Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΕΠΚ: «Έλαμπε η Χρυσάνθη Στεφανίδου»


Σε βαθιά θλίψη βύθισε το θεσσαλονικιώτικο κι όχι μόνο μπάσκετ ο θάνατος της Χρυσάνθης Στεφανίδου, σε ηλικία 74 ετών.

Η εκλιπούσα, που υπηρέτησε για περίπου σαράντα χρόνια το γυναικείο μπάσκετ ενώ στήριξε θερμά τόσο τα ΑΜΕΑ όσο και τα Special Olympics, έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης εξέδωσε στις 09/09 ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει τα ειλικρινά συλλυπητήριά του στους οικείους της.



Η συλλυπητήρια ανακοίνωση: «Θλίψη έχει σκεπάσει το ελληνικό και θεσσαλονικιώτικο μπάσκετ μετά την είδηση του θανάτου μιας σημαντικής μορφής του αθλήματος, της Χρυσάνθης Στεφανίδου. Ο ΣΕΠΚ θέλει να αποδώσει συλλυπητήρια στην οικογένειά της και τους φίλους της και να ευχηθεί καλό ταξίδι σε έναν άνθρωπο που πάντα έλαμπε με το ήθος και την αγάπη της για το μπάσκετ.

Η εκλιπούσα έδινε μάχη τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς μια σοβαρή ασθένεια την είχε καθηλώσει. Πριν από δύο μήνες είχε υποβληθεί σε λεπτή χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο και από τότε νοσηλευόταν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η Χρυσάνθη Στεφανίδου ήταν μέλος της γυναικείας ομάδας του Άρη τη δεκαετία του ’70 και τα τελευταία χρόνια στήριζε άτομα με ειδικές ανάγκες, ούσα εθελόντρια προπονήτρια της ομάδας μπάσκετ του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, κατάφερε να κερδίσει μετάλλια και τίτλους τόσο με την ομάδα του δήμου όσο και με την εθνική ομάδα των Special Olympics».


Πηγή: http://www.onsports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Coca-Cola 3E: Ανακαίνισε πέντε σχολεία της Θεσσαλονίκης


Περισσότεροι από δύο χιλιάδες μαθητές του Νομού Θεσσαλονίκης θα βρουν την Τετάρτη, ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, τα σχολεία τους ουσιαστικά βελτιωμένα, ύστερα από τις εργασίες που πραγματοποιηθήκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το σχολείο που θέλεις είναι στο χέρι σου!» της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

Με στόχο την έμπρακτη στήριξη της περιοχής της Θεσσαλονίκης, στην οποία δραστηριοποιείται ενεργά από το 1971, η Coca-Cola Τρία Έψιλον παρέδωσε στις αρμόδιες τοπικές Αρχές ένα πλήρως ανακαινισμένο σχολείο και τέσσερα βελτιωμένα σχολικά κτίρια στους Δήμους Παύλου Μελά, Κορδελιού-Εύοσμου, Θεσσαλονίκης, Ωραιοκάστρου και Πυλαίας-Χορτιάτη, μετά την ολοκλήρωση των επισκευαστικών και βελτιωτικών εργασιών που ανέλαβε.

Οι Δήμοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής που συντονίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και οι περισσότεροι από 33.000 πολίτες από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχή και ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος και φέτος.

Τόσο στο σχολείο που αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού (14ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης), όσο και στα υπόλοιπα σχολεία που αναδείχθηκαν πρώτα σε ψήφους στους συμμετέχοντες Δήμους (1o & 14ο Δημοτικά Σχολεία Εύοσμου, 14ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Δρυμού και 1ο & 2ο Δημοτικά Φιλύρου), η εταιρεία υλοποίησε σειρά επισκευαστικών και βελτιωτικών εργασιών, μεταξύ των οποίων: εξωτερικές και εσωτερικές βαφές κτιρίων/χώρων, επισκευές στέγης

επισκευές και βελτιώσεις αθλητικών εγκαταστάσεων (ασφαλτόστρωση και διαγράμμιση γηπέδων, τοποθέτηση ιστών για βόλεϊ, βαφή μπασκετών, τοποθέτηση περίφραξης, κ.ά.), αντικατάσταση ή τοποθέτηση φύλλων θυρών, εργασίες σε προαύλιους χώρους (τοποθέτηση και διαμόρφωση καθιστικών, φύτευση πρασίνου, επισκευή σκεπάστρων, κ.ά.), αλλαγή δαπέδων, επισκευή στέγης, τοποθέτηση αντιολισθητικής μεμβράνης σε σκαλοπάτια κατασκευή κάγκελου με κουπαστές στις ράμπες ΑΜΕΑ

Πρωτοβουλία

H Γεωργία Λασανιάνου, Διευθύντρια Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών προγραμμάτων της Coca-Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε σχετικά: «Το πρόγραμμα 'Το σχολείο που θέλεις είναι στο χέρι σου!' αποτελεί για εμάς στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, μια σημαντική πρωτοβουλία για την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας συνανθρώπων μας, καταδεικνύοντας τη δέσμευσή μας να στηρίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε τις τοπικές κοινωνίες. Οι νέοι αποτελούν το μέλλον της χώρας και είναι καθήκον όλων μας, ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία, να τους παρέχουμε ένα κατάλληλο και δημιουργικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και εξέλιξή τους. Η δυναμική και θερμή ανταπόκριση του κόσμου στη φετινή διαδικασία ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και αυτό μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τέτοιου είδους ενέργειες.»

Ριζική αλλαγή

Ο κύριος Διαμαντής Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Παύλου Μελά, όπου ανήκει ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη ριζική αλλαγή του 14ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά αποδεχτήκαμε και αυτή τη χρονιά τη συμμετοχή μας στη δράση της Coca-Cola Τρία Έψιλον με την οποία αγκαλιάζει την κοινωνία μας, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε έναν τόσο σημαντικό τομέα, αυτόν της εκπαίδευσης. Ευχαριστούμε πολύ για τη συμβολή της στο να αποκτήσουν οι μαθητές μας ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον και ελπίζουμε να δούμε στο μέλλον και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που να απαντούν ουσιαστικά στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.»

Με θερμά λόγια εκφράστηκαν επίσης με επιστολές τους τόσο οι Δήμαρχοι των υπόλοιπων συμμετεχόντων Δήμων, Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Εύοσμου, Πυλαίας-Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου, όσο και οι Διευθυντές των σχολείων και οι Πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, που χαιρέτισαν την πρωτοβουλία και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα, μετά την ολοκλήρωση των επισκευαστικών εργασιών στα σχολεία τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομική ανάσα για εφοριακό υπάλληλο από το Ειρηνοδικείο Σητείας


Σημαντική απόφαση του Ειρηνοδικείου Σητείας με την οποία σώθηκε το σπίτι 43χρονης εφοριακής υπαλλήλου.

Η υπαρ. 92/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Σητείας, είναι εκείνη που ρύθμισε το συνολικό χρέος των 290.819,71 Ευρώ, σε Εφοριακό υπάλληλο, "κουρεύοντας " αυτό κατά 62%, σώζοντας την πρώτη κατοικία, οικόπεδο, με την καθοδήγηση και μέριμνα του νομικού σύμβουλου, της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης στο Λασίθι, δικηγόρου, Μανώλη Σκυβαλάκη, που από την αρχή της έναρξης του Νόμου 3869/2010, ανέλαβε, εθελοντικά την συμβουλευτική των δανειοληπτών στο Ν.Λασιθίου, συνδράμοντας όχι μόνο τους δανειολήπτες, αλλά συμβάλλοντας σημαντικά στο έργο της ΄Ενωσης, στο άλλο άκρο της Κρήτης (Ν.Λασιθίου).

Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης, πρόκειται για δανειολήπτρια 43 ετών, διαζευγμένη, μητέρα δύο ανηλίκων θυγατέρων, η οποία εργάζεται ως Εφοριακός υπάλληλος, η οποία είχε δανειστεί σε τέσσερις Τράπεζες την εποχή που ο μισθός της έφθανε στο ποσό των 2.274,29 ευρώ, όμως μετά τις περικοπές των διαφόρων επιδομάτων καθώς και του ενιαίου μισθολογίου, ο μισθός της έχει συρρικνωθεί φθάνοντας στο ποσό των 1.402 ευρώ/μηνιαίως.

Περιουσιακά στοιχεία η δανειολήπτρια διαθέτει:

1) Μία κατοικία ( μεζονέτα) συνολικού εμβαδού 189,52 τ.μ
2) 25% αγροτεμάχιο (αμπέλι) συν. εμβαδού 2.138,12 τ.μ

Το Ειρηνοδικείο Σητείας, με την τόσο σημαντική για την δανειολήπτρια απόφαση (92/2013)καθόρισε:
1) Την διάσωση της κατοικίας (μεζονέτα) της δανειολήπτριας,
2) Περίοδο χάριτος 5 ετών, για καταβολή δόσεων, για την διάσωση της κατοικίας,
3) Διαγραφή του χρέους κατά 62% δηλ. θα πληρώσει ΜΟΝΟ 110.796 Ευρώ από τα 290.819,71
4) Ρύθμισε το χρέος σε δόσεις πενταετίας 5Χ12 = 70Χ750 = 52.500, Ευρώ

Συμπερασματικά: Για τους δανειολήπτες, τονίζεται για μια ακόμα φορά, ότι τα Ειρηνοδικεία της Χώρας, εξακολουθούν, να εκδικάζουν υποθέσεις υπερχρεωμένων καταναλωτών, οι οποίοι προσφεύγουν σ΄αυτά, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του Ν.3869/2010, όπως αυτός τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με τον 4161/2013, ρυθμίζοντας τα δάνεια τους, χαρίζοντας την "οικονομική ανάσα" και όχι μόνο, αλλά και την ελπίδα , για να προχωρήσουν, σ’αυτή την διαδικασία, ξεφεύγοντας από τον "βραχνά" της υπερχρέωσης και αρχίζοντας μια νέα οικονομική και κοινωνική ζωή.

Τέλος, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, αισθάνεται την ηθική υποχρέωση, να συγχαρεί τον δικηγόρο Λασιθίου, συνεργάτη της κ. Μανώλη Σκυβαλάκη, για την τόσο σημαντική "μάχη " που έδωσε, καταφέρνοντας αυτό το αίσιο για την δανειολήπτρια αποτέλεσμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση της Γ. Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος για την διάθεση καυσόξυλων


Για τη ρύθμιση της καυσοξύλευσης, των υλοτομιών λοιπών χρήσεων και της κλαδονομής στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λιβαδειάς, εκδόθηκε Δασική Αστυνομική Διάταξη (Δ.Α.Δ.) Καυσοξύλευσης της Δασάρχη Λιβαδειάς.

Οι αιτήσεις για διάθεση καυσοξύλων στο Κυριάκη Βοιωτίας είναι πάρα πολλές, με αποτέλεσμα να ορίζονται οι δικαιούχοι και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται.

Προηγείται η ικανοποίηση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (συνταξιούχοι ΟΓΑ, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 67%, μακροχρόνια άνεργοι, οικογένειες στρατευμένων) και έπεται η ικανοποίηση των λοιπών ανάλογα και με το εισόδημά τους και εφόσον υπάρχει διαθέσιμη ποσότητα καυσοξύλων.

Επειδή υπήρχαν πολλές καταγγελίες για παράνομη υλοτομία στην περιοχή, η Εισαγγελία Λιβαδειάς διέταξε τη Δασάρχη να εκδώσει Δ.Α.Δ. Καυσοξύλευσης που θα ορίζονται και οι δικαιούχοι αυτής, με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης υλοτομίας.

Επειδή τα δάση της περιοχής δεν είναι διαχειριζόμενα, τα διατιθέμενα καυσόξυλα δεν επαρκούν για τις ανάγκες των κατοίκων αυτής. Οι διαμαρτυρίες και οι απειλές προέρχονται κυρίως από κατοίκους με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ και άνω, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν προμηθευτεί ξυλολέβητες για τη θέρμανσή τους, με αποτέλεσμα να απαιτούν τη διάθεση 10 -12 τόνων καυσοξύλων ετησίως.

Το Δασαρχείο Λιβαδειάς, αναγνωρίζοντας τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης των ορεινών πληθυσμών, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια διευκόλυνσής τους, χωρίς όμως να θίγονται η προστασία και η αειφορία των δασικών οικοσυστημάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Χρηματοδότηση του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Καρδίτσας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα Λάτση


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΑΑΠΑ) Καρδίτσας ο αγιασμός και τα εγκαίνια των νέων ανακαινισμένων χώρων του Ιδρύματος.

Οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις καλύπτουν επιφάνεια 500τ.μ και με την ολοκλήρωσή τους πρόκειται να αποσυμφορήσουν τους υφιστάμενους χώρους του Κέντρου, το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 103 περιθαλπόμενους. Το έργο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο Κέντρο να βοηθήσει ακόμα περισσότερα παιδιά και παράλληλα θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες που προσφέρει. Η εν λόγω ανακαίνιση καθώς και η αγορά καινούριου λεωφορείου χρηματοδοτήθηκαν από κοινού από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και εντάσσονται σε γενικότερο πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών του Κέντρου, το οποίο ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η Διοικήτρια του Κέντρου, κυρία Αγορίτσα Χαντζοπούλου κατά την τελετή των εγκαινίων τόνισε: «Θεωρούμε ότι το Ίδρυμά μας δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις υποδομές του αν, σε μια εποχή που η κρίση ακινητοποιούσε τα πάντα, δεν υπήρχαν οι δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Το σημαντικό αυτό έργο της ανακαίνισης μας έδωσε τις άριστες εγκαταστάσεις για τα παιδιά μας, που σας παρουσιάζουμε σήμερα, αυξάνοντας παράλληλα τη δυναμικότητα του ιδρύματος. Εκ μέρους του Δ.Σ. και των εργαζομένων του ΚΑΑΠΑ Καρδίτσας αλλά κυρίως εκ μέρους των παιδιών που φιλοξενούνται και θα φιλοξενηθούν, θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά τα δύο Ιδρύματα».

Η κυρία Έλλη Ανδριοπούλου, Λειτουργική Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κατά τον χαιρετισμό της ανέφερε: «Η εντεινόμενη κρίση που διανύει η χώρα μας φέρνει στο προσκήνιο ακόμη πιο έντονα την επιτακτική ανάγκη και το ηθικό χρέος που έχουν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας να συνεργαστούν από κοινού προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο οι σοβαρές επιπτώσεις της τρέχουσας κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Η σημερινή δωρεά είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι τόσο για τη συνεργασία όσο και για τα αποτελέσματά της, που βλέπουμε εδώ σήμερα. Ευελπιστούμε η απόφαση των δύο ιδρυμάτων να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αποτελεσματική ενίσχυση του συγκεκριμένου οργανισμού να βρει πολλούς μιμητές και να αποτελέσει παράδειγμα και κίνητρο για περισσότερες αντίστοιχες πρωτοβουλίες».

Ο Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, κ. Δημήτρης Αφεντούλης, τόνισε: «Το έργο αυτό, πέρα από την προφανή σημασία της αναβάθμισης αναγκαίων υποδομών κοινωνικής πρόνοιας, σηματοδοτεί τη συνεργασία μεταξύ δύο σημαντικών κοινωφελών οργανισμών της Ελλάδας. Θεωρούμε ότι η έννοια της συνεργασίας είναι κρίσιμης σημασίας για τη χώρα μας ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία, πρωτίστως στην υλική αλλά δευτερευόντως και στην ηθική και συμβολική διάστασή της».

Το 3ετές πρόγραμμα αναβάθμισης

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών του ΚΑΑΠΑ Καρδίτσας περιελάμβανε:

1) ενεργειακή αναβάθμιση και σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών του Ιδρύματος μέσω εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου, τοποθέτησης ηλιακών θερμοσιφώνων σύγχρονης τεχνολογίας, εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη στέγη, αντικατάστασης παλαιού εξοπλισμού κ.λ.π.

2) δημιουργία χωριστών παιδικών δωματίων για τα εκπαιδεύσιμα παιδιά, τμήματος μωρών, παιδότοπου, αίθουσας συνεδριάσεων κ.α.

3) ανακαίνιση χώρων περιθαλπομένων και προσωπικού, δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας του προσωπικού που κατάγεται από άλλα μέρη, αναβάθμιση χώρων μαγειρείων και αποθηκών και εκπαίδευση του προσωπικού των μαγειρείων σύμφωνα με το πρόγραμμα ΗΑCCP.

4) ανακαίνιση δύο διαμερισμάτων που θα φιλοξενήσουν άμεσα 12 παιδιά που βρίσκονται σε ενοικιασμένο ξενώνα.

5) παρεμβάσεις τόσο στην εξωτερική όψη του Ιδρύματος όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του, και δημιουργία χώρου παιδικής χαράς (μένει να εξοπλισθεί), και μεγάλου χώρου περιπάτου με χλοοτάπητα για τους περιθαλπόμενους.



Διαβάστε περισσότερα...

Η εκπαίδευση δεν είναι αυτό που νομίζεις


Δηλαδή τι μπορεί να "πει" σε ένα παιδί ο Δημητριάδης, ο Μαρμαρινός, ο Φάουστ; Γιατί να τα δει; Πόσα θεάματα μπορεί να παρακολουθήσει; Αυτές και άλλες πολλές απορίες μου γεννήθηκαν διαβάζοντας το βιβλίο με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Πρόκειται περί ενός τόμου, μέσα στον οποίο μπορείς να βυθιστείς κανονικά και να ζηλέψεις επειδή ανήκεις στη "μεσαία ζώνη". 

Σε μερικές σελίδες ενθουσιάστηκα. Βρήκα καταπληκτική την ιδέα να παρακολουθούν τα σχολεία της πρόβες μιας ορχήστρας της Καμεράτας, ή τα εργαστήρια ήχου, χορού και κινούμενης εικόνας. Αλλά είχα πολλές ερωτήσεις να κάνω. Και πολλές απορίες να λύσω. Ετσι πήγα κατευθείαν στην πηγή. 

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, υποδιευθύντρια της Στέγης, μας έλυσε όλες τις απορίες. Η συζήτηση μας ήταν αυτή: 

Τι σημαίνει Εκπαίδευση στη Στέγη;

Καταρχάς η εκπαίδευση στη δική μας αποστολή είναι βασικός όρος. Δηλαδή όταν λένε τι είναι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και λένε ότι βασικός όρος είναι να υποστηρίξει τους έλληνες καλλιτέχνες, το σύγχρονο πολιτισμό, μέσα σε αυτή την αποστολή συμπεριλαμβάνεται και η εκπαίδευση.
Η εκπαίδευση δεν προκύπτει μόνο μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά είναι ένα εργαλείο παιδείας, ένας δρόμος παιδείας, γιατί και μια σοβαρή παράσταση που έχει νόημα, είναι όχημα παιδείας. 

Με ποιο σκεπτικό έχετε φτιάξει αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα; 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα οποία συζητάμε είναι προγράμματα μάθησης, προγράμματα συμμετοχής, είναι προγράμματα διάδρασης που αφορούν την εκπαίδευση και έξω από το ίδιο το αντικείμενο. Εκπαίδευση για μας δεν είναι το σηκωμένο δάχτυλο. Δηλαδή όταν κάνεις μουσικό παιχνίδι για παιδιά με αυτισμό ο στόχος σου δεν είναι ακριβώς να απολαύσουν τα παιδιά με αυτισμό τη μουσική, είναι και άλλα πράγματα μαζί, όπως η επικοινωνία με το σώμα τους.

Θέλετε να μου πείτε ποιο ακριβώς είναι το στοίχημα που βάζετε για να προσελκύσετε έναν γονέα αρχικά;

Οταν φέρνεις παιδιά από τα δημόσια σχολεία -με το δεδομένο φτωχό εκπαιδευτικό σύστημα- μέσα στη Στέγη, σε αυτό το περιβάλλον, με αυτές τις συνθήκες, με ανθρώπους που δε διδάσκουν αλλά ηγούνται μιας διαδικασίας και φροντίζεις οι ομάδες να είναι μικρές για να είναι τα πράγματα διαδραστικά, να είναι οι διαδικασίες ουσιαστικές, δεν προσφέρεις απλώς τη διαδικασία ενός ωραίου εργαστηρίου, του δίνεις μια ευκαιρία.
Να ανακαλύψει την ποιότητα ζωής μέσα σε μια καθημερινότητα που διαφορετικά μπορεί να μη την έχει. Γιατί όποιος γεννιέται σε αυτή την πόλη ή τη χώρα μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα και λέγοντας δυνατότητα δεν εννοούμε μόνο την οικονομική.

Δηλαδή ο ρόλος σας είναι κυρίως εκπαιδευτικός;

Αυτός ο εκπαιδευτικός ρόλος, αφορά στον κοινωνικό ρόλο και την πολιτική θέση που έχει η Στέγη απέναντι στα πράγματα. Γιατί όταν πολιτικά αναλαμβάνεις την ευθύνη και λες «θέλω να βάλω τον πολιτισμό στην καθημερινότητα των πολλών», πρέπει να βρεις ένα τρόπο να το κάνεις.

Βλέπω στα εκπαιδευτικά προγράμματα Καβάφη, Δημητριάδη, Μαρμαρινό, Μπολτάνσκι, Φάουστ. Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος «μα πως θα το καταλάβει ένα παιδί, το αφορούν»;

Νομίζω ότι είναι τουλάχιστον προφανές ότι δεν υπάρχουν παιδικά προγράμματα, υπάρχουν προγράμματα για παιδιά. Δηλαδή, αυτή η ταύτιση του παιδικού με το αφελές η ταύτιση του εφηβικού με κάτι τρέντι δεν υφίσταται.
Ολα τα πράγματα κρίνονται στον τρόπο που τα κάνεις.Τα κείμενα του Δημητριάδη είναι σημαντικά κείμενα. Η συγκεκριμένη παράσταση αφορά στις σχέσεις των ανθρώπων. Ανθρώπων που θέλουν να αγαπηθούν. Δηλαδή τι δε θα καταλάβει ένας έφηβος όταν αυτή είναι μια από τις βασικές του ανάγκες και επιθυμίες καθημερινά;
Ο Καβάφης από την άλλη είναι ένας ποιητής που έχει απεύθυνση.
Χρησιμοποιεί λέξεις και σου λέει «επέστρεφε και παίρνε με. Ξένος εγώ, ξένος πολύ». Δεν είναι ένας ποιητής που πρέπει να βάλεις το παιδί να αντιληφθεί τα δύσκολα καλολογικά στοιχεία. Του το λες και το καταλαβαίνει μια χαρά. Ειδικά με τον Καβάφη το ζήσαμε πολύ έντονα.
Όταν οι μαθητές του διαπολιτισμικού σχολείου, γύρισαν ταινία αυτό το ποίημα με ήρωα τον Αμπντούλ από τη Συρία, ποιός δε θα το καταλάβει;
Οταν μιλάμε για τέχνη, όταν μιλάμε για πολιτισμό, όταν μιλάμε για τέτοιου είδους προσλαμβάνουσες, πρώτα να τα ζεις και ύστερα να τα καταλαβαίνεις. Αυτού του είδους τη λογική υπερασπιζόμαστε.
Ελα να τα ζήσεις, ακόμα κι αν δε τα καταλάβεις εκείνη τη στιγμή, θα τα καταλάβεις κάποια άλλη.

Εδώ στο πρόγραμμα σας βλέπω ότι για κάθε κοινωνική ομάδα υπάρχει μια μεγάλη βεντάλια δραστηριοτήτων.

Στην πραγματικότητα δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν "ειδικές" κοινωνικές ομάδες. Ολοι ανήκουμε σε κάποια τελικά, αν είσαι βρέφος, αν έχεις ψυχικά προβλήματα, αν είσαι άνω των 65.

Ολοι ανήκουμε σε κάποια ειδική κοινωνική ομάδα, αν σκεφτούμε την περίπτωσή μας.
Δε μπορείς να αποκλείσεις τις ειδικές κοινωνικές ομάδες λοιπόν, γιατί έτσι αποκλείεις τα ¾ του κοινωνικού πληθυσμού, το άλλο τέταρτο απλώς δε ξέρει σε ποια κοινωνική ομάδα ανήκει.
Συνεπώς αυτό που κάνουμε εμείς είναι το να βρίσκουμε δρόμους και υλικά για να φέρουμε όλους τους ανθρώπους κοντά. Αυτή είναι μια ευθύνη που σε κάνει φοβερά πλούσιο όταν το ζεις.
Είναι το κέρδος μας από μια διαδικασία που είναι πολύ πιο απαιτητική από το να τρέξεις ένα πρόγραμμα μόνο για παιδιά.
Κι εκεί αλλάζεις τη ζωή όχι μόνο των ανθρώπων που έρχονται σε αυτά τα προγράμματα αλλά και των οικογενειών τους. Αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να κάνουν και άλλα πράγματα, πέραν του να νοιώθουν καλά.

Το δικό σας παιδί που θα το στέλνατε αν ήταν έφηβος;

Οι έφηβοι δεν κάνουν μόνο προγράμματα. Υπάρχουν παραστάσεις που τρέχουν σε όλη την καλλιτεχνική περίοδο με επικεφαλής τη Σοφία Βγενοπούλου, υπάρχει εφηβικό θέατρο, κάνουμε το εφηβικό φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν σχολεία και από την Αθήνα και από την περιφέρεια και δουλεύουμε για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα μαζί τους προκειμένου να έρθουν και να ανεβάσουν εν είδει μαραθωνίου τις δικές τους παραστάσεις.
Για εμάς εκπαίδευση δε σημαίνει να έχεις την υψηλή θεσμική άδεια, αλλά να ξέρεις το δάσκαλο. Πρέπει να συνάψεις σχέσεις με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να τους δώσεις τη δυνατότητα. Γιαυτό έχουμε και εκπαιδευτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς. Γιατί ο εκπαιδευτικός θέλει. Αλλά δεν ξέρει πως. Αρα πρέπει να βοηθήσεις εσύ για να δημιουργηθεί κοινότητα.

Για τις ομάδες με αναπηρίες, με ειδικές δεξιότητες τι έχετε προβλέψει;

Εχουμε προγράμματα για άτομα με αναπηρία και μη, δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό, επειδή θέλουμε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να δουλεύουν μαζί. Δεν τρεφόμαστε διαφορετικά, δε δεχόμαστε διαφορετικά ακούσματα, σε ένα βαθμό τουλάχιστον. Οι συνδέσεις είναι το κλειδί της φιλοσοφίας μας.

Θέλω να μου πείς μια ατάκα μια φράση που άκουσες από ένα παιδί και σε έκανε να σκεφτείς πολύ

Είναι μια φράση που άκουσες κι εσύ. Οταν πήγαμε στις φυλακές ανηλίκων στην Αυλώνα, ένα παιδί που ήταν 21 χρόνων πια -και από τα δεκατέσσερα του χρόνια στη φυλακή-, μας είπε: "Κοίταξε να δεις εγώ είμαι εδώ από 13 ετών. Στη φυλακή, ποτέ δεν ένοιωσα στα νερά μου. Οταν κάνω θέατρο, κάπως είμαι ο εαυτός μου."

Για να μη ξεχαστώ: Υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγάμματα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είναι η Μυρτώ Λάβδα.
Το βιβλίο με τα εκπαιδευτικά προγράμματα, μπορείτε να το βρείτε στη Στέγη Γραμμάτων και Tεχνών και στο site της: www.sgt.gr


Πηγή: http://www.lifo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραολυμπιονίκες και Κινητικότητα: Ποιοι εξαιρούνται και ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο


Σε αντίθεση με τους Έλληνες ολυμπιονίκες, οι οποίοι κρατούν στάση αναμονής και είναι με το «ένα πόδι» εκτός Δημοσίου, περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις για την διαθεσιμότητα, οι παραολυμπιονίκες που έχουν ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω, εξαιρούνται από την κινητικότητα!



Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα που έχουν αναπηρία 50 -67% θα πριμοδοτηθούν με 15 μόρια, όσο δηλαδή και ένας υπάλληλος που έχει διοριστεί στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περίπου 120 παραολυμπιονίκες έχουν διοριστεί στο δημόσιο, ενώ περίπου οι 100 από αυτούς έχουν αναπηρία πάνω από 67% και άρα αυτοί δεν κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους. Όσο για τους υπόλοιπούς, η παραμονή τους θα κριθεί από τα συνολικά μόρια που θα συγκεντρώσουν.


Πηγή: http://www.star.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η συγκλονιστική διαφήμιση – ύμνος στη φιλία που συγκίνησε το Διαδίκτυο


Δεν είναι λίγες οι φορές που μια απλή διαφήμιση καταφέρνει να συγκινήσει τους θεατές με κάποιο βαθύτερο νόημα ή απλά με δυνατές εικόνες, ωστόσο, το βίντεο – ύμνος στη φιλία αγκαλιάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε λίγες ημέρες.

Πρόκειται για τη νέα καμπάνια της εταιρείας μπύρας Guiness με το προφανές σλόγκαν του πόσο βοηθάει το συγκεκριμένο ποτό τις δυνατές φιλίες μεταξύ ανδρών.

Το βίντεο δείχνει μια παρέα ΑμεΑ να παίζουν μπάσκετ καθισμένοι στα αναπηρικά καροτσάκια τους, ωστόσο, στο τέλος φανερώνει πως μόνο ο ένας από αυτούς έχει πραγματικό κινητικό πρόβλημα, απλά οι υπόλοιποι επειδή επιθυμούν να αθληθούν και να παίξουν παρέα με τον φίλο τους επιλέγουν να ζήσουν έστω και στο ελάχιστο αντιμέτωποι με τις προκλήσεις που βιώνει ο ίδιος στην καθημερινότητά του.




Πηγή: http://www.iefimerida.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαθεσιμότητα - τρίτεκνοι: Κριτήρια και δικαιολογητικά για τις μετατάξεις


Με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται ότι «οι τρίτεκνοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας μετατάσσονται ή μεταφέρονται κατά προτεραιότητα εφόσον το συνολικό οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα τους ετησίως, ανέρχεται σε 45.000 ευρώ, όπως προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας για το τρέχον (ή ελλείψει αυτού, για το προηγούμενο) οικονομικό έτος».

Με βάση την ίδια απόφαση, «την ιδιότητα του τρίτεκνου αποκτούν (άρθρο 3 Ν. 3454/2006) γονέας ή γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους.

Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης».

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα ακόλουθα:
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου ή της κοινότητας, που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την
κατά νόμο κτήση της ιδιότητας του τρίτεκνου γονέα ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής.

Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του υπαλλήλου πρέπει να περιλαμβάνει:
1) Ονοματεπώνυμο του ιδίου και της συζύγου του.
2) Ημερομηνία τελέσεως του γάμου τους.
3) Τα από το γάμο αυτό τέκνα.
4) Τα από άλλο ή άλλους γάμους του ιδίου ή της
συζύγου του τέκνα, τα οποία πρέπει να αναφέρονται
αναλυτικά.
5) Τα εκτός γάμου τέκνα για την μητέρα.
6) Τα εκτός γάμου τέκνα για τον πατέρα, αλλά νο−
μιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα από αυτόν.
7) Ημερομηνία γεννήσεως όλων των ανωτέρω.

Εκτός από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης απαιτείται επιπλέον:
β) Σε περίπτωση αναπηρίας τέκνου σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται η ανωτέρω
αναπηρία.
γ) Για την απόδειξη της σπουδαστικής ιδιότητας τέκνου, ανάλογα με την περίπτωση, βεβαίωση αναγνωρισμένης τριτοβάθμιας σχολής πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης ή αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή αλλοδαπής από την οποία να προκύπτει το χρονικό διάστημα σπουδών.
δ) Σε περίπτωση που τέκνο διανύει τη στρατιωτική του θητεία, βεβαίωση των αρμόδιων αρχών.
ε) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει επέλθει ακύρωση του γάμου των γονέων ή διαζύγιο ή διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή ένα ή περισσότερα από τα τέκνα έχουν γεννηθεί χωρίς γάμο των γονέων τους, ο γονέας πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία (επικυρωμένα αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων ή άλλων πράξεων) από τα οποία να αποδεικνύεται ότι έχει
αποκτήσει ή διατηρεί τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των ως άνω τέκνων.
στ) Στην περίπτωση των ενήλικων άγαμων τέκνων:
− άνω των 18 και μέχρι 20 ετών που δε σπουδάζουν, απαιτείται βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του, ότι το
τέκνο είναι εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
− που σπουδάζουν για 2 χρόνια μετά το πέρας των σπουδών τους και μέχρι 27 ετών, απαιτείται βεβαίωση της σχολής και βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη
από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του, ότι κατά την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα του υπαλλήλου, το τέκνο ήταν εγγεγραμμένο στα μητρώα
ανέργων του ΟΑΕΔ.
Σημειώνεται ότι οι ως οι άνω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία που ο υπάλληλος υποβάλει αίτηση−υπεύθυνη δήλωση προτίμησης φορέων υποδοχής για την κατά προτεραιότητα μετάταξη ή μεταφορά του.


Πηγή: http://www.madata.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«βηματίΖΩ»: Πρόσληψη 2 ατόμων


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με αναπηρία Ν. Κιλκίς «βηματίΖΩ», προβαίνει στην πρόσληψη φροντιστών ΑμεΑ, (2 θέσεις) και καλεί τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους να υποβάλουν αίτηση.

Συγκεκριμένα προκηρύσσονται:

α/αΕιδικότηταΑριθμός ΘέσεωνΣχέση ΕργασίαςΔιάρκεια Σύμβασης
1Προσωπικό  Υποστήριξης-Φροντιστές ΑμεΑ2Πλήρης ΑπασχόλησηΟρισμένου Χρόνου

Ελάχιστες προϋποθέσεις:


Αίτηση υποψηφιότητας (Αναρτητέα στην ιστοσελίδα www.vimatizo.gr)

Τίτλοι σπουδών (Απολυτήριος τίτλος, πτυχίο, μεταπτυχιακό κ.τ.λ.)

Βιογραφικό σημείωμα

Προϋπηρεσία σε προγράμματα κοινωνικής φροντίδας
5. Συστατικές επιστολές

Σημείωση: Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι πρωτότυπα ή νομίμως επικυρωμένα.

Ημερομηνία και τρόποι κατάθεσης δικαιολογητικών:

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες ή να υποβάλλουν αίτηση:

-στα γραφεία του Συλλόγου, οδός 21ης Ιουνίου 36, ταχ. κωδ. 61100 Κιλκίς

-τηλ.-φαξ. 2341076549,

-email: info@vimatizo.gr

από 10/09/2013 έως 25/09/2013, τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή, από 10.30π.μ έως 14.30μ.μ.

ΠΡΟΣΟΧΗ Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο με την ένδειξη «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΥΟ ΣΤΕΓΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ – ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΙΛΚΙΣ.

Διαδικασία επιλογής

Οι υποψήφιοι που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, θα κληθούν σε προσωπική συνέντευξη από τριμελή επιτροπή, όπου θα γίνει και η τελική επιλογή. Τα αποτελέσματα της επιλογής θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΑμεΑ

α. Δευτεροβάθμια ή μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και ελλείψει αυτών υποχρεωτική εκπαίδευσης.

Τίτλος σπουδών δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

β. Ειδική εμπειρία στη φροντίδα ενηλίκων και ατόμων με Αναπηρία.

Αντίγραφο σύμβασης προηγούμενης εργασίας.

Βεβαίωση με αναλυτική περιγραφή καθηκόντων. Συστάσεις.

γ. Καλή γνώση του κοινωνικού περιβάλλοντος της δομής και συμμετοχή(έστω και εθελοντική )σε δράσεις της περιοχής.

Βεβαίωση εθελοντικής εργασίας με αναλυτική περιγραφή καθηκόντων. Συστάσεις.

δ. Η προσωπική συνέντευξη από τριμελή επιτροπή.

Σημείωση:

- Η αίτηση του υποψηφίου θα πρέπει να συνοδεύεται από όλα τα δικαιολογητικά που ζητούνται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, ειδάλλως θα θεωρείται μη αξιολογήσιμη.

-Για την τελική επιλογή θα ληφθούν υπόψη, εκτός από τα τυπικά προσόντα, η προϋπηρεσία ή άλλη εμπειρία των υποψηφίων, και η προσωπικότητα τους.

-Βεβαιώσεις εθελοντικής εργασίας/άσκησης, παρακολούθηση ημερίδων, συστατικές επιστολές ισχύουν εφόσον είναι σχετικά με το αντικείμενο εργασίας το οποίο αιτείται ο κάθε υποψήφιος.


Πηγή: http://www.kilkistoday.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας από καρκινοπαθή Κοζανίτισσα δασκάλα- «Περίμενα να πάρω απόσπαση»- «Πού είναι το κράτος πρόνοιας; Μ” ακούει κανείς;»


Ονομάζομαι Μπλιούμη Βασιλική και είμαι δασκάλα. Είμαι καρκινοπαθής, πάσχω από διηθητικό καρκίνωμα των πόρων του μαζικού αδένα. Υποβλήθηκα σε μερική Μαστεκτομή και Λεμφαδενικό Καθαρισμό Μασχάλης (έχω 67% αναπηρία με γνωμάτευση α/θμιας και β/θμιας επιτροπής). Έκανα χημειοθεραπεία και ακτινοβολία και συνεχίζω με ορμονοθεραπεία.

Επειδή ο καρκίνος μου δεν είναι σε μεταστατικό στάδιο δεν μπόρεσα να μπω σε ειδική κατηγορία και δεν πήρα κατευθείαν μετάθεση (έχω οργανική στην Καβάλα και είμαι από την Κοζάνη, όπου δεν έστειλαν με απόσπαση ούτε έναν δάσκαλο). Περίμενα, όμως, να πάρω απόσπαση. Και φυσικά δεν την πήρα. Τι μπορώ να κάνω τώρα; Δεν είναι δυνατό να πάω στην οργανική μου. Λόγω της επικινδυνότητας της νόσου χρειάζομαι τακτική Κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση. Εξάλλου, μου είναι πολύ δύσκολο ν” ανταπεξέλθω οικονομικά σε δύο σπίτια με ένα παιδί και ασθένεια μαζί! Πώς μπορώ να παλέψω; Τι πρέπει να κάνω;;; Πού μπορώ ν” απευθυνθώ; Στην υπηρεσία μου; Στους αιρετούς μας; Στη ΔΟΕ; Στα ΜΜΕ; Στο Υπουργείο Παιδείας; Πού είναι το κράτος πρόνοιας; Μ” ακούει κανείς;



Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι και ισόβια στους παιδόφιλους


Πρόταση νόμου της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ε. Χαραλαμπίδου.

Ένα χρόνο μετά τον βίαιο βιασμό 10χρονου αλλοδαπού στη Λάρνακα, που συγκλόνισε το παγκύπριο, η Βουλή θα συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας

ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ υπ' όψιν και η συγγενική σχέση θύτη-θύματος, η οποία, μάλιστα, θα είναι και επιβαρυντική

Πρόταση νόμου, διά της οποίας προτείνεται η τροποποίηση του Περί Ποινικού Κώδικα Νόμου με την εισαγωγή νέων άρθρων για την πληρέστερη και πιο σύγχρονη αντιμετώπιση σεξουαλικών αδικημάτων κατά ανηλίκων, καθώς και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παιδοφιλίας, κατέθεσε πρόσφατα η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Η πρόταση αυτή έρχεται ένα χρόνο μετά τον βίαιο βιασμό 10χρονου αλλοδαπού στη Λάρνακα, που συγκλόνισε το παγκύπριο και θορύβησε άπαντες, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες και τις ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία σε τέτοιας φύσης ζητήματα.

Με την πρόταση αυτή, που σημειωτέον θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών την ερχόμενη βδομάδα, κατηγοριοποιούνται οι πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, που συνιστούν σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων σε πράξεις που προσβάλλουν την αιδώ του ανηλίκου, ασελγείς πράξεις με ανήλικο και άσκηση σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκου και διαβαθμίζονται οι ποινές που επισύρουν τα εν λόγω αδικήματα, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συνεπειών που οι πράξεις αυτές επιφέρουν στο ανήλικο θύμα.

Συγγενικές… επιβαρύνσεις

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση που επισυνάπτεται με την πρόταση νόμου της κ. Χαραλαμπίδου και την οποία έχει στα χέρια της η «Σημερινή», μέσω της 61ης τροποποίησης του Περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, προβλέπεται ως επιβαρυντική περίσταση για τον δράστη των πιο πάνω αδικημάτων η συγγενική σχέση με τον ανήλικο ή σχέση εμπιστοσύνης ή εποπτείας και καθοδήγησης, οπότε στις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται ποινή φυλάκισης διά βίου.

Στις περιπτώσεις αυτές, προστίθεται, μεταξύ άλλων θα εμπίπτει πρόσωπο που είναι οικείο του ανηλίκου ή συνοικεί με τον ανήλικο ή διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους οικείους του, καθώς και πρόσωπο το οποίο είναι εκπαιδευτικός, παιδαγωγός ή παραδίδει μαθήματα στον ανήλικο ή είναι κληρικός με τον οποίο ο ανήλικος διατηρεί πνευματική σχέση ή ψυχολόγος, ιατρός ή ειδικός επιστήμονας που παρέχει τις υπηρεσίες του στον ανήλικο ή πρόσωπο που καταχράται τη διανοητική ή σωματική αναπηρία του ανήλικου ή πρόσωπο που έχει σχέση εξουσίας με τον ανήλικο.

Περαιτέρω, με στόχο την πλήρωση του νομοθετικού κενού που διαπιστώθηκε σε σχέση με την αντιμετώπιση της παιδοφιλίας, βάσει της Έκθεσης, περιλήφθηκαν στον προτεινόμενο νόμο διατάξεις που προβλέπουν τη λήψη μέτρων και αποσκοπούν στη θεραπεία του προσώπου για το οποίο διαπιστώνεται αρμοδίως ότι πάσχει από παιδοφιλία, ιδιαίτερα όμως στην προστασία των παιδιών, τα οποία αποτελούν μιαν από τις πλέον ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.

Στενή παρακολούθηση

Ειδικότερα, στην προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται ότι το πρόσωπο που καταδικάστηκε από δικαστήριο για σεξουαλικό αδίκημα κατά ανηλίκου θα υποβάλλεται σε ψυχιατρική εξέταση και, στην περίπτωση που διαπιστώνεται από ψυχίατρο ότι ο καταδικασθείς πάσχει από παιδοφιλία, αυτός θα υποχρεούται τόσο κατά την έκτιση της ποινής του όσο και μετά την αποφυλάκισή του να τυγχάνει παρακολούθησης και θεραπείας από ψυχίατρο. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι το δικαστήριο, μετά την αποφυλάκιση προσώπου που καταδικάστηκε για τέτοιο αδίκημα, δύναται, λαμβανομένων υπ' όψιν όλων των περιστάσεων της υπόθεσης, να επιβάλει στο πρόσωπο αυτό όρους και περιορισμούς, με στόχο τη μείωση του κινδύνου επανάληψης οποιασδήποτε πράξης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου.

Η πρόταση Νόμου

Σύμφωνα, δε, με την πρόταση νόμου που αποκαλύπτει η «Σ», ο βασικός νόμος τροποποιείται με την προσθήκη, αμέσως μετά το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα («Απόπειρα βιασμού: 146. Όποιος αποπειράται βιασμό, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δέκα χρόνων»), των ακόλουθων νέων άρθρων 146Α και 146Β:

Aδικήματα και ποινές
«Σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων (άρθρο 146Α).

-Ενήλικος ο οποίος ενεργεί ασελγείς πράξεις με ανήλικο είναι ένοχος αδικήματος ως ακολούθως: (α) αν ο παθών δεν έχει συμπληρώσει τα δεκατέσσερα έτη, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου και (β) αν ο παθών έχει συμπληρώσει τα δεκατέσσερα έτη, όχι όμως και τα δεκαεπτά έτη, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δεκατεσσάρων χρόνων.

-Ενήλικος ο οποίος ασκεί σεξουαλική βία σε βάρος ανηλίκου είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου.

-Ενήλικος ο οποίος με χειρονομίες, προτάσεις ή με απεικόνιση ή παρουσίαση πράξεων που αφορούν τη γενετήσια ζωή προσβάλλει την αιδώ ανηλίκου είναι ένοχος πλημμελήματος.

-Ενήλικος ο οποίος διαπράττει ποινικό αδίκημα δυνάμει της παραγράφου (β) του εδαφίου (1) είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου, εφόσον ο ενήλικος εμπίπτει σε μίαν από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

· είναι οικείος του ανηλίκου?

· είναι πρόσωπο που συνοικεί με τον ανήλικο ή διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους οικείους του?

· είναι εκπαιδευτικός, παιδαγωγός, γυμναστής ή άλλο πρόσωπο που παραδίδει μαθήματα στον ανήλικο?

· είναι κληρικός με τον οποίο ο ανήλικος διατηρεί πνευματική σχέση?

· είναι ψυχολόγος, ιατρός, νοσοκόμος ή ειδικός επιστήμονας που παρέχει τις υπηρεσίες του στον ανήλικο?

· είναι πρόσωπο που καταχράται τη διανοητική ή σωματική αναπηρία του ανηλίκου και

· είναι πρόσωπο που έχει σχέση εξουσίας με τον ανήλικο.

Όροι, περιορισμοί και θεραπεία

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την ποινή που προβλέπεται στα εδάφια (1), (2), (3) και (4) του παρόντος άρθρου, το Δικαστήριο ζητά όπως ο καταδικασθείς υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση και, στην περίπτωση που διαπιστώνεται από ψυχίατρο ότι πάσχει από παιδοφιλία, διατάσσει επιπρόσθετα όπως κατά την έκτιση της ποινής του τυγχάνει παρακολούθησης και θεραπείας από ψυχίατρο.

Επιπρόσθετα με οποιαδήποτε ποινή προβλέπεται στα εδάφια (1), (2), (3) και (4), το Δικαστήριο δύναται, λαμβανομένων υπ' όψιν όλων των περιστάσεων της υπόθεσης, μετά την αποφυλάκιση προσώπου που καταδικάστηκε δυνάμει των διατάξεων των πιο πάνω εδαφίων του παρόντος άρθρου και το οποίο διαπιστώνεται από ψυχίατρο ότι πάσχει από παιδοφιλία, να επιβάλει σ’ αυτό όρους και περιορισμούς, που περιλαμβάνουν:

· υποβολή σε θεραπεία ή συνέχιση της θεραπείας του από ψυχίατρο ή/και ψυχολόγο και υποχρέωση προσκόμισης σχετικού πιστοποιητικού από τον θεράποντα ψυχίατρο ή/και ψυχολόγο για το ότι υποβάλλεται σε θεραπεία?

· υποχρέωση γνωστοποίησης του τόπου διαμονής του στην Αστυνομία και στις δημοτικές Αρχές, και ενημέρωσης των πιο πάνω Αρχών για τυχόν αλλαγή αυτού?

· υποχρέωση αλλαγής του τόπου διαμονής του σε περίπτωση που η οικία στην οποία διέμενε πριν από την καταδίκη του για το αδίκημα της παιδοφιλίας γειτνιάζει με σχολείο, πάρκο ή άλλο τόπο όπου συχνάζουν ανήλικα πρόσωπα?

· ενεργοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης και προειδοποίησης, όπως αυτό καθορίζεται στο εδάφιο (2) του άρθρου 21Β του περί Φυλακών Νόμου και

· απαγόρευση εργοδότησής του σε χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν ανήλικα πρόσωπα.

Ως «παιδοφιλία» ορίζεται η ψυχιατρική διαταραχή της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς ενήλικου προσώπου, το οποίο επιδεικνύει σεξουαλική προτίμηση σε ανήλικο πρόσωπο, η οποία συνίσταται σε επαναλαμβανόμενες και έντονες σεξουαλικές ορμές και φαντασιώσεις, και η οποία ψυχιατρική διαταραχή διαπιστώνεται από ψυχίατρο.

»Παιδοφιλία (άρθρο 146Β): Οι διατάξεις των εδαφίων (5), (6) και (7) του άρθρου 146Α εφαρμόζονται και στην περίπτωση καταδίκης προσώπου για αδίκημα εναντίον των ηθών αναφορικά με ανήλικο, δυνάμει των διατάξεων του παρόντος ή οποιουδήποτε άλλου νόμου».

Τα λόγια γίνονται πράξεις…

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ακόμη και για τροποποίηση του νόμου τονίστηκε πέρυσι, μετά το νέο περιστατικό άγριου βιασμού 10χρονου Παλαιστινίου στη Λάρνακα, την 1η Αυγούστου 2012. Μάλιστα, το παιδάκι αναγνώρισε από μόνο του τον βιαστή του, δύο μέρες αργότερα, κατά την έξοδό του από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, όταν κλήθηκε να πει κατά πόσον άλλος ύποπτος που είχε συλληφθεί ήταν ο βιαστής του. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν εκείνο το διάστημα, ο 10χρονος Παλαιστίνιος, γύρω στις εννέα το βράδυ της 1ης Αυγούστου 2012, βρισκόταν μαζί με φίλο του στον χώρο στάθμευσης των Φοινικούδων, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας.

Τον 10χρονο προσήγγισε ένας μοτοσικλετιστής ο οποίος, αφού άρχισε να κουβεντιάζει μαζί του, του πρότεινε να τον πάρει βόλτα για να δει τον σκύλο του. Ο μικρός επιβιβάστηκε στη μοτοσικλέτα, αλλά ο άγνωστος τον μετέφερε στην οδό Καλογραιών, περίπου 500 μέτρα από τις Φοινικούδες. Αφού τον ανέβασε στην οροφή πολυκατοικίας, ο άγνωστος βίασε τον 10χρονο και στη συνέχεια τον εγκατέλειψε.

Ο μικρός κατάφερε να φύγει από την περιοχή και ενημέρωσε τους γονείς του, οι οποίοι και κατήγγειλαν την υπόθεση στην Αστυνομία. Ιατροδικαστής που εξέτασε τον ανήλικο είχε εντοπίσει έντονα σημάδια βιασμού, εκχυμώσεις στον λαιμό και εκδορές σε όλο του το σώμα. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως η δίκη του 37χρονου που συνελήφθη για την υπόθεση ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου, με τον κατηγορούμενο να αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

Με αφορμή, λοιπόν, την πιο πάνω περίπτωση, η κ. Χαραλαμπίδου σε δηλώσεις στη «Σ» τόνιζε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και ένα χρόνο ακριβώς μετά τις δηλώσεις της αυτές το κάνει πράξη. Υπενθυμίζεται πως στις 6 Αυγούστου 2012, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε στην εφημερίδα μας πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ είχε εντοπίσει από καιρό την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και τη δημιουργία μηχανισμών εποπτείας των θυτών.

Οι μηχανισμοί αυτοί, είχε πει, θα έπρεπε να ήταν τέτοιοι που να προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο μετά την αποφυλάκιση των θυτών και να λειτουργούν αποτρεπτικά, αλλά και ως ασφαλιστική δικλίδα, γι' αποφυγή επανάληψης του αδικήματος, κάτι που προνοείται και στην πρόταση νόμου που κατέθεσε. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως πέραν του ΑΚΕΛ και τα υπόλοιπα κόμματα είχαν τονίσει την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και συνεπώς αναμένεται πως θα προωθηθεί η εν λόγω πρόταση προς ψήφιση για να θεσπιστεί σε νομοθεσία.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι κοινωνικές δομές & δράσεις του Δήμου Αγρινίου


«Τα ζητήματα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποτελούν για το Δήμο Αγρινίου πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του με αντικείμενο τις κοινωνικές δομές και τις δράσεις του Δήμου.

Ο κ. Μοσχολιός συνέχισε λέγοντας: «παρά το γεγονός ότι οι επιχορηγήσεις από το κράτος έχουν μειωθεί κατά 60% και πλέον τα τελευταία τρία χρόνια, ο Δήμος Αγρινίου όχι μόνο δεν μείωσε τις δράσεις του και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα αυτόν, αλλά αθόρυβα και μεθοδικά έχει αναπτύξει ένα σύνολο πολιτικών που συνθέτουν ένα δίχτυ προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Δεσμεύομαι ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, παρά τις νέες μειώσεις που προβλέπονται στους προϋπολογισμούς των Δήμων για το 2014», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Συνοπτικά, οι δράσεις που αναπτύσσονται σήμερα από το Δήμο Αγρινίου είναι οι ακόλουθες:

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου:

Κοινωνικό Παντοπωλείο. Στηρίζει άπορες οικογένειες και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με είδη πρώτης ανάγκης. Το 2012 παρείχε στήριξη σε 1300 οικογένειες, ενώ το 2013 ο αριθμός των οικογενειών έχει αυξηθεί στις 1400.

Κοινωνικό Ιατρείο. Απευθύνεται σε άτομα και ομάδες του πληθυσμού τα οποία αδυνατούν να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δεν είναι ασφαλισμένα σε κάποιον φορέα. Το 2012 εκδόθηκαν 137 κάρτες δικαιούχων κοινωνικού ιατρείου, ενώ το 2013 έχουν ήδη εκδοθεί 463. Το 2012 αντιμετωπίστηκαν 400 Ιατρικά περιστατικά, ενώ το 2013 ο αριθμός των περιστατικών έφτασε ήδη τα 600.

Επιπλέον, στα πλαίσια λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου, έχουν αναπτυχθεί δράσεις με γνώμονα την προληπτική ιατρική και ενημέρωση των πολιτών, όπως δωρεάν προληπτικός έλεγχος σε 280 άτομα, μέτρηση οστικής πυκνότητας σε 3000 άτομα το 2013, δωρεάν εξετάσεις μνήμης σε συνεργασία με το ινστιτούτο νευροεκφυλιστικών νοσημάτων σε 132 άτομα κλπ.

Κοινωνικό Οδοντιατρείο. Το 2013 έχουν εξυπηρετηθεί 260 δημότες.

Κοινωνικό Φαρμακείο. Παρέχει δωρεάν φάρμακα σε δημότες που δεν είναι ασφαλισμένοι. Το 2012 εκτελέστηκαν 1000 συνταγές φαρμάκων, ενώ το 2013 έχουν ήδη εκτελεστεί 1200 συνταγές.

Συμβουλευτικός Σταθμός. Η διεπιστημονική ομάδα του σταθμού παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη. Το 2013 η ομάδα αντιμετώπισε 210 περιστατικά.

Β. Δράσεις που αναπτύσσονται και δομές που λειτουργούν από το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΚΟΙ.Π.Α.):

Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί

Στο Δήμο Αγρινίου λειτουργούν συνολικά 23 Δημοτικοί παιδικοί Σταθμοί, όπου εξυπηρετούνται περίπου 1250 παιδιά ετησίως ( για την περίοδο 2013-2014, 1261 παιδιά). Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αγρινίου είναι από τους ελάχιστους όπου οι εξυπηρετούμενοι δεν καταβάλουν τροφεία.

Πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι»

Στο Δήμο Αγρινίου λειτουργούν 8 Δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» και εξυπηρετούν πάνω από 500 ηλικιωμένους συνολικά. Το πρόγραμμα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών, καθώς και μη ηλικιωμένων (ΑμεΑ, κλπ) που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών, αλλά και ιατρικών ή και νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Πρόγραμμα «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ)

Στο Δήμο Αγρινίου λειτουργεί μία μονάδα ΚΗΦΗ επί της Αγίου Χριστοφόρου και εξυπηρετούνται περίπου 70 ηλικιωμένοι. Παρέχεται ημερήσια φροντίδα σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, κλπ).

Πρόγραμμα «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (ΚΔΑΠ) και «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» με Αναπηρίες.

Στο Δήμο Αγρινίου λειτουργούν 3 Δομές «ΚΔΑΠ» και 1 ΚΔΑΠ μεΑ, όπου εξυπηρετούνται συνολικά 300 παιδιά. Στόχος είναι η απασχόληση των παιδιών με κατάλληλα μέσα (μουσική, χορός, θεατρικό παιχνίδι κτλ) για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και την κοινωνικοποίησή τους.

Ειδικότερα στο ΚΔΑΠ με Α τα άτομα (παιδιά και έφηβοι) εκπαιδεύονται κατάλληλα για να μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν αλλά και να αποκτήσουν επαγγελματικό προσανατολισμό, παράδειγμα: το φαγητό τους παρασκευάζεται με την συμμετοχή των παιδιών, αποκτούν γνώσεις ανθοκομίας και κηπουρικής, μέσα από της καλλιτεχνικές ομάδες αποκτούν δημιουργικές δεξιότητες.

Ιατροκοινωνικό Κέντρο για τους Τσιγγάνους.

Στο Δήμο Αγρινίου λειτουργεί μία μονάδα στην περιοχή του Εθνικού Σταδίου, και ανά έτος δέχεται πάνω από 100 ωφελούμενους. Στόχος του προγράμματος είναι η ομαλή ένταξη των Τσιγγάνων στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό. Ο ρόλος του κέντρου είναι διπλός και διακρίνεται στις Κοινωνικές και στις Ιατρικές (πρωτοβάθμιες) Υπηρεσίες.

ΚΑΠΗ.

Στο Δήμο λειτουργούν 3 ΚΑΠΗ, όπου εξυπηρετούνται συνολικά 1.150 ηλικιωμένοι. Στόχος της Δομής είναι η προστασία/ μέριμνα για την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων καθώς και η ψυχαγωγική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου τους μέσω διαφόρων προγραμμάτων, πχ εκδρομές αλλά και η παροχή διαφόρων ενεργειών όπως φυσιοθεραπείες εντός του χώρου των ΚΑΠΗ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλικιωμένος ασελγούσε σε 10χρονη


Έναν 82χρονο συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές στο Μύτικα της Πρέβεζας, μετά από καταγγελία των γονιών ενός ανήλικου κοριτσιού.

Το 10χρονο κορίτσι ανέφερε στους γονείς της ότι ο 82χρονος, ο οποίος ήταν γείτονας της οικογένειας, την άγγιζε σε απόκρυφα σημεία της.

Οι γονείς του κοριτσιού κατήγγειλαν στην Αστυνομία, τα όσα τους ανέφερε η κόρη τους και άντρες του τμήματος Ασφάλειας προχώρησαν στη σύλληψη του 82χρονου, τον οποίο και μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα Πρέβεζας όπου και κρατείται. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανάλογη με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ


Από την 1/1/2015 σε ισχύ ο νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση.

Ανάλογη με τις εισφορές, που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου θα είναι η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ, που θα πάρει κάθε ασφαλισμένος, από την 1/1/2015 που θα ισχύσει ο νέος μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Σε συνέντευξή του, σε ιστότοπο, σημειώνει ότι «στο παρελθόν και για πολλά χρόνια, οι συντεχνιακές πιέσεις για επίπεδα εφάπαξ πολύ υψηλότερα των εισφορών που είχαν πραγματικά καταβληθεί και οι διάχυτες πελατειακές λογικές του πολιτικού προσωπικού, οδήγησαν σε μια προβληματική διαχείριση του ζητήματος».

«Διασφαλίζουμε, ότι δεν θα υπάρξουν πλέον ελλείμματα στο μέλλον και ότι θα μπορέσουν και οι επόμενες γενιές να λαμβάνουν παροχές εφάπαξ», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας ο οποίος αναφερόμενος στην αδήλωτη εργασία τόνισε ότι «τα ψέματα τελείωσαν και το φαινόμενο στο εξής θα αντιμετωπίζεται πλέον με αποτελεσματικότητα και συνέπεια».

«Διευρύναμε και εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους, επιβάλλαμε τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί ιστορικά, αυξήσαμε το κόστος της μη συμμόρφωσης των εργοδοτών» ανέφερε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε ότι το όλο πρόβλημα των Ταμείων θα αντιμετωπισθεί, εκτός από την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με το οργανωτικό νοικοκύρεμα των ταμείων και τις σημαντικές εξοικονομήσεις που αυτό συνεπάγεται, με την πρόσφατη τόνωση της απασχόλησης λόγω των νέων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα, με τη διεύρυνση της εισφοροσυλλεκτικής βάσης, την επέκταση του εργοσήμου, την οργανωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής».

Τέλος ο υπουργός Εργασίας εγγυήθηκε την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, και ανέφερε ότι από τα 27,6 δις συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης του 2013, το 55,9% προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστό για δύο ημέρες το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Συνεδριάζει εκ νέου την Τρίτη η Σύγκλητος
.
Τη συμβολική αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αύριο και την Τρίτη αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «λόγω διαπιστωμένης αντικειμενικής αδυναμίας λειτουργίας των υπηρεσιών του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα το οποίο εξέδωσε.

Επίσης, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκφράζει τη ριζική αντίθεσή της στην ένταξη διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος σε καθεστώς διαθεσιμότητας, χωρίς να ληφθούν υπόψη αριθμητικά και αξιολογικά κριτήρια των διοικητικών δομών, που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθόρισε.

Η υλοποίηση της διαθεσιμότητας σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, θέτει ολοσχερώς σε κίνδυνο τις διοικητικές λειτουργίες σημαντικών δομών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που προσφέρουν, εκτός από το διοικητικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Η Σύγκλητος θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου για να εξετάσει, σε συντονισμό με τις διοικήσεις άλλων επτά Πανεπιστημίων, τις δυσμενείς εξελίξεις που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο άνθρωπος που χτίζει στο... νερό


Αναλαμβάνει από παραγκουπόλεις μέχρι βίλες εκατομμυρίων.

Ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Koen Olthuis ειδικεύεται στην κατασκευή κτιρίων και αντικειμένων που... επιπλέουν.

Τα δημιουργήματά του βασίζονται στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου, όμως το στοίχημα που έχει βάλει ο ίδιος με τον εαυτό του είναι να καταφέρει να προσπεράσει το πρόβλημα της ανόδου της επιφάνειας της θάλασσας, ή του νερού λόγω πλημμυρών καθώς επίσης και του συνεχώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.

Όπως είπε και ο ίδιος στο TEDx που είχε διοργανωθεί στο Warwick πριν από ένα χρόνο, η δουλειά του είναι να «βάλει έδαφος εκεί που δεν υπήρχε ποτέ πριν».

Στα σχέδια του είναι να χτίσει σπίτια στην Ολλανδία, σχολεία σε παραγκουπόλεις στο Μπαγκλαντές, «αμφίβια σπίτια» στην Κολομβία, ένα συνεδριακό κέντρο σε σχήμα αστεριού και ένα γήπεδο γκολφ σε... 32 νησάκια που συνδέονται με υποβρύχια, γυάλινα τούνελ στις Μαλδίβες. Εοιμάζεται ακόμη να υπογράψει συμβόλαιο για να κατασκευάσει υπερπολυτελείς βίλες στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Σχολεία στο Μπαγκλαντές




Επανασχεδιάζοντας του Ολυμπιακούς

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα ενός μεταφερόμενου σταδίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξανά μετά από 4 χρόνια;

Βίλες στις Μαλδίβες σε σχήμα λουλουδιού




Βίλες αξίας 14 εκατ. δολαρίων στις Μαλδίβες


Συνεδριακό κέντρο σε σχήμα αστεριού στις Μαλδίβες


Γήπεδο γκολφ σε... 32 νησάκια




Αμφίβια σπίτια στην Κολομβία


Σπίτια που επιπλέουν στην Ολλανδία



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτή δοκιμή της ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής με ελεύθερη είσοδο


Την Πέμπτη στον Πειραιά.

Μετά το πρόσφατο αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας που παρακολούθησαν πάνω από 5000 θεατές, αλλά και την ανοιχτή δοκιμή στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τον περασμένο Ιούλιο, την οποία παρακολούθησαν σχεδόν 3000 θεατές, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώνει μια νέα πρωτότυπη δράση σε έναν απρόσμενο χώρο.

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, στις 18.00 το απόγευμα η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τέσσερις διακεκριμένοι μονωδοί θα παρουσιάσουν μια Ανοιχτή Δοκιμή για τα τρία πρώτα έργα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου, στο Λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην Πύλη Ε9.
Ο ανερχόμενος μαέστρος Ζαν Κριστόφ Σαρρόν οι μονωδοί Βασίλης Καβάγιας, Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Καράγιαννη και Γιάννης Χριστόπουλος και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα αφήσουν για λίγο τις κλειστές αίθουσες των προβών της Λυρικής και θα κατέβουν στο Λιμάνι του Πειραιά -δίπλα στη θάλασσα- για να ερμηνεύσουν αποσπάσματα από τις όπερες Σταχτοπούτα του Ροσσίνι, Ριγολέττος του Βέρντι καθώς και από τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι.

Πρόκειται για μια δράση που εντάσσεται στην εξωστρεφή πολιτική της ΕΛΣ, με στόχο να φέρει τους κατοίκους, τους περαστικούς αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας σε επαφή με την πολυσύνθετη διαδικασία δημιουργίας και προετοιμασίας ενός σπουδαίου μουσικού έργου.

Η Ανοιχτή Δοκιμή θα διαρκέσει περίπου μια ώρα και οι θεατές που θα βρεθούν στο Λιμάνι του Πειραιά θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν τις διάσημες μουσικές συνθέσεις των Ροσσίνι, Βέρντι, Τσαϊκόφσκι, να ακούσουν τις οδηγίες και τις υποδείξεις του μαέστρου προς τους μουσικούς και τους μονωδούς, αλλά και να ζήσουν από κοντά τη μαγική ατμόσφαιρα της προετοιμασίας μιας μεγάλης ορχήστρας.

Για πρώτη φορά η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μια μεγάλου βεληνεκούς δράση στον Πειραιά σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) έχοντας σαν στόχο να φέρει την λυρική τέχνη κοντά στη ζωή της πόλης και μάλιστα σε μια περιοχή με περιορισμένη πολιτιστική δραστηριότητα.

Η Πύλη Ε9 είναι το σημείο από όπου αναχωρούν τα καράβια για Δυτικές Κυκλάδες, Σάμο, Ικαρία, απέχει μόλις 10 λεπτά (με τα πόδια) από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, ενώ είναι δίπλα στην εκκλησία της Αγ. Τριάδας στο κέντρο του Πειραιά.



Διαβάστε περισσότερα...

Το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ-ΤΕΙ


Απεργούν από τις 10 του μήνα.

Τα επόμενα βήματά της στον απεργιακό αγώνα κατά της διαθεσιμότητας καθορίζει στη σημερινή συνεδρίασή της στη Λάρισα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Οι σύλλογοι διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποφάσισαν 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη και γενικές συνελεύσεις την Τετάρτη για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Στο μεταξύ, οι σύλλογοι των εργαζομένων του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, αποφάσισαν στην επ΄αόριστον αναστολή της λειτουργίας του πανεπιστημίου. Διεκδικούν την άρση της απόφασης περί διαθεσιμότητας διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ και τη διασφάλιση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ. Θα επιδιώξουν, επίσης τον συντονισμό της δράσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με τα άλλα 7 ΑΕΙ που θίγονται άμεσα, αλλά και με όλους τους φορείς, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν online μαθήματα από το πανεπιστήμιο Κρήτης


Αρχίζουν την 1η Οκτωβρίου.

Πολλά ξένα πανεπιστήμια έχουν προχωρήσει στην παροχή δωρεάν μαθημάτων μέσω διαδικτύου σε χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο. Την πιο πάνω πρακτική υιοθέτησε και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συγκεκριμένα το τμήμα Φυσικής με τη βοήθεια των τεχνολογικών δυνατοτήτων του διαδικτύου αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο στην Ελλάδα την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον ακόλουθο κύκλο τριών πανεπιστημιακών μαθημάτων σύγχρονης Φυσικής:
o «Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική», Διδάσκων: Σ. Τραχανάς
o «Εισαγωγή στη Σχετικιστική Φυσική, τα Στοιχειώδη Σωμάτια και την Κοσμολογία», Διδάσκων: Θ. Τομαράς
o «Από τα Κουάρκ μέχρι το Σύμπαν», Διδάσκων: Ε.Ν. Οικονόμου

Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα δεν έχουν παρά να εγγραφούν ηλεκτρονικά στην ακόλουθη διεύθυνσηhttps://opencourses.physics.uoc.gr/login/index.php, ώστε να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό χρήστη.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου.

Όσοι παρακολουθήσουν τα μαθήματα θα έχουν τη δυνατότητα , σε περίπτωση που το επιθυμούν , να πιστοποιήσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση το τμήμα Φυσικής έχει προγραμματίσει να δοθεί η δυνατότητα γραπτής εξέτασης σε κάθε μάθημα με τη μορφή μίας προόδου και ενός τελικού διαγωνίσματος σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας. Στους επιτυχόντες θα δοθεί η σχετική βεβαίωση υπογεγραμμένη από το διδάσκοντα και τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής. Στους διακριθέντες στις εξετάσεις θα δοθούν, εάν το επιθυμούν, συστατικές επιστολές από τους διδάσκοντες. Για τους διαδικτυακούς φοιτητές θα δημιουργηθούν εξεταστικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κύπρο, και φυσικά στο Ηράκλειο. Και στα τρία μαθήματα θα γίνει μία υποχρεωτική πρόοδος το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου 2013 ενώ το τελικό διαγώνισμα θα γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου 2014. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές θα μπορούν να επιλέξουν το κέντρο εξέτασης στο οποίο επιθυμούν να παρουσιαστούν στις αρχές Νοεμβρίου 2013.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Το Μουσείο πάει Κινηματογράφο...»


Δωρεάν προβολές για παιδιά στον κήπο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
.
Λίγο πριν μας αποχαιρετίσει το καλοκαίρι, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ανοίγει και απόψε τον κήπο του σε μικρούς και μεγάλους για μία κινηματογραφική προβολή με ελεύθερη είσοδο.

Στις 19:30 σήμερα θα προβληθεί η ταινία «Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης».

Η ταινία είναι μεταγλωττισμένη και ώρα προσέλευσης είναι 19:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Λεβίδου 13, Κηφισιά
Τηλέφωνο: 210-8015010



Διαβάστε περισσότερα...

Κλείδωσε ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων – Παρουσιάζεται στην τρόικα


Θα δοθεί εντός των ημερών σε δημόσια διαβούλευση.

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση εντός της κυβέρνησης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 και σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκαν προσαρμογές στη φορολόγηση των κατοικιών και των οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και οικισμών. Η φορολόγηση για τα αγροτεμάχια κρίθηκε επαρκής και δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές.

Έτσι, το τελικό νομοσχέδιο που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των ημερών αφού πρώτα παρουσιασθεί στους επικεφαλής της τρόικας θα προβλέπει τα εξής:

-Στις κατοικίες ο βασικός φόρος (συντελεστής) θα ξεκινά από 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και κλιμακώνεται μέχρι τα 14 ευρώ το τ.μ., για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ ανά τ.μ.. Ωστόσο, για τον υπολογισμό του φόρου εκτός από το βασικό συντελεστή θα προσμετράται και ο συντελεστής ορόφου, ο συντελεστής βοηθητικών χώρων (όπου υφίστανται), ο συντελεστής παλαιότητας και ο συντελεστής ημιτελών χώρων. Για κάποιες δε περιπτώσεις ακινήτων έχει προβλεφθεί και συντελεστής απομείωσης ( π.χ. βιομηχανικές εγκαταστάσεις).

Διαμέρισμα 100 τ.μ. σε περιοχή που η τιμή ζώνης είναι μεταξύ 1.001 και 1.250 ευρώ ανά τ.μ. θα επιβαρυνθεί με βασικό φόρο 350 ευρώ (100χ3,5 ευρώ ανά τ.μ. που είναι ο συντελεστής βάσει τιμής ζώνης). Εάν το διαμέρισμα είναι στο 4ο όροφο πολυκατοικίας ο βασικός φόρος θα πολλαπλασιασθεί με συντελεστή 1,04 , ήτοι θα ανέλθει στα 364 ευρώ.

Εάν πρόκειται για νεόδμητο ακίνητο (έως 4 ετών) τότε ο φόρος θα πολλαπλασιασθεί εκ νέου με συντελεστή 1,25 και θα διαμορφωθεί τελικά στα 455 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα το εν λόγω ακίνητο πληρώνει για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) φόρο 531,25 ευρώ. Δηλαδή με τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα πληρώσει 76,25 ευρώ λιγότερα.

- Για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και οικισμών το υπουργείο έχει καταρτίσει κλίμακα μοναδιαίας αξίας με 20 συντελεστές. Αυτοί οι συντελεστές συνδέονται και με κλιμάκια φόρου που ανέρχονται από 0,2 ευρώ έως και 4 ευρώ το τ.μ.. Έτσι, σε οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης και οικισμού με μοναδιαία αξία 100 ευρώ ανά τ.μ αντιστοιχεί φόρος 0,70 ευρώ ανά τ.μ. ,σε οικόπεδο με μοναδιαία αξία 1.500 ευρώ ανά τ.μ. αντιστοιχεί φόρος 2,60 ευρώ, κ.ο.κ.. Για παράδειγμα οικόπεδο επιφάνειας 1 στρέμματος με μοναδιαία αξία 100 ευρώ ανά τ.μ. θα πληρώσει το 2014 συνολικό φόρο 700 ευρώ (1.000χ0,70 ευρώ).

- Για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών οικόπεδα και στα αγροτεμάχια ο φορολογούμενος θα πρέπει αρχικά να πολλαπλασιάσει τα τετραγωνικά μέτρα του οικοπέδου του με τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που έχει προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών και ο οποίος ανέρχεται στα 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ετσι, για οικόπεδο συνολικής επιφανείας 1 στρέμματος ο βασικός φόρος θα ανέλθει σε 1,5 ευρώ. Εν συνεχεία ο φόρος θα προσαυξάνεται με συντελεστή από 1 έως 3,5 ανάλογα τη θέση του οικοπέδου και την ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του (όσο ακριβή και αν είναι μια περιοχή, ο συντελεστής θέσης δεν ξεπερνά ποτέ το 3,5). Ακόμη, θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή από 0,5 έως και 2,5 ανάλογα το είδος χρήσης (δασική έκταση, ελαιοκαλλιέργεια, κ.ά.), με συντελεστή από 1 έως και 3 ανάλογα την απόσταση από τη θάλασσα, αλλά και με συντελεστή 1,2 ανάλογα με το εάν έχει ή όχι πρόσβαση σε δρόμο. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πενταπλασιάζεται εάν υπάρχει κατοικία εντός του οικοπέδου. Προσοχή. Αυτό δεν θα ισχύει στις περιπτώσεις που η κατοικία αυτή είναι η μοναδική για την οικογένεια και το ακίνητο έχει επιφάνεια μικρότερη των 150 τ.μ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποίηση στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής


Αύριο στις 20:00.

Δεκαοκτώ Έλληνες και ξένοι ποιητές διαβάζουν τα έργα τους, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, αύριο στις 20:00 στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής της Αθήνας.

Πρόκειται για τους: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Homero Aridjis, Νάνο Βαλαωρίτη, Αναστάση Βιστωνίτη, Lello Voce, Γιάννη Δάλλα, Κική Δημουλά, Adam Zagajewski, Desmond Egan, Δημήτρη Καλοκύρη, Jochen Kelter, Lan Lan, Juan Carlos Mestre, Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, Τίτο Πατρίκιο, Miodrag Pavlović, Pia Tafdrup, Miroslav Kirin.
Τα ποιήματα των ξένων ποιητών διαβάζει στα ελληνικά ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας.

Συνοδεύει παιδική χορωδία και το ντουέτο κιθάρας Στέλιος Γκόλγκαρης-Βασίλης Μαστοράκης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε νησιά της άγονης γραμμής εθελοντές γιατροί του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής


Έκαναν εξετάσεις και εμβολιασμούς.

Εθελοντές γιατροί του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, που δημιούργησαν και λειτουργούν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή » της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο, 421 παιδιατρικές, καρδιολογικές,ορθοπαιδικές, μικροβιολογικές εξετάσεις και εμβολιασμούς στη Θηρασιά, τη Φολέγανδρο, τη Σίκινο, την Ίο, και την Αμοργό.

Στα 5 νησιά εξετάστηκαν 84 ηλικιωμένοι και 238 παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών για τις σχολικές τους βεβαιώσεις, ενώ παράλληλα διενεργήθηκαν σε 53 κατοίκους εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις και 46 εμβολιασμοί.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης και ο Διευθυντής της Αποστολής κ. Κ. Δήμτσας παρέδωσαν 56 κιβώτια με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και συζήτησαν με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους τα προβλήματα και τις άμεσες ανάγκες τους, στην υγεία.

Στην Ίο, από συλλογή φαρμάκων συγκεντρώθηκαν 10 μεγάλες σακούλες που θα διατεθούν από τους γιατρούς της Ίου στις ευπαθείς ομάδες του δήμου.

Η δράση του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων και την Περιφερειακή Ενότητα Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στηρίχθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, την Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων και τους Δήμους Φολέγανδρου, Σικίνου, Ίητών και Αμοργού, στα πλαίσια των Οδοιπορικών Υγείας που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται για τη στήριξη των νησιών και τη δημιουργία Κοινωνικών Φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα.



Διαβάστε περισσότερα...