Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Νικήστε την κούραση



Χρήσιμες συμβουλές για περισσότερη ενέργεια.

Μήπως το πρωί που ξυπνάτε νιώθετε άτονοι και κουρασμένοι σαν να μην κοιμηθήκατε καθόλου; Αν ναι, πιθανώς να περνάτε μια περίοδο κόπωσης ή νευρικής εξάντλησης.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες πρακτικές συμβουλές που αν τις εφαρμόσετε, σίγουρα θα νιώσετε καλύτερα, αφού θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την κόπωση και να νιώσετε πιο ενεργητικοί και χαρούμενοι.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΥΕΞΙΑΣ

1. Να κοιμάστε επαρκώς

Να κοιμάστε όσο έχετε ανάγκη, ακόμα και το μεσημέρι. Αυτό σημαίνει 9-10 ώρες ύπνο το 24ωρο, στην αρχή ενός προγράμματος ενεργοποίησης, και μετά από κάποιους μήνες, 6-7 ώρες.

2. Να τεντώνεστε πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι

Κάθε πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, συνηθίστε να τεντώνετε το σώμα σας προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό θα σας βοηθά να ενεργοποιείτε τους μυς σας, μετά από την πολύωρη αδράνεια της νύχτας. Μην ξεχνάτε συγχρόνως με το τέντωμα να παίρνετε και μερικές βαθιές αναπνοές. Επίσης, να κάνετε περιπάτους στην εξοχή, όσο γίνεται συχνότερα, για να παίρνετε καθαρό αέρα.

3. Να βρίσκετε χρόνο για χαλάρωση

Κάθε μέρα, να αφιερώνετε λίγο χρόνο για ανάπαυση και χαλάρωση. Να θυμάστε ότι ξεκουράζεστε καλύτερα ξαπλωμένοι παρά καθισμένοι σε μια καρέκλα (1/2 ώρα ξάπλας ισοδυναμεί με 4 ώρες σε καθιστική θέση).

4. Να κρατάτε το σώμα σας στη σωστή στάση

Όταν κάθεστε, στέκεστε ή περπατάτε φροντίζετε να έχετε το σώμα σας στη σωστή θέση; Προσπαθήστε το, γατί σύμφωνα με τους ειδικούς, η κακή στάση του σώματος κλέβει από τα αποθέματα της ενέργειάς σας.

5. Να «κλέβετε» λίγη από την ενέργεια του ήλιου

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, χειμώνα καλοκαίρι, πρέπει κάθε μέρα να κάθεστε λίγα λεπτά στον ήλιο, φορώντας ανοιχτόχρωμα ρούχα, για να… κλέβετε έτσι λίγη από την ενέργειά του.

6. Να γυμνάζεστε καθημερινά

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, πρέπει να γυμνάζεστε καθημερινά, τηρώντας αυστηρά αυτή σας τη συνήθεια. Αρχίζετε, σιγά-σιγά, και για λίγα λεπτά την ημέρα, αυξάνοντας προοδευτικά το χρόνο και την ένταση της άσκησης ώσπου να φθάσετε τη μισή ώρα έντονης δραστηριότητας ( πεζοπορία, κολύμπι, σχοινάκι, τρέξιμο, μπάσκετ, ενασχόληση με τον κήπο, ανεβοκατέβασμα σκάλας, ποδηλασία, κ.τ.λ.).

7. Να ασκείτε τις πνευματικές σας λειτουργίες

Εντάξτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα ένα διάλειμμα «ευεξίας και πνευματικότητας». Δηλαδή, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, διαβάστε ένα μυθιστόρημα, λύστε ένα σταυρόλεξο, ή παίξτε σκάκι ή κάποιο άλλο οποιοδήποτε πνευματικό παιχνίδι. Με άλλα λόγια, ασχοληθείτε με κάποια ψυχαγωγική δραστηριότητα που βοηθά να συμμετέχουν όλες οι πνευματικές σας λειτουργίες.

8. Να διατρέφεστε σωστά

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και μειώστε τα πολλά λίπη, τα ζωικά λευκώματα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Πίνετε πολλούς φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών εποχής. Αραιώστε τους καφέδες, τ’ αναψυκτικά και τ’ αλκοολούχα ποτά.

9. Σταματήστε το κάπνισμα

Όσοι καπνίζεστε μειώστε το ή καλύτερα κόψτε το. Τόσο στους αρχάριους όσο και στους για χρόνια καπνιστές, το κάπνισμα δημιουργεί εντονότατη κόπωση, η οποία εξαφανίζεται αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

10. Διατηρείτε την ηρεμία σας

Αποφύγετε συγκινησιακές καταστάσεις που εξαντλούν τις νευρικές δυνάμεις. Δηλαδή έντονους καβγάδες, συχνές αντιδικίες, καθώς και στενοχώριες ή εκνευρισμούς για ανάξια λόγου θέματα.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή κατά της ακμής



Ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται κατά τη θεραπεία.

Η ακμή είναι ένα δερματολογικό νόσημα, το οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια ταλαιπωρούσε κυρίως τους εφήβους, αλλά τελευταία έχει φτάσει να απασχολεί μέχρι και το 85% των ενηλίκων, κυρίως των γυναικών και ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο.

Τα αίτια της ακμής είναι η κληρονομική προδιάθεση, ορμονικοί και ενδοκρινικοί παράγοντες, όπως π.χ. το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η λήψη κάποιων φαρμάκων και ο τρόπος ζωής. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται το άγχος, η διατροφή, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η «κακή» καθημερινή φροντίδα του δέρματος, σε συνδυασμό με λανθασμένους χειρισμούς στις βλάβες της ακμής, συνήθως από το ίδιο το άτομο.

Η ακμή χαρακτηρίζεται από 4 εμπλεκόμενους παράγοντες: την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και την απόφραξη των πόρων τους, που προκαλείται από τη δράση των ανδρογόνων, που οδηγούν στην αυξημένη παραγωγή σμήγματος και στην επιμόλυνσή τους από το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής ή/και το σταφυλόκοκκο. Εμφανίζεται με διάφορες δερματικές βλάβες, άλλες σοβαρότερες και άλλες λιγότερο σοβαρές, επώδυνες ή μη και σε διάφορα σημεία του σώματος, κυρίως στο πρόσωπο, αλλά και στο λαιμό, στην πλάτη, στους ώμους, στο στήθος, στα χέρια και στους γλουτούς.

Πριν από κάποια χρόνια, οι επιστημονικές μελέτες δε συσχέτιζαν τη διατροφή με την ακμή. Υπήρχε η υπόνοια, από ατομικές μαρτυρίες, ότι κάποιες τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σοκολάτα και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο επιδεινώνουν την ακμή, αλλά μόλις την τελευταία πενταετία αρχίζουν να «συσσωρεύονται» οι μελέτες που το τεκμηριώνουν και επιστημονικά.

Πριν αναφερθούμε στα τρόφιμα που επιδεινώνουν και σε εκείνα που βελτιώνουν την ακμή, θα αναφερθούμε στο βιοχημικό μηχανισμό που φαίνεται να συνδέει ορισμένα τρόφιμα με την εμφάνιση ακμής. Η ακμή μπορεί να θεωρηθεί ως μία νόσος – δείκτης της υπερβολικής ινσουλινοτρόπου δράσης της δυτικής διατροφής (ινσουλινοτρόπος = προάγει έκλυση ινσουλίνης). Τ

ο γάλα και όλα τα προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος, συμβάλλουν στη μεταγευματική αύξηση της ινσουλίνης και του ινσουλινομιμητικού αυξητικού παράγοντα Ι (IGF-1) στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα της ινσουλίνης και του IGF-1, μέσα από κάποιες σύνθετες μεταβολικές πορείες έχουν σαν αποτέλεσμα τη βιοχημική σύνδεσή τους, με τους 4 κύριους παράγοντες που προκαλούν ακμή και που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Επίσης οι δίαιτες με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (ένας δείκτης που συνδέει την ποιότητα και την ποσότητα των υδατανθράκων σ’ ένα τρόφιμο) επιδρούν στο μεταβολισμό του IGF-1 και των ανδρογόνων, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ακμής χωρίς να βρίσκονται απαραιτήτως υψηλά τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα, τη στιγμή μιας αιμοληψίας.

Η θεραπεία της ακμής είναι μακροχρόνια και συνήθως δύσκολο να επιτευχθεί. Το καλύτερο και γρηγορότερο αποτέλεσμα θα πραγματοποιηθεί, αν πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο δερματολόγος και την αισθητική περιποίηση, που θα αναλάβει ο αισθητικός, τηρηθεί με ευλάβεια ένα διαιτολόγιο με βάση τα παρακάτω:

Ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται λιγότερο συχνά κατά τη θεραπεία της ακμής;

Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα σε όλες του τις μορφές (υγρό, σε σκόνη, εμπλουτισμένο, βιολογικό), το τυρί σε όλες τις μορφές του (σκληρό – μαλακό, πλήρες – αποβουτυρωμένο, αγελαδινό - αιγοπρόβειο), το βούτυρο, το παγωτό, οι κρέμες (ζαχαροπλαστικής, γάλακτος, σαντιγύ) και όλα τα γλυκά που τις περιέχουν, καθώς και η σοκολάτα γάλακτος και όλα τα προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος (συνήθως σε υποκατάστατα γευμάτων). Καταλαβαίνετε ωστόσο ότι η κατηγορία των γαλακτοκομικών είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική ομάδα τροφίμων και δεν είναι καλό να την αποκλείσουμε τελείως από το διαιτολόγιό μας, απλά θα μπορούσε να βοηθήσει σε περιόδους εξάρσεων μια αραιότερη και λιγότερη κατανάλωσή τους. Ενώ μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άλλες τροφές που θα δείτε παρακάτω.

Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο: Όλα τα επεξεργασμένα αλεύρια και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά, π.χ. λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά και πίτες, την άσπρη ζάχαρη και όπου αυτή περιέχεται, όπως σε ροφήματα, γλυκά με αλεύρι και ζάχαρη (π.χ. τούρτες, πάστες, σιροπιαστά), επίσης το άσπρο ρύζι και τις πατάτες (ιδαιίτερα τις ψητές) και είναι καλό να αποφεύγονται οι έτοιμοι χυμοί φρούτων ή ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης.

Τρόφιμα που συσχετίζονται με φλεγμονές: Όλα τα έτοιμα φαγητά (junk food) που μαγειρεύονται με κακής ποιότητας λάδι και είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, όπως τηγανητές πατάτες, κρέατα πλούσια σε λίπος, όπως π.χ. γύρος, παϊδάκια, σνίτσελ, φαγητά με κρέμες γάλακτος, κ.ά.

Ποια τρόφιμα μπορούν και πρέπει να καταναλώνονται κατά τη θεραπεία της ακμής;

Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μη-γαλακτοκομικά υποκατάστατα, όπως γάλα ρυζιού, αμυγδάλου, σόγιας, το τοφού, κ.ά.

Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, που μειώνουν και τις φλεγμονές, όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά – λαδερά και σαλάτες (ωμά ή όσο το δυνατόν λιγότερο μαγειρεμένα), τα άπαχα κρεατικά, ιδιαίτερα το ψάρι, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, το ελαιόλαδο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και όλα τα παράγωγά τους, π.χ. ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Η παραπάνω κατηγορία τροφίμων, που θα πρέπει ουσιαστικά να αποτελεί και τη βάση της διατροφής ενός ατόμου με ακμή, είναι πλούσια και σε ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Α, Ε και C, που σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες δρα ευεργετικά κατά της ακμής.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κόκκινο κρασί στις υπηρεσίες της ομορφιάς σας



Ιδιαίτερα ευεργετικό και για την καρδιά.

Εκτός από το να το πίνουμε, το κόκκινο κρασί συμβάλλει και στην ομορφιά μας! Λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών του ουσιών αλλά και της ρεσβερατρόλης, που περιέχει, βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Αυτό συμβαίνει, γιατί το κόκκινο κρασί επιδρά στον μεταβολισμό μας και παρατείνει το χρόνο ζωής των κυττάρων της επιδερμίδας.

Επίσης, το κόκκινο κρασί σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την καρδιά και περιέχει σίδηρο.

Εκτός από τις διατροφικές σας συνήθειες, μπορείτε να το εντάξετε και στο μπάνιο σας, αφού κάνοντας αφρόλουτρο μπορείτε να ρίξετε λίγες σταγόνες και να το συνδυάσετε μαζί με τα υπόλοιπα αιθέρια έλαια και βότανα. Άλλες ιδέες για τα έλαια που μπορείτε να το συνδυάσετε είναι το θυμάρι, το κυπαρίσσι ή η καμφορά και φυσικά χαλαρωτικά αρωματικά έλαια.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πρόωρη εμμηνόπαυση διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας



Τι διαπιστώθηκε σε μακροχρόνια έρευνα που συμμετείχαν 2.500 γυναίκες.

Γυναίκες που εμφανίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει σε διάφορα εθνικά υπόβαθρα και είναι ανεξάρτητος από παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερες από 2.500 γυναίκες, ηλικίας 45 έως 84 ετών, που παρακολουθήθηκαν μεταξύ 6 και 8 ετών. Ποσοστό 28% των γυναικών ανέφερε πρόωρη εμμηνόπαυση που συμβαίνει πριν την ηλικία των 46 ετών.

Γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με άλλες γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός γυναικών στην έρευνα που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν μικρός, ωστόσο, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα που ανακάλυψε σχέση μεταξύ της πρόωρης εμμηνόπαυσης και του κινδύνου για καρδιοπάθεια αλλά όχι αιτιατή σχέση, δημοσιεύεται στο περιοδικό «Menopause».

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dhananjay Vaidya, του Johns Hopkins University στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι αν οι γιατροί γνωρίζουν ότι μια ασθενής έφτασε στην εμμηνόπαυση πριν τα 46α γενέθλιά της θα μπορούσαν να είναι περισσότερο προσεκτικοί στο να κάνουν συστάσεις και να παράσχουν αγωγή για να βοηθήσουν να προληφθούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο Vaidya δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι είναι επίσης σημαντικό να αποφευχθεί η πρόωρη εμμηνόπαυση αν είναι δυνατόν.

Για παράδειγμα οι καπνίστριες φτάνουν στην εμμηνόπαυση κατά μέσον όρο 2 χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες, επομένως η διακοπή του καπνίσματος μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα, τη διατροφή και την άσκηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετιζόταν με την πρόωρη εμμηνόπαυση ήταν παρόμοιος, είτε αυτή εμφανίστηκε φυσιολογικά είτε μετά από χειρουργική αφαίρεση των οργάνων αναπαραγωγής. Ο Vaidya σημείωσε ότι γυναίκες που υποβάλλονται σε υστερεκτομή συχνά υποβάλλονται σε αφαίρεση ωοθηκών που οδηγεί σε γρήγορη εμμηνόπαυση. Θεωρεί ότι ενδεχομένως η αφαίρεση ωοθηκών μπορεί να αποφευχθεί στις περισσότερες περιπτώσεις, για να καθυστερήσει η εμμηνόπαυση και πιθανόν να προστατευτούν οι ασθενείς από καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιθανή σχέση περιοδοντικής νόσου και καρκίνου παγκρέατος



Ανησυχητική διαπίστωση από ευρωπαίους και αμερικανούς ερευνητές.

Το ενδεχόμενο να σχετίζονται άμεσα η περιοδοντική νόσος και ο καρκίνος του παγκρέατος εξετάζουν πολύ σοβαρά Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι κατέληξαν σε μια ανησυχητική διαπίστωση έπειτα από πολυετή έρευνα. Διαπίστωσαν, ότι οι άνθρωποι που είχαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων ενός μολυσματικού βακτηρίου του στόματος , αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος καθώς είναι δύσκολο να ανιχνευθεί σε αρχικά στάδια. Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν μέσα σε έξι μήνες από τη διάγνωση, ως εκ τούτου ένας «δείκτης» επικινδυνότητας, λ.χ. ο εντοπισμός κάποιου υπαίτιου βακτηρίου, μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμος για την πρόληψη της νόσου ή την έγκαιρη διάγνωση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η μελέτη που συνδέει την περιοδοντική νόσο με τον καρκίνο του παγκρέατος.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «Gut», βασίστηκε σε δείγματα αίματος από 821 ενήλικες ευρωπαίους. Αυτό που προέκυψε είναι ότι τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων του βακτηριδίου «gingivalis Porphyromonas», ενός από τα πιο μολυσματικά περιοδοντικά βακτήρια, συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος. Ωστόσο, εάν «συμβιώνουν» στο στόμα και κάποια άλλα, αβλαβή βακτήρια, τα οποία λειτουργούν ως φυσικοί αμηντικοί μηχανισμοί του οργανισμού, τότε ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος περιορίζεται αισθητά, έως και 45%.

Δείκτης πρόληψης

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου Μπράουν, Dominique Michaud, που προϊσταται της μελέτης, «οι πιθανές επιπτώσεις αυτού του ευρήματος είναι πραγματικά σημαντικές. Αρκετοί ερευνητές έχουν μιλήσει και στο παρελθόν για σύνδεση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και του καρκίνου του παγκρέατος. Η μελέτη που δημοσιεύουμε στο Gut, είναι η πρώτη μελέτη που εξετάσει εάν τα αντισώματα βακτηρίων του στόματος είναι δείκτες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος. Ο φυσιολογικός μηχανισμός που συνδέει βακτήρια του στόματος με τον καρκίνο του παγκρέατος παραμένει άγνωστος, ωστόσο η μελέτη ενισχύει τις υποψίες μας ότι σχετίζονται μεταξύ τους».

«Μπορεί να μην είναι ένας ταυτοποιημένος παράγοντας κινδύνου, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι κάτι συμβαίνει με το gingivalis Porphyromonas», επισημαίνει και ο επιδημιολόγος Jacques Izard, από το ινστιτούτο Forsyth Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η σημασία των βακτηρίων στον καρκίνο του παγκρέατος».

Ελεγχόμενη μελέτη

Για την διεξαγωγή της έρευνάς τους, οι Michaud και Izard βασίστηκαν σε ιατρικά αρχεία και διατηρημένα δείγματα αίματος που συλλέγονται από το Imperial College του Λονδίνου, το οποίο διαθέτει ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων από περισσότερους από 500.000 ενήλικες.

Από αυτόν τον πληθυσμό, οι ερευνητές επέλεξαν δείγματα αίματος από 405 άτομα που είχαν εμφανίσει καρκίνο στο πάγκρεας και δείγματα αίματος από 416 δημογραφικά παρόμοιους ανθρώπους που δεν είχαν αναπτύξει καρκίνο. Η τελική διαπίστωσή τους που «φωτογραφίζει» ως επικίνδυνο το gingivalis Porphyromonas, προέκυψε έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο σε 25 βακτήρια του στόματος, είτε παθογόνα είτε απλώς συμβιωτικά.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόβονται αποζημιώσεις, καταργούνται τριετίες



Σαρωτικές αλλαγές ζητάει η τρόικα.

Περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση και συρρίκνωση των τριετιών στο τραπέζι από τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Νέες δραστικές παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις με αιχμή το ύψος των αποζημιώσεων, το χρόνο προειδοποίησης για απόλυση και τις μισθολογικές ωριμάνσεις συζητά η τρόικα με το υπουργείο εργασίας σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έθεσαν τα εξής θέματα:

-Τη μείωση των χρημάτων της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης,

-Τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή της μισής αποζημίωσης (από 6 στους 4 ακόμη και στον 1 μήνα)

-Τη δραστική αλλαγή της διάταξης για πληρωμή της μισής αποζημίωσης, όταν κάποιος εργαζόμενος συνταξιοδοτείται.


Το βασικό επιχείρημα της τρόικας είναι πως οι απολύσεις στην Ελλάδα κοστίζουν στους εργοδότες πολλά περισσότερα σε σχέση με το μέσο κόστος την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γεγονός πάντως είναι πως οι σαρωτικές μειώσεις που έχουν επέλθει στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα έχουν ούτως ή άλλως ελαφρύνει το κόστος της αποζημίωσης, ενώ στο υπουργείο Εργασίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι αν εφαρμοστούν όλα αυτά τότε καταρρέει το τελευταίο ανάχωμα ενάντια στις μαζικές απολύσεις με αποτέλεσμα την περαιτέρω εκτόξευση της ανεργίας στη χώρα μας.

Πέραν του θέματος του κόστους των απολύσεων, στο τραπέζι έχει πέσει και η χρονοωρίμανση, δηλαδή οι αυξήσεις που φέρνουν στους μισθούς των εργαζομένων οι τριετίες. Εάν καταργηθούν αυτές ή περιοριστούν, τότε όσοι έχουν πάνω από 15 χρόνια προϋπηρεσίας θα δουν τις μισθολογικές αποδοχές τους να μειώνονται σε δραματικά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του κατώτατου μισθού, παραμένει το αίτημα της τρόικας να αναπροσαρμοστεί ο τρόπος υπολογισμού του με παρέμβαση και της κυβέρνησης.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρέφος διαγνώστηκε με έξι όγκους στα μάτια



Οι γονείς του είδαν κάτι «περίεργο» σε μια φωτογραφία που τράβηξαν.

Ανάμεσα στις δεκάδες φωτογραφίες που οι περήφανοι γονείς Curtis και Leonie Norville τράβηξαν από το νεογέννητο γιο τους, μία τους τράβηξε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον.

Μέσα στο αριστερό μάτι του μόλις εννιά εβδομάδων Romero φαινόταν μια περίεργη λευκή αντανάκλαση.

Ο πατέρας του, επαγγελματίας φωτογράφος και κάμεραμαν, ανησύχησε καθώς δεν είχε δει ποτέ του κάτι ανάλογο.

Ο γενικός γιατρός που επισκέφτηκαν τους παρέπεμψε σε ένα νοσοκομείο παίδων, όπου εκεί οι γιατροί τους είπαν τα δυσάρεστα νέα. Ο γιος τους είχε μια σπάνια μορφή καρκίνου. Είχε έναν πολύ μεγάλο όγκο πίσω από το αριστερό του μάτι και άλλους πέντε μικρότερους πίσω από το δεξί.

Τέσσερις μήνες μετά ο Romero εξακολουθεί να κάνει χημειοθεραπεία και θεραπείες με λέιζερ.

Οι γονείς του αποφάσισαν να μιλήσουν για την ασθένεια του μικρού Romero, προκειμένου να γνωρίσουν κι άλλοι γονείς την ασθένεια και να προσέχουν τα «σημάδια».



«Όταν μας είπαν ότι είχε όγκους καταρρεύσαμε. Η Leonie έκλαιγε συνέχεια, έκανε σαν υστερική. Κανείς από την οικογένειά μας δεν είχε κάτι ανάλογο. Χάσαμε τη Γη κάτω από τα πόδια μας. Ο Romero ανταποκρίνεται καλά στις θεραπείες. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ξυπνά αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της χημειοθεραπείας είπε ο κ. Norville.

«Ο Romero είναι το πρώτο μας παιδί και έτσι τραβούσαμε συνέχεια φωτογραφίες. Μερικές φορές στις φωτογραφίες παρατηρούμε αυτό που είναι γνωστό ως “red eye” αλλά αυτό που είδαμε έμοιαζε σαν μια τρύπα μέσα στο μάτι του. Ο γιατρός που τον εξέτασε είπε ότι παρατήρησε ότι δεν υπήρχε αντανάκλαση φωτός όταν φώτιζε στα μάτια του και μας παρέπεμψε στο παιδιατρικό νοσοκομείο του to Birmingham. Μέσα σε λίγες μέρες οι εξετάσεις έδειξαν ότι υπέφερε από πολλούς όγκους στα μάτια» πρόσθεσε.

Η διάγνωση ήταν ρετινοβλάστωμα (retinoblastoma), κακοήθης όγκος που εντοπίζεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Δύο στα πέντε περιστατικά ρετινοβλαστώματος είναι κληρονομικά. Η ασθένεια εμφανίζεται σε 50 παιδιά κάτω των πέντε ετών το χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία.

Αν διαγνωσθεί εγκαίρως οι πιθανότητες να θεραπευτεί εντελώς είναι 95%.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ψυχιατρείο περνούσε καλύτερα!



Αυτό κι αν είναι νέο! Κάτοικος Τρικάλων έκανε τα πάντα για να μπει σε ψυχιατρείο, πηδώντας μάλιστα τη μάντρα γνωστής ψυχιατρικής κλινικής της πόλης!

Ο γιατρός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Οικονόμου ειδοποιήθηκε από το προσωπικό ότι ένας άντρας επιχειρούσε να μπει στο χώρο από τα κάγκελα!

Ο πρώην βουλευτής ενημέρωσε με τη σειρά του την αστυνομία προκειμένου να συλλάβει τον «εθελοντή» ασθενή! «Είναι από τα… σπάνια περιστατικά», δήλωσε ο κ. Οικονόμου σε τοπικά Μέσα, «συνήθως οι από… μέσα προσπαθούν να πηδήξουν τα κάγκελα να βγουν έξω στον κόσμο. Ζήσαμε να δούμε το αντίστροφο»…

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωταγωνιστής του επεισοδίου είχε νοσηλευτεί παλιότερα σε Κλινική, αλλά μην αντέχοντας τον… έξω κόσμο επιδίωξε την επιστροφή


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψυχασθενείς κακοποιούνται σε καταυλισμούς στη Γκάνα



«Σαν Θανατική Καταδίκη», η έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch
.
Χιλιάδες ψυχασθενείς στην Γκάνα κακοποιούνται σε «θεραπευτικούς καταυλισμούς» και σε νοσοκομεία, που ορισμένες φορές φτάνουν στο σημείο να τους αλυσοδένουν και να τους λιμοκτονούν για να διώξουν τα «δαιμόνια» που τους έχουν καταλάβει.

Κάποιες από τις χειρότερες περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί σε «κέντρα πνευματικής ίασης», πολλά από τα οποία χρηματοδοτούνται από χριστιανικές οργανώσεις και διοικούνται από αυτοανακηρυχθέντες «προφήτες», σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch.

«Σε ορισμένα από τα κέντρα αυτά, που τα αποκαλούν "καταυλισμούς προσευχής", οι ασθενείς αλυσοδένονται σε δέντρα, συχνά κάτω από τον καυτό ήλιο. Υποχρεώνονται να νηστεύουν επί πολλές εβδομάδες, στο πλαίσιο της θεραπείας τους ενώ δεν τους παρέχουν φάρμακα», υποστηρίζει η οργάνωση σε έκθεσή της, που τιτλοφορείται «Σαν Θανατική Καταδίκη».

Η οργάνωση καταγράφει επίσης προβλήματα στα τρία δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία της Γκάνας: είναι υπερπλήρη, έχουν έλλειψη προσωπικού και ειδών πρώτης ανάγκης, οι ασθενείς εισάγονται και υποβάλλονται σε θεραπεία παρά τη θέλησή τους, κάποιοι ξυλοκοπούνται από τις νοσοκόμες και σε άλλους κάνουν ηλεκτροσόκ.

«Αν πάσχεις από ψυχική ασθένεια θεωρείσαι υπάνθρωπος», είπε η Ντόρις Απία, μια γυναίκα η οποία πάσχει από διπολική διαταραχή και έζησε επί πέντε χρόνια σε έναν «καταυλισμό προσευχής».

Η HRW, η οποία πήρε συνεντεύξεις από 170 άτομα με ψυχικές ασθένειες, κάλεσε την κυβέρνηση της Γκάνας να βελτιώσει τις συνθήκες στα νοσοκομεία, να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα κρατείται παρά τη θέλησή του και να εφαρμόσει τους ισχύοντες νόμους για όσους δέχονται επιθέσεις.

Όπως και σε πολλές άλλες αφρικανικές χώρες, οι ψυχικές ασθένειες και η διανοητική καθυστέρηση διέπονται από ένα πλέγμα παραδοσιακών πεποιθήσεων και προκαταλήψεων. Στην Γκάνα υπολογίζεται ότι 650.000 άνθρωποι πάσχουν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες αλλά οι κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπισή του προβλήματος είναι ελάχιστες.

Ο Τζόζεφ Γουίταλ, αναπληρωτής επίτροπος της κρατικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης της Γκάνας δήλωσε ότι η έκθεση της HRW υπογραμμίζει πόσο επείγον είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα. «Χρειαζόμαστε μια ρυθμιστική αρχή για τους καταυλισμούς προσευχής, η οποία θα διασφαλίζει την ελευθερία της θρησκευτικής πρακτικής αλλά θα προστατεύει και τα δικαιώματα όσων βρίσκονται σε αυτούς», τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο διευθυντής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Άκρα, Ακουέσι Οσέι, δήλωσε ότι θα απαντήσει την επόμενη εβδομάδα στις καταγγελίες της HRW παρουσιάζοντας μια δική του έκθεση για το θέμα.






Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έχει χέρι και πρέπει να το αποδείξει!


Καλείται να αποδείξει το αυτονόητο.

Ένας άντρας από την Αμαλιάδα Ηλείας έχασε τον Μάιο του 2010 το αριστερό του χέρι σε ατύχημα που είχε εν ώρα εργασίας.

Ο 43χρονος ωστόσο τους τελευταίους 16 μήνες σηκώνει το δικό του Γολγοθά καθώς ταλαιπωρείται από επιτροπές από τις οποίες καλείται για να αποδείξει ότι είναι ανάπηρος!

Κι αυτό προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει το αναπηρικό επίδομα των 320 ευρώ που λαμβάνει, μαζί με τη σύνταξη του ΟΑΕΕ που είναι και τα μοναδικά έσοδα της οικογένειάς του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάνουν τα καπάκια αναπηρικά καροτσάκια!



Κάνουν τα καπάκια των μπουκαλιών…. αναπηρικά καροτσάκια! Στον αγώνα συγκέντρωσης καπακιών από τα μπουκάλια νερού επιδόθηκε ένα ολόκληρο νησί προκειμένου να προσφέρει κοινωνικό έργο και χαμόγελο σε παραπληγικούς.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο δράσης που υλοποιεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος παραπληγικών ανατολικής και στερεάς Ελλάδας, μαζεύτηκαν στη Σκόπελο 65.000 καπάκια τα οποία θα δοθούν σε εταιρία ανακύκλωσης που προσφέρει για τη συλλογή τους, αναπηρικά αμαξίδια.

Τα καπάκια παραδόθηκαν στο φορτηγό πλοίο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» κατόπιν συνεννόησης του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Σκοπέλου με τον υπεύθυνο του πλοίου Σταμάτη Καλογιάννη, ο οποίος και μετέφερε τα καπάκια αφιλοκερδώς.

«Αν και η προσπάθεια ξεκίνησε στα μέσα της τουριστικής περιόδου, δηλαδή στις 15 Ιουλίου, καταφέραμε να μαζέψουμε χιλιάδες καπάκια ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των τουριστών, που βλέποντας την προσπάθειά μας, συμμετείχαν και αυτοί. Ταβέρνες, καφετέριες, πολίτες, υπερήλικες, παιδιά και πολλοί άλλοι, συνέβαλαν στην προσπάθεια που θα συνεχιστεί φυσικά και του χρόνου» εξήγησε στο ΑΜΠΕ η Μαρία Βογιατζόγλου, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου η οποία ενημέρωσε και άλλα τουριστικά καταλύματα του νησιού για την δράση.

Τα καπάκια βρίσκονται πλέον στον Βόλο από όπου θα μεταφερθούν στην Λαμία για να δοθούν στη συνέχεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου παραπληγικών, Δημήτρη Καλαμάτα, στην εταιρία ανακύκλωσης.

«Η δράση μας που έχει πανελλαδική ανταπόκριση έχει συντελέσει ώστε να αγορασθούν, με τα καπάκια αλλά και με γενναιόδωρες χορηγίες, 23 αμαξίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά προτρέποντας όλο τον κόσμο να συνεχίσει τη συλλογή.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν τρόφιμα στα σχολεία


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που αφορούσε στη δωρεάν διανομή τροφίμων σε 800.000 οικογένειες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, θα διατεθούν 23 εκατομμύρια ευρώ και ο διαγωνισμός αφορούσε πέντε βασικά προϊόντα: μακαρόνια, λάδι για πρώτη φορά, τυρί φέτα ΠΟΠ ελληνική, γραβιέρα Κρήτης και ρύζι. Ο υπουργός μιλώντας το πρωί στη Βουλή, είπε ότι ο διαγωνισμός δόθηκε σε επτά διαφορετικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων και δύο ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών από την Κρήτη.

Για την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει πολύ σύντομα η διαγωνιστική διαδικασία, αφού όμως προηγουμένως δοθεί έγκριση από την ΕΕ και θα γίνει με τρόπο, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και μικρότερες εταιρείες χωρίς να απαιτούνται μεγάλα ποσά εγγυητικών επιστολών.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και για τη δωρεάν διανομή φρούτων στα σχολεία. Έτσι, για πρώτη φορά θα δίνεται σε πάρα πολλά σχολεία έτοιμη φρουτοσαλάτα που θα είναι μόνο μέσα σε φυσικό χυμό πορτοκάλι ελληνικό. Επίσης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών θα διανείμει στα σχολεία για πρώτη φορά τυρί ή γιαούρτι.

«Ζήτησα από τις υπηρεσίες του υπουργείου να δουλέψουν όλο το Σαββατοκύριακο, μέρα-νύχτα και τη Δευτέρα το πρωί δώσαμε τα 24 εκατομμύρια αυτά, που καθυστερούσαν, στους ανθρώπους που τα δικαιούνταν και μάλιστα από χθες δόθηκαν όλα» τόνισε τέλος ο υπουργός αναφορικά με την πληρωμή όλων των δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης στην οποία προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στα "ηλεκτρονικά φροντιστήρια"



Την προσοχή των γονέων σχετικά με τη λειτουργία «ηλεκτρονικών φροντιστηρίων» που παραδίδουν μαθήματα εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτύου εφιστά ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών, ο Συνήγορος Ευάγγελος Ζερβέας, διενήργησε αυτεπάγγελτη έρευνα και διαπίστωσε την ύπαρξη, στο διαδίκτυο, τουλάχιστον 15 παρόχων εξ αποστάσεως φροντιστηριακής εκπαίδευσης. Από την έρευνα προέκυψαν τα εξής:

- Σε κανένα από τα ηλεκτρονικά φροντιστήρια που ελέγχθηκαν δεν έχει χορηγηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

- Τα ηλεκτρονικά φροντιστήρια φαίνεται να αξιοποιούν την ανωνυμία που τους εξασφαλίζουν οι εξ αποστάσεως συναλλαγές μέσω διαδικτύου, αφού κατά κανόνα δίνουν στο κοινό ανεπαρκέστατα στοιχεία επικοινωνίας (συνήθως μόνο έναν αριθμό τηλεφώνου ή μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), καθιστώντας κατ' αυτό τον τρόπο εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση τη διαδικασία του εντοπισμού και του ελέγχου τους.

- Υπό τέτοιες συνθήκες, δεν μπορεί να διακριβωθεί ούτε εάν οι διδάσκοντες σε αυτά κατέχουν τα νόμιμα επαγγελματικά προσόντα, καθώς και την προβλεπόμενη άδεια διδασκαλίας.

- Διαφημίζεται, επίσης, συχνά η παροχή φροντιστηριακής στήριξης σε μαθητές και του Δημοτικού, παρανόμως όμως, δεδομένου ότι τα φροντιστήρια δημοτικής εκπαίδευσης έχουν εδώ και πολλά χρόνια (από το 1977) καταργηθεί.

Ο Συνήγορος καλεί τους γονείς να απευθύνονται στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να ενημερώνονται σχετικά με τη νομιμότητα της λειτουργίας των ηλεκτρονικών φροντιστηρίων, στα οποία θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους.

Συστήνει, επίσης, στους γονείς να γνωρίζουν τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν ηλεκτρονικά στα παιδιά τους, όπως επίσης εάν κατέχουν σχετική άδεια διδασκαλίας σε ισχύ. Σημειώνεται ότι τα πορίσματα της έρευνας κοινοποιήθηκαν στο υπουργείο Παιδείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε τραγική κατάσταση το νοσοκομείο Σάμου



Τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών λόγω των ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό.

Τα αντιδραστήρια που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο νοσοκομείο Σάμου αρκούν για να εκτελεστούν βιοχημικές εξετάσεις μόνο για δέκα επείγοντα περιστατικά. Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας εθελοντικής αιμοδοσίας, λόγω έλλειψης των ειδικών σωληναρίων μοριακού ελέγχου. Αυτά περιγράφουν σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί, ύστερα από συνέλευσή τους.

Αναφέρουν: «Αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών που ήδη νοσηλεύονται ή πρόκειται να προσέλθουν τις επόμενες ώρες στο νοσοκομείο. Δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να ασκήσουμε στοιχειωδώς την Ιατρική Επιστήμη κάτω από αυτές τις συνθήκες, ότι η λειτουργία του νοσοκομείου κρίνεται επισφαλής και δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τυχόν δυσάρεστη εξέλιξη. Δεν είμαστε Θεοί για να αποφασίσουμε ποιος συνάνθρωπός μας θα ζήσει ή θα πεθάνει. Η σημερινή τραγική κατάσταση είναι κατάληξη μιας σταδιακής υποβάθμισης του νοσοκομείου που εκφράζεται τόσο με συνεχείς ελλείψεις σε υλικά όσο και με μεγάλα κενά σε ιατρικό και μη προσωπικό. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της πριν θρηνήσουμε άδικα χαμένες ανθρώπινες ζωές».

Σχετική ανακοίνωση για το θέμα έχει εκδώσει και ο σύλλογος εργαζομένων στο νοσοκομείο της Σάμου αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τη σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας, δηλαδή για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πηγές από τη διοίκηση, το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που προμηθεύει το νοσοκομείο Σάμου με αντιδραστήρια, κάνει τις σχετικές παραγγελίες της από το εξωτερικό και για να γίνει η παραγγελία -που αφορά όχι μόνο το νοσοκομείο της Σάμου αλλά και πολλά άλλα σε όλη τη χώρα- πρέπει να συγκεντρωθούν τα χρήματα από όλα. Έτσι, ενώ από το νοσοκομείο της Σάμου έχουν σταλεί τα εμβάσματα με το ποσό που απαιτείται, αναμένεται πότε η εταιρεία θα είναι σε θέση να κάνει την παραγγελία από το εξωτερικό για να προμηθεύσει τα νοσοκομεία της χώρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα γίνει με την απογραφή του ΟΓΑ;


Έως τις 30 Νοέμβριου θα μπορούν να απογραφούν οι συνταξιούχοι και οι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΓΑ. Όσοι δεν απογραφούν από το Δεκέμβριο δεν θα λαμβάνουν πλέον χρήματα από τον οργανισμό. Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.






Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ: Αγγελίες εργασίας στο site



Σε αναβάθμιση της ιστοσελίδας του προχωρεί ο ΟΑΕΔ και πλέον οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρίσκουν μέχρι και αγγελίες για εργασία...

Κεντρικό σημείο αναφοράς του portal είναι η δυνατότητα αυτόματης σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες μπορούν να αναρτούν αγγελίες κενών θέσεων εργασίας και οι αναζητούντες εργασία να καταχωρούν τα βιογραφικά τους σημειώματα.

Μέσω της μηχανής αναζήτησης κενών θέσεων εργασίας και βιογραφικών σημειωμάτων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά σύζευξη κενών θέσεων με τα βιογραφικά που έχουν καταχωρηθεί, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια, καθώς και με ενημέρωση και των δύο μερών για τα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Η μηχανή αναζήτησης, επίσης, διαλειτουργεί με το Πληροφοριακό Σύστημα εξυπηρέτησης ανέργων και εργοδοτών του Οργανισμού με δύο τρόπους:

α) ανταλλάσσοντας στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας και τις ηλεκτρονικές αιτήσεις που υποβάλλονται, μέσω του συγχρονισμού των βάσεων δεδομένων των δύο συστημάτων και

β) ελέγχοντας τα στοιχεία των ανέργων μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών (web services) για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης ή για την έκδοση βεβαιώσεων ανεργίας και επιδότησης, με τη μεταφορά στοιχείων από τη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος εξυπηρέτησης ανέργων και εργοδοτών.

Μέσω της νέα διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ προσφέρονται:

Καλύτερη και ευκολότερη ενημέρωση των λειτουργιών και δραστηριοτήτων του Οργανισμού. Για το σκοπό αυτό ανασχεδιάστηκε το προφίλ του διαδικτυακού τόπου και οι πληροφορίες κατανεμήθηκαν και κατηγοριοποιήθηκαν σε menu φιλικό στον χρήστη, με γνώμονα τις ανάγκες του εξυπηρετούμενου πολίτη.

Εξειδικευμένη πληροφόρηση στους χρήστες της πύλης. Σε αυτό το πνεύμα προστέθηκε η επιλογή των Συχνών Ερωτήσεων (FAQs), που απαντά στα ερωτήματα που συνήθως θέτουν οι συναλλασσόμενοι με τον ΟΑΕΔ στις κατά τόπους Υπηρεσίες του. Με αυτό τον τρόπο, αφ’ ενός μεν παρέχεται άμεση και ακριβής πληροφόρηση στους χρήστες του portal του Οργανισμού ώστε να εξυπηρετούνται με τον βέλτιστο τρόπο, δίχως να είναι απαραίτητη η προσέλευσή τους στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, αφ’ ετέρου δε επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση των Υπηρεσιών και μείωση του διοικητικού φόρτου και κόστους.

Εξατομικευμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους συναλλασσόμενους με τον Οργανισμό. Με αυτό τον προσανατολισμό δημιουργήθηκε σύστημα πιστοποίησης για τους εγγεγραμμένους χρήστες (με κλειδάριθμο) του portal, σε διασύνδεση με τα τηρούμενα στοιχεία για τους συναλλασσόμενους στο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Ανέργων και Εργοδοτών του ΟΑΕΔ. Οι πιστοποιημένοι χρήστες του portal του Οργανισμού, επιχειρήσεις και άτομα που αναζητούν εργασία, έχουν στοχευμένη πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες που εξυπηρετούν το δικό τους προφίλ

Χορήγηση βεβαιώσεων ανεργίας και επιδότησης ανεργίας ηλεκτρονικά, ώστε να απαλλάσσεται ο πολίτης από την προσέλευση στον ΟΑΕΔ για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και να μειώνεται το διοικητικό κόστος για τις κατά τόπους Υπηρεσίες του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό:

Οι πιστοποιημένες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικά, με έναν απλό web browser, από το χώρο τους να ανεβάζουν κενές θέσεις εργασίας, να τις ενημερώνουν και να τις απενεργοποιούν, όταν θα παύουν να ισχύουν, να αναζητούν άτομα που ενδιαφέρονται για εργασία και έχουν καταχωρήσει βιογραφικό σημείωμα στη βάση δεδομένων του portal, να υποβάλλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του Οργανισμού.

Επίσης, η σύζευξη των ενεργών θέσεων εργασίας με τους αναζητούντες εργασία που διαθέτουν το αντίστοιχο κατάλληλο προφίλ πραγματοποιείται αυτόματα, ενώ γίνεται ενημέρωση κάθε επιχείρησης ηλεκτρονικά, στη βάση δεδομένων του portal, με τα αποτελέσματα της διαδικασίας της σύζευξης.

β) Οι πιστοποιημένοι χρήστες που αναζητούν εργασία μπορούν να υποβάλλουν βιογραφικά σημειώματα, με βάση τα οποία θα τους αναζητούν οι υποψήφιοι εργοδότες, να αναζητούν κενές θέσεις εργασίας, κάνοντας χρήση της μηχανής αναζήτησης στην αρχική σελίδα της πύλης, να ενημερώνονται, είτε σε συγκεκριμένο χώρο στη βάση δεδομένων της πύλης είτε με προσωπικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), για την ανταπόκριση στην καταχώρηση του βιογραφικού τους από υποψήφιους εργοδότες, να εκτυπώνουν βεβαιώσεις ανεργίας ή επιδότησης, να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξή τους σε προγράμματα επιδότησης του ΟΑΕΔ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"ΑμεΑ λίγο πριν τον Καιάδα"



«Τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται πλέον μόλις λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα του Καιάδα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, αναφερόμενη στην απόφαση των ιδιωτικών κλινικών για αναστολή της επί πιστώσει νοσηλείας ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από τις 8 Οκτωβρίου 2012.

Όπως επισημαίνουν, εάν η απόφαση πραγματοποιηθεί «είναι βέβαιο ότι χιλιάδες άτομα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αδυναμία τους να προκαταβάλλουν το κόστος των θεραπειών τους» , υπογραμμίζοντας ότι «κυριολεκτικά κινδυνεύει η ίδια η ζωή ατόμων που ανήκουν σε σοβαρές και βαριές κατηγορίες αναπηρίας όπως είναι οι αιμοκαθαρόμενοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου».

Η ΕΣΑμεΑ καλεί τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για να «δώσει τώρα τέλος στην τρομοκρατία κάτω από την οποία ζουν τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες της χώρας μας».

«Είναι ηθική, κοινωνική και νομική υποχρέωση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στην τρομοκρατία και τον επερχόμενο εφιάλτη για τα άτομα με αναπηρία τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους!», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζωγραφίζει με τα πόδια και το στόμα



Ο Tom Yendell είναι ένα από τα θύματα της θαλιδομίδης.
Παρότι γεννήθηκε χωρίς άνω άκρα κατάφερε να γίνει παγκοσμίως γνωστός για το ταλέντο του στη ζωγραφική. Ο 50χρονος Tom Yendell δημιουργεί στον καμβά χρησιμοποιώντας το στόμα και τα πόδια του!

Στο στούντιο που έχει δημιουργήσει στο γκαράζ του σπιτιού του έχει δημιουργήσει περισσότερα από 500 έργα, χρησιμοποιώντας τα χείλη, τη γλώσσα, τα δόντια, το κεφάλι του και τις πατούσες του για να χειρίζεται τα διαφορετικά πινέλα ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλει να πετύχει.

Η αναπηρία του οφείλεται στην ουσία θαλιδομίδη (thalidomide), ένα φάρμακο που μερικές δεκαετίες πριν χορηγούνταν για την καταπολέμηση της πρωινής ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το οποίο όμως οδήγησε σε πολυάριθμες γεννήσεις βρεφών με δυσπλασίες.



Ο Tom ζει στο Hampshire και έχει αποκτήσει δύο παιδιά με τη γυναίκα του Lucy.

«Πάντα είχα μια ιδιαίτερη τάση προς την τέχνη. Από τεσσάρων ετών ακόμη ήθελα να ζωγραφίζω. Και για όποιον δεν έχει χέρια, τα πόδια και το στόμα είναι η αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή.

Τα έργα του διατίθενται μέσα από τον οργανισμό «Mouth and Foot Painting Association».



Ο ίδιος ασχολείται επαγγελματικά με τη ζωγραφική τα τελευταία 30 χρόνια. «Μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορα μέρη του σώματός σου –δόντια, γλώσσα, χείλη, ολόκληρο το κεφάλι και τα πόδια- για να κάνεις διαφορετικές πινελιές. Καμιά φορά με πιάνου κράμπες ή πιάνονται οι μύες μου. Δεν είμαι πάρα πολύ παραγωγικός γιατί μερικές φορές προτιμώ να περάσουν μερικές ημέρες “δουλεύοντας” ένα έργο παρά να το κάνω βιαστικά».



Ο Tom είναι ένας από τα 466 μωρά από τα 2.000 που επέζησαν από τις επιπτώσεις της θαλιδομίδης στη Μεγάλη Βρετανία και έχει γράψει και ένα βιβλίο για τη ζωή του.



«Η θαλιδομίδη ήταν κάτι που συνέβη στη ζωή μου. Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό παρά να το αποδεχτώ και να προχωρήσω στη ζωή μου με θετική διάθεση. Δε με βλέπω ως κάποιον με αναπηρία ή ανικανότητα. Το ότι γεννήθηκα χωρίς χέρια δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για μένα. Έμαθα να προσαρμόζομαι. Δεν αφήνω τίποτε να μου σταθεί εμπόδιο. Ήμουν ο μικρότερος από πέντε αδέρφια, τα οποία πάντα μου συμπεριφέρονταν εντελώς φυσιολογικά, όπως θα έκαναν με οποιονδήποτε άλλο. Δεν ήταν ποτέ πιο ελαστικοί μαζί μου» πρόσθεσε.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φόρο ιδιοκατοίκησης μελετά το υπουργείο Οικονομικών



Νέο «χαράτσι» για ανύπαρκτα εισοδήματα.

Φόρο στην ιδιοκατοίκηση εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από σχετικές πιέσεις της τρόικας.

Σύμφωνα με την «ανάγνωση» των δανειστών, πρέπει να επιβληθεί φόρος σε ανύπαρκτα εισοδήματα, τα οποία η εφορία θεωρεί ότι έχουν όσοι φορολογούμενοι ιδιοκατοικούν, διαμένουν σε δικά τους σπίτια, με την έννοια ότι έχουν κάποιο οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με 3,5% επί της τιμής ζώνης του ακινήτου και στη συνέχεια επί τα τετραγωνικά.

Ακόμη, θα υπολογίζεται η παλαιότητα και τέλος θα υπάρχει ένας ειδικός συντελεστής.

Με τον τρόπο αυτό θα προκύπτει ένα ποσό το οποίο θα προστίθεται στο εισόδημα του φορολογουμένου και το οποίο εν συνεχεία θα φορολογείται με βάση τις υπάρχουσες φορολογικές κλίμακες.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ανάσα» για υπερχρεωμένο φούρναρη



Ο αρτοποιός από το Ρέθυμνο είχε τεράστιες οφειλές σε τράπεζες.

Βαθιά ανάσα πήρε ένας υπερχρεωμένος πολύτεκνος φούρναρης από το Ρέθυμνο με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Περάματος να απαγορεύει με προσωρινή διαταγή, οποιαδήποτε δυσμενή μεταβολή στην πραγματική και νομική κατάσταση της περιουσίας του (επιβάρυνση ή απομείωση αυτής), την εγγραφή προσημείωσης υποθήκης και την λήψη ασφαλιστικών μέτρων καθώς και την επίδοση Διαταγής Πληρωμής με επιταγή προς εκτέλεση, μέχρι την συζήτηση της αίτησης, που έχει προσδιοριστεί από το Ειρηνοδικείο Μυλοποτάμου τον Ιανουάριο του 2013.

Πρόκειται, σύμφωνα με το prismanews.gr, για πολύτεκνο αρτοποιό που έχει τέσσερα ενήλικα παιδιά από τα οποία τα δύο τον βαρύνουν λόγω γενικότερης ανεργίας, με τη σύζυγό του να μην εργάζεται. Κι εκείνος αλλά και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Είναι χρεωμένος σε οκτώ τράπεζες με σύνολο οφειλών 1.518.248,80 ευρώ.

Έχει περιουσιακά στοιχεία τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του, τα οποία ζητά την μη ρευστοποίησή τους.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που από την αρχή στηρίζει την προσπάθεια του μέλους της, για την ένταξη του στο Ν.3869/2010, χαρακτηρίζει την διαταγή της Ειρηνοδίκου Περάματος σημαντική καθώς δίνει μια ανάσα στον δανειολήπτη, του δίνει το χρόνο να αντλήσει δύναμη ώστε να σταθεί δυναμικά στο Ειρηνοδικείο Περάματος Ρεθύμνου και να στηρίξει την αδυναμία στην οποία έχει περιέλθει για να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις έναντι των δανειστριών εταιρειών, όχι από δική του πρόθεση, δόλο και υπαιτιότητα, αλλά λόγω της γενικότερης συγκυρίας και οικονομικής ύφεσης της χώρας, που τον έπληξε και εκείνον προσωπικά, λόγω μειωμένης προσέγγισης τ
ων καταναλωτών στην επιχείρησή του (διατηρεί αρτοποιείο) σε κωμόπολη στο Ρέθυμνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Διακήρυξη της ΟΛΜΕ για την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών



«Οξυμένα τα προβλήματα της δημόσια εκπαίδευσης».

Στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που έχουν υποστεί η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, αναφέρονται οι εκπαιδευτικοί στη διακήρυξη που εξέδωσε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, που εορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου.

Στη διακήρυξη τονίζεται χαρακτηριστικά: «Η 5η Οκτωβρίου βρίσκει και εφέτος τη χώρα μας, όπως και τη διεθνή κοινότητα, στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης πρωτοφανούς για τα μεταπολεμικά δεδομένα, που περιορίζει ασφυκτικά τις δυνατότητές της να επιτελέσει αυτό το έργο. Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με όλους τους εργαζομένους, υποχρεώνονται να υποστούν κατ’ εξακολούθηση τις δραματικές συνέπειες της κρίσης που άλλοι δημιούργησαν. Να αποδεχτούν για μια ακόμη φορά σοβαρή μείωση των αποδοχών τους, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσής τους, αλλά και το φάσμα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης».

Η διακήρυξη της ΟΛΜΕ περιλαμβάνει λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος τα σχολεία και οι λειτουργοί τους, αναφέροντας πως «τα λειτουργικά έξοδα είναι αδύνατο να καλυφθούν και πολλές σχολικές μονάδες είναι ήδη χρεωμένες. Σοβαρές αρρυθμίες παρατηρούνται στις μετακινήσεις μαθητών, ιδίως σε δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα σχολεία».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν «στη μείωση των δημόσιων δαπανών για την Παιδεία, που προβλέπεται ότι το 2015 μόλις θα φτάνουν το 2,23 % επί του ΑΕΠ με όλες τις δραματικές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης για το δημόσιο σχολείο».

Οι καθηγητές ζητούν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε «ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να διασφαλίζεται η επαρκής εκπαίδευση όλων των παιδιών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η οικονομική κρίση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί την αιτία ή τη δικαιολογία για την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την ενίσχυση των μορφωτικών ανισοτήτων στα σχολεία και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», καταλήγει η διακήρυξη της ΟΛΜΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχυτική διδασκαλία τον Οκτώβρη


Από το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν τα προγράμματα Δημοτικής Ενισχυτικής Διδασκαλίας που οργανώνει φέτος για μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κάθε Δημοτική Κοινότητα ο δήμος Θεσσαλονίκης τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς (Ιούνιος 2013) .

Στην πρόσκληση του Αντιδημάρχου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Αντώνη Καρούμπη, ανταποκρίθηκαν ήδη προκειμένου να εργαστούν εθελοντικά για το πρόγραμμα διδάσκοντας βασικά μαθήματα (Αρχαία, Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία κλπ) περίπου 40 συνταξιούχοι, ενεργοί και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα ενισχυθούν από άλλους 13 εκπαιδευτικούς του προγράμματος πεντάμηνης Απασχόλησης του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ.

Τέσσερα Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκάλιας

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκαν τέσσερα Κέντρα Ενισχυτικής Δημοτικής Διδασκαλίας (ένα Κέντρο στην 1η Κοινότητα που θα εξυπηρετεί επίσης τους μαθητές της 2ης και 3ης Δημοτικής Κοινότητας, ένα Κέντρο στην 4η Δημοτική Κοινότητα που θα εξυπηρετεί και τους μαθητές της Δημοτικής Κοινότητας Τριανδρίας και αντίστοιχα δύο Κέντρα στην 5η Δημοτική Κοινότητα) με στόχο να εξυπηρετηθούν οι μαθητές και των έξι Δημοτικών Κοινοτήτων.

Η πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης σε πρώτη φάση στη Δευτεροβάθμια και στη συνέχεια και στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αποσκοπεί στην εκπαιδευτική ενίσχυση των μαθητών που οι γονείς τους αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν οικονομικά τα απαραίτητα εφόδια για να αντεπεξέρθουν στις ανάγκες του σχολείου, εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Αντώνης Καρούμπης και προσθέτει:

"Δεν μένουμε αδιάφοροι απέναντι στην κρίση και στηρίζουμε τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει to συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τις απογευματινές ώρες σε σχολεία της πόλης μας αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την εξασφάλιση μιας εκπαίδευσης που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέος φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα imerisia.gr, το σενάριο που έχει συζητηθεί στο υπουργείο προβλέπει την αντικατάσταση του σημερινού τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ με έναν ελάχιστο ετήσιο φόρο επιτηδεύματος 1.000 ευρώ. Μάλιστα, η πρόταση προβλέπει ότι ο ελάχιστος φόρος θα συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος που θα προκύπτει από την εφαρμογή του ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% στο συνολικό καθαρό εισόδημα κάθε ατομικής επιχείρησης και κάθε ελεύθερου επαγγελματία.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί για τον ελεύθερο επαγγελματία είναι χαμηλότερος των 1.000 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα πληρώνει συνολικό φόρο 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ο φόρος είναι μεγαλύτερος των 1.000 ευρώ, τότε ο ελεύθερος επαγγελματίες – επιτηδευματίας θα καταβάλλει μόνον τον φόρο που προκύπτει.

Το επιχείρημα που προβάλλουν οι εισηγητές της συγκεκριμένης πρότασης είναι ότι με την επιβολή ενός «κεφαλικού» φόρου το Δημόσιο θα διασφαλίσει τα φορολογικά έσοδα που ενδέχεται να χάσει από την αύξηση της φοροδιαφυγής που θα προκαλέσει η επιβολή φόρου 35% από το πρώτο ευρώ στο καθαρό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων. Αυτό που φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους θα επιδιώξουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα καθαρά εισοδήματά τους, αποφεύγοντας να εκδώσουν αποδείξεις ή καταχωρώντας ανύπαρκτες δαπάνες στα βιβλία τους, ώστε να αποφύγουν την πληρωμή των πολύ μεγάλων ποσών φόρου εισοδήματος που θα προκύπτουν πλέον από την επιβολή του συντελεστή 35% στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα.

Με την επιβολή του ελάχιστου ποσού φόρου των 1.000 ευρώ εκτιμάται, δηλαδή, ότι θα διασφαλιστεί η είσπραξη «τετραψήφιου» ποσού φόρου εισοδήματος ακόμη κι από μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίοι θα δηλώσουν ετήσια καθαρά εισοδήματα χαμηλότερα των 3.000 ευρώ. Επιπλέον, με το μέτρο αυτό, θα διασφαλιστεί η είσπραξη φόρου εισοδήματος 1.000 ευρώ ακόμη κι από επιτηδευματίες που θα δηλώνουν μηδενικό εισόδημα ή ζημιές.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η επιβολή ενός ελάχιστου φόρου επιτηδεύματος συμψηφιζόμενου με τον φόρο εισοδήματος ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Αυστρία επιβάλλεται ετήσιος ελάχιστος φόρος 1.900 ευρώ σε κάθε επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία, με τη μορφή ενός ετήσιου τέλους άσκησης επαγγέλματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα πήγαν καλά για τον Γκαλέτι


Απολύτως επιτυχημένη ήταν η επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρού στον Λουτσιάνο Γκαλέτι.

Ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής που σταμάτησε την καριέρα του ως παίκτης του Ολυμπιακού, υποβλήθηκε στην χειρουργική επέμβαση στη νεφρολογική κλινική του Μπουένος Άιρες και όπως δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ η σύζυγός του Σολεδάδ, όλη η διαδικασία στέφθηκε με επιτυχία.

Ο Γκαλέτι που έγινε δέκτης νεφρού από τον πατέρα του, έμεινε στο χειρουργείο για τέσσερις ώρες.

Θα παραμείνει κλινήρης για μερικές ημέρες και εν συνεχεία θα ξεκουραστεί και θα αναρρώσει στο σπίτι του για περίπου ένα μήνα.

Σκοπός του, όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει, είναι να μπορέσει σύντομα να προπονηθεί ξανά και να αγωνιστεί με τη φανέλα της Εστουντιάντες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστρέφει το "κίνημα της πατάτας"



Προϊόντα κατευθείαν από παραγωγούς θα διατεθούν στη Θέρμη, το επόμενο Σάββατο 13/10/2012 στο χώρο πλησίον της διασταύρωσης Θέρμης - Πανοράματος, απέναντι από το εξωκλήσι του Αγ. Τρύφωνα

Συγκεκριμένα, θα πωλούνται τα εξής προϊόντα:

  • ΠΑΤΑΤΕΣ ανώτερης ποικιλίας Agria 0,40 € το κιλό (από παραγωγό της περιοχής Δράμας) ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 10 κιλών. Πώληση κατόπινν παραγγελιών.
  • ΦΑΚΕΣ 1,60 € το κιλό (από παραγωγό της περιοχής Λάρισας) ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 2 κιλών. Πώληση κατόπινν παραγγελιών.
  • ΑΛΕΥΡΙ 0,65 € το κιλό (από παραγωγό της περιοχής Κατερίνης) ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 10 κιλών. Πώληση κατόπινν παραγγελιών.
  • ΜΕΛΙ 6 € το κιλό (από το Συναιτερισμό Παραγωγών Νικήτης) ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 3 κιλών. Πώληση κατόπινν παραγγελιών.
  • ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ σε τιμές λαχαναγοράς (από το Συνεταιρισμό Παραγωγών των Βασιλικών)

Η πώληση θα γίνει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα επί τόπου, χωρίς παραγγελίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεχάστε τις αποζημιώσεις


Μείωση των αποζημιώσεων κατά 30% χωρίς προειδοποίηση απόλυσης των εργαζομένων και περαιτέρω μείωση του χρόνου προειδοποίησης με καταβολή 50% της αποζημίωσης ζητά επιτακτικά η τρόικα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στο πακέτο των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ.

Χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών σε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση ζήτησαν σαφές χρονοδιάγραμμα και λεπτομέρειες τόσο για το τι θα περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, αλλά και για την περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9%.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η αντιπρόταση της κυβέρνησης ήταν ότι έχει ήδη μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης, έχει ήδη αυξηθεί ο χρόνος δοκιμαστικής απασχόλησης των εργαζομένων από 2 σε 12 μήνες χωρίς προειδοποίηση απόλυσης, έχουν μειωθεί δραστικά οι μισθοί άρα και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν σε περίπτωση που απολυθούν, αλλά και ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαρκές σύστημα κοινωνικής προστασίας των απολυμένων - ανέργων για την επαναφορά τους στην αγορά εργασίας.

Οι επικεφαλής της τρόικας επισήμαναν ότι το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση τις προσεχείς ημέρες, δείχνοντας ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις με αποτέλεσμα η περαιτέρω μείωση του ποσού της αποζημίωσης κατά 16% και του χρόνου προειδοποίησης να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.

Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που δεν τέθηκε υπόψη του υπουργού Εργασίας, η τρόικα φαίνεται να εμμένει στην κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων επί του κατώτατου μισθού, ώστε να παραμείνει στα 586 ευρώ. Ωστόσο η κυβέρνηση εάν επιμείνει η τρόικα εξετάζει εναλλακτικό σενάριο όπως το να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω τριετιών.

Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9% το βασικό σενάριο που εξετάζεται σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες είναι η αύξηση αυτή να μην ξεπερνάει το 5%. Δηλαδή σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ και φτάνει μετά από 9 χρόνια εργασίας 750 με το 5% θα φτάνει το ανώτερο μέχρι 678 ευρώ.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσιο-15.000 διαθεσιμότητες



Η επίσπευση των διαδικασιών για τη δημιουργία 15.000 «διαθεσιμοτήτων» στον δημόσιο τομέα απασχόλησε σύμφωνα με πληροφορίες τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «δεν συζητήθηκαν απολύσεις προσωπικού».

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων οργανισμών, από το νέο κύμα των οποίων εκτιμάται ότι θα προκύψει η «δεξαμενή» για τις 15.000 διαθεσιμότητες.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας εξακολουθούν να έχουν ενστάσεις για το μέτρο της διαθεσιμότητας και διατηρούν στο τραπέζι τη λύση των απολύσεων.

Αναλόγως σθεναρές φαίνεται να είναι και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, δεδομένου ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρεί την εισήγηση για απολύσεις όχι μόνο αμφίβολης δημοσιονομικής αξίας αλλά και αμφίβολης πολιτικής αποτελεσματικότητας.

Ο κ.Στουρνάρας, ακολούθως, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου και εξερχόμενος αρκέστηκε να δηλώσει ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα και όχι σε πολιτικό επίπεδο, αποφεύγοντας να απαντήσει αν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 18 Οκτωβρίου. «Θα δούμε» είπε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακατάλληλο πάρκο για παιδιά



Κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα παιδιών αποτελεί το πάρκο του Αθλητικού Κέντρου της Χιλιαδούς, όπως επισημαίνει σε επερώτησή της προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. Βόλου, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Όπως αναφέρει η εικόνα που παρουσιάζει το πάρκο μαρτυρά την εμφανέστατη εγκατάλειψη ενός από τους πιο πολυσύχναστους κοινόχρηστους χώρους αναψυχής και άθλησης εκατοντάδων συμπολιτών μας, καθώς επίσης και χώρου παιχνιδιού για μικρά παιδιά της συνοικίας. Τα σκουπίδια, τα περιττώματα ζώων, οι ακλάδευτοι θάμνοι και δέντρα, το γρασίδι που σε πολλά σημεία ξεπερνά το μισό μέτρο, αν και «προσπαθεί να κρύψει» την εικόνα ντροπής και έλλειψης σεβασμού στο δικαίωμα των εργαζομένων της περιοχής να απολαμβάνουν τα ευεργετήματα ενός χώρο πρασίνου στην τσιμεντούπολή μας, χαρακτηρίζουν τη δήθεν ευαισθησία και το πλασματικό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για το αστικό πράσινο και για τις περιβαλλοντικές συνθήκες διαβίωσης, για την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Επιπλέον τα φθαρμένα λιθόκτιστα παγκάκια στο βορειοανατολικό τμήμα του πάρκου, οι αιχμηρές μπετόβεργες που προεξέχουν στο θρυμματισμένο σκυρόδεμα τους, τα κοφτερά στηρίγματα των ξύλινων καθισμάτων που έχουν καταστραφεί από τη χρήση, η διάβρωση του εδάφους, τα επικίνδυνα «δεσίματα» και οι ατέλειες της περίφραξης των αθλητικών χώρων, τα κατεστραμμένα σκαλοπάτια στις ανισόπεδες βαθμίδες του εδάφους του πάρκου, οι διαρροές από το σύστημα ποτίσματος, που έχουν μετατρέψει σε λασπότοπο αρκετά σημεία, η κατεστραμμένη πόρτα του γηπέδου του μπάσκετ, τα ανοίγματα της περίφραξης του πάρκου στους τριγύρω δρόμους και ιδιαίτερα στη οδό Γιάννη Δήμου, οι ακλάδευτες ακακίες και άλλοι θάμνοι, τουλάχιστον στο ύψος ανθρώπου και κυρίως παιδιών, συνθέτουν ένα μείγμα άκρως επικίνδυνων σημείων για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα, κυρίως των μικρών παιδιών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα δοθεί το επίδομα πετρελαίου


Δείτε πώς θα δοθεί το επίδομα πετρελαίου, σύμφωνα με τον "διαχωρισμό" της χώρας σε "ζώνες" και ανάλογα με τα τετραγωνικά του κάθε σπιτιού.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:





Διαβάστε περισσότερα...

Εγκεφαλικό με το... ζόρι


Φάρμακα για εγκεφαλικό είχαν χορηγηθεί σε ηλικιωμένο ο οποίος δεν είχε υποστεί ποτέ εγκεφαλικό. Το φαινόμενο αυτό διαπιστώθηκε από κλιμάκιο της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών που επισκέφθηκε ασθενείς στο πλαίσιο του προγράμματος "Κατ' οίκον ιατρός". Αρκετοί ηλικιωμένοι διέθεταν στο σπίτι τους δεκάδες ληγμένα σκευάσματα τα οποία είχαν προμηθευτεί από ανασφάλεια και από φόβο μήπως μείνουν χωρίς φάρμακα ενώ σε ορισμένους ασθενείς είχαν χορηγηθεί διάφορα φάρμακα και αντικαταθλιπτικά τα οποία δεν είχαν ανάγκη.

Το πρόγραμμα «Κατ΄ οίκον ιατρός» λειτουργεί από τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο των κοινωνικών δομών του δήμου Νεάπολης -Συκεών, με στόχο τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών οι οποίοι είναι χρονίως πάσχοντες, κατάκοιτοι ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία που δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Τα άτομα που εντάσσονται στο πρόγραμμα των επισκέψεων εντοπίζονται μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο υλοποιεί το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου Νεάπολης -Συκεών αλλά και μέσα από τα 9 ΚΑΠΗ που λειτουργούν στο δήμο.


Διαβάστε περισσότερα...

Μετακινηθείτε ή απολύεστε



Με υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού αλλά χωρίς απολύσεις συνοδεύεται το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων 21 φορέων του Δημοσίου.

Πόρτα εξόδου από το Δημόσιο ενδέχεται ωστόσο να περιμένει τους εργαζομένους σε φορείς που θα τεθούν σε επόμενη φάση από συγχώνευση ή κατάργηση.

Στην παρούσα διαδικασία επηρεάζονται 5.256 εργαζόμενοι που υπηρετούν στους 21 φορείς και στην πλειονότητά τους -όσοι δηλαδή είναι στους 16 φορείς που συγχωνεύονται- θα μεταφερθούν στους νέους οργανισμούς που θα προκύψουν.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις-εξπρές στο Δημόσιο



Προσλήψεις-εξπρές στο Δημόσιο μέσα στον Οκτώβριο. Πρόκειται για 1.338 θέσεις, εκ των οποίων 497 στη ΔΕΗ, 559 στους Δήμους, 17 στα ΕΛΤΑ, 10 στα μουσεία, 22 στα ΑΕΙ και 233 στην ΕΛ.ΑΣ.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...