Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Πόσο θα κόστιζε η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έρευνα σχετικά με το κόστος ενδεχόμενης κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν διεξήγαγε το γερμανικό ίδρυμα Bertelsmann.

Συμφώνα με την έρευνα, το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το λιγότερο 470 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι και 1,4 τρισεκατομμύριο κατά την επόμενη δεκαετία ενώ αντίστοιχα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Η επιστροφή των συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη θα μεταφραζόταν σε "μαζικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής και των τιμών" καθώς αυτό θα σήμαινε αύξηση του κόστους του προσωπικού και των δαπανών αποθήκευσης προϊόντων για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το "αισιόδοξο" σενάριο, το κόστος παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξανόταν κατά 1%, δηλαδή 470 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στην περίοδο των δέκα ετών, από το 2016 μέχρι το 2025. Ο λογαριασμός θα διαμορφωνόταν σε 77 δισεκατομμύρια ευρώ για την Γερμανία και σε 80 δισεκατομμύρια ευρώ για την Γαλλία, ενώ τα δύο αυτά νούμερα θα διαμορφώνονταν στα 235 και 244 δισεκατομμύρια αντίστοιχα για τις δύο χώρες, στην περίπτωση του πιο απαισιόδοξου σεναρίου.

"Εάν επανέλθουν τα σύνορα, η ήδη αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Και στο τέλος, οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό" σχολίασε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Bertelsmann Ααρτ Ντε Γκέους.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής θα είχε συνέπειες και εκτός της Ευρώπης, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των εισαγωγών. Η επιβάρυνση για την αμερικανική οικονομία θα ανερχόταν σε 91 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για την κινεζική οικονομία στα 95 δισεκατομμύρια ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.