Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ψυχασθενείς κακοποιούνται σε καταυλισμούς στη Γκάνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


«Σαν Θανατική Καταδίκη», η έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch
.
Χιλιάδες ψυχασθενείς στην Γκάνα κακοποιούνται σε «θεραπευτικούς καταυλισμούς» και σε νοσοκομεία, που ορισμένες φορές φτάνουν στο σημείο να τους αλυσοδένουν και να τους λιμοκτονούν για να διώξουν τα «δαιμόνια» που τους έχουν καταλάβει.

Κάποιες από τις χειρότερες περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί σε «κέντρα πνευματικής ίασης», πολλά από τα οποία χρηματοδοτούνται από χριστιανικές οργανώσεις και διοικούνται από αυτοανακηρυχθέντες «προφήτες», σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch.

«Σε ορισμένα από τα κέντρα αυτά, που τα αποκαλούν "καταυλισμούς προσευχής", οι ασθενείς αλυσοδένονται σε δέντρα, συχνά κάτω από τον καυτό ήλιο. Υποχρεώνονται να νηστεύουν επί πολλές εβδομάδες, στο πλαίσιο της θεραπείας τους ενώ δεν τους παρέχουν φάρμακα», υποστηρίζει η οργάνωση σε έκθεσή της, που τιτλοφορείται «Σαν Θανατική Καταδίκη».

Η οργάνωση καταγράφει επίσης προβλήματα στα τρία δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία της Γκάνας: είναι υπερπλήρη, έχουν έλλειψη προσωπικού και ειδών πρώτης ανάγκης, οι ασθενείς εισάγονται και υποβάλλονται σε θεραπεία παρά τη θέλησή τους, κάποιοι ξυλοκοπούνται από τις νοσοκόμες και σε άλλους κάνουν ηλεκτροσόκ.

«Αν πάσχεις από ψυχική ασθένεια θεωρείσαι υπάνθρωπος», είπε η Ντόρις Απία, μια γυναίκα η οποία πάσχει από διπολική διαταραχή και έζησε επί πέντε χρόνια σε έναν «καταυλισμό προσευχής».

Η HRW, η οποία πήρε συνεντεύξεις από 170 άτομα με ψυχικές ασθένειες, κάλεσε την κυβέρνηση της Γκάνας να βελτιώσει τις συνθήκες στα νοσοκομεία, να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα κρατείται παρά τη θέλησή του και να εφαρμόσει τους ισχύοντες νόμους για όσους δέχονται επιθέσεις.

Όπως και σε πολλές άλλες αφρικανικές χώρες, οι ψυχικές ασθένειες και η διανοητική καθυστέρηση διέπονται από ένα πλέγμα παραδοσιακών πεποιθήσεων και προκαταλήψεων. Στην Γκάνα υπολογίζεται ότι 650.000 άνθρωποι πάσχουν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες αλλά οι κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπισή του προβλήματος είναι ελάχιστες.

Ο Τζόζεφ Γουίταλ, αναπληρωτής επίτροπος της κρατικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης της Γκάνας δήλωσε ότι η έκθεση της HRW υπογραμμίζει πόσο επείγον είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα. «Χρειαζόμαστε μια ρυθμιστική αρχή για τους καταυλισμούς προσευχής, η οποία θα διασφαλίζει την ελευθερία της θρησκευτικής πρακτικής αλλά θα προστατεύει και τα δικαιώματα όσων βρίσκονται σε αυτούς», τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο διευθυντής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Άκρα, Ακουέσι Οσέι, δήλωσε ότι θα απαντήσει την επόμενη εβδομάδα στις καταγγελίες της HRW παρουσιάζοντας μια δική του έκθεση για το θέμα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.