Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Πώς συνδέεται η εκτροφή χοίρων με… την όσφρησή μας


Η εξημέρωση των ζώων μπορεί να επηρέασε την εξέλιξη του πώς ανιχνεύουμε οσμές.

Μια αλλαγή στη διατροφή των πρώτων ανθρώπων μπορεί να έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης αίσθησης της όσφρησης, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Μια ομάδα γενετιστών ανακάλυψε μια γενετική μετάλλαξη, η οποία αφήνει τους ανθρώπους ανίκανους να ανιχνεύσουν μια έντονη οσμή που παράγεται από τους χοίρους, και η οποία συνέβη αφότου οι πρώτοι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές λένε, ότι μια τυχαία μετάλλαξη στους πληθυσμούς των πρώτων ανθρώπων στην Ασία μπορεί να έκανε ορισμένους ανθρώπους ανίκανους να μυρίζουν την ανδροστενόνη (androstenone) επιτρέποντας στους προγόνους μας να εξημερώσουν τα γουρούνια, τα οποία αποτελούν πολύ καλή πηγή κρέατος και πρωτεϊνών.

Η εργασία τους μπορεί ακόμη να βοηθήσει τους επιστήμονες να ανακατασκευάσουν το πώς αρχαία ανθρώπινα είδη, όπως οι Νεάντερταλ και οι Denisovans –ένας εξαφανισμένος πρόγονος του ανθρώπου που ζούσε στη Σιβηρία- αντιλαμβάνονταν τον κόσμο μέσα από… τη μύτη τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα 2.224 ανθρώπων από 45 διαφορετικούς πληθυσμούς σε όλον τον κόσμο. Βρήκαν μορφές ενός υποδοχέα οσμής, που ονομάζεται OR7D4, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει μια συγκεκριμένη οσμή (ανδροστενόνη), η οποία τείνει να εμφανίζεται σε πληθυσμούς που ζουν στην Αφρική.

Παραλλαγές του υποδοχέα, που κάνει τους ανθρώπους να μη μπορούν να ανιχνεύσουν τη μυρωδιά, γενικά εντοπίζονται στο βόρειο ημισφαίριο, σημειώνει δημοσίευμα της Daily Mail.

Η ανδροστενόνη είναι μια φερομόνη, η οποία παράγεται από τα αρσενικά γουρούνια και τους κάπρους. Μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη σε όποιους μπορούν να την ανιχνεύσουν και να επηρεάσει τη γεύση του κρέατος σε αυτούς.

Ωστόσο, εκείνοι που φέρουν διαφορετικές παραλλαγές του γονιδίου-υποδοχέα της οσμής, η μυρωδιά αυτή μπορεί να είναι ευχάριστη, ενώ πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων δε μπορεί να την ανιχνεύσει καθόλου.

Η ανδροστενόνη εντοπίζεται ακόμη στον ανθρώπινο ιδρώτα, που σημαίνει ότι για ορισμένους ανθρώπους η μυρωδιά εκείνων που την παράγουν μπορεί να είναι δυσάρεστη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε αποκλεισμό δρόμων προχωρούν αύριο εργαζόμενοι των μεταλλείων χρυσού


Διαμαρτύρονται για την ανάκληση στα έργα που αποφάσισε το ΥΠΑΠΕ.

Σε αποκλεισμό των κόμβων Στρατωνίου Ιερισσού και Γοματίου αναμένενεται να προχωρήσουν μετά τις 10 αύριο το πρωί εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ανακαλούνται οι τεχνικές μελέτες που αφορούν τα έργα της εταιρείας στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα.

Μάλιστα σήμερα, κατά η διάρκεια της συγκέντρωσης και πορείας κατά της εξόρυξης, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στις στοές μεταλλείων Χρήστος Ζαφειρούδας, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, συγκέντρωση υπέρ των μεταλλείων.

Εντωμεταξύ, εξακολουθούν να βρίσκονται στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου, περισσότερα από 70 άτομα που προσήχθησαν μετά την πορεία στον Κάκκαβο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο πρόεδρος του «Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας»


Υποστηρίζει πως τον… «έριξαν» στην εκλογική χρηματοδότηση.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο εκπρόσωπος του πολιτικού κόμματος «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» Γεώργιος Κόκκας υποστηρίζοντας ότι τον… «έριξαν» στην εκλογική χρηματοδότηση.

kokkas

Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος ζητά από το ΣτΕ να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία έγινε η κατανομή της εκλογικής χρηματοδότησης του έτους 2015 και το κόμμα του αν και συμμετείχε στον συνδυασμό του Πάνου Καμμένου, αποκλείστηκε από τη χρηματοδότηση. Το κόμμα του Γεώργιου Κόκκα συμπεριλαμβανόταν στο συνασπισμό κομμάτων «Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, Πυρίκαυστος Ελλάς, Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, Ανεξάρτητοι Έλληνες-Πάνος Καμμένος».

Κατά συνέπεια το κόμμα Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας έπρεπε να λάβει το 25% της εκλογικής χρηματοδότησης του συνασπισμού κομμάτων του Πάνου Καμμένου.

Αρχικά, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών έγινε η κατανομή της χρηματοδότησης του εν λόγω συνασπισμού στα 4 κόμματα που την συγκροτούν.

Όμως, στην συνέχεια με νεότερη υπουργική απόφαση μεταβλήθηκε η κατανομή της χρηματοδότησης του επίμαχου συνασπισμού και αντί της αρχικής κατανομής η οποία είχε γίνει στα 4 κόμματα που τον απαρτίζουν, έγινε στη συνέχεια (η κατανομή) στα τρία και παρέμεινε εκτός το κόμμα του κ. Κόκκα.

Η υπουργική απόφαση μεταβλήθηκε με τον σκεπτικό ότι το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, δεν είναι πολιτικό κόμμα, αλλά κίνημα και κατά συνέπεια δεν δικαιούται εκλογικής κρατικής χρηματοδότησης.

Ο προσφεύγον υποστηρίζει ότι η υπουργική απόφαση που απέκλεισε από την χρηματοδότηση το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της οικονομικής ενίσχυσής τους, ενώ προσκρούει στο νόμο 3023/2002 που ρυθμίζει την κατανομή της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας είναι πολιτικό κόμμα και νόμιμα έχει αναγνωριστεί με απόφαση του Α΄ Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, ενώ η αναφορά στον τίτλο του της λέξης κίνημα γίνεται για ιδεολογικούς λόγους προκειμένου να μην ταυτίζεται με την έννοια της κομματοκρατίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρός ο ορειβάτης που έπεσε σε γκρεμό στην Αγία Ρούμελη Σφακίων


Οι διασώστες κατάφεραν και τον προσέγγισαν αλλά πλέον ήταν αργά.

Με αναρρίχηση άντρες της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης κατάφεραν να πλησιάσουν στο σημείο του γκρεμού της Αγίας Ρουμέλης του Δήμου Σφακίων, όπου από το απόγευμα ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση θρίλερ η οποία δυστυχώς κατέληξε σε τραγωδία.

Στο τέλος της παραλίας προς τα δυτικά, εντοπίστηκε ένας άνθρωπος να έχει πέσει σε γκρεμό πάνω από την παραλία.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, πρόκειται για Έλληνα ορειβάτη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ περπατούσε στο μονοπάτι Ε4, έχασε τον προσανατολισμό του και βρέθηκε στο απόκρημνο αυτό σημείο, όπου πιθανόν γλίστρησε με αποτέλεσμα να πέσει στον γκρεμό και το σώμα του να πιαστεί σε ένα δέντρο.

Όταν εντοπίστηκε το σώμα του, ένας άλλος ορειβάτης ανέβηκε από πάνω και του πέταξε ένα σχοινί το οποίο είχε δέσει σε ένα δέντρο. Παράλληλα ειδοποιήθηκαν και οι ομάδες διάσωσης.

Στο σημείο - με το φουσκωτό σκάφος του Δήμου Σφακίων - έσπευσαν ομάδες διάσωσης από την Πυροσβεστική Χανίων και την ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο, αποτελούμενες από 11 συνολικά διασώστες.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, άντρας της ΕΜΑΚ, με αναρρίχηση κατάφερε να φτάσει στο σημείο όπου ήταν ο άνθρωπος και με την συνδρομή και των άλλων διασωστών, τον κατέβασαν στην παραλία, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε πως ήταν νεκρός.

Η νεκροψία - νεκροτομή αναμένεται να δώσει στοιχεία για το πως έχασε την ζωή του, ενώ διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 10 φθάνει το «Ελ. Βενιζέλος» στη Λέσβο


Θα παραλάβει πρόσφυγες - Άλλοι 9.500 περιμένουν στο νησί.

Στις 10 η ώρα το βράδυ αναμένεται να φθάσει στη Μυτιλήνη το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» προκειμένου να παραλάβει 2.500 Σύριους πρόσφυγες. Συνολικά, στο νησί αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι βρίσκονται 9.500 πρόσφυγες (στη συντριπτική τους πλειονότητα Σύριοι), αφού καθημερινά καταφθάνουν 1.500 περίπου άνθρωποι από τα τουρκικά παράλια.

Η κατάσταση είναι ασφυκτική στους δυο χώρους παραμονής τους -τον καταυλισμό που δημιούργησε ο δήμος Λέσβου στο Καρά Τεπέ και το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια- ενώ πρόχειροι καταυλισμοί έχουν στηθεί στην Καλλονή, τον Μόλυβο, τη Συκαμιά και στην Κλειώ . Συγχρόνως, δεκάδες εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν καταλύσει περιμετρικά του λιμανιού, περιμένοντας να αναχωρήσουν και δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση.

Πέρα από τη διαθεσιμότητα των χώρων προσωρινής διαμονής, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζονται και στη σίτιση, ενώ ανεπαρκείς είναι οι χώροι υγιεινής. Συνεχείς παρεμβάσεις γίνονται από Ομάδες Εθελοντών, την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ΜΚΟ όπως οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και η Μετάδραση.

Η κοσμοσυρροή σε συνδυασμό με τα προβλήματα υποδομών και τη δυσκολία συντονισμού και διαχείρισης ενός τόσο μεγάλου -και συνεχώς αυξανόμενου- αριθμού προσφύγων, έχουν μοιραία ως αποτέλεσμα καθημερινές εντάσεις που συνηθέστατα συμβαίνουν για ασήμαντη αφορμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δυο Αφγανών που κατέληξαν στο νοσοκομείο. Ο ένας, που φέρει τραύμα από μαχαίρι στο μπράστο, πήρε σήμερα εξιτήριο, ενώ ο δεύτερος νοσηλεύεται -εκτός κινδύνου- με τραύματα στο κεφάλι και το στήθος. Παρά την εξέλιξη του περιστατικού, κανένας από τους δυο πρόσφυγες δεν ήθελε να υποβάλλει μήνυση κατά του άλλου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τελευταία λόγια διασήμων


Γιατί η στερνή η δήλωση περικλείει το απόσταγμα της ζωής!

Είναι γεγονός ότι στο νεκροκρέβατο ο άνθρωπος δικαιώνεται και κάθε κουβέντα του αποκτά βαρύνουσα σημασία, μιας και μέλλει να είναι η τελευταία του.

Η σοφία της ζωής συνοψίζεται έτσι σε μια φράση, την ίδια ώρα που ο μελλοθάνατος έχει και την υστεροφημία του να σκεφτεί, θα ήθελε λοιπόν να φύγει από τον κόσμο με τρόπο αξιομνημόνευτο.

Τι τα θέλετε, τα στερνά τα λόγια μόνο εύκολα δεν είναι, καθώς δεν υπάρχει εδώ μαγική συνταγή που να εγγυάται την αθανασία.

Όπως εξάλλου θα δούμε, ο καθένας υποδέχεται το μοιραίο με τελείως διαφορετικό τρόπο, όπως και τελείως διαφορετικά έζησε εξάλλου.

Το μυστήριο του θανάτου λοιπόν καλεί σε λόγια βαρύγδουπα, λόγια τετριμμένα ή κουβέντες χιουμοριστικές και αστείες, καθώς ακόμα και ο Χάρος τη θέλει την πλάκα του…

Τζακ Ντάνιελς



«Ένα τελευταίο ποτό, παρακαλώ»

Τζορτζ Χάρισον



«Αγαπάτε αλλήλους»

Όσκαρ Ουάιλντ



«Η ταπετσαρία μου κι εγώ μονομαχούμε μέχρι θανάτου. Ένας από τους δυο μας πρέπει να φύγει» (πέθανε από μηνιγγίτιδα στο νοσοκομείο)

Μάλκολμ X



«Αδέρφια! Αδέρφια, σας παρακαλώ! Εδώ είναι ο οίκος της ειρήνης!» (τον δολοφόνησαν με 16 σφαίρες)

Μπομπ Μάρλεϊ



«Τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν τη ζωή» (στον γιο του Ζίγκι, στο νοσοκομείο)

Μότσαρτ



«Η γεύση του θανάτου είναι στα χείλη μου. Νιώθω κάτι που δεν είναι από αυτή τη γη»

Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ



«Δεν έπρεπε να το γυρίσω από τα ουίσκι στα μαρτίνι»

Τζόαν Κρόφορντ



«Διάολε! Μην τολμήσεις να ζητήσεις από τον Θεό να με βοηθήσει» (στην οικιακή της οικονόμο, που προσευχόταν δυνατά)

Άλντους Χάξλεϊ



«LSD, 100 μικρογραμμάρια» (στη σύζυγό του, η οποία του χορήγησε τελικά δύο ενέσεις πριν πεθάνει)

Τζον Κένεντι



«Όχι, σίγουρα δεν μπορείς» (απαντώντας στη Nellie Connelly, σύζυγο του γερουσιαστή John Connelly, η οποία είχε σχολιάσει: «Δεν μπορείτε να πείτε ότι οι πολίτες του Ντάλας δεν σας ετοίμασαν μια θερμή υποδοχή, κύριε πρόεδρε»

Νοστράδαμος



«Αύριο, μέχρι την ανατολή, δεν θα είμαι πλέον εδώ» (η προφητεία του επιβεβαιώθηκε)

Βολταίρος



«Τώρα, καλέ μου άνθρωπε, τώρα δεν είναι ώρα να κάνεις εχθρούς» (στον ιερέα που του ζητούσε να αποκηρύξει τον Σατανά)

Στιβ Ίρβιν



«Μην ανησυχείτε, συνήθως δεν κολυμπούν προς τα πίσω» (ο αυστραλός τηλεπαρουσιαστής τρυπήθηκε στο στήθος από σαλάχι την ώρα που τα κινηματογραφούσε. Το υλικό που τράβηξε επιβεβαίωσε ότι το σαλάχι κολύμπησε πράγματι προς τα πίσω)

Τζέιμς Μπάρι (ο δημιουργός του «Πίτερ Παν»)



«Δεν μπορώ να κοιμηθώ!»

Γκράουτσο Μαρξ



Το τελευταίο ευφυολόγημα του σπουδαίου κωμικού πριν κλείσει τα μάτια του: «Δεν είναι τρόπος αυτός να ζεις!»

Ουίνστον Τσόρτσιλ



«Τα βαρέθηκα όλα»

Γκούσταβ Μάλερ



Ο συνθέτης πέθανε στο κρεβάτι του, διευθύνοντας μια φανταστική ορχήστρα στο μυαλό του. Τα τελευταία του λόγια ήταν «Μότσαρτ!»

Φρανκ Σινάτρα



Πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ψέλλισε: «Το χάνω»

Κόμισσα Louise-Marie-Thérèse de Saint Maurice



Μια στιγμή πριν κλείσει οριστικά τα μάτια της, «αερίστηκε», και τότε αναφώνησε: «Ωραία. Μια γυναίκα που πέρδεται δεν είναι νεκρή!»

Τσαρλς «Λάκι» Λουτσιάνο



«Πείτε στον Τζόρτζι ότι θέλω να πάω στον κινηματογράφο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» (και πήγε! Η ζωή του γυρίστηκε αρκετές φορές στο σινεμά)

Εκτός συναγωνισμού: Τζέιμς Ρότζερς



Ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε θανατική ποινή. Όντας στο εκτελεστικό απόσπασμα σε φυλακές της Γιούτα, τον ρώτησαν ποια ήταν η τελευταία του επιθυμία κι αυτός απάντησε: «Φέρτε μου ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο!»


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι δεν ξέρουμε για την Ανταρκτική


Η τροπική άλλοτε ήπειρος με τους δεινόσαυρους αποκαλύπτεται!

Η Ανταρκτική είναι ένα μέρος απίστευτης μαγείας και μυστηρίου.

Ως η νεότερη από τις εφτά ηπείρους που ανακάλυψε ο άνθρωπος και σαφώς η λιγότερο φιλόξενη για τον ανθρώπινο παράγοντα, η πλέον άγνωστη ήπειρος του πλανήτη είναι ένα απόκοσμο μέρος που όλα μπορούν να συμβούν.

Η Ανταρκτική παραμένει ο λιγότερο εξερευνημένος τόπος της υφηλίου, κάτι που της χαρίζει το πάνω χέρι σε όρους μυστηρίου και σαγήνης.

Είναι πράγματι από τα πλέον συγκλονιστικά και μαγευτικά μέρη που ο πλανήτης Γης έχει την τιμή να φιλοξενεί και να γιατί…

Μεγαλώνει, μικραίνει και μεγαλώνει…



Ο θαλάσσιος πάγος που καλύπτει την Ανταρκτική επεκτείνεται σε κάποια σημεία και μειώνεται σε άλλα. Και είναι ακριβώς ο άνεμος ο ρυθμιστικός παράγοντας της επιφάνειάς της. Για παράδειγμα, οι βόρειοι αέρηδες μεταφέρουν τεράστια κομμάτια πάγου μακριά από την ήπειρο, ως ένας μόνο από τους τρόπους με τους οποίους μειώνεται η έκταση της Ανταρκτικής. Την ίδια στιγμή, το παγωμένο θαλασσινό νερό επεκτείνεται, ενώ οι παγετώνες που αποτελούν το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής φθίνουν. Αυτές οι περιοδικές διακυμάνσεις στο μέγεθος της ηπείρου δεν έχουν όμως σχέση με τις τεράστιες αυξομειώσεις της κατά τη διάρκεια των εποχών: από τα 4,5 εκατ. τετραγωνικά μίλια που είναι περίπου η επιφάνεια της Ανταρκτικής, το μέγεθός της συρρικνώνεται στα 1,1 εκατ. τετραγωνικά μίλια το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα φτάνει στα 6,9 εκατ. Και για να βάλουμε τις εκπληκτικές αυτές εποχικές διακυμάνσεις στην προοπτική τους, αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι η Ευρώπη καλύπτει γύρω στα 3,8 εκατ. τετραγωνικά μίλια…

Παραμένει το ιδανικό σημείο για να μαζέψεις διαστημικά συντρίμμια



Η Ανταρκτική παραείναι ιδανικό περιβάλλον για τη συλλογή μετεωριτών, καθώς πάνω στο λευκό φαίνονται τα πάντα! Στα περισσότερα εδάφη, οι σκουρόχρωμοι διαστημικοί βράχοι δεν ξεχωρίζουν από το χώμα και ανακατεύονται με τα πετρώματα της περιοχής, κάτι που μας κάνει να τους μπερδεύουμε συχνά με τις κοινές γήινες πέτρες. Το χιόνι και ο πάγος έρχονται όμως σε πλήρη αντίθεση με τους γαλαξιακούς βράχους, ξεχωρίζοντας πια σαν τη μύγα μες στο γάλα! Την ίδια ώρα, το παγωμένο του περιβάλλοντος είναι ιδανικό για τη διατήρηση των μετεωριτών: έχουμε βρει στην Ανταρκτική μετεωρίτες εκατομμυρίων ετών που παραμένουν άθικτοι. Κι έτσι η παγωμένη ήπειρος είναι το αγαπημένο σημείο επιστημόνων και συλλεκτών, καθώς αν είναι να μαζέψεις διαστημικά δείγματα είναι σαφώς ευκολότερο και φτηνότερο να πεταχτείς μέχρι την Ανταρκτική παρά ως το Διάστημα! Το αμερικανικό πρόγραμμα United States Antarctic Search for Meteorites έχει ήδη συγκεντρώσει 16.000 μετεωρίτες από το 1976 που ιδρύθηκε…

Φιλοξενούνται ετήσιοι μαραθώνιοι



Παρά το γεγονός ότι δεν έχει κανέναν μόνιμο κάτοικο, η Ανταρκτική έχει δύο δικούς της μαραθωνίους και μάλιστα μεγαλοπρεπείς. Ο Antarctic Ice Marathon έχει ξεκινήσει από το 2004 ως ένας από τους δυσκολότερους του πλανήτη: οι διαγωνιζόμενοι φτάνουν με ιδιωτικό αεροπλάνο από τη Λατινική Αμερική για να τρέξουν μέσα στο δριμύ ψύχος και τους μανιασμένους αέρηδες, ξεπερνώντας πραγματικά ασύλληπτα εμπόδια. Ο δεύτερος είναι λιγότερο απαιτητικός, καθώς ο McMurdo Marathon φιλοξενείται κοντά στη στάθμη της θάλασσας, δίπλα στον ερευνητικό σταθμό των ΗΠΑ, McMurdo Station. Ακόμα και το να φτάσεις βέβαια στην Ανταρκτική αποτελεί μεγάλη πρόκληση, μόνο εύκολα δεν είναι λοιπόν τα πράματα…

Η ήπειρος είναι ακραία τουριστική



Μπορεί το τοπίο να είναι τελείως αφιλόξενο στον άνθρωπο, η Ανταρκτική παρουσιάζει όμως τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον: φτάνεις στις εσχατιές της γης, διασχίζεις τις αποικίες των πιγκουίνων, ακολουθείς τα ίχνη των πρώτων εξερευνητών, κάνεις scuba diving, παρατηρείς τις φάλαινες, περνάς ώρα στο ερευνητικό κέντρο McMurdo και κάνεις ένα σωρό ακόμα οργανωμένες εμπορικά δραστηριότητες. Η Νο1 τουριστική ατραξιόν παραμένει η Χερσόνησος της Ανταρκτικής, γνωστή και ως Banana Belt: διάσημη για την εύκολη πρόσβαση και το ηπιότερο κλίμα της, η βορειότερη χερσόνησος της ηπείρου είναι σπίτι για φώκιες και πιγκουίνους, την ίδια ώρα που παρέχει ένα από τα πιο παρθένα και απόκοσμα σκηνικά της Γης. Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι φτάνουν με κρουαζιερόπλοια εδώ κάθε χρόνο…

Η Ανταρκτική είναι μια σχετικά νέα υπόθεση



Ο βρετανός εξερευνητής Τζέιμς Κουκ μπήκε στον Ανταρκτικό Κύκλο το 1772. Δεν είδε βέβαια στεριά, αλλά τα τεράστια παγόβουνα τον ψύλλιασαν για τη σκληρότητα του περιβάλλοντος. Οι εξερευνητές πρωτοαντίκρισαν έδαφος στις αρχές του 19ου αιώνα, την ίδια στιγμή που το κυνήγι της φώκιας έφερε πολλούς στην Ανταρκτική την ίδια εποχή: ο Αμερικανός John Davis έφτασε στα ανοιχτά της Ανταρκτικής κυνηγώντας φώκιες το 1821 και πιθανότατα ήταν ο πρώτος που πάτησε τα εδάφη της. Κανείς πάντως δεν άγγιξε τον Νότιο Πόλο πριν από το 1911, όταν ο νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν ηγήθηκε της πρώτης πετυχημένης εκστρατείας. Ο άνθρωπος που το επιχείρησε πριν από τον Νορβηγό, ο Βρετανός Ernest Shackleton, αναγκάστηκε να ματαιώσει το εγχείρημα κάπου 100 χιλιόμετρα από τον τελικό προορισμό του. Όσο για τον επίσης βρετανό εξερευνητή Ρόμπερτ Σκοτ, αυτός έφτασε στις νότιες εσχατιές της Γης κάπου έναν και πλέον μήνα μετά τον Αμούνδσεν, αν και οι ακραίες καιρικές συνθήκες δεν θα επέτρεπαν στην αποστολή να επιστρέψει ποτέ πίσω. Έκτοτε πολυάριθμες αποστολές έχουν φυτέψει τις σημαίες των χωρών τους στην Ανταρκτική…

Το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της Ανταρκτικής έχει διεκδικηθεί



Είναι φυσικό κάθε χώρα να θέλει για τον εαυτό της οποιοδήποτε νέο έδαφος ανακαλύπτεται και η Ανταρκτική δεν αποτελεί εξαίρεση. Διάφορα έθνη μοιράζονται πια την ήπειρο και συνεργάζονται σε επίπεδο επιστήμης και εξερευνητικών αποστολών. Εφτά χώρες έχουν διεκδικήσει τμήματα της Ανταρκτικής, αν και ελάχιστες παίρνουν το θέμα των εδαφικών διεκδικήσεων της παγωμένης ηπείρου στα σοβαρά. Αργεντινή, Χιλή και Βρετανία ερίζουν για την κατοχή της ίδιας γης και αρνούνται να αναγνωρίσει η μια το ιδιοκτησιακό καθεστώς της άλλης. Οι χώρες που έχουν αναγορεύσει τμήματα της ηπείρου ως δικά τους εδάφη περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νορβηγία. Την ίδια ώρα, η Συνθήκη της Ανταρκτικής προωθεί την ειρηνική συνεργασία των εθνών στη νέα ήπειρο από το 1959 και πλέον 51 χώρες την έχουν αναγνωρίσει…

Η Ανταρκτική έχει πολλές αναλογίες με τη Σαχάρα



Η Ανταρκτική χαρακτηρίζεται συχνά ως αρκτική έρημος, καθώς είναι το πιο ανεμοδαρμένο και ξηρό μέρος του πλανήτη. Εδώ έχουν σημειωθεί οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της Γης (όπως το 1983, στον ρωσικό ερευνητικό σταθμό Vostok της ανατολικής Ανταρκτικής), καθώς το 98% της στεριάς καλύπτεται από πάγο, ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του γλυκού νερού της Γης! Το στρώμα πάγου που καλύπτει μεγάλα τμήματα της ηπείρου φτάνει σε ύψος χιλιομέτρων. Αν και αυτό που την κάνει να μοιάζει περισσότερο με τη Σαχάρα είναι η ξηρασία της. Η παγωμένη βροχή μετατρέπεται σε αρκτική σκόνη, κι αυτό είναι που πέφτει από τον ουρανό. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η βροχή λείπει από την Ανταρκτική εδώ και 2 εκατ. χρόνια…

Το μοναδικό φαινόμενο των Καταρρακτών Αίματος



Στην Κοιλάδα McMurdo, μια υπο-παγωμένη λίμνη αδειάζει κάθε χρόνο από τον Παγετώνα Taylor. Το νερό τρέχει από υψόμετρο πέντε σχεδόν ορόφων και χύνεται στη Λίμνη Bonney, αν και δεν μοιάζει καθόλου με τους καταρράκτες που έχουμε συνηθίσει. Η πηγή είναι τρεις φορές αλμυρότερη από το θαλασσινό νερό και ρέει κάτω από ένα πυκνότατο στρώμα πάγου. Η υψηλή συγκέντρωση αλατιού αποτρέπει το νερό από το να παγώσει, ακόμα και μέσα στις ακραίες πολικές συνθήκες της Ανταρκτικής. Όσο για την ηλικία της πηγής, υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν από 2 εκατ. χρόνια. Αν και το κερασάκι στην τούρτα δεν είναι άλλο από το χρώμα του νερού του φυσικού αυτού θαύματος, που δίνει εξάλλου και το όνομα «Καταρράκτες Αίματος»: η πηγή του νερού δεν περιέχει ίχνος οξυγόνου και δεν έχει εκτεθεί ποτέ στο ηλιακό φως. Η υψηλή συγκέντρωση σιδήρου, ταυτόχρονα με τα μικρόβια που επιβιώνουν στο νερό, συμβάλλουν στο ομολογουμένως μοναδικό χρώμα του. Οι «Καταρράκτες Αίματος» είναι μάλιστα επισκέψιμοι τόσο με κρουαζιερόπλοιο όσο και ελικόπτερο…

Η ζωή βρίσκει τον δρόμο της



Διάφορα είδη ασπόνδυλων, όπως τα ακάρεα, επιβιώνουν στο εχθρικό περιβάλλον της Ανταρκτικής, την ίδια ώρα που η μικροβιακή ζωή ανθεί στις λίμνες. Η πανίδα είναι ωστόσο περιορισμένη και τείνει να προσκολλάται στη στεριά, καθώς εκεί βρίσκει καταφύγιο από τους ανέμους και την ξηρασία. Η ζωή είναι σαφώς πλουσιότερη στα νησάκια κάτω από την Ανταρκτική και στα βάθη της θάλασσας φυσικά, καθώς ο πάγος λειτουργεί ως μονωτικό και εγγυάται τη μακροημέρευση της θαλάσσιας ζωής. Πιγκουίνοι, φώκιες, θαλάσσια λιοντάρια, φάλαινες, καλαμάρια κ.ά. είναι μερικά μόνο από τα ζώα που ευημερούν στο αρκτικό περιβάλλον της ηπείρου, την ίδια ώρα που και πολλά πουλιά βρίσκουν τρόπο να ζουν εδώ (όπως τα άλμπατρος)…

Η Ανταρκτική ήταν κάποτε τροπική!



Οι επιστήμονες έχουν αποκρυπτογραφήσει την ιστορία της ηπείρου όταν ανακάλυψαν μέσα στους πάγους φοινικόδεντρα και άλλα είδη τροπικής βλάστησης! Ήταν πριν από 52 εκατ. χρόνια όταν η υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και τα θερμότερα ωκεανικά νερά έφεραν τροπικό κλίμα στην παγωμένη ήπειρο, με τροπικά δάση και δέντρα μπαομπάμπ να καλύπτουν την επιφάνειά της, που τα συναντάμε πλέον στη Μαδαγασκάρη. Πλέον η ήπειρος είναι αρκτική έρημος, κάτι κάνει την εικόνα της με τα πυκνά δάση εντελώς παράξενη και ανήκουστη. Και ακόμα πιο παράξενο είναι το γεγονός των απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί, που υποδεικνύουν ότι στα τροπικά δάση της Ανταρκτικής ζούσαν κάποτε δεινόσαυροι! Οι «πολικοί δεινόσαυροι», όπως τους ονομάζουν οι παλαιοντολόγοι, έπρεπε να περνούν ένα καλό μέρος της ζωής τους βυθισμένοι στο αρκτικό σκοτάδι, κάτι που εγείρει την ερώτηση: μετανάστευαν κατά τον χειμώνα στη γειτονική νότια Αυστραλία (που ήταν πριν από 100 εκατ. χρόνια δίπλα στις ανατολικές ακτές της Ανταρκτικής) ή είχαν βρει τρόπο να προσαρμόζονται στα κατασκότεινα δάση της αρκτικής νύχτας; Ποιος θα περίμενε ωστόσο ότι η αφιλόξενη παγωμένη ήπειρος ήταν κάποτε τροπικός παράδεισος που ευημερούσαν οι δεινόσαυροι…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν πληρώθηκαν και τους διέλυσαν τα αμάξια


Εκτός έλεγχου βγήκαν δεκάδες εργαζόμενοι εργοταξίου στο Σουδάν όταν είδαν ότι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς δεν είχε κατατεθεί η μισθοδοσία του μήνα.

Σε έξαλλη κατάσταση ο χειρίστης ενός εκσκαφέα διέλυσε το αυτοκίνητο ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραλίγο να παρασύρει αστυνομικούς


Εντελώς αλλοπρόσαλλη ήταν η συμπεριφορά ενός Κινέζου οδηγού σε αυτοκινητόδρομο του Πεκίνου. Αστυνομικοί είχαν διακόψει την κυκλοφορία καθώς στο σημείο είχε σημειωθεί τροχαίο ατύχημα. Ο οδηγός όμως πατούσε παρατεταμένα την κόρνα προκαλώντας τον έντονο εκνευρισμό των αστυνομικών. Όμως δεν σταμάτησε εκεί και άρχισε να κάνει μπρος πίσω με κίνδυνο να πατήσει τους ένστολους. Τελικά κατάφερε να περάσει ανάμεσα από δύο οχήματα, αφού συγκρούστηκε μαζί τους, με τους αστυνομικούς στη συνέχεια να τον καταδιώκουν.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Και οι φάλαινες περνούν από εμμηνόπαυση


Με την εμπειρία τους αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης της ομάδας.

Είναι ίσως μία από τις πιο παράξενες πτυχές της ανθρώπινης βιολογίας: ότι οι γυναίκες μετά από κάποια ηλικία χάνουν την ικανότητα της αναπαραγωγής.

Τώρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι φάλαινες δολοφόνοι –ένα είδος που διαχωρίζεται από τους ανθρώπους με σχεδόν 94 εκατ. χρόνια εξέλιξης- περνούν επίσης εμμηνόπαυση και αυτό ενδεχομένως να παρέχει στοιχεία ως προς το γιατί εξελίχθηκαν έτσι εξ αρχής.

Υπάρχει ένα ακόμη είδος στην άγρια φύση που είναι γνωστό ότι περνά φάση εμμηνόπαυσης (short-finned pilot whales), παρότι έχει παρατηρηθεί και σε αρκετά πρωτεύοντα και άλλα ζώα που ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Η εξέλιξη ενός χαρακτηριστικού, που μειώνει την αναπαραγωγική ικανότητα ενός είδους διερευνάται εδώ και καιρό από τους βιολόγους και υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τους λόγους που μπορεί να εμφανίστηκε στους ανθρώπους.

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Έξετερ και από το πανεπιστήμιο του Γιορκ αποκαλύπτουν για ποιο λόγο εμφανίζεται η εμμηνόπαυση, στις φάλαινες τουλάχιστον.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας και πιο έμπειρες θηλυκές φάλαινες «ελευθερώνονται» και είναι σε θέση να καθοδηγούν τις οικογένειές τους προς αναζήτηση τροφής, ενισχύοντας την ικανότητα επιβίωσης όλης της ομάδας.

Τα ευρήματα μπορεί να εξηγούν ακόμη γιατί η εμμηνόπαυση εμφανίστηκε και στους ανθρώπινους πληθυσμούς, επιτρέποντας στις μεγαλύτερες γυναίκες να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και να βοηθούν τα νεότερα μέλη των ομάδων.

«Στους ανθρώπους πιστεύεται ότι η εμμηνόπαυση είναι απλά ένα τεχνούργημα της σύγχρονης ιατρικής και των βελτιωμένων συνθηκών διαβίωσης. Ωστόσο, πολλά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η εμμηνόπαυση στους ανθρώπους είναι προσαρμοστική» εξήγησε ο καθηγητής Darren Croft.

Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, μελέτησαν ομάδες φαλαινών δολοφόνων στις ακτές της Βρετανικής Κολομβίας και της Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια εννέα καλοκαιρινών μεταναστεύσεων σολομών.

Συνολικά, παρατήρησαν 102 φάλαινες, 58 από τις οποίες ήταν θηλυκές και μελέτησαν ποιες από αυτές κατείχαν ηγετικές θέσεις όσο οι ομάδες των φαλαινών κυνηγούσαν σολομούς.

Ακόμη, χρησιμοποίησαν δεδομένα από 35 χρόνια ερευνών για τους πληθυσμούς των φαλαινών στην περιοχή, για να διαπιστώσουν ποιες είχαν περάσει σε φάση εμμηνόπαυσης.

Κατά μέσο όρο, οι φάλαινες δολοφόνοι που ήταν άνω των 35 ετών βρέθηκε ότι είχαν περάσει σε εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές βρήκαν ακόμη, ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας μετα-αναπαραγωγικές φάλαινες έτειναν να ηγούνται των ομάδων όταν αναζητούσαν σολομούς. Επιπλέον, έτειναν να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο, όταν η ποσότητα των σολομών ήταν περιορισμένοι και οι φάλαινες δολοφόνοι πάσχιζαν για να βρουν τροφή.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι μεγαλύτερες φάλαινες χρησιμοποιούν την εμπειρία τους για να βοηθήσουν την ομάδα στην αναζήτηση τροφής, εξήγησαν οι ερευνητές.

«Η αξία της σοφία και της γνώσης των μεγαλυτέρων μπορεί να εξηγήσει το γιατί οι φάλαινες δολοφόνοι και οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν μεγάλες ζωές, ακόμη και αφότου σταματούν να αναπαράγουν» κατέληξαν οι ερευνητές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κολιέ που ελέγχει πόσο και τι τρώτε


Στέλνει σήματα στο χρήστη αν το έχει παρακάνει με το φαγητό.

Επιστήμονες κατασκεύασαν ένα κολιέ ειδικά για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Υποστηρίζουν ότι ελέγχει πόσο και τι τρώει κανείς, στέλνοντας μηνύματα όταν ο χρήστης το έχει παρακάνει με το φαγητό.

Το ονόμασαν WearSens και στην ουσία πρόκειται για ένα μεταλλικό δακτύλιο, ο οποίος τοποθετείται γύρω από το λαιμό. Είναι εξοπλισμένος με έναν αισθητήρα, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δονήσεις στο λαιμό του χρήστη, για να καταλαβαίνει πότε τρώει ή πίνει.

Η ερευνητική ομάδα που ανέπτυξε τη συσκευή δημιούργησε ακόμη και μια εφαρμογή για smartphones, η οποία ειδοποιεί το χρήστη όταν ξεπερνά το μέγιστο ημερήσιο όριο θερμίδων που πρέπει να καταναλώνει. Μάλιστα, «γνωρίζει» ακόμη και τι είδους τροφές τρώει κανείς.



Τη συσκευή ανέπτυξε μια ομάδα μηχανικών από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και μέχρι στιγμής το έχουν δοκιμάσει σε 30 άτομα, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Σε πειράματα που έγιναν με ένα περιορισμένο μενού, η συσκευή «μάντεψε» σωστά σε ποσοστό 90% τη διαφορά ανάμεσα σε στερεές και υγρές τροφές, ακόμη και τη διαφορά ανάμεσα σε ζεστά και κρύα ροφήματα. Επίσης, ήταν σε θέση να διαχωρίσει ανάμεσα σε σκληρές και μαλακές τροφές στο 75% των περιπτώσεων, σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό IEEE Sensors.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ατύχημα σε προπόνηση μαζορετών


Ένα ατύχημα κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο ένας θεατής κατά τη διάρκεια προπόνησης ομάδας μαζορετών. Τα μέλη της ομάδας προπονούνταν σε ένα άκρως απαιτητικό νούμερο καθώς έπρεπε μια εξ αυτών να κάνει πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό της και να προσγειωθεί στα χέρια των υπολοίπων. Όμως κάτι δεν πήγε καλά και η «ιπταμένη» μαζορέτα χτύπησε με το γόνατο της στο πρόσωπο μια συναθλήτρια της που έχασε αμέσως τις αισθήσεις της.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δουλειές του σπιτιού που αποφεύγουν να κάνουν οι άντρες


Είναι γνωστό πως οι περισσότεροι άντρες αμελούν τις οικιακές δουλειές, αλλά με τις δικαιολογίες είναι οι καλύτεροι! Βέβαια, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, έχουν καλό λόγο που τις αποφεύγουν.

Σε νέα έρευνα το 43% των αντρών που ρωτήθηκαν παραδέχτηκαν πως δεν είναι καθόλου καλοί στο καθάρισμα. Μάλιστα υπάρχουν δέκα συγκεκριμένες δουλειές του σπιτιού που δεν τις κάνουν καλά επίτηδες, επειδή απλά δεν τους αρέσουν. Οι δουλειές αυτές είναι: Καθάρισμα του μπάνιου, καθάρισμα τουαλέτας και ντουζιέρας, πλύσιμο πιάτων, φόρτωμα του πλυντηρίου πιάτων, άπλωμα των ρούχων, σιδέρωμα, στρώσιμο του κρεβατιού, πλύσιμο ρούχων, σκούπισμα.

Αυτές είναι δουλειές που απεχθάνονται να κάνουν ή δεν κάνουν καθόλου καλά, και αυτά είναι τα δέκα πράγματα που κάνουν επίτηδες για να αποφύγουν το καθάρισμα:

Ρίχνουν καθαριστικό στην τουαλέτα χωρίς να τρίβουν. Απλά το ρίχνουν.

Ξεπλένουν την μπανιέρα με νερό αντί να την καθαρίζουν.

Αφήνουν άλατα στη ντουζιέρα.

Αφήνουν θαμπάδες στα παράθυρα και τους καθρέφτες. Διαβάστε ποιο αντρικό προϊόν κάνει τον καθρέφτη να λάμπει.

Ρίχνουν καθαριστικό στον νεροχύτη αλλά δεν τον καθαρίζουν.

Σκουπίζουν και ξεσκονίζουν γύρω από τα πράγματα και τα έπιπλα αλλά δεν τα μετακινούν.

Ρίχνουν τα ψίχουλα του τραπεζιού στο πάτωμα αντί να τα πετάξουν στον κάδο.

Πιέζουν με όλη τους τη δύναμη τα σκουπίδια να συμπιεστούν για να μην αναγκαστούν να τα κατεβάσουν στον κάδο.

Πλένουν τα πιάτα βιαστικά αφήνοντας τροφές πάνω τους.

Ρίχνουν την κουβέρτα στο κρεβάτι αλλά δεν το στρώνουν. Δείτε εδώ πώς θα στρώσετε το κρεβάτι χωρίς καν να σηκωθείτε.

Βέβαια, πολλοί από αυτούς έχουν και τα δίκια τους: Η έρευνα έδειξε πως το 25% των αντρών δεν κάνει δουλειές γιατί οι γυναίκες τους θεωρούν πως τις κάνουν χάλια. Το 10% από τους άντρες που ρωτήθηκαν είπαν πως δεν τους νοιάζει να κάνουν καλά τις δουλειές γιατί ξέρουν με βεβαιότητα πως οι κοπέλες ή οι γυναίκες τους θα τις ξανακάνουν όπως και να 'χει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η «μάχη» των φύλων στον εργασιακό χώρο


Οι άντρες νιώθουν να απειλούνται από τις γυναίκες-αφεντικά και δρουν πιο επιθετικά.

Οι γυναίκες-αφεντικά κάνουν τους άντρες να αισθάνονται απειλή και αυτός ο φόβος μπορεί να προκαλέσει μια πάλη εξουσίας, αναφέρει μια νέα έρευνα.

Η παρουσία μιας γυναίκας σε εποπτική ή διευθυντική θέση κάνει τους άντρες πιο δυναμικούς, σε σχέση με το αν στη θέση του αφεντικού ήταν κάποιος άλλος άντρας.

Ακόμη κι εκείνοι που πιστεύουν στην ισότητα των φύλων, νιώθουν τον ανδρισμό τους να απειλείται, υποστηρίζει μια έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο. Και ακριβώς επειδή η έννοια του ανδρισμού είναι ενσωματωμένη μέσα στις κοινωνίες, μπορεί να είναι αδύνατο να αλλάξει η συμπεριφορά των ανδρών, τονίζουν οι ερευνητές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ενώ περισσότερες γυναίκες έχουν αποκτήσει σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς, εξακολουθεί να υπάρχει μια «γυάλινη οροφή» στις ανώτερες διοικητικές θέσεις στις ΗΠΑ. Όμως οι γυναίκες καταλαμβάνουν περισσότερο χαμηλές και μεσαίες διευθυντικές θέσεις.

Η επίκουρος καθηγήτρια μάνατζμεντ και τεχνολογίας Ekaterina Netchaeva δήλωσε σχετικά: «Η έννοια της αρρενωπότητας γίνεται όλο και πιο ασαφής, όσο μπλέκονται οι ρόλοι των δύο φύλων στην κοινωνία και περισσότερες γυναίκες καταλαμβάνουν διοικητικές θέσεις και είναι αυτές που φέρνουν το ψωμί στις οικογένειές τους. Ακόμη και οι άντρες που υποστηρίζουν την ισότητα των φύλων, μπορεί να δουν αυτές τις εξελίξεις ως απειλή για την αρρενωπότητά τους, είτε το αναγνωρίζουν συνειδητά ή όχι».

Η ίδια πρόσθεσε ακόμη, ότι η υπεροπτική συμπεριφορά από τους άνδρες απέναντι στις γυναίκες αφεντικά, θα μπορούσε να διαταράξει τη δυναμική στο χώρο εργασίας, καταπνίγοντας τη συνεκτικότητα της ομάδας και επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοσή της.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέσα σε ένα μήνα έγιναν 511 τροχαία


Δεκαεννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Στα 511 ανέρχονται τα τροχαία που έγιναν τον Ιούλιο σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Από αυτά τα 19 ήταν θανατηφόρα, με 19 νεκρούς, 18 σοβαρά με 19 τραυματισμένους και 474 ελαφρά με 608 ελαφρά τραυματίες.

Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν η οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα, η παραβίαση προτεραιότητας, ενώ η μη χρήση κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν 13.263 παραβάσεις από τις οποίες 439 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Ειδικότερα βεβαιώθηκαν:

  • 510 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ από τις οποίες οι 64 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος,
  • 912 παραβάσεις ορίου ταχύτητας,
  • 169 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
  • 264 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου,
  • 153 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας
  • 662 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Έλληνας χρηματιστής που άνοιξε εστιατόριο στο Μανχάταν


Το ελληνικό εστιατόριο αποτελεί αγαπημένο στέκι πολλών διασημοτήτων.

Ο Σπύρος Μενεγάτος, ένας Έλληνας χρηματιστής στη Wall Street, είναι ο ιδιοκτήτης ενός μοντέρνου ελληνικού εστιατορίου στη Νέα Υόρκη που μάλιστα συγκαταλέγεται στα δέκα καλύτερα εστιατόρια του Μανχάταν, σύμφωνα με το tripadvisor.

Ο ιδιοκτήτης θέλησε να δείξει, όπως λέει στον Alpha, την Ελλάδα της φιλοξενίας και της εργατικότητας, ενώ το εστιατόριο στα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει ήδη γίνει στέκι διασημοτήτων όμως η Κιμ Καρντάσιαν.

Ο επιχειρηματίας αποκάλυψε ότι μετά από 10 χρόνια που δούλευε ως χρηματιστής έφυγε από την δουλειά του γιατί δεν ήθελε να είναι συνέχεια μπροστά από έναν υπολογιστή. Αφού άλλαξε καριέρα, επέλεξε να δημιουργήσει κάτι με σημείο αναφοράς την Ελλάδα.

Ο Σπύρος Μενεγάτος μίλησε και για τις υπερβολές της αμερικανικής τηλεόρασης σχετικά τα πρότυπα του Έλληνα που προβάλλονται και είπε ότι η κατάσταση μπορεί να είναι δύσκολη στην Ελλάδα αλλά «όταν είμαστε με την πλάτη στον τοίχο πολεμούμε».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο Ντουμπάι θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο κλειστό χιονοδρομικό κέντρο του κόσμου


Δείτε τα ψηφιακά σχέδια του Meydan One που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Το Ντουμπάι, το εμιράτο του Κόλπου που συνηθίζει να επενδύει σε πολυδάπανα, εξωφρενικά έργα, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο κλειστό χιονοδρομικό κέντρο στον κόσμο, με μια πίστα σκι μήκους 1,2 χλμ., καθώς και την υψηλότερη «πολυκατοικία» που θα φτάνει σε ύψος τα 711 μέτρα.

Αυτό το καινούριο τουριστικό και οικιστικό σχέδιο, που αποκαλείται Meydan One, θα περιλαμβάνει επίσης ένα φαντασμαγορικό σιντριβάνι, μοναδικό στον κόσμο, με πίδακες νερού που θα εκτοξεύονται σε ύψος 420 μέτρων, καθώς επίσης και ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, ένα ξενοδοχείο δυναμικότητας 350 δωματίων και μια μαρίνα. Το κόστος του έργου θα ανέλθει στα 25 δισεκατομμύρια ντιρχάμ (περίπου 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Bayan, το συγκρότημα θα καταλαμβάνει έκταση 3,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και θα εκτείνεται από τον ιππόδρομο του Μεϊντάν μέχρι το Μπουρτζ Χαλίφα, τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, ύψους 828 μέτρων.

Ο Μπουρτζ Χαλίφα στεγάζει γραφεία και ξενοδοχεία ενώ ο καινούριος ουρανοξύστης που θα χτιστεί θα έχει μόνο διαμερίσματα. Η πρώτη φάση του σχεδίου αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να συμπέσει με την Παγκόσμια Έκθεση του 2020 που θα φιλοξενηθεί στο εμιράτο. Το συγκρότημα εκτιμάται ότι θα μπορεί να φιλοξενεί 78.000 ενοίκους.

Το Ντουμπάι διαθέτει ήδη από το 2005 μια πίστα για σκι -με τεχνητό χιόνι- που στεγάζεται σε ένα εμπορικό κέντρο και έχει περιληφθεί στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως ο μεγαλύτερος σκεπαστός χιονοδρομικός σταθμός του κόσμου.

Χάρη στη φήμη που έχει αποκτήσει, αυτήν μιας φιλελεύθερης πόλης μέσα σε ένα συντηρητικό περιβάλλον, το Ντουμπάι έχει εξελιχθεί σε κέντρο επιχειρήσεων, αλλά και σε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Πέρσι υποδέχτηκε 13,2 εκατομμύρια επισκέπτες και οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των τουριστών θα αυξηθεί στα 20 εκατομμύρια μέχρι το 2020.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...