Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ο ΙΣΑ μιλάει για ανθρωπιστική κρίση



Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πως η λιτότητα και η παρουσία του ΔΝΤ (τρόικας) σε μία χώρα υποβαθμίζει την υγεία και μειώνει το προσδόκιμο όριο ζωής.

Μόλις πριν από μέρες τα δημοσιεύματα μιλούσαν για αύξηση εμφραγμάτων και στρες, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μιλά πλέον για ανθρωπιστική κρίση.

Ο ΙΣΑ έχει ήδη προειδοποιήσει - με αφορμή τις πληροφορίες για νέες περικοπές στην υγεία - πως τυχόν νέες οριζόντιες περικοπές στην υγεία θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη και ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ζήτησε ισχυρή πολιτική παρέμβαση ώστε να σταματήσουν οι περικοπές από το χώρο της υγείας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ένα εκατομμύριο Έλληνες δεν μπορούν να προσέλθουν στον υγειονομικό τους φορέα».

Ο κ. Πατούλης αναφέρει επίσης ότι στη σημερινή εποχή, πέρα από οποιαδήποτε οικονομική κρίση, είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο ιδίως σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Χώρα, όπως η Ελλάδα, να βρίσκονται χιλιάδες ασθενείς χωρίς φάρμακα.

Οι νέες περικοπές στο χώρο της Υγείας με τα νέα μέτρα είναι γεγονός και το έχει ήδη παραδεχθεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, καθώς όπως έχει πει, η τρόικα ζητά περικοπές από όλα τα υπουργεία.

Οι περικοπές αυτές θα αφορούν –εκτός των άλλων- αυξημένη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα, σε νοσήλια αλλά και σε άλλες υπηρεσίες,

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ να αυξήσει έως και 36 φορές το κόστος των τηλεφωνικών κλήσεων για ιατρικά ραντεβού.

Εκτιμάται ότι για να εξοικονομηθούν τα απαιτούμενα ποσά, στα δημόσια νοσοκομεία θα γίνουν περικοπές δαπανών σε ιατρικά υλικά και σε κάθε είδους αναλώσιμα, σε φάρμακα μέχρι και στα λειτουργικά έξοδα των κτιρίων όπως το ηλεκτρικό, ενώ οι νοσοκομειακές κλίνες θα μειωθούν κατά 10.000, γεγονός που -όπως λένε οι ειδικοί- χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα βασικά νοσοκομεία της χώρας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον πηγαιμό για... το σχολείο



Στοιχεία σχετικά με τη μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αφορούν αποκλειστικά συμβάσεις εκτέλεσης ενδοδημοτικής ή διαδημοτικής, τακτικής αστικής ή υπεραστικής συγκοινωνίας, για το χρονικό διάστημα από 1/9/2011 μέχρι και 30/6/2012, ζητάει το υπουργείο Εσωτερικών από τους δήμους της χώρας μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Τα στοιχεία αφορούν:

Α. Στην εταιρεία ΚΤΕΛ με την οποία έχει συναφθεί η σύμβαση.

Β. Στον αριθμό συμβάσεων, που έχουν ανατεθεί σε κάθε εταιρεία ΚΤΕΛ.

Γ. Στον αριθμό γραμμών ανά σύμβαση.

Δ. Στον αριθμό δρομολογίων ανά ημέρα στο σύνολο των γραμμών και στην περίπτωση, που δεν πραγματοποιούνται καθημερινά, να αναγραφεί στις παρατηρήσεις του πίνακα, ποιες ημέρες πραγματοποιούνται.

Ε. Στον αριθμό των μαθητών που εξυπηρετούνται.

ΣΤ. Στο αν τα δρομολόγια των γραμμών είναι ανοιχτά ή όχι σε άλλους επιβάτες.

Ζ. Στη διάρκεια κάθε σύμβασης.

Η. Στην αξία της.

Θ. Στην ετήσια προβλεπόμενη χιλιομετρική απόσταση και

Ι. Στον συνολικό αριθμό οχημάτων κάθε εταιρείας ΚΤΕΛ.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπηρεσία αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης ΕΛΓΑ



Για την άμεση και έγκυρη πληροφόρηση των ασφαλισμένων του παραγωγών.

Υπηρεσία αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του παραγωγών ενεργοποίησε ο ΕΛΓΑ για την άμεση και έγκυρη πληροφόρησή τους.

Όπως ανακοινώθηκε, από σήμερα, οι παραγωγοί μπορούν να καλούν στον αριθμό 1540 του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης αγροτών και να ενημερώνονται σχετικά με:

Τις τελευταίες πληρωμές αποζημιώσεων ΕΛΓΑ ή των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ, που έχουν καταβληθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το στάδιο, που βρίσκονται οι δηλώσεις ζημιάς των παραγωγών, για τα έτη μετά το 2011 και οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί.

Τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, για τα έτη μετά το 2011.

Οι ενέργειες, που πρέπει να κάνουν, όσοι χρησιμοποιούν αυτή την υπηρεσία, είναι:

Να καλέσουν στο 1540 και, ακολούθως, να πιέσουν το πλήκτρο με αριθμό 2 της συσκευής τους για ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ.

Στη συνέχεια, να πληκτρολογήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους και, ακολουθώντας τις τηλεφωνικές οδηγίες, θα ενημερωθούν, σε λιγότερο από δύο λεπτά, για την πορεία των πληρωμών και των δηλώσεων ζημιάς, που αφορούν στον ΕΛΓΑ.

Σημειώνεται ότι το κόστος της επικοινωνίας αντιστοιχεί στη χρέωση μίας αστικής κλήσης.

Με αφορμή την ενεργοποίηση της υπηρεσίας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επαναβεβαίωσε σε δήλωσή του ότι «προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας, προκειμένου οι παραγωγοί να εξυπηρετούνται γρήγορα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά».


Διαβάστε περισσότερα...

Έκλεψε το συσσίτιο γιατί πεινούσε


Η εξαθλίωση σε όλο της το μεγαλείο.

Μεσήλικας άντρας εισήλθε σε σούπερ μάρκετ στη Χίο, στην περιοχή του Νοσοκομείου, και έκλεψε το καρότσι για τα σισίτια της εκκλησίας.

Κάποιοι υπάλληλοι που προσπάθησαν να αντιδράσουν δεν τα κατάφεραν, ενώ οι πελάτες τον άφησαν να φύγει αφού συγχύστηκαν από την πραγματικά άθλια κατάσταση του, αλλά και από την απάντηση που έδωσε όταν κάποιος από το κατάστημα τον παρακάλεσε να το αφήσει γιατί προοριζόταν για τα σισίτια των απόρων που φροντίζει η Ιερή Μητρόπολη Χίου.

«Κι εγώ πεινάω, θα πεθάνω αν δεν φάω κάτι», ήταν η απάντηση του σε παρακλητικό τόνο, που αφόπλισε όσους ήταν έτοιμοι να του κλείσουν το δρόμο.

Ο άγνωστος, έχοντας πάρει αγκαλιά το καρότσι, εξαφανίστηκε σπρώχνοντας τον κόσμο που έμπαινε την ίδια στιγμή στο κατάστημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουμε και το γάλα


"Παρκάρουν" τις επιθυμίες για αυτοκίνητο οι Ελληνες, που πια αποτελεί συνώνυμο της πολυτέλειας, και κόβουν έξοδα ακόμη και από τα πιο βασικά τρόφιμα όπως το γάλα.

Αν και ο κλάδος των γαλακτοκομικών αντέχει, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, η συνολική εγχώρια κατανάλωση γάλακτος κατέγραψε ετήσιες μειώσεις την τελευταία διετία: κατά 2,3% το 2011 και κατά 1,2% το 2010.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας Έλληνας ΑμεΑ σε απόγνωση



Η περίπτωση του 50χρονου Α.Μ. είναι χαρακτηριστική της ταλαιπωρίας που υφίστανται πολλοί συνταξιούχοι. Ο αναγνώστης του enikos.gr είναι ένας από εκείνους που παίρνουν αναπηρική σύνταξη από το 2005. Σήμερα, λόγω της έρευνας για τις παράνομες συντάξεις, έχουν "παγώσει" όλες οι αναπηρικές συντάξεις προκειμένου να εξεταστούν οι συνταξιούχοι από επιτροπές, μέχρι τότε όλοι οι συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν σύνταξη με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα διαβίωσης. Διαβάστε την επιστολή του Α.Μ. προς την περιφέρεια με την οποία ζητά βοήθεια.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ




Διαβάστε περισσότερα...

Μετά τις 15 Αυγούστου τα επιδόματα του ΟΓΑ



Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες διαδικασίες.

Μετά τις 15 Αυγούστου ανακοίνωσε ο ΟΓΑ ότι θα καταβάλλει τα οικογενειακά επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) του Δ’ διμήνου 2012.

Σύμφωνα με το Οργανισμό δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες διαδικασίες για την καταβολή των επιδομάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

«Φρένο» στα πτυχία κολεγίων



Τι θα γίνει με τις αναγνωρίσεις του ΔΟΑΤΑΠ.

Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «αδειάζει» τις αναγνωρίσεις του Διεπιστημονικού οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης.

Νέο πρόβλημα φαίνεται πως δημιουργείται στον χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης από την γνωμοδότηση σχετικά με την ισοτίμηση τίτλων σπουδών που χορηγούνται από κολέγια, αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία».

Το ΝΣΚ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα σχετικά με τα πτυχία που απονέμονται από τα κολέγια λέγοντας χαρακτηριστικά σε σχετικό ερώτημα του ΔΟΑΤΑΠ πως:«Δεν δύναται ο ΔΟΑΤΑΠ να χορηγήσει ισοτιμία και αντιστοιχία σε τίτλο σπουδών που αποκτήθηκε μετά από μερική ή ολική φοίτηση σε ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα με τη μορφή του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών ή του Κέντρου Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης».

Σημειώνεται πως με εγκύκλιο που είχε εκδώσει το υπουργείο Παιδείας πριν από περίπου ένα χρόνο, όριζε ότι «οι εκδοθέντες από τα κολέγια τίτλοι σπουδών είναι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί αν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος-μέλος καταγωγής του τίτλου».

Την τελική απόφαση για το αν θα ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία η γνωμοδότηση του ΝΣΚ, καλείται τώρα να λάβει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πάντως ακόμα και αν υιοθετηθεί δεν σημαίνει ότι οι απόφοιτοι των κολεγίων θα χάσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα αλλά θα στερούνται των δικαιωμάτων που έχουν οι απόφοιτοι ΑΕΙ.


Διαβάστε περισσότερα...

Νομικά πρόσωπα εμφανίζονται ως δικαιούχοι συντάξεων



Λαυράκια βγα΄ζουν οι συνεχείς έλεγχοι.

Στην αποκάλυψη ότι από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) στα μητρώα ασφαλιστικών ταμείων βρέθηκαν νομικά πρόσωπα να λαμβάνουν συντάξεις προχώρησε πριν λίγο ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5.

Ο ίδιος είπε πως το 90% των μητρώων εμπεριέχει σωστά στοιχεία ή εύκολα διορθώσιμα, ωστόσο το 10% αφορά σε δεδομένα από τα οποία είναι δύσκολο να προκύψει ο δικαιούχος της σύνταξης.

Η ΓΓΠΣ έχει ήδη ελέγξει τον ΟΑΕΕ, το Ταμείο Νομικών, το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΣΑΥ, με το ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών να εμφανίζει την καλύτερη κατάσταση.


Διαβάστε περισσότερα...

Πλάνο αποχωρήσεων προσωπικού στο Δημόσιο



Οι φορείς θα πρέπει να αποστείλουν τα στοιχεία έως τις 20 Αυγούστου.

Εκτιμήσεις για το προσωπικό που θα αποχωρήσει από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα την προσεχή τριετία ζήτησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τα υπουργεία, τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και τις ΔΕΚΟ. Το αίτημα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και οι φορείς θα πρέπει να αποστείλουν τα στοιχεία έως τις 20 Αυγούστου!

Ειδικότερα, προκειμένου να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή της ρύθμισης για μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο και να καταστεί δυνατός ο έγκαιρος προγραμματισμός με γνώμονα τις ιεραρχημένες ανάγκες των υπηρεσιών, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε από τους φορείς της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης να ενημερώσουν το αργότερο μέχρι την 20 Αυγούστου το υπουργείο για τα εξής:

-Για τις αποχωρήσεις του τακτικού προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων από την αρχή του 2012 έως και τις 6 Αυγούστου 2012.

-Τις προβλέψεις για τις αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

-Για την εκτίμηση των αποχωρήσεων τακτικού προσωπικού για κάθε έτος χωριστά από το 2013 έως και το 2016.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία τον Ιούνιο στην Γενική Κυβέρνηση προσελήφθησαν 120 άτομα και απεχώρησαν 2.028, ενώ τον Μάιο προσελήφθησαν 102 άτομα και απεχώρησαν 2.297.

Κατά το 2011 είχε συμφωνηθεί η υιοθέτηση ανώτατου ορίου 8.000 προσλήψεων. Οι προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν ανήλθαν σε 5.633 τακτικό προσωπικό, ενώ πραγματοποιήθηκαν 3.424 μεταφορές τακτικού προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός του τακτικού προσωπικού που εισήλθε στο Δημόσιο το 2011 ανήλθε σε 9.057.

Η υπέρβαση αυτή έγινε λόγω της μεταβολής του λόγου 1 προς 5 σε 1 προς 10 στο μέσο της χρονιάς, την 1η Ιουλίου 2011. Το γεγονός αυτό γνωστοποιήθηκε έγκαιρα στην τρόικα και συμφωνήθηκε η υπέρβαση να υπολογισθεί ως μείωση στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού του 2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη για οροθετικό



Ο ασθενής τελικά εντάχθηκε στο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης.

Μετά από καταγγελία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «PRAKSIS» στο Συνήγορο του Πολίτη για την άρνηση γενικού νομαρχιακού νοσοκομείου της περιφέρειας να παρέχει υπηρεσίες αιμοκάθαρσης σε οροθετικό νεφροπαθή σε τελικό στάδιο και παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής, ο ασθενής εντάχθηκε στο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης.

Όπως αναφέρει η αρχή, το νοσοκομείο δικαιολόγησε την άρνησή του με το επιχείρημα ότι δεν διέθετε οροθετικό τμήμα αιμοκάθαρσης και κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (π.χ. διαχωριστικό του ασθενούς από τους άλλους αιμοκαθαρόμενους) ούτε Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε στο εμπλεκόμενο νοσοκομείο ότι η άρνηση παροχής στον ενδιαφερόμενο των υπηρεσιών που είναι αναγκαίες για την υγεία του με επίκληση λόγων προστασίας των υπόλοιπων ασθενών δεν ευσταθεί. Αφενός αντιβαίνει στον σκοπό του νοσοκομείου, όπως αυτός καθορίζεται στον Οργανισμό του, αλλά και στις νόμιμες προδιαγραφές λειτουργίας μίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Αφετέρου, εφ' όσον είναι δυνατή η λήψη μέτρων ώστε να εξυπηρετηθεί ο ασθενής χωρίς να διακινδυνεύει η υγεία των υπόλοιπων ασθενών, υποκρύπτεται διάκριση λόγω αναπηρίας. Εξάλλου, προσθέτει η ανεξάρτητη αρχή, οι προδιαγραφές λειτουργίας Μονάδων Τεχνητού Νεφρού δεν επιβάλλουν την ύπαρξη οροθετικής Μονάδας για την αιμοκάθαρση οροθετικών ασθενών, ούτε την ύπαρξη Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων, δεδομένου ότι ο ασθενής παρακολουθείται από την αντίστοιχη μονάδα άλλου νοσοκομείου.

Προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι όροι τους οποίους πρέπει να πληροί μία Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ώστε να εξυπηρετεί οροθετικούς νεφροπαθείς, ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε και στην Υπηρεσία Συντονισμού και Ελέγχου προγράμματος χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας (ΥΣΕ) του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» και η απάντηση που έλαβε από την ΥΣΕ επιβεβαίωσε τη θέση του Συνηγόρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Απειλές γιατρών για διακοπή συνεργασίας με ΕΟΠΥΥ



Στα 230 εκατ. ευρώ οι οφειλές του Οργανισμού.

Να αναστείλουν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ από τη Δευτέρα 20 Αυγούστου απειλούν οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί, αν δεν τους καταβληθούν άμεσα όσα τους οφείλονται από ιατρικές υπηρεσίες, που έχουν παράσχει στους ασφαλισμένους.

«Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 230 εκατ. ευρώ στους συμβεβλημένους ιατρούς, συστηματικά μη ανταποκρινόμενος στις συμβατικές του υποχρεώσεις, μια που οφείλει ιατρικές επισκέψεις από τον Μάρτιο 2012 και το σύνολο σχεδόν των ιατρικών πράξεων από την αρχή της λειτουργίας του τον Ιανουάριο του 2012. Οφείλει δε στο σύνολο του ιατρικού σώματος, άλλα 570 εκατ. ευρώ από οφειλές των ετών 2010 και 2011» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για εκκολαπτόμενη «υγειονομική βόμβα», που -όπως σημειώνουν- θα πλήξει όλους τους Έλληνες και κυρίως τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα του πληθυσμού. Υποστηρίζουν ότι η ευθύνη ανήκει πλέον στην πολιτική ηγεσία, η οποία είναι «η μόνη αρμόδια να πράξει το δέον για την αποφυγή της υγειονομικής καταστροφής, που όπως φαίνεται θα πλήξει σύντομα τη χώρα».

«Πληροφορηθήκαμε με αγανάκτηση την εισήγηση της τρόικας για περαιτέρω περικοπές συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων τα 800 εκατ. αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, την ώρα που ήδη ο Οργανισμός παρουσιάζει 1,5 δισ. ευρώ έλλειμμα, ενώ οι οφειλές του στους παρόχους είναι άγνωστο αν είναι πλέον διαχειρίσιμες» προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους και ζητούν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

Οι γιατροί καλούν τη διοίκηση του Οργανισμού να τους εξοφλήσει άμεσα, καταλήγοντας: «Οι ανοχές και οι αντοχές μας έχουν ημερομηνία λήξης και πλέον έλαβαν τέλος. Η κοινωνική πολιτική στις πλάτες των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο. Καμία άλλη κατηγορία εργαζομένων δεν θα αποδεχόταν να εργάζεται απλήρωτη επί σειρά πολλών μηνών».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είχε για τρία χρόνια ένα lego στο ρουθούνι του!



Επιτέλους ο 6χρονος αναπνέει κανονικά.

Ο 6χρονος Isaak Lasson μπορεί επιτέλους να αναπνεύσει κανονικά έπειτα από τρία χρόνια με αναπνευστικά προβλήματα τα οποία οφείλονται, όπως αποδείχθηκε, σε μία… ρόδα Lego την οποία είχε βάλει στη μύτη του όταν ήταν μόλις 3.

Τουλάχιστον έτσι πιστεύει ο πατέρας του Craig Lasson γιατί περίπου τότε είναι που ο γιος του άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα στην αναπνοή του.

«Ένιωθα τόσο άσχημα. Ο Isaak κοιμόταν με το στόμα ανοιχτό προσπαθώντας να ανασάνει», δήλωσε.

Πολλοί είναι οι γιατροί στην πολιτεία της Γιούτα που τον εξέτασαν και του χορήγησαν αντιβιοτικά. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, ένας νέος γιατρός στον οποίο απευθύνθηκαν παρατήρησε πως ο Isaak έδειχνε να έχει κάποιο ξένο αντικείμενο κολλημένο ψηλά στη μύτη του και ρώτησε τι μπορεί να ήταν.

«Κάποτε έβαζα μακαρόνια στη μύτη μου αλλά έχει περάσει πολύς καιρός», του απάντησε ο μικρός.

Αλλά δεν ήταν μακαρόνια, ήταν ένας σβώλος με μύκητες που είχαν αναπτυχθεί πάνω στη ρόδα Lego.

«Πιστεύουμε πως ο Isaak δίπλωσε τη ρόδα στα δύο- είναι αρκετά εύκαμπτη- και όταν τη έβαλε στο ρουθούνι του αυτή άνοιξε εμποδίζοντας τα ιγμόρειά του», πρόσθεσε ο μπαμπάς του.


Διαβάστε περισσότερα...

Μειωμένη χρηματοδότηση για τους παιδικούς σταθμούς



Άρχισαν τα προβλήματα πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Το 55% των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από γονείς για συμμετοχή σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς επίσης σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία, κινδυνεύουν να απορριφθούν λίγο πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, σε περίπτωση που δεν μεταφερθούν οι αδιάθετοι πόροι από το ΕΣΠΑ στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής Ζωής».

Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών και πρόεδρος της Περιφερειακής 'Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης, επισήμανε τον κίνδυνο να μείνουν εκτός προγράμματος περίπου 43.000 παιδιά στο σύνολο της χώρας, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης.

«Είναι αδιανόητο κατά την κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας να μην διατίθενται κονδύλια, τα οποία αποδεδειγμένα ενισχύουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα και ανακουφίζουν πολλαπλώς την ελληνική κοινωνία και οικογένεια, με το αιτιολογικό της εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι άξονες του ίδιου επιχειρησιακού προγράμματος εμφανίζουν τραγικά αρνητική αξιοποίηση και απορρόφηση» δήλωσε ο κ.Δανιηλίδης.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση των κωδικών του ΕΣΠΑ ώστε να εξοικονομηθούν 120 εκατομμύρια ευρώ και να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Επαναστατικό σπρέι κυττάρων



Θεραπεύει χρόνιες πληγές στα πόδια.

Αμερικανοί και Καναδοί ερευνητές δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό σπρέι που ψεκάζει πάνω στις πληγές του δέρματος ένα στρώμα δερματικών κυττάρων και πρωτεϊνών, βοηθώντας έτσι στην επούλωση των τραυμάτων, χωρίς να χρειάζεται μεταμόσχευση δέρματος από άλλο σημείο του σώματος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το σπρέι δοκιμάστηκε σε 228 άτομα με χρόνια έλκη στα πόδια τους, που διαρκούσαν πολλούς μήνες. Λαμβάνοντας το σπρέι κάθε δύο εβδομάδες, οι ασθενείς εμφάνισαν σημαντική βελτίωση. Η μείωση των πληγών άρχισε σχεδόν αμέσως. Το 70% των ασθενών θεραπεύτηκε μέσα σε τρεις μήνες έναντι του 47% των ατόμων που έκαναν εικονική θεραπεία τύπου «πλασέμπο».

Οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρίας Healthpoint Biotherapeutics, με επικεφαλής τον δρα Χέρμπερτ Σλέιντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, αναφέρουν ότι το σπρέι καταφέρνει να φέρει πιο γρήγορα αποτελέσματα στις δύσκολες πληγές που είναι επώδυνες και αργούν να κλείσουν.

Τα έλκη στα πόδια προκαλούνται συνήθως από μόνιμη υψηλή πίεση του αίματος στις φλέβες των κάτω άκρων, η οποία προξενεί βλάβες στο δέρμα, με τελική συνέπεια τις επιφανειακές, αλλά ανοικτές και χρόνιες πληγές. Οι άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία, ιδίως οι παχύσαρκοι, πάσχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από το πρόβλημα.

Το σπρέι των δερματικών κυττάρων, τα οποία αιωρούνται σ’ ένα μίγμα πρωτεϊνών που βοηθούν στην πήξη του αίματος, καταφέρνει να επιταχύνει σημαντικά την αποκατάσταση των πληγών, αλλά θα χρειασθούν και άλλες μελέτες για τη διερεύνηση τυχόν παρενεργειών, προτού η νέα θεραπεία θεωρηθεί κατάλληλη για κλινική εφαρμογή. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας του φαρμάκου μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια, ενώ δεν είναι γνωστό ακόμα το κόστος.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι γυναίκες ζουν πιο πολύ από τους άνδρες



Λόγω διαφορετικών γενετικών μεταλλάξεων στα κύτταρα.

Οι μεταλλάξεις στο μιτοχονδριακό DNA κάνουν τους άνδρες να γερνάνε πιο γρήγορα σε σχέση με τις γυναίκες, με συνέπεια οι τελευταίες να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Αυτό υποστηρίζει μία νέα αυστραλο-βρετανική επιστημονική έρευνα, που βασίζεται στη μελέτη αρσενικών και θηλυκών μυγών για να εξάγει γενικότερα συμπεράσματα σχετικά με τη βιολογία και άλλων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Οι ερευνητές της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης και του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, με επικεφαλής τον δρα Ντέιμιαν Ντάουλινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Current Biology, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τα μιτοχόνδρια των μυγών, δηλαδή τα τμήματα εκείνα των κυττάρων που παράγουν ενέργεια από τις τροφές και υπάρχουν σε σχεδόν όλα τα ζωικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια σειρά από διαδοχικές μεταλλάξεις που συσσωρεύονται στο DNA των μιτοχονδρίων, επιδρούν αρνητικά στο πόσο γρήγορα οι άνδρες γερνάνε (άρα πεθαίνουν και νωρίτερα), ενώ δεν έχουν την ίδια αρνητική επίδραση στη γήρανση των γυναικών.

«Όλα τα ζώα διαθέτουν μιτοχόνδρια και η τάση των θηλυκών να ζουν περισσότερο από τα αρσενικά, είναι κοινή σε πολλά διαφορετικά είδη. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι μιτοχονδριακές μεταλλάξεις που ανακαλύψαμε, προξενούν γενικά την ταχύτερη γήρανση των αρσενικών σε όλο το ζωικό βασίλειο», δήλωσε ο Ντάουλινγκ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι εν λόγω μεταλλάξεις προέρχονται από τον τρόπο που τα μιτοχονδριακά γονίδια περνάνε από τη μία γενιά στην άλλη. Ενώ τα παιδιά λαμβάνουν αντίγραφα των περισσότερων γονιδίων τους τόσο από τη μητέρα όσο και από τον πατέρα τους, τα μιτοχονδριακά γονίδια τα παίρνουν μόνο από την μητέρα.

Αυτό σημαίνει, κατά τους ερευνητές, ότι η διαδικασία της φυσικής επιλογής ελέγχει την ποιότητα των μιτοχονδριακών γονιδίων μόνο στις μητέρες. Αν μία μετάλλαξη στα μιτοχόνδρια είναι επιβλαβής για τα αρσενικά αλλά όχι για τα θηλυκά, τότε θα περάσει «απαρατήρητη» από το «ποιοτικό φίλτρο» της φυσικής επιλογής.

«Σε διαδοχικές χιλιάδες γενεές, πολλές τέτοιες μεταλλάξεις έχουν συσσωρευτεί που είναι επιζήμιες μόνο για τα αρσενικά, αλλά δεν επηρεάζουν τα θηλυκά», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Με άλλα λόγια, αν υπάρχει ένα γενετικό σφάλμα στα μιτοχόνδρια, το οποίο κάνει κακό στους άνδρες, δεν υπάρχει εξελικτικός μηχανισμός για να το ξεριζώσει έγκαιρα από το «ισχυρό» φύλο (όπως, αντίθετα, υπάρχει στο «ασθενές» φύλο), αφού το DNA των μιτοχονδρίων κληρονομείται μόνον από τη μητέρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τη μελέτη τους, με απώτερο στόχο την αναζήτηση τρόπων που θα εξουδετερώνουν την αρνητική επίπτωση αυτών των μεταλλάξεων στο προσδόκιμο ζωής των ανδρών.

Πάντως, άλλοι ειδικοί επισήμαναν ότι οι διαφορές των δύο φύλων στη γήρανση και στο προσδόκιμο ζωής θα μπορούσαν να εξηγηθούν με πολλούς ακόμα παράγοντες, πέρα από τις μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό των μιτοχονδρίων.

«Μπορεί τα μιτοχόνδρια να είναι σημαντικά για τη γήρανση σε αρκετά είδη, όμως δεν νομίζω σε καμία περίπτωση πως αυτή η ανακάλυψη εξηγεί γιατί οι γυναίκες ζουν πέντε έως έξι χρόνια παραπάνω από τους άνδρες. Υπάρχουν άλλα πράγματα που επίσης ξέρουμε ότι παίζουν ρόλο, όπως ο τρόπος ζωής, οι κοινωνικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες. Όμως, η μεγαλύτερη βιολογική διαφορά είναι ότι τα δύο φύλα έχουν διαφορετικές ορμόνες», δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Νιούκαστλ Τομ Κέρκγουντ.

Όποιος πάντως κι αν είναι ο υπεύθυνος βιολογικός μηχανισμός, είναι γεγονός ότι μεταξύ των ανθρώπων που τα έχουν εκατοστίσει, οι γυναίκες είναι εννεαπλάσιες από τους άνδρες, ενώ η λίστα των δέκα γηραιότερων του πλανήτη (με επιβεβαιωμένες ημερομηνίες γέννησης) περιλαμβάνει μόνο γυναίκες.


Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που καταπολεμούν τις ραγάδες



Το 85% των εγκύων θα αναπτύξει ραγάδες κυρίως στους μαστούς και στην κοιλιά.

Πρόκειται για πολύ συχνές ατροφικές διαγραμμώσεις του δέρματος αρχικά κόκκινου χρώματος – ροζ και αργότερα λευκού. Είναι κυρίως αισθητικό πρόβλημα και δημιουργούνται στο ελαστικό μεσαίο στρώμα της επιδερμίδας και συμβαίνουν και στα δυο φύλα σε αρκετές περιοχές όπως οι γοφοί, οι γλουτοί, το στήθος, χαμηλά στην πλάτη στην κοιλιά κτλ.

Αποτελούν μόνιμη βλάβη του δέρματος το οποίο στην όψη είναι στιλπνό, ενώ στην αφή υπάρχει αίσθηση λέπτυνσης του δέρματος (αίσθημα κενού στην πίεση) και εύκολης ρυτίδωσης της επιδερμίδας.
Συγκεντρώνονται στα σημεία με το μεγαλύτερο λίπος και το μεγαλύτερο τέντωμα. Προέρχονται από την απότομη και μεγάλη αλλαγή του σωματικού βάρους την απότομη ανάπτυξη των ατόμων στην εφηβική ηλικία, την εγκυμοσύνη( το 85% των εγκύων θα αναπτύξει ραγάδες κυρίως στους μαστούς και στην κοιλιά κατά το τρίτο τρίμηνο της κυήσεως) και τις ορμονικές μεταβολές.

Πανομοιότυπες ραβδώσεις μπορεί να προκληθούν και α) στους αθλητές που υποβάλλονται σε έντονη άσκηση στους βραχίονες, μηρούς, κοιλιά β) όσους παχαίνουν απότομα γ) αυτούς που χρησιμοποιούν κορτικοστεροειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα, τοπικά ή από το στόμα.

Όπως σε πολλά δερματικά προβλήματα έτσι και στη περίπτωση των ραγάδων μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή. Το να έχουμε ένα όμορφο και υγιές δέρμα εξαρτάται και από το "πιάτο" μας. Μια ισορροπημένη διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και πλήρης σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς και φτωχή σε λίπη βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Η ομορφιά τoυ δέρματος ξεκινάει από μέσα μας.

Οι βιταμίνες που θα βοηθήσουν περισσότερο την ελαστικότητα και την δομή του δέρματος έτσι ώστε να μην αποκτήσουν ραγάδες είναι:

• η βιταμίνη Α η οποία βρίσκεται στα λαχανικά, κίτρινα φρούτα, γάλα, αυγά και προσδίδει ελαστικότητα στο δέρμα,
• η βιταμίνη Β που βρίσκεται στα πουλερικά, ψάρια, πράσινα λαχανικά, αυγό, γάλα και βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος.
• τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο πράσινο τσάι, στο κόκκινο κρασί και τη μαύρη σοκολάτα και είναι κατά της φλεγμονής,
• η βιταμίνη C που περιέχουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και ενισχύει το κολλαγόνο και τη σφριγηλότητα του δέρματος,
• ο ψευδάργυρος που περιέχεται στους ξηρούς καρπούς και τα θαλασσινά και ενισχύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη( με προσοχή η κατανάλωση του από τις εγκύους)
• η βιταμίνη Ε που περιέχουν τα θαλασσινά, δημητριακά και ο κρόκος αυγών έχει αντιοξειδωτική δράση
• το νερό που βοηθάει στη ενυδάτωση του δέρματος, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στο δέρμα και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη δημιουργία των ραγάδων είναι:

• Κληρονομικότητα (αν η μαμά έχει ραγάδες πολύ πιθανόν να αποκτήσει και η κόρη)
• Ανοιχτόχρωμες κοπέλες αποκτούν ευκολότερα ραγάδες
• Μη ισορροπημένη διατροφη, πλούσια με λίπη.
• Το αφυδατωμένο δέρμα είναι λιγότερο ελαστικό από ένα δέρμα καλά ενυδατωμένο
• Το βάρος που παίρνει μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη της παίζει καθοριστικό ρόλο.
• Πολύ λεπτές και μικροκαμωμένες κοπέλες παρουσιάζουν ευκολότερα ραγάδες.
• Η καφείνη μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο δημιουργίας ραγάδων
• Οι ραγάδες μπορεί να προκληθούν και από διατροφικές ελλείψεις.

Σπουδαίο ρόλο παίζει και η υγιεινή αντιμετώπιση του δέρματος, δηλαδή ο τακτικός καθαρισμός του και η χρήση προϊόντων που συμβάλλουν στην ενυδάτωση και διατήρηση της ελαστικότητας του.

Δυστυχώς οριστική λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει, μπορεί όμως να βοηθηθεί αρκετά, εάν αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια, ιδίως όταν ακόμα το χρώμα των ραγάδων είναι ροζ-μοβ.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αντιμετωπίζουμε την τροφική δηλητηρίαση



Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις, που συνήθως προκύπτουν από μόλυνση της τροφής με παθογόνους μικροοργανισμούς ή τοξίνες, δεν οφείλονται μόνο στην αλλοίωση μιας τροφής.

Πολλές φορές έχουν να κάνουν και με την κακή συντήρηση των τροφίμων (ψύξη, απόψυξη, προετοιμασία) αλλά και με το μαγείρεμά τους, αν δεν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής.

Έτσι, ακόμα και τα πλέον αγνά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν κάποια μορφή τροφικής δηλητηρίασης. Από τα μικρόβια που ενοχοποιούνται για τις τροφικές δηλητηριάσεις τα πιο συνηθισμένα είναι τρία: σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο και σταφυλόκκοκος.

Γενικά συμπτώματα

Τα σημεία μιας τροφικής δηλητηρίασης είναι γνωστά σε όλους, αν και ως ένα βαθμό εξαρτώνται και από το παθογόνο.

Στα κλασικά συμπτώματα περιλαμβάνονται έντονη εφίδρωση, ναυτία, εμετός, διάρροια και κοιλιακά άλγη ενώ επιπλέον μπορεί να εμφανιστούν αιμορραγικές προσμίξεις στις διαρροϊκές κενώσεις, πονοκέφαλος, πυρετός, αίσθημα αδυναμίας και αρθραλγίες.

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν εντός 30 λεπτών από τη βρώση της επιμολυσμένης τροφής αλλά συνήθως απαιτούνται μερικές ημέρες ή και εβδομάδες και διαρκούν μία ή δύο ημέρες αλλά μπορούν να φτάσουν και τις 10.

Τι να κάνετε

Συνήθως για την αντιμετώπιση μιας τροφικής δηλητηρίασης δεν απαιτείται ειδική θεραπεία με φάρμακα, παρά μόνο δίαιτα για να σταματήσετε τη διάρροια.

Ο ασθενής πρέπει να πίνει πολλά υγρά, (εξαιρουμένου του γάλατος, των ποτών που περιέχουν καφεΐνη όπως τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά αλλά και αποφυγή κατανάλωσης χυμών, και τσαγιού) προς αντικατάσταση των απολεσθέντων υγρών από τη διάρροια και τον εμετό, καθώς και κάποιο ηλεκτρολυτικό διάλυμα που θα πάρει από το στόμα (για τις πρώτες 12-14 ώρες), το οποίο διατίθεται στα φαρμακεία. Και αυτό γιατί η διάρροια, που σχεδόν πάντα συνοδεύει την τροφική δηλητηρίαση, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Εάν δεν είναι εύκολη η εύρεση ηλεκτρολυτικού διαλύματος ή σκόνης μπορείτε να παρασκευάσετε το δικό σας διάλυμα κατά της αφυδάτωσης, αναμειγνύοντας 1/2 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι, 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρέματος, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 1/4 κουταλάκι χλωριούχο κάλιο και 1 λίτρο εμφιαλωμένο νερό.

Ο ασθενής πρέπει να αποφύγει τη λήψη στέρεων τροφών, μέχρι την πλήρη αποδρομή της διάρροιας καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια (οφειλόμενη σε προσωρινή δυσανεξία στη λακτόζη).

Πρέπει να ακολουθήσει ήπια δίαιτα με περιορισμό των λιπών και των φυτικών ινών δηλαδή τα λιπαρά τρόφιμα (τηγανιτά) και τα τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες όπως λαχανικά και φρούτα που επιβαρύνουν την εντερική λειτουργία Συνιστάται ήπια δίαιτα, αλλά προσοχή - όχι απαραιτήτως φτωχή σε θερμίδες. Ένα παράδειγμα ήπιας δίαιτας είναι οι σούπες με βάση το ρύζι, τα ζυμαρικά και το κοτόπουλο.

Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα δεν συνιστώνται αλλά αν είναι απαραίτητη η λήψη τους πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται η κατάχρηση. Τα αντιβιοτικά σπανίως ενδείκνυνται καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών γρήγορα αυτοϊάται.

Μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, βαριές ή σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αποφασίζεται η χορήγησή τους από τον υπεύθυνο ιατρό αφού συνήθως έχει προηγηθεί καλλιέργεια κοπράνων για να ταυτοποιηθεί το ένοχο μικρόβιο. Μερικές ομάδες πληθυσμού απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, κυρίως για να προληφθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης.

Πότε χρειάζεται να δείτε γιατρό επειγόντως;

Κατά κανόνα, οι τροφικές δηλητηριάσεις δεν οδηγούν σε επιπλοκές. Ωστόσο, χρειάζεται να απευθυνθείτε χωρίς καθυστέρηση στο γιατρό ή στο νοσοκομείο αν ο ασθενής παρουσιάσει:

-Στεγνά χείλη και μάτια με μαύρους κύκλους.
-Ανορεξία που επιμένει.
-Αίμα στις κενώσεις.
-Ξαφνική αδυναμία που συνοδεύεται από μούδιασμα, δύσπνοια ή παραισθήσεις.
-Διάρροια που συνοδεύεται από πυρετό για περισσότερες από 24 ώρες.
-Έντονους πόνους στην κοιλιά που διαρκούν πάνω από 2 ώρες και συνοδεύονται από εμετούς.

Συμπερασματικά

Η τροφική δηλητηρίαση κρατάει μόνο λίγες μέρες, αλλά τα συμπτώματα είναι έντονα και ταλαιπωρούν τον ασθενή, όποτε ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι πάντα η πρόληψη και η προσοχή κατά την κατανάλωση της τροφής!


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολύτιμα τα ψάρια για την διατροφή



Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Το ψάρι ήταν ανέκαθεν βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας. Από τα αρχαία χρόνια, όπως μαρτυρούν τοιχογραφίες καθώς και κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, οι Έλληνες αγαπούσαν την κατανάλωση ψαριών. Την εποχή της Ιλιάδας ήταν φαγητό των φτωχών, ενώ στην κλασική εποχή μετατράπηκε σε φαγητό πολυτελείας. Η σαρδέλα, ακόμα και εκείνη την περίοδο, ανήκε στην κατηγορία των οικονομικών ψαριών.

Η παραδοσιακή λοιπόν, ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από πιάτα και εδέσματα που ως κύριο συστατικό τους έχουν τη σαρδέλα. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται όμως να έχει παραμεληθεί από την Ελληνίδα νοικοκυρά.

Η έλλειψη χρόνου, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η συχνή κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού, οδήγησε στην μείωση της κατανάλωσης ψαριού και αναπόφευκτα και σαρδέλας. Άλλωστε, το μαγείρεμα του ψαριού, ίσως σε πολλές νοικοκυρές φαντάζει δυσκολότερο, ενώ η γεύση του είναι αποκρουστική σε πολλούς.

Η κατανάλωσή του όμως είναι απαραίτητη και ευεργετική. Εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, η σαρδέλα προσφέρει πολύτιμα λιπαρά οξέα και πληθώρα βιταμινών και μετάλλων. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και αρτηριακής πίεσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά εβδομαδιαία κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Οι συστάσεις αναφέρονται ειδικά στα λιπαρά ψάρια, γιατί φαίνεται πως η πληθώρα των ευεργετικών επιδράσεών τους οφείλεται στα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν. Τα λιπαρά οξέα, αν και παράγονται και από το ανθρώπινο σώμα, η παραγόμενη ποσότητα δεν επαρκεί. Έτσι, πρέπει οπωσδήποτε να προσληφθούν μέσω της τροφής.

Επιπλέον, τα ψάρια δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, ουσίες που ευθύνονται για καρδιαγγειακά νοσήματα και υπερχοληστερολαιμίες.

Στα λιπαρά ψάρια λοιπόν, ανήκουν και οι παρεξηγημένες σαρδέλες, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται στην εντεκάδα των ψαριών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα. Στην περίπτωση λοιπόν, που ο φημισμένος σολομός σας φαίνεται ιδιαίτερα ακριβός, βρίσκετε σπάνια φρέσκο τόνο και η πέστροφα δεν είναι το αγαπημένο σας ψάρι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιστρέψετε στις ρίζες σας.

Μπορείτε να βρείτε σαρδέλα σε διάφορες μορφές: παστή, φρέσκια ακόμα και κονσέρβα. Καταναλώνονται με διάφορους τρόπους: ωμές (μαριναρισμένες με λεμόνι), ψητές στη σχάρα ή στο φούρνο, λαδορίγανη ή με τομάτα, τηγανητές ή στην κατσαρόλα. Ιδιαίτερα αγαπητή είναι και η συνταγή της «παντρεμένης σαρδέλας».

Επιπλέον, όταν καταναλώνεται με το κόκαλο αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. Η προσφορά της σαρδέλας δε τελειώνει εδώ: περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο. Έρευνα που ασχολήθηκε με την κατανάλωση σαρδέλας από θηλάζουσες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 100γρ σαρδέλας 2-3 φορές την εβδομάδα, οδήγησαν σε αύξηση της περιεκτικότητας του μητρικού γάλατος σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Εξίσου σημαντικό είναι τέλος το γεγονός ότι η «ταπεινή» σαρδέλα, ακριβώς λόγω της ταπεινότητάς της και της χαμηλής θέσης που κατέχει στη τροφική αλυσίδα, ζει μικρότερο χρονικό διάστημα σύγκριση με τα περισσότερα ψάρια. Το μικρό διάστημα ζωής της λοιπόν, έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλής, αφού δεν προλαβαίνει να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.

Η επιστροφή στην παράδοση πάντοτε έχει ένα θετικό αντίκτυπο στη ζωή του ανθρώπου. Έτσι και στην περίπτωση της σαρδέλας, που εκτός από τα μεγάλα διατροφικά οφέλη, είναι η πιο οικονομική ίσως επιλογή ψαριού.

Ακόμη κι αν η σαρδέλα σάς είναι άγνωστη, μια επίσκεψη στην Καλλονή της Λέσβου, όπου ψαρεύεται η πιο νόστιμη σαρδέλα, ίσως σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O τοξοβόλος που ξεπερνάει κάθε όριο λογικής!



Το όνομά του είναι Ντονγκ Χιουν Ιμ. Πρόκειται για έναν νοτιοκορεάτη τοξοβόλο, ο οποίος πήρε χρυσό μετάλλιο τόσο στην Αθήνα Όσο και στο Πεκίνο, και είναι φαβορί για να το κατακτήσει και στο Λονδίνο.

Ο άνθρωπος αυτός, όμως, δεν είναι μία απλή περίπτωση «σούπερ σταρ» ενός αθλήματος, αφού έχει σοβαρότατα προβλήματα όρασης! Ο νοτιοκορεάτης τοξοβόλος παρά το γεγονός ότι έχει μόλις 10% όραση από το αριστερό μάτι (που σημαίνει ότι πρέπει να πλησιάσει 10 φορές πιο κοντά έναν στόχο από έναν άνθρωπου που έχει 100% όραση) και 20% από το δεξί έχει σαρώσει τα μετάλλια και είναι ένα από τα φαβορί να κερδίσει το χρυσό και στο Λονδίνο με την εθνική ομάδα της Νότιας Κορεάς, αφού πριν από μερικές ημέρες προκρίθηκε στον τελικό με παγκόσμιο ρεκόρ πόντων (699).

Ο Ντονγκ Χιουν Ιμ δεν συνηθίζει να φοράει γυαλιά κατά τη διάρκεια των αγώνων, αφού τα έντονα χρώματα του στόχου τον βοηθούν να επικεντρώνει το πού θα ρίξει το βέλος του. Δεν μπορεί να διακρίνει τις γραμμές αφού βλέπει τελείως θολά, με τον ίδιο να περιγράφει το στόχο σαν «μπογιά που έχει πέσει στο νερό».

Παρά τα προβλήματα καταφέρνει να πετυχαίνει το στόχο από απόσταση 70 μέτρων (!) και να είναι ένας από τους καλύτερους τοξοβόλους παγκοσμίως. Ο ίδιος πάντως ενοχλείται όταν γίνεται αναφορά στο πρόβλημά του, ένω αναφέρει ότι παρά το ότι είναι 26 ετών έχει την όραση ενός υπέργηρου ανθρώπου.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Iμ άρχισε την τοξοβολία σε ηλικία 9-10 ετών, ενώ ήταν μαθητής δημοτικού. Οι κορυφαίοι τοξοβόλοι στη Νότια Κορέα έχουν χορηγίες από επιχειρήσεις, με τη δίψα τους για επιτυχίες να φτάνει στα όρια της... εμμονής.

Πολλοί ειδικοί του αθλήματος τονίζουν ότι στην τοξοβολία δεν είναι τόσο σημαντική η όραση όσο η αίσθηση του στόχου. Ο Ντονγκ Χιουν Ιμ μπορεί να μην έχει μεγάλη βοήθεια από τα μάτια του, όμως η αδυναμία του αυτή έχει οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις του. Γι' αυτό τα βέλη του καρφώνουν πάντα «χρυσό».


Πηγή: http://www.gazzetta.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα «καταφύγια» δροσιάς στα Χανιά



Πού υπάρχουν κλιματιζόμενοι χώροι.

«Καταφύγιο» δροσιάς στους κλιματιζόμενους χώρους του δήμου Χανίων, θα μπορούν να βρουν από σήμερα μέχρι και τις 9 Αυγούστου όσοι πολίτες το επιθυμούν.

Μετά το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που εξέδωσε η ΕΜΥ, ο δήμος Χανίων διαθέτει για το κοινό, κλιματιζόμενους χώρους σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον καύσωνα.

Οι χώροι αυτοί είναι:

- Η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (Κυδωνίας 29, Χανιά, τις ώρες 07.30- 19.30).

- Τα αποκεντρωμένα δημοτικά καταστήματα (πρώην δημαρχεία) στις Ενότητες: Ακρωτηρίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου, Κεραμιών, Νέας Κυδωνίας, Σούδας (07.30- 15.30).

- Η δημοτική βιβλιοθήκη του δήμου Χανίων (Υψηλαντών 29, 08.00- 15.00).

- Τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) (08.00- 15.00).

- Το δημοτικό γηροκομείο Χανίων (08.00- 15.00).

Παράλληλα, ο δήμος Χανίων καλεί τους πολίτες και ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτές τις ημέρες και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο για ηλεκτρονικό μπλόκο


Δύο νέες νομοθετικές παρεμβάσεις ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου των συντάξεων - μαϊμού και της φοροδιαφυγής από μερίδα συνταξιούχων.

Στα τέλη Αυγούστου θα προωθηθεί ρύθμιση για την καθιέρωση ενός συστήματος ελέγχου των στοιχείων ασφαλισμένων με στόχο να διακόπτεται άμεσα η καταβολή της σύνταξης σε περίπτωση θανάτου αλλά και να μπορεί να γίνεται αυτόματη διασταύρωση των δικαιολογητικών.

Παράλληλα, ετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση ώστε από το επόμενο έτος στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων να είναι προτυπωμένο το ποσό που εισέπραξαν. Με τον τρόπο αυτό θεωρείται πως θα εξαλειφθεί το φαινόμενο απόκρυψης από αμέλεια ή δόλο εισοδημάτων από συντάξεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για το φόρο εισοδήματος


Πρόσθετες διευκρινίσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη ρύθμιση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε επτά δόσεις.

Έτσι, όπως διευκρινίζεται, ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο φορολογούμενος οφείλει μέχρι και 300 ευρώ, η οφειλή εξοφλείται εφάπαξ στο τέλος του δεύτερου μήνα μετά το μήνα βεβαίωσης (πχ. για βεβαίωση 17 Ιουλίου 2012 η οφειλή πρέπει να εξοφληθεί μέχρι και 30/09/2012).

Αν ο φόρος υπερβαίνει τα 300 ευρώ τότε η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί σε όσες δόσεις προβλέπει η ρύθμιση πχ. η οφειλή 350 ευρώ με ημερομηνία βεβαίωσης 17 Ιουλίου 2012 μπορεί να εξοφληθεί σε 7 δόσεις των 50 ευρώ από 31/08/2012 έως 28/02/2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Από την Τετάρτη τα προνοιακά επιδόματα στον δήμο Θεσσαλονίκης

 

Η διαδικασία γίνεται πλέον σύμφωνα με το νέο τρόπο καταβολής των επιδομάτων (μέσω των Διατραπεζικών Συστημάτων ΔΙΑΣ Α.Ε.).

Κανονικά αρχίζει μεθαύριο, η διαδικασία καταβολής στους δικαιούχους τωνπρονοιακών επιδομάτων που αφορούν στο δίμηνο Μαΐου– Ιουνίου 2012, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία γίνεται πλέον σύμφωνα με το νέο τρόπο καταβολής των επιδομάτων (μέσω των Διατραπεζικών Συστημάτων ΔΙΑΣ Α.Ε.) με έναρξη την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012 και στο εξής οι δικαιούχοι θα μπορούν να τα εισπράξουν μέσω του ειδικού λογαριασμού τους.



Πηγή: http://voria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι να προσέχετε στην παραλία



Οδηγίες για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων δέκα συμβουλές προς λουομένους. Στην παραλία, καλό είναι να μπαίνετε στη θάλασσα εναλλάξ, ώστε κάποιος να μένει πάντα με τα πράγματα

1. Μη φέρνετε μαζί σας στην παραλία αντικείμενα αξίας που μπορεί να... προσελκύσουν τους επίδοξους κακοποιούς. Μαζί σας να έχετε μόνο τα απαραίτητα.

2. Μην έχετε όλα σας τα βασικά αντικείμενα (κλειδιά, πορτοφόλι, κινητό) στην ίδια τσάντα. Αν συνοδεύεστε από οικογένεια ή φίλους, συμφωνήστε να φέρει ο καθένας από κάτι.

3. Στο αυτοκίνητό σας μην αφήνετε σε εμφανές σημείο τσάντες ή άλλα προσωπικά αντικείμενα.

4. Μη χαλαρώνετε από την καλοκαιρινή ραστώνη αφήνοντας για παράδειγμα μισάνοιχτο το παράθυρο του αυτοκινήτου σας. Συνεχίστε να παίρνετε μαζί σας την αποσπώμενη πρόσοψη από το ραδιο-cd του ΙΧ σας.

5. Καλύτερο είναι να αφήνετε το αυτοκίνητό σας κάπου όπου θα μπορούσατε να έχετε οπτική επαφή. Σε τακτά διαστήματα, καλό είναι να πηγαίνει κάποιος να ελέγχει, ώστε αν κάποιος το παρακολουθεί να φοβηθεί.

6. Στην παραλία, καλό είναι να μπαίνετε στη θάλασσα εναλλάξ, ώστε κάποιος να μένει πάντα με τα πράγματα.

7. Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου.

8. Ακόμη και αν αποφασίσετε να βουτήξετε όλοι μαζί, κάποιος ας έχει πάντα τη ματιά του στις τσάντες σας στην πλαζ.

9. Οταν αγοράζετε καφέ ή αναψυκτικό από παρακείμενο κατάστημα, καλό θα ήταν να μη φαίνεται ότι έχετε πολλά χρήματα στο πορτοφόλι σας. Ενα μικρό πορτοφολάκι με ψιλά -χωρίς χαρτιά και ταυτότητες- είναι η καλύτερη λύση.

10. Μην εμπιστεύεστε εύκολα ανθρώπους που προσφέρονται να φυλάξουν τα πράγματά σας όσο λείπετε. Εχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι από τους μικροεγκληματίες παριστάνουν τους λουόμενους προκειμένου να εντοπίσουν τα θύματά τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζούγκλα με τις συντάξεις-μαϊμού


Τον λαβύρινθο, που θα οδηγήσει στον εντοπισμό των συντάξεων-μαϊμού και τον καταλογισμό ευθυνών, επιχειρούν να περάσουν κυβέρνηση, Δικαιοσύνη και ασφαλιστικά ταμεία, με τον μέχρι τώρα απολογισμό της προσπάθειας να σκοντάφτει στη γραφειοκρατία και το αλαλούμ του ελληνικού συστήματος.

Η απουσία συντονισμού στην επιχείρηση εξοικονόμησης εσόδων από την κατάργηση χιλιάδων συντάξεων-μαϊμού, πολλώ δε μάλλον της εισροής εσόδων από την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καταγράφηκε στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης που πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιδώρη.

Ετσι, σε μια περίοδο που στις συζητήσεις με την τρόικα βρίσκεται ακόμη και η περαιτέρω περικοπή των πραγματικών συντάξεων, αποδείχθηκε πως στον αέρα βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα, που έχει αναλάβει εδώ και έξι μήνες ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης με αφορμή τα στοιχεία για περισσότερες από 20.000 συντάξεις-μαϊμού στο ΙΚΑ στα οποία είχε αναφερθεί ο τότε υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ειδικότερα, οι εισαγγελικές Αρχές εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένες από τη μέχρι σήμερα στάση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς η ανταπόκρισή τους - όπως προκύπτει από την εικόνα που είχαν πριν από 15 περίπου ημέρες οι αρμόδιοι εισαγγελείς - περιορίστηκε στην αποστολή μόλις 13 υποθέσεων!

Αγνοια εμφανίστηκε να δηλώνει στο μεταξύ η σημερινή ηγεσία του υπουργείου για την εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα, ενώ στελέχη μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων αναφέρουν σύμφωνα με πληροφορίες πως δεν είχαν λάβει ενημέρωση για την υποχρέωση αποστολής των υποθέσεων στον οικονομικό εισαγγελέα και σε όσες περιπτώσεις εντόπιζαν παρατυπίες, τις προωθούσαν σε διάφορες άλλες δικαστικές Αρχές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει η διασταύρωση στοιχείων και να μην μπορούν οι εισαγγελικές Αρχές να διερευνήσουν για τυχόν τέλεση αδικημάτων όπως της απάτης και απιστίας στην υπηρεσία, τα οποία αντιμετωπίζουν εκτός από τα πρόσωπα που εισέπρατταν παρανόμως τις συντάξεις ή επιδόματα και υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων, γιατροί, υπηρεσιακοί ή άλλοι παράγοντες.

Μπλοκάρεται δηλαδή η δυνατότητα εκκίνησης της διαδικασίας επιστροφής των χρημάτων που καταβλήθηκαν μέσω συντάξεων ή επιδομάτων-μαϊμού, ενώ συνεχίζεται και η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία υπολογίζεται πως υφίστανται ετησίως ζημιά πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ.

«Δεν βρήκα τίποτα» τονίζει κατηγορηματικά στα «ΝΕΑ» ο κ. Βρούτσης, περιγράφοντας πως δεν υπήρχε στο υπουργείο ολοκληρωμένη καταγραφή των υποθέσεων αλλά και των ενεργειών που είχαν γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Βάζαμε τον πήχη ψηλά και περνάγαμε από κάτω» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Με έγγραφό του, πάντως, που αποστέλλεται σήμερα στους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων, καλούνται να προχωρήσουν σε συνολική απογραφή των παραβατικών υποθέσεων - είτε πρόκειται για συντάξεις-μαϊμού είτε για χορήγηση παρανόμως επιδομάτων - και να ενημερώσουν σχετικά τόσο το υπουργείο όσο και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχουν και οι Ιταλοί μαϊμού τυφλούς και ανάπηρους!



Από το 2005 είχε διαγνωστεί ότι ήταν τυφλός και όμως έκοβε μόνος του τα ξύλα για το σπίτι του: είναι ένας από τους 1.565 ανάπηρους...μαϊμού που αποκαλύφθηκαν στην Ιταλία από τον περασμένο Ιανουάριο και μαζί με άλλους 1.844 "ψευτοάπορους" έχουν κοστίσει στο ιταλικό κράτος 60 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έπαιρναν χωρίς να δικαιούνται επιδόματα ασθενείας, αναπηρίας, ανεργίας, μητρότητας, σπουδών και άλλα πολλά...σε αρκετές περιπτώσεις επί σειρά ετών και με τη συνεργασία των γιατρών τους.

Στο Τολμέτζο της βορειοανατολικής Ιταλίας, ένας τυφλός έκοβε αμέριμνος ξύλα για το χειμώνα, όταν τον αιφνιδίασαν οι επιθεωρητές της υπηρεσίας. Ένας άλλος, επίσης...τυφλός έκανε βόλτες στο κέντρο της Πίζας, χωρίς σκύλο ή μπαστούνι.

Στο Πιέβε Σάντο Στέφανο, ένας άντρας που θεωρείτο βαριά άρρωστος και λάμβανε επίδομα ασθενείας έκοβε ξύλα και έψαχνε για τρούφες στο κοντινό του δάσος.

Στην επαρχία Σαλέρνο, κοντά στη Νάπολη, ένας άντρας συνελήφθη επειδή έπαιρνε τη σύνταξη μιας γυναίκας που είχε πεθάνει το 2003.

Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά;



Διαβάστε περισσότερα...

Κόβονται επιδόματα και συντάξεις;


Δείτε τα προνοιακά επιδόματα που κόβονται




Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τους συνταξιούχους, τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, ενώ η λαίλαπα των νέων μέτρων να παρασύρει στο πέρασμά της εφάπαξ, δώρα και προνοιακά επιδόματα.

Το κόστος των πάσης φύσεων επιδομάτων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας ανέρχεται σε 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ είναι για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ και τα υπόλοιπα αφορούν τα προνοιακά επιδόματα.

Σύμφωνα με την μελέτη του ΟΟΣΑ που έχει υπόψιν του και το υπουργείο Εργασίας τα επιδόματα τα οποία προτίνεται να υποστούν περικοπές και να λαμβάνονται στο εξής με αυστηρά εισοδηματικά, αλλά και περιουσιακά κριτήρια είναι:

- Τα πολυτεκνικά επιδόματα

- Τα τριτεκνικά επιδόματα

- Ισόβια σύνταξη μητέρων με πάνω από 4 παιδιά

- Επιδόματα αναπηρικών συντάξεων

- Επίδομα ειδικού καθεστώτος ΟΑΕΔ

- Επιδόματα ομογενών, οι οποίοι οι περισσότεροι δεν ήρθαν να απογραφούν

Αναφορικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται δύο προτάσεις:

- Αύξηση από τα 65 χρόνια στα 67 χρόνια

- Αύξηση από τα 65 χρόνια στα 66 χρόνια





------------


"Κλειδώνουν" οι περικοπές σε συντάξεις-προνοιακά επιδόματα.




Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών προκειμένου να καταλήξουν στις προτάσεις για τις περικοπές συντάξεων και προνοιακών παροχών που θα παρουσιάσουν την Κυριακή οι αρμόδιοι υπουργοί στη συνάντηση που θα έχουν με τους εκπροσώπους της τρόικα, φαίνεται πως βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Σε ό,τι αφορά στις περικοπές κύριων συντάξεων οι εναλλακτικές προτάσεις που φαίνεται να προκρίνονται είναι οι εξής: -
Για τις κλιμακωτές μειώσεις εξετάζονται 2 εκδοχές -
Οι μειώσεις να αρχίσουν από το ποσό των 1400 ή των 1500 ευρώ και πάνω. Αυτό σημαίνει ότι θα θιγούν κυρίως συνταξιούχοι ΔΕΚΟ – τραπεζών – γιατροί – νομικοί - μηχανικοί - ένστολοι - ΝΠΔΔ και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Όμως, εάν δεν εξοικονομηθούν οι αναγκαίοι πόροι από αυτή την περικοπή δεν αποκλείεται να επιλεγεί η λύση μιας μικρής περικοπής σε όλο το ποσό των συντάξεων που ξεπερνούν τα 600 με 700 ευρώ.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας στα 66 έτη από 1/1/13, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Βήμα και Έθνος της Κυριακής.

Σοβαρές θα είναι οι περικοπές και στα οικογενειακά επιδόματα τρίτεκνων - πολυτέκνων τα οποία θα καταβάλλονται μειωμένα κατά 50%, για όσους έχουν εισοδήματα έως 30.000 ευρώ ή εναλλακτικά έως 45.000 ευρώ, ενώ για όσους υπερβαίνουν αυτά τα όρια οικογενειακού εισοδήματος τα επιδόματα θα κοπούν.

Για το εφάπαξ προβλέπεται μείωση κατά 22,67% στο δημόσιο και στα υπόλοιπα ταμεία πρόνοιας οι μειώσεις θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών.


Πηγή: http://www.megatv.com
Διαβάστε περισσότερα...

Κιντής: Δεν υφίσταται θέμα


Καυστικός ήταν στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου Δημήτρης Κιντής σχετικά με θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας και καταγγελίες για τη χρήση ακατάλληλων υλικών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Την επερώτηση έκανε ο βουλευτής Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη, για την ασφάλεια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού όσο και για τα φίλτρα που χρησιμοποιεί.

«Τα προβλήματα του νοσοκομείου Πύργου τα οποία αναφέρουμε καιρό τώρα, υπήρχαν, υπάρχουν και όσο πάει και χειροτερεύουν. Ήδη εδώ και μια εβδομάδα έχει ληφθεί απόφαση από τη Διοίκηση για αναστολή λειτουργίας Μονάδας Εμφραγμάτων εξαιτίας ελλείψεων γιατρών. Προσπαθεί να καλύψει την Καρδιολογική είτε με μεταφορά γιατρών από την Αμαλιάδα είτε από Πάτρα. Κάποιες το πετυχαίνουν κάποιες άλλες όχι. Υπάρχουν φορές που έχει μείνει ακάλυπτη η Καρδιολογική με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Επίσης έχουμε πει ότι βασικά τμήματα, κλινικές και εργαστήρια υπολειτουργούν και σε αυτά που έχουμε αναφέρει τα τελευταία 4-5 χρόνια δεν είδαμε την ευαισθησία από την πλευρά του κ. Κοντογιάννη να κάνει κάποια επερώτηση όπως έκανε προχθές, τι γίνεται σχετικά με λειτουργία νοσοκομείου» είπε ο κ. Κιντής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα πληρώσετε την εφορία


Η τρόικα έδωσε την έγκριση για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις.

Μετά από διαπραγμάτευση του υπουργείου οικονομικών με τους τρεις εκπροσώπους των δανειστών μας, το αρχικό σχέδιο για την πληρωμή του φόρου σε 10 δόσεις για οικογενειακά εισοδήματα κάτω από 100.000 ευρώ, τροποποιήθηκε και η συμφωνία έκλεισε με την τρόικα να λέει «ναι» στην εξόφληση σε επτά δόσεις, ενώ παράλληλα έπεσε και το όριο του εισοδήματος στις 60.000 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται να καλύπτεται πάνω από το 95 % των νοικοκυριών.

Η νέα ρύθμιση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τη δόση που λήγει στις 31 Αυγούστου. Η τελευταία δόση ωστόσο δεν μπορεί να ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.



Αναλυτικά:

Οι τρείς διμηνιαίες δόσεις γίνονται επτά μηνιαίες.

Κατά την διάρκεια της ημέρας, προκάλεσε προβληματισμό η πρόθεση του υπουργείου οικονομικών να θέσει πλαφόν ελάχιστης δόσης στα 300 ευρώ. Αυτό, ουσιαστικά θα «ακύρωνε» τη ρύθμιση για τους φορολογούμενους που έχουν να πληρώσουν φόρο κάτω από 2.100 ευρώ.

Ωστόσο από το υπουργείο το απόγευμα διευκρινίστηκε ότι όλες οι οφειλές πάνω από 300 ευρώ μπορούν να επιμεριστούν έως και σε 7 δόσεις.



Εάν είστε φορολογούμενος με βεβαίωση φόρου 3000 ευρώ, θα πληρώσετε 430 ευρώ κάθε μήνα, έως τον Φεβρουάριο του 2013, δηλαδή 860 ευρώ ανά δίμηνο, αντί για 1000 ευρώ σε τρεις διμηνιαίες δόσεις στο τέλος Αυγούστου – Οκτώβριου- Δεκεμβρίου.

Όσοι από εσάς έχετε καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου του 2012 μπορείτε να πληρώσετε το υπόλοιπο σε 7 δόσεις από τις 31 Αυγούστου.

Όσοι έχετε καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου, μπορείτε να πληρώσετε το υπόλοιπο σε έξι δόσεις από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τώρα, για όσους από εσάς η εκκαθάριση θα γίνει με ημερομηνία μετά την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες δόσεις, όσοι είναι και οι μήνες που απομένουν μέχρι τον Φεβρουάριο.



Όσοι δεν έχετε υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωσή σας, δεν μπορείτε να ρυθμίσετε το χρέος σας σε επτά δόσεις. Επίσης οι δόσεις δεν καλύπτουν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.



Το απόγευμα το υπουργείο εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι όταν ο φορολογούμενος οφείλει μέχρι και 300 ευρώ, η οφειλή εξοφλείται εφάπαξ στο τέλος του δεύτερου μήνα μετά το μήνα βεβαίωσης.

Δηλαδή για βεβαίωση 17 Ιουλίου 2012 η οφειλή πρέπει να εξοφληθεί μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Αν ο φόρος σας υπερβαίνει τα 300 ευρώ τότε η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί σε όσες δόσεις προβλέπει η ρύθμιση.

Δηλαδή για οφειλή 350 ευρώ με ημερομηνία βεβαίωσης 17 Ιουλίου 2012 μπορεί να εξοφληθεί σε 7 δόσεις των 50 ευρώ από 31 Αυγούστου 2012 έως και 28 Φεβρουαρίου 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Tι ζητούν οι εργαζόμενοι φοιτητές



Eκκληση στον υπουργό Παιδείας κάνουν χιλιάδες γονείς εργαζόμενων φοιτητών να μη διαγράφονται από τα πανεπιστημιακά τμήματα τα παιδιά τους όταν αποδεδειγμένα εργάζονται και δεν μπορούν να ολοκληρώσουν έγκαιρα -και στο όριο που θέτει ο νόμος- τις σπουδές τους.

Μάλιστα οι γονείς, μέσω της Εθνικής Ομοσπονδίας προστασίας πολιτών-καταναλωτών-δανειοληπτών, έστειλαν εξώδικο σε όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ζητώντας να καταργηθεί η διάταξη που θέτει χρονικό όριο (4+2 χρόνια) για την ολοκλήρωση των σπουδών διότι όπως λένε χιλιάδες νέοι φοιτητές εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 50%.

«Εγκαταλείπουν»
«Ως έχοντες έννομο συμφέρον, εκπροσωπώντας πλέον των 60.000 μελών μας, εκ των οποίων κατόπιν σχετικής έρευνας που διεξάγει, προκύπτει ότι στο 90% των περιπτώσεων τα παιδιά τους θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις τριτοβάθμιες σπουδές τους, διότι οι γονείς τους δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα στηρίξουν», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και συμπληρώνει: «H μόνη λύση για να συνεχίσει σήμερα ένας νέος τις σπουδές του είναι να εργάζεται για να μπορεί να καλύπτει τα έξοδά του, καθώς οι γονείς αδυνατούν να τα καταφέρουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι άνεργοι ή έχουν να συντηρήσουν και άλλα μικρότερα παιδιά.

Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο χρονικό όριο των τεσσάρων συν δύο ετών. Σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε στο δίκαιο αίτημά μας, θα επιδιώξουμε την αποκατάσταση της νομιμότητας με κάθε προσφερόμενο μέσο».

Πανεπιστημιακοί καθηγητές πάντως που ζουν από κοντά το πρόβλημα απαντούν ότι το χρονικό όριο στις σπουδές είναι απαραίτητο για να μην έχουμε το φαινόμενο της «αιώνιας φοίτησης», αλλά λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τους εργαζόμενους φοιτητές ώστε, εάν το επιθυμούν, να ολοκληρώνουν σιγά σιγά τις σπουδές τους για όσο διάστημα χρειαστεί ή να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει ο νόμος για διακοπή των σπουδών για κάποιο διάστημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά



Τη μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Σεπτέμβρη εξετάζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως πριν από λίγο ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Μουσουρούλης στο πρωινό του Mega.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή των παράνομων συντάξεων



Μόλις δεκατρείς υποθέσεις έφτασαν στον οικονομικό εισαγγελέα.

Νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή στο ακέραιο συντάξεων και επιδομάτων, που εισπράττονταν παράνομα επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να τερματιστούν διά παντός τα κρούσματα των πλασματικών δικαιούχων που προκαλούν ακατάσχετη αιμορραγία στα ασφαλιστικά ταμεία.

Εισαγγελική έρευνα «μαμούθ» βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την επικράτεια, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», προκειμένου να πέσει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης όχι μόνο σε όσους παίρνουν προνοιακά επιδόματα και συντάξεις «μαϊμού», αλλά και σε όσους κρατικούς υπαλλήλους και ιατρούς τους συνέδραμαν στο τεράστιο αυτό πάρτι διαφθοράς.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας Ιω. Βρούτσης γνωστοποίησε χθες ότι από 1-9-2012 θα «κοπούν» περίπου 2.800 συντάξεις του ΟΓΑ, καθώς οι δικαιούχοι δεν εμφανίστηκαν στο στάδιο της απογραφής, γεγονός που θα αποφέρει ετήσιο όφελος για το κράτος ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδη οδήγησε στην περαιτέρω ενεργοποίηση των εισαγγελικών αρχών, ώστε να αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα και με αυστηρότητα τέτοιες περιπτώσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ενώ παράλληλα έφερε στο φως και το πρωτοφανές γεγονός 61 ατόμων που παίρνουν επίδομα τυφλότητας και την ίδια στιγμή έχουν δίπλωμα οδήγησης!

Ο Ιω. Βρούτσης, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον εισαγγελέα, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα προωθήσει και νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιστρέψουν από μόνοι τους τα χρήματα όσοι εισέπραξαν συντάξεις και επιδόματα παρανόμως, ενώ θα θεσπίσει ένα νέο σύστημα με βάση το οποίο, σύμφωνα με όσα δήλωσε, δεν θα ξαναϋπάρξει παραβατικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία και θα τερματιστεί το φαινόμενο των συντάξεων «μαϊμού» που επιβαρύνουν τελικά τον φορολογούμενο πολίτη.

Τις φιλόδοξες κυβερνητικές απόψεις για πάταξη του φαινομένου δεν συμμερίζονται πάντως απόλυτα οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο και δύσκολο έργο εντοπισμού χιλιάδων παρανομιών ανά την επικράτεια, το οποίο απαιτεί και την άμεση συνδρομή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, που δεν είναι ωστόσο δεδομένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτεταμένη εισαγγελική έρευνα για το ίδιο πρόβλημα είχε ξεκινήσει εδώ και περίπου οκτώ μήνες ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης με αφορμή δηλώσεις του τότε αρμόδιου υπουργού Γ. Κουτρουμάνη, που είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 20.000 συντάξεις «μαϊμού» και για οικονομική βλάβη μεγαλύτερη των 120 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία τα τελευταία χρόνια.

Όμως όταν ο οικονομικός εισαγγελέας «χτύπησε την πόρτα» των αρμόδιων υπηρεσιών ζητώντας να του παράσχουν τα απαιτούμενα στοιχεία για να προχωρήσει στις κατάλληλες διώξεις, αναφέρει η εφημερίδα, δέχθηκε μέσα στο τελευταίο 6μηνο μόλις 13 υποθέσεις με παράνομες συντάξεις.

Το γεγονός αυτό -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει προκαλέσει δυσφορία στις εισαγγελικές αρχές, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι και στους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να οδηγούνται όλες οι περιπτώσεις γρήγορα στη Δικαιοσύνη, αφού σε αρκετές περιπτώσεις που μπορεί να έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα ίσως τεθεί και ζήτημα παραγραφής για τις ποινικές ευθύνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιδρώτας και κακοσμία



Υπάρχει λύση σε κάθε σας πρόβλημα.

Η επιδερμίδα μας εκκρίνει συνήθως έως και δύο σταγόνες ιδρώτα ανά δευτερόλεπτο, ενώ κάτω από συνθήκες καύσωνα ή έντονης δραστηριότητας η εφίδρωση μπορεί να φτάσει και το 1 λίτρο την ώρα! Ωστόσο, ο ιδρώτας αποτελεί αναγκαία λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η έκκριση αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία προκαλείται από την ενεργοποίηση 2-5 εκατομμυρίων ιδρωτοποιών αδένων, κατανεμημένων στο σύνολο του σώματος. Γιατί όμως κάθε καλοκαίρι υποφέρουμε τόσο πολύ από αυτές τις εκκρίσεις και τι πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον ιδρώτα μας κατάλληλα και να νιώθουμε κάθε στιγμή ασφάλεια σε κάθε μας κίνηση; Οι απαντήσεις σ' αυτές και σε πολλές άλλες απορίες είναι εδώ!

Ιδρώτας και κακοσμία

Επί της ουσίας, ο ρόλος της εφίδρωσης είναι τριπλός, και ιδιαίτερα σημαντικός: α) Ρυθμίζει και διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος στους 37° C, β) Βοηθάει τον οργανισμό να απαλλαγεί από τα «απόβλητα», τις λεγόμενες τοξίνες, και γ) συμβάλλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας, δημιουργώντας ένα άοσμο υδρολιπιδικό φιλμ στην επιφάνεια της.

Αν και άοσμο υγρό (στο μεγαλύτερο ποσοστό του αποτελείται από νερό, μαζί με λιπίδια και μεταλλικά άλατα), ο ιδρώτας δίνει -και θεωρείται-«άσχημη αίσθηση» τόσο γι' αυτόν που τον εκκρίνει όσο και για τους υπόλοιπους γύρω του. Και δεν είναι λάθος αυτή η αντίληψη, αφού η ανυπόφορη -καμιά φορά- μυρωδιά προκύπτει από τπ στιγμή που ο ιδρώτας θα έρθει σε επαφή με τη βακτηριδιακή χλωρίδα που υπάρχει στην επιφάνεια του δέρματος.

Το πρόβλημα είναι σαφώς πιο έντονο στις μασχάλες, ένα από τα πιο ζεστά, υγρά και μη σωστά αεριζόμενα σημεία του σώματος μας, και άρα ιδανικό περιβάλλον για τη δημιουργία βακτηριδίων.

Στη δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα παίζουν επίσης ρόλο η διατροφή και το φύλο (οι άντρες, λόγω τεστοστερόνης, μυρίζουν πιο έντονα).

Όσο για την ποσότητα του ιδρώτα που εκκρίνεται, διαφέρει και αυτή από άτομο σε άτομο: η έκκριση περίπου μισού λίτρου ιδρώτα την ημέρα θεωρείται φυσιολογική, όμως 1 στις 4 γυναίκες εμφανίζει υπερβολική δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων. Υπερβολική εφίδρωση εμφανίζεται και στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, ενώ, όταν ο άνθρωπος φτάνει στην ηλικία των 40, η εφίδρωση περιορίζεται, για να εξαφανιστεί με το πέρασμα του χρόνου σχεδόν ολοκληρωτικά στα ηλικιωμένα άτομα.

Οι παράγοντες που προκαλούν υπερβολική εφίδρωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ποικίλλουν. Η εφίδρωση μπορεί να οφείλεται σε ψυχοσωματικά αίτια (στρες και άγχος), στη λήψη φαρμακευτικών ουσιών (αντικαταθλιπτικά, ινσουλίνη), σε ενδοκρινικές διαταραχές (εμμηνόπαυση, υπογλυκαιμία, υπερθυρεοειδισμοί), σε νευρολογικές διαταραχέ5, αλλά και στις διατροφικές συνήθειες (υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, μπαχαρικών, αλκοολούχων ποτών κ.λπ.).

Αποσμητικά

Η φυσιολογική εφίδρωση δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα κακής υγιεινής φροντίδας, ωστόσο αποτελεί πρόβλημα λόγω της κακοσμίας. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισής της από τα αποσμητικά.

Αυτά χωρίζονται σε δύο ομάδες, ανάλογα με το μηχανισμό δράσης τους: τα παραδοσιακά κοινά αποσμητικά (deodorants) και τα αντιιδρωτικά (antiperspirants). Τα πρώτα καλύπτουν την κακοσμία κυρίως με τη βοήθεια του αρώματος, ενώ συχνά υποστηρίζονται και με συστατικά που έχουν αντιβακτηριδιακή δράση.

Από την άλλη, τα antiperspirants δρουν ένα βήμα πριν, δηλαδή κατά τη διάρκεια της παραγωγής του ιδρώτα, ρυθμίζοντας την εφίδρωση. Τα συστατικά τους εμποδίζουν την υγρασία να φτάσει στην επιδερμίδα, ελαττώνοντας έτσι τη ροή του ιδρώτα σε ποσοστό 20-60%. Επιπλέον, εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριδίων, καθιστώντας την προστασία πιο αποτελεσματική.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μόνο το 1 % των ιδρωτοποιών αδένων βρίσκονται κάτω από τη μασχάλη, και ως εκ τούτου η χρήση των antiperspirants σε αυτή και μόνο την περιοχή είναι απόλυτα ακίνδυνη.

Και οι δύο κατηγορίες αποσμητικών είναι αποτελεσματικές μόνο εφόσον απλώνονται σε φρεσκοπλυμένη και στεγνή επιδερμίδα.


Πηγή: http://www.noikokyra.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στον Πειραιά


Τη δυνατότητα συνδυασμένων μετακινήσεων, δηλαδή ακτοπλοϊκών και χερσαίων, παρέχει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους επιβάτες της, κυρίως αυτούς που έχουν προορισμό ή αφετηρία τη βόρεια Ελλάδα, μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Ο σταθμός βρίσκεται απέναντι από τη πύλη Ε5 όπου βρίσκεται και η αφετηρία λεωφορείων του ΟΛΠ.

Ενδεικτικά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραθέτει πίνακα με δρομολόγια πλοίων και τραίνων τα οποία ο επιβάτης μπορεί να συνδυάσει προκειμένου να εξυπηρετηθεί.

Τρένο από Θεσσαλονίκη - Πλοίο προς Κρήτη:

Τρένο I/C Τρένο I/C Προαστιακός Προαστιακός Πλοίο ΜΙΝΟΑΝ

Θεσσαλονίκη αναχ. Αθήνα άφιξη Αθήνα αναχ. Πειραιάς άφιξη αναχ. για Ηράκλειο

501/ 23:00 05:01 06:52 07:08 11:00

Θεσσαλονίκη αναχ. Αθήνα άφιξη Αθήνα αναχ. Πειραιάς άφιξη αναχ. για Ηράκλειο

57/ 12:04 17:24 1557/ 17:50 18:11 22:00

57/ 12:04 17:24 1559/ 18:50 19:10 22:00

Τρένο I/C Τρένο I/C Προαστιακός Προαστιακός Πλοίο ANEK

Θεσσαλονίκη αναχ. Αθήνα άφιξη Αθήνα αναχ. Πειραιάς άφιξη αναχ. για Χανιά

57/ 12:04 17:24 1557/ 17:50 18:11 21:00

57/ 12:04 17:24 1559/ 18:50 19:10 21:00

Θεσσαλονίκη αναχ. Αθήνα άφιξη Αθήνα αναχ. Πειραιάς άφιξη αναχ. για Χανιά

501/ 23:00 05:01 06:52 07:08 10:00

Θεσσαλονίκη αναχ. Αθήνα άφιξη Αθήνα αναχ. Πειραιάς άφιξη αναχ. για Ηράκλειο

501/ 23:00 05:01 06:52 07:08 10:00

Θεσσαλονίκη αναχ. Αθήνα άφιξη Αθήνα αναχ. Πειραιάς άφιξη αναχ. για Ηράκλειο

501/ 23:00 05:01 06:52 07:08 12:00

Θεσσαλονίκη αναχ. Αθήνα άφιξη Αθήνα αναχ. Πειραιάς άφιξη αναχ. για Ηράκλειο

57/ 12:04 17:24 1557/ 17:50 18:11 21:30

57/ 12:04 17:24 1559/ 18:50 19:10 21:30

Πλοίο από Κρήτη - Τρένο για Θεσσαλονίκη:

Πλοίο ΜΙΝΟΑΝ Προαστιακός Προαστιακός Τρένο I/C Τρένο I/C

Από Ηράκλειο, Πειραιάς Πειραιάς αναχ. Αθήνα άφιξη Αθήνα αναχ. Θεσσαλονίκη άφιξη

Άφιξη 05:30 1536/07:30 07:50 52/ 10:18 15:41

Πλοίο ANEK Προαστιακός Προαστιακός Τρένο I/C Τρένο I/C

Από Ηράκλειο, Πειραιάς Πειραιάς αναχ. Αθήνα άφιξη Αθήνα αναχ. Θεσσαλονίκη άφιξη

Άφιξη 06:00 1536/07:30 07:50 52/ 10:18 15:41

Από Χανιά, Πειραιάς Πειραιάς αναχ. Αθήνα άφιξη Αθήνα αναχ. Θεσσαλονίκη άφιξη

Άφιξη 06:30 1538/ 08:30 08:50 52/ 10:18 15:41

Τρένο από Θεσσαλονίκη - Πλοίο για Χίο/Μυτιλήνη:

Τρένο I/C Τρένο I/C Προαστιακός Προαστιακός Πλοίο

Θεσσαλονίκη αναχ. Αθήνα άφιξη Αθήνα αναχ. Πειραιάς άφιξη αναχ. για Χίο/Μυτιλήνη

57/ 12:04 17:24 1557/ 17:50 18:11 21:00


Διαβάστε περισσότερα...

11 ισοδύναμα μέτρα



Πολίτες που δίνουν τη δική τους «μάχη», κυρίως διαδικτυακά, μέσω του reducecostinparliament.blogspot.gr με στόχο την μείωση του κόστους του πολιτικού μας συστήματος και την διαφάνεια, προτείνουν μέτρα που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν αρκετά δισεκατομμύρια στο κράτος.



1. Μείωση των συνολικών καθαρών αποδοχών των βουλευτών.

Παρά τις μειώσεις που έχουν υπάρξει, σήμερα ένας βουλευτής από την Αττική λαμβάνει καθαρά ως αποζημίωση και χρηματικές παροχές 7.200¤ τον μήνα. Οι βουλευτές επαρχίας λαμβάνουν περισσότερα χρήματα ως παροχή στέγης και γραφείων στην Αθήνα και άρα η μείωση των αποδοχών τους θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.

Αν αποδεχθούμε την πρόταση που είχε κάνει ο κ Κρεμαστινός με επιστολή του, η μείωση μπορεί να είναι της τάξης των 3.000¤ καθαρά τον μήνα μεσοσταθμικά.

Σε ετήσια βάση 10,8 εκατομμύρια ευρώ.

2. Αμεση κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων.

Πιθανότατα και σε ανθρώπινα πλαίσια να υπάρχουν πρώην βουλευτές ή χήρες και άγαμες θυγατέρες τους που να χρειάζονται πραγματικά τα χρήματα. Κανείς ποτέ όμως δεν έχει εισφέρει για αυτήν την σύνταξη. Εφέτος η δαπάνη για συντάξεις βουλευτών θα είναι 30 εκατομμύρια ευρώ. Το 2013 πιθανόν να ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ καθώς αρκετοί βουλευτές συνταξιοδοτήθηκαν στις εκλογές του Μαίου και του Ιουνίου.

Η άμεση κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων θα εξοικονομούσε 30 εκατομμύρια ευρώ.

3. Κατάργηση της τηλεφωνικής ατέλειας των βουλευτών.

Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει με ελάχιστο κόστος διαχείριση που πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί. Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα η τηλεφωνική ατέλεια στους βουλευτές κοστίζει 12.000 ευρώ το χρόνο για τον κάθε ένα. Θεωρούμε εύκολη την μείωση στις 2.000¤ και άρα την εξοικονόμηση 3 εκατομμυρίων ευρώ.

4. Κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων με την χρήση leasing.

Αν οι βουλευτές επιμένουν να έχουν κρατικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να κάνουν χρήση όσων έχει ήδη το κράτος και εκχωρεί σε άλλους αξιωματούχους.

Η κατάργηση των μισθωμένων βουλευτικών αυτοκινήτων θα εξοικονομήσει 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

5. Κατάργηση της έννοιας των μετακλητών υπαλλήλων για την βουλή των Ελλήνων.

Οι βουλευτές επιλέγουν τρεις ή τέσσερις βοηθούς από την δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων. Επιλέγουν όμως τους επιστημονικούς συνεργάτες τους από την ελεύθερη αγορά. Από την ελεύθερη αγορά επιλέγουν μετακλητούς και ο πρόεδρος της βουλής, οι αντιπρόεδροι, τα κόμματα και πολλοί "πρώην" που έχουν αυτό το δικαίωμα. Συνολικά οι μετακλητοί της βουλής μαζί με αυτούς των βουλευτών ξεπερνούν τους 600 εργαζόμενους. Το κόστος τους ξεπερνά τα 24 εκατομμύρια ευρώ. Αν αντικατασταθούν από δημοσίους υπαλλήλους της επιλογής των βουλευτών και των υπολοίπων δικαιούχων θα έχουμε άμεση εξοικονόμηση 24 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνει μετακλητούς υπουργών κλπ. Πιθανόν το ποσό να διπλασιάζεται τότε.

6. Κατάργηση του επιδόματος επιτροπών και θερινών τμημάτων.

Εφέτος για πρώτη φορά δεν λειτουργούν θερινά τμήματα στην βουλή και αυτό είναι σημαντικό. Συνολική κατάργηση του επιδόματος συνιστά εξοικονόμηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

7. Κατάργηση των επιδοτήσεων και παροχών προς το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής.

Η μίσθωση των χώρων που διαθέτει η βουλή αποφέρει στο Ταμείο 500.000¤ ετησίως. Η Βουλή εισφέρει στο Ταμείο, το διπλάσιο των εισφορών που καταβάλουν οι υπάλληλοι που είναι μέτοχοι σε αυτό. Επιπλέον, το Ταμείο εκμεταλλεύεται τα έσοδα από την ανακύκλωση χαρτιού και πολλά ακόμα. Οι πληροφορίες όμως για το συγκεκριμένο θέμα είναι λίγες και ασαφείς, για τον λόγο αυτό θα υπολογίσουμε εξαιρετικά μετριοπαθώς ότι, καταργώντας επιδοτήσεις και παροχές προς το Ταμείο θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 4 εκατομμύρια ευρώ.

8. Οι υπερωρίες των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων σε βουλευτές και κόμματα να περιοριστούν σε όσες "κάνουν" και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι αποσπασμένοι σε βουλευτές και κόμματα δημόσιοι υπάλληλοι δικαιολογούν 20 ώρες υπερωριών περισσότερες. Υπολογίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει 8 εκατομμύρια ευρώ.

9. Ασφάλιση βουλευτών

Εφέτος η βουλή θα δαπανήσει 850.000¤ για να έχουν οι βουλευτές ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ. Το λογικό νομίζουμε θα ήταν να ισχύει ότι για όλους τους ασφαλισμένους' να καταβάλουν οι ίδιοι τις εισφορές που τους αναλογούν.

10. Κατάργηση του επιδόματος των αστυνομικών φρουρών της Βουλής των Ελλήνων.

Για κάποιον όχι πολύ σαφή λόγο, οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην φρουρά της βουλής λαμβάνουν πέρα από τις παροχές της υπηρεσίας τους, επιπλέον επίδομα από την βουλή.

Εφέτος -χωρίς να είναι σωστά διασταυρωμένο - θα πλησιάσει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

11. Περαιτέρω μείωση της κρατικής χορηγίας στα κόμματα.

Για το 2012 τα κόμματα είναι προγραμματισμένο να λάβουν 30 εκατομμύρια ευρώ σαν κρατική χορηγία. Μία ελάχιστη μείωση κατά 5 εκατομμύρια ευρώ θα ήταν, νομίζουμε, θετική.

Στα παραπάνω μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν άμεση εφαρμογή και απόδοση δεν αναφέρουμε καθόλου μεσομακροπρόθεσμα μέτρα που θα μπορούσαν να αποφέρουν εντυπωσιακή εξοικονόμηση χρημάτων όπως, η κατάργηση του γυμναστηρίου της Βουλής και η χρήση του ιδιόκτητου χώρου που ανήκει στη Βουλή για δημιουργία γραφείων και εκχώρηση τους σε βουλευτές επαρχίας ώστε να μην χρειάζονται επίδομα γραφείου.

Επίσης, δεν έχουμε αναφερθεί πουθενά σε μείωση του προσωπικού της βουλής με απολύσεις, οι απολύσεις ακόμα και για τους υπαλλήλους της Βουλής που ελέγχονται απόλυτα για τον τρόπο που διορίστηκαν, είναι ένα μεγάλο θέμα.

Παρόλα αυτά αθροίσαμε 82 εκατομμύρια ευρώ σε ισοδύναμα μέτρα χωρίς να προτείνουμε απολύσεις ή δραματικές αλλαγές.

Νομίζουμε πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες αν για άλλη μία φορά οι πολιτικοί μας αγνοήσουν τα του οίκου τους".



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...