Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

AIDS: Η μάστιγα των τοξικομανών



Εντυπωσιακή αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Αθήνα.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011 τα νέα περιστατικά ξεπέρασαν τα 100 σε σχέση με το 2010, που είχαν καταγραφεί μόλις 14. Η ξεχασμένη μάστιγα του AIDS επιστρέφει στο προσκήνιο δυναμικά, καθώς τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μιλούν για «υγειονομική βόμβα», η οποία μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκραγεί, αν δεν εξουδετερωθεί με άμεσα μέτρα.

Η έκθεση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, που αποτελείται από στελέχη των Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, αναφέρει ότι η αύξηση έχει ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και εκτινάχτηκε στα ύψη το 2011. Στην πλειονότητά τους τα κρούσματα εντοπίστηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας έπειτα από ελέγχους που έκανε η Μονάδα Αμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης (ΜΑΒΥ) για λογαριασμό των προγραμμάτων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ.

Οι παράγοντες της ξαφνικής αυτής έκρηξης εντοπίζονται, σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», στην οικονομική κρίση, στον εμπλουτισμό των στελεχών του ιού του AIDS από στελέχη του εξωτερικού, στις επιχειρήσεις «σκούπα» της αστυνομίας στο ιστορικό κέντρο και -πιθανόν- στο επίδομα που λαμβάνουν οι φορείς του ιού.

Ο Αγγελος Χατζάκης, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχολιάζοντας τις αιτίες αναφέρει ότι η αύξηση των κρουσμάτων AIDS έχει παρατηρηθεί κατά 60% στο γενικό πληθυσμό, όπου οι τοξικομανείς δικαιολογούν το 50%: «Από τις εμπειρίες μας, σε άλλες χώρες, η οικονομική κρίση εξαθλιώνει περισσότερο τις ευαίσθητες ομάδες, στις οποίες ανήκουν και οι ναρκομανείς, που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν από κοινού μία σύριγγα για τη δόση τους με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Σε ομάδα των ναρκομανών στην πρωτεύουσα έχουν παρατηρηθεί επίσης στελέχη του HIV/AIDS από Ασία, Αφρική και τέως Σοβιετική Ενωση. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να περιγράψουμε τα δίκτυα μετάδοσης και ενδεχομένως να βρούμε ακόμη και τις μικρές ομάδες των ανθρώπων απ' όπου προέρχονται. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορα αυξημένη πληροφόρηση και να μοιρασθεί μεγάλος αριθμός από σύριγγες και προφυλακτικά στους τοξικομανείς».

Απ' τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής συνάγεται πως η έλλειψη χρημάτων οδηγεί τους προβληματικούς χρήστες να εκδίδονται για να εξασφαλίσουν χρήματα για τη δόση τους. Έχει παρατηρηθεί ότι εκτός από τη χρήση κοινής σύριγγας δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας στο σεξ (προφυλακτικά)· παράμετρος σημαντική, που ενοχοποιείται ακόμη περισσότερο και από τη σύριγγα για τη μετάδοση του ιού. Σε όλα αυτά προστίθενται η σημαντική αύξηση των μεταναστών και η προτίμησή τους να συγκεντρώνονται στο ιστορικό κέντρο.

Ακόμη, σύμφωνα με βάσιμες υποψίες της Επιτροπής, σημαντικός αριθμός ενδοφλέβιων χρηστών προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του επιδιώκει να μολυνθεί από τον ιό HIV, για να εισπράττει το επίδομα των 1.400 ευρώ το δίμηνο! Επιπλέον, πολλοί χρήστες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι ασθενείς με χρόνιο νόσημα έχουν το δικαίωμα στην κατ' εξαίρεση ένταξη στα προγράμματα των μονάδων υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ (σήμερα στην Αθήνα η αναμονή φτάνει τα επτά χρόνια και 4 μήνες) για να γίνονται δεκτοί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η αυξημένη αστυνομική παρουσία και οι τακτικές επιχειρήσεις «καθαρίσματος» του ιστορικού κέντρου θεωρούνται ως άλλη μία αιτία που έπαιξε ρόλο στη διασπορά των ναρκομανών, με αποτέλεσμα να μειώνεται η προσβασιμότητα των ομάδων βοήθειας (street work). Το πρόβλημα ενισχύεται καθώς τα τρία προγράμματα βοήθειας (ΜΑΒΥ ΟΚΑΝΑ, ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΕΘΕΑ, Μη Κυβερνητική Οργάνωση Δρόμοι της Αθήνας) δεν επαρκούν και πρέπει να αυξηθούν για να αντιμετωπισθεί ο μεγάλος αριθμός χρηστών. Επίσης, οι τοξικομανείς και οι οικογένειές τους δεν έχουν τη σωστή ενημέρωση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον ιό.


Διαβάστε περισσότερα...

«Αναρρώνει» το ΕΣΥ από την τσέπη του ασθενή



Το τελευταίο εξάμηνο οι Έλληνες πλήρωσαν 82,9 εκάτ. ευρώ.

Εξυγίανση του ΕΣΥ με χορηγό τον έλληνα ασθενή! Βασικοί σπόνσορες των νοσοκομείων αποδεικνύονται οι έλληνες πολίτες καθώς, μετά τις δραστικές περικοπές στο σύστημα λόγω μνημονίου, υποχρεώνονται να πληρώνουν όλο και περισσότερο από την τσέπη τους για να θεραπευθούν.

Τα νέα δεδομένα προκύπτουν από το πολυσέλιδο υπόμνημα που παρουσίασαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας στην τρόικα σε συνάντηση που είχαν. Βέβαια, στο υπόμνημα παρουσιάζεται η «άριστη» κατάσταση των νοσοκομείων, οι μειώσεις δαπανών καθώς και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας. Ουδείς όμως εστίασε στο γεγονός ότι οι έλληνες ασθενείς «αιμοδοτούν» πλέον σε μεγάλο βαθμό τα νοσηλευτικά ιδρύματα την ώρα βέβαια που αυξάνεται και η ταλαιπωρία τους.

Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», είναι ενδεικτικό ότι μόνο το τελευταίο εξάμηνο οι πολίτες χρηματοδότησαν με 13,9 εκατ. ευρώ τα νοσοκομεία, πληρώνοντας το εισιτήριο των 5 ευρώ κατά την είσοδό τους στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ για επισκέψεις το απόγευμα, αλλά και στην περιβόητη ολοήμερη λειτουργία, οι ασθενείς «σπονσοράρισαν» με άλλα 69 εκατ. ευρώ το σύστημα.

Και ενώ οι Ελληνες πληρώνουν περισσότερα, η εξυπηρέτηση φθίνει, αφού στα νοσοκομεία αγοράζονται όλο και λιγότερα υλικά στο βωμό της εξοικονόμησης και των δραστικών μειώσεων των δαπανών. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση την επίσημη παρουσίαση στους εκπροσώπους των δανειστών μας, οι αγορές υλικών μειώθηκαν το 2011 κατά 12,27%. Και πώς να μη μειωθούν, όταν πλέον τα αναλώσιμα είδη στα νοσοκομεία τείνουν να γίνουν είδος προς... εξαφάνιση;

Στο πλαίσιο μάλιστα της περιστολής των δαπανών ακόμη και μηχανήματα σε πολλές περιπτώσεις δεν επισκευάζονται ώστε να μην αγοραστούν τα ανταλλακτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το νοσοκομείο του Ρεθύμνου, όπου ο υπερηχογράφος έπαψε να λειτουργεί αλλά δεν φτιάχτηκε ποτέ. Αποτέλεσμα, οι γιατροί να αναγκάζονται να υποβάλλουν τους ασθενείς σε αξονική τομογραφία για να τους εξετάσουν, η οποία όμως κοστίζει κοντά στα 150 ευρώ έναντι του υπερήχου που είναι σχεδόν δωρεάν. «Δεν έχει καμία λογική η περικοπή δαπανών που ακολουθείται από το υπουργείο Υγείας, διότι βουλώνεται μια τρύπα από δω και ανοίγουν άλλες 10 από την άλλη» λέει ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών.

Όμως τα στελέχη του υπουργείου περιχαρή παρουσίασαν έκθεση στους τροϊκανούς σύμφωνα με την οποία από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο μειώθηκε δραστικά το μέσο μηνιαίο ποσό των αγορών σε σύγκριση με τις πιστώσεις που είχαν υπολογιστεί.

Χαρακτηριστικά, στην 1η υγειονομική περιφέρεια που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας ενώ οι πιστώσεις ήταν κοντά στα 576 εκατ. ευρώ τελικώς ξοδεύτηκαν 492 εκατ. Η μέθοδος εξοικονόμησης διά της... παύσης αγορών φαίνεται ότι ήταν πιο αποτελεσματική στη 2η υγειονομική περιφέρεια όπου αντί για 309 εκατ., τελικώς δαπανήθηκαν 188 εκατ. Η εξοικονόμηση με βάση τους υπολογισμούς των αρμοδίων από το κομμάτι των προμηθειών άγγιξε τα 191 εκατ. ευρώ.

Τα κονδύλια στα ταμεία της χώρας θα αυξηθούν όμως και από τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε στην τρόικα. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν, εξοικονόμηση θα υπάρξει κατ' αρχάς από 170 ακριβά φάρμακα, οι τιμές των οποίων μειώθηκαν από τις τρεις τελευταίες τιμολογήσεις κατά 5% έως 30% ανάλογα το σκεύασμα και την τιμή του.

Στο σύνολο των φαρμάκων (κοντά στα 12.000), η κυβέρνηση ευελπιστεί με την εφαρμογή της θετικής λίστας να μειωθούν τουλάχιστον κατά 10% οι τιμές τους, ώστε και τα Ταμεία να καταβάλουν λιγότερα για τη θεραπεία των ασφαλισμένων τους. Πάντως, για την είσπραξη κονδυλίων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, το υπουργείο Υγείας «ποντάρει» στο λεγόμενο ριμπέιτ, το ποσό δηλαδή που πρέπει να επιστρέφουν οι εταιρείες στα ασφαλιστικά Ταμεία εν είδει έκπτωσης, όταν η τιμή των φαρμάκων τους θα ξεπερνά την τιμή αναφοράς (ανώτατη τιμή) που έχει οριστεί, μέτρο που θα εφαρμοστεί με τη θετική λίστα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι «σωματοφύλακες» της καρδιάς σας



Προστατέψτε την καρδιά, τις αρτηρίες και την υγεία σας.

Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, πέντε είναι οι βλαβερές συνήθειες – εχθροί που προαναγγέλλουν τον ερχομό των καρδιακών παθήσεων: το κάπνισμα, η αδράνεια – μειωμένη δραστηριότητα, τα παραπάνω κιλά, η κακή διατροφή και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Λειτουργούν χωριστά ή από κοινού και δημιουργούν προβλήματα στο αγγειακό σύστημα (αρτηριοσκλήρυνση κλπ) και διαταράσσουν τους δείκτες της υγείας. Ανεβάζουν επίσης, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα. Πολύ συχνά, το τελικό αποτέλεσμα αυτών των πέντε συνηθειών είναι μια καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριοπάθεια, πρόβλημα βαλβίδας, ανεύρυσμα αορτής, ή καρδιακή ανεπάρκεια. Οι αλυσιδωτές ζημιές που προκαλούν δεν περιορίζονται στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά επεκτείνονται στα νεφρά, τα οστά, και τον εγκέφαλο.

Προστατέψτε την καρδιά, τις αρτηρίες και την υγεία σας. Θα αισθανθείτε καλύτερα και θα φαίνεστε καλύτερα, γεμάτοι υγεία. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε.

Αποφύγετε το κάπνισμα


Ο καπνός από τα τσιγάρα, τα πούρα, τις πίπες κλπ δεν βλάπτει μόνο τους πνεύμονες αλλά και την καρδιά και τις αρτηρίες σας. Το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας και την υγεία σας είναι να διακόψετε το κάπνισμα άμεσα. Το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης τοξικό. Αποφεύγετε τους χώρους που η ατμόσφαιρα δεν είναι καθαρή, όσο είναι δυνατόν.

Να είστε δραστήριοι


Η σωματική άσκηση είναι το πιο άμεσο, εύκολο και αποτελεσματικό όπλο κατά των καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων. Οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από την αδράνεια. Αρκούν 30 λεπτά την ημέρα συνεχόμενης άσκησης, πχ περπάτημα.

Στόχος το ιδανικό βάρος


Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι; Έχετε μεγάλη κοιλιά; Εάν ναι, τότε έχετε αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα και να σας προκύψει διαβήτης. Σκεφτείτε ότι εάν είστε υπέρβαροι, χάνοντας μόλις 5% έως 10% του αρχικού βάρους σας μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη διαφορά στην αρτηριακή σας πίεση και στο σάκχαρο του αίματός σας.

Βελτιώστε τη διατροφή σας


Προσθέστε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ακόρεστα λιπαρά, καλή πρωτεΐνη (από τα φασόλια, καρύδια, ψάρια και πουλερικά) και βότανα. Αφαιρέστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλάτι, τους υδατάνθρακες (από το άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, πατάτες, τα γλυκά και τα παρόμοια), το κόκκινο κρέας και τη σόδα ή άλλα αναψυκτικά.

Πίνετε αλκοόλ με μέτρο (αν όχι καθόλου)


Περιορίστε το αλκοόλ σε ένα ή δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες αρκεί ένα ποτό το πολύ.

Για την επιτυχία…


Εάν έχετε μια ή περισσότερες συνήθειες που λειτουργούν ενάντια στην υγεία σας, τώρα είναι κατάλληλη στιγμή να αλλάξετε την πορεία σας για μια ποιοτικότερη ζωή.

Με στρατηγικές μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά και τις συνήθειές σας. Αυτές θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε πιο θετικά για τον εαυτό σας. Δείτε μερικές:

Βάλετε στόχους. Είναι η βασική στρατηγική για την επιτυχία αρκεί να είναι συγκεκριμένοι και επιτεύξιμοι. Στόχοι που αφορούν συμπεριφορές πχ. ‘θα φάω τρεις μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης ή φρούτων και λαχανικών την ημέρα’ τείνουν να λειτουργούν καλύτερα από άλλους στόχους όπως: ‘Θα μειώσω τη χοληστερίνη μου’.

Παρακολουθήστε την πρόοδό σας. Εκατοντάδες μελέτες δείχνουν ότι ο αυτοέλεγχος και η αυτοπαρακολούθηση αποτελούν χαρακτηριστικό των επιτυχημένων αλλαγών. Μπορείτε να παρακολουθείτε την άσκησή σας, να καταγράφετε ότι κάνετε καθημερινά, σε ένα σημειωματάριο, ή σε έναν υπολογιστή, ή σε ένα smartphone ή όπου θέλετε. Επίσης, κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας διαθέτουν εφαρμογές μέτρησης αποστάσεων και βημάτων δίνοντας ακόμα και δεδομένα αξιολόγησης της έντασης και της κατανάλωσης θερμίδων.

Κίνητρα. Είναι ευκολότερο να αλλάξετε τρόπο ζωής ή μια συμπεριφορά ή μια κακή συνήθεια, εάν έχετε έναν καλό λόγο γι΄ αυτό. Το κίνητρο μπορεί να είναι κάτι μεγάλο, ή κάτι μικρό, πχ. να μπείτε στα ρούχα που φορούσατε πριν 5 ή 10 χρόνια, ή να καταφέρετε να τρέξετε και να τερματίσετε στον γύρο της Αθήνας, ή κάτι άλλο που σας ενθουσιάζει. Να θυμάστε, ότι όσο πιο προσωπικό είναι το κίνητρο, τόσο το καλύτερο.

Ζητήστε υποστήριξη. Πολλές φορές έχουμε αποφασίσει να κάνουμε αλλαγές, όμως αυτές περνούν και από τις διαθέσεις των άλλων, πχ. οικογένεια. Η στήριξη λοιπόν από την οικογένεια και τους φίλους είναι μια σημαντική βοήθεια. Επίσης, ένας γιατρός, ή ένας πτυχιούχος γυμναστής, ή κάποιος άλλος ειδικός, ανάλογα με την περίσταση μπορούν να σας δώσουν την ώθηση που χρειάζεστε. Προσέχετε όμως, μην κάνετε το λάθος να περιμένετε από τους άλλους αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς…!

Δεν χρειάζεται να βάλετε πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Δε χρειάζεται να βάλετε δύσκολους και άπιαστους στόχους. Η μεταμόρφωση θα έρθει αργά και μεθοδικά. Μικρές αλλαγές στη διατροφή, τη φυσική άσκηση, μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην υγεία σας. Αρχικά, βάλτε στόχους ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους, απλούς και όχι σύνθετους, εύκολους και όχι δύσκολους. ‘Βήμα-βήμα θα ανεβείτε την σκάλα’.
Ο στόχος να διορθώσετε τις κακές συνήθειες που κάνετε στη διατροφή σας είναι καλύτερος και πιο αποτελεσματικός από τον στόχο να μειώσετε το βάρος σας σε ένα χρονικό διάστημα.

Μην περιμένετε … η καλύτερη ώρα είναι τώρα!

Διαβάστε περισσότερα...

Νικήστε την αϋπνία με βαλεριάνα



Το θαυματουργό βότανο που ηρεμεί και καταπραΰνει.

Πάσχεις από αϋπνία ή από υπερβολικό άγχος; Αντιμετώπισέ το φυσικά!

Η βαλεριάνα ανήκει στην κατηγορία των βοτάνων που προσφέρουν χαλαρωτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, η βαλεριάνα καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα χάρη στις αγχολυτικές της ιδιότητες.

Το όνομα "Βαλεριάνα" προήλθε από τη λατινική λέξη valere που σημαίνει "υγεία ή δύναμη" και αναφέρεται στην θεραπευτική χρήση του φυτού, αν και υποστηρίζεται ότι μπορεί να αναφέρεται και στη δυνατή του οσμή.

Η βαλεριάνα περιέχει πολλά διαφορετικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αιθέριων ελαίων που φαίνεται να συμβάλλουν στις χαλαρωτικές ιδιότητες του βοτάνου.

Η βαλεριάνα είναι αιωνόβιο φυτό της Β. Αμερικής και Ευρώπης με ροζοειδή πέταλα. Πολλοί βοτανολόγοι πιστεύουν ότι η αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητά της οφείλεται στη συνέργια των συστατικών της (βαλεποτριάτες, βαλεριανικό οξύ, αιθέρια έλαια, κλπ.).

Η βαλεριάνα είναι γνωστό βότανο από την αρχαιότητα. Την αναφέρουν ο Πλίνιος και ο Διοσκουρίδης. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν ως παυσίπονο, διουρητικό, αντιβηχικό και κατά του άσθματος. Από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος.

Ιδιότητες της βαλεριάνας:

Η κύρια δράση της ρίζας του φυτού είναι ηρεμιστική, υπνωτική, αντισπασμωδική, υποτασική.

Ενδείκνυται σε ασθένειες του νευρικού συστήματος, ως νευροτονωτικό και ηρεμιστικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε σπασμούς και επιληψία για να μειώσει την ένταση και το άγχος, στην υστερία, στην αϋπνία και την υπερδιέγερση.

Σαν μυοχαλαρωτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απαλλαγή από τις κράμπες, τον εντερικό κολικό και λιθιάσεις της κύστης. Επίσης η βαλεριάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γενικό παυσίπονο όταν ο πόνος συνδέεται με νευρική υπερένταση και την ημικρανία.

Συνδυάζεται θαυμάσια με άλλα βότανα για πιο ενισχυμένα ή εξειδικευμένα αποτελέσματα, όπως πασσιφλόρα, λυκίσκο και χαμομήλι.

Σίγουρα όμως δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε συνεχώς, αλλά με διαλείμματα δύο εβδομάδων μετά από δύο ή τρεις ημέρες χρήσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα λάθη του καλοκαιριού και το δέρμα



Τι να μην κάνετε για να το διατηρήσετε υγιές.

Ο ήλιος εκτός από τη χαρά και την ξενοιασιά του καλοκαιριού έχει και μία συγκεκριμένη ταυτότητα. Ένα χαρακτηριστικό του που πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση είναι η υπεριώδης ακτινοβολία.

Δυστυχώς όσοι χαιρόμαστε τον ήλιο, κινδυνεύουμε ταυτόχρονα και από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι βλάβη που προκαλεί ο ήλιος λειτουργεί αθροιστικά, έτσι θα πρέπει τα παιδιά προσέχουν περισσότερο. Επίσης περισσότερο ευαίσθητοι στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι όσοι ανήκουν στο λεγόμενο βορειοευρωπαϊκό φωτότυπο, με ανοιχτόχρωμα μάτια και μαλλιά. Η απότομη και παρατεταμένη έκθεση στον νησιωτικό ήλιο, για παράδειγμα, ενός νέου ανθρώπου με ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι ο χειρότερος συνδυασμός.

Τέλος, αν μπορούσαμε να εστιάσουμε στα λάθη που συστηματικά κάνουμε μέσα στα πλαίσια των συνηθειών μας, θα βρίσκαμε και τη λύση για τα περισσότερα από αυτά.

Λάθος 1ο: Αμελούμε στην προετοιμασία μας για την παραλία ή τις διακοπές γενικά, να προμηθευτούμε ένα φαρμακευτικό αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και καταφεύγουμε στο κοντινότερο μίνι μάρκετ όπου αναγκαστικά θα αγοράσουμε κάποιο τυχαίο «αντηλιακό» με έντονο τροπικό άρωμα.
Λάθος 2ο: Πηγαίνουμε στην παραλία λίγο μετά τις 12 ή και αργότερα αφού έχουμε συνδυάσει τις διακοπές μας με περισσότερο ύπνο.
Λάθος 3ο: Φεύγουμε από την παραλία την καλύτερη ώρα, λίγο μετά τις 5.30 για να τσιμπήσουμε κάτι.
Λάθος 4ο: Αντιμετωπίζουμε το σίγουρο έγκαυμα σε κορμό και πρόσωπο με προϊόντα μεσογειακής διατροφής (γιαούρτι, αγγούρι, ντομάτα) χρησιμοποιώντας τα σαν επιθέματα, ενώ υπάρχει ποικιλία φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα μπορούσαν να μας ανακουφίσουν.
Λάθος 5ο: Φροντίζουμε να αντιμετωπίζουμε τη δίψα μας με ένα δεύτερο φρέντο οι γυναίκες ή με μια δεύτερη μπύρα οι άντρες, ενώ το καλύτερο ενυδατικό για τον οργανισμό είναι το νερό.
Λάθος 6ο: Επαναλαμβάνουμε το ίδιο πρόγραμμα την επόμενη μέρα με θρησκευτική ευλάβεια υποβάλλοντας σε στρες το δέρμα μας και γενικά τον οργανισμό μας. Στο τέλος καταλήγουμε περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Δερματολόγο μας, με πρόσωπο αφυδατωμένο, εμφανώς γερασμένο, απορώντας τι δεν κάναμε σωστά.

Διαβάστε περισσότερα...

Αιμορροΐδες και διατροφή



Τι θα πρέπει να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιο σας.

Ο όρος αιμορροΐδες προέρχεται από τις λέξεις αίμα και ρέω. Είναι στην ουσία τα αιμοφόρα αγγεία, δηλαδή μικρές φλέβες και αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού, δηλαδή αυτές αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής αυτής.

Συχνά ακούμε πολύ κόσμο να λέει πως υποφέρει από αιμορροΐδες, αλλά στην πραγματικότητα υποφέρουν από αιμορροϊδοπάθεια η οποία είναι μια πάθηση των φλεβών, όταν οι φλέβες που υπάρχουν στην περιοχή του πρωκτού διογκώνονται, δημιουργώντας μια τοπική φλεγμονή, σχηματίζοντας ένα σύμπλεγμα αγγείων, που ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα».

Τι συμπτώματα έχει;


Η φλεγμονή που δημιουργείτε προκαλεί δυσφορία, έντονο πόνο γύρω από τον πρωκτό και το κάτω τμήμα του εντέρου (ορθό έντερο), κνησμό γύρω από την εν λόγω περιοχή, δυσκοιλιότητα, τοπικό ερεθισμό, αιμορραγία και αίσθημα ατελούς αφόδευσης.

Πως αντιμετωπίζονται;


Η θεραπεία για τις αιμορροΐδες μπορεί να είναι χειρουργική ή συντηρητική. Η χειρουργική επέμβαση με αφαίρεση των αιμορροΐδών είναι συνήθως μια ριζική λύση στο πρόβλημα. Αντίθετα η συντηρητική θεραπεία δεν θεραπεύει, αλλά ανακουφίζει και περιλαμβάνει την αλλαγή των συνηθειών διατροφής, την άσκηση και την τοπική υγιεινή.
Συνήθως η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων είναι συντηρητική. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων παρουσιάζει άμεση ύφεση των συμπτωμάτων.

Ποιες είναι οι διαιτητικές οδηγίες για τις αιμορροΐδες;


Οι αιμορροΐδες είναι συνηθισμένες σε χώρες όπου η διατροφή περιλαμβάνει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα, αν υπάρχει, εντάσσοντας στο καθημερινό διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Είναι σημαντικό να κοιτάζετε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων για να ξέρετε πόσες φυτικές ίνες περιλαμβάνουν. Ένας μέσος άνθρωπος συνίσταται να καταναλώνει 25-30gr φυτικών ινών ημερησίως.

Περιλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο άφθονα φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο, ρύζι αναποφλοίοτο και δημητριακά ολικής άλεσης.

Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανιτά, τα καυτερά και τα πικάντικα φαγητά.
Αποφύγετε να πάρετε υπερβολικό βάρος και εάν θεωρήστε υπέρβαρο άτομο φροντίστε να χάσετε βάρος.
Πίνετε πολλά υγρά, κατά προτίμηση νερό.

Τι γίνετε σε περιόδους έξαρσης;


-Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (πάνω από 15 γρ. την ημέρα), γιατί τη δεδομένη στιγμή θα ερεθίσουν ακόμη περισσότερο το έντερο. Επίσης, ένα επεισόδιο διάρροιας θα επιδεινώσει την κατάσταση.

-Μη φάτε καλαμπόκι, ποπκόρν, ωμά φρούτα με τη φλούδα και ξηρούς καρπούς, επειδή όσο καλά και να γίνει η πέψη τους δεν θα πολτοποιηθούν εντελώς, γεγονός που θα δυσκολέψει την κένωση και θα ερεθίσει τις αιμορροΐδες.

-Μην καταναλώσετε φαγητά που προκαλούν φούσκωμα και αέρια, όπως όσπρια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Bρυξελλών, ωμό κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, ραδίκια, αβοκάντο, γάλα, πεπόνι και καρπούζι.

-Παραλείψτε τα μπαχαρικά κατά το μαγείρεμα.

-Μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά.

Διαβάστε περισσότερα...

Η απασχόληση επηρεάζει τη φυσική μας δραστηριότητα



Διαφορετικά αντιδρούν τα δύο φύλα.

Η κατάσταση της απασχόλησης επηρεάζει το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά η επίδραση είναι διαφορετική για τα δυο φύλα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα διεξήχθη από το Αντιγηραντικό Ινστιτούτο των Η.Π.Α. σε 5000 ανθρώπους και διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με πλήρη απασχόληση ανεξάρτητα του αν έκαναν καθιστική εργασία, είχαν υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε σύγκριση με τους άνεργους άνδρες.

Συγκριτικά οι γυναίκες σε καθιστικές εργασίες είχαν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας τις καθημερινές, συγκριτικά με τις άνεργες γυναίκες Οι διαφορές αυτές ωστόσο δεν παρατηρούνταν τα Σαββατοκύριακα.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι το 22% των ανδρών και το 30% των γυναικών σε «καθιστικά» επαγγέλματα είχαν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σε σύγκριση με όσους απασχολούνταν σε πιο δραστήρια επαγγέλματα.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι άνεργοι, ιδιαίτερα οι άνδρες, καθώς και εκείνοι με καθιστικά επαγγέλματα, ιδιαίτερα οι γυναίκες, θα πρέπει να αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, η άσκηση θα τονώσει το ηθικό των ανδρών που αναζητούν εργασία.


Διαβάστε περισσότερα...

Παχαίνουν οι τηγανητές πατάτες;




Μπορούν να απορροφήσουν ποσότητα λαδιού ίση με το 50% του βάρους τους.

Η πατάτα αποτελεί το πιο πλούσιο λαχανικό σε κάλιο και βιταμίνη C, ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων. Άρα γίνεται σαφές ότι η πατάτα είναι ένα αμυλούχο τρόφιμο που δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή μας. Είναι ωστόσο σημαντικό να την μαγειρεύουμε σωστά.

Αποδίδει τις πιο λίγες θερμίδες βραστή ή ψητή, ενώ εάν την τηγανίσουμε, ανεβαίνει κατά πολύ το θερμιδικό της φορτίο, λόγω της μεγάλης απορροφητικότητάς της (μπορεί να απορροφήσει ποσότητα λαδιού ίση με το 50% του βάρους της). Εάν ωστόσο, τις χοντροκόψουμε και να τις τηγανίσουμε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ανά μερίδα αποφεύγοντας τα σπορέλαια και σε ειδικές φριτέζες, μειώνουμε την περιεκτικότητά τους σε λίπος και κατ' επέκταση σε θερμίδες!


Διαβάστε περισσότερα...

Αρκεί το νερό για την υδάτωση μας;



Η δίψα δεν αποτελεί πάντα τον πιο αξιόπιστο δείκτη.

Το νερό μας διατηρεί στη ζωή, καθώς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς νερό πάνω από μερικά εικοσιτετράωρα, ενώ ο χρόνος αντοχής σε συνθήκες έλλειψης τροφής μπορεί να φτάσει και τις 50 ημέρες.

Σε σταθερές περιβαλλοντικές συνθήκες, ένας υγιής ενήλικας προσλαμβάνει και αποβάλλει περίπου 2 -3 λίτρα υγρών ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 8 με 12 ποτήρια υγρών. Βάσει αυτών των δεδομένων, προέκυψε και η εμπειρική σύσταση για 8 έως 12 ποτήρια νερού/ημέρα, χωρίς ωστόσο η σύσταση αυτή να έχει κάποια επιστημονική αλλά και λογική βάση.

Η ποσότητα των υγρών που χρειάζεται το σώμα μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυριότεροι από τους οποίους είναι η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, συνίσταται μια μέση πρόσληψη 2 – 4 λίτρων υγρών/ημέρα. Η επισήμανση είναι ξεκάθαρη: υγρά και όχι αποκλειστικά νερό. Στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά πέραν του νερού, που σίγουρα αποτελεί την πρώτη επιλογή, μπορούν να συνεισφέρουν και τα υγρά με καφεΐνη συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού και των καφεϊνούχων αναψυκτικών.

Η αμφισβήτηση της ενυδατικής ικανότητας των καφεϊνούχων ποτών οφείλεται στην πεποίθηση ότι η καφεΐνη έχει διουρητική δράση και συνεπώς προκαλεί αφυδάτωση. Ωστόσο, σύμφωνα με πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, φαίνεται ότι η διουρητική αυτή δράση είναι παροδική και δεν οδηγεί τον οργανισμό σε αφυδάτωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε υγρά ακολουθώντας τις καθημερινές τους συνήθειες και προτιμήσεις, βασιζόμενοι στο αίσθημα της δίψας, χωρίς ωστόσο η δίψα να αποτελεί πάντα τον πιο αξιόπιστο δείκτη, ιδιαίτερα στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους υπερήλικες και τους αθλητές.

Ο καλύτερος δείκτης υδάτωσης είναι το χρώμα και ο όγκος των ούρων, με τα σκουρόχρωμα και άρα πυκνά ούρα, να αποτελούν δείκτη σοβαρής αφυδάτωσης. Συνεπώς, πίνουμε υγρά τακτικά, ακόμα και όταν δεν διψάμε και φυσικά φροντίζουμε να μην παραμείνουμε διψασμένοι ούτε για ένα λεπτό!

Διαβάστε περισσότερα...

Ψάρεψε τεχνητό πόδι!


Η Beth Krohn ψάρευε στη λίμνη Άιντα, στην Αλεξάνδρεια των Η.Π.Α., όταν η πετονιά της «κόλλησε» σε κάτι. Η πρώτη της σκέψη ήταν και η μοιραία, μάλλον θα επρόκειτο για κάποιο πτώμα. Η τροπή του θέματος, όμως, σίγουρα θα εξέπληξε ακόμα και την ίδια, όταν, αντί για ένα ολόκληρο πτώμα, ανέσυρε στην επιφάνεια ένα… πόδι!

Όταν η γυναίκα διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ένα τεχνητό μέλος, αναζήτησε αμέσως τον κάτοχό του, μέσω μιας κατασκευάστριας εταιρείας τεχνητών μελών που εδρεύει στην πόλη.

Σύντομα της απάντησαν ότι το απολεσθέν μέλος ανήκει στην Pam Riley, η οποία κολύμπησε στη λίμνη περίπου τρία χρόνια νωρίτερα. Το προσθετικό μέλος επανατοποθετήθηκε στη γυναίκα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η Beth Krohn δήλωσε ότι η συγκεκριμένη «ψαριά» την έκανε πολύ πιο περήφανη, ακόμα και από το μεγαλύτερο θήραμα που θα μπορούσε να «χτυπήσει» κατά τη διάρκεια κυνηγιού ελαφιών.

Η κα Riley, από την πλευρά της, θα πήρε απάντηση στη διάρκειας τριών χρόνων απορία της, την οποία και εξέφρασε «πάντα αναρωτιόμουν, πώς θα νιώσει κάποιος, αν δει ένα πόδι να επιπλέει στη λίμνη!».
Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας


Διαβάστε περισσότερα...

Συστήνεται μητρώο δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων




Ανασυγκροτείται το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το υπουργείο Υγείας προχωρά στην ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, και τη σύσταση εθνικού Μητρώου δικαιούχων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.

Η συγκρότηση Εθνικού Συστήματος Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, με την ένταξη μονάδων κοινωνικής φροντίδας στο ΕΣΥ, στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος αποκατάστασης σε όλη την επικράτεια, με ενιαία δομή και φιλοσοφία.

Ο αριθμός των υφιστάμενων 94 ξεχωριστών μονάδων κοινωνικής φροντίδας σε όλη τη χώρα θα μειωθεί περίπου σε λιγότερο από το μισό, ύστερα από τις διοικητικές συνενώσεις τους.

Οι υφιστάμενες θέσεις και το υπάρχον προσωπικό των υπό συγχώνευση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δεν θίγεται και μεταφέρεται στο νέο φορέα.

Επιπλέον, στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα τηρείται ενιαίο Εθνικό Μητρώο δικαιούχων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.

Στο μητρώο αυτό καταχωρίζονται οι δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, της σύνταξης ανασφαλίστων υπερηλίκων, της προνοιακής σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας, του επιδόματος στήριξης ειδικών κατηγοριών ανέργων, των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ και των επιδομάτων μητρότητας, των οικογενειακών επιδομάτων σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και της εφάπαξ παροχής, των επιδομάτων ασθενείας, των επιδομάτων ατόμων με αναπηρίες, του επιδόματος ενοικίου, των οικογενειακών επιδομάτων από το δημόσιο και των οικογενειακών επιδομάτων συνταξιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Σαρωτικές αλλαγές στη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων




Στο μικροσκόπιο 60.000 «ύποπτες» περιπτώσεις.

Σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα χορήγησης συντάξεων και επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία αναμένεται να φέρει η έναρξη λειτουργίας από σήμερα του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Στόχος είναι να υπάρξει ένα ενιαίο και διαφανές σύστημα αξιολόγησης στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα καταβολής συντάξεων σε αναπήρους -«μαϊμού».

Στις επιτροπές θα μετέχουν 1.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων που θα επιλέγονται με κλήρωση και θα είναι αμειβόμενοι.

Οι επιτροπές αυτές είναι αρμόδιες για τον καθορισμό του ποσοστού το οποίο θα χρησιμοποιείται για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας και άλλων παροχών.

Σε πρώτη φάση, από «κόσκινο» θα περάσουν 55.000 με 60.000 ύποπτες συντάξεις. Εν συνεχεία και σταδιακά, θα επανεξετασθούν όλες οι συντάξεις.

Το Υπουργείο Εργασίας προσδοκά ότι από το «ξεκαθάρισμα» των αναπηρικών θα εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ έως το 2015.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευκαιρία για δουλειά σε Έλληνες τουρίστες στην Αυστραλία



Στο τραπέζι διακρατική συμφωνία.
Την πρόταση για υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Αυστραλία, βάσει της οποίας θα δίνεται το δικαίωμα στους Έλληνες τουρίστες που θα επισκέπτονται την χώρα να εργάζονται και με αμοιβαίο δικαίωμα για τους Αυστραλούς στην Ελλάδα εξετάζει η Αθήνα, όπως δήλωσε η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη.

Η κ. Λιανίδου τόνισε πως συζήτησε το θέμα με αρμόδιους αξιωματούχους στην Αθήνα και τη διαβεβαίωσαν ότι οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν με ταχύ ρυθμό. Συμφωνία θα υπογραφεί και με τη Νέα Ζηλανδία.

Η Αυστραλία έχει ανάλογη συμφωνία και με άλλες χώρες.

Το θέμα είχε τεθεί πρόσφατα από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης στον Ομοσπονδιακό υπουργό Μετανάστευσης Κρις Μπόουεν και ο ίδιος είχε απαντήσει θετικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμα-φωτιά φέρνει ο νέος Κ.Ο.Κ.



Σε ισχύ από σήμερα.

Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι παραβιάσουν το νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα.

Η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη θα τιμωρείται πλέον με 1050 ευρώ αντί για 700 που είναι σήμερα, ενώ η παραβίαση του STOP θα στοιχίζει 900 ευρώ.

Το πρόστιμο για στάθμευση σε ράμπα από 150 ευρώ θα ανέλθει στα 325, ενώ για στάθμευση σε πεζοδρόμιο, οι παραβάτες θα πληρώνουν 120 ευρώ, έναντι των 80 ευρώ που πληρώνουν σήμερα.

Ανάλογες αυξήσεις προβλέπονται για την παρεμπόδιση κυκλοφορίας του τραμ, καθώς από 150 ευρώ το πρόστιμο εκτινάσσεται σε 225.

Αυστηρά όμως θα είναι τα πρόστιμα και για τις κόντρες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Έτσι, στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.050 ευρώ, από 700 που ισχύει σήμερα.

Ο νέος ΚΟΚ όμως, εκτός από αυξήσεις, προβλέπει και μείωση ποινών για παραβάσεις όπως είναι το κράνος, οι ζώνες ασφαλείας και η μη προσκόμιση ελέγχου από το ΚΤΕΟ. Ετσι, το πρόστιμο για μη χρήση κράνους ή ζώνης ασφαλείας από 700 ευρώ μειώνεται σε 490.


Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία με φιλανθρωπικό σκοπό στο Ηράκλειο Κρήτης




Τα έσοδα θα διατεθούν στον Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού.

Ο σύνδεσμος μελών γυναικείων σωματείων Ηρακλείου και Νέου Ηρακλείου μας προσκαλεί στη συναυλία μουσικής δωματίου για τσέλο και πιάνο με τους Λιλύ Δάκα και Soren Hansen. Θα εκτελεστούν έργα των Brahms και Schostakowitsch. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο εκδηλώσεων δήμου Ηρακλείου «ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011».

Η τιμή πρόσκλησης είναι 10 ευρώ. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στον Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» με ώρα έναρξης 21.00.

Προσκλήσεις προπωλούνται στα γραφεία του Συνδέσμου, Λοχ. Μαρινέλη 12, (τηλ. 2810242121),www.kakopoiisi.gr



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται η ώρα των αποδείξεων



Αρχίζουν έλεγχοι από τις εφορίες.

Δειγματοληπτικούς ελέγχους πρόκειται να αρχίσουν το επόμενο διάστημα οι εφορίες στους φακέλους με τις αποδείξεις που υποβλήθηκαν μαζί με φορολογικές δηλώσεις, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν όσοι δήλωσαν ψευδή στοιχεία και να περιοριστούν οι απώλειες του κράτους από τις αυξημένες επιστροφές φόρου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη, το δειγματοληπτικό έλεγχο των φακέλων θα επωμιστεί τριμελής επιτροπή, ενώ κριτήριο για την επιλογή των ελέγχων θα αποτελέσει η αναλογία του ποσού των αποδείξεων σε σχέση με το ποσό του εισοδήματος που έχει δηλωθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Υποβολή αιτήσεων από σήμερα για τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ




Για την κάλυψη θέσεων ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Προθεσμία από αύριο έως την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου θα έχουν όσοι ενδιαφέρονται να καταθέσουν αιτήσεις για την κάλυψη θέσεων ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ.

Οι προσλήψεις θα γίνουν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου και αφορούν την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του έτους κατάρτισης 2011-2012.

Οι υποψήφιοι θα αξιολογηθούν και θα ενταχθούν στους πίνακες επιλογής ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού για το έτος κατάρτισης 2011-2012.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων θα καταρτιστούν Πίνακες Αξιολόγησης και Επιλογής ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού που θα ισχύουν για όλη τη διάρκεια του έτους 2011-2012 και θα αφορούν κάθε ένα από τα ΙΕΚ.

Η αίτηση υποβάλλεται ή αποστέλλεται ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή ή με courier σε ένα μόνο ΙΕΚ του Οργανισμού.

Σε περίπτωση που στον ίδιο νομό λειτουργούν πλέον του ενός ΙΕΚ ΟΑΕΔ παρέχεται η δυνατότητα στον/ην υποψήφιο/α, να δηλώνει στην αίτησή του ότι επιθυμεί να αξιολογηθεί για την ίδια ειδικότητα και σε άλλα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ του ίδιου νομού. Σημειώνεται ότι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται σε ένα μόνο ΙΕΚ.

Ειδικότερα, η αίτηση υποβάλλεται ή αποστέλλεται από τον υποψήφιο στα κατά τόπους ΙΕΚ του Οργανισμού, υπόψη Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Ωρομίσθιου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, στις παρακάτω διευθύνσεις:

1. ΙΕΚ ΑΙΓΑΛΕΩ (Πλαπούτα 11, Τ.Κ. 122 43, Αιγάλεω, τηλ. 210-5989455, 210-5908910)

2. ΙΕΚ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ (Λεωφόρος Γαλατσίου 13, Τ.Κ.11141 Αθήνα, τηλ. 210-2110871, 210-2114521)

3. ΙΕΚ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (Παλαιά Εθνική οδός Αθηνών-Θηβών Τ.Κ.19600 Μάνδρα Αττικής, τηλ. 210-5548911, 210-5560669)

4. ΙΕΚ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Πεύκων 112 Τ.Κ. 14122- Ηράκλειο, τηλ. 210-2810421, 210-2816489)

5. ΙΕΚ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ (Δωδεκανήσου 6-12 Τ.Κ.174 56 Άλιμος, τηλ. 210-9925288, 210-9963721)

6. ΙΕΚ ΚΗΦΙΣΙΑΣ (Γ. Λύρα 140, Τ.Κ.145 64 Κηφισιά, τηλ. 210-8002693, 210-8002798)

7. ΙΕΚ ΜΟΣΧΑΤΟΥ (Θεσσαλονίκης 47 Τ.Κ.18345 Μοσχάτο, τηλ. 210-4818654)

8. ΙΕΚ ΡΕΝΤΗ (Πέτρου Ράλλη 83 και Κηφισού Τ.Κ.18233 Αγ. Ι. Ρέντης, τηλ. 210-3478594, 210-3472907)

9. IΕΚ ΡΟΔΟΥ (Θ.Σοφούλη 93 Τ.Κ. 85100, Ρόδος. τηλ. 22410-35410)

10. ΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Λαγκαδά 117-119, Τ.Κ. 56123, τηλ. 2310 721852)

11. ΙΕΚ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ (Θεσσαλονίκης 73, Τ.Κ. 57013, τηλ. 2310 698223)

12. ΙΕΚ ΒΕΡΟΙΑΣ (Ασώματα Ημαθίας, Τ.Κ. 59100, τηλ. 23310-76780, 23310-24640)

13. ΙΕΚ ΚΟΖΑΝΗΣ (11ο ΧΙΛ. Κοζάνης- Λάρισας, Τ.Κ. 50100, τηλ. 24610 20258, 24610-20282)

14. ΙΕΚ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ (Περιοχή Κουρή, Τ.Κ. 50200, τηλ. 24630 80444)

15. ΙΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ (Περιγιάλι Καβάλας Τ.Κ. 65110. τηλ. 2510 839088)

16. ΙΕΚ ΣΕΡΡΩΝ (6ο χιλ. Εθνικής οδού Σερρών- Θεσ/νίκης, Λευκώνας, Τ.Κ. 62100, τηλ. 23210 50096, 23210-35302)

17. ΙΕΚ ΔΡΑΜΑΣ (Περιοχή Μυλοποτάμου, Τ.Κ. 66100, τηλ. 25210 81162)

18. ΙΕΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ (Χίλια Δένδρα, Τ.Κ. 69100, τηλ. 25310 20363)

19. ΙΕΚ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (Αρχή Κων/πόλεως, Τ.Κ. 68200, τηλ. 25520 23307)

20. ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ (Λαχανόκηποι 2, Τ.Κ. 67100, τηλ. 25410 66990, 25410-66991)

21. ΙΕΚ ΒΟΛΟΥ (Πεδίο ’ρεως, Τ.Κ. 38334, τηλ. 24210 60744)

22. ΙΕΚ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Τέρμα οδού Τρικάλων, Τ.Κ. 43100, τηλ. 24410 28900)

23. ΙΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ (Ερμογένους 10, Λάρισα, Τ.Κ. 41447, τηλ. 2410 530082)

24. ΙΕΚ ΛΑΜΙΑΣ (Μεγάλη Βρύση, Λαμία, Τ.Κ. 35100, τηλ. 22310 51086)

25. ΙΕΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (3ο χιλ. Ιωαννίνων-Αθηνών, Ιωάννινα Τ.Κ. 45000, τηλ. 26510-68160)

26. ΙΕΚ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Εθνική οδός Αγρινίου-Αμφιλοχίας, τηλ. 26410-55315)

27. ΙΕΚ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (Λεωφ. ’ργους-Ναυπλίου, Τύρινθα Αργολίδας, Τ.Κ. 21100, τηλ. 27520 21721)

28. ΙΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Εθνική οδός Καλαμάτας-Αθήνας, τηλ. 27210-69320, 27210-99624)

29. ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ (Λεωφ. Αθηνών, Ρίο,Τ.Κ. 26000, τηλ. 2610-966962, 2610-966972)

30. ΙΕΚ ΠΥΡΓΟΥ (4ο χιλ. Λεωφ. Πύργου-Πατρών, Τ.Κ. 27100, τηλ. 26210 22247)

31. ΙΕΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (Γιόφυρο, Τ.Κ. 71110, τηλ. 2810 256049)

Η αίτηση είναι έντυπη και χορηγείται από τις Γραμματείες των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ ή μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού, στη διεύθυνση www.oaed.gr .

Οι υποψήφιοι υποβάλουν επίσης:

- Φωτοτυπία Δελτίου Ταυτότητας, επικυρωμένη από αρμόδια αρχή

- Αντίγραφο ή νόμιμα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του Βασικού Τίτλου Σπουδών. Στο βασικό τίτλο σπουδών πρέπει να αναφέρεται επακριβώς η ειδικότητα, η οποία και θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τη σχετική προκήρυξη. Στην περίπτωση που ο βασικός τίτλος σπουδών έχει εκδοθεί από εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού, ο υποψήφιος πρέπει να υποβάλει: α) Φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών και β) Βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας από αρμόδιο φορέα (ΔΟΑΤΑΠ, ΙΤΕ, ΟΕΕΚ κλπ).

- Τίτλους Αναγνωρισμένων Μεταπτυχιακών Σπουδών.

- Βεβαιώσεις Διδακτικής Εμπειρίας

- Βεβαιώσεις Επαγγελματικής Εμπειρίας

- Φωτοτυπία κάρτας ανεργίας ή δελτίου ανεργίας από όσους εκ των υποψηφίων είναι άνεργοι χωρίς διδακτική ή επαγγελματική εμπειρία και διδάσκουν εργαστηριακά μαθήματα.

- Βεβαίωση ή άλλο επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών (ΔΟY) όπου να αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του υποψηφίου.

- Φωτοτυπίες εκκαθαριστικών φορολογικής δήλωσης ή των εντύπων Ε1 .

- Έναρξη επαγγέλματος ή επιτηδεύματος από την αντίστοιχη Δ.Ο.Υ και

- Φωτοτυπία εντύπων Ε3 της ιδιότητας ή του επαγγέλματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εάν ο υποψήφιος είναι πτυχιούχος αλλοδαπής οφείλει επίσης να υποβάλει απολυτήριο Ελληνικού σχολείου ή σχετική βεβαίωση γνώσης Ελληνικής γλώσσας κατά την έννοια των διατάξεων της παρ. 10 του άρθρου 14 του Ν.1566/85 .

Επιπλέον, για τις ειδικότητες των κλάδων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ στις οποίες απαιτείται βιβλιάριο υγείας από Νομαρχία (σε ισχύ) όπως: (ΠΕ14-Γεωπόνοι-Τεχνολόγοι Τροφίμων, ΠΕ18-Τεχνολόγοι Τροφίμων-Διατροφής, ΠΕ18-Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΠΕ-Τουριστικών Επαγγελμάτων, ΠΕ18-Βρεφονηπιοκόμοι, ΤΕ-Βοηθοί Παιδοκόμοι-Βρεφοκόμοι, ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ- Αισθητικοί, ΤΕ-ΔΕ-Κομμωτές, ΤΕ-ΔΕ-Μάγειροι, ΤΕ-ΔΕ-Αρτοποιοί και ΤΕ-ΔΕ-Ζαχαροπλάστες), είναι απαραίτητη η προσκόμιση νόμιμα επικυρωμένου φωτοαντίγραφου του βιβλιαρίου υγείας. Οι υποψήφιοι των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 Πληροφορικής πρέπει να έχουν Βασικό Τίτλο Σπουδών στην ειδικότητα Πληροφορικής.
Περισσότερες πληροφορίες στους ακόλουθους συνδέσμους: 

Διαβάστε περισσότερα...