Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τα φροντιστήρια της... κρίσης


Πάνω από 1.200 οικογένειες καταφεύγουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Πάτρας.

Περισσότερες από 1.000 οικογένειες ζητούν βοήθεια από την Τράπεζα Τροφίμων του δήμου και της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών. Πολλές ακόμη εξασφαλίζουν φαγητό από τις εκκλησίες, χιλιάδες ζουν με δανεικά, και 1.200 απευθύνθηκαν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου της πόλης, που αρχίζει αύριο τη λειτουργία του με 54 εκπαιδευτικούς σε 6 δημοτικά σχολεία και 9 γυμνάσια και λύκεια.

Εκατοντάδες οικογένειες της Πάτρας αδυνατούν πλέον να στείλουν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο.

Στο πρόγραμμα, όπως αναφέρει το thebest.gr, συμμετέχουν πολλά σχολεία της Πάτρας και οι μαθητές θα μπορούν να κάνουν φροντιστήριο για 2 ώρες μετά το τέλος των μαθημάτων του σχολείου από 2 έως και 4 φορές την εβδομάδα ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ο θάνατος νικιέται μόνο με ζωή»


Το χρονικό της μεταμόσχευσης καρδιάς ενός 55χρονου.

«Ο θάνατος νικιέται μόνο με ζωή. Και τη ζωή μπορεί να τη δώσει η μάνα, αλλά και ένας δωρητής οργάνων». Με τις παραπάνω φράσεις ο 55χρονος Πέτρος Καλοκύρης άρχισε να αφηγείται στο κοινό την περιπέτεια υγείας που έζησε σχεδόν τριάντα ολόκληρα χρόνια, εξαιτίας ενός σοβαρού καρδιολογικού προβλήματος. Προτού υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς δεν μπορούσε σχεδόν να περπατήσει. Περίμενε, όπως χιλιάδες ασθενείς, μήνες ατελείωτους στη λίστα αναμονής και τελικά ήταν από τους τυχερούς. Εδώ και τρία χρόνια ζει με την καρδιά ενός 27χρονου δότη και η ζωή του άλλαξε. Μετακινείται με ποδήλατο, ζει ευτυχισμένος με την οικογένειά του, μεταξύ άλλων είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων της Μεταμόσχευσης «ΣυνεχίΖΩ», και πρόεδρος πολιτιστικού φορέα (υπεύθυνος για τις εκδόσεις), ενώ απόψε παρουσίασε και στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο του με τίτλο: «Η ιστορία της καρδιάς μου, το χρονικό μιας μεταμόσχευσης».

Ο 55χρονος συγγραφέας αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια τη συγκλονιστική εμπειρία που έζησε, περιμένοντας στη λίστα αναμονής μεταμοσχεύσεων, ο «ταξίδι» που έκανε προς τη «νέα ζωή» και την ευτυχία, μέσα από πολύ δύσκολους δρόμους, όπως λέει χαρακτηριστικά, και καταλήγοντας περιγράφει πως βίωσε την ευτυχία στα 52 του χρόνια, όταν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς, με δότη το 27χρονο παλικάρι.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης (με ανοιχτή συζήτηση για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων), που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (γραφείο Β. Ελλάδας) και τις εκδόσεις «Εύμαρος».
Ομιλητές ήταν ο αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Μ, Δημήτρης Γάκης, η συντονίστρια μεταμοσχεύσεων Βόρειας Ελλάδας, Δήμητρα Ζαχαρούδη και ο συγγραφέας - δημοσιογράφος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων της Μεταμόσχευσης «ΣυνεχίΖΩ», η κατάσταση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, στο μέτωπο των μεταμοσχεύσεων, παραμένει στάσιμη και όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ. Καλοκύρης ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην Ευρώπη ( με τελευταία τη Βουλγαρία) στη δωρεά οργάνων.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση σε αριθμό δυνητικών δοτών (με 6,3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού) τη στιγμή που όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16 δότες. Πρώτη κατατάσσεται η Ισπανία, με 38,8 δότες, ακολουθούν η Πορτογαλία με 31 δότες, το Βέλγιο με 26,4 δότες, η Αυστρία με 23,3 δότες και η Τσεχία με 18.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνικά προϊόντα με τη βούλα


Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το ελληνικό σήμα.

Σε αναζήτηση «σήματος» για τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας, εμφανίζεται η ελληνική Πολιτεία.

Ειδικότερα η Διεύθυνση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου απευθύνει πρόσκληση προς τους ενδιαφερομένους φορείς ή επιχειρήσεις να δημιουργήσουν το ελληνικό σήμα.

Mε το ν. 4072/2012, θεσπίστηκε η δημιουργία σήματος ελληνικής προέλευσης, το οποίο θα φέρουν, προαιρετικά στην επισήμανση τους, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που παράγονται και μεταποιούνται στην Ελλάδα. Το σήμα θα απονέμεται σύμφωνα με ειδικούς για κάθε κατηγορία κανονισμούς, που θα καταρτίσει η Επιτροπή Ελληνικού Σήματος σε συνεργασία με Κλαδικούς Φορείς.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς ή επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους στη Διεύθυνση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση rebpetrop@gge.gr.

Οι προτάσεις, όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση της γενικής γραμματείας Εμπορίου, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνικού Σήματος Στ. Κομνηνός, πρέπει να είναι σαφείς και συγκεκριμένες και να περιέχουν, σύμφωνα με το νόμο, εκτός από την κατηγορία προϊόντων / υπηρεσιών, πιθανές προϋποθέσεις απονομής σήματος και πιθανούς φορείς απονομής και ελέγχου σήματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Τηλεμαραθώνιος αγάπης της Unicef στις 10 Δεκεμβρίου


Για την καταπολέμηση της φτώχειας και τον εμβολιασμό παιδιών.

Η ΕΡΤ σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF διοργανώνει τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, από τις 17.00 μέχρι και τη 01.00 Τηλεμαραθώνιο Αγάπης για την καταπολέμηση της φτώχειας και τον εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Τον τηλεμαραθώνιο θα παρουσιάσουν από τα στούντιο της Κατεχάκη ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, η Μάριον Μιχελιδάκη, ο Χρήστος Φερεντίνος, η Μαριλένα Κατσίμη, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Γιώργος Κουβαράς, η Λίνα Κλείτου, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, η Κατερίνα Καραβάτου, ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Κώστας Αρβανίτης, η Χαρά Κεφαλά, ο Κώστας Φραγκολιάς, η Δώρα Αναγνωστοπούλου, ο Μιχάλης Μαρίνος και η Λιλιάνα Αβρούσιν. Η σκηνοθεσία είναι του Χρήστου Φασόη, η αρχισυνταξία της Δέσποινας Μακρινού και η διεύθυνση παραγωγής της Μαριάννας Ροζάκη και της Αθηνάς Νίνου.

Κατά τη διάρκειά του θα πραγματοποιηθούν απευθείας συνδέσεις με όλα τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας - σε δελτία ειδήσεων και σε ζωντανές εκπομπές – με τους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΑ, καθώς και με ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας και μεγάλων επαρχιακών πόλεων.

Ακόμα, θα γίνει απευθείας σύνδεση με τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, όπου θα πραγματοποιείται εμβολιασμός παιδιών και με γνωστό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, στο οποίο γνωστοί καλλιτέχνες από το χώρο της μουσικής θα πωλούν για τον κουμπαρά της UNICEF αυτόγραφα έναντι ενός ευρώ.

Στο μουσικό μέρος του Τηλεμαραθωνίου θα συμπράξουν o Nίκος Τουλιάτος με τα κρουστά, η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Δέσποινα Ολυμπίου, ο Γιάννης Μηλιώκας, η Μαριέττα Φαφούτη, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Μάνος Πυροβολάκης, ο Δημήτρης Κότσικας, η Ζωή Τηγανούρια, οι ONIRAMA, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Μιχάλης Μαρίνος, η Χαρά Κεφαλά, ο Γιώργος Μεράντζας , ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Σοφία Παπάζογλου.

Aπό τα στούντιο θα περάσουν πολλές προσωπικότητες από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής, της δημοσιογραφίας και της τέχνης, ενώ θα είναι παρόντες και οι Ολυμπιονίκες της Παραολυμπιάδας 2012. Τον Τηλεμαραθώνιο θα στηρίξουν με την παρουσία τους, αλλά και με τους κουμπαράδες που έχουν στήσει, 21 σχολεία από την Αθήνα και την επαρχία.

Κατά τη διάρκεια του τηλεμαραθωνίου θα γίνει και δημοπρασία, για μία μεταξοτυπία του Δημήτρη Μυταρά και μία μπλούζα της Barcelona με τις υπογραφές των παικτών της. Τα έσοδα της δημοπρασίας θα διατεθούν για τις ανάγκες του Τηλεμαραθωνίου.

Ο Τηλεμαραθώνιος θα αναμεταδοθεί για τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο δορυφορικά από την ERTworld και μέσω διαδικτύου από την υπηρεσία WebTV στο www.ert.gr, ενώ μέρος του θα μεταδώσει και η ΕΤ3.


Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικα μπαζάρ για τα παιδιά


Διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του Make A Wish.

Σε χριστουγεννιάτικα μπαζάρ προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα ώστε να πραγματοποιούνται ευχές παιδιών που δοκιμάζονται με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την πραγματοποίηση περισσότερων ευχών δοκιμαζόμενων παιδιών, συμμετέχει το «Make-A-Wish».

Μπορείτε λοιπόν να προμηθευτείτε τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας και να ενισχύσετε την προσπάθειά τους.

Το πρώτο μπαζάρ γίνεται το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου στην Καλαμαριά, ακολουθεί την επόμενη ημέρα ένα ακόμη στο 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος, στις 11 του μήνα στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια. Διοργανώνεται επίσης από τις 14 μέχρι τις 16 Δεκέμβρη, στις 17 μέχρι και τις 23 στην πλατεία Δικαστηρίων. Γίνεται ένα ολοήμερο στις 18 Δεκέμβρη κ.λπ.

Το «Κάνε μια Ευχή» πραγματοποιεί τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών με σοβαρές και απειλητικές ασθένειες, ενισχύοντας τον αγώνα τους για ζωή, με χαρά, ελπίδα και δύναμη. Ο οργανισμός ασχολείται αποκλειστικά με το ψυχικό κόσμο του άρρωστου παιδιού και όχι με την ασθένειά του.

Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1996 και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει ευχές σε 1.000 σοβαρά άρρωστα παιδιά, χαρίζοντας τους και πάλι πίστη πως τα όνειρα μπορούν να συμβούν, ακόμα και να γίνουν καλά.



Διαβάστε περισσότερα...

«Απαιτούνται πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία»


Ομιλία της Μ. Γιαννάκου σε συνέδριο της Κομισιόν.

«Απαιτούνται πολιτικές για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία», δήλωσε η Μαριέττα Γιαννάκου, για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία.

Στο διήμερο συνέδριο που συνδιοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα άτομα με Αναπηρία, συμμετείχε ως ομιλήτρια η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου.

Η κα Γιαννάκου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, τόνισε ότι κάθε Ευρωπαίος πολίτης έχει ίσο δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή και ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να έχουν ως γνώμονα την εξασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών και τη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής τους.

Σύμφωνα με την κα Γιαννάκου, τα άτομα με αναπηρία αποτελούν μια από τις κατηγορίες που έρχονται αντιμέτωπες με τον κοινωνικό αποκλεισμό. Υπολογίζεται ότι περίπου 10% των μαθητών είναι άτομα με ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Επίσης, 18.2% του πληθυσμού αντιμετωπίζει είτε προβλήματα υγείας, είτε προβλήματα αναπηρίας με τους μισούς εξ αυτών να είναι άνω της ηλικίας των 65 ετών.

Η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ τόνισε ότι: «Οι πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή ¨Ένωση, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδικότερα, πρέπει να προσανατολίζονται στην όσον το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία. Οι δυσκολίες της μετακίνησης, δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για έναν ενεργό κοινωνικά πολίτη, ο οποίος επιθυμεί να εργάζεται και να προσφέρει. Ο όποιος αποκλεισμός που παρατηρείται σήμερα, έχει τις ρίζες του στην αδυναμία της ίδιας της κοινωνίας να προσαρμοστεί στις ειδικότερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Για την επίλυση των προβλημάτων αυτών και τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία, επιβάλλεται η λήψη μέτρων, αφενός, στα ίδια τα κράτη μέλη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά, αφετέρου, και σε επίπεδο στόχων και πολιτικών της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης».

Η κα. Γιαννάκου ολοκλήρωσε την ομιλία της τονίζοντας ότι κανείς δεν περισσεύει σε μια κοινωνία και ότι ο καθένας χωριστά μπορεί να βρει διόδους προσφοράς, αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες ενώ, σημείωσε, προς την κατεύθυνση αυτή, πρέπει να εξασφαλίζονται αρκετοί οικονομικοί πόροι.

Εν κατακλείδι, η κα Γιαννάκου υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για τα άτομα με Αναπηρία με ταυτόχρονες δράσεις στην εκπαίδευση, τις υποδομές και την εξασφάλιση οικονομικών πόρων. Το σχέδιο δράσης της Ένωσης, είναι βασισμένο στην ιδέα ότι τα άτομα με αναπηρία είναι κοινωνικά και οικονομικά ενεργά και για το λόγο αυτό αξίζουν ίσης μεταχείρισης και ευκαιριών.

Στο πανηγυρικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετείχε πλήθος αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής ¨Επιτροπής από τη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης, επιστημόνων, στελεχών της πολιτικής ηγεσίας της Γαλλίας και του Βελγίου, εκπροσώπων των special Olympics, καθώς και εκπροσώπων διαφορετικών ευρωπαϊκών σωματείων για τα άτομα με αναπηρία.



Διαβάστε περισσότερα...

Δίπλα στα άτομα με ειδικές ανάγκες ο Λεβαδειακός


Επίσκεψη στο ειδικό σχολείο της Λιβαδειάς.

Το κοινωνικό του πρόσωπο έδειξε για άλλη μία φορά ο Λεβαδειακός. Το πρωί της Τρίτης (4/12) μία αντιπροσωπεία παικτών των Βοιωτών που αποτελούταν από τους Μουλόπουλο, Ζησόπουλο, Λισγάρα έδωσαν το «παρών» στο ειδικό σχολείο Λιβαδειάς με αφορμή τη παγκόσμια μέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Μάλιστα, ο αρχηγός της ομάδας Θανάσης Μουλόπουλος χάρισε στα παιδιά μία μπάλα και μία φανέλα με τις υπογραφές όλων των ποδοσφαιριστών της, ενώ δήλωσε:

«Είναι μια μέρα γιορτής για τα παιδιά, είναι δύσκολες οι στιγμές που ζούμε γενικά. Αυτά τα παιδιά θεωρώ ότι έχουν πολύ ψυχική δύναμη. Εμείς μακάρι να μπορέσουμε να στηρίξουμε και παραπάνω την προσπάθεια που κάνουν εδώ οι άνθρωποι για αυτά τα παιδιά. Ευχόμαστε δύναμη, κουράγιο σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται εδώ και σε αυτά τα παιδιά ό,τι καλύτερο, παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν».

Στο ειδικό σχολείο Λιβαδειάς εκτός από τους πέραν των ποδοσφαιριστών του Λεβαδειακού το «παρών» έδωσαν επίσης, οι Γκουτσίδης (βοηθός προπονητή), Φαράντος (τεχνικός διευθυντής) και Κλειδαράς (υπεύθυνος επικοινωνίας). Με τον τεχνικό διευθυντή των Βοιωτών, Δημήτρη Φαράντο, να δηλώνει:

«Ο Λεβαδειακός δείχνοντας για άλλη μία φορά το κοινωνικό του πρόσωπο παρευρέθηκε εδώ στην εκδήλωση του ειδικού σχολείου, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα με διαφορετικότητα. Θα έπρεπε να τονίσω ότι τα παιδιά αυτά είναι πιο δυνατά από τα άλλα παιδιά και το δείχνουν κάθε μέρα με την προσπάθεια που καταβάλλουν. Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τους εκπαιδευτικούς για την τεράστια προσπάθεια που κάνουν, που δουλεύουν εδώ κάθε μέρα με πάρα πολλές δυσκολίες».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα μητρότητας και στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες


Δεν προσδιορίστηκε ακόμη το ύψος του.

Επίδομα μητρότητας θα παίρνουν οι αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες σύμφωνα με τον Ν. 4097/2012 (ΦΕΚ Α' 235/03-12-2012) για την «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά την άσκηση αυτοτελούς επαγγελματικής δραστηριότητας».

Ειδικότερα, ο νομός προβλέπει πως στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες μπορεί να χορηγείται επίδομα μητρότητας, το οποίο επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματος τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία χορηγήσεώς του..

Όπως αναφέρει ο Ν. 4097/2012 ο φορέας, το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θα καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη χώρα μας οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες παλεύουν μόνες χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια από τη πολιτεία, καθώς η μόνη ευνοϊκή ρύθμιση που προβλέπεται για αυτές σχετίζεται με τη μείωση των εισφορών του ΟΑΕΕ κατά 50% για διάστημα ενός χρόνου μετά τον τοκετό.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα δέκα εισιτήρια το ένα δώρο


Οι αλλαγές που ετοιμάζει ο ΟΑΣΑ.

Προσφορές ετοιμάζει ο ΟΑΣΑ, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει το επιβατικό κοινό.

Ο Οργανισμός θα προσφέρει στους επιβάτες του, αν αγοράσουν 10 εισιτήρια, το ένα δώρο, ενώ αναμένεται να φέρει στα ταμεία του τουριστικό εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών, ισχύος τριών και επτά ημερών.

Όσο για τους... παραβάτες; Αν συλληφθούν χωρίς εισιτήριο, μπορούν να καταβάλουν το 50% του προστίμου, αν πληρώσουν μέσα σε 10 μέρες. Όπως δηλαδή γίνεται με τις κλήσεις της Τροχαίας.

Οι αλλαγές:

• Τριήμερο τουριστικό εισιτήριο για όλες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας για απεριόριστες μετακινήσεις μέσα στην πόλη, το οποίο θα ισχύει για τρία 24ωρα από την επικύρωσή του.
• Εβδομαδιαίο εισιτήριο για το Αεροδρόμιο θα ισχύει σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες για επτά ημέρες, θα επιτρέπει απεριόριστο αριθμό μετακινήσεων και θα κοστίζει 50 ευρώ.
• Δωρεάν παροχή ενός εισιτηρίου με την αγορά δεσμίδας 10 εισιτηρίων.
• Τα πρόστιμα θα καταβάλλονται μειωμένα κατά 50% εφόσον εξοφλούνται εντός δέκα ημερολογιακών ημερών.
• Νέο εισιτήριο του Μετρό (ΣΤΑΣΥ), αξίας 6 ευρώ, από τους σταθμούς Παλλήνη − Κάντζα − Κορωπί από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ)
• Μειωμένη μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για το αεροδρόμιο, με ισχύ για όλα τα μέσα μεταφοράς, η οποία θα κοστίζει 70 ευρώ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο Bazaar για τον Σύλλογο «Φλόγα» και τον «Άγιο Πολύκαρπο»


Διοργανώνεται από τους μαθητές της Ελληνοελβετικής Σχολής.

Το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» και την Οικογενειακή Μονάδα Προστασίας Παιδιού του Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Άγιος Πολύκαρπος» θα ενισχύσουν φέτος, με τα έσοδα του 11ου Φιλανθρωπικού Bazaar που οργανώνουν, τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού της Ελληνοελβετικής Σχολής.

Το 11ο Φιλανθρωπικό Bazaar της Ελληνοελβετικής Σχολής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012 από τις 10:30 έως τις 17:30 στις εγκαταστάσεις του σχολείου, στο Χαλάνδρι, οδός Μακεδονίας 33.

Φιλοδοξία των οργανωτών είναι οι επισκέπτες του Bazaar, μεγάλοι και μικροί, να περάσουν μια ευχάριστη μέρα και να κάνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους σε πάρα πολύ καλές τιμές με την ικανοποίηση ότι το ποσό που θα ξοδέψουν θα διατεθεί αποκλειστικά σε δύο ιδιαίτερα πολύτιμους φορείς.

Στο Bazaar της Ελληνοελβετικής Σχολής θα διατίθενται, μεταξύ άλλων, πρωτότυπες κατασκευές από τους μαθητές, σπιτικά γλυκά, χριστουγεννιάτικες κατασκευές, χειροποίητα γούρια και κοσμήματα από μαμάδες, χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά και γλυκά, πλήθος από αντικείμενα, ρούχα, παιχνίδια βιβλία, από 2ο χέρι σε εξαιρετική κατάσταση και σε τιμές που σπάνια θα ξεπερνούν το ένα ευρώ, άφθονο σπιτικό φαγητό, πλούσια λαχειοφόρος αγορά και πολλά άλλα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα εξελίσσονται ενδιαφέρουσες και δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά, ενώ η μουσική από D.J. θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους. Μεταξύ άλλων οι μικροί μας φίλοι θα διασκεδάσουν με Καραόκε, χορεύοντας Zumba και Hip-Hop με τη δασκάλα του σχολείου, θα συναντήσουν τον Άγιο Βασίλη, θα ετοιμάσουν γλυκάκια με την Εβίτα Παπαχαραλάμπους, θα κάνουν face painting και θα παίξουν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού κλειστού χώρου – Σίντο, Περιπέτεια στη Μουσικοχώρα – με τη δημιουργό του Ειρήνη Τζούμα.

Το Bazaar της Ελληνοελβετικής Σχολής οργανώνεται φέτος για 11η συνεχή χρονιά, σε μια περίοδο που είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι μαθητές της ευαίσθητης αυτής ηλικίας, τη σπουδαιότητα της εθελοντικής συνεισφοράς, της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα συγκλονιστικό βίντεο που πρέπει να δείτε

Ένα συγκλονιστικό βίντεο που πρέπει να δείτε

Η δύναμη της θέλησης βρίσκει συμπαίκτη την ανθρωπιά και ο αγώνας ξενικά...
Το συγκλονιστικό βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να δακρύσουν. Το βαθύτερο μήνυμα που κρύβει είναι ότι η θέληση έχει μία δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει όλες τις αδυναμίες του σώματος.

Ο 13χρονος Τζάρετ, που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, εξέφρασε στον πατέρα του την επιθυμία να λάβει μέρος σε αγώνα πάλης. Εκείνος πήρε τηλέφωνο ένα προπονητή σε αντίπαλο σχολείο και του μίλησε για την επιθυμία του παιδιού του. Ο προπονητής καθησύχασε τον πατέρα.

Ο αντίπαλός του ήταν τελικά ο Τζάστιν Κίβιτ που, που αφού πρώτα έσφιξε το χέρι του Τζάρεντ, φρόντισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον πατέρα του Τζάρεντ, μπορεί ο γιος του σωματικά να έχει τις δεξιότητες ενός μωρού 6 μηνών, αλλά εγκεφαλικά είναι πολύ κοντά στην ηλικία του.

Είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ένα όριο στο τι μπορεί να κάνει, αλλά θέλει να δοκιμάσει τα πάντα. Του αρέσει απλά να είναι εκεί έξω και να συμμετέχει».

Η ημέρα των αγώνων έφτασε στο κατάμεστο από γονείς και μαθητές, στάδιο. Ο πατέρας του 13χρονου τον μετέφερε στο παρκέ. Οι δύο αντίπαλοι παρατάχθηκαν απέναντι ο ένας από τον άλλον, έδωσαν τα χέρια.

Ο αγώνας ξεκίνησε...




Διαβάστε περισσότερα...

Τεράστιες οι ελλείψεις σε σχολεία του εξωτερικού

Τεράστιες οι ελλείψεις σε σχολεία του εξωτερικού

Συγκεντρώνονται τη Δευτέρα στο υπουργείο Παιδείας.
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν τη Δευτέρα το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ και η ΟΓΕ προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις επιπτώσεις που έχει η πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Όπως λένε, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και να υποχρηματοδοτούνται τα σχολεία.

«Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους μαθητές του Ελληνικού Λυκείου στο Μόναχο που βρίσκεται υπό κατάληψη και που διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση».



Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο παζάρι για τους άπορους

Χριστουγεννιάτικο παζάρι για τους άπορους

Τα έσοδα θα διατεθούν στους δημότες Παύλου Μελά με τη μορφή τροφίμων.
Χειροποίητα ρούχα και παπούτσια, χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, στολίδια, γούρια, ζωγραφισμένα μπουκάλια και κεραμικά είδη, όλα φτιαγμένα από νεαρούς δημιουργούς, θα στηθούν στους εκθεσιακούς χώρους της Μονής Λαζαριστών και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν, μέσω τροφίμων, σε άπορες οικογένειες του δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Το bazaar θα πραγματοποιηθεί σήμερα, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, με θέμα «Εθελοντισμός και Νέοι Δημιουργοί 2012» και πρόκειται για μία συνεργασία δέκα νέων δημιουργών του δήμου Παύλου Μελά με το δίκτυο εθελοντών της περιοχής.

Νέοι γεμάτοι όνειρα και φιλοδοξίες, ξόδεψαν ώρες εργαζόμενοι στα σπίτια τους για να ετοιμάσουν τα χειροποίητα είδη τα οποία θα διατεθούν σήμερα στην εκδήλωση.

«Ο δήμος συμπορεύεται με τις "ανήσυχες" δυνάμεις, των νέων καλλιτεχνών και εθελοντών, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ευελπιστούμε στην ανταλλαγή ιδεών και απόψεων αλλά και στην ενίσχυση του Κέντρου Διάθεσης ειδών και τροφίμων», δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.

Mέσα στο 2012 μοιράστηκαν περισσότερα από 1.200 δέματα με τρόφιμα σε οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα του δήμου Παύλου Μελά, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν βοήθειας ολοένα και αυξάνεται.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Πέθανε η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Ξεπερνούσε σε ύψος τα 2,3 μέτρα εξαιτίας όγκου στην υπόφυση.

Ένας ανθρώπινος «γίγαντας» έχασε τη μάχη με τη ζωή. Η Yao Defen ήταν η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο, έχοντας κερδίσει μάλιστα ρεκόρ Γκίνες.

Η άτυχη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στις 13 Νοεμβρίου στην πόλη καταγωγής της, Zhucheng, στην ανατολική Κίνα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Xin'an Wanbao. Μετρούσε μόλις 40 χρόνια ζωής.

Η Yao Defen γεννήθηκε το 1972 και κατά την παιδική της ηλικία εμφάνιση έναν όγκο στην υπόφυση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φτάνει σε ηλικία 15 ετών, τα 2 μέτρα σε ύψος.

Ενώ έπαιζε στην ομάδα μπάσκετ του σχολείου, λιποθύμησε και μεταφέρθηκε για ιατρικές εξετάσεις. Οι γιατροί ανακάλυψαν τον όγκο, ο οποίος απελευθέρωνε μεγάλες ποσότητες αυξητικής ορμόνης. Το 2006 ο όγκος αφαιρέθηκε και σταμάτησε να ψηλώνει.

Δυστυχώς όμως, αναπτύχθηκε ξανά, αλλά η οικογένειά της δεν είχε τα χρήματα για μια ακόμη επέμβαση. Δημοσιεύματα αναφέρουν, μάλιστα, ότι υποχρεώνονταν από την οικογένειά της να εργάζεται στο τσίρκο για να συμπληρώνει το χαμηλό της εισόδημα.

Σύμφωνα με τα κινέζικα ΜΜΕ, η Yao Defen έφτανε σε ύψος τα 2,36 μ., ενώ στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες έχει καταγραφεί ότι ήταν 2,33 μέτρα.





Διαβάστε περισσότερα...

Πετάει με τη "δύναμη της ψυχής"


Όταν θέλεις κάτι πολύ, τίποτα δεν σε σταματά! Αυτό το αποδεικνύει περίτρανα ο Απόστολος Μαυροθαλασσίτης. Ένα ατύχημα, πριν από τρία χρόνια, τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Σήμερα, όμως σκίζει τους αιθέρες και γίνεται ο πρώτος Έλληνας που πιλοτάρει ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο.

Δείτε το βίντεο όπως προβλήθηκε στην εκπομπή FTHIS TV






Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσβαση στα νοσοκομεία άστεγοι-ανασφάλιστοι


Ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία για εξετάσεις, φαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, θα μπορούν να έχουν 300.000 άνεργοι και ανασφάλιστοι πολίτες, για τα επόμενα τρία χρόνια, με αξιοποίηση ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ, «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης».

Το πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει το 2013, θα ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Θα καλύψει, δηλαδή, συνολικά 300.000 άνεργους και ανασφάλιστους πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος και οι γενικοί γραμματείς Υγείας, Πελοπίδας Καλλίρης και Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.

Ωστόσο, δεν έχουν διευκρινιστεί, ακόμη, τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν όσοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αλλά οι αρμόδιοι θεωρούν δίκαιο να ενταχθούν πρώτοι όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Αποδεκτή η πληρωμή λογαριασμών χωρίς το χαράτσι


Τα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΔΕΗ, ενημέρωσε η διοίκηση της επιχείρησης, ότι μπορούν να δέχονται την πληρωμή λογαριασμών χωρίς την επιβάρυνση από το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), για όσους καταναλωτές το επιθυμούν.

Αυτό ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αρμόδια στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, με αφορμή την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε παράνομη την είσπραξη του τέλους μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Πρόσθεταν ότι γίνονται συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα καθώς (όπως υποστήριζαν) ο διαχωρισμός του τέλους από τους λογαριασμούς ρεύματος δεν σημαίνει και την κατάργησή του.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές...


Η έλλειψη ανταγωνισμού σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων αλλά και τα αδήλωτα εισοδήματα, που παρά την ύφεση υπάρχουν ακόμη στην ελληνική οικονομία, αποτελούν σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τις βασικές αιτίες για την ακαμψία των τιμών.

Ετσι, αν και οι αποδοχές μειώνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό κατά 7% και οι πραγματικές κατά 8,1%, ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να κλείσει το 2012 με αύξηση 1,2%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα εγκύκλιος για συνταξιούχους


Οδηγίες για την απασχόληση των συνταξιούχων δίνει εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας. Ειδικότερα παρέχεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους να αναγνωρίσουν το χρόνο της απασχόλησης τους για την προσαύξηση της σύνταξης τους.

Όπως σημειώνεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ δεν υπάγονται πρόσωπα που μετά τη συνταξιοδότησή τους από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. ή οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης εξακολουθούν να απασχολούνται και ασφαλίζονται υποχρεωτικά για τον κλάδο συντάξεων στο ΙΚΑ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης μισθωτών, συνταξιούχοι ταμείων ή κλάδων επικουρικής ασφάλισης, καθώς και πρόσωπα που λόγω παράλληλης κύριας ασφάλισής τους ή πολλαπλής απασχόλησής τους υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση και άλλου κλαδικού επικουρικού ταμείου. Τυχόν καταβληθείσες εισφορές στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ για την ασφάλιση των ως άνω προσώπων επιστρέφονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 27 του α.ν. 1846/1951”.

«Σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου λόγω γήρατος ή θανάτου, χωρίς αναστολή της σύνταξης, ο αντίστοιχος χρόνος ασφάλισης δεν λαμβάνεται υπόψη για την προσαύξηση της σύνταξης ή για τη θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος από άλλο φορέα».

Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου αυτού αρχίζει από 5/1/2001 και αφορά όσους συντ/χους λόγω γήρατος ή θανάτου φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας αναλαμβάνουν εργασία από την ημερομηνία αυτή και εφεξής (σύμφωνα με τις παρ. 1 και 10 του άρθρου 63 του ίδιου νόμου).

Οι ανωτέρω διατάξεις αντικαταστάθηκαν από το αρ. 16 Ν.3863/2010. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του νόμου αυτού, «ο συνταξιούχος που αναλαμβάνει εργασία ή αυτοαπασχολείται μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο ασφάλισης κατά το διάστημα της αναστολής, ή περικοπής της σύνταξης, ή της καταβολής προσαυξημένων ή μη ασφαλιστικών εισφορών, για την προσαύξηση της σύνταξης από τον φορέα που συνταξιοδοτείται, ή για τη θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος από άλλο φορέα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων».

Οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται σε συνταξιούχους λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία ( παρ. 1 αρ. 16) ή αυτοαπασχολούνται (παρ. 2 αρ. 16) από 15/7/2010, ήτοι από τη δημοσίευση του Ν.3863/2010. Όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχολούνται και έως την ισχύ του παρόντος νόμου δεν καταλαμβάνονταν από τις διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 2676/1999, όπως ίσχυαν έως την αντικατάστασή του με το παρόν άρθρο, οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται από 1.1.2013. Οι διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/1999, όπως αυτό ίσχυε έως την αντικατάστασή του με το παρόν, εξακολουθούν να ισχύουν έως 31.12.2012 για όσους συνταξιούχους είχαν ήδη υπαχθεί σε αυτές έως την έναρξη ισχύος του παρόντος. Από 1.1.2013 εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, καταργούμενης κάθε αντίθετης διάταξης.

Συμπερασματικά:

1) Όσοι συντ/χοι λόγω γήρατος ή θανάτου φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας αναλαμβάνουν εργασία από 5/1/2001 και καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/1999, θα πρέπει να αναστείλουν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, την καταβολή των συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο της απασχόλησής τους για την προσαύξηση της σύνταξής τους ή για θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Και όσοι συντ/χοι καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του άρθρου 63 Ν.2676/1999 και έχουν ήδη υπαχθεί σε αυτές έως 15/7/2010, οι διατάξεις αυτές θα εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι 31/12/2012.

2) Όσοι συντ/χοι λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης αναλαμβάνουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται από 15/7/2010 και εφεξής, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο ασφάλισης κατά το διάστημα της αναστολής, ή περικοπής της σύνταξης, ή της καταβολής προσαυξημένων ή μη ασφαλιστικών εισφορών, (ανάλογα τι απαιτείται σε κάθε περίπτωση) για την προσαύξηση της σύνταξης από τον φορέα που συνταξιοδοτείται, ή για τη θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος από άλλο φορέα. Επίσης από 1/1/2013 και εφεξής εφαρμόζονται σε όλους τους απασχολούμενους συντ/χους (πλην των ρητά οριζομένων εξαιρέσεων) είτε αυτοί καταλαμβάνονταν έως 15/7/2010 από τις διατάξεις του αρ. 63 του Ν.2676/1999 είτε δεν είχαν υπαχθεί σε αυτές.

Παραδείγματα


α) Συνταξιούχος του ΝΑΤ, που λαμβάνει και επικουρική σύνταξη από το ΝΑΤ-ΚΕΑΝ από 1/1/2006 και αναλαμβάνει εργασία από 1/1/2007, ενώ δεν καταλαμβάνεται από τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/1999, καθώς το ΝΑΤ δεν ανήκει στους φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, και ο χρόνος απασχόλησής του είναι συντάξιμος χωρίς να απαιτείται αναστολή καταβολής της σύνταξής του, από 1/1/2013 θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις του αρ. 16 του Ν.3863/2010 και ο χρόνος απασχόλησής του από 1/1/2013 και εφεξής θα είναι συντάξιμος υπό προϋποθέσεις (ηλικία, είδος απασχόλησης κλπ. με βάση τα οποία απαιτείται ανάλογα αναστολή ή περικοπή της σύνταξης ή καταβολή προσαυξημένων εισφορών).

β) Συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 1/1/2011, που λάμβανε επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑΥΦΕ από 1/1/2002 χωρίς αναστολή σύνταξης και ζητά να της χορηγηθεί σύνταξη ΕΤΕΑΜ χρησιμοποιώντας το χρόνο της απασχόλησής της για το διάστημα από 1/1/2003 έως 31/12/2010, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο αυτό ως συντάξιμο, επειδή η συντ/χος καταλαμβάνεται από τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/1999 και έπρεπε να γίνει αναστολή καταβολής της επικουρικής της σύνταξης. Αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε το χρόνο απασχόλησης από 15/7/2010, αφού για όσους καταλαμβάνονταν από τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/1999, εξακολουθούν να ισχύουν αυτές μέχρι 31/12/2012.

γ) Συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 1/1/2010, χωρίς να έχει δικαιωθεί επικουρικής συντάξεως, η οποία αναλαμβάνει εργασία από 1/1/2011, μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο απασχόλησής της ως συντάξιμο για το ΕΤΕΑΜ, χωρίς να απαιτείται αναστολή, περικοπή κλπ. της κύριας σύνταξης, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του αρ. 16 του Ν.3863/2010, αφού δεν ελάμβανε επικουρική σύνταξη.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κι όμως, η Αθήνα γιορτάζει


Με τη φωταγώγηση της Αθήνας την ερχόμενη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου - από την πλατεία Συντάγματος- θα δοθεί το σύνθημα της έναρξης των φετινών εκδηλώσεων του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα.

Η υποδοχή του καινούργιου χρόνου, φέτος, δεν θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος, αλλά με φόντο την Ακρόπολη - στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου.

«Η Αθήνα γιορτάζει. Σε πείσμα των σκληρών και δυσκολότατων καιρών, παλεύει, μένει ζωντανή, και θα γίνει γιορτινή» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στην σημερινή παρουσίαση των εορταστικών εκδηλώσεων. «Μείναμε πιστοί, στο χαμηλότερο δυνατό οικονομικό κόστος, δαπανώντας, όπως και πέρσι, μόλις το 10% των χρημάτων που ξοδεύονταν τα προηγούμενα χρόνια. Οι φετινές εκδηλώσεις δεν στοχεύουν στον εύκολο και φανταχτερό εντυπωσιασμό, δεν βασίζονται στην αλόγιστη δαπάνη. Για τις εκδηλώσεις διαθέσαμε 200.000, ούτε ευρώ παραπάνω», τόνισε για το κόστος των εκδηλώσεων ο κ. Καμίνης.Ο παλμός των γιορτών δίνεται από τις πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος και Μοναστηρακίου, ενώ παράλληλα η γιορτή απλώνεται και σε 26 άλλες γειτονιές και 13 κέντρα πολιτισμού, με 550 καλλιτέχνες και 200 παιδαγωγούς.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας να δίνει το σύνθημα για τη φωταγώγηση της πόλης, από την πλατεία Συντάγματος.

Επελέγησαν 16 χριστουγεννιάτικα δέντρα που δημιούργησαν, με τη δική τους εικαστική προσέγγιση, οι σπουδαστές του τμήματος Interior Architecture του κολλεγίου ΑΚΤΟ, για να στολίσουν φέτος την πλατεία Συντάγματος. Τα δέντρα διακρίνονται για την έμπνευση και την πρωτοτυπία τους.

Η πλατεία Κλαυθμώνος θα αποτελεί το κέντρο της μουσικής, με 20 συγκροτήματα που υπόσχονται να μας αλλάξουν διάθεση από τις 21 έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Στο Μοναστηράκι, ομάδες δρόμου με χορό, μουσική και εκπλήξεις για τους περαστικούς θα δημιουργήσουν ατμόσφαιρα γιορτής από τις 22 έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα υποδεχτούμε το νέο χρόνο στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου με τα Μουσικά Σύνολα του δήμου Αθηναίων και τους ΜΠΛΕ σε μία μουσική παράσταση έκπληξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκτόνησε η γυναίκα με τους 50 οργασμούς την ημέρα


Νεκρή βρέθηκε μέσα στο σπίτι της στη Φλόριντα των ΗΠΑ η Γκρέτσεν Μόλανεν, η οποία έπασχε από μια σπάνια ψυχοσωματική πάθηση, που της προκαλούσε συνεχή, ανεξέλεγκτη σεξουαλική διέγερση.

Η Μόλανεν υπέφερε από τη διαταραχή του διαρκούς ερεθισμού των γεννητικών οργάνων (PGAD) για περισσότερο από μια δεκαετία. Μάλιστα, ορισμένες φορές οι οργασμοί έφταναν τους 50 την ημέρα.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο θάνατος της άτυχης 39χρονης οφείλεται σε αυτοκτονία.



Πηγή: http://www.enikos.gr

-------------

Αυτοκτόνησε η γυναίκα με τους 50 οργασμούς την ημέρα


Πριν λίγες ημέρες δήλωσε δυστυχισμένη…
Τέλος στη ζωή της αποφάσισε να βάλει η 39χρονη Γκρέτσεν Μολάνεν που είχε γίνει γνωστή για την ασθένειά της η οποία της προκαλούσε 50 οργασμούς την ημέρα.

Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή πριν λίγες μέρες στο διαμέρισμά της στο Σπρινγκ Χιλ της. Τα στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

H ασθένεια που είχε η 39χρονη προκαλούσε επίμονη διέγερση των γεννητικών οργάνων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δουλέψει, να μην μπορεί να χαρεί το σεξ, ενώ είχε αποκτήσει πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έλεγε ότι «πνίγεται» και ότι ζούσε μία κόλαση.

Προφητική ήταν και η φωτογραφία που έβαλε στο προφίλ της στο facebook, στις 21 Νοεμβρίου όπου είχε φορέσει μια αντιασφυξιογόνα μάσκα για να δείξει ακριβώς πόσο πνιγόταν.

Μάλιστα μια εβδομάδα πριν αυτοκτονήσει η Γκρέτσεν είχε δώσει μια συγκλονιστική συνέντευξη στην εφημερίδα Tampa Bay Times όπου περιέγραφε το πρόβλημά της προσθέτοντας πόσο δυστυχισμένη είναι και πως έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει.

Χθες ο φίλος της έστειλε mail στην εφημερίδα λέγοντάς τους ότι η 39χρονη δεν θα μπορούσε να δει το ρεπορτάζ αυτό γιατί είχε ήδη αυτοκτονήσει!





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύγχρονος Καιάδας για τους ψυχικά ασθενείς


Οι 1.600 ψυχικά ασθενείς οδεύουν προς το άγνωστο χωρίς ελπίδα εφόσον κλείσουν οι δομές που τους στηρίζουν και ιδίως όσοι δεν έχουν συγγενείς να τους φροντίσουν.

Ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευση βρίσκεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας. Η αδυναμία οικονομικής στήριξης του φιλόδοξου σχεδίου αποασυλοποίησης "Ψυχαργώς", που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90 και "'έτρεξε" με χρήματα της Ε.Ε. σχεδόν μέχρι σήμερα, οδηγεί-αργά και σταθερά-156 δομές σε υποχρεωτικό λουκέτο και 1.600 ψυχικά ασθενείς σε σύγχρονο Καιάδα. Σε μια εποχή που τα ψυχικά νοσήματα και οι αυτοκτονίες, αυξάνονται κατακόρυφα στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης.

Οι 1.600 ασθενείς, που πάσχουν από σοβαρά ψυχικά νοσήματα, όπως ψύχωση, σχιζοφρένεια, αυτισμό, βρίσκονται ένα βήμα πριν από το πεζοδρόμιο, αφού είναι αρκετοί αυτοί που δεν έχουν κανένα συγγενή να τους αναλάβει, ενώ πολλοί άλλοι που έχουν οικογένεια δεν μπορούν να επιβιώσουν σε περιβάλλον κανονικού σπιτιού, λόγω της φύσης της ασθένειάς τους. Την ίδια στιγμή, οι 2.600 εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να περάσουν το κατώφλι της ανεργίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι σημαίνει η δικαστική απόφαση για το χαράτσι;


Μια απόφαση με πολλές αναγνώσεις και σίγουρα με άμεσες συνέπειες για τη λειτουργία της ΔΕΗ αλλά και τα προϋπολογισθέντα έσοδα από το αποκαλούμενο χαράτσι επί των ακινήτων, είναι αυτή που δημοσιοποιήθηκε χθες από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Τι σημαίνει για τους πολίτες η υπ΄ αριθμόν 1101/12 απόφαση του δικαστηρίου (πρόεδρος Αικατερίνη Σπηλιωτοπούλου, Μαρία Βολίκα, εισηγήτρια και Κων/να Λουκαδάκου, δικαστική πάρεδρος); Σήμερα Τετάρτη, το μεσημέρι, αναμένεται ο συνήγορος των Ενώσεων Καταναλωτών που είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο, Γιάννης Μυταλούλης να κοινοποιήσει την απόφαση στη ΔΕΗ η οποία θα καλείται να την εφαρμόσει αφού είναι προσωρινά εκτελεστή.

Παράλληλα, επειδή ακολουθήθηκε η διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας η απόφαση αυτή αφορά το σύνολο των καταναλωτών της ΔΕΗ και όχι μόνο τους προσφεύγοντες. Το αναφέρει άλλωστε η ίδια η απόφαση: «Από την απόφαση δε που εκδίδεται σε μια τέτοια δίκη, που δέχεται τη συλλογική αγωγή, παράγεται μια ιδιότυπη δεσμευτικότητα που ισχύει έναντι πάντων».

Πρακτικά αυτό θα κριθεί όταν ο πρώτος πολίτης θα προσφύγει στα ταμεία της ΔΕΗ και θα ζητήσει να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος και όχι το χαράτσι. Σε περίπτωση άρνησης του υπαλλήλου, ο πολίτης δικαιούται να ενημερώσει το ΙΝΚΑ και από εκεί ξεκινά μια αυτόφωρη ποινική διαδικασία για τους αρμοδίους της ΔΕΗ.

Αναφέρει επί λέξει η απόφαση: «…να απειληθεί σε βάρος της εναγόμενης χρηματική ποινή 300 ευρώ για κάθε μέρα επιμέρους και ανά καταναλωτή αλλά και κατά ημέρα παραβίαση εκάστης των παραπάνω παραβιάσεων και να αναγνωριστεί το δικαίωμα των καταναλωτών να αξιώνουν αποζημίωση για κάθε μια ημέρα από τις παραπάνω βλαπτικές συμπεριφορές της εναγόμενης».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αφενός κινείται αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των υπευθύνων της ΔΕΗ για παραβίαση δικαστικής απόφασης και αφετέρου δικαίωμα αγωγής για αποζημίωση εκ μέρους των πολιτών.

Νομικές πηγές εξηγούν επίσης πως η απόφαση γεννά και δικαιώματα ομαδικών ή ατομικών αγωγών εκ μέρους των πολιτών κατά της ΔΕΗ για όσα έχουν ήδη πληρώσει, τα οποία μπορούν πλέον να διεκδικήσουν από το δικαστήριο. Επισημαίνουν δε πως η μη συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση και η υποχρέωση της ΔΕΗ να υποβάλλει αποζημιώσεις μπορεί να γεννήσει ακόμα και «απιστία στην υπηρεσία» αφού ζημιώνεται εξαιτίας τους η περιουσία της ΔΕΗ.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, ομαδικών αγωγών, κι αν δεν προβλεφθεί ρύθμιση εκ μέρους του κράτους ή δεν ανασταλεί από άλλο δικαστήριο η απόφαση έως το Εφετείο (κάτι που αναμένεται να ζητήσει η ΔΕΗ) είναι δεδομένο το πρόβλημα και για τα δημόσια ταμεία που έχουν προϋπολογίσει τα συγκεκριμένα χρήματα αλλά και για τη ΔΕΗ λόγω της νομικής συνευθύνης της. Άλλωστε και στη συγκεκριμένη δίκη η ΔΕΗ ζήτησε την παρέμβαση του Δημοσίου υπέρ της, όπως και τελικά έγινε.

Αντίθετες αποφάσεις

Η απόφαση αυτή πάντως είναι αντίθετη (στο θέμα της συνταγματικότητας συνολικά αλλά και της δυνατότητας είσπραξης από τη ΔΕΗ αφού το ΣτΕ δεν αναφέρθηκε στο θέμα) με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αποφάνθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του αποκαλούμενου χαρατσιού μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ επειδή πρόκειται για έκτακτο μέτρο. Στο σημείο που συμπίπτουν οι δυο αποφάσεις είναι η πλήρης αποσύνδεση της μη καταβολής του με την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι πρωτοδίκες σε αντίθεση με το ΣτΕ θεωρούν συνολικά αντισυνταγματικό το μέτρο γιατί δεν συνιστά ανταποδοτικό τέλος, αλλά φόρο. Κρίνουν επίσης πως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «έκτακτες» υπό την έννοια του φόρου που επιβάλλεται για την αντιμετώπιση εκτάκτων και απρόβλεπτων καταστάσεων, δεδομένου ότι η θέσπιση του στις 3 Οκτωβρίου 2011 με άμεση ισχύ από της ημερομηνίας αυτής, χωρίς σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του έτους 2011 (κατά παράβαση του Συντάγματος) αποσκοπεί στην πρόληψη δημοσιονομικών προβλημάτων.

Όσον αφορά τη διασάλευση της συνταγματικής αρχής της φοροδοτικής ικανότητας των ελλήνων, ξεκαθαρίζουν πώς δεν αποτελεί αντικειμενικό μέτρο το εμβαδόν του σπιτιού, η παλαιότητα και η τιμή ζώνης τα οποία είναι τα μόνα κριτήρια για την επιβολή του χαρατσιού.

Αν πάντως η συγκεκριμένη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου «σταθεί» και στο Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, τότε οριστικά θα αποφασίσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που θα κληθεί να αποφανθεί υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαγραφή χρέους κατά 99%


Διαγραφή του 99% του συνολικού χρέους μιας δανειολήπτριας προς τράπεζες αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Βόλου.

Το συνολικό ποσό της υπερχρεωμένης γυναίκας έφτανε τις 219.216,74 ευρώ και με την απόφαση του δικαστηρίου καλείται να πληρώσει μόνο το ποσό των 1.920 ευρώ.

Η δανειολήπτρια δεν έχει καμία ακίνητη και κινητή περιουσία στο όνομά της και το συνολικό μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα είναι μόλις 584 ευρώ, το οποίο προέρχεται μόνο από τη σύνταξή της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Δεν υποχρεώνουμε τους καταναλωτές να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων


«Δεν υποχρεώνουμε τους καταναλωτές να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων» απαντά η ΔΕΗ στη δικαστική απόφαση που "ακυρώνει" ουσιαστικά το χαράτσι.

Βέβαια, τονίζεται ότι την "ευθύνη" είσπραξης του ειδικού τέλους, αναλαμβάνει πλέον η εφορία.



Διαβάστε περισσότερα...

Τώρα κλέβουν και τα δωρεάν τρόφιμα


Έκλεψαν 80 κιλά τυρί από τα δωρεάν τρόφιμα που προορίζονταν για πολύτεκνες οικογένειες της Π.Ε. Ροδόπης και τα οποία προέρχονται από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δωρεάν διάθεση τροφίμων σε άπορους πολίτες.

Οι δράστες, όπως επισημαίνουν μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων Ροδόπης, εκμεταλλευόμενοι τον "πανικό" που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της διάθεσης των τροφίμων στους δικαιούχους έκλεψαν το τυρί.

Το περιστατικό έγινε άμεσα αντιληπτό από τους υπευθύνους οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία με τη σειρά της διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η κλοπή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μία σοκολάτα για… τις ζέστες


Τη νέα γενιά σοκολάτας που δεν λιώνει ούτε στους 40 βαθμούς Κελσίου δημιούργησαν επιστήμονες από το κέντρο έρευνας της σοκολατοβιομηχανίας Cadbury.

Σύμφωνα με τη μητρική εταιρεία, Kraft, η «άτρωτη» σοκολάτα προορίζεται για θερμές χώρες όπως π.χ. η Ινδία και η Βραζιλία, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες πολλές φορές αλλοιώνουν το προϊόν. Αρκετοί, παρά ταύτα, είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι το νέο προϊόν θα μπορούσε να διατίθεται ακόμη και στις ψυχρές χώρες, προς αποφυγή του γνωστού «πασαλείμματος» στο οποίο υποκύπτουν συνήθως οι μικροί λάτρεις του γλυκού πειρασμού.



Μια κοινή σοκολάτα λιώνει στους 34 βαθμούς Κελσίου. Η νέα πατέντα της Cadbury ωστόσο ενισχύει την αντίστασή της στη θερμότητα. Η καινοτομία εντοπίζεται στον τρόπο ανακατέματος του μείγματος της σοκολάτας – βούτυρο κακάο, φυτικά έλαια, γάλα και ζάχαρη – σε ένα μπολ γεμάτο μεταλλικές μπάλες. Μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής, οι ερευνητές κατάφεραν να συρρικνώσουν το μέγεθος των σωματιδίων της ζάχαρης με αποτέλεσμα να καλύπτονται από λιγότερα λιπαρά, κάνοντας έτσι το προϊόν λιγότερο «ευαίσθητο» στις υψηλές θερμοκρασίες.

Από την πλευρά του, ο Τόνι Μπιλσμπόροου από την Kraft Foods, υποστηρίζει ότι για την ώρα δεν υπάρχουν σχέδια για την πώληση του νέου προϊόντος σε ψυχρές χώρες όπως η Βρετανία, καθώς εκεί «απλώς δεν θα πουλήσει».

«Δεν πιστεύω ότι οι λάτρεις της σοκολάτας θα καλωσορίσουν τη συγκεκριμένη συνταγή καθώς η αλήθεια είναι ότι δεν θα έχει την ίδια γεύση με μια κλασική σοκολάτα γάλακτος της Cadbury» καταλήγει ο ίδιος.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η διαθεσιμότητα


Η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο ξεκινάει, αφού το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της απογραφής για να παρακάμψει το μπλόκο από τους εργαζόμενους στην αποστολή στοιχείων. Θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία έχει υπογραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, απ' όλα τα μέλη της κυβέρνησης, παρακάμπτοντας έτσι τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στους δήμους και την άρνηση ορισμένων δημάρχων να αποστείλουν στοιχεία υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχεια της προειδοποίησης που είχε απευθύνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εγκύκλιό του, στην οποία τόνιζε ότι θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της απογραφής, σε περίπτωση που δεν δοθούν τα στοιχεία από τους δήμους.

Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα βγει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων Διοικητικού, των φορέων που δεν έχουν δώσει λίστες. Ως εκ τούτου οι υπάλληλοι αυτοί θα βγουν σε πρώτη φάση στη διαθεσιμότητα και θα μειωθεί ο μισθός τους κατά 25 % και εν συνεχεία, όταν θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για όσους πράγματι εντάσσονται σε διαθεσιμότητα, θα λάβουν αναδρομικά το σύνολο των μισθών τους.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρινίζουν δε, ότι επειδή η απογραφή συνδέεται με την αρχή πληρωμής στο δημόσιο, η μη αποστολή των στοιχείων από τις διευθύνσεις προσωπικού μπορεί να στερήσει τη μισθοδοσία και όσων εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα. Σημειώνουν, επίσης, ότι η αρχή πληρωμών στο δημόσιο ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είναι γνωστό οι 2.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα (πάνω από 700 υπολογίζονται οι επίορκοι που αναμένεται να τεθούν άμεσα σε αυτοδίκαιη αργία) δεν θα απολυθούν αλλά θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες αιχμής, εκεί που υπάρχει άμεση και μεγάλη ανάγκη προσωπικού, όπως στα ασφαλιστικά ταμεία, την υγεία, την παιδεία και την αστυνομία.

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και δια στόματος του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, το θέμα της κινητικότητας στο δημόσιο δεν είναι απαίτηση της τρόικας, αλλά ανάγκη για να λειτουργήσει εύρυθμα το δημόσιο, μετά τον τεράστιο αριθμό συνταξιοδοτήσεων και την απαγόρευση προσλήψεων. Επιπροσθέτως, κατά τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης η διαδικασία αυτή πρέπει να καθιερωθεί στο δημόσιο και ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να εργάζεται εκεί που έχει ανάγκη το κράτος και όχι εκεί που αρχικά διορίστηκε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι παίρνουν το εφάπαξ


Με αυστηρή σειρά προτεραιότητας, θα καταβληθεί το εφάπαξ, αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης. Δικαιούχοι 70.000 υπάλληλοι από το δημόσιο, το ΙΚΑ και τη ΔΕΗ, με το συνολικό ποσό να φτάνει το 1,3 δισεκατ ευρώ. Παράλληλα, θα διατεθούν και 62 εκατομμύρια ευρώ στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων για τη χορήγηση μερισμάτων.

Για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, θα διατεθούν 1,13 δις ευρώ, με στόχο να εκδίδονται 3.500-4.000 εφάπαξ το μήνα. Προτεραιότητα θα δοθεί στην καταβολή του βοηθήματος σε 40.228 άτομα, που περιμένουν το εφάπαξ 24 μήνες. Επίσης θα ενισχυθεί το ταμείο με 25 επιπλέον υπαλλήλους για να καταβληθούν περισσότερα εφάπαξ.

Για τον Κλάδο Πρόνοιας Προσωπικού της ΔΕΗ, θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Στο συγκεκριμένο ταμείο, 3.400 άτομα είναι στην αναμονή για το βοήθημα και άλλα 600 έχουν πάρει προκαταβολή και περιμένουν την εξόφληση.

Για το ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού ΙΚΑ, θα διατεθούν 33 εκατομμύρια ευρώ. Εκκρεμούν 700 αιτήσεις για το βοήθημα.

Δείτε τα ποσά που θα καταβληθούν στον πίνακα:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως να προσαυξήσετε τη σύνταξη


Οδηγίες για την απασχόληση των συνταξιούχων δίνει εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας. Ειδικότερα παρέχεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους να αναγνωρίσουν το χρόνο της απασχόλησης τους για την προσαύξηση της σύνταξης τους.

Όπως σημειώνεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ δεν υπάγονται πρόσωπα που μετά τη συνταξιοδότησή τους από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. ή οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης εξακολουθούν να απασχολούνται και ασφαλίζονται υποχρεωτικά για τον κλάδο συντάξεων στο ΙΚΑ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης μισθωτών, συνταξιούχοι ταμείων ή κλάδων επικουρικής ασφάλισης, καθώς και πρόσωπα που λόγω παράλληλης κύριας ασφάλισής τους ή πολλαπλής απασχόλησής τους υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση και άλλου κλαδικού επικουρικού ταμείου.

Τυχόν καταβληθείσες εισφορές στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ για την ασφάλιση των ως άνω προσώπων επιστρέφονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 27 του α.ν. 1846/1951”.

«Σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου λόγω γήρατος ή θανάτου, χωρίς αναστολή της σύνταξης, ο αντίστοιχος χρόνος ασφάλισης δεν λαμβάνεται υπόψη για την προσαύξηση της σύνταξης ή για τη θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος από άλλο φορέα».

Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου αυτού αρχίζει από 5/1/2001 και αφορά όσους συντ/χους λόγω γήρατος ή θανάτου φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας αναλαμβάνουν εργασία από την ημερομηνία αυτή και εφεξής (σύμφωνα με τις παρ. 1 και 10 του άρθρου 63 του ίδιου νόμου).

Οι ανωτέρω διατάξεις αντικαταστάθηκαν από το αρ. 16 Ν.3863/2010. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του νόμου αυτού, «ο συνταξιούχος που αναλαμβάνει εργασία ή αυτοαπασχολείται μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο ασφάλισης κατά το διάστημα της αναστολής, ή περικοπής της σύνταξης, ή της καταβολής προσαυξημένων ή μη ασφαλιστικών εισφορών, για την προσαύξηση της σύνταξης από τον φορέα που συνταξιοδοτείται, ή για τη θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος από άλλο φορέα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων».

Οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται σε συνταξιούχους λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία ( παρ. 1 αρ. 16) ή αυτοαπασχολούνται (παρ. 2 αρ. 16) από 15/7/2010, ήτοι από τη δημοσίευση του Ν.3863/2010. Όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχολούνται και έως την ισχύ του παρόντος νόμου δεν καταλαμβάνονταν από τις διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 2676/1999, όπως ίσχυαν έως την αντικατάστασή του με το παρόν άρθρο, οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται από 1.1.2013.

Οι διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/1999, όπως αυτό ίσχυε έως την αντικατάστασή του με το παρόν, εξακολουθούν να ισχύουν έως 31.12.2012 για όσους συνταξιούχους είχαν ήδη υπαχθεί σε αυτές έως την έναρξη ισχύος του παρόντος. Από 1.1.2013 εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, καταργούμενης κάθε αντίθετης διάταξης.

Συμπερασματικά:

1) Όσοι συντ/χοι λόγω γήρατος ή θανάτου φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας αναλαμβάνουν εργασία από 5/1/2001 και καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/1999, θα πρέπει να αναστείλουν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, την καταβολή των συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο της απασχόλησής τους για την προσαύξηση της σύνταξής τους ή για θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Και όσοι συντ/χοι καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του άρθρου 63 Ν.2676/1999 και έχουν ήδη υπαχθεί σε αυτές έως 15/7/2010, οι διατάξεις αυτές θα εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι 31/12/2012.

2) Όσοι συντ/χοι λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης αναλαμβάνουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται από 15/7/2010 και εφεξής, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο ασφάλισης κατά το διάστημα της αναστολής, ή περικοπής της σύνταξης, ή της καταβολής προσαυξημένων ή μη ασφαλιστικών εισφορών, (ανάλογα τι απαιτείται σε κάθε περίπτωση) για την προσαύξηση της σύνταξης από τον φορέα που συνταξιοδοτείται, ή για τη θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος από άλλο φορέα. Επίσης από 1/1/2013 και εφεξής εφαρμόζονται σε όλους τους απασχολούμενους συντ/χους (πλην των ρητά οριζομένων εξαιρέσεων) είτε αυτοί καταλαμβάνονταν έως 15/7/2010 από τις διατάξεις του αρ. 63 του Ν.2676/1999 είτε δεν είχαν υπαχθεί σε αυτές.

Παραδείγματα

α) Συνταξιούχος του ΝΑΤ, που λαμβάνει και επικουρική σύνταξη από το ΝΑΤ-ΚΕΑΝ από 1/1/2006 και αναλαμβάνει εργασία από 1/1/2007, ενώ δεν καταλαμβάνεται από τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/1999, καθώς το ΝΑΤ δεν ανήκει στους φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, και ο χρόνος απασχόλησής του είναι συντάξιμος χωρίς να απαιτείται αναστολή καταβολής της σύνταξής του, από 1/1/2013 θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις του αρ. 16 του Ν.3863/2010 και ο χρόνος απασχόλησής του από 1/1/2013 και εφεξής θα είναι συντάξιμος υπό προϋποθέσεις (ηλικία, είδος απασχόλησης κλπ. με βάση τα οποία απαιτείται ανάλογα αναστολή ή περικοπή της σύνταξης ή καταβολή προσαυξημένων εισφορών).

β) Συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 1/1/2011, που λάμβανε επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑΥΦΕ από 1/1/2002 χωρίς αναστολή σύνταξης και ζητά να της χορηγηθεί σύνταξη ΕΤΕΑΜ χρησιμοποιώντας το χρόνο της απασχόλησής της για το διάστημα από 1/1/2003 έως 31/12/2010, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο αυτό ως συντάξιμο, επειδή η συντ/χος καταλαμβάνεται από τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/1999 και έπρεπε να γίνει αναστολή καταβολής της επικουρικής της σύνταξης. Αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε το χρόνο απασχόλησης από 15/7/2010, αφού για όσους καταλαμβάνονταν από τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/1999, εξακολουθούν να ισχύουν αυτές μέχρι 31/12/2012.

γ) Συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 1/1/2010, χωρίς να έχει δικαιωθεί επικουρικής συντάξεως, η οποία αναλαμβάνει εργασία από 1/1/2011, μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο απασχόλησής της ως συντάξιμο για το ΕΤΕΑΜ, χωρίς να απαιτείται αναστολή, περικοπή κλπ. της κύριας σύνταξης, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του αρ. 16 του Ν.3863/2010, αφού δεν ελάμβανε επικουρική σύνταξη.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γλιτώνουμε το "χαράτσι";


Μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος χωρίς το τέλος ακινήτων μπορούν να πληρώνουν πλέον οι καταναλωτές, καθώς το δικαστήριο έκρινε παράνομη την είσπραξη του λεγόμενου «χαρατσιού» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Βάσει της δικαστικής απόφασης, το τέλος ακινήτων πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, διαφορετικά οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα προσφυγής.

Όπως είπε στο πρωινό του Antenna ο πληρεξούσιος δικηγόρος Ενώσεων Καταναλωτών, Γιάννης Μυτατούλης, το δικαστήριο υποχρεώνει τη ΔΕΗ να μην κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι.

Αντίθετα, απειλεί τους νόμιμους εκπροσώπους της ΔΕΗ με χρηματική ποινή 300 ευρώ για κάθε παραβίαση της απόφασης ξεχωριστά ανά καταναλωτή.

Οι καταναλωτές, επίσης, θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν εκείνοι αποζημίωση από τη ΔΕΗ εάν εξακολουθήσει η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Εντός της ημέρας, άλλωστε αναμένεται να κοινοποιηθεί στη ΔΕΗ και ταυτόχρονα να αποκτήσει ισχύ η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, η οποία και μπλοκάρει την αποστολή νέων έντυπων λογαριασμών από τη ΔΕΗ που περιέχουν το τέλος ακινήτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Βοήθεια στα παιδιά από απλήρωτους


Απλήρωτοι εργαζόμενοι συγκέντρωσαν χρήματα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά που βιώνουν την απόλυτη φτώχεια στη χώρα μας.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη, παρά τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, φρόντισαν από το υστέρημα τους να συγκεντρώσουν χρηματικό ποσό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά του ΠΙΚΠΑ-ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου.

Δείτε το βίντεο:







Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν αλλάζουν οι πανελλαδικές


Η φετινή Α' γυμνασίου είναι η μοναδική τάξη από το σύνολο του σημερινού μαθητικού πληθυσμού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η οποία είναι πιθανό -αλλά όχι βέβαιο- να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο με διαφορετικό σύστημα.

Ολες οι άλλες τάξεις, από τη Γ' λυκείου που δίνει φέτος πανελλαδικές μέχρι και τη Β' γυμνασίου που παίρνει τη σκυτάλη το 2017, θα εισαχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση με το ισχύον σύστημα.

Τη διαβεβαίωση ότι το εξεταστικό σύστημα θα παραμείνει ίδιο τουλάχιστον μέχρι το 2017 έδωσε στη Βουλή ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με αφορμή σχετική επερώτηση 10 βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναγερμός για τη βία στα σχολεία


Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού που βιώνουν κυρίως τα πιο ευαίσθητα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να αμυνθούν.

Η χρήση κοροϊδευτικών ψευδωνύμων (60,6%), τα σπρωξίματα-χτυπήματα (45,39%) και τα πειράγματα για την εξωτερική τους εμφάνιση (36,30%) είναι οι κύριες μορφές ενδοσχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα.

«Η φτώχεια και η ανέχεια γεννούν τη βία, κάτι που το βιώνουν τα παιδιά όλης της χώρας και στο σπίτι τους και το μεταφέρουν στο σχολικό περιβάλλον» δήλωσε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος.

Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με άλλες πέντε χώρες (Ιταλία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Βουλγαρία), που έδειξαν ενδιαφέρον για το πρόβλημα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου «Ευρωπαϊκή Καμπάνια ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό».

Πρώτη είναι η Λιθουανία σε ποσοστό 51,65%, δεύτερη η Εσθονία με 50,20%, τρίτη η Βουλγαρία με 34,66%, τέταρτη η Ελλάδα με 31,98%, πέμπτη η Λετονία με 25,21% και έκτη η Ιταλία με 15,09%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιτροπή για τον υποσιτισμό


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε ομόφωνα να δημιουργήσει διαπαραταξιακή επιτροπή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υποσιτισμού μαθητών και έλλειψης θέρμανσης στα σχολεία της Αττικής «που τείνουν», όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, «να λάβουν δραματικές διαστάσεις».

Τη σχετική εισήγηση έκανε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η Επιτροπή, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, θα διερευνήσει όλες τις δυνατότητες και τους τρόπους παρέμβασης και στήριξης των μαθητών που έχουν ανάγκη.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προνοιακά επίδομα: Άμεση η καταβολή



Όπως γράψαμε κι εδώ χτες (στο ακόλουθος θέμα: Τι γίνεται με τα προνοιακά επιδόματα;ήδη είχαμε την πρώτη θετική κίνηση, για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων για το δίμηνο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου, με την εντολή κατάθεσης των χρημάτων από το αρμόδιο υπουργείο. Σήμερα δημόσια παρέμβαση από το υπουργείο σε πρωινή εκπομπή αναφέρει και το πότε. Ας δούμε όμως τι λέει και το άρθρο:

----------------


Έως τις 15/12 τα προνοιακά.

Το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα δοθούν τα προνοιακά επιδόματα μέσω των δήμων, όπως δήλωσε νωρίτερα στο πρωινό του Antenna ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψε χθες την απόφαση για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, συνολικού ποσού 110.406.620,26 ευρώ.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 183.270 και η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει άμεσα από τους δήμους της χώρας.



Πηγή: http://www.enikos.gr


----------------

Ας ελπίσουμε λοιπόν να κατατεθούν τα χρήματα άμεσα για να μπορέσουν όσοι έχουν ανάγκη, να περάσουν ήσυχοι και με λεφτά τις γιορτές που έρχονται.

Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Η υγεία της γυναικείας καρδιάς


Τα 12 βήματα για μείωση της πιθανότητας καρδιακού νοσήματος.

Τα καρδιακά νοσήματα είναι η νούμερο ένα απειλή για τη γυναικεία υγεία. Ακολουθεί ένας απλός οδηγός για μια υγιή καρδιά σε 12 βήματα.

Βήμα 1: Αντιμετωπίστε με ρεαλισμό τις πιθανότητες

Το πρώτο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι παρότι τα καρδιαγγειακά θεωρούνται ανδρική πάθηση, οι γυναίκες έχουν ανάλογες πιθανότητες, οπότε η επαγρύπνηση οδηγεί σε καλύτερη πρόληψη.

Βήμα 2: Μάθετε ποια είναι τα συμπτώματα του εμφράγματος

Αυτό που μπορεί να νιώθετε σαν κάψιμο ή ναυτία μπορεί να είναι σημάδια εμφράγματος. Τα πιο κοινά συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες είναι ο πόνος στο στήθος και η δυσφορία.

Επιπλέον, οι γυναίκες μπορεί να αισθανθούν δύσπνοια, ναυτία, τάση για εμετό, πόνο στην πλάτη και ανεξήγητη κόπωση.

Βήμα 3: Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για καρδιακές νόσους. Βρείτε τη μέθοδο που θα είναι πιο αποτελεσματική για σας και μην τα παρατήσετε μέχρι να τα καταφέρετε.

Βήμα 4: Βάλτε στο ετήσιο πρόγραμμα τον έλεγχο της καρδιάς σας

Οποιοσδήποτε μετά τα 40 θα πρέπει να κάνει τακτικούς ελέγχους και να παρακολουθεί την χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση και την ενδεχόμενη εμφάνιση σακχάρου.

Βήμα 5: Εξαφανίστε το πάχος γύρω από τη μέση

Τα σημεία που αποθηκεύουμε λίπος παίζουν ρόλο. Οι γυναίκες που έχουν επιπλέον λίπος στην κοιλιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακό νόσημα.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι το συγκεκριμένο πάχος μπορεί να «φύγει» πιο εύκολα από ό,τι από τα υπόλοιπα σημεία του σώματος.

Βήμα 6: Πείτε «όχι» στα τρανς λίπη

Τα τρανς λίπη είναι τεχνητά έλαια, δεν έχουν διατροφική αξία και επιβαρύνουν ολόκληρο τον οργανισμό και φυσικά την καρδιά και τις αρτηρίες.

Βήμα 7: Αθληθείτε…

Η υψηλή χοληστερίνη είναι επιβαρυντικός παράγοντας και για τα δύο φύλα αλλά οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες.

Η αεροβική άσκηση δίνει ώθηση στην καλή χοληστερόλη του οργανισμού, μειώνει τα γλυκερίδια, κρατά την αρτηριακή πίεση χαμηλά και σας βοηθά να διατηρείτε το βάρος σας.

Βήμα 8: Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας

Μετά την ηλικία των 55 ετών οι γυναίκες έχουν συνήθως υψηλότερη αρτηριακή πίεση απ’ ό,τι οι άνδρες. Τρώγοντας πολύ αλάτι αυξάνετε τον κίνδυνο για αυξημένα επίπεδα πίεσης.

Μειώστε το αλάτι όταν μαγειρεύετε και κάντε συνήθεια να διαβάζετε τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζετε για να εντοπίζετε το αλάτι που περιέχουν.

Βήμα 9: Φάτε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα

Τα ψάρια σας βοηθούν να ενισχύσετε τα επίπεδα καλής χοληστερόλης και να μειώσουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Προτιμήστε ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά για να θωρακίσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Βήμα 10: Περιορίστε το αλκοόλ

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να είναι ωφέλιμο, τα παραπάνω όμως όχι.

Βήμα 11: Ελέγξτε το άγχος σας

Οι γυναίκες έχουν την τάση να γίνονται «αιώνιοι προστάτες», να προσφέρουν δηλαδή την φροντίδα τους χωρίς όρια και έτσι συχνά βρίσκονται εγκλωβισμένες σε εξαντλητικούς καθημερινούς ρυθμούς που τις γεμίζουν άγχος.

Αν αυτό αποτελεί καθημερινότητα για μεγάλα διαστήματα ενοχοποιείται για καρδιακά προβλήματα, πίεση και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μάθετε να λέτε «όχι» που και που και όταν αισθάνεστε έντονα στρεσαρισμένη, πάρτε μια βαθιά ανάσα και εκπνεύστε αργά.

Βήμα 12: Μειώστε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Οι γυναίκες που υποφέρουν από διαβήτη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακό νόσημα και έμφραγμα.

Ο κίνδυνος αυξάνεται αν η γυναίκα έχει παραπάνω βάρος από το κανονικό. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο βοηθά καθοριστικά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και τη διατήρηση χαμηλού βάρους.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η φαγούρα είναι... κολλητική!


Μόνο το οπτικό ερέθισμα είναι αρκετό
.
Η εικόνα ενός ανθρώπου που ξύνεται είναι αρκετή για να αισθανθεί κάποιος φαγούρα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει ότι η φαγούρα είναι κολλητική, όπως το χασμουρητό.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ «Τζον Μουρς», με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Φράνσις ΜακΓκλόουν, έδωσαν σε 30 εθελοντές να κοιτάξουν εικόνες ανθρώπων που ξύνονταν ή που πάνω τους περπατούσαν μυρμήγκια, καθώς και άλλες ουδέτερες εικόνες.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι εικόνες της πρώτης κατηγορίας προκάλεσαν στους εθελοντές την ανάγκη να ξυστούν και οι ίδιοι, επειδή ένιωθαν πλέον φαγούρα. Από όλα τα οπτικά ερεθίσματα, φάνηκε ότι η θέα ενός άλλου ανθρώπου να ξύνεται, ανεξάρτητα από την αιτία, αποτελεί κατ’ εξοχήν αιτία φαγούρας για τον παρατηρητή.

Όπως είπαν οι ερευνητές, η χρόνια φαγούρα έχει σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες και η νέα μελέτη θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μια άλλη μελέτη, που είχε πρόσφατα δημοσιευτεί στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) και η οποία είχε μελετήσει τον εγκέφαλο όσων νιώθουν φαγούρα, είχε διαπιστώσει ότι ενεργοποιούνται οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές είτε κανείς ξύνεται ο ίδιος, είτε βλέπει κάποιον άλλο να ξύνεται. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετό να δει κανείς ένα δυνητικό ερέθισμα (π.χ. ένα μυρμήγκι να περπατά στο έδαφος) για να κολλήσει φαγούρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η εξασθένηση των νεφρών επηρεάζει τις πνευματικές ικανότητες


Ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις των αλλαγών στη νεφρική λειτουργία.

Η μειωμένη νεφρική λειτουργία οδηγεί σε εξασθένηση της μνήμης και της σκέψης, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν αλλαγές στη νεφρική λειτουργία και τις πνευματικές ικανότητες για πέντε χρόνια σε σχεδόν 600 ανθρώπους. Όσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση της νεφρικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της έρευνας τόσο μεγαλύτερη ήταν η πτώση στις νοητικές ικανότητες, ιδιαίτερα στις αφηρημένες σκέψεις και την προφορική μνήμη.

Ο ερευνητής Adam Davey, του Temple University's College of Health Professions and Social Work, δήλωσε ότι ο εγκέφαλος και τα νεφρά είναι όργανα που επηρεάζονται από το καρδιαγγειακό σύστημα. Και τα δυο επηρεάζονται από παράγοντες όπως η αρτηριακή πίεση και η υπέρταση, επομένως είναι φυσιολογικό να περιμένει κάποιος ότι αλλαγές σε ένα όργανο πρόκειται να συνδεθούν με αλλαγές σε άλλο. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διάγνωσης και του ελέγχου της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Ο Davey δήλωσε ότι καθώς μεγαλώνουμε η νεφρική λειτουργία τείνει να εξασθενεί φυσιολογικά, επομένως αν υπάρχει επιπλέον θέμα που να εμπλέκεται με τη νεφρική λειτουργία, όπως χρόνια νεφρική νόσος, χρειάζεται να το γνωρίζουμε όσο πιο σύντομα γίνεται και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να ρυθμιστεί όπως θα ρυθμιζόταν η υπέρταση.

Σημείωσε ότι η μείωση των πνευματικών ικανοτήτων λόγω της μειωμένης νεφρικής λειτουργίας δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να παρεμβληθεί με την ικανότητα των ασθενών να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση της νόσου. Ο Davey δήλωσε ότι παρόλα αυτά οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρα τη φαρμακευτική τους αγωγή και χωρίς βοήθεια, να καταλαβαίνουν τις πληροφορίες και αυτά που μοιράζεται μαζί τους ο γιατρός για τη νόσο.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της μειωμένης νεφρικής λειτουργίας και την πτώσης στις νοητικές ικανότητες δεν απέδειξε αιτιατή σχέση. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nephrology, Dialysis and Transplantation».


Πηγή:
http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η στοματική υγεία εξαρτάται από τη διατροφή μας


Οι τροφές που προστατεύουν το σμάλτο των δοντιών.

Η υγεία του στόματος και των δοντιών μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διατροφικές μας συνήθειες. Η σωστή διατροφή μπορεί να μας διαφυλάξει από πολλά οδοντικά προβλήματα και είναι σημαντικό να υιοθετούμε ένα υγιεινό διαιτολόγιο από την παιδική ηλικία, ώστε να έχουμε γερά δόντια σε όλη μας τη ζωή.

Από τη στιγμή που θα καταναλώσουμε κάποιο τρόφιμο, ξεκινούν οι αλλαγές στη στοματική μας κοιλότητα.Τα βακτήρια του στόματος μετατρέπουν τα σάκχαρα που καταναλώνουμε σε οξέα, τα οποία ξεκινούν να επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας φθορές. Όσο συχνότερα καταναλώνουμε κάποιο σνακ, τόσο περισσότερο εκθέτουμε τα δόντια μας σε κίνδυνο. Τρώγοντας μικρές ποσότητες ζάχαρης πολλές φορές μέσα στην ημέρα προκαλούμε μεγαλύτερες βλάβες στα δόντια από το να καταναλώναμε την ίδια ποσότητα ζάχαρης μία φορά.

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μας βοηθούν στη διατήρηση της στοματικής μας υγείας. Μεταξύ αυτών είναι το τυρί, το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, οι ξηροί καρποί και το γάλα. Οι τροφές αυτές θεωρείται ότι προστατεύουν το σμάλτο των δοντιών λόγω του φωσφόρου και του ασβεστίου που περιέχουν.

Οι ουσίες αυτές βοηθούν στην προστασία του σμάλτου από τα οξέα. Το τυρί μπορεί να μας προστατέψει από την τερηδόνα, καθώς η κατανάλωσή του αυξάνει την παραγωγή σάλιου και τα οξέα εξουδετερώνονται, ενώ παράλληλα αυξάνεται η συγκέντρωση ασβεστίου στην πλάκα. Επιπλέον, τα λιπαρά που περιέχονται στο τυρί μειώνουν την ποσότητα των βακτηρίων στην επιφάνεια των δοντιών. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας τυριού μετά από ένα όξινο ή πλούσιο σε ζάχαρη ποτό, βοηθά στην προστασία του σμάλτου των δοντιών μας.

Η χορτοφαγία μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά μας, αλλά είναι εξίσου καλή για το χαμόγελο μας;

Με τη χορτοφαγία μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα λίπους και χοληστερίνης,αυξάνοντας παράλληλα την πρόσληψη λίπους φρούτων και λαχανικών τα οποία βοηθούν στην οδοντιατρική φροντίδα ,αρκεί να λαμβάνουμε μέσω της χορτοφαγίας ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D και B12 και πρωτεΐνες. Αντίθετα διατροφή χαμηλή σε βιταμίνη D και ασβέστιο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο περιοδοντικής νόσου. Όταν λοιπόν ακολουθούμε μια διατροφή βασισμένη στη χορτοφαγία θα πρέπει να λαμβάνουμε τα απαραίτητα στοιχεία για την καλή υγεία του στόματος μας, αν δεν είμαστε σίγουροι γι' αυτό καλό είναι να λαμβάνουμε ανάλογα συμπληρώματα.

Είμαστε ό, τι τρώμε και το τι τρώμε έχει αντίκτυπο στα δόντια μας;

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης μεταξύ των τροφών που προστατεύουν την υγεία των δοντιών. Πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε νερό, το οποίο εξουδετερώνει τα σάκχαρα που περιέχουν και ενισχύει τη παραγωγή σάλιου. Τα όξινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα λεμόνια και οι ντομάτες, θα πρέπει να καταναλώνονται στο πλαίσιο ενός πλήρους γεύματος, ώστε να ελαχιστοποιείται η επίδραση των οξέων.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως οι καραμέλες, τα μπισκότα, τα κέικ, τα πατατάκια, τα ξερά φρούτα και οι σοκολάτες θα πρέπει να αποφεύγονται. Η ζάχαρη που περιέχουν μπορεί να προσκολληθεί στα δόντια, τρέφοντας τα βακτήρια του στόματος. Επίσης, η υγεία των δοντιών απειλείται από την κατανάλωση αναψυκτικών καθώς και του καφέ με την προσθήκη ζάχαρης ειδικά όταν αυτά καταναλώνονται συχνά κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι πιο υγιεινές επιλογές είναι το νερό, το γάλα και το τσάι χωρίς ζάχαρη. Παράλληλα οι πολύ όξινες τροφές, όπως χυµοί φρούτων, ανθρακούχα αναψυκτικά κ.λπ., όταν καταναλώνονται συχνά µέσα στη µέρα, προκαλούν διαβρώσεις στις οδοντικές επιφάνειες.

Η κατανάλωση των τροφών αυτών φυσικά δεν πρέπει να αποκλείεται από τη διατροφή µας, αλλά να γίνεται µε φειδώ και «τεχνική» (π.χ. να πίνουµε τους χυµούς µε καλαµάκι).

Τέλος, πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τους διάφορους τύπους ζάχαρης και γλυκαντικών που κυκλοφορούν στην αγορά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προϊόντα, όσο λιγότερη επεξεργασία έχουν υποστεί, τόσο πιο φιλικά είναι για τους οδοντικούς ιστούς. Σύμφωνα με τα παραπάνω έχει αποδειχθεί πως η ακατέργαστη ζάχαρη (καστανή) είναι σε σημαντικό βαθμό λιγότερο επικίνδυνη για τα δόντια. Αυτό δεν την απενοχοποιεί φυσικά πλήρως και μπορεί όταν καταναλώνεται συχνά να προκαλέσει τερηδόνα. Περίπου τα ίδια ισχύουν και για το μέλι, το οποίο επίσης προτιμάται σε σχέση με τη λευκή ζάχαρη στα ροφήματά μας.

Επιπρόσθετα το μέλι περιέχει και ιχνοστοιχεία τα οποία είναι ευεργετικά για ολόκληρο τον οργανισμό. Εάν κανείς θέλει να αποφύγει εντελώς τον τερηδονικό κίνδυνο πλέον στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα τεχνικά γλυκαντικά τα οποία δεν επηρεάζουν καθόλου τα δόντια. Όπως απέδειξε η Δρ. Σκούρα στην έρευνά της σε συνεργασία με τον καθηγητή του ερευνητικού ινστιτούτου της ιατρικής της Ν. Αφρικής professor Cleaton Jones τα έγχρωμα παιδιά που τρώγανε ζαχαρότευτλα παρουσίασαν μικρότερο δείκτη τερηδονισμού σε σύγκριση με τα συνομήλικα τους λευκά παιδιά που κατανάλωναν λευκή επεξεργασμένη ζάχαρη.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...