Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Δωρεάν Διακοπή Καπνίσματος στη Θεσσαλονίκη



Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας και σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου καλούν όλους τους δημότες οι οποίοι επιθυμούν να διακόψουν την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος να κλείσουν ραντεβού στο τηλέφωνο: 2310 387772-4 και να επισκεφθούν το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του Κέντρου Υγείας Ευόσμου.

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου από τις 9 το πρωί έως και τη 1 το μεσημέρι, παρέχεται δωρεάν σπιρομέτρηση σε καπνιστές και μη.

Επισημαίνεται ότι σπιρομέτρηση μπορούν να κάνουν όλοι όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, ή παρουσιάζουν τρία από τα παρακάτω δεδομένα: είναι άνω των 40 ετών, καπνιστές ή πρώην καπνιστές, όσοι αναπνέουν με δυσκολία – βήχουν συχνά,-- έχουν πτύελα και κρυολογούν συχνά.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν προγράμματα λογοθεραπείας στο δήμο Αμαρουσίου



Σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών.

Πρόγραμμα λογοθεραπείας πραγματοποιείται εδώ και λίγες ημέρες στο Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η) του Δήμου Αμαρουσίου αποκλειστικά για τα μέλη του. Το πρόγραμμα υλοποιεί ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών σε εφαρμογή του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που αναπτύσσει ο Δήμος Αμαρουσίου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου με τον Τομέα Λογοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών, τεταρτοετείς φοιτητές, υπό την εποπτεία ειδικευμένου λογοθεραπευτή καθηγητή του Κολλεγίου, πραγματοποιούν συνεδρίες λογοθεραπείας σε άτομα που χρήζουν βοηθείας.

Συγκεκριμένα, φοιτητές του Τμήματος Λογοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, κάθε Τρίτη πραγματοποιούν ωριαίες συναντήσεις με τα ενδιαφερόμενα εγγεγραμμένα μέλη του Κ.Α.Π.Η. Οι συναντήσεις είναι ατομικές και πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού.

Στη διάρκεια της συνεδρίας διενεργείται ένα διαγνωστικό τεστ μέσω του οποίου επιχειρείται η ανίχνευση τυχόν προβλημάτων μνήμης και κατόπιν προτείνονται συγκεκριμένες θεραπευτικές ασκήσεις. Οι συνεδρίες για διαγνωστικά τεστ μνήμης προσφέρονται δωρεάν σε όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του Κ.Α.Π.Η Δήμου Αμαρουσίου. Για ραντεβού τα ενδιαφερόμενα μέλη μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από 8 π.μ. έως 12 μ.μ. στο τηλ. 210 6144248 (κ. Κομνηνού).



Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν το χαράτσι από άστεγους σεισμοπαθείς



Καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα κατεστραμμένα σπίτια τους
.
Δεν έχουν πού να μείνουν, αφού οι κατοικίες τους καταστράφηκαν από το φαινόμενο των συνεχών μικρών σεισμικών δονήσεων και η κυβέρνηση τους θυμήθηκε στέλνοντας τους το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», οι σεισμοπαθείς κοινοτήτων του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προσωρινή στέγη -ούτε καν σε λυόμενα- καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Από τον περασμένο Ιούνιο στην περιοχή σημειώνονται σχεδόν καθημερινά μικροί έως και μέτριοι σεισμοί (ο μεγαλύτερος ήταν 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ). Το σπάνιο αυτό φαινόμενο επέφερε σοβαρές ζημιές σε κτίρια, κυρίως των κοινοτήτων Κατσαρού και Μερόπης. Τουλάχιστον 30 κτίρια είναι μη κατοικήσιμα, με τις οικογένειες αυτές να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης.

Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών κωφεύει προκλητικά στα επανειλημμένα αιτήματα του δημάρχου Οιχαλίας Φίλιππου Μπάμη για την εξεύρεση λύσης. Και δεν είναι μόνο αυτές οι οικογένειες που πλήττονται καθώς περισσότερα από 300 κτίρια έχουν υποστεί μικρότερες, αλλά όχι αμελητέες φθορές.

Οι ιδιοκτήτες τους έχουν υποβάλει αιτήσεις αρωγής στο Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπαθών, που όμως κωλυσιεργεί επιδεικτικά. Μάλιστα προχθές, παράγοντας του ΤΑΣ δήλωσε στον δήμαρχο Οιχαλίας ότι τα συνεργεία δεν μπορούν να κατέβουν από την Αθήνα για ελέγχους, γιατί δεν έχουν βενζίνη για τα κρατικά αυτοκίνητα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο Δήμος Οιχαλίας αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για να κηρυχτεί σεισμόπληκτη η περιοχή και να αναδειχτεί το μείζον πρόβλημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα χωρίς «περικοπές»



Για να μην αφήνετε την κρίση να σας επηρεάζει.

Οι οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν να μειώσουμε τα έξοδα και κάποιες καθημερινές μας συνήθειες. Δε χρειάζεται, όμως, να αγχωνόμαστε και να είμαστε υπερβολικές, το μόνο που χρειάζεται είναι οργάνωση και έξυπνες λύσεις.

Συμβουλή πρώτη:
Ετοιμάστε λίστα για το σούπερ μάρκετ. Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τους «πειρασμούς» και τα περιττά έξοδα, χωρίς να παραλείψετε να αγοράσετε κάτι. Γράψτε τη λίστα όταν θα είστε σπίτι και θα έχετε αρκετό χρόνο, έτσι ώστε να ελέγχετε τι έχετε και τι όχι. Καλό είναι, επίσης, να μην πάτε στο σούπερ μάρκετ νηστικές, γιατί κινδυνεύετε να ακούσετε την πείνα σας και όχι τη λίστα!

Συμβουλή δεύτερη:
Μην παραγγέλνετε απ’ έξω. Μελέτες έδειξαν ότι το 40% του προϋπολογισμού των νέων στη χώρα μας ξοδεύεται σε ντελίβερι. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε μ’ αυτό τον τρόπο. Όταν θα θελήσετε να φάτε κάποια λιχουδιά, επιχειρήστε να μαγειρέψετε κάτι αντίστοιχο στο σπίτι, άλλωστε στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές συνταγές για σπιτική πίτσα ή για σπιτικό burger, για παράδειγμα.

Συμβουλή τρίτη:
Παίρνετε μαζί σας κολατσιό στη δουλειά. Πριν φύγετε από το σπίτι, φτιάξτε τον καφέ σας ή το τσάι σας και ένα ελαφρύ σνακ και πάρτε τα στη δουλειά. Δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύετε χρήματα για πράγματα που μπορείτε να φέρετε από το σπίτι σας. Για να είναι πιο πρακτική η μεταφορά, προμηθευτείτε τα κατάλληλα «σύνεργα» (θερμός, ταπεράκια, τσάντα μεταφοράς). Και επειδή θέλουμε να έχουν τα πάντα μια πιο… στιλάτη νότα, υπάρχουν πολλά girlie αντίστοιχα προϊόντα στο εμπόριο.

Συμβουλή τέταρτη:
Επενδύστε σε κλασικές αγορές. Σε μια γυναίκα καλύτερα να της κόψεις το φαγητό -που λέει ο λόγος- παρά τα ψώνια. Δε χρειάζεται να σταματήσουμε εντελώς την αγαπημένη μας συνήθεια, αλλά να ψωνίζουμε έξυπνα. Αντί να αγοράσετε πέντε οικονομικά ζευγάρια γόβες, για παράδειγμα, επενδύστε σε ένα κλασικό και καλής ποιότητας κομμάτι, που σίγουρα δε θα σας απογοητεύσει. Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε ένα ωραίο φουλάρι για να δώσετε μια νότα ανανέωσης στα ρούχα που ήδη έχετε.

Συμβουλή πέμπτη:
Μετακινηθείτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Περιορίστε το αυτοκίνητο ή το ταξί μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Προμηθευτείτε μια μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα ΜΜΜ, ελέγξτε τα δρομολόγια και τη συχνότητά τους και εξοικονομήστε χρήματα από τη βενζίνη ή το ταξί. Και για ακόμα πιο κοντινές διαδρομές, λίγο περπάτημα είναι ότι καλύτερο!


Διαβάστε περισσότερα...

Στους 32.000 οι «μαϊμού» συνταξιούχοι



Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει η διοίκηση του ΙΚΑ.

Τριάντα δυο χιλιάδες «άφαντους» συνταξιούχους εμφάνισε η απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ μέσω των τραπεζών, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα αυτό περί, τις 80.000 συνταξιούχοι δεν εμφανίστηκαν στις τράπεζες. Η διοίκηση του ΙΚΑ έδωσε τη δυνατότητα στους «ξεχασιάρηδες» να προσέρχονται στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος να απογράφονται και να εισπράττουν τη σύνταξη τους.

Ωστόσο και μετά την καταβολή της σύνταξης του Νοεμβρίου εξακολουθούν να υπάρχουν 32.000 ανυπόγραφοι συνταξιούχοι.

Οι υπηρεσίες του Ιδρύματος τους αναζητούν και το ενδιαφέρον εστιάζεται στα αποτελέσματα του ετήσιου ελέγχου καταβολής των συντάξεων που διενεργείται από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων, το τελευταίο πεντάμηνο του 2011, που συμπίπτει χρονικά με την απογραφή των συνταξιούχων μέσω των τραπεζών, δηλώθηκαν 34.000 περισσότεροι θάνατοι από όσους δηλώθηκαν το τελευταίο πεντάμηνο του 2010.

Στελέχη του Ιδρύματος πιστεύουν ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως, ενώ η διοίκηση του Ιδρύματος έχει δηλώσει επανηλλειμένα ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα ποσά αυτά ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».



Διαβάστε περισσότερα...

Ειδική στην εξαπάτηση του κράτους



Παρουσίασε τα παιδιά της ως ανάπηρα για 45.000 λίρες.

Η μητέρα έξι παιδιών Marie Barber, 29, είπε ψέματα και δήλωσε ότι τέσσερα από τα έξι παιδιά της ήταν ανάπηρα προκειμένου να πάρει περισσότερα λεφτά από το κράτος.

Το κίνητρο πίσω από αυτή την πράξη ήταν να πάρει βοήθεια από το κράτος αξίας 45.000 λιρών.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα παιδιά αυτά ηλικίας από έξι μηνών μέχρι οκτώ χρονών έπασχαν από πολύ σοβαρές αρρώστιες ενώ κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.

Η Barber είχε μάθει τρόπους να εξαπατάει το κράτος για λεφτά από το 2007.

Το δικαστήριο του Manchester έμαθε μάλιστα ότι ο σύζυγος της, που από τη στιγμή που μαθεύτηκε το περιστατικό αυτό προχώρησε σε διαζύγιο, έβγαζε 23.000 λίρες τον χρόνο

Πέρα από τη παρουσίαση των παιδιών της ως ανάπηρα δήλωνε ότι ο μισθός του συζύγου της ήταν μισός από ότι ήταν στην πραγματικότητα.

Η Barber δήλωσε ένοχη και καταδικάστηκε σε 52 εβδομάδες φυλακής, το οποίο έχει ανασταλεί για δύο χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο για την οδική ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο Πάτρας



Μετά από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας.

Το Κέντρο Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια στη Δυτική Ελλάδα θα λειτουργήσει στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» που θα παρουσιαστεί στο Ζάππειο Μέγαρο στις 8 Νοεμβρίου 2011.

Στόχο έχει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες και την Πολιτεία σε θέματα οδικής ασφάλειας, πραγματοποιεί σε συνεργασία με το European Transport Safety Council (ETSC), παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος AVENUE (Actions for Vulnerable, Elderly, Novice Drivers and road Users in Europe). Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Ι.Ο.ΑΣ. (συντονιστής πανευρωπαϊκά) που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στην εκπαίδευση – ενημέρωση των ευάλωτων χρηστών του δρόμου, των νέων οδηγών, των πολιτών 3ης ηλικίας και όλων εν γένει των χρηστών του δρόμου στην Ευρώπη μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και τη δημιουργία των Κέντρων Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια (Networks & Education for Safety and Traffic - NESTs). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 9 χώρες της Ε.Ε. – Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία.

Ένα ακόμη πρότυπο κέντρο θα λειτουργήσει στον «Ελληνικό Κόσμο» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα και, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς, καθώς και κινητή μονάδα που θα εξυπηρετεί τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Το πρόγραμμα AVENUE αποτελεί μία πρωτοπόρο πρωτοβουλία για την Ευρώπη καθώς συνενώνει και συντονίζει κοινωνικούς και επιχειρηματικούς εταίρους στη μάχη για τη μείωση των τροχαίων συμβάντων, για τα οποία η χώρα μας δυστυχώς διατηρεί ακόμη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη. Ο βιωματικός χαρακτήρας των κέντρων αναφοράς αποτελεί επίσης μέρος του πρωτοποριακού χαρακτήρα του προγράμματος, το οποίο αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες και τις κατηγορίες χρηστών της οδού.


Πηγή: http://www.pelop.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαραλάμπους: Ευκαιρίες ανάπτυξης για τα άτομα με αναπηρίες



Η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για καταπολέμηση των στερεοτύπων και προκαταλήψεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και για την προώθηση της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας προς τα άτομα αυτά είναι υποχρέωση του κράτους και της πολιτείας γενικότερα, όπως δήλωσε απόψε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους,

''Υποχρέωση μας είναι, επίσης, να προωθούμε δράσεις για ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στην πολιτιστική ζωή και στη ψυχαγωγία, καθώς και σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και αθλητισμού'', τόνισε η κ. Χαραλάμπους σε ομιλία της στο Κέντρο Απασχόλησης και Διαμονής για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες ''Αγιος Λάζαρος'', στη Λάρνακα, όπου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο ''Σαν παλιό καλό σινεμά''.

''Ως κράτος και ως κοινωνία'', συνέχισε η Υπουργός, ''έχουμε υποχρέωση να λαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρίες να έχουν ευκαιρίες ανάπτυξης και χρησιμοποίησης των δημιουργικών, καλλιτεχνικών και πνευματικών τους δυνατοτήτων, όχι μόνον προς το δικό τους όφελος αλλά επίσης για τον εμπλουτισμό της κοινωνίας''.

Η κ. Χαραλάμπους εξέφρασε τη χαρά της για το ότι ''οι εθελοντικές οργανώσεις αναλαμβάνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες στοχεύουν στην ενεργό συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στην πολιτιστική ζωή της χώρας και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας''.

''Το Κέντρο Απασχόλησης και Διαμονής για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες 'Αγιος Λάζαρος' λειτουργεί'', όπως ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, ''με επιτυχία κατά τα τελευταία έτη στη Λάρνακα, με αξιέπαινες δραστηριότητες και προγράμματα στον τομέα της ενεργούς συμμετοχής και κοινωνικής ενσωμάτωσης, κυρίως των ατόμων με νοητική αναπηρία''.

''Με τη φιλοσοφία ότι κάθε άνθρωπος αποτελεί μια μοναδική οντότητα με πολλές δυνατότητες και ιδιαίτερα χαρίσματα, το Κέντρο 'Αγιος Λάζαρος' δίδει βαρύτητα στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ατόμων με νοητική αναπηρία, παρέχοντας προγράμματα και υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους, έχοντας πάντοτε ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την κοινωνική συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της ζωής'', πρόσθεσε η κ. Χαραλάμπους.

''Σημαντικότατο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας'', δήλωσε η κ. Χαραλάμπους, ''αποτελεί η κύρωση και η πρόσφατη έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, βάσει της οποίας έχουν τεθεί τα σωστά θεμέλια και έχει εξασφαλισθεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς μας και για την υλοποίηση πολιτικών που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες''.

''Η Σύμβαση'', τόνισε η Υπουργός, ''θα μας καθοδηγεί από τώρα και στο εξής όσον αφορά τις πολιτικές και τα μέτρα τα οποία θα λαμβάνονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, εξασφαλίζοντάς τους πλήρη και ισότιμη απόλαυση των δικαιωμάτων τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους''.

''Η σημερινή εκδήλωση'', συνέχισε η κ. Χαραλάμπους, ''αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα δράσης με βάση τις πιο πάνω πρόνοιες της Σύμβασης''.

''Βλέποντας τη σημερινή εκδήλωση'', πρόσθεσε, ''μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι εθελοντικές οργανώσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό συνεργάτη μας στην υλοποίηση των προνοιών της Σύμβασης σε σχέση με την κοινωνική συμμετοχή και ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας''.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ταλαιπωρία για τα Α.Μ.Ε.Α σε περιφερειακό επίπεδο»


Επιστολή του Περιφερειακού Συμβούλου Π. Σακελλαρόπουλου προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας.

Κύριε Πρόεδρε, Μεγάλη ταλαιπωρία αναμένεται για τα Α.Μ.Ε.Α Δυτικής Ελλάδος τα οποία πρέπει να περάσουν από τη νέα υγειονομική επιτροπή του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας.

Στη Δυτική Ελλάδα, με βάση την εγκύκλιο θα δημιουργηθεί μόνο μία επιτροπή σε περιφερειακό επίπεδο , και αυτή στην Πάτρα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στα άτομα με αναπηρία που διαμένουν στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, για τα οποία εκτός του κόστους και της ταλαιπωρίας μετακίνησης , είναι αναμενόμενη και η ταλαιπωρία εξυπηρέτησής τους, καθώς προβλέπεται να εξυπηρετηθούν και οι τρείς Νομοί από μία μόνο επιτροπή.

Με αυτά τα δεδομένα ερωτάσθαι:


Έχει ενημερωθεί ο Περιφειάρχης; Και αν ναι, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία (Α.Μ.Ε.Α);


Διαβάστε περισσότερα...

Χρηστικός οδηγός για τα αυθαίρετα



Συμβουλές για τα διαδικαστικά προβλήματα.

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με τη ρύθμιση των αυθαιρέτων έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα χρήσιμο οδηγό, όπου μεταξύ άλλων διευκρινίζεται πώς αυθαιρεσίες σε παραδοσιακούς οικισμούς δεν είναι δυνατόν να ρυθμιστούν με το νόμο των αυθαιρέτων, αλλά υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησής τους με τον νόμο των ημιυπαίθριων.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι σε περίπτωση διαφωνίας ανάμεσα σε συνιδιοκτήτες σχετικά με το αν θα ενταχθούν στη ρύθμιση αυθαιρέτων αρκεί η συναίνεση του ενός, αλλά και ότι το κοινωνικό κριτήριο για τα ΑμΕΑ ισχύει μόνο αν συντρέχει 67% αναπηρία και το ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ (12.000 οικογενειακό).

1. Ποια αλλαγή έχει επέλθει από 21.9.2011 σχετικά με τις μεταβιβάσεις, τις αγοραπωλησίες και γενικά τη σύσταση κάθε εμπράγματου δικαιώματος;

Από 21.9.2011 απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης (άρθρο 23, παράγραφος 1).

Παράλληλα, ορίζονται (άρθρο 23, παράγραφος 2) κατηγορίες αυθαίρετων κατασκευών που εξαιρούνται αυτής της απαγόρευσης μεταβίβασης, μεταξύ των οποίων, αυτές οι οποίες ρυθμίζονται στο πλαίσιο του αναφερόμενου νόμου.

2. Γιατί με αφορά ο παρών νόμος περί ρύθμισης αυθαιρέτων;

Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά τις 21.9.2011 και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις (άρθρο 23, παράγραφος 4). Για τον λόγο αυτό, ορθό θα ήταν όλοι οι πολίτες-ιδιοκτήτες που έχουν οποιαδήποτε αβεβαιότητα ως προς τη συμφωνία της ιδιοκτησίας τους με τη νόμιμη οικοδομική άδεια να ελέγξουν το ακίνητό τους, αφενός για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων σε μια μελλοντική μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος και αφετέρου διότι το χρονικό περιθώριο ένταξης στη ρύθμιση είναι περιορισμένο.

3. Ποιο το όφελος ένταξης στη ρύθμιση περί αυθαιρέτων;

Με την ένταξη στη ρύθμιση εξασφαλίζεται η δυνατότητα μεταβίβασης και σύστασης εμπράγματου δικαιώματος, ενώ αναστέλλεται για τριάντα (30) χρόνια η επιβολή κυρώσεων μετά την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου (άρθρο 24, παράγραφος 1).

4. Ποιες περιπτώσεις μη νόμιμων κατασκευών δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις περί αυθαιρέτων; Τι θα συμβεί με αυτές;

Δεν ρυθμίζονται αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε δάσος, αιγιαλό, καταπατημένο χώρο, κοινόχρηστο χώρο, ζώνη ασφαλείας, δημόσιο κτήμα, αρχαιολογικό χώρο στον οποίο απαγορεύεται η δόμηση, ρέμα, κοντά σε κορυφογραμμή και σε διατηρητέο κτίριο (άρθρο 23, παράγραφος 3). Οι κατασκευές αυτές παραμένουν άμεσα κατεδαφιστέες.

5. Ως ιδιοκτήτης κάποιας μη νόμιμης κατασκευής, τι πρέπει να κάνω αν επιθυμώ την ένταξή της στις ρυθμίσεις περί αυθαιρέτων;

Ο πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό που έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ. Ο μηχανικός κάνει αυτοψία, αναλαμβάνει τη συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται για τη συμπλήρωση της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και υπολογίζει το «προσωρινό πρόστιμο». Ανάλογα με τη θέληση του πολίτη για το χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης της ρύθμισης, οι περαιτέρω ενέργειες περιγράφονται στη «Διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση».

6. Η μη νόμιμη κατασκευή μου είναι σε σημείο για το οποίο εκκρεμεί απόφαση σχετικά με το αν είναι δασικό ή όχι. Μπορώ να το δηλώσω;

Ναι. Το ακίνητο μπορεί να δηλωθεί. Αν όμως προκύψει –βάσει των δασικών χαρτών– ότι βρίσκεται σε δασική έκταση, τότε αυτομάτως εξαιρείται της διαδικασίας ρύθμισης (σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται αυτή).

7. Πώς καθορίζεται το ύψος του ενιαίου ειδικού προστίμου;

Το ύψος του προστίμου προκύπτει από ένα εύρος παραγόντων που εξασφαλίζουν κατά το δυνατό δίκαιο, αναλογικό και διαβαθμισμένο αποτέλεσμα υπολογισμού. Οι παράγοντες που καθορίζουν το πρόστιμο βρίσκονται στο «Φύλλο καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής και υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου», ενώ ορίζονται κατ' αποκοπή πρόστιμα για ειδικές κατηγορίες αυθαιρεσιών (άρθρο 24, παράγραφος 6). Επίσης, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 20%.

Στη «Διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση» ορίζεται η διαφορά μεταξύ προσωρινού και τελικού προστίμου.

8. Ποιο είναι το ύψος του αρχικού παραβόλου;

Το ύψος του αρχικού παραβόλου κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 6.000 ευρώ, ανάλογα με την επικρατούσα χρήση και επιφάνεια της αυθαίρετης κατασκευής/χρήσης (άρθρο 24, παράγραφος 2γ).

9. Σε πόσες δόσεις μπορώ να αποπληρώσω το σύνολο του προστίμου; Τι θα γίνει αν καθυστερήσω την καταβολή των δόσεων;

Ο αριθμός των δόσεων καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου καθορίζεται σύμφωνα με δήλωση του ενδιαφερομένου στην αίτησή του, ως εξής:

1) για ακίνητα κατοικίας: είκοσι οχτώ (28) μηνιαίες ή δέκα (10) τριμηνιαίες δόσεις,

2) για ακίνητα άλλης χρήσης: τριάντα τέσσερις (34) μηνιαίες ή δώδεκα (12) τριμηνιαίες δόσεις.

Επίσης, σε περίπτωση που το ποσό του προστίμου μετά την καταβολή του παραβόλου είναι μικρότερο των τετρακοσίων (400) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ χωρίς έκπτωση μέχρι τις 31.12.2011.

Η καθυστέρηση των δόσεων επιφέρει προσαύξηση 1% ή 3% κατά περίπτωση για κάθε μήνα καθυστέρησης, ενώ σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της πρώτης δόσης ή μη καταβολής τριών συνεχόμενων δόσεων ο υπόχρεος εκπίπτει του δικαιώματος της υπαγωγής στη ρύθμιση (άρθρο 24, παράγραφος 8).

10. Τι συμβαίνει αν δεν υποβληθεί δήλωση της μη νόμιμης κατασκευής μου;

Αν δεν υποβληθεί δήλωση ή αν δεν περατωθεί εμπρόθεσμα η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου, εφαρμόζονται οι ισχύουσες, περί αυθαιρέτων, διατάξεις για την κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής ή την επαναφορά της χρήσης που προβλέπεται από την οικοδομική άδεια, τα δε πρόστιμα που επιβάλλονται υπολογίζονται ως εξής:

α. Πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επί της αντικειμενικής αξίας του αυθαιρέτου και

β. Πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί αυτής της αξίας (άρθρο 27, παράγραφος 1).

11. Εάν υπάρχει δώμα το οποίο είχε ενταχθεί στον Ν. 3843/2010 και έχει και παράβαση ύψους, τότε πώς υπολογίζεται;

Υπολογίζεται ως υπέρβαση ύψους και εντάσσεται στη ρύθμιση του ν. 4014/11.

12. Ημιυπαίθριος χώρος που δηλώνεται με τον ν. 4014/11 υπολογίζεται ως κύριος με αλλαγή χρήσης ή βοηθητικός με αλλαγή χρήσης;

Ως κύριος χώρος με αλλαγή χρήσης.

13. Για χώρους που εντάχθηκαν στον ν. 3843/2010 και για τους οποίους πληρώνονται κανονικά οι δόσεις, αλλά συμφέρει να ενταχθούν στον ν. 4014/11 συμψηφίζονται τα ειδικά πρόστιμα;

Όχι, δεν προβλέπεται στις διατάξεις του νόμου.

14. Σε παραδοσιακούς οικισμούς επιτρεπόταν η ρύθμιση παραβάσεων με τον ν. 3843/10, αλλά δεν υπάρχει καμία παρόμοια δυνατότητα στον ν. 4014/11. Σωστά;

Ναι, έτσι ορίζεται στο άρθρο 23, παρ. 3, εδαφ. στ’ του νόμου.

15. Πώς αντιμετωπίζεται η περίπτωση που διαφωνούν οι συνιδιοκτήτες ως προς την υπαγωγή χώρου στον ν. 4014/11;

Στην παρ. 2δ, του άρθρου 24 αναφέρεται ότι «Στην περίπτωση συγκυριότητας...... και εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση δεν έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κοινόχρηστο τμήμα του ακινήτου, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί από οποιονδήποτε συγκύριο χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών».

16. Πώς είναι δυνατή η κατάθεση των πρώτων στοιχείων και η εμπρόθεσμη καταβολή του παραβόλου, χωρίς την ολοκλήρωση των εργασιών αποτύπωσης - καταμέτρησης των παραβάσεων που απαιτεί πολύ χρόνο (μέτρηση επί τόπου, αυτοψία εξονυχιστική, αποτύπωση και σχεδίαση στο γραφείο, ανάλυση των υπαρχουσών αδειών και εγγράφων και αξιολόγηση αυτών, υπολογισμοί κ.λπ.).

Για την αντιμετώπιση του ανωτέρω προβλήματος το πληροφορικό σύστημα μετά την αυτόματη ενημέρωση για την καταβολή του παραβόλου ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για την προσωρινή ένταξη στη ρύθμιση με δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποτύπωσης, όπως προκύπτει από την παρ. 2, του άρθρου 1, της υπ' αριθ. 41498/26-9-2011 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2167 Β'Α).

17. Πώς θα υπολογίζεται η αμοιβή του μηχανικού για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να υπαχθούν αυθαίρετες κατασκευές στη ρύθμιση του ν. 4014/11;

Όπως αναφέρεται στο από 5-10-11 Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ «.....σχετικά με τις αμοιβές των μηχανικών για την παροχή των υπηρεσιών τους για την ένταξη αυθαίρετων κατασκευών στις διατάξεις του ν. 4014/2011 καθώς και για την έκδοση βεβαιώσεων για τη μεταβίβαση ακίνητων είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης των μερών, σύμφωνα με τον ν. 3919/2011...».

18. Πισίνα με πυροσβεστικό κρουνό έχει συντελεστή 0,50 ανεξαρτήτως μεγέθους;

Ναι, δεδομένου ότι στο «Φύλλο καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής και υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου» του παραρτήματος του ν. 4014/11, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 209 Α'Α διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις κολυμβητικών δεξαμενών υπολογίζεται πρόστιμο 80 ευρώ/τ.μ. εκτός και αν εμπίπτει σε κάποια από τις περιπτώσεις της κατηγορίας 10α.

19. ΑμEΑ με αναπηρία 67% έχει το κοινωνικό κριτήριο;

Το κοινωνικό κριτήριο έχουν μόνο ΑμEΑ που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης:

• Ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

• Εισοδηματικό κριτήριο (έως 8.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και έως 12.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα).

20. Εάν ο ιδιοκτήτης έχει μέλος της οικογένειας ΑμEΑ έχει το κοινωνικό κριτήριο;

Ναι, διότι ισχύουν τα αναφερόμενα στην παρ. 11 του παραρτήματος της εγκυκλίου 13/2011.

21. Σε νόμιμη οικοδομή το β' υπόγειο είναι αυθαίρετο με βοηθητική χρήση (αποθήκη) βυθισμένο στο έδαφος, με πρόσβαση από άλλο χώρο επίσης υπόγειο και βοηθητικής χρήσης. Στο πρόστιμο θα υπολογισθεί σαν βοηθητικός χώρος (υπόγεια στάθμη) και δεν θα επηρεάσει τον συντελεστή της υπέρβασης δόμησης;

Θα υπολογιστεί με τον μειωτικό συντελεστή δεδομένου ότι είναι υπόγειος χώρος.

Σε κάθε περίπτωση να διερευνηθούν τα οριζόμενα στην παρ. 1Ββ, του άρθρου 7, του ν. 1577/85, όπως ισχύει για πιθανή υπέρβαση του συντελεστή δόμησης, οπότε επιβάλλεται ο αντίστοιχος αυξητικός συντελεστής.

22. Αν σε εκτός σχεδίου οικόπεδο υπάρχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες και αντίστοιχα κτίσματα ή διαμερίσματα, τα οποία έχουν μοιραστεί μεταξύ των ιδιοκτητών –χωρίς σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας που απαγορεύεται– και οι ιδιοκτήτες έχουν διαφορετικά κοινωνικά κριτήρια, πώς υπολογίζεται το πρόστιμο; Για κάθε ιδιοκτήτη χωριστά για τα μεγέθη που τους αντιστοιχούν ή γίνεται χρήση των ευνοϊκότερων συντελεστών για όλους;

Κατ' αρχάς κάθε αυτοτελής ιδιοκτησία (διαμέρισμα) ρυθμίζεται ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες. Στην παρ. 2δ, του άρθρου 24 αναφέρεται ότι «Στην περίπτωση συγκυριότητας του ακινήτου στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη χρήση οι συντελεστές του παραρτήματος λαμβάνονται υπόψη για όποιον από τους συγκυρίους πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις».

23. Εάν το ακίνητο έχει κατασκευαστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους πώς υπολογίζεται το πρόστιμο και πώς αποδεικνύεται η ηλικία κάθε τμήματος (π.χ. αυθαίρετο προ του 1983 δηλωμένο, στο οποίο έγινε αυθαίρετη προσθήκη το 1995 και άλλη μια το 2005); Η βεβαίωση δημάρχου είναι αποδεκτή για την πιστοποίηση του χρόνου κατασκευής του αυθαιρέτου;

Ισχύουν τα αναφερόμενα στην παρ. 12 του παραρτήματος της εγκυκλίου 13/2011 με τη διευκρίνιση ότι η παλαιότητα κάθε τμήματος (το οποίο υπολογίζεται με τον ανάλογο μειωτικό συντελεστή παλαιότητας) αποδεικνύεται με δημόσια έγγραφα, αεροφωτογραφίες και επικουρικά με οποιοδήποτε έγκυρο στοιχείο (π.χ. συμβόλαια, ΙΚΑ, τιμολόγια αγοράς υλικών κ.λπ.), πλην της βεβαίωσης δημάρχου, η οποία δεν είναι αποδεκτή.

24. Εάν υπάρχει στο δώμα απόληξη κλιμακοστασίου και δίπλα στο ίδιο ύψος με αυτή κλεισμένος χώρος είναι παράβαση ύψους;

Είναι υπέρβαση ύψους και συντελεστή δόμησης, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός θεωρείται τμήμα ορόφου.

25. Για αυθαίρετα τα οποία έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές θα υπάρξει αναγνώριση του ποσού ή μέρους αυτού;

Δεν προβλέπεται από τον νόμο.

26. Κτίσμα προ του 1955 για το οποίο εκδόθηκε άδεια οικοδομικών εργασιών μικρής κλίμακας για ανακαίνιση πρέπει να ενταχθεί στον νόμο;

Όχι, εάν εφαρμόστηκε η άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Εάν όμως εκτελέστηκαν αυθαίρετες προσθήκες καθ' υπέρβαση της άδειας εργασιών μικρής κλίμακας υπάγονται στον ν. 4014/11.


27. Αυθαίρετη κατασκευή εκτός σχεδίου με α' και β' φάση του ν. 1337/83, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με την τρίτη φάση, εξαιρείται από την υποχρέωση υπαγωγής στον ν. 4014/11;

Εξαιρείται και δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης.

28. Κτίριο με οικοδομική άδεια λυόμενου προκατασκευασμένου (ν. 194/69-ΦΕΚ 103 Α'Α/31-5-69) που έχει κατασκευαστεί με συμβατική κατασκευή θεωρείται αυθαίρετο;

Είναι αυθαίρετο, διότι δεν τηρήθηκαν οι όροι της οικοδομικής άδειας και υπάγεται στον ν. 4014/11.

29. Ακίνητα που ρυθμίστηκαν με τον ν. 720/77 και δεν εντάχθηκαν στον ν. 1337/83 θεωρούνται αυθαίρετα και πρέπει να υπαχθούν στον ν. 4014/11;

Όχι, δεδομένου ότι στην παρ. 2δ, του άρθρου 23, του ν. 4014/11 αναφέρεται το άρθρο 20 του Ν. 1337/83, που αντιμετωπίζει τα δηλωθέντα με τον ν.720/77.

30. Αυθαίρετη κατασκευή που βρίσκεται σε εκτός σχεδίου δασική περιοχή αλλά στην πραγματικότητα διαμορφωμένη οικιστική περιοχή (π.χ. Μάτι - Ζούμπερι - Αγ. Μαρίνα Ν. Μάκρης) υπάγεται στις ρυθμίσεις του ν. 4014/11;

Δεν υπάγεται στις ρυθμίσεις του ν. 4014/11, εάν η περιοχή είναι τελεσίδικα χαρακτηρισμένη ως δασική.

31. Αυθαίρετο εκκλησάκι εκτός σχεδίου 12,00 τ.μ. πρέπει να υπαχθεί στον ν. 4014/11.

Ναι, πρέπει να δηλωθεί. Το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του και ως προς τη χρήση υπάγεται στην κατηγορία 13δ «υπηρεσίες».

32. Ποια τιμή ζώνης λαμβάνεται για τα εκτός σχεδίου ακίνητα και πού μπορεί να βρεθεί;

Πληροφορίες για τις τιμές ζώνης δίδονται από τις εφορίες. Σε περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης στη θέση του ακινήτου εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην παρ. 7, του άρθρου 24, του νόμου.

33. Ο υπολογισμός του προστίμου με τον ν. 4014/2011 γίνεται με τη σημερινή τιμή ζώνης ή την τιμή ζώνης που αναγράφεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Στο άρθρο 24, παρ.6.α του νόμου ορίζεται ότι το πρόστιμο υπολογίζεται με την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου κατά την έναρξη ισχύος του νόμου (21-9-2011).

34. Ακίνητο με κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους που έχει οικοδομική άδεια έτους 2010 υπάγεται στον ν. 4014/2011;

Μπορεί να υπαχθεί στις ρυθμίσεις του ν. 4014/2011.

35. Υπόγειο που έχει ρυθμιστεί για αλλαγή της χρήσης του με τον ν. 3843/10 και ευρίσκεται άνω από 1,50 μ. από τη στάθμη του εδάφους, θεωρείται παράβαση του κτιριοδομικού και χρεώνεται 500 ευρώ;

Δεδομένου ότι στη ρύθμιση του ν. 3843/10 υπάγονται αλλαγές χρήσεις, που έχουν γίνει σε χώρο εντός του νομίμου όγκου κτιρίου που έχει ανεγερθεί με βάση οικοδομική άδεια θεωρούμε ότι η ανωτέρω παράβαση προέκυψε από τη μη ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην οικοδομική άδεια. Επομένως πρόκειται για παράβαση της κατηγορίας 13.

36. Στο έντυπο Ε9 πρέπει να αναγράφεται η αυθαίρετη κατασκευή;

Ο νόμος αναφέρει ότι στην τελευταία δήλωση Ε9 που έχει υποβληθεί στη ΔΟΥ θα πρέπει να φαίνεται το ακίνητο όπου βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή, δηλαδή αναφέρεται σε οικόπεδο/γήπεδο.

37. Πότε υπολογίζεται ο μειωτικός συντελεστής 0,5;

α) Όταν βοηθητικός χώρος με βάση οικοδομική άδεια έχει μετατραπεί σε κύριας χρήσης χώρο;

β) Όταν η αυθαίρετη κατασκευή είναι βοηθητικός χώρος; Αντιμετωπίζεται διαφορετικά υπόγειος χώρος με βοηθητική χρήση και ισόγεια αποθήκη ή garage;

Εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 0,5 όταν το αυθαίρετο είναι υπόγειο, πατάρι ή σοφίτα, ανεξάρτητα από τη χρήση που έχει και όταν είναι ισόγειο με βοηθητική χρήση (π.χ. garage, αποθηκευτικός χώρος).

38. Ένα ημιτελές κτίριο είχε δηλωθεί με τον ν. 1337/83 και έχει εξαιρεθεί από την κατεδάφιση (τρίτη φάση), ως ημιτελές, χωρίς να επιτρέπεται η αποπεράτωσή του. Πλην όμως ολοκληρώθηκε η κατασκευή χωρίς σχετική άδεια. Μπορούν να υπαχθούν στον ν. 4014/11 οι αυθαίρετες εργασίες είτε στο άρθρο 24, είτε στην παρ. 2 του άρθρου 26 αυτού;

Ναι, μπορούν να υπαχθούν στο άρθρο 24 (στην κατηγορία 13).

39. Αν σε κτίριο ΔΕΝ έχουν κατασκευαστεί όλοι οι εξώστες που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια αυτό θεωρείται παράβαση; Δεδομένου οτι δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 23 με την οποία μπορεί να καθορίζεται το ειδικότερο περιεχόμενο της δήλωσης και της βεβαίωσης του ίδιου άρθρου μπορεί ο μηχανικός να χορήγηση τη βεβαίωση που προβλέπεται στην παράγραφο αυτή;

Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω ΚΥΑ στην παρ. 4 του άρθρου 23 ορίζεται ότι η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση του μηχανικού πρέπει να αναφέρουν ότι «στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτιρίου και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια ή ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2, καθώς και ότι δεν έχει εκτελεστεί άλλη αυθαίρετη κατασκευή ή δεν έχει εγκατασταθεί άλλη αυθαίρετη χρήση, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια και δεν υπάγονται σε καμία από τις περιπτώσεις της παραγράφου 3».

Το ανωτέρω κείμενο καλύπτει τις περιπτώσεις παράλειψης κατασκευής κάποιων εξωστών ή αλλαγής διαρρύθμισης ιδιοκτησίας, δεδομένου ότι δεν έχει μεταβληθεί η επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας και βέβαια ούτε η δόμηση, η κάλυψη και το ύψος του κτιρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Γίνε εθελοντής στην "Εθελοντική Εργασία Καστοριάς"




Από το 1994 η "Εθελοντική Εργασία Καστοριάς" προσφέρει συνειδητά της υπηρεσίες της στα Άτομα με Αναπηρία, τους Μετανάστες & στο Περιβάλλον. Μια από τις δράσεις της είναι και η δημιουργία ενός Δικτύου Εθελοντών που θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα & να συμμετέχουν όπου και όποτε μπορούν.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ....Η ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία, είναι εφικτή.
Γιατί η διαφορά είναι δικαίωμα και πρέπει με υπομονή & επιμονή να κατακτάς και να κερδίζεις ότι σου αξίζει....

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΕΔΩ



Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη 30 κοινωνικών λειτουργών της Βουλγαρίας στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία



Τριάντα κοινωνικοί λειτουργοί από τη Σόφια της Βουλγαρίας επισκέφθηκαν το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ –ΑΜΕΑ) του Δήμου Καβάλας που λειτουργεί με την ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ». Ο πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» Στέλιος Σχοινάκηςτους υποδέθηκε θερμά στους χώρους των εγκαταστάσεων και τους παρουσίασε το πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί από τη γειτονική χώρα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από κοντά για το πρόγραμμα λειτουργίας του ΚΔΑΠ - ΑΜΕΑ, να συζητήσουν με τους έλληνες συναδέλφους τους και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τα προγράμματα ειδικής αγωγής που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές Οι κοινωνικοί λειτουργοί ενημερωθήκαν επίσης για τα εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν τα άτομα με αναπηρίες και εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

7χρονη, χορεύτρια σε night club για να στηρίξει τους γονείς της



Oι γονείς της είναι ανάπηροι. Για να τους συντηρήσει, η 7χρονη Χουανγκ Ντουντου αναγκάζεται τέσσερις φορές την εβδομάδα να χορεύει σε night club για να βγάλει λεφτά.


Την ώρα που όλοι οι συμμαθητές της είναι στα κρεβάτια τους και κοιμούνται, εκείνη αναγκάζεται να φοράει «βαρύ» μέικ απ, ψηλά τακούνια και κορμάκια για να χορέψει μπροστά στους θαμώνες ενός ελεεινού club, στο Urumqi της Μογγολίας.


Και όλα αυτά για 80 λίρες το μήνα. «Έχει πλάκα αλλά δεν τελειώνω πριν από τις 11 κάθε βράδυ. Και μετά πρέπει να κάνω τα μαθήματα μου για το σχολείο. Έχει πλάκα, αλλά μερικές φορές τα φιλοδωρήματα βοηθούν να πληρώνω τους λογαριασμούς. Μερικές φορές κουράζομαι, αλλά είναι μια πολύ καλή δουλειά», λέει το 7χρονο κοριτσάκι.

Η μητέρα της δε μπορεί να δουλέψει γιατί έχει τραυματιστεί στο αριστερό πόδι μετά από ατύχημα, ενώ ο πατέρας της πάσχει από χρόνια γαστρίτιδα και δε μπορεί να βρει εύκολα δουλειά.


Η οικογένεια μένει σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα 12 τετραγωνικών. Κάθε φορά που η Χουάνγκ πρέπει να πάει για δουλειά, εκείνη και η μητέρα τους πηγαίνουν με λεωφορείο στο μαγαζί. Μερικές φορές, η διαδρομή είναι 1:30 ώρας.


Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...