Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Πέθανε η διασημότερη μαστροπός της Γαλλίας


Η «μαντάμ Κλοντ» διηύθυνε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πορνείας τις δεκαετίες του '60 και '70.

Σε ηλικία 92 ετών απεβίωσε η θρυλική μαστροπός «Μαντάμ Κλοντ» ή Φερνάντ Γκριντέ, όπως ήταν το πραγματικό όνομά της, που διεύθυνε ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα δίκτυα πορνείας τις δεκαετίες του 1960-70.

Η Γκριντέ απεβίωσε σε νοσοκομείο της Νίκαιας, το Σάββατο, όπου νοσηλευόταν τα δύο τελευταία χρόνια. «Ήταν πολύ κουρασμένη», ανέφερε ένας συγγενής της που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Η Μαντάμ Κλοντ διεύθυνε επί περισσότερα από 20 χρόνια ένα δίκτυο αποτελούμενο από σχεδόν 500 γυναίκες και λίγους νεαρούς άνδρες που πουλούσαν τις «υπηρεσίες» τους έναντι 10.000-15.000 φράγκων κάθε νύχτα (1.500-2.300 ευρώ). Το ποσοστό της ίδιας ανερχόταν στο 30%.

Ο «στόχος» της; Να κάνει «πιο ωραία τη ζωή» με κοπέλες που δεν παρέπεμπαν σε ιερόδουλες και με πελάτες στις πιο υψηλές σφαίρες: πολιτικούς και αρχηγούς κρατών, όπως ο σάχης του Ιράν ή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, διάσημους σταρ του κινηματογράφου και επιχειρηματίες όπως το αφεντικό της Fiat, ο Τζοβάνι Ανιέλι.

Σε αντάλλαγμα για τις εκμυστηρεύσεις των πελατών στα «κορίτσια» της, η Μαντάμ Κλοντ είχε εξασφαλίσει υψηλή προστασία, όπως αυτή της υπηρεσίας αντικατασκοπείας, της πρώην Sdece. Όμως η άνοδος του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν στην εξουσία και η εντατικοποίηση της καταπολέμησης της πορνείας στα μέσα της δεκαετίας του '70 σήμαναν το τέλος της προστασίας αυτής. Η Γκριντέ διέφυγε στις ΗΠΑ αλλά δεν γλίτωσε: καταδικάστηκε και φυλακίστηκε πολλές φορές, μέχρι το 1990, αφού είχε συγκροτήσει ένα νέο δίκτυο.

«Πήρε μαζί της μυστικά της κρεβατοκάμαρας και μυστικά του κράτους. Ήταν ένας θρύλος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας του Παρισιού, Κλοντ Κανσέ, ο συγγραφέας του βιβλίου «Τμήμα Ηθών». Όπως υπενθύμισε, η ζωή της χωρίστηκε σε δύο περιόδους: εκείνη κατά την οποία η ίδια και οι πανέμορφες γυναίκες της έχαιραν προστασίας, κατά τη δεκαετία του 1960, και εκείνη κατά την οποία βρέθηκε κατηγορούμενη για φοροδιαφυγή, σαν τον Αλ Καπόνε και, χρόνια μετά, έπεσε στα δίχτυα της Μαρτίν Μοντέιγ, της αρχηγού της αστυνομίας ηθών.

«Θυμάμαι, όταν ήμουν νεαρός επιθεωρητής στο Τμήμα Ηθών, τη δεκαετία του '60, στο ξεκίνημά μου, ότι μας ενημέρωνε. Και είχαμε την αποστολή να συγκεντρώνουμε τις εκμυστηρεύσεις της, προκειμένου να ενημερώνουμε για παράδειγμα για τις αισχρότητες του ενός και του άλλου, διασημοτήτων ή πολιτικών. Και να κάνουμε έρευνες για τους μαστροπούς. Μέχρι που αυτό σταμάτησε γιατί εκείνη μιλούσε πολύ. Είμαι πεπεισμένος ότι είχε εργαστεί για τις μυστικές υπηρεσίες!» αφηγήθηκε ο Κανσέ.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρός πιλότος πυροσβεστικού ελικοπτέρου


Το 
ελικόπτερο συνετρίβη κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Ισπανία.
Τραγωδία στην Ισπανία. Πιλότος των δυνάμεων πυρόσβεσης που έδινε μάχη για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα της χώρας, σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερό του κατέπεσε, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες διάσωσης.

Το ελικόπτερο συνετρίβη και τυλίχθηκε στις φλόγες νωρίς το απόγευμα τοπική ώρα σε μια δασώδη περιοχή στην περιοχή των Αστουριών, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ισπανίας, ανακοίνωσαν οι δυνάμεις πρώτων βοηθειών σε ένα δελτίο τύπου.

Ο πιλότος, που είχε μεγάλη εμπειρία, είχε ήδη πεθάνει όταν τον εντόπισαν οι μονάδες διάσωσης.

Οι Αστούριες πλήττονται από τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή από πρωτόγνωρες για την εποχή πυρκαγιές. Περίπου 100 εστίες ξέσπασαν συγχρόνως και γιγαντώθηκαν με τη βοήθεια των θυελλωδών ανέμων. Οι περισσότερες εξ αυτών έχουν τεθεί υπό έλεγχο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μόνο τα λαμπιόνια στις ΗΠΑ "καίνε" περισσότερη ενέργεια από την... Αιθιοπία


Η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται στις ΗΠΑ από τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων ξεπερνά κατά πολύ την ετήσια κατανάλωση ενέργειας φτωχών χωρών, όπως της Αιθιοπίας ή του Σαλβαδόρ, σύμφωνα με ερευνητές ενός αμερικανικού ινστιτούτου.

Τα λαμπάκια που κοσμούν κυρίως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα αλλά και ολόκληρα σπίτια σε ορισμένες περιπτώσεις στις ΗΠΑ καταναλώνουν 6,63 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες. Σε ετήσια βάση, η κατανάλωση ενέργειας στο Σαλβαδόρ φτάνει τα 5,35 δισεκατομμύρια, στην Αιθιοπία τα 5,3 δισεκ. και στην Τανζανία τα 4,81 δισεκ.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι δύο ερευνητές του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάπτυξης, ο Τοντ Μος και η Πρισίλα Αγκιαπόνγκ, διασταύρωσαν στοιχεία μιας μελέτης του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ του 2008 με δεδομένα που άντλησαν από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Όπως ανέφεραν, αυτές οι 6,63 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο το 0,2% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις ΗΠΑ μέσα σε έναν χρόνο. Παρ' όλ' αυτά, η ενέργεια αυτή θα αρκούσε για να λειτουργήσουν 14 εκατομμύρια ψυγεία.

Οι έρευνες υπενθυμίζουν επίσης ότι η ενέργεια που καταναλώνουν τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ αποτελεί, κατά μέσο όρο, το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης της χώρας. "Με άλλα λόγια, το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνεται εκτός των νοικοκυριών, στις εμπορικές και βιομηχανικές ζώνες" σημειώνουν, εκτιμώντας ότι η οικιακή κατανάλωση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο "ένας από τους παράγοντες" στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας στρατηγικής για την εξοικονόμηση ενέργειας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο ιδρυτής του ιστότοπου Megaupload


«Θα δούμε τι έχει στον σάκο του ο Άγιος Βασίλης» είπε ο Κιμ Ντότκομ.

Στις ΗΠΑ θα εκδοθεί ο ιδρυτής του ιστότοπου Megaupload.com, Κιμ Ντότκομ, που κατηγορείται για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και εκβιασμό, ως εκείνος που διοργάνωσε μαζική ηλεκτρονική πειρατεία.

Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο ιδρυτής του ιστότοπου Megaupload

Έπειτα από δίκη που διήρκεσε εννέα εβδομάδες, ο δικαστής Νέβιν Ντόσον εκτίμησε πως υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις σε βάρος του Κιμ Ντότκομ, ο οποίος προσπαθεί εδώ και τέσσερα χρόνια να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Φθάνοντας ενώπιον δικαστηρίου του Όκλαντ για να ακούσει την ετυμηγορία, ο 41χρονος Γερμανός, το αληθινό όνομα του οποίου είναι Κιμ Σμιτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είναι Χριστούγεννα. Θα δούμε τι έχει στον σάκο του ο Άγιος Βασίλης». Είχε ήδη γνωστοποιήσει ότι θα προσέβαλλε οποιαδήποτε απόφαση δεν θα ήταν ευνοϊκή.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Ζηλανδίας, Έιμι Άνταμς, που θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της σε κάθε αίτημα έκδοσης, δήλωσε ότι θα περιμένει να δει αν ο ενδιαφερόμενος θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

«Αν αυτό δεν γίνει, θα πρέπει να εκτιμήσω την αποφασιστικότητα του δικαστηρίου και τις συστάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης. Καθώς η απόφαση αυτή είναι εφέσιμη, δεν θα ήταν σωστό να κάνω περισσότερα σχόλια» είπε.

Η υπόθεση ξέσπασε τον Ιανουάριο του 2011, όταν η νεοζηλανδική αστυνομία πραγματοποίησε θεαματική πρωινή έφοδο στην πολυτελή κατοικία του Κιμ Ντότκομ.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI τον κατηγορούν ότι διοργάνωσε ηλεκτρονική πειρατεία μεγάλης κλίμακας χάρη στο Megaupload, την εμβληματική πλατφόρμα διανομής αρχείων την οποία έκλεισε η αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο Κιμ Ντότκομ και τρία πρώην στελέχη του Megaupload -ο Φιν Μπατάτο, ο Ματίας Όρτμαν και ο Μπραμ βαν ντερ Κολκ- κατηγορούνται ότι στέρησαν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια από τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων και ότι είχαν καθαρά έσοδα άνω των 175 εκατομμυρίων δολαρίων από συνδρομές και διαφημίσεις. Ο Κιμ Ντότκομ αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα. Σε περίπτωση έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 20 ετών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη νεκρή φάλαινα στο Sea World μέσα σε έξι μήνες


Μύκητας σκότωσε τη 18χρονη Unna, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του πάρκου.

Μια 18χρονη όρκα πέθανε στο θαλάσσιο πάρκο SeaWorld στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε χθες το ίδιο το πάρκο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες οργανώσεων για τη διαβίωση των θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Η θηλυκή φάλαινα ονόματι Unna ήταν η τρίτη που πεθαίνει στο συγκεκριμένο πάρκο το τελευταίο 6μηνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του SeaWorld η φάλαινα πέθανε από επίμονη μόλυνση από τον μύκητα Candida. «Η φάλαινα δεχόταν φροντίδα από ειδικούς από όλη τη χώρα», ανέφερε η ανακοίνωση, «παρότι υπήρχαν ενδείξεις πως η θεραπεία είχε θετικά αποτελέσματα, η Unna παρέμενε σε σοβαρή κατάσταση με φροντίδα επί μονίμου βάσεως».

Τρίτη νεκρή φάλαινα στο Sea World μέσα σε έξι μήνες

Για τα ακριβή αίτια θανάτου θα ακολουθήσει νεκροψία.

Το SeaWorld έχει δεχθεί έντονη κριτική ειδικά μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ του 2013 με τίτλο «Blackfish» που παρουσίαζε τη σκληρότητα της αιχμαλωσίας και της έκθεσης των φαλαινών στο κοινό.

Η ταινία, την οποία το SeaWorld χαρακτήριζε ανακριβή και παραπλανητική, διερευνούσε και τις συνθήκες θανάτου της εκπαιδεύτριας του πάρκου Dawn Brancheau το 2010, την οποία η όρκα με την οποία «συνεργαζόταν» τράβηξε κάτω από το νερό και έπνιξε.

Το SeaWorld στο San Diego ανακοίνωσε πως σκοπεύει να σταματήσει τα σόου με φάλαινες αλλά τα πάρκα σε άλλα μέρη της Αμερικής θα συνεχίσουν, κρίνοντας πως οι συνθήκες ζωής για τις όρκες είναι καλές.

Οι πολέμιοι των πάρκων αυτών λένε πως είναι απάνθρωπο να περιορίζει κάποιος αυτά τα έξυπνα ζώα που αγαπούν την ελευθερία των ανοιχτών θαλασσών σε πάρκα όπου εξαναγκάζονται να κάνουν διάφορα νούμερα σε σόου που θυμίζουν τσίρκο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέος μακεδονικός τάφος στην Πέλλα


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο πλευρικοί θάλαμοι - Δείτε φωτογραφίες.

Ένας νέος μακεδονικός τάφος, με τέσσερις θαλάμους, ήρθε στο φως εντός του σύγχρονου οικισμού της Πέλλας κατά τη διάρκεια του έργου «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Πέλλας - Ν.Πέλλας», που υλοποιείται από το δήμο Πέλλας με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ο μακεδονικός τάφος, όπως και άλλοι δεκαοκτώ κιβωτιόσχημοι και κεραμοσκεπείς τάφοι του ανατολικού νεκροταφείου της Πέλλας, πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου, που αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές, ερευνήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας από τον Οκτώβριο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο του 2015. Η δαπάνη εξασφαλίστηκε μέσω υποέργου αυτεπιστασίας που εκτελείτο παράλληλα με το κυρίως τεχνικό έργο.

Το ενδιαφέρον στο νέο μακεδονικό τάφο της Πέλλας είναι η αρχιτεκτονική μορφή του, αφού εκτός από το κεντρικό σκέλος, με προθάλαμο και κυρίως θάλαμο, διαθέτει δύο ακόμη πλευρικούς θαλάμους που ανοίγονται στη βόρεια και νότια πλευρά του προθαλάμου. Από το κεντρικό σκέλος με ύψος τοίχων 2,50 μ. έχει καταστραφεί η καμαρωτή οροφή. Αντίθετα οι καμάρες των πλευρικών θαλάμων σώζονται σε άριστη κατάσταση. Στο εσωτερικό του νότιου πλευρικού θαλάμου υπάρχει λίθινο βάθρο, πάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί η κλίνη του νεκρού ή της νεκρής. Η είσοδος του αντικρινού βόρειου θαλάμου προστατευόταν με φράγμα, από το οποίο διατηρείται η κατώτερη λιθόπλινθος.

Ο δρόμος και η πρόσοψη του τάφου, που βρίσκονται στα ανατολικά, δεν στάθηκε δυνατό να ερευνηθούν στην παρούσα φάση. Όμως, όπως συμπεραίνεται από τα πεσμένα αρχιτεκτονικά μέλη η πρόσοψη αναμένεται να έχει μνημειακή διαμόρφωση με αετωματική επίστεψη. Το θυραίο άνοιγμα του προθαλάμου έκλεινε με ξύλινη θύρα ύψους 2,78 μ και πλάτους 1,30 μ.

Ο τάφος συλήθηκε κατά την αρχαιότητα, όπως οι περισσότεροι μακεδονικοί τάφοι. Ολόκληρα αγγεία, λυχνάρια και ειδώλια, που περισυλλέχθηκαν από το εσωτερικό του προθαλάμου, ανάγουν την κατασκευή του μνημείου στο πρώτο μισό του 3ου αι. π.Χ.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευχές της Google για τα Χριστούγεννα


Σε εορταστική διάθεση βρίσκεται η Google, η οποία με το σημερινό της doodle εύχεται “Καλές Γιορτές“. Το doodle "Καλές Γιορτές" είναι δημιούργημα του καλλιτέχνη Robinson Wood, ο οποίος έχει κατασκευάσει πολλούς χαρακτήρες, μέσα από μοντέλα χαρτοκοπτικής.



Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αντίο» στο ρευστό λέει η Δανία


Χρησιμοποιούν κάρτες ακόμα και για να αγοράσουν ένα χοτ ντογκ.

Παρά το κρύο και τον κακό καιρό μια καντίνα με χοτ ντογκ στην παλιά πόλη της Κοπεγχάγης είναι γεμάτη κόσμο. Το ζεστό λουκάνικο με το αγγουράκι και τα κρεμμύδια είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους τουρίστες. Ο Αντρέας Σινγκγκάρντ πουλάει εδώ και ένα χρόνο λουκάνικα στην παλιά πόλη και καταλαβαίνει αμέσως ποιος θα πληρώσει πώς. Οι τουρίστες πληρώνουν μετρητοίς ενώ οι Δανοί προτιμούν την πιστωτική κάρτα!

Μια βόλτα στους μεγάλους δρόμους είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί. Οι περισσότεροι περαστικοί κυκλοφορούν με την πιστωτική κάρτα στην τσέπη. Μια κοινωνία χωρίς ρευστό όμως εξυπηρετεί τις τράπεζες, δηλώνουν οι επικριτές αυτής της πρακτικής διότι με τον τρόπο αυτό μειώνουν τα έξοδά τους και κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

Τους περισσότερους Δανούς πάντως δεν φαίνεται να τους πειράζει καθόλου το ότι τράπεζες ξέρουν ανά πάσα στιγμή πότε αγόρασαν τι και πού. Για πολλούς, όπως για τον πλανόδιο πωλητή, η νέα κατάσταση στις καθημερινές συναλλαγές έχει πολλά πλεονεκτήματα. «Στο τέλος της μέρας ήταν προτιμότερο να μην έχει μαζί μου τόσο ρευστό. Ακόμα οι συναλλαγές μέσω τράπεζας είναι πιο ασφαλείς διότι μπορούν να κάνουν λιγότερα λάθη», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τα μεγάλα καταστήματα έχουν υιοθετήσει εδώ και καιρό τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών. Ορισμένες αλυσίδες έχουν προχωρήσει μάλιστα ένα βήμα ακόμα παραπέρα. Η μεγάλη αλυσίδα καλλυντικών Matas, για παράδειγμα, πριν από μερικούς μήνες εισήγαγε τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. «Σκανάρουμε τον κωδικό του προϊόντος και επιβεβαιώνουμε το ποσό. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Θέλουμε να απαλλαγούμε από το ρευστό. Η χρήση των μετρητών, τα μέτρα ασφαλείας, όλα αυτά κοστίζουν. Και για το λόγο αυτό θέλουμε να εισαγάγουμε τις πληρωμές μέσω κινητών», αναφέρει εκπρόσωπος της Matas.

Από την πλευρά τους οι δανοί καταναλωτές ανταποκρίνονται, όπως γράφει η Deutsche Welle. Ήδη το ένα τρίτο πληρώνει μέσω της εφαρμογής MobilePay. Η εφαρμογή αυτή χησιμοποιείται περισσότερο ανάμεσα σε φίλους, οι οποίοι οφείλουν μεταξύ τους μικροποσά. Επίσης πολύ διαδεδομένη είναι η χρήση των καρτών ακόμα και στις υπαίθριες αγορές με παλιά αντικείμενα.

Η νέα τάση πάντως δεν μπορεί πλέον να ανατραπεί. Πριν από 20 χρόνια οι δανοί πλήρωναν κατά 80% τοις μετρητοίς. Σήμερα είναι λιγότερο από 25%. Δανέζικα μαγαζιά τα οποία δεν πουλάνε τρόφιμα θα μπορούσαν σύντομα να πάρουν μια ειδική άδεια και να πουλάνε μόνο με κάρτα. Ακόμα και ο ιδιοκτήτης της καντίνας στην παλιά πόλη σκέφτεται νε καθιερώσει πλέον αποκλειστικά την πληρωμή μέσω κινητών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τις Φιλιππίνες


Οι σφοδρές καταιγίδες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σαρώνουν τις Φιλιππίνες το τελευταίο διάστημα, μεταξύ αυτών ο τυφώνας Μελόρ, έχουν αναγκάσει τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους, γνωστοποίησαν στελέχη οργανώσεων αρωγής, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Μπενίνιο Ακίνο διένειμε νερό σήμερα στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από τις θεομηνίες.

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο τυφώνας Μελόρ έπληξε τις κεντρικές Φιλιππίνες την 15η Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωριά, να καταστραφούν σοδειές και το δίκτυο ηλεκτροδότησης σε έξι επαρχίες να υποστεί μεγάλες ζημίες.

Ο τυφώνας προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε περίπου 200.000 κατοικίες, κυρίως στις επαρχίες του Ανατολικού Μιντόρο, του Βόρειου Σαμάρ και του Σορσογκόν, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία των Εταιριών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Οι ζημιές στις καλλιέργειες και τις υποδομές υπολογίζονται στο ποσό των 99 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την IFRC, που απηύθυνε έκκληση υπέρ της συγκέντρωσης 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χορήγηση επείγουσας βοήθειας στους επιζώντες.

«Αυτές οι αλλεπάλληλες καταστροφές έχουν κάνει την ζωή εξαιρετικά δύσκολη για τις κοινότητες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν πληγεί από τα επανειλημμένα κύματα πλημμυρών» ανέφερε ο Κάρι Ισομάα, επικεφαλής της επιτροπής της IFRC στις Φιλιππίνες, σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Καθώς οι βροχές συνεχίζονται σε μεγάλο τμήμα της χώρας και πλημμύρες και κατολισθήσεις σαρώνουν ορισμένες επαρχίες, ο Πρόεδρος Ακίνο συναντήθηκε με εκτοπισμένους στο Βόρειο Σαμάρ και το Ανατολικό Μιντόρο.

Η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφού Μαοϊστές αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον ενός φορτηγού του στρατού που βοηθούσε στον καθαρισμό των πληγεισών περιοχών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των ενόπλων δυνάμεων, συνταγματάρχη Ρεστιτούτο Παντίλα, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στην επίθεση, χθες το πρωί, ένα περιστατικό που θα μπορούσε να επιβραδύνει το έργο της διανομής βοήθειας στους κατοίκους.

Οι Φιλιππίνες είναι μία από τις σφοδρότερα πληγείσες από φυσικές καταστροφές χώρες, καθώς κατά μέσο όρο αντιμετωπίζει περίπου 20 τυφώνες κάθε χρόνο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τρίτη χώρα που απαγόρευσε τα Χριστούγεννα


Μετά το Μπρουνέι και το Τατζικιστάν και η Σομαλία απαγόρευσε τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιά, καθώς υπάρχει φόβος ότι τυχόν εορταστικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επιθέσεις εκ μέρους των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ.

"Όλες οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αντίθετες με την ισλαμική κουλτούρα και μπορεί να βλάψουν την πίστη της μουσουλμανικής κοινότητας", είπε στους δημοσιογράφους ο Σέιχ Μοχάμεντ Χαΐροφ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων.

"Δεν πρέπει να υπάρξει καμία εκδήλωση", συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει εντολές να βάλουν τέλος σε ενδεχόμενους εορτασμούς.

Ο Σέιχ Μπουρ Μπαρούντ Γκουρχάν, του Ανωτάτου Θρησκευτικού Συμβουλίου της Σομαλίας, εξήγησε ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν την οργή των Σεμπάμπ, μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Πέρσι οι Σεμπάμπ είχαν εξαπολύσει επίθεση, ανήμερα τα Χριστούγεννα, στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους.

Η Σομαλία, που είχε απαγορεύσει τα Χριστούγεννα και το 2013, ακολουθεί το ισλαμικό ημερολόγιο και δεν αναγνωρίζει την 1η Ιανουαρίου ως πρώτη ημέρα του έτους. Στη χώρα δεν ζουν πλέον παρά ελάχιστοι χριστιανοί. Στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου υπάρχει ένας καθεδρικός ναός που είχε χτιστεί από Ιταλούς Καθολικούς, αλλά καταστράφηκε σε έναν βομβαρδισμό.

Οι ξένοι διπλωμάτες, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης (Amisom) που ζουν σε ένα κλειστό συγκρότημα κοντά στο αεροδρόμιο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιτρέπεται να οργανώνουν ιδιωτικές γιορτές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά από τις αρχές του 2016


Η δυνατότητα να διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μια σειρά υπηρεσιών του ΟΑΕΔ θα δοθεί από τις 4 Ιανουαρίου 2016.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΟΑΕΔ, η τρίμηνη Ανανέωση Δελτίου Ανεργίας, οι αιτήσεις για τα Ειδικά Εποχικά Βοηθήματα, Ειδικά Βοηθήματα Ανεργίας, Παροχές Μητρότητας είναι μερικές από τις σημαντικότερες υπηρεσίες για τις οποίες η διαδικασία πρόσβασης αλλάζει.

Για την εξυπηρέτησή τους, οι συναλλασσόμενοι είτε θα πιστοποιούνται ως χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (1. παραλαμβάνοντας Κλειδάριθμο από ένα Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης - ΚΠΑ ΟΑΕΔ, ή 2. χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) είτε θα απευθύνονται σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, έχοντας μαζί τους ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οι σχετικές οδηγίες για εγγραφή στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση www.oaed.gr καθώς και στη σελίδα του Οργανισμού στο Facebook . Εγκύκλιος για την μετάβαση στην αποκλειστικά ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών του ΟΑΕΔ έχει αποσταλεί σε όλα τα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ, στα οποία από τις 4 Ιανουαρίου θα γίνεται και διανομή σχετικού πληροφοριακού υλικού.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ενημερωθούν εγκαίρως για τις αλλαγές στην πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για την καλύτερη, αμεσότερη και απρόσκοπτη εξυπηρέτησή τους.




Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέσω Facebook δόθηκε η απάντηση για “αρχαίο” αντικείμενο


Μέσω facebook δόθηκε η λύση στο μυστήριο που απασχολούσε για πολλούς μήνες τους αρχαιολόγους στην Ιερουσαλήμ μετά την εύρεση ενός «αρχαίο» αντικειμένου σε κοιμητήριο.

Το χρυσό αντικείμενο βρέθηκε πριν από μήνες σε κοιμητήριο της Ιερουσαλήμ, ο φύλακας του χώρου θεωρείσαι αρχικά πως επρόκειτο για βόμβα.

Όταν διαπιστώθηκε πως δεν ήταν κάποιος βομβιστικός μηχανισμός, το «περίεργο» εύρημα μεταφέρθηκε στην αρχαιολογική αρχή της χώρας.

Για αρκετούς μήνες, οι αρχαιολόγοι μελετούσαν το αντικείμενο χωρίς να μπορούν να εξακριβώσουν ποια ακριβώς ήταν η χρησιμότητα του στην αρχαιότητα.



Η απάντηση στην πολύμηνη έρευνα ωστόσο δόθηκε σε λίγες μόλις ώρες όταν δημοσιεύθηκε η φωτογραφία του αντικειμένου στο facebook.

Το αντικείμενο δεν προέρχεται από τους αρχαίους χρόνους , κατασκευάζεται τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιείται ως γούρι καθώς θεωρείται ότι φέρνει θετική ενέργεια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Google θέλει να κάνει τα passwords… παρελθόν


Η Google φέρεται να είναι διατεθειμένη να μας κάνει να ξεχάσουμε μια και καλή τα passwords για να μπαίνουμε στις υπηρεσίες της, καθώς δοκιμάζει ένα νέο τρόπο για να μπορεί να γίνει το log in, απλώς και μόνο με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου.

Η κίνηση αυτή της Google έγινε γνωστή μέσω Reddit και το σχετικό σχόλιο του Rohit Paul, o οποίος είναι ένας Android δοκιμαστής της νέας διαδικασίας εισόδου και ανέβασε και κάποια στιγμιότυπα από τις δοκιμές του. Ουσιαστικά, η διαδικασία περιλαμβάνει το authorization μίας κινητής συσκευής, η οποία θα αναλαμβάνει να ξεκλειδώνει τον λογαριασμό του χρήστη άσχετα από τη συσκευή από την οποία θα γίνεται το login.

To smartphone θα πρέπει να έχει έναν μηχανισμό κλειδώματος της οθόνης, ενώ μέσω αυτού θα δίνεται η εντολή εισόδου σε έναν λογαριασμό Google, ακόμα και αν το αίτημα γίνεται από έναν άλλο υπολογιστή. Παράλληλα, θα υπάρχει και η επιλογή εισόδου με την κλασική μέθοδο με το password. Μία χαμένη ή κλεμμένη συσκευή θα μπορεί να απενεργοποιείται, ενώ υπάρχει και η μέριμνα για την ανανέωση μίας συσκευής, στην περίπτωση που αγοράσει κανείς νέο smartphone.

H Google πιστεύει ότι αυτή είναι μία μέθοδος που διασφαλίζει περισσότερο τον χρήστη από τον κλασικό τρόπο login με passwords, ο οποίος θεωρείται σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκής. Παρόμοιες μεθόδους εφαρμόζει και η Yahoo με το δικό της Yahoo Account Key.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Προσοχή κλέφτες" προειδοποιούν οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ


Την προσοχή των επιβατών που χρησιμοποιούν μετρό, τραμ και ηλεκτρικό εφιστά η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, λόγω των αυξημένων περιστατικών κλοπής από οργανωμένες ομάδες πορτοφολάδων.

Με αφορμή την εορταστική κίνηση των Χριστουγέννων, οργανωμένες ομάδες πορτοφολάδων, δρουν καθημερινά στα βαγόνια και στους σταθμούς ξεπερνώντας κάθε όριο.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ, εκμεταλλευόμενοι την ελλιπή φύλαξη σταθμών, συρμών και εγκαταστάσεων, οι ομάδες των κακοποιών αλωνίζουν σε όλο το δίκτυο και ιδιαίτερα σε σταθμούς και τμήματα με μεγάλη επιβατική κίνηση.

Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί μόνο από την εταιρεία και τους εργαζόμενους, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι επιφορτισμένοι με το συγκοινωνιακό έργο και όχι με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ένωση των Εργαζομένων ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς και ιδιαίτερα τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς "να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μπει οριστικό τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο, το οποίο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι ασθενείς του “κολαστηρίου”


Οι ασθενείς – κρατούμενοι του «κολαστηρίου» αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους, σύμφωνα με μήνυμά τους στο Twitter.

Οι ασθενείς – κρατούμενοι έγραψαν στο Twitter: «Αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις λόγω καταβολής δυνάμεων μετά από αποχή φαρμάκων πάνω από ένα μήνα και της πολυήμερης απεργίας πείνας», έγραψαν στο Twitter οι κρατούμενοι – ασθενείς του νοσοκομείου του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού, γνωστού και ως «κολαστήριου.



To enikos.gr, από την πρώτη στιγμή έθιξε το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, προβάλλοντας φωτογραφίες, αλλά και τις καταγγελίες των κρατουμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Μάλιστα, οι αποκαλύψεις του enikos.gr έφτασαν στη Βουλή, μετά από ερώτηση βουλευτή για την τραγική κατάσταση που επικρατεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα χέρια της δικαιοσύνης η νέα λίστα Φαλτσιανί


«Κλειδί» για να αποκαλυφθούν οι κινήσεις χιλιάδων τραπεζικών συναλλαγών.

«Κλειδί» για να αποκαλυφθούν οι κινήσεις χιλιάδων τραπεζικών συναλλαγών, εκτιμάται ότι αποτελεί η νέα λίστα Φαλτσιανί που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για ένα κρυπτογραφημένο αρχείο το οποίο παραδόθηκε αργά χθες το βράδυ στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο και χρειάζεται ειδική τεχνική επεξεργασία για να ανοίξει.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, που παρέδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Μιχ. Καλογήρου, έρχονται να προστεθούν σε αυτά που ο πρώην υπάλληλος της HSBC Ε. Φαλτσιανί είχε δώσει, μέσα σε ένα στικάκι, στον κ. Ζαγοραίο όταν τον επισκέφθηκε, πριν από περίπου δυο μήνες στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η λίστα αφορά 500.000 κινήσεις λογαριασμών προσώπων που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ. Όπως έλεγε αρμόδια πηγή οι επίμαχες κινήσεις ουσιαστικά αποκρυπτογραφούν τη λίστα καθώς θεωρείται θέμα χρόνου η ταυτοποίηση της προέλευσης των χρημάτων. Από τα νέα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες , φαίνεται να προκύπτει ποιοι κατέθεσαν χρήματα, ποιο χρονικό διάστημα και που διοχετεύτηκαν ρίχνοντας φως στους τροφοδότες λογαριασμούς.

Μάλιστα, νομικοί κύκλοι σχολίαζαν πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χθες ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για να αξιοποιηθούν όλες οι λίστες και να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βρήκαν οι αρχές ερευνώντας την λίστα Λαγκάρντ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης


Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και τα Ειδικά Ταμεία.

Με την έκδοση εγκυκλίων, το υπουργείο Εργασίας προχωράει σε γνωστοποίηση ρυθμίσεων και παροχή οδηγιών των διατάξεων της υποπαραγράφου Ε3 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 που αφορούν τις μεταβολές των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι εγκύκλιοι του υπουργείου απευθύνονται στις διοικήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ, του ΤΑΠ-ΔΕΗ, του ΕΤΕΑ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και στις διοικήσεις των "Ειδικών Ταμείων". και αναφέρονται με διευκρινιστικά παραδείγματα στις μεταβολές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους και μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Επισημαίνεται ότι προβλέπεται, ρητώς, ότι δεν θίγονται τα θεμελιωμένα έως και την 18.8.2015 συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μπορούν αυτά να ασκηθούν οποτεδήποτε (σύμφωνα με το άρθρο 4 Μέρους Γ΄ του ν.4336/2015, έναρξη ισχύος είναι η 19-08-2015).

Διευκρινίζεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος, καθώς δεν είναι υποχρεωμένος να συνταξιοδοτηθεί.

Ειδικότερα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις θεσπίζεται ότι από 1/1/2022 για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος απαιτούνται εναλλακτικά:

Α. Η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 40 ετών ασφάλισης ή

Β. Η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης.

Επισημαίνεται ότι για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, εφόσον προβλέπεται η σχετική δυνατότητα από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης. Τα ισχύοντα μέχρι την 18.8.2015 όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά έως την 31/12/2021, για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.

Από την ανωτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όσον αφορά τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ εξαιρούνται οι συνταξιοδοτούμενοι βάσει του ν.612/1977 και με διατάξεις που παραπέμπουν σ' αυτές, καθώς και οι μητέρες και χήροι πατέρες ανικάνων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στις καταστατικές διατάξεις του φορέα.

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των ασφαλισμένων των φορέων κύριας ασφάλισης ισχύουν και για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, στους οποίους υπάγονται οι ασφαλισμένοι.

Σύμφωνα με το άρθρο 41 του ν.4052/2012, οι ασφαλισμένοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) δικαιούνται σύνταξης, εφόσον θεμελιώνουν αντίστοιχο δικαίωμα συνταξιοδότησης στον φορέα κύριας ασφάλισής τους για την αυτή αιτία και έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που προβλέπει η νομοθεσία του αντίστοιχου φορέα κύριας ασφάλισής τους, καθώς και η γενικότερη νομοθεσία, όπως εκάστοτε ισχύουν.

Μεταβολές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω γήρατος

1. Ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι)

I. Υπαγωγή ασφαλισμένων (καταληκτικό όριο ηλικίας το 62ο)

Σύμφωνα με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση

α. οι ασφαλισμένοι για τους οποίους από τις προγενέστερες του ν.4336/2015 διατάξεις προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μεγαλύτερος ή ίσος των 35 ετών ασφάλισης.

Ως εκ τούτου εδώ εντάσσονται οι ασφαλισμένοι που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν:

- με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και του 60ου έτους της ηλικίας για τους άνδρες και του 58ου για τις γυναίκες (κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος το 2010), ή

- με τη συμπλήρωση 36 ετών ασφάλισης και του 60ου έτους της ηλικίας για τους άνδρες και του 58ου για τις γυναίκες (κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος το 2011), ή

- με τη συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης και του 60ου έτους της ηλικίας για τους άνδρες και του 59ου για τις γυναίκες (κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος το 2012)

Για τους λοιπούς ασφαλισμένους, δηλαδή όσους δεν έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το διάστημα 2010-2012, δεν επέρχεται καμία μεταβολή βάσει του ν.4336/2015, και συνεπώς για τη συνταξιοδότησή τους απαιτείται η συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και ηλικία 62 ετών.

ΙΙ. Υπαγωγή ασφαλισμένων (καταληκτικό όριο ηλικίας το 67ο)

Σύμφωνα με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση, στον Πίνακα 2 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν μία εκ των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, των οποίων το καταληκτικό όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, όπως αυτό είχε καθοριστεί πριν από την ισχύ του ν.4336/2015, είναι το 67ο.

2. Ασφαλισμένοι από 1/1/1993 (νέοι ασφαλισμένοι)

Στους από 1/1/1993 ασφαλισμένους δεν επέρχονται μεταβολές στα απαιτούμενα για συνταξιοδότηση όρια ηλικίας με την ισχύ του ν.4336/2015, οπότε εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από την αριθ. Φ.80000/οικ.26985/852/21-11-2012 εγκύκλιο (ΑΔΑ : Β4ΣΞΛ-ΩΘΑ).

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συνταξιοδότησης γονέων ή συζύγων ή αδελφών αναπήρων ατόμων βάσει της παρ. 1 του άρθρου 37 του ν.3996/2011, για τους οποίους απαιτείται από 19/8/2015 η συμπλήρωση ηλικιακού ορίου, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους.

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4336/2015 είναι οι προβλεπόμενες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις για τους ασφαλισμένους των τομέων σύνταξης και ασφάλισης του κλάδου κύριας σύνταξης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ όπως ίσχυαν την 18/8/2015 μετά και την έναρξη ισχύος του ν. 4093/2012.

----------------

ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης




----------------

Τι αλλάζει στη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων σε ειδικά ταμεία και ΤτΕ




Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr και http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το χριστουγεννιάτικο σποτ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα


«Βοήθησέ μας να συνεχίσουμε» - Δείτε το βίντεο.

Στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που θα περάσουν μακριά από τις οικογένειές τους τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αναφέρεται το φετινό εορταστικό σποτ της Οργάνωσης.

«Υπάρχουν άνθρωποι που θα βρίσκονται μακριά, εκεί που υπάρχει ανάγκη. Γιατί οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ. Αυτοί είναι οι άνθρωποι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που έχουν επιλέξει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εκείνους που κινδυνεύουν, σώζοντας καθημερινά ανθρώπινες ζωές» αναφέρει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός.

Το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια από την ίδρυσή του και αφιερώνει την επέτειο αυτή, σε όλους εκείνους τους γιατρούς, νοσηλευτές, μηχανικούς, οικονομικούς διαχειριστές που αφήνουν πίσω τους τις γιορτές και τις προσωπικές στιγμές ευτυχίας για να φροντίζουν ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη.

Με νέο, πρωτότυπο βίντεο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας καλούν αυτά τα Χριστούγεννα να τους βοηθήσουμε να συνεχίσουν το έργο τους κάνοντας μια δωρεά εδώ.



Αυτή τη στιγμή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται σε περισσότερες από 60 χώρες ανταποκρινόμενοι στις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές τραγωδίες που εκτυλίσσονται στον πλανήτη, ανάμεσά τους και η προσφυγική κρίση που περνάει και μέσα από την Ελλάδα.

«Στην Αθήνα, στα Δωδεκάνησα, στη Λέσβο, στη Σάμο και στην Ειδομένη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με ομάδες με περισσότερα από 230 μέλη προσωπικό, παρεμβαίνουμε δυναμικά περιθάλποντας καθημερινά τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα, έχοντας ξεφύγει από τις ένοπλες συγκρούσεις και την απόλυτη φτώχεια που ταλανίζουν τις χώρες καταγωγής τους» σημειώνει ο Χρήστος Χρήστου, χειρουργός και Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Μέσα στο 2015, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε περιθάλψει περισσότερους από 22.100 ανθρώπους στην Ελλάδα, με αποκλειστικά από ιδιωτικούς πόρους μέσω των υποστηρικτών της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την πλήρη ανεξαρτησία στις δραστηριότητές μας για τους πρόσφυγες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν δεχόμαστε κρατικές επιχορηγήσεις ή υποστήριξη από άλλους θεσμικούς φορείς. Αυτές τις γιορτές λοιπόν, καλούμε τους πολίτες να μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε εκεί που υπάρχει ανάγκη για να σώζουμε όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές» αναφέρει.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά και οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας


Ένας φαύλος κύκλος που «κληροδοτείται» στις επόμενες γενιές.

Ακόμη κι αν δεν την βιώνουν άμεσα, η ενδοοικογενειακή βία έχει σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά έχει η ενδοοικογενειακή βία, αφού θεωρούνται κακοποιημένα εφόσον δέχονται έμμεσα τις επιδράσεις τέτοιων περιστατικών μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Όπως προκύπτει από την επιστημονική ψυχολογική έρευνα, το φαινόμενο αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που «κληροδοτείται» στις επόμενες γενιές, διότι τα παιδιά, στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν, αναπτύσσουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα, τα οποία αναπαράγουν στην υπόλοιπη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο, Βαγγέλη Μακρή, οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στα παιδιά, τους αυριανούς ενήλικες και γονείς είναι μεγάλες καθώς το συναίσθημα που τα κυριεύει είναι η αδυναμία διαφυγής.

Ο κ. Μακρής, ο οποίος ανέπτυξε το εν λόγω θέμα σε πρόσφατη εκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, επισημαίνει ότι ένα παιδί που βιώνει βία, άμεσα ή έμμεσα, θεωρείται κακοποιημένο, ενώ στερείται της βασικής ανάγκης της ασφάλειας από την οποία προκύπτει η σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους.

Το αποτέλεσμα είναι να βιώνει αστάθεια και εγκατάλειψη (θεωρώντας ότι δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να φύγουν και να το εγκαταλείψουν), καχυποψία (θεωρώντας ότι οι άλλοι άνθρωποι θέλουν να το εξαπατήσουν), συναισθηματική στέρηση (εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κανείς να το προστατεύει και να το καταλαβαίνει), μειονεξία και ντροπή (αισθανόμενο ότι φταίει το ίδιο για όσα συμβαίνουν) και κοινωνικό αποκλεισμό (νιώθοντας ότι διαφέρει πολύ από τους υπόλοιπους ευτυχισμένους ανθρώπους).

Στους δυσλειτουργικούς τρόπους συμπεριφοράς που ενδέχεται να αναπτύξει ένα τέτοιο παιδί, ο κ. Μακρής συγκαταλέγει την αντεπίθεση, την αποφυγή ή την υποταγή. Ως παράδειγμα αντεπίθεσης, αναφέρει ότι το παιδί μπορεί να γίνει ένας ενήλικας κακοποιητικός προς άλλους, υποτιμητικός και προσβλητικός. Για την περίπτωση της αποφυγής, σημειώνει ότι το παιδί μαθαίνει να μην εμπιστεύεται κανέναν και να μη δημιουργεί στενές σχέσεις με άλλους ενώ για την περίπτωση της υποταγής, τονίζει ότι το παιδί μαθαίνει να σχετίζεται με ανθρώπους που το κακοποιούν και το υποτιμούν ενώ είναι πρόθυμο να κάνει τα πάντα, ώστε να μη γίνει η «τιμωρία» χειρότερη.

Ειδική αναφορά στην περίπτωση των παιδιών έκανε στην εκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών και η δικηγόρος Ιφιγένεια Παραστατίδου, παρουσιάζοντας τη σχετική νομοθεσία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Σύμφωνα με αυτήν, στις περιπτώσεις της βίας που υφίστανται τα παιδιά από τους γονείς, συμπεριλαμβάνεται και η παραμέληση, η οποία συνιστά παθητική βία. Όπως είπε, σωματική παραμέληση υφίσταται ένα παιδί, όταν ο γονιός στερεί το παιδί του από τις βασικές ανάγκες όπως τροφή, ιατρική φροντίδα και κάθε τι που μπορεί να κάνει το παιδί να αισθάνεται ασφαλές μέσα σ΄ ένα περιβάλλον προστατευμένο από διάφορους κινδύνους. Παράλληλα, και η ψυχολογική παραμέληση είναι μια άλλη μορφή, όταν ο γονιός στερεί το παιδί του από τις βασικές συναισθηματικές και εκπαιδευτικές του ανάγκες. Εγκατάλειψη ενός παιδιού ή εφήβου, είναι η πιο σοβαρή μορφή παραμέλησης, τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής.

«Η βία δεν έχει χρώμα, κουλτούρα και μόρφωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υποστεί βία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα θύματα που πλήττονται περισσότερο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πανευρωπαϊκή έρευνα

Τα δεδομένα πανευρωπαϊκής έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών δικαιωμάτων (FRA, 2014) παρουσίασε στην εκδήλωση η καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, και πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου. Σύμφωνα με την έρευνα, που βασίστηκε σε συνεντεύξεις 42.000 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 74 ετών, στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν των συνεντεύξεων, το 7% των γυναικών είχε πέσει θύμα σωματικής βίας ενώ το 2% είχε υποστεί σεξουαλική βία. Επιπλέον μία στις 20 γυναίκες (ποσοστό 5 %) έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω ενώ το 18% των γυναικών στην ΕΕ έχουν πέσει θύματα παρενοχλητικής παρακολούθησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Παράλληλα περίπου το 12% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κ. Κογκίδου ανέφερε ότι σύμφωνα με την έρευνα, και με βάση τα 11 χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται στο ερωτηματολόγιο για την καταγραφή της σεξουαλικής παρενόχλησης, το 43% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί τουλάχιστον μια φορά κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης μετά την ηλικία των 15 ετών και 15% κατά τους τελευταίους 12 μήνες πριν από την έρευνα.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ποσοστό 43% σε σύγκριση με το 81% των γυναικών στη Σουηδία, το 80% στη Δανία, το 75% στη Γαλλία, το 73% στην Ολλανδία), δεν είναι απαραίτητα ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο καθώς η διακύμανση στην απόδοση αυτής της υποκειμενικής έννοιας αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η κουλτούρα που επικρατεί για το ρόλο των δύο φύλων στο εργασιακό περιβάλλον.

Προτεραιότητες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Πέραν της βασικής προτροπής προς τις γυναίκες που υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας να λύσουν τη σιωπή τους, οι προτεραιότητες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών προέρχονται από κάθε πλευρά της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Το κύριο αίτημα της νομικής κοινότητας και όλου του νομικού κόσμου για τη δημιουργία οικογενειακών δικαστηρίων που θα συγκροτούνται από ειδική ομάδα δικαστών και θα ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με ζητήματα οικογενειακού δικαίου, παρουσίασε η κ. Παραστατίδου. Όπως είπε, στόχος είναι να παρέχεται η δυνατότητα στους διάδικους να έχουν άμεση πρόσβαση και σωστή ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία.

Από την πλευρά της, η κ. Κογκίδου θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να γίνει συστηματική και πολυεπίπεδη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κλίματος μη ανεκτικού στην ετεροσεξιστική παρενόχληση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου μέλη του προσωπικού και φοιτήτριες/ές να μπορούν να αναφέρουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, οι αναφορές αυτές να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, τα θύματα να λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται και, όπου κρίνεται σκόπιμο, να παραπέμπονται οι δράστες στη δικαιοσύνη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά δώρων σε αστυνομικούς που νοσηλεύονται


Επίσκεψη από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης.

Αστυνομικούς που νοσηλεύονται στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφτηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους.

Τον γενικό γραμματέα συνόδευαν ο προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού, Υποστράτηγος (ΥΓ) Ηλίας Μαλεβίτης. Στο νοσοκομείο τους υποδέχθηκε ο διοικητής του, Ταξίαρχος (ΥΓ) Κωνσταντίνος Φιλιππάκης.

Επίσης, μετέφερε τις θερμές ευχές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και προσέφερε συμβολικά δώρα στους νοσηλευόμενους αστυνομικούς, τους ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και ενημερώθηκε από τους θεράποντες ιατρούς για την κατάσταση της υγείας τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραμένει η αιθαλομίχλη στην Αθήνα


«Μην ανάβετε τα τζάκια» προτρέπει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων καταγράφηκαν από το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική χθες. Συγκεκριμένα τα επίπεδα ξεπέρασαν τα 100 μg/m3 (Λιόσια 102 μg/m3, Αριστοτέλους 116 μg/m3, Περιστέρι 102 μg/m3).

Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μέχρι και την Παρασκευή 25.12.15 θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Το υπουργείο συνιστά στους πολίτες για σήμερα 23.12.15, αύριο 24.12.15 και μεθαύριο 25.12.15 η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάτοικοι της Ζακύνθου απέκλεισαν τον ΧΥΤΑ στον Σκοπό


Εφάρμοσαν την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για οριστικό κλείσιμο.

Οι κάτοικοι του Καλαμακίου Ζακύνθου απέκλεισαν την είσοδο του ΧΥΤΑ στην περιοχή Σκοπός, εφαρμόζοντας την απόφαση της 4ης Φεβρουαρίου του 2014, που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με την απόφαση, στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη θέση Σκοπός, στο Καλαμάκι, διακόπτεται οριστικά η διάθεση των απορριμμάτων, διότι στον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ η διάθεση των αποβλήτων υλοποιείται με τρόπο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Κάτοικοι της περιοχής του Καλαμακίου βρέθηκαν έξω από την πύλη εισόδου του ΧΥΤΑ, προκειμένου να αποτρέψουν κάθε όχημα του συνδέσμου καθαριότητας να εισέλθει στο χώρο. Επίσης, επισκέφθηκαν τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Λαγανά κρατώντας στα χέρια τους την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον ενημέρωσαν για το κλείσιμο του χώρου.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος των κατοίκων, θα παραμείνουν στον χώρο για όσο χρειαστεί ώστε να εμποδίσουν οποιοδήποτε όχημα να εισέλθει αλλά και να είναι παρόντες στα έργα αποκατάστησης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προς απεργία την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού η ΑΔΕΔΥ


«Η απάντηση θα είναι μαζική και δυναμική».

Σε απεργιακή κινητοποίηση προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ την ημέρα που θα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση «η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στη χθεσινή της συνεδρίαση (22/12/2015), αφού έλαβε υπόψη της την πρόθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για κατάθεση και ψήφιση, μέσα στο Γενάρη, του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, αποφάσισε να εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει εκτάκτως στις 5 Γενάρη 2016, την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή».

Και προσθέτει: «Η απάντηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων και ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης που επιχειρείται να γίνει με το νομοσχέδιο, θα είναι μαζική και δυναμική με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που συνεχίζει να εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Παράνομη» η Ελλάδα για τις ώρες εργασίας των γιατρών


Η χώρα αντιβαίνει το δίκαιο της Ε.Ε., σύμφωνα με το Ευρωδικαστήριο.

Η ελληνική νομοθεσία, επιτρέποντας να εργάζονται οι γιατροί επί 24 ή και περισσότερες ώρες, αδιαλείπτως, αντιβαίνει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επίσης, αποφάνθηκε ότι αντίθετο προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα παρέλειψε να εφαρμόσει εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας μη υπερβαίνουσα τις 48 ώρες και δεν καθιέρωσε ελάχιστο ημερήσιο χρόνο αναπαύσεως, ούτε περίοδο αντισταθμιστικής αναπαύσεως.

Η υπόθεση έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δέκα ενώσεις Ελλήνων γιατρών υπέβαλαν καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά τις ενώσεις, οι γιατροί (μισθωτοί ή ασκούμενοι) υποχρεώνονταν, βάσει της εθνικής νομοθεσίας, να εργάζονται κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως από 60 έως 93 ώρες. Υποχρεώνονταν, επίσης, σε τακτική βάση, να εργάζονται έως και 32 ώρες, αδιαλείπτως, στον χώρο εργασίας, χωρίς να απολαύουν των ελάχιστων περιόδων ημερήσιας και εβδομαδιαίας αναπαύσεως ή των ισοδύναμων περιόδων αντισταθμιστικής αναπαύσεως.

Κατόπιν τούτου, η Επιτροπή άσκησε προσφυγή κατά της Ελλάδας λόγω παραβάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαίου, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα, παραλείποντας να προβλέψει και/ή να εφαρμόσει εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας μη υπερβαίνουσα τις 48 ώρες και παραλείποντας να καθιερώσει ελάχιστο ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο αναπαύσεως ή ισοδύναμη περίοδο αντισταθμιστικής αναπαύσεως που να διαδέχεται άμεσα τον χρόνο εργασίας, τον οποίο αυτή η περίοδος θεωρείται ότι αντισταθμίζει, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της ΕΕ. Σημειώνεται, ότι κατά την κοινοτική οδηγία σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας, η εβδομαδιαία διάρκεια του χρόνου εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, ενώ κάθε εργαζόμενος πρέπει να διαθέτει, ανά εικοσιτετράωρο, περίοδο αναπαύσεως ελάχιστης χρονικής διάρκειας ένδεκα συναπτών ωρών και, ανά περίοδο επτά ημερών, περίοδο συνεχούς αναπαύσεως ελάχιστης χρονικής διάρκειας 24 ωρών, στις οποίες προστίθενται οι 11 ώρες ημερήσιας αναπαύσεως.

Με τη σημερινή απόφασή του, αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθυμίζει καταρχήν ότι η μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας των γιατρών αποτελεί ιδιαίτερης βαρύτητας κανόνα του εργατικού δικαίου της ΕΕ, ο οποίος πρέπει να εφαρμόζεται στην περίπτωση κάθε εργαζομένου ως ελάχιστη πρόβλεψη αποβλέπουσα στη διασφάλιση της προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς του.

Εν προκειμένω, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι οι ώρες των ενεργών εφημεριών, καθώς και οι ώρες των εφημεριών ετοιμότητας κατά τις οποίες οι γιατροί παραμένουν στο νοσοκομείο προς παροχή ιατρικών υπηρεσιών, προστίθενται στις 35 ώρες τις οποίες προβλέπει το τακτικό εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας. Πράγματι, σημειώνει το Ευρωδικαστήριο, ενώ τυπικώς προβλέπει τα ανώτατα όρια όσον αφορά την εβδομαδιαία διάρκεια του χρόνου εργασίας, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει επίσης ότι οι γιατροί υποχρεούνται να πραγματοποιούν μηνιαίως πλείονες εφημερίες ετοιμότητας, γεγονός που έχει ως συνέπεια, οσάκις αυτοί καλούνται στο νοσοκομείο προς παροχή ιατρικών υπηρεσιών, την επιμήκυνση της παραμονής τους στον χώρο εργασίας. Επιπλέον, επιτρέπει την επιβολή, υπό τη μορφή εφημεριών, πρόσθετου χρόνου εργασίας χωρίς να προβλέπει κανένα ανώτατο όριο σχετικώς.

Κατά συνέπεια, όπως αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ελληνική νομοθεσία έχει ως αποτέλεσμα να καθιστά δυνατή, όσον αφορά την εβδομαδιαία διάρκεια του χρόνου εργασίας, την υπέρβαση του ορίου των 48 ωρών, χωρίς να υφίσταται σαφής διάταξη η οποία να διασφαλίζει ότι οι ώρες των εφημεριών που πραγματοποιούν οι γιατροί στο νοσοκομείο δεν συνεπάγονται τέτοια υπέρβαση.

Όσον αφορά την ημερήσια ανάπαυση, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι εθνική νομοθεσία η οποία επιτρέπει ωράρια εργασίας δυνάμενα να διαρκέσουν 24 ώρες αδιαλείπτως δεν είναι συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ. Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, όμως, γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εργασθεί, οσάκις του τακτικού ωραρίου εργασίας έπεται άμεσα εφημερία, πέραν του 24ώρου αδιάλειπτης εργασίας, μάλιστα, δε, έως και 32 ώρες αδιαλείπτως στην ειδική περίπτωση κατά την οποία νέο τακτικό ωράριο εργασίας αρχίζει αμέσως μετά από αυτήν την εφημερία. Η χορήγηση τέτοιων περιόδων αναπαύσεως απλώς σε «άλλες στιγμές», που δεν συνδέονται πλέον άμεσα με τον χρόνο εργασίας ο οποίος παρατάθηκε λόγω των πραγματοποιηθεισών υπερωριών, κατά το Ευρωδικαστήριο, δεν λαμβάνει υπόψη προσηκόντως την ανάγκη τηρήσεως των γενικών αρχών της προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων που συνιστούν το θεμέλιο του καθεστώτος της ΕΕ περί οργανώσεως του χρόνου εργασίας. Επομένως, η ελληνική νομοθεσία, καθόσον προβλέπει ότι η εικοσιτετράωρη ανάπαυση που πρέπει να χορηγείται σε γιατρό μετά από κάθε ενεργό εφημερία μπορεί να μεταφερθεί έως και μία εβδομάδα από της ημέρας πραγματοποιήσεως αυτής της εφημερίας, δεν είναι σύμφωνη με την οδηγία περί οργανώσεως του χρόνου εργασίας, κατέληξε το Ευρωδικαστήριο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 12:30 αύριο οι Εφορίες


Ημιαργία για τους υπαλλήλους η παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Μέχρι τις 12:30 θα μπορούν αύριο να συναλλάσσονται με την Εφορία οι πολίτες.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) «η 24η Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων) και η 31η Δεκεμβρίου (παραμονή Πρωτοχρονιάς) είναι ημέρες ημιαργίας και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε. θα αποχωρήσουν από τις υπηρεσίες τους στις 13:30 μ.μ. Η συναλλαγή των πολιτών με τις Δ.Ο.Υ. θα ολοκληρωθεί στις 12:30 μ.μ».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook προσθέτει υποστήριξη Live Photos


H νέα υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μόνο στην iOS εφαρμογή.

Μετά από μερικούς μήνες από την γέννηση των Live Photos από την Apple και την κυκλοφορία του iPhone 6S η Facebook ξεκίνησε να υποστηρίζει την ιδέα αυτή.

Η εταιρεία πλέον υποστηρίζει το χαρακτηριστικό απευθείας στην iOS εφαρμογή της για το iPhone 6S και τo 6S Plus έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να προσθέτουν τις animated λήψεις του και να μπορούν αυτές να είναι ορατές από όλους.

Υπάρχουν όμως και κάποια θέματα.

Αρχικά η νέα αυτή υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μόνο στην iOS εφαρμογή. Έτσι λοιπόν οι Live Photos των χρηστών δεν θα είναι ορατές στους Android χρήστες, mobile χρήστες και desktop χρήστες.

Επίσης το ίδιο το χαρακτηριστικό δεν θα γίνει άμεσα διαθέσιμο σε όλους του χρήστες μιας και το Verge αναφέρει πως η διάθεση του θα γίνει σιγά σιγά και τμηματικά.


Πηγή: http://blog.appleworldhellas.com
Διαβάστε περισσότερα...

Μυστήριο με την κατάσταση της υγείας του "Σούμι"


Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από το τραγικό ατύχημα του Michael Schumacher στις γαλλικές Άλπεις. Από τότε, ο πολυνίκης οδηγός της Formula 1 βρίσκεται σε κώμα. Ένα γερμανικό περιοδικό ανέφερε ότι ο «Σούμι» είναι πλέον σε θέση να κάνει τα πρώτα του «δειλά βήματα με την βοήθεια ενός θεραπευτή, ενώ ανέκτησε μέρος της κίνησης στο ένα του χέρι». Ποια όμως είναι η αλήθεια;

Το εξώφυλλο του περιοδικού «Bunte» με τίτλο «Μπορεί να κινηθεί ξανά» κυκλοφόρησε πριν από λίγες μόλις ημέρες πριν από την δεύτερη επέτειο του ατυχήματός που είχε κάνοντας σκι στις γαλλικές Άλπεις.



Το άρθρο στηρίζεται σε δηλώσεις ενός ανώνυμου προσώπου στο κοντινό περιβάλλον του πρωταθλητή, αναφέροντας ότι: «Ο Μίκαελ είναι πολύ αδύνατος. Αλλά μπορεί να περπατά και πάλι έστω και λίγο με την βοήθεια των θεραπευτών του. Καταφέρνει να κάνει μερικά βήματα. Και μπορεί να σηκώσει το ένα του χέρι».

Ο μάνατζερ του πρωταθλητή της Formula 1 διέψευσε το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, ενώ η εκπρόσωπος της οικογενείας, Σαμπίν Κεμ, κατηγόρησε το γερμανικό περιοδικό για «ψεύτικες ελπίδες» που καλλιεργεί με τις αναφορές του για την υγεία του Shumacher.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το περιοδικό στο άρθρο του αναφέρεται στο γεγονός ως «χριστουγεννιάτικο θαύμα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...