Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει τον εγκέφαλο


Ερευνητές αποκαλύπτουν το ρόλο της μυελίνης στις ψυχιατρικές διαταραχές.
Νέα έρευνα εστιάζει στο ρόλο της λευκής ουσίας του εγκεφάλου στις ψυχιατρικές διαταραχές, καθώς και τη σχέση ανάμεσα στην ψυχική διάθεση και τα προβλήματα της μυελίνης – του προστατευτικού «μονωτικού» υλικού των νευρώνων.

Η έρευνα ρίχνει φως στο ρόλο της λευκής ουσίας του εγκεφάλου η οποία βρίσκεται κάτω από την φαιά ουσία και αποτελείται από τους επενδεδυμένους με μυελίνη (προστατευτικό λιπώδες στρώμα) άξονες των νευρώνων οι οποίοι συνδέουν διαφορετικές περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η έρευνα διεξήχθη σε πειραματόζωα από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Buffalo και της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai και αποκάλυψε ότι τα ζώα που ήταν κοινωνικά απομονωμένα από τα υπόλοιπα για μεγάλες χρονικές περιόδους παρήγαγαν λιγότερη μυελίνη στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την σύνθετη συναισθηματική και νοητική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η έρευνα αποκαλύπτει νέα δεδομένα για τη πλαστικότητα του εγκεφάλου και την προσαρμοστικότητά του στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Αποκαλύπτει ότι οι νευρώνες δεν είναι οι μόνες εγκεφαλικές δομές που τροποποιούνται ανταποκρινόμενοι στις αλλαγές στο περιβάλλον και στις εμπειρίες ενός ατόμου. Αλλαγές παρατηρούνται και στα κύτταρα που παράγουν μυελίνη, το προστατευτικό λιπώδες στρώμα που «μονώνει» τους νευρώνες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά το ρόλο της μυελίνης στις ψυχιατρικές διαταραχές των ενηλίκων. Επίσης, παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εξήγηση για τον μηχανισμό της πλαστικότητας του εγκεφάλου. H έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να καταπολεμήσετε την αϋπνία



Τι να κάνετε.

Τουλάχιστον επτά ώρες πρέπει να κοιμάται κάθε άνθρωπος ημερησίως, λένε οι ειδικοί. Όμως, κάποιες φορές αυτό δεν καθίσταται εφικτό. Άλλοτε γιατί δεν σας παίρνει ο ύπνος και άλλοτε επειδή χρειάζεστε κάποιες ώρες για να κοιμηθείτε. Η ουσία πάντως είναι η ίδια: Ότι δηλαδή χρειάζεστε ξεκούραση. Οπότε, δείτε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

Όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

Οι ειδικοί λένε ότι όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης που προκαλεί ηρεμία και σας κάνει να νυστάζετε.

Οπότε, για να την αυξήσετε, χρειάζεται να τρώτε τροφές όπως ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, γιαούρτια αλλά και να πίνετε διάφορα βότανα.

Όταν πάντως χρειάζεστε αρκετή ώρα για να κοιμηθείτε, αρκεί να χαλαρώσετε και να αποβάλλετε το στρες. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο προτού πέσετε για ύπνο.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μπαρούτι» για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια το αλάτι



Πώς να το περιορίσετε.

Για διατροφικό κίνδυνο, που απειλεί καθημερινά τη λειτουργία της καρδιάς, κάνει λόγο η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, αναφερόμενη στην αλόγιστη κατανάλωση αλατιού. Ιδίως για τους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, το αλάτι αποδεικνύεται πραγματική «βόμβα».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Γ.Φιλιππάτο, «η καρδιακή ανεπάρκεια κάνει το σώμα να διατηρεί το επιπλέον αλάτι και νερό προκαλώντας κατακράτηση υγρών και στη συνέχεια πρήξιμο των αστραγάλων, των ποδιών ή του στομάχου και πρόσληψη βάρους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει συμφόρηση των πνευμόνων με πρόβλημα στην αναπνοή. Η καρδιά πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά εξαιτίας της αυξημένης ποσότητας υγρών ώστε να στείλει την αναγκαία ποσότητα αίματος στο σώμα. Το αλάτι επίσης προκαλεί δίψα κάνοντας τον ασθενή να πίνει και άλλο νερό και να κάνει ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα».

Ως τρόποι περιορισμού του αλατιού συστήνονται:

-Να τρώει κάποιος περισσότερα φρούτα και λαχανικά, υποκατάστατα κρέατος (πχ πρωτεΐνη σόγιας), μη επεξεργασμένα φαγητά, προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά και ψάρια.

-Να προστίθενται βότανα, καρυκεύματα ή χυμοί φρούτων στο φαγητό για καλύτερη γεύση

- Να αποφεύγονται επεξεργασμένα φαγητά που έχουν πολύ αλάτι, όπως έτοιμα γεύματα, κονσερβοποιημένα λαχανικά, τυριά, επεξεργασμένα κρέατα (πχ λουκάνικα και ζαμπόν), ψωμί και επεξεργασμένη τομάτα (πχ κέτσαπ).

Καρδιακή Ανεπάρκεια

Όπως επισημαίνει ο κ. Φιλιππάτος, «η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική πάθηση η οποία ευθύνεται για τις περισσότερες εισαγωγές ασθενών άνω των 65 ετών στο νοσοκομείο. Αποτελεί το τελικό καταληκτικό σημείο όλων των καρδιακών παθήσεων (κυρίως της αρτηριακής υπέρτασης και της στεφανιαίας νόσου) και συνδέεται με έκπτωση της καρδιακής λειτουργίας και πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, ειδικά όταν δε γίνεται έγκαιρα η διάγνωσή της».

Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Όπως εξηγεί ο Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Ι. Παρίσης, «η καρδιά είναι ένας ειδικός μυς που λειτουργεί σαν αντλία και στέλνει το αίμα αφενός μεν στους πνεύμονες προκειμένου να εμπλουτιστεί σε οξυγόνο, αφετέρου δε στο υπόλοιπο σώμα, τροφοδοτώντας το με θρεπτικά συστατικά μέσω του δικτύου των αρτηριών. Εν συνεχεία, το αίμα επιστρέφει στην καρδιά μέσω των φλεβών για να ταξιδέψει και πάλι προς τους πνεύμονες. Για να επιτελέσει με επιτυχία αυτό το ασταμάτητο έργο της αντλίας, η καρδιά χρειάζεται υγιή τοιχώματα ικανά να συστέλλονται, προκειμένου να διώχνουν το αίμα με την κυκλοφορία, αλλά και να διαστέλλονται, ώστε να γεμίζουν και πάλι με νέο αίμα ύστερα από κάθε συστολή, μία διαδικασία που επαναλαμβάνεται περίπου 70 φορές το λεπτό!».

Τι γίνεται στην Καρδιακή Ανεπάρκεια – Συμπτώματα

Στην καρδιακή ανεπάρκεια τα τοιχώματα της καρδιάς γίνονται αδύναμα και δεν μπορούν να στείλουν αρκετή ποσότητα αίματος στο σώμα. Επειδή το αίμα και το οξυγόνο δεν επαρκούν για να θρέψουν τους μυς και τα όργανα του σώματος, οι μυς κουράζονται –γι΄ αυτό και ο ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζει εύκολα κόπωση. Παράλληλα, δεν επιστρέφει αρκετό αίμα στην καρδιά, επειδή η αδύναμη καρδιά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αντλία με επιτυχία. Το αίμα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, μαζεύεται στις φλέβες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση μέσα σε αυτές, οπότε τα υγρά βρίσκουν διέξοδο στους γύρω ιστούς, κυρίως στα πόδια (όπου παρατηρούνται οιδήματα-πρήξιμο) αλλά και την κοιλιά. Υγρό συσσωρεύεται και στους πνεύμονες προκαλώντας συμφόρηση και δύσπνοια.

Συνοπτικά τα συμπτώματα ενός ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια περιλαμβάνουν:

-Συνεχές αίσθημα κόπωσης

-Δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες

-Οίδημα (πρήξιμο) στα πέλματα, τους αστραγάλους, τα πόδια ή την κοιλιά

-Αύξηση βάρους

-Δύσπνοια κατά την προσπάθεια ή σε ηρεμία

-Δυσκολία στην αναπνοή όταν ξαπλώνει

-Ο ασθενής συχνά ξυπνάει και αναγκάζεται να σηκωθεί όρθιος για να αναπνεύσει

Πού οφείλεται η Καρδιακή Ανεπάρκεια

«Η κύρια αιτία που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια είναι η στεφανιαία νόσος», παρατηρεί ο κ. Παρίσης. « Ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου νεκρώνει τμήματα της καρδιάς και ελαττώνει τη δύναμή της. Άλλες αιτίες είναι κάποιες δομικές παθήσεις στην καρδιά (π.χ. βαλβιδοπάθειες) καθώς οι λοιμώξεις του μυοκαρδίου. Μπορεί όμως και μία αρρύθμιστη επί χρόνια υπέρταση να καταλήξει σε καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς η καρδιά ζορίζεται να λειτουργήσει, λόγω της αυξημένης πίεσης στα αγγεία, και εξαντλείται. Αν αναλογισθούμε ότι στην Ελλάδα, καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, και ότι ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση, εκ των οποίων μόλις οι μισοί λαμβάνουν αγωγή, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος της καρδιακής ανεπάρκειας στη χώρα μας».

Μια πολύ συχνή πάθηση

Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 200.000, ενώ περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μονίμως κατειλημμένα από αυτούς τους ασθενείς. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι οι νοσηλείες λόγω καρδιακής ανεπάρκειας απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία! (Στις ΗΠΑ το κόστος είναι πάνω από 33 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο).

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ένα υποεκτιμημένο πρόβλημα υγείας. Κι όμως, είναι πιο συχνή από τις περισσότερες μορφές καρκίνου! Μόνο στην Ευρώπη 14 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, με 3.6 εκατομμύρια ασθενείς να διαγιγνώσκονται με την πάθηση αυτή σε ετήσια βάση.

Εκτιμάται πως σε κάποια φάση της ζωής τους θα την εμφανίσουν 1 στους 5 ενηλίκους. Είναι πρόβλημα υγείας κυρίως των μεγαλύτερων ηλικιών και η συχνότητά της αυξάνεται προοδευτικά με την ηλικία. Ειδικότερα από καρδιακή ανεπάρκεια πάσχει περίπου:

το 0,5% των ενηλίκων κάτω των 50 ετών,

το 1% των ενηλίκων κάτω των 65 ετών,

το 7% των ενηλίκων 75-84 ετών,

το 15% των άνω των 85.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αποτελεί τη πιο συχνή αιτία νοσηλείας για τους ασθενείς άνω των 65 ετών και αυτό έχει μεγάλη σημασία καθώς αναμένεται διπλασιασμός της ηλικιακής αυτής ομάδας τα επόμενα 20-30 χρόνια.

Σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Από τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρδιακή ανεπάρκεια, το 40% αναμένεται να πεθάνει στα επόμενα 5 έτη. Το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται και φθάνει το 80% όταν η διάγνωση αργήσει και γίνει στα προχωρημένα στάδια της νόσου. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι ο ασθενής να επισκεφθεί γρήγορα τον καρδιολόγο του ώστε να γίνει έγκαιρα η διάγνωση της πάθησης.

Σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν οργανωμένα Ιατρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό για την ολοκληρωμένη διαχείριση της νόσου.

Τρόποι πρόληψης

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή κατάσταση, που ωστόσο μπορεί να προληφθεί με τις κατάλληλες έγκαιρες ενέργειες. «Κλειδί» είναι η σωστή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και η αντιμετώπιση πιθανής υπέρτασης. Η αλλαγή του τρόπου ζωής, με απλές και ανέξοδες κινήσεις, όπως το καθημερινό περπάτημα, ο περιορισμός στο αλάτι, η απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Διαχείριση της Καρδιακής Ανεπάρκειας από τον ασθενή και το γιατρό

Οι πιο κοινές μορφές καρδιακής ανεπάρκειας μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή.

Όπως παρατηρεί ο Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας, καρδιολόγος Α. Καραβίδας, «αναφορικά με τον τρόπο ζωής, ακόμα και απλά πράγματα όπως καθημερινό περπάτημα, διατροφή χωρίς αλάτι, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής. Ο ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να παρακολουθεί το βάρος του (με καθημερινό ζύγισμα), την πίεση και τις σφύξεις του. Αν παρατηρήσει μεγάλη αλλαγή στις μετρήσεις, όπως όταν πάρει π.χ. αρκετό βάρος (περισσότερο από 2 κιλά σε 3 ημέρες), τότε πρέπει να ενημερώσει το γιατρό του. Επίσης, καλό είναι να αναφέρει και οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή διαπιστώσει στα συμπτώματά του, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Για παράδειγμα μπορεί να αναφέρει ότι τελευταία αναγκάζεται να ξυπνάει τη νύκτα λόγω δύσπνοιας και θέλει να σηκωθεί από το κρεβάτι, ή ότι νοιώθει την ανάγκη να χρησιμοποιήσει τέσσερα αντί δύο μαξιλάρια που χρησιμοποιούσε πριν, για να κοιμηθεί».

Δεδομένου πως μια από τις συχνότερες αιτίες που απορυθμίζουν την καρδιακή ανεπάρκεια είναι οι λοιμώξεις, πρέπει να γίνεται στους ασθενείς αυτούς ο προληπτικός εμβολιασμός για προστασία από τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη.

Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως τη χρήση διουρητικών, β-αναστολέων, α-ΜΕΑ και αναστολέων αλδοστερόνης. Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου (α-ΜΕΑ), οι β-αναστολείς και οι αναστολείς αλδοστερόνης έχουν φανεί από μελέτες ότι παρατείνουν την επιβίωση των ασθενών. Η προσθήκη διουρητικών βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους, καθώς βοηθούν στην αποσυμφόρηση του ασθενή, αυξάνοντας την αποβολή των υγρών και του άλατος.

Πολύ σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία που του υπέδειξε ο γιατρός του.

Σε προχωρημένα στάδια καρδιακής ανεπάρκειας χρησιμοποιούνται αμφικοιλιακή βηματοδότηση, συσκευές μηχανικής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας και τέλος η μεταμόσχευση καρδιάς.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αληθινή «Ωραία Κοιμωμένη»


Μια έφηβη αμερικανίδα έπεσε σε λήθαργο για 64 ημέρες!Κοιμάται 19 ώρες την ημέρα και κάποτε έπεσε σε λήθαργο, χωρίς διακοπή, για 64 ημέρες! Η 17χρονη Αμερικανίδα, Νικόλ Ντίλιεν υποφέρει από μία πολύ σπάνια διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο Kleine-Levin και την αναγκάζει να κοιμάται για πολύ μεγάλα διαστήματα.

Η Νικόλ μπορεί να προκαλεί ζήλια σε ανθρώπους που υποφέρουν από αϋπνία, όμως τα συμπτώματα της διαταραχής είναι πολύ ενοχλητικά για μία έφηβη που θέλει να απολαύσει τη ζωή της. Ακόμη και όταν είναι ξύπνια η Νικόλ μπορεί να υποφέρει από παραισθήσεις και απώλεια προσανατολισμού.

Τα «επεισόδια ύπνου» της Νικόλ διαρκούν συνήθως αρκετές ημέρες. Όταν κοιμάται η κατάστασή της μοιάζει με τον λήθαργο στον οποίο πέφτουν τα ζώα το χειμώνα.

Το θετικό είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στα ιατρικά χρονικά, η διαταραχή εξαφανίστηκε από μόνη της, μετά από μερικά χρόνια. Μέχρι τότε, η Νικόλ θα είναι… η «Ωραία Κοιμωμένη».



Διαβάστε περισσότερα...

Αυστηρότερα τα κριτήρια για τα δώρα στα άτομα με αναπηρία


Τρεις αυστηρότερες διατάξεις για το ΕΚΑΣ, τις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία και τα εφάπαξ προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ειδικότερα οι αλλαγές που έρχονται είναι οι εξής:
Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καταβάλλεται από 1ης Ιανουαρίου 2014 με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας (η αρχική ρύθμιση προέβλεπε το 64ο έτος). Σημειώνεται πως σήμερα καταβάλλεται στα 60.
Η διάταξη που επέτρεπε να «βελτιώνεται» το ύψος της περικοπής στο εφάπαξ καταργείται. Σε 23 Ταμεία Πρόνοιας έρχονται μειώσεις στο καταβαλλόμενο βοήθημα μέχρι και 83%.

Στον νόμο που πέρασε ο υπουργός είχε τη δυνατότητα να περιορίζει το ποσοστό της μείωσης μέχρι και κατά 35%. Η ευνοϊκή αυτή διάταξη δεν πρόκειται ωστόσο να τεθεί σε ισχύ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως «κλείδωσαν» οι μειώσεις, οι οποίες αφορούν περίπου 60.000 άτομα που είναι στην αναμονή για το εφάπαξ. Ειδικότερα η περικοπή θα αγγίξει όσους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Αυγούστου 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα.
Τα κριτήρια για τη διατήρηση των δώρων στα άτομα με αναπηρία γίνονται αυστηρότερα. Οι μόνοι που διασώζονται είναι όσοι λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα, δηλαδή περίπου 15.000 άτομα. Σημειώνεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2013 καταργούνται τα δώρα και το επίδομα αδείας σε όλες τις συντάξεις. Για τα άτομα με βαριά αναπηρία -εξωιδρυματικό επίδομα- προβλέπεται πως το ποσό των δώρων και του επιδόματος επιμερίζονται σε 12μηνη βάση, που προσαυξάνει τη μηνιαία σύνταξή τους.

Οσον αφορά το ύψος της εισφοράς στις συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ, επεκτείνεται και στο Δημόσιο η επιβολή εισφοράς 20% (όπως προβλέπεται για τα ασφαλιστικά ταμεία).

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 2.550,01 ευρώ.

Παράλληλα, από 1ης Ιανουαρίου 2013 θα υπάρχει ενιαία ημερομηνία για την καταβολή των συντάξεων από τα Ταμεία. Ειδικότερα οι συντάξεις θα καταβάλλονται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπό καθεστώς «οικονομικής ομηρίας» ζουν τα ΑμεΑ


Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα απέστειλε ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας, τ. Αντινομάρχης Υγείας & Πρόνοιας, Γεράσιμος Α. Φεσσιάν, με αφορμή τη μη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως θα διαπιστώσετε και στην επιστολή που ακολουθεί ο κ. Φεσσιάν ζητά να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα, γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά: «Τα ΑμΕΑ ζουν κάτω από “οικονομική ομηρία”».Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ,

Δεν γνωρίζω εάν έχει περιέλθει στην αντίληψή σας και για τον λόγο αυτό ως Άτομο με Αναπηρία και αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχω την κοινωνική και ηθική υποχρέωση να σας ενημερώσω. Επί αρκετό καιρό τα Άτομα με Αναπηρία ζουν κάτω από καθεστώς οικονομικής ομηρίας και κοινωνικού αποκλεισμού. Δεν τους έχουν καταβληθεί δυο διμηνιαίες δόσεις των επιδομάτων, βαριάς αναπηρίας, κίνησης, νεφροπαθών, που χρειάζονται για να υποστηρίξουν το επίπεδο διαβίωσής τους.Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό ακριβώς για οικογένειες που καλούνται να ζήσουν με εξακόσια είκοσι € ανά δίμηνο.

Για το λόγο αυτό σας ζητώ με την επομένη καταβολή των επιδομάτων να υπάρξει διευθέτηση - εξόφληση της οικονομικής υποχρέωσης της Πολιτείας απέναντι σε μια τόσο δοκιμαζόμενη ομάδα του πληθυσμού μας, εάν θέλουμε έτσι για τα προσχήματα να αποκαλούμαστε ευνομούμενη Πολιτεία.Παρακαλώ για τις δικές σας άμεσες ενέργειες προκειμένου να εκταμιευτούν τα χρήματα στον λογαριασμό ΥΠ.ΕΣ. και να προχωρήσει η διαδικασία.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση, Γεράσιμος Α. Φεσσιάν».


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Σύλλογος ΑΜΕΑ για την αναστολή λειτουργίας του κέντρου της Μητρόπολης


Ανακοίνωση του Συλλόγου ΑΜΕΑ για την αναστολή λειτουργίας του κέντρου παιδιών με βαριά νοητική υστέρηση, αυτισμό και πολλαπλές αναπηρίες της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας.

Αναλυτικά:

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Κέρκυρας εκφράζει την έκπληξη και την αγανάκτηση του για την αναστολή της λειτουργίας του κέντρου παιδιών με βαριά νοητική υστέρηση, αυτισμό και πολλαπλές αναπηρίες της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας.

Σε μία εποχή που η αναπηρική οικογένεια βαδίζει με ταχύτατους ρυθμούς προς την εξαθλίωση, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανέχεια θα περίμενε κανείς να διαφυλαχτούν με κάθε τρόπο οι ήδη υπάρχουσες δομές και ει δυνατόν να ενδυναμωθούν.

Αντί αυτού η αιφνιδιαστική απόφαση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Νεκταρίου δημιουργεί μια πρωτοφανή εξέλιξη που οδηγεί παιδιά και οικογένειες στα πρόθυρα της απελπισίας.

Ο σύλλογος μας ζητά την άμεση συνάντηση των αναπηρικών συλλόγων Κέρκυρας με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη και με την παρουσία εκπροσώπων της περιφερειακής και δημοτικής αρχής για την εξεύρεση άμεσης και οριστικής λύσης.

Το ‘‘λουκέτο’’ σε δομές που εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία δεν είναι επιλογή για εμάς και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να το αποτρέψουμε.


Διαβάστε περισσότερα...

Ύποπτες τροφές για αλλεργία...


Οι τροφικές αλλεργίες απαιτούν πολλή προσοχή, γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζεις τι μπορείς να κάνεις για την πρόληψή τους.

Σύμφωνα με ανασκόπηση ερευνών στις δυτικές χώρες ένα 5-8% των παιδιών μικρής ηλικίας εμφανίζουν κάποια τροφική αλλεργία, ως ανοσοποιητική απάντηση σε πρωτείνες συγκεκριμένων τροφίμων.

Οκτώ τροφές προκαλούν το 90% των τροφικών αλλεργιών στα παιδιά: το γάλα, τα αυγά, τα φιστίκια, τα καρύδια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, σόγια και σιτάρι. Τέσσερις ομάδες τροφίμων προκαλούν αλλεργίες σχεδόν όλα σε ενήλικες: τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα καρύδια και τα φιστίκια. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν την ευαισθησία που μπορεί να εμφανίσουν στο γάλα, τα αυγά και τη σόγια.

Αν και βάση ερευνών, το 85% των παιδιών θα έχουν ξεπεράσει μέχρη την ηλικία των 5, τυχόν αλλεργία στο γάλα, η συγκεκριμένη αλλεργία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη αλλεργίες σε άλλα τρόφιμα ή ρινικές αλλεργίες. Το 10% των παιδιών που είχαν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργία στο βοδινό.

«Κάποιες αλλεργίες θα φύγουν, όπως στο γάλα και τα αβγά, ενώ κάποιες άλλες θα παραμείνουν, όπως για παράδειγμα στα φυστίκια και στα καρύδια» υποστηρίζει η Julia Bradsher, Διευθύνων Σύμβουλος του Δικτύου Τροφικής Αλλεργίας και Αναφυλαξίας.

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια αλλεργία είναι να αποκλείστει από τη διατροφή του παιδιού η συγκεκριμένη τροφή και όλα τα τρόφιμα που περιέχουν το συγκεκριμένο συστατικό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μεταναστευτικά πουλιά «έφεραν» τον ιό του Δυτικού Νείλου


Έλληνες ερευνητές ανέλυσαν δείγματα πτηνών πριν και κατά το ξέσπασμα της νόσου.
Έρευνα ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ιολογίας Virology Journal εξετάζει το κατά πόσο τα άγρια ή μεταναστευτικά πουλιά ενδεχομένως ευθύνονται για τη μεταφορά και τη διασπορά του επικίνδυνου ιού του Δυτικού Νείλου. Το 2010 πέθαναν στην Ελλάδα 35 άνθρωποι από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά άλλα 262 κρούσματα.

Οι έλληνες ερευνητές ανέλυσαν δείγματα γηγενών και άγριων μεταναστευτικών πουλιών πριν και κατά το ξέσπασμα της νόσου στην Ελλάδα. Από τα δείγματα που ανάλυσαν τα 53 βρέθηκαν θετικά στον ιό. Μάλιστα 14 από αυτά είχαν συλλεχθεί έως και οκτώ μήνες προτού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα σε ανθρώπους.

Ο επικεφαλής ερευνητής Χαράλαμπος Μπιλίνης αναπληρωτής καθηγητής Ιολογίας και ιογενών λοιμώξεων του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας δήλωσε ότι «Το εύρημα (μας) ότι τα μεταναστευτικά πουλιά είχαν εκτεθεί στον ιό του Δυτικού Νείλου πριν την φθινοπωρινή τους άφιξη στην χώρα μας υποδηλώνει ότι πτηνά με παρόμοια μεταναστευτική συμπεριφορά θα μπορούσαν να έχουν εισαγάγει τον ιό στην Ελλάδα».

Η αρχισυντάκτης της Virology Journal δήλωσε ότι η εν λόγω μελέτη καταδεικνύει τη σημασία της επιτήρησης και παρατήρησης της άγριας ζωής για ζωονόσους (νόσοι που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο) όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η χρήση προφυλακτικού στην πρώτη επαφή έχει μακροπρόθεσμα οφέλη


Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τη σεξουαλική υγεία.
Η ενθάρρυνση των ανθρώπων να χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά την πρώτη τους επαφή έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τη σεξουαλική υγεία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι η συνειδητή επιλογή να χρησιμοποιήσουμε προφύλαξη στην πρώτη μας σεξουαλική επαφή, συνδέεται άμεσα με τη μελλοντική υπευθυνότητά μας απέναντι στο σεξ.

Η έκθεση βασίστηκε σε μια αρκετά περιεκτική βιβλιογραφική ανασκόπηση καθώς και σε στοιχεία από την Παγκόσμια έρευνα εταιρείας προφυλακτικών για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αντιπροσωπεύοντας τις απόψεις περισσότερων από 29 χιλιάδων ανθρώπων από 37 χώρες.

Η έκθεση έδειξε ότι τα άτομα που είχαν κάνει χρήση προφυλακτικού κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή, έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να μην εμφανίσουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και 36% περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται σίγουροι για την πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Η έκθεση, επίσης αναφέρει ότι τα άτομα αυτά έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να λένε σήμερα ότι είναι ικανοποιημένα με τη συνολική σεξουαλική τους ζωή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χρήση προφυλακτικού κατά τη συνουσία δεν αποτελεί καθολική πρακτική, αλλά η χρήση του αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Γύρω στο 70% των ερωτηθέντων κάτω των 20 ετών απάντησαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους πιο μεγάλους σε ηλικία ερωτηθέντες, με μόνο το 40% αυτών που είναι τώρα 50 ετών να χρησιμοποίησαν προφυλακτικό όταν πρωτοξεκίνησαν να έχουν σεξουαλικές επαφές, και λιγότερο από το 25% των 64χρονων να παίρνουν προφύλαξη.

Μια σειρά στοιχείων έδειξαν ότι κάποιοι παράγοντες επηρεάζουν το εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά στην αρχή της σεξουαλικής τους ζωής. Οι παράγοντες αυτοί είναι: ο προγραμματισμός της πρώτης σεξουαλικής επαφής, το επίπεδο του εισοδήματος τους για την περίοδο εκείνη και η σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση.

Η έκθεση έδειξε ότι αυτοί που δεν είχαν προγραμματίσει την πρώτη τους σεξουαλική επαφή ήταν 29% λιγότερο πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει προφυλακτικό. Αυτοί των οποίων το εισόδημα ήταν πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο (λιγότερο από το ένα τρίτο του μέσου εισοδήματος) είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό.

Αυτοί οι οποίοι δεν είχαν λάβει καμία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ήταν 47% λιγότερο πιθανό να προστατέψουν τους εαυτούς τους από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή από κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κατά την πρώτη τους επαφή.

Η έκθεση σκιαγράφησε το προφίλ των ανθρώπων πουχρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Αυτοί είναι:

- Άνδρες
- Μέσο εισόδημα
- Σε σταθερή σχέση
- Είχαν προγραμματίσει την πρώτη τους σεξουαλική επαφή
- Έλαβαν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Σε μια επισκόπηση της έκθεσης από την Freya Sonenstein, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Κέντρου Εφηβικής Υγείας της σχολής Δημόσιας Υγείας του John Hopkins Bloomberg, είπε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποδειχθούν χρήσιμα για την ενημέρωση σχετικά με τη σεξουαλική υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η μεγαλύτερη επικέντρωση στις προσπάθειες επιμόρφωσης και μάρκετινγκ προς τους νέους ανθρώπους, τους ωθεί στην πιο συνεπή χρήση προφυλακτικού ξεκινώντας το σεξ, δεδομένου ότι προστατεύουν τον εαυτό τους από τις αρνητικές συνέπειες του».

«Αυτές οι προσπάθειες είναι πιο πιθανό να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα εφόσον αυτοί οι ενήλικες συνεχίζουν να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους συντρόφους τους όσο μεγαλώνουν».

Ο Charles Shepherd δήλωσε εκ μέρους της εταιρείας προφυλακτικών: «Τα αποτελέσματα της έκθεσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προωθήσουν τη σεξουαλική υγεία και ευημερία στο μέλλον και μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, εφόσον δοθεί έμφαση στη σημαντικότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και στο ρόλο που αυτή παίζει στο να βοηθάει τους ανθρώπους να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές».

«Τονίζοντας τη σημασία της χρήσης προφυλακτικού κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή και παραθέτοντας το προφίλ των ανθρώπων που είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν προφυλακτικό σε αυτό το στάδιο της σεξουαλικής τους εμπειρίας, η έκθεση παρέχει με αυτό τον τρόπο πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό των ειδικών στρατηγικών σεξουαλικής υγείας».


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελπιδοφόρα χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων σε ανθρώπους


Οι γιατροί χρησιμοποίησαν «μίνι» κύτταρα από βακτήρια.
Μια τελείως νέα τεχνική χορήγησης αντικαρκινικών φαρμάκων δοκιμάστηκε επιτυχώς σε ανθρώπους από αυστραλούς ερευνητές, η οποία στόχευε με μεγαλύτερη ακρίβεια στους όγκους, μειώνοντας τις τοξικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Οι ερευνητές έφτιαξαν «μίνι» κύτταρα από βακτήρια και η μέθοδος κρίθηκε ασφαλής, καλά ανεκτή από τον οργανισμό και σταθεροποίησε την κατάσταση ασθενών με εξελιγμένες μορφές καρκίνου για τις οποίες δεν υπάρχει άλλη θεραπεία.

Οι ιδρυτές της εταιρείας βιοτεχνολογίας EnGeneIC δρ Χιμάνσου Μπράμπχατ και δρ Τζένιφερ ΜακΝτάϊαρμιντ παρουσίασαν την έρευνά τους σε διεθνές συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου (ECCO) στο Δουβλίνο, το οποίο ασχολήθηκε με νέες μοριακές τεχνικές θεραπείας του καρκίνου.

Η νέα μέθοδος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη χορήγηση διαφόρων φαρμάκων σε ποικίλες μορφές καρκίνου, καθώς επίσης να βοηθήσει στην εξατομικευμένη θεραπεία, προσαρμόζοντας τα φάρμακα στο γενετικό υπόβαθρο κάθε όγκου του ασθενούς.

Τα μινι-κύτταρα δημιουργούνται από μικροσκοπικές φυσαλίδες κυτταρικής μεμβράνης, οι οποίες λαμβάνονται από την επιφάνεια μεταλλαγμένων βακτηρίων. Στη συνέχεια, γεμίζονται με χημικές ουσίες όπως τα αντικαρκινικά φάρμακα και, τέλος, επικαλύπτονται με αντισώματα, ώστε, όταν μπουν στο σώμα, να προσδεθούν στην επιφάνεια των συγκεκριμένων καρκινικών κυττάρων και όχι των υγιών.

Το καρκινικό κύτταρο αναγνωρίζει τα βακτήρια από όπου προέρχεται το μινι-κύτταρο και ενεργοποιεί την τυπική άμυνά του, «καταπίνοντας» το μινι-κύτταρο, πράγμα όμως που εκθέτει τον πυρήνα του καρκινικού κυττάρου στο φάρμακο που περιέχεται στο μινι-κύτταρο, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Κάθε μινι-κύτταρο είναι περίπου 200 φορές μικρότερο σε διάμετρο από μια ανθρώπινη τρίχα (με πλάτος 400 νανομέτρων ή 400 δισεκατομμυριοστών του μέτρου). Αυτά τα μινι-κύτταρα είναι πολύ μεγαλύτερα από άλλα συνθετικά σωματίδια που χρησιμοποιούνται επίσης για τη στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων στο σώμα. Αυτό, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή ογκολόγο Μπένζαμιν Σόλομον, σημαίνει πως τα μινι-κύτταρα δεν καταλήγουν στο ήπαρ, το έντερο και το δέρμα και έτσι δεν προκαλούν παρενέργειες, όπως θα μπορούσε να συμβεί με τα μικρότερα συνθετικά νανοσωματίδια-φορείς των φαρμάκων.

Είχαν προηγηθεί πειράματα με κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο και με πειραματόζωα, αλλά τώρα για πρώτη φορά ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές σε καρκινοπαθείς ανθρώπους, στους οποίους χορηγήθηκε με τη νέα μέθοδο ένα κοινό φάρμακο χημειοθεραπείας (paclitaxel). Συνολικά 28 ασθενείς με προχωρημένες ανίατες μορφές καρκίνου έκαναν τη νέου τύπου θεραπεία με τα μινι-κύτταρα σε τέσσερα ιατρικά κέντρα της Αυστραλίας. Δέκα ασθενείς εμφάνισαν σταθεροποίηση της κατάστασής τους σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Σε πρώτη φάση, το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι τα μινι-κύτταρα μπορούν να δοθούν με ασφάλεια σε καρκινοπαθείς και μάλιστα σε πολλαπλές δόσεις (ένας ασθενής έλαβε 45 δόσεις σε διάστημα 15 μηνών). Η σημαντικότερη τοξική παρενέργεια ήταν ένας μέτριος πυρετός κατά την ημέρα χορήγησης των μινι-κυττάρων. Σε μεγάλες δόσεις παρατηρήθηκαν μερικές άλλες παρενέργειες, όπως αλλαγές στη λειτουργία του ήπατος χωρίς ορατά συμπτώματα.

Μετά από αυτήν την πρώτη κλινική δοκιμή, θα ακολουθήσουν και άλλες (Φάση 2), μεταξύ των οποίων χορήγηση μινι-κυττάρων σε ασθενείς με γλοιοβλάστωμα (επιθετικός καρκίνος του εγκέφαλο.



Διαβάστε περισσότερα...

Έγιναν οι πρώτες επεμβάσεις με βιοαπορροφήσιμα «μπαλονάκια»


Μια πρωτοποριακή μέθοδος που θα βοηθήσει πολλούς ασθενείς.
Πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, οι πρώτες τρεις επεμβάσεις βιοαπορροφήσιμων στεντ (μπαλονάκι).

Τα συγκεκριμένα «μπαλονάκια» είναι κατασκευασμένα από βιολογικά υλικά, τα οποία διασπώνται φυσικά μέσα στον οργανισμό, σε διάστημα 2 ετών και προστατεύουν τους ασθενείς από τις θρομβώσεις.

Συνολικά 12 τέτοια στεντ δωρίθηκαν στο ΑΧΕΠΑ από προμηθεύτρια εταιρεία και τα πρώτα τρία εμφυτεύτηκαν σε ισάριθμους ασθενείς την περασμένη Παρασκευή από τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας Γεώργιο Σιάνο, ενώ τα άλλα 9 θα χρησιμοποιηθούν προσεχώς.

«Τα στεντ αυτά είναι φαρμακευτικά επικαλυμμένες ενδοστεφανιαίες προθέσεις, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από πολυμερισμένο γαλακτικό οξύ το οποίο απορροφάται μετά από ένα διάστημα δύο χρόνων. Αυτά τα στεντ αφήνουν το τοίχωμα του αγγείου καθαρό. Αυτό είναι και το πλεονέκτημά τους έναντι των κλασικών στεντ τα οποία αφού εμφυτευτούν δεν μπορούν να αφαιρεθούν, παραμένουν μόνιμα και ενέχουν , έστω και περιορισμένα, τον κίνδυνο της θρόμβωσης σε ορισμένους ασθενείς και παρεμποδίσουν μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές. Στον ασθενή που τοποθετούνται βιοαπορροφήσιμα στεντ μπορεί ακόμη να γίνει και by pass» εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ Ιωάννης Στυλιάδης.



Διαβάστε περισσότερα...

Λίγα λεπτά άσκησης αρκούν για παιδιά και εφήβους


420 δευτερόλεπτα είναι αρκετά.
Η πολύωρη και έντονη άσκηση δεν είναι απαραίτητη για τα παιδιά και τους εφήβους για να αποκομίσουν τα οφέλη για την υγεία τους. Σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε στον Καναδά αρκούν μόλις εφτά λεπτά, έντονης άσκησης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Λέβαντσουκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα έδειξε ότι τα παιδιά περνούν πάνω από τα δύο τρία του χρόνου τους (σχεδόν το 70%) σε καθιστικές δραστηριότητες, το 23% σε ελαφρές σωματικές δραστηριότητες, το 7% σε μέτριας έντασης δράσεις και μόλις το 0,6% σε πραγματικά έντονη σωματική δραστηριότητα.

Σε γενικές γραμμές, τα αγόρια κάνουν λιγότερο καθιστική ζωή από τα κορίτσια, ενώ όσο πιο πολύ χρόνο διαρκεί η έντονη άσκηση, τόσο λιγότερο πιθανό είναι τα παιδιά να γίνουν υπέρβαρα. Τα παιδιά με παραπανίσια κιλά εμφανίζουν γρήγορη βελτίωση στο βάρος και στην περιφέρεια της μέσης τους, όταν αυξάνουν το χρόνο και την ένταση της σωματικής δραστηριότητάς τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα οφέλη για την υγεία αν η καθημερινή άσκηση είναι μόνο ήπια ή μέτρια, ακόμα κι αν ο χρόνος για αυτές τις δραστηριότητες αυξηθεί. Αντίθετα, πιο κρίσιμος είναι ο χρόνος που αφιερώνεται για αληθινά έντονη άσκηση, ακόμα κι αν είναι λίγος. Σε όσα παιδιά ασκούνταν έντονα για πάνω από επτά λεπτά τουλάχιστον τη μέρα, τα οφέλη για την υγεία τους ήσαν σαφώς καλύτερα.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξυπνα ρούχα παρακολουθούν τις λειτουργίες του οργανισμού


Σώζουν ακόμα και ζωές.
Μπλούζες που προειδοποιούν όταν η καρδιά δεν χτυπά σωστά, στηθόδεσμοι που εντοπίζουν καρκινικά κύτταρα στον μαστό, ζώνες που προειδοποιούν ότι ο ασθενής κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία του και να πέσει, είναι μερικά από τα ρούχα υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσουν οι επιστήμονες.

Τα έξυπνα ρούχα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, παρακολουθούν τις λειτουργίες του οργανισμού και σώζουν ακόμα και ζωές. Κάποια κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο, άλλα χρησιμοποιούνται μόνο σε νοσοκομεία, ενώ πολλά είναι αυτά που δοκιμάζονται και θα βγουν στην αγορά του χρόνου.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Ελβετία σχεδίασαν ένα φανελάκι που βοηθά στην καταπολέμηση του πόνου στον αυχένα, την πλάτη και τη μέση και διορθώνει την κακή στάση.

Ο ασθενής το φορά για 24 ώρες και αυτό καταγράφει τις κινήσεις μέσω των ειδικών αισθητήρων που περιέχει. Μετά το παραλαμβάνουν οι ειδικοί και αναλύουν τα δεδομένα για να εντοπίσουν ποιες λάθος κινήσεις κάνει ο ασθενής.

Στη συνέχεια, το ξαναφορά και όταν τις επαναλαμβάνει αυτό τον ειδοποιεί μέσω δόνησης για να τις διορθώσει.

Το παντελόνι για την ακράτεια που σχεδιάζουν στο Ουρολογικό Ινστιτούτο του Μπρίστολ στην Αγγλία, θα βγει στην αγορά του χρόνου. Μέσω των ηλεκτρονικών αισθητήρων που ενεργοποιούνται όταν τους ακουμπήσει υγρό, προειδοποιεί τον ασθενή έτσι ώστε να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση δημοσίως.

Τον περασμένο μήνα, επιστήμονες στην Αμερική ανακοίνωσαν ότι κατασκεύασαν στηθόδεσμο που εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού. Διαθέτει αισθητήρες, οι οποίοι εντοπίζουν τη διαφορά στη θερμοκρασία και τη ροή του αίματος στον ιστό που περιβάλλει καρκινικά κύτταρα. Αυτές οι διαφορές προκαλούνται από τους κακοήθεις όγκους.

Αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά του χρόνου παρότι, όπως αναφέρει ο Ρότζερ Ντόμπσον στη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», άλλοι επιστήμονες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του.

Ενα θαυματουργό φανελάκι σχεδίασαν ειδικοί στη Βρετανία, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται σε καρδιοπαθείς. Το φορούν όσοι περιμένουν να κάνουν επέμβαση για βηματοδότη, παλαιό ή νέο, ή να αλλάξουν την μπαταρία του.

Αυτό καταγράφει τους παλμούς της καρδιάς και όταν διαπιστώσει ανωμαλία παράγει ηλεκτρικά ερεθίσματα, τα οποία διεγείρουν την καρδιά και την επαναφέρουν στη σωστή λειτουργία.

Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ έφτιαξαν μία φωτογραφική μηχανή για ασθενείς με προβλήματα μνήμης και άνοια. Τη φορούν γύρω από τον λαιμό και αυτή φωτογραφίζει συνέχεια ανά 30 δευτερόλεπτα.

Απεικονίσεις του εγκεφάλου έχουν δείξει ότι όταν ο ασθενής κοιτά τις εικόνες, ενεργοποιούνται νευρικά κύτταρα σε περιοχές που ελέγχουν τη μνήμη. Και μόνο αυτό το γεγονός βελτιώνει μακροπρόθεσμα τη μνήμη και την ανάκτησή της. Η κάμερα πωλείται έναντι 375 ευρώ στο ίντερνετ.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα αζήτητα χιλιάδες κατεψυγμένα έμβρυα


Γονείς δεν τα αναζητούν καθώς μπορεί να έχουν χωρίσει ή ακόμα και να έχουν πεθάνει.
Στα αζήτητα παραμένουν χιλιάδες κατεψυγμένα έμβρυα στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα γονιμοποιημένα ωάρια που έχουν «παραχθεί» κατά τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα οποία καταψύχονται ώστε να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από το ζευγάρι.

Ο νόμος ορίζει ως μέγιστη διάρκεια κρυοσυντήρησης των εμβρύων τα πέντε χρόνια, χρόνος που σε πολλές περιπτώσεις έχει ήδη παρέλθει, με αποτέλεσμα οι μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να πρέπει να προχωρήσουν στην καταστροφή τους. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, απαιτείται σχετική απόφαση της Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ενός φορέα που... έχει διαλυθεί από το 2010.

«Υπάρχουν χιλιάδες κατεψυγμένα έμβρυα για τα οποία έχει παρέλθει η πενταετία και δεν ξέρουμε τι θα γίνουν», λέει χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής κ. Θέμης Μαντζαβίνος, ο οποίος έχει επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας. «Δεν τα αναζητούν οι γονείς, καθώς μπορεί να έχουν κάνει ήδη παιδί, μπορεί να έχουν χωρίσει ή ακόμα και να έχουν πεθάνει. Δυστυχώς, είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Σύμφωνα με τον νόμο, η διάρκεια κρυοσυντήρησης των γονιμοποιημένων ωαρίων είναι τα πέντε έτη, με δυνατότητα παράτασης της διάρκειας φύλαξης για άλλα πέντε έτη μετά κοινή έγγραφη αίτηση των συζύγων ή συντρόφων προς την Τράπεζα Κρυοσυντήρησης.

Μετά την πάροδο των παραπάνω προθεσμιών, το γενετικό υλικό είτε διατίθεται για ερευνητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς είτε καταστρέφεται με απόφαση της Αρχής κατόπιν αιτήσεως της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης.

Πολλά ζευγάρια δεν υπογράφουν για παράταση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν μπορούν καν να εντοπίσουν τους γονείς. Καθώς όμως η Αρχή έχει διακόψει τις εργασίες της, τα κατεψυγμένα έμβρυα «συσσωρεύονται» στις κλινικές χωρίς ουδείς να μπορεί να δώσει μία λύση.

Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή ελαιόλαδου και πατάτας στην Ξάνθη


Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου.
Διανομή ελαιολάδου απευθείας από παραγωγούς του Πύργου και πατάτας από παραγωγούς της Άνω Βροντούς, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στην Ξάνθη με πρωτοβουλία της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης. Η διανομή, αυτή τη φορά, θα γίνει στην είσοδο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου για την καλύτερη διευκόλυνση των πολιτών από τις 9.30 το πρωί και μέχρι τις 2 μ.μ.

Ελαιόλαδο

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή σε όλες τις προηγούμενες πρωτοβουλίες της Κίνησης, τις διαμαρτυρίες συμπολιτών που δεν κατάφεραν να αγοράσουν επαρκείς ποσότητες αλλά και τις εξαιρετικές, ομολογουμένως, εντυπώσεις από το προϊόν, η νέα διανομή θα γίνει από τον ίδιο παραγωγό και την ίδια παρτίδα που είχε διανεμηθεί την Άνοιξη. Σημειώνεται ότι κατά τη προηγούμενη επίσκεψη των παραγωγών ελήφθησαν δείγματα, τα οποία ελέγχθηκαν στο Χημείο του Κράτους, με εντυπωσιακά αποτελέσματα για την ποιότητα του ελαιολάδου, που είναι κατηγορίας «εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου», δηλαδή της ανώτερης ποιοτικά κατηγορίας, χωρίς οποιεσδήποτε προσμείξεις.

Θα διατίθεται σε μεταλλική συσκευασία των 5 κιλών έναντι 15 ευρώ, όπως και την προηγούμενη φορά, μετά την αποδοχή από τον παραγωγό, του αιτήματός μας να διατηρήσει την τιμή, παρά την αύξηση των 0,75 που παρατηρείται στην αγορά ελαιολάδου.

Πατάτες

Οι πατάτες προέρχονται, επίσης, από τον ίδιο παραγωγό που διέθεσε στην τελευταία διανομή 20 τόνους με άριστες εντυπώσεις. Θα διατίθενται σε συσκευασία των 22 κιλών έναντι 10 ευρώ/σακί, επίσης μετά τη θετική του στάση και τη μείωση του συνήθους ποσοστού κέρδους.

Ξεκίνησε η παραγγελιοδοσία

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, ανοίγει η ηλεκτρονική βάση παραγγελιών στη διεύθυνση http://epoxa.bplaced.net/ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Όμως διευκρινίζεται ότι θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για όλους όσους δεν έχουν πρόσβαση στον διαδύκτυο ή δεν γνώριζαν για την παράδοση ή επιθυμούν παραπάνω ποσότητες από αυτές που παρήγγειλαν. Επιβάλλεται όμως για όλους τους υπόλοιπους να δώσουν τις παραγγελίες τους ηλεκτρονικά ώστε να βοηθήσουν τους παραγωγούς να έχουν εικόνα της ζήτησης.

Η πρωτοβουλία της Κίνησης συνεχίζεται με στόχο να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες των οικογενειών της τοπικής μας κοινωνίας που βιώνουν τη δυσχέρεια της οικονομικής κρίσης αλλά και να υπενθυμίσει στους συμπολίτες ότι η αλληλεγγύη είναι ο δρόμος για την διέξοδο από τις τρομακτικές επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινότητα όλων μας. Δεν έχει σκοπό να ανταγωνιστεί τους ντόπιους επαγγελματίες-συμπολίτες μας που χειμάζονται επίσης από τον κρίση και είναι φθηνότεροι από τα μεγάλα μάρκετ, αλλά να δημιουργήσει μια παρέμβαση στην αγορά που διαμορφώνεται κυρίως από ολιγοπωλιακές πρακτικές μεγάλων αλυσίδων, ώστε τα βασικά είδη διατροφής να διατηρούν λογικές τιμές.

Έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες επαφές για την παράδοση χωρίς μεσάζοντες για αλεύρι, ρύζι, φακές και φασόλια, με βάση τα αιτήματα των πολιτών στην ιστοσελίδα της Κίνησης. Περισσότερα στα τηλέφωνα των Εθελοντών της Κίνησης: 6944173010 - 6947261417 - 6944729569 - 6944413976 - 6973824308


Πηγή: http://www.xanthipress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άλλοι 25.000 υπάλληλοι στην εφεδρεία


Έγγραφο ντοκουμέντο αποκαλύπτει τις κρυφές απαιτήσεις της τρόικας.
Είκοσι πέντε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους από πανεπιστήμια, σχολεία, νοσοκομεία, δήμους και περιφέρειες έχει στο στόχαστρο της η τρόικα ενόψει της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Η εφημερίδα Πρώτο Θέμα φέρνει στο φως ντοκουμέντο με το οποίο αποδεικνύεται ότι οι 12.000 δημοτικοί υπάλληλοι ήταν μόνο η αρχή. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμένουν να υπάρχει ρητή διαβεβαίωση στη συμφωνία ότι κάποιοι από αυτούς τους δημοσίους υπαλλήλους δεν θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.

Όπως αναφέρει το υπηρεσιακό προσχέδιο που έχουν στα χέρια τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι «Η κυβέρνηση τοποθετεί 25.000 δημοσίους υπαλλήλους σε εφεδρεία το 2013, με τους μισούς από αυτούς μέχρι τα μέσα του έτους. Το υπό μετάθεση προσωπικό μπορεί να παραμείνει για διάστημα μέχρι ένα έτος με μειωμένο μισθό, ενώ αναζητούν νέα απασχόληση και εκ νέου κατάρτιση».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα λόγοι που... μου αρέσει η οικονομική κρίση


Για όσους βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.
1. Μου αρέσει που όταν λέω για αύξηση στο αφεντικό μου δεν με αγριοκοιτάζει πια, αλλά λιώνει στα γέλια. Άσε που έδιωξε μερικούς που δε μου άρεσε η φάτσα τους.

2. Μου αρέσει που πολλοί φίλοι μου μετανάστευσαν για καλύτερο μέλλον, γιατί έτσι θα έχω extra προορισμούς διακοπών στο εξωτερικό.

3. Μου αρέσει που ακρίβυνε η βενζίνη και χρησιμοποιώ λιγότερο το αυτοκίνητο. Γιατί αυτό σημαίνει ότι θα το έχω περισσότερα χρόνια και κάνω καλό και στην καρδιά μου, αφού περπατάω περισσότερο. Άσε που όταν πάμε βόλτα με τους φίλους μου όλοι πια τσοντάρουν για βενζίνη ενώ παλιά > έκαναν τον «Κινέζο».

4. Μου αρέσει που τα καφενεία έχουν γεμίσει άνεργους επιστήμονες με 2 μεταπτυχιακά. Πλέον πας για ουζάκι και αντί για μπάλα συζητάς για μαύρες τρύπες τουλάχιστον!

5. Μου αρέσει που το μέλλον της χώρας είναι αβέβαιο, γιατί σε όλους μας έλειπε λίγο πολύ η περιπέτεια στη ζωή μας.

6. Μου αρέσει που βλέπω αυτούς που αποταμίευαν τόσα χρόνια να χάνουν τα λεφτά τους, γιατί νιώθω καλύτερα που εγώ τα χάλαγα πάντα μέχρι τελευταίο ευρώ και τώρα από «σπάταλος» έγινα «προνοητικός», γιατί τουλάχιστον πρόλαβα και τα χάρηκα.

7. Μου αρέσει που αν πω ότι δουλεύω 2 φορές τη βδομάδα με κοιτούν με συμπάθεια και μου λένε κουράγιο, ενώ πιο παλιά σκεφτόντουσαν «Ρε τον τεμπέλη».

8. Μου αρέσει που θα έχω και γω μία ιστορία πόνου και δυστυχίας να λέω στις επόμενες γενιές για το παρελθόν της χώρας, όπως εμείς ακούγαμε για Χούντα και Κατοχή.

9. Μου αρέσει ο καφές που κερδίζω στο τάβλι με φιλαράκια γιατί αποτελεί το 2% του μισθού μου, που σημαίνει ότι σε 50 παρτίδες έχω βγάλει έναν μισθό.

10. Μου αρέσει που είμαι σίγουρος πλέον ότι οι γυναίκες δεν με θέλουν για τα λεφτά μου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ-Ύποπτο site για τρίχρονα



Υπάρχει ιστοσελίδα για παιδιά, ηλικίας από 3 έως 5 ετών, στην οποία την ώρα που το παιδί παίζει, ντύνοντας μια κούκλα για παράδειγμα, εμφανίζεται σε ζωντανό χρόνο κάποιος επιτήδειος που του μιλάει και το παροτρύνει σε διάφορες πράξεις. Είναι σοκαριστικό!

Το περιέγραψε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης μιλώντας νωρίτερα στη ΝΕΤ για την παιδική πορνογραφία. Ο κ. Σφακιανάκης είπε ότι αυτό ακριβώς το θέμα ερευνά η υπηρεσία, μετά από πρόσφατες καταγγελίες.

Για το ειδεχθές θέμα της παιδικής πορνογραφίας ο κ. Σφακιανάκης είπε με σιγουριά ότι στην Ελλάδα δεν παράγεται υλικό παιδικής πορνογραφίας, αλλά διακινείται.







Διαβάστε περισσότερα...

Περικοπές επιδομάτων παιδιών με αναπηρίες


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ.

Την απρόσκοπτη και ίση πρόσβαση των παιδιών με αναπηρίες στους δημόσιους χώρους παιγνιδιού διεκδικούν οι γονείς παιδιών με εγκεφαλική ή άλλου είδους παράλυση. Ο παγκύπριος σύνδεσμος «Αγκαλιά Ελπίδας» ξεκινά εκστρατεία για τα δικαιώματα των παιδιών να απολαμβάνουν το παιγνίδι στα δημόσια πάρκα. Με ανακοίνωσή του, ο σύνδεσμος εκφράζει τη λύπη που νιώθουν οι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά με εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις, καθώς, όπως διαπιστώνουν, στις πόλεις και στα χωριά της Κύπρου, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν οργανωθεί πολλοί δημόσιοι παιδότοποι, εντούτοις δεν έχει ληφθεί πρόνοια για παιγνίδια, στα οποία θα μπορούν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση και παιδιά με αναπηρίες.

«Το παιγνίδι αποτελεί βασικό συστατικό για την παιδική ζωή. Ακόμα και τα συνθετικά της λέξης παιγνίδι, φανερώνουν την τεράστια σημασία που διαδραματίζει το παιγνίδι στη ζωή ενός παιδιού. Μέσα από το παιγνίδι το παιδί μπορεί να μάθει, να ανακαλύψει, να κοινωνικοποιηθεί, να απολαύσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, έχοντας τη συγκεκριμένη φιλοσοφία και πεποίθηση, η Αγκαλιά Ελπίδας ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο: «Όλοι μαζί για Δικαίωμα στη ζωή, πρόσβαση στο παιγνίδι», με σκοπό να ενημερώσει τις Δημοτικές Αρχές, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές, όπως και τα Μ.Μ.Ε. και το κυπριακό κοινό για την ανάγκη πρόνοιας ειδικών υπαίθριων παιχνιδιών για παιδιά με αναπηρία, καθώς επίσης και τη μέριμνα συμπερίληψης τουλάχιστον 10% του προϋπολογισμού καθε χώρου για κατάλληλα παιχνίδια για παιδιά με αναπηρία.

Περικοπές επιδομάτων

Εξάλλου, η Παγκύπρια Οργάνωση «Αγκαλιά Ελπίδας» γονέων και φίλων παιδιών με εγκεφαλικές και άλλες αναπηρίες, βλέποντας την πρόθεση του κράτους για μείωση των αναπηρικών και άλλων επιδομάτων των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού και ιδιαίτερα την κατάργηση των επιδομάτων των παιδιών με αναπηρία, εκφράζει την αγανάκτησή της και σημειώνει τα εξής:

«Είναι αδιανόητο για ένα κράτος που θέλει να λέγεται Ευρωπαϊκό, το οποίο μάλιστα έχει τη συμβατική υποχρέωση της Συνθήκης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, να αποφασίζει χωρίς διάλογο και κοινωνική συναίνεση και κατά παράβαση της παραγράφου της Συνθήκης «τα Άτομα με Αναπηρία πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τις πολιτικές και τα προγράμματα, περιλαμβανομένων εκείνων που τους αφορούν άμεσα».


Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά δώρα και συντάξεις


Καμία αλλαγή στην καταβολή των συντάξεων και του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχου, όπως ξεκαθάρισε πριν από λίγο στο πρωινό του Mega ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε ότι από τον Ιανουάριο οι πληρωμές θα γίνονται στο τέλος του μήνα.

Δείτε το βίντεο.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς "υγεία" οι νεόπτωχοι


Σε δύο κατηγορίες έχουν χωριστεί οι Ελληνες ασθενείς: στους ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, και σε αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους και κατ' επέκταση την ασφαλιστική τους κάλυψη και αδυνατούν να πληρώσουν προκειμένου να νοσηλευτούν.

Οσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία είναι αποκλεισμένοι από το ΕΣΥ, από το σύστημα δηλαδή που ιδρύθηκε για να εξυηρετεί όλο τον κόσμο που χρήζει ιατρικής και νοσηλευτικής βοήθειας, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης.

Εν έτει 2012 τίποτε δεν θεωρείτε δεδομένο. Στο ΕΣΥ νοσηλεύονται πλέον όσοι μπορούν να πληρώσουν. Οι υπόλοιποι βρίσκουν τις πόρτες κλειστές και γι' αυτό καταφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία. Μέχρι σήμερα, μάλιστα, έχουν καταφύγει περισσότερα από 1.500 άτομα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

16.000 άποροι στην Ξάνθη


Συλλέγουν τρόφιμα και ρουχισμό για άπορους και παρέχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ξάνθη σε μια προσπάθεια ανακούφισης των άπορων οικογενειών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται δραματικά.

Ήδη ο αριθμός των άπορων οικογενειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων στην Ξάνθη ξεπερνά τις 16.000 ευρώ, τη στιγμή που το ποσοστό των ανέργων, επί του ενεργού πληθυσμού, αγγίζει το 50%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακα για ανασφάλιστους


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σήμερα η δράση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στα πλαίσια της δράσης «Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία».

Σήμερα, στον Ιερό Ναό του Αγ Χαραλάμπους στα Ιλίσια, συγκεντρώθηκαν 18 σάκοι με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό σε μια συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου που συνεχίζει, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Αττικής, για τη συγκέντρωση φαρμάκων που προορίζονται για ανασφάλιστους πολίτες. Η συλλογή φαρμάκων που ξεκίνησε τον Ιουνιο 2012, στα πλαίσια της δράσης Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία, πραγματοποιείται τώρα στις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με μεγάλη προσέλευση όλων των ενοριτών και όλων των κατοίκων της κάθε γειτονιάς.

Αποτέλεσμα, η συγκέντρωση ως τώρα συνολικά περισσότερων από 200.000 φαρμάκων που διατίθενται Τρίτη και Πέμπτη στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής για ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που δημιουργήθηκε από τον, αποτελεί την πρότυπη δομή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Αττική που άνοιξε το δρόμο σε όλη την Ελλάδα για τη στήριξη τι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων ασθενών.

Οι 18 μεγάλοι σάκοι με φάρμακα μετεφέρθησαν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, Σεβαστουπόλεως 113, Αμπελόκηποι και παρελήφθησαν από εθελοντές για να ακολουθήσει διαλογή και περαιτέρω κατηγοριοποίηση τις επόμενες μέρες.

Στη συλλογή φαρμάκων παρευρέθησαν ο Προϊστάμενος του Ναού Πάτερ Γεώργιος και ο Πατερ Παναγιώτης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης, ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κος Δήμτσας, πλήθος εθελοντών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και των εθελοντών του Ναού.

"Στο διάστημα Ιουνίου-Νοεμβρίου χιλιάδες συμπολίτες μας προσέφεραν σε κάθε πλατεία, σε κάθε δήμο, φάρμακα για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Το μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και είμαστε περήφανοι για αυτό. Ασθενείς ανασφάλιστοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα που τα χάρισαν κάποιοι συμπολίτες τους, είτε γιατί τα δώρισαν είτε γιατί έχασαν τους δικούς τους συγγενείς και τα προσφέρουν για να σωθούν οι συνάνθρωποί τους. Ο Αρχιεπίσκοπος κκ Ιερώνυμος Β, η ΑΠΟΣΤΟΛΗ και η κάθε ενορία της Αρχιεπισκοπής για αυτό αγωνίζεται: για να έχει ο διπλανός μας ό,τι έχουμε κι εμείς." δηλωσε ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κος Δήμτσας

Το μήνυμα "Ανησυχούμε για τους ασφαλισμένους - Διασφαλίζουμε τους ανασφάλιστους" απέστειλε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Πατούλης, ο οποίος τόνισε: "Σήμερα δώσαμε το ΠΑΡΟΝ μιας άλλης Ελλάδας στη νεα εποχή που ξεκινά για τους έλληνες πολίτες. Η εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικής συνταγογράφησης που ισχύει από σήμερα, με βάση τη δραστική ουσία, αποτελεί βαρύ επιστημονικό ατόπημα διότι απομακρύνει την ευθύνη της θεραπείας από το γιατρό και μπορεί να αποβεί μοιραία για την υποτροπή της νόσου, τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τελικά τη ζωή του ασφαλισμένου ασθενή. Σήμερα, στον Ιερό Ναό του Αγ Χαραλάμπους συλλέξαμε μεγάλης αξίας φάρμακα, μεταξύ των οποίων και μονοκλωνικά αντισώματα, βιολογικούς παράγοντες, ινσουλίνες κα υψηλού κόστους. Όλοι οι ανασφάλιστοι ασθενείς που είναι αποκλεισμένοι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μπορούν να έρθουν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής να εξεταστούν από τους γιατρούς εθελοντές μας και να λάβουν δωρεάν το φάρμακό τους. Δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος. Προσπαθούμε να σώσουμε από το θάνατο ανθρώπινες ζωές. Έστω και μία να σωθεί, θα έχει εκπληρωθεί η αποστολή μας".



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα θεραπεία με λέιζερ θα σώσει χιλιάδες από την τύφλωση


Στο στάδιο δοκιμών έχει φθάσει η έρευνα.
Αυστραλοί επιστήμονες βρίσκονται στο στάδιο δοκιμών που -αν στεφθούν από επιτυχία- θα σώσουν από την τύφλωση εκατοντάδες χιλιάδες Αυστραλούς.

Το Ίδρυμα «Eye Research Australia» πρόκειται να δοκιμάσει σε 300 άτομα το νέο σύστημα θεραπείας με λέιζερ που έχει σχεδιαστεί ώστε να επιβραδύνει ή, ακόμη και να αντιστρέφει, την ατροφία των μυών του ματιού που προκαλεί το γήρας και που σταδιακά οδηγεί στην τύφλωση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, 856.000 άτομα, άνω των 50 χρόνων στην Αυστραλία, παρουσιάζουν πρώιμα συμπτώματα της ασθένειας, χωρίς αυτό να σημαίνει, τονίζουν οι ερευνητές, ότι θα χάσουν όλοι την όρασή τους.

Οι ερευνητές οι οποίοι συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, για τη νέα ανακάλυψη ζητούν άτομα από τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ να πάρουν μέρος στις δοκιμές.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πονοκέφαλο προκαλούν οι μαθηματικές ασκήσεις


Σύμφωνα με μελέτες ειδικών από το πανεπιστήμιο του Σικάγου.
Το άγχος που προκαλεί η επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο ακριβώς στο σημείο που τον διεγείρει ένα ερέθισμα που προκαλεί πόνο, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές μελέτες που έκαναν ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Σικάγου. Έτσι, οι επιστήμονες κατέληξαν για ποιον λόγο όταν πρόκειται να επιλύσει κάποιος μαθηματικές ασκήσεις εμφανίζει υπερένταση, στρες και τελικά πονοκέφαλο.

Χρησιμοποιώντας ειδικές τομογραφίες, οι ειδικοί κατάφεραν να καθορίσουν τις περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν κάποιος έχει έντονο στρες επειδή πρόκειται να επιλύσει μία άσκηση μαθηματικών. Οι περιοχές αυτές είναι οι ίδιες με αυτές που ενεργοποιούν την απειλή για σωματική βία.

«Για όσους έχουν στρες με τα μαθηματικά, η αναμονή επίλυσης μιας άσκησης ενεργοποιεί τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν προκαλείται σωματικός πόνος, όπως για παράδειγμα ένα κάψιμο στο χέρι», εξηγεί η Σιαν Μπέιλοκ, καθηγήτρια Ψυχολογίας και ειδική στο στρες που προκαλούν τα μαθηματικά, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία δημοσιεύουν τα Νέα, οι επιστήμονες μελέτησαν 14 ενηλίκους που φερόταν ότι έχουν άγχος των μαθηματικών, όπως φάνηκε μέσα από τις μαρτυρίες τους και από ένα τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν. Ολοι τους γενικά δεν ήταν άτομα που είχαν ιδιαίτερο στρες στην καθημερινότητά τους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ειδική εξέταση της Λειτουργικής Μαγνητικής Απεικόνισης Εγκεφάλου (fMRI), η οποία χρησιμοποιείται τόσο για έρευνες σχετικά με τις λειτουργίες του εγκεφάλου όσο και ως μέθοδος απεικόνισης για τους εγκεφάλους ασθενών ή ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

Μάλιστα η εξέταση fMRI έγινε τη στιγμή που κλήθηκαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη να επιλύσουν ασκήσεις μαθηματικών. Επιπλέον, εκείνη τη στιγμή τους έδειχναν και κάποιο κομμάτια από παζλ το οποίο απεικόνιζε αναγραμματισμένες λέξεις και θα έπρεπε να εκτιμήσουν εάν η λέξη αυτή ήταν σωστή ορθογραφικά όταν θα έβαζαν τα γράμματα στη σωστή σειρά.

Οι μαγνητικές τομογραφίες επιβεβαίωσαν τις αρχικές υποψίες των ειδικών: η προετοιμασία για την επίλυση μιας μαθηματικής άσκησης για κάποιους ανθρώπους είναι τόσο επώδυνη όσο και ο φυσικός πόνος, καθώς στην εξέταση φάνηκαν καθαρά ποια σημεία ενεργοποιούνται.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακάλυψαν τον τρόπο να περνά γρηγορότερα ο χρόνος


Εξηγούν γιατί η αίσθηση του χρόνου αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες.
Μια νέα κατανόηση του πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται τον χρόνο, θα μπορούσε κάποια μέρα να επιτρέψει στους επιστήμονες να διαχειριστούν την αίσθηση που έχουμε γι’αυτόν.

Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, η χρονομέτρηση στον εγκέφαλο είναι αποκεντρωμένη, πράγμα που σημαίνει ότι τα διαφορετικά νευρωνικά κυκλώματα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το χρόνο σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Η διαπίστωση αυτή εξηγεί ίσως γιατί η αίσθηση του χρόνου που έχουμε αλλάζει υπό διαφορετικές συνθήκες όπως, για παράδειγμα, όταν περνάμε καλά ή βρισκόμαστε υπό πίεση.

Στο πλαίσιο της μελέτης, δύο ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στη Μινεάπολη, εκπαίδευσαν μακάκους να εκτελούν εργασίες, οι οποίες απαιτούσαν να κινούν τα μάτια τους μεταξύ δύο κουκκίδων σε τακτά διαστήματα του ενός δευτερολέπτου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια, κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 100 νευρώνες στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κίνηση των ματιών και διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα αυτών των νευρώνων επηρέαζε την κίνηση τους.

Για την ακρίβεια, όσο πιο αργή ήταν η μείωση της δραστηριότητας των νευρώνων τόσο περισσότερο υπερεκτιμούσαν οι μακάκοι τη διάρκεια ενός δευτερολέπτου, με αποτέλεσμα να κινούν πιο αργά τα μάτια τους, ενώ όσο ταχύτερος ήταν ο ρυθμός μείωσης τόσο λιγότερο κινούσαν τα μάτια τους πριν τελειώσει ο χρόνος, υποτιμώντας ουσιαστικά τη διάρκεια του δευτερολέπτου.

Τα αποτελέσματα του πειράματός τους υποδεικνύουν ότι, μια μέρα, οι επιστήμονες μπορεί να είναι σε θέση να χειριστούν την υποκειμενική εμπειρία του περάσματος του χρόνου, πειραματιζόμενοι με τις νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλό μας.

Επιπλέον παρέχουν μία εξήγηση ως προς το γιατί η αίσθηση του πόσος χρόνος έχει περάσει, είναι καθαρά υποκειμενική. Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο βρίσκεται υπό πίεση, επηρεάζεται το ποσό των χημικών ουσιών, όπως η αδρεναλίνη, στον εγκέφαλο, γεγονός που έχει επιπτώσεις και στη νευρωνική δραστηριότητα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Τζέφρι Γκόουζ, επικεφαλής ερευνητή της μελέτης, οποιαδήποτε αλλαγή στον ρυθμό της δραστηριότητας αυτής, ευθύνεται για τη διαφορετική αίσθηση της ώρας και του χρόνου γενικότερα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένδειξη αυξημένου κινδύνου για καρδιοπάθεια η φαλάκρα


Δανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 39%.
Μπορεί η φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού να περνάει απαρατήρητη από πολλούς ανθρώπους, ωστόσο, μία νέα μελέτη υποδηλώνει πως μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Δανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας αυξάνεται κατά 39% και ο κίνδυνος εμφράγματος κατά 57% όταν ένας άνθρωπος έχει τρία ή τέσσερα από τα «σημάδια» που ακολουθούν: φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού, «υποχώρηση» της τριχοφυΐας στους κροτάφους, πτύχωση στον λοβό του αυτιού και συσσώρευση λίπους γύρω από τα βλέφαρα.

Η μελέτη βασίσθηκε σε 10.885 εθελοντές, οι οποίοι είχαν ηλικία άνω των 40 ετών όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 35 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 3.401 κρούσματα καρδιοπάθειας και 1.708 εμφράγματα.

Οι 5.828 από τους εθελοντές ήταν άνδρες και οι 5.057 γυναίκες. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά τα δύο φύλα, ανακάλυψαν ότι η τριχόπτωση στις γυναίκες δεν σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ωστόσο, από τους 737 άνδρες που παρουσίαζαν υποχώρηση των μαλλιών στους κροτάφους, οι 82 έπαθαν έμφραγμα, γεγονός που σημαίνει ότι διέτρεχαν κατά 40% υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους δεν είχαν παρουσιάσει αυτού του είδους την αλλαγή στο τριχωτό της κεφαλής τους.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως όσο μεγαλύτερη είναι η βιολογική ηλικία, τόσο εντείνεται η συσχέτιση των τεσσάρων «σημαδιών» του γήρατος με τα καρδιολογικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, στους άντρες ηλικίας 70-79 ετών, το 45% όσων είχαν και τις τέσσερις ενδείξεις εκδήλωσε καρδιοπάθεια, έναντι του 31% σε όσους δεν είχαν κανένα από τα τέσσερα.

Στην ερώτηση πώς είναι όμως δυνατόν να σχετίζονται τα τέσσερα αυτά σημάδια με την καρδιολογική υγεία, οι επιστήμονες απαντούν ότι η φαλάκρα σχετίζεται με την υψηλή τεστοστερόνη που σχετίζεται και με τα καρδιολογικά προβλήματα, ενώ μπορεί να οφείλεται στην μειωμένη παροχή αίματος στους θυλάκους των τριχών – που με τη σειρά της κάλλιστα μπορεί να προκαλείται από την φτωχή κυκλοφορία.

Όσον αφορά τις πτυχώσεις στα αυτιά, αυτές θεωρούνται επακόλουθο δυσμορφιών στα αιμοφόρα αγγεία – και αν παρουσιαστούν στα αυτιά, μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν και στις αρτηρίες της καρδιάς.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικού συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς.


Διαβάστε περισσότερα...

Ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο


H νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013 είναι ευνοική για οικογένειες χωρίς παιδιά δεδομένου ότι εισοδήματα μέχρι 9.000 δεν θα καταβάλλουν κανέναν φόρο.

Ωστόσο ο νέος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων είναι πολυπλοκότερος και αρκετοί φορολογούμενοι θα αναγκαστούν τη βοήθεια λογιστή για να συμπληρώσουν τη δήλωση τους (των εισοδημάτων του 2013).

Το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελείται από 148 σελίδες και παρουσιάζεται ολόκληρο. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνεται και η φορολόγηση του εφάπαξ ωστόσο στο τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη αυτή θα έχει αφαιρεθεί. Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

Μισθωτοί – Συνταξιούχοι

Η νέα κλίμακα έχει τρία κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα. Το πρώτο κλιμάκιο εκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή φόρου 21%, δεύτερο κλιμάκιο ξεκινά από τα 25.001 ευρώ και φθάνει μέχρι τις 48.000 ευρώ με συντελεστή 36% και το τρίτο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 48.000 με συντελεστή 45%.

Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται και αντικαθίσταται με σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που προκύπτει με βάση τη νέα κλίμακα θα μειώνεται κατά ένα ποσό σταθερής έκπτωσης ύψους 1.950 ευρώ. Στην περίπτωση που κάποιος καλείται να πληρώσει φόρο 800 ευρώ και δικαιούνται έκπτωση 1.950 ευρώ, δεν θα λαμβάνει το υπόλοιπο ποσό σε επιστροφή φόρου απλά ο φόρος θα μηδενίζεται. Στα εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Το νέο σύστημα οδηγεί σε ελαφρύνσεις εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για μεγαλύτερα εισοδήματα. Ωστόσο οι οικογένειες με παιδιά θα επιβαρυνθούν από το νέο σύστημα λόγω της κατάργησης των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων.

Αποδείξεις.

Το σύστημα των αποδείξεων αλλάζει. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις αξίας μέχρι ποσού 25% του ετησίου εισοδήματός τους, εφόσον το εισόδημα αυτό είναι μέχρι 42.000 ευρώ. Αν το εισόδημα υπερβαίνει το όριο αυτό, οι αποδείξεις που υποχρεούνται να μαζέψουν πρέπει να έχουν συνολική αξία 10.500 ευρώ (το 25% των 42.000 ευρώ). Όσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν πέναλτι φόρου 21% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετησίου δηλωθέντος ή ετησίου τεκμαρτού εισοδήματος.

Εισοδήματα από τα ενοίκια

Από 1-1-2013 τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς με ειδική κλίμακα που θεσπίζεται. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται τρία κλιμάκια με συντελεστές 10%, 30% και 45%. Οσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ευνοούνται από το νέο καθεστώς και θα καταβάλουν λιγότερους φόρους στο ελληνικό δημόσιο.Οσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια άνω των 60.000 ευρώ θα φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή. Σήμερα τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή προστίθενται στα εισοδήματα από τη μισθωτή εργασία ή το ελευθέριο επάγγελμα και φορολογούνται συνολικά.

Η νέα κλίμακα για τα εισοδήματα από ενοίκια διαμορφώνεται ως εξής:

0-12.000 συντελεστής 10%

12.000- 60.000 συντελεστής 30%

60.000 και άνω συντελεστής 45%

Παράδειγμα:

Σήμερα μισθωτός λαμβάνει εισοδήματα από την εργασία του ύψους 18.000. Παράλληλα έχει εισοδήματα από ενοίκια 7.000 ευρώ. Το σύνολο του φορολογητέου εισοδήματος ανέρχεται στα 25.000 ευρώ (18.000+7.000). Το ποσό αυτό θα φορολογηθεί με την κλίμακα φορολογία εισοδήματος. Ο τελικός φόρος θα ανέλθει στα 3.670 ευρώ.

Με το νέο σύστημα ο ανωτέρω μισθωτός θα φορολογηθεί ξεχωριστά για τα εισοδήματα από την εργασία και τα ενοίκια.

Συγκεκριμένα το εισόδημα ύψους 18.000 ευρώ θα φορολογηθεί με την νέα κλίμακα (τρία κλιμάκια) και τα εισοδήματα ύψους 7.000 ευρώ με την κλίμακα που αναφέρεται παραπάνω.

Ειδικότερα για τα εισοδήματα από την μισθωτή εργασία ο φόρος ανέρχεται στα 3.780 ευρώ (18.000 χ 21%) .Από το ποσό αυτό όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα ρεπορτάζ θα αφαιρεθούν 1.950 ευρώ (σταθερή έκπτωση φόρου αντί για αφορολόγητο όριο) . Ο τελικός φόρος ανέρχεται για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στα 1.830 ευρώ.

Για τα εισοδήματα από ενοίκια ο φόρος θα ανέλθει στα 700 ευρώ (7.000 χ 10%). Συνολικά θα καταβάλει στην εφορία και από τις από δύο πηγές εισοδήματος φόρο ύψους 2.530 ευρώ. Δηλαδή προκύπτει όφελος 1.140 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα καθαρά τους κέρδη θα φορολογηθούν με κλιμακωτούς συντελεστές 26% και 33% Ειδικότερα:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματός τους με συντελεστές:

-26% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ.

-33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.

Με την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης, όσοι ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 55.000 ευρώ θα καταβάλουν υψηλότερους φόρους Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίες με εισοδήματα 15000 ευρώ σήμερα πληρώνει φόρο 1.290 ευρώ, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται σε 3.900 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει έξτρα φόρο 2.660 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν μέχρι τρεις εργοδότες ή τα ακαθάριστά τους έσοδα προέρχονται σε ποσοστό 75% από ένα μόνο εργοδότη θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Διαβάστε ολόκληρο το Φορολογικό Νομοσχέδιο.



Διαβάστε περισσότερα...

33.388 αιτήσεις για το πετρέλαιο


Σε ικανοποιητικό βαθμό προχωρά, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστηματων, η πρώτη εβδομάδα της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, μέχρι την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 15:00 το μεσημέρι, είχαν υποβληθεί 33.388 αιτήσεις, εκ των οποίων 27.460 είχαν εγκριθει.

«Κατά τις πρώτες ημέρες εκκίνησης της εφαρμογής έχουμε δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα πολιτών που ζητούν διευκρινίσεις, γεγονός που καταδεικνύει την θετική ανταπόκριση του κόσμου» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης«Ενα από τα πιο βασικά προβλήματα που έχουν ανακύψει αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος που έχουν ήδη παραγγείλει πετρέλαιο θέρμανσης" τόνισε ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας "προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της εφαρμογής που θα έχει μεγαλύτερη λειτουργικότητα και θα είναι πιο εύχρηστο στο κοινό».

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική εφαρμογή καταβολής επιδόματος θέρμανσης ούτως ώστε να υποβάλουν αιτήσεις όσοι καταναλώσουν εφέτος πετρέλαιο θέρμανσης.

Εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο Taxis θα καταβάλλεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης (0,28 ευρώ/λίτρο) στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και πληροφόρηση σχετικά με το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 2104803131 και να επισκέπτονται την ηλεκτρονική εφαρμογή στο web site της Γ.Γ.Π.Σ www.gsis.gr.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Και όμως! Δεν παχαίνουν...


Θεωρούνται παχυντικές και «απαγορευτικές». Ωστόσο, μπορείς να τις απολαύσεις αν ακολουθήσεις τις συμβουλές που σου δίνουμε!

Παγωτό

Το παγωτό είναι μια τροφή που περιέχει ζάχαρη, λιπαρά και αρκετές θερμίδες. Σύμφωνα όμως με μια Σουηδική έρευνα, τα άτομα που καταναλώνουν μια μερίδα γαλακτοκομικού προϊόντος όπως το παγωτό, πήραν λιγότερο βάρος από εκείνα που δεν κατανάλωναν καθόλου. Το λινολεϊκό οξύ που υπάρχει στο λίπος είναι η αιτία. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι η ποσότητα που δεν πρέπει να ξεπερνά τις δυο μπάλες (μετρίου μεγέθους) ημερησίως. Προτίμησε παγωτά χωρίς πολλά extra και γαρνιτούρες. Οι οικογενειακές συσκευασίες μπορεί να σε ξεγελάσουν και να φας περισσότερο, ενώ στο ατομικό παγωτό μπορείς να ελέγξεις ακόμα και τις θερμίδες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία. Ένα παγωτό με 250 θερμίδες είναι μια ιδανική λύση ώστε να συνδυάσεις απόλαυση και μέτρο.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες, ανοίγει την όρεξη και γενικά θεωρείται υπεύθυνο για πολλές παθήσεις. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι τόσο βλαβερό όσο ακούγεται, αρκεί να ξέρεις τι πίνεις και πόσο πίνεις. Μια γερμανική μελέτη έδειξε πως το κόκκινο κρασί, εξαιτίας μιας ουσίας που λέγεται ρεσβερατρόλη, προστατεύει από την παχυσαρκία και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Αρκεί βέβαια να περιορίζεσαι στα 1-2 ποτήρια την ημέρα. Γενικά είναι προτιμότερο να καταναλώνεις αλκοόλ κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό. Επίσης απέφυγε γλυκά ποτά και κοκτέιλ που περιέχουν ζάχαρη. Περιορίσου στα σκέτα ποτά χωρίς αναψυκτικά, αλλά με σκέτο πάγο ή σόδα.

Έτοιμα φαγητά

Το κακό με τα έτοιμα-συσκευασμένα φαγητά είναι πως δεν μπορείς να ελέγξεις την ποιότητα τους, αλλά και τις θερμίδες που περιέχουν. Όλοι μας όμως έχουμε βρεθεί στην ανάγκη να φάμε κάτι έτοιμο. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να φτιάξεις ένα σάντουιτς μόνη σου. Προτίμησε να βάλεις μέσα υλικά όπως μαύρο ψωμί, μαρούλι, τόνο, ψητά λαχανικά και αυγό. Αν σου αρέσουν οι πίτες, αγόρασε μια σπανακόπιτα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στην Αμερική, η σπανακόπιτα περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ορεκτικά

Όλοι μας μπαίνουμε στον πειρασμό να παραγγείλουμε ορεκτικά, ειδικά αν επισκεφτούμε ένα ελληνικό ταβερνάκι. Οι τηγανιτές πατάτες, το σαγανάκι και τα πιάτα με πολλές σάλτσες σίγουρα σου δίνουν πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά. Προτίμησε να ξεκινήσεις με σαλάτες, και ορεκτικά της σχάρας όπως το χταπόδι. Γενικά είναι καλό να αποφεύγεις τα πολλά ορεκτικά διότι συνήθως τρως πολύ χωρίς να χορτάσεις. Περιορίσου με την παρέα σου σε 2-3 ορεκτικά και το κυρίως πιάτο.

Πρωινό ξενοδοχείου

Όταν πας διακοπές και στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ένα πλούσιο πρωινό, πέφτεις στην παγίδα να τρως πολύ. Το μάτι βλέπει το μπουφέ και θέλει να τα φάει όλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πιάτο σου να θυμίζει βουνό και οι θερμίδες που καταναλώνεις να είναι υπερβολικά πολλές. Μια καλή λύση είναι να συνδυάζεις τις υγιεινές με τις «ανθυγιεινές» τροφές. Μαζί με το κέικ, φάε και ένα γιαούρτι, ενώ το πιο σημαντικό είναι να μη βάζεις πάνω από δυο διαφορετικά είδη τροφής στο πιάτο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...