Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Μπορεί η μοναξιά να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι έχουν έως και 80% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, συγκριτικά με άτομα που ζουν με τις οικογένειές τους, σύμφωνα με το Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας.

Σύμφωνα με του ερευνητές, οι κύριοι παράγοντες που συντελούν στην κατάθλιψη και σχετίζονται με τη μοναξιά είναι οι κακές συνθήκες διαβίωσης των γυναικών και η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης των ανδρών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης διερευνήθηκε η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε δείγμα 3.500 ατόμων, εκ των οποίων 1.695 άνδρες και 1.776 γυναίκες, ηλικίας 44,6 ετών κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές τους ρώτησαν το 2000 αν ζούσαν μόνοι ή με άλλα άτομα και συγκέντρωσαν άλλες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους (όπως κοινωνική υποστήριξη, εργασιακό περιβάλλον, μόρφωση, εισόδημα, εργασιακή κατάσταση, συνθήκες διαβίωσης, καθώς και λεπτομέρειες για το κάπνισμα, τη χρήση αλκοόλ και τη σωματική άσκηση).

Όσοι ζούσαν μόνοι αγόραζαν 80% περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της μελέτης (2000-2008), συγκριτικά με εκείνους που δε ζούσαν μόνοι.

Η Δρ Λάουρα Πούλκκι -Ραμπακ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, εξηγεί ότι «ο πραγματικός κίνδυνος ψυχικών προβλημάτων σε άτομα που ζουν μόνα μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Ο σχεδιασμός της μελέτης υποβαθμίζει τον κίνδυνο επειδή τα άτομα με μεγαλύτερη επικινδυνότητα, συνήθως δεν έχουν καλές πιθανότητες ολοκλήρωσης της ερευνητικής διαδικασίας. Επίσης δεν μπορέσαμε να κρίνουμε πόσο συχνή ήταν η αδιάγνωστη κατάθλιψη».

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η διαβίωση με άλλα άτομα μπορεί να συνεπάγεται συναισθηματική υποστήριξη και αισθήματα κοινωνικής αλληλεπίδραση, καθώς και άλλους παράγοντες που παρέχουν προστασία έναντι των ψυχολογικών προβλημάτων.

Η μοναχικότητα σχετίζεται με συναισθήματα απομόνωσης και έλλειψης κοινωνικής αλληλεπίδρασης και εμπιστοσύνης, παράγοντες κινδύνου ψυχικών διαταραχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναλογία των νοικοκυριών ενός ατόμου στις δυτικές χώρες έχει αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια, με έναν στους τρεις ανθρώπους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να ζουν μόνοι.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.