Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Σακίδια χωρίς σύνορα από βάρκες και σωσίβια της προσφυγιάς


Η πρωτοβουλία της κολεκτίβας «Embassy for the Displaced».

Ένα σακίδιο που θα χωρά τα μοναδικά τους υπάρχοντα, στο ταξίδι προς τα Βαλκάνια και κατόπιν στη δυτική Ευρώπη, θέλει να χαρίσει μια ομάδα νέων ανθρώπων σε κάθε έναν πρόσφυγα που φτάνει στη Λέσβο.

Πρόκειται για την κολεκτίβα «Embassy for the Displaced» που σκέφτηκε να «στήσει» μια μικρή μονάδα παραγωγής, στην οποία θα ράβονται τα «No Borders Backpacks», όπως τα ονόμασε. Αναζητά μάλιστα την οικονομική ενίσχυση από τον κόσμο, μέσω crowdfunding, ώστε να καλυφθούν κάποια έξοδα των ανθρώπων που θα απασχολούνται σε σταθερή βάση αν και οι περισσότεροι θα συμμετέχουν εθελοντικά.



«Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την προσφυγική κρίση που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια της ελληνικής κι ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Πήγαμε στην Λέσβο, είδαμε ότι οι άνθρωποι εκεί με το που φτάνουν στο νησί, ζητάνε μεγάλες τσάντες αφού έχουν σε σακούλες τα πράγματά τους» δηλώνει η Σοφία, μέλος της ομάδας στο «Πρακτορείο FM».

Το μοναδικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί είναι οι βάρκες και τα σωσίβια που συσσωρεύονται στις ακτές του νησιού. «Πήραμε κάποια κομμάτια από την Λέσβο, τα φέραμε στην Αθήνα και με την βοήθεια ενός φίλου μας που κατασκευάζει σακίδια για ποδηλάτες δημιουργήσαμε το «No Βorders Backpack».



Ο χώρος όπου θα ράβονται είναι το ΠΙΚΠΑ, το «Χωριό του Όλοι Μαζί» στη Λέσβο. Εκεί θα συγκεντρώνεται το υλικό από τις βάρκες, οι οποίες κατόπιν σχετικής άδειας από το δήμο, θα κόβονται κατά την άφιξή τους στο νησί σε μεγάλα κομμάτια. Αφού μετατραπούν σε τσάντες θα μοιράζονται δωρεάν στους πρόσφυγες.

Τα σακίδια «No Borders Backpack» θα είναι χωρητικότητας περίπου 50 λίτρων, ενώ οι δημιουργοί έχουν ως στόχο τους να χαρίζουν τουλάχιστον 20 σακίδια την ημέρα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με τις «ευλογίες» του ΟΟΣΑ


Συμφωνία μεταξύ υπουργείου Παιδείας και του Οργανισμού.

Νέα δεδομένα στην πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, φέρνει η συμφωνία μεταξύ υπουργείου Παιδείας και ΟΟΣΑ. Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων μεταξύ κλιμακίου του διεθνούς οργανισμού και εκπροσώπων του υπουργείου, με στόχο τη χαλάρωση της μνημονιακής υποχρέωσης για αξιολόγηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στις συναντήσεις κυριάρχησε μεν ένα κλίμα «αμοιβαίας κατανόησης», ήταν δε εξουθενωτικές, καθώς έπρεπε να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες της ελληνικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, που διήρκεσαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα, τελικά μπορεί να αποτιμηθεί θετικά, καθώς συμφωνήθηκε αφ' ενός να «μπει στην άκρη» η παρούσα έκθεση του ΟΟΣΑ (που συντάχθηκε το 2011), κρατώντας μόνο κάποια σημεία που ανταποκρίνονται στο σήμερα και αφ' ετέρου, να συνταχθεί μία νέα, επικαιροποιημένη έκθεση από τον ΟΟΣΑ.

Ειδικότερα, το νέο χρονοδιάγραμμα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, μετά από τις διαπραγματεύσεις, θα κινηθεί στο εξής πλαίσιο: Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που υποδεικνύονταν μεν από την υπάρχουσα έκθεση του ΟΟΣΑ, συμφωνήθηκε δε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν. Πρόκειται για έξι σημεία: Την ανάπτυξη του ολοήμερου σχολείου, τη διασύνδεση ερευνητικών ινστιτούτων, πανεπιστημίων και ΤΕΙ (η οργάνωση δηλαδή του ενιαίου χώρου Έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης), τις διαδικασίες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών της Παιδείας (με έμφαση στον κεντρικό ρόλο του υπουργείου, ώστε να γνωρίζει την πορεία όλων των χρημάτων που καταλήγουν στην εκπαίδευση), τον τρόπο παρακολούθησης των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, την αυτονομία των ΑΕΙ, καθώς και την ανάπτυξη και την εκπαίδευση της σχολικής ηγεσίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τα σημεία αυτά δεν αποτελούν περιορισμό για νομοθετική δράση από πλευράς υπουργείου, καθώς σε περιπτώσεις που θα κρίνονται «αναγκαίες» κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις, αυτές θα προχωρούν.

Στη συνέχεια, από τον Ιούνιο του 2016 και για έναν χρόνο, θα πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τα εκπαιδευτικά δεδομένα της παρούσας συγκυρίας και όχι τους δείκτες και τα νούμερα του 2009, στα οποία βασίστηκε η έκθεση του 2011. Στόχος, η σύνταξη της νέας έκθεσης να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση ενός «νέου εκπαιδευτικού παραδείγματος» για τη χώρα, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά και με πρόταγμα την κοινωνική δικαιοσύνη.

Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, είναι σαφές ότι θα προχωρά παράλληλα με τον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο για την Παιδεία, που έχει ξεκινήσει από πλευράς υπουργείου και μένει να φανεί στην πράξη πώς θα αξιοποιηθούν νομοθετικά τα αποτελέσματα του διαλόγου, η πρώτη φάση του οποίου έχει χρονικό όριο τον ερχόμενο Μάρτιο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αιματηρές ταραχές στο κρατίδιο Χαριάνα της Ινδίας


Οι διαδηλωτές αποδέχθηκαν πρόταση της τοπικής κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι μιας κάστας, τα μέλη της οποίας διαδήλωναν εδώ και μέρες στη βόρεια Ινδία με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους, ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποδέχθηκαν πρόταση της κυβέρνησης του κρατιδίου Χαριάνα για να επανέλθει η ηρεμία, μετά τις ταραχές που προκάλεσαν το θάνατο 19 ανθρώπων.

«Δεχθήκαμε την πρόταση της κυβέρνησης» του κρατιδίου Χαριάνα, στη βόρεια Ινδία, «και διαβουλευόμαστε με άλλους ηγέτες (της κάστας) των Τζατς για να καταλήξουμε σε συμφωνία κατόπιν αιτήματος να σταματήσουν σήμερα οι ταραχές», δήλωσε ο Γιάσπαλ Μάλικ, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας της κάστας.

Ο απολογισμός των νεκρών από τις ταραχές που ξέσπασαν την Παρασκευή ανήλθε σε 19 και των τραυματιών σε 200, σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης του Χαριάνα Π.Κ. Ντας, ο οποίος πρόσθεσε ότι τώρα έχει επανέλθει η ηρεμία.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την Παρασκευή στο κρατίδιο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων μελών των Τζατς ήρθη σε μερικές περιοχές, σύμφωνα με τις αρχές.

«Σημειώθηκαν κάποιες συγκρούσεις σε ορισμένα τμήματα της περιοχής Μπιουάνι κατά τη διάρκεια της νύχτας και εκεί εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία ωστόσο σε άλλες περιοχές έχει αρθεί», σημείωσε ο Ντας.

Οι Τζατς, μια παραδοσιακά αγροτική κάστα, διαδήλωναν επί μια εβδομάδα με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους. Συγκεκριμένα ζητούσαν την υιοθέτηση ποσοστώσεων για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα για τα μέλη της κάστας τους όπως και θέσεις στα πανεπιστήμια για τα παιδιά τους.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου Χαριάνα, όπου η κοινότητά τους αριθμεί περί τα 8 εκατομμύρια μέλη ή το 29% του πληθυσμού, δέχθηκε χθες να υιοθετήσει ποσοστώσεις στις προσλήψεις στο δημόσιο, όπως και θέσεις στα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η ηρεμία στο μεγαλύτερο μέρος του κρατιδίου.

Η κρίση αυτή είχε αντίκτυπο και στο Νέο Δελχί, όπου είχε προκληθεί πρόβλημα στην υδροδότηση, καθώς κάποιοι διαδηλωτές είχαν κλείσει τις βαλβίδες ενός δικτύου αγωγών που τροφοδοτούν με νερό το κέντρο διαχείρισης υδάτων της ινδικής πρωτεύουσας.

Ο αγωγός ξανάνοιξε και η υδροδότηση της πρωτεύουσας δεν απειλείται πλέον, πρόσθεσε ο Ντας.

Χιλιάδες στρατιώτες αναπτύχθηκαν το Σάββατο στο κρατίδιο Χαριάνα, με εντολή να ανοίγουν πυρ αδιακρίτως, μετά το ξέσπασμα μεγάλων ταραχών την Παρασκευή κατά τη διάρκεια των οποίων πυρπολήθηκαν σπίτια και σιδηροδρομικοί σταθμοί, ενώ αποκλείστηκαν αυτοκινητόδρομοι.

Οι ινδικές αρχές είχαν δώσει εξάλλου εντολή να παραμείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία στο Νέο Δελχί για την εξοικονόμηση νερού, προτού ο στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του το δίκτυο αγωγών που είχαν κλείσει οι διαδηλωτές και που τροφοδοτεί την ινδική πρωτεύουσα με το 60% του πόσιμου νερού που καταναλώνει, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις start up ψάχνουν λύση οι νέοι άνεργοι στη Γαλλία


Αρωγός στις προσπάθειές τους το διαδίκτυο.

Σχεδόν ένας στους τέσσερεις νέους στη Γαλλία είναι άνεργος. Διέξοδος για πολλούς είναι η επιχειρηματική πρωτοβουλία, με ίδρυση start up επιχειρήσεων και εμπορική αξιοποίηση χρήσιμων ιδεών.

Ο νεαρός φοιτητής Ζερεμί Ναβάρο ρίχνει ένα ευρώ στη σχισμή ενός εξωτερικού σταθμού φόρτισης κινητών τηλεφώνων. Αμέσως μετά τοποθετεί το δάχτυλό του σε ένα φωτεινό τζάμι που σκανάρει το αποτύπωμά του. Σε ένα μικρό πορτάκι ακριβώς δίπλα συνδέει το κινητό του με ένα καλώδιο. Το πορτάκι κλείνει και το κινητό φορτίζει με ασφάλεια έως ότου ο ιδιοκτήτης του έρθει να το παραλάβει με την επίδειξη του δακτυλικού του αποτυπώματος.

Ο Ζερεμί Ναβάρο είναι ο εμπνευστής της συγκεκριμένης επιχειρηματικής ιδέας που ονομάζεται «The Charging Place», δηλαδή σημείο φόρτισης, και επιτρέπει σε οποιονδήποτε βρίσκεται καθοδόν να γεμίσει την άδεια μπαταρία του κινητού του. Συνέταιρος του Ζερεμί Ναβάρο είναι η Αν Μουσέ. Οι δυο τους τοποθετούν τις μηχανές φόρτισης σε φεστιβάλ, μπαρ και κλαμπ. Η επιχειρηματική τους ιδέα πήρε σάρκα και οστά την άνοιξη του 2014 και ήταν βασισμένη στις δικές τους εμπειρίες και ανάγκες, όπως εξηγεί η Αν Μουσέ: «Εμείς οι δυο είμαστε τυπικές περιπτώσεις πελατών. Είμαστε πάντα καθοδόν, σχεδόν ποτέ σπίτι και έχουμε πολλά πράγματα να οργανώσουμε. Επομένως συμβαίνει συχνά να τελειώνει η μπαταρία του κινητού μας. Και αυτό μπορεί να καταστρέψει τη μέρα κάποιου αν έχει στο κινητό του κάποια σημαντική διεύθυνση, τηλεφωνικούς αριθμούς ή άλλες σημαντικές πληροφορίες. Σε τέτοια περίπτωση είναι κανείς αναγκασμένος να πάει σπίτι».

Οι εξωτερικοί σταθμοί φόρτισης σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με μηχανικούς. Ο Ζερεμί και η Αν ξεκίνησαν την επιχείρησή τους σε πρώτη, δοκιμαστική φάση με πέντε συσκευές. Μέχρι να διορθωθούν τα λειτουργικά προβλήματα χρειάστηκαν χρόνος και χρήματα. Οι δύο φοιτητές πήραν τραπεζικό δάνειο, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το σημαντικό ρίσκο της αποτυχίας. Ωστόσο, το τόλμησαν με το σκεπτικό, όπως οι ίδιοι λένε, ότι «ο καλύτερος τρόπος είναι να κοιτάζουμε μπροστά και να δοκιμάζουμε αν λειτουργούν οι ιδέες μας».

Οι δύο νεαροί επιχειρηματίες βιοπορίζονται πλέον από την εταιρεία τους. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί φόρτισης κινητών έχουν εγκατασταθεί στο μεταξύ σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας.

Με σχεδόν έναν στους τέσσερις νεαρούς Γάλλους να πλήττεται από την ανεργία, πεποίθηση των δύο είναι ότι η καλύτερη διέξοδος είναι η πρωτοβουλία για υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών. Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια είναι, αν μη τι άλλο, το διαδίκτυο.

Μέσα από το ίντερνετ «ξεπηδούν» και αναδεικνύονται νεαροί καλλιτέχνες και άνθρωποι με πολύπλευρο ταλέντο. Ο Ουγκό Τραβέρ, είναι ο εμπνευστής του διαδικτυακού πρότζεκτ Radio London. Όταν το ξεκίνησε, το 2012, ήταν μόλις 15 ετών. Στο διάστημα που μεσολάβησε το πρότζεκτ μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε ιστοσελίδα. Όπως είπε ο Ουγκό Τραβέρ, «το Radio London, η ιστοσελίδα, έχει δημιουργήσει μια ομάδα νέων ανθρώπων, όπως εγώ, που ενδιαφέρονται για τη δημοσιογραφία και την επικαιρότητα. Από αυτήν την προσπάθεια προέκυψε ένα μέσο για τους πολίτες, το οποίο φτιάχνεται από νέους ανθρώπους».

Ο αριθμός των θαυμαστών και συνδρομητών του Radio London στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες. Παρόλα αυτά ο εμπνευστής του αντιστέκεται στην εμπορευματοποίηση, αρνούμενος να τοποθετήσει διαφημίσεις στην ιστοσελίδα. Ωστόσο, οι συντελεστές του Radio London έχουν ιδρύσει έναν σύλλογο με στόχο να λάβουν κάποια κρατική επιδότηση. Ταυτόχρονα εξετάζεται και η επιλογή του crowdfunding, δηλαδή της χρηματικής στήριξης μέσω διαδικτύου.

Τα ενεργά μέλη της πρωτοβουλίας του Ουγκό Τραβέρ έχουν φτάσει πλέον τα 40. Όπως εξηγεί ο ίδιος, «όλοι όσοι μπορούν να γράψουν, μπορούν να συλλέξουν εδώ εμπειρίες. Σε μια αγορά εργασίας όπου είναι πολύ δύσκολο να αναδειχθείς, μπορείς να δείξεις ότι έχεις κίνητρο. Αυτό είναι καλό για εμάς γενικά, αλλά και ειδικά για την επαγγελματική μας ζωή».
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο θα κόστιζε η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν


Έρευνα σχετικά με το κόστος ενδεχόμενης κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν διεξήγαγε το γερμανικό ίδρυμα Bertelsmann.

Συμφώνα με την έρευνα, το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το λιγότερο 470 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι και 1,4 τρισεκατομμύριο κατά την επόμενη δεκαετία ενώ αντίστοιχα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Η επιστροφή των συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη θα μεταφραζόταν σε "μαζικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής και των τιμών" καθώς αυτό θα σήμαινε αύξηση του κόστους του προσωπικού και των δαπανών αποθήκευσης προϊόντων για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το "αισιόδοξο" σενάριο, το κόστος παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξανόταν κατά 1%, δηλαδή 470 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στην περίοδο των δέκα ετών, από το 2016 μέχρι το 2025. Ο λογαριασμός θα διαμορφωνόταν σε 77 δισεκατομμύρια ευρώ για την Γερμανία και σε 80 δισεκατομμύρια ευρώ για την Γαλλία, ενώ τα δύο αυτά νούμερα θα διαμορφώνονταν στα 235 και 244 δισεκατομμύρια αντίστοιχα για τις δύο χώρες, στην περίπτωση του πιο απαισιόδοξου σεναρίου.

"Εάν επανέλθουν τα σύνορα, η ήδη αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Και στο τέλος, οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό" σχολίασε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Bertelsmann Ααρτ Ντε Γκέους.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής θα είχε συνέπειες και εκτός της Ευρώπης, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των εισαγωγών. Η επιβάρυνση για την αμερικανική οικονομία θα ανερχόταν σε 91 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για την κινεζική οικονομία στα 95 δισεκατομμύρια ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις φυλακές ο δάσκαλος που ασελγούσε στην 8χρονη


Ενώπιον του ανακριτή Νεάπολης Λασιθίου οδηγήθηκε λίγο πριν από τις 2:00 το μεσημέρι ο 52χρονος εκπαιδευτικός που κατηγορείται ότι ασελγούσε σε βάρος 8χρονης μαθήτριας του.

Ο 52χρονος δάσκαλος πέρασε το κατώφλι των δικαστηρίων της Νεάπολης προκειμένου να απολογηθεί στον ανακριτή μετά από δύο συνεχόμενες αναβολές που ζήτησε και έλαβε ο δικηγόρος του προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του.

Η υπόθεση της ασέλγειας σε βάρος του μικρού κοριτσιού έχει συγκλονίσει ολόκληρη την Κρήτη, ενώ καταγγελίες σε βάρος του δασκάλου έχουν γίνει και από μεγάλο αριθμό γονέων μαθητών του.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία της μητέρας του 8χρονου κοριτσιού η οποία υποστήριξε τους ισχυρισμούς της με οπτικό υλικό που καταγράφηκε από κάμερα την οποία οι γονείς είχαν τοποθετήσει στο δωμάτιο του παιδιού όπου γίνονταν τα ιδιαίτερα μαθήματα μετά από προτροπή του ίδιου του εκπαιδευτικού.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στη Eurovision


Για πρώτη φορά από το 1975, νέοι κανόνες θα ισχύσουν από εφέτος για τον διαγωνισμό της Eurovision σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία.

Στόχος είναι η αγωνία των τηλεθεατών αλλά και των συμμετεχόντων να διαρκεί κυριολεκτικά έως το τελευταίο λεπτό.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλεξιάδης: Ξεκινά ο έλεγχος των ανασφάλιστων οχημάτων


Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε -και είναι ήδη για δημοσίευση στο ΦΕΚ- τις διατάξεις για τον έλεγχο των ανασφάλιστων οχημάτων, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Ο υπουργός στην τοποθέτησή του προανήγγειλε και άλλες πρωτοβουλίες για έλεγχο της νομικής συμμόρφωσης στο χώρο του αυτοκινήτου. Τόνισε δε ότι «για εμάς οι ρόλοι της κοινωνικής και της ιδιωτικής ασφάλισης είναι σαφείς, με καθορισμένα όρια. Η κοινωνική ασφάλιση και γενικότερα το κοινωνικό κράτος είναι κύριο μέλημά μας. Αλλά όχι με τις παθογένειες, τις υπερβολές και την αδιαφανή διαχείριση που μας οδήγησαν εδώ».

Για εμάς, συμπλήρωσε ο υπουργός, η Ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί συμπληρωματικά προς την Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια. Για την κυβέρνησή μας, είναι πάντοτε στόχος η διεύρυνση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας μέσα από τις δημόσιες δομές.

Ταυτόχρονα δεν ξεχνάμε ότι ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνία και στην οικονομία, μέσω των αποζημιώσεων σε ασφαλισμένους, των φόρων που καταβάλλει ο κλάδος προς το δημόσιο, της απασχόλησης χιλιάδων εργαζομένων κ.λπ.

Κάλεσε δε τις ασφαλιστικές εταιρίες να ενισχύσουν τον επενδυτικό τους ρόλο και να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Αναλυτικά, ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι θα τεθούν σε διαβούλευση μια σειρά προτάσεων με σκοπό την επίλυση προβλημάτων και την καλύτερη λειτουργία της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων, των εταιριών, των διαμεσολαβούντων και των εργαζομένων του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα:

1. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ορθής λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς και της προστασίας των επαγγελματικών και ιδιωτικών συμφερόντων ασφαλισμένων και ασφαλιστών, προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία ενός θεσμού διαβούλευσης με εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου, δηλαδή με τη συμμετοχή του δημοσίου, των εργοδοτών, των εργαζομένων, των καταναλωτικών οργανώσεων και των διαμεσολαβούντων (ασφαλιστές, πράκτορες, μεσίτες κλπ).

2. Για την ταχεία και δίκαιη αντιμετώπιση των διαφορών ασφαλισμένων με τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα εξετάσουμε τη δημιουργία εξειδικευμένων «Ασφαλιστικών Δικαστηρίων», με εξειδικευμένους δικαστές.

Η θέσπιση αυτών των οργάνων θα λειτουργήσει θετικά τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Η πρόταση αυτή θα ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και του απεγκλωβισμού τους από υποθέσεις που λιμνάζουν, κοστίζοντας χρόνο και χρήμα στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο.

3. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόταση για τη δημιουργία σώματος ανεξάρτητων εξειδικευμένων πραγματογνωμόνων, προκειμένου να στηρίζουν με το έργο τους τόσο τους επαγγελματίες πραγματογνώμονες (που είναι συνεργάτες των εταιριών), όσο και την ορθή επίλυση των προβλημάτων αποζημίωσης.

4. Μέσα από στοχευμένες θεσμικές και οικονομικές πολιτικές, με την συνεργασία και της Εποπτικής Αρχής, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της προσπάθειας των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, θα εξετάσουμε και μέτρα που αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους διεθνείς κανόνες λειτουργίας του κλάδου και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους τους, αλλά και τους εργαζομένους τους.

Θα πρέπει να εξετάσουμε εθνικές πολιτικές, σε συμφωνία με την κοινοτική οδηγία, που προσαρμόζονται στις συνθήκες και στα οικονομικά μεγέθη που επικρατούν στην χώρα μας, με κατεύθυνση την λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού.

5. Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες διοικήσεις, θα εξετάσουμε μέτρα και τρόπους ενίσχυσης του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων αλλά και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής στην κατεύθυνση της προστασίας του Έλληνα καταναλωτή.

6. Με την ψήφιση του νόμου 4364/2016 επιλύσαμε και ένα πρόβλημα που επί χρόνια εκκρεμούσε, εξασφαλίζοντας πλήρως τους εργαζόμενους στην περίπτωση ανάκλησης της άδειας ασφαλιστικής εταιρίας.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ξηλώθηκαν" εκπαιδευτικοί που κατηγορούνται για ασέλγεια


Μια διαπιστωτική πράξη αυτοδίκαιης αργίας εκπαιδευτικού και μια απόφαση που αφορά την αναστολή άσκησης καθηκόντων εκπαιδευτικού και την παραπομπή του σε Πειθαρχικό Συμβούλιο, υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλη.

Διαπιστωτική πράξη αυτοδίκαιης αργίας εκπαιδευτικού που κατηγορείται για ασέλγεια υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης. Η απόφαση αφορά σε μόνιμο εκπαιδευτικό της ειδικότητας ΠΕ70- Δασκάλων στον οποίο ασκήθηκε εις βάρος του ποινική δίωξη για το αδίκημα: «κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια σε βάρος παθόντων που δεν συμπλήρωσαν τα δεκατέσσερα έτη, τελεσθείσα από εκπαιδευτικό κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (παράβ. άρθρ. 94 παρ. 1, 98, 342 παρ. 1α , 2γ Π.Κ.)». Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, από τις 18-2-2016, ημερομηνία κατά την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος του εκπαιδευτικού, παύει η άσκηση των καθηκόντων του, κύριων και παρεπόμενων.

Ο κ. Φίλης υπέγραψε μια ακόμη απόφαση που αφορά στην αναστολή άσκησης καθηκόντων εκπαιδευτικού και την παραπομπή του σε Πειθαρχικό Συμβούλιο. Πρόκειται για εκπαιδευτικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Εύβοιας. Για τον εν λόγω εκπαιδευτικό προηγήθηκε εισήγηση του Δ/ντη της Δ/νσης Δ.Ε Εύβοιας, η οποία εκδόθηκε μετά από έγγραφη καταγγελία γονέα μαθήτριας, σύμφωνα με την οποία συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος για την απομάκρυνση από τα καθήκοντά του, καθώς από συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέσω συγκεκριμένου Μέσου Κοινωνικής δικτύωσης, προέκυψαν στοιχεία παρενόχλησης της συγκεκριμένης μαθήτριας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο εκπαιδευτικός παραπέμπεται στο Α΄ Τμήμα του Π/θμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει εντός τριάντα ημερών για την θέση του ή μη σε Δυνητική αργία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 104 του Ν. Ν.3528/2007 ( ΦΕΚ 26/τ.Α΄/9-2-2007) όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του με το άρθρο 3 παρ. 4 του Ν.4325/2015 (ΦΕΚ 47 / τ.Α΄/11-5-2015), άλλως το διοικητικό μέτρο της αναστολής άσκησης καθηκόντων αίρεται αυτοδικαίως.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεκροταφεία χωρίς... νεκροθάφτες


Στοιχεία που αποτυπώνουν την "απογύμνωση" των υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων από προσωπικό παρουσίασε ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για την ανεργία.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα patrastimes.gr, μεταξύ άλλων, είπε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην γίνονται τελετές στα δημοτικά νεκροταφεία, καθώς από τους δώδεκα ταφείς, έχουν μείνει μόνο έξι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ζούμπα και το οριεντάλ ακύρωσαν τη λειτουργία της εκκλησίας


Το οριεντάλ και η ζούμπα, ακύρωσαν το χθεσινό απογευματινό ιερό κήρυγμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα.

Οι εφημέριοι του μητροπολιτικού ναού εξέφρασαν την πικρία τους, όχι μόνο για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, αλλά και γιατί αυτές επελέγησαν να γίνουν 20 μέτρα από το ιερό του ναού.



Όπως αναφέρει το patrisnews.gr, χθες το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου και λίγο μετά την Απόλυση ο πατέρας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι «δυστυχώς το απογευματινό κήρυγμα από τον ναό δεν θα γίνει, γιατί την ίδια στιγμή στην πλατεία θα καρναβαλίζονται. Το Τριώδιο δεν σημαίνει γλέντι, αλλά για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς είναι η περίοδος της μετανοίας, προσευχής και νηστείας. Γι’ αυτό κι από σήμερα, που ανοίγει το Τριώδιο, ο κάθε πιστός προσεύχεται κατανυκτικά και ψάλλει· «της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας, Ζωοδότα…». Τα γλέντια δεν έχουν καλή κατάληξη».

Πολλοί από το εκκλησίασμα όχι μόνο κατανόησαν την απόφαση του εφημερίου αλλά είπαν: «Θα μπορούσε ο Δήμος να κάνει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στην πλατεία του Ανεμόμυλου».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγία της ΕΕ «τελειώνει» το γύρισμα των χιλιομέτρων στα ΙΧ! - Στον εισαγγελέα τα στοιχεία


Από τον Απρίλιο του 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινoβούλιο έχει αποστείλει σε όλα τα κράτη-μέλη Οδηγία σύμφωνα με την οποία η παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων θα πρέπει να θωρείται αδίκημα και μάλιστα να επιβάλλονται κυρώσεις!

Παράλληλα μέχρι το 2020 θα πρέπει όλα τα ΚΤΕΟ που δραστηριοποιούνται ενώ της ΕΕ να μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει τα οχήματα σε όλα τα κράτη-μέλη.

Επίσης η Κομισιόν θίγει και το πολύ σοβαρό θέμα της οδικής ασφάλειας καθώς επισημαίνει πως η παραποίηση χιλιομέτρων οδηγεί σε εσφαλμένη αξιολόγηση της καταλληλότητας των οχημάτων για κυκλοφορία.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Οδηγία 2014/45/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 3ης Απριλίου στο άρθρο 25 αναγρέφεται χαρακτηριστικά: «Η παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων θα πρέπει να θεωρείται ως αδίκημα που επισύρει κυρώσεις, δεδομένου ότι η παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων μπορεί να έχει εσφαλμένη αξιολόγηση καταλληλότητας των οχημάτων για κυκλοφορίας. Η καταγραφή των διανυθέντων χιλιομέτρων στο Πιστοποιητικό Τεχνικού Ελέγχου και η πρόσβαση του ελεγκτή στις πληροφορίες αυτές θα πρέπει να διευκολύνει την ανίχνευση παραποίησης του μετρητή ή της παρέμβασης. Η Επιτροπή θα πρέπει να ελέγχει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους μετρητές διανυθέντων χιλιομέτρων, μεταξύ των Αρχών των κρατών-μελών».

Τα σχέδια στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia ήδη έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται με το θέμα «διασύνδεσης» των στοιχείων από τους ελέγχους των ΚΤΕΟ...

Μάλιστα εξετάζετε ειδικά για τον εγχώριο στόλο αυτοκινήτων να αναγράφεται όλο των ιστορικό των ελέγχων και αν διαπιστώνετε γύρισμα χιλιομέτρων να επισημαίνεται ως «Δευτερεύουσα έλλειψη»...



-----------

Στον εισαγγελέα τα στοιχεία για τα μεταχειρισμένα με πειραγμένα χιλιόμετρα

Αυτοκίνητα που έχουν διανύσει 150.000 χλμ. εντοπίζονται να πωλούνται ως έχοντα διανύσει 50.000 χλμ.

Αύξηση των παραπόνων που υποβάλλονται στο Συνήγορο του Καταναλωτή για κρούσματα στρέβλωσης, παραποίησης ή/και απόκρυψης των ιδιαίτερων τεχνικών χαρακτηριστικών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ιδίως για τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει, αλλά και για το έτος κατασκευής τους προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής.

Από τις καταγγελίες που έγιναν στο Συνήγορο του Καταναλωτή προκύπτει ότι, αυτοκίνητα που έχουν διανύσει π.χ. 150.000 χλμ. εντοπίζονται να πωλούνται ως έχοντα διανύσει 50.000 χλμ., ενώ παρουσιάζονται κατά περίπτωση και πιο νέα σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία.

Αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής, συνεπάγεται όχι μόνον υψηλότερη τιμή πώλησης, αλλά και δημιουργία προσδοκίας για αυξημένη αξία μεταπώλησης.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η απόκρυψη χιλιομέτρων οδηγεί σε παραπλάνηση του αγοραστή αναφορικά με τις μελλοντικές ανάγκες συντήρησης του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα όχι μόνον την επιπρόσθετη οικονομική του επιβάρυνση αλλά και την εκτός προδιαγραφών συντήρηση του αυτοκινήτου με προφανείς συνέπειες στην οδική ασφάλεια και στο περιβάλλον.

Η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» δέχθηκε, κατά τον τελευταίο χρόνο, αρκετές αναφορές καταναλωτών που έπεσαν θύματα τέτοιων αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών. Εκτιμώντας λοιπόν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη προστασίας των καταναλωτών κυρίως λόγω του εύρους, της σοβαρότητας και της συχνότητας των πρακτικών αυτών στην αγορά, προχώρησε σε διαβίβαση των σχετικών υποθέσεων προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, για τις ενέργειές του.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε

Πώς, όμως, μπορούμε να προστατευθούμε, ώστε να αποφύγουμε τέτοιες δυσάρεστες και ανεπιθύμητες καταστάσεις, οι οποίες ανατρέπουν τον οικονομικό μας προγραμματισμό; Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ η αναπληρώτρια Συνήγορος του Καταναλωτή Αθηνά Κοντογιάννη:

- Σε πρώτη φάση θα πρέπει να επιμείνουμε στο να εξετάσει το αυτοκίνητο μηχανικός της εμπιστοσύνης μας. Καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι πωλητές έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η εξέταση από μηχανικό ενδεχομένως να λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του πωλητή. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αυτό θα βοηθήσει στο να αποκτήσουμε καλύτερη εκτίμηση για την πραγματική κατάσταση του αυτοκινήτου που μας ενδιαφέρει να αγοράσουμε παρά το ότι ένας τέτοιος έλεγχος δε μπορεί να υπερκεράσει το πρόβλημα των πειραγμένων χιλιομέτρων.

- Προς την κατεύθυνση του εντοπισμού τυχόν παρεμβάσεων στη χιλιομετρική ένδειξη, θα μπορούσε, ενδεχομένως, να λειτουργήσει το βιβλίο σέρβις του αυτοκινήτου, όταν αυτό υπάρχει. Αν αυτό δεν υπάρχει ή, αντιθέτως, αν υπάρχουν εγγραφές χωρίς σφραγίδες ή με ταυτόσημο γραφικό χαρακτήρα, όλα αυτά τα στοιχεία, θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες.

- Μεγαλύτερη -αλλά όχι απόλυτη- διασφάλιση παρέχεται μόνον με διασταύρωση των εγγραφών, με βάση τον αριθμό πλαισίου, που εμφανίζει το αυτοκίνητο στις διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων που τηρεί -η πλειονότητα των κατασκευαστριών εταιρειών- και αποτυπώνουν την πορεία του εντός του επισήμου δικτύου εξουσιοδοτημένων συνεργατών. Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι, αν το όχημα δεν έχει επισκεφτεί εξουσιοδοτημένα συνεργεία, τα ίχνη του και άρα και το χρονικό σημείο παρέμβασης στο οδόμετρο δε μπορούν να εντοπιστούν.

- Ειδικότερα στα μεταχειρισμένα οχήματα που έχουν εισαχθεί προς πώληση από το εξωτερικό, στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν και στο αρμόδιο τελωνείο, με την ελπίδα ότι εκτός από τα πειραγμένα χιλιόμετρα δεν υπάρχει και άλλου είδους παρέμβαση και αλλοίωση στα δημόσια έγγραφα, προκειμένου να προκύπτει ταύτιση εγγράφων και οδομέτρου.

- Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές που εξετάζουν σοβαρά την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου θα πρέπει να αξιολογούν την αξιοπιστία των υποψήφιων εμπόρων, πριν από τη αγορά. Αυτό μπορεί να γίνει είτε αναζητώντας και διασταυρώνοντας πληροφορίες γι' αυτούς στο διαδίκτυο είτε αξιοποιώντας τη συναλλακτική εμπειρία και τον βαθμό ικανοποίησης άλλων καταναλωτών.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα αποχή αποφάσισαν οι δικηγόροι της Αθήνας


Έως και τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου.

Την συνέχιση της αποχής των δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντά τους έως και την Δευτέρα 29/2/2016 αποφάσισε Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Μετά την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, και ο ΔΣΑ αποφάσισε την συνέχιση της αποχής των δικηγόρων της Αθήνας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «διαπίστωσε εκ νέου ότι, δεν υπάρχει έως τώρα καμία ουσιαστική ανταπόκριση από την κυβέρνηση στα αιτήματα του δικηγορικού σώματος, για απόσυρση του ασφαλιστικού προσχεδίου, έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς από μηδενική βάση και χορήγηση συγκεκριμένων ποσοτικοποιημένων στοιχείων καθώς και της συναφούς αναλογιστικής μελέτης».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμη η εκλογή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ντογιάκου


Παραπέμπεται στο πειθαρχικό γιατί συγκάλεσε την Ολομέλεια για τον πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος του.

Νόμιμη κρίθηκε η εκλογή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου μετά την ολοκλήρωση του πειθαρχικού ελέγχου που είχε διαταχθεί σε βάρος του. «Ναι» στην αρχειοθέτηση των καταγγελιών περί μη νόμιμης εκλογής είπε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος ο οποίος ,ωστόσο, δεν είχε την ίδια άποψη για το σκέλος της έρευνας που αφορούσε στην σύγκλιση της Ολομέλειας Εφετών που φέρεται να έγινε με πρωτοβουλία του κ. Ντογιάκου για το ίδιο θέμα. Έτσι, την υπόθεση προς κρίση στο Επταμελές Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου.

Η πειθαρχική έρευνα και το πόρισμα

Η έρευνα είχε διαταχθεί από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ενώ υπό πειθαρχική έρευνα ουσιαστικά ήταν και η αντίπαλος του κ. Ντογιάκου, στην εκλογική αναμέτρηση , εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη.

Στο πόρισμα της η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, που διενήργησε την έρευνα, αναφέρει πως «δεν τίθεται θέμα διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος από μέρους των εισαγγελέων εφετών Γεωργίας Τσατάνη και Ισίδωρου Ντογιάκου » . Όπως υπογραμμίζει η απόδοση στην κ. Τσατάνη της βούλησης να ευνοήσει παρανόμως τον συνάδελφό της Ισίδωρο Ντογιάκο δεν αντέχει στην κοινή λογική , αφού έτσι αυτή φέρεται να υποσκάπτει τη δική της υποψηφιότητα ,την οποία υπερασπίστηκε ενώπιον της Ολομέλεια .

Μάλιστα η επίμαχη εκλογή συνεχίζει η κ. Θεοδώρου « έγινε αποδεκτή από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της δικαιοσύνη (Υπουργό Δικαιοσύνης, πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ) καθώς και από τους εισαγγελικούς λειτουργούς της εισαγγελίας εφετών Αθηνών .Κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι η εκλογή αυτή είναι παράνομη. Ούτε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου , η οποία τότε ήταν Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με πολύχρονη και επιτυχή συνδικαλιστική δράση και γνώριζε ως εκ της θέσεως της τη διαδικασία της εκλογής που εφαρμόστηκε , αμφισβήτησε τότε τη νομιμότητα της εκλογής του Ι. Ντογιάκου».

Το λόγο έχει το Επταμελές Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου. Το πράσινο φως για την αρχειοθέτηση της καταγγελίας άναψε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αντίθετα, ο κ. Παρασκευόπουλος διαφώνησε με την άποψη τόσο της κ. Θεοδώρου , όσο και του επιθεωρητή δικαστηρίων Νικ. Λεοντή, να μπει στο αρχείο το σκέλος της έρευνας που αφορά τη σύγκληση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας Εφετών με έγγραφο που έφερε τίτλο «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της εισαγγελίας εφετών Αθηνών»

Σύμφωνα με την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό δεν στοιχειοθετείται πειθαρχικό αδίκημα σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών καθώς «είναι προφανές ότι ο όρος «Εξωθεσμική παρέμβαση» είχε την έννοια ότι η εκ μέρους της προέδρου του Αρείου Πάγου διατύπωση στο προαναφερόμενο έγγραφο της ρητής άποψης περί ακυρότητας της διενεργηθείσας εκλογής και διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος από τους εισαγγελείς εφετών Γ. Τσατάνη και Ισίδωρο Ντογιάκο έλαβε χώρα από θεσμικό όργανο που δεν έχει αρμοδιότητα σχετικής έρευνας». Έτσι, η υπόθεση παραπέμπεται προς κρίση στο Επταμελές Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαίνια για το κέντρο φιλοξενίας ομοφυλόφιλων προσφύγων


Θα υποδεχτεί πάνω από 120 ανθρώπους.

Το δεύτερο κέντρο φιλοξενίας που προορίζεται για ομοφυλόφιλους πρόσφυγες, ανοίγει τις πόρτες του αύριο στο Βερολίνο, όπου θα υποδεχθεί περισσότερους από 120 ανθρώπους, γνωστοποίησαν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης που ανέλαβε την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Το κέντρο στεγάζεται σε ένα τετραώροφο κτίριο στο ανατολικό Βερολίνο όπου 29 διαμερίσματα θα φιλοξενήσουν 122 πρόσφυγες- ομοφυλόφιλους, λεσβίες και διαφυλικούς- επισήμανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρτσελ ντε Γκρουτ, διευθυντής της «Schwulenberatung», μίας οργάνωσης που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους ομοφυλόφιλους.

Την 1η Φεβρουαρίου στη Νυρεμβέργη (νότια Γερμανία) ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο κέντρο φιλοξενίας ομοφυλόφιλων προσφύγων στη Γερμανία, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 8 ενοίκους.

Πολλοί ομοφυλόφιλοι αιτούντες άσυλο έρχονται από χώρες όπου ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός «θεωρείται έγκλημα» υπενθύμισε ο Γκρουτ.

Παρότι βρίσκονται πλέον σε γερμανικό έδαφος, συνεχίζουν κατά τη διαμονή τους στα κέντρα φιλοξενίας να δέχονται επιθέσεις και απειλές, λεκτικές ή σωματικές, ή να αντιμετωπίζουν διακρίσεις από άλλους πρόσφυγες ή ακόμα και από το προσωπικό ασφαλείας κατήγγειλε ο ίδιος.

«Έχουν καταγραφεί περιστατικά βιαιοπραγιών (σε βάρος ομοφυλοφίλων) στα κέντρα υποδοχής στο Βερολίνο» όπου ο συνωστισμός καθιστά απαγορευτική κάθε ιδιωτικότητα, προσέθεσε ο Γκρουτ κι επέμεινε ότι υπάρχει «απόλυτη ανάγκη» να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος φιλοξενίας με στόχο «οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να ζήσουν εκεί χωρίς να φοβούνται για το ενδεχόμενο να κακοποιηθούν ή να πέσουν θύματα διακρίσεων».

Πολλοί άλλωστε ομοφυλόφιλοι υποψήφιοι για άσυλο δεν προσφεύγουν σε βάρος αστυνομικών, καθώς σκέφτονται ότι «αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο αίτημά τους» εξήγησε ο Στέφαν Γιέκελ, από τους εμπνευστές του προγράμματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η αναστολή ισχύος του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις


Θα ισχύει έως τις 30 Απριλίου 2016.

Παρατείνεται η αναστολή ισχύος του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις (μέρος β' του ν. 4281/2014), έως τις 30 Απριλίου 2016, σύμφωνα με το άρθρο 93 του νόμου 4368/21.02.2016 «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας, για λόγους ασφάλειας δικαίου και αποφυγής δημιουργίας νομοθετικού κενού, έως ότου ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, μελετών, προμηθειών και υπηρεσιών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό για τον Μαζιώτη


Εξετάζεται εμπλοκή της Πόλας Ρούπα - Αντέδρασε ο πιλότος και έπεσαν πυροβολισμοί.

Υπόθεση απόπειρας αεροπειρατείας σε ελικόπτερο με το οποίο πιθανότατα είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν απόδραση κρατουμένου από τον Κορυδαλλό, απασχολεί από χθες την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πιθανολογείται ότι η επιχείρηση οργανώθηκε για την απόδραση του Νίκου Μαζιώτη και ερευνάται η συμμετοχή της καταζητούμενης συντρόφου του, Πόλας Ρούπα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ελικόπτερο ενοικιάστηκε και ξεκίνησε χθες το απόγευμα από την περιοχή της Ερμιονίδας με προορισμό τη Φθιώτιδα, αλλά καθοδόν η γυναίκα που το είχε μισθώσει ζήτησε από τον πιλότο να αλλάξει κατεύθυνση προς την Αθήνα.

Η επιχείρηση ναυάγησε όμως λόγω της αντίδρασης του πιλότου, ο οποίος αρνήθηκε να αλλάξει το προγραμματισμένο σχέδιο πτήσης .

Η γυναίκα πυροβόλησε στο εσωτερικό του ελικοπτέρου, αλλά ο πιλότος το προσγείωσε στην περιοχή της Θήβας, όπου η δράστης έφυγε τρέχοντας, εγκαταλείποντας μια περούκα και άλλο υλικό από το οποίο θα ληφθούν στοιχεία για DNA.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ωστόσο, ο πιλότος του ελικοπτέρου αναγνώρισε από φωτογραφία την Πόλα Ρούπα. Για την υπόθεση αναμένονται ανακοινώσεις από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο αποδράσεις κρατουμένων με ελικόπτερα από τον Κορυδαλλό, και συγκεκριμένα του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι, τον Ιούνιο του 2006 και τον Φεβρουάριο του 2009 αντίστοιχα, και μια αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές.

---------------

Μάχη στον αέρα με τον πιλότο έδωσε η Ρούπα

Πώς επιχειρήθηκε η κινηματογραφική απόδραση του Μαζιώτη - Δείτε το βίντεο αναπαράστασης.

Λεπτομέρειες για την απόδραση Μαζιώτη που σχεδίαζε η Πόλα Ρούπα δίνει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ρούπα με πλαστή ταυτότητα, προχώρησε σε ενοικίαση ελικοπτέρου και κατά τη διάρκεια της πτήσης προσπάθησε να εξαναγκάσει τον πιλότο να αλλάξει πορεία, υπό την απειλή όπλου και κατόπιν με πυροβολισμούς.

Συγκεκριμένα, το ελικόπτερο απογειώθηκε από το Πόρτο Χελίο Αργολίδα και στον ενδιάμεσο σταθμό, το χωρίο Θεολόγος Φθιώτιδας, στο ελικόπτερο επιβιβάστηκε η Ρούπα. Όταν το σκάφος έφτασε στην Αττική, η Ρούπα έβγαλε το όπλο που είχε μαζί της και ζήτησε από τον πιλότο να αλλάξει πορεία.

Όταν ο πιλότος επιχείρησε να αφοπλίσει τη γυναίκα, εκείνη αντιστάθηκε και ακολούθησε συμπλοκή, με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να χάσει ύψος. Ευτυχώς, η σύγκρουση αποφεύχθηκε και το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε μη κατοικημένη ορεινή περιοχή, μεταξύ των χωριών Πλαταιών και Ερυθρών. Η Ρούπα κατόρθωσε να διαφύγει, αφήνοντας πίσω της έναν γεμιστήρα.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι το όπλο της Ρούπα, ήταν αυτό που είχε χρησιμοποιήσει ο Μαζιώτης στη ληστεία που είχε κάνει στην Κλειτορία Αχαΐας μαζί με τους ληστές του Διστόμου και στην οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά αστυνομικός.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αντιτρομοκρατικής…

«Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) διενεργείται προανάκριση σχετικά με περιστατικό, το οποίο διαδραματίστηκε χθες (21-02-2016) και αφορά σε ενοικίαση ελικοπτέρου από γυναίκα, η οποία κατά τη διάρκεια της πτήσης επιχείρησε, αρχικά με την απειλή όπλου και στη συνέχεια με πυροβολισμούς, να εξαναγκάσει τον πιλότο να αλλάξει την προγραμματισμένη πορεία.

Ειδικότερα:

Χθες (21-02-2016) και περί ώρα 13:45 απογειώθηκε από την περιοχή Θερμησία Πόρτο Χελίου Αργολίδας ελικόπτερο με δυνατότητα μεταφοράς 6 ατόμων, στο πλαίσιο προγραμματισμένης πτήσης με δρομολόγιο από το χωριό Θερμησία Αργολίδας, ενδιάμεσο σταθμό το χωριό Θεολόγο Φθιώτιδας και τελικό προορισμό τη νήσο Κύθνο Κυκλάδων.

Στο ελικόπτερο επιβιβάστηκε γυναίκα και βάσει της σχετικής συμφωνίας στον ενδιάμεσο σταθμό (Θεολόγο) θα πραγματοποιούνταν παραλαβή 5 επιπλέον ατόμων.

Την 14:15 ώρα και ενώ το ελικόπτερο υπερίπτατο της περιοχής Ερυθρών Αττικής, η ημεδαπή γυναίκα επιβάτης, με την απειλή χρήσης πυροβόλου πιστολιού, ζήτησε από τον κυβερνήτη την αλλαγή πορείας, απαιτώντας επιτακτικά την κίνηση του ελικοπτέρου προς ανατολική κατεύθυνση, δηλαδή προς το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Στην προσπάθεια του κυβερνήτη να αφοπλίσει την επιβάτιδα, αυτή πυροβόλησε, ενώ ακολούθησε πάλη μεταξύ τους, με συνέπεια την απώλεια ελέγχου του ελικοπτέρου αλλά και την σταδιακή απώλεια ύψους.

Τελικά, κατόπιν προσπαθειών του κυβερνήτη αποφεύχθηκε η πρόσκρουση στο έδαφος και το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε μη κατοικημένη ορεινή περιοχή, μεταξύ των χωριών Πλαταιών και Ερυθρών.

Η επιβάτιδα, μετά την προσγείωση κατάφερε να διαφύγει, παρά τις προσπάθειες του κυβερνήτη να τη συγκρατήσει, εγκαταλείποντας στο ελικόπτερο μέρος του οπλισμού της (γεμιστήρα όπλου).

Κατά την αυτοψία, η οποία διενεργήθηκε από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών οπών στο πιλοτήριο του ελικοπτέρου, δύο στον εμπρόσθιο ανεμοθώρακα και μίας στην κονσόλα οργάνων, ενώ μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Μεταλλικός γεμιστήρας πυροβόλου όπλου, ο οποίος περιείχε 13 φυσίγγια
Κάλυκας και φυσίγγιο πυροβόλου όπλου
Ζεύγος ακουστικών και
Μεταλλικός γεμιστήρας πυροβόλου όπλου, που παρέδωσε ο κυβερνήτης

Για τη ναύλωση του ελικοπτέρου χρησιμοποιήθηκε από τη γυναίκα καταφανώς πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, υπό στοιχεία ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΧΡΗΣΤΙΝΑ του ΦΩΤΙΟΥ και της ΓΕΩΡΓΙΑΣ, με ημερομηνία γέννησης 20-04-1971 στην ΑΘΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και αριθμό ΑΒ288196, εκδοθέν από το Τμήμα Ασφαλείας Χολαργού.

Τα ανευρεθέντα και κατασχεθέντα πειστήρια απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Από τις μέχρι τώρα εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι ο κάλυκας πυροβόλου όπλου, ο οποίος ανευρέθη εντός του ελικοπτέρου, βλήθηκε από το ίδιο όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον τότε καταζητούμενο, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, Νίκο Μαζιώτη, στη ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας την 10-03-2014, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας αστυνομικός.

Η άγνωστη γυναίκα – επιβάτιδα του ελικοπτέρου περιγράφεται ως ηλικίας 40 έως 50 ετών, αδύνατη, ύψους 1,60 με 1,65 μ., με κοντά ξανθά μαλλιά, φορούσε περούκα με μακριά καστανά μαλλιά μέχρι το ύψος των ώμων, ενώ φορούσε μαύρο κολάν, λευκό παλτό με λευκή ζώνη και μαύρα παπούτσια, έφερε μαύρη γυναικεία γυαλιστερή τσάντα και μια τροχήλατη βαλίτσα μικρού μεγέθους.

Η προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ υπενθυμίζεται ότι αναζητείται η καταζητούμενη μέλος του Επαναστατικού Αγώνα Παναγιώτα Ρούπα.

Δίνεται στη δημοσιότητα αντίγραφο του πλαστού δελτίου ταυτότητας, που χρησιμοποιήθηκε για την ενοικίαση του ελικοπτέρου και παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με ενοικίαση χώρων ή συναλλαγή της εικονιζόμενης γυναίκας με τα παραπάνω στοιχεία να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας στα τηλέφωνα 10414 και 1014. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας».



Δείτε το βίντεο αναπαράστασης της απόδρασης του Mega...




Διαβάστε περισσότερα...

Οι προτάσεις για το προσφυγικό από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου


«Υπεράσπιση των κεκτημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών».

Με ανθρωπισμό, ρεαλισμό και συνεκτική πολιτική θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα νέα δεδομένα στο προσφυγικό, τόνισαν ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη συνέντευξη τύπου της ΕλΕΔΑ, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις της Ένωσης για την επόμενη ημέρα, προβάλλοντας ως κομβικό σημείο την ενσωμάτωση των ανθρώπων που είτε θα εγκλωβιστούν στη χώρα, είτε θα επιλέξουν να μείνουν.

Η υπέρμετρη επικέντρωση προς τις πολιτικές ασφάλειας συνόρων, χωρίς στην πραγματικότητα να κινδυνεύει η ασφάλεια κάποιας χώρας, είναι προφανές ότι κινείται σε βάρος της προστασίας των ανθρώπων, επισήμανε ο κ. Τσιτσελίκης. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα καταρχάς οφείλει να διατηρήσει τα κεκτημένα ανθρώπινα διακαιώματα, και να μην κατρακυλήσει στην ακρο-δεξιά ρητορική που πια κυριαρχεί στην Ευρώπη, συμπλήρωσε ο κ. Τσιτσελίκης. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να μη γίνονται επαναπροωθήσεις ανθρώπων προς την Τουρκία, η οποία θεωρείται μη ασφαλής χώρα

Η Ένωση, σύμφωνα με τον κ. Τσιτσελίκη, καταγγέλλει την παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον γίνονται οι διαχωρισμοί με βάση την χώρα καταγωγής και όχι της εξατομικευμένης περίπτωσης για αίτηση ασύλου, όπως ρητά ορίζεται.

Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει η ίδια να καταστεί ασφαλής χώρα, γιατί δεν είναι, ήδη έχει καταδικαστεί τέσσερις φορές επειδή δεν προσφέρει αυτά που οφείλει στους πρόσφυγες (περίθαλψη, ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης κλπ), υπογράμμισε ο κ. Τσιτσελίκης, ενώ η Ιταλία καταδικάστηκε για επαναπροώθηση βάρκας με πρόσφυγες προς την Ελλάδα, που θεωρείται μη ασφαλής χώρα.

Οι προτάσεις της Ένωσης επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην όχι συγκέντρωση μεγάλου πληθυσμού προσφύγων στα αστικά κέντρα, αλλά διασπορά τους σε όλη την επικράτεια σε μικρές ομάδες που θα μπορούν να ενσωματωθούν από τις τοπικές κοινωνίες, νομιμοποίηση της εργασιακής σχέσης, για να σταματήσουν να υπάρχουν «αόρατοι άνθρωποι», ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από ευρωπαϊκούς πόρους για τους αιτούντες άσυλο. «Οι αντιδράσεις κατοίκων και δημοτικών αρχών σε Κω και Δυτική Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι η προετοιμασία απαιτεί χρόνο και συνεννόηση. Ως μια παράπλευρη απώλεια του προσφυγικού, σημειώνονται νίκες των ξενοφοβικών αντανακλαστικών με κίνδυνο να εδραιωθούν και να εξαπλωθούν εκτός ελέγχου, δημιουργώντας ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής αντιρατσιστικών και αντι-ξενοφοβικών πολιτικών, αν δεν είναι ήδη πολύ αργά. Το πολύτιμο κεκτημένο εφαρμοσμένων δομών και πρακτικών αλληλεγγύης που ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των αναγκών θα πρέπει να αξιοποιηθεί στις νέες δυσκολότερες, και πιο απαιτητικές, συγκυρίες που έρχονται», αναφέρεται πλήρες κείμενο των θέσεων-προτάσεων της Ένωσης. Η προώθηση του παραδείγματος της Λέσβου, όπου η οικονομία κινείται χάρις στους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους, όταν όλα τα δωμάτια και τα εστιατόρια είναι γεμάτα, αποτελούν απτά επιχειρήματα απέναντι σε όσους φοβούνται την παρουσία των προσφύγων.

«Όπως φαίνεται το σκηνικό θα αρχίσει να αλλάζει και η Ελλάδα δε θα είναι μόνο χώρα τράνζιτ, αλλά και τόπος υποδοχής προσφύγων και μεταναστών», ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, προβλέποντας πως το σκηνικό του 2015 θα αλλάξει, εφόσον λιγότεροι άνθρωποι θα έρχονται, αλλά και λιγότεροι θα μπορούν να φύγουν. Πρόσθεσε πως ο φράχτης του Έβρου πρέπει να ανοίξει, γιατί είναι το μοναδικό χερσαίο και ασφαλές συνοριακό πέρασμα. Συγχρόνως, το μοναδικό συμφωνημένο σχέδιο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που υπάρχει είναι αυτό της μετεγκατάστασης και πρέπει να ενδυναμωθεί, υπενθύμισε ο κ. Χριστόπουλος. Επιπλέον, περιέγραψε πως «βλέπουμε τις εξελίξεις, ξέρουμε πάνω-κάτω τι να περιμένουμε, για αυτό χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο φιλοξενίας και εγκατάστασης αυτών των ανθρώπων. Όπως βλέπουμε επίσης πως οι βαλκανική οδός αναμένεται να μετατοπιστεί προς τα ελληνο-αλβανικά σύνορα ή τώρα πως οι θαλάσσιες ροές άρχισαν να κατευθύνονται προς τη Ρόδο και το Καστελόριζο, λόγω της επικείμενης εμπλοκής του ΝΑΤΟ.»


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη Βουλή τα στοιχεία για οφειλές σε ΙΚΑ και ΚΕΑΟ


Διαβιβάστηκαν από τον υφυπουργό Εργασίας.

Στοιχεία για τις οφειλές του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το ΚΕΑΟ διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να εισπραχθούν τα χρωστούμενα από μεγαλοοφειλέτες, με δεδομένο το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές πρόταση για την εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2016. Ζητούσε επίσης να ενημερωθεί ποιοι και πόσοι μεγαλοοφειλέτες ανήκουν στον δημόσιο τομέα και πόσοι στον ιδιωτικό και αν έχουν ασκηθεί διώξεις σε μεγαλοοφειλέτες που δεν έχουν ρυθμίσει με κάποιο τρόπο τις οφειλές τους. Ο κ. Καμμένος ζητούσε να ενημερωθεί και αν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια τα οποία θα αρχίσουν να αποστέλλονται σε όσους δεν έχουν κάνει ρυθμίσεις θα αφορούν και άτομα με μικρές οφειλές της τάξης των 5.000 ευρώ.

Με το απαντητικό έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας γίνεται γνωστό ότι:

οφειλέτες με συνολική οφειλή άνω του 1.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΚΕΑΟ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα είναι 9, με συνολικό ποσό οφειλής 53.355.161 ευρώ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι 66 με συνολικό ποσό οφειλής 799.151.193 ευρώ.
oφειλέτες με συνολική οφειλή άνω του 1.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΚΕΑΟ που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα είναι 1.393, με συνολικό ποσό οφειλής 4.957.804.012 ευρώ.
Ειδικότερα, τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, και αφορούν τους οφειλέτες που είναι ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ έχουν ως εξής:

Δημόσιο: οφειλέτες 9-σύνολο οφειλής 53.355.161 ευρώ

Ευρύτερος δημόσιος τομέας: οφειλέτες 44-σύνολο οφειλής 699.350.703 ευρώ

Ιδιωτικά: οφειλέτες 952-σύνολο οφειλής 2.631.950.790 ευρώ

Σύνολο: οφειλέτες 1.005-σύνολο οφειλής 3.384.656.654

Οι οφειλέτες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ έχουν ως εξής

Δημόσιο: οφειλέτες 0 - σύνολο οφειλής 0

Ευρύτερος δημόσιος τομέας: οφειλέτες 22-σύνολο οφειλής 99.800.490 ευρώ

Ιδιωτικά: οφειλέτες 441-σύνολο οφειλής 2.325.853.222 ευρώ

Σύνολο: οφειλέτες 463-σύνολο οφειλής 2.425.653.712 ευρώ

Ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρει ότι η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Αναφέρει επίσης ότι οι διαδικασίες που αναπτύσσονται στο ΚΕΑΟ επικεντρώνουν τα εισπρακτικά μέτρα στις οφειλές που πρέπει να επιδιωχθεί η είσπραξή τους κατά προτεραιότητα, με στόχο την ενίσχυση των εισπράξεων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της κεντρικής παρακολούθησης των οφειλετών, που επιτρέπει έλεγχο αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων που είναι οφειλέτες ΚΕΑΟ, αλλά και τον εντοπισμό περιπτώσεων οργανωμένης εισφοροδιαφυγής και συστηματικής δημιουργίας οφειλών.

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρει ότι από τη 1 Νοεμβρίου 2015 λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά οιουδήποτε οφειλέτη ΚΕΑΟ με ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές μη υπαχθείσες σε καθεστώς ρύθμισης κατά την ισχύουσα νομοθεσία, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής μεν, εμφατικά και κατά προτεραιότητα δε, για τις σημαντικού ύψους μη διασφαλισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι καταβολές ποσών έναντι των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών από τους οφειλέτες ΚΕΑΟ, οι οποίες δεν βρίσκονται υπό καθεστώς ενεργής ρύθμισης, αξιολογείται θετικά από την υπηρεσία, ενισχύοντας το προφίλ του οφειλέτη, και καθυστερώντας (όχι αναστέλλοντας), κατά συνέπεια, την εκκίνηση της διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης, εφόσον οι εν λόγω καταβολές α)πραγματοποιούνται τακτικά, πχ μηνιαίως, β) αφορούν ποσά μικρότερα μεν από την προκύπτουσα σε περίπτωση ρύθμισης μηνιαία δόση, ικανού μεγέθους δε, αναλογικά με το ύψος της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής και γ) συνδυάζονται με την ταυτόχρονη εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών.

Ο υφυπουργός θυμίζει ότι η ποινική δίωξη για το αδίκημα της παρακράτησης των εργοδοτικών εισφορών και την υπεξαίρεση των εργατικών εισφορών, οι οποίες δεν αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασκείται κατά των εργοδοτών/οφειλετών του από τις αρμόδιες κατά τόπους εισαγγελικές αρχές για κάθε πράξη εισφορών η οποία υπερβαίνει σε κύρια εισφορά το ποσό των 30.000 ευρώ.

Για το εάν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια θα αφορούν και άτομα με μικρές οφειλές της τάξης των 5.000 ευρώ, ο υφυπουργός αναφέρει ότι για τον καθορισμό της προτεραιότητας για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΑΟ, τη διασύνδεση με το Μητρώο της ΓΓΠΣ, τα στοιχεία του ΓΕΜΗ κλπ. Αναφέρει επίσης ότι το ΚΕΑΟ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του εφαρμόζει όχι μόνο την αρχή της νομιμότητας, αλλά και την αρχή της χρηστής διοίκησης. Έτσι, όταν κάποιος οφειλέτης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υπαχθεί σε ρύθμιση, αλλά καταβάλλει τρέχουσες εισφορές, με παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού «έναντι» της οφειλής του, για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή δεν υπόκειται σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες


Οι 25 κινήσεις για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

«Η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ανακοίνωσε τα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

«Στην συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως στους εκπροσώπους των αγροτών κατέστη σαφής η δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

«Τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσιάσαμε στην σημερινή συνάντηση, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και ανέφερε ειδικότερα ότι τα μέτρα αυτά είναι:

Για το ασφαλιστικό:

1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.

2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.

3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:

5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.

6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.

Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:

7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.

8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.

9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.

10. Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.

11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

12. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.

13. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.

14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.

15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες -πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.

16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.

17. Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.

18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.

19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,

20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.

22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.

24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε -και αποδείξαμε ότι το εννοούμε- ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...