Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Προσωρινή απαγόρευση κυνηγιού από το ΣτΕ


Είχε προσφύγει η Ζωοφιλική- Οικολογική Ένωση κατά απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με προσωρινή διαταγή της προέδρου το Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Αγγελικής Θεοφιλοπούλου απαγορεύθηκε προσωρινά πανελλαδικά το κυνήγι για όλα τα είδη των θηραμάτων.

Αναλυτικότερα, η κ. Θεοφιλοπούλου ανέστειλε προσωρινά την από 19.7.2013 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα της θήρας κατά την κυνηγετική περίοδο 2013-2014.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει η Ζωοφιλική - Οικολογική Ένωση Ελλάδος και ζητεί να ανασταλεί και να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Η Ένωση υποστηρίζει στην αίτησή της ότι η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, που άρχισε ιδιαίτερα πρώιμα την 20η Αυγούστου 2013 και λήγει υπερβολικά παρατεταμένα την 28η Φεβρουαρίου 2014 βλάπτει την αναπαραγωγική ικανότητα όλων των ειδών της άγριας πανίδας, ενώ παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο η αποδημία τους.

Η Ένωση αναφέρει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί, όπως απαιτεί η νομοθεσία, ειδική έρευνα για την επίδραση των χρονικών ορίων (έναρξη και λήξη) της κυνηγετικής περιόδου επί της αναπαραγωγικής ικανότητας της άγριας πανίδας, τόσο των απολύτως προστατευμένων όσο και των θηρευσίμων ειδών, αλλά και επί της προστασίας της μεταναστεύσεως των αποδήμων πτηνών.

Ακόμη, η Ένωση, υπογραμμίζει ότι η υπουργική απόφαση επικαλείται μια «επικαιροποιημένη δήθεν» μελέτη την οποία όμως ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου την γνωρίζουν, αλλά και πέρα από όλα αυτά ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, καθώς στηρίζεται σε παλαιά μελέτη και όχι νέα που να αφορά την τρέχουσα κυνηγητική περίοδο όπως απαιτεί η νομοθεσία και η νομολογία.

Όμως, σύμφωνα με την Ένωση, παράνομα η λήξη της θήρας γίνεται κλιμακωτά, ενώ έπρεπε η ημερομηνία της λήξης να είναι κοινή για όλα τα είδη. Δηλαδή δεν έπρεπε η λήξη της θητείας του κυνηγιού της πετροπέρδικας να είναι 15.12.2013, του φασιανού την 31.12.2013, του λαγού την 10.1.2014, του αγριόχοιρου την 20.1.2014, της νησιώτικης πέρδικας την 15.12.2013, αλλά για όλα τα είδη να υπάρχει μια ημερομηνία λήξης της θήρας.

Ακόμη, υπογραμμίζει η Ένωση, είναι παράνομη η εν λόγω υπουργική απόφαση, καθώς η κυνηγητική δραστηριότητα κατά τα τέλη του καλοκαιριού και μέχρι 15 Οκτωβρίου συμπίπτει με τον αναπαραγωγικό κύκλο των πτηνών, τόσο των θηρευσίμων, όσο και των προστατευομένων, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου αρχίζει η μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών.

Παράλληλα, δεν λαμβάνεται υπόψη στην επίμαχη υπουργική απόφαση ότι κατά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ούτε όμως υπάρχει πρόβλεψη απαγόρευσης της θήρας για τις 264 περιοχές που έχουν προταθεί να ενταχθούν στο προστατευτικό δίκτυο Νatura 2000.

Η Ένωση αναφέρει ακόμη, ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, τη Σύμβαση της Βόννης, κοινοτικές οδηγίες, την ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως και την νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τέλος, η προσωρινή διαταγή της κ. Θεοφιλοπούλου ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής που έχει καταθέσει η Ένωση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Η φορολογία των ακινήτων έχει πλήξει τη μεσαία τάξη»


Επίθεση σε Στουρνάρα από ΠΟΜΙΔΑ.

«Με τη δήλωσή του ότι με το σχέδιο νόμου για τη διπλή φορολογική καταλήστευση της αστικής ακίνητης περιουσίας "θα πληρώσει και η Εκάλη", ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας δυστυχώς χθες έβγαλε το μανδύα του τεχνοκράτη και φόρεσε και αυτός τον γνωστό και πολυφορεμένο μανδύα του λαϊκισμού, προσπαθώντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι η ρύθμιση είναι δίκαιη γιατί θα επιβαρύνει τις «ελίτ» της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε σημερινή της ανακοίνωση.

«Η πραγματικότητα, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες πολίτες και θα όφειλε να αναγνωρίζει και ο κ. υπουργός των Οικονομικών, είναι ότι η φορολογία των ακινήτων έχει πλήξει άγρια, σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτα, τη μεσαία τάξη. Και η φορολογική επιβάρυνση το 2014 θα είναι ακόμα υψηλότερη σε σχέση με το 2013, ιδιαίτερα για τους κατόχους της απαξιωμένης και ξενοίκιαστης αστικής περιουσίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΜΙΔΑ.

Επίσης, η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι «ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει πολύ καλά ότι η ρύθμιση που προετοιμάζει για τη Βουλή, την οποία υπερασπίζεται με τόσο πάθος, δεν είναι αυτή της αυτοτελούς φορολόγησης κάθε ακινήτου, που είχε ορθά ο ίδιος προτείνει προ μηνών, αλλά μια άλλη παράλογη και κραυγαλέα αντισυνταγματική, αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν από τους πολιτικούς της περιφέρειας. Πιέσεις όλων αυτών που κατάφεραν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να ελαφρύνουν την επιβάρυνση των ψηφοφόρων τους μεταθέτοντας τα βάρη που τους αναλογούν στα συνήθη «κορόιδα», δηλαδή τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αστικής ακίνητης περιουσίας της χώρας, που βαφτίστηκαν συλλήβδην από το κ. υπουργό «κάτοικοι Εκάλης». Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει τέλος ότι αν η «ελίτ των εισοδηματιών της Εκάλης» παραμένει αφορολόγητη, την ευθύνη γι' αυτό τη φέρουν οι μηχανισμοί του ίδιου του υπουργείου του».



Διαβάστε περισσότερα...

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν η φαρμακοποιός και οι 2 συγκατηγορούμενοί της


Φέρονται ότι διακινούσαν ναρκωτικά χάπια στην Αττική.

Στη φυλακή οδηγήθηκαν μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 26ης τακτικής ανακρίτριας η 39χρονη φαρμακοποιός και οι δύο συγκατηγορούμενοί της στην υπόθεση της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών φαρμάκων. Και οι τρεις συνελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας και επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τη φαρμακοποιό, που διατηρούσε φαρμακείο στον Πειραιά, και τους θεωρούμενους ως συνεργούς της, έναν 60χρονο συνταξιούχο και έναν 30χρονο υπήκοο Αλγερίας, η ομάδα δρούσε την τελευταία εξαετία διακινώντας παράνομα ναρκωτικά σκευάσματα στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές του Παγκρατίου και του Βύρωνα. Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί, περιλαμβάνει αδικήματα όπως αυτά της διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ η 39χρονη αντιμετωπίζει επιπλέον τις κατηγορίες της απάτης και της πλαστογραφίας.

Οι αρχές έφθασαν στα ίχνη της ομάδας έπειτα από πληροφορίες που φέρεται να έδωσε ο 30χρονος κατηγορούμενος ο οποίος υπέδειξε για διακίνηση ναρκωτικών χαπιών τον 60χρονο, κάτοικο Βύρωνα. Έπειτα από παρακολούθηση, εντοπίστηκε ο 60χρονος, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν 7.700 χάπια. Ο συνταξιούχος οδήγησε τους αστυνομικούς στη φερόμενη ως αρχηγό και συντονίστρια της όλης δραστηριότητας, φαρμακοποιό. Η γυναίκα συνελήφθη επ' αυτοφώρω με προσημειωμένα χρήματα που της παρέδωσε ο 60χρονος συνεργάτης της για περίπου τρεις χιλιάδες χάπια.

Στο φαρμακείο της, σύμφωνα με τη δικογραφία, οι επιθεωρητές των υπηρεσιών Υγείας εντόπισαν δεκάδες σκευάσματα χωρίς ταινίες γνησιότητας πολλά εκ των οποίων είτε ήταν ληγμένα είτε είχαν παραποιημένη ημερομηνία λήξης, αλλά και πλήθος παράτυπων μονόγραμμων συνταγών που ανέγραφαν ποσότητες σκευασμάτων μεγαλύτερες από το επιτρεπόμενο όριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 60χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστήριξε ενώπιον της ανακρίτριας ότι ένας γιατρός -που φέρεται να κατονόμασε- είναι το πρόσωπο που τον έφερε σε επαφή με την 39χρονη συγκατηγορούμενή του. Φέρεται επίσης να παρέδωσε στη δικαστική λειτουργό πιστοποιητικά για προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας των οποίων κάνει χρόνια χρήση ναρκωτικών χαπιών.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα γενική συνέλευση την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών


Αναστολή της υπουργικής απόφασης ζητούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος.

Αναστολή της κοινής υπουργικής απόφασης περί διαθεσιμότητας, άρση των πειθαρχικών διώξεων, κατάργηση των καταστάσεων διαθεσιμοτήτων αλλά και πολιτική απόφαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με την οποία θα εξασφαλίζεται ότι δεν θα χαθεί καμία θέση, ζητούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με όσα δήλωσε μέλος της Ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων.

«Ζητάμε διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις. Καλούμε τον υπουργό σε διάλογο για το καλό του πανεπιστημίου» τόνισε ο Ζαχαρίας Τριγάζης, μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης του ΕΚΠΑ κατά την οποία αποφασίστηκε η προκήρυξη νέας απεργίας για Τετάρτη και Πέμπτη.

Οι απεργοί επισημαίνουν ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει πάνω στο δικό τους πλαίσιο αρχών.

Σημειώνεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση. Αύριο θα έχουν συνάντηση με τον πρύτανη του Ιδρύματος Θεοδόση Πελεγρίνη, ενώ θα επιδιώξουν να συναντηθούν και με τον κ. Αρβανιτόπουλο.



Διαβάστε περισσότερα...

Σοκαριστική γυμνή διαμαρτυρία στην Ισπανία


Φιλόζωοι της οργάνωσης «AnimaNaturalis» εναντιώθηκαν στις γούνες.

Γυμνοί κλεισμένοι σε ένα γιγάντιο κλουβί και γεμάτοι με αίμα, διαμαρτυρήθηκαν εχθές στη Βαρκελώνη οι ακτιβιστές της οργάνωσης «AnimaNaturalis» που εναντιώνονται στο εμπόριο από γούνες ζώων.

Δεκάδες μέλη της οργάνωσης των φιλόζωων συμμετείχαν στη σοκαριστική ομολογουμένως ενέργεια, στην πλατεία San Giacomo προσπαθώντας να τραβήξουν την προσοχή της κοινής γνώμης στην βία που υπόκεινται τα ζώα από τον άνθρωπο.

«Δεν έχει καμία λογική να βγάζεις το δέρμα και να σκοτώνεις ζώα για τη γούνα τους, την ώρα που η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να παράγει προϊόντα με άλλους τρόπους» είπε η Aïda Gascón, αρχηγός των AnimaNaturalis.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικη συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα


Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στις 19:30.

Εκδήλωση με τίτλο «Χριστουγέννων μουσικές Ανατολής- Δύσης», διοργανώνουν στις 3 Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και ο Ι. Ν Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ερμηνεύουν η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, ο Βυζαντινός Χορός Ψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Εκκλησιαστικός Χορός του Ι. Ν Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών.

Ι.Ν Αγίου Παντελεήμονος
Ώρα: 19.30



Διαβάστε περισσότερα...

Σε ομηρία ελληνορθόδοξες καλόγριες


Στα χέρια ανταρτών της Συρίας έχουν πέσει σύμφωνα με πληροφορίες καλόγριες ελληνορθόδοξου μοναστηριού αλλά και ορφανά παιδιά που φιλοξενούνται στο μοναστήρι.

Δείτε το βίντεο από τη Δημόσια Τηλεόραση




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάνεται το εξάμηνο;


Στα άκρα οδηγείται η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αφού το ακαδημαϊκό εξάμηνο δείχνει να χάνεται οριστικά μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων για νέα 48ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

Δείτε το βίντεο από το Mega




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άδωνις: Τι θα κάνουμε με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ


Δεν θα γίνει καμία απόλυση υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο του STAR, ενώ σε ότι αφορά τους γιατρούς είπε ότι όσοι δεν ενταχθούν στο νέο σύστημα θα παίρνουν ουσιαστικά 2.000 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί ένας μήνας περιθώριο από τη στιγμή που θα πάρει στα χέρια το πόρισμα για την αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ.

«Καταρχάς δεν θα υπάρξει καμία απόλυση του λοιπού υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Αυτοί θα περάσουν, όλοι, μέσω της 15νθημερης κινητικότητας και διαθεσιμότητας στην πρωτοβάθμια υγείας που σχεδιάζουμε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, επεσήμανε , «υπάρχει πρόβλημα με τους ειδικευμένους γιατρούς γιατί σε κανένα άλλο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσες ειδικότητες στην πρωτοβάθμια».

«Το πόρισμα της αξιολόγησης θα μου παραδοθεί την Παρασκευή. Δεν έχει νόημα να ταλαιπωρούν τον κόσμο ενώ δεν έχουμε πάρει το πόρισμα», συνέχισε και κάλεσε για ακόμη μια φορά τους γιατρούς να σταματήσουν την απεργία.

«Ένας γιατρός που ενδεχομένως δεν θα μπει στο σύστημα μετά την αξιολόγηση θα του δώσουμε το δικαίωμα να είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ και να πάρει 200 επισκέψεις το μήνα. Δηλαδή ο απολυμένος θα παίρνει 2.000 το μήνα. Μπορώ να σας πω ότι σήμερα στην πατρίδα μας έχουμε ανθρώπους σε πολύ δεινότερη θέση» είπε ο υπουργός Υγείας.

Δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο κλεισίματος του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε: «Δεσμεύομαι ότι από τις 6 Δεκεμβρίου που θα πάρω το πόρισμα έχουμε αποφασίσει με τον κ. Μπέζα να δώσουμε ένα μήνα περιθώριο όπου δεν θα γίνει απολύτως τίποτα , αρκεί οι γιατροί να προσέλθουν στο διάλογο». «Για να ισχύσουν όλα αυτά θα πρέπει οι γιατροί να σταματήσουν την απεργία και να παύσουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο και να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη επεσήμανε ότι «μπορούμε να αναλάβουμε διάφορα μέτρα, πριν φτάσουμε στην επίταξη». «Τέτοιου είδους μέτρα είναι το έσχατο και όχι το πρώτο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε το πρώτο απόσπασμα της συνέντευξης του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη




Δείτε το δεύτερο απόσπασμα της συνέντευξης του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη



Τέλος, σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του STAR για τις εικόνες ντροπής σε ΚΑΤ και Σισμανόγλειο ο κ. Γεωργιάδης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στα νοσοκομεία, ωστόσο υπάρχουν και θετικά, όπως είπε. Ενώ, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για τους βασικούς χώρους του νοσοκομείου.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνες ντροπής στα νοσοκομεία


Ο διευθυντής δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Βορείου Τομέα Αθηνών παρουσιάζει ένα βίντεο-ντοκουμέντο που δείχνει τις τριτοκοσμικές συνθήκες σε δύο μεγάλα νοσοκομεία, το ΚΑΤ και το Σισμανόγλειο. Το Star έκανε αυτοψία στα δύο συγκεκριμένα νοσοκομεία με την κάμερα να καταγράφει εικόνες ντροπής.

Δείτε το βίντεο από το Star




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτή της Τέχνης από σήμερα στο Μοναστηράκι


Εκδηλώσεις έως το τέλος του μήνα με ελεύθερη είσοδο.

Μια μεγάλη γιορτή της Τέχνης, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα, με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, μουσική, θεατρικά δρώμενα, ομιλίες και διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες, οργανώνει η Τεχνόσφαιρα- Σύλλογος Ελλήνων Εικαστικών και Πολιτισμικών Δημιουργών-, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, από τις 2 έως τις 31 Δεκεμβρίου, στην Πλατεία Μοναστηρακίου.

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει:

4 εβδομαδιαίες ομαδικές εκθέσεις εικαστικών:

1η 2-8/12/2013

2η 10-17/12/2013

3η 19-24/12/2013

4η 26-31/12/2013

2 εβδομαδιαίες ατομικές ή μικτές ομαδικές έως 8 άτομα:

1η 10-17/12/2013

2η 26-31/12/2013

2 εβδομαδιαίες ομαδικές χειροτεχνών:

1η 2-8/12/2013

2η 10-17/12/2013

και 2 τριήμερες ομαδικές χειροτεχνών:

1η 22-23-24/12/2013

2η 29-30-31/12/2013

Μια ομαδική από 2-31/12/2013 επίτιμων μελών της «Τεχνόσφαιρας»

(Αράπης Βασίλειος, Γεώργας Σπύρος, Μηναριτζόγλου Μιχάλης, Στρατής Γιάννης κ.α.)

Τις δύο τελευταίες Κυριακές του έτους θα πραγματοποιηθούν δημοπρασίες με έργα των εικαστικών & χειροτεχνών μελών του συλλόγου «Τεχνόσφαιρα», και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 19:00 από την Αντιδημάρχου Οικονομικών και Πολεοδομίας Αθηνών Έυα Κοντοσταθάκου και τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Ιδρύματος Αστέγων Δήμου Αθηναίων Νίκο Κόκκινο.

Πλατεία Μοναστηρακίου : Ερμού 95
Ώρες λειτουργίας: 10.00-22.00
Είσοδος ελεύθερη



Διαβάστε περισσότερα...

"Όχι" των δημάρχων σε διόδια στη Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο


Στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών κατά της δημιουργίας νέων σταθμών διοδίων στη Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο, και κατά της σχεδιαζόμενης αύξησης του αντιτίμου στα διόδια των Αφιδνών, προχωρούν οι δήμαρχοι Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, Διονύσου, Ιωάννης Καλαφατέλης και Ωρωπού, Ιωάννης Οικονομάκος.

Οι τρεις δήμαρχοι, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, ζήτησαν να παραβρεθούν στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την «Κύρωση των Συμφωνιών Τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων και ρύθμιση συναφών θεμάτων» προκειμένου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Επίσης, αποφάσισαν να ενημερώσουν βουλευτές, κόμματα, φορείς, ΜΜΕ και τους πολίτες των δήμων τους.

Όπως σημειώνουν «σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της, οι πολίτες δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με ένα επιπλέον ποσό στις αναγκαίες και καθημερινές μετακινήσεις τους». Το θέμα να συζητηθεί εκ νέου έως την Τετάρτη στα δημοτικά συμβούλια των τριών δήμων και αναμένεται να αποφασιστεί σειρά κινητοποιήσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση δέκα χρόνια μετά το θάνατο του Ηρακλή


Δέκα χρόνια συμπληρώνονται την Πέμπτη από το θάνατο του Ηρακλή Μαραγκάκη. Ο άτυχος νέος έχασε τη ζωή του από πυρά ειδικού φρουρού.

Οι φίλοι και γενικά οι οπαδοί του ΟΦΗ πραγματοποιούν την Τετάρτη συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης, τιμώντας τη μνήμη του Ηρακλή, δέκα χρόνια μετά το αιματηρό περιστατικό που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη της Κρήτης.

Στην ανακοίνωσή τους, οι οπαδοί του ΟΦΗ τονίζουν:

"Τι και αν πέρασαν 10 χρόνια, από το μυαλό μας και την καρδιά μας δεν έφυγες ποτέ. Άλλαξαν πολλά πράματα από τότε, κρίμα που δεν είσαι εδώ, να τα γευτούμε και να τα αντιμετωπίσουμε παρέα. Γιατί;; Για το «καπετανιλίκι» ενός ανεκπαίδευτου δημόσιου υπάλληλου.

Τέλος πάντων, προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Είμαστε ράτσα μαθημένοι στις πίκρες και τις δυσκολίες. Την Πέμπτη, λοιπόν, συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη μέρα που κάποιοι αποφάσισαν να σε πάρουν από την παρέα μας και τις κερκίδες μας.

Το χρέος το δικό μας είναι να μην αφήσουμε κανένα πολίτη του Ηρακλείου, της Κρήτης και ένα παραπάνω Ομιλίτη, να σε ξεχάσει.

Έχουμε χρέος να ενημερώσουμε και τις νέες γενιές για το ποιος ήτανε ο Ηρακλής Μαραγκάκης.

Την Τετάρτη, λοιπόν, 04/12,η ομάδα σου και ομάδα μας, ο ΟΦΗ, δίνει ένα κρίσιμο ματς για το κύπελλο Ελλάδας.

Καλούμε, λοιπόν, όλο τον κόσμο που δεν ξεχνάει και τιμάει κάποια πράματα, να δώσει στις 15.00 ώρα το παρών στην πλατεία Κορνάρου, όπου και θα ξεκινήσουμε πορεία / διαμαρτυρία για το «Γεντί Κουλέ».

Προειδοποιούμε, οποιοσδήποτε θελήσει να καπηλευτεί την πορεία, να δώσει πολιτική χροιά ή να δημιουργήσει προβλήματα θα πάρει πόδι και θα έχει μπελάδες. Απλά και όμορφα….

Κατεβαίνουμε, για να τιμήσουμε το φίλο, συνοπαδό, συμπολίτη Ηρακλή Μαραγκάκη και τίποτα παραπέρα. Παράλληλα, θα υπάρξει μία ενημέρωση για το ποιος ήταν ο ΗΡΑΚΛΗΣ, το πως ζήσαμε όλοι εμείς εκείνες τις ώρες/μέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία του, αλλά και κάποιες ενέργειες οπαδικού και κοινωνικού περιεχομένου, που πρόκειται να ακολουθήσουν από τη ΘΥΡΑ 4.

Όποιος νιώθει και καταλαβαίνει 5 πράματα να είναι εκεί λοιπόν.

ΗΡΑ ΖΕΙΣ…. Τα αδέρφια σου κ φιλαράκια σου από την ΘΥΡΑ 4".




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το θαύμα της ζωής


Παρακολουθείστε μέσα σε 4 λεπτά, όσα συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα, επί 9 μήνες. Από τη στιγμή που θα γονιμοποιηθεί το ωράριο, μέχρι τη στιγμή που το βρέφος θα είναι έτοιμο να βγει από την κοιλιά της μητέρας του.

Δείτε σε μια απίστευτη απεικόνιση του Έλληνα καθηγητή Αλέξανδρου Τσιάρα, πως διαιρούνται τα κύτταρα, πως σχηματίζεται ο εγκέφαλος, τα μάτια, τα χεράκια, τα γεννητικά όργανα του εμβρύου και πως το μωράκι όταν βγαίνει, "τινάζει" τα ποδαράκια του για να βοηθήσει τη μητέρα στις εξωθήσεις.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προβλήματα θέρμανσης στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης


Για την έλλειψη θέρμανσης και τη «δυσανάλογα μεγάλη» περικοπή της σίτισης των σπουδαστών (μετά την μεταφορά δύο τμημάτων του ΑΤΕΙΘ στο ΤΕΙ Σερρών) διαμαρτύρεται μεταξύ άλλων, με ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι η έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης (ο σχετικός διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος) δυσχεραίνει το έργο διδασκαλίας στις αίθουσες, στα εργαστήρια, στα γραφεία και τη διαβίωση των διακοσίων φοιτητών που διαμένουν στην εστία.

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο του ΑΤΕΙΘ διαμαρτύρεται για την έλλειψη διδακτικού προσωπικού, εξαιτίας της φετινής περικοπής μεγάλου αριθμού επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών και των θέσεων μονίμων που δεν καλύφθηκαν, ενώ καταγγέλλει επιχειρούμενη «ποινικοποίηση» των «ειρηνικών αγώνων» του ΤΕΙ για το σχέδιο «Αθηνά» (που είχε εκφραστεί, μεταξύ άλλων, με τις κινητοποιήσεις στα διόδια των Μαλγάρων).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφιακό γραμματόσημο από τα ΕΛΤΑ


Tο φυσικό γραμματόσημο στην ψηφιακή εποχή εισάγουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), δίνοντας, σήμερα, στην κυκλοφορία τη νέα αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων, με τίτλο «Από το φυσικό στο ψηφιακό ταχυδρομείο» όπου απεικονίζεται, για πρώτη φορά σε ελληνικό γραμματόσημο, γραμμωτός κώδικας τεχνολογίας δύο διαστάσεων (QRC).



Σκανάροντας το γραμματόσημο της κλάσης 0,72 ευρώ, ο κάτοχός του συνδέεται με το εταιρικό site των ΕΛΤΑ και έχει στο κινητό τηλέφωνο όλες τις πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, διευθύνσεις καταστημάτων, ωράριο λειτουργίας και παροχή υπηρεσιών e-shop.

«Επιχειρώντας ηγετικά, σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό, σε μία αγορά ουσιαστικά απελευθερωμένη και με οξείς οικονομικές πιέσεις, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επιλέγουν να επενδύσουν στο μέλλον, σε τεχνολογικές υποδομές, υπηρεσίες και εξοπλισμούς νέας γενιάς, με στόχο τη μετάβαση του ταχυδρομείου στην επόμενη μέρα. Το ψηφιακό ταχυδρομείο είναι πλέον ανάγκη επιτακτική και η ελληνική ταχυδρομική επιχείρηση δεν θα μπορούσε παρά να ενσωματώσει τις σύγχρονες τεχνολογικές επιταγές, με στόχο την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας και της μέγιστης δυνατής απόδοσης των υπηρεσιών» αναφέρει η διοίκηση των ΕΛΤΑ σε σχετική ανακοίνωσή της.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποια πλασματικά έτη μπορείτε να αναγνωρίσετε έως το τέλος του 2013


Επιλογές από επτά κατηγορίες πλασματικών ετών μπορούν να κάνουν οι ασφαλισμένοι για να συμπληρώσουν χρόνο ασφάλισης που τους λείπει και να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις του 2010. Μάλιστα για μητέρες με ανήλικο παιδί σε ΔΕΚΟ-Τράπεζες, η συνταξιοδότηση μπορεί να γίνει και χωρίς όριο ηλικίας με προϋποθέσεις του 2010.

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπουργείο Υγείας: Αυτά πρέπει να ξέρετε για τα γενόσημα


Απαντήσεις σε 5 βασικά ερωτήματα για τη χρήση γενοσήμων φαρμάκων δίνει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, με αφορμή τις πρόσφατες αμφισβητήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των αντιγράφων ή γενοσήμων φαρμάκων.

1ον Τι είναι τα γενόσημα φάρμακα (ή αντίγραφα) πως και που παράγονται;

Τα γενόσημα είναι φαρμακευτικά σκευάσματα που παράγονται μετά τη λήξη της «πατέντας» των πρωτοτύπων φαρμάκων (περίπου μία δεκαετία μετά την πρώτη κυκλοφορία των αντίστοιχων πρωτοτύπων).

Περιέχουν την ίδια δραστική, φαρμακευτική ουσία και έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα πρωτότυπα φάρμακα.

Συνήθως, οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν πρωτότυπα φάρμακα, παράγουν και γενόσημα. Στη χώρα μας παράγονται και εξάγονται πολλά γενόσημα φάρμακα από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, που αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους και ανταγωνιστικούς κλάδους της βιομηχανίας μας.

Είναι σύνηθες, ότι μετά τη λήξη της πατέντας, παράγονται περισσότερα από ένα γενόσημα φάρμακα από διαφορετικές φαρμακοβιομηχανίες, τα οποία αντιστοιχούν στην ίδια δραστική ουσία και έχουν την ίδια φαρμακολογική ή κλινική δράση.

2ον Πως κατοχυρώνεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των γενοσήμων φαρμάκων στη χώρα μας;

α) στη χώρα μας κυκλοφορούν τα ίδια γενόσημα που χρησιμοποιούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, μετά από ένα αυστηρό σύστημα εγκρίσεων και ελέγχων, από τις ευρωπαϊκές αρχές ή/και τον ΕΟΦ.

β) όλα τα φάρμακα, πρωτότυπα ή γενόσημα μπορούν να παρουσιάσουν παρενέργειες, σε ένα αριθμό ατόμων, που υποχρεωτικά αναφέρονται στις ενδείξεις τους και επισημαίνονται από τις υποδείξεις του θεράποντος ιατρού.

γ) Δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα ασφάλειας από τα γενόσημα, μέσω του εθνικού συστήματος φαρμακοεπαγρύπνισης στη χώρα μας.

δ) Ο ΕΟΦ, όπως και όλοι οι άλλοι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί Φαρμάκων, πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς και καθολικούς ελέγχους στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης των φαρμάκων (από τις μονάδες παραγωγής έως τα φαρμακεία), στη βάση των Ευρωπαϊκών απαιτήσεων και προτύπων.

3ον Γιατί είναι φθηνότερα τα γενόσημα φάρμακα σε σχέση με τα πρωτότυπα;

Τα πρωτότυπα φάρμακα έχουν υψηλότερες τιμές από τα γενόσημα, διότι στο κόστος παραγωγής τους περιλαμβάνονται υψηλές δαπάνες από επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογία και στις κλινικές μελέτες, που απαιτούνται πριν από τη χρήση μιας νέας δραστικής ουσίας ή των διαφόρων φαρμακοτεχνικών μορφών της.

Γι αυτούς τους λόγους, άλλωστε, υφίσταται και το δεκαετές καθεστώς «προστασίας» για τα πρωτότυπα φάρμακα.

Τα γενόσημα φάρμακα αντιθέτως έχουν μικρότερο κόστος παραγωγής, διότι βασίζονται σε ήδη δοκιμασμένη τεχνολογία.

Δεν έχει, επομένως, καμία λογική ή πραγματική βάση ή «παραφιλολογία» περί παραγωγής των γενοσήμων φαρμάκων σε τρίτες χώρες (Ινδία, Κίνα κ.λπ.). Είναι όμως, γεγονός, ότι τρίτες, εκτός Ευρώπης χώρες παράγουν και εξάγουν στην Ευρώπη, δραστικές ουσίες, στη βάση όμως των αυστηρών προδιαγραφών και ελέγχων που θέτουν οι Ευρωπαϊκές Αρχές.

4ον Γιατί το Υπουργείο Υγείας προωθεί την αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων φαρμάκων;

Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ όλων των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, σε ότι αφορά τη χρήση γενοσήμων φαρμάκων. Το ποσοστό χρήσης γενοσήμων ανέρχεται στο 20% περίπου του συνολικού όγκου και φαρμακευτικής δαπάνης, όταν άλλες χώρες με ισχυρές οικονομίες, αγγίζουν το 60% ή και περισσότερο από 60%.

Η αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων φαρμάκων, όταν αυτό είναι εφικτό και ιατρικά επιτρεπτό, μπορεί να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη και να συμβάλλει στη δικαιότερη κατανομή της, δηλαδή στην άμβλυνση των ανισοτήτων πρόσβασης των ασθενών στις διαφορετικές θεραπείες, ειδικά στην παρούσα περίοδο κρίσης και αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών.

Επιπλέον, όμως, η αύξηση της κατανάλωσης των γενοσήμων ευνοεί την Ελληνική παραγωγή και Φαρμακοβιομηχανία.

5ον Μπορούν σε όλες τις περιπτώσεις τα πρωτότυπα φάρμακα να αντικατασταθούν από γενόσημα;

Όχι, διότι δεν υπάρχουν αντίγραφα ή γενόσημα για όλα τα πρωτότυπα φάρμακα. Είναι όμως αναδιαμφισβήτητο το γεγονός, ότι η χρήση περισσότερων γενοσήμων στη χώρα μας, είναι και εφικτή και αναγκαία.

Η αύξηση της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων, ώστε να προσεγγίσουμε την μέση Ευρωπαϊκή ποσοστιαία αναλογία, είναι κατ΄ αρχήν εφικτή, διότι ο Ελληνικός πληθυσμός δεν παρουσιάζει πολύ διαφορετικό νοσολογικό προφίλ από τους άλλους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Δεν συντρέχει, επομένως, κανένας λόγος εμμονής, από την πλευρά του ιατρικού σώματος, σε ακριβά, πρωτότυπα σκευάσματα, αντί των φθηνότερων και εξίσου αποτελεσματικών γενοσήμων.

Κατά δεύτερο λόγο, η αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων, είναι αναγκαία διότι συμβάλλει στην δικαιότερη κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης, εφόσον βελτιώνει την πρόσβαση των ασθενών που έχουν ανάγκη σε πολύ δαπανηρές και εξειδικευμένες θεραπείες.

Στις περιπτώσεις, όμως, που ένας ασθενής με χρόνιο πρόβλημα, είναι «ρυθμισμένος» με ένα συγκεκριμένο σκεύασμα, τόσο στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όσο και στην εφαρμογή των κατευθυντηρίων γραμμών των θεραπευτικών πρωτοκόλλων έχει προβλεφθεί η δυνατότητα παραμονής του στο ίδιο θεραπευτικό σχήμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Καμπάνες» για αδήλωτη εργασία


Πρόστιμα 407.957 ευρώ επεβλήθησαν σε συνολικά 34 επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι επιχειρήσεις μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου με 31 Οκτωβρίου και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες αντιστοιχούν σε 10.550 ευρώ σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία.

Στην Ξάνθη ελέχθησαν συνολικά 33 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούσαν 467 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 8 αδήλωτοι (ποσοστό 1,71%). Στη Ροδόπη ελέχθησαν 45 επιχειρήσεις με 110 εργαζόμενους και 6 αδήλωτους (ποσοστό 5,45%), στον Έβρο ελέχθησαν 40 επιχειρήσεις με 144 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 9 αδήλωτοι (ποσοστό 6,25%). Στην περίπτωση της Καβάλας έγιναν 46 έλεγχοι σε επιχειρήσεις με 114 εργαζόμενους και 4 αδήλωτους (ποσοστό 3,51%), ενώ στη Δράμα ελέχθησαν 58 εργαζόμενοι με 249 εργαζόμενους και 14 αδήλωτους (ποσοστό 5,76%).

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα των ελέγχων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ ελέχθησαν 22 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 34 εντοπίστηκαν να απασχολούν 41 αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 17,04%).

Οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. και σε ορισμένες περιπτώσεις με την συνδρομή της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ. Η πλειοψηφία των ελέγχων είναι κυρίως στοχευμένοι σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, ήτοι επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), , Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες Ασφαλείας (Security), Βιομηχανία Τροφίμων (αρτοποιία, είδη ζαχαροπλαστικής).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο άνθρωπος που μεγάλωσε με τους λύκους


Ο άνθρωπος που μεγάλωσε με τους λύκους και έζησε ανάμεσά τους 12 χρόνια.

Η απίστευτη ιστορία ενός σύγχρονου μόγλη στην Ισπανία.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Ελένη":




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Θεσσαλονίκη έφερε τα... Χριστούγεννα


Τα χριστουγεννιάτικά της "φοράει" σταδιακά η Θεσσαλονίκη, η οποία στις επόμενες μέρες θα αρχίσει να ανάβει τα φώτα των γιορτινών χωριών της και να στολίζει τους δρόμους της, όχι μόνο μέσα στα στενά όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και στις παρυφές του, όπως στον δήμο Λαγκαδά, όπου από την Κυριακή θα κάνουν την εμφάνισή τους ...άγγελοι, παιχνιδιάρικα ξωτικά και ήρωες αγαπημένων παραμυθιών.

Αναλυτικότερα, στον δήμο Λαγκαδά, η 'Αγγέλων Πόλις", που θα εγκαινιαστεί στις 8 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, αναπτύσσεται σε έκταση 20 στρεμμάτων στον μαγευτικό χώρο της Λουτρόπολης, ενώ -παρά τη μειωμένη χρονική διάρκειά της- εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει φέτος πάνω από 100.000 επισκέπτες, έναντι 70.000 πέρυσι και 30.000 το 2011, όπως γνωστοποίησε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Αναστασιάδης.



15.000 μαθητές έχουν 'βάλει πλώρη' για τον Λαγκαδά

Ήδη, πάνω από 15000 μαθητές έχουν προγραμματίσει ένα ταξίδι στον χριστουγεννιάτικο κόσμο του Λαγκαδά, ενώ η διοργάνωση τελεί υπό τη στήριξη του ΥΜΑΘ. Τα "θέλγητρα" της πόλης των αγγέλων, που φέτος λειτουργεί για τρίτη χρονιά, είναι πολλά: θεματικά σπιτάκια -τα σπίτια του Αγίου Βασίλη και του Παραμυθά,των χρωμάτων και των Αγγέλων, το σπίτι της ανακύκλωσης "Eco-Πολις" κι η Ζαχαρούπολη- μουσικές συναυλίες, παιδικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά θεάματα και ένα τρενάκι, που θα μεταφέρει τους επισκέπτες από την κεντρική πλατεία Λαγκαδά μέχρι τον χώρο της Λουτρόπολης. Κι όλα αυτά, εντελώς δωρεάν!

Η δε Παιχνιδοχώρα θα προσφέρει -μεταξύ άλλων- σε μικρά και μεγάλα παιδιά την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια βόλτα με το καρουζέλ, να παίξουν στα συγκρουόμενα, να ...επιβιβαστούν σε ένα μαγικό χαλί, να κάνουν τσουλήθρα, αλλά και -για τους πιο τολμηρούς- μπάντζι τζάμπινγκ, σκοποβολή και αναρρίχηση.

Αν και η είσοδος στο πάρκο είναι δωρεάν, όπως και η συμμετοχή στις συναυλίες και η επίσκεψη στις δραστηριότητες των θεματικών σπιτιών, η τιμή για κάθε παιχνίδι είναι χωριστή και ανέρχεται σε 2 ευρώ. Σύμφωνα όμως με τον κ. Ανστασιάδη, προσφέρονται και ειδικά εκπτωτικά πακέτα για μαθητές, τα οποία έναντι 5 ευρώ ανά παιδί, καλύπτουν συμμετοχή σε δύο παιχνίδια και φαγητό.

Μεταφορά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Μάλιστα, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή θα γίνεται μεταφορά των ενδιαφερόμενων Θεσσαλονικέων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης μέχρι τον Λαγκαδά, τη σύνδεση με τον οποίο εξυπηρετεί και η γραμμή εξπρές 84 του ΟΑΣΘ. Το πρόγραμμα των δρομολογίων θα ανακοινωθεί εγκαίρως στην ιστοσελίδα του δήμου Λαγκαδά.

"Ο Λαγκαδάς απέχει μόλις 15 λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και είναι κομμάτι της πόλης. Τα ιαματικά λουτρά του και τα 47 πανέμορφα χωριά του δήμου, προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για εκδρομές. Στα Λουτρά Λαγκαδά υπάρχει μια μεγάλη έκταση 680 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 20 θα χρησιμοποιηθούν για το πάρκο, αλλά θα υπάρχει μεγάλο φυλασσόμενο πάρκινγκ", υπογράμμισε ο κ.Αναστασιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι πολύ σημαντική είναι φέτος και η συμμετοχή των 180 εθελοντών (έναντι 80 πέρυσι).

Το πρόγραμμα των δωρεάν συναυλιών παρουσίασε από την πλευρά του ο Δημοσθένης Τολίδης, εκπρόσωπος των χορηγών επικοινωνίας, οι οποίες φέτος βοήθησαν και στον σχεδιασμό των εκδηλώσεων και έφεραν τον δήμο σε επαφή με τους καλλιτέχνες. Όπως είπε, στις 15/12 (ώρα 15.00) θα τραγουδήσει ο Γιώργος Τσαλίκης, στις 23/12 (17.00) ο Stan, στις 29/12 (15.00) η Ελένη Φουρέιρα και στις 5/1 (15.00) ο Κώστας Μαρτάκης.

2.014 ευκαιρίες για ένα δωρεάν ταξίδι στον Αστερόκοσμο της ΔΕΘ-HELEXPO

Στο μεταξύ, μια εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη 'πολιτεία' θα ανοίξει τις πύλες της στο χώρο της ΔΕΘ-Helexpo στις 7 Δεκεμβρίου, όπως υπόσχονται οι διοργανωτές. Και το όνομα αυτού... 'Αστερόκοσμος'.

"Θέλοντας να μοιραστεί με τον κόσμο της Θεσσαλονίκης τη δυνατότητα ενός μαγικού χριστουγεννιάτικου 'ταξιδιού', ο 'Αστερόκοσμος' προσφέρει τη δυνατότητα σε 2014 τυχερούς επισκέπτες να κερδίσουν προσκλήσεις δωρεάν εισόδου για το Σάββατο 7 του μηνός. Αρκεί να μπουν στη σελίδα της ΔΕΘ-Helexpo στο facebook (www. facebook.com/Tif.Helexpo, να κάνουν "like" στο σχετικό παιχνίδι του Αστερόσκομου και να απαντήσουν σωστά σε δύο χριστουγεννιάτικες ερωτήσεις”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Περισσότερα για τις εκδηλώσεις της "πολιτείας' στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, θα γνωστοποιηθούν αύριο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που θα δώσει η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξέχασαν χειρουργικό γάντι μέσα σε ασθενή


Η Sharon Birks υποβλήθηκε πριν από ένα μήνα σε υστερεκτομή στο βρετανικό νοσοκομείο Royal Derby. Λίγο μετά την επέμβαση, όμως, άρχισε να μην αισθάνεται καλά και θεώρησε ότι ίσως να έπαθε κάποια λοίμωξη. Οι γιατροί της έκαναν υπέρηχο και της χορήγησαν αντιβιοτικά.

Τρεις μόλις μέρες μετά την επέμβαση, η 42χρονη Birks ανακάλυψε την αιτία της αδιαθεσίας της: αφού αφαίρεσε τον καθετήρα και επισκέφτηκε την τουαλέτα του νοσοκομείου, ανακάλυψε το γάντι.

«Ένιωθα έντονο πόνο στην κοιλιά, σαν κάτι να έχει σφηνώσει στο στομάχι μου. Στην αρχή νόμιζα ότι ίσως να φταίει ο καθετήρας μου. Δεν ένιωθα έτοιμη να γυρίσω σπίτι μου και χαίρομαι που τελικά δεν γύρισα,» αναφέρει η ίδια.

Μόλις εντοπίστηκε το λάθος, εκπρόσωπος του νοσοκομείου ζήτησε συγνώμη από την ασθενή και δήλωσε πως διεξάγεται λεπτομερής έρευνα για το συμβάν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό παντοπωλείο για παιδιά απόρων οικογενειών


Παρέχουν δωρεάν σχολικά είδη και λογοτεχνικά βιβλία στην Ξάνθη.

Στη δημιουργία και λειτουργία ενός κοινωνικού βιβλιοπωλείου προχώρησε η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο να προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια σε παιδιά περίπου 300 άπορων οικογενειών της Ξάνθης, παρέχοντας δωρεάν σχολικά είδη και λογοτεχνικά βιβλία.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο τώρα και μετά τη μετεγκατάσταση της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε νέο κτήριο, υπάρχει μεγαλύτερος χώρος ο οποίος αξιοποιείται ακριβώς για αυτό τον σκοπό. «Έχουμε έναν μεγάλο χώρο και δημιουργήσαμε ένα κοινωνικό βιβλιοπωλείο. Είχαμε και μια προσφορά σε ράφι και φτιάξαμε έναν πολύ ωραίο χώρο», σημειώνει η κ. Μαίρη Μπεμπέκη, πρόεδρος της Ο.Κ.Α., εξηγώντας πως τα παιδιά μπορούν να δανείζονται τα λογοτεχνικά βιβλία που υπάρχουν διαθέσιμα και να προμηθεύονται ανάλογα με τις ανάγκες τους αλλά και τις δυνατότητες της Ομάδας σχολικά είδη τα οποία έχουν συλλέξει από δωρεές τα μέλη της Ο.Κ.Α.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον Σεπτέμβριο για τα σχολικά είδη αλλά και κατά τη διάρκεια της χρονιάς έρχονται γονείς και ζητάνε διάφορα πράγματα», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ίδια, για να προσθέσει πως «έχουμε προσφορές και από πολίτες μέσα στον χρόνο που φέρνουν σχολικά είδη, αναλώσιμα και τσάντες. Ό,τι δίνουμε, το δίνουμε σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, αποδεδειγμένα. Στηρίζουμε οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι».

Η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ωστόσο φαίνεται πως έχει αγγίξει ήδη τα όρια τους, λειτουργώντας στο κόκκινο και ζητώντας άμεσα εθελοντές που θα συνδράμουν το έργο της. «Αυτή τη στιγμή βοηθάμε περίπου 300 οικογένειες και έχουν άλλες 70 νέες αιτήσεις, αλλά δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές δυστυχώς. Ζορίζουν πολύ τα πράγματα και ο κόσμος δεν μπορεί να προσφέρει στους υπόλοιπους» τονίζει η κ. Μπεμπέκη, καλώντας παράλληλα πολίτες που θέλουν να προσφέρουν να συνδράμουν εθελοντικά στις δράσεις της Ο.Κ.Α.


Πηγή: http://www.thrakitoday.com
Διαβάστε περισσότερα...

Τα έκανε γυαλιά-καρφιά για να εκδικηθεί τον ιδιοκτήτη


Δεν του επέστρεψαν την εγγύηση και διέλυσε το σπίτι που νοίκιαζε - Δείτε το βίντεο
Ένας νεαρός Γάλλος πήρε εκδίκηση από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος που νοίκιαζε με τον πλέον βίαιο τρόπο!

Οπλισμένος με μια βαριοπούλα διέλυσε τα πάντα στο σπίτι: από τον καθρέφτη του μπάνιου, μέχρι τα ντουλάπια, την πόρτα αλλά και τους τοίχους!

Αιτία πίσω από τις πράξεις του είναι, όπως ισχυρίζεται, ότι ο ιδιοκτήτης δεν του επέστρεψε την εγγύηση που είχε δώσει, ύψους 2.000 ευρώ.

Όλο το περιστατικό κατέγραψε σε βίντεο ένας φίλος του νεαρού και στη συνέχεια ανέβηκε στο YouTube. Στην αρχή του βίντεο ο ενοικιαστής εξηγεί πως δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη. Έτσι, αναγκάζεται, όπως λέει, να πραγματοποιήσει το «όνειρό κάθε ενοικιαστή»…

Φυσικά, η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ και το βίντεο αποτελεί πειστήριο για αποζημίωση που πιθανότατα ξεπερνά το ποσό της εγγύησης.

Δείτε το βίντεο…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς κανένα λόγο την... έστειλαν στο νοσοκομείο!


Σοκαριστικό βίντεο από επίθεση νεαρών κατά 22χρονης στο Λονδίνο.
Στόχος αναίτιας επίθεσης έγινε μια 22χρονη που επέβαινε σε νυχτερινό λεωφορείο στην περιοχή Clapham του Λονδινου. Ενώ καθόταν με μία φίλη της στο πίσω μέρος του λεωφορείου, μια ομάδα νεαρών ανέβηκε και κάθισε κοντά τους.

Κάποια λόγια αντάλλαξαν η κοπέλα και οι νεαροί και στη συνέχεια, σύμφωνα με τη Daily Mail, άρχισαν να την κοροϊδεύουν για το φόρεμά της, την περιέλουσαν με το ποτό που κρατούσε ένας από τους νεαρούς και της τράβηξαν τα μαλλιά.

Καθώς εκείνοι την έσπρωχναν και την κλωτσούσαν η 22χρονη έπεσε αναίσθητη, χτυπώντας το κεφάλι της, ενώ οι άνδρες αποβιβάστηκαν και απομακρύνθηκαν με την ησυχία τους.

Η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήρε έπειτα από λίγο εξιτήριο.
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου αλλά η αστυνομία έδωσε τώρα στη δημοσιότητα το οπτικό υλικό με την ελπίδα να εντοπίσει τη «συμμορία».


Χωρίς κανένα λόγο την... έστειλαν στο νοσοκομείο!


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Θα τηρηθεί η δέσμευση για προστασία της πρώτης κατοικίας»


Θανάσης Σκορδάς: Η κυβέρνηση προχωρά στον προσδιορισμό του ελάχιστου ορίου διαβίωσης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς δήλωσε πως, «Έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευση που έχει δώσει ότι θα προστατεύσει κατά τρόπο απόλυτο την πρώτη κατοικία κάθε αδύναμου συμπολίτη μας».

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα», ο .Σκορδάς εξήγησε πως οι εκπρόσωποι της τρόικα, «θεωρούν ότι υπάρχει ένα σοβαρό κομμάτι δανειοληπτών που θα μπορούσε να ανταποκρίνεται κατά τρόπο καλύτερο στις υποχρεώσεις του και δεν το κάνει».

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «εκτός από την έννοια του συνεργαζόμενου δανειολήπτη, προχωρά και στον προσδιορισμό του ελάχιστου ορίου διαβίωσης, το οποίο θα είναι ένα εισόδημα κάτω από το οποίο μια οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς. Και υπάρχει και η αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επιλέξει πάνω από 450 δικηγόρους γι' αυτό το θέμα και προχωρά ακόμη πιο γρήγορα το συγκεκριμένο ζήτημα».

Συμπλήρωσε πάντως πως «εξακολουθεί να διατηρεί η ελληνική πλευρά το δικαίωμα να ανανεώσει μονομερώς την προστασία από τους πλειστηριασμούς, από 1.1.2014».



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Έλληνας που γύρισε από το κρύο!


Ο Ευάγγελος Καϊμακάμης ύψωσε την ελληνική σημαία στην Ανταρκτική.

Για δώδεκα μήνες, ήταν ο μοναδικός Έλληνας κάτοικος του Νότιου Πόλου! Ο πνευμονολόγος Ευάγγελος Καϊμακάμης ήταν ο πρώτος Έλληνας που συμμετείχε στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της ESA, της Ευρωπαϊκής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας, στη βάση Κονκόρντια της Ανταρκτικής.

Λίγες ώρες αφού γύρισε από την άκρη του κόσμου, μίλησε στο «Έθνος» για την εμπειρία του να συμμετέχει σε ένα τόσο σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά και να βρίσκεται αποκλεισμένος για έναν χρόνο στο απόλυτο ψύχος. Μας είπε επίσης πόσο περήφανος ένιωσε που έδωσε τη σκυτάλη σε έναν ακόμη Έλληνα επιστήμονα που σήμερα τον αντικαθιστά στην Ανταρκτική.

«Ήταν μια φανταστική εμπειρία η ζωή στο πιο απομονωμένο μέρος του πλανήτη, η αίσθηση ότι σε απορροφά η απεραντοσύνη του χώρου... Ξέρετε, αυτό δημιουργεί ακραία συναισθήματα, αγάπης ή μίσους, ακριβώς όπως και η ίδια η ήπειρος. Για μένα ήταν σαφώς μια σχέση αγάπης, μία από αυτές που είναι ικανές να αλλάξουν τη ζωή σου», δηλώνει στο «Έθνος» ο Ευ. Καϊμακάμης.

Ο ιατρός της βάσης Κονκόρντια επιλέγεται με βάση το βιογραφικό, ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις και επαγγελματική συνέντευξη.

Για τη θέση του απεσταλμένου ιατρού της ESA το 2013, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 10.000 επιστήμονες ο Ευ. Καϊμακάμης, πνευμονολόγος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης και διδακτορικό τίτλο στην ιατρική ερευνητική μεθοδολογία και τεχνολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Και να σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα δεν είχε δουλειά... «Στη βάση είχα την ευθύνη της αξιολόγησης των ψυχολογικών αλλά και σωματικών επιπτώσεων της απομόνωσης, της επιβίωσης σε ακραίες συνθήκες, των περιορισμένων πόρων και των συνθηκών πλήρους σκότους για τέσσερις μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί ο βαρύς ανταρκτικός χειμώνας», εξηγεί ο Ελληνας πνευμονολόγος.

Η περιπέτεια ξεκίνησε ήδη από το ταξίδι της αποστολής. Ξεκίνησε από την Ελλάδα με ενδιάμεσους σταθμούς τη Φρανκφούρτη, τη Σιγκαπούρη, το Σίδνεϊ, το Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας και τη βάση Μακμέρντο της Ανταρκτικής. Προσγειώθηκε στη βάση Τέρα Νόβα, όπου παρέμεινε αποκλεισμένος για μία εβδομάδα, πριν τελικά καταφέρει να φτάσει στον τελικό του προορισμό, την Κονκόρντια, με αεροσκάφος που είχε? χιονοπέδιλα αντί για τροχούς. «Οι επόμενες 365 μέρες ήταν εξίσου συναρπαστικές και με συνεχείς εκπλήξεις γι' αυτήν την παρθένα γη», μας λέει ο γιατρός.

Στην Ανταρκτική, ο Ευ. Καϊμακάμης έζησε μια περίοδο με συνεχή ηλιοφάνεια, την οποία διαδέχθηκε το απόλυτο σκότος. Πάντοτε το ψύχος ήταν δριμύ, έφτανε και τους -80 βαθμούς. Μέχρι που στις 8 Νοεμβρίου ένα αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Κονκόρντια φέρνοντας τους νέους ανθρώπους και προμήθειες φρέσκων φρούτων και λαχανικών μετά ακριβώς από εννιά μήνες!

Ο αντικαταστάτης
«Οταν είδαμε τους νέους επισκέπτες να κατεβαίνουν τη σκάλα του αεροσκάφους και να πέφτουν στην αγκαλιά μας για να μας συγχαρούν, τότε συνειδητοποίησα πόσο σημαντική είναι η δουλειά μας και πόσο δύσκολη η περιπέτειά μας. Την επόμενη μέρα μια δεύτερη πτήση έφερε μια άλλη μικρή ομάδα ανθρώπων. Ανάμεσά τους ήταν ο δρ Αδριανός Γκολέμης που με αντικαθιστά και θα συνεχίσει τα βιοϊατρικά πειράματα της ESA για τον ερχόμενο χειμώνα. Είμαι πολύ περήφανος που ένας Έλληνας επιστήμονας κατάφερε να ακολουθήσει το όνειρό του και ήρθε στην Ανταρκτική! Ήταν επίσης πολύ ωραίο που μίλησα στη γλώσσα μου με κάποιον από κοντά!», τονίζει ο γιατρός.

«Το τελευταίο πράγμα που είχα να κάνω ήταν να φτιάξω μια ξύλινη πινακίδα που σηματοδοτεί την απόσταση από τη Θεσσαλονίκη περίπου 14.630 χιλιόμετρα μακριά. Χάρηκα πολύ, όχι γιατί είχε φτάσει η στιγμή να επιστρέψω, αλλά γιατί η ταμπέλα αυτή θα υπενθυμίζει στις μελλοντικές αποστολές τη σύντομη παραμονή μου στην Ανταρκτική και τη μικρή μου συνεισφορά στη συνολική προσπάθεια εξερεύνησής της», καταλήγει.

«Κονκόρντια»: Μια βάση με συνθήκες από τον... Αρη

Η επιστημονική βάση Κονκόρτια στην Ανταρκτική είναι μια ιταλογαλλική εγκατάσταση που βρίσκεται στην περιοχή Dome C στην ενδοχώρα της λευκής ηπείρου, πάνω σε ένα παγωμένο πλατό και σε υψόμετρο 3.233 μέτρα, ενώ απέχει περίπου 1.100 χλμ από τα παράλια.

«Στην Κονκόρτια γίνονται κάθε χρόνο πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες που έχουν να κάνουν με τους τομείς της μετεωρολογίας, της γεωλογίας, της φυσικής της ατμόσφαιρας, της αστρονομίας-αστροφυσικής και της βιοϊατρικής. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα της Ανταρκτικής, που κρατάει από τον Φεβρουάριο ως τον Νοέμβριο, ένας μικρός αριθμός ατόμων μένει στη βάση κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες. Η θερμοκρασία φτάνει έως και -80 οC και έχει ελάχιστη υγρασία και απόλυτο σκοτάδι για 4 μήνες!», εξηγεί ο Ευ. Καϊμακάμης.

«Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε επαφή - μεταφορά από και προς τον υπόλοιπο κόσμο, καθιστά τη συγκεκριμένη βάση ίσως το καλύτερο ανάλογο στη Γη μιας εγκατάστασης σε άλλο πλανήτη (π.χ. βάση στη Σελήνη ή τον Αρη)», μας λέει.

Η αποστολή
Για τον λόγο αυτόν, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία προκηρύσσει κάθε χρόνο μια θέση ιατρού ερευνητή, ο οποίος μένει στη βάση για ένα έτος πραγματοποιώντας διάφορα ερευνητικά πρωτόκολλα που μελετούν τις συνέπειες της υποξίας και της μακρόχρονης απομόνωσης στην ψυχολογία και τις σωματικές λειτουργίες του ανθρώπου. Τα πορίσματα των ερευνών αυτών οδηγούν σε λύσεις προβλημάτων και βελτίωση των συνθηκών ζωής ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε ακραία περιβάλλοντα στη Γη και αστροναυτών σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές».






Διαβάστε περισσότερα...

Η κατοχή ναρκωτικών μπορεί να στοιχίσει τη ζωή της


Ενώπιον δικαστηρίου της Ινδονησίας μία Βρετανίδα.

Στο δικαστήριο οδηγήθηκε σήμερα η Βρετανίδα Andrea Ruth Waldeck στην Ιάβα της Ινδονησίας. Η Waldeck είχε συλληφθεί τον περασμένο Απρίλιο με 1,47 κιλά ναρκωτικών.

Εάν καταδικαστεί, αναφέρει το Reuters, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη και με την εσχάτη των ποινών.


Η κατοχή ναρκωτικών μπορεί να στοιχίσει τη ζωή της


Διαβάστε περισσότερα...

«Στα νοσοκομεία δίνουμε μόνο γενόσημα»


Μακρή: Παρακαλώ όλοι να συμμετέχουν σε διάλογο.

«Πρέπει να πειστούν και οι γιατροί για τα γενόσημα και οι ασθενείς» επεσήμανε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 η υφυπουργός Υγείας.

Η κ. Ζέτα Μακρή ανέφερε ότι γίνονται αυστηροί έλεγχοι και προστατεύονται οι καταναλωτές. «Στα νοσοκομεία δίνουμε μόνο γενόσημα», τόνισε.

Αναφέρθηκε και στο θέμα της συνταγογράφησης και της χρέωσης του ενός ευρώ για κάθε μία αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσει. «Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα πληρώνει ο κόσμος το 1 ευρώ στη συνταγογράφηση», τόνισε.

Και κάλεσε τους γιατρούς σε διάλογο. «Παρακαλώ όλους τους εμπλεκόμενους να συμμετέχουν σε διάλογο. Να μη δημιουργούν προβλήματα. Ο ΕΟΠΥΥ και πολλά ακόμη θέματα πάσχουν. Εκτεταμένος και όχι προσωρινός διάλογος», συμπλήρωσε.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, η Ελλάδα ή θα χρεοκοπήσει ή θα βγει από το ευρώ...»


Δυσοίωνες προβλέψεις από τους Financial Times.

Η νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στους ψηφοφόρους, υποστηρίζει ο αρθρογράφος των Financial Times, W. Munchau, ενώ επικαλείται ως παράδειγμα των προβλημάτων που θα προκαλέσει η κρίσης χρέους, την επικείμενη χρεοκοπία ή και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όπως υποστηρίζει.

Ο αρθρογράφος των FT, καλεί τους αναγνώστες να φανταστούν μια συμφωνία συγκυβέρνησης ανάμεσα στους Συντηρητικούς και των Εργατικούς στη Βρετανία, ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ. Πείραμα δύσκολο και απίθανο.
Και υποστηρίζει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να τηρήσει κάποιες από τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί στους ψηφοφόρους, ανεξάρτητα από το ποιο σενάριο επίλυσης της κρίσης θα επικρατήσει.

Ως ένα απλό δείγμα των όσων θα ακολουθήσουν, ο Munchau, επικαλείται τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους στο 160% του ΑΕΠ το 2020, την ώρα που η Ε.Ε. και το ΔΝΤ στηρίζουν όλα τα δεδομένα του προγράμματος διάσωσης στο στόχο να είναι 124% του ΑΕΠ.

Ο Wolfang Munchau, προβλέπει ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ή θα χρεοκοπήσει ή θα εξέλθει από το ευρώ, ή και τα δύο.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστρέφει το φορομπόνους σε καταναλωτές για αποδείξεις


Το πορτογαλικό μοντέλο προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών κατά της φοροδιαφυγής.

Το πορτογαλικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο εκδίδονται ηλεκτρονικά όλες οι χάρτινες αποδείξεις με παράλληλη παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους ώστε να δηλώνουν βασικά στοιχεία των συναλλαγών τους στη φορολογική διοίκηση, μελετά το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», κεντρική ιδέα στο πορτογαλικό μοντέλο e-fatura (ηλεκτρονικό τιμολόγιο) το οποίο έχει αποφέρει ήδη αύξηση εσόδων από ΦΠΑ στην Πορτογαλία, είναι πως όλες οι επιχειρήσεις αποστέλλουν σε μηναία βάση τα δεδομένα των συναλλαγών τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Ανάλογο μέτρο προωθεί και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με την υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών να υποβάλλουν ηλεκτρονικά από τις αρχές του 2014 όλες τις συναλλαγές τους στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Προκειμένου να υπάρχει πίεση στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν τα πραγματικά στοιχεία των συναλλαγών τους και όχι κατά το δοκούν, οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για να περνούν ηλεκτρονικά και οι ίδιοι βασικά στοιχεία των συναλλαγών τους όπως ο ΑΦΜ της επιχείρησης, η ημερομηνία της συναλλαγής και βέβαια το ποσό.

Το κίνητρο εξετάζεται να είναι επιστροφή ακόμα και του 30% της αξίας της απόδειξης, αλλά μόνο για συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες οι οποίες θα ανακοινώνονται στο τέλος κάθε έτους.

Το σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή η Πορτογαλία προβλέπει:

- Υποχρεωτική ηλεκτρονική μηναία κοινοποίηση στη φορολογική διοίκηση των αποδείξεων από όλες τις επιχειρήσεις. Σε ένα κεντρικό σύστημα, υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 αλλά ήδη σε προαιρετικό επίπεδο, αποκλειστικά ηλεκτρονικά αποστέλλονται στοιχεία για κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που εκδίδεται ή λαμβάνεται από τις επιχειρήσεις.

Ανάλογη υποχρέωση καθιερώνει μέσω του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Από τις αρχές του 2014 θα ενεργοποιηθεί η υποχρέωση μηνιαίας ηλεκτρονικής υποβολής καταστάσεων με τις συναλλαγές των επιχειρήσεων.

Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν τα έσοδα -που θα υποβάλλονται μηνιαίως- θα υποβάλλονται και οι συναλλαγές που αφορούν τα έξοδα (ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται) σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.

- Επιστροφή ΦΠΑ 15% στους καταναλωτές οι οποίοι περνούν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αποδείξεών τους (στην Ελλάδα θα μπορούσε να αναβιώσει και η φοροκάρτα σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών) από συγκεκριμένους τομείς εμπορικής δραστηριότητας.

Οι αποδείξεις της... επιστροφής

Ειδικότερα στο σύστημα e-fatura επιστροφή ΦΠΑ δίνουν οι αποδείξεις από εστιατόρια, ξενοδοχεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, επισκευές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Στην Ελλάδα θα μπορούσαν προφανώς οι τομείς να είναι διαφορετικοί, τονίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνουν μάλιστα ότι το κίνητρο θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ισχυρό: επιστροφή του 30% της αξίας της συναλλαγής και όχι μόνο του ΦΠΑ, αλλά προφανώς όχι για κάθε συναλλαγή.

Στα τέλη κάθε έτους, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει μια ομάδα αποδείξεων που θα οδηγούν σε επιστροφή δαπάνης 30%.

Προϋπόθεση για την επιστροφή θα είναι βέβαια ο φορολογούμενος να έχει περάσει είτε μέσω φοροκάρτας είτε μέσω ειδικής εφαρμογής που θα δημιουργηθεί είτε ακόμα και μέσω του κινητού του τηλεφώνου βασικά στοιχεία της απόδειξης στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτύρονται φοιτητές στην Ξάνθη για τα προβλήματα στη σχολή τους


Πραγματοποίησαν πορεία για να ζητήσουν την επίλυση των στεγαστικών ζητημάτων.

Την άμεση επίλυση των σοβαρών κτηριακών προβλημάτων που ταλανίζουν εδώ και καιρό το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, ζητούν οι φοιτητές οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη του τμήματος και ταυτόχρονη παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης χθες.

Μάλιστα οι φοιτητές μαγνητοσκόπησαν τα προβλήματα που προκύπτουν τόσο εντός των αιθουσών διδασκαλίας όσο και στο κεντρικό αίθριο του κτηρίου μετά από μια έντονη βροχόπτωση, καταδεικνύοντας την ακαταλληλότητα του χώρου που στεγάζει προσωρινά το Τμήμα. Οι φοιτητές ζητούν μεταξύ άλλων αξιοπρεπείς κτηριακές συνθήκες και κατασκευή νέου κτηρίου.

Η σχολή βρίσκεται σε κατάληψη από τους φοιτητές, ενώ ο Σύλλογος Φοιτητών της Αρχιτεκτονικής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει πως το πρόβλημα παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, ενώ πριν από μερικές ημέρες και λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην πόλη, έγινε για ακόμη μια φορά αισθητό.

«Για μία ακόμα φορά, το γεγονός αυτό έγινε αισθητό μετά από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να στάζει αδιάκοπα μέσα στις αίθουσες των ετών και στο κεντρικό αίθριο, να περνάνε τα νερά από τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των ψευδοροφών και κομμάτια ψευδοροφής να υποχωρούν. Επειδή το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών, ως Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών είχαμε προβεί σε μία σειρά κινητοποιήσεων» τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.thrakitoday.com
Διαβάστε περισσότερα...

Ομαδικό βιασμό κατήγγειλε 38χρονη στο Κιλκίς


Συνελήφθη ένας από τους φερόμενους δράστες.

Θύμα ομαδικού βιασμού από συμπατριώτες της κατήγγειλε πως έπεσε μια 38χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ, η γυναίκα είχε συμφωνήσει με τρεις άνδρες να τη μεταφέρουν από την πατρίδα τους στην Αθήνα. Φτάνοντας στην Ελλάδα διανυκτέρευσαν σε κτηνοτροφική μονάδα στο χωριό Χωρύγι του Κιλκίς.

Όμως εκεί, σύμφωνα με την καταγγελία, μετέφεραν και κλείδωσαν τη γυναίκα σε δωμάτιο της μονάδας, ασέλγησαν σε βάρος της και με τη χρήση σωματικής βίας της άρπαξαν 215 ευρώ που είχε πάνω της.

Στη συνέχεια, την έβαλαν στο αυτοκίνητο και την εγκατέλειψαν στην Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης.

Η 38χρονη κατήγγειλε τα όσα βίωσε στην ΕΛ.ΑΣ., όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, και έπειτα από έρευνα συνελήφθη ένας από τους τρεις φερόμενους δράστες. Πρόκειται για 49χρονο, ο οποίος συνελήφθη στο Χωρύγι, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για βιασμό, ληστεία και παράνομη κατακράτηση.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τη σύλληψη των δύο άλλων φερόμενων ως δραστών.



Διαβάστε περισσότερα...

Στάση εργασίας στο νοσοκομείο Καλαμάτας


Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το καθεστώς διαθεσιμότητας.

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, από τις 7 μέχρι τις 10, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Οι εργαζόμενοι απέκλεισαν το τμήμα των κουπονιών στα εξωτερικά ιατρεία και τη διοικητική υπηρεσία. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο το υπουργείο Υγείας έθεσε το προσωπικό των ασθενοφόρων του νοσοκομείου.


Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τελευταία ευκαιρία για σύνταξη στα 50


Τελευταία ευκαιρία για σύνταξη από τα 50 ή ακόμα και χωρίς όριο ηλικίας με τις προϋποθέσεις του 2010 αναγνωρίζοντας πλασματικά χρόνια ασφάλισης με αίτηση ως το τέλος του 2013 έχουν περίπου 450.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, των Ειδικών Ταμείων (ΔΕΚΟ-Τραπεζών και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.

Η προθεσμία για να κατοχυρώσουν ή για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τα παλιά πλασματικά έτη λήγει στο τέλος του 2013 για τους περισσότερους, πλην όμως για μια μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων και κυρίως όσοι συνταξιοδοτούνται με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας ή αναγνώριση των πλασματικών ετών για σύνταξη με τις προϋποθέσεις του 2010 είναι πιθανό να εξακολουθήσει να ισχύει και μετά το 2013.

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώσεις για τα θύματα της θαλιδομίδης


Περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ δόθηκαν στα άτομα με δυσπλασίες που προκλήθηκαν από το φάρμακο.

Αποζημίωση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ (89 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας), έλαβαν περισσότερα από εκατό άτομα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, θύματα της θαλιδομίδης, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δικηγόροι τους.

Η θαλιδομίδη ήταν ένα φάρμακο στο οποίο οφείλονται οι δυσπλασίες με τις οποίες γεννήθηκαν χιλιάδες παιδιά στον κόσμο τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Η οικονομική συμφωνία επετεύχθη σήμερα στο ανώτατο πολιτειακό δικαστήριο της Βικτόριας ανάμεσα στους δικηγόρους των εκατό Αυστραλών και Νεοζηλανδών εναγόντων και του βρετανικού ομίλου Diageo, ο οποίος είχε εξαγοράσει την The Distillers Company, διανομέα του φαρμάκου αυτού κατά της ναυτίας, το οποίο τελικά απαγορεύτηκε το 1961.

«Το αποτέλεσμα αποδεικνύει το θάρρος» των θυμάτων, δήλωσε ο δικηγόρος Πίτερ Γκόρντον, της δικηγορικής εταιρίας Slater & Gordon.

Όπως χιλιάδες άλλα παιδιά, η 50χρονη Μόνικα Μακγκάι από το Περθ, γεννήθηκε χωρίς μπράτσα και πόδια, μετά τη λήψη του φαρμάκου από την έγκυο μητέρα της.



«Η ζωή μου είναι μια αδιάκοπη μάχη εδώ και 50 χρόνια. Η συμφωνία αυτή δεν θα αλλάξει σε τίποτε τον Γολγοθά μου αλλά μου επιτρέπει να στραφώ στο μέλλον με περισσότερη σιγουριά, γνωρίζοντας ότι έχω τα οικονομικά μέσα για να προσφέρω στον εαυτό μου την απαραίτητη για μένα περίθαλψη», τόνισε.

Η θαλιδομίδη την οποία παρασκεύαζε η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Grunenthal, διατίθετο στην αγορά από το 1956. Το φάρμακο διένειμε η συνεργαζόμενη εταιρία The Distillers Company, την οποία εξαγόρασε το 1986 ο βρετανικός όμιλος Diageo.

Η θαλιδομίδη που χορηγείτο στις εγκύους ευρέως ανά τον κόσμο ως καταπραϋντικό για να ανακουφίζει από τις ναυτίες που είχαν στις αρχές της κύησης, προκάλεσε φοβερές παρενέργειες στα έμβρυα.

Εκτιμάται μεταξύ 10.000 και 20.000 ο αριθμός των βρεφών που γεννήθηκαν με τμήματα βραχιόνων ή χωρίς κνήμες, με χέρια και πόδια απευθείας ενωμένα με το σώμα.

Μετά τις σοβαρές αυτές συγγενείς δυσπλασίες, μεταξύ των οποίων δυσλειτουργίες στην καρδιά και τα νεφρά, η θαλιδομίδη αποσύρθηκε από την κυκλοφορία το 1961. Μετά την καταστροφή αυτή, οι προδιαγραφές για την κυκλοφορία των φαρμάκων ενισχύθηκαν ή θεσπίστηκαν, ανάλογα με την κάθε χώρα.

Στην Αυστραλία, η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα προβλέπει την απόσυρση των διώξεων κατά της Grunenthal, η οποία δεν είχε εμπλακεί στην διευθέτηση αυτή και δεν πλήρωσε αποζημιώσεις στα θύματα από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η Grunenthal, που ζήτησε πέρυσι συγνώμη στα θύματα του φαρμάκου της, της θαλιδομίδης, ανακοίνωσε ότι κατέβαλε περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις έως το 2010.

Η Diageo πλήρωσε αποζημιώσεις ύψους 28 εκατομμυρίων στερλινών στη Βρετανία σε θύματα της θαλιδομίδης τη δεκαετία του 1970. Ο διευθυντής της, ο Ίαν Ουράιτ, εξέφρασε ικανοποίηση για τη «συμφωνία αυτή, η οποία είναι δίκαιη για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές σε αυτό το ευαίσθητο και δύσκολο θέμα».



Διαβάστε περισσότερα...