Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Χρήστος Κουτούλιας: Ο πρωταθλητής του στίβου και της ζωής!


Ο 22χρονος αθλητής του στίβου, Χρήστος Κουτούλιας, γεννήθηκε με αναπηρία στο δεξί του χέρι, αλλά δεν το έβαλε κάτω και στοχεύει στο βάθρο!

Ο ίδιος παραδέχεται: «Η ελληνική κοινωνία δεν αποδέχεται εύκολα τους ανθρώπους με αναπηρία». Μάλιστα, αποκαλύπτει πως σε ηλικία 7 ετών είχε τσακωθεί με ηλικιωμένο σε στάση λεωφορείου γιατί θεώρησε ότι ζητιάνευε και του έδωσε 2 ευρώ!

Το όνειρο του ήταν να σπουδάσει στη γυμναστική ακαδημία, κάτι που δεν ήταν εφικτό από τους κανονισμούς των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Παρά ταύτα ο ίδιος εκπροσωπεί την Ελλάδα σε αγώνες στο εξωτερικό.

Δείτε το ρεπορτάζ και τι είπε ο ίδιος στη συνέντευξη του







Πηγή: http://www.star.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τον έβγαλαν σε διαθεσιμότητα... εκ παραδρομής!



Πολλά τα… «λάθη».
Τι κι αν εξαιρούνται τα ΑΜΕΑ, τι κι αν όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν τις νόμιμες διαδικασίες πρόσληψης, στην Ελλάδα της αναλγησίας η διαθεσιμότητα είναι μια «μπίλια» και σε όποιον κάτσει, για να ξεκινήσει μετά έναν αγώνα για να αποδείξει τα αυτονόητα και να διεκδικήσει όσα άδικα δεν του αποδίδονται…

Μια τέτοια περίπτωση είναι του κ. Παντελή Παπαναγιώτου πρώην προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος Ηλείας ΑΜΕΑ και νυν μέλους της Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Δυτ. Ελλάδας, ο οποίος εργάζεται στο δήμο Ήλιδας.

Πολλά τα… «λάθη»

Παρόλο που τα στοιχεία του, εστάλησαν επανειλημμένα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Παπαναγιώτου τέθηκε σε διαθεσιμότητα και πλέον λαμβάνει το 75% του μισθού και σε μια χρονική συγκυρία που κινδυνεύει να χάσει και το ίδιο του το σπίτι, αφού δεν μπορεί να καταβάλλει τις δόσεις του στεγαστικού δανείου.

«Εγώ προσλήφθηκα και με το κριτήριο του ΑΜΕΑ και όλες τις απαιτούμενες διαφανείς διαδικασίες που όριζε ο σχετικός νόμος. Υπάρχουν κριτήρια, υπάρχουν πίνακες και όλα αυτά τα διαπίστωσαν οι αρμόδιοι και απλά είπαν ότι έγινε λάθος.

Ωστόσο, λαμβάνω μισθό κατά 75% μικρότερο στον ήδη μειωμένο και τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Δυστυχώς, είναι πολλά τα άτομα με αναπηρία που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα από λάθος του υπουργείου», επεσήμανε χθες στην εφ. «Πρωινή» ο κ. Παπαναγιώτου.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι σε μια χρονική συγκυρία που η κοινωνία μαστίζεται από την κρίση θα έπρεπε να λαμβάνονται μέτρα στήριξη των ΑΜΕΑ, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με τις μειώσεις μισθών, την καθυστέρηση των επιδομάτων Πρόνοιας, την έλλειψη γενοσήμων και τα εκτός λίστας φαρμάκων.

«Αυτή η αντιμετώπιση έχει ως συνέπεια οι οικογένειες να διαβιούν στα όρια της φτώχειας και πολλοί να κινδυνεύουν να χάσουν μέχρι και το σπίτι τους, όπως εγώ. Πώς να δίνω τις δόσεις όταν παίρνω μισθό σε ποσοστό 75% και δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει η ανάκληση της διαθεσιμότητας για να λάβουμε και το 25% που έχει πάψει να μας αποδίδεται αδίκως, λόγω ενός ήδη αναγνωρισμένου διοικητικού λάθους από την πλευρά του υπουργείου;…», αναρωτιέται ο κ.Παπαναγιώτου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Δικαιώθηκε και θα λαμβάνει επιτέλους το επίδομα παραπληγίας -Τον έκριναν παραπληγικό αλλά δεν του το χορηγούσαν!


Παρέμβαση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Μετά από 1,5 χρόνο αγώνα και με την παρέμβαση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, παραπληγικός από την Πάτρα θα λαμβάνει επιτέλους το επίδομα που δικαιούται. Όπως είχε αποκαλύψει το thebest.gr στις 26 Ιουλίου, στο ΚΕΠΑ εκτυλίχθηκε μια ιστορία τρέλας σχετικά με τα επιδόματα των ΑμεΑ.

Όπως είχε πει στο thebest.gr o Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας Αντώνης Χαροκόπος, "υπάρχει περίπτωση από την Πάτρα και θα κάνω καταγγελία στον Υπουργό γι ΄αυτή, που ενώ έχει αναφερθεί από το νοσοκομείο ότι ο άνθρωπος είναι παραπληγικός , η επιτροπή τον κρίνει παραπληγικό με ποσοστό αναπηρίας 90%, η ίδια η επιτροπή του λέει ότι δε χρειάζεσαι τη στήριξη συνοδού και του κόβει το δικαίωμα να έχει επίδομα. Δηλαδή σε κρίνει παραπληγικό αλλά δεν σου δίνει το επίδομα! Και σε άλλο σημείο της απόφασης το άτομο κρίνεται ανίκανο για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα.Δηλαδή τι θέλει να κάνει με αυτό τον τρόπο η καινούργια επιτροπή; Θέλει να κόβει τα επιδόματα του κόσμου».

Μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Ομοσπονδίας στο ΙΚΑ και στο αρμόδιο Υπουργείο, ο παραπληγικός πέρασε από δευτεροβάθμια επιτροπή , η οποία έκρινε ότι δικαιούται και μάλιστα επ' αόριστον το επίδομα.



Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τριπλά ακρωτηριασμένος καταφέρνει να πάρει δίπλωμα οδήγησης!!!


Στη Βρετανία θεωρείται ήρωας πολέμου. Ο 26χρονος Ντέιβ Γουότσον είναι μόλις ο τέταρτος Βρετανός που λαμβάνει εν ζωή μετάλλιο ανδρείας.

Έχει ακρωτηριαστεί τρεις φορές, καθώς έχει χάσει και τα δύο πόδια του και ένα χέρι μετά από έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν. Τώρα ο 26χρονος κατόρθωσε να περάσει το δίπλωμα οδήγησης και γιορτάζει την...καλή του τύχη! Και αυτό γιατί το πέρασε με την πρώτη προσπάθεια. Ο ίδιος διηγείται πως σώθηκε από θαύμα όταν μία βόμβα εξερράγη πάνω στα πόδια του. Ο Γουότσον έκανε μόνο 38 μαθήματα σε τρεις μήνες και κατόρθωσε να πάει το δίπλωμά του. Έτσι τώρα θα μπορεί να οδηγεί το αθλητικό του Range Rover χωρίς κανένα φόβο. Ο ίδιος δηλώνει πολύ ικανοποιημένος, καθώς «θα μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει, και θα έχει περισσότερη ανεξαρτησία». Το αυτοκίνητο είναι ειδικά διαμορφωμένο για την αναπηρία του, ενώ βάζει σε ειδική θέση το χέρι του. Ο Γουότσον που αναμένει να υποβληθεί σε μία νέα επέμβαση για το χέρι, πρέπει να έχει κάποιον δίπλα του προς το παρόν, αλλά μετά την εγχείριση θα μετακινείται μόνος του.



Διαβάστε περισσότερα...

Σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή της παράλληλης στήριξης μαθητών στην Πιερία



Σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή του μέτρου της παράλληλης στήριξης μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εντοπίζουν γονείς και μαθητές στην Π.Ε. Πιερίας, αναφέρει το ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Για την φετινή χρονιά κατατέθηκαν από την περιοχή στο αρμόδιο Υπουργείο 38 αιτήσεις για παράλληλη στήριξη, τελικά όμως μόνο 13 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής καλούνται να εξυπηρετήσουν τους μαθητές αυτούς με αποτέλεσμα οι ώρες που αφιερώνονται σε κάθε παιδί να είναι αναντίστοιχες των αναγκών.

Παράλληλα κάθε χρόνο στην αρχή της σχολικής χρονιάς αρκετοί από τους γονείς κρατάνε τα παιδιά τους στο σπίτι αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί καν η διαδικασία της κατάθεσης αιτήσεων (καταληκτική ημερομηνία για φέτος ήταν 20 Οκτωβρίου 2012).

Ενώ σημαντικό πρόβλημα για τους μαθητές αυτούς αποτελεί το γεγονός της αλλαγής, κάθε χρόνο, του εκπαιδευτικού που τους εξυπηρετεί, αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Για την κατάσταση αυτή το υπουργείο επικαλείται και φέτος την έλλειψη πόρων ή ακόμα και την έλλειψη εκπαιδευτικών, αποκλείοντας ουσιαστικά τους μαθητές αυτούς από την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι μαθητές όμως αυτοί έχουν ανάγκη από στήριξη και παιδαγωγική βοήθεια για την προσωπική τους ανάπτυξη και την όσο το δυνατόν καλύτερη κοινωνική τους ένταξη.

Ερωτάται ο κ. υπουργός ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να γίνουν άμεσα οι απαραίτητοι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των μαθητών για παράλληλη στήριξη» καταλήγουν οι βουλευτές Ελένη Γερασιμίδου και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.


Πηγή: http://newpost.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια γυναίκα ασθενής στέλνει τα δυο παιδιά της νηστικά στο σχολείο


Έκαναν έρανο στον σύλλογο εθελοντών κατά του καρκίνου.
Η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του συλλόγου εξελίχθηκε σε έρανο.

Εκδήλωση για την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας, πραγματοποίησε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο ΕΓΝΑΤΙΑ, ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου, ωστόσο τα προβλήματα είναι καυτά και επισκιάζουν και το γιορταστικό κλίμα. Έτσι πραγματοποιήθηκε τελικά έρανος για την ενίσχυση μιας ασθενούς με δυο παιδιά που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα επιβίωσης.

Το ζήτημα ανέδειξε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Τσιμπουκλή, η οποία παίρνοντας τον λόγο είπε αρχικά πως «χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μετά από ένα χρόνο βρισκόμαστε πάλι και κοιταζόμαστε στα μάτια και εύχομαι και του χρόνου να ξαναβρεθούμε όλοι». Συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχει πολύς πόνος και δυστυχία και πρέπει η αλληλεγγύη και η αγάπη να είναι έμπρακτη». Όπως είπε προχθές ζήτησε τη βοήθεια του Συλλόγου μια γυναίκα ασθενής, 50 ετών, η οποία έχει δυο παιδιά που πηγαίνουν σχολείο νηστικά! Δεν έχει να πληρώσει το ενοίκιο και ο ιδιοκτήτης της έχει δώσει περιθώριο μέχρι τέλος του μήνα, διαφορετικά θα της κάνει έξωση. Κάλεσε λοιπόν όλους να συνεισφέρουν όσο μπορούν, ακόμα και με ένα ευρώ. Από τον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, υπήρξε παρέμβαση να γίνει εκείνη την ώρα ένας έρανος και να μαζευτούν χρήματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζουμπούλης Μελετιάδης σημείωσε πως στις 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσουν τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στο ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ και για αυτό δεν θα αναφερθεί αναλυτικά στις δράσεις που έγιναν. Ωστόσο τόνισε πως όλο αυτό το διάστημα προσπάθησαν να δίνουν χρήσιμες πληροφορίες στους καρκινοπαθείς και τα μέλη των οικογενειών τους σχετικά με τις παροχές του ΕΟΠΥΥ, καθώς «οι παροχές συνεχώς αλλάζουν». Επίσης να δίνουν πληροφορίες όσον αφορά τις αναπηρικές συντάξεις και τόνισε πως «εισπράξαμε πολλές απογοητεύσεις, γιατί κάποιοι έπαιρναν συντάξεις και τους τις έκοψαν»!!! Ο πρόεδρος σημείωσε πως προσπαθούν να καλλιεργούν τη συνεχή επαφή μεταξύ των μελών και για αυτό οργανώνουν εκδρομές, κάνουν προγράμματα εργασιοθεραπείας…

Η Ρένα Μαρδύρη γραμματέας του Συλλόγου σημείωσε πως «ποτέ άλλοτε δεν είχαμε αντιμετωπίσει τόσα προβλήματα» και ζήτησε τη βοήθεια των αρχών γιατί και οι καρκινοπαθείς έχουν δικαίωμα στη ζωή και στην ελπίδα. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο ταμίας του Συλλόγου Παναγιώτης Βότου.

Στη συνέχεια έκοψαν τη βασιλόπιτα και μοίρασαν σε όλους τους παρευρισκόμενους μικρές πίτες. Υπήρχαν δυο φλουριά, το ένα κέρδιζε μια εκδρομή του Συλλόγου δωρεάν χωρίς καμιά συμμετοχή για δυο άτομα και το δεύτερο δωρεάν διαμονή στο ξενοδοχείο ΕΓΝΑΤΙΑ ένα Σαββατοκύριακο, που ήταν προσφορά του ξενοδοχείου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του δήμου, ο αντιδήμαρχος Ανέστης Δημητριάδης και εκ μέρους του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, ο Κώστας Παπαδόπουλος. Επίσης αντιπροσωπεία του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ Καβάλας.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάζουν την λειτουργία ΚΕ.Π.Α στην Αργολίδα


Δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ι. Βρούτση για εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) στην Αργολίδα, εμπεριέχεται στην απάντηση που απέστειλε στοΓραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτή Αργολίδας, καθ. Γιάννη Μανιάτη, σε συνέχεια σχετικής άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Όσον αφορά τη δημιουργία ΚΕ.Π.Α. στην Αργολίδα, σας γνωρίζουμε ότι θα εξεταστεί το αίτημα από την αρμόδια Υπηρεσία, εκτιμώντας όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ΚΕ.Π.Α.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Υπουργός κ. Ι. Βρούτσηςστην απάντησή του.
Ο κ. Γ. Μανιάτης, στην ερώτηση που είχε καταθέσει, ζητούσε απαντήσεις στα εξής: «1. Για ποιο λόγο δεν έχει δημιουργηθεί στην Αργολίδα ΚΕ.Π.Α. σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Νομούς της Πελοποννήσου; και 2. Για ποιο λόγο δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί τουλάχιστον σημεία παραλαβής αιτήσεων προς τα ΚΕ.Π.Α. στο Νομό Αργολίδας;»

Αναλυτικότερα, η απάντηση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ι. Βρούτση, αναφέρει:
«Σε απάντηση της υπ’αριθμ.1230/6.11.2012 αναφοράς και της υπ’αριθμ.4876/7.12.2012 ερώτησης που κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Γ. Μανιάτη, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σε εφαρμογή του ν.3863/10, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 76 του ν.3996/11, συστήθηκε στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και τέθηκε σε λειτουργία από 1/9/2011 το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
Το ΚΕ.Π.Α. δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση αναπηρίας.
Συγκεκριμένα, λειτουργούν εξήντα ένα (61) σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α. πανελλαδικά για την αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου των περιστατικών που κλήθηκε η αρμόδια Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να διαχειριστεί.
Έργο των υγειονομικών επιτροπών είναι ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας, ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜΕΑ, καθώς και ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές, ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αναπηρίας προσδιορίζονται πλέον με βάση τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΚΥΑ αρ.Φ.11321/οικ.10219/688/2012, ΦΕΚ Β΄1506/4.5.12).
Επισημαίνεται ότι η παρατηρούμενη καθυστέρηση στην εξέταση των ασφαλισμένων από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων (όπως νευρολόγων, ψυχιάτρων και καρδιολόγων), οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τη στελέχωση των οικείων επιτροπών. Για το λόγο αυτό, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχωρεί περαιτέρω σε διαδικασία ένταξης στο Ειδικό Σώμα Υγειονομικών Επιτροπών και ιατρών του ΕΟΠΥΥ, με την ολοκλήρωση της οποίας θα υπάρχει δυνατότητα αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης όλων των εκκρεμών περιπτώσεων, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται προγραμματισμός και συγκρότηση μη αμιγών επιτροπών για την εξέταση περιστατικών που αφορούν τις επίμαχες ειδικότητες.
Όσον αφορά τη δημιουργία ΚΕ.Π.Α. στην Αργολίδα, σας γνωρίζουμε ότι θα εξεταστεί το αίτημα από την αρμόδια Υπηρεσία, εκτιμώντας όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ΚΕ.Π.Α.
Για τα περιστατικά που έχουν αδυναμία προσέλευσης στο ΚΕ.Π.Α. στέλνεται κλιμάκιο κατ’ οίκον, που αποτελείται από ένα ιατρό και μια γραμματέα, προκειμένου να συνταχθεί εισηγητική έκθεση για κάθε περιστατικό. Στη συνέχεια γίνεται ο προγραμματισμός της υγειονομικής επιτροπής, όπου εξετάζονται οι ιατρικοί φάκελοι των ασφαλισμένων, με βάση τη συνταχθείσα εισηγητική έκθεση. Ακολουθεί η έκδοση και η γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας.
Τέλος, σημειώνεται ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στα αιτήματα που αφορούν σε απονομές και παραστάσεις συντάξεων και χορηγήσεις προνοιακών επιδομάτων και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την εξομάλυνση της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας το ταχύτερο δυνατό».
Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ο κ. Γ. Μανιάτης είχε αναφέρει τα ακόλουθα:
«Κύριε Υπουργέ,
Μια από τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τα άτομα με αναπηρία, υποχρεούνται από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε μία από τις 74 Γραμματείες ΚΕ.Π.Α. με σκοπό α) τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας, β) τον χαρακτηρισμό των ατόμων ως ΑμεΑ και γ) τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές, ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την Πολιτεία.
Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Αργολίδας, υποχρεούνται να μεταβαίνουν στο ΚΕ.Π.Α. Τρίπολης, το οποίο εξυπηρετεί εκτός της Αργολίδας και την Αρκαδία. Λαμβάνοντας υπόψη πως ο νομός Αργολίδας είναι ο μοναδικός νομός της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο οποίος δεν έχει Γραμματεία ΚΕ.Π.Α., καθώς και τις αντικειμενικές ιδιαιτερότητες λόγω της χιλιομετρικής απόστασης των απομακρυσμένων περιοχών, όπως της Ερμιονίδας προς την Τρίπολη (περισσότερα από 150 χλμ), θεωρούμε άνιση και άρα άδικη τη μεταχείριση των πολιτών της Αργολίδας, οι οποίοι είναι σε δυσχερή θέση σε σχέση με πολίτες άλλων νομών, προκειμένου να διεκδικήσουν δικαιώματα που τους δίνει ο σχετικός νόμος. Επισημαίνω ότι οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να μεταβαίνουν στο ΚΕ.Π.Α. Τρίπολης τόσο για την υποβολή αιτήσεων, όσο και για υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων, καθώς και την τελική εξέταση από την Υγειονομική Επιτροπή. Υποβάλλονται δηλαδή τρεις, ή και τέσσερις φορές στην ταλαιπωρία να διανύσουν 300 χλμ. κάθε φορά, ενώ θα μπορούσαν να υποβληθούν σε αυτή την ταλαιπωρία μόνο μία φορά.
Για τους παραπάνω λόγους, απαιτείται άμεσα να δημιουργηθούν τουλάχιστον ορισμένα σημεία παραλαβής αιτήσεων προς τα ΚΕ.Π.Α. στο Νομό Αργολίδας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Για ποιο λόγο δεν έχει δημιουργηθεί στην Αργολίδα ΚΕ.Π.Α. σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Νομούς της Πελοποννήσου;
Για ποιο λόγο δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί τουλάχιστον σημεία παραλαβής αιτήσεων προς τα ΚΕ.Π.Α. στο Νομό Αργολίδας;»


Διαβάστε περισσότερα...

Σε ακατάλληλο κτήριο εδώ και δώδεκα χρόνια το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων


Σε ακατάλληλο χώρο στεγάζεται «προσωρινά» εδώ και 12 χρόνια το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων με προκάτ αίθουσες, που βρίσκονται στην ταράτσα του Κέντρου Αποκατάστασης Παίδων και Νέων Κρήτης στον Κουμπέ.

Το ποτήρι, πλέον, ξεχείλισε και γι' αυτό το λόγο ο Σύλλογος έκανε την περασμένη Παρασκευή συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Χανίων και, όπως ανακοίνωσε, «οι μαθητές θα κάνουν μάθημα εκεί».

Σύμφωνα με τους γονείς, ο χώρος όπου στεγάζεται το σχολείο είναι «ακατάλληλος και επικίνδυνος για οποιαδήποτε χρήση, πόσω μάλλον για ένα πλαίσιο ειδικής αγωγής, όπου οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται είναι συγκεκριμένες».

Οι ίδιοι έχουν καταγράψει τα προβλήματα, που δεν είναι λίγα:

* Απουσία ασφάλειας για τους μαθητές.

* Ακατάλληλες αίθουσες ( προκάτ 12 ετών - καρκινογόνα)

* Ελλειψη χώρων για εξειδικευμένη διδασκαλία, όπως γυμναστική και πολιτιστικές εκδηλώσεις, για το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή και λογοθεραπευτή.

* Απαρχαιωμένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, με πίνακες ελέγχου ανοιχτούς σε κάθε τάξη, επικίνδυνους για τους μαθητές για τυχόν βραχυκύκλωμα. «Ετσι οι μαθητές ξεπαγιάζουν και δεν μπορεί να επιτευχθεί καμιά μαθησιακή διαδικασία. Ας τονίσουμε ότι είναι το μοναδικό σχολείο στα Χανιά που δεν έχει θέρμανση και στο οποίο διά ροπάλου απαγορεύεται η χρήση θερμαντικών σωμάτων λόγω πυρκαγιάς».

* Ακατάλληλος αύλειος χώρος.

* Απουσία χώρου ανάπαυσης για μαθητές με κινητικές αναπηρίες.

Οι γονείς τονίζουν ότι «αν και λόγω της μεταστέγασης έγινε επιτέλους το αυτονόητο (η πρώτη εγγραφή μαθητή με κινητική αναπηρία, έπειτα από 10 χρόνια λειτουργίας)», όμως «χωρίς καμιά υποδομή και υποστήριξη. Η μαθήτρια προσέρχεται και αποχωρεί από το σχολείο μεταφερόμενη από τον πατέρα της και δύο καθηγητές. Πόσο ασφαλές, αξιοπρεπές και ηθικό μπορεί να είναι στο 2013 να συμβαίνει αυτό;».



Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναγνώστης σχολιάζει και προτείνει για τη δυνατότητα εκκλησιασμού των ΑΜΕΑ


Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου 3 μηνών, έχω ξεκινήσει σαν απλός πολίτης έναν αγώνα για την τοποθέτηση ενός μικρού και ...ανέξοδου μέσου, αν όχι ράμπας, για να έχουν πλέον τη δυνατότητα και τα ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι ή άλλοι αδύναμοι συνάνθρωποί μας, προκειμένου να εκκλησιάζονται, να ανεβαίνουν τα 24 σκαλοπάτια του ιερού ναού Αγ.βασιλείου στην Τρίπολη Αρκαδίας. Έχω ενημερώσει Δήμαρχο Τρίπολης, Υπουργείο πολιτισμού, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαντινείας-Κυνουρίας κκ Αλέξανδρο, Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, έντυπο ηλεκτρινικά μέσα-τοπικά και όχι μόνον-, ΑΜΕΑ Τριπολης, κ.α. φορείς, που προς τιμή τους οι περισσότεροι μου έχουν απαντήσει, αποποιούμενοι όμως οι περισσότεροι των ευθυνών τους. Όπως πρόσφατα ο κκ Αλέξανδρος ο οποίος ψευδώς με ενημέρωσε ότι δήθεν δεν του χορήγησαν άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το ίδιο Υπουργείο με ενημέρωσε ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα η Ι.Μητρόπολη Μαντινείας-Κυνουρίας, είχε αιτηθεί κάτι παρόμοιο! Όλα τα έγγραφα στη διάθεσή σαςΗ εκκλησία αυτή να σας γνωρίσω ότι είναι η κεντρικότερη της Τρίπολης, ενώ ευρίσκεται στην κεντρικότερη πλατεία της. Είναι ντροπή τόσα χρόνια να μην έχουν πρόσβαση στον εκκλησιασμό αυτοί οι συνάνθρωποί μας, και με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες των φορέων, Αρχών κλπ., να μην ευαισθητοποιούνται επί τέλους. Κατά τ' άλλα είμαστε στην Ε.Ε., δίνουμε τα φώτα του πολιτισμού μας σε όλο το κόσμο, αλλά και τα φώτα της αδιαφορίας συμπληρώνω εγώ. Κάντε κάτι.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς υπολογίζουμε τις θερμίδες των τροφών


Νέες μελέτες έρχονται να ανατρέψουν δεδομένα που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός καθημερινά χρειάζεται ενέργεια για τη λειτουργία του και τη συντήρησή του. Γιατί όμως χρειαζόμαστε την ενέργεια;

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί ενέργεια για τη βασική λειτουργία των ζωτικών οργάνων (π.χ. μυαλό, καρδιά, πνεύμονες). Η ενέργεια αυτή αντιστοιχεί το 60-70% των ολικών ημερήσιων αναγκών μας.

Μια ποσότητα ενέργειας δαπανάται σε καθημερινή βάση για την πέψη, την απορρόφηση και την αποθήκευση του φαγητού που τρώμε -περίπου το 10% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών μας.

Τέλος, κάθε μας κίνηση και δραστηριότητα έχει κάποιο ενεργειακό κόστος. Το κόστος της σωματικής μας δραστηριότητας αποτελεί συνήθως το 20-30% της ημερήσιας ενεργειακής μας δαπάνης. Αυτό βέβαια ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας που έχει ο καθένας από εμάς. Όσο πιο ενεργητικός είναι κάποιος, τόσο περισσότερη ενέργεια δαπανά.

Την ενέργεια αυτή την προσλαμβάνουμε σε καθημερινή βάση μέσα από την κατανάλωση των τροφίμων. Η ενέργεια που βρίσκεται σε όλα τα τρόφιμα μετριέται σε θερμίδες (cal) και joules (J). Ωστόσο, όταν μιλάμε για το ενεργειακό περιεχόμενο των τροφίμων, συνήθως χρησιμοποιούμε μια πολύ μεγαλύτερη μονάδα, που είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη από τη μια θερμίδα, τα γνωστά σε όλους μας kcal ή αλλιώς χιλιοθερμίδα.

Η ποσότητα ενέργειας που δαπανάται μέσω της ημερήσιας φυσικής μας δραστηριότητας καθώς επίσης και η ενέργεια η οποία περιέχεται στα φαγητά και στα ποτά μπορεί να εκφραστεί τόσο σε χιλιοθερμίδες, όσο και σε kilojoule. Όλοι μας έχουμε δει στις ετικέτες των τροφίμων, που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις συσκευασίες, τους δύο αυτούς όρους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της ενεργειακής αξίας του κάθε τροφίμου.

Η ενέργεια που περιέχει το κάθε τρόφιμο εξαρτάται από τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή από τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη που περιέχει. Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι αυτά τα οποία αποδίδουν την απαραίτητη για τον οργανισμό ενέργεια ή αλλιώς τις απαραίτητες θερμίδες. Ωστόσο, οι ποσότητες των θερμίδων που αποδίδουν είναι διαφορετικές.

Για παράδειγμα, οι υδατάνθρακες αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, οι πρωτεΐνες αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και τα λίπη 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε το αλκοόλ, το οποίο αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, αν και δεν είναι μακροθρεπτικό συστατικό, αφού δεν θεωρείται απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται το θερμιδικό περιεχόμενο του κάθε τροφίμου. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για περισσότερο από 100 χρόνια και πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από τον Atwater.

Πόσο σωστός όμως είναι ο υπολογισμός των θερμίδων;

Κατ’ αρχάς, πρέπει να τονίσουμε ότι ένας βασικός παράγοντας που παίζει βασικό ρόλο και μπορεί να αυξήσει το θερμιδικό περιεχόμενο ενός τροφίμου ή φαγητού είναι η παρασκευή του. Δεν πρέπει να μένουμε, μόνο στο καθαρό τρόφιμο, αλλά και στα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται και προστίθενται κατά το μαγείρεμα. Επίσης, μερικά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα η πατάτα, κατά το μαγείρεμα και ειδικά κατά το τηγάνισμα, τείνει να απορροφά μεγάλη ποσότητα λαδιού. Αυτό από μόνο του αλλάζει τελείως το θερμιδικό της περιεχόμενο. Όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν μας στον υπολογισμό των θερμίδων. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το καθαρό βάρος του τροφίμου, έτσι ώστε να έχουμε σωστό υπολογισμό των θερμίδων, διαφορετικά μπορεί να υπερεκτιμήσουμε ή να υποτιμήσουμε το θερμιδικό περιεχόμενο του τροφίμου.

Όμως, η συγκεκριμένη ερώτηση έχει δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η μία από αυτές, όπως προαναφέραμε, είναι ο τρόπος μαγειρέματος και ο προσδιορισμός της ποσότητας και η άλλη είναι ότι νέες μελέτες έρχονται να ανατρέψουν κάποια δεδομένα που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι υπάρχει μια κατηγορία τροφίμων, οι ξηροί καρποί, των οποίων το θερμιδικό τους περιεχόμενο μπορεί έχει υπερεκτιμηθεί, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς που βασίζονται στη θερμιδική εκτίμηση κατά Atwater.

Στο φετινό συνέδριο «SIAL Symposium to Assess Flaws in How Calories are Measured» που έλαβε χώρα στις 8 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε μια έρευνα που διεξάχθηκε από το USDA. Στη συγκεκριμένη μελέτη μετρήθηκε η θερμιδική αξία των αμυγδάλων κατά τη διατροφή με τη βοήθεια χημικής ανάλυσης και της συλλογής ούρων και κοπράνων και συγκρίθηκε με τη θερμιδική αξία των παραγόντων του Atwater. Το αποτέλεσμα της έρευνας, έδειξαν ότι το θερμιδικό περιεχόμενο των αμυγδάλων, που υπολογίστηκε έπειτα από την ανάλυση της διατροφής ήταν 4,6 kcal/g και υπολογίστηκε ότι τα 28 g αποδίδουν 129 kcal, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς κατά Atwater το 1 g αμυγδάλου αποδίδει 6-6,1 kcal, δηλαδή τα 28 g αποδίδουν 168-170 kcal, δηλαδή υπήρχε μια υπερεκτίμηση της τάξεως του 32%.

Επίσης, μια παλιότερη μελέτη, που διεξάχθηκε το 2007, βρήκε επίσης σημαντικές διαφορές, μεταξύ των δύο αυτών μεθόδων, όταν συνέκρινε το θερμιδικό περιεχόμενο διατροφής που ήταν χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Και σε αυτήν τη μελέτη παρουσιάστηκε υπερεκτίμηση των θερμίδων, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς των θερμίδων κατά Atwater.

Μήπως τελικά, πρέπει να επανεκτιμήσουμε την θερμιδική αξία κάποιων τροφίμων;


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ευεργετική δράση του σκόρδου


Προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Το σκόρδο είναι ένα φυτό γνωστό από την αρχαιότητα, και η καταγωγή του φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην Ασία.

Το σκόρδο περιέχει μια ουσία γνωστή ως αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, αλλά και την προστασία του ίδιου του φυτού από εισβολείς (έντομα, μικροοργανισμοί). Περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Β6 και C, μαγγανίου, σεληνίου, ενώ πλήθος επιστημονικών ερευνών αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Φαίνεται ότι μια σκελίδα σκόρδου (περίπου 4γρ) καθημερινά προσφέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα του εν λόγω φυτού.

Ποια είναι αυτά όμως;

- Σκόρδο το Υπολιπιδαιμικό Υποχοληστερολαιμικό: Χωρίς να έχει διευκρινιστεί πλήρως ο μηχανισμός, φαίνεται ότι το σκόρδο δρα μειώνοντας τη δραστικότητα ενός ενζύμου που παίρνει μέρος στην ενδογενή βιοσύνθεση της χοληστερόλης. Σε ασθενείς που ακολουθούν υπολιπιδαιμική θεραπεία μπορεί το σκόρδο να συνδυαστεί με τη θεραπευτική τους αγωγή.

- Μειώνει τα τριγλυκερίδια: Παράλληλα, κάποια συστατικά του σκόρδου (θειούχες ενώσεις, όπως θειο-αλλοκυστεΐνη) που τις συναντάμε σε αυτό εφόσον έχει ξεφλουδιστεί, κοπεί ή πολτοποιηθεί, φαίνεται να συμβάλλουν στην αναστολή του ενζύμου που συνθέτει λιπαρά οξέα.

- Προλαμβάνει γρίπη-κρύωμα: Ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία, ενώ έχει συσχετισθεί με πρόληψη κρυολογήματος.

- Ηπατοπροστατευτικό- Νευροπροστατευτικό- Αντιοξειδωτικό: Πρόκειται για εύρος ευεργετικών δράσεων που οφείλονται στην αλλισίνη, αλλά και σε άλλες ενώσεις (πχ σάπωνες)που σχηματίζονται από εκχύλισμα σκόρδου

- Πρόληψη καρκίνου: Σύμφωναε με μελέτη, η μέτρια κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει κατά 35% την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Το σκόρδο ειδικά όταν «ταλαιπωρείται» (κόψιμο, ξεφλούδισμα) περιέχει ουσίες με ιδιαίτερα αντικαρκινική δράση (θειο-αλλοκυστεΐνη, αλλικίνη, αλλυλικό δισουλφίδιο).

Ακόμα και λίγα λεπτά μαγειρέματος μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της αλισίνης και άλλων ευεργετικών ουσιών του σκόρδου. Όταν μαγειρεύεται ολόκληρο το σκόρδο η μείωση είναι μεγαλύτερη, ενώ αν το σκόρδο έχει ξεφλουδιστεί, κοπεί ή πολτοποιηθεί πριν το μαγείρεμα, η μείωση είναι μικρότερη. Αυτό συμβαίνει γιατί το ξεφλούδισμα, το κόψιμο ή/και η πολτοποίηση του σκόρδου απελευθερώνει την αλινάση (ένζυμο), που βοηθά στο σχηματισμό ευεργετικών και αντικαρκινικών θειούχων ενώσεων. Γι’ αυτό, καλό είναι να ξεφλουδίζετε το σκόρδο, να το ψιλοκόβετε και να το αφήνετε έτσι για 5-10 λεπτά πριν το μαγειρέψετε.

Αγοράζοντας σκόρδο, προτιμήστε το ξηρό, παχουλό, σταθερό χωρίς κηλίδες σκόρδο. Το φρέσκο σκόρδο είναι λευκό ως υπόλευκο. Αποφύγετε σκόρδο με μπαλώματα ή με μαλακό κεφάλι.

Όσον αφορά στην αποθήκευση του σκόρδου, μην το βάλετε στο ψυγείο. Αποθηκεύετε το σκόρδο σε σκοτεινό, δροσερό σημείο (πχ ντουλάπι) ή σε πήλινο δοχείο.

Για το ξεφλούδισμα, με την επίπεδη μεριά ενός μαχαιριού πιέστε κάθε σκελίδα σκόρδου προς τα κάτω γρήγορα και απαλά (το φρέσκο σκόρδο είναι κολλώδες και δύσκολο στο ξεφλούδισμα). Απορρίψτε το χαρτώδες δέρμα, κόψτε το άκρο της ρίζας και ψιλοκόψτε.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να καταναλώνεται ωμό το σκόρδο. Υπάρχουν και φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως και χάπια σκόρδου.

Προσοχή!

Ασθενείς που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους για την κατανάλωση σκόρδου, καθώς το σκόρδο παρουσιάζει αντιπηκτικές ιδιότητες.

Επίσης, μην το παρακάνετε με την κατανάλωσή του, πάνω από 5 σκελίδες σκόρδο την ημέρα, πέρα από τη δυσοσμία που μπορεί να ενοχλεί τον περίγυρο, προκαλεί έντονο φούσκωμα και καούρα.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ιδιαίτερη περίοδος της εγκυμοσύνης


Συμβουλές υγείας και ομορφιάς για τη μέλλουσα μητέρα.

Η εγκυμοσύνη, θεωρείται από τις σπουδαιότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Στην «ιδιαίτερη» αυτή φάση, ποικίλες είναι οι αλλαγές που παρατηρούνται σε ορμονικό, σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Ο σύντροφος αποτελεί το σημαντικότερο στήριγμα της εγκύου.

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών βρίσκονται σε «σύγχυση», γι’ αυτό και η μέλλουσα μητέρα βιώνει μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται πολλές φορές από άγχος, θλίψη, ναυτία, ατονία, εξάντληση.

Η εγκυμοσύνη αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά της γυναίκας.

Ακολουθεί μία σύντομη αναφορά συμβουλών υγείας και ομορφιάς, που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες σε αυτή την τόσο σημαντική περίοδο στη ζωή κάθε γυναίκας...

Πολύ σημαντική η ενυδάτωση

Κρατώντας τον οργανισμό σας επαρκώς ενυδατωμένο, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε σε υψηλά επίπεδα την ενέργειά σας. Θυμηθείτε ότι η αυξημένη κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προλαμβάνει την εμφάνιση λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης και δυσκοιλιότητας, ενώ συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωση του δέρματος.

Πίνετε άφθονο νερό, γάλα, χυμούς και αποφύγετε την κατανάλωση καφέ και τσαγιού. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό. Στοχεύστε να πίνετε 1,5 -2 λίτρα νερό ημερησίως. Μην σχετίζετε την άφθονη κατανάλωση νερού, με την κατακράτηση υγρών (όπως πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους) που παρατηρείται στις εγκύους. Θυμηθείτε ότι όσο πιο ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός σας, τόσο καλύτερα επιτελούνται οι βασικές ρυθμιστικές και ζωτικές του λειτουργίες.

Προσοχή στη διατροφή

Ψυχολογικοί παράγοντες όπως η κατάθλιψη η ανησυχία και το άγχος, ασκούν μεγάλη επιρροή στις έγκυες γυναίκες ως προς την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού. Οι γυναίκες που υιοθετούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όχι μόνο συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά μειώνουν συγχρόνως τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, ενισχύοντας έτσι τη συνολική τους υγεία. Ο οργανισμός της εγκύου χρειάζεται γύρω στις 100-300 θερμίδες επιπλέον ημερησίως για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Επιλέξτε ποιοτικές τροφές και από τις πέντε κατηγορίες διατροφικών ομάδων (γαλακτοκομικά, κρέας, δημητριακά, λίπη, φρούτα-λαχανικά), συμβάλλοντας έτσι στην υγιή ανάπτυξη του μωρού και εμπλουτίστε τη διατροφή σας με βιταμίνες, ασβέστιο, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μην παραλείπετε το πρωινό και φροντίστε να τρώτε υγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων. Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, διότι έχει συνδεθεί με πρόωρο τοκετό και γενετικές ανωμαλίες. Μην ξεχνάτε την άφθονη κατανάλωση υγρών για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού. Συμβουλευτείτε το γιατρό και το διατροφολόγο σας για την παροχή εξατομικευμένων διατροφικών συμβουλών

Ποια άσκηση επιτρέπεται;

Οι περισσότερες μορφές άσκησης προάγουν την υγεία και την ευεξία του μωρού και της εγκύου. Εφόσον η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική και η κατάσταση υγείας της γυναίκας καλή, τότε επιτρέπονται διάφορα είδη σωματικής δραστηριότητας. Η άσκηση συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, στη βελτίωση της διάθεσης, στη διατήρηση των επιπέδων της φυσικής κατάστασης σε καλά επίπεδα, καθώς και στην πρόληψη εμφάνισης διαβήτη κύησης.

Οι έγκυες υγιείς γυναίκες, θα πρέπει να ασκούνται κατά μέσο όρο 2,5 ώρες/εβδομάδα. Επιλέξτε χαμηλής έντασης άσκηση, όπως η κολύμβηση ή το περπάτημα. Κολυμπήστε σε νερό με μέτρια θερμοκρασία 18-25˚C, αποφεύγοντας τα ατμόλουτρα και τα υδρομασάζ, στα οποία η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή. Το έντονο περπάτημα 2-3 φορές/εβδομάδα, είναι επίσης μια αποτελεσματική μορφή άσκησης. Το στατικό ποδήλατο, θεωρείται μια εναλλακτική επιλογή της κολύμβησης ή του περπατήματος. Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον γυμναστή σας για την επιλογή της ιδανικής μορφής άσκησης.

Η γιόγκα στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της γιόγκα, η εγκυμοσύνη είναι μία σημαντική περίοδος τόσο για την έγκυο, όσο και για το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα της. Τους μήνες της εγκυμοσύνης, η γυναίκα θα πρέπει να βιώνει αρμονία σε όλα τα επίπεδα κάτι το οποίο αποτελεί στόχο των πρακτικών της γιόγκα. Προβλήματα όπως η ναυτία, η δυσκοιλιότητα και η κατακράτηση υγρών μπορεί να βελτιωθούν.

Η γιόγκα μπορεί να χαλαρώσει το σώμα, το μυαλό, και να βοηθήσει στον σωστό χειρισμό της αναπνοής, βελτιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συνεργασία με τον γιατρό και τη μαία, κατά τη διαδικασία του τοκετού. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τμήματα εγκύων σε εξειδικευμένους χώρους γιόγκα ή ακόμη και να κάνετε ατομικά μαθήματα. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας, προτού ενταχθείτε σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης ή γιόγκα.

Προλάβετε τις ραγάδες

Ένα από συνηθέστερα αισθητικά προβλήματα που εμφανίζονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι οι ραβδώσεις του δέρματος ή αλλιώς «ραγάδες». Εμφανίζονται συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο, λόγω της απότομης μεταβολής της τάσης που ασκείται στο δέρμα. Χαρακτηρίζονται από μία ροζ απόχρωση, η οποία εξασθενεί σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντας πίσω της μια λευκή ρυτιδωμένη επιφάνεια και ένα αίσθημα κενού κατά την ψηλάφησή της. Εντοπίζονται συνηθέστερα στην κοιλιά, τους γλουτούς, τους μηρούς και το στήθος.

Για την πρόληψή τους, προτείνεται η χρήση ειδικών σκευασμάτων, που ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, κάνοντας έτσι πιο ισχυρό το δίκτυο της ελαστίνης και του κολλαγόνου. Δώστε προσοχή στην επιλογή των προϊόντων, καθώς πρέπει να πιστοποιείται η ασφάλεια εφαρμογής τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέλος, σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχει και η καθημερινή κατανάλωση υγρών, στοχεύοντας έτσι στην πληρέστερη ενυδάτωση του οργανισμού και κατ’ επέκταση του δέρματος.

Η λάμψη της εγκυμοσύνης

Σε κάποιες γυναίκες, η εγκυμοσύνη επιφέρει μια όμορφη «λάμψη» στο δέρμα τους. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα των ορμονών που παράγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και στα αυξημένα επίπεδα αιματικής ροής. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο να εμφανιστούν και τα αντίθετα αποτελέσματα όπως λιπαρότητα, ακμή, στίγματα, φαγούρα, μελαγχρωματικές αλλοιώσεις ή και υπερβολική ξηρότητα. Σε γενικές γραμμές, η πλειονότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ασφαλή για χρήση. Ωστόσο, προτείνεται η αποφυγή ουσιών όπως το σαλικιλικό οξύ ή η ρετινόλη, οι οποίες ανιχνεύονται σε κάποια καλλυντικά προϊόντα στοχεύοντας στη μείωση των ρυτίδων και μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για το έμβρυο. Προτιμήστε την εφαρμογή προϊόντων ανεκτών από το δέρμα σας, που δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμό. Χρησιμοποιείτε κρέμα ημέρας/νύκτας για την κάλυψη των αναγκών του δέρματός σας. Μη παραλείπετε την καθημερινή χρήση αντηλιακής κρέμας προσώπου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς.

Ακμή

Η εμφάνιση ακμής σε έγκυες γυναίκες, είναι ένα δερματολογικό πρόβλημα που κάνει αρκετά συχνά την εμφάνισή του. Ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του οργανισμού, οφείλονται για την εμφάνιση ή και την ύφεση πολλές φορές, του δερματικού αυτού προβλήματος.

Για την αντιμετώπιση της ακμής, προτείνονται συνεδρίες «καθαρισμού» του δέρματος από τον/την αισθητικό, οι οποίες βοηθούν σημαντικά στην υποχώρηση του προβλήματος. Επιπρόσθετα, μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να χορηγηθεί κάποια δερματολογική αγωγή από δερματολόγο. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με το πρόσωπο, καθώς και να υπάρχει συχνή αλλαγή της πετσέτας προσώπου και της μαξιλαροθήκης, έτσι ώστε να μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας μόλυνσης. Η καλύτερη οδός για την καταπολέμηση της ακμής, είναι η συνεργασία του/της αισθητικού και του γιατρού σας, έτσι ώστε να υπάρξει συνδυαστική αντιμετώπιση.

Μια επίσκεψη σε spa θα σας ανανεώσει

Η επίσκεψη σε ένα χώρο spa, μπορεί να είναι μια πραγματική απόλαυση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές θεραπείες spa θεωρούνται ασφαλείς, ωστόσο φροντίστε να αποφύγετε οτιδήποτε προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, όπως τα λασπόλουτρα, τα ζεστά μπάνια, το χαμάμ, το καυτό τζακούζι και η σάουνα.

Να έχετε πάντα κατά νου, ότι στη σημαντική αυτή περίοδο της ζωής σας, το δέρμα σας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο από το συνηθισμένο και να παρουσιάζει αντιδράσεις σε διάφορα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε διάφορες θεραπείες. Σε κάθε περίπτωση, οι γνώσεις και η εμπειρία του ειδικού (αισθητικού ή θεραπευτή spa) που θα σας αναλάβει, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε με ασφάλεια την ιδανική θεραπεία αναζωογόνησης και χαλάρωσης που ταιριάζει για το πρόσωπο και το σώμα σας.

Αποτρίχωση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να παρουσιαστεί αυξημένη τριχοφυΐα σε διάφορες περιοχές όπως: χέρια, πόδια, πρόσωπο, ηβική περιοχή και κοιλιά. Η αποτρίχωση μπορεί να γίνει σε κάθε σημείο του σώματος, από το πρόσωπο και τα πόδια, μέχρι την πλάτη και τις μασχάλες. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η αποτρίχωση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Όσο οι μήνες περνούν και όσο η κοιλιά σας μεγαλώνει, θα είναι δύσκολο να περιποιηθείτε το σώμα σας, οπότε η επιλογή της αποτρίχωσης με κερί φαντάζει ιδανική λύση. Το αποτέλεσμα μπορεί να κρατήσει μέχρι και ένα μήνα, το οποίο είναι κάτι που σας απαλλάσσει από το άγχος της τριχοφυΐας. Αν το δέρμα σας εμφανίζει εύκολα ερεθισμούς, μη παραλείψετε να το αναφέρετε στον/στην αισθητικό σας, έτσι ώστε να γίνει σωστή επιλογή του κεριού που θα χρησιμοποιηθεί. Στο σημείο αυτό, θεωρείται σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συνεδρίες «laser» απαγορεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μασάζ: Δεν είναι πολυτέλεια

Μπορεί το μασάζ να φαίνεται μια μικρή «πολυτέλεια», ωστόσο τα οφέλη τόσο για την εγκυμονούσα, όσο και για το έμβρυο είναι πολυάριθμα. Το προγεννητικό μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους, ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους, την ένταση, τα οιδήματα και τους πόνους στα πόδια. Σημαντική είναι η συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας ύπνου, στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, καθώς και στη διευκόλυνση της διαδικασίας του τοκετού.

Βεβαιωθείτε ότι ο θεραπευτής είναι πιστοποιημένος στο προγεννητικό μασάζ και αφεθείτε στα χέρια και στη γνώση του. Η σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου. Δώστε προσοχή στην επιλογή του προϊόντος που θα χρησιμοποιηθεί για τη μάλαξη, αποφεύγοντας κάποιο έλαιο με ιδιαίτερο άρωμα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ενοχλήσεις στην όσφρηση. Μη διστάσετε να εκφράσετε οποιαδήποτε απορία, ενόχληση ή δυσφορία στον θεραπευτή σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απειλεί τους ταξιδιώτες τροπικών χωρών η ελονοσία


«Χτυπάει» το 77% των τουριστών.

Η ελονοσία και ο τυφοειδής πυρετός είναι οι δύο συχνότερες ασθένειες που «χτυπούν» τους ταξιδιώτες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης προς τις τροπικές χώρες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη έδειξε ότι η ελονοσία πλήττει κυρίως τους ταξιδιώτες στη Δυτική Αφρική, ενώ ο τυφοειδής πυρετός στην Ινδία και τις γύρω χώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το νορβηγό Μόγκενς Γιενσένιους του πανεπιστημίου του Όσλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό τροπικής ιατρικής και υγιεινής «American Journal of Tropical Medicine and Hygiene» μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 83.000 άρρωστους ταξιδιώτες προερχόμενους από πολλές δυτικές χώρες, οι οποίοι είχαν επιστρέψει από ταξίδι σε κάποια τροπική χώρα κατά την περίοδο 1996-2011.

Όπως διαπιστώθηκε, το 4,4% των ασθενών είχαν προσβληθεί από κάποια νόσο δυνητικά θανατηφόρο. Τελικά, πέθαναν 13 ασθενείς, οι δέκα από ελονοσία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ελονοσία (προκαλείται από παράσιτο που εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών) είναι με διαφορά η πιο κοινή ασθένεια που προσβάλλει τους τροπικούς ταξιδιώτες σε ποσοστό περίπου 77%, αλλά και η πιο επικίνδυνη για τη ζωή τους.

Ακολουθεί ο τυφοειδής πυρετός (ποσοστό περίπου 18% των περιστατικών), μία λοιμώδης νόσος που προκαλείται από βακτήριο που βρίσκεται σε τροφές ή νερό, σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής. Στην τρίτη θέση, από άποψη συχνότητας μεταξύ των τροπικών νόσων, είναι η λεπτοσπείρωση (2,4%), που προκαλείται από μόλυνση του ερού με ένα βακτήριο.

Παρά την εκφοβιστική ειδησεογραφία, ούτε ένας τροπικός ταξιδιώτης δεν προσβλήθηκε από νόσους-φόβητρα, όπως ο ιός Έμπολα (για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία), ο ιός της Λάσα ή ο κίτρινος πυρετός. Αντίθετα, όπως είπε ο Μόγκενς Γενσένιους, «παρόλο που η διάγνωση και θεραπεία της ελονοσίας και του τυφοειδούς πυρετού, καθώς και πολλών άλλων τροπικών ασθενειών, έχουν βελτιωθεί σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου, οι άνθρωποι ακόμα πεθαίνουν από αυτές, αν δεν πάρουν γρήγορα φαρμακευτική αγωγή μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους». Αυτό ακριβώς, πρόσθεσε, πρέπει να κρατά σε επιφυλακή το ιατρικό προσωπικό στη Δύση, όταν βλέπει αρρώστους να επιστρέφουν από τροπικές χώρες και να έχουν κάποιο ύποπτο πρόβλημα (π.χ. επίμονο πυρετό).

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι περίπου 50 εκατομμύρια Δυτικοί ταξιδιώτες επισκέπτονται -κυρίως για τουρισμό ή για δουλειές- τις τροπικές χώρες στην Αφρική, την Ασία, τη Νότια Αμερική και την Ωκεανία, ενώ ο αριθμός τους εμφανίζει ανοδική τάση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Παράλληλα, υπάρχει ο αυξανόμενος αριθμός των μεταναστών στη Δύση, οι οποίοι προέρχονται από αυτές τις τροπικές χώρες και στις οποίες περιοδικά επιστρέφουν για να δουν τους συγγενείς τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτοί οι μετανάστες έχουν συχνά την αυταπάτη ότι ο οργανισμός τους έχει ανοσία απέναντι στην ελονοσία και τις άλλες νόσους, με συνέπεια να κολλάνε και μετά να μεταφέρουν το νόσημα στις νέες πατρίδες τους πίσω στη Δύση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη απειλή από τον σακχαρώδη διαβήτη


Έχει προσβάλει το 6% του ενήλικου πληθυσμού στον πλανήτη.

Σήμερα υπολογίζεται ότι 230 εκατομμύρια άτομα έχουν διαβήτη, περίπου το 6% του ενήλικου πληθυσμού του πλανήτη. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 350 εκατομμύρια τα επόμενα 20 χρόνια, καθιστώντας έτσι την πάθηση αυτή μία από τις μεγαλύτερες πανδημίες του 21ου αιώνα.

Τι είναι-Τύπου διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού των τροφών, με χαρακτηριστικό του την εμφάνιση υψηλών επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου, λόγω της μερικής ή ολικής έλλειψης της ινσουλίνης στον οργανισμό τους.

Από τις διαφορετικές μορφές με τις οποίες εμφανίζεται ο διαβήτης, συχνότερα απαντώνται δύο: ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2.

Στο διαβήτη τύπου 2 το πάγκρεας παράγει ανεπαρκείς ποσότητες ινσουλίνης με αποτέλεσμα αυτή να ασκεί μειωμένη δράση στα μυϊκά και ηπατικά κύτταρα.

Στο διαβήτη τύπου 1 ο οργανισμός δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη.

Γιατί προσβάλει ολοένα και περισσότερους

Στους παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξανόμενη συχνότητα του διαβήτη περιλαμβάνονται:

-Η αύξηση του πληθυσμού.
-Η γήρανση του πληθυσμού λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης.
-Η βελτίωση των διαγνωστικών εξετάσεων, που οδηγούν σε αύξηση του ποσοστού διάγνωσης του διαβήτη.
-Η αστυφιλία και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, που οδηγούν σε αύξηση της παχυσαρκίας και περιορισμό της σωματικής δραστηριότητας.

Η εξάπλωση του διαβήτη επιβαρύνει τις δαπάνες για την υγεία σε όλον τον κόσμο. Από χώρα σε χώρα το άμεσο υγειονομικό κόστος του διαβήτη κυμαίνεται από 2,5% έως 15% του ετήσιου προϋπολογισμού για την υγεία, ανάλογα με τη συχνότητα του διαβήτη και το πόσο προηγμένες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων.

Οι συνέπειές του

Οι κίνδυνοι για την υγεία και οι επιπλοκές του διαβήτη ευθύνονται για σημαντικό ποσοστό του κοινωνικού και οικονομικού κόστους της νόσου.

Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή κατάσταση, που οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές εάν δε διαγνωστεί νωρίς και εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα μάτια, στους νεφρούς, στα νεύρα και στα αιμοφόρα αγγεία, με συνηθέστερες συνέπειες την απώλεια της όρασης, τον ακρωτηριασμό και τη νεφρική ανεπάρκεια, χωρίς να υπολογίζουμε τη μείωση που επιφέρει στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Τα συμπτώματά του

Ο διαβήτης προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως:

-Υπερβολική δίψα
-Συχνή διούρηση
-Κόπωση
-Θολή όραση
-Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στο διαβήτη τύπου 1 τα συμπτώματα είναι συνήθως οξέα, κάνοντας τη διάγνωση εύκολη, ενώ στο διαβήτη τύπου 2 τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και η διάγνωση δύσκολη.

Το 50% περίπου των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 διαγιγνώσκονται πριν από την ηλικία των 18 ετών. Τα άτομα πρέπει να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης σε καθημερινή βάση.

Τα περιστατικά του διαβήτη τύπου 1 αυξάνονται με σχετικά σταθερό ρυθμό. Σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι 5 εκατομμύρια άτομα έχουν διαβήτη τύπου 1.

Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί το 85% έως 95% των περιστατικών και εξαπλώνεται με γεωμετρική πρόοδο, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 συχνά έχουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων) στο αίμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, η οποία ευθύνεται για το 80% των θανάτων.

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 είναι παρόμοια με αυτά του τύπου 1, όμως συνήθως είναι ήπια και εμφανίζονται προοδευτικά, με συνέπεια να καθυστερεί σημαντικά η διάγνωση της νόσου. Όταν όμως ο διαβήτης παραμένει αδιάγνωστος, γίνεται συχνά αντιληπτός εξαιτίας της εμφάνισης των επιπλοκών του.

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι περισσότερο από το 1/3 των ατόμων με διαβήτη δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο. Σε άλλες χώρες του κόσμου, όμως, το αντίστοιχο ποσοστό μπορεί να φτάνει το 70%.

Αντιμετώπιση

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 συνήθως κατορθώνουν να ελέγξουν την κατάστασή τους ασκούμενα περισσότερο και προσέχοντας τη διατροφή τους.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, αρχίζει η θεραπεία με δισκία από το στόμα, όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα δεν μπορούν να ρυθμιστούν μόνο με τον υγιεινό τρόπο διαβίωσης.

Όταν τα δισκία δεν επαρκούν πλέον για τη ρύθμιση της γλυκόζης, η θεραπεία εκλογής είναι η χορήγηση ινσουλίνης είτε με ταυτόχρονη λήψη δισκίων, είτε χωρίς.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιρρεπείς στα θανατηφόρα τροχαία οι παχύσαρκοι


Αυξημένες πιθανότητες θανάτου κατά 20% σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε ένα τροχαίο δυστύχημα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οδηγοί που έχουν επιπλέον βάρος κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν σε μια σύγκρουση, σε σχέση με όσους εμπλέκονται στο ίδιο περιστατικό, αλλά έχουν κανονικό βάρος. Ακόμα διαπιστώθηκε ότι αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε τροχαίο έχουν και οι άνδρες (αλλά όχι οι γυναίκες) που έχουν βάρος αρκετά μικρότερο από το κανονικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Τόμας Ράις του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα επειγόντων περιστατικών «Emergency Medical Journal», μελέτησαν στοιχεία από 3.400 ζεύγη οδηγών (από τους οποίους το 18% ήταν παχύσαρκοι) που ενεπλάκησαν σε τροχαία δυστυχήματα μεταξύ των ετών 1996 - 2008 και οδηγούσαν παρόμοια οχήματα, ώστε η σύγκριση να έχει νόημα.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι παχύσαρκοι οδηγοί (με δείκτη σωματικής μάζας 30 έως 35) είχαν κατά μέσο όρο 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν σε μια σύγκρουση σε σχέση με τους οδηγούς φυσιολογικού βάρους. Οι υπερβολικά παχύσαρκοι οδηγοί (με δείκτη σωματικής μάζας πάνω από 40) είχαν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο δείκτης σωματικής μάζας προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (π.χ. 90 δια 1,80Χ1,80).

Η αυξημένη θνησιμότητα για τους παχύσαρκους οδηγούς ισχύει άσχετα από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η χρήση αλκοόλ, η χρήση ζώνης στο κάθισμα, το άνοιγμα ή όχι του αερόσακου κ.α, αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η νέα μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει το συμπέρασμα μιας προηγούμενης έρευνας, του 2010, που είχε συμπεράνει ότι οι άνθρωποι με δείκτη σωματικής μάζας πάνω από 35 κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν σε ένα τροχαίο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παχύσαρκοι είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν χρόνια παθολογικά προβλήματα, όπως καρδιαγγειακά, με συνέπεια να είναι πιο ευάλωτοι σε ένα σοβαρό τροχαίο. Γι’ αυτό, οι επιστήμονες συνιστούν να ληφθεί πλέον υπόψη αυτός ο παράγων κινδύνου από τις αυτοκινητοβιομηχανίες στα επόμενα μοντέλα τους, ώστε να είναι πιο προστατευμένοι οι οδηγοί με τα παραπάνω κιλά. Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και αντίδρασης των ζωνών ασφαλείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγείτε από τη δυσπεψία


Οι συνήθειες που εντείνουν το πρόβλημα και πρέπει να αποφεύγονται.

Ένας στους τέσσερις θα παρουσιάσει δυσπεψία κάποια στιγμή στη ζωή του. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως η δυσπεψία αντιμετωπίζεται απλά και ανώδυνα.

Μπορεί να περιλαμβάνει δυσφορία ή αίσθηση καψίματος στο στομάχι, ναυτία, μετεωρισμό, αέρια, ρεψίματα, ακόμα και εμετό, και μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποια νόσο του πεπτικού είτε στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των πασχόντων. Γι' αυτό αντιμετωπίστε τη σωστά.

Τις περισσότερες φορές η δυσπεψία είναι αποτέλεσμα της υπερφαγίας, της κατανάλωσης φαγητού με μεγάλη ταχύτητα, της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε λιπαρά ή της πρόσληψης τροφής κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων.

Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κούραση, κάποια φάρμακα καθώς και το στρες μπορούν επίσης να την προκαλέσουν ή να την επιδεινώσουν.

Η αποφυγή των παραπάνω είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης. Οι καπνιστές είναι καλό να σταματήσουν το κάπνισμα ή τουλάχιστον να μην καπνίζουν για όσο το δυνατό περισσότερη ώρα πριν από το φαγητό.

Η δυσπεψία μπορεί επίσης να οφείλεται σε κάποια νόσο του πεπτικού, όπως έλκος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι καούρες που προκαλούνται από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική θεραπεία καθώς και με την αλλαγή του τρόπου ζωής.

Καλό είναι η άσκηση να προγραμματίζεται πριν ή τουλάχιστον μία ώρα μετά το φαγητό.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν επίμονη δυσπεψία που δεν συσχετίζεται με κανέναν από τους παραπάνω παράγοντες. Αυτός ο τύπος δυσπεψίας (λειτουργική) μπορεί να οφείλεται σε κάποια διαταραχή στην κινητικότητα του στομάχου, οπότε και χορηγείται φαρμακευτική αγωγή.

Επισκεφτείτε τον γιατρό. Επειδή η δυσπεψία μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρής ασθένειας επισκεφτείτε τον γιατρό αν έχετε: μαύρα κόπρανα, δυνατό και επίμονο πόνο στην άνω κοιλία ή πυρετό με ρίγος και δυσκολία στην κατάποση. Επίσης, εμετούς, απώλεια όρεξης ή βάρους και ανεξήγητη δυσφορία την ώρα του φαγητού.

Πρέπει ακόμη να επισκεφτείτε τον γιατρό αν η δυσπεψία συνοδεύεται από δύσπνοια, εφίδρωση ή πόνο που αντανακλάται στο σαγόνι, στο λαιμό ή στους βραχίονες ή αίσθημα πνιγμού κατά την κατάκλιση καθώς και αν κάποιο από όλα τα παραπάνω συμπτώματα διαρκεί για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Τα άτομα άνω των 50 ετών που παρουσιάζουν δυσπεψία πρέπει επίσης να απευθυνθούν σε γαστρεντερολόγο.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές μας φτιάχνει τη διάθεση


Η ψυχική μας υγεία συνδέεται με τη διατροφή.

Πόσες φορές δεν αναζητήσατε ένα ήρεμο διάλειμμα χαλάρωσης μέσα στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας σε ένα φλιτζάνι αρωματικό ελληνικό καφέ ή παρέα με φίλους και ένα φραπέ σε ένα όμορφο μέρος; Ο καφές φαίνεται να είναι συνυφασμένος με στιγμές που μας «ανεβάζουν».

Εκτός όμως από τη συναισθηματική σύνδεσή μας με το αγαπημένο μας ρόφημα, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο καφές έχει άμεση σύνδεση και με την ψυχική μας υγεία με διάφορους τρόπους!

Μας φτιάχνει τη διάθεση…

Πολλές φορές η διάθεσή μας συνδέεται με τη διατροφή. Τα συχνά γεύματα καθώς και ορισμένα συστατικά όπως οι υδατάνθρακες είναι συνδεδεμένα με τη διάθεσή μας, ανάμεσά τους και η καφεΐνη ένα από τα βασικά συστατικά του καφέ!

Η τονωτική δράση της καφεΐνης είναι γνωστή σε όλους! Ως ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού μας συστήματος η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης φαίνεται να επηρεάζει θετικά πολλές παραμέτρους της πνευματικής μας λειτουργίας όπως η διάθεση και η αντίληψη.

Πρόσφατα, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης (ποσότητα που αναλογεί σε 1 φλιτζάνι περίπου στιγμιαίου καφέ) ή 2 φλυτζανάκια Ελληνικού, συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση, ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου νιώθουμε «πεσμένοι», ενώ η κατανάλωση καφέ φαίνεται να είναι ωφέλιμη και σε περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη εγρήγορση όπως για παράδειγμα σε νυχτερινές βάρδιες.

Και μακροπρόθεσμα

Γνωρίζατε ότι το απολαυστικό σας διάλειμμα για καφέ θα μπορούσε να σας προστατεύσει από χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με το νευρικό μας σύστημα όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Alzheimer;

Η νόσος Πάρκινσον αποτελεί μια εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή που ως κύρια συμπτώματα έχει τη μυϊκή αδυναμία/ δυσκαμψία, το τρέμουλο και την απώλεια συντονισμού και ισορροπίας, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία ή τρόπος αναστολής της εξέλιξης της νόσου.

Μεγάλο μέρος επιδημιολογικών μελετών σήμερα συνδέουν την κατανάλωση καφέ προληπτικά με τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον, καθώς δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ή με καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Αντίστοιχα, η συστηματική κατανάλωση καφέ φαίνεται πως μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της «φθοράς» της γνωσιακής λειτουργίας που παρατηρείται καθώς μεγαλώνουμε συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη νόσων όπως το Alzheimer, μιας από τις συχνότερες αιτίες γεροντικής άνοιας.

Καφές εναντίον της κατάθλιψης;

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς μετά από έναν καφέ με καλή παρέα να νιώθουμε πολύ καλύτερα, παρόλα αυτά οι επιστήμονες μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να διερευνούν τη μακροπρόθεσμη σχέση της κατανάλωσης καφέ με τη διάθεση.

Πρόσφατη, μάλιστα, επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 50000 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 63 έτη και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine, έδειξε πως η κατανάλωση 2-4 φλιτζανιών καφέ ημερησίως σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε γυναίκες.

Ο κύριος «πρωταγωνιστής» του καφέ που φαίνεται να έχει άμεση σύνδεση με τη σχέση αυτή πιθανολογείται πως είναι η καφεΐνη. Μέχρι σήμερα παρατηρείται πως ακόμη και η χαμηλή έως και η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με μείωση του άγχους και της ανησυχίας, ενώ η βελτιωμένη διάθεση σύμφωνα με τους ερευνητές φαίνεται να έχει σχέση και με τη βελτίωση της προσοχής που προκαλεί ούτως ή άλλως η κατανάλωσή του.

Σε μια περίοδο όπου η ψυχική μας υγεία βάλλεται καθημερινά από την πίεση και το άγχος της οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως η μέτρια κατανάλωση καφέ (200-300mg καφεΐνης) ποσότητα που μεταφράζεται σε 2-4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή 4-6 φλιτζανάκια Ελληνικού την ημέρα, ενδεχομένως να αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο για τη διάθεσή μας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχέση βαρηκοΐας με νοητική εξασθένηση


Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες μετά από έρευνα σε 1.984 ανθρώπους.

Ο εγκέφαλος ηλικιωμένων με απώλεια ακοής φαίνεται πως εξασθενεί πιο γρήγορα σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από βαρηκοΐα, αναφέρει αμερικανική έρευνα.

Προτεινόμενες εξηγήσεις περιλαμβάνουν την επανακαλωδίωση του εγκεφάλου καθώς μειώνεται η ακοή ή την κοινωνική απομόνωση που προκαλείται από την ανικανότητα επικοινωνίας.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να επιβραδύνει την έναρξη της νοητικής εξασθένησης και της άνοιας.

Ομάδα ερευνητών του Johns Hopkins University, παρακολούθησε 1.984 ανθρώπους στην ηλικία των 70 ετών για 6 χρόνια. Στην έναρξη της έρευνας υποβλήθηκαν όλοι σε εξετάσεις νόησης και ακοής και επανεξετάστηκαν τα επόμενα 6 χρόνια.

Τα αποτελέσματα των τεστ ακολουθούσαν πτωτική πορεία καθώς προχωρούσε η έρευνα αλλά ασθενείς με απώλεια ακοής εξασθένησαν κατά 40% πιο γρήγορα.

Ο ερευνητής Dr Frank Lin, δήλωσε ότι υπάρχουν 2 κύριες θεωρίες σχετικά με τον τρόπο που τα δυο μπορεί να συνδέονται. Η κοινωνική απομόνωση λόγω της απώλειας ακοής έχει συνδεθεί με νοητική εξασθένηση και άνοια στο παρελθόν.

Άλλη θεωρία είναι ο «νοητικός φόρτος». Καθώς η ακοή εξασθενεί ο εγκέφαλος χρειάζεται περισσότερες πηγές για την ερμηνεία των πληροφοριών κλέβοντας δύναμη από τον εγκέφαλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες λειτουργίες.

Η νοητική εξασθένηση μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα της άνοιας. Ο Dr Lin δήλωσε ότι η κύρια ερώτηση για τη δημόσια υγεία είναι αν η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να καθυστερήσει τη νοητική εξασθένηση ή την άνοια. Η απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «JAMA Internal Medicine».


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Φρένο» στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων


Πάγωσε τη διαδικασία η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παγώσει τη διαδικασία έγκρισης της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τη λήξη της θητείας της, το 2014, και να επιδιώξει μια διευθέτηση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων με τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Η Επιτροπή, εάν το θελήσει, μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία για την έγκριση καλλιέργειας μιας ποικιλίας σόγιας και έξι γενετικά τροποποιημένων ειδών αραβόσιτου, μεταξύ των οποίων και του ΜΟΝ810 (σ.σ. έχει ήδη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, αλλά η άδεια για την καλλιέργειά του πρέπει να ανανεωθεί) αλλά δεν θα το κάνει», διαβεβαίωσε ο Φρεντερίκ Βενσάν, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας της Ε.Ε., Τόνιο Μποργκ.

«Οι εγκρίσεις καλλιέργειας πάγωσαν», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «προτεραιότητα του νέου Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ είναι να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με βάση τις προτάσεις του προκατόχου του».

Τα τελευταία 14 χρόνια μόνο δύο γενετικά τροποποιημένα είδη έχουν λάβει έγκριση για καλλιέργεια στην ΕΕ: η πατάτα Amflora της γερμανικής εταίρας BASF, η οποία αποδείχτηκε εμπορική αποτυχία, και το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της πολυεθνικής Monsanto. Το ΜΟΝ810 θα συνεχίσει να καλλιεργείται από τις χώρες που το επιθυμούν μέχρι να ληφθεί τελική απόφαση από τις Βρυξέλλες. Το αίτημα για ανανέωση της άδειας καλλιέργειάς του εκκρεμεί από το 2007.

Να σημειωθεί πάντως ότι περίπου 50 γενετικά τροποποιημένα προϊόντα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφές και τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιστοποίηση αναπηρίας για τους υποψηφίους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2013


Δελτίο Τύπου 24-01-13

Από το ΥΠΑΙΘΠΑ ανακοινώνεται ότι εστάλησαν σε όλα τα Λύκεια της χώρας και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr/exams δύο (2) εγκύκλιοι σχετικές με την πιστοποίηση αναπηρίας από τα ΚΕ.Π.Α. του ΙΚΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) για τους υποψηφίους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2013.

Συγκεκριμένα:

Α. Με την Φ.251/4788/Β6/14-1-2013/ΑΔΑ:ΒΕΦΝ9-ΟΚΣ εγκύκλιο καλούνται οι υποψήφιοι που εμπίπτουν στην ειδική περίπτωση εισακτέων επειδή έχουν γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί, ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, και δεν διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό σε ισχύ, να υποβάλουν αίτηση σε ΚΕΠΑ αποκλειστικά ως 28-2-2013 για να αποκτήσουν σχετικό πιστοποιητικό αναπηρίας των οικείων τους. Το πιστοποιητικό αυτό θα το καταθέσουν στο Λύκειό τους πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου για να ενταχθούν στην ειδική περίπτωση των κοινωνικών κριτηρίων. Για την εγκύκλιο πατήστε εδώ.

Β. Με την Φ.151/6682/Β6/17-1-2013/ΑΔΑ: ΒΕΦΖ9-Δ6Ζ εγκύκλιο καλούνται οι υποψήφιοι που πάσχουν από i) μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%) ή ii) κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% και λόγω της πάθησής τους ανήκουν στην κατηγορία των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5% και δεν διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό σε ισχύ, να υποβάλουν αίτηση σε ΚΕΠΑ αποκλειστικά ως 28-2-2013 για να αποκτήσουν σχετικό πιστοποιητικό αναπηρίας των ιδίων.

Το πιστοποιητικό αυτό θα το καταθέσουν στις ειδικές επταμελείς επιτροπές ορισμένων νοσοκομείων που θα λειτουργήσουν περί τα τέλη Φεβρουαρίου, οι οποίες θα γνωματεύσουν την υπαγωγή τους στην ειδική κατηγορία των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις. Για την εγκύκλιο πατήστε εδώ.

Για να κατεβάσετε το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.



Πηγή: http://www.minedu.gov.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία για το γλοιοβλάστωμα


Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητας ζωής των ασθενών.

Θετικές είναι οι νεότερες επιστημονικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος, της πιο κοινής και επιθετικής μορφής καρκίνου του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τη μελέτη AVAglio η μπεβασιζουμάμπη, όταν προστίθεται στη χημειοθεραπεία και ακτινοβολία ασθενών με νεοδιαγνωσθέν γλοιοβλάστωμα, τους βοηθά να ζήσουν μεγαλύτερο διάστημα χωρίς να εμφανίζουν εξέλιξη της νόσου τους.

Η μελέτη AVAglio, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 17ο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Νευρο-Ογκολογίας στις Η.Π.Α., είναι η πρώτη μελέτη φάσης III σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθέν γλοιοβλάστωμα από το 2005, με θετικά αποτελέσματα σε ένα από τα κύρια καταληκτικά σημεία της, δηλαδή την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η μπεβασιζουμάμπη σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία με τεμοζολομίδη μείωσε κατά 36% τον κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου ή θανάτου σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθέν γλοιοβλάστωμα, σε σύγκριση με την ακτινοθεραπεία με τεμοζολομίδη και εικονικό φάρμακο. Η μείωση αυτή ισοδυναμεί με αύξηση της διάμεσης επιβίωσης των ασθενών χωρίς εξέλιξη της νόσου τους κατά 4,4 μήνες.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών

Για το χρονικό διάστημα χωρίς εξέλιξη της νόσου, οι ασθενείς είχαν καταφέρει να διατηρήσουν τόσο τη λειτουργική τους ανεξαρτησία, όσο και έναν αριθμό σημαντικών παραμέτρων της ποιότητας ζωής τους. Ένα επιπρόσθετο όφελος ήταν ότι οι ασθενείς στο σκέλος που έλαβαν μπεβασιζουμάμπη χρειάστηκαν μικρότερη δόση κορτικοστεροειδών.

Μια αξιολόγηση της συνολικής επιβίωσης των ασθενών από ανεξάρτητη επιτροπή αναθεώρησης έδειξε επίσης 39% μείωση στον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου. Το ποσοστό επιβίωσης στον ένα χρόνο ήταν 72% για το σκέλος της μπεβασιζουμάμπης έναντι 66% για το σκέλος του εικονικού φαρμάκου, ενώ τελικά δεδομένα για τη συνολική επιβίωση των ασθενών αναμένονται εντός του έτους.

Οι ασθενείς με νεοδιαγνωσθέν γλοιοβλάστωμα έχουν λίγες θεραπευτικές επιλογές και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες φαρμακευτικές αγωγές κατά της νόσου. Οι όγκοι των ασθενών με γλοιοβλάστωμα χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά επίπεδα αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF) – από τα υψηλότερα που παρατηρούνται στους συμπαγείς όγκους.

Πρόληψη των μεταστάσεων

Για το λόγο αυτό το γλοιοβλάστωμα αποτελεί θεραπευτικό στόχο για τη μπεβασιζουμάμπη, καθώς η μπεβασιζουμάμπη αποτελεί μια αντι-αγγειογενετική θεραπεία που έχει την ιδιότητα να δεσμεύεται ειδικά και να αναστέλλει τις βιολογικές επιδράσεις του παράγοντα VEGF, βασικού ρυθμιστή της αγγειογένεσης των όγκων (μιας θεμελιώδους διαδικασίας προκειμένου ένας όγκος να κάνει μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος). Η αναστολή του σχηματισμού αυτών των νέων αιμοφόρων αγγείων στερεί από τον όγκο το απαραίτητο οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί.

Ο καρκίνος γλοιακών κυττάρων είναι ο πιο συχνός τύπος πρωτοπαθούς κακοήθους όγκου του εγκεφάλου, αντιστοιχώντας περίπου στο ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται. Ειδικότερα, το γλοιοβλάστωμα (ή πολύμορφο γλοιοβλάστωμα) αποτελεί τον πιο συχνό και περισσότερο επιθετικό τύπο γλοιώματος και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 240.000 άνθρωποι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με τη νόσο κάθε χρόνο, με δυσμενείς προγνώσεις και με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Η θεραπεία με μπεβασιζουμάμπη έχει επί του παρόντος λάβει έγκριση στις Η.Π.Α. και σε σχεδόν 40 χώρες παγκοσμίως για τη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος ως μονοθεραπεία και σε κάποιες χώρες σε συνδυασμό με ιρινοτεκάνη για ενήλικες ασθενείς με προχωρημένη νόσο που έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία (υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα).

Στις Η.Π.Α. η θεραπεία εγκρίθηκε μέσω του προγράμματος “ταχείας έγκρισης” του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενώ στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα η έγκριση αναμένεται εντός του 2014.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πολλά γαλακτοκομικά βλάπτουν το σπέρμα


Ερευνητές από το Χάρβαρντ εξέτασαν 200 άντρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπογόνιμο θεωρείται ένα ζευγάρι όταν δεν επιτυγχάνει σύλληψη μετά από ένα χρόνο συχνών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισυλληπτικών μέτρων.

Οι μελέτες για τη διατροφή περιστρέφονται ολοένα και περισσότερο γύρω από θέματα αναπαραγωγής και υπογονιμότητας του ανθρώπου, δεδομένου ότι οι δυσκολίες που συναντούν τα σύγχρονα ζευγάρια στην αναπαραγωγή έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερα ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί. Τα αίτια είναι πολλά, και ένα από τα κυριότερα είναι η ποιότητα σπέρματος. Ευθύνες έχουν δοθεί στο δυτικό τρόπο ζωής που εκτός από την κακή διατροφή περιλαμβάνει και πολύ άγχος.

Μια από αυτές τις μελέτες έδειξε ότι τα πολλά γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά μπορεί να βλάψουν τη σύνθεση του σπέρματος.

Η έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, όπου εξετάσθηκε σε 200 άντρες η σχέση ανάμεσα στη πρόσληψη γαλακτοκομικών και την ποιότητα του σπέρματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν 3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά είχαν πιο φτωχή ποιότητα σπέρματος από αυτούς που κατανάλωναν λιγότερα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά την ημέρα. Μία μερίδα γαλακτοκομικών αντιστοιχεί σε 30 γρ τυρί ή 1 κ.γλ κρέμα γάλακτος ή 1 ποτήρι πλήρες σε λιπαρά γάλα .

Οι άνδρες που καταναλώνουν 1.3 με 7.5 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα παρουσιάζουν χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα, από αυτούς με χαμηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών. Ωστόσο, πριν ενοχοποιήσουμε τα γαλακτοκομικά χρειάζονται κι άλλες μελέτες προκειμένου να πιστοποιηθούν τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας. Σε μια άλλη μελέτη, εξετάστηκε η σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη υδατανθαράκων και την ποιότητα του σπέρματος σε 200 υγιείς άντρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι υδατάνθρακες δεν επηρέαζουν την ποιότητα αλλά την ποσότητα του σπέρματος. Όσο περισσότεροι υδατάνθρακες καταναλώνονταν, τόσο μειωνόταν η συνολική ποσότητα του σπέρματος.

Μια άλλη κατηγορία ερευνών σε σχέση με την υπογονιμότητα επικεντρώνεται στη διατροφή των γυναικών που έχουν αποτύχει σε προσπάθειες τεχνητές γονιμοποίησης. Τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών αυξάνει την πιθανότητα να πετύχει η προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σίγουρα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να πιστοποιηθούν τα παραπάνω αποτελέσματα, αλλά και για να βρεθεί σχέση αιτίας αποτελέσματος, δηλαδή με ποιον μηχανισμό και πιο συγκεκριμένα ποιο συστατικό που βρίσκεται π.χ. στο γάλα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος και με ποιον τρόπο.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής χωρίς άγχος και με υγιεινή διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και απλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες έχει πολλαπλά γνωστά οφέλη και πρέπει να τηρείται για πολλούς λόγους- ένας από αυτούς είναι και η αύξηση της γονιμότητας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Τσάβες ξεπέρασε τη λοίμωξη


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει τη σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά συνεχίζει να υποβάλλεται σε θεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, τον περασμένο μήνα, για αφαίρεση καρκινικού όγκου, δήλωσε από τη Χιλή, χθες, ο υπουργός Πληροφοριών, Ερνέστο Βιγιέγκας.

Ο Τσάβες δεν έχει κάνει οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση από τότε που υποβλήθηκε στην τέταρτη εγχείρηση για καρκίνο στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία


Η επιστροφή της στήλης ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ στην έντυπη Ελευθεροτυπία (κάθε Τετάρτη) μετά από τρία χρόνια είναι αντιληπτή από τον υπογράφοντα ως ανάληψη ευθύνης. Έναντι των φίλων αγωνιστών του αναπηρικού κινήματος, έναντι των ανθρώπων με αναπηρία και των οικογενειών τους που μάχονται για κοινωνική δικαιοσύνη, έναντι των έντιμων εργαζομένων, απασχολούμενων και επιστημόνων στον χώρο που συνηθίσαμε να οριοθετούμε ως “κοινωνικό κράτος” οι οποίοι προσπαθούν καθημερινά να διασώσουν την προοπτική ενός αξιοπρεπούς μέλλοντος.

Σύντομα, θέλω να πιστεύω, η ηλεκτρονική σελίδα της “Ε” θα αποτελέσει ένα ακόμα “εργαλείο” παρέμβασης υπέρ των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία. Δίχως αυταπάτες και υπερβολικές προσδοκίες, με επίγνωση της ιδιαίτερης δυσκολίας των καιρών, εκτιμώ ότι τόσο η έντυπη όσο και η ηλεκτρονική “παρέμβαση” μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμες. Αν μη τι άλλο να αποτελέσουν το δημόσιο “βήμα” καταγραφής των βάναυσων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι το θεμελιακό αίτημα για πολιτικές ισότητας δικαιωμάτων στο ελάχιστο δεν συμπαρασύρεται από το “έκτακτο” των καιρών.

Επιτρέψτε μου να αρχειοθετήσω στην προσωπική μου ιστοσελίδα το εναρκτήριο κείμενο της επιστροφής της στήλης στην Ελευθεροτυπία υπό τον κεντρικό τίτλο – Σε καθεστώς αιχμαλωσίας χιλιάδες ΑμεΑ – που επελέγη να το φιλοξενήσει. Εχει ως ακολούθως:

Σε καθεστώς αιχμαλωσίας χιλιάδες ΑμεΑ

Οι άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειές τους, οι πλέον ευάλωτοι των κοινωνικά ευάλωτων, είναι και οι πλέον ανεξίτηλα “σημαδεμένοι” από την βία της διετούς δημοσιονομικής (λεγόμενης) προσαρμογής. Διεκδικήσεις και αιτήματα που διαχρονικά συγκρότησαν το περιεχόμενο του δικαιώματος ισότιμης κοινωνικής ένταξης μοιάζουν πλέον να τελούν υπό πλήρη αμφισβήτηση, τροφοδοτώντας με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό το σύνδρομο της οριστικής ματαίωσης...

Η κατάργηση των δεοντολογικών τύπων που διέπουν την διαβούλευση μεταξύ κοινωνικών εταίρων είναι το πρώτο “σημάδι” της διετούς βίας. Οι αρμόδιες δεσμεύσεις για “ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων σας” που δόθηκαν αναρίθμητες φορές στην εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) και τους φορείς μέλη της όταν αξίωναν “στοιχειώδεις προστατευτικές πολιτικές για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους”, άλλες τόσες (αναρίθμητες) φορές διαψεύστηκαν στην πράξη μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μετά από κινητοποιήσεις των αναπηρικών φορέων, στο λεγόμενο “μεσοπρόθεσμο” 2013 – 2016 προστέθηκαν προβλέψεις προστατευτικού χαρακτήρα για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, σχετικές με εξαιρέσεις από μειώσεις συντάξεων, κατάργηση δώρων, ηλικιακό όριο χορήγησης ΕΚΑΣ κ.α. Οι εξαιρέσεις ακυρώθηκαν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το Νοέμβριο του 2012, ακολούθησε νέα μεγάλη διαμαρτυρία των αναπηρικών φορέων στις 28 Νοεμβρίου, κατόπιν αυτής ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε για τροποποίηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Μέχρι σήμερα (και αυτή) η δέσμευση εκρεμμεί ανικανοποίητη, τα αιτήματα εξαιρέσεων επανακατατέθησαν από την ΕΣΑμεΑ τελευταία (και πολλοστή) φορά με την είσοδο του 2013 αναμένοντας (ξανά) απάντηση. Αγνωστα τα μελλούμενα, πιθανή μιά ακόμη κινητοποίηση διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα. Μόνο βέβαιον είναι ότι ο αριθμός κινητοποιήσεων την τελευταία διετία για την μη ικανοποίηση αρμοδίων δεσμεύσεων προηγηθείσας κινητοποίησης δεν έχει ιστορικό ανάλογο και προηγούμενο.

Το καθεστώς παρατεταμένης αναμονής (αιχμαλωσίας) χιλιάδων αναπήρων στα νεοσύστατα κέντρα πιστοποίησης της αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που δημιουργήθηκαν στο όνομα της ορθολογικοποίησης του συστήματος προνοιακών παροχών είναι ένα ακόμα “σημάδι’ της διετούς δημοσιονομικο-προσαρμοστικής βίας. Αντιπαρερχόμαστε ως ... διαδικαστικό το γαϊτανάκι των επάλληλων αναπηρικών κινητοποιήσεων, αρμοδίων δεσμεύσεων για βελτίωση της κατάστασης και διάψευσης των δεσμεύσεων, εστιάζουμε στην ουσία. Στα τέλη του 2012, ξεπερνούσαν τις 70.000 οι “αιχμάλωτοι” στις λίστες αναμονής. Για κάποιες χιλιάδες από αυτούς η αναμονή ήταν (και εξακολουθεί πολύμηνη), το οποίο σημαίνει πολύμηνη αναστολή καταβολής σύνταξης, επιδόματος αναπηρίας, βιβλιαρίου υγείας, ή αλλιώς μηδενικά εφόδια επιβίωσης εν αναμονή της επανεξέτασης από τις Υγειονομικές Επιτροπές και έκδοσης της σχετικής γνωμάτευσης. Προ γνωμάτευσης, ιδού ορατά τα πιστοποιητικά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το στοιχειώδες δικαίωμα στην αξιοπρέπεια μεταφράζεται σε στοιχειώδες δικαίωμα στην αυτονομία, το οποίο για τους ανθρώπους με αναπηρία είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ορθολογική πρόσβαση σε τεχνικά βοηθήματα (και όχι μόνο). Η εποχή της κρίσης είναι και εποχή του εξορθολογισμένου στις δαπάνες ΕΟΠΠΥ, δυστυχώς όμως στα μέτρα του συγκεκριμένου ορθολογισμού δεν “χωράει” το δικαίωμα στην αυτονομία. Ο αποκλεισμός από τα μέτρα των καιρών συνεπάγεται “σημάδια”, τα αποδίδουμε εστιάζοντας σε μία από τις κατηγορίες ΑμεΑ. Οι άνθρωποι με ακρωτηριασμό κάτω άκρων χρειάζονται 5 – 6 σιλικόνες (ειδικές θήκες) τον χρόνο, περίπου 800 – 900 € κοστίζει η καθεμιά. Τους παρέχεται με ποσοστό 25% δικής τους συμμετοχής μία κάθε 5 χρόνια. Σε ότι αφορά τους νέους ακρωτηριασμένους, για ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο δίδονται 1870 € όταν η τιμή ενός αξιοπρεπούς προθετικού μέλους αγγίζει τις 15.000. Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω δεδομένα με βεβαιότητα προβλέπουμε ότι το μέλλον της μεγάλης πλειοψηφίας των ακρωτηριασμένων στον τόπο μας είναι η επιστροφή στην ... εποχή της πατερίτσας. Τα σημάδια αυτού του μέλλοντος είναι άλλωστε ήδη ορατά σε δρόμους αλλά και σε φανάρια...

Η κατάργηση των προσχημάτων...

Επικινδυνέστερα των ορατών είναι τα αόρατα σημάδια, δεν αναφερόμαστε στα της ψυχής (αυτά αφορούν ψυχιάτρους) αλλά στην ενεργοποίηση βαθύτατα αντιδραστικών κοινωνικών αυτοματισμών που μεταφράζονται σε στοχοποίηση των πλέον κοινωνικά ευάλωτων, κάμποσα έχουν ήδη έντονα εμφανιστεί με στόχο τους ανθρώπους με αναπηρία. Επιλέγουμε δύο περιπτώσεις με αντιπροσωπευτική σημασία. 15 τυφλοί συνταξιούχοι ζητούν από το επικουρικό ταμείο τους ΤΑΠΙΛΤΑΤ επίδομα απολύτου αναπηρίας, το αίτημα φαντάζει εύλογο μιάς και όλα τα άλλα επικουρικά ταμεία στην Ελλάδα το χορηγούν. Εύλογη λόγω σφικτών οικονομικών είναι και η άρνηση του ταμείου τους να ανταποκριθεί στο αίτημα, εύλογη είναι και η κατάληξη της υπόθεσης στα δικαστήρια, εύλογη και η πρωτόδικη απόφαση (Μάρτιος 2012) υπέρ των αιτούντων, εύλογη και η άσκηση έφεσης από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ (εκδικάζεται 26/11/2013). Το “παράλογο” έγκειται στην στάση πρώην συναδέλφων των 15 τυφλών συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων που με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤΑΤ κατέθεσαν εναντίον (του εύλογου αιτήματος) των πρώην συναδέλφων τους. “Επί χρόνια αγωνιζόμαστε και διεκδικούσαμε μαζί” αποτιμά εκ μέρους των 15 ο Σπύρος Σκορδίλης (απλή συνωνυμία με τον υπογράφοντα), συμπληρώνοντας ότι “η στάση τους ήταν σκληρότερη και από του πιό σκληρού εργοδότη”.

Αν η υποταγή στο δόγμα “ο θάνατός σου η ζωή μου” στρεφόμενη από ανθρώπους της εργασίας εναντίον κοινωνικά ευάλωτων πρώην συναδέλφων τους συνιστά παράλογο (υπό την έννοια της μη τήρησης προσχημάτων), διπλό παράλογο συνιστά η υποταγή της αρμόδιας πολιτείας σε ξεκάθαρες ρατσιστικές πιέσεις παραβίασης δικαιωμάτων των ΑμεΑ (πλήρης κατάργηση των προσχημάτων). Επιγραμματικά η “περίπτωση”: Με τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών και με όλες τις απαραίτητες αρμόδιες εγκρίσεις (αρχής γενομένης από υφυπουργική απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας αγοράς κτιρίου που εκδόθηκε Ιανουάριο του 2012), το σωματείο “Ζωοδόχος Πηγή” στο Ηράκλειο Κρήτης που προσφέρει υπηρεσίες σε 50 παιδιά με νοητική υστέρηση (ν.υ.) επιχείρησε να κάνει πράξη μέσω ΕΣΠΑ το χρόνιο όραμά του για δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για παιδιά με ν.υ. Τέλη Ιουνίου, η “Στέγη” που θα δημιουργείτο και λειτουργούσε σε κατάλληλη μαιζονέτα συγκροτήματος τεσσάρων κατοικιών (περιοχή Μεσαμπελιές) εντάχθηκε με απόφαση περιφερειάρχη στο Ε.Π. “Κρήτη και νησιά Αιγαίου”. Όλα εύλογα ως εδώ, εύλογη (δηλαδή όχι ασύνηθης για τα νεοελληνικά δεδομένα) και η κατόπιν “επίθεση” των τριών ιδιοκτητών των λοιπών οικοδομών του συγκροτήματος που ανησυχώντας για υποβάθμιση των κατοικιών τους λόγω γειτνίασης με παιδιά με ν.υ. κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και προσφυγή προσβολής της εκδοθείσας οικοδομικής άδειας. Το διπλά παράλογο (κατάργηση των προσχημάτων) είναι ότι μετά την “επίθεση” η Περιφέρεια Ηρακλείου ακύρωσε την ένταξη του έργου της ΣΥΔ στο ΕΣΠΑ! Πρόκειται για μοναδική στα νεοελληνικά χρονικά περίπτωση, όπου η αρμόδια πολιτεία αποφασίζει άτακτη υποχώρηση αντιμέτωπη με συνήθεις αιτιάσεις ιδιοκτητών όταν αποφασίζεται στον πλησίον χώρο τους δημιουργία Κέντρου υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία. Μέχρι πρόσφατα (πριν την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής), η δια της άτακτης υποχώρησης νομιμοποίηση του μετωπικού ρατσισμού σε βάρος ΑΜΕΑ δεν συγκαταλεγόταν στις πολιτειακές επιλογές...



Πηγή: http://www.truerespect.com.cy
Διαβάστε περισσότερα...

Καθεστώς κινητικότητας για 25.000 δημόσιους υπαλλήλους


Το νέο καθεστώς της κινητικότητας θα αποτελέσει πάγια πολιτική στον δημόσιο τομέα. Εκτός των μνημονιακών υποχρεώσεων που προβλέπουν να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας 25.000 υπάλληλοι το 2013, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επικαλείται και αντικειμενικούς λόγους κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό που θα διαμορφωθούν με τα νέα οργανογράμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κανείς υπάλληλος δεν θα χρειαστεί φροντιστηριακή βοήθεια για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ενός γραπτού τεστ, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνεται ότι η αξιολόγηση των ικανοτήτων αποσυνδέεται από το ενδεχόμενο των απολύσεων και θα πραγματοποιηθεί με στόχο να επικαιροποιηθούν αναλυτικά τα δεδομένα της απογραφής όσον αφορά τα προσόντα των υπαλλήλων. Η αξιολόγηση των ικανοτήτων θα αποτελέσει τη βάση για την τοποθέτηση των εργαζομένων στις νέες θέσεις εργασίας που διαμορφώνονται από τα οργανογράμματα καθώς και για τη μελλοντική στοχοθεσία.

Τα υπουργεία Παιδείας και Άμυνας θα ακολουθήσουν ξεχωριστό μοντέλο αξιολόγησης. Για το υπόλοιπο προσωπικό θα υπάρξει ελαστικότητα ανά εκπαιδευτική κατηγορία και κλάδο με σαφείς διαφορές όσον αφορά την αξιολόγηση διευθυντικών στελεχών αλλά και ειδικών κατηγοριών δημοσίων λειτουργών όπως είναι οι πανεπιστημιακοί.

Το οργανόγραμμα

Το πλεονάζον προσωπικό των 25.000 υπαλλήλων που αναμένεται να μετακινηθούν το 2013 θα προκύψουν κυρίως από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και δημοσίων φορέων. Οι πλεονάζοντες ή θα μετακινούνται σε αντίστοιχες θέσεις σε άλλους φορείς άμεσα ή θα τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 12 μήνες με το 75% των αποδοχών τους, με στόχο να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες ή για να μετεκπαιδευτούν. Οι μετακινήσεις είναι υποχρεωτικές, ενώ εθελοντικά μπορεί να συμμετέχει όποιος υπάλληλος επιθυμεί να μετακινηθεί. Οι μετακινήσεις αρχικά θα αφορούν υπηρεσίες σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση από τη θέση που υπηρετούσε ο υπάλληλος. Θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου το πεδίο της μετακίνησης αφορά όλη την επικράτεια (π.χ. δασολόγοι).

Στόχος του υπουργείου είναι να μετακινήσει μόνιμους υπαλλήλους εντός των υπηρεσιών του στενού δημόσιου τομέα και εργαζόμενους αορίστου χρόνου από ΝΠΙΔ σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Θα αποφευχθεί η μεταφορά υπαλλήλων αορίστου χρόνου από ΝΠΙΔ στον στενό δημόσιο τομέα γιατί θα εκληφθεί ως πρόσληψη. Αρχικά θα μεταφερθούν πλεονάζοντες μόνιμοι υπάλληλοι σε εποπτευόμενους οργανισμούς των συγκεκριμένων υπουργείων.

Σε περίπτωση που ένας υπάλληλος τεθεί σε διαθεσιμότητα κινδυνεύει να απολυθεί εάν παραμείνει σε αυτό το καθεστώς για 12 μήνες και δεν μετακινηθεί. Το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι τα κενά στο Δημόσιο είναι περισσότερα από τους 25.000 υπαλλήλους που θα μετακινηθούν, αλλά ζητά και τη συμμετοχή των εργαζομένων για να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους

Στην κόκκινη γραμμή της εξόδου από το Δημόσιο θα βρεθούν οι υπάλληλοι που έχουν τελεσιδικήσει αποφάσεις δικαστηρίων για σημαντικά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, στο πλαίσιο των στοχευμένων απολύσεων που έχει ζητήσει η τρόικα. Συγκεκριμένα απειλούνται με απόλυση:

1. Οι υπάλληλοι στους οποίους θα διαπιστωθεί ότι έχουν προσκομίσει πλαστά έγγραφα στον φάκελό τους (πτυχία κτλ), καθώς θα κατηγορηθούν για το αδίκημα της πλαστογραφίας το οποίο επισύρει την αυτοδίκαιη αργία.

2. Οι εργαζόμενοι που θα διαπιστωθεί ότι αδικαιολογήτως δεν προσέρχονται στην εργασίας τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδική ομάδα υπαλλήλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ελέγχει αυτού του είδους τις περιπτώσεις. Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι σε αρκετές υπηρεσίες υπήρξαν υπάλληλοι που «χτυπούσαν» τις κάρτες των συναδέλφων τους.

3. Όσοι υπάλληλοι έχουν καταδικαστικές αποφάσεις από δικαστήρια για σημαντικά αδικήματα με βάση το νέο πειθαρχικό δίκαιο. Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια που αποτελούνται από πλειοψηφία δικαστικών λειτουργών, θα εξετάσουν χιλιάδες πειθαρχικές υποθέσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

4. Τέλος, οι υπάλληλοι των οποίων θα καταργηθούν οι οργανικές θέσεις που κατέχουν και δεν υπάρξουν κενές θέσεις σε άλλους φορείς για τους υποδεχτούν. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι τα κενά είναι πολλαπλάσια των μετακινούμενων υπαλλήλων αποκλείοντας το ενδεχόμενο απολύσεων.



Διαβάστε περισσότερα...