Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Δύο συλλήψεις για την τραγωδία στη Μύκονο


Συνελήφθη πριν λίγη ώρα από την λιμενική αρχή Μυκόνου ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης θαλάσσιων παιχνιδιών και ο χειριστής του ταχύπλοου σκάφους που ρυμουλκούσε το φουσκωτό παιχνίδι και προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό του 10χρονου στην παραλία Καλό Λιβάδι.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ΟΕΕΘ ζητά τη ριζική αλλαγή του ΕΝΦΙΑ


Τη ριζική αλλαγή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ώστε να γίνει δικαιότερος και αναλογικότερος και να ανταποκρίνεται στην φοροδοτική ικανότητα μισθωτών και επιχειρηματιών, ζητά η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Στην επιστολή, που κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στους αρχηγούς και τους βουλευτές των κομμάτων της Βουλής, επισημαίνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ και η φορολόγηση των ακινήτων, όπως έχει διαμορφωθεί, "αποξενώνει τους ιδιοκτήτες από τα ακίνητα και συνιστά στην ουσία φορολογική ληστεία, αφού υπολογίζεται με αντικειμενικές αξίες υψηλότερες κατά 70% των σημερινών".

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΕΕΘ, "υπήρχε από την αρχή του χρόνου η διαβεβαίωση του υπουργείου ότι ο ΕΝΦΙΑ αφενός μεν θα καταργούσε το χαράτσι της ΔΕΗ και αφετέρου ότι θα ήταν μικρότερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά και δικαιότερος. Τίποτε όμως από αυτές τις υποσχέσεις δεν έγινε. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η ακίνητη περιουσία τίθεται πλέον υπό διωγμόν".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα έργα στη Δυτική Αττική ανακοίνωσε η Περιφέρεια


Συνολικού προϋπολογισμού 159 εκατ. ευρώ.

Στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν τα ενταγμένα έργα για τον Δυτικό Τομέα Αττικής, προχώρησε σήμερα η Περιφέρεια Αττικής, μετά τη γνωστοποίηση των στοιχείων Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα και Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθήνας, που περιλαμβάνει τους Δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, έχει ολοκληρωμένα και υπό κατασκευή συνολικά 64 έργα με προϋπολογισμό 159 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα:

-8 έργα στον δήμο Αγίας Βαρβάρας, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ,
-11 έργα στον δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού, συνολικού προϋπολογισμού 25,2 εκατομμυρίων ευρώ,
-6 έργα στον δήμο Αιγάλεω, συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατομμυρίων ευρώ,
-10 έργα στον δήμο Ιλίου, συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατομμυρίων ευρώ,
-10 έργα στον δήμο Περιστερίου, συνολικού προϋπολογισμού 24,4 εκατομμυρίων ευρώ,
-4 έργα στον δήμο Πετρούπολης, συνολικού προϋπολογισμού 3,7 εκατομμυρίων ευρώ,
-8 έργα στον δήμο Χαϊδαρίου, συνολικού προϋπολογισμού 14,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και
- 7 διαδημοτικά και περιφερειακά έργα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας, συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν απογραφή των φρούτων και αποζημίωση


Την άμεση έναρξη της απογραφής των ποσοτήτων φρούτων, που έχουν μείνει στα ψυγεία των συνεταιρισμών, εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, ζητούν οι εξαγωγείς/εκπρόσωποι των ομάδων παραγωγών των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κιλκίς, όπως αποφάσισαν στη διάρκεια σημερινής σύσκεψης στη Βέροια.

"Οι αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας, Κώστας Παναγιωτίδης και Πέλλας, θεόδωρος Θεοδωρίδης, πρέπει να δώσουν άμεσα την εντολή για την έναρξη της απογραφής", δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης και υπενθύμισε ότι οι παραγωγοί ζητούν αποζημιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση,τις οποίες στη συνέχεια τα αρμόδια υπουργεία θα μπορούν να διεκδικήσουν από τις Βρυξέλλες.

Ενώ εκατοντάδες νταλίκες με φορτία ροδάκινων και νεκταρινιών, που προορίζονταν για την αγορά της Ρωσίας, έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα, οι παραγωγοί ζητούν -μετά την απογραφή- τη βιολογική καταστροφή όσων φρούτων έχουν αλλοιωθεί και τη διάθεση "στην ευχέρεια του κράτους" όσων κριθεί ότι μπορούν πράγματι να διατεθούν προς κατανάλωση, πχ, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη η συγκρότηση επιτροπής, αποτελούμενης από εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών, αλλά και άλλων πληττόμενων κλάδων από το εμπάργκο -π.χ., μεταφορέων, εταιρειών παραγωγής υλικών για τη συσκευασία των φρούτων κτλ- η οποία θα συνεδριάσει αύριο, στη μία μετά το μεσημέρι, στο Επιμελητήριο Ημαθίας, προκειμένου να συντάξει υπόμνημα.

Το υπόμνημα, που θα χρησιμεύσει ώς βάση συζήτησης σε επικείμενη (η ακριβής ημερομηνία δεν έχει προσδιοριστεί) συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Καρασμάνη, θα "συμπυκνώνει" σε ένα κείμενο τα κυριότερα αιτήματα και προτάσεις του κλάδου, τα οποία είναι οι εξής: α)απογραφή και απόσυρση των φρούτων κατά τον τρόπο που ήδη αναφέρθηκε, β)αποζημίωση των παραγωγών στη βάση του μοντέλου, που ακολουθήθηκε προ τριετίας, για τη ζημία στα αγροτικά προϊόντα εξαιτίας του βακτηρίου e-coli, γ)επιδότηση επιτοκίου για τα κεφάλαια κίνησης των πληγεισών αγροτικών/εξαγωγικών επιχειρήσεων και συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και δ) εξέταση της δυνατότητας -σε συνεργασία με τις τράπεζες- για χρηματοδότηση μεμονωμένων αγροτών, οι οποίοι τον επόμενο χρόνο δεν θα έχουν έσοδα "ούτε για να επιβιώσουν", όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Γιαννακάκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Στο μεταξύ, σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, επισήμανε: «Παρακολουθούμε με ανησυχία την εμφάνιση ψυχροπολεμικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις τους στον τόπο μας ακυρώνουν πολλές προσπάθειες ανάταξης και εξόδου από την κρίση. Πρέπει να καταμετρηθούν οι ζημιές και να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Ειδικά για τα οπωροκηπευτικά πρέπει να προβλεφθεί διαλογή, συγκέντρωση και διανομή στους αδύναμους συμπολίτες μας. Τόσο για την παραγωγή που έφυγε και γυρίζει, όσο και για εκείνη που αναμένεται να παραχθεί, απαιτείται συνολική πρόβλεψη για την περίοδο ισχύος των περιορισμών. Από αύριο πρέπει να τεθούν σε άμεση κινητοποίηση κράτος και φορείς ώστε να διερευνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις αναζήτησης εναλλακτικών εξαγωγικών κατευθύνσεων αλλά και η στροφή σε λιγότερο ευαίσθητες σε γεωπολιτικούς κινδύνους αγροτικές και τουριστικές δραστηριότητες". Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της ΕΕ και του τραπεζικού συστήματος για την άμεση χρηματοπιστωτική στήριξη των απαιτουμένων μεταρρυθμίσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ελλάδος γεύσεις» στην 79η Διεθνή Εκθεση


Θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από τις 6 έως και τις 14 Σεπτεμβρίου.

Οι επισκέπτες της φετινής 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα φιλοξενήσει μια ιδιαίτερη «έκθεση μέσα σε έκθεση», αφιερωμένη στα τρόφιμα και τα ποτά, θα βρεθούν μπροστά σε εικόνες και γεύσεις της Ελλάδας και των γαστρονομικών προορισμών της.

Πρόκειται για την «Ελλάδος Γεύσεις», η οποία διοργανώνεται από την ΠΑΣΕΓΕΣ, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO AE.

Ήδη, τρεις αντίστοιχες εκθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα κι αυτή τη φορά σειρά έχει η Θεσσαλονίκη, στο διάστημα από τις 6 έως και τις 14 Σεπτεμβρίου 2014.

«Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη των ποιοτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και η καταξίωση στη συνείδηση του καταναλωτή της ελληνικής περιφέρειας ως γαστρονομικού τουριστικού προορισμού. Το δε μήνυμα που προάγει η έκθεση είναι: Κάθε μέρα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα στο τραπέζι μας» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών.

Κατά τους ίδιους, «το κύρος της ΔΕΘ, τα στατιστικά δεδομένα παρόμοιων γεγονότων, οι ανάγκες της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και το ενδιαφέρον των επισκεπτών (αναμένονται περίπου 200.000 διελεύσεις), δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε η συγκεκριμένη έκθεση να γίνει σημείο αναφοράς».




Διαβάστε περισσότερα...

H απάντηση του ΥΠΟΙΚ για τις κατ' οίκον έρευνες από την εφορία


Την γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους σύμφωνα με την οποία μπορεί να γίνεται έλεγχος από την εφορία στα σπίτια φοροφυγάδων χωρίς την παρουσία του εισαγγελέα, σχολίασε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα το αποφασίσει ο Άρειος Πάγος.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Αναφορικά με την υπ΄ αριθμ. 256/2014 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με τη δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής διευκρινίζουμε ότι λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος έχει ήδη αποσταλεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί».



Διαβάστε περισσότερα...

"Η Ευρώπη πρέπει να αποζημιώσει τους παραγωγούς"


Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και πρέπει να δοθεί και ευρωπαϊκή λύση, σχολίασαν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές.

"Η Ευρώπη επέβαλε το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει Έλληνες και ευρωπαίους παραγωγούς", σημείωναν χαρακτηριστικά τα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη ενώ σχολίασαν ότι αναμένονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από το ρωσικό εμπάργκο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες πως θα καλυφθεί η ζημιά από εθνικούς πόρους "διότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Ό,τι είναι γίνει θα γίνει οριζόντια σε όλη την Ευρώπη".

Τα στελέχη του υπουργείου σχολίασαν ότι στην περίπτωση που δεν επαρκούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να συμπληρώσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα ανάψει το πράσινο φως. "Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση" είπαν οι ίδιοι.

Τις επόμενες ημέρες πάντως, θα ξεκινήσει σε επίπεδο Περιφερειών η καταγραφή των επιπτώσεων από το εμπάργκο για να αποτυπωθεί το οικονομικό μέγεθος της ζημιάς των ελληνικών εξαγωγών. Τέλος, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ήδη νοσοκομεία και στρατόπεδα αγοράζουν ποσότητες των προϊόντων που δεν θα απορροφηθούν από τη ρωσική αγορά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπεσαν από το γκρεμό βγάζοντας selfie!


Ζευγάρι Πολωνών βρήκε τραγικό θάνατο μπροστά στα μάτια των παιδιών του.

Ένα ζευγάρι από την Πολωνία πλήρωσε με τη ζωή τους τη μανία του για τις selfie φωτογραφίες. Η απόπειρα τους να φωτογραφίσουν τους εαυτούς τους είχε τραγικό τέλος αφού έπεσαν από απόκρημνα βράχια ύψους 80 μέτρων.

Το δυστύχημα συνέβη στην περιοχή Cabo da Roca, στη δυτική ακτή της Πορτογαλίας που θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της χώρας ενώ μάλιστα ήταν παρόντα και τα δύο παιδιά του ζευγαριού!

Τα παιδιά ηλικίας 5 και 6 ετών βρίσκονται τώρα υπό την επίβλεψη ψυχιάτρων.




Πηγή:  http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο μικροσκόπιο εργασιακό και ασφαλιστικό


Με «άγριες» διαθέσεις επιστρέφει η τρόικα το φθινόπωρο στην Ελλάδα.

Πολλά είναι τα καυτά μέτωπα που παραμένουν ανοικτά ενόψει των νέων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των θεμάτων που θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων την ώρα που η τρόικα συνεχίζει να ζητάει πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων.

Επίσης, οι δανειστές δεν αποκλείεται να ζητήσουν νέα μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναμένονται νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 100 πρώτες μέρες ενός πρόωρου μωρού


Ο Walker ήρθε στον κόσμο τρεις μήνες νωρίτερα - Επί 80 ημέρες νοσηλευόταν.

Η πορεία ζωής ενός πρόωρου μωρού, από την ημέρα της γέννησής του, μέχρι που κατάφερε να βγάλει τα σωληνάκια τα οποία το βοηθούσαν να αναπνέει αλλά και να τρώει καταγράφηκε σε ένα μοναδικό βίντεο.

Ο μικρός Walker γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 2014, , τρεις μήνες νωρίτερα από ότι τον περίμεναν οι γονείς του, σε νοσοκομείο της Βόρειας Καρολίνα και ζύγιζε μόλις 500 γραμμάρια. Αμέσως νοσηλεύτηκε σε μονάδα νεογνικής εντατικής θεραπείας, όπου και παρέμεινε για τις επόμενες 80 ημέρες της ζωής του. 


Οι γιατροί τους είπαν πως η ανάπτυξή του σταμάτησε εξαιτίας του πλακούντα, καθώς δεν του έδινε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόταν.

Οι γονείς του, Erica και Jared Pruett, τον πήραν στην αγκαλιά τους πέντε ημέρες μετά τη γέννησή του.

Οι γονείς έχουν δημιουργήσει ένα φωτογραφικό κολάζ, το οποίο παρουσιάζεται σε ένα πεντάλεπτο βίντεο, όπου φαίνεται η ανάπτυξη του μικρού μέρα με τη μέρα. Πότε έκλαψε πρώτη φορά, πότε φόρεσε τα πρώτα του ρουχαλάκια, πότε θήλασε.

Την 80η ημέρα ο μικρός Walker πήρε εξιτήριο και πήγε με τους γονείς του στο σπίτι τους. Είναι πλέον υγιής και αναρρώνει στο σπίτι, αν και συνεχίζει να παρακολουθείται.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράτησε τη καριέρα του και μένει στη φύση


Εργαζόταν στο πλευρό του Ralph Lauren και πλέον ζει σε βανάκι.

Θεωρείται ένας σύγχρονος νομάδας καθώς ζει στην απόλυτη ελευθερία, δίπλα στη φύση. Πράττει δηλαδή ότι ενδόμυχα ελπίζει και εύχεται να κάνει μια ημέρα η πλειονότητα των κατοίκων της γης.

Ο Foster Huntington εργαζόταν ως σχεδιαστής στον Ralph Lauren στη Νέα Υόρκη. Μια συναρπαστική δουλειά που πολλοί θα μακάριζαν τη τύχη τους, ωστόσο εκείνος έκλεισε πίσω του τη πόρτα και έφυγε για να ζήσει μέσα στο χαρούμενο τροχόσπιτό του ταξιδεύοντας στις ΗΠΑ.

Μέσω του μπλογκ του «A Restless Transplant» και «Van-Life», δημιούργησε κατά μια έννοια μια κοινότητα, ένα είδος κινήματος αναφορικά με το νέο ρομαντικό νομαδικό τρόπο ζωής, όπως γράφει το Business insider.

O Foster μαζί με τους φίλους του μεταμορφώνουν τροχόσπιτα και λεωφορεία σε χώρους κατοικίας, χτίζει δεντρόσπιτα και μικρές καμπίνες διαμονής. Ο φυσιολάτρης νέος ανεβάζει τις φωτογραφίες του στο Instagram και έχει γράψει ένα βιβλίο επιλέγοντας για τίτλο ένα από τα μότο του: «Life is where you park it» (σπίτι είναι εκεί που το παρκάρεις).






















Διαβάστε περισσότερα...

Στις 31 Αυγούστου διαγράφονται 180.000 λιμνάζοντες φοιτητές


Δεν έχουν κατασταλάξει στη διαγραφή φοιτητών με αναπηρία.

«Σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μετά από πολλά χρόνια προειδοποιήσεων και καθυστερήσεων, θα εφαρμόσουμε, αυτό που ο Νόμος ορίζει, στις 31 Αυγούστου, ότι δηλαδή, όσοι έχουν πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση, εν προκειμένω 11 χρόνια στα μέγιστα της καθυστέρησης, όσοι έχουν ξεπεράσει αυτά τα έντεκα χρόνια διαγράφονται». Τα παραπάνω δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 δηλώνοντας ρητά ότι είναι ειλημμένη η απόφαση για τη διαγραφή περίπου 180.000 φοιτητών.

Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της διαγραφής αφορά τους λιμνάζοντες φοιτητές και τόνισε ότι «δεν πρέπει να γίνεται η σύγχυση εκεί με τους παρόντες φοιτητές όπου εκεί ισχύει ο αριθμός 4 +ν και 5+ν. Άρα έχουμε το Νόμο για τους παρόντες φοιτητές να τα ρυθμίζει αυτά, να προβλέπει τη διακοπή της φοίτησης για διάφορους λόγους και όλα αυτά να τα περνάει στους Οργανισμούς των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και πολύ σωστά, όμως αυτοί οι Οργανισμοί δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο, αξιολογούνται ως την 1η Νοεμβρίου του 2014 και μετά θα ακολουθήσουν την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων. Δηλαδή η μεταφορά αυτής της αρμοδιότητας στα Ιδρύματα αργεί. Συνεπώς, μέχρι τότε, ισχύει απευθείας η Νομοθεσία και η Νομοθεσία σε σχέση με τους λιμνάζοντες -και όχι με τους παρόντες φοιτητές - ορίζει αυτά με καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου» υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι όταν πρόκειται για ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ και δεν θέλουν να το συνεχίσουν είναι πολύ μεγάλο λάθος να τους κρατάμε εγγεγραμμένους για πολλούς λόγους ενώ αντέκρουσε και τα επιχειρήματα αυτών που υποστηρίζουν ότι οι λιμνάζοντες φοιτητές δεν προσθέτουν κόστος στα πανεπιστημία. «Θα σας δώσω δύο στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτά τα επιχειρήματα δεν ισχύουν. Μπορεί να μην έχουν οικονομικό κόστος αλλά έχουν γραφειοκρατικό κόστος, δεύτερον, με την ύπαρξη των λιμναζόντων δεν δίνεται σημασία στον κύκλο σπουδών, είναι αδιάφορος ο κύκλος σπουδών, και τρίτον και πιο σημαντικό δίνονται λανθασμένα στοιχεία για τα στατιστικά των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, όσον αφορά το φοιτητικό τους δυναμικό και από αυτό το λάθος, απορρέουν άλλα λάθη, ο αριθμός των διδασκόντων, ο αριθμός του διοικητικού προσωπικού, της χρηματοδότησης άρα δεν είναι σωστό να έχουμε κάλπικα στοιχεία, πρέπει να έχουμε τα σωστά στοιχεία» τόνισε ο Υπουργός Παιδείας.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει μέσος όρος ετών των λιμναζόντων ο Υπουργός απάντησε:

«Δεν μπορώ να βγάλω (μέσον όρο)διότι τα στοιχεία δεν τα έχουμε εμείς, τα έχουν τα Ιδρύματα, σε μας αποστέλλονται μέσω του Συντονιστικού τους Οργάνου συγκεντρωτικοί αριθμοί. Όμως έχουμε λιμνάζοντες φοιτητές ακόμα και από την δεκαετία του 50».

Σε ερώτηση για το αν προβλέπεται κάτι ειδικότερο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που φοιτούν στα Πανεπιστήμια ο Υπουργός απάντησε ότι ο διάλογος σχετίζεται με το παρόν για τους φοιτητές που τώρα σπουδάζουν υπάρχει μια πρόταση που ακούστηκε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων το συν 2 που δίνεται στους άλλους φοιτητές να γίνει πιο ευρύ. Δεν αφορά τους λιμνάζοντες η συζήτηση ατόμων με αναπηρία και είναι ένα μέτρο που ακούγεται λογικό. Παρακαλέσαμε να δούμε την πρόταση τον Σεπτέμβριο στο συνάδελφο πρώην Υφυπουργό κ. Σ. Κεδίκογλου. Ένα άτομο με μόνιμα προβλήματα που επιφέρουν οι αναπηρίες πρέπει να δείχνουμε περισσότερη ανοχή. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που συζητείται χωρίς να έχουμε κατασταλάξει.Ο Νόμος προειδοποίησε από το 2007 και με σαφείς ημερομηνίες το 2011 δόθηκαν εξτρα εξεταστικές περίοδοι η συζήτηση έχει τελειώσει. Για τους μερικής φοίτησης που εργάζονται δεν υπάρχει καμία άλλη πρόβλεψη. Για τους παρόντες φοιτητές ο νόμος προβλέπει και τη διακοπή αν υπάρχουν θέματα αναπηρίας, εργασίας ή υγείας».



Διαβάστε περισσότερα...

Προσφυγή στον ΠΟΕ εξετάζουν οι Βρυξέλλες


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το εμπάργκο της Ρωσίας.

Αξιωματούχοι της ΕΕ άρχισαν σήμερα να αναλύουν κατά προϊόν τις επιπτώσεις της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών τροφίμων από την ΕΕ που ανακοινώθηκε σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πουν αν θα καταβληθεί κάποιο ποσό –και ποιο θα είναι αυτό– από το ύψους 400 εκατ. ευρώ ταμείο αποζημιώσεων της ΕΕ για να βοηθηθούν οι αγρότες.
Ο επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσόλος διέκοψε το σαββατοκύριακο τις αυγουστιάτικες διακοπές που κάνει παραδοσιακά η Επιτροπή για να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, μαζί και με άλλο υψηλόβαθμο προσωπικό, και σήμερα δημιούργησαν μια ειδική ομάδα.

Ο στόχος είναι να βρεθούν εναλλακτικές αγορές και να αναλυθούν οι επιπτώσεις από τη μονοετή απαγόρευση που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

Καθώς μερικές χώρες μέλη αυξάνουν τη πίεση για να καταβληθούν αποζημιώσεις, οι αξιωματούχοι ενδέχεται επίσης να συμφωνήσουν να δοθούν αποζημιώσεις από ένα ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013, στο πλαίσιο των αγροτικών μεταρρυθμίσεων. Μέχρι σήμερα το ταμείο αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι λίγο νωρίς για να συζητήσουμε το κόστος των συνεπειών», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Εξετάζουμε κάθε προϊόν ξεχωριστά. Ελπίζουμε πως μέχρι την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα των δυνητικών επιπτώσεων ώστε να μπορέσουμε να την συζητήσουμε με τα κράτη μέλη».

Αγροτικοί εμπειρογνώμονες από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να σχεδιάσουν μια συντονισμένη στρατηγική.

Ο Τσόλος έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι ο αγροτικός τομέας της ΕΕ μπορεί να βρει γρήγορα νέες αγορές για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία που είναι αξίας περίπου 11 δισεκ. ευρώ, σχεδόν το 10% του συνόλου των αγροτικών εξαγωγών της ΕΕ εκτός της Ένωσης.

Μια χωριστή ρωσική απαγόρευση για το ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα φέτος είχε λίγες επιπτώσεις, λέει η Επιτροπή, καθώς οι κτηνοτρόφοι βρήκαν νέες αγορές στην Ασία και βοήθησαν να καλυφθεί το κενό που είχε δημιουργηθεί από το ξέσπασμα μιας ασθένειας των χοίρων στις ΗΠΑ.

Ενώ η Επιτροπή έχει δηλώσει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει στη ρωσική απαγόρευση, ο Τσόλος έχει υπογραμμίσει πως οποιαδήποτε απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη.

Η προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Ρωσίας για τις απαγορεύσεις στις εισαγωγές τροφίμων θα μπορούσε να μην είναι μια συνετή κίνηση, λένε δικηγόροι με έδρα τις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας πως το συμφέρον της ΕΕ είναι να αποκλιμακώσει την κρίση.

Ωστόσο ανώτερη πηγή της ΕΕ δήλωσε σήμερα προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι η Ένωση ενδέχεται να προσφύγει στον (ΠΟΕ) κατά της ρωσικής απαγόρευσης.

«Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει βάση στο διεθνές δίκαιο για τέτοιου τύπου μέτρα αντιποίνων», δήλωσε η εν λόγω ανώτερη πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, προσθέτοντας: «Θα αναλύσουμε πάντως πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά της προσφυγής στο πλαίσιο του ΠΟΕ».

Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από άλλες χώρες να μην αυξήσουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη Ρωσία. «Δεν πιστεύουμε πως θα ήταν αποδεκτό να επωφεληθούν κάποιες χώρες από την τρέχουσα κατάσταση και να αντικαταστήσουν αυτές τις εισαγωγές που απαγορεύθηκαν», δήλωσε η πηγή.

Αργότερα σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσαν πηγές της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η κρίση θα συζητηθεί περαιτέρω αύριο, Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίασης των πρεσβευτών της ΕΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Καμπάνια με οικολογική συνείδηση στα νησιά


Μουσαμάς θα ανακυκλωθεί και θα γίνει τσάντες.

Με τεράστιους μουσαμάδες (banners), που προωθούν την υποψηφιότητα της Σύρου και των Κυκλάδων για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, «ντύθηκαν» αρκετά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στην Ερμούπολη.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες και στα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, που στηρίζουν το εγχείρημα. Για τις διαφημιστικές ανάγκες, μάλιστα, θα χρησιμοποιηθούν περίπου 400 μέτρα μουσαμά, που στη συνέχεια θα ανακυκλωθούν σε πρωτότυπες, συλλεκτικές, τσάντες.

Πρόκειται για την καμπάνια, με οικολογική συνείδηση, του Forum 20.21-Πολιτιστικό Δίκτυο Κυκλάδων που γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η ιδέα να ανακυκλωθούν τα banners σε τσάντες, αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια ή σε κάποια χωματερή, υιοθετήθηκε από ανάλογες δράσεις του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιοι ήρθαν σε επαφή με μια κοπέλα από τη Σύρο, ώστε όλη η προσπάθεια να στηριχτεί αποκλειστικά και μόνο από την τοπική κοινωνία. Της ζήτησαν να προχωρήσει στα σχέδια και στη συνέχεια στη ραφή, ώστε οι πρώτες, πρωτότυπες, συλλεκτικές τσάντες για γυναίκες αλλά και άνδρες θα είναι έτοιμες μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η συγκεκριμένη προωθητική διαφημιστική δράση προβλέπεται να αναπτυχθεί σε τέσσερις φάσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, μήνα όπου θα υποβληθεί ο φάκελος της σχετικής υποψηφιότητας στην αρμόδια επιτροπή.

Υπενθυμίζεται πως ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δημιουργήθηκε το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, με στόχο να συμβάλει στην προσέγγιση των λαών.

Από τότε μέχρι σήμερα, 58 πόλεις έχουν κερδίσει τον τίτλο, μεταξύ των οποίων και τρεις ελληνικές: η Αθήνα το 1985, η Θεσσαλονίκη το 1997 και η Πάτρα το 2006. Το 2021 είναι και πάλι η σειρά της Ελλάδας -μαζί με μια πόλη της Ρουμανίας- να φιλοξενήσει το θεσμό.



Διαβάστε περισσότερα...

Δημοσιογράφοι ΕΡΤ: Οι ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης Σαμαρά


Θέτουν ζήτημα επιβίωσης εκατοντάδων οικογενειών με επιστολή σε ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ.

Δεκατέσσερις μήνες μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ και οι απολυμένοι εργαζόμενοι ακόμη περιμένουν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, τα αυτονόητα δηλαδή, και να δώσει τις προβλεπόμενες από το νόμο αποζημιώσεις.

Έχοντας υποστεί εδώ και έναν και πλέον χρόνο, εκτός από το σοκ της απόλυσης, αλλά και τη λοιδορία και τις φρούδες υποσχέσεις και ελπίδες από τους κυβερνώντες, οι απολυμένοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καλούν τις δημοσιογραφικές ενώσεις, ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ να συνεχίσουν να στηρίζουν τον αγώνα τους, που είναι αγώνας όλων των εργαζομένων στον κλάδο.

«Αν το κράτος- εργοδότης παρανομεί ακόμα και στο θέμα των αποζημιώσεων, ποιος θα εμποδίσει τους ιδιώτες- εργοδότες να παρανομήσουν τώρα που με μια βραδινή, Αυγουστιάτικη τροπολογία τα πήραν όλα;», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανοικτή επιστολή που συνέταξαν οι εκπρόσωποι στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, Μάχη Νικολάρα και Νίκος Τσιμπίδας και απέστειλαν στις δημοσιογραφικές ενώσεις.

Αποκαλύπτουν γι’ ακόμη μια φορά τα ψέματα της κυβέρνησης και αποδομούν ένα-ένα τα επιχειρήματα και τις επιθέσεις που έχουν διατυπωθεί και ειπωθεί εδώ και 14 μήνες εναντίον τους, από τα γνωστά «παπαγαλάκια» της ενημέρωσης, αλλά και τους κυβερνητικούς υποστηρικτές, όπως ο Ρένος Χαραλαμπίδης.

Με αφορμή, τέλος, το "αίτημα" του Προέδρου της ΝΕΡΙΤ κ. Μακρυδημήτρη για συνδιαμόρφωση "δημοσιογραφικού κώδικα δεοντολογίας με κοινές επιτροπές ΝΕΡΙΤ και ΠΟΕΣΥ, επισημαίνουν ότι η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ διαθέτουν κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος παραβιάζεται συστηματικά από τη ΝΕΡΙΤ.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή:

Ανοιχτή επιστολή προς την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ

Όταν, στις 11 Ιουνίου του 2013, η κυβέρνηση έκλεισε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με τον διεθνώς καταξιωμένο διακριτικό τίτλο ΕΡΤ και έκανε τη χώρα περίγελο του κόσμου, δεν υπήρξε Έλληνας, όπου και αν ζει, και σε όποιο κομματικό η πολιτικό χώρο κα αν ανήκει, που να μην εξεγέρθηκε. Εξαίρεση αποτελούν φυσικά οι ένοικοι των υπογείων του Μαξίμου που εμπνεύστηκαν τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ και ό πρώην καλλιτέχνης και νυν διασκεδαστής της κυβερνητικής ΝΕΡΙΤ (ελέω πρωθυπουργικής φιλίας) Ρένος Χαραλαμπίδης. Η κυβέρνηση υπό την πίεση της γενικής κατακραυγής ακολούθησε με ευλάβεια και συνέπεια την προσφιλή της τακτική στη διαχείριση κρίσεων: Επιχείρηση δαιμονοποίησης της ΕΡΤ και των εργαζόμενων της και ψεύτικές υποσχέσεις.

ΨΕΜΑ ΠΡΩΤΟ και μάλιστα από τα πρωθυπουργικά χείλη: «Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα αποζημιωθούν γενναιόδωρα» λες και αυτό θα αποτελούσε εξήγηση η δικαιολογία για τα ανήκουστα που προκάλεσε.

ΨΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ το οποίο και επέτρεψε στην κυβέρνηση να συνεχίσει να ρημάζει τις ζωές όλων μας αφού έδωσε το αναγκαίο άλλοθι στον Ευάγγελο Βενιζέλο να παραμείνει στον κυβερνητικό σχηματισμό και να πάρει ως αντάλλαγμα τη θέση του αντιπροέδρου: «Θα επαναπροσληφθούν 2000 από τους 2656 απολυμένους της ΕΡΤ».

ΨΕΜΑ ΤΡΙΤΟ που μόνο ως σύντομο ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί: «Θα δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ανεξάρτητο πραγματικά δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα».

Αυτά τα τρία βασικά ψέματα ήταν μόνον η αρχή. Άλλωστε είναι η μοίρα του ψεύτη να αναγκάζεται να καλύψει τα ψέματα του με άλλα ψέματα.

Σήμερα, 14 μήνες μετά, η πραγματικότητα ξεπερνά και τις χειρότερες προβλέψεις.

o Αποζημιώθηκαν, όχι μόνο χωρίς καμία γενναιοδωρία ή ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά με αναδρομική εφαρμογή μειωμένου μισθολογίου, ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ από τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Και μάλιστα ο νόμος, ήδη τροποποιημένος επί τα χείρω λόγω μνημονίων, εφαρμόστηκε επιλεκτικά. Οι εργαζόμενοι δεν ενημερώθηκαν ποτέ για όσα τους οφείλει η εταιρεία ούτε για το πώς υπολογίστηκαν τα ποσά που παρέλαβαν 14 μήνες μετά, εν είδει αποζημίωσης. Τους υπόλοιπους μισούς εργαζόμενους, η κυβέρνηση τους «ξεπετάει» με 4 ή 5 μισθούς και μάλιστα κουτσουρεμένους. Πρόκειται για τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου με το διάταγμα Παυλόπουλου, στην πλειονότητά τους δημοσιογράφους, στους οποίους μάλιστα η εταιρεία είχε αναγνωρίσει πλήρη προϋπηρεσία αφού εργάζονταν ήδη στην ΕΡΤ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για 10 και 15 χρόνια όταν εντάχθηκαν, το 2006, στις ρυθμίσεις Παυλόπουλου. Στην πικρή αυτή ιστορία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και δύο ακόμη ψέματα: Η γραπτή διαβεβαίωση Καψή ότι οι αποζημιώσεις θα υπολογιστούν με βάση την αναγνωρισμένη από την ΕΡΤ προϋπηρεσία και, μήνες αργότερα, η παραδοχή Σταϊκούρα ότι δεν θα υπολογιστεί ολόκληρη η αναγνωρισμένη προϋπηρεσία αλλά μόνον το χρονικό διάστημα από το 2002 που έθετε ως προϋπόθεση το προεδρικό διάταγμα. Στο ενδιάμεσο και πριν εγκαταλείψει το πρωτοφανές Υφυπουργείο Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης για την Ευρωβουλή, ο Παντελής Καψής επικαλέστηκε για να αθετήσει το λόγο του, γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που δεν είδε ποτέ κανείς. Ο νόμος προβλέπει αποζημίωση για 11 χρόνια προϋπηρεσίας (2002 – 2013), 7 μικτούς μισθούς. Ούτε αυτό το σκέλος του νόμου τηρήθηκε αφού η εν λόγω κατηγορία εργαζομένων, πήραν αυθαίρετα και αναιτιολόγητα 4 ή 5 -και αυτούς πετσοκομένους- μισθούς.

Αυτή είναι η «γενναιόδωρη» αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι σε έμπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες που έχουν στην πλειονότητά τους καταδικαστεί σε οικονομική εξαθλίωση.

o Το δεύτερο ψέμα είχε πιο σύντομη ιστορία. Ένα μήνα μετά την εξαγγελία Βενιζέλου για πρόσληψη 2000 εργαζομένων της ΕΡΤ με δίμηνη σύμβαση στο μεταβατικό φορέα, προκηρύχθηκε ανοικτός διαγωνισμός για 600 δίμηνες συμβάσεις. Ούτε «2000», ούτε «της ΕΡΤ». Αυτό διέλαθε της προσοχής αρκετών συναδέλφων που έπεσαν στην παγίδα, ακούσια η εκούσια. Γιατί πολλές ήταν οι σειρήνες που τραγουδούσαν τότε στο Ραδιομέγαρο το ελληνικότατο «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και ως ένα βαθμό δικαιώθηκαν γιατί οι δύο μήνες έγιναν (μέχρι στιγμής) 15 και οι ίδιοι υπάλληλοι του Υπ. Οικονομικών, ενοικιαζόμενοι στη ΝΕΡΙΤ. Αυτό το «μονιμότερο» όμως τελειώνει και μάλιστα με προαναγγελία. Όσοι συνάδελφοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τη στελέχωση της ΝΕΡΙΤ χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις που εσκεμμένα είχαν τεθεί, άρχισαν τους τελευταίους μήνες να συνειδητοποιούν ότι το τραγούδι των σειρήνων ήταν, όπως πάντα άλλωστε, εκμαυλιστικό, ότι οι υποσχέσεις κάτω απ’ το τραπέζι δεν θα τηρηθούν, ότι τους χρησιμοποίησαν και θα τους πετάξουν και προσέτρεξαν στις Ενώσεις Συντακτών για να εκπροσωπηθούν… πριν ακόμη προσληφθούν! Κι ας είχαν αγνοήσει τις Ενώσεις όταν τους επεσήμαιναν τα απλά μαθηματικά: 2656 μείον 600 ίσον περίπου 2000 όσες και οι απολύσεις που ζητούσε η Τρόικα και άρα οι προσλήψεις αορίστου χρόνου δεν θα ξεπεράσουν τις 600, συνολικά, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας στην ΕΡΤ. Δεν πίστεψαν τις Ενώσεις όταν τους έλεγαν πως θα είναι όμηροι στη δουλειά τους και τους καλούσαν να μην αποστατήσουν από τον πρωτοφανή, μεγαλειώδη αγώνα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ίσως, αν είχαν ακούσει τότε τις Ενώσεις και δεν είχαν συνεργαστεί, να μην αισθάνονταν σήμερα τόσο αναλώσιμοι. Ίσως να είχαμε όλοι μαζί επιβάλει μια αξιοπρεπή λύση για όλους και όχι το μονιμότερον του προσωρινού για πολύ λιγότερους από 600 (αφού, όπως είναι αναμενόμενο σε ανοικτό διαγωνισμό, τις 600 θέσεις διεκδίκησαν και πήραν και πολλοί άλλοι που δεν είχαν σχέση με την ΕΡΤ).

o Το τρίτο ψέμα εκτίθεται καθημερινά στα μάτια και τα αυτιά των Ελλήνων. Όσων έχουν πρόσβαση και αντέχουν να παρακολουθήσουν τα αθηνοκεντρικά ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα της ΝΕΡΙΤ. Τα «μαγειρέματα» στα αποτελέσματα του διαγωνισμού τα έχουν καταγγείλει πολύ πρόσφατα και οι Ενώσεις. Όσο για την τελευταία νομοθετική ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο διοίκησης της, απλά συμπληρώνει το ανέκδοτο του «ανεξάρτητου ραδιοτηλεοπτικού φορέα». Το κυβερνητικό μόρφωμα ΝΕΡΙΤ που δεν αναγνωρίζεται από την EBU γιατί δεν πληροί τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας και εθνικής εμβέλειας που θέτει η Ένωση Ευρωπαϊκών Ραδιοτηλεοράσεων, προστρέχει τώρα και αυτό στην ΕΣΗΕΑ προσδοκώντας αναγνώριση έστω και έμμεση. Το πρόσφατο αίτημα του Διευθύνοντος Συμβούλου, καθηγητή Μακρυδημήτρη, για κατάρτιση από κοινού με την ΕΣΗΕΑ κώδικα δεοντολογίας σε τι αποσκοπεί; Να αναγνωρίσει μήπως η Ένωση ως αξιόπιστο συνομιλητή και εγγυητή τάχα οποιουδήποτε κανόνα αξιών και δεοντολογίας το κυβερνητικό μόρφωμα που καταστρατηγεί καθημερινά και την ηθική και την δεοντολογία; Ποια δεοντολογία τήρησε η κυβέρνηση κλείνοντας την ΕΡΤ; Ποιο είναι το δείγμα γραφής που δίνουν σε αυτό τον τομέα τα ενημερωτικά προγράμματα της κυβερνητικής ΝΕΡΙΤ; Είναι οι εξωνημένοι τάχα δημοσιογράφοι της ΝΕΡΙΤ που ευθύνονται για τίτλους όπως «οι καθαρίστριες κινήθηκαν εναντίον των ΜΑΤ» και χρειάζονται κώδικα δεοντολογίας για να τους συμμορφώσει ή οι εντολές που παίρνουν από την διοίκηση που τους κρατά ομήρους του «μονιμότερου του προσωρινού»;

Συνάδελφοι των ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ

Τα παραπάνω δεν σας απευθύνονται ούτε με διάθεση φλυαρίας ούτε υπόδειξης σε θέματα που γνωρίζετε πολύ καλά. Η στήριξη σας, όλους αυτούς τους μήνες, σε όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται αλλά και η προσήλωσή σας στο αίτημα για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το αποδεικνύει.

Με πικρή αφορμή, ωστόσο, τη συμπλήρωση 14 μηνών από τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες ενώσεις του κλάδου, να επαναβεβαιώσουμε την υποστήριξη σας στο δίκαιο αγώνα μας και να σας καλέσουμε:

1. Να ενημερώσετε τον ΔΣ της κυβερνητικής ΝΕΡΙΤ ότι οι δημοσιογράφοι διαθέτουν κώδικα δεοντολογίας και Πειθαρχικά Όργανα που τον τηρούν. Στο χέρι της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ είναι να επιτρέψει στους όμηρους δημοσιογράφους που νοικιάζει από το Υπ. Οικονομικών να κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με αυτόν. Υπάρχει επίσης Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να το βγάλει από το λήθαργό του.

2. Να εντείνετε τις συνδικαλιστικές πιέσεις για τον υπολογισμό ολόκληρης της προϋπηρεσίας που έχει αναγνωρίσει η ΕΡΤ, στα ποσά που καταβάλει η ειδική διαχείριση εν είδει αποζημίωσης. Δεν πρόκειται για κάποιο συντεχνιακό αίτημα. Είναι ζήτημα επιβίωσης εκατοντάδων οικογενειών. Η δικαστική οδός στην οποία έχουν καταφύγει όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι είναι μακρόχρονη και οι συνάδελφοι με σύμβαση αορίστου χρόνου βάσει του ΠΔ Παυλόπουλου δυσκολεύονται πλέον να επιβιώσουν. Πρόκειται άλλωστε για θέμα που αφορά ολόκληρο τον κλάδο. Αν το κράτος- εργοδότης παρανομεί ακόμα και στο θέμα των αποζημιώσεων, ποιος θα εμποδίσει τους ιδιώτες- εργοδότες να παρανομήσουν τώρα που με μια βραδινή, Αυγουστιάτικη τροπολογία τα πήραν όλα;

Με τιμή

Οι εκπρόσωποι στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Μάχη Νικολάρα
Νίκος Τσιμπίδας


Διαβάστε περισσότερα...

Ακτιβιστές θα «ξανασπάσουν» τον κλοιό στη Γάζα


Νέα αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας, τέσσερα χρόνια μετά - Μυστική συνάντηση στην Τουρκία.

Τέσσερα χρόνια μετά το αιματηρό ρεσάλτο των Ισραηλινών στο πλοίο «Mavi Marmara», που μετέφερε Τούρκους και διαφόρων άλλων ειδικοτήτων ακτιβιστές στη Λωρίδα της Γάζας, στοιχίζοντας τη ζωή σε εννέα Τούρκους υπηκόους, οι ακτιβιστές αναλαμβάνουν ξανά δυναμική πρωτοβουλία.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα τουρκική οργάνωση αρωγής, σε συνάντηση φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών από 12 χώρες, που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας στη Γάζα.

Την ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο συνασπισμός του Στόλου της Ελευθερίας επαναβεβεβαίωσε ότι, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι συνένοχες, η ευθύνη εναπόκειται στην κοινωνία των πολιτών να αμφισβητήσει τον ισραηλινό αποκλεισμό».

Εκπρόσωπος της τουρκικής IHH δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, αναφέροντας ότι θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Στον ένα και πλέον μήνα που μετρά η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, όπου συντελείται μία απίστευτη γενοκτονία, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ έχουν βρεθεί ξανά στο «κόκκινο» με τον Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία», λέγοντας ότι «έχει ξεπεράσει τον Χίτλερ σε βαρβαρότητα» και πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εγκαλεί την Άγκυρα για αντισημιτισμό.

Η Τουρκία και το Ισραήλ, στρατηγικοί σύμμαχοι τη δεκαετία του 1990, βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής αντιπαράθεσης μετά την αιματηρή επέμβαση κομάντο του ισραηλινού στρατού στη νηοπομπή που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια το Μάιο του 2010.

Η επίσημη «συγνώμη» των Ισραηλινών για το αιματηρό ρεσάλτο στη ναυαρχίδα του στολίσκου, που συγκλόνισε την διεθνή κοινή γνώμη, άργησε τρία ολόκληρα χρόνια, διά στόματος Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μεταξύ των δύο χωρών, υπήρξε μάλιστα συμφωνία για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων. Οι διμερείς σχέσεις τους, ωστόσο, ουσιαστικά δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ πλήρως.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοσμοσυρροή στο φεστιβάλ χάλκινων πνευστών στη Σερβία


Δείτε τις φωτογραφίες.

Περίπου 400.000 άτομα επισκέφθηκαν φέτος το φημισμένο φεστιβάλ χάλκινων πνευστών στην πόλη Γκούτσα της Σερβίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του δήμου Λούτσανι, Μλάντομιρ Σρετένοβιτς.

Το 54ο Φεστιβάλ Χάλκινων ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, με τη συναυλία που έδωσαν οι μπάντες οι οποίες βραβεύτηκαν, ο σλοβένος μουσικός Magnifico και το γκρουπ του καθώς και ο σέρβος λαϊκός τραγουδιστής Μίροσλαβ Ίλιτς.

«Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και ποικίλο, προσφέροντας κάτι σε όλους τους επισκέπτες, σε βαθμό μεγαλύτερο από ό,τι σε όλα τα προηγούμενα φεστιβάλ» δήλωσε ο κ. Σρετένοβιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ χάλκινων πνευστών στα Βαλκάνια προσέλκυσε για μια ακόμη φορά μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων αλλά και επισκέπτες από τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Ρωσία, την Ιταλία και άλλες χώρες.













Διαβάστε περισσότερα...

Εξασφαλίστηκαν 19.500 αναπληρωτές για 22.500 κενά


Ο Λοβέρδος μίλησε για το πρόβλημα των ελλείψεων του διδακτικού προσωπικού.

Το υπουργείο Παιδείας εξασφάλισε 19.500 πιστώσεις για την πρόσληψη των αναπληρωτών, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Λοβέρδου στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι είχαν καταθέσει αίτημα για 22.500 αναπληρωτές και μετά από παρεμβάσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης εξασφαλίστηκαν 19.500 πιστώσεις.

Ο Υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για 3000 κενά που δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν μέσω των προσλήψεων αναπληρωτών. Τα κενά αυτά θα καλυφθούν με διεύρυνση των αναθέσεων αφού όπως δήλωσε «θα ζητήσουμε να διδάξουν τα εγγύτερα αντικείμενα προς την ειδίκευσή τους».

Ο κ. Λοβέρδος δεν παρέλειψε να αναφερθεί για ακόμη μια φορά στο μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων του διδακτικού προσωπικού υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να συζητηθεί το 1/10 στην εκπαίδευση. Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει δεχθεί εισηγήσεις για τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ ενδεχόμενο το οποίο εξετάζεται.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι από τις πιστώσεις που εξασφάλισε το Υπουργείο Παιδείας περίπου 5000-5500 προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και αναμένεται να αξιοποιηθούν άμεσα ενώ είναι πιθανόν ένα μεγάλο μέρους τους να διατεθεί στην Α φάση προσλήψεων. Θυμίζουμε ότι το 2012 στην Α φάση προσελήφθησαν 4841 αναπληρωτές σε πρωτοβάθμια (3.545) και δευτεροβάθμια (1.296).

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλος δήλωσε προ λίγων ημερών ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα έχουν καλυφθεί τα κενά των καθηγητών, σε μεγάλο ποσοστό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει κλείσει το θέμα των κενών. Προτεραιότητα αναμένεται να έχει για ακόμη μια φορά η πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Όσον αφορά τις πιστώσεις μέσω ΕΣΠΑ αυτές αναμένεται να αξιοποιηθούν τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου καθώς απαιτείται να ετοιμαστούν τα τεχνικά δελτία και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Το προηγούμενο σχολικό έτος οι πρώτες προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ πραγματοποιήθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου και το 2012 στις 21 Σεπτεμβρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού εισάγονται 625 σπουδαστές


Πίνακας με θέσεις ανά ειδικότητα και ΙΕΚ.

Στο Α εξάμηνο στα 8 ΙΕΚ αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού θα εισαχθούν 625 νέοι σπουδαστές μετά από σχετική απόφαση που υπέγραψε η κα Κεφαλογιάννη.

Η κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα και Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης έχει ως εξής:


ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ
ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
(Υπηρεσία Υποδοχής
– Υπηρεσία Ορόφων –
Εμπορευματογνωσία)
ΤΕΧΝΙΚΟΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ –
ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF)
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ −
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
75
50
25
ΚΟΚΚΙΝΙ ΧΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
50
50
25
ΚΕΡΚΥΡΑ
-
25
-
ΠΕΡΑΙΑ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
25
25
-
ΑΡΓΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
25
25
-
ΡΟΔΟΣ
50
50
25
ΓΑΛΑΞΙΔΙ
25
25
-
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
25
25
-
ΣΥΝΟΛΟ
275
275
75

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Βριλήσσια


Θα γίνουν εργασίες στη σήραγγα στις 13-14 Αυγούστου.

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωράει ο δήμος Βριλησσίων στις 13 και 14 Αυγούστου εξαιτίας εργασιών συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στη σήραγγα Βριλησσίων.

Συγκεκριμένα:

• Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο συνδετήριο κλάδο Β-13-Ε (Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού - Ελευσίνας), από τη χ/θ Β-8,0 έως την χ/θ Ε-31,2, ρεύμα κυκλοφορίας προς Ελευσίνα, την 13-8-2014, από 00.01 έως 06.00.

• Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας στη σήραγγα Βριλησσίων, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αεροδρόμιο, την 14-8-2014, από 00.01 έως 06.00.

Τα οχήματα θα εκτρέπονται άνωθεν της σήραγγας Βριλησσίων και μέσω της παράπλευρης οδού του πάρκου (οδός Αττικής), θα εισέρχονται στο σταθμό διοδίων Πεντέλης με κατεύθυνση προς Ελευσίνα ή Αεροδρόμιο, χωρίς δεύτερη καταβολή διοδίων (οι σταθμοί θα παραμένουν σε λειτουργία, αλλά χωρίς να χρεώνουν διόδια για το διάστημα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων).


Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ με δικέφαλο δελφίνι


Ξεβράστηκε νεκρό σε ακτή της Τουρκίας.

Το άψυχο σώμα ενός δελφινιού με δυο κεφάλια ξεβράστηκε σε παραλία της Τουρκίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Turkish Times.

Το άτυχο θηλαστικό εντόπισε ο Turgul Metin σε ακτή της περιοχής της Σμύρνης, στα δυτικά παράλια της Τουρκίας.

Ο 29χρονος εκπαιδευτής θαλάσσιων σπορ, ανέφερε-σοκαρισμένος με το θέαμα- ότι τα μάτια του θηλαστικού δεν ήταν σχηματισμένα.

«Έβλεπα το δελφίνι στη θάλασσα και το παρακολουθούσα ώσπου ξεβράστηκε στη παραλία», ανέφερε ο άντρας «Νόμιζα ότι τα μάτια μου με γελούσαν…».

Σύμφωνα με το τουρκικό μέσο, το ζώο υπολογίζεται ότι ήταν 12 μηνών και το μήκος του είναι 3,2 μέτρα. Βιολόγοι χαρακτήρισαν το δικέφαλο θηλαστικό πολύ σπάνιο και αναμένεται να το εξετάσουν.




Διαβάστε περισσότερα...

Παίρνει τα βουνά για να φτιάξει παραδοσιακά προϊόντα


Μια 75χρονη φτιάχνει γλυκά από φρούτα που μαζεύει η ίδια.

Μπορεί να έχει συμπληρώσει ήδη 75 χρόνια ζωής, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει από το να σκαρφαλώνει σχεδόν καθημερινά στο όρος Βόρρας και να αναζητά, με υπομονή και μεράκι, φρούτα του δάσους, άγρια σμέουρα, φραγκοστάφυλα, βατόμουρα και μύρτιλλα, που διαθέτει η αφθονία η φύση, προκειμένου να παρασκευάσει σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά.



Ο λόγος για την Αναστασία Ακριτίδου από την Παναγίτσα του νομού Πέλλας, που, τα τελευταία χρόνια, διατηρεί στον τόπο της ένα μαγαζάκι με σπιτικά, παραδοσιακά προϊόντα κι εκεί βγάζει μόνη της όλη τη δουλειά που κάνει ένας γυναικείος συνεταιρισμός.

Από τα μέσα του καλοκαιριού αρχίζει και παίρνει τα βουνά, στην κυριολεξία, καθώς καθημερινά πηγαίνει στο Βόρρας και αναζητά βότανα, αλλά και προϊόντα που θα τη βοηθήσουν να φτιάξει μαρμελάδες από σμέουρο, βατόμουρο και μύρτιλλα, γλυκό από άγριο σύκο ή από τον καρπό της άγριας τριανταφυλλιάς.

«Πριν από κάποια χρόνια δεν πήγε καλά η αγροτική παραγωγή και έπρεπε να βρω κάτι να κάνω για να ζήσω. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τις παραδοσιακές μαρμελάδες και τα γλυκά. Όλα τα κάνω μόνη μου. Συγκεντρώνω τα φρούτα, τα μετατρέπω σε μαρμελάδες ή γλυκά και τα τοποθετώ σε βαζάκια προς πώληση» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 75χρονη.

Η «Ανάστω», όπως αναφέρουν οι ετικέτες από τα γλυκά και της μαρμελάδες, παράγει γλυκά με όλα τα προϊόντα που παράγει σε αφθονία ο νομός Πέλλας, όπως τα ροδάκινα και τα μήλα. Επιπλέον, φτιάχνει κομπόστες, γλυκά του ταψιού, του κουταλιού, λικέρ, τουρσιά και αφεψήματα.

«Μου ζήτησαν κάποια στιγμή τις μαρμελάδες σε κουβάδες για να τις τοποθετούν σε δικά τους βαζάκια. Όμως δεν θέλησα να κάνω κάτι τέτοιο για να μην χαλάσει η ποιότητα» προσθέτει η κ. Ακριτίδου.

Μπορεί δε να μην έχει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για όσους ενδιαφέρονται να παραγγείλουν εξ αποστάσεως κάποια από τα προϊόντα της, καθώς όπως τονίζει η ίδια είναι μεγάλη σε ηλικία για να καταπιαστεί με την τεχνολογία, έχει επιστρατεύσει όμως αρκετές φορές στο παρελθόν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή τα κούριερ για να παραδώσει τα προϊόντα της σε περιοχές μακριά από το νομό Πέλλας.



Διαβάστε περισσότερα...

Περπατούσε και του καρφώθηκε μαχαίρι κάθετα στο κεφάλι


Δεν κατάλαβε τι είχε συμβεί μέχρι που είδε τους έντρομους περαστικούς.

Θα μπορούσε δικαιωματικά να χαρακτηριστεί ως ο πιο άτυχος άνθρωπος του κόσμου. Ο λόγος για έναν 57χρονο Κινέζο, τον Xiao Yunzhi ο οποίος την περασμένη Πέμπτη ενώ περπατούσε αμέριμνος στο δρόμο έπεσε και καρφώθηκε στο κεφάλι του ένα… μαχαίρι! Μάλιστα δεν αντιλήφθηκε τι ακριβώς είχε συμβεί, μέχρι που αντίκρυσε τα έντρομα βλέμματα περαστικών που τον έβλεπαν με έκπληξη να περιφέρεται με ένα μαχαίρι καρφωμένο στο κεφάλι.

Τότε παρέλυσε από το φόβο του και περίμενε να έρθει να τον παραλάβει ασθενοφόρο. Αμέσως μεταφέρθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου υπεβλήθη σε επέμβαση για να του αφαιρεθεί το μαχαίρι.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς ο άτυχος άνδρας δεν έχει διαφύγει ακόμα τον κίνδυνο.

Πώς έφτασε όμως το ουρανοκατέβατο μαχαίρι να προσγειωθεί και να καρφωθεί κάθετα στο κεφάλι του 57χρονου; Ένοικος πολυκατοικίας το είχε αφήσει σε μία γλάστρα με αποτέλεσμα να το πάρει ο αέρας!






Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει σε κομμωτές και τεχνικούς περιποίησης χεριών ποδιών


Οι προϋποθέσεις για την άσκηση των επαγγελμάτων.

Τροπολογία για τα επαγγέλματα του Κομμωτή-Κουράς και του τεχνίτη περιποίησης χεριών ποδιών κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτήν για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του κομμωτή θα πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Β/θμιας Εκπαίδευσης ειδικότητας «Κομμώσεων και Βαφής Μαλλιών» ή πτυχίο ΤΕΕ Α κύκλου σπουδών της ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Επίσης το επάγγελμα μπορούν να ασκήσουν και οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΕ Β κύκλου της ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» καθώς και οι κάτοχοι διπλώματος ΙΕΚ της ειδικότητας «Κομμωτής Τεχνικός περιποίησης κόμης».

Όσον αφορά το επάγγελμα του Τεχνίτη περιποίησης χεριών ποδιών (MANICURE PEDICURE) απαραίτητο για την άσκησή του είναι το δίπλωμα ΙΕΚ ειδικότητας «Αισθητικός ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών».

Στο άρθρο 1 παρ.2 ορίζεται ότι Κομμωτήριο-Κουρείο είναι το κατάστημα όπου παρέχονται οι υπηρεσίες όπως κούρεμα, χτένισμα κ.α καθώς και υπηρεσίες περιποίησης χεριών (MANICURE) και ποδιών (PEDICURE), εφόσον αυτές παρέχονται από εξειδικευμένο τεχνίτη.

Στην ίδια τροπολογία ορίζεται ότι κουρέας-κομμωτής είναι εκείνος που παρέχει κάθε είδους εργασίας κομμώσεως σε παιδιά, άνδρες, γυναίκες (κούρεμα, χτένισμα, ξύρισμα κ.α.), μαθητευόμενος κομμωτής είναι εκείνος που εκτελεί αποκλειστικά βοηθητικές εργασίας στο πλαίσιο της μαθητείας του ενώ τεχνίτης περιποίησης είναι αυτός που παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες.

Οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων υποχρεούνται να τηρούν ειδικά Μητρώα Επαγγέλματος στα οποία θα καταχωρούνται οι σχετικές Βεβαιώσεις συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση επαγγέλματος. Όσοι είναι ενταγμένοι στα Μητρώα έχουν και τα συνακόλουθα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην τροπολογία καθορίζονται και τα πειθαρχικά αδικήματα ανάμεσα στα οποία είναι και η βλάβη που προκαλείται στους πελάτες κατά την άσκηση του επαγγέλματος. Για να επιβληθεί πειθαρχική ποινή θα πρέπει να προηγηθεί κλήση σε έγγραφη απολογία. Οι χρηματικές ποινές ανάλογα με το πειθαρχικό αδίκημα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 3.000 ευρώ για τους κατόχους άδειας καταστήματος και τα 1.500 ευρώ για όσους παρέχουν εξηρτημένη εργασία ενώ προβλέπεται ακόμα και οριστική διαγραφή.

Απαραίτητος είναι ο ορισμός υγειονομικά υπεύθυνου του καταστήματος ο οποίος θα κατέχει την ανάλογη βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην κατατεθείσα τροπολογία.


Διαβάστε περισσότερα...