Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Πιάνουν δουλειά από 1η Σεπτέμβρη οι νέοι δήμαρχοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έντονη δραστηριότητα, εντελώς ασυνήθιστη για μήνα Αύγουστο, αναμένεται σε λίγες μέρες σε όλα τα δημαρχεία της χώρας καθώς θα πρέπει, μετά τις 21 αλλά και πριν από τις 31 του μηνός, να ορκιστούν τα νέα δημοτικά συμβούλια που εξελέγησαν τον περασμένο Μάιο.

Οι διαδικασίες για την ορκωμοσία των 325 νέων δημοτικών αλλά και των 13 περιφερειακών αρχών αλλά και για την εκλογή των συλλογικών οργάνων περιγράφονται σε αναλυτικές εγκυκλίους που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος.

Πρώτη σημαντική διαφορά είναι ακριβώς η ημερομηνία κατά την οποία αναλαμβάνουν ρόλους οι νεοεκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες. Με το προηγούμενο καθεστώς, αυτό συνέβαινε πάντοτε την πρώτη του έτους, οπότε η ορκωμοσία γινόταν κοντά στα Χριστούγεννα.

Τώρα, η θητεία ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και λήγει στις 31 Αυγούστου 2019. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει τα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να έχουν ορκιστεί πριν από την 1η/9/2014. Το υπουργείο Εσωτερικών ορίζει μάλιστα αυτό να γίνει μετά τις 21/8 που είναι και η τελική προθεσμία κατά την οποία κάποιος μπορεί να δηλώσει αποποίηση της εκλογής του.

Στην εγκύκλιο προβλέπεται το κείμενο που θα διαβάσουν όσοι δώσουν θρησκευτικό όρκο στο Ευαγγέλιο (ή ιερό κείμενο άλλης θρησκείας όπως το Κοράνι) αλλά και ο όρκος που θα δώσει «στην τιμή και τη συνείδησή του» όποιος αιρετός δηλώσει πως δεν πιστεύει σε θρησκεία. Εάν κάποιος δεν αποποιηθεί την εκλογή του και δεν έχει ορκιστεί έως τις 31/8 εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα στο οποίο εξελέγη.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.