Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Eπτά εκατ. Σύροι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ παραπονέθηκε για τα εμπόδια στη Δαμασκό.

Περίπου επτά εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας η υπεύθυνη για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, Βάλερι Έϊμος, η οποία παραπονέθηκε για τα εμπόδια που τίθενται από τη Δαμασκό στη διανομή της βοήθειας .

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια, 4,25 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί μέσα στη χώρα τους, και επιπλέον 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες», τόνισε η Έϊμος.

Η Συρία έχει σήμερα 20,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ επανέλαβε ότι εξαιτίας της ανασφάλειας, των περιορισμών και της ακόμη ανεπαρκούς χρηματοδότησης, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ βρίσκονται «κοντά σε οριακό σημείο» και θα μπορούσαν αναγκαστούν σύντομα να αναστείλουν «ορισμένες βασικές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη, δήλωσε ότι ο αριθμός των προσφύγων θα μπορούσε να αυξηθεί σε 3,5 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. «Τα στοιχεία είναι τρομακτικά και η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να γίνει αφόρητη», τόνισε ζητώντας τη διεθνή αλληλεγγύη υπέρ των χωρών υποδοχής, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία. Η Έϊμος υπογράμμισε ότι από τον Ιανουάριο, «τα γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν αυξηθεί» από τις συριακές αρχές.

Έτσι, ο κατάλογος των ΜΚΟ που επιτρέπεται να λειτουργούν στη Συρία έχει μειωθεί από 110 σε 29, αναμένεται η έκδοση 21 θεωρήσεων εισόδου, ενώ δεν έγινε αποδεκτό ένα αίτημα για την εισαγωγή 22 τεθωρακισμένων οχημάτων.

Ο ΟΗΕ πληροφορήθηκε επίσης ότι «κάθε φορτηγό θα πρέπει να λάβει μια άδεια υπογεγραμμένη από δύο υπουργούς για να περάσει τα σημεία ελέγχου του καθεστώτος. Η Έϊμος υπογράμμισε όμως ότι «μια οχηματοπομπή για να πάει από τη Δαμασκό στο Χαλέπι (βόρεια) διέρχεται από 50 σημεία ελέγχου, τα μισά από τα οποία διαχειρίζεται η κυβέρνηση». «Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με τον τρόπο αυτό», τόνισε, καλώντας το Συμβούλιο να εξετάσει «άλλους τρόπους παροχής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών επιχειρήσεων».

Σε ό,τι αφορά τις ζώνες που ελέγχονται από την αντιπολίτευση «όπου οι ανάγκες είναι οι πιο επείγουσες», η παροχή βοήθειας προς την περιοχή του Χαλεπιού «μειώθηκε σημαντικά κατά τους τελευταίους δύο μήνες».

Παρά τις δυσκολίες αυτές, υπογράμμισε, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι μπόρεσαν να βοηθηθούν από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, τον Μάρτιο, και η UNICEF και οι εταίροι της μπόρεσαν να παρέχουν πόσιμο νερό σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στο μεταξύ στην Ελβετία το Κουβέιτ διένειμε σήμερα στην Γενεύη συνολικά 300 εκατομμύρια δολάρια σε εννέα υπηρεσίες του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, για τη χρηματοδότηση της βοήθειας προς τους Σύρους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της Συρίας.

Το Κουβέιτ είχε δεσμευτεί τον Ιανουάριο σε μια διάσκεψη δωρητών να καταβάλλει τα χρήματα αυτά.

«Οι πράξεις μας συμβαδίζουν με τα λόγια μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρέσβης του Κουβέιτ Νταράρ Άμπντουλ Ράζακ Ραζούκι. «Ελπίζουμε ότι και άλλες χώρες θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στη διάσκεψη αυτή», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ, πρόσθεσε.

Οι συμμετέχοντες στην διάσκεψη είχαν υποσχεθεί τότε να καταβάλουν βοήθεια ύψους 1, 5 δισ. δολαρίων, όμως πριν από τη δωρεά του Κουβέιτ μόνο το 30% αυτού του ποσού είχε καταβληθεί, και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ πολλαπλασιάζουν τις προειδοποιήσεις τους σχετικά με τις δυσκολίες τους να χρηματοδοτήσουν μια βοήθεια που αφορά όλο και περισσότερους Σύρους.

Με την καταβολή αυτών των χρημάτων, η βοήθεια την οποία είχαν υποσχεθεί για το 2013 χρηματοδοτείται κατά 50% περίπου, δήλωσε το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό της Βοήθειας (OCHA).

«Είναι πραγματικά ένα πολύ ενθαρρυντικό νέο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Η γενναιοδωρία σας μας ενθαρρύνει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να αυξήσουμε τη βοήθειά μας προς εκείνους που έχουν απελπιστική ανάγκη», δήλωσε ο Ρασίντ Χαλίκοφ, διευθυντής του γραφείου του OCHA στη Γενεύη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.