Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Έξι κίνδυνοι για νέα μέτρα


Μεγάλα «ρίσκα» τα οποία απειλούν με εκτροχιασμό το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα εντοπίζει η Κομισιόν. Το πιο σοβαρό εξ αυτών είναι η αδυναμία συλλογής εσόδων η οποία πιθανολογείται ότι θα διευρύνει το δημοσιονομικό κενό.

Στο προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν, διατυπώνονται ανοικτά «επιφυλάξεις για τη βούληση και την ικανότητα των ελληνικών αρχών να συλλέξουν τα φορολογικά έσοδα αποτελεσματικά και ικανοποιητικά». Οι δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής στο «μέτωπο» των εσόδων φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων ακόμη κι εντός του τρέχοντος έτους.

«Η αποτυχία στην βελτίωση των εσόδων θα σηματοδοτούσε την ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικά μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που ανακύπτει» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο της έκθεσης που εξετάστηκε στο Eurogroup.

Οι φόβοι της Κομισιόν μεγεθύνονται εξαιτίας του γεγονότος ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους φόρους για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. «Η οπισθοβαρής κατανομή των φόρων στο δεύτερο μισό της χρονιάς δημιουργεί τον κίνδυνο ο ρυθμός συλλογής των φόρων να πέσει κάτω από τους στόχους του προγράμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα η Κομισιόν διαβλέπει τα ακόλουθα «ρίσκα»:

1. Καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του Δημοσίου και τη φορολογική διοίκηση.

2. Κεκτημένα συμφέροντα τα οποία δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν.

3. Συνεχείς υπερβάσεις δαπανών στον ΕΟΠΥΥ.

4. Ο ρυθμός εξόφλησης του χρεών του Δημοσίου προς του ιδιώτες δεν είναι ο αναμενόμενος. «Η ροή του χρήματος είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον προγραμματισμό», τονίζεται.

5. Δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα έσοδα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

6. Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι δύσκολη εξαιτίας της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής το τρέχον έτος αλλά και της ασθενικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Έτσι είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και συνεπακόλουθα η σταδιακή αποκλιμάκωση του χρέους. Η Κομισιόν υπολογίζει τη δημοσιονομική απόκλιση της διετίας 2013 - 2014 στα 2 δισ. ευρώ, η οποία όπως υποστηρίζει θα καλυφθεί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης από τον φόρο πολυτελείας, την αύξηση των παραβόλων για τις δίκες, την επιβολή τέλους ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής από τον Οκτώβριο και την περικοπή αμυντικών δαπανών. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό για την διετία 2015 -2016 αυτό εκτιμάται σε περίπου 4 δισ. ευρώ και τα μέτρα που θα το καλύψουν θα πρέπει να αποφασιστούν το φθινόπωρο στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καρπούζια χωρίς μεσάζοντες


Διανέμονται το Σάββατο στην Κατερίνη.

Καρπούζια χωρίς μεσάζοντες. Το Σάββατο, 13 Ιουλίου, ταυτόχρονα με τη διανομή απορρυπαντικών η οποία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της εμποροπανήγυρης Κατερίνης, θα διατεθούν καρπούζια, χωρίς παραγγελίες, προς 0,18€ το κιλό.

Νέος παραγωγός από το Βελεστίνο θα προμηθεύσει την Εθελοντική Ομάδα Δράσης του νομού με μικρή ποσότητα καρπουζιών ποικιλίας Όμπρα, φυτεμένα σε παρθένα χωράφια, τα οποία δεν έχουν ραντιστεί. Τα καρπούζια θα είναι πάνω από 7,5 κιλά το κάθε ένα και θα διατεθούν σε τιμή παραγωγού. Δηλαδή, το κόστος ενός καρπουζιού 7,5 κιλών θα ανέρχεται στα 1,35€.

«Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τον παραγωγό από το Βελεστίνο, όχι μόνο για την χαμηλή τιμή στην οποία μας προσφέρει το προϊόν του, αλλά κυρίως επειδή ο σπόρος των καρπουζιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φύτευση», λένε οι εθελοντές.


Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα μαχαίρωσε 90 φορές το μωρό της στο πρόσωπο


Ενοχλήθηκε γιατί τη δάγκωσε ενώ το θήλαζε - ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρή εικόνα.

Η είδηση ότι μια μητέρα μαχαίρωσε 90 φορές στο πρόσωπο το μόλις 8 μηνών αγοράκι της έχει σοκάρει την πόλη Xuzhou στην ανατολική επαρχία της Κίνας Jiangsu.

Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός, ότι ο λόγος που αποφάσισε να χτυπήσει με μαχαίρι στο πρόσωπο 90 φορές το ίδιο της το παιδί είναι ότι… τη δάγκωσε ενώ το θήλαζε!

Ο μικρός Xiao Bao μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί του έκαναν πάνω από 100 ράμματα.

Το μωρό ζει μαζί με τη μητέρα και τους δύο θείους του, οι οποίοι βγάζουν τα προς το ζην ανακυκλώνοντας σκουπίδια.

Το αιμόφυρτο μωρό βρήκε σε μια λίμνη αίματος στην αυλή του σπιτιού τους ένας από τους θείους του, και το πήγε στο νοσοκομείο.



Η μητέρα του αργότερα ομολόγησε την πράξη της, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Mail Online.

Οι γείτονες ζήτησαν από τους τοπικούς άρχοντες να πάρουν το παιδί, όμως εκείνοι απάντησαν ότι αυτό δε θα γίνει, γιατί το μωρό έχει ακόμη δύο θείους για να το φροντίζουν, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν μητέρα του πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια.



Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 στο ιατρικό έντυπο The Lancet, εκτιμάται ότι το 91% των 173 εκατ. κινέζων ενηλίκων πάσχει από κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας, για την οποία δεν έχει λάβει ποτέ επαγγελματική βοήθεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες και το «χαράτσι»


Την πλήρη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς από το 2016, την επαναφορά του χαρατσιού της ΔΕΗ ή του ΦΑΠ εντός του 2014 σε περίπτωση που ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, αλλά και την υποχρέωση του δημοσίου να επιστρέφει στους δικαιούχους τον ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος εντός 90 ημερών. Αυτά προβλέπει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το σχέδιο του νέου Μνημονίου, στο όποιο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει πως η Κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει πλήρως σε βάθος χρόνου τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Για το σκοπό αυτό, θα αναπτύξει έως το τέλος Δεκεμβρίου 2013 μεσοπρόθεσμο σχέδιο μεταρρύθμισης που θα περιγράφει τις ενέργειες που απαιτούνται.

Σχετικά με τον νέο ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2014 και θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, αναφέρεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να ψηφίσει τον φόρο έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2013. Ξεκαθαρίζεται δε πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να μειώσει σημαντικά ή να καταργήσει τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων θα πρέπει να εισπράξει 2,9 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, δηλαδή 200 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Έπειτα, τον Ιανουάριο του 2015 θα προσαρμόσει τις τιμές ζώνης ώστε να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων και θα αλλάξει το αντικείμενο του φόρου. Στο τελικό στάδιο τον Ιανουάριο του 2016 η Κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει πλήρως τις αντικειμενικές τιμές με τις εμπορικές αξίες.

Επιπλέον, στο νέο μνημόνιο αναφέρεται ότι εάν αποδειχθεί αδύνατον να εφαρμοστεί ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας το 2014 θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη των απωλειών, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των ήδη νομοθετημένων μέτρων, κάτι που σημαίνει το χαράτσι (ΕΕΤΑ0 ή ο ΦΑΠ μπορεί να εισέλθουν εντός του επομένου έτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώσαμε συντάξεις 33 εκατ. € σε πεθαμένους


Στις 2.628 ανήλθαν οι εντοπισθείσες περιπτώσεις πληρωμών συντάξεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχων του Δημοσίου που είχαν αποβιώσει, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας. Το συνολικό ποσό που διαπιστώθηκε ότι είχε καταβληθεί αχρεωστήτως υπερβαίνει τα 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ανακτηθεί.

Την ίδια ώρα, ο χρόνος απονομής συντάξεων από τις υπηρεσίες του Δημοσίου έχει μειωθεί πλέον από τους 11-12 μήνες που ήταν πέρυσι σε 5-6 μήνες, ενώ προχθές Τετάρτη καταβλήθηκαν «προσωρινές συντάξεις» σε 1.126 νέους συνταξιούχους του Δημοσίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Ν/Σ για τα αυθαίρετα στη Βουλή


Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο νόμου που αφορά τα αυθαίρετα, με προοπτική, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σταύρο Καλαφάτη, προτού τελειώσει ο Αύγουστος να είναι νόμος του κράτους.

Τα προ του 1975 ακίνητα, με αποκλειστική χρήση κατοικίας, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή 500 ευρώ. Από την κατεδάφιση θα εξαιρούνται οριστικά και ακίνητα με μικρές παραβάσεις, επίσης μετά την καταβολή 500 ευρώ.

Για τα προ της 1.1.1983 ακίνητα θα καταβάλλεται το 15% του προστίμου. Τα ακίνητα με μεσαίες παραβάσεις και εντός σχεδίου θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση μετά την καταβολή του προστίμου όπως έχει θεσπιστεί με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Οι δόσεις για τα πρόστιμα αυξάνονται σε 60 με ειδικές ρυθμίσεις για τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα δάκρυα των μαθητών


Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας ξεσπούν σε δάκρυα μετά την ανακοίνωση για την κατάργηση 46 ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.
Τα δάκρυα των μαθητών

Στην Ηλεία ο αριθμός των μαθητών που πλήττονται και μένουν στον «αέρα» είναι περίπου 400, οι οποίοι ουσιαστικά θα πρέπει να επιλέξουν είτε να σταματήσουν τις σπουδές τους, είτε να συνεχίσουν σε ιδιωτικές σχολές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διήμερη ταλαιπωρία στην Υγεία


Παγώνει ο τομέας της Υγείας την Τρίτη 16 Ιουλίου και την Τετάρτη 24 Ιουλίου, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις δομές της πρόνοιας έχουν κηρύξει 24ωρες απεργίες.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αν και φαίνεται προς στιγμήν ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα, στέκονται δίπλα στους συναδέλφους και συνεργάτες τους, που απειλούνται με απόλυση.

Οι 2.500 διαθεσιμότητες εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΣΥ θα αποβούν «ολέθριες για το δημόσιο σύστημα υγείας», δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και σημειώνουν πως η κυβέρνηση, αντί να καλύψει τα 20.000 κενά προσωπικού στα νοσοκομεία «ακολουθεί τυφλά τις εντολές της τρόικας», που οδηγούν στο κλείσιμο χειρουργικών αιθουσών και κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στη διάλυση τμημάτων. «Το δημόσιο σύστημα υγείας αποσυντίθεται προκειμένου οι τοκογλύφοι δανειστές της χώρας να εξαγοράσουν Νοσοκομεία και υποδομές έναντι πινακίου φακής», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ δηλώνουν ότι η συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, για τις 16 Ιουλίου, και η 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία στις 24 του ίδιου μήνα, είναι μόνο η αρχή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, την πλήρη αντίθεσή του στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την απόλυση 100 οδοντιάτρων που απασχολούνται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκφράζει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, ζητώντας αξιολόγηση του ρόλου των οδοντιάτρων και ανάκληση της απόλυσης τους, που τους οδηγεί «στην κοινωνική και οικονομική εξόντωση».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπ Οικονομικών: Μάζεψε αποδείξεις και μπες στην κλήρωση


Λοταρία στήνει το υπουργείο Οικονομικών για να δελεάσει τους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις.

Σε ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι από του χρόνου κάθε απόδειξη να μπαίνει σε μια κλήρωση από την οποία όλοι θα κερδίζουν «πλούσια δώρα».

Δείτε το βίντεο του ALPHA.





Διαβάστε περισσότερα...

Ο δακτύλιος πάει… διακοπές


Με ανακοίνωσή της η αστυνομία κάνει γνωστό ότι σήμερα ήταν η τελευταία μέρα ισχύς του δακτυλίου στην Αθήνα. Όπως τονίζεται το πότε θα επανέλθει ο δακτύλιος θα ανακοινωθεί με νέο δελτίο Τύπου.

Αναλυτικά:

«Σήμερα Παρασκευή 12-7-2013 είναι η τελευταία ημέρα ισχύος του μέτρου της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των οχημάτων (μονά-ζυγά) για την περίοδο 2012-2013, στην περιοχή του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ [Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή – Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας].

Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα που καθιερώθηκαν με το μέτρο του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ και αφορούν φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1−1−1984, τα οποία κυκλοφορούν στη ζώνη του ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ [Παραλιακή Λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι], εξακολουθούν να ισχύουν.

Κατά συνέπεια όλα τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, που θα ρυθμίζει τα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο 2013-2014.

Τα μέτρα αυτά θα γνωστοποιηθούν έγκαιρα με καινούριο δελτίο Τύπου».


Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση υποβολής μηχανογραφικών δελτίων


Παράταση υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ δίνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, στις 14:30.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι σήμερα Παρασκευή, λήγει η κανονική προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των αναμενόμενων υποψηφίων έχει ήδη οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο, κάτι στο οποίο συνέβαλε η συνεισφορά των καθηγητών των Λυκείων, τα οποία παρέμειναν αρκετές μέρες ανοιχτά για την υποστήριξη των υποψηφίων», αναφέρει.

Ωστόσο, η προθεσμία δίνεται «για τις ελάχιστες περιπτώσεις υποψηφίων που για κάποιο λόγο δεν τήρησαν την προθεσμία» οι οποίοι οριστικοποιούν το δελτίο τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr.

Από το υπουργείο «επισημαίνεται προς τους υποψηφίους ότι αποδεικτικό της οριστικοποίησης του μηχανογραφικού δελτίου είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου, ο οποίος θα πρέπει να φαίνεται πάνω στο οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (στην πρώτη σελίδα)».

Η διαδικασία υποβολής θα λήξει οριστικά τη Δευτέρα 15-7-2013, για όλους τους υποψηφίους που προέρχονται από ημερήσια ή εσπερινά ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ. Από τις 14:30 η εφαρμογή θα κλειδώσει και θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών, χωρίς να υπάρχει πλέον πρόσβαση σε αυτήν παρά μόνο για να βλέπουν οι υποψήφιοι την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαθεσιμότητα και στις γενικές γραμματείες


Κατατέθηκε σήμερα η σχετική τροπολογία.

Τροπολογία με την οποία μεταξύ άλλων προωθείται η διαθεσιμότητα και στις γενικές γραμματείες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού καθώς και στην γενική γραμματεία Συντονισμού, με την ίδια διαδικασία των τριμελών ειδικών υπηρεσιακών συμβουλίων, κατατέθηκε σήμερα εκ μέρους του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη.



Διαβάστε περισσότερα...

Απογραφή του προσωπικού των ΝΠΙΔ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων


Η προθεσμία λήγει στις 30 Αυγούστου.

Απόφαση για την απογραφή του προσωπικού των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών κ.κ. Γ. Στουρνάρας και Γ. Μιχελάκης. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας είναι η 30η Αυγούστου 2013.

Στην απόφαση αναφέρεται πως οι αρμόδιες διευθύνσεις των Υπουργείων θα πρέπει να διαβιβάσουν τις σχετικές οδηγίες σε όλα τα Ν.Π.Ι.Δ και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις μέχρι τις 19-7-2013.

Αναφορικά με την απογραφή η απόφαση τονίζει τα εξής

«1. Οι αρμόδιοι Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού ή οι υπεύθυνοι για το προσωπικό θα πρέπει να συμπληρώσουν το συνημμένο αρχείο Excel με τα στοιχεία του προσωπικού τους. Οι αποσπασμένοι υπάλληλοι απογράφονται από το φορέα που ανήκουν και όχι από το φορέα στον οποίο υπηρετούν με απόσπαση. Οι πληροφορίες που θα χρειαστούν για κάθε απογραφόμενο είναι: ΑΦ Μ, Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Φύλο, Ημερομηνία Γέννησης, ΑΜΚΑ, Φορέα Απασχόλησης, Εργασιακή Σχέση, Ημερομηνία Πρόσληψης στο Φορέα, Ημερομηνία Λήξης Σύμβασης, Κατηγορία Εκπαίδευσης, Προϋπηρεσία σύμφωνα με το Ν.4093/2012 (έτη, μήνες, μέρες).

2. Παράλληλα με την επεξεργασία του ανωτέρω αρχείου, ο κάθε προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, ή ο υπεύθυνος για το προσωπικό, θα πρέπει να μεριμνήσει για την αποστολή συνοδευτικού εγγράφου (επισυνάπτεται υπόδειγμα), στο οποίο θα αναφέρονται τα στοιχεία του προϊσταμένου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού ή του υπεύθυνου για το προσωπικό, καθώς και ο συνολικός αριθμός των απογεγραμμένων που περιέχονται στο αρχείο excel.

3. Το ανωτέρω αρχείο excel καθώς και το συνοδευτικό έγγραφο θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά στο e-mail apografi@ydmed.gov.gr, προκειμένου να διενεργηθεί από την υπηρεσία μας τεχνικός έλεγχος στα αρχεία πριν την έναρξη της ηλεκτρονικής απογραφής. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής του συνοδευτικού εγγράφου ή αποστολής του σε μορφή που να είναι εμφανής η υπογραφή (π.χ. σκαναρισμένο σε pdf), το συνοδευτικό έγγραφο θα αποστέλλεται μέσω φαξ στον αριθμό 213 1313 397.

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας είναι η 30η Αυγούστου 2013.

Το αρχείο excel με τα στοιχεία των απογεγραμμένων του κάθε φορέα θα πρέπει να διατηρείται επικαιροποιημένο και μετά την αποστολή του στην υπηρεσία μας, προκειμένου να είναι έτοιμο για μαζική καταχώριση (upload), όταν ενεργοποιηθούν οι εφαρμογές του ηλεκτρονικού Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου για τα Ν.Π.Ι.Δ.»



Διαβάστε περισσότερα...

Έδωσε ζωή σε πέντε συνανθρώπους του


Φύλακας άγγελος ένας 19χρονος που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο.

«Φύλακας άγγελος» για περισσότερους από πέντε σοβαρά ασθενείς αποδείχτηκε ένας 19χρονος που έχασε χτες τη ζωή του σε τροχαίο με μηχανάκι στον Βόλο.

Το ήπαρ, οι νεφροί, η καρδιά και οι κερατοειδείς του άτυχου νέου, που δωρήθηκαν από τους γονείς του, αφαιρέθηκαν σήμερα το πρωί προκειμένου να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς με ηπατική, νεφρική, καρδιακή ανεπάρκεια και σοβαρά προβλήματα όρασης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε εξέλιξη βρίσκεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης η μεταμόσχευση ήπατος σε μία 39χρονη από τα Γρεβενά που είχε διακομιστεί αρχικά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Δ' Παθολογική του Ιπποκρατείου με οξεία ηπατική ανεπάρκεια, για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να προκλήθηκε από αφέψημα για την χολολιθίαση που είχε καταναλώσει. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα βγουν την ερχόμενη εβδομάδα θα δείξουν αν πραγματικά αυτό το αγνώστου προελεύσεως αφέψημα ευθύνεται για την ηπατική ανεπάρκεια της 39χρονης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βόρειας Ελλάδας οι γονείς του 19χρονου “άγγελου” δεν δίστασαν καθόλου να δωρίσουν τα όργανα του αδικοχαμένου παιδιού τους. Η καρδιά του θα μεταμοσχευθεί σε ασθενή στο Ωνάσειο, οι κερατοειδείς θα μεταμοσχευθούν την ερχόμενη Δευτέρα σε ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ ενώ εντός της ημέρας θα γίνει η επιλογή των νεφροπαθών στους οποίους θα μεταμοσχευθούν οι νεφροί.

Εκτός από τον 19χρονο όμως και ένας 63χρονος, που απεβίωσε χτες το πρωί από εγκεφαλική αιμορραγία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, χάρισε ζωή με τους νεφρούς του σε έναν 46χρονο και σε έναν 70χρονο που υποβλήθηκαν σε μεταμοσχεύσεις στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και στο Λαϊκό των Αθηνών αντίστοιχα. Το ήπαρ του 63χρονου μεταμοσχεύθηκε χτες σε έναν 60χρονο στο Ιπποκράτειο.


Διαβάστε περισσότερα...

Προφυλακιστέοι οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που κατηγορούνται για φακελάκι


Δεν έπεισαν τον ανακριτή.

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν οι τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που κατηγορούνται ότι ζητούσαν από ιδιοκτήτη καταστήματος ρούχων τής Θεσσαλονίκης «φακελάκι» 25.000 ευρώ προκειμένου να μη βεβαιώσουν πρόστιμο, το οποίο, όπως ισχυρίζονταν, μπορούσε να φτάσει τις 100.000 ευρώ.

όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι τρεις κατηγορούμενοι, ένας 60χρονος προϊστάμενος ελεγκτικού τμήματος της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο 55χρονος αναπληρωτής του κι ένας 37χρονος ελεγκτής, απολογήθηκαν ενώπιον της ε' τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, αρνούμενοι το σύνολο των κατηγοριών που τους αποδίδονται, και με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως κρίθηκαν προφυλακιστέοι.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάσφαξε με κουζινομάχαιρο τον πατέρα του


Σοβαρά τραυματίας ο 55χρονος γαμπρός του.

Λίγο μετά τις έξι σήμερα το απόγευμα άγριο φονικό συγκλόνισε τη γειτονιά της οδού Αρχιμήδους στη Νέα Ιωνία της Μαγνησίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το taxydromos.gr, ο 46χρονος, ο οποίος πάσχει από χρόνια ψυχολογικά προβλήματα, κατέσφαξε με κουζινομάχαιρο το 86χρονο πατέρα του.

Αμέσως μετά επιτέθηκε και στο 55χρονο γαμπρό του ο οποίος προσπάθησε να σώσει από τη μανία του τον άτυχο ηλικιωμένο. Ο 55χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Βόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 46χρονος δράστης διέμενε μόνιμα στο ίδιο σπίτι με το πατέρα του, καθώς και την αδελφή του και τον γαμπρό του το οποίο τραυμάτισε σοβαρά. Στο σπίτι του θύματος έσπευσε άμεσα ασθενοφόρο καθώς και αστυνομικοί οι οποίοι συνέλαβαν το δράστη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροπολογία για την ένταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ.


Κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη.

Τροπολογία με την οποία παραπέμπεται σε προεδρικά διατάγματα ο καθορισμός της διαδικασίας ένταξης δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ., κατατέθηκε προ ολίγου από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το προεδρικό διάταγμα θα καθορίζει τα προσόντα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ, ως προσωπικό ιδιαίτερης κατηγορίας, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Δεύτερο προεδρικό διάταγμα θα ρυθμίζει θέματα σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών στις οποίες θα ενταχθούν οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ με υπουργική απόφαση θα ρυθμίζεται το είδος, το αντικείμενο και η διάρκεια εκπαίδευσης των δημοτικών αστυνομικών, μετά την ένταξή τους στην ΕΛΑΣ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Καμπάνες» σε 49 επιχειρήσεις τροφίμων από τον ΕΦΕΤ


Διέθεταν, μεταξύ άλλων, ακατάλληλα προϊόντα.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 268.500 ευρώ επιβλήθηκαν τον Ιούνιο σε 49 επιχειρήσεις τροφίμων από τον ΕΦΕΤ, λόγω διαπίστωσης παραβάσεων.

Τα πρόστιμα αφορούν παραβάσεις επιχειρήσεων τροφίμων:

- Για κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων, μη κανονικών τροφίμων, νοθευμένων τροφίμων, τροφίμων που δεν συμμορφώνονταν στις προδιαγραφές της νομοθεσίας περί καταλληλότητας και κανονικότητας.

- Για παραπλάνηση του καταναλωτή, έλλειψη άδειας λειτουργίας ή τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ας με λυπηθεί κάποιος, τραβήξτε την πρίζα τώρα»


Η συγκλονιστική επιστολή ενός καρκινοπαθή δημοτικού αστυνομικού.

Με μια συγκλονιστική επιστολή, ένας εργαζόμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, από την Κρήτη, περιγράφει την κατάσταση της υγείας του (καθώς πάσχει από καρκίνο) και εξηγεί πως θέλει να περάσει τις 77 μέρες που μένουν μέχρι...το θάνατο του!

Ο Ν.Μ. αναφέρεται στην Ελλάδα με συγκλονιστικό τρόπο.

Η επιστολή:

«Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Πεθαίνω. Τόσο απλά. Από καρκίνο του ήπατος. Δυστυχώς, ο καρκίνος του ήπατος είναι συχνά ανεγχείρητος, επειδή ο όγκος μπορεί να είναι πολύ μεγάλος ή να έχει επεκταθεί σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία ή σε άλλες ζωτικές δομές. Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι δυνατή στα περισσότερα από τα δύο τρίτα των ασθενών. Ανήκω σε αυτήν την κατηγορία.

Οι γιατροί δεν μου δίνουν πια καμιά ελπίδα. Μάλιστα, μου όρισαν και την σίγουρη ημερομηνία θανάτου : την 23η του Σεπτέμβρη, πρωινές ώρες. Κρίμα. Πάντα ήθελα να πεθάνω κατά την διάρκεια της διακαινησίμου, γιατί προτιμούσα οι τελευταίες στιγμές μου να είναι μέσα στην γιορτή της Αναστάσεως, να ψάλλουν στην νεκρώσιμο ακολουθία ύμνους κατά της φθοράς του θανάτου.

Μία ακριβώς μέρα μετά τις γερμανικές εκλογές, πεθαίνω. Τυχαίο; Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Υπήρξα καρκίνωμα για την κοινωνία σε όλη τη ζωή μου και τώρα πληρώνω με την ίδια μου την ύπαρξη. Σε αυτές τις 77 ημέρες που απομένουν, θα ήθελα να σας παρακαλέσω για κάποια πράγματα. Δεν θέλω την λύπησή σας. Δεν θέλω να βλέπω στα μάτια σας την θλίψη.

Και παρακαλώ μην ξεχνάτε ότι ως Παντογνώστης Αφηγητής – πρέπει να φταίνε και αυτά τα καρκινικά κύτταρα για τις περιέργως τελευταία αυξημένες δυνατότητές μου να διαβάζω τις συνειδήσεις των άλλων – γνωρίζω όλες τις ενδόμυχες σκέψεις σας. – ευτυχώς, ευτυχώς που δεν είμαι εγώ. – μακριά από μένα, δόξα σοι ο θεός.

Το μόνο που επιθυμώ αυτές τις 77 υπολειπόμενες μέρες της θλιβερής ζωής μου είναι να με αφήσετε να τις ζήσω ήσυχα.

Με αξιοπρέπεια. Και ξημερώματα της 23ης του Σεπτέμβρη - σας ικετεύω βοηθήστε με – τραβήξτε το μηχάνημα που με κρατά στη ζωή απ’ την πρίζα. Σας θέλω δίπλα μου τις τελευταίες μου στιγμές.

Δώστε μου 3-4 λεπτά – αλήθεια, πόση ώρα ζει ένας ετοιμοθάνατος όταν του αφαιρέσουν τα μηχανήματα; - να ταξιδέψω με την σκέψη μου σαν τον έρωτα εκεί, στην τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων της χώρας μου. Το 2004.

Να περάσει η ιστορία της Ελλάδας που αγάπησα μπροστά απ’ τα μάτια μου και να πλημμυρίσουν την καρδιά μου ξανά τα ίδια συναισθήματα, όπως τότε που χαιρετούσε το αγοράκι μέσα στην χάρτινη βαρκούλα. Και να παίζει ως μουσική υπόκρουση το τραγούδι του Χατζιδάκι.

Αλήθεια, τότε θα πεθάνω ευτυχισμένος. Με την σκέψη αυτής της Ελλάδας που λάτρεψα. Αυτής της Ελλάδας που επιθύμησα. Αυτής της Ελλάδας που ονειρεύτηκα.

Ας με λυπηθεί κάποιος! Τραβήξτε την πρίζα τώρα!»


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ωρομίσθιοι θα διδάξουν ειδικότητες που καταργούνται στα ΕΠΑΛ


Προτεραιότητα σε όσους τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Ως ωρομίσθιοι αναμένεται να επιστρέψουν στα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Σχολές τον Σεπτέμβριο αρκετοί καθηγητές που τίθενται σε διαθεσιμότητα, αφού οι οργανικές τους θέσεις καταργούνται σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η λύση αυτή προκρίνεται από το υπουργείο Παιδείας ώστε οι μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που την προηγούμενη χρονιά παρακολουθούσαν ειδικότητες οι οποίες τώρα καταργούνται να μη μείνουν μετέωροι.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν πως οι «13.165 μαθητές, οι οποίοι από τη σχολική χρονιά 2012-2013 είχαν επιλέξει ειδικότητες επαγγελμάτων που καταργούνται, απρόσκοπτα θα τις ολοκληρώσουν έως να αποφοιτήσουν».

Η διδασκαλία, αναφέρουν, σε αυτούς θα γίνει από ωρομίσθιους καθηγητές και προτεραιότητα για την τοποθέτησή τους θα δοθεί σε όσους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Όσον αφορά τις ειδικότητες, τον Σεπτέμβριο στην πρώτη τάξη των ΕΠΑΣ δεν θα παρέχονται οι ειδικότητες Αργυροχρυσοχοΐας, Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος, Βοηθών Φυσικοθεραπευτών, Βοηθών Οδοντοτεχνιτών, Βοηθών Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθών Φαρμακείων, Αισθητικής και Κομμωτικής Τέχνης.

Επίσης, οι μαθητές που τον Σεπτέμβριο θα παρακολουθήσουν τη δεύτερη τάξη των ΕΠΑΛ δεν θα μπορούν να διαλέξουν ειδικότητες από τους τομείς Υγείας - Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών και Γραφικών Τεχνών, οι οποίοι καταργούνται.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Θα σου παίρνουν το σπίτι, θα πληρώνεις και φόρο»


Δράση: Ο φόρος υπεραξίας σε πλειστηριασμούς ακινήτων ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου.

Σε τραγελαφικές καταστάσεις υποστηρίζει η Δράση ότι θα οδηγήσει ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα και τονίζει ότι και «το σπίτι θα σου παίρνουν και θα πληρώνεις φόρο».

«Η πρόβλεψη στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο για επιβολή φόρου υπεραξίας και στους πλειστηριασμούς ακινήτων, θα οδηγήσει στον ακόλουθο παραλογισμό:

Όχι μόνο θα χάνεις το σπίτι σου, αλλά θα πηγαίνεις και φυλακή, αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν θα έχεις να πληρώσεις τον, συνήθως φαντασιακό, «φόρο υπεραξίας». Και αυτό γιατί, ως γνωστόν, τα χρέη προς το Δημόσιο, κακώς, έχουν άλλη, αυστηρότερη, νομική μεταχείριση.

Η Δράση είναι υπέρ της επιβολής φόρου υπεραξίας, αρκεί να μειωθούν δραστικά οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων. Όμως είναι αντίθετη στην επιβολή του μέτρου, στις περιπτώσεις πλειστηριασμών ακινήτων, καθώς κάτι τέτοιο ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου. Θα οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις που θα δυσφημήσουν καθοριστικά την ιδέα του φόρου υπεραξίας.

Αναρωτιέται κανείς λοιπόν, πόση παράνοια ακόμα θα πρέπει να υποστούμε από τους σχεδιαστές της φορολογικής πολιτικής για να αντιληφθούμε ότι η εμμονή στον στόχο για περισσότερους φόρους, στην σημερινή συγκυρία, σκοτώνει στην πραγματικότητα την χώρα;» αναφέρει η Δράση στην ανακοίνωσή της.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μοιάζω με μπόντι μπίλντερ, αποκαλώ τον εαυτό μου Hulk»


Η ιστορία της γυναίκας με την περίεργη συμπτωματολογία που θυμίζει αυτή του υπερήρωα
.
Η περίπτωση μιας γυναίκας που υποφέρει από μια ανεξακρίβωτη πάθηση, παρουσιάστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή βρετανικού δικτύου, προκαλώντας το ενδιαφέρον του κοινού.

Η 50χρονη Helen Stephens υποφέρει από συμπτώματα που θυμίζουν αυτά που παρουσίαζε και ο Hulk, καθώς οι μύες της πρήζονται, φουσκώνουν και σκληραίνουν όπως συνέβαινε και με το γνωστό υπερήρωα.

«Αποκαλώ τον εαυτό μου Hulk, Άρνι (Σβαρτζενέγκερ) ή Ράμπο. Μοιάζω με μπόντι μπίλντερ», δήλωνε η γυναίκα τον περασμένο χρόνο, σε συνέντευξη που παραχώρησε. Μάλιστα, το πρήξιμο των μυών λαμβάνει χώρα όταν βρίσκεται σε καταστάσεις στρες και ταραχής.



Η περίεργη συμπτωματολογία της Helen Stephens ξεκίνησε μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα το 1991. Οι μυϊκοί σπασμοί την κρατούν καθηλωμένη στο κρεβάτι συνεχώς, ενώ απαραίτητη είναι η συνεχής ιατρική παρακολούθηση.

Παρά το μεγάλο διάστημα που έχει περάσει με τα συμπτώματα αυτά, οι γιατροί αδυνατούν ακόμη να προσδιορίσουν τις αιτίες. Για χρόνια, πίστευαν ότι έπασχε από μια εξαιρετικά σπάνια νευρολογική διαταραχή, με την ονομασία σύνδρομο Stiff-Person. Ωστόσο, νεότεροι και πιο λεπτομερείς έλεγχοι αποκάλυψαν ότι δεν έπασχε από την πάθηση αυτή.

Δυστυχώς, οι γιατροί πιστεύουν ότι η 50χρονη γυναίκα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας, η οποία εκτιμούν πως θα αποβεί θανατηφόρα, αλλά χωρίς διάγνωση, δεν μπορούν να τη θεραπεύσουν.








Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν ποιος κρέμασε τα σκυλιά στην Κρήτη


Χειροπέδες πέρασε η αστυνομία σε έναν Ιρακινό.

Ένας 27χρονος Ιρακινός είναι σύμφωνα με τη αστυνομία ο δράστης της κτηνωδίας που αποκαλύφθηκε την περασμένη Κυριακή στο Ρέθυμνο όταν τρία σκυλιά βρέθηκαν απαγχονισμένα στην πλατεία Μικρασιατών.

Το αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου εξιχνίασε την υπόθεση μετά από την καταγγελία ενός 45χρονου αλλοδαπού που έδωσε στοιχεία για τη θανάτωση δια βρόχου των τριών σκύλων στο Ρέθυμνο. Τα σκυλιά είχαν μείνει κρεμασμένα στο δέντρο για πολλές ώρες, πιθανότατα από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, μέχρι που βρήκαν οικτρό θάνατο.

Από την προανάκριση του Αστυνομικού Τμήματος Ρεθύμνου, προέκυψε ότι ο 27χρονος Ιρακινός είναι ο δράστης της κτηνωδίας. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών της κρητικής περιοχής.


Πηγή: http://prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι κι ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»


Στον ΟΗΕ θα μιλήσει σήμερα η Malala Yousafzai.

«Αφήστε μας να πιάσουμε τα βιβλία και τα μολύβια μας. Είναι τα πιο ισχυρά όπλα μας», θα πει σήμερα η Malala Yousafzai, η 16χρονη Πακιστανή- σύμβολο που είχε δεχθεί πυροβολισμό στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν λόγω της επιμονής της πάει σχολείο.

Η Malala μεταφέρθηκε μετά την επίθεση στη Βρετανία, όπου και υποβλήθηκε σε πολύωρη επέμβαση στο κεφάλι, υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Σήμερα, ανήμερα των γενεθλίων της, θα μιλήσει ενώπιον 500 νέων στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, καλώντας τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν την ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για κάθε παιδί. 


«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι κι ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»



«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι κι ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η εκπαίδευση είναι η μόνη λύση. Η εκπαίδευση πρώτα», αναμένεται να πει η 16χρονη σήμερα Malala.

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την ομιλία της στον ΟΗΕ, 57 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει το μνημόνιο για το χαράτσι


Πότε θα γίνει η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγορά.

Την πλήρη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγορά από το 2016,την επαναφορά του χαρατσιού της ΔΕΗ ή του ΦΑΠ εντός του 2014 σε περίπτωση που ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, αλλά και την υποχρέωση του δημοσίου να επιστρέφει στους δικαιούχους τον ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος εντός 90 ημερών προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο του νέου Μνημονίου.

Σύμφωνα με τα Νέα, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει πως η Κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει πλήρως σε βάθος χρόνου τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Για το σκοπό αυτό, θα αναπτύξει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013 μεσοπρόθεσμο σχέδιο μεταρρύθμισης που θα περιγράφει τις ενέργειες που απαιτούνται.

Έπειτα, τον Ιανουάριο του 2015 θα προσαρμόσει τις τιμές ζώνης ώστε να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων και θα αλλάξει το αντικείμενο του φόρου. Στο τελικό στάδιο τον Ιανουάριο του 2016 η Κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει πλήρως τις αντικειμενικές τιμές με τις εμπορικές αξίες.

Σχετικά με τον νέο ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2014 και θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, αναφέρεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να ψηφίσει τον φόρο έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2013.

Ξεκαθαρίζεται δε πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να μειώσει σημαντικά ή να καταργήσει τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων θα πρέπει να εισπράξει 2,9 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, δηλαδή 200 εκατ. ευρώ περισσότερα.



Διαβάστε περισσότερα...

Άνδρας με αναπηρικό αμαξίδιο έπεσε στις ράγες του μετρό


Σώθηκε χάρη στην άμεση βοήθεια τριών ανθρώπων - Δείτε το βίντεο.

Τυχερός ήταν μέσα στην ατυχία του ένας άνδρας σε αναπηρικό αμαξίδιο που έπεσε στις ράγες στο σταθμό του μετρό στην Ουάσινγκτον, όταν έχασε τον έλεγχο του ηλεκτρικινούμενου αμαξιδίου του.

Ένας στρατιώτης που βρισκόταν στην αποβάθρα αψήφησε τον κίνδυνο και πήδηξε στις γραμμές για να σώσει τον άγνωστο.

Η κάμερα ασφαλείας του σταθμού κατέγραψε όλο το περιστατικό.



Ο στρατιώτης Michael Menchaca αμέσως επιχείρησε να λύσει τον άνδρα που ήταν ακόμα δεμένος στο αμαξίδιο. «Κάθε δευτερόλεπτο μου φαινόταν σαν τριάντα», δήλωσε ο ίδιος. «Έκανα ό,τι θα έκανε ο καθένας», πρόσθεσε.



Ο άνδρας στο αμαξίδιο προσπαθούσε να δει καλύτερα μία πινακίδα στην απέναντι πλατφόρμα όταν έχασε τον έλεγχο του αμαξιδίου κι έπεσε στις γραμμές.

Μαζί με τον Menchaca ακόμα δύο άνδρες ρίσκαραν τη ζωή τους για να βοηθήσουν.



Για καλή τύχη όλων τη στιγμή της πτώσης δεν αναμένονταν συρμοί στο σταθμό ενώ το προσωπικό άμεσα σήμανε το συναγερμό για να σταματήσει τραίνα που κατευθύνονταν εκεί.

Δείτε το βίντεο





Διαβάστε περισσότερα...

Λήγει η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών


Πώς γίνεται η ηλεκτρονική διαδικασία.

Μέχρι σήμερα μπορούν να υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr).

Οι υποψήφιοι μπορούν να βρουν τον αριθμό εισακτέων, βάσεις παλιότερων ετών, συχνές ερωτήσεις και το έντυπο Μηχανογραφικού Δελτίου με τις οδηγίες του χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας και τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων.

Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό μηχανογραφικό, όπου θα είναι προσυμπληρωμένα τα βασικά στοιχεία, ο κάθε υποψήφιος μπορεί να κάνει μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις και να τις αποθηκεύσει με την επιλογή «Προσωρινή Αποθήκευση», διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει όσες φορές θέλει προτού οριστικοποιήσει το δελτίο.

Μετά την οριστικοποίηση το Μηχανογραφικό Δελτίο αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και συστήνεται ο κάθε υποψήφιος να το εκτυπώσει ή/και να το αποθηκεύσει στον υπολογιστή του.

Όλα τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια θα λειτουργήσουν σήμερα με την παρουσία του διευθυντή ή του υποδιευθυντή και του εντεταλμένου εκπαιδευτικού για το χειρισμό της ηλεκτρονικής εφαρμογής του μηχανογραφικού δελτίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Έστειλαν μήνυμα σε... μακαρίτισσα πως τελειώνει η ταλαιπωρία της με τη σύνταξη!


Παπαδάκης: Τα έχω πάρει. Δεν είμαι καλά, παίρνω χάπια... 
Ένα μήνυμα που έφτασε στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» έκανε τον Γιώργο Παπαδάκη να ξεσπάσει. Στο μήνυμα ο αποστολέας ανέφερε ότι «Με μεγάλη χαρά σας λέμε ότι αλλάζει ο τρόπος συνταξιοδότησής σας. Τέρμα η ταλαιπωρία για εσάς». Όμως, η συνταξιοδότηση αφορούσε τη νεκρή σύζυγό του αλλά δεν είχε… κοπεί. Γι’ αυτό ο αποστολέας ζητούσε τη βοήθεια της εκπομπής.

Τότε, ο παρουσιαστής ξέσπασε και άρχισε να λέει: «Τρελαίνομαι. Γι’ αυτό με βλέπετε και εκρήγνυμαι. Τα έχω πάρει. Δεν είμαι καλά. Εγώ παίρνω χάπια. Μα να λένε σε μακαρίτισσα τέρμα η ταλαιπωρία σου;», είπε.

Το θέμα σχολίασε ο Νικήτας Κακλαμάνης λέγοντας ότι έχει περάσει τα ίδια. «Έχετε ξεχάσει ότι αγωνιστήκαμε τέσσερις μήνες με την αδερφή μου για να έρχεται ο πατέρας μου; Αναγκάστηκε να επικαλεστεί εμένα η αδερφή μου για να σταματήσουν να μας δίνουν τη σύνταξή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.





Διαβάστε περισσότερα...

Έβγαλε τα μάτια της μητέρας της!


Φρικιαστική επίθεση στη Φλόριντα.

Για απόπειρα φόνου και πρόκληση σωματικής βλάβης κατηγορείται μία 34χρονη στη Φλόριντα των ΗΠΑ, η οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, έβγαλε τα μάτια της μητέρας της.

Η 34χρονη Ferna Quesner ομολόγησε στην αστυνομία την πράξη της, σύμφωνα με την εφημερίδα Palm Beach Post.
Έβγαλε τα μάτια της μητέρας της!

Οι αρχές ειδοποιήθηκαν από δύο γείτονες της άτυχης γυναίκας. Η μία ειδοποίησε πως είδε την Quesner να σέρνει από τα μαλλιά την 59χρονη μητέρα της ενώ ο δεύτερος είπε πως άκουγε ουρλιαχτά από το διαμέρισμα στο οποίο ζούσαν οι δύο γυναίκες και όταν πήγε εκεί είδε την Blonia Quesner μέσα στο αίμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία η Ferna Quesner χτύπησε τη μητέρα της με ένα κοντάρι και ένα βαρύ αντικείμενο με αποτέλεσμα η γυναίκα να πάθει αιμορραγία στον εγκέφαλο, να σπάσει η μύτη της και τα χέρια της.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο διαμέρισμα βρήκαν τα μάτια της 59χρονης στο πάτωμα της κουζίνας δίπλα σε ένα μαχαίρι και μέσα σε μια λίμνη αίματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Μάζευαν τα απορρίμματα στην Πάτρα


Τα απορριμματοφόρα έπιασαν δουλειά χθες.

Μάζευαν τα απορρίμματα χθες οι δημοτικοί υπάλληλοι στην Πάτρα.

Τα απορρίμματα είχαν συσσωρευτεί σε κεντρικούς δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους όλης της χώρας, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για μαζικές απολύσεις από τους ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι της καθαριότητας στο δήμο μάζεψαν τα απορρίμματα στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης που έχει ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τα κλεμμένα λεφτά δεν επιστρέφονται»


Ο Λέανδρος Ρακιντζής για τη διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Πάρτι διαφθοράς» κατήγγειλε ότι γίνεται στο Δημόσιο ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Λέανδρος Ρακιντζής, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» σημείωσε ότι δεν αξιολογούνται σε πολλές περιπτώσεις και δεν επιθεωρούνται οι εργαζόμενοι. Πρόσθεσε ακόμη ότι το σύστημα στην Ελλάδα αργεί πάρα πολύ. «Μια απόφαση για να τελεσιδικήσει χρειάζεται 12 χρόνια. Πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες».

Μίλησε για όργιο διαφθοράς από κακοδιοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατασπατάληση στην Υγεία από υπερτιμολογήσεις. Και ανέφερε ότι ο κόσμος πλέον έχει ξεθαρέψει γι’ αυτό και κάνει αρκετές καταγγελίες. «Δεν πιστεύω ότι ο Έλληνας είναι πιο διεφθαρμένος σήμερα. Απλώς, νομίζουν ότι για την κρίση φταίει και η διαφθορά γι’ αυτό μιλούν», λέει χαρακτηριστικά.

Είπε ότι εκείνον δεν τον έχει ενοχλήσει ποτέ κανείς για να του ζητήσει να διακόψει μία έρευνα και ανέφερε: « Σας διαβεβαιώ ότι σε εμένα προσωπικά δεν έγινε ποτέ καμία παρέμβαση. Δεν έχω ζητήσει ποτέ από κανέναν τίποτα».
Αναφέρθηκε και στο διεφθαρμένο σύστημα υγείας λέγοντας ότι: «Πρέπει να υπάρχει γνωμοδότηση ότι δεν μπορεί να νοσηλευτεί στην Ελλάδα. Δεν μπορεί ο ασθενής να επιλέγει σε ποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο θα νοσηλευτεί».

Ανέφερε πάντως ότι «Τα κλεμμένα λεφτά δεν επιστρέφονται. Δεν τα κλέβει ο άλλος για να τα επιστρέψει». Και πρόσθεσε ένα ανέκδοτο που θέλει τα λαμόγια να φορτώνονται από την Ελλάδα.





Διαβάστε περισσότερα...

Bazaar βιβλίου στο Περιστέρι


Από σήμερα έως και την Κυριακή 28 Ιουλίου.

Tώρα και στο Περιστέρι, βιβλία από 1 ευρώ. Στο καλοκαιρινό bazaar βιβλίου στην πλατεία Δημοκρατίας (Δημαρχείο), σταθμός Μετρό «Περιστέρι» θα βρείτε χιλιάδες βιβλία με έκπτωση έως και 90%.

Από την σήμερα Παρασκευή 12 Ιουλίου έως και την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013, καθημερινά από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ. Υπό την αιγίδα του Δήμου Περιστερίου και την οργάνωση των εκδόσεων «Πορφύρα».



Διαβάστε περισσότερα...

Το έπος της διαφθοράς στο Δημόσιο


Σημεία και τέρατα αποκαλύπτει η έκθεση Ρακιντζή.

Ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι και ειδικά πολεοδομίες κρατούν τα πρωτεία διαφθοράς στο Δημόσιο, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, για το 2012.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», ο Λ. Ρακιντζής κατά τη χθεσινή παρουσίαση των πεπραγμένων της ανεξάρτητης αρχής τόνισε επίσης ότι η αφαίρεση του δικαιώματος της ένστασης από τον Γενικό Επιθεωρητή άφησε ελεύθερο το πεδίο στα πειθαρχικά συμβούλια που αποτελούνταν από δημοσίους υπαλλήλους την περσινή χρονιά κάνοντας λόγο για πλυντήριο αθωωτικών αποφάσεων, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως οι διαρκείς αναβολές στα δικαστήρια δυσχεραίνουν το έργο της απόδοσης δικαιοσύνης.

Πάρτι εκατομμυρίων με νοσηλεία ασθενών στο εξωτερικό ανακάλυψε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έπειτα από έλεχγο που πραγματοποίησε στον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο Λ. Ρακιντζής, ο ΕΟΠΥΥ υποφέρει από αιμορραγία εκατομμυρίων ευρώ που δαπανώνται για νοσηλεία ασθενών στο εξωτερικό, καθώς διαπιστώθηκαν παράτυπες εγκρίσεις από τις επιτροπές του Οργανισμού:

Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρξε προηγούμενος έλεγχος εάν η νοσηλεία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από εγχώριο ίδρυμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ωρομίσθιοι θα διδάξουν ειδικότητες που καταργούνται στα ΕΠΑΛ


Προτεραιότητα σε όσους τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Ως ωρομίσθιοι αναμένεται να επιστρέψουν στα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Σχολές τον Σεπτέμβριο αρκετοί καθηγητές που τίθενται σε διαθεσιμότητα, αφού οι οργανικές τους θέσεις καταργούνται σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η λύση αυτή προκρίνεται από το υπουργείο Παιδείας ώστε οι μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που την προηγούμενη χρονιά παρακολουθούσαν ειδικότητες οι οποίες τώρα καταργούνται να μη μείνουν μετέωροι.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν πως οι «13.165 μαθητές, οι οποίοι από τη σχολική χρονιά 2012-2013 είχαν επιλέξει ειδικότητες επαγγελμάτων που καταργούνται, απρόσκοπτα θα τις ολοκληρώσουν έως να αποφοιτήσουν».

Η διδασκαλία, αναφέρουν, σε αυτούς θα γίνει από ωρομίσθιους καθηγητές και προτεραιότητα για την τοποθέτησή τους θα δοθεί σε όσους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Όσον αφορά τις ειδικότητες, τον Σεπτέμβριο στην πρώτη τάξη των ΕΠΑΣ δεν θα παρέχονται οι ειδικότητες Αργυροχρυσοχοΐας, Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος, Βοηθών Φυσικοθεραπευτών, Βοηθών Οδοντοτεχνιτών, Βοηθών Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθών Φαρμακείων, Αισθητικής και Κομμωτικής Τέχνης.

Επίσης, οι μαθητές που τον Σεπτέμβριο θα παρακολουθήσουν τη δεύτερη τάξη των ΕΠΑΛ δεν θα μπορούν να διαλέξουν ειδικότητες από τους τομείς Υγείας - Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών και Γραφικών Τεχνών, οι οποίοι καταργούνται.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Χαριστική βολή» στη συνεργασία ΕΟΠΥΥ-ιδιωτικών κλινικών


Προς αναστολή της παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους επί πιστώσει.

«Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών, αναστέλλοντας την, με πίστωση του ΕΟΠΥΥ, παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του, οδηγούν τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) οι νέες αυθαίρετες και μονομερώς τετελεσμένες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση του ο ΣΕΚ και υποστηρίζει:

«Θεωρούμε ότι η ανακοίνωση των μέτρων του υπουργείου Υγείας, περί claw back στις υπηρεσίες που παρέχουν οι Ιδιωτικές Κλινικές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, δίνει τη χαριστική βολή σε αυτήν τη συνεργασία. Είναι κατάφορη απόδειξη της ανεφάρμοστης προχειρότητας και των κινήσεων εντυπωσιασμού, με τις οποίες η Πολιτεία αντιμετωπίζει το μείζον θέμα της Υγείας στην Ελλάδα, αντί να λειτουργήσει συντεταγμένα και να τιμήσει τις συμφωνίες που η ίδια έχει συνάψει. Παράλληλα, οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, που στερούνται παντελώς νομιμότητας, εκθέτουν τη χώρα διεθνώς με ένα “αποφασίζω και διατάσσω claw back σε υπηρεσίες”, παρά το γεγονός ότι -ως γνωστόν- το claw back σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο εφαρμόζεται μόνο σε προϊόντα και ποτέ σε υπηρεσίες».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών κάνει λόγο για εφιαλτικό περιβάλλον λειτουργίας των Ιδιωτικών Κλινικών, που «δεν επιτρέπει ουδεμία άλλη πίστωση χρόνου πληρωμής των ληξιπρόθεσμων, αλλά και ουδεμία συζήτηση για ενδεχόμενη περικοπή στην τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ», και καταλήγει:

«Αναμένουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν “ευήκοα ώτα”, που θα δώσουν τη δέουσα σημασία στις εκκλήσεις μας. Θα αντιληφθούν, ότι δεν μας ικανοποιεί η από μέρους τους αναγνώριση περί κατάφορης αδικίας των μέτρων, όταν αυτή συνοδεύεται με ασαφείς υποσχέσεις και τεράστιες περικοπές. Θα αντιληφθούν ότι επιτέλους δεν αντέχουμε άλλα τετελεσμένα γεγονότα. Ευχόμαστε να κάνουν ό,τι απαιτείται, άλλως, δηλώνουμε κατηγορικά ότι θα βαδίσουμε στον μονόδρομο που μας οδηγούν, δηλαδή της επίσχεσης παροχής των υπηρεσιών μας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».



Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή για να μειώσετε το λίπος στο συκώτι


Τι μπορείτε να τρώτε.

Οι διατροφικές αλλαγές φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση και διαχείριση της παρουσίας λίπους στο ήπαρ.

Έτσι, οι κυριότερες αλλαγές γύρω από τις οποίες θα πρέπει να κατευθυνθούν άτομα με λιπώδη διήθηση ήπατος είναι:

• Εφαρμογή μιας υπό-θερμιδικής δίαιτας με σκοπό την απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας. Συστήνεται μια απώλεια της τάξης του 10% σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.
Οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν άρτια προγράμματα διατροφής, καθώς η απότομη απώλεια βάρους μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα και να οδηγήσει σε επιπλοκές.

• Μείωση των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων με παράλληλη ενίσχυση των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων της δίαιτας. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς από την ομάδα των γαλακτοκομικών θα πρέπει να προτιμούν τα ημιάπαχα προϊόντα(γάλα, γιαούρτι) και τυριά μειωμένα σε λιπαρά όπως το κατίκι και το cottage. Τα υπόλοιπα τυριά μπορούν να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Όσον αφορά στην ομάδα του κρέατος πρέπει να αφαιρείται το ορατό λίπος και να προτιμάται το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το κουνέλι, το ψαρονέφρι και διάφορα ψάρια όπως σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα κ.α. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να αποτελεί το κύριο έλαιο μαγειρικής παρασκευής, ενώ επίσης θα πρέπει να αποτελεί το κύριο έλαιο που καταναλώνεται ωμό στις σαλάτες.

• Μείωση της κατανάλωσης απλών υδατανθράκων και αύξηση της κατανάλωσης σύνθετων υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα, έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων, ενώ παράλληλα να περιορίζεται στο ελάχιστο η κατανάλωση γλυκών, τυποποιημένων χυμών εμπορίου και η ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα ροφήματα.

• Αποχή από το αλκοόλ ή σημαντική μείωσή του ανάλογα την αιτιολογία της νόσου.

• Προτίμηση μαγειρικών παρασκευών όπως το grill, ο ατμός, η σχάρα και ο βρασμός, ενώ παράλληλα αποφυγή μαγειρικών παρασκευών ιδιαίτερα λιπαρών όπως το τηγάνισμα και η χρήση κρέμας γάλακτος.

• Κατανάλωση ψαριού 2 φορές/εβδομάδα με σκοπό την ενίσχυση της πρόσληψης των ω-3 λιπαρών οξέων.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι νυχτερινές βάρδιες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού


Κυρίως αν η απασχόληση τέτοιες ώρες ξεπερνά τα 30 χρόνια.

Οι γυναίκες που εργάζονται για περισσότερα από 30 χρόνια κατά τις βραδινές ώρες, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες ότι οι νυχτερινές βάρδιες κάνουν κακό στην υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κρίσταν 'Αρονσον του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κουίνς του Οντάριο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής «Occupational and Environmental Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.134 γυναικών με καρκίνο του μαστού και 1.179 γυναικών χωρίς τη νόσο.

Η σύγκριση έδειξε ότι όσες γυναίκες εργάζονταν επί χρόνια τα βράδια σε επαγγέλματα που απαιτούσαν νυχτερινές βάρδιες (νοσοκόμες, καθαρίστριες, τηλεφωνήτριες, υπάλληλοι ορισμένων καταστημάτων, εργάτριες κ.α.), έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σχέση με όσες δεν εργάζονται τα βράδια. Όμως ο αυξημένος κίνδυνος δεν βρέθηκε στις γυναίκες που δούλευαν βραδινές βάρδιες για λιγότερα από 30 χρόνια.

Οι ειδικοί διευκρίνισαν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου για τη χρόνια νυχτερινή εργασία πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες. Όπως δήλωσε η κλινική επιδημιολόγος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τζέην Γκριν, προς το παρόν τα στοιχεία δεν θεωρούνται επαρκή για να δικαιολογήσουν αλλαγές στις συστάσεις των επιστημόνων σχετικά με τις νυχτερινές βάρδιες.

Όπως ανέφερε, «μπορεί να μη φταίει η ίδια η νυχτερινή εργασία για τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά άλλοι παράγοντες κινδύνου. Έτσι, δεν μπορούμε ακόμα να βγάλουμε το οριστικό συμπέρασμα από τη νέα μελέτη πως οι βάρδιες τα βράδια προκαλούν καρκίνο».

Οι ειδικοί κάλεσαν τις γυναίκες να μην πανικοβάλλονται, καθώς είναι πιθανό πως η μακροχρόνια νυχτερινή εργασία μπορεί να οδηγεί σε άλλου είδους ανθυγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής (καθιστική ζωή, πάχος, κατανάλωση αλκοόλ κ.α.), που δρουν ως ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.



Διαβάστε περισσότερα...

Προστατέψτε τα μάτια σας σε τρία βήματα


Μειώστε την κούραση από την πολύωρη εργασία μπροστά στην οθόνη.

Οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή κάνουν κακό στα μάτια σας με αποτέλεσμα στο τέλος να τα αισθάνεστε βαριά, ξηρά, κουρασμένα.

Μπορείτε όμως να τα προστατέψετε με 3 απλά βήματα.

1. Ο κανόνας 20 – 20 – 20

Όταν κοιτάμε την οθόνη του υπολογιστή έχει υπολογιστεί ότι ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας λιγότερο κατά 2/3 το λεπτό. Αυτή η ασυναίσθητη συνήθεια στεγνώνει τα μάτια και τους προκαλεί ερεθισμό, καθώς μειώνει το επίπεδο υγρασίας τους και τα καταπονεί.

Εδώ έρχεται λοιπόν ο κανόνας 20 – 20 – 20. Τι σημαίνει αυτό; Να κοιτάζετε κάτι τουλάχιστον 20 μέτρα μακριά, για 20 δευτερόλεπτα ή παραπάνω, κάθε 20 λεπτά.

Με αυτό τον τρόπο μειώνετε την καταπόνηση των ματιών σας από την πολύωρη εργασία μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.

2. Βρείτε τη δική σας γραμματοσειρά

Μπορεί η Times New Roman να είναι προεπιλεγμένη γραμματοσειρά σας, αλλά στην οθόνη του υπολογιστή μπορεί τελικά να είναι πιο κουραστική για τα μάτια σας απ’ ότι νομίζετε. Με τις «μικροσκοπικες ουρές» στο τέλος των γραμμάτων (serifs), υπάρχει περίπτωση να επιβραδύνει την αναγνώριση των λέξεων και να σας αναγκάζει να κοιτάζετε πιο έντονα και πιο πολύ την οθόνη.

Γραμματοσειρές, όπως η Arial και η Verdana, οι οποίες δίνουν περισσότερο χώρο μεταξύ των γραμμάτων μπορεί να κάνει τις λέξεις να εμφανίζονται με μεγαλύτερη ευκρίνεια και άρα πιο εύκολες στο διάβασμα.

3. Διατηρείτε την οθόνη σας καθαρή

Κάθε φορά που βλέπουμε μια εικόνα από κοντά, τα μάτια μας εστιάζουν για να τη φέρουν στο προσκήνιο. Αν τώρα ο υπολογιστής σας καλύπτεται από δακτυλιές, σκόνη κτλ το να εστιάσεις γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, καταπονεί τα μάτια και προκαλεί μέχρι και χρόνιους πονοκεφάλους. Καθαρίστε καθημερινά και σχολαστικά λοιπόν την οθόνη σας με το ειδικό πανάκι για να κάνετε μια μεγάλη χάρη στα μάτια σας.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημιουργήθηκε νάρθηκας από τρισδιάστατη εκτύπωση


Σύμφωνα με τον εμπνευστή του θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά καλούπια.
Σχεδιαστής χρησιμοποιεί την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης για να δημιουργήσει έναν πρωτότυπο νάρθηκα που συμβάλλει στην επούλωση σπασμένων οστών.

Ο νέος εξωτερικός νάρθηκας που βασίζεται στην τεχνολογία των 3 D εκτυπωτών θα μπορούσε, σύμφωνα με τον εμπνευστή του, να αντικαταστήσει κάποτε τα παραδοσιακά καλούπια που φτιάχνονται συνήθως από γύψο.

Αντίθετα με τους παραδοσιακούς ογκώδεις νάρθηκες, το νέο προϊόν, που ονομάζεται Cortex, είναι ελαφρύ, αεριζόμενο, είναι αρκετό λεπτό για να χωράει κάτω από μανίκι, ενώ μπορεί και να πλυθεί.

Η λογική του Cortex στηρίζεται στην τεχνολογία των ακτινογραφιών και των 3 D εκτυπωτών, προκειμένου να παρέχει προστασία στο σημείο του κατάγματος και να συμβάλλει στην επούλωση.

Το Cortex είναι πνευματικό παιδί του φοιτητή μέσων μαζικής ενημέρωσης, Jake Evill, από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος συνεργάστηκε με το ορθοπεδικό τμήμα του πανεπιστημίου του για το συγκεκριμένο project και τώρα προσπαθεί να προωθήσει περαιτέρω την ιδέα του.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...