Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΕΣΑμεΑ: Για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 22.02.2016


Αρ. Πρωτ.: 242

Συνάντηση με τον γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κ. Παπαϊωάννου

Συνάντηση με τον Κ. Παπαϊωάννου, γενικό γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, σχετικά με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα, τον ορισμό των προβλεπόμενων μηχανισμών παρακολούθησης, καθώς και για τη συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. στη διαδικασία παρακολούθησης.

Πληροφορίες για τη Σύμβαση http://www.esaea.gr/legal-framework/symbasn-ohe

Ο κ. Ι. Βαρδακαστάνης κατέθεσε στον κ. Παπαϊωάννου την επικαιροποιημένη πρόταση της Ε.Σ.Α.μεΑ. σχετικά με τον ορισμό των προβλεπόμενων μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (άρθρο 33 παρ. 1, 2, 3) , την οποία η Ε.Σ.Α.μεΑ. απευθύνει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνέχεια της συνάντησης της 3ης Δεκεμβρίου 2015, Παγκόσμιας και Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία και της σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η Σύμβαση θεωρείται ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία της αναπηρίας, αλλά και χάρτης πορείας των κρατών για τη διαχείριση της αναπηρίας. Αποσαφηνίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και τον τρόπο εφαρμογής τους. Καθορίζει τις υποχρεώσεις των κρατών μελών του ΟΗΕ και υποδεικνύει μέτρα για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση, μαζί με το Προαιρετικό Πρωτόκολλό της, με τον ν. 4074/2012. Συνεπώς, η Ελλάδα υπόκειται στον έλεγχο εφαρμογής της Σύμβασης που διενεργεί η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία συνέστησε το άρθρο 34 της Σύμβασης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Παπαϊωάννου, συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής διάλογος και επικοινωνία ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την απρόσκοπτη υλοποίηση της Σύμβασης στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες εν μέσω κρίσης, η οποία όμως δεν πρέπει να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα.

Η πρόταση της Ε.Σ.Α.μεΑ. σχετικά με τον ορισμό των προβλεπόμενων μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης, στην επιστολή.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.38 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.