Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Στατίνες: Aσπίδα για εγκεφαλικά και εµφράγµατα


Οι στατίνες δεν µειώνουν µόνο τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης στο αίµα.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, σε μεγαλύτερες δόσεις, µπορεί να σώσουν ζωές, καθώς παρέχουν σηµαντική προστασία από εµφράγµατα και εγκεφαλικά.

Σύµφωνα µε το πόρισµα βρετανικών και αυστραλιανών ερευνητικών οµάδων από το Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης και του Σίδνεϊ αντίστοιχα, αυξάνοντας τη δόση των στατινών, τα εµφράγµατα και οι θάνατοι µπορεί να μειωθούν έως και 13%.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, συγκρίνοντας µία συνηθισμένη θεραπεία µε στατίνες µε µια πιο «επιθετική» θεραπεία. Προκειµένου µάλιστα να καταλήξουν σε ασφαλές και αξιόπιστο συµπέρασµα, οι ερευνητές επαναξιολόγησαν πλήθος προηγούµενων µελετών πάνω στις στατίνες.

Από τις δύο έρευνες προέκυψε, μείωση περίπου 15% στα σοβαρά αγγειακά περιστατικά, ενώ μείωση 13% προέκυψε σε θανάτους από καρδιά και σε εµφράγµατα.
Επίσης, πτώση 19% σημειώθηκε στις επεµβάσεις για καρδιαγγειακά νοσήµατα και 16% στα εγκεφαλικά.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση «Lancet».

Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στο ΙΚΑ από 1η Δεκεμβρίου

Από την 1η Δεκεμβρίου 2010 ξεκινά και στο ΙΚΑ η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε ο διοικητής του Ταμείου κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

«Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, σε συνέχεια του έργου της Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών που αφορά στη διαχείριση και στον πλήρη έλεγχο των υποβαλλόμενων συνταγών και με γνώμονα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και την ποιότητα της παρεχόμενης φαρμακευτικής φροντίδας προχωρά στην πανελλαδική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του από την 1η Δεκεμβρίου 2010.

Απαραίτητες προϋποθέσεις που αφορούν σε φαρμακοποιούς και ιατρούς του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για την υλοποίηση του ανωτέρω στόχου είναι οι κάτωθι:

Προμήθεια του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ο οποίος συνίσταται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν εκτυπωτή και μία ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο. Εγγραφή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως χρήστες.

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και τα απαραίτητα βήματα για την εγγραφή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς και οι οδηγίες χρήσης της εφαρμογής βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.e-syntagografisi.gr/, από τις 20 Σεπτεμβρίου/2010.

Το σύστημα δέχεται εγγραφές από τη δημοσίευση του παρόντος εγγράφου, μέχρι την έναρξη της εφαρμογής, στις 31 Νοεμβρίου 2010. Έλεγχος θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας και καταχώρησης χορηγούμενων φαρμάκων.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια είναι στη διάθεσή σας όλο το 24ωρο, το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης 11131 της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να απαντά στα ερωτήματα που έχετε και να επιλύει προβλήματα που προκύπτουν κατά τη χρήση της εφαρμογής».
Διαβάστε περισσότερα...