Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Οι παραολυμπιακοί μας «άτλαντες» Μάμαλος και Γκουντάνης

Ο Παύλος Μάμαλος, κάτοχος τριών ευρωπαϊκών ρεκόρ

Ο Νίκος Γκουντάνης

Τέσσερα από τα δέκα ρεκόρ Ευρώπης στην παραολυμπιακή άρση βαρών σε πάγκο είναι πλέον ελληνικά.

Μέχρι πριν λίγες μέρες τα ελληνικού χρώματος ευρωπαϊκά ρεκόρ ήταν τρία, το τέταρτο κατερρίφθη από τον Παύλο Μάμαλο στους διεθνείς αγώνες Fazzaπου διεξήχθησαν μεταξύ 10 – 16 Μαρτίου στο Ντουμπάι. Ο Μάμαλος είναι πλέον κάτοχος τριών ρεκόρ Ευρώπης στην άρση βαρών σε πάγκο, το τέταρτο ελληνικό ευρωπαϊκό ρεκόρ κατέχει ο Νίκος Γκουντάνης. 
Τα ρεκόρ Ευρώπης των δύο αθλητών με αριθμούς...
Κατηγορία    Όνομα          Επίδοση        
  67,5κ.           Γκουντάνης   202,5 κιλά     
  82,5κ.           Μάμαλος        225,0 κιλά     
  90,0κ.           Μάμαλος       225,0 κιλά      
100,Ο κ.        Μάμαλος       234,0 κιλά 



Διαβάστε περισσότερα...

«Το φιλανθρωπικό κατεστημένο δεν πρέπει να επιστρέψει»

Γιάννης Βαραδακαστάνης, πρόεδρος της εθνικής συνομοσπονδίας και του ευρωπαϊκού φόρουμ ΑμεΑ



Οι δράσεις του αναπηρικού κινήματος θα ενταθούν κατά την διάρκεια των φιλανθρωπικών αγώνων

"Ακούμε και θα ακούσουμε πολλά κατά την διάρκεια των αγώνων για άτομα με ειδικές ικανότητες ή δεξιότητες"


“Για να καλυφθεί η άγνοια, η ημιμάθεια και η απουσία πολιτικής, υιοθετείται ένας δημόσιος λόγος όπου η αναπηρία βαπτίζεται ως ικανότητα και/ή δεξιότητα κατά το δοκούν”, επισημαίνει σε εκτενή του συνέντευξη προς την “Ε” ο πρόεδρος της εθνικής συνομοσπονδίας και του ευρωπαϊκού φόρουμ ΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Εξηγώντας την κάθετη εναντίωση του αναπηρικού κινήματος της χώρας μας στην δημόσια χρηματοδότηση των καλοκαιρινών φιλανθρωπικών αγώνων Special Olympics, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης επισημαίνει ότι “η ελληνική πολιτεία, η οποία διοργανώνει  τους συγκεκριμένους αγώνες για λογαριασμό του «φαίνεσθαι» , οφείλει τουλάχιστον να θεσπίσει ένα εδικό πρόγραμμα για μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ως αντισταθμιστικό όφελος από τη διοργάνωσή τους”. Ο Γ. Βαρδακαστάνης προαναγγέλει στην συνέντευξή του σειρά δράσεων του αναπηρικού κινήματος κατά την διάρκεια των αγώνων. “ώστε να αποτραπεί η παρουσίαση των συμμετεχόντων με νοητική αναπηρία ως ηρώων της ζωής ή ως ατόμων χωρίς δικαιώματα και σε εξάρτηση ενός φιλανθρωπικού κατεστημένου”
ΕΡΩΤΗΣΗ :  Το ελληνικό αναπηρικό κίνημα καταγγέλλει τη δημόσια χρηματοδότηση των παγκόσμιων SpecialOlympicsδηλώνοντας ότι βρίσκεται σε αντίθεση με την υφιστάμενη οικονομική και κοινωνική κρίση. Από την άλλη ζητάτε αντισταθμιστικά υπέρ των δοκιμαζόμενων από την κρίση ατόμων  με αναπηρία και των οικογενειών τους. Τελικά τι συγκεκριμένα ζητάτε; Τη μη χρηματοδότηση των αγώνων SpecialOlympics, τα αντισταθμιστικά για τους ανθρώπους με αναπηρία, ή και τα δύο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αναμφίβολα, όταν η Ελλάδα διεκδίκησε τους συγκεκριμένους αγώνες, η ελληνική οικονομία δεν είχε εισέλθει επίσημα στην επώδυνη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Όμως η θέση της ΕΣΑμεΑ κατά της διεξαγωγής των Αγώνων SpecialOlympicsδεν σχετίζεται μόνο με το κριτήριο της οικονομικής κρίσης αλλά με τη γενικότερη υποβάθμιση που χαρακτηρίζει διαχρονικά τομείς όπως η πρόνοια, η υγεία, η εκπαίδευση .Υπό τις σημερινές συνθήκες, οι τομείς αυτοί οδηγούνται σε οικονομική και λειτουργική ασφυξία.  
Ενδεικτικά να αναφερθούμε στον τομέα της πρόνοιας που απευθύνεται σε εκείνες τις πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο τομέας αυτός χαρακτηρίζεται από συνεχιζόμενη και εντεινόμενη υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένα μέρος του έχει εμπορευματοποιηθεί και εκχωρηθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα,  ενώ για τις υπηρεσίες που παρέχονται δεν υπάρχουν κανόνες πιστοποίησης ποιότητας. Εν έτη 2011,  εξακολουθούν καθημερινά να βλέπουν το φως της δημοσιότητας απαράδεκτες καταστάσεις που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στα ιδρύματα.
Ασφαλώς, η ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης που διεκδίκησε τη διοργάνωση των SpecialOlympics στη χώρα μας, είναι μεγάλη. Για τη σημερινή κυβέρνηση, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των συναρμόδιων Υπουργείων, η διοργάνωση των αγώνων αυτών θεωρείται ανειλημμένη υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας.
Αν η προηγούμενη κυβέρνηση αστόχησε, οικονομικά και κοινωνικά, με τη διεκδίκηση και ανάληψη, τότε η σημερινή κυβέρνηση θεωρείται συνεργός αν, έστω και τώρα περίπου στο παρά πέντε, δεν παρέμβει και δεν δημιουργήσει συνθήκες αντισταθμιστικού οφέλους. Η ελληνική πολιτεία, η οποία για λογαριασμό του «φαίνεσθαι» διοργανώνει τους Αγώνες αυτούς, οφείλει τουλάχιστον να θεσπίσει ένα εδικό πρόγραμμα για μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ως αντισταθμιστικό όφελος από τη διοργάνωσή τους  στη χώρα μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Τι σημαίνει για το αναπηρικό κίνημα της χώρας ενδεχόμενη αγνόηση των καταγγελιών και προτάσεών του που έχουν να κάνουν με τα SpecialOlympicsαπό την πολιτική ηγεσία; Θα επιμείνετε  και το προσεχές χρονικό διάστημα; Έχετε κατά νου πρόσθετες δράσεις και παρεμβάσεις όσο πλησιάζουμε προς την περίοδο των αγώνων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΕΣΑμεΑ τοποθετήθηκε πολιτικά, παίρνοντας  ξεκάθαρη και κοινωνικά υπεύθυνη θέση. Το θέμα της διοργάνωσης των Αγώνων SpecialOlympics, που θα χρηματοδοτηθούν τουλάχιστον κατά 26.000.000 ευρώ απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας του αναπηρικού κινήματος, πιέζοντας και διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή τη δημιουργία αντισταθμιστικού οφέλους από τη διοργάνωσή τους, ώστε μετά την ολοκλήρωση αυτού του «κοσμοπολίτικου γεγονότος» να έχουμε μία τουλάχιστον θετική αποτίμηση από την οπτική της σχέσης κόστους / οφέλους.
Αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. και της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. συναντήθηκε στις 17 Μαρτίου 2011 με τον αρμόδιο Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αηδόνη, στον οποίο εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της με το εγχείρημα αυτής της «κοσμοπολίτικης εκδήλωσης» από οικονομική, κοινωνική και ηθική άποψη. Δηλώσαμε στον κ. Αηδόνη ότι αν οι πληροφορίες ότι το κόστος της τελετής έναρξης υπερβαίνει τις 7.000.000 ευρώ είναι αληθείς, τότε η πρόκληση στην ελληνική κοινωνία, τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους αγγίζει τα όρια της προσβολής και του εμπαιγμού.  Ζητήσαμε  από τον υφυπουργό, έστω και τώρα να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες και να βάλουν τέλος στην κατασπατάληση δημόσιων πόρων και να στηρίξουν με πράξεις τη λειτουργία των δημόσιων δομών που είναι σε ελεύθερη πτώση.
Η δράση  του αναπηρικού κινήματος θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Αγώνων,  ώστε να αποτραπεί η παρουσίαση των συμμετεχόντων με νοητική αναπηρία ως «ηρώων της ζωής» ή ως άτομα χωρίς δικαιώματα και σε εξάρτηση ενός φιλανθρωπικού κατεστημένου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι καταγγελτικές σας επιστολές απευθύνονται στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος γι’ αυτό; Χρεώνετε ειδικά τον Γ. Παπανδρέου για την επιλογή χρηματοδότησης από τον δημόσιο κορβανά των αγώνων Special Olympics; Θεωρείτε αντίστοιχα ότι μόνο αυτός μπορεί να δώσει και τη λύση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η εν λόγω επιστολή έχει ως βασικό αποδέκτη τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κοινοποιείται όμως σε όλο το υπουργικό συμβούλιο, σε όλους τους βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας. Επομένως, πρόκειται για μια επιστολή που έχει ως στόχο την καθολική ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας για το πολύ σοβαρό θέμα της διοργάνωσης των Παγκοσμίων Αγώνων SpecialOlympicsστην Αθήνα τον Ιούνιο του 2011.
Επίσης, όπως αναφέρουμε και στην επιστολή μας, οι γενικότερες εξελίξεις γύρω από τα θέματα του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία και συγκεκριμένα η απαράδεκτη μεταφορά του παραολυμπιακού αθλητικού κινήματος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μας δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι η πολιτική και αθλητική ηγεσία βρίσκεται σε φάση ιδεολογικής, πολιτικής και θεσμικής οπισθοδρόμησης στον τομέα του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία.
Θεωρούμε ότι και τα δύο αυτά ζητήματα αφορούν κατεξοχήν τον Πρωθυπουργό, για τα οποία, άλλωστε, η ΕΣΑμεΑ τον ενημέρωσε και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του στις 23 Δεκεμβρίου 2010 . Του είχαμε ζητήσει, πρώτον ο παραολυμπιακός αθλητισμός να επανέλθει ως αρμοδιότητα εκεί που ανήκει και η αρμοδιότητα για τον Ολυμπιακό αθλητισμό, δηλαδή στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και δεύτερον η κυβέρνηση ως αντισταθμιστικό όφελος για τη διοργάνωση των SpecialOlympicsστη χώρα μας, να θεσπίσει ένα εδικό πρόγραμμα για τα άτομα με νοητική αναπηρία και άλλες βαριές κατηγορίες αναπηρίας.
Μετά την επίσημη τοποθέτησή μας, αναμένουμε από όλους τους αποδέκτες της επιστολής -  κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, φορείς κ.λπ. -  να πάρουν δημόσια θέση. Από την ελληνική κοινωνία αναμένουμε να κρίνει με αυστηρότητα και να στείλει τα ανάλογα μηνύματα στους υπεύθυνους διαχείρισης του εν’ λόγω εγχειρήματος.           
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα καταγγέλλουν από κοινού τη δημόσια χρηματοδότηση αλλά και την πατερναλιστική παρωχημένη λογική των υπευθύνων των SpecialOlympics. Διαγιγνώσκετε μια βαθύτερη απειλή για τα δικαιώματα των ΑμεΑ εάν το  “μοντέλο” διαχείρισης των θεμάτων αναπηρίας που εκφράζουν τα SpecialOlympicsεπιβληθεί;  Ανησυχείτε μήπως το συγκεκριμένο μοντέλο αποδειχτεί και πολιτικό μοντέλο που εκφράζει τη νυν πολιτική εξουσία;    
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το εθνικό αναπηρικό κίνημα είναι ένα ισχυρό και ώριμο πλέον κίνημα. Οι διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπως η επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμπερίληψη στο άρθρο 16 του Γενικού Κανονισμού των Διαρθρωτικών Ταμείων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 της μη διακριτικής μεταχείρισης και της υποχρεωτικής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα, δημιουργούν ένα νέο τοπίο άσκησης δημόσιας πολιτικής για την αναπηρία σε όλους τους τομείς δικαιοδοσίας της Πολιτείας και παρέχουν συνάμα μια εξαιρετική δυνατότητα και ευκαιρία στο αναπηρικό κίνημα να παρέμβει δυναμικά και ριζοσπαστικά.
Από την άλλη μεριά, όμως, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε και να υποβαθμίσουμε το νεοσυντηρητισμό και τον νεοφιλελευθερισμό που επιχειρούν να πλήξουν γενικότερα και συνολικότερα την άσκηση δημόσιας πολιτικής.
Όλοι μας έχουμε παρακολουθήσει δηλώσεις, ομιλίες, παρεμβάσεις από πρόσωπα του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας, αλλά και από άλλες προσωπικότητες, να αναφέρονται στα άτομα με αναπηρία ως άτομα με ειδικές δεξιότητες, άτομα με ειδικές ικανότητες, άτομα για τα οποία, ως δια μαγείας, η αναπηρία έπαψε να αποτελεί μια κατάσταση αποκλεισμού και διακρίσεων. Για να καλυφθεί η άγνοια, η ημιμάθεια και η απουσία πολιτικής, υιοθετείται ένας δημόσιος λόγος όπου η αναπηρία βαφτίζεται ως ικανότητα και/ή δεξιότητα κατά το δοκούν. Αυτή η συμπεριφορά, είμαστε βέβαιοι ότι θα ακολουθηθεί και στον τρόπο αντιμετώπισης και προβολής  των συμμετεχόντων στους SpecialOlympics.
Είναι λοιπόν μείζονα η ευθύνη μας ως αναπηρικό κίνημα να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στα φαινόμενα του κολακευτικού λαϊκισμού και του συμπονετικού συντηρητισμού και να διαμορφώσουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία με τους φορείς των πολιτών, των εργαζομένων, την αυτοδιοίκηση, με όλους αυτούς που πιστεύουν ότι το φιλανθρωπικό κατεστημένο δεν πρέπει να επιστρέψει. Είναι ευθύνη μας ως αναπηρικό κίνημα να διαμορφώσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους να είναι φορείς δικαιωμάτων και υποκείμενα της τύχης τους. 




Διαβάστε περισσότερα...

Οφείλει στον ΟΑΕΕ ένας στους τέσσερις ασφαλισμένους


«Δώρο» έως 1.500 ένσημα στους ανέργους άνω των 55.
Ένας στους τέσσερις ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) έχει οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές. Συνολικά, το ποσό της εισφοροδιαφυγής φτάνει τα 4.000.000.000 ευρώ, ενώ η πλειοψηφία των οφειλετών (284.000 από 407.000) οφείλει μικρά ποσά έως 10.000 ευρώ. Με τις ρυθμίσεις χρεών που προηγήθηκαν, το ταμείο έχει κεφαλαιοποιήσει οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν εισπραχθεί 530 εκατ. ευρώ.

Χωρίς «σάλιο» στα ταμεία του -αφού το χαρτοφυλάκιό του αποτελείται από ομόλογα αξίας 65 εκατ. ευρώ και μετοχές και αμοιβαία αξίας 72,5 εκατ. ευρώ-, ο πολύπαθος οργανισμός, σύμφωνα με το επιχειρησιακό του σχέδιο 2011-2013, που δημοσιεύτηκε σήμερα, το 2010 έκλεισε για πρώτη φορά μετά από χρόνια με πλεόνασμα 57 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με το διοικητή του οργανισμού, κ . Γεράσιμο Βουδούρη, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και γενικότερα στη μείωση των δαπανών, ενώ οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι εξακολουθούν να είναι η οικονομική ύφεση, τα ελλείμματα, τα διογκούμενα κόστη και η εισφοροδιαφυγή.

* Μια «ανάσα» για τους απολυμένους άνω των 55 ετών δίνει το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.

Στους ανέργους που είναι κοντά στη σύνταξη "δωρίζονται" έως και 1.500 ενσημα, ώστε να εξασφαλίσουν τα 4.500 (απλά και βαρέα) και να συνταξιοδοτηθούν με την κατώτατη σύνταξη οι γυναίκες στα 55 (από φέτος είχαν αυξηθεί τα όρια στα 56) και οι άντρες στα 60.

Επίσης, ο ΟΑΕΔ θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει τη διάταξη που είχε ψηφιστεί και προβλέπει, σε περίπτωση απόλυσης, τη δυνατότητα αυτασφάλισης (με προυπόθεση να έχει ήδη 7.000 ένσημα). Το ποσό θα επιβαρυνθεί κατά το ήμισυ ο εργοδότης. 



Διαβάστε περισσότερα...

Η σημασία των αμινοξέων για τον οργανισμό


Φάε την σαλάτα σου, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες….Πιες τον χυμό σου, είναι γεμάτος βιταμίνη C….Μην ξεχνάς το γάλα σου, θα σε προμηθεύσει με το τόσο σημαντικό ασβέστιο…

Αυτές, αποτελούν μερικές μόνο από τις καθημερινές έννοιες της μητέρας που ενδιαφέρεται να προσφέρει στο παιδί της, την καλύτερη δυνατή διατροφή. Σχεδόν ποτέ όμως δε θα προτρέψει «Φάε το κοτόπουλο σου, είναι καταπληκτική πηγή αμινοξέων»…Αλήθεια πόσοι γονείς γνωρίζουν τι είναι ουσιαστικά τα αμινοξέα?

Τα αμινοξέα λοιπόν, αποτελούν τις μικρές εκείνες «ψηφίδες», οι οποίες συνθέτουν μια πρωτεΐνη που μπορούμε να βρούμε στο κρέας, στο ψάρι, στο κοτόπουλο, στο αβγό. Οι πρωτεΐνες αυτών των τροφών ονομάζονται υψηλής βιολογικής αξίας, έχουν δηλαδή στην σύνθεση τους όλα εκείνα τα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί από μόνος του να συνθέσει και συνεπώς πρέπει να προσλάβει από την τροφή. Τα αμινοξέα αυτά λέγονται απαραίτητα και είναι τα εξής 9: 
  • Ιστιδίνη
  • Ισολευκίνη
  • Λευκίνη
  • Λυσίνη
  • Μεθειονίνη
  • Φαινυλαλανίνη
  • Θρεονίνη
  • Τρυπτοφάνη
  • Βαλίνη
Την ίδια στιγμή, πρωτεΐνες που βρίσκουμε σε φυτικές τροφές (δημητριακά, όσπρια) μπορεί να μην εμπεριέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τουλάχιστον σε ικανά ποσά ώστε να ονομάζονται υψηλής βιολογικής αξίας, παραταύτα αν συνδυαστούν μεταξύ τους ή με κάποια ζωικά τρόφιμα, μπορεί εύκολα να «καλύψουν» τα κενά τους και να μας δώσουν καλής «ποιότητας» πρωτεΐνες.

Τα φασόλια για παράδειγμα δεν έχουν επαρκή ποσά θειούχων αμινοξέων, την ίδια στιγμή που το σταρένιο ψωμί δεν έχει την κατάλληλη ποσότητα του αμινοξέος λυσίνη. Όταν όμως συνδυαστούν μεταξύ τους (φασόλια με ψωμί) τότε προσδίδουν στον οργανισμό μας, τα αμινοξέα που χρειάζεται σε σωστές ποσότητες..

Άλλα παραδείγματα «συνεργασίας» και συνδυασμού των πρωτεϊνών των τροφών είναι το ρυζόγαλο, το φακόρυζο (φακές με ρύζι), τα όσπρια με τυρί, κ.λ.π.

Τα αμινοξέα έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό τόσο δομικό όσο και λειτουργικό ρόλο. Από 20 αμινοξέα (τα 9 απαραίτητα και ακόμα 11) ο οργανισμός μας συνθέτει τις δικές του πρωτεΐνες (όπως για παράδειγμα την αιμοσφαιρίνη), ενώ κάποια άλλα αμινοξέα κατέχουν σημαντικό ρόλο σε μεταβολικές διεργασίες.

Ένα από τα τελευταία, με σημαντικό ενδιαφέρον για την παιδική διατροφή είναι η ταυρίνη. Το φυσικό αυτό αμινοξύ έχει εξαιρετικά σημαντικές επιδράσεις στην υγεία μικρών και μεγάλων. Η ταυρίνη υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στους μύες, στον εγκέφαλο και στην καρδιά και παίζει καθοριστικό ρόλο στο νευρικό σύστημα, στη θερμορύθμιση, στη διαχείριση του ασβεστίου από τα κύτταρα και στην ενδογενή διαδικασία αποτοξίνωσης.

Η ταυρίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και παρόλο που δεν θα την βρείτε στους πίνακες με τα απαραίτητα αμινοξέα, αποτελεί για τα βρέφη απαραίτητο αμινοξύ που το προμηθεύονται διαμέσου του θηλασμού. Στα πρόωρα βρέφη παρατηρείται απώλεια ταυρίνης μέσω των νεφρών και η ανάγκη για «πλήρωση» του βρεφικού οργανισμού γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Επειδή πολλά έχουν κατά καιρούς ακουστεί η ταυρίνη δεν έχει καμία σχέση με τον ταύρο, ενώ νεώτερα δεδομένα την ανάγουν σε ένα αμινοξύ με σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του στρες..



Πηγή: http://www.kxenos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κουφοί ακούνε με τα... δόντια


Ένα νέο ακουστικό βαρηκοΐας για άτομα με μειωμένη ακουστική ικανότητα εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, το ακουστικό δεν τοποθετείται στο αυτί, αλλά στο... δόντι.
Η συσκευή, που ονομάζεται Sound Bite, μεταδίδει τον ήχο στον έσω ου (αυτί) δια μέσω της γνάθου.
Τοποθετείται στον άνω δεξιό ή αριστερό φρονιμίτη και το μέγεθος και σχήμα δημιουργείται ώστε να ταιριάζει στον κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Εντούτοις, το Βασιλικό Ίδρυμα Κωφών της Βρετανίας επισημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε όλους όσους έχουν προβλήματα ακοής.
Αγωγιμότητα οστού
Η αρχή λειτουργίας του νέου ακουστικού βασίζεται στην αγωγιμότητα (διάδοση) του ήχου μέσω του οστού και όχι μέσω του αέρα, όπως δηλαδή λειτουργούν τα ακουστικά βαρηκοΐας που τοποθετούνται στο αυτί.
Ένα σύστημα μίνι μικροφώνων που είναι τοποθετημένα στη συσκευή μεταδίδουν τις δονήσεις από το δόντι και τα οστά με τη βοήθεια ενός μικροφώνου στο λαβύρινθο του αυτιού.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας Sonitus Medical, πρόκειται για την πρώτη συσκευή του είδους της που δεν χρειάζεται χειρουργείο για την τοποθέτησή της.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάνουν τον ύπνο τους οι Έλληνες


Το 14% πάσχει από αϋπνία


Τον ύπνο τους φαίνεται πως έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες, αφού σύμφωνα με νέες έρευνες το 14% του πληθυσμού πάσχει από χρόνια αϋπνία, ενώ ένας στους δύο ενήλικες παραδέχεται ότι κάποια στιγμή στη ζωή του αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα.
Παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητος όσο το νερό και η τροφή για τον οργανισμό, σπάνια κάποιος προστατεύει τη σημαντική αυτή ανθρώπινη λειτουργία, η έλλειψη ή η διατάραξη της οποίας συχνά ευθύνεται όχι μόνο για την κακή επαγγελματική επίδοση , αλλά και για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς μία καλή αφορμή, ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν, να ενδιαφερθούν και τελικά να προστατεύσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία από τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την αϋπνία. 
Διαβάστε περισσότερα...

Οι έγκυες να ξεχάσουν εντελώς το αλκοόλ


Υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί αλκοολικό σύνδρομο στο έμβρυο

Ακόμη και από την κατανάλωση ενός ποτηριού αλκοόλ υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν νευροαναπτυξιακές διαταραχές στο παιδί που θα γεννηθεί, που οφείλονται στο εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο.

Η τοξική δράση του αλκοόλ επηρεάζει όχι μόνο την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και τη μετέπειτα ζωή του, καθώς μπορεί να προκαλέσει από δυσμορφίες έως και σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.

«Το φάσμα των διαταραχών του εμβρυικού αλκοολικού συνδρόμου σχετίζεται με την κατάχρηση του αλκοόλ κατά την κύηση. Αν και αυτό εξαρτάται από τη δόση και τον τρόπο κατανάλωσης του αλκοόλ, δεν έχει προσδιοριστεί η ποσότητα που προκαλεί τη βλάβη. Δηλαδή η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να έχει συνέπειες στο έμβρυο μιας εγκύου και να μην έχει στο έμβρυο μιας άλλης» επισημαίνει ο αναπληρωτής ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, Ιωάννης Διακογιάννης, με αφορμή ανακοίνωσή του με θέμα «Φάσμα διαταραχών εμβρυικού αλκοολικού συνδρόμου» στο 1ο Συνέδριο Βιοψυχοκοινωνικής Προσέγγισης στην Ιατρική Περίθαλψη, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Βλαπτική είναι ακόμη και η βαριά επεισοδιακή κατάχρηση αλκοόλ έστω και μία φορά στη διάρκεια της κύησης, όπως να καταναλώσει η έγκυος, έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της κύησης-,6 ποτήρια αλκοόλ σε μια μέρα. Σύμφωνα με τον κ. Διακογιάννη το ασφαλές είναι να μη καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ οι έγκυες.

Στα παιδιά που γεννιούνται με εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο οι βλάβες εντοπίζονται κατά τη γέννηση ή κατά την ανάπτυξη. Το παιδιά αυτά δεν εξελίσσονται και δε μεγαλώνουν με τον ίδιο τρόπο που αναπτύσσονται τα υγιή.

Αμέσως μετά τη γέννηση παρατηρούνται δυσμορφίες στο πρόσωπο (πχ μικρό κεφάλι, βαριά βλέφαρα, μικρή μύτη προς τα πάνω, λεπτό το άνω χείλος, εξογκωμένο μέτωπο, καρδιακά ελαττώματα), ενώ όσο μεγαλώνουν παρατηρείται ότι η ανάπτυξή τους υστερεί της ανάπτυξης των υγιών ατόμων και μπορεί να παρουσιάσουν νοητική στέρηση.

Σύμφωνα με διεθνή επιστημονικά δεδομένα, βαρύ εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο παρατηρείται σε 0,5-3/1000 γεννήσεις, ενώ το φάσμα των διαταραχών του εμβρυικού αλκοολικού συνδρόμου παρατηρείται στις 10/1000 γεννήσεις.

Ο κ. Διακογιάννης επισημαίνει ότι το παιδί μιας αλκοολικής εγκύου θα υποστεί την τοξική δράση του αλκοόλ, αλλά δε θα γίνει κατ΄ ανάγκη αλκοολικό, διότι τα αίτια του αλκοολισμού είναι πολυπαραγοντικά και σε αυτά εμπλέκονται και γενετικά στοιχεία.
Διαβάστε περισσότερα...

Αφόδευσε μέσα στην Πρόνοια γιατί δεν έπαιρνε το επίδομα!


Μία... ιδιαίτερη διαμαρτυρία από αγανακτισμένη γυναίκα

Στα άκρα έφτασαν οι αντιδράσεις των απόρων της Πάτρας, οι οποίοι ακόμη περιμένουν να λάβουν το επίδομα από την Πρόνοια, λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Οι άνθρωποι και με το δίκιο τους διαμαρτύρονται, ωστόσο δεν λείπουν οι και οι ακραίες συμπεριφορές.

Μία άπορη γυναίκα πήγε στα γραφεία της Πρόνοιας (επί της οδού Κανάρη) στην Πάτρα διαμαρτυρόμενη για την καθυστέρηση καταβολής του επιδόματος. Παρά τις εξηγήσεις των υπαλλήλων, η εν λόγω κυρία δεν πείστηκε και προς έκπληξη όλων των παρισταμένων προχώρησε σε μια… ιδιαίτερη διαμαρτυρία.

Μπροστά στα μάτια δεκάδων παρισταμένων, κατέβασε το εσώρουχό της και, προς έκπληξη των πάντων, αφόδευσε μέσα στο γραφείο. Το πανδαιμόνιο που ακολούθησε δεν μπορεί να περιγραφεί…

Ωστόσο, το παραπάνω περιστατικό δεν είναι το μόνο. Ένας άλλος άπορος προσήλθε στην Υπηρεσία με ένα μπουκάλι βιτριόλι στο χέρι και απειλούσε να λουστεί με το περιεχόμενό του, εάν δεν του έδιναν επί τόπου το επίδομα! Τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων δεν υλοποίησε την απειλή του και τελικά αποχώρησε.

Πάντως και οι δυο περιπτώσεις δείχνουν την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι άποροι της περιοχής, οι οποίοι εμπαίζονται από το κράτος εδώ και μήνες.
Διαβάστε περισσότερα...

Τράπεζες βλαστοκυττάρων χωρίς διαπίστευση και αδειοδότηση


Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα καταρτίσει το σχετικό σύστημα

Εκτός ευρωπαϊκής νομοθεσίας κινείται η Ελλάδα στο θέμα των τραπεζών βλαστοκυττάρων καθώς δεν έχει οριστικοποιήσει το σύστημα διαπίστευσης, ορισμού, έγκρισης ή αδειοδότησης των ιδρυμάτων ιστών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών κυττάρων αίματος ομφάλιου λώρου, απαντά ο επίτροπος για θέματα Υγείας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Κι αυτό, παρότι στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 20 τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων και ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει εκδώσει πόρισμα με το οποίο καλούσε τα 3 μεγαλύτερα μαιευτήρια της Αθήνας να «επιστρέψουν άμεσα στους αναφέροντες ως αχρεωστήτως και χωρίς νόμιμη αιτία καταβληθέντα ποσά των χρεώσεων που έχουν ήδη παρανόμως εισπραχθεί». 

Ποιο συγκεκριμένα στην απάντηση του ο κ. Dalli αναφέρει ότι «σύμφωνα με την οδηγία 2004/23/EΚ, όλα τα ιδρύματα ιστών, δημόσια ή ιδιωτικά, πρέπει να έχουν διαπιστευτεί, οριστεί, εγκριθεί ή αδειοδοτηθεί από την αρμόδια αρχή του οικείου κράτους μέλους και να συμμορφώνονται με τα πρότυπα που καθορίζονται στην εν λόγω οδηγία και στα μέτρα εφαρμογής της». Σημειώνει ότι «τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για την έγκριση των τραπεζών κυττάρων αίματος ομφάλιου λώρου» και τονίζει «η Ελλάδα δεν έχει οριστικοποιήσει το σύστημα διαπίστευσης, ορισμού, έγκρισης ή αδειοδότησης των ιδρυμάτων ιστών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών κυττάρων αίματος ομφάλιου λώρου.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ανάλυση του γενετικού μας κώδικα και το μέλλον της Βιοιατρικής


Ομιλία τη Δευτέρα στο κέντρο Νόησις

Για την αποκωδικοποίηση του γενετικού μας υλικού, την επανάσταση της βιοιατρικής επιστήμης και τις αλλαγές που επέρχονται στη διαχείριση της ανθρώπινης υγείας θα μιλήσει ο καθηγητής Χρήστος Ουζούνης, Διευθυντής του Κέντρου Βιοπληροφορικής στο King's College London (2007-2010), τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στο «Καφέ της Επιστήμης» που διοργανώνεται στο κέντρο Νόησις. 

Η ανάγνωση της γενετικής μας υπογραφής και η περαιτέρω κατανόησή της προετοιμάζει το μέλλον για την εξατομίκευση της πρόγνωσης, πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας ασθενειών, με τη συμμετοχική δράση της κοινωνίας.

Στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011, στις 19.00.

Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτεΐνη - κλειδί για πρόληψη εγκεφαλικού

Ελπίδα για νέες μεθόδους αντιμετώπισης των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων



Πρωτεΐνη - κλειδί για πρόληψη εγκεφαλικού
Μια νέα μελέτη μπορεί να οδηγήσει σε νέους αποτελεσματικούς αντι-θρομβωτικούς φαρμακευτικούς παράγοντες

Λονδίνο

Η διπλή ζωή μιας …πρωτεΐνης. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας νέας μελέτης που φέρει (και) ελληνική υπογραφή και η οποία ελπίζεται ότι θα αλλάξει μελλοντικά το τοπίο της αντιμετώπισης των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου για την Έρευνα στα Καρδιαγγειακά και τα Μεταβολικά Νοσήματα (ICMR) στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ της Βρετανίας, μεταξύ των οποίων και ο έλληνας ερευνητής δρ Μιχάλης Σπυρίδων ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Βlood», ότι μια πρωτεΐνη, η LXR, η οποία μέχρι σήμερα ήταν γνωστή μόνο για τη δράση της σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της χοληστερόλης, εμπλέκεται και στη θρόμβωση του αίματος. Η νέα αυτή γνώση σχετικά με τον διττό ρόλο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης για τον οργανισμό αναμένεται να οδηγήσει σε νέους θεραπευτικούς στόχους ενάντια στα καρδιαγγειακά επεισόδια που αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» της δημόσιας υγείας.

Διττός ρόλος της πρωτεΐνης
Όπως εξηγεί στο Βήμα ο κύριος ερευνητής της μελέτης κ. Σπυρίδων ήταν γνωστό ότι η LXR αποτελεί έναν από τους μηχανισμούς ρύθμισης της ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα. «Ωστόσο πρώτη φορά είδαμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της λειτουργίας των αιμοπεταλίων». 
Ο ερευνητής διευκρινίζει ότι οι ειδικοί γνώριζαν πως τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου αφού είναι «ένοχα» για την αρτηριοσκλήρυνση. Ετσι ο έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης έχει μετατραπεί τις τελευταίες δεκαετίες σε σημαντικό παράγοντα με στόχο τη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Ωστόσο τώρα η ομάδα του ICMR με επικεφαλής τον διευθυντή του Ινστιτούτου καθηγητή Τζον Γκίμπινς, ανακάλυψε μια άλλη «πτυχή» της LXR που παρέμενε μέχρι σήμερα στο σκοτάδι και η οποία αφορά την εμπλοκή της στις θρομβώσεις. «Συγκεκριμένα είδαμε ότι η πρωτεΐνη καταστέλλει την λειτουργία των αιμοπεταλίων. Ο ρόλος της αυτός δεν συνδέεται με τα επίπεδα χοληστερόλης, ωστόσο οδηγεί σε αποφυγή του σχηματισμού θρομβώσεων» υπογραμμίζει ο κ. Σπυρίδων.Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο πειραμάτων σε ποντίκια η χορήγηση πειραματικών φαρμάκων που στοχεύουν την LXR οδήγησε σε μείωση του σχηματισμού θρομβώσεων κατά 40%.

Προς νέα φάρμακα 
Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι φάρμακα που θα στοχεύουν την πρωτεΐνη θα μπορούσαν να έχουν διττή προσφορά: πρόληψη των θρομβώσεων και συγχρόνως έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης. Ωστόσο ο δρόμος μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους θεραπείες θα φθάσουν στα χέρια των ασθενών είναι ακόμη μακρός, παραδέχεται ο έλληνας ερευνητής.

«Με τη μελέτη μας ανοίγουμε ένα νέο μονοπάτι σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών επεισοδίων, αφού είδαμε τον ρυθμιστικό ρόλο της LXR στη λειτουργία των αιμοπεταλίων»λέει. «Ωστόσο πρέπει να ανακαλύψουμε τη χρυσή τομή ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς όφελος των ασθενών. Και αυτό διότι τα αιμοπετάλια είναι απαραίτητα, ως γνωστόν, για την πήξη του αίματος. Οφείλουμε να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των προ-θρομβωτικών και αντι-θρομβωτικών μηχανισμών τους». 
Το επόμενο βήμα είναι τώρα για την ομάδα από το ICMR να έλθουν στο φως οι αλληλεπιδράσεις της LXR με άλλες πρωτεϊνες που είναι επίσης γνωστό ότι παίζουν ρυθμιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τα αιμοπετάλια. «Εκτιμούμε ότι ως το τέλος του έτους θα έχουμε στα χέρια μας κάποια αποτελέσματα σχετικά με αυτές τις αλληλεπιδράσεις» λέει ο κ. Σπυρίδων. Εμείς ελπίζουμε ο ίδιος και η υπόλοιπη ομάδα του Ρέντινγκ να προχωρήσουν βήμα-βήμα προς μια 2 σε 1 νίκη ενάντια σε θρομβώσεις και υψηλή χοληστερόλη. 

Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"
Διαβάστε περισσότερα...

Ρομπότ από ...DNA!

«Βουτούν» και εκτελούν εντολές μέσα στο ανθρώπινο σώμα



Ρομπότ από ...DNA!
Τα μοριακά ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά φαρμάκων και άλλων υλικών σε συγκεκριμένα σημεία του ανθρώπινου οργανισμού

Λονδίνο
Λιλιπούτεια ρομπότ από τμήματα DNA κατάφεραν να δημιουργήσουν βρετανοί ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανοίγοντας έτσι μια νέα σελίδα στον χώρο της χειρουργικής.

Τα ρομπότ που βασίζονται σε γενετικό υλικό δεν αποτελούν καινοτομία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για τις πρώτες ζωντανές «μικρομηχανές» οι οποίες κατόπιν προγραμματισμού τους, μπορούν να βουτήξουν στο ανθρώπινο σώμα ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες.

Όπως περιγράφει ο καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης Άντριου Τέρμπερφιλντ, στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν να δημιουργήσουν ένα ζωντανό ρομπότ που να μπορεί να μιμείται τη φύση. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, όφειλαν να περιορίσουν το μέγεθός του σε υπερβολικά μικρή κλίμακα.

Με πρότυπο τη φύση

Το μοριακό ρομπότ αποτελείται από τμήματα DNA, εκ των οποίων το καθένα εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό. Το μυστικό, επισημαίνει ο καθηγητής Τέρμπερφιλντ, κρύβεται σε ένα μόριο - «φουρκέτα» το οποίο φέρει όλες τις απαραίτητες οδηγίες και προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεται για την κίνηση του ρομπότ.

«Οι ειδικοί έχουν κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί το DNA με αποτέλεσμα να μπορούν να το ελέγξουν ή να το προγραμματίσουν» έσπευσε να σχολιάσει η Ναντίν Ντάμπι από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες δοκιμές των Βρετανών ήταν επιτυχείς, χρειάζονται ακόμη περαιτέρω βελτιώσεις.

Ο πλήρης έλεγχος των κινήσεων του μοριακού ρομπότ θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός μικροσκοπικού κατευθυνόμενου οχήματος μεταφοράς φαρμάκων ή άλλων υλικών σε συγκεκριμένα σημεία του οργανισμού.

Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"
Διαβάστε περισσότερα...

Γονιδιακή θεραπεία για το Πάρκινσον

Η κλινική δοκιμή, αν και περιορισμένη, υπόσχεται βελτίωση χωρίς παρενέργειες



Γονιδιακή θεραπεία για το Πάρκινσον
Στη νόσο του Πάρκινσον οι νευρώνες υφίστανται σημαντικές βλάβες με αποτέλεσμα ο ασθενής να χάνει την κινητικότητά του. Η γονιδιακή θεραπεία υπόσχεται τώρα μια λύση για πολλά άτομα με τη νευροεκφυλιστική νόσο

Νέα Υόρκη

Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με επιτυχία γονιδιακή θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet Neurology».

Αν και η δοκιμή, η οποία διεξήχθη από ειδικούς του Ινστιτούτου Feinstein και του Ιατρικού Κολεγίου Weill Cornell στη Νέα Υόρκη, αφορούσε μικρό αριθμό ασθενών – 45 άτομα – η πειραματική θεραπεία δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από τη νευροεκφυλιστική νόσο.

Οι παρούσες θεραπείες

Η νόσος του Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από τρόμους, βραδύτητα στις κινήσεις και γνωσιακά προβλήματα. Προκαλείται εξαιτίας του θανάτου νευρώνων στα εγκεφαλικά μονοπάτια που παράγουν το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη.

Σήμερα πολλοί ασθενείς λαμβάνουν το φάρμακο λεβαντόπα (L-DOPA), μια χημικώς πρόδρομη μορφή ντοπαμίνης, προκειμένου να ανακτήσουν τον έλεγχο των κινήσεών τους. Ωστόσο μακροπρόθεσμα οι ασθενείς εμφανίζουν ανθεκτικότητα στο φάρμακο ενώ παρουσιάζουν και πλήθος παρενεργειών, τόσο ψυχολογικών όσο και σωματικών.

Η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να προσφέρει μια πιο μακροπρόθεσμη λύση για αυτούς τους ασθενείς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της δοκιμής, νευρολόγο στο Ινστιτούτο FeinsteinΑντριου Φέιγκιν.

Η κλινική δοκιμή

Στη δοκιμή, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την εταιρέια Neurologix που κρατά και την πατέντα της νέας θεραπείας, συμμετείχαν συνολικά 45 ασθενείς ηλικίας 30-75 ετών. Στους 23 εξ αυτών εγχύθηκε ένας ιός ο οποίος είχε τροποποιηθεί ώστε να αποτελεί το όχημα μεταφοράς του γονιδίου GAD (δεκαρβοξυλάση του γλουταμικού οξέος, glutamic acid decarboxylase) σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπερδραστήρια στα άτομα με Πάρκινσον (υποθαλαμικός πυρήνας).

Το γονίδιο GAD κωδικοποιεί για την παραγωγή ενός νευροδιαβιβαστή, του GABA, ο οποίος «ηρεμεί» τους νευρώνες στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου. Σημειώνεται ότι μια άλλου τύπου σύγχρονη θεραπεία για το Πάρκινσον, η εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου, στην οποία χρησιμοποιούνται ηλεκτρόδια, «αποσιωπά» τους νευρώνες στην ίδια ακριβώς περιοχή.

Οι ασθενείς που δεν έλαβαν γονιδιακή θεραπεία στο πλαίσιο της διπλής, τυφλής κλινικής δοκιμής, υπεβλήθησαν σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Εξι μήνες μετά τις παρεμβάσεις οι ερευνητές αξιολόγησαν τη βελτίωση της νόσου και στις δύο ομάδες ασθενών με βάση μια ειδική κλίμακα στην οποία περιλαμβάνονται διαφορετικές παράμετροι όπως η βάδιση, η στάση του σώματος, οι κινήσεις των δαχτύλων. Όπως προέκυψε, τα άτομα που είχαν υποβληθεί στη γονιδιακή θεραπεία παρουσίασαν βελτίωση της τάξεως του 23,1% με βάση την κλίμακα, σε σύγκριση με ποσοστό 12,7% στην ομάδα της επέμβασης.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες από την εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας στους ασθενείς. Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι η νέα θεραπεία «προσφέρει μια εναλλακτική στη συμβατική φαρμακολογική θεραπεία και τη χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζονται σήμερα για αντιμετώπιση του Πάρκινσον ενώ δίνει παράλληλα υπόσχεση για αντιμετώπιση και άλλων νευρολογικών νοσημάτων».

Οι ερευνητές παραδέχονται πάντως ότι η συγκεκριμένη δοκιμή ήταν μικρού εύρους και απαιτείται τώρα η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. 

Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αναδύονται οι φόβοι μας

Ερευνητές εντοπίζουν στον εγκέφαλο έναν μηχανισμό ρύθμισής τους



Πώς αναδύονται οι φόβοι μας
Οι αναμνήσεις του φόβου δεν σβήνονται ποτέ από τον εγκέφαλό μας

Φράιμπουργκ

Οι αναμνήσεις του φόβου, ακόμη και όταν νομίζουμε ότι τον έχουμε ξεπεράσει, δεν «σβήνονται» τελικά ποτέ από τον εγκέφαλό μας _ απλώς παραμένουν ανενεργές ώσπου κάποιες παρόμοιες συνθήκες να τις ανασύρουν ξανά στην επιφάνεια. Οποιος έχει ελάχιστες γνώσεις ψυχολογίας θα πει βεβαίως ότι κάτι τέτοιο είναι λογικό, είναι γνωστό ότι οι τραυματικές εμπειρίες και οι φοβίες μας «εγκαταλείπουν» πάρα πολύ δύσκολα.

Οι νευροεπιστήμονες δεν είχαν ωστόσο εντοπίσει ως τώρα στον εγκέφαλο κάποιον μηχανισμό που να υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στην επιστημονική επιθεώρηση «Public Library of Science» έρχεται να δώσει μια απάντηση.

Ερευνητές του Κέντρου Υπολογιστικών Νευροεπιστημών Μπερνστάιν του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ με επικεφαλής τον Αρβιντ Κούμαρ ανακάλυψαν με προσομοιώσεις στον υπολογιστή ότι η ανάμνηση ενός φόβου καταγράφεται συνδυασμένη με τις πληροφορίες που αφορούν το περιβάλλον στο οποίο αυτός έχει προκληθεί σε μια συγκεκριμένη ομάδα νευρώνων σε μια δομή της αμυγδαλής, μιας περιοχής του μέσου κροταφικού λοβού που σχετίζεται με τη μνήμη και τις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Η επικράτηση του φόβου
Όταν εκτεθούμε σε παρόμοια ερεθίσματα τα οποία όμως δεν συνοδεύονται από το «φοβικό» ερέθισμα, οι νέες, απαλλαγμένες από τον φόβο πληροφορίες καταγράφονται μεν στην ίδια δομή της αμυγδαλής αλλά σε μια διαφορετική ομάδα νευρώνων.

Αν εξακολουθήσουμε να δεχόμαστε τα ερεθίσματα που δεν έχουν συνδεθεί με το αίσθημα του φόβου η δεύτερη ομάδα νευρώνων είναι αυτή που επικρατεί, κάνοντάς μας να θεωρήσουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τη φοβική εμπειρία μας. Αν όμως βρεθούμε σε ένα περιβάλλον που παρουσιάζει τα ίδια ερεθίσματα με αυτό της πρόκλησης του φόβου ενεργοποιείται η πρώτη ομάδα νευρώνων, φέρνοντας ξανά τον φόβο μας στην επιφάνεια.

«Η ομάδα που δέχεται περισσότερες πληροφορίες βγαίνει νικητής. Ετσι εξηγείται πώς δεν χάνουμε τις προηγούμενες αναμνήσεις _ απλώς τις καταστέλλουμε, τις "καμουφλάρουμε" »λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Αρβιντ Κούμαρ. «Το περιβάλλον είναι λοιπόν ο αποφασιστικός παράγοντας, ο οποίος καθορίζει ποια ομάδα νευρώνων θα ενεργοποιηθεί όταν παρουσιαστεί το ερέθισμα» προσθέτει από την πλευρά του ο Γιάννης Βλάχος, κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Ενα περιβάλλον το οποίο έχει κοινά χαρακτηριστικά με αυτό στο οποίο είχαμε την αρχική εμπειρία φόβου αρκεί για να επαναφέρει αυτήν την ανάμνηση, έστω και αν συνειδητά δεν μας θυμίζει τίποτε».


Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"
Διαβάστε περισσότερα...