Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

50.000 νέοι καπνιστές κάθε χρόνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περισσότερους από 600.000 ανθρώπους εκτιμάται ότι σκοτώνει κάθε χρόνο το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Παράλληλα, αυξάνει την παιδική νοσηρότητα και βαρύνει σημαντικά το κόστος Υγείας, καθώς προκαλεί στα παιδιά άσθμα, πνευμονίες, ωτίτιδες, μηνιγγίτιδες, σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου νεογνών και επηρεάζει την όσφρηση και τη νοητική ανάπτυξη.

Αυτά επισήμανε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ», προσθέτοντας πως «νόμιμα και παράνομα κυκλώματα, απροκάλυπτα προωθούν μια σκληρή εξάρτηση που παράγει 50.000 νέους καπνιστές τον χρόνο, τραυματίζοντας έτσι την ατομική και δημόσια υγεία και πλήττοντας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και την εθνική οικονομία».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιατρικής και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Ιωάννης Τούντας, τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, καπνιστών και μη καπνιστών (ποσοστό 76% των καπνιστών και 77% των μη καπνιστών), θεωρούν ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους.

Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 2 ευρώ, οι μη καπνιστές συμφωνούν σε ποσοστό 52% και οι καπνιστές κατά 26%. Σημειώνεται, ότι η αύξηση της τιμής των τσιγάρων τα τελευταία δύο χρόνια έχει οδηγήσει σε μείωση του καπνίσματος 3 στους 10 καπνιστές, ενώ 27% των καπνιστών αγοράζει φθηνότερα τσιγάρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.