Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Η χειραψία μπορεί να δείξει πόσο θα ζήσουμε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συχνά θεωρείται ένδειξη αυτοπεποίθησης, αλλά μια σφιχτή και δυνατή χειραψία μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι θα ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια.
Νέα μελέτη δείχνει πως όσοι σφίγγουν δυνατά το χέρι που απλώνεται προς το μέρος τους ζουν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι έχουν «χλιαρή» χειραψία.
Άλλες ενδείξεις μακροζωίας είναι η καλή ισορροπία, η δυνατότητα βάδισης με γρήγορο ρυθμό και η ικανότητα να σηκώνεται κανείς εύκολα από την καρέκλα, αναφέρει η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).
Η νέα μελέτη είναι η πρώτη του είδους που γίνεται και βασίζεται στην συνδυασμένη ανάλυση των ευρημάτων από 33 προγενέστερες μελέτες, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερους από 50.000 άντρες και γυναίκες από όλο τον κόσμο.
Η συνδυασμένη ανάλυση αποκαλύπτει ότι η δύναμη της χειραψίας σχετίζεται ξεκάθαρα με την μακροζωία, ακόμα και στους νέους.
Από τις 14 μελέτες που αξιολόγησαν την δύναμη της χειραψίας, οι ερευνητές της νέας μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έχουν την πιο αδύναμη χειραψία έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με όσους έχουν πιο δυνατή. Και αυτό είναι ανεξάρτητο από το φύλο, την ηλικία και το μέγεθος του σώματος.
Παρόμοιο ήταν το συμπέρασμα και για άλλους «δείκτες της σωματικής ικανότητας», που εστιάζονται περισσότερο σε μεγάλης ηλικίας άτομα.
Όσοι λ.χ. περπατούν με αργό ρυθμό έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα απ’ ό,τι όσοι περπατούν γρήγορα. Και όσοι βασανίζονται για να σηκωθούν από την καρέκλα έχουν διπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου απ’ ότι όσοι «πετάγονται» εύκολα από τη θέση τους.
Οι επιστήμονες από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο (MRC) της Βρετανίας που ανέλυσαν συνδυαστικά τις προηγούμενες μελέτες (αυτού του είδους η έρευνα λέγεται μετα-ανάλυση), λένε ότι τα ευρήματά τους μπορούν να έχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις.
Όπως λένε, υπάρχουν πολλά νοσήματα που επηρεάζουν την δύναμη, την ισορροπία και την κινητικότητα – και αρκετά από αυτά μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.