται σε 508 εκατ. ευρώ.

Αυτήν τη στιγμή στον ΟΓΑ υπάγονται 624.970 ασφαλισμένοι και 1.149 ενεργές επιχειρήσεις. Ο Οργανισμός καλύπτει 624.934 συνταξιούχους γήρατος Έλληνες υπηκόους και 60 αλλοδαπούς. Επίσης 112.218 συνταξιούχους αναπηρίας Έλληνες και 98 αλλοδαπούς, 5.249 ανασφάλιστους Έλληνες και 1.834 αλλοδαπούς. Καλύπτει τέλος 16.366 επιδοματούχους (τρίτεκνοι - πολύτεκνοι).

Με μέσο όρο οφειλών τα 2.500 ευρώ, οι ασφαλισμένοι χωρίς καθυστερούμενες εισφορές, αντιστοιχούν ήδη στο 50,17% του συνόλου έναντι 58% το 2012.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση αντιστοιχούν στο 2,98% έναντι 6% το 2012, οι ασφαλισμένοι που καθυστερούν τις εισφορές τους φθάνουν το 46,18% του συνόλου έναντι 36% το 2012, ενώ εκείνοι που έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε ρύθμιση είναι μόλις το 0,67% του συνόλου.

Με αυτά τα δεδομένα η ΠΟΠΟΚΠ εκτιμά ότι θα υπάρξει νέος γύρος μείωσης συντάξεων.

Η αρχή θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις, με την καθιέρωση κοινών όρων και παροχών στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης που καλύπτει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με 2,5 εκατ. ενεργούς ασφαλισμένους και 1.025.000 συνταξιούχους.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία τάσσονται τέλος εναντίον των επαγγελματικών Ταμείων και της εσωτερικής ανακατανομής των πόρων του συστήματος, με οριζόντιες περικοπές και υπέρ της «δημόσιας καθολικής επικουρικής ασφάλισης».

Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι στις αναλογιστικές μελέτες των τεσσάρων Ταμείων που έμειναν εκτός ΕΤΕΑ και μετασχηματίστηκαν σε Επαγγελματικά Ταμεία Ιδιωτικού Δικαίου, γίνεται ιδιαίτερη μνεία για αναγκαστικές μειώσεις από 15% έως 44%, ώστε να καταστούν μελλοντικά βιώσιμα.

Αναφέρουν επίσης το παράδειγμα του Ταμείου Ασφαλισμένων στην Εμπορία Τροφίμων όπου με την καταβολή της σύνταξης Απριλίου εφαρμόστηκε μείωση κατά 30% για ποσά πλέον των 100 ευρώ.

Όσον αφορά τα εφάπαξ βοηθήματα η Ομοσπονδία εκτιμά ότι θα υπάρξουν και νέες μειώσεις 20% κατά μέσο όρο, από το 2014 (τα εφάπαξ έχουν ήδη μειωθεί από 2% έως και 83% ανά ταμείο).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν γυναικολογικός έλεγχος στο Δήμο Κορυδαλλού


Τεστ Παπανικολάου με προτεραιότητα σε ανασφάλιστες και οικονομικά αδύνατες.

Δωρεάν Προληπτικός Γυναικολογικός Έλεγχος και «τεστ Παπανικολάου» θα πραγματοποιηθεί τηνη Πέμπτη 25 Απριλίου και την Παρασκευή 26 στο χώρο των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Κορυδαλλού.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Στηρί-ΖΩ» σε θέματα πρόληψης υγείας από τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου και την Ένωση Συλλόγων Γονέων, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, με φορέα υλοποίησης την Παιδική Πολυκλινική Πειραιά.

Όσες γυναίκες ενδιαφέρονται να υποβληθούν σε γυναικολογικό έλεγχο θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 210 4954814, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στις ανασφάλιστες και οικονομικά αδύναμες μητέρες.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες και η Ένωση Γονέων προκειμένου να καλύψουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο εύρος του γυναικείου πληθυσμού, εξασφάλισαν δωρεάν γυναικολογικό έλεγχο στην Παιδική Πολυκλινική Πειραιά κάθε Τρίτη και Πέμπτη.
Πληροφορίες και ραντεβού στα τηλ. 210 4116624 και 210 4124707.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε ποιους θα διαγράψει χρέη η εφορία


Διατάξεις με τις οποίες θα επέρχεται ο διαχωρισμός μεταξύ εισπράξιμων και μη εισπράξιμων χρεών θα περιλαμβάνει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει:

- τη διαγραφή οφειλών προς την εφορία ύψους έως και 200 ευρώ από φορολογούμενους οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι αδυνατούν πλήρως να τα εξοφλήσουν λόγω μηδενικού εισοδήματος και διαβίωση σε εξαιρετικά μειονεκτικές συνθήκες (π.χ. άποροι).

- το χαρακτηριστικό ως μη εισπράξιμων των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων των οφειλετών χωρίς να έχει εντοπισθεί κάποιο ρευστοποιήσιμο ή αξιοποιήσιμο στοιχείο. Στην περίπτωση αυτή το χρέος θα χαρακτηρίζεται μη εισπράξιμο, θα παραμένει σε «ύπνωση» για είκοσι έτη και αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει εντοπισθεί κάποιο εισόδημα ή περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη, τότε θα διαγράφεται οριστικά.

Να σημειωθεί ότι εφόσον εφαρμοστεί ο παραπάνω σχεδιασμός τότε ένα πολύ μεγάλο μέρος των σημερινών ληξιπρόθεσμων οφειλών θα θεωρηθεί μη εισπράξιμο και θα περάσει στα αρχεία της εφορίας. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΟΙΚ από τα 56 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς την εφορία, θεωρούνται εισπράξιμα μόλις τα 15 έως 17 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους συσσωρεύτηκαν στις εφορίες και τα τελωνεία νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,3 δισ. ευρώ καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν δόσεις του φόρου εισοδήματος από το περυσινό εκκαθαριστικό καθώς και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Για να αντλήσει έσοδα από τον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων χρεών, το ΥΠΟΙΚ έχει συμφωνήσει με την τρόικα σε μια νέα έκτακτη ρύθμιση έως και 48 δόσεων για χρέος που έχει συσσωρευτεί έως το τέλος του 2012 και σε μια μόνιμη ρύθμιση έως και 12 δόσεων για χρέος που συσσωρεύεται από το 2013 και μετά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις γένους... θηλυκού


Από την 1/1/2013 επήλθε δυσμενής μεταβολή στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και των γυναικών. Θα πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ότι με τη νέα νομοθεσία διασφαλίζονται τα θεμελιωμένα έως 31/12/2012 και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί ή κατοχυρώνονται, με ή χωρίς αναγνώριση πλασματικών χρόνων.

Δείτε τους πίνακες από την εφημερίδα Τα Νέα.

Η συνταξιοδότηση των μητέρων




Παλαιές ασφαλισμένες ΙΚΑ-ΕΤΑΜ



Δημόσιο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

S.O.S εκπέμπει το Νοσοκομείο Ζακύνθου


Οδηγία δόθηκε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Ζακύνθου προς τους διευθυντές των κλινικών, να σταματήσει η κατανάλωση αναλώσιμων υλικών και να εξυπηρετούνται αυστηρά μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Μάλιστα, ακόμα και για τα επείγοντα θα πρέπει να λαμβάνει γνώση η διοίκηση για το τι υλικά χρησιμοποιούνται.

Έως τώρα είναι γνωστό ότι έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αύξηση του προϋπολογισμού στο νοσοκομείο, ωστόσο αυτή η ΚΥΑ δίνει μεσοπρόθεσμα λύση αφού δεν γίνεται να εξασφαλιστούν άμεσα οι αναγκαίες προμήθειες.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σπριντ για απολύσεις


Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να συμπληρωθεί ο κατάλογος με τους φορείς του δημοσίου που θα καταργηθούν και σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσουν οι συγχωνεύσεις, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι «προχωράμε συστηματικά και η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εντοπίσουμε, εντός του Μαΐου  αυτούς που δεν είναι απολύτως αναγκαίοι και να καταργηθούν και μετά θα προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις, σε δεύτερη φάση».

Με αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση επιθυμεί να ενεργοποιήσει το πακέτο των απολύσεων στο δημόσιο έως τις 13 Μαΐου  οπότε και θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup και η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει μια πρώτη λίστα με καταργούμενους φορείς προκειμένου να εκταμιευθούν οι δύο δόσεις, ύψους 2,8 και 6 δισ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ίδιο δράμα θεατές... οι εκπαιδευτικοί


Έφυγαν από την Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Κύπρο, μακριά από την κρίση, την τρόικα και τις παρενέργειές της. Τώρα βλέπουν με τρόμο το ελληνικό δράμα να επαναλαμβάνεται στη Μεγαλόνησο.

Οι Ελλαδίτες της Κύπρου ζουν για δεύτερη φορά το ίδιο θλιβερό έργο. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι Ελληνες εκπαιδευτικοί, που υπέβαλαν μαζικά αιτήσεις για διορισμό μετά την ένταξη της Μεγαλονήσου στην ΕΕ το 2004. Οταν ενέσκυψε η κρίση το κύμα αυξήθηκε, με αποτέλεσμα το 23,4% των διοριστέων στους καταλόγους της κυπριακής επετηρίδας να είναι δάσκαλοι και καθηγητές από την Ελλάδα (10.201 άτομα). «Θραύση» κάνουν οι Ελληνες υποψήφιοι σε ειδικότητες όπως Φιλολογία, Θρησκευτικά, Φυσική, Γερμανικά, Γεωγραφία, Ιταλικά, Ισπανικά.

Τα στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του νησιού λένε πως στον τομέα της εκπαίδευσης -δημόσια και ιδιωτικά σχολεία- εργάζονται 571 Ελλαδίτες. Κάποιοι έφτασαν στο νησί λίγο πριν ξεσπάσει το ελληνικό δράμα και αποφάσισαν να μείνουν μόνιμα μετά τις δυσμενείς για την Ελλάδα εξελίξεις. Αλλοι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη δίνη του Μνημονίου.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαμεσολαβητές για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Τη σύσταση και λειτουργία σώματος ειδικών διαμεσολαβητών για τις αιτήσεις του ν. 3869/2010 στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα προβλέπει ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, που αναμένεται να περάσει στα χέρια του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει την ταχεία εκδίκαση των αιτήσεων του ν. 3869/2010, οι οποίες «στοιβάζονται» στα Ειρηνοδικεία.

Η ειδική αυτή διαμεσολάβηση για τη ρύθμιση και απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του είναι υποχρεωτική και θα διενεργείται από διαμεσολαβητές δικηγόρους με ειδική κατάρτιση στη διαδικασία αυτή.

Το οικονομικό κόστος των προσφευγόντων θα είναι ελάχιστο, ενώ η διαδικασία θα χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, απλότητα και ταχύτητα.

Παράλληλα, μέσω αυτής δίνεται η δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού, που έχει την ισχύ της δικαστικής απόφασης . Σημαντικό είναι ότι για όσο διάστημα θα διαρκεί η διαμεσολάβηση, αναστέλλεται το ποινικό μέρος κατά του οφειλέτη.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι στη διαμεσολάβηση θα υπαχθούν και οι εκκρεμείς υποθέσεις, στις οποίες τυχόν χορηγηθείσα από το δικαστήριο αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη διατηρείται, όπως και η δικάσιμος που ο τελευταίος έχει λάβει.


Διαβάστε περισσότερα...

"Τεράστιες ελλείψεις δασκάλων στην ειδική αγωγή"


Για πλήρη εγκατάλειψη των δομών ειδικής αγωγής κάνει λόγο η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, επισημαίνοντας τις «τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό» στα ειδικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

«Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά της Άνοιξης, αλλά η Ειδική Αγωγή που παρέχεται στη δημόσια εκπαίδευση βιώνει την πιο σκληρή βαρυχειμωνιά», τονίζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Σύμφωνα ειδικότερα με τα στοιχεία που παραθέτει, μετά από πανελλαδική καταγραφή που έγινε με ευθύνη της Ομοσπονδίας, «οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς (σε Ειδικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία – τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης) ξεπερνούν τις 1.000, καθώς σε 41 από τις 57 περιοχές έχουν καταγραφεί 885 κενά εκπαιδευτικών, σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) 122 και ειδικό βοηθητικό προσωπικό 74».

Η ΔΟΕ ζητεί από το υπουργείο Παιδείας την άμεση αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της Ειδικής Αγωγής καθώς και την προκήρυξη διαγωνισμού ΑΣΕΠ για τους απόφοιτους των ΠΤΕΑ και μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει ξανά ο ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη


Την επανίδρυση του γραφείου διοίκησης του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την ίδρυση γραφείου εξυπηρέτησης πολιτών στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στην Κοζάνη, γνωστοποίησαν στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Κοντός και Μιχάλης Τσελέπης.

Μετά τη συνάντησή τους στο διοικητήριο στη Θεσσαλονίκη, ο κ, Καράογλου δήλωσε : «Αναμφίβολα πρόκειται για δυο ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες αποδεικνύουν στην πράξη ότι η κυβέρνηση σκέπτεται και λειτουργεί αποκεντρωτικά.

Με τα δυο νέα γραφεία αφενός αναβαθμίζεται η ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών από τον ΟΓΑ, ενώ αφετέρου μειώνεται αισθητά τόσο η γραφειοκρατία όσο και ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι από εδώ και στο εξής θα μπορούν να διεκπεραιώνουν άμεσα τις υποθέσεις τους με τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ένα ακόμη σημαντικό, ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας».


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς ξεχωρίζουμε τις ανάγκες από τις επιθυμίες μας;


Σημαντικές οι διαφορές των εννοιών και ιδιαιτέρως σημαντική η διαπίστωση σε ποια από τις δύο έννοιες καταλογίζουμε τη θέση μας για κάποια πράγματα. Αν η διαπαιδαγώγηση ή η εκπαίδευσή μας περιελάμβαναν από πολύ νωρίς μεθόδους ώστε να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις έννοιες αυτές, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο.

Γιατί είναι σημαντικό να μαθαίνουμε στα παιδιά από μικρή ηλικία τον διαχωρισμό;

Από πολύ νωρίς, σχεδόν μόλις συνειδητοποιεί ο άνθρωπος την ύπαρξή του και αρχίζει να ξεχωρίζει το εγώ από τον άλλο, βρίσκεται αντιμέτωπος με διάφορες εσωτερικές ή εξωτερικές καταστάσεις που ζητούν αντιμετώπιση. Καθημερινά εκατοντάδες εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες τον βάζουν αντιμέτωπο με έναν αγώνα κάλυψης κάποιων αναγκών και επιθυμιών. Θέλει να καλύψει να ικανοποιήσει κάτι. Επιθυμεί διακαώς ορισμένες φορές να βρει λύση σε θέματα που τον απασχολούν ακόμη και καταπιέζοντας τον εαυτό του ή τους άλλους. Στο βωμό αυτής της κάλυψης, βασίζονται όλες οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως και όλες οι κοινωνικές και αν θελήσουμε να το πάμε και λίγο παραπέρα και όλες οι χρηματο-οικονομικές. Με άλλα λόγια όλο το σύστημα έχει γερά θεμέλια πάνω στην ανάγκη του ανθρώπου να καλύψει κάτι. Και τι είναι αυτό το κάτι;

Άλλοτε είναι ανάγκη, άλλοτε είναι επιθυμία και άλλοτε - και αυτό είναι το χειρότερο-, είναι επιθυμία βαφτισμένη ανάγκη. Πάνω στη τελευταία σύγχυση έχει βασίσει τη δομή του ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα. Τη σύγχυση αυτή την ενισχύει καθημερινά με πλείστα όσα μέσα, κόλπα και τερτίπια εξαιρετικά καλυμμένα με πλουμιστά στολίδια που πείθουν και τον πιο συνειδητοποιημένο καμιά φορά άνθρωπο. Ναι γιατί χρειάζεται να έχει κανείς εξαιρετικά αυξημένη την περιφρούρησή του ώστε να μην πέσει θύμα αυτής της οργανωμένης πλεκτάνης.

Είμαστε θύματα των πλαστών αναγκών;

Μας έχουν ήδη πείσει ότι τούτο ή εκείνο είναι «ανάγκη» και έτσι ενισχύοντας την επιθυμία μας να ανήκουμε και να είμαστε σημαντικοί (πραγματική και ουσιαστική ανάγκη για την ψυχική υγεία) πέφτουμε καθημερινά θύματα οργανωμένης απάτης ως προς την κάλυψη των «αναγκών» μας. Κυρίως εκείνων που τις βαφτίζουμε ανάγκες μέσα από τις παραινέσεις των ΜΜΕ και όλου του περίγυρου, ενώ είναι μόνο επιθυμίες. Αν τις επιτρέπαμε να παραμείνουν επιθυμίες θα είχαμε την επιλογή να τις καλύψουμε ή όχι. Ως ανάγκες (βαφτισμένες) όμως, τρέχουμε πραγματικά και μεταφορικά να τις καλύψουμε και εμπλεκόμεθα μέσα σε έναν ανηλεή αγώνα χωρίς τελειωμό. Ένα αγώνα που αφήνει πίσω θύματα κυριολεκτικά και μεταφορικά, ακρωτηριασμένες προσωπικότητες που επιθυμούν να είναι αυτό που το σύστημα τους θέλει να είναι.

Αν μπορούσε ο καθένας μας να ξεχωρίσει τις ανάγκες του από τις επιθυμίες του τα πράγματα θα ήταν απολύτως διαφορετικά σε όλα τα επίπεδα. Σε επίπεδα σχέσεων, κατανάλωσης και ευθύνης τουλάχιστο θα ξημέρωνε μια άλλη μέρα. Αν μόνον ΑΝ ο μέσος άνθρωπος ήξερε να ξεχωρίζει την ανάγκη του από την επιθυμία του.

Πώς μπορούμε να μάθουμε να κάνουμε τον διαχωρισμό, να μάθουμε τι θέλουμε πραγματικά;

Φαντάζομαι πως ο μέσος αναγνώστης έχει ήδη προκληθεί να θέλει να μάθει μια μέθοδο για να καταφέρει κάτι τέτοιο. Μακάρι να ήταν τα πράγματα έτσι απλά. Μακάρι να υπήρχαν συνταγές που μαζεύοντας τα υλικά και βάζοντας την κατάλληλη δόση να «μαγειρεύαμε» το αποτέλεσμα. Για να το καταφέρει κανείς αυτό χρειάζεται να ασχοληθεί με την εσωτερική του δομή. Χρειάζεται να γνωρίσει τον εαυτό του. Χρειάζεται να παρατηρήσει τις αντιδράσεις του ξανά και ξανά ώστε να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα.

Ακόμη χρειάζεται να αγαπήσει και τα πιο αρνητικά χαρακτηριστικά του, ώστε να καταφέρει να λειάνει τις γωνίες τους. Χρειάζεται αναμφισβήτητα πρώτα απ’ όλα να θέλει. Και για να θέλει χρειάζεται να καταλάβει ότι χρειάζεται να οδηγηθεί κάπου αλλού από εκεί που βρίσκεται. Αυτό το τελευταίο είναι και το δυσκολότερο. Αν δεν βρεθεί στο δρόμο του ένα ερέθισμα ένας φωτισμένος γονιός ή δάσκαλος ή φίλος, τις περισσότερες φορές αναλώνει τη ζωή του μέσα στην άγνοια και τη μειονεξία ανακαλύπτοντας καθημερινά τις δυσκολίες της ζωής.

Η μέθοδος υπάρχει λοιπόν και είναι μία. Κατ’ αρχήν να θέλω να αλλάξω την προσωπική μου τοποθέτηση και έπειτα να επιτρέψω στον εαυτό μου να διαφοροποιηθεί από τη μάζα.

Αν θέλω να αλλάξω είναι βέβαιο πως θα αναζητήσω βοήθεια. Διαβάζοντας ή παρακολουθώντας ανάλογες δραστηριότητες που οδηγούν στην αυτογνωσία. Πολλοί τρόποι οδηγούν στο στόχο. Σημαντικό να ανακαλύψει ο καθένας αυτόν που του ταιριάζει. Αρκεί να το κάνει. Αργά η γρήγορα θα φθάσει στην Ιθάκη. Στη γνώση του Εαυτού. Και για να μην κλείσει το άρθρο αυτό χωρίς καμία πρόταση ας οδηγηθούμε να αντιλαμβανόμαστε για κάθε τι αν συμφωνούν ολοσχερώς ο νους, η καρδιά και το σώμα. Τότε σίγουρα είναι ανάγκη. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ας ξανα-εξετάσουμε πριν ονομάσουμε οτιδήποτε ανάγκη ίσως και να είναι μόνο μια επιθυμία. Και για όποιον θελήσει να θέσει το εύλογο ερώτημα: «Είναι κακό να θέλω να ικανοποιώ τις επιθυμίες μου;» Όχι αρκεί να γνωρίζω ότι στο βωμό αυτής της ικανοποίησης πιθανόν να θυσιάσω κομμάτια της ύπαρξής μου, που προσφέροντάς τα, αφήνουν σημαντικά ακάλυπτα κενά ή μου δημιουργούν συναισθήματα δυσλειτουργικά, όπως η ενοχή ή ο θυμός ή ο φόβος ή ακόμη έχω ένα αντιστάθμισμα στις σχέσεις μου με τους άλλους. Αξίζει το κόπο η θυσία;

Η απάντηση ανήκει στον καθένα.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει στους ελέγχους για "μαύρη" εργασία


Το νομικό πλαίσιο που ισχύει (έγγραφο του υπουργείου Εργασίας με ημερομηνία 18 Ιουνίου του 2012 (υπ' αριθμ. 9340/362), παρέχει σαφές εργασιακό και ασφαλιστικό πλαίσιο για τους εργάτες γης, το οποίο βασίζεται στην εκάστοτε Εθνική Σύμβαση Εργασίας, ενώ οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν μια φορά τον χρόνο, από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου, πίνακα των εργαζομένων που απασχολούν, επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, υπήρχαν έως την ψήφιση του νόμου, «ασάφειες» που δεν επέτρεπαν τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων για μαύρη εργασία στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κι' αυτό παρ' ότι από το 2010, υπήρχε πρόταση της ΓΣΕΕ για την ανάθεση στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τους επιθεωρητές του ΙΚΑ, των ελέγχων αυτών.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας, έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένα έλεγχοι στην περιοχή της Μανωλάδας και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου είχαν αναφερθεί παραβιάσεις τις εργατικής νομοθεσίας σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Οι έλεγχοι όμως αυτοί δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα γιατί περιορίζονταν αναγκαστικά σε συσκευαστήρια και διαλογητήρια προϊόντων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΙΚΑ. Δεν μπορούσαν να επεκταθούν σε θερμοκήπια και αμιγώς αγροτικές εργασίες που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΟΓΑ που δεν διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, κατά τη διάρκεια πρόσφατων ελέγχων στις περιοχές της Αργολίδας και της Κορινθίας με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και της Οικονομικής Αστυνομίας τα προβλήματα αυτά είχαν ξεπερασθεί καθώς οι έλεγχοι μπορούσαν να επεκταθούν σε όλους τους χώρους και στον εντοπισμό της παράνομης μετανάστευσης που συνδέεται σε αρκετές περιπτώσεις με τη «μαύρη εργασία».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα ξεπερνά το 30% ενώ σε περιπτώσεις όπως οι επιχειρήσεις φασόν και οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις υπερβαίνει το 60% έως 70%.

Ανώτερα στελέχη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης υποστηρίζουν ότι το 50% της αδήλωτης εργασίας αφορά αλλοδαπούς, στην πλειοψηφία τους παράνομους, ενώ από τα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας προκύπτει ότι το 47% των αλλοδαπών εργαζομένων που ελέγχθηκαν κατά το περασμένο έτος σε ολόκληρη τη χώρα, ήταν ανασφάλιστο.

Το ότι η ανασφάλιστη εργασία αλλοδαπών συνδέεται με την παράνομη μετανάστευση προκύπτει και από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ σύμφωνα με τα οποία το 92% των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων είναι Έλληνες, ενώ μόλις το 6% είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, καθώς για την εγγραφή απαιτείται απόδειξη προϋπηρεσίας, μέσω της βεβαίωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η διενέργεια επαρκών ελέγχων με τη συμμετοχή της οικονομικής Αστυνομίας θα συνδράμει στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, κάτι που εκτός των άλλων θα δώσει και μια πραγματική ανάσα ρευστότητας στο Ασφαλιστικό Σύστημα οι απώλειες του οποίου από την ανασφάλιστη εργασία ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτη η Ελλάδα σε ποσοστό παχυσαρκίας στην Ευρώπη


Το ποσοστό των υπέρβαρων φτάνει το 42%.

Μετά τη ραγδαία γήρανση τού πληθυσμού και τη μείωση των γεννήσεων, που επιτείνουν το δημογραφικό πρόβλημα, η χώρα μας αποκτά μια ακόμη αρνητική πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφοντας ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων 42%, όταν ο μέσος όρος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν ξεπερνά το 38%!

Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία αυτά για τα Ελληνόπουλα, τα οποία αναδεικνύονται ως τα πλέον παχύσαρκα παιδιά της Γηραιάς Ηπείρου: περίπου 3 στα 10 αγόρια στην εφηβεία και 1 στα 6 κορίτσια είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστά που, επίσης, αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια.

H παχυσαρκία θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα του 40ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, το οποίο ξεκινά αύριο στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στον ορισμό της παχυσαρκίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας, Γιώργος Μαστοράκος, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παχύσαρκος θεωρείται όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30. Όπως είναι γνωστό, ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του σωματικού βάρους (σε κιλά) δια του ύψους του ατόμου στο τετράγωνο. Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25-29,9, το άτομο θεωρείται υπέρβαρο.

Εκτός όλων των άλλων, η παχυσαρκία παίζει τεράστιο ρόλο στον σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ), άλλη μια σύγχρονη πανδημία, όπως ανέφερε ο ενδοκρινολόγος, διευθυντής του Πολυιατρείου ΕΟΠΥΥ Ανάληψης Θεσσαλονίκης, Ζαδάλλα Μούσλεχ. Η αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό και συμβάλλει στην εμφάνιση του διαβήτη, είπε ο κ. Μούσλεχ. Παρ΄ όλα αυτά, τα μηνύματα για την αντιμετώπιση του ΣΔ είναι σήμερα πιο αισιόδοξα από ποτέ, καθώς έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη φαρμακολογία και αναμένονται και νέα σκευάσματα, ενώ βελτιώνονται συνεχώς οι αντλίες έγχυσης ινσουλίνης. Τέλος, η ημέρα που το τεχνητό πάγκρεας θα μπορέσει να εφαρμοστεί, πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά, γεγονός που θα φέρει επανάσταση.

Ένα άλλο θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος του συνεδρίου αποτελεί η διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής του άνδρα, ιδίως σε ό,τι σχετίζεται με την αναπαραγωγική ικανότητα του ζευγαριού. Στον τομέα αυτόν, η ανδρολογία έχει επιτύχει μεγάλα επιτεύγματα, ενώ ακόμη πιο σημαντικές αναμένονται οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα με την έρευνα στα στελεχιαία κύτταρα σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα.

Σε ό,τι αφορά τις απεικονιστικές δυνατότητες στην ενδοκρινολογία, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τη συνεχή εξέλιξη της υπερηχογραφίας. Η υπερηχογραφία είναι μια μέθοδος απλή στην εφαρμογή της, ανώδυνος, ακίνδυνη, η οποία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές και έχει μικρό κόστος, είπε ο συντονιστής διευθυντής του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά "Μεταξά", Φίλιππος Καλδρυμίδης. Δια της υπερηχογραφίας στην ενδοκρινολογία προεκτείνονται τα δάκτυλα των ενδοκρινολόγων, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα της ψηλάφησης των (π.χ. παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα). Ακόμη, δια της υπερηχογραφίας επεκτείνεται και οι επισκόπησή τους συλλέγοντας πληροφορίες για την υφή και το μέγεθος των ενδοκρινών αδένων που ελέγχονται (θυρεοειδής αδένας, ωοθήκες, επινεφρίδια). Οι εφαρμογές της υπερηχογραφίας είναι χρησιμότατες για όλες τις ειδικότητες τής ιατρικής και ειδικά στην διερεύνηση των παθήσεων των ενδοκρινικών αδένων.


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η γυναίκα συναντά την κλιμακτήριο


Εμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπή της περιόδου, η οποία οφείλεται στην παύση της λειτουργίας των ωοθηκών. Κατά την εμμηνόπαυση οι ωοθήκες της γυναίκας παύουν να παράγουν οιστρογόνα.

Ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης εμμηνόπαυσης στην Ελλάδα είναι περίπου τα 52.

Το metrogreece.gr παρουσιάζει τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις των γυναικών:

Ποια είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Η ελάττωση των επιπέδων των οιστρογόνων προκαλεί ένα σύνολο συμπτωμάτων τα οποία χαρακτηρίζουν το κλιμακτηριακό σύνδρομο. Χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι οι εξάψεις, οι οποίες μπορεί να εμφανίζονται πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Η εμφάνισή τους τη νύχτα παραβλάπτει την ποιότητα του ύπνου και δημιουργεί κόπωση και ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας.

Πέραν των εξάψεων η εμμηνόπαυση συνδέεται και με διαταραχές από την ψυχική σφαίρα, με προεξάρχουσα την καταθλιπτικού τύπου συμπτωματολογία. Απώτερες συνέπειες της έλλειψης των οιστρογόνων είναι η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πώς αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Όπως αναφέρθηκε, η εμμηνόπαυση προκαλεί την εμφάνιση εξάψεων, ψυχολογικών διαταραχών και πιθανά σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Επίσης, κατά το διάστημα της περιεμμηνόπαυσης εμφανίζονται διαταραχές στην συχνότητα εμφάνισης της εμμήνου ρύσεως. Στην αρχή είναι πιθανό να εμφανίζεται συχνομηνόρροια, δηλαδή ο κύκλος μπορεί να μικρύνει σε διάρκεια (π.χ. από 28 μπορεί να γίνει 24-25 ημέρες).

Αργότερα εμφανίζονται μεγάλοι κύκλοι διάρκειας 3-4 μηνών και τελικά παρατηρείται οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, για τη ρύθμιση του κύκλου ή/και για τη θεραπεία των κλιμακτηριακών συμπτωμάτων μπορούν να χορηγηθούν αντισυλληπτικά δισκία χαμηλής δοσολογίας, προγεστερινοειδή ή κυκλική ορμονική θεραπεία. Μετά την οριστική εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης μπορεί να χορηγηθεί συνεχής ορμονική θεραπεία χαμηλής δόσης, η οποία θεραπεύει τα συμπτώματα χωρίς να επαναφέρει την περίοδο, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών από τη θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα στη σεξουαλική ζωή;

Κατά την εμμηνόπαυση παρατηρείται ξηρότητα του κόλπου, η οποία έχει ως επακόλουθο την δυσπαρεύνεια, δηλαδή τον πόνο κατά την επαφή. Παράλληλα, η μείωση των ωοθηκικών ανδρογόνων που συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Η ξηρότητα του κόλπου θεραπεύεται με την ορμονική θεραπεία.

Εάν η γυναίκα δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να λάβει συστηματικά ορμονική θεραπεία, μπορεί να χρησιμοποιήσει τοπικά στον κόλπο οιστρογονούχο αλοιφή.

Τι είναι η ορμονική θεραπεία;

Η ορμονική θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση συνδυασμού οιστρογόνου και προγεσταγόνου στις γυναίκες που διατηρούν τη μήτρα τους και στη χορήγηση μονοθεραπείας με οιστρογόνο σε γυναίκες που έχουν υποστεί υστερεκτομία. Οι δόσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι 4-8 φορές μικρότερες από τις αντίστοιχες δόσεις των αντισυλληπτικών δισκίων, ενώ υπάρχει η τάση ακόμη μεγαλύτερης μείωσης της δοσολογίας στα επόμενα χρόνια. Η μέση χρονική διάρκεια ασφαλούς χορήγησης της ορμονικής θεραπείας είναι τα πέντε χρόνια. Εάν όμως μια γυναίκα επιθυμεί, μπορεί, σε συνεννόηση με το γιατρό της, να λάβει ορμονική θεραπεία για μεγαλύτερο διάστημα, με την προϋπόθεση να βρίσκεται κάτω από τακτική ιατρική παρακολούθηση, συνήθως 2 φορές ετησίως.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Η κρίση πλήττει τις γυναίκες"


Οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν επηρεάσει περισσότερο τις γυναίκες εργαζόμενες και μάλιστα, σε φάσεις που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα, επισήμανε η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, κατά τη συζήτηση της Ειδικής Έκθεσης για το 2012 της ανεξάρτητης Αρχής για το φύλο και τις εργασιακές σχέσεις.

Η Συνήγορος του Πολίτη αναφέρθηκε στις υποθέσεις που διερεύνησε η Αρχή στο πεδίο της ίσης μεταχείρισης μεταξύ αντρών και γυναικών κατά το 2012, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν την ένταση των προβλημάτων που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στις εργασιακές σχέσεις.

Η κ. Σπανού τόνισε ότι «για την αποτελεσματική προστασία της ίσης μεταχείρισης των φύλων στην πράξη, απαιτείται συντονισμός και συνεργασία τόσο των συναρμόδιων υπουργείων σε κανονιστικό επίπεδο, όσο και των ελεγκτικών μηχανισμών στους οποίους απευθύνεται η αρχή, όπως το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας».

Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη να επιλύσει η πολιτεία λειτουργικά προβλήματα που διασφαλίζουν την αρμοδιότητα του Συνηγόρου για επιτόπιους ελέγχους και συνεργασίες με τους αρμόδιους φορείς, σε όλη τη χώρα.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία του διαβήτη χωρίς ενέσεις ινσουλίνης


Ανοίγει ο δρόμος για την παρασκευή νέων φαρμάκων.

Αυστραλιανοί επιστήμονες διαπίστωσαν με ποιον τρόπο απορροφάται η ινσουλίνη από τα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την παρασκευή νέων φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη που θα χορηγούνται χωρίς ένεση.

Η επιστημονική ομάδα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature, έλυσαν το γρίφο του πώς η ορμόνη ινσουλίνη δεσμεύεται στον υποδοχέα της που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα, μία διαδικασία απαραίτητη για να μπορούν τα κύτταρα να απορροφούν το σάκχαρο από το αίμα και για τη θεραπεία του διαβήτη.

«Όλη η μέχρι σήμερα εργασία έχει πραγματοποιηθεί χωρίς μία λεπτομερή απεικόνιση του πώς στην ουσία αλληλεπιδρά η ινσουλίνη με το κύτταρο ειδοποιώντας το να απορροφήσει την γλυκόζη από το αίμα», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής των ερευνητών Μάικ Λόρενς του αυστραλιανού Ινστιτούτου Walter και Eliza Hall στη Μελβούρνη.

«Αυτό που κάναμε είναι να απεικονίσουμε αυτή τη διαδικασία», είπε αναφερόμενος στην τρισδιάστατη απεικόνιση της ινσουλίνης προσκολλημένης στον υποδοχέα της, έτσι όπως εμφανίζεται σήμερα στο Nature, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ινσουλίνη συνεργάζεται με τον υποδοχέα της με έναν πολύ περίεργο τρόπο, τόσο η εν λόγω ορμόνη όσο και ο υποδοχέας της αναδιαμορφώνονται καθώς αλληλεπιδρούν.

«Ένα τμήμα της ινσουλίνης ξεδιπλώνει και σημαντικά τμήματα εντός του υποδοχέα μετακινούνται για να απορροφήσουν την ορμόνη. Τη διαδικασία μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε "μοριακή χειραψία"», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λόρενς.

Η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης -ή σακχάρου- στο αίμα, ένας μηχανισμός ο οποίος καταρρέει στον οργανισμό των διαβητικών. Η κατανόηση της διαδικασίας δέσμευσης της ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση νέων τρόπων για τη χορήγηση ινσουλίνης, πέραν την ένεσης ή στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και με μεγαλύτερη διάρκεια προϊόντων ινσουλίνης, εξήγησε ο ίδιος.

«Αυτή η δομή θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους τρόπους χορήγησης ινσουλίνης στο μέλλον. Οι παρακευαστές φαρμάκων θα χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία...για την επόμενη γενιά συσκευών χορήγησης ινσουλίνης κλπ», τόνισε.

Σήμερα ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως ανέρχεται σε 371 εκατομμύρια από 366 εκατομμύρια που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οφθαλμικές αλλεργίες


Πώς εκδηλώνονται και πώς αντιμετωπίζονται.

Ως αλλεργία χαρακτηρίζουμε μια παράδοξη και υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού (αμυντικού) μας συστήματος σε κάποια ουσία που την ονομάζουμε αλλεργιογόνο και που προκαλεί υπερβολικά, ενοχλητικά και μερικές φορές επικίνδυνα συμπτώματα στον οργανισμό μας, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα προκαλούσε.

Ποιες είναι οι οφθαλμικές αλλεργίες;

Οι αλλεργικές εκδηλώσεις στα μάτια αφορούν κυρίως την εξωτερική επιφάνεια και κυρίως τον επιπεφυκότα (το λευκό χιτώνα του ματιού).

Οι αλλεργικές επιπεφυκίτιδες περιλαμβάνουν την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα (όπως εαρινή ή ανοιξιάτικη), την κλασική αλλεργική επιπεφυκίτιδα σε κάποιο αλλεργιογόνο (φάρμακα ή περιβαλλοντικοί παράγοντες) που μπορεί να μας προσβάλει όλο το χρόνο και τη γιγαντοθηλαία επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από τη χρόνια χρήση των φακών επαφής.

Πώς εκδηλώνονται οι οφθαλμικές αλλεργίες;

Το πιο κοινό χαρακτηριστικό σημείο είναι η ερυθρότητα ή κοκκίνισμα των ματιών. Επίσης μπορεί να υπάρχει οίδημα ή πρήξιμο στα βλέφαρα ή ακόμα και στον επιπεφυκότα. Τα μάτια δακρύζουν συνεχώς. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η φαγούρα (κνησμός). Είναι τόσο έντονη που δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε από το να τρίψουμε τα μάτια μας και φυσικά αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. “Άλλα συμπτώματα είναι τσούξιμο, αίσθηση ξένου σώματος αλλά είναι λιγότερο συχνά και συνήθως συνοδεύουν τη φαγούρα, που είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα.

Πολλές από τις αλλεργικές εκδηλώσεις των ματιών συνοδεύονται και από αλλεργικές εκδηλώσεις άλλων οργάνων, όπως η μύτη με τη μορφή της αλλεργικής ρινίτιδας .

Με ποιο μηχανισμό εκδηλώνεται η οφθαλμική αλλεργία;

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα ξεκινά με την ευαισθητοποίηση ενός ατόμου σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Η φάση της ευαισθητοποίησης είναι μια ασυμπτωματκή διαδικασία που “προετοιμάζει” τον επιπεφυκότα για τις επακόλουθες αλλεργικές απαντήσεις. Όταν ένα άτομο επανεκτεθεί στο αλλεργιογόνο, ξεκινά η αλλεργική απάντηση. Τα μαστοκύτταρα αποδεσμεύουν ισταμίνη, η οποία συνδέεται με ειδικούς υποδοχείς των νευρικών κυττάρων και προκαλείται ο κνησμός (φαγούρα) καθώς και με υποδοχείς των ενδοθηλιακών κυττάρων που οδηγούν σε οίδημα και ερυθρότητα των βλεφάρων. Άλλοι μεσολαβητές όπως οι προσταγλανδίνες, λευκοτριένια και κυτταροκίνες προκαλούν αγγειοδιαστολή και φλεγμονή. Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα, μέσα σε περίπου 2 ώρες από την έκθεση στο αλλεργιογόνο.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εκδήλωση της αλλεργίας;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον παράγοντα που μας προκαλεί αλλεργία. Γνωρίζοντας το αλλεργιογόνο μπορούμε να το απομακρύνουμε ή να αποφύγουμε την έκθεσή μας σε αυτό προστατεύοντας τα μάτια μας από την αλλεργική εκδήλωση. Το πλύσιμο των χεριών βοηθά στο να μη μεταφέρονται με το τρίψιμο ουσίες που προκαλούν αλλεργίες στα μάτια, όπως σκόνη, γύρη, τρίχες ζώων. Το τρίψιμο επίσης πρέπει να αποφεύγεται διότι η διαδικασία αυτή εκκρίνει περισσότερη ισταμίνη και επιδεινώνει τα φαινόμενα. Το μικροκλίμα στο σπίτι και στην εργασία μπορεί να αποτελεί αιτία αλλεργίας. Η χρήση ειδικών φίλτρων στα συστήματα κλιματισμού και η συντήρησή τους βοηθούν στον περιορισμό των αλλεργιογόνων.

Πώς αντιμετωπίζουμε την αλλεργία στα μάτια;

Οι κρύες κομπρέσες και το πλύσιμο των ματιών με άφθονο κρύο νερό από τη βρύση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και αυτός είναι ένας απλός τρόπος πρώτης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

Επίσης, τα τεχνητά δάκρυα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα και συχνά, ξεπλένοντας τα μάτια από τα αλλεριογόνα και προστατεύοντας τον κερατοειδή χιτώνα και ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της αίσθησης ξένου σώματος.

Θεραπεία

Η χορήγηση φαρμάκων είναι η βασική θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Υπάρχουν πολλών ειδών σκευάσματα σε μορφή κολλυρίων που μπορούν να δοθούν για την φαρμακευτική αντιμετώπιση των οφθαλμικών αλλεργιών.

Οι κύριες κατηγορίες φαρμάκων είναι τα αντισταμινικά, οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων και τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη). Τα αντισταμινικά αναστέλλουν τη δράση της ισταμίνης και κατά συνέπεια τη φαγούρα, το πρήξιμο (οίδημα), το κοκκίνισμα κτλ.

Οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων δρουν προληπτικά ώστε όταν περάσει η δράση του αντισταμινικού και ξαναεκτεθούμε στο αλλεργιογόνο να μην εμφανιστούν τα συμπτώματα καθόλου ή σε πολύ μικρότερο βαθμό. Σήμερα υπάρχουν νέα και πολύ αποτελεσματικά αντιαλλεργικά φάρμακα που συνδυάζουν σε ένα κολλύριο και το αντισταμινικό και τον σταθεροποιητή των μαστοκυττάρων. Έτσι με την χρήση των σταγόνων αυτών 2 φορές την ημέρα έχουμε μια καταπληκτική βελτίωση των συμπτωμάτων και της κλινικής εικόνας.

Τα παραπάνω φάρμακα και οι ειδικά οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων μπορούν να δοθούν προληπτικά λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η εποχή που εμφανίζεται η αλλεργία αν υπάρχει μια εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα που μας κάνει να υποφέρουμε κάθε χρόνο. Η προληπτική αγωγή βοηθά στο να μην εκδηλωθεί η αλλεργία όταν εκτεθούμε στο αλλεργιογόνο.

Τα αντισταμινικά από το στόμα σε μορφή χαπιών είναι άλλο ένα όπλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οφθαλμίατροι, ειδικά σε άλλες μορφές αλλεργίας που αφορούν και άλλα όργανα όπως η αλλεργική ρινίτιδα.

Η δράση των χαπιών αυτών είναι αποτελεσματική και στις αλλεργικές επιπεφυκίτιδες αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική από την τοπική θεραπεία. Η τοπική θεραπεία αντίθετα μπορεί να είναι αποτελεσματική και στην αλλεργική ρινίτιδα που συνοδεύει πολύ συχνά την αλλεργική επιπεφυκίτιδα καθότι τα κολλύρια περνούν στη μύτη μέσω του δακρυϊκού πόρου και την δακρυϊκής οδού.

Τέλος, τα κορτικοστεροειδή είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην οξεία φάση και βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος και γενικότερα στην άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Όμως δεν έχουν προληπτική δράση και επομένως όταν σταματήσουμε τη χορήγηση, η έκθεση στο αλλεργιογόνο οδηγεί εκ νέου στην εκδήλωση της αλλεργίας. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, κατά συνέπεια θα πρέπει να χορηγούνται μόνο με συνταγή του οφθαλμιάτρου και αφού εξετασθούν κλινικά τα μάτια.

Έτσι λοιπόν, με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία της οφθαλμικής αλλεργίας οι διαταραχές μπορούν να αντιμετωπισθούν και να βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό.

Τα αλλεργικά άτομα είναι καλό να επισκέπτονται προληπτικά τον οφθαλμίατρό τους ώστε να προλάβουν και να θεραπεύσουν έγκαιρα τα συμπτώματά τους πριν αυτά γίνουν σημαντικά και ενοχλητικά και οδηγήσουν στον περιορισμό της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής του ατόμου.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φαρμακευτική πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού


Ερευνητές εστίασαν στη δράση της ουσίας ταμοξιφένη.
Οι φαρμακευτικές ουσίες ταμοξιφένη και ραλοξιφένη θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες υψηλού κινδύνου, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Παράλληλα με την έρευνα, η Ομάδα Εργασίας της Υπηρεσίας Πρόληψης των ΗΠΑ εξέδωσε γραπτές συστάσεις που αντανακλούν τα ευρήματα της έρευνας, οι οποίες θα δημοσιευθούν σήμερα (16 Απριλίου) στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine».

Σύμφωνα με τις συστάσεις αυτές, οι γιατροί πρέπει να εξηγούν στους ασθενείς τα πιθανά οφέλη και τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη λήψη φαρμάκων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού (στρατηγική, η οποία είναι γνωστή ως χημειοπροφύλαξη ή χημειοπρόληψη).

Ένα από τα σημεία-κλειδιά της έρευνας ήταν ότι η μελέτη της ταμοξιφένης έδειξε μια μείωση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού από 23,5 περιστατικά ανά 1.000 γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα που έπαιρνε placebo (εικονικό φάρμακο) σε 16,5 περιστατικά ανά 1.000 στις γυναίκες που λάμβαναν ταμοξιφένη για πάνω από 5 χρόνια. Η δρ. Heidi Nelson, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στο Πόρτλαντ και οι συνεργάτες της κατέληξαν σε αυτά τα νούμερα αναλύοντας τέσσερις μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν γυναίκες που έπαιρναν ταμοξιφένη για περίπου 4 χρόνια και ερευνώντας τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού μέσα στα επόμενα 7-13 χρόνια.

Σύμφωνα με την δρ. Nelson, «Η ταμοξιφένη είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του καρκίνου του μαστού, αλλά έχει περισσότερες παρενέργειες. Και για τις δυο φαρμακευτικές ουσίες θα πρέπει να ζυγίζουμε κάθε φορά τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους» και συμπληρώνει ότι «το απαιτητικό μέρος είναι το να βρούμε τον κατάλληλο υποψήφιο που έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και μικρή πιθανότητα να παρουσιάσει επιπλοκές από τη φαρμακευτική αγωγή».

Η έρευνα μελέτησε τα ποσοστά των αρνητικών επιπτώσεων, όπως είναι η δημιουργία θρόμβων, η οποία είναι κατά 90% πιθανότερο να συμβεί σε γυναίκες που παίρνουν ταμοξιφένη και κατά 60% πιθανότερο ανάμεσα σε γυναίκες που λαμβάνουν ραλοξιφένη.

Τα ποσοστά του καρκίνου του ενδομητρίου, του καρκίνου της μήτρας και της εμφάνισης καταρράκτη ήταν αυξημένα σε γυναίκες που έπαιρναν ταμοξιφένη, αλλά όχι σε όσες λάμβαναν ραλοξιφένη. Επιπλέον, «ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν παρενέργειες που δεν απειλούν τη ζωή τους, αλλά προκαλούν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους και τις αναγκάζουν να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή, όπως είναι η ξηρότητα του κόλπου ή οι κράμπες», εξηγεί η δρ. Nelson.

Η ταμοξιφένη πρόσφατα εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη μείωση εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες υψηλού κινδύνου, οι οποίες είναι πάνω από 35 ετών, ενώ η ραλοξιφένη έχει εγκριθεί μόνο για τις μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τη λήψη ενός χαπιού την ημέρα και οι γυναίκες συνιστάται να την λαμβάνουν για 5 χρόνια. Αν και οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες ήταν διαθέσιμες εδώ και χρόνια, οι έρευνες δείχνουν ότι χρησιμοποιούνται σε πολύ χαμηλό ποσοστό από τις γυναίκες. Αυτό εξηγείται κυρίως λόγω της δυσκολίας των γιατρών να προβλέψουν ποιοι ασθενείς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του μαστού.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αποφύγετε τα νοσοκομεία σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία»


Για υπερτιμολογήσεις προειδοποιεί τους επίδοξους τουρίστες εφημερίδα του Βελγίου.

Οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα λιτότητας υπερτιμολογούν πλέον τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχουν σε τουρίστες, αναφέρει σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Αποφύγετε τα νοσοκομεία σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα», η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «Le Soir».

Το άρθρο επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας δεν προστατεύει πλέον από έναν «αλμυρό» λογαριασμό στο εξωτερικό. Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν μια ολοένα αυξανόμενη άνοδο των νοσηλίων σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Τα νοσοκομεία στην Ισπανία και στην Ελλάδα αρνούνται στο εξής την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας που επιτρέπει στους Βέλγους ασθενείς να απολαμβάνουν δημόσια υγειονομική περίθαλψη όπως οι ασφαλισμένοι της χώρας την οποία επισκέπτονται, υπογραμμίζει η «Soir».

Σύμφωνα με στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, ορισμένες έχουν καταγράψει αύξηση σχετικών παραπόνων καθώς και αναφορών για αύξηση των διοικητικών εμποδίων στην Ισπανία και στην Ελλάδα.

«Ορισμένα νοσοκομεία απαιτούν την πρωτότυπη ευρωπαϊκή κάρτα υγείας ασφάλισης, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», ανέφερε σχετικά στέλεχος ασφαλιστικής .

Στέλεχος άλλης ασφαλιστικής εταιρείας δήλωσε: «Διαπιστώνουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης της υγειονομικής περίθαλψης στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Η ασφαλιστική μας καλύπτει τα έξοδα των ασφαλισμένων αλλά αντιμετωπίζουμε πλέον μεγάλη δυσκολία κατά τη διαδικασία επιστροφής χρηματικών ποσών. Ορισμένα δημόσια νοσοκομεία έχουν ιδιωτικοποιηθεί και ορίζουν πλέον ελεύθερα τις τιμές που επιθυμούν, πολύ υψηλότερες από τα ποσά που επιστρέφει η ασφάλεια. Άλλα νοσοκομεία επιβάλλουν υπερβολικά υψηλά έξοδα φακέλου στους Βέλγους τουρίστες».

Εκτός από την Ισπανία και την Ελλάδα, έχουν επισημανθεί προβλήματα στην Ιταλία και στη Ρουμανία.

Τέλος, στο άρθρο της η «Soir» τονίζει ότι ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να συνάψουν τιμολογιακές συμβάσεις με νοσοκομεία στην Ισπανία και την Τουρκία προκειμένου να υπάρχουν σταθερές χρεώσεις.

«Η Γερμανία και η Ολλανδία το κάνουν ήδη για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από δυσάρεστες εκπλήξεις. Πρέπει να κάνουμε το ίδιο γιατί δεν βλέπουμε άλλο πιθανό τρόπο αντίδρασης: ο ασφαλισμένος θα πρέπει, είτε να επιλέξει ένα νοσοκομείο συμβεβλημένο με την ασφαλιστική του εταιρεία, είτε να αναλάβει προσωπικά τη συνεισφορά που επιβάλλεται στους τουρίστες», καταλήγει το στέλεχος της ασφαλιστικής εταιρείας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υψηλό το ποσοστό υπέρβαρων στην Ελλάδα


Περίπου 3 στα 10 αγόρια στην εφηβεία και 1 στα 6 κορίτσια είναι υπέρβαρα.

Σε χώρα παχυσάρκων μετατρέπεται χρόνο με το χρόνο η Ελλάδα. Έτσι, μετά τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των γεννήσεων που επιτείνουν το ήδη τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, η χώρα μας αποκτά μια ακόμη αρνητική πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφοντας ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων 42% , όταν ο μέσος όρος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν ξεπερνά το 38%!

Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία αυτά για τα Ελληνόπουλα, τα οποία αναδεικνύονται ως τα πλέον παχύσαρκα παιδιά της Γηραιάς Ηπείρου: περίπου 3 στα 10 αγόρια στην εφηβεία και 1 στα 6 κορίτσια είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστά που επίσης αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια.

Αντίθετα με τις λαϊκές δοξασίες παλαιότερων ετών που ήθελαν το επιπλέον βάρος ένδειξη υγείας και καλής ζωής, σήμερα γνωρίζουμε με αποδείξεις ότι η παχυσαρκία αποτελεί πάθηση –σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, κακοήθη – η οποία τις τελευταίες δεκαετίες λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.

Με αυτά τα δεδομένα, η ανάδειξη της παχυσαρκίας ως ένα από τα κεντρικά θέματα του 40ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, είναι απολύτως αναμενόμενη. Το Συνέδριο, το οποίο ξεκινά τις εργασίες του αύριο στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών, αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση του κλάδου σε ετήσια βάση.

Αναφερόμενος στον ορισμό της παχυσαρκίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας κ. Γιώργος Μαστοράκος τόνισε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παχύσαρκος θεωρείται όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30. Όπως είναι γνωστό, ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του σωματικού βάρους (σε κιλά) δια του ύψους του ατόμου στο τετράγωνο. Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25-29,9, το άτομο θεωρείται υπέρβαρο.

Εκτός όλων των άλλων, η παχυσαρκία παίζει τεράστιο ρόλο στον Σακχαρώδη Διαβήτη, άλλη μια σύγχρονη πανδημία, όπως ανέφερε ο Ενδοκρινολόγος, Διευθυντής του Πολυϊατρείου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ανάληψης Θεσσαλονίκης κ. Ζαδάλλα Μούσλεχ. Η αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό και συμβάλλει στην εμφάνιση του διαβήτη, είπε ο κ. Μούσλεχ. Παρ΄ όλα αυτά, τα μηνύματα για την αντιμετώπιση του ΣΔ είναι σήμερα πιο αισιόδοξα από ποτέ, καθώς έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη φαρμακολογία και αναμένονται και νέα σκευάσματα, ενώ βελτιώνονται συνεχώς οι αντλίες έγχυσης ινσουλίνης. Τέλος, η ημέρα που το τεχνητό πάγκρεας θα μπορέσει να εφαρμοστεί πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά, γεγονός που θα φέρει επανάσταση.

Ένα άλλο θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος του Συνεδρίου αποτελεί η διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής του άνδρα, ιδίως σε ότι σχετίζεται με την αναπαραγωγική ικανότητα του ζευγαριού. Στον τομέα αυτόν, η Ανδρολογία έχει επιτύχει μεγάλα επιτεύγματα, ενώ ακόμη πιο σημαντικές αναμένονται οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα με την έρευνα στα στελεχιαία κύτταρα σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα.

Σε ότι αφορά τις απεικονιστικές δυνατότητες στην Ενδοκρινολογία, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τη συνεχή εξέλιξη της υπερηχογραφίας. Η υπερηχογραφία είναι μια μέθοδος απλή στην εφαρμογή της, ανώδυνος, ακίνδυνη, η οποία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές και έχει μικρό κόστος, είπε ο Συντονιστής Διευθυντής του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά “Μεταξά” κ. Φίλιππος Καλδρυμίδης. Διά της υπερηχογραφίας στην Ενδοκρινολογία προεκτείνονται τα δάκτυλα των ενδοκρινολόγων, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα της ψηλάφησης των (πχ. παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα). Ακόμη διά της υπερηχογραφίας επεκτείνεται και οι επισκόπησή τους συλλέγοντας πληροφορίες για την υφή και το μέγεθος των ενδοκρινών αδένων που ελέγχονται (θυρεοειδής αδένας, ωοθήκες, επινεφρίδια). Οι εφαρμογές της υπερηχογραφίας είναι χρησιμότατες για όλες τις ειδικότητες της ιατρικής και ειδικά στην διερεύνηση των παθήσεων των ενδοκρινικών αδένων.

Το Συνέδριο, τέλος, δεν περιορίζεται στον... επιστημονικό του ρόλο και μόνο, αλλά φέρνει κοντά την επιστήμη με την τέχνη. «Γέφυρα» γι αυτό αποτελεί η διοργάνωση έκθεσης με τίτλο «Ματιές στην εικαστική τέχνη» της γκαλερίστα Γωγούς Κολυβήρα και τη συμμετοχή ζωγραφικών έργων και σύγχρονων εικαστικών κατασκευών πρωτοποριακών Ελλήνων και ξένων δημιουργών.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε χρόνο 430.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού


Ενημερωτική εκστρατεία σε χώρους εργασίας.

Με στόχο την ενημέρωση των γυναικών για τις μεθόδους πρόληψης του καρκίνου του μαστού, καθώς και την κινητοποίησή τους για τακτικό προληπτικό έλεγχο, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» υλοποιεί ετήσιο πρόγραμμα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού σε χώρους εργασίας.

H υλοποίηση των ενημερωτικών παρεμβάσεων είναι διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών και παρέχεται δωρεάν σε όσες εταιρείες το επιθυμούν.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν: χειρουργός Μαστού ή ογκολόγος- παθολόγος ή ακτινοδιαγνωστής Μαστού, που θα αναπτύξει το θέμα: «Ο Καρκίνος του Μαστού: Παράγοντες Κινδύνου, Σημεία και Συμπτώματα, Μέθοδοι Έγκαιρης Διάγνωσης», κλινικός διατροφολόγος, που θα μιλήσει για τον «Ρόλο της διατροφής στην Πρωτογενή Πρόληψη», κοινωνική λειτουργός ή ψυχολόγος, που θα αναπτύξει το θέμα: «Ανασταλτικοί Παράγοντες Πρόληψης» και μια γυναίκα με εμπειρία καρκίνου του μαστού, εκπαιδευμένη εθελόντρια του Συλλόγου, που θα περιγράψει την προσωπική της εμπειρία.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, οι εργαζόμενες θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους ειδικούς για τα θέματα που τις απασχολούν καθώς και να λάβουν ενημερωτικά έντυπα για τον καρκίνο του μαστού αλλά και για τη διατροφή.

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, http://www.almazois.gr/, θα διαμορφωθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ετήσιας υπενθύμισης για τη διενέργεια του απαιτούμενου ελέγχου σύμφωνα με την ηλικία.

Στην Ευρώπη ο καρκίνος μαστού αγγίζει τις 430.000 νέες περιπτώσεις το χρόνο και καταγράφονται περίπου 132.000 θάνατοι ετησίως. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα Ζωής» καλεί τις εταιρείες να συμμετάσχουν στην παγκόσμια προσπάθεια ενάντια στον καρκίνο του μαστού και να δώσουν τη δυνατότητα μέσω αυτού του Προγράμματος στις εργαζόμενες γυναίκες της εταιρίας τους να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα, καθώς και για δηλώσεις ενδιαφέροντος, στα τηλέφωνα του Συλλόγου, 210 4180006 και 210 8815444.

Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται από τα καθαρά έσοδα του Αγώνα Δρόμου και Περιπάτου Greece Race for the Cure® 2012.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...