Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κοστίζουν τα λάθη του τριπλού εκκαθαριστικού

ΕΠΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ.






Του πρώτου σοκ έπεται το δεύτερο σοκ για τους φορολογούμενους που λαμβάνουν λανθασμένο εκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή των έκτακτων εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος.
Εμφανή είναι τα λάθη στο τριπλό εκκαθαριστικό που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι ταχυδρομικά ή τυπώνουν μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας www.gsis.gr της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.


Από το συνυπολογισμό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης μέχρι την εκ λάθους αναγραφή ανύπαρκτων εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να χρεώνονται μεγαλύτερο ποσό προς καταβολή.


Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική εγκύκλιος για το συμψηφισμό των έκτακτων εισφορών και του τέλους με την επιστροφή του φόρου εισοδήματος για όσους φορολογούμενους δεν την είχαν εισπράξει ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συμψηφισμός θα προβλέπεται τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.


Νέα εκκαθάριση


Ως προς τα λανθασμένα σημειώματα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στην εφορία και να ζητήσουν νέα εκκαθάριση σε «11» περιπτώσεις, εκ των οποίων οι πρώτες επτά αφορούν την επιβολή έκτακτης εισφοράς και οι υπόλοιπες τέσσερις την επιβολή τέλους επιτηδεύματος:


1. Σε εισόδημα που έλαβαν από μισθούς, συντάξεις ή πάγια αντιμισθία οι έχοντες βαριά κινητική αναπηρία άνω του 80% ή ολικώς τυφλοί.


2. Σε εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, εφάπαξ επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.


3. Αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης.


4. Μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.


5. Σε επίδομα ανεργίας, έστω και αν κατά το 2010 είχατε εισόδημα και δεν έχετε πραγματικά εισοδήματα κατά το χρόνο επιβολής της εισφοράς.


6. Κάτοχοι επιβατικού ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτου άνω των 1.929 κυβικών, με παλαιότητα άνω των 10 ετών ή αναπηρικού, που απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας.


7. Κάτοχοι μηχανοκίνητου σκάφους ανοικτού τύπου, ταχύπλοου ή μη, ολικού μήκους μέχρι έξι μέτρα.


8. Οσοι δεν ασκούσαν δραστηριότητα και είχαν υποβάλει δήλωση διακοπής στην εφορία πριν από την 1η Ιανουαρίου 2010.


9. Οσοι ασκούν δραστηριότητα σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους και σε νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους, πλην τουριστικών τόπων.


10. Εφόσον οι μήνες λειτουργίας λόγω κλεισίματος ή μετασχηματισμού της επιχείρησης είναι λιγότεροι από τους αναφερόμενους.


11. Οποιοδήποτε άλλο νόμιμο λόγο, όπως φορολογία πλοίων.




Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Εν αναμονή η ΑΓΑΠΗ για την αποκατάσταση της αδικίας





Το λιγότερο κυβερνητική γκάφα μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι ο Σύλλογος «Αγάπη», ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου του οποίου οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται από το κράτος, περιλαμβάνεται στη λίστα με τους 151 φορείς του δημοσίου όπου εφαρμόζεται το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Και πώς να σχολιάσει κανείς το γεγονός ότι θα πρέπει ο ίδιος ο σύλλογος να στείλει επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να το ενημερώσει ότι νομικά δεν «στέκει» να περιλαμβάνεται στη λίστα;


Σήμερα μετά από επικοινωνία που είχε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή με τον υφυπουργό Πρόνοιας κ. Μπόλαρη σχετικά με το θέμα, το Δ.Σ. του συλλόγου θα αποστείλει επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία θα διευκρινίζει ότι πρόκειται για ένα σωματείο που δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό δημόσιο, επομένως δεν μπορεί να υπαχθεί στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.


«Ο κ. Μπόλαρης μου είπε ότι κανονικά η νομοθεσία δεν συμπεριλαμβάνει τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και θα πρέπει να σταλεί επιστολή από το σύλλογο στο υπουργείο οικονομικών που να αναφέρει ότι παρόλο που είναι εποπτευόμενο σωματείο από το υπουργείο υγείας παρόλα αυτά δεν είναι σωματείο που έχει σχέση με το κράτος. Επομένως δεν υπάγεται στον νόμο περί εργασιακής εφεδρείας και χρειάζεται να γίνει μια επιστολή στο υπουργείο οικονομικών με το καταστατικό και την απόφαση σύστασης σωματείου».


Νομικά, συμπλήρωσε η ίδια, δεν μπορεί να γίνει απόλυση προσώπου, το οποίο δεν πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, κάτι που είναι προφανώς σαφές για όλους εκτός από το ίδιο το υπουργείο το οποίο έχει συμπεριλάβει μια σειρά από τέτοιους φορείς τη λίστα του γιατί δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει το είδος, τα καταστατικά και το έργο τους.


«Ο σύλλογος δραστηριοποιείται και οι εργαζόμενοι πληρώνονται, από τις δωρεές των ρεθυμνιωτών και τα τροφεία των παιδιών τα οποία καλύπτονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Ο σύλλογος δεν έχει καμία σχέση με το κράτος ούτε σε επίπεδο επιχορήγησης ούτε πληρωμής υπαλλήλων», μας είπε σχολιάζοντας την κατάσταση που δημιουργήθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ του συλλόγου, μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος.


Από την πλευρά της η Διευθύντρια του Συλλόγου κα Ιωάννα Χρυσού, ελπίζει πως με την επιστολή των δικαιολογητικών στο υπουργείο «θα απαλλαγούμε και η αδικία θα αποκατασταθεί».


Αξίζει να σημειωθεί πως ο σύλλογος απασχολεί 5 άτομα προσωπικό και πρόσφατα μέσω ενός προγράμματος από το υπουργείο Εργασίας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προσέλαβε 4 ακόμα άτομα, προκειμένου γίνονται προγράμματα ημερήσιας φροντίδας στο σύλλογο. Και πάλι βέβαια σύμφωνα με την κα Χρυσού δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα άτομα με αναπηρία που απευθύνονται στο σύλλογο.


Αξίζει να σημειώσουμε πως πολλοί φορείς εκτός από την «Αγάπη» έχουν αντιδράσει στο γεγονός ότι περιλαμβάνονται στη λίστα και στέλνουν επιστολές στο υπουργείο.


Ψήφισμα διαμαρτυρίας από το δημοτικό συμβούλιο ζητά ο Στ. Σπανουδάκης


Τη δυνατότητα συζήτησης του θέματος που προέκυψε με τον σύλλογο «Αγάπη» στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ζητά με επιστολή στον πρόεδρο του Δ.Σ. ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Σπανουδάκης.


Αναλυτικά αναφέρει:
«Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε, ότι ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων Παιδιών και Ενηλίκων με αναπηρία Ρεθύμνου, ο γνωστός σε όλους μας «Σύλλογος Αγάπη» περιλαμβάνεται μεταξύ των 151 φορέων του δημοσίου, στους οποίους ενεργοποιείται το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Είναι γνωστό σε όλους, ότι ο δραστήριος αυτός σύλλογος εδώ και 22 χρόνια προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία μας, με τον αλτρουισμό και την αυταπάρνηση του ελάχιστου προσωπικού του αλλά και με τους εθελοντές, που τον αγκάλιασαν αναγνωρίζοντας το έργο του, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ρεθεμνιώτικη κοινωνία.


Δεν μπορώ να γνωρίζω με ποια λογική το υπουργείο πιστεύει, ότι ο Σύλλογος έχει πλεονάζων προσωπικό, το οποίο πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία, το σίγουρο πάντως είναι, ότι μια τέτοια εξέλιξη μείωσης προσωπικού θα οδηγήσει το Σύλλογο στην υπολειτουργία του και στο σταδιακό κλείσιμό του, που αυτό σίγουρα θα διαμορφώσει μια δυσμενή κατάσταση για την κοινωνία μας. Γι’ αυτό ο Δήμος Ρεθύμνης οφείλει να παρέμβει δυναμικά και να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ματαιώσει κάθε δυσμενή εξέλιξη.
Παρακαλώ κύριε Πρόεδρε όπως στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να δώσετε τη δυνατότητα συζήτησης του θέματος ώστε να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου και να αναληφθούν πρωτοβουλίες στήριξης του «Συλλόγου Αγάπη»».




Πηγή: http://www.goodnet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται οι πολεοδομίες



Μειώνεται ο χρόνος έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Ριζικές ανατροπές στο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών, επιφέρει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που κατατέθηκε σήμερα, από προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, με το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκεται πλήρης ανατροπή του σημερινού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου κατασκευών, καθώς:

Καταργούνται οι Πολεοδομίες με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που είχαν σήμερα

-Συντάσσονται οι μελέτες και εκτελείται το οικοδομικό έργο, με ευθύνη των μηχανικών

-Γίνεται πλήρης διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και λειτουργίας, των αρχών αδειοδότησης σε Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων και των Ελεγκτών Δόμησης που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ

-Διαχωρίζεται το εγκριτικό από το εποπτικό έργο

-Ελαχιστοποιείται η ανάγκη για επαφές με τις δημόσιες υπηρεσίες και η επικοινωνία του μηχανικού με τον πολίτη και του πολίτη με τις υπηρεσίες γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά

-Κωδικοποιούνται κοινές διαδικασίες υποβολής και ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητικών και μελετών.
-Καταγράφονται τα κτίρια της χώρας με τη λειτουργία της Ταυτότητας Κτιρίου και την έκδοση του Πιστοποιητικού -Ελέγχου Κατασκευών

-Ελέγχεται πλήρως η εφαρμογή των αδειών δόμησης κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους με τη θεσμοθέτηση του Ελεγκτή Δόμησης

-Θεσπίζονται νέα γνωμοδοτικά όργανα για την προστασία και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και καταργούνται τα υπάρχοντα

«Με την εφαρμογή του νέου τρόπου έκδοσης κανονισμού αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών μειώνεται ο χρόνος έγκρισης και έκδοσης οικοδομικών αδειών, εξαλείφεται η γραφειοκρατία, ενισχύεται η διαφάνεια και τονώνεται η επιχειρηματικότητα«», καταλήγει το υπουργείο Περιβάλλοντος.


Διαβάστε περισσότερα...

«Στοίχημα» το 1ο τουρνουά μπιτς βόλεϊ καθιστών





Στην τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκεται το 1ου Διεθνές Τουρνουά μπιτς βόλεϊ Καθιστών, που θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.


Συνέντευξη τύπου για το 1ο τουρνουά μπιτς βόλεϊ καθιστών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (14/9) στο ΟΑΚΑ Indoor Beachvolleyball, όπου παρευρέθησαν ο πρόεδρος του ΑΣ ΑμεΑ Τριπτόλεμος, Ευάγγελος Κακοσαίος, ο προπονητής πετοσφαίρισης καθιστών, Μιχάλης Πυθαρούλης, ο αρχηγός της ομάδας, Γιάννης Σουκιούρογλου Ιωάννης, ο διεθνής διαιτητής, Γιάννης Τσιμπινός και η ιδιοκτήτρια του κέντρου Indoor Beachvolleyball, Χριστίνα Νικολοπούλου.


Ο Ευάγγελος Κοκοσαίος δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του 1ου Διεθνούς Τουρνουά Παράκτιας Πετοσφαίρισης Καθιστών που θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης. Στη διοργάνωση θα συμμετέχουν 8 ομάδες από 3 χώρες, τη Ρωσία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα. Οι αθλητές από το εξωτερικό έχουν ήδη καταφθάσει στον Άγιο Νικόλαο και απολαμβάνουν την ευχάριστη φιλοξενία που παρέχεται από τους διοργανωτές.


Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς που συνέβαλαν και μας έδωσαν τη δυνατότητα να οργανώσουμε αυτούς τους αγώνες.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου για την αρωγή τους στην προσπάθειά μας αυτή.
Η επιτυχία αυτών των αγώνων είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς γιατί 1η φορά διεξάγονται στην Ελλάδα και η επιτυχία τους θα αποτελέσει κίνητρο για τη διοργάνωση παγκοσμίου τουρνουά την επόμενη χρονιά.
Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά και να κερδίσει ο καλύτερος».




Πηγή: http://www.onsports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάσχεση στους μισθούς και τις συντάξεις όσων χρωστούν στην εφορία!





Το μέτρο περιλαμβάνεται στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και όπως είναι φυσικό για μια ακόμη φορά ξεκινάει από τα εύκολα θύματα, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους... ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με μόνη πρόβλεψη... το εναπομείναν υπόλοιπο της κατάσχεσης να μην είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.


Σημειώνεται μάλιστα ότι ενώ το μέτρο δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά , πλέον η εφαρμογή αυτή θα είναι εντατική, υπο το φως της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Είκοσι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έχουν υποστεί ανάλογες κατασχέσεις, είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα” ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, Β. Αλεβιζόπουλος
“Υπάρχουν δάνεια, παιδιά που σπουδάζουν στην επαρχία και υποχρεώσεις. Δεν είναι καθαρά αυτά τα χρήματα που μένουν στους εργαζόμενους. Το χαράτσι για τα σπίτια μας, θα είμαστε σε αδυναμία να το πληρώσουμε, όπως σε αδυναμία θα είμαστε να πληρώσουμε και το φόρο για τους ανέργους του 2010, όπως και την εκκαθάριση του 2011. Δεν έχει αντίρρηση κανείς να πληρώσει φόρους στο σημείο που είναι η χώρα. Αλλά αυτή η αναδρομικότητα των φόρων και το κράτος που έρχεται και σου παίρνει το εισόδημα διαβίωσης είναι ανάλγητο και απαράδεκτο και θα οδηγήσει στη φτώχεια των ίδιων των εργαζομένων και θα έχει ως αποτέλεσμα και κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων”, ανέφερε.


Η πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕ-ΔΥΟ, Φρ.Σταυράκη, είπε στον ίδιο σταθμό πως “είναι ένα μέτρο που ισχύει πάρα πολλά χρόνια, και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και για τις επιχειρήσεις και τις μεταξύ τους συναλλαγές. Μπορεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχει ενεργοποιηθεί πιο πολύ, αλλά σε σχέση με τις περικοπές που υπάρχουν και είναι μεγάλες και δυσβάστακτες, αυτό το μέτρο γίνεται ακόμη πιο επώδυνο”.




Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπάλληλος της ΔΕΥΑΚ στοχοποιεί πρόεδρο & αντιπρόεδρο

Η υπάλληλος Ντίνα Τοκούτση άτομο με ειδικές ανάγκες εξαπολύει κατηγορίες για άνιση και άδικη μεταχείριση εις βάρος της εκ μέρους της διοίκησης επιχείρησης.

Ο πρόεδρος Δημήτρης Καρασταύρου καταλογίζει δυσκολία προσαρμογής σε οποία θέση και αν της δόθηκε στο δήμο και μη αποδοχή συγκεκριμένων θέσεων στην επιχείρηση.



Στις δικαστικές αίθουσες ενδέχεται να οδηγηθεί η υπάλληλος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Ντίνα Τοκούτση, προκειμένου να διεκδικήσει, «την ίση και δίκαιη μεταχείριση στην εργασία εκ μέρους του προέδρου και του αντιπροέδρου της επιχείρησης», όπως η ίδια υποστηρίζει. Οι κατηγορίες που εξαπολύονται από την εργαζόμενη απευθύνονται στον Δημήτρη Καρασταύρου και τον Ευστράτιο Τσακιρίδη. Ο πρώτος μάλιστα κλήθηκε και ανέλαβε να απαντήσει στο «Χ» εκ μέρους της διοίκησης για όσα καταμαρτυρούνται. Η αρχή της «κόντρας» ανάγεται στην εφαρμογή του Καλλικράτη και στην αναγκαστική κατάργηση ή συγχώνευση δημοτικών επιχειρήσεων και αντιδημαρχιών. Τότε είναι που η εργαζόμενη, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προσληφθεί ως ΑμΕΑ με σύμβαση ευρωπαϊκού προγράμματος μέσω ΟΑΕΔ, μετακινείται στη ΔΕΥΑΚ, την επιχείρηση όπου οργανικά ανήκει.

Οι πρωταγωνιστές της διένεξης, Ντίνα Τοκούτση και Δημήτρης Καρασταύρου, δίνουν την δική τους εκδοχή στην υπόθεση, η οποία αν τελικά οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, αυτή και μόνο θα αποφανθεί για το ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο. Ο «Χ» ως αποδέκτης της καταγγελίας μίας εργαζόμενης και μάλιστα με αναπηρία είχε υποχρέωση να την δημοσιοποιήσει, εξασφαλίζοντας όμως και την μαρτυρία της άλλης πλευράς και στην προκειμένη περίπτωση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ.


Ντίνα Τοκούτση: 

«Η διοίκηση του δήμου με τοποθετεί σε θέσεις, στις οποίες δεν μπορώ να ανταπεξέλθω λόγω υγείας»

Στην καταγγελία της η εργαζόμενη Ντίνα Τοκούτση αναφέρει ότι η συμπεριφορά εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ αποτελεί καταπάτηση βασικών άρθρων του Συντάγματος, όπως του άρθρου 22, το οποίο θεμελιώνει το δικαίωμα των ΑμΕΑ στην εργασία, αλλά και του πρόσφατου νόμου 3581/ 2007, που προβλέπει ότι υπάλληλοι ορίζονται όσοι έχουν την υγεία που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων στην αντίστοιχη θέση. Η έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων δεν εμποδίζει την πρόσληψη, εφόσον ο υπάλληλος με την κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα της αντίστοιχης θέσης.

«Αυτό που ζήτησα από τον κ. Καρασταύρου, για τους επόμενους τρεις μήνες και μέχρι να λήξει η σύμβαση μου, είναι να ασκήσω καθήκοντα σε θέση σύμφωνη με την φυσική και σωματική μου δεξιότητα. Πάσχω από συστηματικός ερυθηματώδη λύκο, από 23 ετών, είμαι σε συνεχή χρήση κορτιζόνης και τακτικό αιματολογικό έλεγχο και δεν μπορώ να δουλέψω σε υψηλές θερμοκρασίες, ούτε στο κρύο, ο εξωτερικός παράγοντας επηρεάζει άμεσα την υγεία μου. Η σημερινή διοίκηση μάλλον θέλει να με βγάλει στην εφεδρεία, πριν τα νέα μέτρα, θεωρεί ότι είμαι εμπόδιο, γι’ αυτό με τοποθετούσε σε θέσεις, στις οποίες δεν μπορώ να ανταπεξέλθω λόγω υγείας. Πριν πάω να μιλήσω με τον κ. Καρασταύρου, ήμουν σε αναρρωτική άδεια. Με την συμβουλή του γιατρού μου πήγα να του μιλήσω για να του πω ότι τους τρεις μήνες που μου υπολείπονται θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Κάπου στο δήμο θα υπάρχει μια θέση και για μένα. Θεώρησε όμως ότι οι μόνες θέσεις που υπάρχουν είναι καθαρίστρια στον βιολογικό και στο υπόγειο στο τμήμα του λογιστηρίου. Όταν του είπα ότι δεν μπορώ να το κάνω, γύρισε και μου είπε «κακώς έχεις προσληφθεί και θα ζητήσω την αντικατάσταση σου». Πιστεύετε ότι μετά από όλον αυτό τον εκφοβισμό και τον εξευτελισμό στα τόσα χρόνια υπηρεσίας θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τον συγκεκριμένο κύριο»; Η Ντίνα Τοκούτση εργάζεται περίπου 8 χρόνια ως δημοτικός υπάλληλος, με δύο διαδοχικά ευρωπαϊκά προγράμματα για ΑμΕΑ του ΟΑΕΔ.

Προσελήφθη μέσω ΔΕΥΑΚ, αλλά επί θητείας Τάσου Βαβατσικλή στη διοίκηση στελέχωσε τη γραμματεία του συλλόγου «Περπατώ», ενώ επί θητείας Δημήτρη Κοτσάκη, μετακινήθηκε στο γραφείο ΑμΕΑ της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Ανάπτυξης, ενώ έχει υποστηρίξει διοικητικά και υπηρεσίες πολιτισμού του δήμου. Η μετακίνησή της στη ΔΕΥΑΚ κρίθηκε αναγκαία μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Η εργαζόμενη υποστηρίζει ότι η μη παραχώρησή θέσης συμβατής με το πρόβλημα της κλόνισε την υγεία της, η οποία πλέον είναι σε πρώτη προτεραιότητα για την ίδια, «Προς το παρόν αυτό που θέλω είναι να βάλω σε μια τάξη το θέμα της υγείας μου, γιατί ακόμα δε μπορώ να ρυθμίσω τις ταχυπαλμίες και την υπέρταση». Όσον αφορά την πρόθεσή της να προσφύγει στη δικαιοσύνη, η Ντίνα Τοκούτση αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.


Δημήτρης Καρασταύρου: 

«Δεν μπορεί η επιχείρηση να πληρώνει έναν εργαζόμενο για να κάθεται και να μην έχει θέση»

Τη δυσκολία προσαρμογής σε οποία θέση και αν της δόθηκε, καταλογίζει στην εργαζόμενη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου. Ο ίδιος δίνει τη δική του εκδοχή στην καταγγελία: «Όταν καταργήθηκε με τον Καλλικράτη η αντιδημαρχία για την οποία εργάζονταν η κ. Τοκούτση, έπρεπε να της δοθεί μια άλλη θέση. Από τότε έχει περάσει σχεδόν από όλα τα νομικά πρόσωπα του δήμου Κομοτηνής, αλλά και από διοικητικές θέσεις του δήμου. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσε σε καμία θέση να παραμείνει και να συνεχίσει την εργασία της. Επειδή ακριβώς είχε προσληφθεί μέσω της ΔΕΥΑΚ, επανήλθε στο γραφείο μας και μας δήλωσε ότι θέλει να εργαστεί εδώ. Προσπαθήσαμε να την εντάξουμε στον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ. Συγκεκριμένα την τοποθετήσαμε στο τμήμα καταμετρητών, ώστε να περνάει τις ενδείξεις από τις καρτέλες στο λογιστικό πρόγραμμα που διαθέτει η επιχείρηση. Πρόκειται για μια εργασία την οποία συνήθως την κάνουν εργαζόμενοι δίμηνων συμβάσεων, αφού δεν χρειάζεται να έχουν συγκεκριμένη εμπειρία, ούτε ειδικές γνώσεις. Παρόλα αυτά μας είπε ότι ούτε σε αυτή τη θέση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Συγχρόνως τις λίγες μέρες που απασχολήθηκε στη συγκεκριμένη θέση, συνεχώς βρισκόταν πάνω στο γραφείο καταναλωτών επικαλούμενη ότι έκανε διάλειμμα.

Στη συνέχεια μιλώντας με τον αντιδήμαρχο διοικητικών ο οποίος έχει καλύτερη άποψη για τις ανάγκες του δήμου, αποφασίστηκε η μετακίνησή της στο δήμο. Όμως και εκεί δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί γι’ αυτό επανήλθε πάλι σ’ εμάς. Στο τελευταίο ραντεβού που είχαμε της είπα ότι αυτή τη στιγμή οι ανάγκες της επιχείρησης είναι ή να συνεχίσει να εργάζεται στο τμήμα καταμετρητών ή επειδή έχουν φύγει τρία άτομα ΑμεΑ, ένα εκ των οποίων ήταν καθαρίστρια και αναγκαζόμαστε τον καθαρισμό των κτιρίων να τον δίνουμε σε εξωτερικό συνεργάτη, να εργαστεί ως καθαρίστρια. Όταν δεν δέχτηκε καμία από τις θέσεις αυτές της είπα ότι η εργασία είναι ένα αγαθό πολύτιμο στις μέρες μας. Πρέπει να σεβόμαστε το γεγονός ότι έχουμε μια εργασία και ότι δεν έχουμε την ευχέρεια των επιλογών. Της εξήγησα ότι από την στιγμή που δεν μπορεί να αποδεχτεί κάποια θέση, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, υπάρχει και η περίπτωση να ζητήσουμε αντικατάσταση της από το πρόγραμμα. Δεν μπορεί η επιχείρηση να πληρώνει έναν εργαζόμενο για να κάθεται και να μην έχει θέση. Εκεί επάνω σηκώθηκε και μου λέει «κύριε Καρασταύρου δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την κουβέντα, δεν με βοηθάει η κουβέντα σας, σας ευχαριστώ πολύ», παρακαλώ και έφυγε».

Οι διαφορετικές εκδοχές της υπόθεσης συνθέτουν μία διαμάχη, που προς όφελος όλων θα ήταν να λήξει πριν φτάσει στη δικαιοσύνη και προκαλέσει ταλαιπωρία εργαζόμενης και διοίκησης. Την εξέλιξη της όμως θα την αποφασίσουν οι ίδιοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα νίκη καταναλωτών στον αγώνα κατά τραπεζών – Σημαντικές αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Χανίων





Με ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης γνωστοποιήθηκαν δυο σημαντικές αποφάσεις (του Ειρηνοδικείου Χανίων), που αφορούν υποθέσεις χρεωμένων στις τράπεζες πολιτών (πιστωτικές κάρτες κ.α.).


Οι δύο νέες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Χανίων, που αφορούν τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών - μελών της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δικαιώνουν τους Καταναλωτές που προσέφυγαν σ’ αυτή και ζήτησαν τη συνδρομή της.
Η ανακοίνωση της προέδρου της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη επισημαίνει τις ουσιαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης:


Στην πρώτη περίπτωση, απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων δικαιώνει δανειολήπτη που προσέφυγε στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. το Νοέμβριο του 2010, για να υπαχθεί στο νόμο 3869/2010,( για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών). Ο καταναλωτής, ο οποίος τυχαίνει να είναι άνεργος και με μόνιμη αναπηρία 67% και το μόνο εισόδημά του ήταν το επίδομα της Πρόνοιας 580 ευρώ, είχε χρέος από τέσσερις πιστωτικές κάρτες σε μία Τράπεζα. Τα περιουσιακά του στοιχεία ήταν ένα κατάστημα 287,00 τετραγωνικά, στο οποίο είχε την επικαρπία η μητέρα του και ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικά του 2002. Ο καταναλωτής στο σχέδιο Εξωδίκου Συμβιβασμού ,είχε προτείνει ομαδοποίηση του χρέους του και πληρωμή αυτού σε 62 δόσεις των 150 ευρώ. Η Τράπεζα δεν δέχτηκε τον εξώδικο συμβιβασμό, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής, με τη συνδρομή της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, να καταθέσει αίτηση στο Ειρηνοδικείο Χανίων. Η απόφαση του Ειρηνοδίκη ήρθε να δικαιώσει τον καταναλωτή, διότι παρά τις όποιες αντιρρήσεις της Τράπεζας έγινε δεκτή εξολοκλήρου η αίτηση, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του 1/3 του χρέους του, ενώ το υπόλοιπο καλείται να το καταβάλλει σε 150 ευρώ/μήνα, σε ορίζοντα τετραετίας, ποσό ίδιο και με την πρόταση της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ .
Το σημαντικό σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν θίχτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Καταναλωτή.


Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε δανειολήπτη, του οποίου το σχέδιο διευθέτησης αποπληρωμής των οφειλών του, προς τους πιστωτές του, το συνέταξε το Οικονομολογικό Τμήμα της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, το οποίο σε συνέχεια ο δανειολήπτης το απέστειλε στις τράπεζες (πιστωτές) του. Δυστυχώς, οι τράπεζες δεν αποδέχθηκαν το σχέδιο διευθέτησης, στην πρώτη Εξώδικη Φάση (Εξωδικαστικού Συμβιβασμού), αλλά μετά την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο Χανίων ήρθε ο συμβιβασμός με τις πιστώτριες Τράπεζες και απλά επικυρώθηκε για την εκτέλεση αυτού από το Ειρηνοδικείο Χανίων.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, φανερά ενθουσιασμένη, χαιρετίζει τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Χανίων,οι οποίες δυναμώνουν την προσπάθεια των καταναλωτών να ρυθμίσουν το χρέος τους, μέσω των Ενώσεων Καταναλωτών.
Και να απαλλαγούν από αυτό ,κλείνοντας τα αυτιά τους στις κακόβουλες προσπάθειες κάποιων Τραπεζικών υπαλλήλων, που ακόμα και μέχρι σήμερα, προσπαθούν να τους αποτρέψουν από την ένταξή τους, στις ευνοϊκές διατάξεις του Νόμου 3869/2010, αλλά και συνάμα βοηθά, στην αποβολή του φόβου και της παραπληροφόρησης, ότι θα χάσουν περιουσιακά στοιχεία. Η παραπάνω πρώτη περίπτωση, διατρανώνει πανηγυρικά την εμπιστοσύνη προς τα Ελληνικά Δικαστήρια και στους΄Ελληνες δικαστές, διότι όχι μόνο ο καταναλωτής δεν έχασε τα περιουσιακά του στοιχεία, αντιθέτως μάλιστα, υπήρξε ρύθμιση του χρέους του, κατά την δική του οικονομική δυνατότητα και απαλλαγή μέρους από αυτό.
Ευελπιστούμε ότι οι νέες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Χανίων, θα οδηγήσουν τις Τράπεζες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, για την υπερχρέωση των νοικοκυριών και να αλλάξουν πολιτική, στην αποδοχή των εξωδίκων προτάσεων των δανειοληπτών , ώστε να επιτυγχάνεται συμφωνία, στο εξωδικαστικό στάδιο και να μην απαιτείται η προσφυγή, στα Ειρηνοδικεία. Καλό είναι (οι Τράπεζες), να δουν τους δανειολήπτες-πελάτες τους με το ίδιο πνεύμα του χθεσινού καλωσορίσματος, που τους οδήγησαν σε χρέωση, σήμερα οφείλουν,να τους συνδράμουν, για τη ρύθμιση του χρέους τους, αφού αλλάξουν και αφήσουν πίσω τους το υπεροπτικό ύφος και την αλαζονεία.




Πηγή: http://www.kavalanet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χρειάζεται περισσότερη "Ευρώπη" στους ουρανούς για την προστασία των επιβατών

Δημόσια ακρόαση από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.






Η έλλειψη συνεπούς πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ για τους ταξιδιώτες με αναπηρία, η μηδενική διαφάνεια στην έκδοση εισιτηρίων, η ανεπαρκής ενημέρωση και η ανεπαρκής γνώση των δικαιωμάτων των επιβατών ήταν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν και που απαιτούν λύσεις, σε δημόσια ακρόαση με θέμα των δικαιωμάτων των επιβατών, την οποία διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Ο αντιπρόεδρος της ΕΟΚΕ Jacek Krawczyk, απηύθυνε έκκληση για περισσότερη δράση σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. “Πρέπει να υπάρξει περισσότερη Ευρώπη στον ουρανό”, δήλωσε. Η γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για την αναθεώρηση των δύο υφιστάμενων κανονισμών που αφορούν στα δικαιώματα των επιβατών αναμένεται να εγκριθεί τον Οκτώβριο του 2011 και θα αποτελέσει σημαντική συμβολή για το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ο κ. Krawczyk, πιλότος ο ίδιος και με ενεργό ρόλο στον τομέα των αερομεταφορών, ξεκίνησε τη διαδικασία αναφέροντας στο κοινό μια πρόσφατη εμπειρία της οικογένειάς του, που καθηλώθηκε σε ένα αεροδρόμιο της Ευρώπης, χωρίς καμιά βοήθεια από το προσωπικό του αεροδρομίου ή τις αεροπορικές εταιρείες. Η ιστορία του ήταν κοινή και σε έναν σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένης της Heike Thomsen από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), η οποία αγωνίστηκε για περισσότερο από έναν χρόνο να πάρει αποζημίωση για μια καθυστέρηση, που την ανάγκασε να χάσει μια πτήση ανταπόκρισης.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Nuria Rodriguez Murillo, ανώτερη νομική σύμβουλος της BEUC, η πλειοψηφία των επιβατών που υφίστανται καθυστερήσεις ή ματαιώσεις πτήσεων αναφέρουν ότι δεν έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες πληροφορίες και δεν τους προσφέρεται φαγητό και διαμονή, παρά τη σαφή υποχρέωση των αεροπορικών εταιρειών να το πράξουν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκών κανονισμών. Υποστήριξε την καλύτερη εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων και την ομοιόμορφη εφαρμογή τους σε όλα τα κράτη-μέλη.


Ωστόσο, το βάρος της αποζημίωσης δεν πρέπει να βαραίνει μόνο τις αεροπορικές εταιρείες, προειδοποίησε ο Athar Husain Khan από την Ένωση Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών. Ο ομιλητής υπενθύμισε ότι το 2010 μόνο το 5% των ακυρώσεων αποδόθηκαν ως ευθύνη στις αεροπορικές εταιρείες. Ήταν επίσης αμετάπιστος στο ότι η υποχρέωση των αεροπορικών εταιρειών να παρέχουν απεριόριστη αποζημίωση και συνδρομή σε καταστάσεις πέρα από τον έλεγχό τους είναι “άδικη”.


Η Λετονή Gunta Anca, μέλος της ΕΟΚΕ και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, υπογράμμισε την “περιττή ταλαιπωρία” που υφίστανται οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες. Όντας και ίδια αναγκασμένη να ταξιδεύει σε αναπηρική καρέκλα, κατέληξε από προσωπική εμπειρία να διαπιστώσει ότι τα οι επιβάτες των αεροπορικών μεταφορών με κινητικά προβλήματα δεν απολαμβάνουν την ίδια ελευθερία με τους υπόλοιπους. Πρόσθετα κόστη, έλλειψη πολιτική κοινής ασφάλειας, ανεπαρκής εκπαίδευση προσωπικού, έλλειψη των σωστών πληροφοριών και άλλα κενά στην εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων έχουν ως αποτέλεσμα πρακτικές διακρίσεων, δήλωσε.


Ο Keith Taylor, Ευρωβουλευτής και εισηγητής για τα δικαιώματα των επιβατών, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιμείνει στη διευκόλυνση των ταξιδιωτικών δυσκολιών για τα άτομα με αναπηρία και θα τασσόταν υπέρ εκείνων των αναθεωρημένων νομικών διατάξεων που θα είναι σαφείς, απλές, διαφανείς και δίκαιες.


Η Marjeta Jager, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η Επιτροπή προετοιμάζεται για την αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαπιστωθείσες ελλείψεις. Είπε ακόμη ότι η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει ασυνεπεί εφαρμογές των κανονισμών σε όλη την ΕΕ (εν μέρει λόγω της έλλειψης ερμηνευτικής σαφήνειας) και θα αγωνιστεί για μία πιο ισορροπημένη κατανομή των βαρών μεταξύ των διαφόρων παραγόντων του κλάδου. Επιπλέον, η Επιτροπή θα κάνει προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών.




Πηγή: http://www.traveldailynews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζάκυνθος: Στο Δημοτικό Συμβούλιο οι παλαιές οφειλές του νερού



Σε μια ακόμη συνεδρίαση προχώρησε, χθες βράδυ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ, τα μέλη του οποίου ασχολήθηκαν, μεταξύ άλλων, και με 200 αιτήσεις πολιτών, που ζητούν είτε να διαγραφούν οι παλαιές οφειλές τους, είτε να πληρώσουν με τη μικρότερη κλίμακα, που είναι τα 0,85 λεπτά του ευρώ ανά κυβικό.
Σε ό,τι αφορά τη διαγραφή των οφειλών, το θέμα αυτό αφορά κυρίως τους δημότες του πρώην Δήμου Λαγανά και η ΔΕΥΑΖ θα στείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο το συγκεκριμένο ζήτημα, ούτως ώστε να αποφασίσει για το εάν θα υλοποιηθεί το αίτημά τους.
Όσοι, όμως, έχουν αναγνωρίσει την κατανάλωση του νερού που έχει καταγραφεί, η ΔΕΥΑΖ δέχτηκε να μειώσει το ποσό που θα πληρώσουν κατά 40% περίπου, αφού θα καταβάλλουν 0,85 λεπτά ανά κυβικό, και όχι 1,20 ευρώ.
Από ΄κει και πέρα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ “μπήκε” ο πρόεδρος της Μπόχαλης, Μπάμπης Ακτύπης, ο οποίος αντικαθιστά τον κ. Τσαγκαρόπουλο, που παραιτήθηκε.
Εν τω μεταξύ, εγκρίθηκε το πρακτικό της επιτροπής για τα μειωμένα τιμολόγια νερού, τα οποία απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία και πολυτέκνους.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιδοτούμενα σεμινάρια για 11.100 ανέργους





Δύο προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν συνολικά 11.100 ανέργοι, ξεκίνησαν να υλοποιούν σε όλη τη χώρα πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κατάρτισης 7.500 ανέργων στα πράσινα επαγγέλματα και ένα ανάλογο για κατάρτιση 3.600 ανέργων σε επαγγέλματα του τουρισμού.
Τα προγράμματα αυτά προβλέπουν κατάρτιση 400 έως 800 ωρών και ακολούθως την υποχρεωτική απασχόληση του 30% των καταρτισθέντων για τουλάχιστον τρεις μήνες σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο κατάρτισης.


Στα προγράμματα μπορούν να συμμετάσχουν νέοι, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα που προέρχονται από πληθυσμιακές ομάδες που αποκλείονται ή απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας (άτομα με αναπηρία, παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, θύματα trafficking, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, χρήστες και πρώην χρήστες ουσιών, οροθετικοί, ανήλικοι παραβάτες, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, άστεγοι, άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και απειλούμενα από φτώχεια, άτομα με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες).


Οι ωφελούμενοι μπορούν να είναι πτυχιούχοι ΤΕΙ, ΑΕΙ (οι οποίοι λόγω της εγγραφής τους σε επαγγελματικές ενώσεις - επιμελητήρια, π.χ. μηχανικοί, δεν έχουν την δυνατότητα εγγραφής στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ) με κριτήριο το ετήσιο εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι του ύψους του αφορολόγητου ποσού με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα του προηγούμενου οικονομικού έτους τη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης στο προηγούμενο οικονομικό έτος. Στη δεύτερη περίπτωση αυτή με δήλωση του νόμου 1599/86 βεβαιώνουν ότι είναι άνεργοι αναφέροντας και το χρονικό διάστημα ανεργίας στον κλάδο τους.


Οι προϋποθέσεις εισαγωγής στα προγράμματα είναι οι εξής:


- Εγγραφή στο Μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ, εφόσον δεν είναι εγγεγραμμένοι (ανεξάρτητα από τη λήψη ή μη τακτικού επιδόματος ανεργίας) καθώς και έκδοση Δελτίου Ανεργίας.


- Συμμετοχή στη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης για τη σύνταξη του ατομικού σχεδίου δράσης από τον Εργασιακό σύμβουλο των κατά τόπους Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης, για την παραπομπή τους στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης για την τελική επιλογή.


- Αναστολή της επιδότησης του ωφελούμενου από τον ΟΑΕΔ, εφόσον πρόκειται για επίδομα ανεργίας. Το σχετικό έγγραφο αναστολής πρέπει προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο στο φορέα υλοποίησης (ΚΕΚ) πριν από την έναρξη του προγράμματος κατάρτισης.


Η διάρκεια των προγραμμάτων κατάρτισης θα κυμαίνεται από 400 έως 800 ώρες, όπου πλέον της θεωρητικής κατάρτισης, συμπεριλαμβάνεται:


- πρακτική άσκηση των καταρτιζομένων σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ή εταιρείες και φορείς του ιδιωτικού τομέα που σχετίζονται με το αντικείμενο κατάρτισης και βρίσκονται στον ίδιο ή σε διαφορετικό νομό εντός της ίδιας διοικητικής περιφέρειας.


- υποχρέωση πρόσληψης 30% τουλάχιστον των καταρτισθέντων από τις επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης (εντός του νομού εφαρμογής της πρακτικής άσκησης) σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο κατάρτισης για τουλάχιστον 3 μήνες και τουλάχιστον 70 ημερομίσθια (πλήρους απασχόλησης) μέσα σε διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών από το πέρας του προγράμματος.


- υποχρέωση παροχής συστατικής επιστολής σε κάθε καταρτιζόμενο.


Ο αριθμός των καταρτιζομένων κάθε προγράμματος κατάρτισης πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 άτομα.


Οι άνεργοι, με ή χωρίς δικαίωμα τακτικού επιδόματος ανεργίας, δικαιούνται εκπαιδευτικού επιδόματος 4,40 ευρώ μικτό ανά ώρα κατάρτισης. Για τους καταρτιζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού το εκπαιδευτικό επίδομα ανά ώρα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των 5,00 ευρώ μικτά ανά ώρα κατάρτισης.


Πέραν του εκπαιδευτικού επιδόματος καλύπτονται οι δαπάνες διατροφής των καταρτιζομένων, οι οποίες είναι υποχρεωτικές και εφόσον η ημερήσια διάρκεια κατάρτισης ξεπερνά τις τρεις ώρες.


Επίσης, καλύπτονται οι δαπάνες μετακίνησης των καταρτιζομένων στους χώρους πρακτικής άσκησης, οι δαπάνες διατροφής και η διαμονή, εφόσον η πρακτική άσκηση υλοποιηθεί σε διαφορετικό νομό από εκείνον που υλοποιήθηκε το θεωρητικό μέρος, καθώς και όπου αυτό απαιτείται από το ΕΣΔΕΚ.


Τουρισμός


Το πρόγραμμα του τουρισμού περιλαμβάνει ενέργειες εστιασμένες σε εκπαιδευτικά αντικείμενα που προέκυψαν από την ανίχνευση των αναγκών κατάρτισης στον τουριστικό τομέα, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας με εξειδικευμένες δεξιότητες κατάλληλες για την απασχόληση σε τουριστικά επαγγέλματα.


Στοχεύει στην παροχή των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την ένταξη και παραμονή των καταρτιζομένων στην αγορά εργασίας. Κατανέμεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, στους 3 τύπους περιφέρειας.


Τα αντικείμενα κατάρτισης αναφέρονται σε ειδικότητες σχετικές με τα τουριστικά επαγγέλματα, που συνδέονται με τους τομείς όπως:


- Οργάνωση, διαχείριση και λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών επιχειρήσεων σε ευρύτερο πλαίσιο.


- Σχεδιασμός, οργάνωση, υλοποίηση δράσεων ειδικών μορφών τουρισμού, όπως (αγροτουρισμός, συνεδριακός, αστικός, θρησκευτικός, θαλάσσιος, πολιτισμικός, αθλητικός, ιαματικός και θεραπευτικός, τουρισμός φύσης)


- Σχεδιασμός, οργάνωση, υλοποίηση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων – εκδρομών, κ.λπ.


Πράσινα επαγγέλματα


Η κατάρτιση στα πράσινα επαγγέλματα περιλαμβάνει ενέργειες σε εκπαιδευτικά αντικείμενα που ενσωματώνουν τη διάσταση της αειφόρου περιβαλλοντικής ανάπτυξης, παρέχοντας στο εργατικό δυναμικό εξειδίκευση σε δεξιότητες απαραίτητες για την απασχόληση σε «πράσινες θέσεις εργασίας».


Στοχεύει στην παροχή των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για την ένταξη και παραμονή των καταρτιζομένων στην αγορά εργασίας. Κατανέμεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, στους 3 τύπους περιφέρειας.


Τα αντικείμενα κατάρτισης αναφέρονται σε ειδικότητες σχετικές με τα θέματα της αειφόρου περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως:


Α) Στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δάση, μεταλλεία) συμπεριλαμβάνονται:


Βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία και μελισσοκομία


Αειφορική αλιεία καθώς και αειφορική διαχείριση δασών


Σχεδιασμένη αποκατάσταση των μεταλλευτικών χώρων


Διαχείριση της βιοποικιλότητας και δράσεις για την αποκατάστασή της


Διαχείριση τόπου, αστικού και περιαστικού πράσινου, αγροκτημάτων πόλης κ.λπ.


Ορθολογική εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτών πόρων


Β) Στο δευτερογενή τομέα (βιομηχανία, κατασκευές) συμπεριλαμβάνονται:


Διατροφή με οικολογικά ή βιολογικά προϊόντα


Παραδοσιακά προϊόντα χειροτεχνίας, όπως υφαντά, πήλινα κ.ά.


Είδη ένδυσης και υπόδησης με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον


Κλάδοι που δημιουργούν φιλικές προς το περιβάλλον οικιακές συσκευές


Κλάδοι κατασκευής βιοκλιματικών & φιλικών με το περιβάλλον οικιών & οικολογικών κτιρίων


Αειφορική παραγωγή ενέργειας


Παραγωγή προϊόντων συσκευασίας, εύκολα ανακυκλούμενα ή αποσυντιθέμενα, από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον


Βιομηχανικές επεξεργασίες λυμάτων, αποβλήτων


Επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων και αποβλήτων


Βιομηχανική εφαρμογή τεχνολογιών αποκατάστασης του περιβάλλοντος


Γ) Στον τριτογενή τομέα (εμπόριο, διακίνηση προϊόντων, υπηρεσίες, τουρισμός, μεταφορές) συμπεριλαμβάνονται:


Εμπόριο πράσινων προϊόντων


Πράσινες μεταφορές, που λειτουργούν σαν διαμεσολαβητικές δράσεις μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης


Οικοτουρισμός


Δραστηριότητες οικοξενάγησης, δημιουργία και αξιοποίηση υποδομών ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών, ενοικίαση και πώληση εξοπλισμού για τουριστικές δραστηριότητες σε προστατευόμενη περιοχή.


Πληροφορίες


Οι ενδιαφερόμενοι για τα σεμινάρια μπορούν να απευθύνονται στις κατα τόπους Υπηρεσίες Απασχόλησης και Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ, καθώς και στα πιστοποιημένα ΚΕΚ (διευθύνσεις στα συνημμένα).




Πηγή: http://www.hbnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυστηρές οι άδειες σε ΑΜΕΑ


Με αυστηρά κριτήρια αναμένεται να δοθούν φέτος οι άδειες στάσης και στάθμευσης οχημάτων για τα ΑμΕΑ ενώ θα επανεξεταστούν όλες οι προηγούμενες, οι οποίες έχουν ημερομηνία λήξης, αν πληρούν τις προϋποθέσεις που αποφασίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο.

Το παραπάνω ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής ΑμΕΑ και φορτοεκφόρτωσης, κ. Θανάσης Μπαράκας, με αφορμή την τακτική συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή των αντιδημάρχων κ.κ. Μανόλη Σαββή και Στράτου Καρίκη, των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας κας Μαριάννας Κολώνα και Χαρούλας Γιασιράνη κ.α.

Σε δηλώσεις του για τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία χορηγεί άδειες για στάση και στάθμευση σε ΑμΕΑ και σε επιχειρήσεις, ο κ. Μπαράκας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι υπάρχουν πάρα πολλές άδειες που έρχονται για ανανέωση ή καινούργιες και ότι υπάρχουν κάποια κριτήρια βάσει των οποίων πρέπει να δίνονται αυτές. Το βασικό κριτήριο, ειδικά για τα ΑμΕΑ, είναι να έχουν την κάρτα του ευρωπαϊκού τύπου των ΑμΕΑ από το Γραφείο Συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι συγκεκριμένες αναπηρίες που δικαιούνται αυτή την κάρτα με την οποία μπορούν να παρκάρουν και στα σήματα που υπάρχουν για ΑμΕΑ σε όλη την πόλη.
Βάσει αυτού του κριτηρίου, συγκαλείται η Επιτροπή και δίνει τις άδειες έξω από το σπίτι.

«Πραγματικά, υπάρχουν βαριές αναπηρίες όπως προβλέπει ο νόμος, που χρειάζονται άδειες στάσης και στάθμευσης έξω από το σπίτι τους. Βεβαίως, η Επιτροπή, εξετάζει και παλιές αιτήσεις που είχαν γίνει, περιπτώσεις που έχουν σήματα και που, αναγκαστικά, ξαναέρχονται αφού έχουν ημερομηνία λήξης και είναι για ένα ή δύο χρόνια», δήλωσε ο ίδιος.

Έτσι, με τα κριτήρια που έχουν θέσει γίνεται αξιολόγηση. Επίσης, γίνεται και μια προεργασία με τη γραμματεία ώστε να δουν αν τα σήματα που έχουν βάλει κατά καιρούς, πληρούν τα κριτήρια.
Όπως είπε, στο παρελθόν έχουν δοθεί γύρω στις 150 άδειες, οι οποίες έχουν ημερομηνία λήξης και επανεξετάζονται.

Όπως είπε ο κ. Μπαράκας, πράγματι, υπάρχουν προβλήματα και σε άλλου είδους επιχειρήσεις, όπως είναι τα φυσικοθεραπευτήρια που έχουν δυσκολία στην πρόσβαση ακόμα και σε ιατρεία, όπου εκεί μεταβαίνουν άτομα με προσωρινά κινητικά προβλήματα.

Αυτό τους προβληματίζει και γι’ αυτό θα ετοιμάσουν μία εισήγηση στο δ.σ. με τις πραγματικές ανάγκες αφού έχουν δει και περιπτώσεις που δεν ισχύει αυτό.
«Αν είμαστε πολύ ελαστικοί, θα γεμίσει η Ρόδος με αναπηρικά σήματα» κατέληξε ο κ. Μπαράκας.



Διαβάστε περισσότερα...

Τρόπος δήλωσης δικαιούχων καταβολής μειωμένου έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (0,50€) και δικαιούχων απαλλαγής κατά την παρ. 6

Αρ. πρωτ.: Δ13 ΦΜΑΠ 1135771 ΕΞ 28.9.2011 


Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2011
Αρ. Πρωτ:Δ13ΦΜΑΠ 1135771 ΕΞ 2011


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.


Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 8,
10184 Αθήνα
Πληροφορίες: 2103375360, 878, 879, 890
E-mail: d13.etak@yo.syzefxis.gov.gr
FAX: 210 3375 834


ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ – ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ


ΘΕΜΑ: Τρόπος δήλωσης δικαιούχων καταβολής μειωμένου έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (0,50€) και δικαιούχων απαλλαγής κατά την παρ. 6.


Στην παρ. 6 του άρθρου 52 του σχεδίου νόμου «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων – ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα – κύρωση της σύμβασης – πλαίσιο του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των τροποποιήσεών της και άλλες διατάξεις», που ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπονται τα εξής:


I. H επιβολή ειδικού τέλους που ισούται με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου, για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:


α) Πολύτεκνο, κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944, εφόσον τα τέκνα που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994, Α΄ 151), κατά το οικονομικό έτος 2011, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος, του έτους επιβολής του τέλους, μέχρι 30.000 ευρώ ή


β) Πρόσωπο που είναι το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ, ανάπηρο, κατά την έννοια της περιπτώσεως θ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ (ολικώς τυφλοί και πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%)


II. Η απαλλαγή από το ειδικό τέλος για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:


α) Μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή


β) Άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι (6) τουλάχιστον από τους δώδεκα μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.


Οι άνεργοι των περιπτώσεων α και β δεν απαλλάσσονται, εάν το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος, του έτους επιβολής του τέλους, υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.


Ο ανωτέρω μειωμένος συντελεστής τέλους της περίπτωσης I και η απαλλαγή από αυτό της περίπτωσης II δεν ισχύουν και το τέλος υπολογίζεται όπως ορίζεται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 52:


1. Αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008 υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή


2. Αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ καθώς και


3. Για το πλέον των 120 τ.μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.


Για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, προκειμένου να μην επιβληθεί τέλος στους δικαιούχους απαλλαγής ή να επιβληθεί τέλος με μειωμένο συντελεστή και προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, τα πρόσωπα που τυγχάνουν του μειωμένου τέλους ή της απαλλαγής (περιπτώσεις I και II) πρέπει να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (sms) κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και τον αριθμό της παροχής τους διαχωριζόμενα με ένα κενό χαρακτήρα, μέχρι την 2 Οκτωβρίου 2011.


Η Γ.Γ.Π.Σ., αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, θα απαντήσει σε όλα τα μηνύματα για το αποτέλεσμα της αίτησης με γραπτό μήνυμα (sms) είτε ότι η αίτηση έγινε δεκτή είτε ότι έχει απορριφθεί.


Στη συνέχεια η Γ.Γ.Π.Σ., παραδίδει ηλεκτρονικό αρχείο στη Δ.Ε.Η. και στους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για τα πρόσωπα που απαλλάσσονται του ειδικού τέλους ή που δικαιούνται μειωμένο τέλους, με τον αντίστοιχο αριθμό παροχής.


Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποβάλει γραπτό μήνυμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία (2/10/2011), θα καταβάλει την πρώτη δόση και δύναται με την ίδια διαδικασία να το υποβάλει εκπρόθεσμα μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2011 και εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή θα ληφθεί υπόψη στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη Δ.Ε.Η. μετά την έγκριση της αίτησης.


Τυχόν επί πλέον καταβληθέν ποσό θα τύχει συμψηφισμού στους επόμενους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.


Η Δ.Ε.Η., στην οποία απευθύνεται το παρόν, παρακαλείται να το κοινοποιήσει άμεσα σε όλους τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.




Ο Αναπληρωτής Υπουργός
Π. Οικονόμου


Ακριβές αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή χρειάζεται προσοχή από τη βρεφική ηλικία





Η παχυσαρκία «χτυπά» νωρίς!


Ήδη από τη βρεφική ηλικία τα παιδιά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Πολλά βρέφη παίρνουν από τον 8ο μήνα της ζωή τους πολλές παραπανίσιες θερμίδες, επισημαίνει ο παιδίατρος-σύμβουλος θηλασμού Στέλιος Παπαβέντσης.


Δυσάρεστη πραγματικότητα αποτελεί το γεγονός ότι τα 3/4 των νηπίων καταναλώνουν ημερησίως τετραπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών από τη συνιστώμενη, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των βρεφικών και νηπιακών τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ περιέχουν υπερβολικά πολύ αλάτι ή απλά σάκχαρα. Η συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή είναι μόλις 4%, ενώ το 40% των παιδιών σχολικής ηλικίας στην Κρήτη είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα!


Πώς πρέπει να ξεκινά η διατροφή ενός παιδιού;


«Είναι σημαντικό, η διατροφή του παιδιού να ξεκινάει από τη γέννησή του, με το θηλασμό. Η εξοικείωση του παιδιού στις διάφορες γεύσεις γίνεται μέσα από τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα και την έκθεση στις γεύσεις του μητρικού γάλακτος. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων, αλλεργιών και κοιλιοκάκης. Η πέψη των τροφών στο μωρό που θηλάζει είναι πιο αποτελεσματική κι ενώ με το θηλασμό επιταχύνεται η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού. Η εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή ενός παιδιού που θηλάζει πρέπει να γίνεται σε σωστό χρόνο, δηλαδή όταν το βρέφος είναι περίπου έξι μηνών. Η πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών ενέχει τον κίνδυνο λοιμώξεων, αλλεργιών και παχυσαρκίας. Η προσθήκη στερεών τροφών πρέπει να γίνεται στο σωστό χρόνο, να είναι επαρκής διατροφικά, να είναι ασφαλής και να γίνεται με κατάλληλους τρόπους λήψης. Παράλληλα, πρέπει να συνεχίζεται ο θηλασμός. Το 'συμπλήρωμα' είναι αρχικά οι στερεές τροφές, όχι ο θηλασμός! Μητέρες δέχονται συμβουλές να θηλάζουν μόνο πρωί-βράδυ από έξι μηνών και ότι το παιδί πρέπει από την αρχή να τρώει τρία γεύματα στερεών τροφών, που να αντικαθιστούν γεύματα θηλασμού: αυτό είναι ψευδές κι επιζήμιο», απαντά ο κ. Παπαβέντσης.


Τι είδους τροφές χρειάζεται ένα παιδί;


Όχι υψηλής θερμιδικής πυκνότητας, αλλά υψηλής πυκνότητας σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όχι ζάχαρη, υδατάνθρακες, λίπη, άδειες θερμίδες. Δεν υπάρχει αναντικατάστατο τρόφιμο. Δεν εστιάζουμε στην κατανάλωση ανά γεύμα ή ημέρα, αλλά ανά εβδομάδα ή μήνα. Ο ελεύθερος, συχνός θηλασμός κατά τον 2ο χρόνο της ζωής, με την πρόσληψη 250-450ml γάλακτος την ημέρα, καλύπτει το 30% των απαιτούμενων θερμίδων, το 45% των αναγκαίων πρωτεϊνών, το 35% των απαιτήσεων σε ασβέστιο, το 75% των αναγκών σε βιταμίνη Α, το 95% της βιταμίνης Β12 και το 60% της αναγκαίας ποσότητας βιταμίνης C.


Όσον αφορά τη συσχέτιση του μη θηλασμού με τη παχυσαρκία, επικαλούμενος στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος παιδικής παχυσαρκίας είναι 30% μεγαλύτερος για παιδιά που δεν θήλασαν καθόλου. Εξάλλου, σύμφωνα με διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα, τα παιδιά που δεν θήλασαν καθόλου στην ηλικία των 4 ετών έχουν μισό κιλό λίπους περισσότερο και μισό κιλό μυϊκής μάζας λιγότερο, σε σύγκριση με παιδιά, που θήλασαν τουλάχιστον 12 μήνες. Επιπλέον, αποτελέσματα μελετών μεταξύ αδερφών έδειξαν ότι στην ηλικία των 14 ετών, το παιδί που δεν θήλασε είχε κατά μέσο όρο 6 κιλά περισσότερα από το αδελφάκι που θήλασε.


Πώς μπορεί η διατροφή να μην γίνει πρόβλημα συμπεριφοράς;


Μαθαίνουμε στο παιδί να «ακούει» και να σέβεται το σώμα του και τις ανάγκες του, λέει ο κ. Παπαβέντσης. Μαθαίνουμε στο παιδί να κατανοεί και να υπακούει στη δική του αίσθηση πείνας και κορεσμού. Όχι αυθαίρετες ποσότητες φαγητού. Ποτέ τάισμα με το ζόρι, όχι μπούκωμα. Δεν χρειάζεται να αδειάζει όλο το πιάτο. Δεν υπάρχει κάποιο γενικευμένο καλούπι που να χωράει όλα τα παιδιά, μόνο άπειρα καλούπια, ένα για το καθένα. Οι μερίδες τροφής για μικρά παιδιά είναι συχνά υπερεκτιμημένες- για παράδειγμα, για ένα παιδί δύο ετών πρέπει να ξέρουμε ότι μία μερίδα λαχανικών είναι 1-2 κουταλιές σούπας, μία μερίδα φρούτου είναι ένα κομμάτι 100γρ., ενώ μία μερίδα κρέατος ή ψαριού είναι 1-2 κουταλιές σούπας. Ενθαρρύνουμε από νωρίς την κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφίμων στο οικογενειακό τραπέζι. Το παιδί, έως το τέλος του πρώτου χρόνου της ζωής του πρέπει να γευτεί οτιδήποτε φρέσκο υπάρχει σε ένα καλό μανάβικο.


Χτίζοντας σωστές διατροφικές συνήθειες


Το «χτίσιμο» σωστών διατροφικών συνηθειών θέλει χρόνο. Ενθαρρύνουμε από νωρίς την ωρίμανση των δεξιοτήτων του παιδιού στο φαγητό. Αφήνουμε το παιδί να πιάσει το φαγητό με τα χεράκια του, του δίνουμε κουτάλι στο χεράκι. Η αναστάτωση και η ακαταστασία είναι απαραίτητο προστάδιο, αναγκαίο «κακό» κατά τη διαδικασία της μάθησης. Οι διατροφικές προτιμήσεις αλλάζουν πιο δύσκολα μετά τα δύο έτη. Οι γονείς, για να προάγουν τη διατροφική ωρίμανση του παιδιού, πρέπει να του συμπεριφέρονται κάθε φορά ως λίγο πιο ώριμο για την ηλικία του. Το παιδί «μεγαλώνει», εάν κρατάμε μεγάλο καλούπι, «μικραίνει» όσο κρατάμε μικρό, μωρουδίστικο καλούπι για αυτό. Όχι ξεγελάσματα, απειλές, δωροδοκίες, τιμωρίες.


Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνει οριοθέτηση του γενικού πλαισίου στο φαγητό: «Οι γονείς πρέπει να δίνουν στο παιδί έως δύο μικρές ανώδυνες επιλογές. Το οικογενειακό τραπέζι είναι ευκαιρία για γλωσσική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση. Οι γονείς πρέπει να τρώνε μαζί με τα παιδιά και μπορούν, όταν τρώνε, να μιλούν για τα πάντα εκτός από το 'αν έφαγε το παιδί και πόσο έφαγε'. Το φαγητό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως επιβράβευση η ανταμοιβή. Στο τραπέζι επιβραβεύουμε την προσπάθεια, όχι το αποτέλεσμα. Δεν εμπλέκουμε το αίσθημα πείνας του παιδιού με τις συναισθηματικές του επιθυμίες/ανάγκες, ούτε εμπλέκουμε το φαγητό σε παιχνίδια ανταγωνισμού μεταξύ αδερφών (ποιος θα φάει πρώτος, ποιος έφαγε περισσότερο κ.λπ.). Το παιδί πρέπει να μάθει να τρώει όταν πεινάει, κι όχι όταν βαριέται ή όταν θέλει να τραβήξει την προσοχή σας», καταλήγει.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τους θανάτους από όζον



Κρίσιμα τα επόμενα 50 χρόνια.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Ευρωπαίοι επιστήμονες σχετικά με τους θανάτους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και ειδικότερα με το όζον. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι θάνατοι από αυτή την αιτία αναμένονται να αυξηθούν τα επόμενα 50 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μεταβολή του κλίματος από το 1970 έχει προκαλέσει πάνω από 140.000 πρόσθετους θανάτους ετησίως.

Εκτός από τις επιπτώσεις του όζοντος στην ποιότητα του αέρα και του πόσιμου νερού, καθώς και τις συνέπειες στις γεωργικές καλλιέργειες, αρκετές θανατηφόρες ασθένειες, όπως η ελονοσία και όσες προκαλούν διάρροια, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην κλιματική αλλαγή.

Τα κλιματολογικά μοντέλα μοντέλα προβλέπουν ότι έως το 2060 οι περισσότεροι θάνατοι αυτού του είδους θα σημειωθούν στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, ενώ αντίθετα οι σκανδιναβικές και οι βαλτικές χώρες θα σημειώσουν μείωση θανάτων που σχετίζονται με το όζον και την κλιματική αλλαγή.

Το όζον είναι ένα διπρόσωπο αέριο. Όταν βρίσκεται ψηλά στη στρατόσφαιρα, δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα που εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία να φθάσει στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Όταν, όμως, το όζον βρίσκεται πιο χαμηλά στη γη, τότε είναι μία ρυπαντική ουσία που δρα σαν αέριο του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Αν κανείς εισπνεύσει το όζον σε αυξημένες ποσότητες, αυτό λειτουργεί ως οξειδωτική ουσία που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας πόνο στο στήθος, βήχα, ερεθισμό του λαιμού και αίσθημα ασφυξίας. Μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η βρογχίτιδα, το εμφύσημα και το άσθμα, καθώς επίσης να μειώσει τη γενικότερη λειτουργικότητα των πνευμόνων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ισχυρότερο το ανοσοποιητικό των γυναικών



Έχουν ένα επιπλέον χρωμόσωμα σε σχέση με τους άντρες.

Οι γυναίκες είναι το ισχυρό φύλο και οι άνδρες το ασθενές από άποψη υγείας και αντοχής στις ασθένειες, καθώς οι πρώτες έχουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο.

Πρόκειται για μία θεωρία που επιβεβαιώνεται και επίσημα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κλοντ Λιμπέρ του πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «BioEssays», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γυναικείο βιολογικό πλεονέκτημα έχει τη βάση του σε ένα μόνο χρωμόσωμα, το Χ, και στο ρόλο που παίζουν τα MicroRNAs που είναι κωδικοποιημένα σε αυτό το χρωμόσωμα.

Οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, ενώ οι άνδρες ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ. Σύμφωνα με τους Βέλγους επιστήμονες, οι βιολογικοί μηχανισμοί του χρωμοσώματος Χ έχουν ισχυρότερη επίδραση στα γονίδια εκείνα που προσδίδουν συγκριτικό ανοσολογικό πλεονέκτημα στις γυναίκες (που έχουν δύο τέτοια χρωμοσώματα), ενώ αντίθετα φέρνουν σε μειονεκτική θέση τους άνδρες, επειδή οι τελευταίοι έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ.

Το χρωμόσωμα Υ περιέχει λιγότερα γονίδια, με συνέπεια οι άνδρες να μην μπορούν να αναπληρώσουν πλήρως την έλλειψη του δεύτερου χρωμοσώματος Χ και έτσι να έχουν συνολικά μια έλλειψη γονιδίων που εμπλέκονται στο ανοσοποιητικό σύστημά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του παχέος εντέρου οι άντρες



Απαραίτητη η κολονόσκοπηση στην ηλικία των 50.

Οι άντρες παρουσιάζουν περισσότερες αλλοιώσεις του παχέος εντέρου σε σχέση με τις γυναίκες κάθε ηλικίας και αυτό είναι πιθανό να σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο που παχέος εντέρου.

Η κολονοσκόπηση είναι απαραίτητη στην ηλικία των 50 και στα δύο φύλλα. Στην έρευνα, που έγινε σε δείγμα 44.350 ανθρώπων στην Αυστρία, με την κολονοσκόπηση εντοπίστηκαν πολύποδες στο 34,4% των εξετασθέντων και καρκίνο του παχέος εντέρου στο 0,4%.

Στο 61,4% των κολονοσκοπήσεων δεν ανιχνεύτηκε καμιά ανωμαλία, ενώ αδενώματα βρέθηκαν στο 19,7% του δείγματος. Η συχνότητα των αδενωμάτων ήταν 24,9% στους άντρες και 14,8% στις γυναίκες. Το ποσοστό αδενωμάτων σε προχωρημένο στάδιο ήταν 5% στους άντρες ηλικίας 50 ως 54 ετών έναντι 2,9% στις γυναίκες ίδιας ηλικίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Φυτό της Αμαζονίας κατά του καρκίνου



Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το όνομά του.

Βραζιλιάνοι επιστήμονες δοκίμασαν με επιτυχία σε καρκινικά κύτταρα μια ουσία που προέρχεται από ένα φυτό της Αμαζονίας και δήλωσαν πως αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες και λιγότερο τοξικές θεραπείες κατά της νόσου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τύπο μικροοργανισμών που ζουν μέσα σ' ένα φυτό, τους απομόνωσαν και έβγαλαν απ' αυτούς μια ουσία την οποία δοκίμασαν σε καρκινικά κύτταρα διαπιστώνοντας πως είχε αποτέλεσμα.

Μετά από τα πρώτα πειράματα η ουσία θα δοκιμαστεί σε ζώα, πριν γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους στο πλαίσιο του πειράματος αυτού, το οποίο άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια.

Το όνομα του φυτού δεν αποκαλύφθηκε και δεν θα γίνει γνωστό μέχρι να ολοκληρωθούν τα πειράματα, ενώ δεν γνωστοποιήθηκαν ούτε τα τύποι των καρκινικών όγκων στους οποίους έγιναν οι δοκιμές.


Διαβάστε περισσότερα...