Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Οι ώρες της... νεότητας




Ειδικοί έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο καλός ύπνος των οκτώ ωρών δεν αναπληρώνεται με κανένα τρόπο και μάλιστα αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για  αναδόμηση προσώπου και σώματος, καθώς ο οργανισμός ανανεώνεται και φαίνεται πιο ελκυστικός.

Όπως δημοσιεύει η Daily Mail, στη νέα έρευνα συμμετείχαν 23 υγιείς ενήλικες άνθρωποι, τους οποίους οι μελετητές φωτογράφισαν, αρχικά έπειτα από έναν καλό πολύωρο ύπνο και στη συνέχεια ύστερα από έναν σύντομο. Κάθε φωτογραφία αξιολογήθηκε από το 0-10 από το κοινό, βάσει ελκυστικότητας του προσώπου.

Όπως είναι φυσικό, οι φωτογραφίες που πήραν τις περισσότερες θετικές ψήφους ήταν αυτές των ξεκούραστων προσώπων.
Την πρώτη νύχτα οι συμμετέχοντες στο πείραμα κοιμήθηκαν στα σπίτια τους, όλοι στις 11 το βράδυ κι έβαλαν το ξυπνητήρι τους στις 7 το πρωί. Την επόμενη νύχτα δεν έπρεπε να κοιμηθούν περισσότερο από πέντε ώρες και βρίσκονταν υπό παρακολούθηση στο εργαστήριο για να είναι σίγουροι οι μελετητές ότι δεν έκλεψαν παραπάνω ώρα ύπνου. Το αποτέλεσμα; Φαίνονταν πολύ χειρότερα!

Επιπλέον, ο καλός ύπνος μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων στο πρόσωπο και τον λαιμό. Κι αυτό συμβαίνει γιατί όταν κάποιος κοιμάται ιδρώνει περισσότερο κι έτσι ενυδατώνεται περισσότερο το δέρμα και εξομαλύνεται η επιδερμίδα. Οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου αν και οι Βρετανοί κοιμούνται συνήθως λιγότερο από έξι.

Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνο για σαλμονέλα και λιστέρια κρύβουν οι ψιλοκομένες σαλάτες


Η σαλμονέλα και η λιστέρια απειλούν όσους καταναλώνουν ψιλοκομμένες και συντηρημένες σαλάτες. Οι ψιλοκομμένες σαλάτες όχι μόνο χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά κατά τον τεμαχισμό αλλά είναι και πρόσφορες για τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών.
Οι κυριότερες αιτίες υποβάθμισης της ασφάλειας της κομμένης σαλάτας και της επιβίωσης/ ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών είναι η επιμόλυνση από κοπρανώδη υπολείμματα κατά την καλλιέργειά τους στο χωράφι και η διαδικασία του τεμαχισμού.
Ακόμη και αν τα λαχανικά, πριν την κατανάλωση, πλυθούν καλά ενδέχεται να μείνουν κάποια μικρόβια τα οποία θα πολλαπλασιαστούν μετά τον τεμαχισμό της σαλάτας, διότι «θρέφονται» από τους χυμούς που απελευθερώνονται κατά τον τεμαχισμό. Μάλιστα όσο περισσότερο συντηρείται μια κομμένη σαλάτα τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ανάπτυξης παθογόνων μικροβίων.
Ωστόσο, η ανάπτυξη μικροβίων στις κομμένες σαλάτες μπορεί να αποφευχθεί αν κατά τη συντήρηση χρησιμοποιηθεί έστω και μια μικρή ποσότητα από χυμό λεμονιού ή ξυδιού. Αφού το όξινο pH του χυμού λεμονιού και του ξυδιού καταστρέφει τους παθογόνους μικροοργανισμούς

Ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής των τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Σκανδάμης, επεσήμανε, «η κατανάλωση των έτοιμων κομμένων σαλατών έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με πολλαπλές εξάρσεις δηλητηριάσεων , εξαιτίας παρουσίας παθογόνων βακτηρίων».
Ασφαλέστερες, είναι οι σαλάτες που καταναλώνονται χωρίς να τεμαχιστούν. Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί την σαλάτα κομμένη θα πρέπει να την καταναλώσει αμέσως μετά τον τεμαχισμό ενώ εάν πρόκειται να την καταναλώσει αργότερα θα πρέπει να τη συντηρήσει με χυμό λεμονιού ή ξύδι έστω και σε μικρή ποσότητα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ανορεξία «χτυπά» από την ηλικία των οκτώ


Η ανορεξία και η βουλιμία εμφανίζονται πλέον σε κορίτσια που ακόμη δεν έχουν μπει στην εφηβεία.

Τα μικρά κορίτσια, στην προσπάθειά τους να μοιάσουν στα μοντέλα και τις εξαιρετικά αδύνατες διάσημες γυναίκες, αποκτούν εμμονές με το σώμα τους και το βάρος τους, σύμφωνα με την Daily Mail.

Το φαινόμενο πλέον εντοπίζεται σε ιδιαίτερα νεαρές ηλικίες όπως των οκτώ, εννέα και δέκα χρόνων, καθώς διαχειρίζονται με εντελώς προσωπικό τρόπο τα μηνύματα που προσλαμβάνουν από τα σχολεία τους σχετικά με τη διατροφή και τα κιλά και απλώς αποφασίζουν να σταματήσουν να τρώνε.

Το πρόβλημα στα βρετανικά σχολεία έχει εγείρει την ανησυχία των αρμοδίων με αποτέλεσμα, νοσηλεύτριες των σχολείων να επιτηρούν τα γεύματα των παιδιών.

Η ανορεξία και η βουλιμία είναι δύο συνδεόμενες ασθένειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του ανθρώπου.

Σχεδόν 1,6 εκατ. Βρετανοί υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές και το 1/5 αυτών θα πεθάνει από ένα συγγενές σύνδρομο (έμφραγμα, αρρυθμία και υπόταση). 



Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακάλυψαν το μηχανισμό του Αλτσχάιμερ



Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του Σαιντ Λιούις, πιστεύουν ότι βρήκαν το βασικό αίτιο της νόσου Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι για τη νόσο ευθύνεται κάποια βλάβη στο μηχανισμό του ανθρώπινου οργανισμού - βλάβη που, ειδικότερα, σταματά την απομάκρυνση των αμυλοειδών πρωτεϊνών από τον εγκέφαλο.

Στη νόσο Αλτσχάιμερ, οι αμυλοειδείς πλάκες κατακλύζουν τον εγκέφαλο και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τρόπος θεραπείας.
Με το εύρημα των ειδικών από το Σαιντ Λιούις, ίσως τώρα άλλοι ερευνητές να πάρουν τη σκυτάλη και να αναζητήσουν τρόπο να απομακρύνουν τις αμυλοειδείς πρωτεΐνες προτού αρχίσουν να συσσωρεύονται ή και να παρεμβαίνουν με φάρμακο που να βοηθά τον οργανισμό να απομακρύνει τις αμυλοειδείς πρωτεΐνες μόνος του, όπως κάνει κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.

Στη θεωρία τους για το αίτιο της Αλτσχάιμερ κατέληξαν οι ειδικοί του προαναφερόμενου πανεπιστημίου όταν συνέκριναν τον τρόπο απομάκρυνσης των αμυλοειδών πρωτεϊνών από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι στους υγιείς και στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ οι πρωτεΐνες αυτές παράγονται με τους ίδιους ρυθμούς, αλλά στους ασθενείς απομακρύνονται με εξαιρετική βραδύτητα, οπότε μοιραία από ένα σημείο και πέρα συσσωρεύονται διαρκώς και έτσι «παγιώνονται». Όταν η νόσος έχει προχωρήσει πολύ, η απομάκρυνση των αμυλοειδών σταματά τελείως.

Εντούτοις, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ίσως η συσσώρευση των αμυλοειδών να είναι σύμπτωμα και όχι αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, οπότε, ακόμα κι αν βρεθεί σκεύασμα που να «διαλύει» τις αμυλοειδείς πλάκες ή να τις απομακρύνει με ταχείς ρυθμούς, αυτό πιθανόν να μην αρκεί για να θεραπευθεί η νόσος.



Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνες οι 3D τηλεοράσεις



Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσοι σκέφτονται να αγοράσουν μια 3D τηλεόραση ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν, καθώς μπορεί να αποπροσανατολίσει σε μεγάλο βαθμό τον εγκέφαλο, προκαλώντας προβλήματα στα μάτια, πονοκέφαλο, ναυτία και εμετό.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Eindhoven της Ολλανδίας ζήτησαν από 39 άτομα να διαβάσουν, από απόσταση 10 ποδιών, κάτι σε μια οθόνη τριών διαστάσεων και σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος επτά άτομα υπέφεραν από έντονα συμπτώματα ναυτίας και διαταραχές στην όραση.

Στις αρχές του χρόνου το Βασιλικό Κολέγιο Οφθαλμολόγων, η Ένωση Οπτομετρών και οπτικοί ισχυρίστηκαν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της έκθεσης σε οθόνες τηλεόρασης 3D, ωστόσο τόνισαν ότι ορισμένες βραχυχρόνιες επιπτώσεις είναι ήδη ορατές.


Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα υπεύθυνο και για την αρθρίτιδα


Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 2.000 άτομα, το ένα τρίτο των περιπτώσεων σοβαρής ρευματοειδούς αρθρίτιδας συνδέεται με το κάπνισμα. Μάλιστα, η συνέπεια αυτή, φαίνετε να μην αφορά μόνο όσους έχουν γενετική προδιάθεση για την αρθρίτιδα.
Με άλλα λόγια, το κάπνισμα δεν πυροδοτεί απλώς μια ρευματοειδή αρθρίτιδα που ήταν μοιραίο αργά ή γρήγορα να εκδηλωθεί, αλλά προκαλεί τη νόσο και σε άτομα που δεν έχουν τα «γονίδια της αρθρίτιδας».

Οι Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κάπνιζαν πολύ (πάνω από 1 πακέτο τσιγάρα για πάνω από 20 χρόνια) είχαν σχεδόν 200% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Πιο ειδικά, είχαν 200% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν ένα αντίσωμα (το ACPA), το οποίο ανευρίσκεται σε όσους πάσχουν από τη σοβαρή μορφή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η ασθένεια αυτή ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή σε εκείνα αγνώστου αιτιολογίας κατά τα οποία ο οργανισμός ανεξήγητα αρχίζει να επιτίθεται σε φυσιολογικούς ιστούς, όργανα ή στοιχεία και, ουσιαστικά, στον ίδιο τον εαυτό του.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί έντονο και οδυνηρό οίδημα (πρήξιμο) στις αρθρώσεις.
Η έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of the Rheumatic Diseases».

Διαβάστε περισσότερα...

Νέο χάπι: Bόλτα στο άλσος


Βρετανοί ειδικοί συνιστούν ως θεραπεία τη βόλτα σε χώρους με πολύ πράσινο (στην εξοχή ή σε άλσος, αν ζείτε σε πόλη).
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί θεωρούν ότι οι περίπατοι στο δάσος και σε περιοχές με αρκετό πράσινο αποτελούν ένα είδος φυσικής θεραπείας για μια σειρά από παθήσεις, με κυριότερα οφέλη σε όσους η ασθένειά τους πυροδοτείται από το στρες ή την παχυσαρκία.
Οι έρευνες, δείχνουν ότι η επαφή με τη φύση μειώνει σημαντικά όχι μόνο το πάχος και το άγχος, αλλά και την υπέρταση, τα επεισόδια ταχυπαλμίας, τη μυϊκή δυσλειτουργία κ.ά. Παράλληλα, άλλες έρευνες συσχετίζουν τη φυσική ζωή ή έστω τη στενή επαφή με τη φύση με μείωση του κινδύνου καρκινογένεσης, αλλά και με λιγότερες πτώσεις, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι οι οικογενειακοί γιατροί πρέπει να «συνταγογραφούν» πλέον στους ασθενείς τους τον περίπατο στη φύση!

Διαβάστε περισσότερα...

Πως αντιμετωπίζονται οι ουλές;



Κάθε άνθρωπος υφίσταται περίπου διακόσιους τραυματισμούς κάθε χρόνο, αλλά η πλειονότητα αφορά επιφανειακές κακώσεις του δέρματος που δεν δημιουργούν ουλές. Όταν όμως ο τραυματισμός είναι βαθύτερος, τότε η αποκατάσταση της συνέχειας του δέρματος πραγματοποιείται με τη δημιουργία ουλής, της οποίας η φυσιολογική εξέλιξη και συμπεριφορά δεν είναι πάντοτε η αναμενόμενη.

Ουλές δημιουργούνται και από άλλες αιτίες, όπως χειρουργικές επεμβάσεις, διάφορες φλεγμονές (π.χ. η ακμή) και βαθιά εγκαύματα. Οι ουλές μπορεί να είναι ευαίσθητες στην αφή και στις μεταβολές της θερμοκρασίας, να προκαλούν κνησμό και σπανιότερα ελαφρύ πόνο.

Οι περισσότερες ουλές με την πάροδο του χρόνου βελτιώνονται. Η περίοδος αυτή δεν είναι η ίδια για όλους. Ο μέσος όρος είναι περίπου ένας χρόνος. Οι ουλές, κόκκινες, σκληρές και ανελαστικές στο αρχικό στάδιο, σταδιακά γίνονται μαλακές, επίπεδες και αποκτούν απόχρωση που μοιάζει με το γύρω δέρμα. Από την άποψη της εμφάνισης, είναι γεγονός ότι δύσμορφες ουλές σε εμφανή μέρη του σώματος (όπως το πρόσωπο), ανεξάρτητα από τη βαρύτητά τους, μπορεί να δημιουργήσουν ψυχολογικές επιβαρύνσεις και σπανιότερα ψυχιατρικές καταστάσεις. Σε γενικές γραμμές, οι ουλές είναι ανεπιθύμητες. Η αντιμετώπιση και θεραπεία των ουλών δεν είναι πάντα εύκολη. Σε πρώτη φάση οι ουλές αντιμετωπίζονται με συντηρητικές μεθόδους, όπως κρέμες, αλοιφές και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Χρησιμοποιούνται επίσης ειδικά επιθέματα από σιλικόνη και ειδικές πιεστικές ενδυμασίες. Όταν οι ουλές δημιουργούν πρόβλημα λειτουργικό- παρεμποδίζουν δηλαδή τη φυσιολογική λειτουργία κάποιου μέρους του σώματος, όπως τα δάκτυλα- τότε καταφεύγουμε σε πλαστική χειρουργική επέμβαση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η Πλαστική Χειρουργική μπορεί να βελτιώσει την εμφάνισή τους, αλλάζοντας το σχήμα και τη φορά τους, κάνοντάς τις πιο στενές και επίπεδες κ.ο.κ. Η Πλαστική Χειρουργική, αντίθετα με ό,τι πιστεύει ο πολύς κόσμος, δεν είναι σε θέση με τα όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά να εξαφανίσει τις ουλές, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις.

Ο δρ Ανδρέας Γιακουμεττής είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (UΕΜS) και της ΕSΡRΑS


Διαβάστε περισσότερα...

Συσκευή «πυροβολεί» την υπερπλασία του προστάτη


Ένα μικροσκοπικό «όπλο» μπορεί να παράσχει αποτελεσματική θεραπεία για την υπερπλασία του προστάτη, η οποία εμφανίζεται σε πολλούς άνδρες με την πάροδο του χρόνου και αφορά καλοήθη διόγκωση του αδένα με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα στην ούρηση.

Η συσκευή ονομάζεται «Ρlasma Βutton» και αναπτύχθηκε από την εταιρεία τεχνολογίας Οlympus. Για τη λειτουργία της χρησιμοποιείται ηλεκτρισμός ο οποίος δημιουργεί ένα υψηλό ενεργειακό πεδίο, η ενέργεια εκπέμπεται λίγα χιλιοστά πάνω από τον προστάτη με αποτέλεσμα να θερμαίνεται ο επιπλέον ιστός και να... εξατμίζεται.

Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και προσφέρει άμεση ανακούφιση. Ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτήν στις Η.Π.Α. όπου η συσκευή κυκλοφόρησε πρόσφατα, ανέφεραν ότι η νέα μέθοδος μείωσε σημαντικά τον χρόνο ανάρρωσης.
Εκτιμάται ότι το «Ρlasma Βutton» θα κυκλοφορήσει σε ευρωπαϊκές χώρες μέσα στην επόμενη διετία.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντικαρκινικός ο χυμός του ροδιού


Σειρά ερευνών έχει δείξει ότι ο χυμός ροδιού έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό, αφού είναι εξαίρετη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.
Tώρα, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπίστωσε ότι ο χυμός του ροδιού εμποδίζει την εξάπλωση του καρκίνου. Τα συστατικά που υπάρχουν στον χυμό φαίνεται ότι καταφέρνουν να αναστέλλουν τη μετακίνηση των καρκινικών κυττάρων, παρεμβαίνοντας στον χημικό μηχανισμό που προκαλεί την εξάπλωσή τους.
Πιο αναλυτικά:

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στον χυμό του ροδιού εμπόδισαν τα καρκινικά κύτταρα που υπήρχαν σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη να μετακινηθούν προς τα οστά. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Μανουέλα Μάρτινς-Γκριν, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ομάδας στο 50ό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κυτταρικής Βιολογίας, «τα νέα ευρήματα είναι συναρπαστικά, καθώς θα μπορούμε πλέον να τροποποιούμε αυτά τα φυσικά συστατικά του χυμού, ώστε να βελτιώνουμε τη δράση τους και να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη των μεταστάσεων σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του προστάτη».
Η δρ Μάρτινς-Γκριν πρόσθεσε ότι η ίδια και η ομάδα της ευελπιστούν πως ο χυμός του ροδιού θα έχει ανάλογη ευεργετική δράση και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη του κόκκινου κρασιού σε ένα χάπι


Θα μπορούσε η καθημερινή λήψη ενός χαπιού να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών νόσων, της ανάπτυξης καρκίνου ή και της νόσου του Αλτσχάιμερ; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα χάπι που παρασκευάζεται από ρεσβερατρόλη – η χημική ουσία που δίνει στο κόκκινο κρασί το χρώμα του – μπορεί πράγματι να τα κάνει όλα τα παραπάνω!

Οι επιστήμονες «σκόνταψαν» σε αυτή την ουσία πριν από 20 χρόνια, όταν μελετούσαν τα χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων στους Γάλλους. Σύμφωνα με εκείνη τη μελέτη, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού φαίνεται ότι είναι και η υπεύθυνη για τη μειωμένη, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, εμφάνιση καρδιοπαθειών στον Γαλλικό λαό.

Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με τη μελέτη της ρεσβερατρόλης λένε ότι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τους μύκητες και τα βακτήρια, ενώ παράγεται με φυσικό τρόπο από φυτά όπως τα σταφύλια, τα βατόμουρα και τα φιστίκια.

Στους ανθρώπους, οι εν λόγω αντιοξειδωτικές ιδιότητες θεωρείται ότι μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ αποτρέποντας τις κυτταρικές βλάβες που είναι υπεύθυνες για αυτές τις ασθένειες. Στην περίπτωση του καρκίνου φαίνεται ότι η ουσία αυτή προκαλεί τον θάνατο των κακοηθών κυττάρων, ενώ στις καρδιοπάθειες, μειώνει τη φλεγμονή στο εσωτερικό των αρτηριών και σταματά την μεταξύ των αιμοπεταλίων συγκόλληση, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων. Από την άλλη, στη νόσο του Αλτσχάιμερ, η ταυτόχρονη λήψη ρεσβερατρόλης και μεταφορμίνης, αποτρέπει τη συσσώρευση πλακών στον εγκέφαλο, υπεύθυνων για την απώλεια μνήμης. 

Παρόλα αυτά, δεν είναι ακόμα γνωστό εάν όλες αυτές οι ιδιότητες της ρεσβερατρόλης ανιχνεύονται και μετά τη μετάλλαξή της σε χάπι. Άλλωστε, πολλά είναι τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε φυσική μορφή στη φύση, αλλά δεν είναι σίγουρο κατά πόσο τα οφέλη τους μπορούν να «κλειστούν» μέσα σε ένα χάπι και πόση είναι η επιτρεπόμενη ημερήσια δόση για την κατανάλωσή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Η καλή χοληστερόλη «ασπίδα» κατά της νόσου Αλτσχάιμερ


Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη τα υψηλά επίπεδα της αποκαλούμενης «καλής» ΗDL χοληστερόλης δεν σώζουν μόνο την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο προστατεύοντάς τον από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τaub του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη είδαν ότι άτομα με χαμηλά επίπεδα ΗDL αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 60% κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ μετά την ηλικία των 65 ετών σε σύγκριση με όσα παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν έπειτα από 11ετή παρακολούθηση 1.130 ατόμων. Σε τακτά χρονικά διαστήματα διεξάγονταν εξετάσεις που αφορούσαν μέτρηση της ΗDL χοληστερόλης καθώς και νοητικών λειτουργιών όπως η μνήμη, η επεξεργασία της γλώσσας και ο προσανατολισμός. Κατά τη διάρκεια της μελέτης κατεγράφησαν 101 περιπτώσεις Αλτσχάιμερ (ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν 83 έτη).
Η δρ Κριστιάνε Ράιτς, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας που ήταν η κύρια συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε «τα ευρήματα μαρτυρούν ότι η υψηλή ΗDL χοληστερόλη συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο καθένας μπορεί να επιτύχει αύξηση της ΗDL μέσω απλών παρεμβάσεων, όπως η απώλεια βάρους, η αεροβική άσκηση και η υγιεινή διατροφή».

Η μείωση της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν πολλά υδρογονωμένα λίπη (κυρίως έτοιμες, επεξεργασμένες τροφές) και η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί) μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης, κρατώντας παράλληλα χαμηλά τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Επίσης, σκευάσματα, όπως οι στατίνες και η νιασίνη (βιταμίνη του συμπλέγματος Β), που λαμβάνονται για τη μείωση της LDL χοληστερόλης, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της «καλής» ΗDL, κατέληξε η ειδικός.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Αrchives of Νeurology».

Διαβάστε περισσότερα...

Οι λίγες θερμίδες δεν «ρίχνουν» τη χοληστερίνη





Μια διατροφή χαμηλών θερμίδων δεν αρκεί για τη σωστή ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Και αυτό επειδή ενώ τα επίπεδα της LDL, της γνωστής ως χοληστερίνη μειώνονται με τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων, οι μονάδες της λεγόμενης «καλής χοληστερόλης» HDL , που πρέπει να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα , συρρικνώνονται, αναφέρει ο συντάκτης της έρευνας καθηγητής Μάρτιν Χάλε της Γερμανικής Ένωσης Λιπιδίων -Μεταβολισμού.

Οποιαδήποτε μείωση των επιπέδων της HDL μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανονική και συνεχή άσκηση ενώ η σύντομη και έντονη άσκηση επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν έχει καμιά επίπτωση στο λιπομεταβολισμό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χάλε, η φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL από 5 έως 10% με λίγο πιο έντονη άσκηση όπως «το περπάτημα το οποίο, όμως, δεν θα προκαλεί προβλήματα στην αναπνοή».

Οι καλύτερες επιλογές είναι το βάδισμα, η ποδηλασία ή το σκι.

Η άσκηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και να διαρκεί από 20 έως 30 λεπτά.

Ο Χάλε συμβουλεύει τους έχοντες υψηλά επίπεδα χοληστερίνης να συμβουλευτούν το γιατρό τους ώστες να τους καθορίσει τον τύπο άσκησης και επίσης να πληροφορηθούν για τους κινδύνους των καρδιοπαθειών.

Διαφορετικά οι κίνδυνοι θα συνεχίσουν να αυξάνουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Παχαίνει ο καφές;


Πόσες γυναίκες δεν έχουν θυσιάσει τον αγαπημένο τους καφέ στο βωμό μιας καλλίγραμμης σιλουέτας; Πόσες δεν έχουν δηλώσει με υπερηφάνεια στις φίλες τους ότι ξεκίνησαν δίαιτα κάνοντας ένα καθοριστικό πρώτο βήμα, «κόβοντας» δηλαδή τον καφέ; Και τι θα λέγατε αν σας αποκαλύπταμε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί άδικο κόπο; 

Η «παχυντική» φύση του καφέ είναι από τους μεγαλύτερους μύθους που έχουν κυκλοφορήσει στον τομέα της διατροφής. Στην παρανόηση αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η παρουσία στη χώρα μας ξενόφερτων τύπων καφέ, πλούσιων σε σιρόπι και σαντιγί, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δε μπορούν να συγκριθούν με πιο «παραδοσιακά» είδη καφέ, καθώς η σύστασή τους πλησιάζει εκείνη ενός γλυκίσματoς παρά ενός ροφήματος. 

Φυσικά ρόλο στη διόγκωση του μύθου έχει παίξει και το γεγονός ότι πολύς κόσμος προσθέτει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και γάλακτος στον καφέ, αυξάνοντας σημαντικά το θερμιδικό του περιεχόμενο. Στην πραγματικότητα όμως, ο καφές από μόνος του έχει μηδαμινές θερμίδες, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το «κακό όνομα» που τον ακολουθεί εδώ και χρόνια. 

Για παράδειγμα ένα φλιτζάνι σκέτου στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 1 θερμίδα, συνεπώς η μέτρια κατανάλωσή του έχει σχεδόν μηδενική επίδραση στην ημερήσια ενεργειακή μας πρόσληψη. Επιπλέον, επειδή ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία εκδηλώνει ήπια διεγερτική δράση στον οργανισμό, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο μέσο ενίσχυσης της ενέργειας και της τόνωσης σε άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Συνηθίζατε λοιπόν μέχρι σήμερα να πίνετε τον καφέ σας με ολίγη… ενοχή; Όχι πια. Εάν είστε φειδωλοί στην προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος ή εάν αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με κάποια γλυκαντική ύλη χωρίς θερμίδες, ο καφές μπορεί άνετα να ενταχθεί στο ημερήσιο διαιτολόγιό διαιτώμενων και μη, δεδομένου φυσικά ότι εμπίπτει στα πλαίσια της ασφαλούς πρόσληψης καφεΐνης. 



Πηγή: newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η χειραψία μπορεί να δείξει πόσο θα ζήσουμε


Συχνά θεωρείται ένδειξη αυτοπεποίθησης, αλλά μια σφιχτή και δυνατή χειραψία μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι θα ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια.
Νέα μελέτη δείχνει πως όσοι σφίγγουν δυνατά το χέρι που απλώνεται προς το μέρος τους ζουν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι έχουν «χλιαρή» χειραψία.
Άλλες ενδείξεις μακροζωίας είναι η καλή ισορροπία, η δυνατότητα βάδισης με γρήγορο ρυθμό και η ικανότητα να σηκώνεται κανείς εύκολα από την καρέκλα, αναφέρει η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).
Η νέα μελέτη είναι η πρώτη του είδους που γίνεται και βασίζεται στην συνδυασμένη ανάλυση των ευρημάτων από 33 προγενέστερες μελέτες, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερους από 50.000 άντρες και γυναίκες από όλο τον κόσμο.
Η συνδυασμένη ανάλυση αποκαλύπτει ότι η δύναμη της χειραψίας σχετίζεται ξεκάθαρα με την μακροζωία, ακόμα και στους νέους.
Από τις 14 μελέτες που αξιολόγησαν την δύναμη της χειραψίας, οι ερευνητές της νέας μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έχουν την πιο αδύναμη χειραψία έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με όσους έχουν πιο δυνατή. Και αυτό είναι ανεξάρτητο από το φύλο, την ηλικία και το μέγεθος του σώματος.
Παρόμοιο ήταν το συμπέρασμα και για άλλους «δείκτες της σωματικής ικανότητας», που εστιάζονται περισσότερο σε μεγάλης ηλικίας άτομα.
Όσοι λ.χ. περπατούν με αργό ρυθμό έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα απ’ ό,τι όσοι περπατούν γρήγορα. Και όσοι βασανίζονται για να σηκωθούν από την καρέκλα έχουν διπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου απ’ ότι όσοι «πετάγονται» εύκολα από τη θέση τους.
Οι επιστήμονες από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο (MRC) της Βρετανίας που ανέλυσαν συνδυαστικά τις προηγούμενες μελέτες (αυτού του είδους η έρευνα λέγεται μετα-ανάλυση), λένε ότι τα ευρήματά τους μπορούν να έχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις.
Όπως λένε, υπάρχουν πολλά νοσήματα που επηρεάζουν την δύναμη, την ισορροπία και την κινητικότητα – και αρκετά από αυτά μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Γερή καρδιά για νεανικό μυαλό




Μυαλό έφηβου φαίνεται να έχουν όσοι φροντίζουν να κρατούν γερή την καρδιά τους, αφού σύμφωνα με έρευνα, τα δύο ζωτικά όργανα αλληλοεξαρτώνται.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βοστόνης μελέτησαν 1.500 άτομα και όπως αναφέρουν, μια μέτρια απόδοση καρδιάς γερνάει τον εγκέφαλο περίπου δύο χρόνια πιο γρήγορα!
Η διαπίστωση αυτή ισχύει ακόμα και για νεαρά άτομα έως 30 ετών, που δεν είχαν κάποια καρδιοπάθεια, καθώς και για ηλικιωμένα άτομα που είχαν καρδιοπάθειες.
Οι επιστήμονες  εκτίμησαν ότι περίπου ένας στους τρεις είχε χαμηλή απόδοση καρδιάς και ταυτόχρονα, όπως ανακαλύφθηκε από μαγνητικές τομογραφίες, μικρότερο εγκέφαλο.
Τα άτομα με μικρότερο όγκο εγκεφάλου δεν έδειχναν εμφανή κλινικά ίχνη μειωμένων εγκεφαλικών λειτουργιών, όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σχετική συρρίκνωση του εγκεφάλου τους αποτελεί πρώιμη ένδειξη για μελλοντικό πρόβλημα (π.χ. άνοια).
«Είναι πολύ νωρίς ακόμη να δώσουμε ιατρικές συμβουλές, η έρευνα αυτή όμως δείχνει πως όντως η υγεία της καρδιάς και τους εγκεφάλου ¨πάνε πακέτο¨ », εξηγεί η Άντζελα Τζέφερσον, υπεύθυνη της έρευνας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως εάν κάποιος θέλει να δυναμώσεις την καρδιά του, θα πρέπει να κάνει ιδιαίτερα εντατική γυμναστική.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation».

Διαβάστε περισσότερα...