Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Γιατί ο γάμος… παχαίνει;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όσοι παντρεύονται βάζουν κιλά.

Ο γάμος μπορεί να είναι μία από τις ευτυχέστερες στιγμές στη ζωή ενός ζευγαριού, ωστόσο απ’ ό,τι δείχνουν οι έρευνες είναι και ένα κρίσιμο σημείο μετά από το οποίο… τα κιλά παίρνουν την ανηφόρα!

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας και το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Ανάπτυξης Μαξ Πλανκ, τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος από τους εργένηδες.

Επίσης, ισχυρίζονται ότι τα παντρεμένα ζευγάρια τρώνε κατά μέσο όρο καλύτερα από τους εργένηδες, όμως ζυγίζουν σημαντικά περισσότερο και αθλούνται λιγότερο.

Οι επιστήμονες συνέκριναν το δείκτη μάζας σώματος των παντρεμένων ζευγαριών με αυτό εργένηδων σε εννιά ευρωπαϊκές χώρες και διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, τα παντρεμένα ζευγάρια τρέφονται καλύτερα από τους εργένηδες, όμως ζυγίζουν σημαντικά πιο πολύ και δεν κάνουν πολλή γυμναστική.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Social Science & Medicine.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε αντιπροσωπευτικά δείγματα 10.226 ερωτηθέντων από την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνά τους ήταν η πρώτη που συνέκρινε τη σχέση ανάμεσα στην οικογενειακή κατάσταση και το δείκτη μάζας σώματος σε εννιά χώρες της Ευρώπης. Επιπλέον, πέρα από την εστίαση στα παντρεμένα ζευγάρια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πρόσθετες αναλύσεις σε ζευγάρια που συζούσαν.

Ακόμη, μελέτησαν πιθανούς λόγους για την αύξηση του σωματικού βάρους, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη συμπεριφορά τους σε σχέση με την άσκηση.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν πώς οι κοινωνικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία. Σε αυτήν την περίπτωση, ο θεσμός του γάμου και συγκεκριμένες αλλαγές στη συμπεριφορά εντός αυτού του πλαισίου, συνδέονται άμεσα με τη διατροφή και το σωματικό βάρος» εξήγησε ο διευθυντής του κέντρου προσαρμοστικού ορθολογισμού στο ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, Ralph Hertwig.

Τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τη συμπεριφορά άσκησης των ερωτώμενων πρόσφεραν ακόμη μερικούς πιθανούς λόγους για αυτήν την τάση. Για παράδειγμα, τα ζευγάρια ανέφεραν ότι αγόραζαν περισσότερα τοπικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Ακόμη, οι παντρεμένοι άντρες ήταν πιο πιθανό να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα και προϊόντα δίκαιου εμπορίου, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

«Αυτό υποδηλώνει, ότι ειδικότερα οι άντρες σε μακροχρόνιες σχέσεις είναι πιο πιθανό να τρώνε πιο συνειδητά και, κατά συνέπεια, πιο υγιεινά» εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια και επίκουρος καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας, Jutta Mata.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.