Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Λεηλασία χωρίς τέλος στο ΙΚΑ


«Αιμορραγία» 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση με τους ασφαλισμένους «φαντάσματα» που έπαιρναν κανονικά σύνταξη από το ΙΚΑ.

Η απογραφή ολοκληρώθηκε και αναζητούνται σχεδόν 57.164 δικαιούχοι κύριας σύνταξης, ενώ στο επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ δεν έχουν καταγραφεί 33.960 άτομα.

Πρόκειται, όπως αναφέρει το Έθνος, για ένα πλιάτσικο σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς για 50.000 «μαϊμού» συντάξεις η απώλεια για το ταμείο είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα αυτά για δεκαετίες πήγαιναν στις τσέπες επιτηδείων, που κατόρθωναν να εισπράττουν συντάξεις νεκρών ασφαλισμένων.

Η καταβολή των συγκεκριμένων συντάξεων σταμάτησε και οι υποθέσεις θα περάσουν από «κόσκινο».

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται πως μεμονωμένα άτομα έπαιρναν τη σύνταξη νεκρών συνταξιούχων θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα, ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα με βάση τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν απογραφεί:
• Στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ 52.189 δικαιούχοι κύριας σύνταξης
• Στο ΕΤΕΑΜ 33.960 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης
• Στο ΤΑΠΙΛΤ 222 δικαιούχοι κύριας σύνταξης
• Στο ΤΑΠ-ΟΤΕ 4.753 δικαιούχοι κύριας σύνταξης


Διαβάστε περισσότερα...

"Αντισυνταγματικές οι περικοπές"


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε σήμερα ότι οι περικοπές στους υψηλούς μισθούς κρατικών λειτουργών είναι "αντισυνταγματικές".

Όταν ήταν πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Silvio Berlusconi, το 2010, είχε επιβληθεί μείωση 5% στους μισθούς των δημοσίων λειτουργών που ξεπερνούσαν ετησίως τις 90 χιλιάδες ευρώ και 10% στις ετήσιες αποδοχές που ξεπερνούσαν τις 150 χιλιάδων ευρώ, για την περίοδο 2011-2013.

Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο φέτος σε εξοικονόμηση 48 εκατομμυρίων ευρώ το 2012.

Το μέτρο είχε περιγραφεί από τον Berlusconi με την έκφραση «εισφορά αλληλεγγύης».

Οι μισθοί έχουν παγώσει στον δημόσιο τομέα για χρόνια στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, αλλά παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι σε αυτόν εξακολουθούν να θεωρούνται προνομιούχοι, ειδικά διότι εξαιρέθηκαν από το νόμο που πέρασε στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Mario Monti με τον οποίο οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα έγιναν πιο εύκολες.


Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο «πράσινο» νηπιαγωγείο


Ο Δήμος Τρίπολης λειτουργεί το πρώτο «πράσινο» νηπιαγωγείο στους πρόποδες του Μαινάλου, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Τρίπολη.

Το «πράσινο» νηπιαγωγείο λειτουργεί στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου Μερκοβουνίου και ... χρωστάει τον οικολογικό του χαρακτήρα στον μεγάλο προαύλιο χώρο, όπου εκτός από την ύπαρξη δένδρων, θάμνων και δεκάδων φυτών, λειτουργεί θερμοκήπιο, ένα μικρό ξύλινο κτίριο που φιλοξενεί οικόσιτα ζώα (κότες, φραγκόκοτες, περιστέρια αλλά και δύο φασιανούς), ξύλινο θέατρο και παιδική χαρά.

Μάλιστα, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τους υπεύθυνους σχολικούς συμβούλους, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου έχει προσαρμοστεί στον οικολογικό χαρακτήρα του έτσι, ώστε τα νήπια να συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή φροντίδα τόσο των ζώων, όσο και των φυτών.

Σήμερα φιλοξενεί σαράντα νήπια και προνήπια από όλη την περιοχή του Δήμου Τρίπολης.



Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα δηλώνουμε γάμο και θάνατο


Το σύστημα «Αριάδνη» παρουσίασαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κωνσταντίνος Βλαχάκης, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παραβατικότητας στο σύστημα χορήγησης συντάξεων.

"Με την πιο επιεική προσέγγιση εκτιμούμε ότι λόγω παραβατικότητας τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ετήσιες απώλειες που φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ", δήλωσε ο κ. Βρούτσης. "Γι’ αυτό λοιπόν εισάγουμε το σύστημα «Αριάδνη». Ένα σύστημα που από 1-1-2013 διασφαλίζει ότι δεν θα ξαναγεννηθεί παραβατικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας. Ένα σύστημα το οποίο θα επιφέρει επιτέ­λους αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και φυσικά θα έχουμε ένα πολύ με­γάλο και πολύ σημαντικό όφελος 500 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Αυτό γίνεται με το σύστημα «Αριάδνη»" τόνισε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:

"Η όποια επιβάρυνση κόστους και χρόνου είναι ασήμαντη μπροστά στο τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τους συνταξιούχους και τους εργαζομένους, για όλους τους Έλληνες".

Κεντρικό σημείο του νέου συστήματος αποτελεί η ανάθεση στους συμβολαιογράφους της χώρας, της υπηρεσίας πιστοποίησης και ηλεκτρονικής καταχώρισης δεδομένων πραγματικών και νομικών γεγονότων της προσωπικής κατάστασης των πολιτών, που αφορούν γάμους, σύμφωνα συμβίωσης, διαζύγια και θανάτους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η καταβαλλόμενη στον συμβολαιογράφο δαπάνη στην περίπτωση γνωστοποίησης θανάτου καλύπτεται πλήρως από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Άλλωστε σε μια εκτίμηση με βάση τον μ.ο. θανάτων στην χώρα μας η συνολική επιβάρυνση δεν θα ξεπερνά τα 4.500.000 Ευρώ από τα οποία 500.000 Ευρώ επιστρέφουν με την μορφή τελών και χαρτοσήμου στο κράτος και 1.000.000 Ευρώ με την μορφή φόρου απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό. Το υπόλοιπο ποσό είναι εξαιρετικά μικρό μπροστά στο τεράστιο δημοσιονομικό και κοινωνικό όφελος.

Μόνο στην περίπτωση γνωστοποίησης γάμου και διαζυγίου βαρύνει τους δηλούντες η δαπάνη συμβολαιογράφου. Στις περιπτώσεις των συμφώνων συμβίωσης δεν θα υπάρχει δαπάνη συμβολαιογράφου.

Αναλυτικά η διαδικασία

1ο Στάδιο: Γνωστοποίηση

Α. Διαδικασία γνωστοποίησης θανάτου

Ο συγγενής, το γραφείο τελετών ή ο εκπρόσωπος της οικογένειας επισκέπτεται το γραφείο του συμβολαιογράφου της επιλογής του, προσκομίζοντας:
Ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου,
το Βιβλιάριο Υγείας η αποδεικτικό ΑΜΚΑ του θανόντος,
Αποδεικτικό ΑΦΜ του θανόντος.

Ο συμβολαιογράφος:
Πιστοποιεί την ορθότητα των στοιχείων ΑΦΜ/ΑΜΚΑ.
Συντάσσει Πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης
Καταχωρεί τα στοιχεία του Θανόντος στο Σύστημα
Θεωρεί το ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου με την ένδειξη «καταχωρήθηκε».

Εν συνεχεία, ο συγγενής, το γραφείο τελετών ή ο εκπρόσωπος της οικογένειας προσκομίζει στο Δημοτικό κατάστημα την πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης και το Θεωρημένο ιατρικό πιστοποιητικό και λαμβάνει ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής .

Για την περίπτωση που εξαιρετικές συνθήκες (ειδικές σπάνιες περιπτώσεις) δεν επιτρέπουν την έκδοση Ληξιαρχικής Πράξης προ της ταφής, εκδίδεται η άδεια ταφής υπάρχει ειδική διαδικασία, που θα αποτυπωθεί ειδικά στο νόμο

Β. Διαδικασία γνωστοποίησης Γάμου

Μετά την έκδοση της άδειας γάμου το ζευγάρι επισκέπτεται το γραφείο του συμβολαιογράφου της επιλογής του, προσκομίζοντας:
Άδεια Γάμου και αγγελία γάμου,
Τα Βιβλιάρια Υγείας ή άλλα αποδεικτικά των ΑΜΚΑ,
Αποδεικτικά ΑΦΜ.

Ο συμβολαιογράφος :
Πιστοποιεί την ορθότητα των στοιχείων ΑΦΜ/ΑΜΚΑ.
Συντάσσει Πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης
Καταχωρεί τα στοιχεία των μελλόνυμφων στο Σύστημα
Θεωρεί την Άδεια Γάμου με την ένδειξη καταχωρήθηκε.

Εν συνεχεία, το ζευγάρι προσκομίζει στον Θρησκευτικό λειτουργό ή στο Δημοτικό κατάστημα την πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης και τη Θεωρημένη άδεια γάμου και λαμβάνει πιστοποιητικό τέλεσης γάμου μετά την τελετή.

Γ. Διαδικασία γνωστοποίησης Συμφώνου Συμβίωσης

Κατά τη σύνταξη του συμφώνου συμβίωσης ο συμβολαιογράφος καταχωρεί τα υποχρεωτικά προσκομιζόμενα στοιχεία ΑΦΜ/ΑΜΚΑ των συμβαλλομένων στο σύστημα και κάνει υποχρεωτικά αναφορά στον αριθμό καταχώρησης στο σύστημα Αριάδνη.

Δ. Διαδικασία γνωστοποίησης Διαζυγίου

Η εισαγγελική διάταξη - παραγγελία για την πνευματική λύση του γάμου προς την αρμόδια Εκκλησιαστική Αρχή , για δε την διοικητική λύση του γάμου στον αρμόδιο Ληξίαρχο , συνοδευόμενη από κυρωμένο αντίγραφο της δικαστικής απόφασης και του αντίστοιχου πιστοποιητικού τελεσιδικίας , προσκομίζεται από οποιονδήποτε των διαζευγμένων συζύγων ή τους ειδικούς εντολοδόχους τους σε Συμβολαιογράφο

2ο Στάδιο: Ενέργειες συμβολαιογράφων

Μετά την γνωστοποίηση κάποιου από τα παραπάνω γεγονότα οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται αμελητί να καταχωρήσουν στο κεντρικό σύστημα, που τηρείται στο συντονιστικό των συμβολαιογραφικών συλλόγων, τις δηλώσεις στοιχείων των εμφανιζόμενων σε αυτούς πολιτών.

3ο Στάδιο: Ενέργειες συντονιστικού συμβολαιογραφικών συλλόγων

Ο διαχειριστής του κεντρικού συστήματος στο συντονιστικό των συμβολαιογραφικών συλλόγων αποστέλλει ηλεκτρονικά δύο φορές την εβδομάδα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στην ΗΔΙΚΑ στον ΟΑΕΔ, στον ΕΟΠΥΥ και στην ΓΓΠΣ συγκεντρωτικό πίνακα με τα στοιχεία για τις τρέχουσες μεταβολές ασφαλισμένων.

4ο Στάδιο: Ενέργειες ασφαλιστικών οργανισμών και λοιπών φορέων

Η υπηρεσιακή δομή στην οποία υπάγεται το μητρώο των ασφαλισμένων και αναβαθμίζεται με τον προωθούμενο νόμο σε υπηρεσία Μητρώου και διαπίστωσης ληξιαρχικών μεταβολών ασφαλισμένων υποχρεούται αμελητί να σημειώνει την μεταβολή των στοιχείων των ασφαλισμένων και να διακόπτει άμεσα τις σχετικές παροχές.


Διαβάστε περισσότερα...

1.000 € σε 5.000 οικογένειες


Για την απόφαση της κυβέρνησης να δίδονται, πλέον, σε πολύτεκνες οικογένειες -που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές- τα χρήματα με τα οποία επιχορηγούνταν από τον ΕΛΓΑ οι ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολύτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), Βασίλη Θεοτοκάτο, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Όπως είπε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ. Χαρακόπουλος, υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 οικογένειες θα μπορούν από την επόμενη χρονιά να λάβουν επίδομα της τάξεως των 1.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι σήμερα ζήτησε τη συνδρομή της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων για την κατάρτιση της λίστας των δικαιούχων του επιδόματος.

«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία υποβάλλεται σε θυσίες, σε επώδυνα, πλην όμως, αναγκαία μέτρα, για να παραμείνει η χώρα όρθια, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων που μοχθούν στον πρωτογενή τομέα, όπως είναι οι πολύτεκνοι αγρότες και κτηνοτρόφοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίζεται η μεταφορά μαθητών


Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον Υπουργό Εσωτερικών το σχέδιο Νόμου «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, Μεταφορά Μαθητών για το σχολικό έτος 2012-2013.» 

Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται εκκρεμή θέματα που αφορούν στη μεταφορά των μαθητών και μεταφέρεται οριστικά η αρμοδιότητα από τους Δήμους στις Περιφέρειες.

Παράλληλα, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη καταβάλλονται 14.000.000 Ευρώ στις Περιφέρειες της χώρας και 3.000.000 Ευρώ στους Δήμους για την αποπληρωμή οφειλών προς τους μεταφορείς.

Η επόμενη καταβολή οφειλομένων έχει προγραμματισθεί για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσφέρουν στον συνάνθρωπο


Μεγάλες ποσότητες ειδών ρουχισμού και υπόδησης αλλά και ιατρικός εξοπλισμός, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται δέκα αναπηρικά καροτσάκια και τέσσερα νοσοκομειακά κρεβάτια, θα διανεμηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα σε ανθρώπους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τα υλικά αυτά συγκεντρώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από δωρεές ομογενών της Γερμανίας αλλά και Θεσσαλονικέων.

Σήμερα θα παραδοθούν στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΜΑΖΙ – Κοινωνικό Παντοπωλείο, που στη συνέχεια θα προχωρήσει στη διανομή τους προς τους ενδιαφερόμενους. Παράλληλα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, η διαδικασία της συγκέντρωσης ειδών ρουχισμού, υπόδησης και ιατρικού εξοπλισμού θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να ανακουφιστούν οι ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Μία από αυτές τις ομάδες είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κινητικά και ορθοπεδικά προβλήματα καθώς, σύμφωνα με τον σύμβουλο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, Επαμεινώνδα Μολυβά, οι οικογένειές τους καλούνται να καλύψουν τα έξοδα που απορρέουν από την κατάσταση της υγείας τους. «Ο ιατρικός εξοπλισμός θα παραχωρηθεί σε άτομα που τον έχουν περισσότερο ανάγκη, κυρίως σε παραπληγικούς και τετραπληγικούς» αναφέρει. Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου της εταιρείας ΜΑΖΙ, Τρύφων Τραϊανός, επισημαίνει ότι η διανομή θα γίνει με βάση την εξέταση των γνωματεύσεων που καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι από τις αρμόδιες υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακόμα πιο ακριβή η ΔΕΗ


Αύξηση κατά 8% στα τιμολόγια της ΔΕΗ και καθορισμό εδώ και τώρα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα είναι λίγα από τα μέτρα που ζητά η τρόικα.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.





Διαβάστε περισσότερα...

"Δεν θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός"


Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα μπει νέο «ψαλίδι» στον κατώτατο μισθό, έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι η τρόικα έθεσε θέμα μείωσης των αποζημιώσεων.

Δείτε το βίντεο:





Διαβάστε περισσότερα...

Μοίρασαν ρούχα σε κρατούμενους


Ρουχισμό και είδη καθαριότητας μοίρασαν οι "Πολίτες εν Δράσει" στους κρατούμενους των φυλακών του Αγ. Στεφάνου Αχαΐας.

Η εθελοντές, μέσω του Ερυθρού Σταυρού, παρέδωσαν τα πακέτα φιλανθρωπίας, συνολικής αξίας 1,250€, σε δεκάδες έγκλειστους οι οποίοι υποδέχτηκαν την κίνηση αυτή με ιδιαίτερη συγκίνηση.

Οι Πολίτες εν Δράσει έχουν παρέμβει και στο παρελθόν στα προβλήματα των σωφρονιστικών καταστημάτων όπως και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων προσπαθώντας να επισημάνουν τις ελλείψεις αλλά και να συνδράμουν με τη συνεισφορά τους στην ανακούφιση των κρατουμένων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξοικονόμηση κατ' οίκον


Σε ποιους αφορά το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον", ποιες εργασίες επιδοτούνται, ποιες κατοικίες επιχορηγούνται και σε ποιο ποσοστό ανάλογα με το εισόδημα:















Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται η e-σύνταξη


Δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν στον τομέα των Συντάξεων, είναι στη διάθεση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τις 15/10/2012.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τη συμπλήρωση και υποβολή μέσω διαδικτύου της αίτησης για σύνταξη (γήρατος και αναπηρίας) και την παρακολούθηση της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησης και της αίτησης για προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης.

Έτσι ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα έχει πλέον τη δυνατότητα να συμπληρώσει και να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση για χορήγηση σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό). Επίσης θα μπορεί να παρακολουθεί και να αντλεί πληροφορίες για την πορεία εξέλιξης της αίτησης συνταξιοδότησης ή προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης από την αρχική ημερομηνία κατάθεσης, έως την ολοκλήρωση αυτής.

Με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών ωφελούνται οι ασφαλισμένοι και οι υπηρεσίες Συντάξεων γιατί:

-ελαχιστοποιείται ο χρόνος υποβολής της αίτησης, αφού η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και η φυσική παρουσία του ασφαλισμένου στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ περιορίζεται μόνο στην παράδοση των δικαιολογητικών.

-οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να πληροφορηθούν σε ποιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η αίτησή τους (για συνταξιοδότηση ή προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης).

-οι υπηρεσίες συντάξεων θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το χρόνο συναλλαγής που αποδεσμεύεται με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του χρόνου απόκρισης στα αιτήματα των ασφαλισμένων.


Διαβάστε περισσότερα...

«Θα μας κάνουν να σκοτωθούμε»


Αναγνώστρια του enikos.gr με την παρακάτω ηλεκτρονική επιστολή διαμαρτύρεται για την διαφορά στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων στην Ελλάδα.

«Είναι δυνατόν, όλοι οι υπάλληλοι να υπόκεινται σε μειώσεις, εκτός από τους εφοριακούς, τελωνειακούς κ.λ.π; Νομίζω ότι το ξέρετε, παρ' όλα αυτά το αναφέρω: Γιατρός διευθυντής με 32 χρόνια υπηρεσίας να παίρνει μαζί με τις εφημερίες 2.800, χωρίς τις καινούριες μειώσεις, καθηγητής με 32 χρόνια να παίρνει 1.100 και ένας εφοριακός του Λυκείου με 27 χρόνια να παίρνει 1.900.

Τι πρέπει να κάνουμε; Να σκοτωθούμε μεταξύ μας; Είναι κράτος αυτό; Δεν είναι πρόκληση στις εποχές που ζούμε;»


Διαβάστε περισσότερα...

Τι να προσέχετε με τα ληγμένα


Σύμφωνα με καινούργια αγορανομική διάταξη τα ληγμένα προϊόντα θα πωλούνται φθηνότερα στα σούπερ μάρκετ.

«Αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε στο metrogreece.gr o χημικός και ερευνητής στον "Δημόκριτο", Νίκος Κατσαρός.

Και συνέχισε λέγοντας «εκείνο που θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές είναι η συσκευασία να μην έχει υποστεί ρωγμές, να μην είναι σκισμένη σε οποιοδήποτε προϊόν είτε είναι ρύζι είτε μακαρόνια η ό,τι άλλο.

Επίσης, οι καταναλωτές να προσέχουν να μην έχει αλλάξει το χρώμα του τροφίμου, να μην έχει αλλοιωθεί η γεύση, η οσμή καθώς να μην περιέχει διάφορα έντομα ή σκουλήκια. Για τις κονσέρβες να μην είναι παραμορφωμένες, να μην είναι σκουριασμένες επίσης στα προϊόντα αυτά η τιμή είναι χαμηλότερη μέχρι και 50%. Αυτό δεν ισχύει για τα ευαλλοίοντα προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι, το κρέας».

Ο κ. Κατσαρός αναφέρθηκε και στις επιτρεπόμενες ημερομηνίες κατανάλωσης μετά το πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης. «Αυτά που γράφουν την ήμερα λήξης πάνω επιτρέπεται να καταναλωθούν μέχρι μία εβδομάδα μετά.

Αυτά που αναγράφουν μήνα μπορεί να καταναλωθούν και μέχρι ένα μήνα. Σε αυτά τα προϊόντα στα οποία που αναφέρεται το έτος, μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και τρεις μήνες μετά από την ημερομηνία λήξης τους».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκεφαλικά "θερίζουν" και τους νέους


Τα εγκεφαλικά είναι συνηθισμένα στις μεγάλες ηλικίες, αλλά σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, όλο και περισσότερο νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Στην έρευνά τους που πραγματοποιήθηκε σε δύο αμερικανικές πολιτείες, οι επιστήμονες, τα συμπεράσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση "Νευρολογία" (Neurology), διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των εγκεφαλικών ανάμεσα σε ανθρώπους κάτω των 55 ετών διπλασιάστηκαν στο διάστημα 1993-2205.

Μεταξύ των λευκών ηλικίας 20 με 54 ετών, το ποσοστό αυξήθηκε από 26 εγκεφαλικά για κάθε 100.000 ανθρώπους σε 48 ανά 100.000.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι μπορούν μονάχα να δώσουν πιθανές ερμηνείες. Μία από αυτές είναι ότι οι γιατροί διαγιγνώσκουν συχνότερα τα εγκεφαλικά σε νέους ανθρώπους, τόσο χάρη στη νέα τεχνολογία απεικόνισης εγκεφάλου (μαγνητική τομογραφία) όσο και λόγω του ότι οι ίδιοι είναι περισσότερο προσεκτικοί και ενημερωμένοι.

"Ωστόσο, δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος", λέει ο επικεφαλής της έρευνας Μπρετ Κισέλα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

"Με βεβαιότητα υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παραγόντων κινδύνου".

Ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση.

"Και αν τους αναπτύσσεις (τους παράγοντες) στην ηλικία των 20, τότε μπορεί και να υποστείς εγκεφαλικό σε μικρότερη ηλικία", προσθέτει ο ίδιος.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κουμπαράς αξιοπρέπειας» για τους φτωχούς



«Ακόμη κι ένα ευρώ κάνει τη διαφορά», λένε οι Γιατροί του Κόσμου.

Τρόφιμα, φάρμακα, χρήματα και διάφορα άλλα υλικά συλλέγουν οι Γιατροί του Κόσμου προκειμένου να συμπαρασταθούν στους ανθρώπους που δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα.

Το τελευταίο διάστημα, όπως λένε, όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες ζητούν τη βοήθειά τους. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

Το 62% των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν στο Πολυιατρείο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των εννέα πρώτων μηνών του 2012, ήταν Έλληνες. Έλληνες και το 30% των ασθενών στα Χανιά, ενώ διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, το ποσοστό των Ελλήνων επωφελούμενων στην Αθήνα ξεπέρασε το 20%.

Οι ασθενείς στο Πολυιατρείο του Περάματος, μιας γειτονιάς της πόλης μας, αγγίζουν τους 5.000 για το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2012, όσοι δηλαδή ήταν συνολικά το 2011.

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της νέας καμπάνιας «Κουμπαράς Αξιοπρέπειας» δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην άρνηση των ΓτΚ να διαχωρίσουν τους ασθενείς τους. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γ. Μουζάλας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΓτΚ, δήλωσε: «Σε πείσμα των καιρών, οι Γιατροί του Κόσμου αρνούνται να διαχωρίσουν τους ασθενείς σε Έλληνες και ξένους, καταγγέλλοντας τη χρήση ανθρωπιστικής βοήθειας σαν εργαλείου μίσους».

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία των Γιατρών του Κόσμου καθώς και για το πως μπορείτε να βοηθήσετε, υπάρχουν στο mdmgreece.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μαγεία... ή Επιστήμη;»



Πειράματα για παιδιά από 9 ετών και ενήλικες.

Η νέα χρονιά στο Ίδρυμα Ευγενίδου αρχίζει δυναμικά με μία ενότητα «μαγική»! Χαρτιά που αψηφούν τις φλόγες, μείγματα που αναφλέγονται με την προσθήκη νερού και παράξενα φαινόμενα που αναπαράγονται μπροστά στα μάτια σας υπόσχονται να σας μυήσουν στη μαγεία της επιστήμης! Παράλληλα, μικροί και μεγάλοι θα αναπαράγουν φαινόμενα που μοιάζουν μαγικά και θα δημιουργήσουν οπτικές ψευδαισθήσεις με «έξυπνες» κατασκευές.

Σ’ αυτή την επίδειξη πειραμάτων δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας! Μαγικές σφαίρες που εκμεταλλεύονται τις ιδιότητες του ηλεκτρισμού, αντικείμενα που εξαφανίζονται με τη βοήθεια της φυσικής, υλικά που μας εκπλήσσουν, μαγνήτες που πετάνε και χημικές αντιδράσεις που αψηφούν την κοινή λογική θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε ό,τι πιστεύατε μέχρι σήμερα. Τελικά πρόκειται για Μαγεία ή Επιστήμη;

Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση και παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μπορείτε να προμηθευτείτε το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά από την Ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου.

«Μαγεία... ή Επιστήμη»: Πειράματα
(προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)
Σάββατο 13 Οκτωβρίου, Ώρα 13.30 – 14:10



Διαβάστε περισσότερα...

Χάρισε ζωή με το θάνατό της μία 59χρονη



Σωτήριο δώρο τα όργανα της γυναίκας.
Ζωή σε άλλους συνανθρώπους μας χάρισε με το θάνατό της η 59χρονη από τη Σερβία που πριν από μερικές εβδομάδες είχε τραυματιστεί πέφτοντας στους κυματοθραύστες του λιμενοβραχίονα ενώ έκανε βόλτα με το σκύλο της.

Η κατάσταση της υγείας της άτυχη γυναίκας ήταν μη αναστρέψιμη και οι οικείοι της βρήκαν το κουράγιο να προχωρήσουν σε μια πράξη ανθρωπιάς δωρίζοντας τα όργανά της.

Χτες βράδυ στο Βενιζέλειο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν στήθηκε αερογέφυρα ζωής με την επιχείρηση να ολοκληρώνεται επιτυχώς τα ξημερώματα.

Τέσσερις ομάδες γιατρών έφτασαν στο Ηράκλειο προκειμένου να μεταφέρουν την καρδιά, το ήπαρ, τους νεφρούς και τους κερατοειδείς.


Πηγή: http://prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αυτοθυσία της γυναίκας που ζυγίζει μισό τόνο



Φωτογραφίες και βίντεο με την Marya Rosales.

Όταν ο δικηγόρος Sergio Valdez είδε για πρώτη φορά την πελάτισσά του Marya Rosales, βάρος σχεδόν 500 κιλών, μπέρδεψε μερικά κομμάτια του σώματός της με τα… μαξιλάρια στα οποία στηριζόταν.

«Όλοι έχουμε δει παχύσαρκους, μεγαλόσωμους ανθρώπους. Αλλά παχυσαρκία σε τέτοιο επίπεδο δεν έχετε ξαναδεί», είπε ο Valdez σε ειδική εκπομπή για τη Rosales, η οποία είχε υποστηρίξει πως κατά λάθος συνέθλιψε και σκότωσε τον 2χρονο ανιψιό της.

Η Rosales, που μένει στο Τέξας, μπορεί να είναι η παχύτερη γυναίκα στον κόσμο αλλά ο Valdez λέει πως ακόμα κι αν ξέρεις πως ζυγίζει όσο πέντε άνδρες, τίποτα δεν σε προετοιμάζει για τον όγκο της.

«Όταν την πρωτοδείς, είναι καλυμμένη με μία κουβέρτα και μαξιλάρια γύρω της και δεν είσαι σίγουρος αν αυτά που βλέπεις είναι μαξιλάρια ή οι πτυχώσεις του σώματός της», λέει. «Νομίζεις πως είναι μαξιλάρια αλλά αν κάνεις ένα γύρο καταλαβαίνεις πως είναι η ίδια…»

Το 2008 η Rosales υποστήριξε πως είχε σκοτώσει τον 2χρονο ανιψιό της όταν κατά λάθος έπεσε πάνω του, αλλά ο Valdez δεν πείστηκε.

Στην ειδική εκπομπή, η Rosales ομολόγησε πως είχε δει την αδελφή της να χτυπά με μία βούρτσα τον μικρό Eliseo στα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι, και ο Valdez υποστηρίζει πλέον πως η Marya ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατό του ώστε τα υπόλοιπα παιδιά της αδελφής της, που ήταν η πραγματική ένοχη, να μη χάσουν τη μητέρα τους.

Σύμφωνα με τον Valdez ο ισχυρισμός της Rosales κατέρρευσε όταν οι γιατροί πιστοποίησαν πως ο θάνατος του παιδιού είχε προέλθει από χτυπήματα και όχι από βάρος.

Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο...



















 



Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή ειδών ρουχισμού και υπόδησης σε άπορους



Συγκεντρώθηκαν από δωρεές ομογενών της Γερμανίας και Θεσσαλονικείς.

Μεγάλες ποσότητες ειδών ρουχισμού και υπόδησης αλλά και ιατρικός εξοπλισμός στον οποίο συμπεριλαμβάνονται δέκα αναπηρικά καροτσάκια και τέσσερα νοσοκομειακά κρεβάτια, θα διανεμηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα σε ανθρώπους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Τα υλικά αυτά συγκεντρώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από δωρεές ομογενών της Γερμανίας αλλά και Θεσσαλονικέων.

Αύριο θα παραδοθούν στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΜΑΖΙ - Κοινωνικό Παντοπωλείο, που στη συνέχεια θα προχωρήσει στη διανομή τους προς τους ενδιαφερόμενους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, η διαδικασία της συγκέντρωσης ειδών ρουχισμού, υπόδησης και ιατρικού εξοπλισμού θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να ανακουφιστούν οι ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Μία από αυτές τις ομάδες είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κινητικά και ορθοπεδικά προβλήματα καθώς, σύμφωνα με τον σύμβουλο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, Επαμεινώνδα Μολυβά, οι οικογένειές τους καλούνται να καλύψουν τα έξοδα που απορρέουν από την κατάσταση της υγείας τους. «Ο ιατρικός εξοπλισμός θα παραχωρηθεί σε άτομα που τον έχουν περισσότερο ανάγκη, κυρίως σε παραπληγικούς και τετραπληγικούς» αναφέρει. Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου της εταιρείας ΜΑΖΙ, Τρύφων Τραϊανός, επισημαίνει ότι η διανομή θα γίνει με βάση την εξέταση των γνωματεύσεων που καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι από τις αρμόδιες υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τη διανομή των ειδών ρουχισμού και υπόδησης, ο κ. Τραϊανός επισημαίνει ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί κάθε μήνα 1.200 άτομα που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες, άπορες οικογένειες, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, φορείς του AIDS, ανασφάλιστους, μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες που αντιμετωπίζουν έντονες δυσκολίες εν μέσω κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, το όριο για την παροχή βοήθειας που έχει τεθεί, είναι εκείνο του ετήσιου εισοδήματος των 5.000 ευρώ. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα συγκεκριμένα είδη, η οποία διαρκώς αυξάνεται», τονίζει στο ΑΜΠΕ η γενική γραμματέας του ΜΑΖΙ - Κοινωνικό Παντοπωλείο Αλεξάνδρα Γωγούση - Σκανδάλη, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τραϊανό μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει από την πλευρά των πολιτών για τρόφιμα.

«Έρχονται σε εμάς οικογένειες που ζητούν τρόφιμα και όταν οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται από τις αποθήκες μας, αγοράζουμε τα εν λόγω προϊόντα με τα χρήματα που συγκεντρώνουμε από δωρεές» τονίζει χαρακτηριστικά. Αναφέρει δε ότι ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και προσφέρουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι είδη και χρήματα από πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Πέλλα, η Ημαθία, η Πιερία, ακόμη και η Χίος. Τα δε ποσά που προσφέρουν οι χορηγοί είναι από 1, 5 και 10 ευρώ μέχρι και 1500 ευρώ κατά καιρούς.

Εκστρατεία συγκέντρωσης φαρμάκων
Στο μεταξύ, η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, ο κεντρικός δήμος, ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης, η τηλεόραση του ΣΚΑΙ και το Ράδιο Θεσσαλονίκη διοργανώνουν εκδήλωση για τη συλλογή φαρμάκων, προκειμένου να διατεθούν στα ιατρεία κοινωνικής αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου από τις 9.00 έως τις 14.00 στην Πλατεία Αριστοτέλους κάτω από την οδό Μητροπόλεως. Οι πολίτες καλούνται να συμμετέχουν προσκομίζοντας φάρμακα τα οποία μπορεί να προέρχονται είτε από το προσωπικό τους οικιακό φαρμακείο είτε από τα φαρμακεία.

Για τη διευκόλυνση της παραπάνω προσπάθειας ο Δήμος Θεσσαλονίκης αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ θα παραχωρήσει χώρο στο Φουαγιέ του Δημαρχείου προκειμένου να γίνει η συγκέντρωση των φαρμάκων τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν στο χώρο της εκδήλωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο χαράτσι!



Μόνο με 60€ στον συμβολαιογράφο πεθαίνεις, παντρεύεσαι ή χωρίζεις!

- Κάθε αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης θα δηλώνεται με συμβολαιογραφική πράξη
- Θα ισχύει από το 2013
- Συνέντευξη Τύπου αυτή την ώρα του υπουργού Εργασίας


Είναι το νεο χαράτσι. Το λεγόμενο και χαράτσι της ζωής. Η έμπνευση ανήκει στο οικονομικό επιτελείο και σύμφωνα με αυτή οι πολίτες αυτής της χώρας θα είναι υποχρεωμένοι να επικυρώνουν με συμβολαιογραφική πράξη κάθε αλλαγή της οικογενειακής τους κατάστασης από το νέο έτος.

Με το σύστημα «Αριάδνη» οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν περίπου 60 ευρώ (με τους φόρους) στον συμβολαιογράφο για να δηλώσουν το γάμο, το διαζύγιο και τον θάνατο.

Κάθε αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης των ασφαλισμένων, δηλαδή γάμος, διαζύγιο, θα πρέπει να επικυρώνεται με συμβολαιογραφική πράξη, ενώ και η άδεια ταφής θα εκδίδεται μετά από συμβολαιογραφική πράξη.

Οι συμβολαιογράφοι θα είναι ηλεκτρoνικά διασυνδεδεμένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα ενημερώνονται άμεσα και έτσι θα σταματά η καταβολή συντάξεων σε νεκρούς και συντάξεων χηρείας σε περιπτώσεις τέλεσης νέων γάμων.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 50 ευρώ στους συμβολαιογράφους, ποσό το οποίο θα τους επιστρέφεται στη συνέχεια από το ασφαλιστικό τους ταμείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πουλάνε και το αίμα τους για να ζήσουν



Σε απόγνωση πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Δεν το χωράει ο νους σε ποια κατάσταση αναγκάζονται να φτάνουν οι πολίτες προκειμένου να τα βγάλουν πέρα στην Ελλάδα της κρίσης και στην Πάτρα της ανεργίας.

Νέοι άνθρωποι, αλλά και μεγαλύτεροι, δίνουν το αίμα τους όχι τόσο για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, αλλά για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας, για να επιβιώσουν, επενδύοντας στην ανάγκη για αίμα.

Όπως αποκάλυψε το δελτίο ειδήσεων του Achaia Channel, στην Πάτρα εκτυλίσσονται σκηνές που δεν τις χωράει ο νους, καθώς το αίμα είναι ένα αγαθό που δίνεται δωρεάν και είναι αποδεικτικό της ανθρωπιάς και της ευαισθησίας μας.

Η κατάσταση έχει περιέλθει σε γνώση των γιατρών και των συλλόγων αιμοδοτών που έχουν προβληματιστεί ιδιαίτερα, καθώς υπάρχουν πολλά περιστατικά με βάση τα οποία όταν κάποιος χρειάστηκε πολύ αίμα, για να καλυφθούν οι μονάδες αίματος που έλειπαν, αναζητήθηκαν και εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο αιμοδότες που παρουσιάζονταν στο νοσοκομείο ως εθελοντές, αλλά πληρώνονταν κανονικά από τους συγγενείς που ήταν σε πανικό και αναγκάστηκαν να κάνουν παζάρια με τους πωλητές αίματος.

Υπάρχει μάλιστα περιστατικό όπου έχει πωληθεί η μονάδα 300 ευρώ!


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας



Χωρίς την προμήθεια σήματος και μέσω Διαδικτύου η φετινή διαδικασία.

Χωρίς την ταλαιπωρία της προμήθειας του σήματος, αλλά μέσω του Διαδικτύου και τραπεζών, θα πληρώσουν φέτος τα τέλη κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα σχετικά ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά.

Οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το TAXISΝΕΤ, είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να βρουν τον κωδικό πληρωμής.

Στη συνέχεια, θα πηγαίνουν στην τράπεζα της επιλογής τους για να πληρώνουν το τέλος και θα λαμβάνουν την απόδειξη πληρωμής.

Προσοχή, όμως. Η απόδειξη της τράπεζας θα ισχύει σαν αποδεικτικό στοιχείο μόνο αν αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας!

Τα σχετικά ειδοποιητήρια αναμένεται να έχουν ανέβει στο σύστημα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Η προθεσμία πληρωμής λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Όσοι δεν το κάνουν μέχρι τότε -ή μέχρι όποτε δοθεί παράταση-, θα καλούνται στη συνέχεια να πληρώνουν το διπλάσιο ποσό.

Από τη νέα διαδικασία, το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ, αφού γλιτώνει κατ΄ αυτό τον τρόπο τα έξοδα εκτύπωσης και αποστολής των σημάτων.

Επιπλέον, στο σχεδιασμό προβλέπεται να συνδεθούν τα περιπολικά της αστυνομίας με το TAXISNET για να ελέγχεται επί τόπου αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος έχει πληρώσει το τέλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Φόρος σε όλα τα ακίνητα από το 2013



Θα επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες σπιτιών, οικοπέδων και χωραφιών.

Να αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με ένα ενιαίο φόρο που θα επιβαρύνει κάθε ακίνητο, και όχι μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο νέος φόρος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, θα επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, χωραφιών και οικοπέδων, εντός και εκτός σχεδίου πόλεως, με στόχο ετήσια έσοδα 3 δις. ευρώ.

Όπως δημοσιεύουν τα Νέα, εξαιρέσεις θα υπάρχουν για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, όμως με συγκεκριμένα όρια στρεμμάτων, που θα οδηγούν σε φορολόγηση των μεγαλοαγροτών.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έχει πέσει και η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, πλην των ναών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά η καταβολή οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ



Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 113.345.378 ευρώ.

Σήμερα θα καταβληθούν σε 418.279 δικαιούχους του ΟΓΑ τα οικογενειακά επιδόματα του πέμπτου διμήνου του 2012.

Πρόκειται για το πολυτεκνικό επίδομα, το επίδομα τρίτου παιδιού, το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, την εφάπαξ παροχή και την ισόβια σύνταξη.

Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 113.345.378 ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, οι πληρωμές θα καταβληθούν με πίστωση λογαριασμού τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές»



Εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος διεθνώς, όντας υπεύθυνο σχεδόν για το 80% των θανάτων.

Εκτιμάται ότι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου 130.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος κάθε χρόνο, εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Όταν το μελάνωμα διαγνωσθεί νωρίς είναι γενικά μια ιάσιμη νόσος. Ωστόσο, όταν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, είναι η πιο θανατηφόρα και η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Το 2011 και το 2012 όμως απετέλεσαν χρονιές ορόσημο στη θεραπεία της νόσου, καθώς ήταν η πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, που βρέθηκαν και εφαρμόστηκαν στην κλινική πράξη, νέα, αποτελεσματικά φάρμακα για το μεταστατικό μελάνωμα.

«Η μεγάλη πρόοδος σήμερα οφείλεται στην αποσαφήνιση του μηχανισμού ενεργοποίησης της μεταστατικής οδού μέσω του μεταλλαγμένου BRAF στη θέση V600E. Η πρωτεΐνη BRAF είναι το βασικό στοιχείο του μονοπατιού που εμπλέκεται στη διαδικασία φυσιολογικής κυτταρικής ανάπτυξης και επιβίωσης των κυττάρων. Ειδικότερα, οι μεταλλάξεις που «κλειδώνουν» την πρωτεΐνη BRAF σε μια ενεργή κατάσταση, προκαλούν υπερβολική σηματοδότηση του μονοπατιού, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη και επιβίωση, δηλαδή σε επέκταση της μεταστατικής νόσου και στη συνέχεια στο θάνατο του ασθενούς», δήλωσε ο Δρ. Δημήτριος Μπαφαλούκος, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής Α’ της Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος σε απολογιστική Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης για το Μελάνωμα από το ΑγκαλιάΖΩ- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου.

Ένα δια στόματος χορηγούμενο φάρμακο, έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εμποδίζει τη δράση της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης BRAF που εντοπίζεται περίπου στο 50% των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα και έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό θεραπευτικό κενό, καθώς βελτιώνει σημαντικά τη συνολική επιβίωση και την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία στους ασθενείς που έχουν τη μετάλλαξη BRAF.

Παράλληλα, ένα υπό διερεύνηση διαγνωστικό τεστ κατέστησε εφικτή την ταχεία και ακριβή αναγνώριση των κατάλληλων ασθενών με θετικό στη μετάλλαξη BRAF μεταστατικό μελάνωμα. Ο συνδυασμός της στοχευμένης θεραπείας με το αντίστοιχο διαγνωστικό τεστ αποτελεί απτό παράδειγμα για το πώς η εξατομικευμένη θεραπεία αποτελεί πλέον πραγματικότητα για τους ασθενείς.

Έχουν δημοσιευτεί επίσης τα αποτελέσματα ενός άλλου φαρμάκου, που ανήκει στην κατηγορία της ανοσοθεραπείας. Η δράση του είναι να αδρανοποιεί το κυτταροτοξικό Τ λεμφοκυτταρικό αντιγόνο-4 (CTLA-4) και να ενεργοποιεί με τέτοιο τρόπο το Τ-λεμφοκύτταρο ώστε να μπορεί να αποτελέσει το κύτταρο-φονιά για τους κακοήθεις όγκους.

Είναι σημαντικό ότι ασθενείς που ανταποκρίνονται σ’ αυτή την κατηγορία φαρμάκων μπορεί να επιβιώσουν χρόνια, ακόμη και με εγκεφαλικές μεταστάσεις. Στο πεδίο της χημειοθεραπείας σήμερα δοκιμάζεται με επιτυχία ακόμη ένα νέο φάρμακο με ανταποκρίσεις που φτάνουν στο 22%, σαν μονοθεραπεία.

Δυστυχώς στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η πρόσβαση των ασθενών που πάσχουν από προχωρημένο μελάνωμα σε αυτά τα φάρμακα είναι δύσκολη και χρονοβόρος, παρά τις προσπάθειες των ΙΦΕΤ-ΕΟΦ, ενώ κυκλοφορούν ελεύθερα σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.




Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, αλλά και με αφορμή τα παραπάνω το ΑγκαλιάΖΩ- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου υλοποίησε Εκστρατεία Ενημέρωσης για την πρόληψη του Καρκίνου του Δέρματος και το Μελάνωμα με σύνθημα «Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές».

Στόχος της Εκστρατείας ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος. «Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ από δεκαετίας πραγματοποιεί Καμπάνιες Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος και ιδιαίτερα για το Μελάνωμα, το οποίο έχει εμφανίσει ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Με το Πρόγραμμα Συνηγορίας & Διεκδίκησης Δικαιωμάτων των Καρκινοπαθών αγωνιζόμαστε ώστε οι ασθενείς να έχουν άμεσα και εύκολα πρόσβαση στις νέες θεραπείες και στα νέα φάρμακα, ανεξαρτήτως κόστους, γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη και να κοστολογείται.», δήλωσε η Πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ, κα Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου.

Παράλληλα η Δρ. Κωνσταντίνα Φραγκιά- Τσίβου, M.D, Ph.D Παθολογοανατόμος Επιστημονική Διευθύντρια ΗistoBio Diagnosis [HBD] Πρόεδρος «ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ» Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Μελανώματος πρόσθεσε,

«Οι δωρεάν εξετάσεις πληθυσμού συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση μελανωμάτων σε αρχικά στάδια που δεν απειλούν την ανθρώπινη ζωή. Με βάση την εμπειρία μου από τις προσπάθειες των τελευταίων ετών έχει διαφανεί ότι το μελάνωμα εμφανίζεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες συχνότερα, σε σχέση με τις παλαιότερες δεκαετίες. Η εμφάνιση του μελανώματος φαίνεται να συνδέεται περισσότερο με τις συνήθειες του ατόμου σε σχέση με την έκθεσή του στον ήλιο, πολλαπλά εγκαύματα κατά τη διάρκεια των διακοπών, και λιγότερο με τον τόπο γέννηση ή διαβίωσής του. Η παράμετρος του stress φαίνεται να συσχετίζεται με την ανάπτυξη του μελανώματος, γεγονός το οποίο βρίσκεται υπό έρευνα.»

«Το μελάνωμα καθώς και οι λοιπές κακοήθειες του δέρματος εφ’ όσον διαγνωστούν πρέπει απαραιτήτως ν’ αφαιρεθούν και να υποβληθούν σε ιστολογική εξέταση. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει από τους χειρουργούς, αλλά και τους δερματολόγους που έχουν εμπειρία δερματοχειρουργικής. Η αφαίρεση πρέπει να γίνει σωστά και με περιθώριο ασφάλειας που είναι διαφορετικό για το μελάνωμα και τους καρκίνους του δέρματος. Στον ογκολόγο παραπέμπονται συνήθως οι ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα ή καρκίνο του δέρματος όπου η νόσος είναι προχωρημένη με μεταστάσεις στους λεμφαδένες ή και στα εσωτερικά όργανα, ώστε να γίνει η κατάλληλη σταδιοποίηση και θεραπεία ( χημειοθεραπεία ή στοχευμένη θεραπεία ) ώστε να ανασταλεί η πρόοδος του», ανέφερε ο Δρ. Νικόλαος Σταυριανέας, Καθηγητής Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Εκστρατεία Ενημέρωσης για το Μελάνωμα πραγματοποιήθηκε από το ΑγκαλιάΖΩ- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος και με την ευγενική υποστήριξη της Bristol – Myers Squibb και της Leo Ελλάς.

Ο σχεδιασμός των ενεργειών της Εκστρατείας Ενημέρωσης περιλάμβανε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, καθώς και εντυποδιανομή σε παραλίες της Αττικής. Υπολογίζεται ότι μέσω των ενεργειών της καμπάνιας για τη νόσο, τη πρόληψη, τη διάγνωση και τις νέες θεραπείες περισσότερα από 3.342.834 άτομα έγιναν αποδέκτες της ενημέρωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταργήσεις προ των πυλών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια



Νέες μεταβολές στις σχολικές μονάδες.

Σε νέο γύρο συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ήδη το υπουργείο έχει στείλει σε όλες τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έγγραφο με το οποίο ζητά να ενημερωθεί για τις προτάσεις τους σχετικά με συγχώνευση, υποβιβασμό ή και κλείσιμο σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα.

Οι αλλαγές φαίνεται πως θα έρθουν άμεσα.

Δύσκολα θα ισχύσουν τη φετινή χρόνια καθώς θα υπάρξει τεράστια αναταραχή, ωστόσο το υπουργείο ζητά τις απαντήσεις των διευθύνσεων ως τις 19 Οκτωβρίου.



Διαβάστε περισσότερα...