Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Αυξάνεται η χρήση συνθετικών ναρκωτικών



Η ετήσια έκθεση της ΕΕ για τα ναρκωτικά.

«Η χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη είναι σχετικά σταθερή, ενώ υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις ότι η χρήση κοκαΐνης ενδέχεται να έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της και ότι η χρήση κάνναβης από νέους εξακολουθεί να μειώνεται. Όμως, σε αντίθεση με αυτές τις ενδείξεις σταθερότητας στη χρήση πιο "καθιερωμένων" ναρκωτικών, υπάρχουν στοιχεία για την εμφάνιση νέων απειλών. Μεταξύ άλλων παρατηρείται αυξημένη διαθεσιμότητα συνθετικών ναρκωτικών, ταχεία εμφάνιση νέων ουσιών και διαδεδομένη πολυτοξικομανία (ταυτόχρονη χρήση πολλών ναρκωτικών)».

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που συνάγονται από την ετήσια έκθεση για τη χρήση των ναρκωτικών στην ΕΕ το 2011 την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ).

Ειδικότερα σε ότι αφορά την κοκαΐνη αναφέρεται ότι περίπου 14,5 εκατ. Ευρωπαίοι (15 έως 64 ετών) την έχουν δοκιμάσει στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ περίπου 4 εκατομμύρια έκαναν χρήση το περασμένο έτος. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες για τη χρήση κοκαΐνης, υπάρχουν ορισμένες θετικές ενδείξεις στις χώρες που πλήττονται περισσότερο. Παραδείγματος χάρη στη Δανία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (τέσσερις από τις πέντε χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης), αναφέρεται τα τελευταία χρόνια κάποια μείωση της χρήσης κοκαΐνης μεταξύ των νέων ενηλίκων (15-34 ετών).

Εξάλλου περίπου 78 εκατ. Ευρωπαίοι --ένας στους πέντε ενηλίκους ηλικίας 15 έως 64 ετών-- έχουν δοκιμάσει κάνναβη στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ περίπου 22,5 εκατομμύρια έκαναν χρήση το περασμένο έτος. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση κάνναβης εξακολουθεί να παραμένει η πλέον διαδεδομένη μεταξύ των παράνομων ναρκωτικών. Ωστόσο, τα πλέον πρόσφατα ευρωπαϊκά δεδομένα επιβεβαιώνουν μια γενική τάση σταθεροποίησης ή πτώσης της χρήσης κάνναβης από νέους ενηλίκους.

Η έκθεση αποκαλύπτει εξάλλου ότι «παίζεται κρυφτό» στον τομέα των πρόδρομων ουσιών, των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παράνομων ναρκωτικών. Ειδικότερα δείχνει πώς οι παραγωγοί συνθετικών ναρκωτικών χρησιμοποιούν προωθημένες τεχνικές για να παρακάμψουν τους κανόνες που σκοπό έχουν να εμποδίσουν την εκτροπή αυτών των πρόδρομων ουσιών. Σ' αυτές περιλαμβάνονται: η παρασκευή πρόδρομων ουσιών από "προ-πρόδρομες" ουσίες ή η συγκάλυψή τους ως μη ελεγχόμενες χημικές ουσίες, που μετατρέπονται εκ νέου μετά την εισαγωγή τους. Πρόσφατες αυξομειώσεις στην αγορά έκστασης αποδεικνύουν αυτό το φαινόμενο.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η ταχεία εμφάνιση νέων μη ελεγχόμενων ψυχοτρόπων ουσιών (που συχνά πωλούνται ως «νόμιμες διεγερτικές ουσίες») αποτελεί αυξανόμενη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές αρχές. Μετά από τον αριθμό ρεκόρ των 41 νέων ναρκωτικών που γνωστοποιήθηκαν στο ΕΚΠΝΤ και την Ευρωπόλ το 2010 (έναντι 24 το 2009), τα προσωρινά στοιχεία για το 2011 που παρουσιάστηκαν σήμερα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μείωσης.

Μέχρι στιγμής το 2011, αναφέρθηκαν 39 ουσίες μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (EWS). Στην πιο πρόσφατη συνοπτική έρευνα του ΕΚΠΝΤ για τους εμπόρους λιανικής μέσω Διαδικτύου νόμιμων διεγερτικών ουσιών (Ιούλιος 2011) εντοπίστηκε ο πρωτοφανής στα χρονικά αριθμός 600 Διαδικτυακών καταστημάτων που φέρεται να πωλούν ψυχοδραστικά προϊόντα, ενώ αποκαλύφθηκε ότι προσφέρεται μεγάλη ποικιλία νέων προϊόντων.

Τέλος, στην Έκθεση αναφέρεται ότι η χρήση ηρωίνης εξακολουθεί να ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των ασθενειών και θανάτων που συνδέονται με ναρκωτικά στην ΕΕ. Το ΕΚΠΝΤ εκτιμά ότι υπάρχουν άνω των 1,3 εκατομμυρίων τακτικών χρηστών οπιοειδών στην ΕΕ και τη Νορβηγία. Περίπου το ήμισυ των χρηστών ναρκωτικών που υπόκεινται σε ειδικευμένη θεραπεία στην Ευρώπη αναφέρει ότι το πρόβλημα ναρκωτικών που αντιμετωπίζουν οφείλεται κατά κύριο λόγο στα οπιοειδή. Η σημερινή έκθεση τονίζει ακόμη τις νέες ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τη χρήση οπιοειδών εκτός από την ηρωίνη και την πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων HIV σε άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών σε ενέσιμη μορφή.

Καταλήγοντας η Επιτροπή αναφέρει ότι για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικότερα το λαθρεμπόριο ναρκωτικών σκοπεύει να προτείνει νέους κανόνες για την κατάσχεση και την ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων των λαθρεμπόρων ναρκωτικών

Σχολιάζοντας τα πορίσματα της έκθεσης , η Σεσίλια Μάλμστρεμ, η αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε τα εξής: «Χαιρετίζω την τελευταία έκθεση του ΕΚΠΝΤ. Ενώ υπάρχουν ορισμένες θετικές τάσεις, όσον αφορά τη χρήση κοκαΐνης και κάνναβης, πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε ιδίως όσον αφορά τη χρήση νεώτερων, συνθετικών ουσιών. Οι αρχές επιβολής του νόμου πρέπει επίσης να συνεχίσουν την καταπολέμηση των κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος που βρίσκονται πίσω από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Η Επιτροπή παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη στήριξη αυτής της δράσης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα προτείνω σύντομα κανόνες για την κατάσχεση και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν συμμετοχή σε σοβαρά εγκλήματα, περιλαμβανομένου του λαθρεμπορίου ναρκωτικών».


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί να καταναλώσετε δημητριακά ολικής αλέσεως



Επτά πειστικοί λόγοι!

Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν μια βασική ομάδα τροφίμων την οποία δεν πρέπει να αποκλείουμε από τη διατροφή μας. Ωστόσο, η πλειοψηφία των δημητριακών που καταναλώνουμε είναι επεξεργασμένα. Το 95% των ενηλίκων δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ολικής άλεσης δημητριακών και το ένα τρίτο από εμάς δεν τα καταναλώνει καθόλου.

Τι έχουν να μας προσφέρουν τα δημητριακά ολικής άλεσης στην υγεία μας;


1. είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και προάγουν την ανάπτυξη της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες διατηρούν τη λειτουργία του εντέρου σε καλή κατάσταση και εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα και την εμφάνιση της εκκολπωμάτωσης.

2. περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και ω-3 λιπαρά οξέα, μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο και διάφορα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, σελήνιο, χαλκό και φυτοοιστρογόνα (λιγνάνες).

3. τουλάχιστον 2,5 μερίδες [1 μερίδα αντιστοιχεί σε 1 μπολ] ημερησίως, συνδυασμένη με διατροφή χαμηλή σε λιπαρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων έως και 30%.

4. η υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες δεν βοηθούν μόνο τη γρήγορη διέλευση της τροφής, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου επαφής των βλαβερών ουσιών με το εντερικό τοίχωμα, αλλά φαίνεται πως αποτελούν τροφή για τα φιλικά προς το έντερο βακτήρια, τα οποία παράγουν ουσίες που προστατεύουν το έντερο, όπως είναι τα λιπαρά οξέα μικρής αλύσου.

5. το φυλλικό οξύ, τα φυτοοιστρογόνα, δρουν σε συνεργία με τις φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

6. περιέχουν την ουσία inositol pentakispospate (IPP), που η δράση της εστιάζεται στην καταστολή ενός ενζύμου το οποίο προωθεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τη δράση χημειοπροστατευτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά του καρκίνου των πνευμόνων και των ωοθηκών.

7. συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Μελέτες τα συσχετίζουν με υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λιγότερο κάπνισμα και χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ και κορεσμένενων και μονοακόρεστων λιπαρών.

Όταν επιλέγουμε τροφές από την ομάδων των αμυλούχων τροφών θα πρέπει να προτιμάμε τα ολικής άλεσης από τα επεξεργασμένα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το άσπρο ψωμί με ψωμί ολικής η σίκαλης, το ρύζι και τα ζυμαρικά με τα ολικής και να καταναλώνουμε συχνά βρώμη. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 2-3 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης την ημέρα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο βοηθάνε τα αυγά σε ένα πρόγραμμα δίαιτας;



Δεν θα πρέπει να λείπουν από κανένα διατροφολόγιο!
Τα αυγά στις μέρες μας θεωρούνται από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, που μας χαρίζει η φύση. Το αυγό αποτελείται κυρίως από 3 μέρη, τα οποία είναι: το κέλυφος το λεύκωμα και ο κρόκος.

Το σχήμα, το μέγεθος, το βάρος και το χρώμα, εξαρτώνται από το είδος του πτηνού, την ηλικία, την διατροφή του κλπ. Το κέλυφος του αυγού προστατεύει το περιεχόμενο και αποτελείται, ως επί το πλείστον, από ανόργανες ουσίες (94,5%), κολλαγόνο (4%) και νερό (1,5%). Είναι πορώδες, οπότε διαπερατό από τον αέρα, τους ατμούς, το διοξείδιο του άνθρακα, τα μικρόβια και τις οσμές. Έτσι επιτρέπεται η αναπνοή του εμβρύου. Το χρώμα του κελύφους ποικίλλει, από άσπρο έως καφέ (ή και άλλα ασυνήθιστα χρώματα), ανάλογα με το είδος της κότας.

Το λεύκωμα είναι η ωχροκίτρινη παχύρρευστη ουσία, η οποία καλύπτει περίπου το 55-60% του αυγού. Το λεύκωμα σχηματίζει στους δύο πόλους του αυγού, ίνες από παχύτερη μάζα, τις χάλαζες για να συγκρατεί τον κρόκο στον κέντρο του αυγού. Αποτελείται κυρίως από νερό (85-90%), πρωτεΐνες -κυρίως αλβουμίνες (12%), λίπος (0,25%), υδατάνθρακες -κυρίως λακτόζη (0,7%), καθώς και μικρές ποσότητες από λεκιθίνη, χοληστερόλη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ένζυμα.

Ο κρόκος αποτελεί το 30-32%και είναι μια κίτρινη έως πορτοκαλόχρωμη μάζα. Είναι σχεδόν σφαιρικός και περιβάλλεται από ένα στρώμα λευκής λεκίθου (μεμβράνης) το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο του και σχηματίζει έναν λευκό πυρήνα με μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει κυρίως νερό (45-51%), πρωτεΐνες (16-17%), λίπος (31-36%), υδατάνθρακες (0,2-1,1%), μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρ) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D). Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, ο κρόκος του αυγού είναι αυτός που περιέχει χοληστερίνη. Τα συστατικά του αυγού αλλάζουν ιδιότητες μετά από το ψήσιμο, το τηγάνισμα ή άλλες διαδικασίες.

Το αυγό της κότας γίνεται βραστό, ποσέ ή τηγανητό, ομελέτα, μαρέγκα, σαντιγί, ενώ μπορεί να προστεθεί και σε φαγητά που στηρίζονται στον κιμά ή στο ζυμάρι. Κατά μέσο όρο ένα βραστό αυγό (~50γρ) περιέχει 77,5 θερμίδες, 6,3γρ πρωτεΐνης, 5,3γρ λίπους, 0,56γρ υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης(USDA 2001). Εξ’ αιτίας της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη, τα αυγά είναι παρεξηγημένα τρόφιμα. Είναι σε όλους γνωστή η σύσταση της αποφυγής των αυγών (να μην τρώμε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα), με το αιτιολογικό ότι «αυξάνουν την χοληστερίνη».

Ωστόσο, ο οργανισμός μας παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές- το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του. Η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη) δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Έτσι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον η συνολική μας διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Άτομα όμως που έχουν τάση για υπερ-χοληστεριναιμία καλό είναι να αποφεύγουν τα αυγά τελείως ή αντ’ αυτού, να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι (λεύκωμα) του αυγού.

Βλέπουμε λοιπόν, πως τα αυγά είναι θρεπτικότατα. Εξαιτίας της υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης που περιέχουν μπορούν να αντικαταστήσουν άνετα το κρέας σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Επίσης το αυγό έχει υψηλό επίπεδο κορεσμού, που σημαίνει ότι έχει θέση μέσα σε ένα πρόγραμμα απώλεια βάρους και να μην ξεχνάμε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που αναφέραμε πιο πάνω.

Έτσι λοιπόν τα αυγά με την ευχάριστη γεύση, την πλούσια θρεπτική αξία, την ευκολία στη διατήρησή τους και την ποικιλία στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα απολαύσουμε, δεν θα πρέπει να λείπουν από κανένα διαιτολόγιο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεφορτωθείτε το «σωσίβιο» στην κοιλιά



Ποιος τύπος άσκησης βοηθάει περισσότερο.

Όταν κάποιος βλέπει ότι πήρε κιλά, το πρώτο σημείο του σώματος που παρατηρεί είναι η κοιλιά του. Βλέπει, λοιπόν, την κοιλιά του να «πετάει» περισσότερο από πριν, δυσκολεύεται να κουμπώσει τα παντελόνια του ενώ «ξεχνάει», σε αυτή τη φάση, τις πιο εφαρμοστές μπλούζες…

Είναι η ώρα να προσέξει την διατροφή του και να αρχίσει γυμναστήριο. Όμως τελικά ποιος τύπος άσκησης βοηθάει περισσότερο; Τα ατέλειωτα σετ κοιλιακών θα βοηθήσουν την κατάσταση ή μήπως ο διάδρομος θα αποδειχτεί καλύτερος σύμμαχος;

Σε αυτό το ερώτημα φαίνεται ότι απαντάει μια έρευνα των Slentz και συνεργατών, που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism».

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση 3 διαφορετικών τύπων άσκησης στο κοιλιακό λίπος (υποδόριο και σπλαχνικό). Το υποδόριο λίπος είναι αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, ενώ το σπλαχνικό εντοπίζεται στο εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας και περιβάλλει τα όργανα (π.χ. ήπαρ). Το σπλαχνικό λίπος είναι αυτό που ενοχοποιείται για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης, υπερλιπιδαιμιών, δηλαδή των εκδηλώσεων του μεταβολικού συνδρόμου.

Το δείγμα αποτελούνταν από 144 άτομα (άνδρες και γυναίκες), ηλικίας 18-70 ετών που ήταν υπέρβαρα. Αυτά χωρίστηκαν σε 3 ομάδες που περιλάμβαναν περίπου τον ίδιο αριθμό ατόμων.

Η πρώτη ομάδα έκανε αερόβια άσκηση υψηλής έντασης. Τα άτομα της ομάδας αυτής έτρεχαν σε διάδρομο για περίπου 120 λεπτά την βδομάδα, στο 75-80% της μέγιστης έντασης.

Η δεύτερη ομάδα έκανε άσκηση αντίστασης. Αυτή περιλάμβανε 3 εβδομαδιαίες προπονήσεις. Η προπόνηση περιλάμβανε 8 ασκήσεις που γύμναζαν όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες του σώματος. Για την κάθε άσκηση πραγματοποιούνταν 3 σετ 8-12 επαναλήψεων.

Η τρίτη ομάδα, ήταν η ομάδα της μικτής άσκησης και η προπόνησή της ήταν ο συνδυασμός της προπόνησης που έκανε η ομάδα της αερόβιας άσκησης και της ομάδας της άσκησης αντίστασης.

Το πρόγραμμα διήρκησε για 8 μήνες.

Τελικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα της αερόβιας άσκησης παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση σπλαχνικού λίπους, καθώς και σημαντική μείωση συνολικού κοιλιακού λίπους (υποδόριου και σπλαχνικού).

Η ομάδα της μικτής άσκησης παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση συνολικού κοιλιακού λίπους, αλλά μικρότερη μείωση σπλαχνικού λίπους σε σύγκριση με την ομάδα της αερόβιας άσκησης.

Τέλος, η ομάδα της άσκησης αντίστασης παρουσίασε μια μικρή μείωση του συνολικού κοιλιακού λίπους (μικρότερη και από τις 2 άλλες ομάδες).

Παράλληλα, οι ομάδες της αερόβιας άσκησης και της μικτής άσκησης φάνηκε να βελτιώνουν τόσο την ινσουλινοαντίσταση όσο και το συνολικό σκορ του μεταβολικού συνδρόμου. Στην ομάδα της άσκησης αντίστασης δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες επιδράσεις.

Ο μηχανισμός στον οποίο οφείλονται αυτές οι διαφορές, δεν αποσαφηνίστηκε από τους ερευνητές. Εκτιμούν ότι αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ της αερόβιας άσκησης και της άσκησης αντίστασης είναι η ενεργειακή δαπάνη. Υποστηρίζουν ότι ακόμα και ένας πολύ έντονος και απαιτητικός κύκλος με ασκήσεις αντίστασης διάρκειας περίπου 1 ώρας, οδηγεί σε κατανάλωση περίπου 250 - 300 θερμίδων, ενώ τρέξιμο διάρκειας 1 ώρας οδηγεί σε διπλάσια δαπάνη ενέργειας. Σίγουρα πάντως χρήζει διερεύνησης ο μηχανισμός της διαφορετικής επίδρασης που έχουν οι 2 τύποι άσκησης στη μείωση του κοιλιακού λίπους, και γενικότερα στον ανθρώπινο μεταβολισμό.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η άσκηση αντίστασης δεν είναι χρήσιμη. Κάθε άλλο. Μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη (μέσω της ενδυνάμωσης του μυϊκού ιστού), πράγμα που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αν θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητοι στις δραστηριότητές μας ακόμα και στα γεράματα. Όσο περνούν τα χρόνια (και όσο δεν γυμναζόμαστε) τόσο αυξάνεται και η απώλεια μυϊκού ιστού.

Συμπερασματικά, όσοι θέλουν να ξεφορτωθούν το «σωσίβιο» που έχουν γύρω από την κοιλιά τους ας αρχίσουν να επισκέπτονται τα κοντινά τους γήπεδα για τρέξιμο ή έστω ας κάνουν ένα μεγάλο καθημερινό περίπατο. Παράλληλα με αυτό να μην παραμελούν την άσκηση αντίστασης γιατί αυτή θα τους δώσει ανεξαρτησία κίνησης για όλη τους τη ζωή, ενώ θα βοηθήσει σίγουρα για τη δημιουργία ενός πιο σφριγηλού και καλλίγραμμου σώματος.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υγιεινή διατροφή στο γραφείο



Δέκα συμβουλές για να κερδίσετε ένα καθημερινό «στοίχημα»
.
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κατανοήσει την αξία και την ανάγκη για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, αλλά, στους σύγχρονους ρυθμούς της ζωής, η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο.

Είναι εύκολο να ακολουθήσεις διατροφικές συμβουλές στην ηρεμία του σπιτιού σου, αλλά όταν περνάς 12 ώρες την ημέρα στο γραφείο, το να συνεχίσεις να διατρέφεσαι υγιεινά είναι ένα μεγάλο καθημερινό στοίχημα. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε:

Σπιτικό φαγητό:
Ένα σπιτικό γεύμα είναι πάντα προτιμότερο, καθώς παρασκευάζεται με υλικά που γνωρίζουμε και ελέγχουμε. Αν το πρωί βρίσκεστε σε βιασύνη βάλτε σε μια σακούλα τροφίμων 5 ή 6 είδη σαλατικών για να πάρετε στη δουλειά. Προσθέστε και ένα είδος πρωτεΐνης όπως για παράδειγμα μια μικρή κονσέρβα τόνου, ένα βραστό αυγό ή λίγο κοτόπουλο, βοδινό, ή αρνάκι που περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα. Αφιερώστε 5 λεπτά για να τα ψιλοκόψετε και ετοιμάστε μια υγιεινή, πλούσια σε πρωτεΐνη σαλάτα, όταν το θελήσετε στο γραφείο.

Η μεγάλη αξία των πρωτεϊνών:
Αποφύγετε τους πολλούς υδατάνθρακες στο μεσημεριανό γεύμα (ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, νουντλς), καθώς αυτές οι τροφές ενώ αυξάνουν γρήγορα τη γλυκόζη του αίματος προκαλούν αργότερα απογευματινή υπογλυκαιμία που μπορεί να σας οδηγήσει στην εύκολη λύση του γλυκού. Η πρωτεΐνη επιβραδύνει την απελευθέρωση σακχάρου από το γεύμα στη κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση σχετικά σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και μειώνοντας τα ξαφνικά επεισόδια πείνας ('λιγούρες', επιθυμία για γλυκό) και άρα την πιθανότητα να μπείτε στον πειρασμό να καταναλώσετε κάποιο γλυκό.

Μην παραλείπετε το πρωινό:
Ένα καλό πρωινό δίνει ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας μας, πολλοί όμως το παραλείπουν λόγω έλλειψης χρόνου. Μην ξεχνάτε ότι τα άτομα που δεν τρώνε πρωινό έχουν την τάση να επιλέγουν ανθυγιεινά σνακ για το δεκατιανό τους και / ή να τρώνε υπερβολικά το μεσημέρι. Αν βιάζεστε, πολτοποιείστε στο μπλέντερ μια μπανάνα με λίγο αποβουτυρωμένο γάλα και πιείτε το ρόφημα στη διαδρομή για το γραφείο! Αν αγοράζετε πρωινό απέξω, επιλέξτε ένα τυλιχτό σάντουιτς ή ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης.

Κοιμηθείτε καλά το βράδυ:
Μην υποτιμάτε την αξία ενός καλού βραδινού ύπνου. Αν σας λείπει ύπνος και αισθάνεστε κουρασμένοι στη δουλειά, θα αναζητάτε το φαγητό σαν πηγή ενέργειας, παρότι στην πραγματικότητα δεν πεινάτε.

Προγραμματίστε τα γέυματά σας:
Αν υπάρχει πιθανότητα να μείνετε μέχρι αργά στη δουλειά, μην περιμένετε μέχρι το βράδυ που θα πεινάσετε πολύ, για να σκεφτείτε τι θα φάτε. Εκείνη την ώρα που νοιώθετε μεγάλη πείνα, είναι πολύ πιθανότερο να παραγγείλετε ένα υψηλό σε λιπαρά φαγητό (πχ πίτσα) απέξω. Προγραμματίστε από νωρίτερα το δείπνο σας: βγείτε για λίγο έξω το απόγευμα, αγοράστε το βραδινό σας, βάλτε το στο ψυγείο και έτσι θα έχετε έτοιμο το δείπνο σας όταν έρθει η ώρα που θα πεινάσετε.

Μην υποκύπτετε στον πειρασμό:
Αν το πρόχειρο και ανθυγιεινό φαγητό σας βάζει εύκολα στον πειρασμό, απλά μην το αγοράσετε! Μπορεί όταν αγοράζουμε ένα σακουλάκι με γλυκές ή αλμυρές λιχουδιές ή μια σοκολάτα να είμαστε σίγουροι ότι θα φάμε λίγο ή μόνο σε 'έκτακτη ανάγκη' αλλά το πιο πιθανό είναι τα σνακ αυτά να έχουν τελειώσει πριν περάσει η μέρα. Ο καλύτερος τρόπος να περικόψουμε τις ζαχαρούχες τροφές είναι να μην τις αγοράζουμε. Αντίθετα, να έχουμε πάντα πρόχειρο ένα υγιεινό σνακ. Πάρετε μαζί σας ένα φρούτο ή έχετε λίγους άψητους ξηρούς καρπούς στο συρτάρι σας για να τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα.

Τα ποτά έχουν θερμιδική αξία:
Στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων συμβάλλουν και τα ποτά. Τα σακχαρούχα αναψυκτικά πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται αλλά και οι χυμοί φρούτων μπορεί να είναι παραπλανητικοί: μας φορτώνουν όλες τις θερμίδες του φρούτου, χωρίς να περιέχουν φυτικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν διψάτε, πιείτε νερό: Δεν περιέχει καμία θερμίδα και δεν κοστίζει!

Ο καφές μπορεί να σας στοιχίζει ακριβά:
Ένας συνηθισμένος καπουτσίνο ή ένας πλήρης 'λάττε' καφές περιέχουν 224 θερμίδες, χωρίς να υπολογίζεται η ζάχαρη που κάποιοι προσθέτουν. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ημερήσια κατανάλωση καφέ και οπωσδήποτε ζητήστε να σας τον παρασκευάσουν με αποβουτυρωμένο γάλα που μειώνει τη θερμιδική αξία του κατά 75% σε σχέση με την 'πλήρη' εκδοχή του.

Σνακ κατά τη διάρκεια των συναντήσεων:
Αν πρόκειται να μπείτε σε ένα meeting όπου ξέρετε ότι θα προσφέρονται ανθυγιεινά σνακ, έχετε μαζί σας τη δική σας υγιεινή επιλογή: Ένα μήλο ή λίγοι ξηροί καρποί θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τον πειρασμό.

Ο χρυσός κανόνας:
Από τη στιγμή που το στομάχι μας γεμίζει, μέχρι τη στιγμή που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται το αίσθημα του κορεσμού, μεσολαβούν περίπου 10 λεπτά. Έτσι, όταν τρώμε γρήγορα, η ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε είναι μεγαλύτερη, και, όταν ο εγκέφαλος αντιληφθεί τον κορεσμό, εμείς ήδη νοιώθουμε 'φούσκωμα' και δυσφορία.

Αφιερώστε στον εαυτό σας 10 λεπτά ηρεμίας και απολαύστε το γεύμα σας συγκεντρωμένοι μόνο σε αυτό, ακόμα κι όταν τρώτε πάνω στο γραφείο σας. Μασήστε καλά κάθε μπουκιά πριν την καταπιείτε, χαρείτε τη γεύση, τη μυρωδιά και τα χρώματα της τροφής και έχετε κερδίσει ένα διάλειμμα ηρεμίας και ανανέωσης μέσα στη φορτωμένη με υποχρεώσεις ημέρα σας.
Διαβάστε περισσότερα...

Γονιδιακός έλεγχος για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών



Δείχνει την προδιάθεση για κάποιες ασθένειες.

Επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΥ club μίλησαν, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την παρουσίασή του, για τη σημασία της πρόληψης μέσω του γονιδιακού ελέγχου, ειδικά για παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές.

Ο ομότιμος καθηγητής Βιολογίας και γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοχάρης Παταργιάς, σημείωσε ότι ο έλεγχος των γονιδίων, που γίνεται με συγκεκριμένες εξετάσεις, μπορεί να δείξει αν υπάρχει η προδιάθεση για κάποια ασθένεια, έτσι ώστε το άτομο που το γνωρίζει, να πάρει όλα τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να νοσήσει.

Σημαντικό είναι, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της στεφανιαίας νόσου, να ξέρει από πριν κάποιος αν έχει τον κληρονομικό παράγοντα, ώστε να είναι ακόμη πιο προσεκτικός σε όσα μπορεί να ελέγξει: Να διατηρεί δηλαδή μια καλή φυσική κατάσταση, το βάρος του στα σωστά επίπεδα, να μην καπνίζει, να ελέγχει το άγχος του και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις.

«Όλα αυτά, αν μη τι άλλο, θα επιβραδύνουν την εμφάνιση της ασθένειας που έχει πια εξελιχθεί σε πρώτη αιτία θανάτου» όπως υπογράμμισε ο καρδιοχειρουργός Βασίλειος Βύζας.

Το πρόγραμμα EY club, που παρέχει υπηρεσίες υγείας διοργανώνει επιπλέον, δράσεις κοινωνικού περιεχομένου. Μια από αυτές πραγματοποιείται την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης (αίθουσα νερού), όπου οι πολίτες θα μπορούν να πληροφορηθούν για καρδιολογικά θέματα και να κάνουν δωρεάν μέτρηση σακχάρου.

Επίσης, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, στον Άγιο Στυλιανό θα γίνει ενημέρωση για την υγεία των παιδιών και δωρεάν πελματογράφηση στα παιδάκια προσχολικής ηλικίας που θα παραβρίσκονται στην εκδήλωση. Όσοι επιθυμούν να παραστούν μπορούν να προσφέρουν πάνες ή μωρομάντηλα για τα παιδιά του ιδρύματος.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β. Ελλάδος.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι «μεικτές» τάξεις ωφελούν τις επιδόσεις



Έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της συνύπαρξης.

Στο συμπέρασμα πως οι τάξεις στις οποίες συμμετέχουν παιδιά με επιδόσεις διαφορετικών ταχυτήτων επιδρούν θετικά κατέληξαν Ιταλοί ερευνητές μελετώντας τη σύνθεση των σχολείων σε συνδυασμό με τις μαθητικές επιδόσεις στις εξετάσεις.

Η μελέτη αυτή ανατρέπει την κοινή πεποίθηση ότι οι καλού μαθητές επηρεάζονται αρνητικά από εκείνους που δεν έχουν τόσο καλές επιδόσεις. Αντιθέτως, η συνύπαρξη στο ίδιο περιβάλλον δεν βοηθά μόνο τους δεύτερους να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, αλλά και τους πρώτους να βελτιώσουν το δικό τους επίπεδο.

Ευεργετική για τους μαθητές είναι και η συνύπαρξη στην ίδια τάξη παιδιών από όλα τα κοινωνικά στρώματα, όπως επισημαίνεται στην ιταλική μελέτη. Εξίσου θετική, κρίνεται η συνύπαρξη παιδιών διαφορετικών εθνικοτήτων.

Οι Ιταλοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμά τους, βάσει ενός δείκτη που μετρά τον βαθμό ετερογένειας στο εσωτερικό μιας τάξης σε συνδυασμό με τις επιδόσεις που πέτυχαν οι Ιταλοί μαθητές σε εξετάσεις με κοινά θέματα από τις οποίες καθορίζεται το επίπεδό τους. Από αυτόν τον δείκτη προέκυψε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα: όσο πιο ετερογενής είναι μια τάξη τόσο καλύτερες είναι οι γενικές της επιδόσεις. «Ορισμένοι πιστεύουν ότι στο σχολείο μαθαίνει κανείς μόνο από τους καθηγητές και τα βιβλία. Η αλήθεια είναι ότι μαθαίνει και από τους συμμαθητές του», επισημαίνεται στην έκθεση που συνοδεύει τη μελέτη.

Επομένως, για μια τάξη που θα αποτελείτο μόνο από μαθητές με κακές επιδόσεις, οι πιθανότητες βελτίωσης θα ήταν πολύ περιορισμένες αφού θα έλειπαν οι άριστοι μαθητές που θα μπορούσαν να τους «τραβήξουν» προς τα πάνω. Αλλά και σε μια τάξη που φοιτούν μόνο αριστούχοι, η κάμψη θα ήταν αναπόφευκτη.

Μια αιτία βρίσκεται στο φαινόμενο «οροφή», επισημαίνουν οι Ιταλοί ερευνητές: όταν όλοι οι μαθητές έχουν ένα επίπεδο είναι δύσκολο να υπάρξει πρόοδος. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη αιτία πιο σημαντική: «Ο ανταγωνισμός μπορεί να υπερισχύσει της συνεργασίας και η αντιπαλότητα της ομαδικής εργασίας με αρνητικές συνέπειες στο τελικό αποτέλεσμα», όπως αναφέρεται.

«Μιλάμε για παιδιά 12 ετών», σημειώνει στην εφημερίδα «Κοριέρε ντελα Σέρα» ο Αντρέα Γκαβόστο, επικεφαλής της ομάδας του ιδρύματος Τζάνι Ανιέλι που εκπόνησε τη μελέτη. «Σε αυτήν την ηλικία είναι μάλλον πιο σημαντικό να μαθαίνεις να συνυπάρχεις παρά να παίρνεις καλούς βαθμούς», προσθέτει.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τζούντο τυφλών

8 - 20 Νοεμβρίου, η Ελλάδα μετέχει με τρεις αθλητές και μιά αθλήτρια.

Έλληνικές φιλοδοξίες για μετάλιο ή μετάλια

Έλληνικές φιλοδοξίες για μετάλιο ή μετάλια

Με την συμμετοχή τριών Ελλήνων αθλητών και μιάς αθλήτριας ξεκινά στις 18 και ολοκληρώνεται στις 20 Νοεμβρίου (στην πόλη Crawley της Μεγάλης Βρετανίας) το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τζούντο τυφλών.

Η Ελληνική αποστολή που φιλοδοξεί για μετάλια ή πλασσαρίσματα στις πρώτες θέσεις αποτελείται από τους: Χριστίνα Σκανδάλη, κατηγορία Β1, 48 κιλά – Λευτέρη Ζερβάκη, Β2, 60 κιλά – Στάθη Σούλιο, Β1, 66 κιλά – Θεόκλητο Παπαχρήστο, Β1, 100+ κιλά.

Στους αγώνες θα λάβουν μέρος αθλητές με οπτική αναπηρία από 20 χώρες. Τα πλήρη αγωνιστικά αποτελέσματα θα φιλοξενηθούν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.ibsajudoeurochamps2011.co.uk μαζί με μπόλικες φωτογραφίες αλλά και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ΚΕΠΑ της ταλαιπωρίας των ΑμεΑ

Τεράστιες ελλείψεις αλλά και 46 € χαράτσι για τους ανθρώπους με αναπηρία.


H δίμηνη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας μεταφράζεται σε απίστευτη ταλαιπωρία και δυσβάστακτο οικονομικό κόστος για τα ΑμεΑ.

Το κωμικοτραγικό της όλης υπόθεσης έγκειται στο ότι το ΚΕΠΑ του πολλαπλασιασμού της ταλαιπωρίας των ΑΜΕΑ δημιουργήθηκε ώστε να λήξει η χρόνια ταλαιπωρία των Ελλήνων αναπήρων από τις ατέρμονες διαδικασίες πιστοποίησης της αναπηρίας τους.

Τα κύρια προβλήματα εν περιλήψει – τα επισημαίνει η ΕΣΑμεΑ σε επιστολή της προς τον υπουργό εργασίας Γ. Κουτρουμάνη – είναι τα εξής: Ελλειψη Διευθύνσεων ΚΕΠΑ σε μεγάλες Περιφέρειες της χώρας καθώς και σε όλα τα νησιά. Ασάφεια και κακή πληροφόρηση που έχουν οδηγήσει σε υπερφόρτωση του συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας. Δεν έχει καν εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος να αποσαφηνίζει τα αυτονόητα. Οτι, δηλαδή, έχουν ισχύ οι γνωματεύσεις που έχουν ήδη εκδοθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές του προηγούμενου συστήματος και φέρουν έχουν την ένδειξη επ’ αόριστον ή χρονικά δεν έχουν λήξει ακόμη. Τέλος, κρίνεται ως απαράδεκτο το γεγονός ότι οι αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους και αξιολόγηση του ποσοστού αναπηρίας τους - δηλαδή άτομα που ζουν με πενιχρά έως και μηδαμινά εισοδήματα – καλούνται να καταβάλλουν το εξωφρενικό για την παρούσα οικονομική περίοδο ποσό των 46,16 ευρώ. Ενα μικρό χαράτσι για μιά υποχρεωτική “υπηρεσία” που μέχρι σήμερα έχει εξελιχτεί σε σκέτη ταλαιπωρία...



Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυμα μηδενικής ανοχής του αναπηρικού κινήματος στον νέο πρωθυπουργό

ΕΣΑμεΑ : «Ο χώρος των ΑμεΑ έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο».


Με επιστολή της προς τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ απαιτεί την εφαρμογή πολιτικών προστασίας των ατόμων με αναπηρία και προειδοποιεί για μηδενική ανοχή σε περίπτωση που οι σχετικές πολιτικές δεν υιοθετηθούν άμεσα.

“Ο χώρος των ατόμων με αναπηρία έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο εξαιτίας των ασκούμενων την τελευταία διετία πολιτικών” επισημαίνει η συνομοσπονδία και θέτει ενώπιον του νεοδιορισθέντα πρωθυπουργού θεμελιώδη ερωτήματα που καλείται έμπρακτα να αντιμετωπίσει. Ενδεικτικά:

Είναι δυνατόν η αναμόρφωση του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας να χρησιμοποιείται ως προκρούστεια κλίνη για το κόψιμο παροχών; Είναι δυνατόν η εφαρμογή του Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ να αφήνει ακάλυπτη τη νησιωτική χώρα; Να επιβάλλεται αδιακρίτως στην αναπηρική οικογένεια το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης; Να μην έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα της τελευταίας προκήρυξης του νόμου 2643, που αποτελεί το μοναδικό εργαλείο για επαγγελματική ένταξη μερικών εκατοντάδων αναπήρων; Είναι δυνατόν να υπολειτουργούν όλα τα Κέντρα Στήριξης ατόμων με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές πολλαπλές αναπηρίες κ.α. , να μην μπορούν να πληρώσουν το προσωπικό και να κινδυνεύουν από μέρα σε μέρα να κλείσουν;

Η λίστα των “αδύνατων που έχουν γίνει δυνατά” είναι ατελείωτη. Από την άλλη, η υπομονή των ατόμων με αναπηρία έχει οριστικά τελειώσει, το ίδιο και η ανοχή τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωθείτε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας



Και κάντε δωρεάν τεστ ΠΑΠ στην Κρήτη.

Στις 6:30 σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται ενημερωτική εκδήλωση από το δήμο Ηρακλείου σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και την αναγκαιότητα του τεστ Παπανικολάου.

Όσες γυναίκες επιθυμούν μπορούν να υποβληθούν σε τεστ ΠΑΠ, μετά από ραντεβού, που θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας στο περιφερειακό ιατρείο Βενεράτου:

Δ.Ε. Παλιανής : Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι Παλιανής 2813 400830
Δ.Ε. Τεμένους : Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι - Πρ. Ηλία 2810871398
- Αγ. Σύλλα 2810881334
Δ.Ε. Γοργολαϊνίου: Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι 2810861495
Περιφερειακό Ιατρείο Δαφνών 2810791200
Κ.Υ. Αγ. Βαρβάρας 2894340100-40107


Διαβάστε περισσότερα...

Του έδιναν 6 μήνες ζωής και ζει ήδη 6 χρόνια



Ο μικρός Connah «νίκησε» τα προγνωστικά.

Ο Connah Broom διεγνώσθη με καρκίνο και οι γιατροί του έδιναν μόλις 6 μήνες ζωής. Τότε ήταν 4 ετών. Ο Connah γιόρτασε χτες τα 10α γενέθλιά του, ενώ οι 10 από τους 11 όγκους που είχε… εξαφανίστηκαν!

Το 2006, οι γιατροί ενημέρωσαν τους παππούδες του, με τους οποίους ζει ο μικρός, ότι έπασχε από μια σπάνια μορφή καρκίνου, το παιδικό νευροβλάστωμα.

Η οικογένειά του ισχυρίζεται ότι η… εξάλειψη των 10 από τους 11 καρκινικούς όγκους οφείλεται σε μια επαναστατική θεραπεία στο Μεξικό, που μέχρι τώρα τους έχει στοιχίσει 233.000 ευρώ.

«Οι γιατροί λένε ότι δεν έχουν γνωρίσει κανένα άλλο παιδί με την ασθένεια του Connah, στο βαθμό που την είχε αυτός, που να έχει επιβιώσει» λέει ο παππούς του Jim Broom από τη νότια Ουαλία.


«Έχουν περάσει πέντε χρόνια και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρει και θα ζήσει πολλά χρόνια» προσθέτει.

Πριν από πέντε χρόνια οι γιατροί έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε παραπάνω για τον Connah. Μετά από δύο περιόδους χημειοθεραπείας ο μικρός πήγε στο Μεξικό με τους παππούδες του για να μάθουν περισσότερα για τη θεραπεία photodynamic treatment (PDT).

Μετά από ένα χρόνο θεραπείας, που περιλαμβάνει μασάζ και θεραπείες με υπερηχογράφημα και υπέρυθρες ακτίνες κάθε βράδυ, η οικογένεια ταξίδεψε μέχρι την Πολωνία, όπου ο Connah υπεβλήθη σε σειρά από τεστ για να δουν αν η οργανική δίαιτα που ακολούθησε και η θεραπεία PDT είχαν κάποιο αποτέλεσμα.

Οι γιατροί τους είπαν ότι οι 10 από τους 11 όγκους είχαν «πεθάνει».


«Έχει ακόμη τον πρωτοπαθή όγκο» λέει ο παππούς του. «Έχει μείνει ένας στην κοιλιά του και γι’ αυτό συνεχίζει τη θεραπεία, πλέον 4 βράδια την εβδομάδα αντί για 5. Στην αρχή μας έπαιρνε 3,5 ώρες για να την ολοκληρώσει, αλλά τώρα χρειάζεται 2,5 ώρες, μετά το σχολείο».

Ένα τεστ που έκανε στο τέλος Οκτωβρίου έδειξε ότι η ροή του αίματος στον πρωτοπαθή όγκο είχε μειωθεί.

«Όταν καταφέρουμε να σταματήσουμε τη ροή του αίματος ο όγκος θα πεθάνει και θα αρχίσει να αποσυντίθεται» λέει η 56χρονη γιαγιά του, Debbie.

Ο γιατρός του Connah, Dr Eamon Jessop είπε: «Δεν έχω δει άλλο τέτοιο θαύμα σε όλη μου την καριέρα. Τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Αν η ανάρρωσή του οφείλεται στη θεραπεία ή όχι, νομίζω ότι δεν θα το μάθουμε ποτέ».

Ωστόσο, ο ίδιος λέει με σιγουριά, πως η υγιεινή διατροφή και η αγάπη και υποστήριξη που λαμβάνει από τους παππούδες του έχουν συμβάλλει στην ανάρρωσή του.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια



Μία από τις σοβαρότερες ασθένειες της εποχής μας.

Αν και η 16 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, τα στοιχεία αναφορικά με τους πάσχοντες από την ασθένεια, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) αποτελεί μία από τις σοβαρότερες ασθένειες της εποχής μας καθώς κάθε χρόνο σημειώνονται παγκοσμίως περισσότεροι από τρία εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας της νόσου. Το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για την εμφάνιση της ασθένειας.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της μεγάλης πανευρωπαϊκή μελέτη «ERS COPD Audit study», το 7% των ελλήνων ασθενών με Χ.Α.Π. που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνση, θα πεθάνει εντός τριών μηνών. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.113 ασθενείς από την Ελλάδα οι οποίοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο με βαρύ παροξυσμό της νόσου. Από αυτούς το 50% χρειάστηκε παροχή οξυγόνου στο σπίτι, το 29% εισήχθη ξανά σε νοσοκομείο εντός τριμήνου εξαιτίας νέου παροξυσμού, ενώ το 15% χρειάστηκε υποστήριξη της αναπνοής με μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό.

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για την εξάπλωση της νόσου παγκοσμίως αφού αποτελεί την 5η αιτία θανάτου και υπολογίζεται ότι θα ανέβει στην 3η έως το 2020. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η Χ.Α.Π. μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες αναπηρίας για πολλά χρόνια. Το συνολικό κόστος σε φάρμακα, νοσηλείες και για την αντιμετώπιση της νόσου είναι τεράστιο , ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την κατέταξε ανάμεσα στις πέντε πιο επικίνδυνες αρρώστιες της επόμενης χιλιετίας.

Στην Ελλάδα το 8,4% των ενήλικων καπνιστών πάσχουν από Χ.Α.Π., γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 600.000 Έλληνες νοσούν. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν ενώ έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των ασθενών συνεχίζουν να καπνίζουν παρά τη διάγνωση της νόσου. Η Χ.Α.Π. εκδηλώνεται με 2,5 φορές μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες.

Τα συμπτώματα της Χ.Α.Π. που είναι βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην μυϊκή προσπάθεια, μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος εκτίμηση της κατάστασης καθώς ο ασθενής θεωρεί ότι πρόκειται για συνέπεια του καπνίσματος και πως οφείλονται στη γήρανση. Αυτό οδηγεί στο να μην επισκέπτονται τον πνευμονολόγο προκειμένου να εξεταστούν και να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση, που είναι και η εξέταση που αποκαλύπτει τη νόσο.

Η Χ.Α.Π. αποφράζει τους βρόγχους και καταστρέφει τους ιστούς τους. Οι βλάβες αυτές, από ένα σημείο και έπειτα είναι μη αναστρέψιμες. Δυστυχώς, μόνο αφού καταστραφεί το 50-60% των πνευμόνων ο ασθενής αρχίζει να έχει σοβαρά συμπτώματα και 2-3 κρίσεις επιδείνωσης της αρρώστιας τον χρόνο, κρίσεις που συχνά τον οδηγούν να εισαχθεί και να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος και να καπνίζει, αφήνει την αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή. Σε αυτήν, ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει καθημερινές οικιακές δουλειές, να κοιμηθεί, να μετέχει σε οικογενειακές διασκεδάσεις και να έχει σεξουαλική ζωή. Τελικώς, ο ασθενής καθηλώνεται σε μια αναπηρική μορφή διαβίωσης καθηλωμένος στο σπίτι, απόλυτα εξαρτημένος από την οικογένεια του και από τη λήψη οξυγόνου καθ’ όλο το 24ωρο.

Οι συμβουλές που ακολουθούν, μπορεί να βοηθήσουν στη πρόληψη της εμφάνισης και των συνεπειών της νόσου:

-Οι καπνιστές πάνω από τα τριάντα με ένα έστω από τα συμπτώματα βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια θα πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό τους και να διακόψουν το κάπνισμα.

-Όλοι οι καπνιστές οφείλουν να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διαγνωστική της Χ.Α.Π.).

-Τέλος, οι πάσχοντες πρέπει να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής παραγόντων κινδύνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ελληνική dream team που νίκησε τον καρκίνο



Η θαυματουργή ομάδα του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δημήτρη Ηλιόπουλο.

Mία από τις μεγαλύτερες νίκες ενάντια στην επάρατη νόσο πέτυχε μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, βρίσκοντας ένα «όπλο» που εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Η νέα τεχνική για τους όγκους στο ήπαρ και το πάγκρεας αναμένεται να σώσει πολλές ζωές.

Ύστερα από πολλά χρόνια ερευνών με επιμονή και υπομονή, η ελληνική dream team ανακάλυψε τα πρώτα αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος και του ήπατος που μέχρι σήμερα δεν άφηνε περιθώρια σωτηρίας σε όποιον είχε προσβληθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Espresso.

Με επικεφαλής τον Βολιώτη καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Δημήτρη Ηλιόπουλο, σε μια ομάδα που απαρτίζεται κυρίως από συμπατριώτες επιστήμονες, επιτεύχθηκε αυτό που μέχρι χρόνια θεωρούσαμε άπιαστο όνειρο.

«Με βάση τη μεθοδολογία που έχουμε αναπτύξει σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών έχουμε καταφέρει να βρούμε δύο καινούρια φάρμακα για τον καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος. Συγκεκριμένα ανακαλύψαμε ότι η μετορφίνη που είναι αντιδιαβητικό φάρμακο εμποδίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος», τόνισε ο Δημήτρης Ηλιόπουλος στην εφημερίδα, χαρίζοντας μας χαμόγελα υπερηφάνειας και χαράς.

Σε ότι αφορά τον καρκίνο του ήπατος, όπως ανέφερε ο διακεκριμένος επιστήμονας «σε συνεργασία με τον επίσης Βολιώτη γιατρό Γιώργο Πουλτσίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ, ανακαλύψαμε ένα καινούριο μόριο RNA το οποίο καταστέλλει τον καρκίνο του ήπατος σε πειραματόζωα και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε στο άμεσο μέλλον και γι αυτό το μόριο κλινικές δοκιμές σε ασθενείς».

Ο κ. Ηλιόπουλος που από μικρό παιδί είχε ως όνειρο να ασχοληθεί με τον άνθρωπο, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Ο ίδιος σκοπεύει μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια να βρει όπλα για την καταπολέμηση και άλλων ασθενειών.



Διαβάστε περισσότερα...

Μάθετε τους δείκτες υγείας σας



Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση «ανωμαλίας».

Ανακαλύψτε με μια ματιά τις τιμές που φανερώνουν την κατάσταση του οργανισμού σας και κινηθείτε ανάλογα ώστε να παραμείνετε υγιής.

Πίεση: 13,5 και 8,5

Η μεγάλη (συστολική ) πίεση πρέπει να εναι μικρότερη από 13,5 και η μικρή (διαστολική) μικρότερη από 8,5. Στα άτομα που έχουν διαβήτη οι δείκτες κατεβαίνουν στα 13 και 8 αντίστοιχα. Αν είναι μεγαλύτεροι από αυτές τις τιμές υιοθετήστε γυιεινή διατροφή και άσκηση, αν χρειστεί χάστε βάρος.

Σάκχαρο: 70-110 mg/dl

Αν ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 110 πρέπει να κάνετε περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστώσετε αν έχετε διαβήτη ώστε να ακολουθήσετε θεραπεία. Προληπτικά καταναλώνετε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως φρούτα, λαχανικά κ.ά.

Σφυγμοί: 60-100 το 1 λεπτό

Αν οι σφυγμοί είναι μικρότεροι από 50 καλό είναι να εξεταστείτε για να διαπιστώσετε ότι δεν οφείλεται σε κάποια καρδιακή νόσο. Αν πάλι είναι μεγαλύτεροι από 100 και ασκείστε, δεν κάνετε κατάχρηση αλκοόλ και καφέ, έχετε έντονο στρες εξετάσετε την πιθανότητα ύπαρξης υπερθυρεοειδισμού ή αναιμίας με το γιατρό σας.

Χοληστερόλη: 130- 200 mg/dl

Το ανώνατο φυσιολογικό όριο της ολικής χοληστερόλης φτάνει το 200. Η καλή χοληστερόλη (HDL) πρέπει να είναι κάτω από 45. Για να την ανεβάσετε καταναλώνετε φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.ά. Η κακή (LDL) πρέπει να είναι κάτω από 160, γιαυτό αποφύγετε κορεσμένα λιπαρά (όπως πλήρα γαλακτομικά) και τρανς λιπαρά (π.χ. πρόχειρο φαγητό).\

Σίδηρος: 60-140 mg

Αν ο δείκτης είναι κάτω από 60 έχετε αναιμία και ο γιατρός συστήνει κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα σιδήρου.

Μέση: 88 εκ.

Είναι γνωστό ότι η κοιλιακή παχυσαρκία διαπιστώνεται με τη μέτρηση της μέσης με μεζούρα στο σημείου του αφαλού. Αν η μέση υπερβαίνει τα 88 εκ. στις γυναίκες συστήνεται υγιεινή διατροφή, αεροβική άσκηση 30 λεπτών ημερησίως και ίσως φαρμακευτική αγωγή.

Οστική πυκνότητα: 0 έως -1,5

Η εξέταση γίνεται με τη μέθοδο DEXA, μετά τα πενήντα. Αν ο δείκτης είναι κάτω από -2,5 έχετε οστεοπόρωση και αν είναι -1,5 έως-2,5 βρισκόσαστε ένα βήμα πριν. Ενισχύστε τα οστά σας καταναλώνοντας τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτομικών καθημερινά.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μία κρυμμένη απειλή για την υγεία



Πλήττει κυρίως τους καπνιστές αλλά όχι μόνο.

Την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως αποτελεί η Xρόνια Aποφρακτική Πνευμονοπάθεια ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 2020 θα αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας. Οι ρυθμοί αύξησης της συχνότητας και της θνησιμότητάς της είναι δραματικοί.

Πρόκειται για μια ασθένεια που εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς και όταν εκδηλώνονται τα συμπτώματα είναι αργά.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ωστόσο, αφορά κυρίως τους καπνιστές, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης, καθηγητής πνευμονολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, όπως έχει οριστεί η 16η Νοεμβρίου.

«Εμφανίζεται στο 6-8% του πληθυσμού αλλά προσβάλλει σχεδόν αποκλειστικά καπνιστές μέσης ηλικίας (άνω των 40-45 ετών)», επισημαίνει.

«Επίσης, υπολογίζεται ότι το 15-20% των καπνιστών θα προσβληθούν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και δυστυχώς δεν υπάρχουν αξιόπιστοι τρόποι να προβλεφθεί από πριν ποιοι καπνιστές θα είναι αυτοί», προσθέτει.

«Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που δεν κάπνισαν ποτέ τους και όμως προσβάλλονται από ΧΑΠ. Αποτελούν, όμως, τη μειονότητα και συνήθως είναι άνθρωποι που εκτίθενται στο κάπνισμα των άλλων π.χ. εργαζόμενοι σε καφενεία, σε προϊόντα καύσης ξύλων, σε χημικές ουσίες, σε επαγγελματική ρύπανση κλπ», αναφέρει ο καθηγητής και συμπληρώνει: «Τις προηγούμενες δεκαετίες οι περισσότεροι ασθενείς με ΧΑΠ ήταν άνδρες, αυτό όμως δεν ισχύει πια τώρα. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες προσβάλλονται από ΧΑΠ δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες καπνίζουν. Στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 300.000 ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τη ΧΑΠ», υπογραμμίζει.

Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία που να γιατρεύει τη ΧΑΠ. Γι' αυτό πολύ σημαντική είναι η πρόληψη. Από την στιγμή όμως που κάποιος έχει ήδη προσβληθεί από ΧΑΠ, αυτό που μπορεί να επιτευχθεί με τη θεραπεία είναι να ελαττωθεί η ένταση των ενοχλητικών συμπτωμάτων (δύσπνοια, βήχας, εύκολη κούραση κλπ.) και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής του.


Διαβάστε περισσότερα...

Μπορεί το «γονίδιο της εμπιστοσύνης» να κάνει τη διαφορά;



Το γονίδιο OXTR, η ωκυτοκίνη και η εμπιστοσύνη.

Το πόσο ευγενικός και τρυφερός φαίνεται κανείς στους άλλους, μπορεί τελικά να είναι θέμα ενός και μόνο γονιδίου. Μάλιστα, ακόμα και οι ξένοι γύρω του μπορεί να διαισθανθούν αν ένας άνθρωπος έχει στο DNA του το συγκεκριμένο γονίδιο, ακόμα κι αν δεν ανοίξει καθόλου το στόμα του, σύμφωνα με μια νέα καναδο-αμερικανική επιστημονική έρευνα. Το εν λόγω γονίδιο -του οποίου υπάρχουν διάφορες παραλλαγές- ρυθμίζει στον οργανισμό τον υποδοχέα της λεγόμενης «ορμόνης της στοργής», της ωκυτοκίνης.

Οι ερευνητές έλεγξαν κατά πόσο οι συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, με δεδομένο ότι η ωκυτοκίνη, ιδίως σε μεγάλες ποσότητες, κάνει τους ανθρώπους πιο «ζεστούς» και κοινωνικούς.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 116 εθελοντές να παρακολουθήσουν 23 ξεχωριστά ζευγάρια σε αντίστοιχα βίντεο χωρίς ήχο, διάρκειας 20 δευτερολέπτων το καθένα, στα οποία ο ένας σύντροφος διηγιόταν στον άλλο μια ιστορία προσωπικού πόνου. Οι εθελοντές έπρεπε να αξιολογήσουν πόσο ευγενικός, ζεστός και αξιόπιστος φαινόταν ο σύντροφος που άκουγε την ιστορία.

Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι όσοι από τα μέλη των 23 ζευγαριών είχαν την παραλλαγή GG του συγκεκριμένου γονιδίου OXTR που ρυθμίζει τον υποδοχέα της ωκυτοκίνης, φαίνονταν στους θεατές των βίντεο σαφώς πιο τρυφεροί και ευγενικοί, σε σχέση με όσους στο DNA τους είχαν τις γενετικές παραλλαγές GA και ΑΑ του γονιδίου. Τα άτομα της πρώτης κατηγορίας (GG) χρησιμοποιούσαν περισσότερες μη λεκτικές εκφραστικές χειρονομίες (χαμόγελα, νεύματα, αγγίγματα κ.α.) για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή και την κατανόησή τους στο ταίρι τους, κάτι που έκανε τους θεατές να τους κρίνουν ως πιο ευαίσθητους ανθρώπους, χωρίς καν να ξέρουν ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν κοινό ένα συγκεκριμένο γονίδιο.

Αν και η μελέτη δείχνει πως ακόμα και μία μικρή γενετική παραλλαγή μπορεί να έχει απτές συνέπειες για τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου και με ποιο τρόπο αυτή γίνεται αντιληπτή από τους άλλους, παρόλα αυτά κανένα μοναδικό γονίδιο δεν είναι δυνατό να καθορίσει πλήρως και σε προβλέψιμο βαθμό τη συμπεριφορά κάποιου. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται περισσότερες έρευνες που θα ρίξουν κι άλλο φως στη βιολογία της συμπεριφοράς.


Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότερο επικίνδυνο για την καρδιά το τυρί



Σε σχέση με το βούτυρο.

Δεν αποτελεί τον ίδιο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς η κατανάλωση τυριού και η κατανάλωση βουτύρου, σύμφωνα με μία νέα έρευνα Δανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τυρί δεν είναι τόσο κακό όσο το βούτυρο και σε καμία περίπτωση τα δύο γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να μπαίνουν στην ίδια κατηγορία από άποψη επικινδυνότητας για τις αρτηρίες.

Οι Δανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν κάθε μέρα τυρί επί ενάμιση μήνα, είχαν λιγότερη «κακή» χοληστερόλη (LDL), την χαμηλής πυκνότητας λιπροπρωτεΐνη, σε σχέση με όσους, κατά το ίδιο διάστημα, έτρωγαν την ίδια ποσότητα βουτύρου. Επίσης, οι τυροφάγοι δεν είχαν υψηλότερη LDL κατά τη διάρκεια του πειράματος, σε σχέση με την περίοδο που έτρωγαν κανονικά.

«Το τυρί μειώνει την κακή χοληστερόλη σε σύγκριση με την κατανάλωση βουτύρου ισοδύναμης ποσότητας σε περιεχόμενο λίπους, ενώ δεν αυξάνει το επίπεδο της LDL σε σύγκριση με μια κανονική διατροφή», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα πειράματα συμπεριέλαβαν 50 άτομα, που κλήθηκαν να καταναλώσουν επί έξι εβδομάδες τυρί ή βούτυρο από γάλα αγελάδας και τα δύο. Τόσο το τυρί όσο και το βούτυρο αντιστοιχούσαν στο 13% της καθημερινής συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης από λίπος.

Σε πρώτη φάση, οι μισοί εθελοντές έτρωγαν μόνο τυρί και οι άλλοι μισοί μόνο βούτυρο, ενώ σε δεύτερη φάση αντιστράφηκαν οι ρόλοι. Ενδιάμεσα, οι εθελοντές επέστρεψαν στην συνηθισμένη δίαιτά τους για διάστημα δύο εβδομάδων.

Παρόλο που όσοι έτρωγαν πολύ τυρί, κατανάλωναν περισσότερα λιπαρά σε σχέση με ό,τι έκαναν στη συνήθη διατροφή τους, δεν αυξήθηκε ούτε η ολική ούτε η «κακή» χοληστερόλη τους. Αντίθετα, όταν έτρωγαν αυξημένη ποσότητα βουτύρου, οι ίδιοι άνθρωποι είχαν κατά μέσο όρο 7% μεγαλύτερη LDL. Σε όσους έτρωγαν πολύ τυρί, καταγράφηκε μία ελαφριά μείωση της «καλής» χοληστερόλης (HDL), της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης, σε σχέση με όταν έτρωγαν πολύ βούτυρο, όχι όμως σε σχέση με την κανονική διατροφή τους.

Μια πιθανή -αλλά όχι βέβαιη- εξήγηση για τη διαφορετική επίδραση του τυριού στη χοληστερόλη σε σχέση με το βούτυρο, είναι ότι το τυρί περιέχει πολύ ασβέστιο, το οποίο βοηθά στην αποβολή του λίπους από τον οργανισμό. Πάντως, η νέα έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη δανική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων, δεν πρόκειται να μεταβάλει τις συστάσεις των καρδιολόγων για περισσότερη κατανάλωση πλήρων δημητριακών και λαχανικών και για μετριασμό της κατανάλωσης του τυριού και των άλλων γαλακτοκομικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρίξτε τη χοληστερίνη με μια ένεση!



Στη σύριγγα θα περιέχεται αντίσωμα από ανθρώπινη πρωτεΐνη.

Τις πρώτες δοκιμές μια νέας μεθόδου που υπόσχεται να ρίξει δραστικά την «κακή» χοληστερίνη με μία ένεση έκαναν γιατροί στην Αμερική. Τα πειράματα έδειξαν ότι η νέα θεραπεία μείωσε στους ασθενείς κατά 65% κατά μέσο όρο, δηλαδή κατά τα δύο τρίτα, το επίπεδο της δυνητικά επικίνδυνης χοληστερόλης, σε σχέση με το εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κλάπτον Ντίας έκαναν τις πρώτες δοκιμές σε 54 εθελοντές άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 45 ετών. Η κακή χοληστερόλη, δηλαδή η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η νέα ένεση περιέχει ένα κατασκευασμένο στο εργαστήριο αντίσωμα προερχόμενο από μία ανθρώπινη πρωτεΐνη και το οποίο δουλεύει απενεργοποιώντας μια άλλη πρωτεΐνη, η οποία εμποδίζει το ήπαρ να φιλτράρει από το αίμα και να αποβάλει από τον οργανισμό την κακή χοληστερίνη, που έχει συσσωρευτεί με το πέρασμα του χρόνου.

Όπως φαίνεται, όμως, θα περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια μέχρι η ένεση να είναι διαθέσιμη για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη. Στο μέλλον, όμως, θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική μέθοδο θεραπείας, ιδίως για όσους ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες, όπως οι στατίνες, οι οποίες πάντως θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της θεραπείας της υψηλής χοληστερόλης.

Αν μετά από τις σχεδιαζόμενες νέες μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές η νέα θεραπεία αποδειχθεί όντως ασφαλής και αποτελεσματική, τότε αναμένεται να αξιοποιηθεί παράλληλα με τις άλλες θεραπευτικές μεθόδους και όχι να τις αντικαταστήσει.


Διαβάστε περισσότερα...